[ codeNO @ 10.01.2011. 20:49 ] @
MUP je javio da je do danas na području Srbije izdao preko 83.000 tablica. Očigledno su svi čekali 1.1 pa da registruju auto.

Ja sam do sada video dosta automobila sa novim tablica, nekoliko BG, VA pa čak i ovo novo TO? Problem se javlja u tome što sam tek iz drugog pogleda skapirao da su to naše nove tablice. Nisu upadljive i nisu čitke. Vidjao sam ih pre na papiru i čekao sam uživo, ali.... Slova u odnosu na trenutne su dosta manja i uža, recimo B veoma podseća na br 8, to sam primetio jer su neke tablice već bile prljave i bio je problem na tren raspoznati, ali logikom nije sigurno prvo 8G nego BG. Mnogo su zgusnuli slova i postala su veoma uska i samim time lošija za čitanje iz daleka naročito kod već spomenutih prljavih tablica. (da li će opet da se vrati kazna za prljave tablice umesto da piše nešto ozbiljnije??). Lično, smatram da su crnogorci odradili bolji posao sa tablicama, napravili su više "gradova" na tablama i samim tim više brojno/slovnih kombinacija i slova su im veća i čitkija..i lepša na oko. Naši su mogli bar to da iskopiraju, a ne da izmišljaju toplu vodu

Dobijanje saobraćajne je ispao problem, čeka se 10 dana i voziš sa potvrdom sa kojom ne možeš van granica. Zar moramo opet samo pola posla da uradimo. Šta ako je neko baš čekao da ide preko sa novim tablica na uplaćeno skijanje..... Pitanje je da li će tako svake god da bude da čekaš na saobraćajnu ili je to samo trenutna dečija bolest? Da li će postupak tehničkog, osiguranja, uplatnica, čekanja u redu biti drugačiji ..ili se svodi na isto samo je razlika u plastici?
[ deki77 @ 10.01.2011. 21:26 ] @
videh danas nove tablice na jednom od automobila nekog obezbedjenja.
Ono je uzas,stvarno sam razocaran.Verovatno na vozilima sve to deluje malo drugacije.Nego na slici ili tv-u.
Fontovi su ocajni.Video sam slovo Š.Ili se meni tako ucinilo.BG table su bile pa i meni deluje iz daljine na br 8.
haha silia 8G umesto BG.
Sta reci, ocajno.ovo ce se verovatno menjati za par god.
[ deki77 @ 10.01.2011. 21:38 ] @
da dodam da se meni više sviđa opcija da svaki grad ima svoj grb na tablici umesto grba sa 4 S.
Nemam slike tablica drugih gradova da bi sve to izgledalo uverljivije.Ali i sad je malo kasno

[ vladd @ 10.01.2011. 21:46 ] @
Pa ipak je drzava malo vaznija od "grada", uzgred, drzavni grb(ili neko drugo drzavno obelezje) je na svim tablicama u Evropi..
[ deki77 @ 10.01.2011. 21:58 ] @
Citat:
vladd: Pa ipak je drzava malo vaznija od "grada", uzgred, drzavni grb(ili neko drugo drzavno obelezje) je na svim tablicama u Evropi..

nije istina...ne bas na svim.
Nemacka(grb obelezje ima samo policija,ostalo po gradovima),Austrija(grb grada),Svajcarska(grb i oblast)..itd
googlaj kennzeichen
[ Wi-Fi @ 10.01.2011. 22:01 ] @
Na tablicama ne treba da stoji ni grb grada a ni sama oznaka grada, to nema nikakvu svrhu...
Tablice su ocajne, danas sam video nesto tipa 012-AĆ gde je Ć tj. ta crtica iznad jedva vidljiva, koliko je blizu okvira...
[ Urkelele @ 11.01.2011. 08:44 ] @
Ja sam juce registrovao auto i dobio nove tablice. Nemam sta mnogo da komentarisem jer ste vi sve manje/vise rekli.
Ono na sta se ja zalim je i dalje neefikasan rad sluzbe za izdavanje tablica. Juce sam predao papire i stare tablice a auto parkirao blizu njihove sluzbe racujanuci da cu da sacekam 2-3 minuta i da mi izdaju sve novo. Na salteru mi 'ladno rekao "dodji sutra u 2". Posle moje intervencije zvali me posle 15-ak min. da mi kazu da su mi gotove tablice i da mogu da ih preuzmem Zamislite da je trebao tamo da mi ostane auto do danas... 'ajde meni, nije strasno jer je provincija i sve je blizu, ali mogu da zamislim ljude po vecim gradovima (dobro, mozda su u vecim gradovima efikasniji).
[ vaske2 @ 12.01.2011. 09:30 ] @
A evo i jos jedne "nazovi"novine:

http://www.vecernjenovosti.inf...tml:312435-Jeftinije-za-krseve
[ cozmo_im @ 12.01.2011. 10:26 ] @
Malo je glupa ta definicija "krs".

Valjda je tu tehnicki pregled da utvrdi sta je "krs" a sta nije.

Pa ako je auto tehnicki ispravan ne vidim nikakve razloge da se kategorizuje kao krs, makar bio star 100 godina. Ako nije, onda moz' da ga zovu kako oce.

Ja bih drasticno smanjio osiguranja za stara vozila, ali bih digao ekolosku taksu ili nesto slicno ali do neke primerene granice.

Pa bi u sustini doslo na isto, ali samo kad bi novac isao tamo gde treba.
[ X Files @ 12.01.2011. 10:38 ] @
Citat:

Problem je što "slobodna procena prijatelja" utiče na objektivnost i stvara se povoljna podloga za manipulacije raznih dimenzija. Zato se zakoni drže jednostavnih, lako primenljivih principa, ma koliko time neko bio oštećen ili povlašćen.
[ vladd @ 12.01.2011. 10:57 ] @
Krs je uvredljiv naziv. Ciljno napisan. Da izazove bes, usmeren na pogresnu "nepravdu"..

Da bi se prikrilo stetocinstvo i losa namera ovakvih "propisa", potrebnih samo za finansiranje maglovitih aktivnosti, na stetu gradjana, ciljne ("bogate") grupe, onih koji bas nisu totalni socijalni slucajevi, da zive od javnih kuhinja, i eto luksusziraju se sa "licnim prevoznim sredstvom".

"Funkcionisanje stetocina u trenucima svetske ekonomske krize" je jedinstven naslov za sve aktivnosti vezane za prosto otimanje novca od gradjana, a "prikriveno" uz kojekakve pojmove "bezbednost" ili "zdravlje"..

Poz
[ deki77 @ 12.01.2011. 12:23 ] @
Definicija "KRŠ"
Kola
Rastavili
Šapčani
[ DrJekyll @ 12.01.2011. 17:44 ] @

Citat:
Malo je glupa ta definicija "krs".

Kad bi ovde postojao pravi tehnicki corolla xl bi bila ne krs, nego krs na kub.

[ cozmo_im @ 12.01.2011. 18:44 ] @
Sad me nasmeja grohotom...

Kako ocenjujes ispravnost nekog automobila. Evo ja cu ti dovesti poznanika koji ima Golfa I iz 1983. a koji ce da bude podjednako ispravan kao recimo auto star 2 godine na tehnickom.

Znaci, definicija KRS je glupa.

Moj auto je savrseno ispravan po svim vazecim normama (cak i bolje od toga, da ne navodim co2 emisiju koja mi je izmerena, neki ce se uvrediti a neki ce me napasti), kao sto je verujem savrseno ispravan BILO KOJI automobil SAVESNOG vlasnika koji odrzava svoj auto kako treba i uvek onako kako je propisano, bez obzira na godiste automobila.

A da ima grobova od vozila bilo kakvih, to stoji, ali to vazi za one koji uopste ne vode racuna o svom vozilu i svom zivotu. Imas grob star 20 a imas i grob star 1 godinu.

Tehnicki, kakav je, ako se sprovede kako treba, u stanju je savrseno da utvrdi koji je auto "krs" a koji nije.
[ vaske2 @ 12.01.2011. 19:00 ] @
Donekle tacno...ali...ipak je automobil komad gvozdja kod koga dolazi do zamora materijala i ma koliko vlasnik bio savestan(velika vecina nije) nije moguce da izmenja bas sve.Upravo zbog toga se i uvodi(kao u normalnim zemljama)tehnicki pregled na 6 meseci za starija vozilai ukoliko se novim pravilnik bude strogo primenjivao...mnogi ce postati pesaci.
[ etjen @ 12.01.2011. 19:21 ] @
nema šanse da se sprovodi strogo. To nije ni cilj ove vlasti. Na taj način bi ostali bez značajnih prihoda, ovako će se malko gledati kroz prste, krševi na putu, dupli tehnički-kaplju pare i još plus parice za narodnu miliciju od vanrednih tehničkih i kazni, milina prava - svi zadovoljni.

Jedino što od bezbednosti ni ''b''

Inače, glupo je da se oni koji imaju odlične primerke vozila stare preko 20 godina nađu uvređeni definicijom krš. Ako je sve tako kako kažu da jeste, nema potrebe da se tangiraju.
na kraju krajeva, postoje i restaurirani old tajmeri
[ cozmo_im @ 12.01.2011. 19:35 ] @
Zna se sta je krs. Nesto sto je neispravno, slomljeno, poluupotrebljivo ili na izdisaju. Vazi za sve proizvode, od igle do lokomotive.

Kod mehanickog proizvoda koji se odrzava po nekom servisnom intervalu i kome se redovno menjaju bitni sklopovi ili redovno menja svaki sklop koji se pokvari godiste ne igra ama bas nikakvu ulogu, kao sto je slucaj sa vazduhoplovima.

Isto vazi i za automobil, nebitna je starost.

To sto zivimo u drzavi gde ljudi nemaju para da odrzavaju kola, pa ih zato zovemo krsine, to je druga prica.

Uostalom, vise su krsevi oni iz Sapca nego pravilno i striktno odrzavam auto star kolko oces.

Niko nije uvredjen, samo se ne moze generalizovati.

Takodje, ono za limariju nije tacno. Zna se kako se limarija odrzava na automobilu. Takodje, zna se kako se elementi trapa i vesanja, i kocnica odrzavaju.

Ako se ne odrzavaju, dolazimo do krsa. Ako se odrzavaju kvalitetnim delovima i prema servisnom intervalu i ako se menja sve sto je defektno dolazimo do definicije tehnicki ispravnog automobila u svakom pogledu, bez obzira na starost.

Mene tehnicki dvaput godisnje nervira samo iz razloga sto mora da se duplo placa a nepotreban je ako se ustanovi odlicna tehnicka ispravnost automobila na prvom tehnickom. Onda na tom prvom "krs" nece proci pa nema ni potreba za novim pregledom od 6. meseci.

Ako bude tehnicki kakav najavljuju.

U normalnim zemljama NE POSTOJI tehnicki za stara vozila na 6. meseci. Negde samo na 2 godine recimo... nebitno kolko je auto star.

Nigde nisam cuo da se vozila tretitarju po godistu na tehnickom u EU. Samo po taksama.
[ cozmo_im @ 12.01.2011. 20:11 ] @
Inace da se vratimo na temu.

Ukupno ima 13 uplatnica!

Komsija registrovo Punto Classic, 17500 ga izaslo sa osnovnim osiguranjem i novim tablicama.
[ Java Beograd @ 12.01.2011. 20:24 ] @
Citat:
cozmo_im:Ukupno ima 13 uplatnica!

Jedno je sigurno. Ova vlast tone sve dublje i dublje ! Ostaje još samo da nam uzmu crno ispod nokata, a ni onda neće biti zadovoljni.
[ cozmo_im @ 12.01.2011. 20:59 ] @
Tacno tako. Nebitno koji auto vozis, kojeg godista. Ima da platis. Za sve pare.

Mora da se zakrpe rupetine, mora da se otplate krediti i kamate.

Najlakse je udariti po dzepu vozaca (gorivo, registracije...).
[ deki77 @ 12.01.2011. 21:07 ] @
o nee
video sam jutros u mom kraju,ispred saobracajne Policije redovi...
Pa ljudi dokle vise da cekamo u redu..uzas
[ VlaK @ 12.01.2011. 22:02 ] @
Najgrđi je, po meni, izgled novih policijskih tablica.
na dnu strane
[ etjen @ 12.01.2011. 23:08 ] @
ha, ha, e stvarno su ružne!!

Mada su zaista i ostale ružne. Mislim, zar je toliko teško napraviti tablicu a da izgleda pristojno?

Samo neki normalan font i gotovo. Koji su moj izmišljali toplu vodu?

Bre, pa stvarno na tim mestima(dizajneri ili šta već) rade blagi retardi.
Kome je ovo lepo?

Mislim, ajd' i ne mora nešto da bude lepo, nijje važno, ali im ovo nije ni funkcionalno, sa svim tim kvačicama i glupostima. Kad vidim novu tablicu, pomislim da je iz nekog soc perioda, neverovatno ali mi ove stare izgledaju sad modernije, iako mi se nikad nisu sviđale
[ DrJekyll @ 13.01.2011. 01:11 ] @
da, i ja bi bas voleo da upoznam coveka koji je rekao 'e ovo je bas lep i citljiv font, stampaj!'
[ deki77 @ 13.01.2011. 06:17 ] @
Citat:
DrJekyll: da, i ja bi bas voleo da upoznam coveka koji je rekao 'e ovo je bas lep i citljiv font, stampaj!'

to je vise njih.
verovatno "tim strucnjaka"
[ rale2rale @ 13.01.2011. 07:06 ] @
Citat:
deki77: to je vise njih.
verovatno "tim strucnjaka"

Mora da su formirali komisiju :-D
[ cozmo_im @ 13.01.2011. 07:18 ] @
Font i izgled su prilagodjeni kamerama koje su nabavljene i instalirane. Otud ta ruznoca. Moraju i nocu da budu citljivi (kameri).

Inace, rok od 7 godina za tablice je zbog refelktujuceg svojstva tablica koje se gubi nakon tog perioda, a tada vise i kamere ne mogu nocu da ih beleze.

Pri tom, sigurno punjenje budzeta, sto od kazni, sto od menjanja tablica.
[ b.milan @ 13.01.2011. 14:20 ] @
Ovo je kratki traktat o besmislenom rešenju izgleda novih srpskih registarskih tablica motornih vozila, sa naglaskom na najznačajnije i nepremostive nedostatke

Autor ovog teksta nije ni profesionalac ni stručnjak iz oblasti saobraćaja već je tehničko lice (inženjer i dugogodišnji programer) koje je koristeći svoju logiku i rasuđivanje došao do nepobitnih zaključaka a pri tome je dao sebi pravo da u nekim situacijama iznese i svoj lični stav. Ovaj tekst je pisan bez ikakvih pretenzija i možete ga shvatiti i koristiti po svom nahođenju...

1.dimenzije tablica su povećane ali dimenzije slova i brojeva su smanjene. To je dovelo do toga da je smanjena udaljenost sa koje se tablica može jednoznačno identifikovati. Svedoci, policajci, kamere, neće biti u stanju da sa istim stepenom uspešnosti identifikuju nove tablice. O važnosti da se tablica uspeđno uočava sa što veće daljine ne treba trošiti reči.

2.smanjen broj ukupnih kombinacija unutar jednog registracionog područja. Stare tablice (oblik BG 111 222) imale su kapacitet od tačno 999 hiljada kombinacija po području. Nove tablice (oblik BG 123 XY) imaju kapacitet oko 700 hiljada (uvođenjem u opticaj latiničnih slova “sa kvačicama“ ali i uvođenjem slova iz engleskog alfabeta neprirodnim i naknadnim improvizovanjem došlo se do magične granice od milion kombinacija, ali su se time otvorili ogromni problemi od kojih je najbezazleniji da tablica sadrži kombinaciju XŠ, ĆW, ĐY itd (oko 2% novih tablica će imati ovakve glupave kombinacije slova). Ako je razlog za uvođenje novog sistema tablica bio taj što se u BG registracionom području došlo do iskorišćenja svih kombinacija, veoma jednostavno rešenje bi predstavljala prirodna modifikacija dosadašnjeg šestocifrenog sistema zamenom jedne (a možda i dve) od postojećih cifara slovima (niz od deset cifara 0-9 bilo uvećan i za još nekoliko slova. Svako novododato slovo, donelo bi oko 100 hiljada novih kombinacija, što za BG područje znači odlaganje iscrpljenja svih kombinacija za više od godinu dana. Dakle, ako bi se uvela samo „jasna i nedvosmislena slova“ a to su na primer (E,R,T,P,A,H,J,K,V,N,M) dobilo bi se novih kombinacija za najmanje 12 godina, Na primer, tada bi postojala tablica BG H11-111 ali postojala bi i tablica BG 111-111 )

3. „evropske dimenzije“ tablice su iskombinovane sa latiničnim slovima „sa kvačicama“ (Č,Ć,Š.Đ,Ž). Ako teramo „evropljane“ da gledaju u, za njih, nerazgovetne simbole koji uz to sadrže i njima gotovo identične parnjake (slova C, S, D, Z), koji je razlog zbog kojeg nije korišćeno ćirilično pismo? Zašto je nekom Grčkom cariniku lakše da rastumači slovo Ž od slova Ž ?

4.uvođenjem latiničnih slova „sa kvačicama“ (Č,Ć,Š.Đ,Ž) koja se jako malo razlikuju od svojih parnjaka (C, S, D, Z) otvorili su se sledeći problemi za sve tablice koje sadrže jedan ili dva bilo koja slovna znaka iz ove grupe znakova (Č, Ć, Š, Đ, Ž, C, S, D, Z) a to je oko 20% svih tablica. Svi oni koji budu imali ove slovne znakove na svojim tablicama, moraju biti svesni da su u opticaju i njima gotovo identične tablice ("parnjaci"), sa razlikom u jednoj sitnoj „kvačici“ koja lako može biti zanemarena u bilo kojoj tački prenosa i obrade informacija, što može dovesti do krupnih problema.

4A)ako kamera (o uvođenju u funkciju kamera koje snimaju saobraćaj i snimaju prekršioce saobraćajnih propisa se mnogo govori u poslednje vreme) snimi neko vozilo u kršenju saobraćajnih propisa, sa kolikom se sigurnošću može govoriti o ispravnom identifikovanju i razlikovanju slova C od Ć ili od Č, itd ? Da li će se umesto automatskog postupka identifikacije tablice na osnovu fotografije ipak morati zadužiti neko ko će svojim očima kontrolisati rad skupog softvera ? Koliko će puta doći do situacije da je prekršajna prijava stigla na pogrešnu adresu i pogrešnoj osobi, ili da nije stigla onoj osobi kojoj je namenjena. I da li će dolaziti do situacija kada će se na sudu dovoditi u pitanje da li je krivično delo učinilo vozilo sa tablicom CĆ ili CČ ili CC itd, i koliko će se „nedužnih“ bahatih vozača izvući bez kazne?
4B)problemi sa plaćanjem parkinga putem SMS poruka. Velika većina mobilnih telefona ne podržava slanje poruka koje sadrže slova „sa kvačicama“. Veliki broj ljudi ni ne zna da piše poruke koje sadrže takva slova. Dolaziće do problema da neko ne moze uplati parking u 1. ili 2. zoni zato što je njegov „parnjak“ to već učinio ranije tog dana u toj istoj zoni. Može se javiti problem da i pored uredno uplaćenog parkinga ipak budete kažnjeni jer vaš „parnjak“ to nije uradio...Naravno, moguće je i obrnuto, da ne dobijete kaznu iako niste platili, jer je „parnjak“ to učinio umesto Vas... Naravno, verovatnoća za pojavu svega ovoga navedenoga je veoma mala, ali ipak postoji i izvesna je.
4C)Problem sa ulaskom u neku stranu zemlju ako je nekim slučajem „parnjak“ sa sličnim tablicama u toj zemlji (ili na primer u celoj Evropskoj Uniji) ostao ubeležen u njihovim dosijeima. Na primer, vozilo sa tablicom BG 123 AČ nije platilo saobraćanu kaznu za učinjeni prekršaj (na šta je dužan da uradi pre izlasku iz, na primer Grčke). Tom vozilu se automatski zabranjuje ponovni ulazak u Grčku dok se ne izmiri kazna zajedno sa kamatom i sudskim troškovima. Naravno, Grci ne znaju razliku izmedju C, Ć i Č, i u krajnjem slučaju ni ne znaju na svom kompjuteru da pronađu način za upis slova Č u svoju bazu podataka (kao što ne bi ni 99.99% Srba znalo da napravi razliku između nekih grčkih slova a kamoli da zna da ih otkuca na tastaturi). Dakle, pri ulasku vozila BG 123 AC ili BG 123 AĆ u Grčku ni krivim ni dužnima, sigurno će nastati komplikacije.
4D)Ako je negde u Evropskoj uniji na primer, ukradeno vozilo sa tablicama BG 123 AČ i krađa uredno prijavljena, zbog nemogućnosti softvera, nepoznavanja latiničnog pisma srpskohrvatskog jezika od strane nekog italijanskog, francuskog ili holandskog policajca (što je sasvim normalno) svaki prelazak granice u nekoj od zemalja EU, vozila sa BG 123 AC i BG 123 AĆ tablicama biće propraćen velikim komplikacijama. Napomena je da se novi format tablica radi kako bi bio „evropski“

Ovaj problem sa postojanjem međusobno veoma sličnih tablica statistički ne bi trebao previše često da se javlja ali sigurno je da će se javljati. Suština je da u starom sistemu verovatnoća pojave ovakvih problema bila daleko, daleko manja, praktično zanemarljiva.
Skrenuo bih pažnju na činjenicu da su i u starom sistemu korišćena latinična slova "sa kvačicama", ali su se ona koristila samo u oznaci registracionog područja (ŠA – Šabac, KŠ – Kruševac, ČA – Čačak, VŠ – Vršac... i da nisu postojala registraciona područja sa istim slovima bez kvačica – nije bilo područja CA, KS, VS...) pa je identifikacija i u zemlji i u inostranstvu bila apsolutno jednoznačna.

Ilustracija za ovu temu i pitanje - koja su ovo dva poslednja slova na tablici ? (fotografija je slikana po danu, aparatom od 3 MPx, udaljenost od 4.5 metra, iz slobodne ruke. Snimljeno vozilo stoji parkirano a tablica nije zaprljana.

