|
[ paga @ 09.12.2010. 16:09 ] @
| Koji je to neopisivi krš .
Dam nekoliko puta 500 din za št.sijalicu i to brate ne radi ni max pola godine .
Za te pare sam mogao da kupim tonu običnih sijalica .
Neko će reći - a razlika u potrošnji ?
Ja ama baš ništa ne primećujem . Niti više niti manje .
Zato vas pitam , šta mislite o onim ledarama ?
U metrou imaju neke Osramove , koštaju 1500 dingera , kao bajagi troše 2W (a sijaju ko 0,5W)
Šala na stranu , ŠTA RADITI ? |
[ JECHAM @ 09.12.2010. 16:30 ] @
Ja sam umesto halogenih koristio LED lampe 2W(ili 2,2W) i kao dekorativno svetlo su super(posebno sto se tice potrosnje).Svetle dosta slabije nego halogena od 50W, ali zavrsava posao.
Cena je negde nesto malo preko 300dinara u elektro radnjama
[ guja011 @ 09.12.2010. 18:15 ] @
prvo uporedi te super jeftine štedljive sijalice sa onim koje možeš kupiti u EU.
razlika postoji. domaće pijačarke su i manje cene, ima ih i za 250 dinara.
produkcija kina/turska se ne tretira kao kvalitet ali domaće shvatanje očekuje
šparku male cene a ogromnog kvaliteta. to što na ovim domaćim piše GE ili OSRAM nije garancija kvaliteta.
drugo, svaka sprava koja ima grec i elko lepo hvata kojekakvo smeće iz mreže (klasičnoj sijalici je skoro svejedno).
ušteda naravno da postoji ali ako si se zatrpao xkW drugih potrošača, efekat je mali.
[ pctel @ 09.12.2010. 19:51 ] @
Neki ljudi su pomalo izgubili vezu sa realnoscu pa umesto jeftinih kupuju skupe kancerogene stedljive sijalice kako ne bi trosilistruju za grejanje, a sa druge strane placaju gdejanje na struju, drva, gas, nebitno... Ove sa centralnim grejanjem razumem, placaju pausalno i zasto bi dodatno grejali! Ja sam pred zimu poskidao onih par stedljivih sijalica sto sam imao, pa stavio obicne i to sto jace. I tako, čim temperatura padne, ja popalim sijalice i tako trosim manje za grejanje. E, a kad dodje leto, onda je druga prica, svako grejanje je nepozeljno...
[ guja011 @ 09.12.2010. 20:17 ] @
ajde daj link za taj kancerogeni efekat šparki:
[ POČETNIK @ 09.12.2010. 20:36 ] @
Citat: pctel: Neki ljudi su pomalo izgubili vezu sa realnoscu pa umesto jeftinih kupuju skupe kancerogene stedljive sijalice kako ne bi trosilistruju za grejanje, a sa druge strane placaju gdejanje na struju, drva, gas, nebitno... Ove sa centralnim grejanjem razumem, placaju pausalno i zasto bi dodatno grejali! Ja sam pred zimu poskidao onih par stedljivih sijalica sto sam imao, pa stavio obicne i to sto jace. I tako, čim temperatura padne, ja popalim sijalice i tako trosim manje za grejanje. E, a kad dodje leto, onda je druga prica, svako grejanje je nepozeljno...
E baš mi je trbalo oko 8t.uglja za grijanje ove zime pa kad sračunam da mi treba oko 350 Eura,pa što ne bih za te novce kupio koju jaku sijalicu pa se grijao ispod njih bar nebih išao ložit i zezat se sa čišćenjem po kotlovnici.Ajde otkri nam tajnu koje su snage te sijalice da i mi uštedimo koji evrić ove zime,a da bacimo ove štedne škodljive sijalice koje nas svake večeri polako ubijaju...
[ gti2 @ 09.12.2010. 22:06 ] @
Citat: guja011: ajde daj link za taj kancerogeni efekat šparki:
Stetne su ako se razbiju,a kancerogeni efekat se spominje u ovom obliku:
Citat: Nekoliko studija sprovedeno je kako bi se potvrdila veza između rada u noćnim smenama (pod fluorescentnim svetlom) i povećane učestalosti pojave raka dojke kod žena. Studija sprovedena u Danskoj (J.Hansen, “Epidemiology” No. 12, pp. 74-77, 2001), kao i neke kasnije studije, dokazale su da žene koje u noćnim smenama imaju veću stopu oboljevanja od raka dojke (i do 30%!)
Indikativno je da su fluorescentni izvori, pogotovo neutralno i hladno bele svetlosti, problematični za učestalo korišćenje u domovima tokom večernjih i noćnih sati!
Inace,sto se tice "hladno bele svetlosti",da li ste primetili da je sve teze naci takve stedljive sijalice po radnjama?Sad preovladjuju one toplo bele.
[Ovu poruku je menjao gti2 dana 09.12.2010. u 23:16 GMT+1]
[ burex @ 09.12.2010. 22:33 ] @
Imam 3 Osram CFL sijalice (belo svetlo) u jednom "buketu". Svetle već 3 godine, a sad ulaze i u četvrtu godinu. One druge stare sijalice što sam koristio su mi davale užasno svetlo, pregrejavale su se i pravile dar-mar po grlu lustera, a morao sam ih menjati svakih 2-3 meseca. Uštedeo sam samo na sijalicama, a na struji ni sam ne znam.
Edit: Koštale su 800din komad, a mogao sam kupiti "slične" za 250din na pijaci, pa da mi opet iskaču osigurači.
[ ivan_sim @ 10.12.2010. 00:40 ] @
Pre otprilike 3 godine izmenjao sam sijalice sa uzarenim vlaknom stedljivim sijalicama.
Kupio sam general electric 17 ili 20W bile su negde oko 6 eur(480-500din).
Da se ne zalim i sve rade i dan danas bez i jednog problema.
Ustedeo sam i na sijalicama i na potrosenoj struji.
