Ludilo:zdrav razum = 78%:16%. LOL, #FAIL, itd. Ima li ovakvih nekih podataka za Srbiju recimo?
Edit: link
[Ovu poruku je menjao Devanagari dana 20.12.2010. u 21:35 GMT+1]
[ milance_kg @ 20.12.2010. 19:27 ] @
I meni ti americki kreacionisti deluju kao gomila fanaticnih ludaka, ali sa druge
strane ako si ti ateista ne svrstavate to automatski u 'zdravo razumne', ima tu vise parametara :)
[ Devanagari @ 20.12.2010. 20:34 ] @
Da, tu si zaista u pravu, to sam brzopleto skratio, mislim na zdrav razum u pogledu razmišljanja na temu postanka. Znao sam da ima dosta ovih dijabola, ali da ih ima 78% jbt… nisam mogao ni da sanjam.
Jesi li video dole ispod u tekstu obrazovnu strukturu? Neko završi doktorat i veruje da je bog stvorio ljude tačno ovakve kakvi su danas! U stvari ne neko, nego njih 22% na tom nivou obrazovanja! Brateee… :O
[ milance_kg @ 20.12.2010. 20:46 ] @
A mozda ja verujem u Matrix :) Ko zna... zez...
Hocu da kazem da je vera jedno nauka drugo...
Nego ako si deklarisan ateista pogledaj ovo :
Ima jedan deo gde kaze pristiglim ateistima : "Verujem da se osecate glupo"... :)
[ mmix @ 20.12.2010. 22:06 ] @
Znas kako, svi oni se kunu u boga, al onda kuci planiraju porodicne budzete i svoju buducnost ne ocekujuci kes sa neba. Mi sa druge strane imamo gomilu varosica koja se takmice koje ce svoje ogranicene resurse sto vise sprziti u sto veci krst. Koliko vidim u vestima sada da su na Mucnju resili da zasene sve ostale sa krstacom od 333m za cirka 20 miliona evra.
[ superbaka @ 20.12.2010. 22:09 ] @
a sto ne od 666 metara? :)
[ 101010 @ 20.12.2010. 22:35 ] @
Polupakleni krst :).
To je statistika kao one sto tvrde da se tipa 90% Srba izjasnjava da su hriscani. A od tih 90% 0.0009% zna 10 bozijih zapovesti... Tako se i ti Ameri prosto deklarisu. Ali koliko vidim, trend krive je ateisticki.
Ipak istina je da je nase drustvo sekularnije od mnogih zapadnih, ukljucujuci americko. Da je ovakvo pitanje postavljeno npr. Poljacima, sigurno bi bog osvojio duplo vise glasova.
Uostalom svejedno je, bili ateisti ili hriscani zagarantovan nam je pakao, jevreji su bili u pravu :).
[ 3way @ 20.12.2010. 22:45 ] @
Samo jedna sitnica...Ako se kaze "God", to uopste ne mora da ima veze sa hriscanstvom. To moze da bude bilo koji bog, a i ne mora. Neki su ateisti i zovu ga Tvorac ili Kreator ili kakovec...
[ mmix @ 20.12.2010. 23:11 ] @
Citat:
3way: Neki su ateisti i zovu ga Tvorac ili Kreator ili kakovec...
lol
Kao osvedoceni ateista mogu ti iz prve ruke potvrditi da ga ne zovemo tvorcem, kreatorom niti kakovec. Pod uslovom da je uopste on u pitanju, a ne ona ili ono
Citat:
101010: Polupakleni krst .
To je statistika kao one sto tvrde da se tipa 90% Srba izjasnjava da su hriscani. A od tih 90% 0.0009% zna 10 bozijih zapovesti... Tako se i ti Ameri prosto deklarisu. Ali koliko vidim, trend krive je ateisticki.
Ipak istina je da je nase drustvo sekularnije od mnogih zapadnih, ukljucujuci americko. Da je ovakvo pitanje postavljeno npr. Poljacima, sigurno bi bog osvojio duplo vise glasova.
Meni su napravo najzanimljiviji oni iz "god-assisted-evolution" sekcije narocito ako pripadaju nekoj od hriscanskih crkvi ili sekti, koje dogmatski veruju u apsolutni kreacionizam i knjigu postanja. Ne moze neko biti hriscanin i verovati u alternativnu verziju postanja, time su zapravo jeretnici (bese u 6om krugu pakla iza reke styx i disovog zida ).
