[ Ivan Dimkovic @ 07.12.2010. 09:40 ] @
Citam jutros vesti i naletim na...

http://www.bbc.co.uk/news/world-europe-11935230

Citat:

China and 18 other countries have said they will not attend Friday's Nobel Peace Prize ceremony for Chinese dissident Liu Xiaobo, the Norwegian Nobel Committee has said.

It said in a statement that the envoys of Russia, Kazakhstan, Colombia, Tunisia, Saudi Arabia, Pakistan, Serbia, Iraq, Iran, Vietnam, Afghanistan, Venezuela, the Philippines, Egypt, Sudan, Ukraine, Cuba and Morocco would miss the event "for various reasons".

Uvek u najboljoj ekipi :-)
[ Java Beograd @ 07.12.2010. 10:21 ] @
Ima li većeg vnago od Nobelove nagrade za mir !?
Pazi kad ju je dobio Ahtisari ?! Pa Obama, čim je došao na vlast. Brate, reklo bi sa da im "samo pertle vire" koliko su se uvukli, ali jok, Obaminim proglašenjem - ni pertle se više ne vide.

Nedavno bejaše Al Gore, pa onomad i Džimi Karter. Sve vodeći ljudi zemlje koja je u zadnjih 60 godina neprestano ratovala, i najveći je proizvođač i izvoznik oružja. Šta reći ?

Ova 100% politička "nagrada" je instrument političkog pritiska na zemlje koje se odupiru američkoj hegemoniji. Ništa više od toga.
[ Ivan Dimkovic @ 07.12.2010. 10:48 ] @
Pa u pravu si skroz, vidi tek slobodarsku ekipu koja ne dolazi :-)

No dobro, ako se Srbija prijatno oseca u deljenju misljenja sa takvom ekipom - odlicno za nju... Jednog dana, kad Amerika i Engleska budu zemlje proleterske, ovo ce biti bitan istorijski podatak!

Vec zamisljam engleske sljakere (pedere, naravno) kako rmbaju na izgradnji auto puta Beograd-Tokio-Beograd via Beograd, sve finansirano kesovinom iz Pakistana i uz pomoc cementa iz Venecuele... a mi ih gledamo sa visine i secamo se momenta kada smo pokazali srednji prst slobodarski licimurima i tiranima... doduse, tih momenata je mnogo, ali ovaj ce sigurno biti jedan od memorisanih :)
[ Java Beograd @ 07.12.2010. 10:53 ] @
Ne vidim kakve veze ima Srbija sa "ekipom". To što su donele istu odluku u vezi ove promocije američke hegemonije ni na koji način je ne spaja sa ostalima.

I lopov i žandar pucaju iz Smith & Wesson pa nisu ista "ekipa", zar ne ?
[ Ivan Dimkovic @ 07.12.2010. 10:58 ] @
Mozemo to gledati i tako... :-)

Ali i ne moramo... iskreno, ja kad bih se nasao u listi sa ovom ekipom ja bih se ipak zapitao da li je sve OK... Ali kontam da srpske diplomate ocigledno znaju sta rade i biraju najbolje bitke da pokazu svoje nezavisno i slobodno "ja" :) Ako je tako, onda je sve OK...
[ Bata @ 07.12.2010. 11:15 ] @
A ja ne bih bio iznenađen kada bi ova vest koju si citirao sa BBC-a bila u stvari samo još jedna obična
tendenciozno izvučena iz konteksta (ili stavljena u kontekst ?) , "vest" koja ima za cilj ofiranje Kine.

To sam primetio kod Anglosaksonskih medija, da uvek iskoriste i najmanju šansu da stave u negativan kontekst
onoga ko im je, uslovno rečeno, neprijatelj.
Jedan od najjačih primera je onaj kada u skoro svakom dokumentarcu o drugom svetskom ratu, i porazu Nemačke,
kada se radi o Ruskom osvajanju nemačke i Berlina, uvek se - ali uvek, napravi osvrt na silovanja koja su vršena nad
Nemicama. Ponekad se to jednom rečenicom definiše kao osveta za zlotvorstva koja su Nemačke snage izvršile nad okupiranim Rusima,
ali najčešće ne.

Da se vratim na vest o kojoj je reč; Veoma je moguće da se još neko poslanstvo (od oko 170 država na ovom svetu)
neće pojaviti na tom prijemu, ali bitno je Kinu svrstati među "genocidne, ženomrzačke, silovateljske, islamsko-fanatičke,
balističko-raketaške..." neprijatelje demokratije.
[ Java Beograd @ 07.12.2010. 11:46 ] @
Citat:
Bata: To sam primetio kod Anglosaksonskih medija, da uvek iskoriste i najmanju šansu da stave u negativan kontekst
onoga ko im je, uslovno rečeno, neprijatelj.