[ tdjokic @ 10.12.2010. 00:49 ] @
Potrosnja se ne ogleda samo u potrosenoj struji. Meni su klasicne sijalice pregorevale tacno na mesec dana, skoro u sat, na mestima na kojima sam ih iz nekih svojih razloga drzao upaljene 24 sata dnevno. I onda stalno skakucem naokolo kao majmun, menjam one sijalice, mucim se cesto sa (ugljenisanim) sijalicnim grlima ili metalnim delovima u njima, ako su grla od porcelana pa im toplota ne moze nista.
Sada je sve prostije. Usrafis, zaboravis. Ipak, svuda gde mi teba non stop svetlo ima glavnu i alternativnu rasvetu i sijalice ipak jednom dnevno gasim odnosno palim a palim odnosno gasim rezervu. I tako to traje mnogo duze od onih 30 dana pa sam malo predahnuo. Tu i tamo ih pogledam, po neka hoce malo vise da pocrni na pocetku onih staklenih cevi ili se njihova bela plastika malo oboji u braon. Dogadjalo se da sam procenio da treba da se menja i zato sto pocne da treperi i zamenim je i gotovo.
Imam jednu LED nove generacije, svetli pa rastura, nesto blizu 25 vati klasicnih, nije vise kao kandilo, kao one prve. Ali i cena rastura, 50 (pedeset) eura komad! Brrrrrr........
[ pisac @ 10.12.2010. 03:15 ] @
@paga
Šta raditi? Pa prvo nemoj plaćati 500 din za sijalicu kada možeš da je nađeš i za 220din. Drugo, kupuj Philips, Osram, GeneralElectric, ili Vito, a ne one grčke/turske/kineske sa buvljaka. Treće, nemoj je stalno akati i paliti/gasiti u hodniku, i trajaće ti mnogo duže.
Meni je jedna radila pola godine non-stop uključena, a onda sam je pre neki mesec stavio na normalnu u potrebu, i dalje radi.
[ robert63 @ 10.12.2010. 03:54 ] @
@pisac
Bravo !---za KONSTATACIJU da :
-Stedljive ( sa elektronikom) brze crkavaju ako se stalno Pale-Gase-Pale-Gase,
[ tdjokic @ 10.12.2010. 10:21 ] @
Citat: robert63: @pisac
Bravo !---za KONSTATACIJU da :
-Stedljive ( sa elektronikom) brze crkavaju ako se stalno Pale-Gase-Pale-Gase, Ali u to ne mozes ubediti starije gradjane, ruka im sama skace na prekidac, naviklo to da "stedi" struju i to ti je
[ shadow88 @ 10.12.2010. 10:51 ] @
kod mene je jedna PHILIPS stedljiva (cena nesto ispod 500 din) zamenila 3 obicne sa uzarenom vlaknom snage 60W komad, sija preterano jakim svetlom, a jos kad se malo zagreje da ne pricam, i tako radi vec 2,5 godine, a tri kineske spiralne (cena 120 din / kom ) mi sijaju vec oko 1,5 godina u sobi i pristojno sijaju za razliku od prethodnih kineskih koje sam isto platio ali su imale ravne cevi i crkavale su na dve nedelje a sijale su jadno. jedino sto ove kineske sijaju belom svetloscu pa je malo nezgodno dok se oko ne navikne, sve u svemu planiram da zamenim sve sijalice u kuci stedljivim PHILIPS i izracunao sam da ce mi racuni biti oko 1500 din manji sto se tice struje...
sto se tice zagrevanja prostora sijalicama sa uzarenim vlaknom, rekao bih da to bas i nije isplativo, jer ako bi hteli da imamo dobar efekat zagrevanja , trebali bi sto vise da imamo crnih stvari u blizini sijalice koje bi se zagrevale i odavale toplotu vazduhu u prostoriji... takodje , ako bi imali ultra izolovan prostor od 100m2 , mogli bi ga grejati sa dve sijalice od 45W , ali sve to zavisi od izolacije i od toga koliko se prostor luftira, prema tome ako mislite da ugradjujete kilovate sijalica da bi se grejali, bolje uzmite par kalorifera pa se grejte na struju, bolji je efekat.
sto se tice LED sijalica, slazem se da su najekonomicnije ali bih pre odabrao stedljive fluo zbog spektra boja koji zrace , tj zdravije je svetlo dok za LED treba da se ugradi RGB kako bi se postigao neki spektar koji je zadovoljavajuci. da ne pricamo o uglu izzracenog svetla
[ paga @ 10.12.2010. 11:59 ] @
Mislim , shvatam ja da ove štedljive nisu predviđene za često startovanje , jer startni napon im uništava namotaje u cevima i menja strukturu gasa .
Ali to prosečnog građanine ne zanima , zato što uskoro u dnevnoj sobi neće imati da kupi običnu sijalicu .
Meni ćesto crkavaju sijalice koje se često pale i gase .
Ali nije da ne shvatam kako one koje se retko uključuju duže rade .Imamispred kuće neku mađarsku sijalicu koju sam stavio u novembru 2007 i radi po celu noć .
I dan danas funkcioniše , ali se uključi samo jednom dnevno .
Šta raditi za dnevnu sobu , tamo gde ima 5-6 uključivanja dnevno ?
[ tdjokic @ 10.12.2010. 12:47 ] @
Citat: shadow88: da ne pricamo o uglu izzracenog svetla Ne znam da li si upoznat sa novijim LED sijalicama - one su loptaste, zrace na sve strane. Jos ni jednu nisam razbio da bih video kako je to reseno a prve su bile samo reflektorske, vrlo uzan snop.
Moram napomenuti da su ove nove LED cudne na prvi pogled. Prvo je onaj navojni deo, pa onda ide narebreni metalni(?) deo, valjda hladnjak elektronike, i na kraju lopta, ali lopta deluje cudno, kao da ce bacati svetlo 180 stepeni - samo napred, ali na srecu taj moj utisak nije tacan, baca ravnomerno svuda unaokolo cak i unazad, gde bih se ja zakleo da nece bacati
Ostaje jos samo problem visoke nabavne cene. Nisam skoro gledao (nekoliko meseci minimum) ali su vrlo skupe a posto ih jos nisam video od 100 "klasicnih vati" da bih osvetlio sobu sa LED jednako dobro kao sa klasicnim i stedljivim trebale bi mi 3 - 4 LED = tri, cetiri puta 50 eura, previse kako god okrenes.