Da li je u pitanju CĆ ili CČ ? Prosudite sami. Kakva bi se informacija mogla izvući kada bi tablica bila malo zaprljanija, da nema dnevnog svetla i da je vozilo u pokretu ?

5.Neoriginalnost. Po formi, nove tablice su identične hrvatskim i makedonskim, ali i hrvatske i makedonske imaju mnogo veći font pa su stoga razgovetnije i uočljivije. Po kombinatorici, nove srpske tablice, imaju isti broj kombinacija kao hrvatske, makedonske i crnogorske tablice a samo Beograd (jedno registraciono područje) ima više vozila nego Crna Gora i Makedonija zajedno. Tu treba pomenuti i Zagreb koji je dva i po puta manji od Beograda i ima dva puta manje vozila. Samim time, sistem koji je dobar i dovoljan za države od 1, 2 ili 4.5 miliona stanovnika ne može biti dobar i dovoljan za državu od 8 miliona stanovnika. Ako se već insistiralo na novoj formi tablica, trebalo je razmotriti sisteme zemalja sa sličnim i većim brojem stanovnika i vozila od Srbije – počevši od Bugarske sa sjajnim ćirilično-latinično neutralnim slovnim znacima. Bugarske tablice sadrže samo one slovne znake koji postoje i u ćirilici i u engleskom alfabetu (dakle slova E, T, O, P, A, H, J, K, C, B, M) Time su ispoštovali svoje pismo (ćirilicu) ali i učinili tablice „internacionalnim“. I Bugari imaju registraciona područja (oko 26 koje se identifikuju sa 1 ili 2 slovna znaka iza kojih slede 4 cifre i 2 proizvoljna slovna znaka). Drugi primer je Rumunija sa oko 45 registracionoh oblasti sa dva broja i tri slova (oblast Bukuresta iznimno, ima povećan broj kombinacija tri broja i tri cifre a oznaka oblasti ima jedno slovo „B“). Takođe, dobar primer je i Grčka, koja takođe ima registraciona područja i uz to ne koristi sopstveno pismo (grčki alfabet).

6.Tvorci nove forme tablica imali su dovoljno vremena (uvođenje novih tablica je odlagano više puta) i imali su punu slobodu a došli su do već viđenog, i napola prepisanog rešenja (od Makedonaca smo preuzeli i da sitnim slovima bude prisutan i ispis registracionog područja, što ničemu ne služi a uvredljivo je za ćirilicu). Sada imamo tablice koije smo poslednji uveli a liče na neke druge i uz to ne vrše posao dovoljno dobro (posao jednoznačne identifikacije) i nisu dovoljno uočljive.
Tvorci nove forme tablica su mogli da smisle tablicu sa dovoljnim brojem kombinacija koji bi mogao da traje dovoljan broj godina, ili mogli su da ravnomernije definišu registraciona područja – ovako registraciono područje Beograd (BG) i registraciono područje Bogatić (BĆ) su dimenzionisani kao jednaki (imaju isti maksimalni kapacitet – Bogatiću je to dovoljno za 1000 godina a Beogradu ni za 10)! Takođe, istovremeno postojanje registracionih područja BČ (Bečej) i BĆ (Bogatić), zatim VS (Vrbas) i (VŠ Vršac) kao i (SA Senta) i (ŠA Šabac) dovodi do još veće konfuzije i većih problema sa novim formatom. Stiče se utisak da je glavni motiv ovođenja novih tablica bio omogućavanje da što više lokanih parajlija dobije tablicu sa imenom svoga mesta i brojem 001 („ja sam broj jedan“), 007 („ja sam Bond, Džems Bond“), 666 („ja sam opasan“), itd...

I kao zaključak na sve ovo stiče se opravdani utisak da stručni ljudi nisu bili uključeni u ovaj posao. Nisu bili konsutovani dizajneri koji bi mogli da daju svoj pečat i da učine da nova tablica bude lepša. Naravno da nisu konsutovani ni matematičari i softverski stručnjaci koji bi dali svoje mišljenje jer je sasvim očigledno da bi svako od njih nakon 10 sekundi razmišljanja došao do zaključka da će usvojeni sistem veoma brzo dovesti do brojnih problema. Takođe, nisu konsultovani ni saobraćajni stručnjaci koji bi ukazali na problem slabe uočljivosti. I naravno, nisu konsultovani ni (ovde bi trebao reći - reč ekonomisti ali ću je ostaviti za kasnije) ljudi koji bi pošteno sagledali ekonomsku stranu celog poduhvata i zaključili da je bolje da tablice menjamo svakih 50 godina umesto na 7 jer je to pogodnije za vlasnike vozila u Srbiji. Pa ko je onda ovo smislio ? Verovatno neki značajni amater, koji je time što se onomad vozio po susedstvu i video nekoliko tipova tablica, pomislio da to može i on da uradi. I seo je i uradio najbolje što je znao. U stvari, siuguran sam da je konsultovan neki ekonomist (sada ta reč ovde ima svoj smisao) koji je sa druge strane sagledao ekonomsku stranu ovog poduhvata i školski pravilno zaključio da se veći profit može napraviti ako se za 50 godina tablice promene 7 puta , tj. na svakih 7 godina A nas će to, kao po običaju jako skupo da košta.

A samo da napomenem da tablice nakon sedam godina ne menjaju ni bogati Englezi (njihov sadašnji sistem tablica je uveden 2001 godine sa procenjenim iscrpljivanjem broja kombinacija oko 2051. godine a uz to imaju 10x više vozila od Srbije) ali ni bogati Nemci, Francuzi, Italijani, Španci...

Informacije o formama registracionih tablica za priličan broj zemalja u Evropi i svetu moguće je pronaći ovde http://en.wikipedia.org/wiki/Vehicle_registration_plate.
Da je neko hteo i želeo dobro da odradi posao, bilo bi mu lako da dođe do neophodnih informacija i da za 1 sat postane magistar, doktor, profesor ili primarijus nauke o registarskim tablicama.
[ Boris @ 13.01.2011. 14:32 ] @
Svaka mu je na mestu i apsolutno logična.

Dodao bih da je omiljena praksa naših ministarstava/službi da nešto urade/osmisle,
pa ako je moguće da to menjaju za godinu-dva a da pritom to opet naplate.
Takav je slučaj sa tablicama, papirima, dokumentima i slično.
[ Wi-Fi @ 13.01.2011. 14:51 ] @
Citat:
cozmo_im: Font i izgled su prilagodjeni kamerama koje su nabavljene i instalirane. Otud ta ruznoca. Moraju i nocu da budu citljivi (kameri).

Nece biti, kamere i SW odlicno prepoznaju i postojece "stare" tablice kao i inostrane (EU, BiH, CG itd.). Ipak je razlog izgleda "umetnicke" prirode

P.S. Panduri su opet dokazali da su "posebni" (tj. van sveta) - jedino njihove sadrze cirilicna slova...
[ pringles80 @ 13.01.2011. 15:04 ] @
@b.milan svaka čast! Sve si rekao a ove CĆ tablice sam i ja video u gradu pre neki dan i odmah sam pomislio koliko problema će imati taj čovek :(

Ja sam ove nedelje registrovao auto u BG-u i evo šta sam primetio posle silnih sati provedenih po MUPovima.
Išao sam u MUP Stari Grad gde su delili tablice isključivo sa početnim slovom Ć pa nisam uzeo.
Išao sam u MUP Novi Beograd gde su delili sa Đ i tu nisam uzeo.
Na kraju u Zemunu gde počinju sa I sam uzeo tablice, primetio sam da je za sada pušteno u opticaj po 50 brojeva svakih slova, znači na primer za NBG dele ovako: 001-050 ĐO pa predju na ĐP i opet 001-050 i tako dalje. Zemun 001-050 IK pa IL, IJ.... itd. Kad završe sa I verujem da će preći na JA, JB...
Na svu sreću lako je videti odmah na šalteru koja slova dele pa možeš da odeš u drugi MUP bez čekanja reda, a ja sam namerno hteo da dobijem nešto što nema kvačice i na kraju dobio tablicu sa slovima IN. Naravno ovo je nevidjena glupost da ja sad gubim vreme po MUPovima i šetam se okolo da bih dobio tablice koje nemaju kvačice ali je meni to bio lični izbor.

[Ovu poruku je menjao pringles80 dana 14.01.2011. u 18:01 GMT+1]
[ cozmo_im @ 13.01.2011. 15:09 ] @
Koliko sam ja shvatio ovo vazi samo za ove NOVE kamere, sa sistemom snimanja u totalnom mraku.

Po danu sve kamere mogu prepoznati svake tablice, ali ima nesto u reflektujucem sloju.
[ codeNO @ 13.01.2011. 15:12 ] @
Upravo to sto sam jos na pocetku spomenuo (prvo sam mislio da sam samo ja). Kako u prljavoj tablici razlikovati BG i 8G. Ovaj primer sa CĆ je odlican. Ako je vec napravljeno za kamere.....ali cije? Da li ce kamera koja te uhvati u brzoj voznji ili bilo kom drugom prekrsaju u EU znati da procita CĆ????? Ili ce vlasnik istih brojeva ali sa CC dobiti na svoju adresu kaznu odnosno saletece ga na granici ako se slucajno bude pojavio!!!!!!! A svesni smo da su nase kvacice nigde priznate...najbolji primer je u fudbalu.. Nijedan nas fudbaler nema na zvanicnom prenosu utakmice kvacicu na Ć...sto je najgore nema ni na svom rodjenom dresu...a zasto, da bi internacionalni sudija i ostali mogli da procitaju njegovo ime!!!!!

U ovome ne vidim nikako razlog ruznog fonta da bi kamerama bilo citljivije.

Ako je tako zasto nisu uzeli isti font kao sto je u evropskoj uniji???? Em uzmu istu tehnologiju (kamere) iz EU ka kojoj kao tezimo em im se preko tablica vec priplizimo. Kakva sad ćirilično P za policiji?

Za sve one koji su sad registrovali automobile.....

Da li se nesto u uplatnicama promenilo, dal ih ima vise, koje su ...kome nije problem neka napise detaljno

xvala
[ cozmo_im @ 13.01.2011. 15:19 ] @
Vidi, mog komsiju su prosle godine snimili s onim novim radarom i kamerom.

Na 200m recimo. Vidi se svaki detalj na tablici. Vidis mu maltene i boju ociju! Znaci bez problema moze sve da se razjasni. Od podataka je bila brzina, brzina vetra, udaljenost...

Na njegovu srecu, rebnuli su ga samo novcano 3000 din i objasnili mu da testiraju sistem.

Ako je recimo 12 do 14 megapiksela kamera (ne sumnjam da je manje, zbog nivoa detalja koje mi je opisao) onda ce biti lako da se uoce detalji.
[ Zarko Silic @ 13.01.2011. 15:31 ] @
Postoji jos jedan problem:

Na koji nacin ce srpska vozila ulaziti u neku od EU drzava, na primer, ako se na tablicama nalaze nekakvi "hieroglifi" poput spomenutih slova iz srpskog latinicnog digrafa.

Da li ce biti u obavezi da, pri ulasku u stranu drzavu, svoje tablice zamene citljivim, poput vozila iz arapskih zemalja, ili...?

Ima tu jos poprilicno pitanja koji ukazuju na to da, predvidjeni radni vek od 7 godina, koliko je vaznost ovih tablica, bude "nesto" skracen.
[ vilil1 @ 13.01.2011. 15:41 ] @
Citat:
zarsilic
Na koji nacin ce srpska vozila ulaziti u neku od EU drzava, na primer, ako se na tablicama nalaze nekakvi "hieroglifi" poput spomenutih slova iz srpskog latinicnog digrafa.

Pa, kao i do sada sto su ulazili. :)

Citat:
codeNO: Kako u prljavoj tablici razlikovati BG i 8G.

Ali, tablice moraju biti ciste. Ne smeju biti prljave.
[ ventura @ 13.01.2011. 15:44 ] @
Citat:
zarsilic:

Isto kao što su do sada ulazili sa i ŠA tablicama.
[ codeNO @ 13.01.2011. 15:47 ] @
@cozmo...to sto si rekao vazi za nase kamere, ali kako ce EU kamera da raspozna CĆ ili SŠ?????

mislim prilikom naplacivanja kazni nasim drzavljanima ako neko vec ima CC/SS

[Ovu poruku je menjao codeNO dana 13.01.2011. u 17:07 GMT+1]
[ jablan @ 13.01.2011. 16:03 ] @
A otkad smo to mi počeli da pravimo kamere? Jel to u EI Niš?
[ Slobodan Miskovic @ 13.01.2011. 16:09 ] @
@zarsilic

O kakvoj obavezi zamene pricas? Ja sam u Italiji svaki dan vidjao Lambo Gadafijevog sina sa arapskim tablicama...
[ cozmo_im @ 13.01.2011. 16:16 ] @
Citat:
codeNO: @cozmo...to sto si rekao vazi za nase kamere, ali kako ce EU kamera da raspozna CĆ ili SŠ?????

mislim prilikom naplacivanja kazni nasim drzavljanima ako neko vec ima CC/SS

[Ovu poruku je menjao codeNO dana 13.01.2011. u 17:07 GMT+1]

Pa kamera ne raspoznaje, nije ti to OCR, ona daje fotografiju bolje rezolucije (ili snimak). Ako su dobre kao i ove, lako se raspoznaje sta je na tablici. Sad, videcemo u praksi. Fotografija je dokaz.
[ Zarko Silic @ 13.01.2011. 16:26 ] @
Citat:
ventura: Isto kao što su do sada ulazili sa i ŠA tablicama.
Citat:
vilil1: Pa, kao i do sada sto su ulazili. :).

Do sada smo koristili olovni benzin i D2,
do sada nismo palili dnevna svetla,
do sada nismo koristili zimske pneumatike itd,
a ocigledno, vise "nece da moze"

Oznake registarskih tablica moraju biti uskladjene sa fontovima koje poropisuje Evropska direktiva po tkzv. similarnom principu.

http://en.wikipedia.org/wiki/V...n_plates_of_the_European_Union

bez obzira na nacionalna pisma pojedinih drzava pa tako, na primer, registarske tablice Grcke ovako izgledaju:

http://en.wikipedia.org/wiki/File:Greek_license_plate.svg

http://en.wikipedia.org/wiki/V..._registration_plates_of_Greece

Ruske ovako:
http://en.wikipedia.org/wiki/V..._registration_plates_of_Russia

Bugarske ovako:
http://en.wikipedia.org/wiki/V...egistration_plates_of_Bulgaria

i tako dalje.

Jedino ce Srbija nove tablice morati menjati jos novijim.

Citat:
Slobodan Miskovic: @zarsilic

O kakvoj obavezi zamene pricas? Ja sam u Italiji svaki dan vidjao Lambo Gadafijevog sina sa arapskim tablicama...

Ne znam sta si ti vidjao; arapske ("necitljive") registarske tablice na motornim vozilima se, prilikom ulaska u EU moraju privremeno zameniti citljivim.

P.S. Ja sam, recimo, u Vrbasu vidjao da se voze auta bez tablica, sto ne znaci da je to po propisu.

[Ovu poruku je menjao zarsilic dana 13.01.2011. u 22:37 GMT+1]
[ HoT_Steppa @ 13.01.2011. 17:33 ] @
Prica se da saobracajne vaze 7 godina, a ne tablice. I po starom kad se menja saobracajna ostaje ista tablica.
[ vaske2 @ 13.01.2011. 17:41 ] @
Ne,tablicama je rok trajanja 7 godina...
[ Wi-Fi @ 13.01.2011. 17:50 ] @
Citat:
zarsilic: Oznake registarskih tablica moraju biti uskladjene sa fontovima koje poropisuje Evropska direktiva po tkzv. similarnom principu. 

To kad udjemo u EU, do tada ce izgleda biti ove sa čćžđš. Ionako ce morati da se dodaju zvezdice, pa ce verovatno tad menjati i font.
I taj rok trajanja od 7 godina je verovatno zato, mada mozda malo previse optimistican.

Btw. i ja sam arapske tablice vidjao po EU
[ DrJekyll @ 13.01.2011. 18:30 ] @
Citat:
I taj rok trajanja od 7 godina je verovatno zato, mada mozda malo previse optimistican.

Verovatno cemo promeniti jos jedan par ovakvih pa ce tek onda (za 14god.) biti uskladjene.

Vidjao i ja po Bg arapske tablice, doduse ispod onih njihovih slova je pisalo po naski-Dubai.
[ cozmo_im @ 13.01.2011. 20:06 ] @
Menjacemo tablice neposredno pred ulazak u EU i neposredno posle ulaska u EU.

Iz prostog razloga sto ce se EU raspasti kad mi udjemo
[ vilil1 @ 13.01.2011. 22:10 ] @
@zarsilic
Na ovom linku koji si dao, ne pise nista o slovnim oznakama koje su obavezne.

http://en.wikipedia.org/wiki/V...n_plates_of_the_European_Union

Inace u S ima i ovakvih tablica -

[ Zarko Silic @ 13.01.2011. 22:38 ] @
Ima takvih tablica i u drugim drzavama.

Kod nas, tablice po narudzbi kostaju, mislim 70.000 dinara. One se ne predaju prilikom prodaje vozila i vlasnistvo su kupca, odnosno narucioca. Medjutim, nakon 7 godina, vlasnik za njih ponovo mora platiti 70.000 dinara ukoliko ih zeli i dalje koristiti.

Ni u drugim drzavama nije znacajno drugacije, ali sve one moraju da nose propisane fontove i svaka od njih zahteva posebnu admistrativnu registraciju (proceduru).
Voznja sa necitljivim tablicama, u sta spadaju tablice pisane arapskim, kineskim ili nekakvim drugim pismom, nije dozvoljena. Pogranicna policija, prilikom ulaska u zemlju takvog vozila, izdaje privremene "domace" tablice koje se nakon izlaska iz drzave (regiona) vracaju nazad.
[ vilil1 @ 13.01.2011. 22:51 ] @
Citat:
zarsilic: Ima takvih tablica i u drugim drzavama.

Ja i ne kažem da nema. Baš suprotno. Stoga mi nije jasno zašto bi naše Ć, Č... smetalo nekome, ako im ne smeta recimo, Ö, Ä...

[ Zarko Silic @ 13.01.2011. 23:08 ] @
Sta nekom smeta, ili ne smeta nije tema za tehnicki deo ESa

P.S. Mene isto zanima kompletna lista fontova koje EU propisuje, ali nisam uspeo da pronadjem.

Jedino do cega sam uspeo da dodjem je ovo:

Pretpostavljam da su pojedine oznake vezane za posebne medjunarodne sporazume jer vidim da i Hrvati imaju slican "problem".

Inace, kada je vec spomenuta Svedska, za nju vazi:

Citat:
All letters in the Swedish alphabet are used, except the letters I, Q, V, Å, Ä and Ö.

tako da i Svedjani primenjuju similarni princip sa kodnom stranicom gde se na primer grad Örebro län oznacava sa "T" ili "TA"

[Ovu poruku je menjao zarsilic dana 14.01.2011. u 01:15 GMT+1]
[ vilil1 @ 14.01.2011. 09:22 ] @
Citat:
zarsilic: P.S. Mene isto zanima kompletna lista fontova koje EU propisuje, ali nisam uspeo da pronadjem.

Na onim fotografijama tablica svih zemlja EU se vidi da su korisceni razni fontovi. I mislim da se i font koji su nasi koristili, uklapa.

Svensoni su izbacili pojedina slova da ne bi dolazilo do zabune, ne zbog nekih EU regulativa. Recimo Q se mesa sa O, I sa J. Ö sa O...Ali kao sto se vidi na onoj fotki imaju u upotrebi i takva slova. Nisu zabranjena. Zato sam i napisao da i nase Š, Č...nece smetati. Tj. nece biti zabranjeno uci u EU sa takvim oznakama na tablicama, kao sto i do sada nije bilo zabranjeno.
[ Zarko Silic @ 14.01.2011. 10:12 ] @
Pazite,

Evropska direktiva nije naredba vec preporuka. Bar za sada. Kako ce se ona sprovoditi u narednom periodu, trenutno vam niko ne moze reci, ali je dobro, pre svega bilo bi pametno, poslusati preporuke i kao sto je "b.milan" napomenuo, nije velika mudrost pronaci odgovarajuce resenje.
[ Zeleni zub @ 14.01.2011. 10:15 ] @
off:
Korisnik koji ima tablicu sa slovima Č ili C ili Ć je u prednosti nad korisnikom koji ima samo 'nedvosmislena' slova.
Npr. BG999FM mora da posalje SMS kad se parkira, dok za onog ko ima BG999CC postoji verovatnoća da je neko od korisnika mobilnog bez kvačica poslao poruku umesto njega, a tu spadaju BG999ČČ, ...ĆĆ, ČĆ, ĆČ, CČ, ČC, ĆC, CĆ.
Takodje, citava grupa od 9 vozila biva pokrivena bilo kojim iz grupe (ako je poslao bez kvacica).
Ko ima firmu sa više vozila, kad ih registruje može da se potrudi da dobije bas ovakvu grupu, sto pojeftinjuje troskove parkiranja :D
[ Java Beograd @ 14.01.2011. 21:25 ] @
Ostaje mi da se nadam i molim boga da će meni da se zapadne tablica sa normalnim slovima.
[ b.milan @ 15.01.2011. 00:22 ] @
Citat:
vilil1:

Inace u S ima i ovakvih tablica - fönster

Ništa nije sporno u upotrebi ovih slovnih znakova, ukoliko se ne gubi osnovna namena registracione tablice. Registraciona tablica je IDENTIFIKATOR vozila, a glavno svojstvo identifikatora je identifikacija (raspoznavanje) što se obezbeđuje JEDINSTVENOŠĆU identifikatora. Prosto, dva vozila ne mogu imati iste identifikatore.
U slučaju upotrebe slovnog znaka „ö“ u tablici „fönster“ (na švedskom - prozor) očigledno je da ne može doći do zabune jer tablica „fonster“ (sa „običnim slovom o“) u Švedskoj nikada neće biti izdata jer je besmislena.

Citat:
zarsilic:

Jedino do cega sam uspeo da dodjem je ovo:

Što se tiče upotrebe slova sa akcentima i kvačicama u Nemačkoj, ona se isključivo javljaju u oznakama registracionih područja, (na primer LÖ - Lörrach , FÜ - Fürth, itd.) ali ni jedno frugo područje nema oznaku LO ili FU, pa tako nema nikavih posledica na jednoznačnost.

