Citat:
vladd
Bolji zivot postoji, ali kao serija za raju, a kao realnost za pojedince u vlasti.
Bilo bi jako lepo da je tako, mislim "mi" = "oni koji su zakinuti", "oni na vlasti" = "oni koji profitiraju"...
Ali vidis, Srbija je jedna od zemalja sa jako visokim brojem ljudi na cuvenoj "sisi" - od tih "na vlasti", preko njihovih sekretarica, savetnika, razno-raznih agencija pa onda preko drzavnih i "javnih" preduzetja, pa onda preko kojekakvih NGO koje dobijaju $$$ iz budzeta (kakav oksimoron, onda... mislim NGO) pa preko svih onih firmi u vlasnistvu "kumova" koji zive od sise indirektno (sisa im placa "poslove", "nabavke", "konsultacije", "tendere", "projekte" i sl...)
I, finalno, cak i do penzionera... jer penzioni fond de-facto ne postoji (opljackan odavno, bato) nego se penzije isplacuju od poreza - dakle direktan trosak na teret javnih prihoda...
Dakle, sta mislis vladd... je li 40%? 50%? 60%? Kakvih %? Pa onih % stanovnistva koji su direktno ili indirektno na "The Sisi" ?
Hmmm... to nekako menja tu idilicnu sliku, reklo bi se da tzv. "pojedinci u vlasti" koji profitiraju od povecanja poreza i akciza zapravo predstavljaju jedan prilican deo stanovnistva.
To onda celu tu sliku boji nekim drugim bojama... ne tako veselim :(
Kad neko od tih
miliona na sisi trazi "povecanje plata u skladu sa the potrosackom korpom", kad izadju njihovi "sindikati" da blokiraju neku ulicu i da traze "povisice koje su krvavo zaradjene", poslanici kada zele vece dnevnice, NGO-ovi i "eksperti" kada traze vise "projekata", "radnici" neke propale komunisticke firme traze "bolji socijalni program" (citaj, leba bez motike) i sl... - to znaci da onih drugih pola stanovnistva mora malo vise da se "otvori" jer, hebi ga, neko to mora i da plati na kraju a ko ce a ako ne oni sto zaista nesto i zaradjuju... tako ti je to u social-friendly zemlji, ali to je dragi kamen neo-europske civilizacije, oni koji stvarno privredjuju treba da finansiraju one koji mrsomude, sve je to u korist "humane civilizacije"... or whatever :)
I nije Srbija jedina... takve su mnoge europske civilizovane zemlje... Evo kod mene Super 98 1.57 EUR danas, dok u jednoj drugoj zemlji na istom kontinentu i u istoj uniji isti kosta 95 centi (jos se zale! kazu bio 70 centi pre samo pola godine....) a benzin isti, ista EU, iste pumpe .... - jedina razlika je sto ova druga zemlja nema mega-socijalni program za milione uzvisenih mrsomuda, dok ova ovde ima... i ponosi se sa tim, humane vrednosti ovo ono, pa nismo mi neki kauboji i nehumane kapitalisticke masine... E "humane vrednosti" kostaju bato, i to u cistoj kesovini, koju neko mora da isplati... i to pada na nas budale koji nismo na "sisi".
C'est la vie... ako mozes, pridruzi se the sisi... bar da ne ispadas magarac :(