Citat:
Odin D.: Ja sam cuo da je u Africi materijal jos jeftiniji.
Kao dete sam svojevremeno razmisljao da dovezem iz Afrike par kamiona pustinjskog peska, htedoh da pravim plazu na reci.
Citat:
VeljkoBGD: Plac je u blizini Beograda. Interesuje me da li je moguce ostvariti ustedu na ovaj nacin i da li se te peripetije isplate? Moguce je da ne, ali samo kad pogledam koja je razlika u ceni za npr. keramicku plocicu ili bide u odnosu na prodavnice ovde, deluje da i transport, spedicija i carina zaista u toj meri ne bi povecali cenu. Moja ideja je bila da se uzme bas sve tamo, dakle kamen, plocice, sanitarije, prozori, vrata, podovi, kuhinje, namestaj, aparati itd. Hvala za odgovore.
Sve najbolje,
Veljko
Pazi sad, to bi mogao da dovezes iz Turske, ali ako vozis sve odjednom ne mozes omasiti carinu, carinske stope, PDV, spediterske usluge, i verovatno jos neke takse i prireze. Drugo, ipak je to put za uslovnu krtu robu, moze se neka ostetiti u putu, te bi mozda u startu morao kupiti malo vise nego ti je potrebno.
Da bi imao neki uvid koliko bi te to kostalo moras da saznas carinske stope svakog od tih elemenata ponaosob, (jer ako imas vise stvari, u spediciji se nece mnogo maltretirati nego ce sve da obuhvate pod jednu stopu, sto u nekim slucajevima nije povoljno, jer zakon propisuje najvecu carinsku stopu koja se moze naci unutar roba koju uvozis), a stope imas ovde
http://www.kombeg.org.rs/
samo nisam nasao za uvoz uz Turske , vec iz EU, sad u sta spada Turska ne znam. Moras da znas da carinu i pdv moras platiti tog dana kada ocarinis da bi mogao podici robu sa terminala inace placas lezarinu vozila na terminalu, a imas i drugih konsekvenci, ili ako obezbedis garancije, platis u roku od najkasnije kroz 7 dana, a robu podizes odmah sa terminala cim spediter zavrsi.
Tako da u konacnom racunu imas: Cena robe + Cena transporta + spediter + carina + pdv + ostali troskovi = konacna cena.
Pa sad vidi sta bi mogao.