Lista svih registracionih oznaka u Nemačkoj može se videti ovde:
http://de.wikipedia.org/wiki/L...Kfz-Kennzeichen_in_Deutschland

Kada se pažljivije pogleda ova lista, videće se da je izuzetno brižljivo sastavljena, sa jednim jedinim ciljem - jednoznačnost. Tipično za Nemce - tehnički savršen koncept.

U Nemačkim tablicama, u poljima za ispis proizvoljne kombinacije slova ni pod kojim uslovom se ne može naći slovo sa akcentom i kvačicama.

U našim tablicama je princip jednoznačnosti ugrožen čak sa dve strane.
Ugrožen je i u delu sa registracionim područjima (tri para spornih područja - BČ (Bečej) i BĆ (Bogatić); VS (Vrbas) i VŠ (Vršac); SA (Senta) i ŠA (Šabac), a takođe, princip jednoznačnosti je ugrožen i u delu tablice sa proizvoljnom kombinacijom dva slovna karaktera.

U svakom slučaju ja ću po svaku cenu nastojati da izbegnem tablice sa spornim slovima (C,D,Z,S,Ć,Č,Đ,Ž) - (na svu sreću registraciono područje mi je BG)

Nekoliko pitanja za kraj. Zamislite kako sada ide policijska komunikacija pri diktiranju (preko krčavih motorola) novih registarskih tablica. Znamo da je B - be, C - ce, D - de, F - ef ...
Kako će se prenositi slovo Đ (valjda kao đe) ? A kako slovo Š (kao eš ili kao še) ? (ĐĆ = đe-će, PČ = pe-če, ĆB = će-be, MČ = me-če ...)
[ vilil1 @ 15.01.2011. 08:49 ] @
Citat:
b.milan
Nekoliko pitanja za kraj. Zamislite kako sada ide policijska komunikacija pri diktiranju (preko krčavih motorola) novih registarskih tablica. Znamo da je B - be, C - ce, D - de, F - ef ...
Kako će se prenositi slovo Đ (valjda kao đe) ? A kako slovo Š (kao eš ili kao še) ? (ĐĆ = đe-će, PČ = pe-če, ĆB = će-be, MČ = me-če ...)

A sta mene kao vozaca briga kako ce policija komunicirati? Kako ce oni raspoznavati tablice? To je njihov problem, a ne moj. Ako njihove kamere (mozda) ne prave razliku izmedju S i Š, ili izmedju Č, C, Č. kakve to veze ima sa nama, vozacima? Zasto bi meni kao obicnom gradjaninu to smetalo?

Kako se do sada komuniciralo? Tablice sa Č, Š...Te slovne oznake su postojale pa se nije postavljalo pitanje komunikacije.

Drugo, to su samo pretpostavke, mozda jeste tacno, mozda nije, ali nije nas problem u svakom slucaju. Eto, vidimo kako su u Parking Servisu to resili, iako se poteglo pitanje placanja kao da je nacionalni problem. I sta sada? Pa nikom nista, placa se i dalje kao sto se placalo SMSom, bez da je vlasnik vozila sa novim tablicama nesto menjao kod sebe.
[ Zarko Silic @ 15.01.2011. 10:19 ] @
Problem je manje uocljiv kada je rec o domacem, lokalnom saobracaju jer ce policajac znati o kom gradu i oznaci je rec pa ce pronaci nacina da to prenese u pismenu formu.

Problem nastaje kada se takva kvacicologija prenese preko, u inostranstvo. Kako i na koji nacin ce to biti registrovano?

Verujem da niko ne bi voleo da mu se stvaraju problemi u inozemstvu, zbog klon-kvacica-znakova kojih sada ima previse. Dok Vi ne dokazete da je vasa oznaka Č a ne Ć, ili C treba dobdo da se izmaltretirate, a cemu sve to ako je moglo logicnije i pametnije?

Zbog toga je bolje poslusati savet Evropske direktive i ne praviti se prepametan.

[Ovu poruku je menjao zarsilic dana 15.01.2011. u 11:36 GMT+1]
[ PoisonAngel @ 15.01.2011. 10:21 ] @
Tablica k'o tablica,... sta treba preduzeti ukoliko pukne/osteti sofersajbna na kojoj se nalazi ona nalepnica? Da li pri zameni sofersajbne stara nalepnica treba da se odlepi vrati, plati druga ili se ova samo prelepi (ako je izvodljivo-pitanje da li bi na novom staklu drzao lepak,...)... Koja je procedura?
[ Zeleni zub @ 15.01.2011. 10:44 ] @
Juce popodne setam i prolazim pored jednog auta i kako mu prilazim vidim da mu je slovo Đ nekako cudno napisano, vise lici na broj 8.
Kad sam se bas priblizio autu vidim da je lik tablicu pricvrstio sa dva srafa probusivsi tablicu po horizontalnoj osi. Glava jednog srafa se nalazi po sredini slova D, pa niti je Đ niti D niti 8. Da vidim kameru i softver koji ga prepoznaju kako valja :)
Moj komsija je juce dobio nove tablice i kad je nalepnicu poceo da odlepljuje sa one podloge, pocela je da se cepa. Zato ju je sa sve maskom zalepio selotejpom sa unutrasnje strane sofersajbne.
[ cozmo_im @ 15.01.2011. 10:51 ] @
Ne izgledaju lose uzivo, cak izgledaju dosta bolje od SFRJ tablica. Ali se nisu pretrgle od lepote. Da je bolji font, bile bi OK, ali nije strasno.
[ Zarko Silic @ 15.01.2011. 11:15 ] @
Citat:
cozmo_im: izgledaju dosta bolje od SFRJ tablica.

Ne bih se slozio.

Stare "nase" tablice su uradjene, sa stanovnistva preglednosti i citljivosti, bolje od ovih novih i bolje od vecine drugih tablica sa evropskog prostora.

A i lepse su i elegantnije od ovih sa debelim crnim slovima.
[ ventura @ 15.01.2011. 11:25 ] @
Inače, uz nove tablice se ne dobijaju i saobraćajne odmah... Dobija se potvrda sa kojom možeš da voziš, pa nakon 3 nedelje ponovo da dođeš u SUP da podigneš saobraćajnu...
[ vilil1 @ 15.01.2011. 11:25 ] @
Citat:
zarsilic: Problem je manje uocljiv kada je rec o domacem, lokalnom saobracaju jer ce policajac znati o kom gradu i oznaci je rec pa ce pronaci nacina da to prenese u pismenu formu.

Problem nastaje kada se takva kvacicologija prenese preko, u inostranstvo. Kako i na koji nacin ce to biti registrovano?

Potpuno isto ce se postupati kao i sa Nemackim ili Svedskim tablicama koje imaju, ne "kvacicologiju", nego "tackicologiju". :)

Ne vidim nikakvu razliku izmedju njihovih tackica i nasih kvacica, u nekoj trecoj zemlji EU koja ne koristi takva slova.

Citat:
cozmo_im: Da je bolji font, bile bi OK, ali nije strasno.

Sa ovim se slazem. Font im nije neki.
[ cozmo_im @ 15.01.2011. 11:40 ] @
Za nalepnicu, samo dobro ocistite staklo od svega i neka bude SUVO. Pritisnite je i to doooobrano. Onda tek skidajte beli papir koji sluzi kao zastita. U svakom drugom slucaju, krene da je cepa.

Sto se tice izdavanja dokumenata (saobracajne, vozacke), zakonski rok je 30 dana.
[ Zarko Silic @ 15.01.2011. 11:47 ] @
Ne znam Vili sta zelis reci?

Lepo je vec receno u nekoliko navrata (b.milan) da ne postoji uslovni klon ni kod Nemaca ni kod bilo kog drugog.

Registarske oznake kod pojedinih drzava, koje prihvataju Evropsku direktivu, radjene su ili po similarnom principu (Grcka, Bugarska,...), ili prema kodnim stranicama (Svedska, Madjarska, BiH...).
Nemacka kodizacija sadrzi preporuceni font i iskljucuje klon:
Znaci ako ima RÜD onda nema RUD.
Ako ima LÖ onda nema LO i tako dalje.
Nasa kvacicologija dozvoljava klonove, a ni ne nalazi se u fontu te sam zbog toga spomenuo u jednom od prethodnih postova "posebne medjudrzavne sporazume" ili, sto je veca verovatnoca, zamenu novih tablica jos novijim.
[ vilil1 @ 15.01.2011. 13:59 ] @
Citat:
zarsilic: Registarske oznake kod pojedinih drzava, koje prihvataju Evropsku direktivu, radjene su ili po similarnom principu (Grcka, Bugarska,...), ili prema kodnim stranicama (Svedska, Madjarska, BiH...).
Nemacka kodizacija sadrzi preporuceni font i iskljucuje klon:
Znaci ako ima RÜD onda nema RUD.
Ako ima LÖ onda nema LO i tako dalje.
Nasa kvacicologija dozvoljava klonove, a ni ne nalazi se u fontu te sam zbog toga spomenuo u jednom od prethodnih postova "posebne medjudrzavne sporazume" ili, sto je veca verovatnoca, zamenu novih tablica jos novijim.

Nemci, Svedi, te svoje tablice nisu pravili ni zbog kakvih preporuka EU, ili slicnih. Nego su ih pravili takvima zbog sebe, zbog svoje policije, da bi njima olaksali, i da ne bi dolazilo do mogucih zabuna. Niko njima nece zabraniti da udju sa takvim tablicama u bilo koju drzavu, jer eto, mozda ta drzava nema to slovo. Naravno da nece, kao sto ni nasima sa ovim novim tablicama niko nece praviti probleme prilikom ulaska u neku zemlju EU.

U onom linku koji si postavio lepo pise -

Citat:
The common EU format of having a blue section on the left with EU stars and the country code was introduced by Council Regulation (EC) No 2411/98 of 3 November 1998 and entered into force on the November 11, 1998. It was based on a model registration plate which several member states had introduced, Ireland (1991),[1] Portugal (1992),[citation needed] and Germany (1994).[2]

The EU format is optional in Finland, Sweden, Cyprus[3] and the United Kingdom. Denmark implemented the EU format on a voluntary basis in 2009.[4]

Znaci nikakvo pominjanje slovnih oznaka. Samo se pominje format, pa i to nije obavezno. A kao sto se vidi na fotografijama tablica, u upotrebi su razliciti fontovi. Mozda jednoga dana donesu neko pravilo o standardizaciji, ko zna, prvo treba da se ujedine :D, ali to ce vaziti za zemlje clanice EU, a ne za ostale drzave. A mi ako tada ne budemo u EU, moci cemo i sa ovakvim tablicama putovati bez problema.
[ xspeed @ 15.01.2011. 14:26 ] @
Sta se desava sa nalepnicom ako pukne soferka
[ b.milan @ 15.01.2011. 14:33 ] @
Citat:
vilil1
A sta mene kao vozaca briga kako ce policija komunicirati? Kako ce oni raspoznavati tablice? To je njihov problem, a ne moj. Ako njihove kamere (mozda) ne prave razliku izmedju S i Š, ili izmedju Č, C, Č. kakve to veze ima sa nama, vozacima? Zasto bi meni kao obicnom gradjaninu to smetalo?

Običnom građaninu ovakav sistem može napraviti brojne smetnje jer ako kamera ne pravi razliku između S i Š onda je sa stanovišta kamere za svaki incident ili prekršaj koji napravi vozilo sa Š tablicom teoretski može biti optužen vlasnik vozila sa S tablicom. Ili, svaka uplata parkinga, automatska naplata putarine, svaki snimak sigurnosne kamere, eventualni alibi u istrazi nekog krivičnog dela može biti kompromitovan i otežan ovakvim novouvedenim sistemom.
Ali poenta je baš u tome što su svi potencijalni problemi mogli biti u startu eliminisani veoma, veoma lako.

Recimo, zbog čega je oznaka registracionog područja Bogatić usvojena kao BĆ. Zar nije bilo moguće izabrati BT ili BI ? Zar nije za registracionio područje Senta (SA) moglo biti upotrebljeno SE, SN ili ST (Split više nije u našoj zemlji, zar ne ?). Zar nije se moglo za Vrbas umesto VS koje je veoma slično kao VŠ (Vršac) moglo usvojiti VB ? O čemu se razmišljalo pri određivanju novih oznaka registracionih područja ?

Citat:
vilil1:
Kako se do sada komuniciralo? Tablice sa Č, Š...Te slovne oznake su postojale pa se nije postavljalo pitanje komunikacije.

Do sada se komuniciralo : "Beograd, jedan,jedan,jedan, dva, dva, dva". (za tablicu BG 111 222)
Od sada će se komunicirati: "Bogatić, jedan, dva, tri, še, će :))))) (opciono, ako je vozilo bilo u pokretu slediće i nastavak komunikacije: "ali nisam siguran mozda je i še, če" (za tablicu BĆ 123 ŠČ)

Citat:
vilil1:
Eto, vidimo kako su u Parking Servisu to resili, iako se poteglo pitanje placanja kao da je nacionalni problem. I sta sada? Pa nikom nista, placa se i dalje kao sto se placalo SMSom, bez da je vlasnik vozila sa novim tablicama nesto menjao kod sebe.

Parking Servis nije rešio problem - daleko je od toga. Još uvek je broj novih tablica mali, pa problem pisanja SMS poruka bez kvačica još nije izražen.
Parkin Servis je uvođenjem novih tablica samo morao da donese internu odluku da ignoriše nepostojanje kvačica u SMS porukama, odnosno da ako SMS om primi "SC", prilikom uočavanja od strane kontrolora na terenu, kontrolor će imati pravo da smatra da je za "ŠĆ" vozilo uredno plaćen parking i neće mu izdati doplatnu kartu (neće ga kazniti).

Međutim, problem koji se javlja kod zona sa ograničenjem broja vezanih sati (U Beogradu - zone 1 i 2) za koje neko vozilo može u jednom danu uplatiti parking - ostaje. U prvj zoni, kao što je poznato, može se ostati najviše jedan sat. Za to vreme nemoguće je sa istom registarskom oznakom uplatiti još jedan sat. Znači, ko je prvi stigao, taj će moći parkirati u 1 zoni a onaj drugi može probati da se "švercuje" ali i rizikuje da bude kažnjen jer nema pojma kojiko je vremena preostalo onom njegovom "parnjaku" koji je stigao prvi.
Potpuno bespotrebna komplikacija koja se sasvim jednostavnom upotrebom mozga mogla potpuno izbeći.

Za kraj, ne mogu a da se ne setim čuvene fore o izbacivanju kvačica is SMS-ova:
Piše plavuša SMS svojoj prijateljici: Pre podne sam zauzeta, idem na šišanje sa šatiranjem.
Evo kako glasi taj SMS u originalu: Pre podne sam zauzeta, idem na sisanje sa satiranjem.

Evo šta se dešava kada se jedna ista informacija može tumačiti na različite načine. :)

[ ventura @ 15.01.2011. 15:04 ] @
Citat:
b.milan:
Do sada se komuniciralo : "Beograd, jedan,jedan,jedan, dva, dva, dva". (za tablicu BG 111 222)
Od sada će se komunicirati: "Bogatić, jedan, dva, tri, še, će :))))) (opciono, ako je vozilo bilo u pokretu slediće i nastavak komunikacije: "ali nisam siguran mozda je i še, če" (za tablicu BĆ 123 ŠČ)

Koristiće domaći fonetski alfabet:
Bogatić Jedan Dva Tri Šabac Čačak
[ vilil1 @ 15.01.2011. 15:13 ] @
Citat:
b.milan: Običnom građaninu ovakav sistem može napraviti brojne smetnje jer ako kamera ne pravi razliku između S i Š onda je sa stanovišta kamere za svaki incident ili prekršaj koji napravi vozilo sa Š tablicom teoretski može biti optužen vlasnik vozila sa S tablicom. Ili, svaka uplata parkinga, automatska naplata putarine, svaki snimak sigurnosne kamere, eventualni alibi u istrazi nekog krivičnog dela može biti kompromitovan i otežan ovakvim novouvedenim sistemom.

Mislim da kamera ne snima samo, i iskljucivo tablice, nego vozilo. Mislim da ne moze doci do zabune.

A kako je @cozmo_im napisao -

Citat:
Na 200m recimo. Vidi se svaki detalj na tablici. Vidis mu maltene i boju ociju! Znaci bez problema moze sve da se razjasni. Od podataka je bila brzina, brzina vetra, udaljenost...

Citat:
Parking Servis nije rešio problem - daleko je od toga. Još uvek je broj novih tablica mali, pa problem pisanja SMS poruka bez kvačica još nije izražen.
Parkin Servis je uvođenjem novih tablica samo morao da donese internu odluku da ignoriše nepostojanje kvačica u SMS porukama, odnosno da ako SMS om primi "SC", prilikom uočavanja od strane kontrolora na terenu, kontrolor će imati pravo da smatra da je za "ŠĆ" vozilo uredno plaćen parking i neće mu izdati doplatnu kartu (neće ga kazniti).

Međutim, problem koji se javlja kod zona sa ograničenjem broja vezanih sati (U Beogradu - zone 1 i 2) za koje neko vozilo može u jednom danu uplatiti parking - ostaje. U prvj zoni, kao što je poznato, može se ostati najviše jedan sat. Za to vreme nemoguće je sa istom registarskom oznakom uplatiti još jedan sat. Znači, ko je prvi stigao, taj će moći parkirati u 1 zoni a onaj drugi može probati da se "švercuje" ali i rizikuje da bude kažnjen jer nema pojma kojiko je vremena preostalo onom njegovom "parnjaku" koji je stigao prvi.

Imaju planove i za to. Npr. dodace se i neki broj uz slovo pa nece biti problema. Uglavnom, koliko vidim niko ne juri vozace da se snadju, ili da duplo plate, ili sta vec...nego PS preuzima na sebe da resi situaciju.
Ako cemo realno, i do sada nije bilo tacnih poruka, tablice iz Vrsca npr. pa opet niko nije iz PS zakerao kada se posalje SMS sa VS oznakom. Ili kako su vec Vrscani placali SMSom parking.
Meni se cini da se mi vrtimo oko nekih pretpostavki, sta moze da bude...nego sto je prava, realna, situacija u saobracaju.
[ cozmo_im @ 15.01.2011. 15:29 ] @
Citat:
vilil1:A kako je @cozmo_im napisao - Na 200m recimo. Vidi se svaki detalj na tablici. Vidis mu maltene i boju ociju! Znaci bez problema moze sve da se razjasni. Od podataka je bila brzina, brzina vetra, udaljenost...

Tacno tako. U pitanju je kamera sa radarom za merenje brzine. Vrlo jasno mozes svaki detalj da vidis. A naravno - boja i marka vozila su bitni kao i lik vozaca koji se jasno vide. Tesko da ce se na istom mestu u isto vreme snimiti, recimo u slucaju mog komsije, metalik zelena KIA RIO sa tablicama BG-XXX-ŠĆ i BG-XXX-SC.
Plus jos i lice.

Koliko sam razumeo i novopostavljene kamere u gradu su visoke rezolucije a naravno da ce snimati i celo vozilo a ne samo tablice pa ce biti veoma lako sve dokazati ako dodje do zabune.

Da se snimaju samo tablice, bez vozila, e to bio problem...
[ bora61 @ 15.01.2011. 21:02 ] @
Mi smo sebi najveci neprijatelji.

Onog ko je osmislio font na tablicama treba obestit , kao i celu garnitutu koja je odobrila.
Fontovi mali, broj 0 je uzas.
Ako imas i srece da nabodes tablicu bez nula i yu karaktera, jos i moze da prodje.

Sramota.

Ali kada se bolje razmisli, bolje sada uzeto lovu, a i sledece godine kao srpski izum , ` tablice za kola, verzija 2`.
[ Vaxter @ 16.01.2011. 01:18 ] @
@vilil1

Pa nije li i to dodavanje brojeva uz slova, za plaćanje parkinga, opet nepotrebna komplikacija nama koji plaćamo?
Ne razumem zašto se toliko čvrsto držiš stava da ovo nama ni u kom slučaju ne može da šteti, kada na posletku uvek mi izvučemo deblji kraj?
Kao da si iz tima MUP-a koji nam donosi sve ove "genijalne" ideje o novim tablicama i zakonu, pa moraš iste da braniš.

Problem je što se sve te genijalne zamisli sprovode u delo bez ikakve konsultacije sa onima koji su za to stručni, kao što je b.milan, čini mi se, već lepo napomenuo, i zato mi uvodimo upaljena svetla kada ih svi ostali ukidaju, i slično.

Imao sam priliku da čujem mišljenje čoveka koji radi kao saobraćajni inspektor, a inače je saobraćajni inženjer, o novom zakonu o saobraćaju.
Citiram: " Taj "zakon" nije vredan komentara. Kao da su ga oni saobraćajci u kečevima smišljali."
Možda jeste malo preterano, ali jasno je na šta se cilja.

Procedura je očigledno bila slična kao kada je došlo do uvođenja novih ličnih dokumenata.
Neko kupio opremu, koja je malo skupljala prašinu, pa onda hajde da je iskoristimo, kada je već imamo.
Zašto je kupljena, tada kada je kupljena, zna samo onaj koji je istu kupio.
Onda nam uvode novine, kao što je digitalni potpis, ali je potpisivanje moguće izvršiti samo ako imate Windows, i slično.
Mada, to je sve potpuno druga priča, a već sam odužio mnogo više nego što sam u početku mislio da napišem.

Ne vredi raspravljati, analizirati i bespotrebno lupati glavu.
Gluposti su već napravljene, i mi to ne možemo ispraviti.
Čak i da možemo, niko nas ništa ne pita.

Nego, ako neko zna, neka odgovori čoveku na pitanje šta se dešava sa markicom kada se razbije staklo.
Bolje da pokušamo da odgovorimo na pitanja koja nekome zaista mogu pomoći, nego da odgovaramo na nešto na šta nikako ne možemo uticati.

[Ovu poruku je menjao Vaxter dana 16.01.2011. u 02:30 GMT+1]
[ 3way @ 16.01.2011. 01:24 ] @
Evo malocas gledam neku tablicu koja kaze DJ-X

Crtica na DJ se uopste ne vidi sa razdiljine vece od metar i po :)
[ sallae @ 16.01.2011. 09:24 ] @
Citat:
Ali poenta je baš u tome što su svi potencijalni problemi mogli biti u startu eliminisani veoma, veoma lako.