Sasvim tako. Primer: realno retke Novakove potrebe za medicinskim time out-om u toku meča i pompezno preuveličavanje svakog u Britanskoj štampi. Zašto ? Kompleks zbog odsustva Britanskih tenisera u vrhu ATP i zbog toga što je Endi redovna mušterija Novaku.

Uostalom "nezavisni" Brtitanski mediji odavno su postali glasnogovornici CNN-a. A i Amerima je realno krivo što nisu dobili nobelovu nagradu za mir i ove godine. Pretplatili se ljudi.
[ DaliborP @ 07.12.2010. 11:55 ] @
Citat:
Java Beograd: Sasvim tako. Primer: realno retke Novakove potrebe za medicinskim time out-om u toku meča i pompezno preuveličavanje svakog u Britanskoj štampi. Zašto ? Kompleks zbog odsustva Britanskih tenisera u vrhu ATP i zbog toga što je Endi redovna mušterija Novaku.

Ti mora da se salis ako tako razmisljas ili ne poznajes dovoljno dobro britanske medije i nacin na koji oni rade.
[ Nedeljko @ 07.12.2010. 11:55 ] @
Je li Ivane, a šta to imaš toliko protiv Kine, da nikako ne želiš da se vidiš ninakakvoj listi sa njima?

Mislim, znam da imaju mana, ali imaju ih i ostali. Da nisi ti to malo ideološki pelcovan?
[ laminator @ 07.12.2010. 12:14 ] @
Pa to je skoro pola sveta
[ vukad @ 07.12.2010. 12:54 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: Pa u pravu si skroz, vidi tek slobodarsku ekipu koja ne dolazi :-)

A tek ova slobodarska ekipa sto dolazi.. cudi me da imaju vremena za Nobela, sad kada su zauzeti jureci Asanza i Wikileaks.
[ burex @ 07.12.2010. 13:21 ] @
Bojkotujmo osobu ako treba, a ne događaj. Liu Xiaobo nije ta osoba koju bi trebali da bojkotujemo. Pogledajte izjavu vlade Kine o njemu:
Citat:
China would not change because of "interference by a few clowns", said Foreign Ministry spokeswoman Jiang Yu.

A evo šta je radio:
Citat:
Mr Liu, 54, was a key leader in the Tiananmen Square protests in 1989.
Last year he received an 11-year sentence for "inciting subversion" after drafting Charter 08 - which called for multi-party democracy and respect for human rights in China.

However, neither he nor members of his family will be allowed to receive the prize in person.
His wife, Liu Xia, has been under house arrest since the award was announced, and friends and supporters have been prevented from leaving China.

Nije nikoga ubio, nije ništa ukrao, samo je rekao nešto "što ne treba" - i eto, 11 godina mu dadoše, a sad ga zatvorili u kuću. A mi, kao država koja je isto imala sličnu diktaturu, ljubimo boolju Kini iz raznih razloga (kahm kahm... Kosovo... kahm).
[ Ivan Dimkovic @ 07.12.2010. 13:35 ] @
Citat:
Nedeljko
Je li Ivane, a šta to imaš toliko protiv Kine, da nikako ne želiš da se vidiš ninakakvoj listi sa njima?

Kina je u celoj toj listi najmanji problem - oni jedini i imaju nekakav razlog da ne dolaze tamo bar nominalno. Ovi ostali... sta znam, mozda sam ideoloski obojen ali ja ne bih imao puno toga sa zemljama gde se ljudi kamenuju ili im se odsecaju ruke...

Cim se nadje takav trust mozgova da deli misljenje, trebalo bi se zapitati da li je misljenje ok ;-)

Ali lepo kaze Lesli... nekome se svidjaju centralni Azijati a nekom neki drugi... jbg.

Poenta price je sledeca - Srbiji je ocigledno bitnije da se uvlaci u pedu Kini nego da se uvlaci u pedu EU/USA (sa EU jos dele i kontinent i vecinu trgovine ;-). Skroz OK, ako je to nacionalna strategija - nema problema... neka bar bude dosledna.