[ PPZ @ 10.12.2010. 12:50 ] @
Citat: paga:
Šta raditi za dnevnu sobu , tamo gde ima 5-6 uključivanja dnevno ?
Kod mene u dnevnoj sobi rade 6 sijalica od po 8W vise od 2 godine.Svaki dan se pale-gase oko 10 puta...
U poredjenju sa starim sijalicama od 60W usteda je i vise nego jasna.
Marka - PHILIPS.
[ rsinisa @ 10.12.2010. 15:49 ] @
Citat: tdjokic: Jos ni jednu nisam razbio da bih video kako je to reseno a prve su bile samo reflektorske, vrlo uzan snop.
Evo, uradio sam ja to za tebe :).
Citat: Moram napomenuti da su ove nove LED cudne na prvi pogled. Prvo je onaj navojni deo, pa onda ide narebreni metalni(?) deo, valjda hladnjak elektronike, i na kraju lopta, ali lopta deluje cudno, kao da ce bacati svetlo 180 stepeni - samo napred, ali na srecu taj moj utisak nije tacan, baca ravnomerno svuda unaokolo cak i unazad, gde bih se ja zakleo da nece bacati :-)
Možda jesu čudne, ali tako mora da bude. Da, taj rebrasti deo je hladnjak, a zračenje ne može da bude 180 stepeni (kao što se vidi sa slike) već je to reflektovana svetlost. Evo da vidiš kako izgleda sijalica od 10W, 760 lm.
Citat: Ostaje jos samo problem visoke nabavne cene. Nisam skoro gledao (nekoliko meseci minimum) ali su vrlo skupe a posto ih jos nisam video od 100 "klasicnih vati" da bih osvetlio sobu sa LED jednako dobro kao sa klasicnim i stedljivim trebale bi mi 3 - 4 LED = tri, cetiri puta 50 eura, previse kako god okrenes.
LED sijalice obično su deklarisane kao: 8 X snaga LED = klasična. Ovo na slici je 5-vatna, 300 lm, za koju proizvodjač kaže da daje svetlost kao klasična od 40W i meni su 2 bile sasvim dovoljne za sobu. I sa jednom nije loše jer je svetlost belja od klasične pa je meni izgledalo kao da je jača od 40W, nema šanse da gledaš direktno u nju.
Što se tiče cene, verovatno si uzeo kvalitetnu, ali si naleteo na nekoga ko je hteo puno da zaradi. Elem, ja sam pre radio uvoz raznih LED modula, traka, creva, sijalica i sl. i kod mene je ta sijalica od 5W sa slike koštala 27 EUR jer sam išao na minimalnu zaradu u želji da promovišem tu tehnologiju. Na žalost, posao nije išao, čak i te cene su bile velike mnogima tako da sam jedva to rasprodao, a LED su veoma kvalitetne jer nisu kineske proizvodnje. Znači, firma od koje sam uvozio jeste iz Kine, ali su oni uvozili LED od kvalitetnih proizvodjača. Neki sa ES-a su se uverili u kvalitet, čisto da ne bude da je to subjektivni utisak. Ova sijalica je razbijena zbog elektronike, a ne zbog same LED; elektronika je popravljena i sijalica radi besprekorno. I da, desilo se to samo na jednoj sijalici.
Ne pričam ovo da bih se reklamirao jer ne prodajem više to, već hoću da skrenem pažnju da kvalitetna LED tehnologija mora da ima dobru cenu, a ako kupite jeftine LED sijalice, verovatno će to biti bačene pare. Mada, potražnja po svetu je sve veća, cene padaju, pa je moguće da će uskoro biti kvalitene robe po znatno nižim cenama.
Ja ću možda da uvezem sebi par sijalica sa E27 grlom i po neku "neonku" sa LED jer mi je to jeftinije nego da ih kupim ovde.
Pozdrav.
Sinisha
[ gda616466 @ 10.12.2010. 17:00 ] @
Ako može jedno pitanje u vezi štedljivih sijalica: čitao sam da nije ih pametno stavljati u kupatila jer se brzo kvare zbog isparenja, kakva je situacija sa "spoljnom" upotrebom? Hteo sam da ih stavim ispred kuće, pa me interesuje kako podnose niske temperature?
[ tdjokic @ 10.12.2010. 17:21 ] @
Citat: rsinisa:Evo, uradio sam ja to za tebe :). E hvala puno! Ja mislio da su ugradjivali ko zna sta a ono obicna refleksija i difuzija. Imam bas takav oblik. Znaci, unutra su oni novi elementi, vrlo jaki pojedinacni izvori, ne vise po 20-tak komada slabijih
[ Horvat @ 10.12.2010. 17:26 ] @
o ovoj temi ima nasiroko vec, mislim u techzone
sve u svemu, utisci ljudi su razliciti od onih koji ih kude do onih koji su zadovoljni
ove sijalice nisu za kupatilo i slicne prostorije u kojima palis gasis stalno i treba ti trenutno jaka svetlost
za dnevne boravke u kojima jednom upalis pa ne gasis dok ne odes na spavanje, odnosno drugim prostorijama slicnog obitavanja su odlicne
opet, zavisi koje sijalice kupis ;)
[ Odin D. @ 10.12.2010. 17:56 ] @
Ja imam jednu spiralnu u jednoj prilicno prometnoj "protocnoj" prostoriji koju svako upali cim promoli nos u tu prostoriju, a to se desava prilicno cesto, tako da se ta sijalica dnevno pali-gasi ne manje od 50 puta, cesto i svakih minut-dva.
Stara je preko godinu i po dana i svjetli ko luda i pali se potpuno trenutno (za razliku od par onih sto su im cijevi savijene u obliku slova U kojima treba malo vremena da postignu punu svjetlost.)
U principu sam zadovoljan tim stedljivim sijalicama, jer mi jos nijedna nije crkla od kada sam poceo da ih kupujem prije nesto vise od 2 god.
Jedino sam na radni sto poslije nekog vremena vratio klasicnu sijalicu u radnu lampu jer tu u principu provodim najvise vremena, a kvalitet svjetla starih sijalica je ipak bolji (spektar je "prirodniji"). Bar za moj ukus.
Svidjalo mi se svjetlo ovih stedljivih u pocetku, ali malo kasnije i ne bas.