Recimo, zbog čega je oznaka registracionog područja Bogatić usvojena kao BĆ. Zar nije bilo moguće izabrati BT ili BI ? Zar nije za registracionio područje Senta (SA) moglo biti upotrebljeno SE, SN ili ST (Split više nije u našoj zemlji, zar ne ?). Zar nije se moglo za Vrbas umesto VS koje je veoma slično kao VŠ (Vršac) moglo usvojiti VB ? O čemu se razmišljalo pri određivanju novih oznaka registracionih područja?

Tačno. Većina potencijalnih problema je mogla biti izbegnuta u startu.
Ali cenim imamo malo previše demokratije/samoupravljanja ...

U vezi ŠA - SA
Šabac je mogao da uzme ŠB ili ŠC i ne bi bilo preklapanja, ali pretpostvljam da pošto Šabac poodavno koristi te oznake, nije im padalo na pamet da sada nešto menjaju.
Senta, odnosno Senta-Ada, mogli su da uzmu SE ili SN, međutim nisu. Nagađam da je bio otpor iz Ade.

VŠ - VS
Vršac već koristi VŠ. Pretpostvaljam da u Vršcu nisu bili oduševljeni idejom da promene u VC zbog asociranja na WC. VR i VA su već u upotrebi za Vranje / Valjevo.
Vrbas nije mogao uzeti VR, VB, VA jer te oznake koriste Vranje / Vrnjačka Banja / Valjevo.

BĆ - BČ
Bogatić nije mogao uzeti BO, BG, BT, koriste ih Bor / Beograd / Bačka Topola. Mogli su BA, BI ili BĆ. Izabrali su BĆ.
Bečej je mogao da bira BE, BČ, BJ. Mogu da zamislim zašto im se nije dopalo BE eeeee. Eto izabrali su BČ.

Preklapanja tablica sa kvačicama i bez, i dalje mogu da se izbegnu, ako npr. Bečej i Bogatić ne koriste iste serije. Npr. jedni izdaju AA, AC, AE, AG ..., a drugi ne izdaju te serije tablica već AB, AD, AF, AH .... ili da jedni koriste serije 000, 200, 400, ... a drugi 100, 300, 500, ...

Sva područja osim Beograda mogli bi dugo, dugo vremena da izdaju tablice bez upotrebe slova sa kvačicama (dijakritima) Ć, Č, Đ, Š, Ž

Beograd će za godinu dve i s ovih 5 slova i bez njih ispucati sve kombinacije i moraće da se doda još jedan karakter (slovo ili broj). Kada se broj karaktera iza BG poveća sa 5 na 6, onda bi mogli da oznaku BG smanje na B (bilo bi preglednije).
[ vilil1 @ 16.01.2011. 10:33 ] @
Citat:
Vaxter: @vilil1

Pa nije li i to dodavanje brojeva uz slova, za plaćanje parkinga, opet nepotrebna komplikacija nama koji plaćamo?
Ne razumem zašto se toliko čvrsto držiš stava da ovo nama ni u kom slučaju ne može da šteti, kada na posletku uvek mi izvučemo deblji kraj?
Kao da si iz tima MUP-a koji nam donosi sve ove "genijalne" ideje o novim tablicama i zakonu, pa moraš iste da braniš.

Ne, nisam iz MUPa, nego pokusavam da objektivno pisem.

Na primer, ti si napisao da ce biti nepotrebna komplikacija dodavanje jos jedne cifre ako hoces da platis SMSom parking...E sad, ako ti kazem da si do sada pisao 8. karaktera, brojevi plus slova, i ako ces za ove nove tablice, uz dodavanje jedne cifre, takodje pisati 8. karaktera, kakva ce to nepotrebna komplikacija da bude? Kakav ces to deblji kraj da izvuces?
[ nicolas @ 16.01.2011. 12:35 ] @
@vili1: Ti kao da namerno ignorišeš konkretne primere ili prosto nećeš da shvatiš u čemu je problem. Neko je već naveo primer i ne znam šta nije jasno u vezi toga kakav problem nastaje? Evo, ti npr. imaš registarske tablice BG 123 CS. Dođeš u centar grada, kreneš da kucaš poruku za plaćanje parkinga za prvu zonu i dobiješ odgovor da je već uplaćen parking. U prevodu, neko ko ima tablice BG 123 ČS je došao par minuta (ili možda skoro pa ceo sat) pre tebe, parkirao u zoni 1 i platio parking, pri čemu je pri plaćanju u svojoj poruci ukucao registarske tablice BG 123 CS. Zar tebi to neće predstavljati konkretan problem? Ne možeš da parkiraš jer nisi u mogućnosti da platiš parking. Možeš da se odlučiš da rizikuješ i ostaviš auto, ali ne znaš da li taj plaćen sat parkinga ističe za 5 minuta ili za 50 minuta. Čak i kada istekne plaćen sat, ti u zoni 1 ne možeš da uplatiš još jedan sat nakon toga. A zamisli sad situaciju gde nekim hitnim poslom ideš u centar grada, pa moraš da tražiš mesto u 2. ili 3. zoni, da kružiš, nerviraš se, gubiš vreme... Za mene, ovo je dovoljno veliki problem!

P.S. Evo, upravo je sad bila tema o tome na Studiju B. Intervjuisali su nekog g-dina Vukovića iz Parking Servisa. Ponovio je priču koja se ovde u temi vrti i ništa novo nije rekao. Ali, poslednja rečenica mi je prilično zasmetala: "Problemi sa slovnim oznakama Č, Š, Đ, Ć će morati da bude rešena na nivou mobilnih operatera". Izvinite, ali kakve veze sad imaju mobilni oprerateri? Sad i njih uvlače u ovaj problem, pri čemu će se verovatno oni proglasiti nenadležnim i da nisu u mogućnosti da problem reše, jer objektivno, problem i nije do njih, već do konkretnih mobilnih telefona koje upotrebljavaju korisnici. Na kraju, svako ko često mora da plaća parking, a nema mobilni telefon koji ima naše slovne karaktere, moraće da kupi onaj koji ih ima. Okreni, obrni, svaka ujdurma države i nepromišljene odluke se svedu na udaranje po džepu građana.

[Ovu poruku je menjao nicolas dana 16.01.2011. u 13:48 GMT+1]

[Ovu poruku je menjao nicolas dana 16.01.2011. u 13:50 GMT+1]
[ vilil1 @ 16.01.2011. 13:16 ] @
@nicolas

Citat:
Vlasnici novih registarskih tablica koje imaju latinična slova š, č, ć, ž i đ bez teškoća mogu sms porukom platiti parkiranje, izjavio je za Beoinfo direktor Sektora parking kontrole JKP „Parking servis" Radenko Vuković

- Vlasnici registarskih tablica koje sadrže latinična slova đ, š, č, ć ili ž parkiranje mogu platiti SMS-om, a povratnu poruku operatera dobiće sa znacima koji odgovaraju tim slovima. Tako će umesto đ, dobiti d, umesto š - s, umesto č - c, umesto ć - c, a umesto ž - z - precizirao je Vuković.

Prema njegovim rečima, u roku od desetak dana sa operaterima u Srbiji će biti rešen taj problem, pa će korisniku poruka biti vraćena onim slovima koja je i naveo.

- Mi ne možemo naterati ljude da kupe nove telefone koji imaju te latinične karaktere. Oni čije tastature nemaju karaktere š, č, ć, ž i đ, dobiće uputstva na koji način bi trebalo uneti slova. Na primer, umesto slova š uneće sl ili slično - objasnio je Vuković.

On je kazao da od 1. januara, kada su uvedene nove tablice, kontrolori „Parking servisa" proveravaju plaćanje parkiranja, da ne bi došlo do greške i kazni onome ko je tu uslugu već platio.

Kako je naveo, ranije su postojale četiri oznake sa latiničnim slovima š i č, i to oznake za Šabac, Čačak, Vršac i Kruševac, ali nije bilo zabune. Tada je korisnik u poruci mogao navesti ČA ili CA.

http://www.parking-servis.co.r...nika_novih_registarskih_oznaka

edit
Da se ja pitam u Srbiji treba da se pise Srpski. To o cemu ti i ostali pricate...probaj u nekoj Engleskoj da saljes SMS recimo cirilicom, ili u Svedskoj zameni njihovo Ö sa O, i onda se zali kako su oni krivi jer sistem ne prepoznaje ta tvoja slova, pa da vidis sta ce ti odgovoriti.

[Ovu poruku je menjao vilil1 dana 16.01.2011. u 14:28 GMT+1]
[ nicolas @ 16.01.2011. 13:47 ] @
Na linku PS-a koji si naveo nema odgovora na pitanje, koje sam TEBI postavio.
Navedeno je da će oni koji na telefonu nemaju š,č,đ,ć,ž dobiti uputstva kako da unesu ta slova, pa će recimo za š unositi sl ili slično. Ovo "ili slično" ukazuje da još uvek nisu smislili rešenje kako će tačno vozači unositi slova koja nemaju. A dok se oni smisle, razmisle, promisle, osmisle... dotle se vi vozači snalazite. Uvođenje novih registarskih tablica je bilo potrebno, pošto država za koju su one pravljene više ne postoji. Ali rešavanje jednog problema, ne znači da novo rešenje treba da napravi novih 5 problema, koje će rešavati pre ili kasnije.

Ne razumem šta hoćeš da kažeš? U zemljama EU koriste se karakteri engleskog alfabeta (čak ni Grci nisu koristili svoj alafabet), a zemlje koje koriste ćirilicu, u svojim registarskim oznakama imaju one karaktere ćirilice koji se mogu naći i u latičnom alfabetu. Ne vidim kakav je problem u tome? Samo su u Srbiji morali da izmišljaju rupu na saksiji. Što je najgore, ovo rešenje koje je kod nas primenjeno je iskopirano makedonsko rešenje... samo što su i to kopiranje uradili loše.

Zapamti šta ti kažem sada. Za koju godinu videće kakve će sve probleme imati sa novim registarskim tablicama, pa će silom prilika morati da ih menjaju. Naravno, tu promenu ćemo svi mi, pa i ti morati ponovo da platimo kao i sada. Pitaću te tada da li će ti biti drago da zbog tuđeg neuključivanja mozga moraš da daš 50 ili 100 evra bez veze.
[ vilil1 @ 16.01.2011. 13:55 ] @
Citat:
nicolas
Ne razumem šta hoćeš da kažeš? U zemljama EU koriste se karakteri engleskog alfabeta...

Da, na primer Ü, Ö, Ä, Å, engleski alfabet?!

Citat:
nicolas: Na linku PS-a koji si naveo nema odgovora na pitanje, koje sam TEBI postavio.

Napisao sam, u Srbiji treba Srpski da se pise, da se nasa slova koriste.
[ nicolas @ 16.01.2011. 14:34 ] @
Citat:
vilil1:Da, na primer Ü, Ö, Ä, Å, engleski alfabet?!.

Da, ali ako imaš slučaj da je na tablici oznaka FÜ, ne postoji tablica koja ima FU. Kod nas to nije slučaj. Imaš ČĆ, ČČ, ĆČ, CC, ČC, ĆC, ĆĆ i da ne nabrajam dalje.

Citat:
vilil1:Napisao sam, u Srbiji treba Srpski da se pise, da se nasa slova koriste.

To nije odgovor na pitanje koje sam ti postavio.

Uz to, kad si toliki zagovornik upotrebe srpskog pisma, trebalo bi znaš da se srpski jezik piše malim početnim slovom!
[ Vaxter @ 16.01.2011. 14:49 ] @
Slažem se da u Srbiji treba da se koriste naša slova, i da su tablice mogle da budu onda i ćirilične, ako već imamo i našu latinicu, ali i dalje su to nepotrebne komplikacije.
Samo je trebalo proširiti domen starih tablice sa karakterima koje imamo i u ćirilici i latinici, pa se niko ne bi bunio, imali bi više brojeva, lako bi bilo plaćanje parkinga itd.
Uzgred, komplikacija sa dodavanjem broja uz slovo nije u kucanju više karaktera, već u nepotrebnom komplikovanju same procedure.
Plus što će opis procedure, kao i obično, biti negde gde niko ne može da ga vidi:"Mogli ste videti projekat hiper galaktičkog auto puta izložen na Ursa Minoru".
Nekima ovo, najverovatnije, neće čak ni biti jasno.

Deblji kraj ćeš osetiti po džepu, kao i svi mi.
[ vilil1 @ 16.01.2011. 15:03 ] @
@nicolas

Mozemo sada da se vrtimo u krug. Rekao si
Citat:
U zemljama EU koriste se karakteri engleskog alfabeta...
Sto nije tacno.

I ovo sto PS zeli da uradi ne bi trebalo. Nije njihov problem sto neko ima telefone koji nemaju nasa slova.

Zalis se sto tvoj telefon nema srpski jezik? Pa kupi drugi. Ko ti je kriv sto ne zelis da koristis pismo zemlje u kojoj si. Kao sto rekoh, probaj u bilo kojoj zemlji da koristis tudje pismo, i onda da okrivljujes tu zemlju sto ti to ne omogucava.

Sta ako neko uveze telefone sa recimo samo arapskim pismom? Hocemo li i tada kriviti drzavu zasto nam nije omogucila SMSom da platimo nesto? Ma neverovatno!

[ galahad @ 16.01.2011. 15:40 ] @
Citat:
vilil1:
Zalis se sto tvoj telefon nema srpski jezik? Pa kupi drugi. Ko ti je kriv sto ne zelis da koristis pismo zemlje u kojoj si. Kao sto rekoh, probaj u bilo kojoj zemlji da koristis tudje pismo, i onda da okrivljujes tu zemlju sto ti to ne omogucava.

Znaš, SMS protokol koristi ASCII karakter set, pa onda ti kad šalješ slovo š recimo, ne šalje kao kao s, nego kao neku kombinaciju karaktera. Dobro ajde, š postoji u ASCII, ali Đ, Ž, Ć, Č... Pa ti onda za Š umesto jednog karaktera, pošalješ 15, na primer. Znaš, svet nije pravio protokol prema nama, nego prema sebi. Zašto bih kupovao novi mobilni aparat ako mi ovaj savršeno radi? Ne patim od toga da svako slovo ima kukicu i kvakicu, savršeno razumem i bez njih.

Problem nije u operaterima, problem je u softveru, koji nije pisan za naša slova, i sad će tu da se dignu ogromne pare da neka ministrova firma uradi softver za sve parking servise u zemlji. Garant. Ili će da se unose tablice NS-123SHCH za BS'123ŠČ

Sve u svemu, ovo su smislili samo da izvuku još para od naroda, a ne iz neke želje da promene išta. Mogli bi onda i neke piktograme da uvedu, pa da imamo vesele tablice, šta nas briga za svet i kako će neki tamo u Tunguziji da pročita naše tablice...
[ nicolas @ 16.01.2011. 17:07 ] @
Citat:
vilil1: @nicolas

Mozemo sada da se vrtimo u krug. Rekao si Sto nije tacno.

Ok, rekao sam. Ali, nije suština problema u tome. Neka se koriste i ne znam kakva slova sa dvotačkama, crticama, ovakva onakva. Suština je što kod njih ne postoji problem, koji postoji kod nas, jer...
Citat:
ako imaš slučaj da je na tablici oznaka FÜ, ne postoji tablica koja ima FU. Kod nas to nije slučaj. Imaš ČĆ, ČČ, ĆČ, CC, ČC, ĆC, ĆĆ i da ne nabrajam dalje.

Ne znam koliko je ovo teško shvatiti.

Citat:
vilil1: I ovo sto PS zeli da uradi ne bi trebalo. Nije njihov problem sto neko ima telefone koji nemaju nasa slova.

Tačno, nije problem PS-a i nisu dužni to da rešavaju. Ali isto tako, ni država ovo nije morala ovako da iskomplikuje. Onda je po svoj logici trebalo uvesti i ćirilična slova, pošto je ćirilica po ustavu zvanično pismo u Srbiji.

Code:
Član 10.

U Republici Srbiji u službenoj upotrebi su srpski jezik i ćirilično pismo.
Službena upotreba drugih jezika i pisama uređuje se zakonom, na osnovu Ustava.

Super, ja bih prvi ovo voleo. Pošto ima malo onih koji imaju ćirilicu na mobilnom telefonu, enormno bi porasla potražnja za takvim telefonima. Eto prilike za biznis i lepu zaradu.

Citat:
vilil1:Zalis se sto tvoj telefon nema srpski jezik? Pa kupi drugi.

Ne pričam ja o sebi. Jel ti misliš da svako ima para za novi mobilni? Pogotovo je suludo primoravati ljude da kupuju nove mobilne samo zato što postojeći (koji im lepo rade), nemaju karaktere č,ć,ž,đ

Citat:
vilil1: Ko ti je kriv sto ne zelis da koristis pismo zemlje u kojoj si.

Vidim zalažeš se za koršćenje naših slova, o želji i potrebi da se koriste naša slova. Ali, koliko vidim, ti ih ne koristiš ni ovde (za razliku od mene).

Citat:
vilil1: Kao sto rekoh, probaj u bilo kojoj zemlji da koristis tudje pismo, i onda da okrivljujes tu zemlju sto ti to ne omogucava.

O kom ja to tuđem pismu govorim da bi trebalo da se koristi kod nas i zbog toga okrivljujem našu državu što to ne omogućava?

Citat:
vilil1: Sta ako neko uveze telefone sa recimo samo arapskim pismom? Hocemo li i tada kriviti drzavu zasto nam nije omogucila SMSom da platimo nesto? Ma neverovatno!

Ovo pitanje je toliko besmisleno da ne mogu smislim čak ni neki šaljiv odgovor.
[ Zarko Silic @ 16.01.2011. 17:25 ] @
Srpska latinica nije tudje pismo.
[ codeNO @ 16.01.2011. 18:21 ] @
Najzanimljivije je da ce licne tablice opet biti samo za bogate iako je bio predlog da budu pristupacnije narodnoj masi.....kao sto javise...na tablicama ko hoce da ima svoju kombinaciju brojki i slova treba da doplati 80.000din, sto je vise nego duplo u odnosu sa ovim starim. Opet se postavlja pitanje kome je ovde ucinjena usluga...

1. nikome
2. drzavi koja misli da ce imati vise zahteva za licne tablice pa hoce da se obogati
3. malim ljudi koji ce i dalje da se dive bogatima

zar racunica nije bolja da licne table kostaju 15.000din i time povecaju zahteve za licne t. i premasice dobit umesto onih koji bi narucili po 80.000din.
Ovo mi vise smrdi da su digli cenu samo da imaju sto manje zahteva jer ko bude narucio table, morace da ceka minimum 15dana, jer njih mrzi da slazu tamo brojke i cifre po zelji nekoga nego im lakse da stancuju kako je masina vec namestena (001 ČĆ....999 ČĆ)

Cela prica o kvacicama neka ostane di je. I sto mi da lupamo glavu kako ce drzava resiti problem koji je sama napravila.... Niti nas je pitala niti postavila javni konkurs za najbolji izgled i idejno resenje tablica. Umesto da pobedi neki dizajner koji ce da se potrudi i smisli font i raspored oni dali svom rodjaku od tetke i eto vam narode pa uzivajte... O toj temi bi cela drzava razmisljala sta je najbolje i sva ova rasprava bi imala poentu....
[ vilil1 @ 16.01.2011. 19:20 ] @
Citat:
nicolas: Vidim zalažeš se za koršćenje naših slova, o želji i potrebi da se koriste naša slova. Ali, koliko vidim, ti ih ne koristiš ni ovde (za razliku od mene).

Mesas babe i zabe. Na netu koristim vecinom engleski i svedski jezik, a ni u telefonu nemam srpski.

Ali...to ne znaci da drzava treba meni, ili tebi, ili bilo kome, da se prilagodjava. To jednostavno ne bi bilo normalno. A koliko vidim, ovde zaista nesto nije u redu sa narodom, kada insistiraju da se drzava prilagodi pojedincima koji imaju, i koriste, neki strani jezik u mobilnom.

Citat:
galahad
Problem nije u operaterima, problem je u softveru, koji nije pisan za naša slova, i sad će tu da se dignu ogromne pare da neka ministrova firma uradi softver za sve parking servise u zemlji. Garant. Ili će da se unose tablice NS-123SHCH za BS'123ŠČ :)

Pa dobro, Parking servis uzima dovoljno novca da moze to da plati. Mozda se neko ovajdi, verovatno i hoce, ali opet, to nema veze sa nama, i znakovima na tablicama.
[ nicolas @ 16.01.2011. 20:35 ] @
Citat:
codeNO: Cela prica o kvacicama neka ostane di je. I sto mi da lupamo glavu kako ce drzava resiti problem koji je sama napravila.... Niti nas je pitala niti postavila javni konkurs za najbolji izgled i idejno resenje tablica. Umesto da pobedi neki dizajner koji ce da se potrudi i smisli font i raspored oni dali svom rodjaku od tetke i eto vam narode pa uzivajte... O toj temi bi cela drzava razmisljala sta je najbolje i sva ova rasprava bi imala poentu....

Da, ali nije da te se ovo ne tiče. Jer kad nego sa tablicama BG 123 ĆĆ ode u inostranstvo, tamo napravi prekršaj i vrati se u Srbiju, ostaće u evidendciji strane policije da je prekršaj napravilo vozilo sa tablicama BG 123 CC. A onda ti koji stvarno imaš tablice BG 123 CC kreneš u inostranstvo i cvrc, kažu ne može dalje, niste platili kaznu. E tvoj problem i tvoja muka dok dokažeš da to nisi bio ti. Ovo je samo jedan od mogućih primera.

Citat:
vilil1: Mesas babe i zabe. Na netu koristim vecinom engleski i svedski jezik, a ni u telefonu nemam srpski.

Ali...to ne znaci da drzava treba meni, ili tebi, ili bilo kome, da se prilagodjava. To jednostavno ne bi bilo normalno. A koliko vidim, ovde zaista nesto nije u redu sa narodom, kada insistiraju da se drzava prilagodi pojedincima koji imaju, i koriste, neki strani jezik u mobilnom.