Problem je samo sto to nije nacionalna strategija, nego bi oni hteli malo ovamo, a malo tamo... A to tako nece ici, pa ce ih napusiti i Kina i zapad ;-)
[ Java Beograd @ 07.12.2010. 14:15 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: ... ja ne bih imao puno toga sa zemljama gde se ljudi kamenuju ili im se odsecaju ruke...
Nema frke. Tu smo skroz drugačiji. Kod nas ne samo da se ne seku ruke, već se kriminalci, razbojnici, siledžije, pedofili i slični oslobađaju, ili osuđuju na uslovne kazne.
[ HeYoo @ 07.12.2010. 14:16 ] @
Afganistan i Irak..?? zar njima nisu instalirane US marionetske vlade??
Tesko da se sve te zemlje mogu staviti u isti kos ili neki kvazi blok. Pre ce biti da stvarno svi imaju svoje neke razloge.

Zasto mislis Ivane da je ta nagrada bitnija od miss univerzuma ili slicno? Jel ikoga realno briga za to?

[Ovu poruku je menjao HeYoo dana 07.12.2010. u 15:30 GMT+1]
[ milance_kg @ 07.12.2010. 14:45 ] @
@HeYoo

Oko 'miss' sveta, ovde kod mene ima lepsih i pametnijih cura, ne treba setati daleko, a i pristupacne su..., samo malo vise 'palamudejvine' :)
[ a1200 @ 07.12.2010. 16:14 ] @
Ma bre, treba opet neke pare da se trose na putovanje nekih lelemuda (pardon zvanicnika/diplomata) na nesto sto je politicko/pozorisna predstava... bolje da im kupe kartu za narodno pozoriste, em je blize, em jeftinije, em neuporedivo iskrenije (o ma kakvoj predstavi sa izmisljenim licnostima da se radi). Gubljenje vremena, verovatno idu oni koji bi da se ucepe, napiju besplatnog pica, a to moze i bez prisustva na dodeljivanju, cuj, "nagrade za mir"...

Drugo, posle dodeljivanje takve "nagrade" Atishariju, mislim da Srbija definitivno nema sta da trazi tamo... sve je receno o ostrim kriterijumima koji tu vladaju - tj. sprdacini pod sponzorstvom zapadnih slobodarskih faktora :)

Nobel mora da se okrece u grobu.
[ burex @ 07.12.2010. 16:51 ] @
Jeremić: I ljudska prava i Kina
http://www.b92.net/info/vesti/..._category=11&nav_id=477603

Čitati: Vi vud lajk tu fak, bat ve dont vant to put it in.
[ milance_kg @ 07.12.2010. 17:12 ] @
Citat:
burexJeremić: I ljudska prava i Kina
http://www.b92.net/info/vesti/..._category=11&nav_id=477603

Čitati: Vi vud lajk tu fak, bat ve dont vant to put it in.

Onda najbolje da ne strci kao g*vno iz vode... tj. ne komentarise...
Diplomatija se uci od prostih stvari u zivotu, ovo su diplomate koje su mame i tate ucile da su uvek u pravu..
[ Nedeljko @ 07.12.2010. 23:32 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: ja ne bih imao puno toga sa zemljama gde se ljudi kamenuju ili im se odsecaju ruke...

Gde odsecaju ruke? U Rusiji, Ukrajini (koja je ima prozapadno marionetsku vladu), na Kubi, u Venecueli, na Filipinima?

Zašto misliš da je ulizivanje u pitanju i zašto mi treba da idemo tamo kad su nagradili jednog Ahtisarija?
[ Horvat @ 08.12.2010. 00:19 ] @
i bolje nek ne idu, barem tamo ne bacaju lovu na "putne troskove"
a nobelova nagrada (danas), pogotovo "za mir" nije ni vredna puta, na zalost (steta tako lepe ideje...)
[ bttp @ 08.12.2010. 00:25 ] @
Meni lično je ta Nobelova nagrada za mir žestoko kompromitovana i mnogo izgubila na prestižu i važnosti. Ne vidim zašto bi bilo "pod obavezno" prisustvovati dodeli Nobelove nagrade za mir? Glorified dodela Oskara. Šta, jel se pitanje prisustva tumači kao priklanjanje ovoj ili onoj strani? Po meni je neprisustvovanje neutralno, a svako može da ga tumači kako hoće. Na kraju i neće imati neke velike veze.
[ Izvoljski II @ 08.12.2010. 00:51 ] @
porca putana
[ burex @ 08.12.2010. 01:33 ] @
Ma nije frka ni da ne dođu, neka lepo kažu ne idemo zbog Ahtisarija i Obame, i kraj priče. Nego Jeremić opali jednu rečenicu "Kina je jedan od najvažnijih bilateralnih partnera", i sve ode do moga sa kristalnom jasnoćom - ljubimo zadnjicu Kini (tj. vlasti istoimene države), to je pravi razlog!