[ YU2AX @ 10.12.2010. 18:32 ] @
Citat: Pisac:
Treće, nemoj je stalno akati i paliti/gasiti u hodniku, i trajaće ti mnogo duže.
Ako je ne bi uopšte palio trajala bi večito :D
[ nikola lazarevic @ 10.12.2010. 21:13 ] @
mogu ti pomoci samo kazi odakle si i mogu ti pomoci znam sve prodavnice u srbriji za sijalice
samo kazi
[ aleksandara 93 @ 11.12.2010. 08:21 ] @
Citat: nikola lazarevic: mogu ti pomoci samo kazi odakle si i mogu ti pomoci znam sve prodavnice u srbriji za sijalice
samo kazi
Svrljig?
[ madamov @ 11.12.2010. 09:22 ] @
Da ponovim i ovde, stavio sam jednu u hodniku na uslasku u zgradu ispred liftova pre tačno dve godine. Gori 24/7, još radi. koštala je onda nekih 190 dinara na akciji u Metrou.
[ Ser_Zile @ 11.12.2010. 12:01 ] @
Imam jednu Philips u hodniku i ta radi vec nekih 6 godina placena oko 7eura u madjarskoj, s obzirom gde se nalazi ima poprilican broj radnih sati.
Ove sto sad kupujemo od oko 350din se ne pale trenutno kao philips vec sa zadrskom pola sekunde do sekunde. Jedna takva radi vec par godina u dvoristu i zimi joj treba dosta vremena da pocne zapravo da svetli jer je gola bez zastite ali radi. Pre par nedelja smo kupili jednu u startu neispravnu, a pre par dana je jedna ista takva crkla sto mi je prva koja crkava. Ne znam koje su marke sve su kupljene u tempu pa verovatno znate sta oni prodaju.
Sto se tice ustede ne znam kolko je to na struji ali obicne sijalice smo jako cesto menjali pa se sa te strane sigurno isplatilo.
Takodje sa ovim stedljivim se ne moze desiti da instalacija u plafonjeri izgori kao sto je to bio slucaj sa obicnim.
Sad kad su skoro sve u kuci stedljive kad bude trebalo menjacu ih sa sto kvalitetnijim.
[ pctel @ 11.12.2010. 16:21 ] @
A sta cete uraditi kad se pokvari? Bacite u kontejner, ili čuvate pa kad se za jedno 20 godina organizuje sakupljanje i prerada opasnog otpada...
[ Sepa011 @ 11.12.2010. 16:46 ] @
@pctel: Šta je rađeno sa živinjarama, javna rasveta? Ako koristiš klasične neonke, šta radiš sa njima? Čekaš organizovano razbijanje "štetnih" sijalica i trčiš na malko žive?. Ako baš voliš zimi da štediš na ogrevu, to lepo kupi one IC sijalice, popularne "pilićare" pa se lepo tačkasto grej
Mislim da si malko (više) zastranio sa pljuvanjem po štedarama.
[ pctel @ 11.12.2010. 21:44 ] @
Citat: Sepa011: Mislim da si malko (više) zastranio sa pljuvanjem po štedarama.
Pa ne, ja samo pokusavam da ukazem onima koji slabo razumeju fiziku, termodinamiku i zakon o odrzanju energije da ce tacno za onoliko koliko ustede na sijalicama imati manje toplote u kuci. Tu toplotu u toku hladnih meseci treba nekako dodati, a ako se dodaje grejalicom, onda nema ustede a stvara se ekoloski problematican otpad. I koliko vidim, u tom stavu sam sam protiv armije forumasa, Koji pljuju po tim argumentima, a da nemaju neke kontra argumente. Neko je tako formirao stanje svesti javnost da sijalica kad trosi struju, ona njen preveliki deo pretvara u toplotu, a kada se prica o sijalici kao izvoru toplote, onda se sijalica zanemaruje :)
Knkretan primer kod mene - trenutno mi u kupatilu treba oko 5kW toplote dnevno. Sijalica od 150 vati generise 3.5kW toplote za 24 sata, a ostalih 1.5 grejalica koja se ujutro i uvece ukljuci po pola sata. Ako neko vidi razlog zasto bih ja sad otisao i kupio stednu sijalicu i povecao upotrebu grejalice, neka kaze slobodno. Prvo bih potrosio novac, sto je manji problem, drugo vremenom bih generisao opasan elektronski otpad, koji štedljivdžije, koliko mogu da zakljucim, sasvim opusteno spuste u kontejner. Meni je to prilicno neodgovorno - zbog par stotina dinara ustede, zatrovace se planeta i takva ostaviti narednim generacijama. A ustedjen novac ce najverovatnije biti potrosen za opet neko zagadjenje, vecina novca nekako ode za to.
Ako je nekom stalo do ustede, mogu da mu objasnim kako da napravi Tesin razdeseni transformator, spravu sa kojom pregorele neonke ponovo rade, ne trebaju im cak ni starter i prigusnica. Onda vise nikada nece morati da kupuju sijalice, a pregorele neonke se mogu dobiti na poklon po firmama. Znaci usteda struje, usteda na sijalicama a sprečava se bacanje neonki pa se štedi i životna sredina. Mada imam utisak da ljudima ovde ne nedostaje znanja, vec tako - mrzi ih da razmisljaju. Svaki elektrotehnicar to moze napraviti, ali eto, lakse nam je da investiramo u privredu Kine i da pri tom trujemo svoje unuke.
[ Sepa011 @ 12.12.2010. 07:06 ] @
@pctel: Ajde da se ekologijom bakcemo na nekom drugom forumu, 'el može? Ionako na ovom ima i previse razglabanja o ne-elektronici, "još nam samo Ale fale".
[ Horvat @ 12.12.2010. 12:26 ] @
Citat: pctel:
Knkretan primer kod mene - trenutno mi u kupatilu treba oko 5kW toplote dnevno. Sijalica od 150 vati generise 3.5kW toplote za 24 sata, a ostalih 1.5 grejalica koja se ujutro i uvece ukljuci po pola sata.
a ajd malo primer onih koji se greju na lozenje (drva/ugalj)
mislis da ce se nesto drva/uglja/cegagod ustediti ako drzis upaljenu sijalicu?
ono,manje ces morati loziti?
tesko
nego,nisi rekao, sta ti radis s neonkama, ako imas dodira s njima ili si imao
a da je planeta zatrovana, na zalost vec jeste :(
btw, volfram ne zagadjuje planetu (pitam neuko,znam da je tezak metal)?