Država treba da nađe takva rešenja koja neće komplikovati postojeću situaciju ni sebi samoj, ni građanima.
Znaš, nekada su Srbi koristili glagoljicu. Iz poštovanju prema tom starom pismu koji su koristili naši preci, ne bi bilo loše da registarske tablice sadže i karaktere glagoljice. Tvoje je da se prilagodiš novim uslovima koje je država nametnula...
A srpski na telefonu ne koristim, zbog toga što je sve što je prevedno na sprski jedno veliko sra*e, toliko je loših i besmislenih prevoda pojedinih izraza da nekad uz silno tumačenje i pogađanje ne mogu da skapiram šta koja funkcija radi.
[ codeNO @ 16.01.2011. 23:17 ] @
Znam , jer to isto sam i napisao pre dve strane sto se tice inostranstva....i receno je kako ce biti resavano

U prethodnim temama je bas bilo to za kazne nasim drzavljanima. Jedan od odgovora je da kada stigne kazna u koverti ne nalazi samo uplatnica, vec sva prateca dokumentacija. Slike, presuda organa i uplatnica na iznos - mislim da je bila u pitanju Svajcarska. Upravo preko te slike se vidi tacno koja registracija je u pitanju. da li Č ili Ć ili C. I u ostalom kako su ti nasli adresu pa poslali kaznu ako njihova kamera nije registovala Ć. I u ostalom da nije, u najidealnijim uslovima nasa i neke druge drzave policija kao saradjuju i oni odgonetnu tesku misteriju da Ć nije C i posalju ti kaznu. Ili....njih bas briga koje je to slovo i poslali bas na C umesto na Ć. Ti mozes da vratis sa obrazlozenjem da to nije tvoja tablica ako te to mrzi predji ponovo granicu pa vidi dal ce oni tvoje C da prepoznaju kao Ć, sto je vec malo verovatno.....
[ sikander @ 16.01.2011. 23:44 ] @
Citat:
vilil1: Ali...to ne znaci da drzava treba meni, ili tebi, ili bilo kome, da se prilagodjava. To jednostavno ne bi bilo normalno.

Kako su nas samo istrenirali. Svaka im cast!
[ Marko_L @ 17.01.2011. 05:42 ] @
Citat:
Znam , jer to isto sam i napisao pre dve strane sto se tice inostranstva....i receno je kako ce biti resavano

Gorohotom se smijem, grohotom (što bi rekli nadrealisti). Čuj, nude rešenje koje uopšte nije rešenje za problem koji uopšte ne bi trebalo da postoji na prvom mestu, već su ga sami napravili, potpuno bespotrebno. Hebote, kad Grci koji su sinonim za tradicionaliste (eno spore se sa Makedonijom oko naziva države već godinama) ne koriste svoj alfabet, šta se mi tu sad busamo. Pogotovo što postoji milion načina da se poveća broj kombinacija i bez korišćenja slova sa kvačicama. Naravno da će ovo stvoriti probleme i to ne samo sa inostranstvom. Zar stvarno mislite da svaka služba u državi ima softver koji barata sa našim slovima i da svaka služba ima računare na kojima se koristi naš raspored tastera ? Dovoljno je da jedan računar u lancu nema podršku za naša slova i da očas posla od Č i Č postane c ili od Ž Z i pap kazna pogrešnoj osobi. Jeste, uz pomoć kompletne dokumentacije će verovatno biti dokazivo da je došlo do greške, ALI da li zaista mislite da će to ići brzo i bezbolno. Eto, na primer stigne tebi kazna jer je tvoj parnjak napravio neki prekršaj. Ti naravno imaš rok od 8 dana da uložiš žalbu, ali avaj, žalba ne odlaže izvršenje, pa kaznu ipak moraš da platiš, osim ako ne reše žalbu pre isteka tih 8 dana (što je u Srbiji SF). I tako ti platiš 20-30 hiljada kazne (ili koliko je već kazna), a ako se dokaže da je greška, super, dobićeš novac kroz par meseci ili godina. Pa još ako se ispostavi da je tvoj parnjak neko ko malo češće pravi te prekršaje, eto tebi redovnog mesečnog harača i bodova u vozačkoj, a ti onda kampuj po sudovima i dokazuj da to nisi ti.
[ nicolas @ 17.01.2011. 07:38 ] @
Citat:
Marko_L:Jeste, uz pomoć kompletne dokumentacije će verovatno biti dokazivo da je došlo do greške, ALI da li zaista mislite da će to ići brzo i bezbolno. Eto, na primer stigne tebi kazna jer je tvoj parnjak napravio neki prekršaj. Ti naravno imaš rok od 8 dana da uložiš žalbu, ali avaj, žalba ne odlaže izvršenje, pa kaznu ipak moraš da platiš, osim ako ne reše žalbu pre isteka tih 8 dana (što je u Srbiji SF). I tako ti platiš 20-30 hiljada kazne (ili koliko je već kazna), a ako se dokaže da je greška, super, dobićeš novac kroz par meseci ili godina. Pa još ako se ispostavi da je tvoj parnjak neko ko malo češće pravi te prekršaje, eto tebi redovnog mesečnog harača i bodova u vozačkoj, a ti onda kampuj po sudovima i dokazuj da to nisi ti.

Bravo, hvala Bogu da ima onih koji razumeju šta je tačno problem. Dobar primer. To je upravo ono što sam u prethodnim postovima pokušavao ljudima da objasnim, ali očigledno imaju problem sa shvatanjem jedne vrlo proste stvari. Nije sporno ništa u tome da će svako kome je greškom stigla kazna za prekršaj koji je napravio njegov pranjak, moći da dokaže da nije on taj krivac. Ali, zbog zakonske procedure svako kome greškom stigne kazna će morati da se vuče po sudovima, ulaže žalbe i gubi bepostrbno i novac i vreme na rešavanje problema, koji realno nije morao da se desi. A desio se, samo zato što u državi nema onih koji razmišljaju kada donose nove zakone, odluke, pravilnike...
[ vilil1 @ 17.01.2011. 10:05 ] @
Citat:
Marko_L: Zar stvarno mislite da svaka služba u državi ima softver koji barata sa našim slovima i da svaka služba ima računare na kojima se koristi naš raspored tastera ?

Kojim sluzbama je potreban broj tablice? Policiji, koja na osnovu fotografije sasvim dobro vidi brojeve i slova, i sudstvu, koje izdaje kazne na osnovu dokaza koje prezentuje policija. I sada mi treba da pretpostavimo da kod njih nije u upotrebi srpski jezik u racunarima? Ili da neko tamo ne zeli da koristi srpski vec neki drugi jezik, pa moze doci do zabune? Taj scenario je malo verovatan.
Da li je tako nesto moguce? Pa jeste, moguce je, svasta je moguce...
[ Marko_L @ 17.01.2011. 10:46 ] @
villi, nije u tome poenta. Onaj ko bude pregledao fotografije će naravno da vidi o kojim se slovima radi, ali do problema može doći prilikom unosa u sistem i čitanja iz istog. Ovo pričam iz ugla programera, jer sam se poprilično napatio sa tim stvarima radeći lokalizovane verzije softvera. Znači, da bi se pravilno baratalo unicode karakterima ceo sistem mora da bude podešen za to, server mora da bude konfigurisan za to, baza mora da bude konfigurisana za to, čitači moraju da budu konfigurisani za to. A ja baš ne bih smeo da se zakunem da je informatički sistem SUP-a napravljen da poštuje sve te standarde i vrlo lako može da se desi da dođe do slučajne konverzije u ASCII (kao kad napišeš tekst u notepadu, pa ne podesiš unicode, nego ga snimiš kao ASCII, probaj) i onda Š postaje S, Č postaje C, Ć takođe postaje C, itd. I onda kada onaj što je zadužen da šalje kazne zatraži spisak tablica iz baze, može da dobije pogrešne tablice, bez obzira što je ovaj što je unosio video pravilno. Ili kada te zaustavi patrola i zatraži podatke o tebi na osnovu tablica i dobije pogrešane podatke o tvom parnjaku i lepo kaže "Aha, imate 10 neplaćenih kazni za brzu vožnju, izvolte predati dozvolu" i šta ti ja znam šta sve može da se desi.

I to nije sve. Ajde kod ručnog unošenja, nego šta kada se radi o automatskom prepoznavanju tablica, pa program za prepoznavanje izmeša Ć, Č i C, jer je eto zaprljan objektiv, pa ima neka mrlja iznad C. Ima milion stvari koje mogu napraviti problem, a sve se to može izbeći jednostavnim nekorišćenjem slova sa kvačicama.

Možda ja i grešim i možda do ovakvih stvari neće dolaziti, ali imam i previše iskustva sa našim birokratsko-administrativnim procesima da bih bio tako siguran u to. No, pitanje je, zašto se uopšte dovodimo u tu situaciju ? Jel toliko bitno imati naša slova na tablicama ?
[ X Files @ 17.01.2011. 10:59 ] @
Izgleda da ćemo morati da se vratimo na YUSCII, bolje pasuje u našem slučaju.

[att_img]
[ vilil1 @ 17.01.2011. 11:03 ] @
Takva pretpostavka je u redu. Ali mislim da procedura ide drugacije. Policija na osnovu fotografije utvrdjuje ime i prezime vlasnika. Tu ne moze doci do zabune, jer, kao sto je @Cozmo napisao, sve se vidi. Dalje u postupku tablice su nepotrebne jer je pronadjen vlasnik automobila, i na njegovo ime se pise kazna potkrepljena fotografijom.
[ Marko_L @ 17.01.2011. 11:30 ] @
Gledaj, kada se pretražuje baza, ona se obično pretražuje na osnovu jednog jedinstvenog identifikatora, jer je tako najlakše, a u slučaju saobraćajnog prekršaja, to su upravo registraske tablice. Mislim, sigurno nećeš pretraživati na osnovu imena "Dragan" i prezimena "Jovanović", jer takvih ima na hiljade u Srbiji, za razliku od tablica koje su jedinstvene. E sad, kad neko napravi upit u bazu i unese tablice, može doći do različitih problema kao što je recimo pogrešno poslat upit serveru (bez korišćenja unicode karaktera) ili pogrešno tumačenje upita od strane servera i slično i tada može biti vraćen pogrešan podatak o vlasniku vozila, što u nekim slučajevima može da bude prilično neprijatno, recimo ako te zaustavi policija. Znači, sve i da se pre slanja kazne detaljno proveri da li se radi o pravoj osobi i kazne šalju kako treba, postoje druge situacije u kojima ne bi bilo zgodno da pomešaju tablice. Na primer, zaustavi te policija radi provere jer voziš marku vozila koje je prijavljeno kao ukradeno. Oni provere podatke u sistemu i recimo dobiju pogrešan podatak da se podaci iz tvoje saobraćajne ne slažu sa podacima o vlasniku vozila iz baze. Pa ti onda objasni policiji dok ležiš nosem na betonu da to mora da je neko sa AĆ tablicama, a tvoje su AČ ili šta ti ja znam. Znači, jednostavno, previše stvari može da krene naopako, a nije bilo potrebe za tim.

Ili ajde ako već mora tako iz nekog razloga, zašto nije napravljena test faza, da se pusti nekoliko tih kvačastih tablica u opticaj, možda i da se podele besplatno, pa ako se pokaže da nema nikakvih problema, ok, teraj. A ovako, šta ako se posle godinu dve ustanovi da sistem sa našim slovima jednostavno ne funkcioniše. Pa ništa, daj opet nove tablice, naravno o trošku građana.
[ vilil1 @ 17.01.2011. 12:06 ] @
Da, ali tablice nisu jedini parametar. Valjda nesto znaci i marka vozila, tip...Ime i prezime vozaca, vlasnika...Kada te policija zaustavi traze ti i saobracajnu i vozacku, ako si ti vlasnik vozila tvoje ime je i u saobracajnoj i u vozackoj, ne znam kako moze doci do zabune. Pa i da imas isti auto kao neko drugi, i slicne tablice, podaci o vlasniku se razlikuju.
[ nicolas @ 17.01.2011. 12:21 ] @
Citat:
vilil1: Kojim sluzbama je potreban broj tablice? Policiji, koja na osnovu fotografije sasvim dobro vidi brojeve i slova, i sudstvu, koje izdaje kazne na osnovu dokaza koje prezentuje policija. I sada mi treba da pretpostavimo da kod njih nije u upotrebi srpski jezik u racunarima? Ili da neko tamo ne zeli da koristi srpski vec neki drugi jezik, pa moze doci do zabune? Taj scenario je malo verovatan.
Da li je tako nesto moguce? Pa jeste, moguce je, svasta je moguce...

Aha... i kad neko bude putovao u inostranstvo sa tablicama AČ, nemačka, francuska, španska, italijanska i sve druge policije sveta i Jevrope imaju naša slova u svojim informacionim sistemima i sve će tako lepo da zabeleže. Kako da ne? Ako neko sa AČ oznakom bude uhvaćen, biće zapisano kao AC. Pa ti koji stvarno imaš AC, kad budeš hteo preko... e ne može. A onda uzmi dokazuj da to nisi bio ti, nego neko sa AČ.
Stvarno ne vidim koja je bila potreba da se ovo ovoliko komplikuje. Što reče neko, Grci koji su poznati kao tradicionalisti su prihvatili engleski alfabet na tablicama, a nisu koristili svoj, baš zbog izbegavanja komplivanja života vozačima. Ali ne, sad smo se setili da treba da poštujemo i nešto svoje.
Država bi trebala da poštuje domaće, kultrurne, jezičke, istorijske i druge vrednosti tamo gde treba i kad treba, a za tablice neka ih rade kao sav normalan svet.
[ Zarko Silic @ 17.01.2011. 12:29 ] @
Citat:
Marko_L:Jeste, uz pomoć kompletne dokumentacije će verovatno biti dokazivo da je došlo do greške, ALI da li zaista mislite da će to ići brzo i bezbolno. Eto, na primer stigne tebi kazna jer je tvoj parnjak napravio neki prekršaj. Ti naravno imaš rok od 8 dana da uložiš žalbu, ali avaj, žalba ne odlaže izvršenje, pa kaznu ipak moraš da platiš, osim ako ne reše žalbu pre isteka tih 8 dana (što je u Srbiji SF). I tako ti platiš 20-30 hiljada kazne (ili koliko je već kazna), a ako se dokaže da je greška, super, dobićeš novac kroz par meseci ili godina. Pa još ako se ispostavi da je tvoj parnjak neko ko malo češće pravi te prekršaje, eto tebi redovnog mesečnog harača i bodova u vozačkoj, a ti onda kampuj po sudovima i dokazuj da to nisi ti.

A sta ce se desiti ako tvoj parnjak napravi prekrsaj u inostranstvu?

Kakve su tada konsekvence?

Zabrana ulaska u doticnu drzavu (drzave) ako se kazna ne izmiri?! A nisu male! Ume da bude i nekoliko stotina eura.

Ili ce mozda strani saobracajci biti primorani da savladaju nasu kvacicologiju?
[ X Files @ 17.01.2011. 12:31 ] @
Pretpostavljam da sada treba da se utvrdi i lista nepoželjnih dvosložnih kombinacija, koje potencijalno mogu biti neprimerene ili vulgarne za vlasnika. Možda novo ministarstvo da se osnuje?
[ Stoj @ 17.01.2011. 12:36 ] @
Tablice su lepe ali mi se ne sviđaju ona latinična slova sa crticama koja niko u svetu ne razume.Bolje je bilo da je sve na ćirilici ili najbolje da su uzeta samo slova koja su ista i u ćirilici i latinici.Tako bi i kod nas i u svetu bilo razumljivo.
[ vilil1 @ 17.01.2011. 12:45 ] @
Citat:
nicolas: Ako neko sa AČ oznakom bude uhvaćen, biće zapisano kao AC. Pa ti koji stvarno imaš AC, kad budeš hteo preko... e ne može. A onda uzmi dokazuj da to nisi bio ti, nego neko sa AČ.

Ne moze??? Je l' ti mislis da se brani ulazak u neku zemlju tablicama, a ne osobi? Ovo je...bas onako...zesce!!! LOL

edit

Moj primer, zaustavili su me u inostranstvu zbog prekoracenja brzine. Nekih 50e je bila kazna, ja kao mnogo je necu da platim. Policajac mi kaze, nije problem, ali ces na izlasku da platis mnogo vise, jer ce proslediti fotografiju svim prelazima, i necu moci da izadjem dok ne platim. Naravno, odmah sam platio. :D
[ etjen @ 17.01.2011. 12:50 ] @
po tablicama se vodi prekršaj.
Najčešće je to nepropisno parkiranje
[ X Files @ 17.01.2011. 12:50 ] @
^^^
O ovome se upravo i priča.

Ideja nekog jakog igrača je bila da "pošto-poto" modernizujemo tablice, tako da one liče na tablice kakve viđamo u uređeni(ji)m državama.

Sva je prilika da je konačna odluka o svim aspektima koji se tiču konačnog izgleda i sadržaja tablice doneta bez puno konsultacije sa relevantnim esnafima (matematičarima, dizajnerima, IT stručnjacima, saobraćajnim inženjerima...).

I kao što to uvek biva, kada pokušaš nekoga da kopiraš, to nikada ne bude po tvojoj meri.
[ kalimero 011 @ 17.01.2011. 13:08 ] @
^
Tako je. Ovo što kaže @zarsilic:
Citat:
A sta ce se desiti ako tvoj parnjak napravi prekrsaj u inostranstvu?

Kakve su tada konsekvence?

Zabrana ulaska u doticnu drzavu (drzave) ako se kazna ne izmiri?! A nisu male! Ume da bude i nekoliko stotina eura.

je realan problem i dovoljan razlog za mene da se potrudim da po isteku registracije ovako ili onako obezbedim sebi ''jednoznačne'' tablice (tj. bez SŠCČĆZŽDĐ).
[ nicolas @ 17.01.2011. 13:53 ] @
Citat:
vilil1: Ne moze??? Je l' ti mislis da se brani ulazak u neku zemlju tablicama, a ne osobi? Ovo je...bas onako...zesce!!! LOL

Prekršaji se vode po brojevima tablica, u situacijama kada te kamera za video nadzor snimi. Ne pričam o situacijama gde imaš direktan kontakt sa saobraćajcem.

Citat:
vilil1: Moj primer, zaustavili su me u inostranstvu zbog prekoracenja brzine. Nekih 50e je bila kazna, ja kao mnogo je necu da platim. Policajac mi kaze, nije problem, ali ces na izlasku da platis mnogo vise, jer ce proslediti fotografiju svim prelazima, i necu moci da izadjem dok ne platim. Naravno, odmah sam platio. :D

Sve je to lepo, ali na zapadu većinu prekršaja sada hvataju kamere. Lepo je kada možeš da popričaš sa čikom u plavom, pa ti on da nekad korisne savete, a nekad te naloži (jer bolje je i da poslušaš, nego da rizikuješ sa njihovim kaznama). Ali, kada te snimi kamera tamo negde napolju... da neće možda da zumira, iseče tvoju sliku, skine crveni sjaj iz očiju, malo ti dotera rumenilo ako si bled i sve to tako prosledi na granične prelaze?
Mislim, u ostalom šta se i raspravljam sa tobom. Svejedno će biti onako kako su već odlučili. Ono što znam je da će mnogi imati neprijatnosti i neočekivane glupe situacije. Ti kad ih budeš imao, bez obzira što nisi kriv, spominjaćeš i majku i oca i sve do 4. kolena u nazad. Nema, naš čovek dok ga nešto konkretno ne lupi po glavi, ne vredi mu pričati.
Ja ću svakako, koliko je u mojoj moći, gledati da izbegnem tablice sa problematičnim slovima. Kome se sviđa, slobodno neka uzme :)
[ vilil1 @ 17.01.2011. 14:10 ] @
Ama sta to pricas? Po tebi, (vama), ti mozes u inostranstvu da pravis xyz prekrsaja, u visini nekoliko desetina hiljada eura, zatim da pobegnes i izadjes iz zemlje. Onda treba neki njihov organ da zaseda, i da izda zabranu ulaska u zemlju vozilu sa nekom tamo reg. oznakom. A za vozaca koji je pravio prekrsaje, nije ih briga, sta ce im on, bitno je vozilo. :D

Posle toga ti opet sa drugim vozilom mozes da udjes i da pravis ponovo razne prekrsaje.

Pa to jednostavno ne ide tako. Nije njima bitno vozilo, nego vozac. Onaj koji krsi zakon.
[ Marko_L @ 17.01.2011. 20:08 ] @
Pa čemu onda uopšte služe registarske tablice ? Kao ukras da automobil izgleda lepše ? Ja bih rekao da tablice služe upravo da se identifikuje izvršilac prekršaja, jer obično kada neko napravi prekršaj, nije baš da mu znaš ime i prezime i slične podatke, već eventualno možeš da vidiš broj tablica i taj podatak zapišeš, pa onda na osnovu tih tablica dođeš do vlasnika, pa preko njega i do onoga ko je upravljao vozilom. E sad zamisli zbrku kad se slučajno dođe do pogrešnog vlasnika.
[ mycontrails @ 17.01.2011. 20:59 ] @
Danas završio tehnički pregled i reko ajd da vidim jel gužva u policiji u Novom Sadu. Tamo nigde nikoga, neki čovek dva mesta ispred mene dobio "ćž", mlad par ispred mene se zezao šta li će njima da uvale, kad ono otvorili novu kutiju sa "ćw". Pošto je cela serija išla sa "ćw, rekoh sebi, navratiću za koji dan kad otvore neku novu kutiju. Imam još tri nedelje fore...
[ neca @ 17.01.2011. 21:27 ] @
Citat:

Beograd -- Uvođenje posebnih registarskih tablica za taksi vozila na teritoriji Beograda, najefikasniji je način za eliminaciju nelegalnog taksi prevoza u gradu.
Predstavnik Sindikata taksi vozača i autoprevoznika Nezavisnost Branko Vitorović kaže da će posebno označavanje taksi vozila, koje će se ogledati u slovima "TX" nakon trocifrenog registarskog broja, omogućiti razlikovanje legalnih taksista od "divljaka", što je veoma važno za građane, inspekciju koja obavlja kontrolu i saobraćajnu policiju.

"Pogledom na krovnu oznaku, a zatim na registarsku tablicu, svi će moći da utvrde da li je reč o taksisti koji vožnju obavlja na legalan način ili ne", rekao je Vitorović. On ističe da to ima posebnu važnost za građane, koji cu često bili izloženi neprijatnostima sa nelegalim taksistima.