Edit:
Jedan od komentara na B92
Citat:
Svaka cast za odluku, potpuno podrzavam. Kinezi su pre 30 godina jedva imali za pirinac dnevno, a vidi danas?! Druga ekonomska sila sveta, njeni hejteri mogu samo da im pljunu pod prozor. Za 10, 20 godina ko zna sta ce biti, razmislite ....

Evo kako izgleda sada: http://www.youtube.com/watch?v=5DXEP1TBM0w
Kome se sviđa neka ode na mesec-dva...
[ Izvoljski II @ 08.12.2010. 01:38 ] @
inace Jeremic je strasan diplomata, sto na umu to na drumu !
[ vlada131 @ 08.12.2010. 02:00 ] @
http://www.b92.net/info/vesti/...category=206&nav_id=477690

Citat:
Blic: Bojkot vraćanje usluge Kini
8. decembar 2010. | 01:25 | Izvor: Blic
Beograd -- Srbija odlučila da bojkotuje dodelu Nobela kineskom disidentu jer je Kina pre 2 godine bojkotovala dodelu nagrade Martiju Ahtisariju, nezvanično saznaje "Blic".

Odlukom da bojkotuje dodelu Nobelove nagrade za mir Beograd se ponovo svrstao u tabor zemalja suprotstavljenih odbrani ljudskih prava, piše list.

"Blic" navodi i da je Srbija time "uvredila prijateljsku Norvešku, a zarad udvaranja Kini stala protiv zaštite demokratskih vrednosti".

“Suviše često smo impresionirani odlukama supersila i uvek oprezni kad treba podržati nekog ko se bori za ljudska prava”, kaže u prvom komentaru za “Blic” ugledni profesor Vojin Dimitrijević.

Nobelov komitet je juče objavio da je Srbija među 19 zemalja koje neće prisustvovati dodeli Nobelove nagrade za mir u petak u Oslu.

Bojkot ceremonije je organizovala Kina jer je ovogodišnji dobitnik kineski disident Liju Sjaobo, koji se nalazi u zatvoru i koga Kina smatra državnim neprijateljem broj jedan. I njegova supruga Liju Sija je u kućnom pritvoru. Bojkot su podržale Rusija, Kazahstan, Kolumbija, Tunis, Saudijska Arabija, Pakistan, Irak, Iran, Vijetnam, Avganistan, Venecuela, Filipini, Egipat, Sudan, Ukrajina, Kuba i Maroko.

Odluku o tome da se Srbija priključi bojkotu doneo je ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić, koji je juče novinarima objasnio da “Beograd pridaje veliku pažnju poštovanju ljudskih prava i posvećuje veliki značaj bilateralnim odnosima sa Pekingom“.

Kako “Blic“ nezvanično saznaje u Vladi, Beograd navodno nije mogao da odbije zahtev Kine jer je i kineski diplomata bojkotovao dodelu nagrade Martiju Ahtisariju pre dve godine, “što je bila značajna poruka“.

Izvor tvdi da je “ovo prvi put da Kina traži takvu uslugu od Srbije“.

U kabinetu predsednika Srbije “Blicu” je rečeno da “nemaju komentar” na Jeremićevu odluku.

Kako “Blic” saznaje iz izvora bliskih Vladi, srpski ambasador je samo kratko obavestio Nobelov komitet da “nije u prilici da prisustvuje” ceremoniji.

Sonja Liht, predsednica Spoljnopolitičkog saveta Ministarstva za spoljne poslove, smatra da je srpska diplomatija donela lošu odluku.

“Razumem da velike sile pritiskaju, da malim zemljama nije lako da se odupru, ali ima stvari zbog kojih vredi stati uspravno i reći ne. Prošle godine je nagrada dodeljena predsedniku SAD Baraku Obami, čime je podržan prvi afro-američki predsednik koji je krenuo protiv imperijalno-ratne politike, a ove godine se šalje poruka drugoj najvećoj sili sveta - Kini i kaže se da ne može ekonomska moć da bude zamena za osnovne civilizacijske vrednosti”, kaže za “Blic” Sonja Liht.
[ ArsicS @ 08.12.2010. 07:40 ] @
Citat:
Sonja Liht, predsednica Spoljnopolitičkog saveta Ministarstva za spoljne poslove, smatra da je srpska diplomatija donela lošu odluku.