[ shadow88 @ 12.12.2010. 22:00 ] @
sto se tice zagrevanja kupatila sijalicom, niko nije uracunao gubitke vec samo dobitak, znaci da bi zagrejao neki prostor moras grejati vecom kolicinom toplote tj dodavati vise nego sto se prostor hladi, a pri tome da premazes plocice necim crnim, kako bi upijale toplotu a ne zracile kroz prozor, tako da ces kad sve saberes i oduzmes imati samo veci racun za struju jer ti sijalica u kupatilu radi 24/7 , a opet neces dobiti na toploti jer koliko ta sijalica greje, bar duplo se prostor hladi jer nije savrseno izolovan, ako vec gledas ustedu na ogrevu onda bolje gledaj u pravcu izolacije, meni je kupatilo izolovano i spolja i iznutra , kada je oblozena kamenom vunom sto retko ko stavlja ne razmisljajuci koliko se voda brze hladi ako nema izolacije izmedju kade i cigle i maltera . takodje je najbolje u kupatilop staviti zidni radijator uz pod koji na sebi ima prinudnu cirkulaciju vazduha pa duva topao vazduh na podne plocice, a ispod njih obavezno izolacija.
standardne IC grejalice ne greju vazduh u prostoriji vec zagrevaju predmete u prostoru koji svojim zagrevanjem zrace toplotu, zato je na grejalicama za kupatilo stavljen reflektor koji baca svo IC svetlo ispred grejaca....
[ shadow88 @ 12.12.2010. 22:03 ] @
moja filozofija je :
ako vam je hladno, upalite grejalicu, ako vam je mracno upalite svetlo, a pri tome koristite uredjaje koji imaju visok stepen iskoriscenja energije koju pretvaraju u oblik za koji su ti uredjaji i namenjeni - rezultat - najbolji vid stednje.
[ shadow88 @ 12.12.2010. 22:05 ] @
takodje 100 kvadrata stanarskog prostora bi se moglo grejati sijalicom od 100W , ali pod uslovom da imate savrsenu izolaciju i da ne luftirate uopste :)
[ Sepa011 @ 12.12.2010. 22:30 ] @
Ljudsko telo zrači cca. 90W. To mu dođe da ti se najviše isplati da pozoveš par pajtosa (i boljih im polovina) na "žurku", posle toga nikako ne otvaraj prozore i vrata
@shadow88: 100 m 2 je približno 250 m 3, kod mene je odnos nešto drugačiji 25 m 2 -> ~80 m 3
[ branko_g @ 12.12.2010. 23:01 ] @
Citat: takodje 100 kvadrata stanarskog prostora bi se moglo grejati sijalicom od 100W , ali pod uslovom da imate savrsenu izolaciju i da ne luftirate uopste :)
Tako nešto već postoji i zove se pasivna kuća:
http://en.wikipedia.org/wiki/Passive_house
Samo što se ove luftiraju, doduše preko izmenjivača toplote, ne preko prozora.
[ zemun88 @ 12.12.2010. 23:25 ] @
Mi u kući imamo par panasonic sijalica koje imaju a+ potrošnju tj. tako nešto. Bile su najskuplje i bile su oko 500 i nešto dinara. Kod štedljivih sijalica je važno ubaciti noviji prekidač, ili ako već ostoji da ima dobar kontakt. Mi smo imali one stare sa onim malim tasterom za paljenje/gašenje svetla i par sijalica je crklo. Zato je važno imati prekidač na kome je kontakt dobar, da sijalica ne bi pregorela. U kupatilu rade sasvim normalno i takođe imamo ispred zgrade i rade bez problema. Štedljive sijalice se ne smeju stavljati unutar zgrade, tj. tamo gde se svetlo automatski pali ili gasi, jer mogu da crknu, a to piše i na kutiji svakog ozbiljnog proizvođača. Ne smeju se puno puta u toku dana paliti i gasiti. A to je slučaj kod osvetljena u zgradi. Račun za struju nam je manji za hiljadu dinara odkad smo ubacili štedljive sijalice.
Ko kaže da mu je račun mali laže. I takođe je važna potrošnja električne energije. Štedljive sijalice mogu biti skupe, a da opet budu klase b, c a čak i e. Prvo se gleda potrošnja, tj koja je energetska klasa, pa tek onda cena. ALi pošto je naš narod težak slučaj, pre će da crkne nego da kupi štedljivu sijalicu, iako zna da će mu se to isplatiti višestruko. Ali za razne gluposti ima para. Narode pamet u glavu i uštedi pare za struju, a i time će se rasteretiti elektro mreža.
A što se tiče autora ovog posta, to je katastrofa, jer studira na Elektrotehničkom fakultetu, na smeru elektroenergetika, a da nema veze sa štedljivim sijalicama. I usput lupeta gluposti. To je taj problem kod našeg naroda od nečeg novog. Vremenom će se navike promeniti
[ Java Beograd @ 13.12.2010. 09:12 ] @
Ja sam svojevremeno kupio nekoliko NAJSKUPLJIH šedljivih, i grdno se prevario. Sve osim jedne su u roku od godinu - dve pregorele. Onu jednu koja je radila i dalje sam poklonio. Iz onog priloženog fajla na prvoj stani ove teme je jasno da je zabrana običnih sijalica zapravo ide u prilog tačno određenom uskom krugu proizvođača. Očigledno, potrošnja el. energije nije problem, dok se god legalno proizvode i prodaju veliki plazma TV koji troše i do 4.500 kW.
Dakle neko lobira, neko profitira. Svinjski grip N1H1 i štedljive sijalice - veoma sličan scenario. Dok god ima običnih - ja ću ih kupovati.
Edit: usvojena primedba Sepa011 o neprimerenom pisanju.