Vitorović je naveo da su dosadašnje krovne oznake, koje su korišćene kao dokaz o legalnom poslu, bile masovno zloupotebljavane, ali da niko nije sankcionisan za to.

"Kada je reč o novim tablicama, može se pokušati i njihova falsifikacija, ali to više neće biti prekršaj već krivično delo, pa će u skladu sa tim biti i veće i oštrije kazne", objasnio je Vitorović.

On je dodao da se, nakon uvođenja novih tablica, legalne taksiste očekuje povećanje prometa od tri do pet odsto, budući da više neće biti "divljaka" koji će im uzimati deo posla.

"Među taksistima ima i onih koji tu novinu prihvataju sa dozom zadrške, prvenstveno zbog straha da kasnije neće moći da prodaju označene automobile, ali svakako ne bi trebalo da zanemare povećanje procenta zarade, koji će taj problem marginalizovati", naveo je Vitorović.

Veoma je bitno da u celoj toj priči ne postoje izuzeci, već da se ona dosledno sprovede, zaključio je Vitorović, dodajući da su svi taksisti koji su registrovali svoja vozila od 1. januara dobili nove tablice, a cena registracije ostala je ista.

izvor B92

CIRKUS! :D :D :D
[ Wi-Fi @ 17.01.2011. 21:49 ] @
1000 taxista? A ostali? Po default-u nelegalni ili 50:50?
[ vilil1 @ 17.01.2011. 22:10 ] @
Citat:
Marko_L: Pa čemu onda uopšte služe registarske tablice ? Kao ukras da automobil izgleda lepše ? Ja bih rekao da tablice služe upravo da se identifikuje izvršilac prekršaja, jer obično kada neko napravi prekršaj, nije baš da mu znaš ime i prezime i slične podatke, već eventualno možeš da vidiš broj tablica i taj podatak zapišeš, pa onda na osnovu tih tablica dođeš do vlasnika, pa preko njega i do onoga ko je upravljao vozilom. E sad zamisli zbrku kad se slučajno dođe do pogrešnog vlasnika.

Bilo bi idealno kada bi svako mogao da zapamti sve sto pise na tablici. Nazalost, nije tako, niti je bilo. Mozda u retkim slucajevima. Zato se policiji da sto je moguce vise podataka, tip, marka, model, boja automobila, sto vise oznaka sa tablice, pa onda policija sistemom eliminacije, i na kraju izlaskom na teren dolazi do pravog izvrsioca.

Opet, sve zavisi od tezine ucinjenog dela, odnosno koliko su policajci voljni da rade svoj posao, mozda se ne pretrgnu da nadju pravog krivca, ko zna, ali to ne znaci da ce neko nevin odgovarati.

Citat:
"Među taksistima ima i onih koji tu novinu prihvataju sa dozom zadrške, prvenstveno zbog straha da kasnije neće moći da prodaju označene automobile, ali svakako ne bi trebalo da zanemare povećanje procenta zarade, koji će taj problem marginalizovati",

Uh, sad nece moci da vade sedista, i vracaju kilometrazu, sa pricom da je auto samo vozen do posla, koji je odmah tu, iza coska. :)
[ Milojkovic @ 17.01.2011. 22:22 ] @
Tablice su ocajne.
[ Wi-Fi @ 17.01.2011. 22:54 ] @
Citat:
vilil1: Bilo bi idealno kada bi svako mogao da zapamti sve sto pise na tablici. Nazalost, nije tako, niti je bilo. Mozda u retkim slucajevima. Zato se policiji da sto je moguce vise podataka, tip, marka, model, boja automobila, sto vise oznaka sa tablice, pa onda policija sistemom eliminacije, i na kraju izlaskom na teren dolazi do pravog izvrsioca.

Opet, sve zavisi od tezine ucinjenog dela, odnosno koliko su policajci voljni da rade svoj posao, mozda se ne pretrgnu da nadju pravog krivca, ko zna, ali to ne znaci da ce neko nevin odgovarati.

Uh, sad nece moci da vade sedista, i vracaju kilometrazu, sa pricom da je auto samo vozen do posla, koji je odmah tu, iza coska. :)

Nece biti, sto se tice saobracajnih prekrsaja po EU - fotografije se salju vlasniku. Znaci oni sa SDCZ tablicama ce dobiti kazne od onih sa ŠĐČĆŽ. To sto ce na tim fotografijama biti druga tablica, auto pa i lice - nije toliko bitno jer ce izazvati prilicno problema.
Sto se taxista tice, zar ne mogu da prodaju auto nekome ko ce ga preregistrovati i onda opet za*ebati nekoga?
[ vladd @ 18.01.2011. 00:03 ] @
Takva vozila ce imati ili dramaticno malu cenu, ili ce zavrsavati na reciklazi, samo da se malo poostre propisi.

Mesta za prevaru uvek ima, bice da je taksi vozilo, ali nije puno vozeno posto je vlasnik bio na rehabilitaciji od suljeva

Poz
[ jnk @ 18.01.2011. 00:45 ] @
Znači u svim beogradskim opštinama nema više od 1000 taksista?? Ovo nije loše što ih sad markiraju da se zna ko je taksara a ko je divljak. Samo još da se reši problem turbina i da ih nateraju da svi budu iste boje i vožnja taksijem može biti prihvatljiva.
[ vilil1 @ 18.01.2011. 09:23 ] @
Citat:
Wi-Fi: Nece biti, sto se tice saobracajnih prekrsaja po EU - fotografije se salju vlasniku. Znaci oni sa SDCZ tablicama ce dobiti kazne od onih sa ŠĐČĆŽ.

Zanimljivo. Znaci, ti u Danskoj prekoracis brzinu, uslikan si, i sada Danska policija, Danska drzava, tebi ovde u Srbiju salje fotografiju?

Hajde pojasni, molim te. Napisi kako su oni dosli do vlasnika, po kom medjudrzavnom sporazumu, ugovoru...

Napisi proceduru, ako vec znas da to tako ide.
[ 3way @ 18.01.2011. 09:34 ] @
Ne razumem ovo za taksiste, sta to znaci kako ce se oznacavati - BG-123 TX?
[ Java Beograd @ 18.01.2011. 10:14 ] @
Da, ja sam upravo jutros video TX registraciju. Da li to znači da taksista neće moći da vozi svoj auto za sopstvene potrebe ? I da li to znači da će biti najviše 999 taksi vozila u BG regionu ?
Bože, kakvi diletanti rade sa tablicama i saobraćajnim ! Ovo će se učiti u istoriji !
[ nicolas @ 18.01.2011. 10:41 ] @
Može taksista da vozi auto i za svoje lične potrebe. To što ima TX na tablama ne sprečava da auto bude vožen i za svoje potrebe (ako skine Taxi oznaku za vozila).
E sad kako će da reše broj taxi vozila, pošto TX tabli može da bude maksimalno 1000, to ne znam.
[ 3way @ 18.01.2011. 11:16 ] @
Zato i pitam, sumanuto je da u Bg ima 999 ili 1000 taksista...Osim ako ne budu imali slovne oznake u prva tri broja, sto bi dalo 64000 kombinacija, ako se ne varam...
[ igorko @ 18.01.2011. 18:36 ] @
Na osnovu aktuelnog Pravilnika o registraciji motornih i priključnih vozila, registarski broj može imati 3 ili 4 brojne pozicije i 2 slovne. To znači da se u Beogradu može registrovati do 11.000 taksi vozila sa BG-000-TX (1.000 vozila) i BG-0000-TX (10.000 vozila). Znači moguće je registrovati 1000 vozila sa trocifrenim brojem i oznakom TX + 10000 vozila sa četvorocifrenim brojem i oznakom TX. To ukupno daje 11.000 mogućih kombinacija za registraciju taksi vozila. To je i više nego dovoljno!

Još jednom da ponovim: tablice mogu da imaju 3 ili 4 broja, a ne samo 3.
[ X Files @ 18.01.2011. 18:47 ] @
Danas videh jednu CĆ tablicu.

[vomit]Pljeskavica s kupusom, lukom, kečapom i majonezom... i malo ljutog.[/vomit]
[ Wi-Fi @ 18.01.2011. 19:14 ] @
^^Ako je tako (3 ili 4 cifre i 2 slova), cemu onda ŠĐČĆŽ?
[ X Files @ 18.01.2011. 19:15 ] @
Da bismo bili veći Srbi nego što jesmo.
[ ventura @ 18.01.2011. 19:25 ] @
Ja na semaforu video BG ??? ĐĆ, kakva kombinacija :)

Inače danas sam registrovao auto u zapao me OM :)
[ ventura @ 18.01.2011. 19:26 ] @
Ja na semaforu video BG ??? ĐĆ, kakva kombinacija :)

Inače danas sam registrovao auto u zapao me OM :)
[ Nocni @ 18.01.2011. 19:33 ] @
Ko planira da ide u inostranstvo mnogo mu je pametnije kao @ventura sacekati ako treba pa uzeti tablice bez ĆČŠŽĐ ... jer je sa tim uvijek na zubu policije u cijeloj evropi... nece imati vjerovatno vecih problema ali ako bude uocen uvijek ce biti izdvojen na neku detaljnu provjeru od sat vremena i slicno zahvaljujuci raznim vojvodama iz blize istorije...
[ igorko @ 18.01.2011. 21:00 ] @
Ja mislim da su u inostranstvu (po zapadnoj evropi) u prednosti ovi sa tablicama koje imaju naša slova: ČĆĐŠŽ.
Pa šta mislite da li prosečan nemački ili holandski pandur je u stanju da prepozna i zapiše pravu oznaku kad vidi auto iz SRB koji načini prekršaj, a ima tablice sa slovima sa kvačicama.
Ubeđen sam da prekršaj koji je načinio vozač automobila sa recimo tablicama BG123-ĐČ neće kazna stići njemu nego vlasniku vozila sa oznakom BG123-DC.
Iz ovoga proizilazi da će više nadrljati oni koji imaju oznake, tzv. sličnih slova kao što su CDSZ, tj. raznih kombinacija ovih slova.
[ Java Beograd @ 19.01.2011. 08:49 ] @
Juče video YĐ
[ Stoj @ 19.01.2011. 11:44 ] @
Jedino se u Srbiji uvoze telefoni koji nemaju srpsko pismo već latinicu.Zašto naša vlast ne uslovi uvoznike da moraju da naruče tel.za naše tržište sa našim pismom ili nema uvoza.A svaki proizvođač će to da napravi jer mi nismo baš malo tržište.u pitanju su milijoni komada godišnje.To su bugari uradili kod njih.Tamo nemožeš prodati telefon ako nema bugarskog pisma.Ali je kod nas problem što mi nemamo državu ni vladu već samo šljam koji gleda svoje džepove.
[ 3way @ 19.01.2011. 11:59 ] @
Vidim da je tebe toliko briga za pismo i jezik da sve puca...
Sem toga, neki uvoze neki ne uvoze.
SVAKO moze da kupi telefon sa nasim slovima ako hoce.
[ vladd @ 19.01.2011. 15:55 ] @
Da prokomentarisem i ja nove tablice
[ Zeleni zub @ 20.01.2011. 06:28 ] @
Zavod za izradu novcanica: "Policija je kriva".
Dacic: "Zavod je vec bio odstampao tablice sa starim grbom, a i ja nisam bio za promene grba".
Okanovic: "Nove tablice u suprotnosti sa Ustavom".

http://www.b92.net/biz/vesti/s...01&dd=20&nav_id=487030

Gde su sad nadrealisti...
[ rale2rale @ 20.01.2011. 13:47 ] @
Dačić: Izdate tablice se neće menjati
Beta | 20. januar 2011. 14:27 | Komentara: 0

Ministar unutrašnjih poslova izjavio da već izdate registarske tablice, na kojima je utisnut deo, a ne ceo državni grb Srbije, neće moći da se zamene pre isteka sedmogodišnjeg roka njihove važnosti
Srodne vesti

BEOGRAD - Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da već izdate nove registarske tablice za vozila, na kojima je utisnut, kako je rekao, deo grba, a ne ceo državni grb Srbije, neće moći da se zamene pre isteka sedmogodišnjeg roka njihove važnosti.

"Nećemo ići na štetu poreskih obveznika, koja bi se merila desetinama miliona evra, i tablice se neće menjati pre njihovog isteka", rekao je Dačić novinarima u Vladi Srbije.

On je rekao da na novim tablicima nema nikakve greške, jer nije ni neophodno da na njima bude državni grb.

Dačić je, međutim, napomenuo da će od Zavoda za izradu novčanica, koji pravi tablice, tražiti da bude utisnut ceo državni grb Srbije, kada se sredinom godine bude pravio novi kontigent.

Ha,ha, ha, ha!!!! Ovo je bolje nego u Alanu Fordu!!! sad ćemo imati u opticaju dve vrste tablica sa novim grbom i ove trenutne
[ Wi-Fi @ 20.01.2011. 13:54 ] @
Pa to kao s novim pasosima, prva serija nije imala nesto sto su "ispravili" u drugoj (ne secam se sta). Tako je to kad "strucnjaci" rade
[ codeNO @ 20.01.2011. 13:55 ] @
I to u razmaku od 6 meseci....to je samo dokaz kako svako radi sta hoce i niko nikog ne kontrolise i ne pita. Oni se vade kako je novi grb donet kasnije, zbog cega nisu mogli tad da prekinu stampanje i nastave sa novim grbom, a ipak da u opticaju budu te sto su vec odstampalil (samo bi ih bilo manje)
[ vilil1 @ 20.01.2011. 14:10 ] @
Citat:
rale2rale
Ha,ha, ha, ha!!!! Ovo je bolje nego u Alanu Fordu!!! sad ćemo imati u opticaju dve vrste tablica sa novim grbom i ove trenutne :-)

Samo tri vrste u opticaju? Nije to nista. ;) Belgija, clanica EU -

Citat:
Plates still in use, red on white
1951-1961: 1 letter, 4 digits (possible layouts: A.1234, 1.A.234, 12.A.34, 123.A.4, 1234.A)
1962-1971: 2 letters, 3 digits (possible layouts: AB.123, 1.AB.23, 12.AB.3, 123.AB)
1971-1973: 1 letter, 3 digits , 1 letter (A.123.B)
1973-2008: 3 letters, 3 digits (ABC.123)
2008 (June 25)-2010 (November 15): 3 digits , 3 letters (123.ABC)
from 2010 (November 15): 1 digit, 3 letters, 3 digits (1-ABC-123)

http://en.wikipedia.org/wiki/V...registration_plates_of_Belgium
[ nicolas @ 20.01.2011. 14:34 ] @
Zato što su se nadali da će proći fora... izdamo 800.000 tablica, pa kad se javno objavi informacija da su nepravilno štampane, štampamo ponovo, sve to neko plaća (u prevodu poreski obveznici, koji su i do sada bili ovce za šišanje).
[ fanfon @ 20.01.2011. 15:22 ] @
Dacic je danas izjavio da svi koji uzmu nove tablice sa starim grbom nec emorati dogodine da ih menjaju
[ nicolas @ 20.01.2011. 16:31 ] @
To pod uslovom da on bude i sledeće godine posle izbora ministar MUP-a. Ako dođe neko drugi ili nekoj drugoj stranci pripadne to ministarstvo, ta odluka će vrlo brzo biti promenjena. A po dosadašnjem iskustvu, uvešće još 10-ak nameta za harač.
[ rale2rale @ 21.01.2011. 07:08 ] @
Neko spomenu taksiste i TX na kraju registracije, jutros idem na posao videh dva taxi auta sa novim tablama jedan imao na kraju CF, a drugi ID, voze ljudi niko ih ne dira!!!
[ igorko @ 21.01.2011. 12:18 ] @
Citat:
rale2rale: ... videh dva taxi auta sa novim tablama jedan imao na kraju CF, a drugi ID, voze ljudi niko ih ne dira!!!

e, to su divljaci...
[ Java Beograd @ 21.01.2011. 13:18 ] @
Citat:
rale2rale: Neko spomenu taksiste i TX na kraju registracije, jutros idem na posao videh dva taxi auta sa novim tablama jedan imao na kraju CF, a drugi ID, voze ljudi niko ih ne dira!!!

Papazjanija samo takva. Ja sam viđao i taksiste sa TX i sa "običnim" (novim) tablicama.
[ inobradovic @ 21.01.2011. 16:35 ] @
nisam nigde procitao zasto se tablice menjaju posle 7 godina ?
[ vladd @ 21.01.2011. 16:45 ] @
Pa zbog socijalne odgovornosti, inace bi oni izdavali tablice jednom nedeljno...da mogu, ili jos bolje, kao karte za bioskop, odes, kupis tablicu, pa se vozis dva sata dnevno

Nekakav promuljani razlog(nesto je tiho i samo par puta spomenut, verovatno je teska glupost) je trajnost nekog fluoro- fosforoscentnog, turboreflektujuceg sloja koji eto ima rok trajanja po evropskim normama

Poz
[ nicolas @ 21.01.2011. 22:14 ] @
Ma to se oni ponadali da će uvesti Srbiju u EU za 7 godina, pa taman će tada ionako ponovo morati da se menjaju tablice.
Ali, državni vrh koji ovako odradi posao zamene registarskih tablica, ne može zemlju u EU da uvede ni za 70 godina, a ne za 7.
[ Skaarj @ 21.01.2011. 22:41 ] @
Zvanican razlog je to sto je rok trajanja 3M folije kojom se tablice prelepljuju deklarisan na 7 godina.
[ vladd @ 21.01.2011. 23:33 ] @
Citat:
nicolas: ..
Ali, državni vrh koji ovako odradi posao zamene registarskih tablica...

Problem je sto ne pitaju tebe za ocenu kvaliteta "rada", vec se samoocenjuju kao ekstrauspesni... lideri regiona..

A svaki posao koji je uzela najcrnja MUP birokratija(ukorela poslednjih 70 godina), su zabrljali. Vise ni njima nije jasno zasto im se daju ikakvi poslovi i obaveze "usluga gradjanima"..

Od pasosa, licnih karti, sada preko tablica, korekcija zakona, nove saobracajne, novi propisi..ne postoji nista sto su prsticima dodirnuli, a da nisu napravili papazjaniju...

Ali, ONI sebe ocenjuju odlicnim ocenama..

Poz
[ BokasaTzar @ 22.01.2011. 17:01 ] @
Targedija je što i ostala piskarala -
u ministarstvima, agencijama, gradskim upravama, opštinskim organima, mesnim zajednicama, sudovima, zdravstvu, školstvu, javnim preduzećima, državnim preduzećima, društvenim preduzećima ...... i u još par organizacija tu i tamo

su pitomci singidunum, mega, giga, univerziteta, sjajni eksperti za razna pitanja, nosioci raznih društvenih priznanja, evropski orijentisani i savremeni, a i zaslužni partijski radnici.

Ti ljudi, vrlo verovatno, predstavljaju više od 50% (pedeset procenata) - ukupno zaposlenih u srbistanu.

I vidi se da ne gube vreme - stalno smišljaju nove izvore (i izgovore) za dranje glasačke mase.

Iz toga proizilazi da uopšte i nije važno kako izgledaju tablice, cilj je naplata.

edit: sad sam pročitao da dačić izjavljuje da 800 000 tablica košta 4.5 miliona EUR, tj. oko 5,62 EUR po tablici.
Koliko naplaćuju tu tablicu, prosečnom glasaču ?
[ b.milan @ 24.01.2011. 15:11 ] @
Citat:
Dacic je danas izjavio da svi koji uzmu nove tablice sa starim grbom nec emorati dogodine da ih menjaju

Pažnja javnosti se namerno skreće na beznačajna pitanja. Izgled grba na tablicama je beznačajna tema i njegova navodna "zastarelost" je potpuno bezazleni nedostatak u odnosu na tri krupna propusta novih tablica - prvi je odluka da se u kombinovanje uvrste i slova sa kvačicama, druga je uvođenje novih registracionih područja sa gotovo identičnim oznakama - BĆ i BČ, ŠA i SA, VŠ i VS. Problemi koji su ovime napravljeni su očigledni - od naplate parkinga pa sve do problema u inostranstvu.

Treći je problem nekvaliteta tablica koje su napravljene da mogu da traju samo 7 godina! Ili su one ipak kvalitetne i mogu trajati duže od sedam godina ali nam se pare vade iz džepa jer je MUP postao jedno obično profitabilno preduzeće i korišćenjem monopola na prodaju tablica, saobraćajnih i vozačkih dozvola, koristi priliku da maksimizuje svoj profit.

O monumentalnosti problema upotrebe "naših" slova sa kvačicama, na način kako je glupavo zamišljeno, ni u jednom glasilu (mediju) nećete pronaći ništa !
Obratite pažnju na jedan primer medjusobno gotovo identičnih tablica:

BČ123CC, BČ123CĆ, BČ123CČ, BČ123ĆC,
BČ123ĆĆ, BČ123ĆČ, BČ123ČC, BČ123ČĆ,
BČ123ČČ, BĆ123CC, BĆ123CĆ, BĆ123CČ,
BĆ123ĆC, BĆ123ĆĆ, BĆ123ĆČ, BĆ123ČC,
BĆ123ČĆ, BĆ123ČČ

Razlika je samo u kvačicama, a ovo je primer koji prikazuje 18 tablica blizanaca u svakoj kombinaciji brojeva.

Možda niste znali, ali u ovakvom sistemu novih tablica (sa usvojenim skupom slova za kombinovanje: ABVGDĐEŽZIJKLMNPRSTĆUFHCĆŠXYW), 52% (PEDESET I DVA PROCENTA) svih dvoslovnih kombinacija slova i trocifrenih i četvorocifrenih brojeva ima jednu ili više "blizanačkih" kombinacija, odnosno kombinacija koje se razlikuju samo po kvačicama! Ponavljam još jednom, brojevima i slovima - 52 % (PEDESET I DVA PROCENTA)!

I ranije, na našim starim tablicama upotrebljavala su se slova sa kvačicama, (KŠ,VŠ,ŠA,ČA), ali tada nije bilo mogućnosti za postojanje tablica "blizanaca", jer nisu postojala registraciona područja sa sličnim oznakama. Zato je upotreba slova sa kvačicama u starim tablicama bila potpuno na mestu.