“Razumem da velike sile pritiskaju, da malim zemljama nije lako da se odupru, ali ima stvari zbog kojih vredi stati uspravno i reći ne. Prošle godine je nagrada dodeljena predsedniku SAD Baraku Obami, čime je podržan prvi afro-američki predsednik koji je krenuo protiv imperijalno-ratne politike, a ove godine se šalje poruka drugoj najvećoj sili sveta - Kini i kaže se da ne može ekonomska moć da bude zamena za osnovne civilizacijske vrednosti”, kaže za “Blic” Sonja Liht.

Sonja Liht is full of sh*t, "ne može ekonomska moć da bude zamena za osnovne civilizacijske vrednosti” govori dovoljno.
[ Predrag Supurovic @ 08.12.2010. 08:22 ] @
Da ne treba da idu, ne treba, ali im je razlog sasvim pogrešan.
Naprosto je nobelova nagrada izgubila kredibilitet.
[ marko37 @ 08.12.2010. 23:51 ] @
Ali zašto svi previđaju jedan sitan detalj:
Citat:
China and 18 other countries have said they will not attend...
...Russia, Saudi Arabia, Pakistan, Iraq and Iran are among those that will be absent, while 44 countries will attend.

Matematika je prosta, na planeti postoji 44 + 18 + 1 = 63 zemalja?!
Znači mi smo u grupi 18 zemalja bez Kine koje su se javno deklarisale da neće prisustvovati, ali gomila drugih zemalja takođe neće prisustvovati, samo što to nisu javno obznanile.
Što se mene tiče, biti "u ekipi" sa Kinom je ok. Valjda su Hrvati sa "Danke Deutschland" objasnili svima neke stvari...
[ Flo33 @ 09.12.2010. 09:48 ] @
Teritorijalno, ekonomski, pa i po ljudskom broju ovih 18 zemalja je pola sveta. Da bude drz-ne daj ja bi izabrao njih :) nas i kineza 1.5 milijardi :))
[ Nedeljko @ 09.12.2010. 12:27 ] @
Vuk Jeremić je zaista loš diplomata. On jeste rečit, ali ne pazi šta priča. Saradnja sa Kinom je OK, ali onakva izjava nikako nije na mestu. Diplomatia treba da sarađuje s ki treba i da liže dype kome treba.
[ boccio @ 09.12.2010. 12:59 ] @
Heh, ne iznenadjuje me ovo, ekipica nije priznala Kosovo i sad je payback time. Nazalost, mislim da ce nas malo skuplje kostati od "usluge" zbog koje ovo vracamo... Jbg, banana ko banana. Mozda bi Jeremic trebalo malo da igra Civlization IV ili V, da nauci par osnovnih stvari o diplomatiji....

Meni je medjutim interesantan ovaj detalj, prosto vise ne znam dal' da se smejem ili da placem.
Citat:

predsednik Srbije Boris Tadić nije se izjasnio, mada je „Blicu“ u njegovom kabinetu umesto odgovora o stavu rečeno: „Predsednik je iz disidentske porodice“.

E, sto imamo predsednika, sila od coveka...
[ Pirossi @ 09.12.2010. 13:39 ] @
šta ovde nije jasno?
oduvek nam je teritorija bila preča od ljudskih prava.
samo smo dosledni.
[ a1200 @ 09.12.2010. 13:57 ] @
Kojih "ljudskih prava"... i kome se za sta, i na osnovu cije procene o "ljudskim pravima" i "uspehu u miru" dodeljuju te nagrade... da umres od smeha. Ma dovoljno je pogledati samo ko je to sve dobio... i za sta.

...
Nego, ova prica oko Kine je totalno smesna i generalno diplomatski stetna, posebno posle onih demanta koji su usledili - tako da smo ispali poslednje budale, i u ocima Kine i u ocima zapadnih "slobodara", jer se ni jedne price ne drzimo dosledno, a samim tim govorimo da nemamo stav, odlucnost, niti neko stanoviste koje branimo.

Sve sto je trebalo da kazu je da je ta nagrada po nasem misljenju izgubila pravi smisao, i da ne vredi prisustvovati njenoj dodeli jer je to politicka manifestacija pre svega.

