[ Horvat @ 23.12.2010. 15:16 ] @
sad sam procitao jedan clanak iz novine koja se bavi receptima (tekst u prilogu,da ga ne prekucavam) o ovom "aditivu" (drugi nazivi su mu neuroakcelerator i escitotoksin), a posto znam da tu ima par ljudi koji se razumeju u ovu tematiku (prvenstveno veterinari), zanima me njihovo misljenje o tacnosti ovoga
tj. da li je sve ovako kako pise, ili je naduvano

[ zorg @ 23.12.2010. 16:02 ] @
Pa zabranjena je upotreba u EU kako sam ja čitao, ne mogu sad da nadjem link. MSG je poznatiji naziv, a postoji i neki poremećaj, bolest koja se dobija od čestog konzumiranja kineske hrane, pošto oni u svojoj kuhinji troše MSG na džakove.
edit: evo ga: http://www.foodlaw.rdg.ac.uk/news/eu-96-30.htm
[ burex @ 23.12.2010. 16:18 ] @
Wikipedija kaže (sa izvorima) da je sasvim bezbedan: http://en.wikipedia.org/wiki/Monosodium_glutamate
U azijskim zemljama ga prodaju pored soli jer poboljšava ukus hrane i daje joj bogatu aromu, međutim u zapadnim zemljama se smatra da je to "varanje" u kulinarstvu i često se hvale da je njihova hrana ukusna i da joj ne treba MSG, pa stave nalepnicu "MSG free".
[ superbaka @ 23.12.2010. 17:29 ] @
kod nas se prodaje i kao zacin pod nazivom Aji Shio... u principu je bezbedan, ne treba preterivati... sluzi za pobaljsavanje ukusa, ja ga dodajem ponekad kad se setim, kad spremam nesto... opisana je pojava predoziranja kao 'Sindrom kineskih restorana' kad kuvari roknu malo vise nego sto treba... nista specijalno, ubrzanje rada srca, malo podrhtavanja i slicno... e sad, da li je bas zbog toga ili dobrog krkanluka, pitanje je sad :)
[ Horvat @ 23.12.2010. 17:32 ] @
tebe sam cekao :D:D

a ako se intenzivno koristi? (npr svaki drugi dan jedes neku klopu s tim zacinom)
i sta je "malo vise"?
[ Isak666 @ 23.12.2010. 17:51 ] @
To je pojacivac ukusa i mislim da u EU nije zabranjen, nego da mora stajati u restoranima i na proizvodima da sadrzi E621.
[ Pirossi @ 23.12.2010. 18:14 ] @
ne dižite dževu.
hasamo ga decenijama u vegeti.
marginalni broj ljudi imaju neurološke probleme koji nestaju nakon prestanka uzimanja.
[ 101010 @ 23.12.2010. 18:37 ] @
Svaka supstanca na svetu postace otrov zavisno od doze.
Glutamat je izmedju ostalog neurotransmiter. Pa ako zestoko preteras, a imas problema sa jetrom i bubrezima, moze doci do nekih problema. Inace nema problema. Koliko je to "zestoko preterivanje" verovatno zna wikipedija i razna istrazivanja koja su sigurno sprovodjena na tu temu.
[ superbaka @ 23.12.2010. 20:45 ] @
nismo ga nesto posebno proucavali na fakultetu jer studije koje su radjene nisu mogle da dokazu njegovu stetnost, barem ne vidljivu i na kratke staze... isto vazi i za vece kolicine pa je zato 'trovanje' po kineskim restoranima opisano kao sindrom, a ja bih rekao da je to pre svega od ustajale hrane kojoj su dodavali glutamat kako bi zamaskirali promenjena organolepticka svojstva...

zbog svega ovoga ne mogu da ti precizno odgovorim koliko kolicinski je bezbedno... ja imam utisak da u jednom trenutku dolazi do zasicenja i da svako dalje dodavanje u hranu nema vise nikakav efekat na ukus... u principu, on ne daje hrani neki poseban ukus kao drugi zacini, pa ne vidim ni razlog da se svakodnevno upotrebljava... i opet, ta 'trovanja' u kineskim restoranima su se javljala nakon jednokratnog konzumiranja, ne pri duzoj ishrani, sto ce reci, verovatno mozes da ga konzumiras svaki dan, ali ne i da ga stavljas u neogranicenim kolicinama...
[ mmix @ 23.12.2010. 21:28 ] @
MSG nema ukus sam za sebe, on jednostavno "naostri" receptore na jeziku pa drugi ukusi vise dolaze do izrazaja. Kao sto neko rece, kinezi ga trpaju nemilice u svoju hranu :). Kod nas ga danas imas u svemu, od vegete, preko smokija do kuvane hrane. Jedino sto nisam video je da ima da se kupi sam za sebe.