[ milance_kg @ 20.12.2010. 23:30 ] @
Ok, ok... Evo ja verujem u Boga... ne ulazim u to kako je stvorio, ni kad je stvorio univerzum, jednostavno sam nebitan tj.
neverovatno sitan i beznacajan u svemu tome, slicno kao kad bi ameba pokusala da sagleda suncev sistem pa jos neuporedivije...
No... da se vratim na jedan deo koji je primenjiv kako vernicima tako i ateistima - 10 bozjih zapovesti... makar onaj deo za ateiste, od 5-te tacke :
Poštuj oca svojega i majku svoju..., ne ubij, ...
A ko voli da se sprda sa mojim verovanjem, ne branim :)
[ Horvat @ 20.12.2010. 23:30 ] @
a na kom uzorku je napravljena ova "statistika"? na 1000 ljudi? 10 000? milion?
pardon,nasao sam
Citat:
Results for this Gallup poll are based on telephone interviews conducted Dec. 10-12, 2010, with a random sample of 1,019 adults, aged 18 and older, living in the continental U.S., selected using random-digit-dial sampling.
to, 1000 ljudi je mera za "nekoliko" miliona, how yes no...
[ 3way @ 20.12.2010. 23:32 ] @
Citat:
mmix:Kao osvedoceni ateista mogu ti iz prve ruke potvrditi da ga ne zovemo tvorcem, kreatorom niti kakovec.
Mislim na kreacioniste koji sebe nazivaju ateistima.
mmix: Meni su napravo najzanimljiviji oni iz "god-assisted-evolution" sekcije ;) narocito ako pripadaju nekoj od hriscanskih crkvi ili sekti, koje dogmatski veruju u apsolutni kreacionizam i knjigu postanja. Ne moze neko biti hriscanin i verovati u alternativnu verziju postanja, time su zapravo jeretnici (bese u 6om krugu pakla iza reke styx i disovog zida ;)).
Ja mogu samo da sanjam taj 6. krug, sem ako ne nadjem neku vezu zaboscu jos nize :).
Inace "god-assisted-evolution" interpretacija uopste nije daleko od stava najpopularnijih hriscanskih crkava. Katolicke i mnogih protestantskih; metodisti, prezbetarijanci, crkva hristova... Koje pokusavaju da se izbore sa naucnim saznanjima tako sto ih na neki nacin inkorporiraju u svoja ucenja i nalaze nove nacine da interpretiraju bibliju.
Ako ne gresim zvanican stav katolicke crkve je da ne odbacuje relanost procesa evolucije, naravno uz boga kao tvorca.
Rekao bih da je pravoslavna crkva najrigidnija po tom pitanju i da deklarativno odbacuje "god-assisted-evolution", ali opet najmanje je uticajna.
[ Horvat @ 20.12.2010. 23:51 ] @
zaboravih
Citat:
Ludilo:zdrav razum = 78%:16%.
ne valja ti racunica, imas manjka do 100%
[ Predrag Supurovic @ 21.12.2010. 07:54 ] @
Citat:
Devanagari
Da, tu si zaista u pravu, to sam brzopleto skratio, mislim na zdrav razum u pogledu razmišljanja na temu postanka. Znao sam da ima dosta ovih dijabola, ali da ih ima 78% jbt… nisam mogao ni da sanjam.
Jesi li video dole ispod u tekstu obrazovnu strukturu? Neko završi doktorat i veruje da je bog stvorio ljude tačno ovakve kakvi su danas! U stvari ne neko, nego njih 22% na tom nivou obrazovanja! Brateee… :O
Kada vređaš i ismevaš nekoga jer misli drugačije od tebe, za to se da i naći nekakvo razumevanje. Ali vređati i ismevati nekoga jer VERUJE drugačije od tebe, to je već žalosno.
[ milance_kg @ 21.12.2010. 10:48 ] @
Da se dopunim ... sa nekim mojim povrsnim saznanjima...
Covek se trudi, sto je veoma pohvalno, da shvati svet oko sebe i da ga unapredi,
svedoci smo da su to obicno ljudi iskrenih namera (primer - Nikola Tesla), bez licnih interesa,
kojima je samo dato pravo da zavire u jedan aspekt tvorceve misli, mogu nama smrtnicima
u mnogome da poboljsaju zivot.... no da ne dubim dalje, stigli smo do kvantne fizike,
i prvi put se covek susrece sa pojmom 'kvantne neodredjenosti' sto vec obicnog coveka
sa tradicionalnim razmisljanjem izbacuje iz price da shvati - sta je to uopste.