Evo primera kako sebe pokopati i diskreditovati, i u ocima Kine, a bogami i u ocima zemalja sa takozvanim "zapadnim vrednostima" i propagandno-politickim nagradama...
Citat:
"Ovo nije odluka koja nas na bilo koji način raduje - poštovanje ljudskih prava je osnovna vrednost Evrope, mi delimo tu vrednost, ali je ponekad Sizifov posao da donosite odluke na koje ste primorani", zaključio je Jeremić.

http://www.vesti-online.com/Ve...63/Postujemo-ljudska-prava-ali

Evo sta je rekao Kineski ambasador:
Citat:
"Dodela Nobelove nagrade za mir disidentu, koji je tražio da Kina još 300 godina bude kolonija, nema veze sa mirom, isto kao ni dodela Nobelove nagrade Martiju Ahtisariju", rekao je Vei

http://www.vesti-online.com/Ve...102561/Kina-ceni-odluku-Srbije

[Ovu poruku je menjao a1200 dana 09.12.2010. u 15:17 GMT+1]
[ dexxx @ 09.12.2010. 14:40 ] @
Citat:
a1200: Kojih "ljudskih prava"... i kome se za sta, i na osnovu cije procene o "ljudskim pravima" i "uspehu u miru" dodeljuju te nagrade... da umres od smeha. Ma dovoljno je pogledati samo ko je to sve dobio... i za sta.

...
Nego, ova prica oko Kine je totalno smesna i generalno diplomatski stetna, posebno posle onih demanta koji su usledili - tako da smo ispali poslednje budale, i u ocima Kine i u ocima zapadnih "slobodara", jer se ni jedne price ne drzimo dosledno, a samim tim govorimo da nemamo stav, odlucnost, niti neko stanoviste koje branimo.

Sve sto je trebalo da kazu je da je ta nagrada po nasem misljenju izgubila pravi smisao, i da ne vredi prisustvovati njenoj dodeli jer je to politicka manifestacija pre svega.

potpisujem!
[ dejanet @ 09.12.2010. 15:01 ] @
Yep, evo neka se demantuju pa da daju nagradu Julian Assange-u, disident par excellence .. WTF
[ Java Beograd @ 09.12.2010. 15:06 ] @
Pa valjda i Srbi na Kosovu imaju ljudska prava !? Čudi me kako Savet Evrope nije izrazio žaljenje povodom Kosova.
[ Pirossi @ 09.12.2010. 21:39 ] @
ipak šaljemo nekog trećepozivca.
http://www.blic.rs/Vesti/Polit...odeli-Nobelove-nagrade--za-mir
[ anon142305 @ 09.12.2010. 22:10 ] @
Tja, opet smo popustili pod pritiskom!
I to zbog ovakve prilicno nebitne stvari!?!
E stvarno smo jadni...
[ stil @ 10.12.2010. 00:04 ] @
Koji mi, kakav pritisak ?
[ Flo33 @ 10.12.2010. 00:59 ] @
Postoji li smajli koji povraca?
[ a1200 @ 10.12.2010. 01:36 ] @
Ajmo polako... sipati celu flasicu ulja na glavu, dobro utrljati u kosu i ravnomerno rasporediti, dobro namazati ramena i ostatak tela... a zatim svim snagama, sto dublje i dublje guraj... glavom napred... kazu da je na kraju tog tunela svetlo, i da samo za sad malo smrdi... ali tako je to kad si chep - i ni ono sto kazes nisi u stanju da sprovedes do kraja, pa makar to bila ovoliko banalna stvar.

Ja ne znam sta ce ovoj "zemlji" vlada i predsednik, mnogo delotvornija bi bila jedna sekretarica, Evropski izaslanik, i fax mashina (kompjuter je suvishe komplikovana naprava, jer ovde tekstovi treba samo da se primaju, a ne i pishu/modifikuju)... pa kad postoji neko pitanje ili problem, na koji izaslanik ne zna odgovor, samo se saceka fax iz "centrale" kako treba to da se obavi... cemu igranje kvazi nezavisne drzave, kad ni jedna odluka ne moze da prodje bez korigovanja i aminovanja "evroatlanskih faktora".

Jadnici, prvo ona nesrecna rezolucija u UN-u, pa sad ova smejurija.
Bananistan.