Ali to nije sve !
Autori novih tablica, uopšte nisu bili svesni šta su napravili, pa su uvođenjem određenih oznaka registracionih područja još više pogoršali problem.
Sada, svaka tablica iz Vršca (VŠ) može imati blizanca u Vrbasu (VS), svaka tablica u Šapcu (ŠA) može imati blizanca u Senti (SA), svaka tablica u Bečeju (BČ) može imati blizanca u Bogatiću (BĆ)! Time se ovaj procenat od 52 % još više uvećava pa izlazi da skoro dve trećine tablica ne vrši svoju primarnu ulogu a to je JEDNOZNAČNA identifikacija vozila. Gotovo dve trećine svih tablica imaće jednu ili više blizanačku tablicu! E, to je problem !

Da li će biti ovakav ili onakav štit na grbu - to je nebitno. Mi smo grb menjali 5 puta u poslednjuh 20 godina, menjaćemo ga još toliko puta. Grbu i nije mesto na tablicama.

Mislim da ove nesposobne i nekompetentne amatere na vlasti jedino može neka direktiva Evropske Unije, koja će se odnositi na postojanje velikog procenta dupliranja srpskih tablica, naterati da eliminišu kvačice iz kombinovanja i da eliminišu slične oznake registracionih područja. Jedva čekam da vidim kakav će alibi tvorci novih tablica pronaći za svoju nesposobnost. A jedno je sigurno, to će da nas košta, ovako ili onako (po džepu ili po obrazu).

[ Milojkovic @ 24.01.2011. 16:30 ] @
Hm da i ja kazem nesto povodom ove papazjanije koja je tipican primer koje su stetocine i lazovcine kod nas na vlasti.
Izjava Ministra Policije da nase vozace nece kostati zamena vec izdatih pogresnih tablica je notorna laz.
Kao prvo neko mora da plati tu gresku a todrzava nece moci jer drzava nema novca , drzava ce doduste to platiti ali sa cijim novcem, pa naravno sa novcem koji je uzela od gradjana poreskih obveznika a to su i vozaci...ili ce biti da ministar vozace svrstava u neku drugu grupu.
Stampanje kosta, repromaterijal takodje a gde se racuna vreme koje ce da izdangube radnici pa i vozaci menjace opet vec izdatu dokumentaciju.
Cemu je bila potreba za koriscenjem slova sa kvacicama.
Da li kod nas ima toliko vozila kao nigde na svetu pa da je potrebno uvodjenje toliko slova.
Argument da se koriste nasa slova pada u vodu,( dodata su slova W X i Y)a to nasa slova nisu.
Sad treba menjati softvere parking servisa, uvoze se telefoni sa tim oznakama, znaci trosak na trosak nema kraja nametima.
Kako da platite parking u inostranstvu?
Ove tablice opet nisu po evropskom propisu.
Ljudi zasto da menjamo sve to kad je mnogo jednostavnije da menjajmo ove barabe i zavrsimo sa problemima jer svi nasi problemi dolaze od te bande koja je svojim stetocinstvom prevrsila svaki meru.
Neka drugi budu gori( mada nema sanse da budu gori , jer im necemo to dozvoliti menjacemo ih i zbog najmanje greske, stom razlikom sto ih treba odmah trpati u zatvore)
Kad gradjanin mora dase dovede u red morace i oni, sta vise prvo oni treba da se dovedu u red, drzava mora da pocne reformu od sebe a ne od gradjana.
Kad drzava bude odgovorna, bez korupcije kad nam putevi, gorivo, plate, standard budu taj famozni Evropski nivo onda neka primene i te Evropske zakone, a ne ovao reforma se pocne od onih banalnih stvari a one kapitalne su ne Balkanske nego srednjovekovne.
Zar ne vidite da nam se smeju i u lice rugaju.
Drzava je uvela monopol na vlast, kontrolisu sve medije, privreda nam je unistena i nalazi se u rukama dojucerasnjih bezbankovica i kontraverznih likova , toga nema nigde na svetu.
Kad ih nasa gradjanska inicijativa preko tih njihovih Evropskih gazda od kojih jedino zaziru natera da ukinu monopol na derivate kako nam oni to vrate , kroz podizanje cene istih, zasto? da nas kazne sto smo ih ocinkarili da su lopovi.

[ Stoj @ 24.01.2011. 16:41 ] @
Ova latinična slova sa crticama,č,š,ć,đ,nikom u svetu ne razume i bolje da je stavljena samo ćirilica ili najbolje slova koja su ista u latinici i ćirilici.Ako su hteli latinicu onada nisu trebali ovu Gajevu hrvatsku već englesku bez Q,y,w
[ inobradovic @ 24.01.2011. 17:38 ] @
ovo je cist lopovluk i kad pocnem da razmisljam samo o ovome odmah se nerviram treba ih sve pohapsiti i zapleniti im imovinu da se nadoknadi steta gradjanima pa da vidite kako bi posle bilo reda.
pogledajte u pojedinim zemljama nisu menjali tablice 20godina i vise pa nista a mi se pravimo pametni i jos ogranicimo da vaze 7god. jedini lek je CORKA burazeru sve njih zajedno sa onima iz sat emisije
[ Milojkovic @ 24.01.2011. 20:55 ] @
Alvirovic je tek posebna prica i njega treba na tapet staviti za proveru i oduzimanje kompletne imovine koju je na volsebni nacin stekao za vreme ovog rezima.
Mislim da ce se Mirko Alvirovic morati dobro pomuciti da objasni na koji je nacin jedan dezurni rezimski novinar i okretac Yugica pod rucnom i demagog prve vrste koji nam je onih nesretnih devedesetih trabunjao o vaskrnucu Zastave koje samo sto nije, o Auto moto savezu, besmislenih kvazi majstorija strucnjaka Rileta ...., prebacio u tabor evropejaca i pobornika nekih novih zakona.
[ rfe @ 24.01.2011. 22:35 ] @
cilj tablice je da jednoznacno oznaci vozilo i da ima dovoljno kombinacija. Po meni trebalo je uzeti model 3 slova i 3 broja pri tom uzeti 25 slova bez kvacica to je 25x25x25=15625 plus tri broja preko 15 miliona kombinacija sto je dovoljno za Srbiju.

Zatim staviti po dve plave trake sa strane. Donji levi ugao SRb i gore mesto za EU, a desno grb Srbije i opciono oznaka grada, ko hoce da se stavi na plavom polju ko nece ne mora. Kao u Italiji.

Od fontova, licno volim ove masnije i krupnije tipa NL, GB...

[ Predrag Supurovic @ 25.01.2011. 08:07 ] @
Vrh u celoj ovoj prici je sto su nove tablice stvorile i novu podlogu za korupciju. Naime, ko ima veze ili je spreman da potplati, moze izabrati tablicu po zelji.

Tablice se ne dele redom kao sto je ministar rekao vec je ogroman broj oznaka koje se ljudima ne svidjaju (a to su uglavnom oznake koje sadrze slova sa kvacicama) ostao neupotrebljen pa njih dobijaju oni koji ne potezu nikakve veze i ne potplacuju.
[ milened @ 25.01.2011. 10:53 ] @
Citat:
b.milan
O monumentalnosti problema upotrebe "naših" slova sa kvačicama, na način kako je glupavo zamišljeno, ni u jednom glasilu (mediju) nećete pronaći ništa !
Obratite pažnju na jedan primer medjusobno gotovo identičnih tablica:

BČ123CC, BČ123CĆ, BČ123CČ, BČ123ĆC,
BČ123ĆĆ, BČ123ĆČ, BČ123ČC, BČ123ČĆ,
BČ123ČČ, BĆ123CC, BĆ123CĆ, BĆ123CČ,
BĆ123ĆC, BĆ123ĆĆ, BĆ123ĆČ, BĆ123ČC,
BĆ123ČĆ, BĆ123ČČ

Razlika je samo u kvačicama, a ovo je primer koji prikazuje 18 tablica blizanaca u svakoj kombinaciji brojeva.

Da li će biti ovakav ili onakav štit na grbu - to je nebitno. Mi smo grb menjali 5 puta u poslednjuh 20 godina, menjaćemo ga još toliko puta. Grbu i nije mesto na tablicama.

Nisam siguran da je neko napisao ali deblji kraj ce izvuci oni sa CSDZ u tablicama jer ce se to videti na fotografijama kada pocne kaznjavanje pomocu fotografija. Kod nas se mozda i izvuces na tip vozila ali bas bih voleo da vidim sta ce biti kada te snime u Evropi
[ rfe @ 25.01.2011. 12:21 ] @
pa dobro, a sta je problem da od ovog momenta stopiraju dalje izdavanje kvacica, a da sledecoj registraciji oni koji su vec uboli kvacice dobiju besplatno druge tablice ?

Zanima me koliko se ceka dugo na saobracajnu i vozacku ? Da li su ubrzali ? Rekli su da ce biti puno brze.
[ etjen @ 25.01.2011. 12:37 ] @
Citat:
rfe: pa dobro, a sta je problem da od ovog momenta stopiraju dalje izdavanje kvacica, a da sledecoj registraciji oni koji su vec uboli kvacice dobiju besplatno druge tablice ?

.

problem je što neće.

Što reče neko pre mene, kad krenem da razmišljam o tome, samo se iznerviram. Stvarno su zreli za jednu veliku smenu, jedino što ne znam ko da ih smeni...
Stvarno smo nesretna država...
[ Deep|Blue @ 25.01.2011. 12:41 ] @
Zbilja su preterali sa "kvacicama",
ali nesto mi je upalo u oko ...
pretpostavljam da ljudi dobijaju nasumice tablice pri registraciji, ali strahovito veliki procenat novih tablica koje vidjam na ulicama imaju barem jednu kvacicu...
Da li to mup namerno forsira kvacice sad na pocetku?!
[ vilil1 @ 25.01.2011. 12:43 ] @
Citat:
milened: Nisam siguran da je neko napisao ali deblji kraj ce izvuci oni sa CSDZ u tablicama jer ce se to videti na fotografijama kada pocne kaznjavanje pomocu fotografija. Kod nas se mozda i izvuces na tip vozila ali bas bih voleo da vidim sta ce biti kada te snime u Evropi

A sta ce to da se desi, ako te sutra, prekosutra, snime u Evropi?
[ Zarko Silic @ 25.01.2011. 14:08 ] @
Ako te snime u Evropi, dobices kaznu na kucnu adresu da platis. Ni kriv ni duzan jer je tvoj dvojnik snimljen a "Evropa" ne poznaje kvacice.
Ako ne platis u odredjenom roku (1 mesec) sledi ti zabrana ulaska u doticnu drzavu (od godinu dana pa na vise u zavisnosti od visine kazne) gde je prekrsaj nacinjen.

(Zalbe obicno ne pomazu)

Inace nista strasno , jedino sto ces kod narednih prelaza uvek biti docekan sa raznim pitanjima. Cak i onda kada taj rok zabrane prodje i kada steknes legalno pravo da mozes uci u tu stranu drzavu.

Ako na primer neko sa registraciom

BG 123 ŠŽ

nacini prekrsaj za prekoracenje brzine i bude snimljen, sa gotovo 100 procentnom sigurnoscu kazna stize vlasniku vozila cije su tablice

BG 123 SZ

milened je u pravu. Deblji kraj izvlace slova bez kvacica.
[ vilil1 @ 25.01.2011. 14:27 ] @
Citat:
zarsilic: Ako te snime u Evropi, dobices kaznu na kucnu adresu da platis.

A ko salje kaznu? Drzava gde sam snimljen?
[ rfe @ 25.01.2011. 14:28 ] @
Citat:
Deblji kraj izvlace slova bez kvacica.

da, po tome je najgore imati S,Z,D,C slova. Katastrofa !
[ Zarko Silic @ 25.01.2011. 15:24 ] @
Citat:
vilil1: A ko salje kaznu? Drzava gde sam snimljen?

Tako je. Kaznu dobijes od drzave gde si snimljen. Ako je to na primer Madjarska, tako lepo te pronadju; bez greske stigne na adresu vlasnika vozila (registarskih tablica) i to preporuceno.

Prilokom sledeceg ulaska u Madjarsu samo prstom pokaze da parkiras sa strane, a tada pocinje sex.
[ D.i M.e @ 25.01.2011. 15:32 ] @
Citat:
rfe: pa dobro, a sta je problem da od ovog momenta stopiraju dalje izdavanje kvacica, a da sledecoj registraciji oni koji su vec uboli kvacice dobiju besplatno druge tablice ?

Već su odštampane tablice, javno priznaju 800.000 a moguće je da je broj i veći.

To je ono kao sa ličnim kartama, prvo je nabavljena oprema pa je posle pisan zakon.
[ vilil1 @ 25.01.2011. 16:27 ] @
Citat:
zarsilic: Tako je. Kaznu dobijes od drzave gde si snimljen. Ako je to na primer Madjarska, tako lepo te pronadju; bez greske stigne na adresu vlasnika vozila (registarskih tablica) i to preporuceno.

Prilokom sledeceg ulaska u Madjarsu samo prstom pokaze da parkiras sa strane, a tada pocinje sex.

To je nemoguce. Da bi neka drzava poslala kaznu ovde, mora imati adresu vlasnika vozila. Da bi tako nesto postojalo, mora biti potpisan bilateralni sporazum. Srbija nije potpisnica takvog sporazuma ni sa jednom drzavom.

Ni u EU sve drzave nisu medjusobno potpisale tako nesto.
[ Nocni @ 25.01.2011. 18:21 ] @
U svakom slucaju slova bez kvacica su mnogo bolja jer niste podlozni raznim dodatnim kontrolama... sa kvacicama je takodje problem prilikom placanja parkinga preko granice... ako imate tablicu sa kvacicama a posaljete poruku bez kvacica koja ce zadovoljiti sistem, najvjerovatnije ce biti sve u redu ali zavisite od dobre volje radnika na parkingu i ako bas hoce moze vam napisati kaznu koju cete platiti ili u najgorem slucaju imati problema da objasnite sta se desilo uz vrlo nezodnu administraciju... Ako vam npr. odnesu auto zbog toga, moracete da platite to odnosenje s tim sto ce vam reci da imate mogucnost te pare da vratite kasnije ako je problem sa porukom odnosno sa kvacicama na tablici...
A vi recimo, idete odma sjutra nazad itd...
Nije ovo sada nista novo... ovakve probleme su imali nasi ljudi po Evropi i sa starim tablicama...
U svakom slucaju, najbolje je sacekati nekoliko dana pa uzeti tablice skroz bez SCDZ... sa ostalim slovima nema nikakve zabune... Kazna vam nece doci pogresna nikada jer se na snimku vidi sve detaljno... trebalo bi bas mnogo toga da se slozi da bi se to desilo... model vozila, boja vozila sto je malo vjerovatno...
[ Zarko Silic @ 25.01.2011. 20:41 ] @
Vilil, pricas napamet.

Meni licno se ovo desilo.

Veoma je lako pronaci vlasnika vozila na osnovu registarskih tablica. Zbog toga je prilikom prodaje vozila najpametnije odmah napraviti prenos jer je u spornim situacijama nemoguce, ili vrlo tesko dokazati da je vozilo otudjeno.

P.S. Bilateralni sporazum nema blage veze sa ovim probelmom.
[ Nocni @ 25.01.2011. 21:06 ] @
Citat:
vilil1: To je nemoguce. Da bi neka drzava poslala kaznu ovde, mora imati adresu vlasnika vozila. Da bi tako nesto postojalo, mora biti potpisan bilateralni sporazum. Srbija nije potpisnica takvog sporazuma ni sa jednom drzavom.

Ni u EU sve drzave nisu medjusobno potpisale tako nesto.

Policije saradjuju vrlo naprednom tehnikom i ovo sto pricas je mozda bilo ovako prije 20 godina... u nekim ratnim devedesetim...
Pucaj na nekoga iz vozila sa nasim tablicama u inostranstvu pa da vidis za koliko ce saznati ko si... za desetak minuta... a za jos 15 ce imati i tvoju sliku sa nekog od granicnih prelaza...
[ vilil1 @ 25.01.2011. 22:10 ] @
Citat:
zarsilic: Veoma je lako pronaci vlasnika vozila na osnovu registarskih tablica.

Naravno. Ali u Srbiji to moze da uradi nasa policija, a ne neka Madjarska, ili bilo koja druga policija. Znaci Madjari bi trebalo da zamole nasu policiju da im to uradi, da nadje vlasnika, i da daju validan razlog. Madjari NEMAJU pristup nasim, policijskim bazama podataka.

Citat:
Nocni: Policije saradjuju vrlo naprednom tehnikom i ovo sto pricas je mozda bilo ovako prije 20 godina... u nekim ratnim devedesetim...
Pucaj na nekoga iz vozila sa nasim tablicama u inostranstvu pa da vidis za koliko ce saznati ko si... za desetak minuta... a za jos 15 ce imati i tvoju sliku sa nekog od granicnih prelaza...

Ovde se ne prica o pucanju, niti o nekom drugom kriminalu, nego o saobracajnim prekrsajima.

Kao sto rekoh, iskljucivo preko nekog bilateralnog sporazuma. Kao sto i postoje takvi sporazumi u EU. Nisu ni tamo sve zemlje potpisnice.

Inace, EU ide ka tome, i imali su krajem prosle godine sastanak, na kome su ministri, ili njihovi zamenici, nacelno dogovorili takvu saradnju. Posto takve stvari treba da budu zakonski regulisane u svakoj zemlji EU, ocekuje se da do kraja 2013. bude sve zavrseno.

Iako su u principu pristali, Englezi imaju rezerve prema tome, jer kako kazu, jos nisu spremni da dele podatke o svojim "motoristima" sa ostalim zemljama. Kao i da treba da se zna ko ce naplacivati kazne za prekrsaje napravljene u inostranstvu...

Inace. radi se o sledecim prekrsajima -

brza voznja

nepostovanje svetlosnih saobracajnih znakova, semafora

nevezivanje pojasa

voznja pod uticajem alkohola, droga...

voznja motocikala...bez kacige

koriscenje mobilnog u voznji

nepropisno koriscenje trake za hitne intervencije
[ Nocni @ 25.01.2011. 22:47 ] @
Ti se ovo salis vjerovatno... ti mislis da neko moze da vozi pijan ili drogiran i kad ga zaustavi policija da ce mu poslati kaznu na kucnu adresu... a da i to ne moze osim ako ima nekakav bilateralni dogovor? Pa ne ide to tako vec ce biti uhapsen i iskljucen iz saobracaja... osim toga platice kaznu od jedno 800 ili 1.000 eura ili si mislio da imaju neku specijalnu kameru na kojoj se vidi ko je pijan a ko drogiran? Objasni sta si mislio...
Cak i kod nas su donijeli uredbu da ako te policajac pusti a pijan si, ostaje bez posla odma... moras da ides na 6 sati najmanje a mozda i na duze, na otrijeznjenje u pritvor...
[ vilil1 @ 25.01.2011. 23:00 ] @
Citat:
Nocni:  ti mislis da neko moze da vozi pijan ili drogiran i kad ga zaustavi policija da ce mu poslati kaznu na kucnu adresu...

Ja ne govorim o zaustavljanju od strane policije.

Ne znam da li si citao temu ispocetka...ali da pojasnim...Kroz celu temu se provlaci prica da ukoliko te kamera slika negde u inostranstvu, prilikom nekog prekrsaja, kazna stize tebi, ovde, na kucnu adresu, od strane te zemlje.

I da moze doci do zabune, zbog slicnih slova na tablicama, pa ce neko nevin dobiti tu kaznu.

E, ja tvrdim da nijedna strana zemlja nema pristup bazi podataka nase policije, pa ni ne moze slati takve kazne!

Inace, u EU, neke zemlje su potpisale medjudrzavne sporazume, i to je omoguceno. Nisu sve zemlje potpisale, pa zato i kazu -

Citat:
European Commission Vice President Siim Kallas, responsible for Transport said. "A foreign driver is three times more likely to commit an offence than a resident driver. Many people seem to think that when they go abroad the rules no longer apply to them. My message is that they do apply and now we are going to apply them."

EU figures suggest that foreign drivers account for 5% of traffic but around 15 % of speeding offences. Most go unpunished, with countries unable to pursue drivers once they return home.

[ milened @ 25.01.2011. 23:40 ] @
Pa jos je gore da te saceka na Horgosu (a da nemas pojma) dok zuris u Austriju.

A i sta ce im pomoc nase policije. Moras im dati pasos i saobracajnu kada ulazis u Madjarsku i Hrvatsku. U saobracajnoj je broj kola, a u pasosu adresa.
[ DrJekyll @ 26.01.2011. 00:11 ] @

Vi kao da svaki treci dan obilazite Evropu uzduz i popreko svojim kolima pa to sad ispade najveci problem.

[ Nocni @ 26.01.2011. 00:19 ] @
Neko zivi veoma blizu toj evropi... npr. Subotica etc... oduvijek su isli u Madjarsku cesto cak nije ni viza trebala za lokalno stanovnistvo... imali su neke propusnice a mnogi od njih imaju i Madjarsku licnu kartu koja se moze dobiti na osnovu porijekla jednog od roditelja... sad su i Rumuni i Bugari takodje Evropa...
[ nicolas @ 26.01.2011. 07:48 ] @
Citat:
vilil1: E, ja tvrdim da nijedna strana zemlja nema pristup bazi podataka nase policije, pa ni ne moze slati takve kazne!

Aha, znači ja odem u Austriju, pri povratku vozim 220 km/h, snimi me kamera. Ja 10-15 minuta nakon toga stižem na granicu, regularno prelazim u Mađarsku. U Mađarskoj isto tako vozim pre 200 km/h, snimi me kamera, dolazim na granicu sa Srbijom, ulazim u našu zemlju i opušteno, nikom ništa. Pošto na osnovu snimka ne znaju ko sam, kazna mi nikad neće stići i nema veze... jel tako?
[ Zarko Silic @ 26.01.2011. 09:12 ] @
Citat:
milened: Pa jos je gore da te saceka na Horgosu (a da nemas pojma) dok zuris u Austriju.

A i sta ce im pomoc nase policije. Moras im dati pasos i saobracajnu kada ulazis u Madjarsku i Hrvatsku. U saobracajnoj je broj kola, a u pasosu adresa.