[Ovu poruku je menjao Java Beograd dana 13.12.2010. u 20:19 GMT+1]
[ Sepa011 @ 13.12.2010. 10:56 ] @
@Java Beograd: Mislim da je ovakav tvoj nacin pisanja primereniji nekom drugom forumu (MZ, UMZ) a ne strucnom.
[ tdjokic @ 13.12.2010. 14:30 ] @
Citat: Sepa011: @Java Beograd: Mislim da je ovakav tvoj nacin pisanja primereniji nekom drugom forumu (MZ, UMZ) a ne strucnom. Evo nas opet u Mad zoni :-)
Jeste, na pocetku su stedljive bile nikakve, jos nisu znali dobro da ih prave. Sada su super, lepo svetle, dugo traju, a sta ima unutra ne moze svaki laik da zna i da odlucuje. Klasicne sijalice se mnogo vise greju, pa uticu i na sijalicna grla i zice u njima, a ne moze svako da postavi u svaku sobu luster sa 6 manjih sijalica, da bi dobio dovoljno svetlosti a da se sijalice i grla ne pregrevaju. Sa tog stanovista ove stedljive su sada super. Hladnije, ne moras toliko cesto da ih menjas, sta vise obican korisnik moze da pozeli.
Prekidaci su zaista problem, ali jos uvek niko ne pravi posebne prekidace za klasicne a poseban za stedljive. Ako sijalicu ne upalis/ugasis VRLO otsecno, tj. brzo, oce da zmirka, sto znaci da se elektornika vrlo verovatno muci, a prekdiac tada hoce da cvrci, da varnice kontakti. Slicna je situacija i sa lampama. Jeste, ljudi su nesto govorili da postoje patuljaste stedljive, ne znam, nisam trazio vise. Neko ih zatvara u plafonjere, neko ne, rezultati su razliciti, ko ce ga znati.
[ bttp @ 15.12.2010. 00:42 ] @
Nepouzdane, skupe, environmentally unfriendly.
Ovo je moje iskustvo sa Philips sijalicama od pre par godina. Već sam o tome pisao, al rekoh da sažmem. Imao sam i jednu GE kupljenu u Tempu (20W), trajala je duže pd većine ovih Philips, ali je imala lag pri paljenju, trebalo joj je kratko vreme (~0,5s) nakon paljenja da zasija, što kod Philipsovih nije bio slučaj. One se upale odmah, a nakon pola minute zasijaju punom snagom.
Uglavnom nisam siguran da li je ijedna od njih doživela godišnjicu rada, dve godine nijedna. Znači u mom slučaju se nije isplatilo. Kada uporediš uloženi novac u "štedljive sijalice" sa njihovim vekom trajanja (u mom slučaju) i cenom struje, u gubitku sam debelom.
[ Keez-a @ 15.12.2010. 20:52 ] @
Auf, koliko primećujem izgleda da ste se nekome na stručnom forumu squrčili (Java Beograd)
[ etjen @ 17.03.2013. 12:53 ] @
dižem temu iz skoro mrtvih da bih podelio nešto sa vama.
Ne znam da li se nekom desilo.
Meni je juče jedna štedljiva (Osram) sijalica krenula da treperi i da ispušta neki smrad, kao smrad gume.
Nisam bio u tom trenutku u toj prostoriji, već je recimo tako radila par minuta, pre nego što sam primetio. Ugasio sam je i skinuo sijalicu koja je na oko čitava, ali je u uglu jedne spirale gde se spaja sa grlom krenula da topi malo kućište gde izlazi ta spiralna cev (ne mogu da provalim, tu ima parčence gume ili plastike)
Sve u svemu, toliko je zasmrdelo ceo stan da sam jedva izvetrio. Smrdelo je, najbliže rečeno, na spaljenu gumu.
Popi*deo sam. Imam malo dete koje se tuda muvalo i on je i primetio da sijalica treperi, pošto je jedini bio u prostoriji.
Pretpostavljam da se to osetio smrad te topljene plastike, šta li je već, pošto je sijalica na oko čitava.
Da li se nekom desilo nešto slično i da li zna šta se moglo osetiti?
I na kraju, pitanje - Gde da bacim tu sijalicu?
Inače, ja sam za svagda završio sa tim štedljivim s*anjima.
[ Vasastajić @ 17.03.2013. 13:03 ] @
Citat: Inače, ja sam za svagda završio sa tim štedljivim s*anjima.
Pozdravljam!
A u kojoj meri si u pravu uveri se i u ovom obilju informacija na tu temu.
Pomodarska šarena laža, pritom nemerljivo štetna po zdravlje o prirodu.
[ etjen @ 17.03.2013. 16:28 ] @
ma znam ja to odavno, mada je ovaj na tom sajtu preterao u nekim stvarima, ali dobro većina je tačna.
Ja sam kupovao te sijalice najviše da bih poštedeo grla na lampama jer se one manje greju, pa može jača sijalica, i da bi mi lampe duže trajale, ali posle, ovog - neka hvala.
[ Odin D. @ 17.03.2013. 18:07 ] @
Vaso, svako malo linkujes na neki "zavjerenicko-raskrinkavacki" tekst, ali za ovaj, kao neko kome je elektrotehnika struka, mogu da kazem i garantujem da je eksplicitno glup ko kvadratni točak.
Iz ovog teksta iz skoro svake rečenice mogu da napišem šta je tehnički i fizički netačno, a šta je logički neispravno. Autor je totalna neznalica i za elektrotehniku i za energetiku i za fiziklu materijala i za sve ostalo što bi sa sijalicama moglo imati veze.
Kad bi znao šta je sve nalupao otišao bi u pustinju da se ubije lupanjem glave o kaktus.
Ne branim štedne sijalice, niti kritikujem one sa žarnom niti - govorim isključivo sa pozicije netačnih tehničkih detalja i nakaradnog izvođenja zaključaka i podmetanja teza koje iz toga proizilaze.
[Ovu poruku je menjao Odin D. dana 17.03.2013. u 19:33 GMT+1]
[ Lavlja_Jazbina @ 17.03.2013. 20:35 ] @
Mozda slucajnost.Ja sam prosle nedelje dao 15k rsd za sijalice.Velika usteda.
Pogledaj samo u jednom maxi objektu koliko ima komada,banke,trzni centri.
Bas nisi imao srece,a osram nije losa firma.