[Ovu poruku je menjao a1200 dana 10.12.2010. u 02:58 GMT+1]
[ maliradojca @ 10.12.2010. 04:20 ] @
Citat:
Ukrajina će poslati diplomatskog izaslanika na ceremoniju dodele Nobelove nagrade za mir za zatvorenog kineskog disidenta Liua Sjaoboa, izjavio je zvaničnik Ministarstva spoljnih poslova u Kijevu, iako je ova zemlja bila u grupi onih koje su najavile bojkot ceremonije, na čelu sa Kinom.

http://www.vesti-online.com/Ve...ina-odustala-od-bojkota-Nobela
[ marko37 @ 10.12.2010. 06:31 ] @
Od dve suprotstavljene strane naš el prezidente je uspeo da se zameri obema.... Fantastičan uspeh.
Ali nema veze, bitno da smo mi pokazali doslednost naše politike. Možda je trenutak da se obavi stručan pregled naših vođa, jer su mi ovi simptomi poznati...
[ boccio @ 10.12.2010. 06:42 ] @
Zanimljivo... best practices miloseviceve politike u punom sjaju, 15 godina kasnije. Prvo "slobodarska" odluka i busanje u grudi uz nezaobilazno necemo se saginjati, a onda nakon toga "kev, kev..."

epilog: uvek nahebemo 10x gore nego sto treba... jbt, ja stvarno ne znam, ovoj celoj "disidentskoj" ekipi treba zakonom zabraniti da se bave politikom
[ stil @ 10.12.2010. 07:05 ] @
Nobelova nagrada za mir - Vikipedia
[ Inspektor Nagib @ 10.12.2010. 07:43 ] @
Trebalo je da pošaljemo aktuelnu mis Srbije.

Ona je takođe čvrsto opredeljena za mir u svetu.
[ jnk @ 10.12.2010. 07:52 ] @
Citat:
marko37: Od dve suprotstavljene strane naš el prezidente je uspeo da se zameri obema.... Fantastičan uspeh.

Neverovatno ali istinito.
[ X Files @ 10.12.2010. 08:11 ] @
Citat:

Nobelova nagrada za mir - Vikipedia
...
Nobelova nagrada za mir je priznanje za posebne zasluge na poljima spajanja naroda, razoružanja ili smanjenja svetskih ili regionalnih vojnih potencijala, političkog i drugog obrazovanja kao i održavanja mirovnih konferencija.
...

Sve bolje od boljega:
spajanja naroda - zapravo uvek se prvobitno radi o fizickom rasparcavanju, u cilju destabilizacije i konacnog oduzimanja energije svih vrsta koje se setite da nabrojite...
razoružanja - "rat je nastavak politike nasilnim sredstvima", tako da je vrlo korisno razoruzati "prijatelje" pre sledece stavke...
političkog i drugog obrazovanja - da se dogovorimo, pa kako ja kazem...
održavanja mirovnih konferencija - rekapitulacija prethodnih faza, pa da se vidi ko sad sedi u prvom redu i ima skuplje ulaznice...

Iskreno, nema ovde nista novo, nista nepoznato, nista van ljudske prirode, nista sto se realno moze promeniti... Shodno tome, i manifestacija je postala totalno degutantna, valjda i sami ucesnici to osecaju.

Gde je mala Srbija u celoj toj prici? Kao i uvek, na naslovnoj strani mi nesto isterujemo pravdu, Qurchimo se i na kraju (kao sto rece boccio) naIebemo 10x vise nego sto smo "zasluzili" :)

Od Kine smo trazili i dobili podrsku za totalno propalu ideju - "Kosovo je nase", a sada im to vracamo, kao da ce to nesto velikoj Kini znaciti.

Za par decenija svima ce nam se motati po glavi kako smo bili glupi sto nismo lobirali kod Kine i Rusije da "unovcimo" Kosovo. Ali jok, mi cemo da se bavimo parolama i idejama koje samo trose a ne stvaraju energiju.
[ Nedeljko @ 10.12.2010. 09:15 ] @
Koliko vidim, Mirko Cvetković je poslao nekog predstavnika.

Trebalo je tamo da ne odemo, ali sa sledećim obrazloženjem:

"Nagrada je duboko kompromitovana dodelom Ahtisariju. Mi visoko cenimo ljudska prava, ali ne smatramo da je ovogodišnji dobitnik zaslužio priznanje za to."
[ AMD guy @ 10.12.2010. 11:46 ] @
Srbija ipak na dodeli Nobela za mir
[ Izvoljski II @ 10.12.2010. 14:30 ] @
Kina nije priznala tzv. """"kosovo"""" zbog Tajvana, a ne zbog ljubavi prema Srbiji.
[ axone @ 10.12.2010. 17:27 ] @
Ne mogu da verujem.
Ajde, odlucili ste da ne saljete tamo nikog, koliko god to "danas" glupo izgledalo, ok.