Kad nekim cudom ljudi i taj aspekt ostvare (tako zeljeni kvantni racunari), iznenadice se
da ispod toga stoji jos manje razumljivilja priroda ... :)
'Aj uzdravlje, i samo malo postovanja ako neko veruje u Boga.
[ 3way @ 21.12.2010. 11:03 ] @
Kakve veze imaju kvantni racunari, bog i kreacionizam?
[ Nedeljko @ 21.12.2010. 11:04 ] @
Samo da napomenem. Ako je neko religiozan, to nikako ne znači da je glup ili neobrazovan. Neki od najvećih naučnika XX veka su bili religiozni na ovaj ili onaj način.
[ Nedeljko @ 21.12.2010. 11:07 ] @
Takođe, neznanje nije argument nizašta. Ako se nešto ne zna ili se čak zna da se ne može saznati, to ne govori ništa u prilog prihvatanju Boga. To je shvatanje proisteklo iz starih prevaziđenih shvatanja da su nauka i ljudsko saznanje nešto ide protiv religije. Te dve stvari nemaju nikakve veze i oni koji ih povezuju greše.
[ milance_kg @ 21.12.2010. 11:13 ] @
Ja neki put volim da se salim - mozak je racunar!
Nego ko je taj sto sve te obradjene informacije prima i razvija (povratna informacija) odgovor !?
Kazu da smo svi Bozja deca, no neki to ne shvataju i misle da su celina sami za sebe...
[ dule_ns @ 21.12.2010. 11:53 ] @
U ovakvim temama se preskače glavno pitanje, a to je:
Šta je ustvari bog?
A kad već pričamo o ovoj temi, jedan pijatelj mi je ispričao zanimljivo gledanje:
Ateizam je isto religija, jer gledano kroz istorijski razvoj imali smo:
1) Mnogobožačke religije -> više bogova
2) Monoteizam -> jedan bog
3) Ateizam -> nula bogova
Pitam se samo šta sledi, jel idemo ispod nule ili idemo na iracionalne brojeve.
:)
[ 3way @ 21.12.2010. 11:56 ] @
Kako moze da bude glavno pitanje kada ateisti ne priznaju boga?
Kao da hoces da igras vaterpolo, a da na pocetku moras da definises odakle se baca trojka.
[ milance_kg @ 21.12.2010. 12:01 ] @
Citat:
dule_ns: U ovakvim temama se preskače glavno pitanje, a to je:
Šta je ustvari bog?
A jesi li gledao 'matrix', sto one konjetare sto zive u njemu moraju znati sta je to?
U filmu kazu - Arhitekta!
A posto su ljudi razvili matrix, itd... ko je njih sve komplet razvio?
Bog ti je ono sto nisi primoran da shavtis, samo postuj zakone koje ti dao.. nece on da se ljuti ako od 10 od Bozijih zapovesti
prekrsis neku od prvih 4, za ostale ce da vrsi odabir :)... A mozda se naljuti :)
[ 3way @ 21.12.2010. 12:10 ] @
Citat:
dule_ns:
Ateizam je isto religija, jer gledano kroz istorijski razvoj imali smo:
Cim ovako pises, cenim da si religiozan.
Ateiziam NIJE religija niti je slicno bilo kakvog religiji.
[ Nedeljko @ 21.12.2010. 12:16 ] @
To zavisi od toga šta smatramo pod religijom. Neki kažu da je to "veza sa onostranim". Ne znam, ali ateizam jeste oblik verovanja u nešto što se ne može pouzdano znati (da Bog bne postoji).
[ 3way @ 21.12.2010. 12:17 ] @
Citat:
Nedeljko:Ne znam, ali ateizam jeste oblik verovanja u nešto što se ne može pouzdano znati (da Bog bne postoji).
Nije ateizam nikakav oblik verovanja, niti ateizam uopste u razmatranje uzima boga ili nesto drugo. Ateizam je shvatanje sveta koji funkcionise sam po sebi, sveta koji je dovoljan samom sebi, bez ikakve pomoci sa strane.
[ Horvat @ 21.12.2010. 12:19 ] @
vera(verovanje) i religija ni IZ AVIONA nisu isto!!