[ Sceka @ 17.03.2013. 21:26 ] @
Citat: etjen: ...
Ja sam kupovao te sijalice najviše da bih poštedeo grla na lampama jer se one manje greju, pa može jača sijalica, i da bi mi lampe duže trajale, ali posle, ovog - neka hvala.
Kupi keramicka grla i 'šrafi' slobodno 200W sijalicu.
Ja sam izbacio sve stedljive sijalice u stanu. Lose svetle tako da me ni malo ne zanima usteda jer nemam nameru da povecavam broj sijalicnih mesta da bih normalno video. U radnoj sobi, gde je kompjuter, imam stonu (ona sto stoji na podu a visina sijalice je na 2m u "bije" u plafon) varijantu sa 200W halogenom sijalicom i dimerom na prekidacu. Cim se smraci ukljuci se i ne iskljucuje do spavanja, bilo ili nebilo nekoga u prostoriji. Jeste da trosi ali se vidi do ]a]a!
A i nesto ne primetih neko povecanje cifre za struju od kad sam izbacio stedljive sijalice, ali stvarno.
Pozdrav!
[ deedee6 @ 17.03.2013. 21:37 ] @
Citat: Lavlja_Jazbina:
Ja sam prosle nedelje dao 15k rsd za sijalice.Velika usteda.
Mislim da toliko para nisam dao za sve obične sijalice u stanu + svu struju koje su one potrošile bar poslednjih 5 godina. Još veća ušteda
[ etjen @ 17.03.2013. 22:43 ] @
Citat: Sceka:
Citat: etjen: ...
Kupi keramicka grla i 'šrafi' slobodno 200W sijalicu.
Pozdrav!
Ma znam to, ali te sijalice su mi uglavnom bile u kupovnim lampama gde mi nije zgodno da menjam grla. A imam lampe koje ne bih da menjam jer su mi lepe i želim što više da ih sačuvam, ali stvarno posle ovakve ''pojave'' crkavanja sijalice, više ih neću kupovati.
A i da, imao sam ih podosta do sad ali koliko se god trudio da nađem one sa ''toplim'' svetlom, nikada to nije bilo to. I nikada nije bio ekvivalent svetlukao što piše na kutiji - uvek je slabija.
Sve u svemu, odustajem od njih i drago mi je zbog toga
Stvarno mislim (a to sam i pre mislio) da je štedljiva sijalica meni totalno neshvatljivo okarakterisana kao ekološka i nije mi jasna odluka EU da se od 2016 više ne prodaju one obične...
[ Odin D. @ 17.03.2013. 23:05 ] @
^ To za 2016. je za halogene.
Čini se da je običnim već odzvonilo - nisam ih već neko vreme viđao po prodavnicama...
[ etjen @ 17.03.2013. 23:11 ] @
moja greška onda.
A ima običnih gde hoćeš u bilo kojoj radnji kod nas. Mnogo više nego štedljivih.
Malo slabije ima onih Spot Light običnih, ali i to može da se nađe bez većih problema
[ Branko Santo @ 18.03.2013. 06:11 ] @
Kako sam cuo po evropi se i dalje prodaju "obicne" sijalice ali ne kao izvori svetlosti vec kao izvori toplote posto je zakonom jel da zabranjeno da se prodaju zarad osvetljenja :)
[ Lavlja_Jazbina @ 18.03.2013. 06:31 ] @
Kada u lokalu sijaju po ceo dan,scekinih 200w x10 sijalicnih mesta x 12h =je 22kw/h x 26 dana pa vi vidite koliko kw. Kao ta pec. Ima stedljivih sa toplim svetlom koje daju 130w. Ne moze se gledati koliko je jaka. Kod moje zene je sve popaljeno. Jednom sam je pitao da upalimo i ringle. Glupo samo da gori svetlo.-:)
[ Lavlja_Jazbina @ 18.03.2013. 06:47 ] @
I,da. Zaboravio sam najbitnije,ako pricamo o stedljivim sijalicama. Cena od 800-2000 rsd je stedljiva. Sve ispod ove cene vise kostaju i daju 50% slabije svetlo.
edit> slova
[Ovu poruku je menjao Lavlja_Jazbina dana 18.03.2013. u 09:03 GMT+1]
[ Vasastajić @ 18.03.2013. 11:52 ] @
Citat: Odin D.: Vaso, svako malo linkujes na neki "zavjerenicko-raskrinkavacki" tekst,
Ovde smo da učimo, pa dokle god nas noge drže...a da li ćemo i onda, kad nas noge više ne budu držale, sa apsolutnom sigurnošću smeti da kažemo - e, ovu istinu ću u kamen da uklešem, veruj mi da nisam siguran.
Elem, u svakom slučaju moram da ti kažem da sam sa posebnim uživanjem i dužnom pažnjom svojevremeno čitao tvoju analizu Olandovih revolucionarnih poteza sa porezom, beše tu jedna tema o tome, pa verujem da bi, shodno svom slobodnom vremenu, mogao da nam ovde, nama laicima, pojasniš iz svog ugla, stručnog naravno,
koje su to zamke, u tekstu koji sam linkovao, koje manje obaveštene mogu još više dovesti u zabludu.
Ovo je ujedno i molba s moje strane, pa na volju ti i polako.
Hvala.
[ Zlatni_bg @ 18.03.2013. 17:16 ] @
Ne znam za vas, ali ja sam u svojoj sobi probao neonke pre par godina, ma nema sanse... Probao da stavim i ove stedljive, isto jok... Ubi me belina svetla. Osetim se skroz neprijatno u toliko belom svetlu, navikao sam na ono prirodnije zuto, koje daju obicne sijalice. Ako ih ukinu, sveca mi ne gine.. Sta mi znaci da ustedim ako se ne osecam lepo.
[ Odin D. @ 18.03.2013. 21:34 ] @
Citat: Vasastajić: pa verujem da bi, shodno svom slobodnom vremenu, mogao da nam ovde, nama laicima, pojasniš iz svog ugla, stručnog naravno,
koje su to zamke, u tekstu koji sam linkovao, koje manje obaveštene mogu još više dovesti u zabludu.
Ovo je ujedno i molba s moje strane, pa na volju ti i polako.