Pa koji ste moj onda ipak poslali tamo nekog?!! Cuti, pokrij se usima vec kad si pojeo vnugo.

Sad ne da smo pokazali kakva smo excrement drzava nego...

A taj "izaslanik" opet nije od vlade nego licno od cika Deda Mraza.
Pa ne zna se ko koga i gde, osim, da oni nas, u mozak.

[ Horvat @ 10.12.2010. 17:46 ] @
hahahaqhahahhahahha
ovima bas smeta kad se ne nadju na naslovnicama, pa rade kojekakve gluposti samo da bi posto-po to dospeli u novine...

da nije smesno bilo bi tuzno...

i verovatno je bila opet neka sednica na kojoj su odlucivali o zivotno bitnom pitanju - da li poslati nekog mamlaza u svedsku ili ne, platiti mu put, smestaj,klopu,kurvu i sve ostalo i naravno za to podigli debelu dnevnicu...
ima se moze se, siroko polje...
[ vlada131 @ 10.12.2010. 18:14 ] @
http://www.b92.net/info/vesti/...category=167&nav_id=478309

Postaje hronično:

Citat:
O jugoistočnoj Evropi bez Srbije
10. decembar 2010. | 09:46 | Izvor: Beta Berlin -- U Berlinu večeras počinje konferencija o jugoistočnoj Evropi. Predstavnici Vlade Srbije neće učestvovati na skupu.

Ministri inostranih poslova Nemačke i Austrije, Gido Vestervele i Mihael Špindeleger, otvoriće konferenciju na kojoj će učestvovati ministri inostranih poslova i drugi visoki predstavnici zemalja regiona.

Potpredsednik vlade Božidar Đelić, koji je ranije najavio učešće na skupu, otkazao je put u Berlin zbog, kako je rečeno agenciji Beta u njegovom kabinetu, obaveza u Beogradu.

Konferencija pod nazivom "Perspektive za Jugoistočnu Evropu: Nemačka, Austrija i SAD u dijalogu sa vodećim političarima regiona" održava se na inicijativu Instituta Aspen i uz podršku nemačkog Maršal-fonda SAD i nemačkog ministarstva inostranih poslova.

Organizatori konferencije su istakli da "stabilizacija Zapadnog Balkana i integracija regiona u evroatlantske strukture ostaje jedan od glavnih izazova zajedničke evropske spoljne i bezbednosne politike".

Učesnici skupa su, pored Vestervelea i Špindelegera, i šefovi diplomatija zemalja regiona, diplomate iz Nemačke, Austrije i SAD, kao i poslanici nemačkog Bundestaga.

Cilj skupa je, prema navodima organizatora, da "visoki predstavnici država jugoistočne Evrope, kao i Nemačke, Austrije i SAD, u duhu transatlantskog dijaloga, zajedno razmotre puteve pomirenja i evropske integracije, kao i perspektive za stvaranje stabilne bezbednosne strukture u Jugoistočnoj Evropi".

Poseban deo konferencije biće posvećen aktuelnim ekonomskim problemima i privrednim perspektivama Zapadnog Balkana.

Na tom delu skupa, učestvovaće i poslovni ljudi iz Srbije - predsednik Upravnog odbora Železnica Srbije Zoran Anđelković, generalni direktor Energoprojekta Vladimir Milanović i izvršni direktor firme Nektar d.o.o. Bojan Radun.

Organizatori polaze od toga da "privredni razvoj ne doprinosi samo blagostanju, već i političkoj stabilnosti i pomaže tako približavanje regiona Evropskoj uniji (EU)".
[ Nedeljko @ 10.12.2010. 21:29 ] @
Da su u pitanju obaveze, mogao je da pošalje zamenika.
[ maliradojca @ 10.12.2010. 22:16 ] @
Verovatno hoce da isposluju nesto od EU, pa ih probaju.
[ burex @ 11.12.2010. 00:24 ] @
Dok smo tripovali naš fazon "ne može nam niko ništa", pa čamili u sopstvenim go*nima godinama i pritom pretili svima, najgore smo prošli. Kada smo otvorili komunikaciju sa svetom, situacija se promenila na bolje. Isto tako, dok smo o Kosovu godinama ćutali i održavali status kvo, tada smo ga i izgubili, a kada smo ušli u kampanju protiv priznavanja Kosova i započeli diplomatsku borbu i komunikaciju, onda smo zapravo i nešto postigli.
I sad želimo u to vreme ćutanja i ignorisanja da se vratimo? Neka hvala.