Hvala.
Da si mi ovo tražio prije par godina - bacio bih se u taj poduhvat bez mnogo razmišljanja.
Međutim, takvi "ispadi" su se skroz prorjedili, djelom zahvaljujući tome što imam određeno nagomilano iskustvo koje pokazuje da je od toga slaba vajda, a djelom zbog toga što sam se od toga i zamorio.
Stoga ne zamjeri što ću ovaj put morati to da odbijem.
Moj odgovor, u najsažetijem obliku bi bio: neću, jer je nepotrebno i besmisleno (možda čak i kontraproduktivno).
No, da to ne bi ostalo u tom "drčnom i neuviđavnom" tonu, napisaću ukratko nešto tebe i sebe radi, pošto si me kulturno zamolio, a i minuli radi ti je na ovom forumu pristojan, po mojim mjerilima naravno.
Elem,
1. Zašto neću da analazirim:
Zato što je preobimno. Ovaj je toliko toga nalupao, da bi tu imalo posla 2-3 dana. Toliko nemam ni vremena, ni volje.
2. Zašto mislim da je bespotrebno:
Zato što odgovarajuće stručne analize i stručne informacije (i njihova objašnjenja i objašnjenja tih objašnjenja itd...) već postoje na klik miša. Svako koga zaista interesuje može ih i bez mene pronaći.
Ni ja se nisam sa time rodio, nego tražio, čitao, učio.
Uostalom, nije potrebno da se bude stručnjak iz elektrotehnike da bi se uočile brojne druge besmislice, npr.
u navedenom štivu se istovremeno za prevlast u svijetom bore: sitna boranije za proizvodnju sijalica, elektrodistribucije, korumpirane vlade, tajna društva za ispiranje mozga radio-talasima i na kraju, po citiranom gospodinu Icku - i sami vanzemaljci.
Sve me to podsjeća na @druga Crnog sa UMZ-a koji se sa nama godinama prepirao jedan dan da Zemljom upravljaju gušteroliki vanzemaljci, sledećeg dana masonci i Blufonci, trećeg dana su nas vanzemaljci napravili od majmuna da bismo kopali zlato za njih u rudnicima, četvrti dan nas neki treći vanzemaljci ustvari štite i paze, peti dan sve konce drži naftni lobi i tako to.
Sve je to, nekim čudom, u njegovoj glavi, kao i brojnih drugih teoretičara zavjere, istovremeno funkcionisalo u najljepšoj harmoniji i ljubavi bez ikakvih smetnji i prepreka.
3. Zašto mislim da je besmisleno/kontraproduktivno:
Ovo je možda najvažniji razlog i u pojašnjenju toga, pošto se radi o tebi, računam da se mogu osloniti na pretpostavku da su ti u izvjesnoj mjeri poznate teorije i učenja g. Gurdjieffa, pošto sam, ako se dobro sjećam, u par navrata primjetio da si nešto od njegovih umovanja nekad citirao.
Ta činjenica mi omogućava da, pozivajući se na njegovu teoriju o prirodi znanja, ukratko time objasnim ono za što bi mi bez toga trebalo dosta vremena i slova.
Elem, ako znaš njegovu teoriju o prirodi znanja, već možeš da naslutiš o čemu pričam, a ako ne znaš - onda pretpostavljam da ipak znaš gdje je možeš pronaći ili "obnoviti gradivo", ako si u međuvremenu zaboravio.
Iako ta teorija zvuči egzotično, i iako ne znam ni za jedan formalan način na koji bi se mogla dokazati u matematičkom smislu dokazivanja - mogu ipak da kažem da u životu nisam sreo ni jedan slučaj koji bi pokazivao suprotno:
"znanje" je naime apsolutno beskorisno i neprimjenjivo ako nije plaćeno ili na neki drugi način zarađeno - trudom, mukom, zalaganjem...
To je ta neka materijalna strana svega toga koju ne umijem da dokažem, ali koja se uvijek iznova i iznova pokazuje u praksi.
Kad bih ti ja sad ovdje na tacni servirao analizu ovoga spornog teksta, izvedenu uz pomoć svog mog stručnog znanja iz elektrotehnike i još ponečeg - to bi tebi bilo svejedno beskorisno i neupotrebljivo - jer bi ti sutra progutao istu takvu neku priču samo ovaj put umjesto sijalica bio bi kukuruz, ili aspirin, ili parna lokomotiva ili bilo šta drugo.
Sa druge strane, ako bi ti meni npr. platio €500 za tu analizu - ti bi se doveo u poziciju u kojoj možeš da usvajaš to znanje, ne naravno zbog samih para već zbog toga jer iza jedne takve odluke da platiš za nešto takvo stoji dugačak i komplikovan mentalni proces razumjevanja, shvatanja i prihvatanja prirode znanja kao materije koja ima konkretnu materijalnu vrednost. Ko je prošao kroz taj proces - može da "zna" znanje. A ko nije - može u glavi samo da drži manje-više beskorisne informacije (koje same po sebi mogu biti i tačne) i čije recitovanje odaje privid znanja kod neupućenog posmatrača.
Pare sam naveo samo kao opštu valutu za izražavanje vrednosti, naravno do istog toga svega ti možeš doći i drugačije, npr. tako što investiraš svoje vreme i trud (koji takođe imaju sasvim konkretnu materijalnu vrednost) da to sam izanaliziraš. Možda će potrošeno vreme ili energija biti i vredniji od €500 evra, ali nije to poenta. Poenta je da nekako moraš platiti, nešto za to moraš dati.
Tako su ljudi skrojeni - i samo tako (s)kupljeno znanje može u svom nosiocu da djeluje na određen povoljan način.
Sve ostalo ti je kao da se neko najeo neke hrane za koju nema enzime za varenje - progutao ju je, ali džaba.
Pozdrav!
[ Vasastajić @ 18.03.2013. 22:44 ] @
Razumeo sam u potpunosti poruku iz tvog posta i zahvaljujem ti se.
Da,Gurdžief...i pre nego sam za njega uopšte čuo trudio sam se da život ne provedem u snu...nije to ni malo jednostavno...prispava se čoveku po nekad...jednostavno...
Copyright (C) 2001-2024 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|