Upravo tako,

bolje da te pronadju i da si svestan da te "traze" jer u protivnom veoma je neugodno ono ste te moze snaci kod sledeceg prelaska granice. U najboljem slucaju nece te pustiti da udjes, a u najgorem, moze se desiti da te posalju na malo godisnjeg odmora. Sve zavisi o kakvom problemu je bilo reci.

Inace, saradnja izmedju policija pojedinih drzava nema ama bas nikakve veze sa bilo kakvim bilateralnim sporazumom.

@Nocni,

i za vreme sankcija postojala je medjudrzavna "policijska saradnja" samo je nivo saradnje bio spusten na jedan od nizih nivoa.
[ jnk @ 26.01.2011. 09:20 ] @
Sa novim tablicama ne možete u inostranstvo

Citat:

Građane koji su od početka godine registrovali svoja vozila sačekao je novi "tuš“ - dobili su nove tablice, nalepnice za vozila, a umesto saobraćajne dozvole uverenje da je vozilo registrovano. Sa ovim papirom vlasnici novih tablica ne mogu da putuju nigde u inostranstvo, pa makar to bila i susedna Bosna i Hercegovina.

Da li je neko video ovo??? Bože me sačuvaj i sakloni ove države propale...
[ Predrag Supurovic @ 26.01.2011. 09:21 ] @
Jel sigurno to za nalepnice? Baš sam gledao ovih dana i ni na jednom vozilu sa novim tablicama ne videh nalepnicu.
[ jnk @ 26.01.2011. 09:27 ] @
Da, dobija se i nalepnica. Nego slučaj je recimo sledeći, planirao si da ideš kolima u inostranstvo početkom februara kada ti ističe registracija i policija ne može da ti da saobraćajnu jer ne može da stigne da oštampa ti ćeš morati drugačije da se snađeš za taj put. Trebalo bi tužiti državu...
[ Java Beograd @ 26.01.2011. 09:48 ] @
Citat:
nicolas: Aha, znači ja odem u Austriju, pri povratku vozim 220 km/h, snimi me kamera. ... jel tako?

Nije tako. Trebalo je da piše:

Kad i ako dobijem saobraćajnu dozvolu, ja odem u Austriju, pri povratku vozim ...
[ rfe @ 26.01.2011. 09:54 ] @
da li neko zna da li su poostrili tehnicke u odnosu na 2010 tipa uveli neke nove zvrcke, kontrolu gasa. Imama malo problem sa karoserijom, na jednom mestu je udaren malo, da li ce biti problema. Kocnice su OK sve sam menjao ?

A ovo za dozvole cuo sam da ce se vremenom ubrzati, pitanje kad ?
[ DrJekyll @ 26.01.2011. 10:04 ] @
Citat:
Nocni

Neko zivi veoma blizu toj evropi... npr. Subotica etc... oduvijek su isli u Madjarsku cesto cak nije ni viza trebala za lokalno stanovnistvo... imali su neke propusnice a mnogi od njih imaju i Madjarsku licnu kartu koja se moze dobiti na osnovu porijekla jednog od roditelja... sad su i Rumuni i Bugari takodje Evropa...

Ti sto putuju u Segedin, Vidin i Turnu Severin po salamu, tesko da ce voziti 200km/h pijani i drogirani.

[ rafiki @ 26.01.2011. 10:14 ] @
Citat:
rfe: da li neko zna da li su poostrili tehnicke u odnosu na 2010 tipa uveli neke nove zvrcke, kontrolu gasa. Imama malo problem sa karoserijom, na jednom mestu je udaren malo, da li ce biti problema. Kocnice su OK sve sam menjao ?

Ja sam uradio tehnicki u ponedeljak i sve je bilo isto kao i prethodnih godina. Nista narocito nisu gledali osim izduvnih gasova (vozim dizela). Doduse, auto je nov (star godinu dana) pa i nemaju na cemu da zakeraju.

Pozdrav
[ milened @ 26.01.2011. 10:16 ] @
Citat:
nicolas: Aha, znači ja odem u Austriju, pri povratku vozim 220 km/h, snimi me kamera. Ja 10-15 minuta nakon toga stižem na granicu, regularno prelazim u Mađarsku. U Mađarskoj isto tako vozim pre 200 km/h, snimi me kamera, dolazim na granicu sa Srbijom, ulazim u našu zemlju i opušteno, nikom ništa. Pošto na osnovu snimka ne znaju ko sam, kazna mi nikad neće stići i nema veze... jel tako?

Nema veze ako ne zelis da ikada vise tamo putujes u protivnom ....

Vidim da su se ovde skoro svi uhvatili za inostranstvo: pa zar nije pocelo kaznjavanje u Beogradu na osnovu snimaka kamera. Bas bih voleo da vidim koja to kamera razlikuje D i Đ sa tablice
[ vilil1 @ 26.01.2011. 10:29 ] @
Citat:
milened: Bas bih voleo da vidim koja to kamera razlikuje D i Đ sa tablice

A, detalji se lepo vide... :D

[ X Files @ 26.01.2011. 10:31 ] @
'Oćemo li ćrilicu ili latinicu... možda odmah da pređemo na engleski?

I na kraju napravimo Frankešrajna... Na jednoj tablici i ćirilica i latinica i engleski + nepostojeći grb kao prilog. E takvi smo mi, to je naša životna priča... E pa majstore za tablice, svaka ti čast :)
[ milened @ 26.01.2011. 10:46 ] @
Citat:
vilil1: A, detalji se lepo vide...

Sta tu nije u redu, lepo su se vezali, sve je po propisu
[ rfe @ 26.01.2011. 11:32 ] @
nesto se ne secam da su prosle godine gledali izduvne gasove ?!
[ nicolas @ 26.01.2011. 11:36 ] @
Citat:
vilil1: A, detalji se lepo vide... :D

To je stari auto i ima menjač na sredini, na instrument tabli... nemojte biti toliko perverzni :p
[ rafiki @ 26.01.2011. 12:05 ] @
Ja 9 godina vozim dizele i uvek su mi merili izduvne gasove na tehnickom. I svaki put ista prica: imaju stare uredjaje za merenje koji na novijim ispravnim kolima jedva mogu da registruju nesto. Onda se ubiju turirajuci motor ne bi li proziveli nesto sto mogu da izmere, jer ne mogu da stave izvestaj sa 0 kao rezultat. Ako je 0, onda postoji sumnja da nisu ni testirali...

Doduse, uvek sam vozio kola u jedan od dva servisa u vlasnistvu iste firme...
[ codeNO @ 26.01.2011. 19:20 ] @
Ako su pustili TX tablice za taxiste, zbog cega su oni duzni da svoj auto i registruju kao TX?? Ako vec auto nije vidno obelezen bojama taxija sta mene prisiljava da ga registrujem kao TX. Nigde nisam video da imaju beneficije prilikom predavanja taxi dokumenata da bi imali povoljnije uslove registracije.

Jer ako Vlada hoce preko registracija da odvoji kukolj od zita i ljudi da ulaze samo u taksije sa TX tablicama, red bi bio da takva vozila imaju debele pogodnosti prilikom registracije. Jer Svako od njih kada bude prodavao kola i kupac vidi TX zna da je taj auto vozen do bezsvesti i tom auto pada prodajna cena za 30% od istog auta koji nije bio taxi.

Ne vidim poentu onda da bilo koji taksista registruje auto sa TX, ne zbog toga dal je divlji il ne nego da bi kasnije mogao da proda auto
[ milened @ 27.01.2011. 09:58 ] @
Opstinske vlasti u Novom Sadu su vec izjavile da nece od taksista zahtevati da imaju TX
[ milened @ 28.01.2011. 09:13 ] @
Evo na jednom mestu tablice iz celog sveta

http://www.olavsplates.com/country_index.html
[ popovicvl @ 28.01.2011. 13:20 ] @
Tablice su malo nakaradne, ali to je sve sjajno smisljeno. Naravno da ce evropska komisija za regulaciju saobracaja imati
primedbe i ogranicenja za ulazak u EU. Tu je resenje, promeniti tablice ili ne ulaziti u EU.
[ Zarko Silic @ 28.01.2011. 13:46 ] @
To uopste nije sporno.

Sporno je samo da li je neko ove "slucajne greske" namerno, ili slucajno smislio

P.S. Ajde da se kladimo da znamo sta Vladd misli
[ DrJekyll @ 28.01.2011. 16:27 ] @

"To su alave birokrate namerno uradile bla, bla, bla"
[ popovicvl @ 28.01.2011. 17:09 ] @
Pa nego sta. Toliko strucnjaka sa saobracajnog fakulteta ne ume da slozi jednu registraciju. E jes kako da ne.

To je sve namerno tako uradjeno. Pa i retos bi shvatio da cirilicna slova u latinicnom obliku ne mogu da idu zajedno sa alfabetom.
Ove godine su uzeli harac, a uzece ga za koju godinu opet. Ode ova tema u politiku, pa zivi bili pa videli.
[ BokasaTzar @ 29.01.2011. 10:52 ] @
Poskupele su i ostale neke stavke oko registracije - konkretno mene novo registrovanje košta oko 8.000,oo din više nego prošle godine ! (kod iste firme)

Poskupele su i neke takse i zeleni karton i sl.

Procenjujem da vlast osta dobra još 6.500,oo PREKO onoga od prošle godine !

[ Zeleni zub @ 29.01.2011. 13:53 ] @
Gorim od zelje da saznam kakve ce tablice dobijati radnici MUP-a i oni 'sa vezom'.
Posto se i do sada insistiralo na 'rednom' deljenju brojeva, pa sta se kome zalomi, i na tome da se _nikako_ ne moze uzeti broj preko reda, osim da se uplati ona suma za zeljeni registarski broj.
Znam nekoliko policajaca koji imaju zadnje dve iste cifre, par njih imaju dve nule (plus 'zgodan' trocifreni broj ispred ).
Cekali ljudi u redu, ne znam samo da li u radno vreme ili van njega
[ codeNO @ 29.01.2011. 13:58 ] @
policija
[ HoT_Steppa @ 29.01.2011. 15:12 ] @
Videh pre neki dan zanimljivu tablicu BG 00_-DŽ na nekoj novoj Bembari :D
[ Zarko Silic @ 29.01.2011. 15:51 ] @
Citat:
HoT_Steppa: Videh pre neki dan zanimljivu tablicu BG 00_-DŽ na nekoj novoj Bembari :D

Aha,

sad se vidi ko voza za DŽabe.

Ovo je odlican predlog da se oni koji nula plate, vozaju za DŽabe, i sve to lepo da se vidi po oznakama na tablici.

Znaci taksistima TX, a ovima DŽ, ili jos bolje MUF

[Ovu poruku je menjao zarsilic dana 29.01.2011. u 17:11 GMT+1]
[ codeNO @ 29.01.2011. 18:57 ] @
Mislis.........MAF
[ Zeleni zub @ 29.01.2011. 18:58 ] @
@codeNO
Nismo se razumeli, mislio sam na policajce i tablice na njihovim civilnim automobilima...
[ Zarko Silic @ 29.01.2011. 22:42 ] @
Citat:
codeNO: Mislis.........MAF

Ne, ne,
MUF je od mufte, a MAF je sasvim nesto drugo
[ vladd @ 30.01.2011. 01:24 ] @
Mislis MAFia
[ Predrag Supurovic @ 03.02.2011. 09:39 ] @
A ako vam ukradu tablicu ili vam spadne na nekoj od udarnih rupa na nasim putevima, ceh je 2500 dinara za novu.
[ milened @ 03.02.2011. 10:31 ] @
Dali je neko do sada trazio trecu tablicu?

Ranije im je trebalo 45-50 dana da ostancuju parce lima, a sada su tu i nove tehnologije (sic)!
[ Haski @ 03.02.2011. 10:47 ] @
Jedno malo glupo pitanje :-)

Jel zna neko mozda da li mogu da odem sad i da trazim nove tablice ili moram da cekam sledecu registraciju?
[ nicolas @ 03.02.2011. 20:20 ] @
Citat:
Haski: Jedno malo glupo pitanje :-)

Jel zna neko mozda da li mogu da odem sad i da trazim nove tablice ili moram da cekam sledecu registraciju?

Ne možeš sada da tražiš nove tablice, ako ti registracija još nije istekla. Nove tablice dobijaš pri prvoj sledećoj registraciji, a auto možeš po zakonu da registruješ najviše mesec dana pre isteka tekuće registracije.

Citat:
Predrag Supurovic: A ako vam ukradu tablicu ili vam spadne na nekoj od udarnih rupa na nasim putevima, ceh je 2500 dinara za novu.

Bilo pre neki dan na TV-u... liku ukrali tablice i morao je da plati nove 6500 dinara. Zato što sem plaćanja novih tablica, sada se plaća i taksa za izgubljene tablice i još neke gluposti.
[ Nocni @ 03.02.2011. 21:04 ] @
Citat:
Haski: Jedno malo glupo pitanje :-)

Ne moras cekati sledecu registraciju. Skini tablicu i izudaraj je cekicem na nekom dijelu da se bas lose vide brojevi... odnesi onda obje u policiju i trazi nove... neces placati taksu za izgubljene jer ih nisi izgubio... platices samo saobracajnu i tablice, polisa ostaje ista ne moras je mijenjati u njoj ima broj sasije vozila...
[ nicolas @ 03.02.2011. 22:56 ] @
Mora da menja polisu, jer će imati različite registarske oznake od onih koje su u polisi. Mora da ode u osiguravajuću kuću kod koje je platio osiguranje od autoodgovornosti i da zatraži ispravku. To se ne plaća.
[ Haski @ 04.02.2011. 16:38 ] @
Hvala na odgovorima.

Izgleda mnogo papirologije i setanja tamo-vamo.. neka saceka decembar.
A i ovo sa grbom.. valjda ce do tada stampati kako treba..

Ma da cu polisu menjati verovatno zbog one besplatne obuke..
Videcu jos..

Pozdrav!
[ draganche021 @ 07.02.2011. 14:29 ] @
Prvo, 4 ocila nisu grb Srbije vec deo grba.
Drugo, po Ustavu Srbije, postoji jedno pismo - cirilica.

Umesto da izmisljaju toplu vodu, mogli su prouciti vec postojeca resenja u nekim zemljama gde se ne koristi latinica (Bugarska, Grcka, Rusija).

Ajd' u zdravlje!
[ Deep|Blue @ 07.02.2011. 15:16 ] @
pa nesto mi i deluje da su ovu zavrzlamu sa CČĆDĐSŠZŽ oznakama i napravili zbog potencijalne pobune patrijota koji bi tražili nasa srpska slovca ...
a zbilja ne vidim zasto nam je to trebalo

[ bakara @ 07.02.2011. 17:27 ] @
Citat:
nicolas: Mora da menja polisu, jer će imati različite registarske oznake od onih koje su u polisi. Mora da ode u osiguravajuću kuću kod koje je platio osiguranje od autoodgovornosti i da zatraži ispravku. To se ne plaća.

Ne menja se polisa...cak i kada dobijete novu polisu upisuje se stari registarski broj.
[ nicolas @ 07.02.2011. 19:59 ] @
Ne znam o čemu ti pričaš, ali očigledno ne pričamo o istom. Ne može u polisi da stoji jedna registarska oznaka, a na tablicama da bude druga.
[ bakara @ 07.02.2011. 20:13 ] @
Otkud znas, jel si registrovao auto ovih dana?

Polisu vadis pre registracije, a tamo nemaju pojma koje ces tablice da dobijes pa ti upisuju staru i broj sasije.
[ nicolas @ 07.02.2011. 22:33 ] @
Upravo ove nedelje treba da završim registraciju.
Ali, ne pratiš tok priče. Skoro svako čeka istek registracije (kad prestaje važenje starih tablica) i produžava registraciju, dobija nove tablice i oznake tablice se upisuju u NOVU polisu u SUP-u.
Čovek je pomenuo sasvim drugačiju, specifičnu situaciju - on je razmišljao da uzme nove tablice, pre isteka registracije (dakle i pre isteka trenutno važeće polise). U tom slučaju, kada dobije tablice, on mora u osiguravajućoj kući gde je uplatio OZ da prijavi promenu tablica, što će mu naknadno ispraviti i na polisi.
Dakle, kao što sam već rekao, ne može na automobilu da ima registarske tablice sa jednim oznakama, a na polisi da piše nešto sasvim deseto.

Tako sam ja na primer, 2008. kupio auto, preveo ga na sebe, odnosno izvadio saobraćajnu na svoje ime. Ali, sa tom saobraćajnom dozvolom (i kopijom saobraćajne od bivšeg vlasnika) sam morao u Delta Generali da bih prijavio promenu vlasnika automobila. Oni su precrtali odeljak gde stoji podaci o vlasniku, lupili pečat na to mesto i doštampali novi obrazac polise na kome su samo popunili deo sa mojim podacima.
Po meni, lepše bi bilo da sam dobio novu normalnu polisu, a ne tako sve išarali, pa uz sve to dobio još jedan papir... ali dobro, to je sad druga priča.
[ codeNO @ 25.02.2011. 18:39 ] @
Neko je opet prolio zvaku da nove tablice NE SMEJU da se buse.??!!

Bio je jedan clanak u novinama o tome kako su coveku skinuli tablice i on jadan em je morao da plati taksu zbog kradje (ne secam se tacno svote) plus da plati kaznu za gubitak tablica 7500 i ponovo da naruci nova dokumenta 4000.

Ako tablice stavim samo u onaj plastican okvir, sta nekog sprecava da samo povuce malo jace i svuce tablice iz one plastike. Ne znam ko je kako stavljao ove nove tablice do sada ali ne vidim razlog da ih ne probusim i zasrafim za limariju. Inace, kako se lepe tablice u Engleskoj
[ Zeleni zub @ 25.02.2011. 20:59 ] @
Mozda gresim, ali po Paracinu vidjam daleko vise tablica sa nasim slovima sa kvacicama od onih bez njih. Kao da zele da ih ispucaju sto pre.
[ Zarko Silic @ 25.02.2011. 21:34 ] @
@codeNO

Tacno je to da se tablicama ne sme menjati oblik niti se smeju busiti. Ovo je vazilo i za stare tablice samo sto se nije postovalo.

Medjutim postoji resenje bez busenja:

Zalepi tablice sa silikonom 11FC (bas taj: 11FC) i nikome nece poci za rukom da ih skine u komadu.

[Ovu poruku je menjao zarsilic dana 25.02.2011. u 22:47 GMT+1]
[ Ka2 @ 26.02.2011. 09:28 ] @
Citat:
Ako tablice stavim samo u onaj plastican okvir, sta nekog sprecava da samo povuce malo jace i svuce tablice iz one plastike.

Nista ga ne sprecava samo se postavlja pitanje zasto bi iko pri zdravoj svesti to radio. Postoje dva razloga:

1. Zbog izvrsenja krivicnog dela pri kojem ce se koristiti automobil - zato su kradene i stare tablice
2. Postoji "brigada" koja NAMERNO krade tablice kako bi se punio budzet - znam da ovo vecini zvuci smesno ali JA U OVO VERUJEM. Nije dzabe propisana KAZNA ako ti ukradu tablice.

I ja se inace isto brinem za tablice, prekjuce sam dobio nove i bukvalno su na izvol'te. I stare su bile ali se nikada nisam brinuo. Sada je neko pustio buvu da se nove kradu pa sam zabrinut.

Zarko, moze li tim silikonom da se tablica zalepi za plasticni ram?
[ nicolas @ 26.02.2011. 10:02 ] @
Dobra ideja je to sa lepljenjem tablica silikonom, ali ne znam da li se silikon hvata za te limene tablice. Ako to funkcioniše, ja ću takođe da ih zalepim.

Što se tiče bušenja tablica, koliko sam ja shvatio (možda grešim), nove tablice poseduju elemente identifikacije na sebi, koji se ne vide golim okom (već se čitaju nekim posebnim čitačima, laserskim skenerima ili čime već, nešto kao bar-kod čitači). Ukoliko je taj element identifikacije oštećen, bušenjem tablice ili bilo kakvih drugim fizičkim oštećenjem, tablica se smatra nevažećom.
[ Zarko Silic @ 26.02.2011. 10:16 ] @
Citat:
Ka2:

Zarko, moze li tim silikonom da se tablica zalepi za plasticni ram?

Mogu, ali to nema smisla raditi jer ce ih ukrasti zajedno sa ramom. Jednostavno ce ih otkinuti.

Najbolje je ako se sve zajedno zalepi na branik ili na karoseriju (pozadi). Kada dodje vreme za skidanje, polako sa skalperom uz mnogo strpljenja i naravno sa dosta raspolozivog vremena moguce ih je skinuti.

Isto pravilo koje vazi i za alarm: igrati na kartu da lopovi bas nemaju mnogo vremena za menevrisanje.

U lepljenju ne treba preterivati jer ce stvarno biti problem skinutu ih kada to zatreba. Namaze se obod i malo sredine i to je to. Dovoljno da se vidi kako su "zavuklanizirane" za ram (branik) ili vec na sta se stavljaju. (11FC je cudo).
U protivnom ih ni policija nece uspeti skinuti
[ codeNO @ 26.02.2011. 11:14 ] @
Dzaba mi da zalepim za ram kada ceo ram drze dva srafa. A tu tanku plastiku samo malo jace iscupa i odnese.

Ja cu po ivicama da zalepim pa nece moci tako lako da skine. Ta Sika jel ima i kod nas? I sto mislis da ne moze obican silikon? Kod mene je pozadine za reg plasticna

I gde se lepe ove nalepnice??

[Ovu poruku je menjao codeNO dana 26.02.2011. u 12:29 GMT+1]

[ nicolas @ 26.02.2011. 12:01 ] @
Nalepnice si dužan da zalepiš u donji desni ugao šoferke (ispred suvozača).
Samo pazi, te nalepnice su veliko s*anje. Moraš da budeš jako pažljiv i precizan. Ja moju nalepnicu počeo da lepim, ali sam je malo iskrivio, pa je delovalo ružno. Mada, pošto sam tek počeo da je lepim, samo se ćošak uhvatio za staklo. Ja reko', daj da polako odlepim ćošak da namestim kako treba. Kad sam počeo da odlepljujem sva ova srebrna boja ostaje na staklu i skida se sa nalepnice. Popizdeo sam. Zato, pažljivo i polako.
[ Zeleni zub @ 26.02.2011. 12:05 ] @
Ja sam pre za dva srafa M6 kojima bi se busila linija nekog slova ili cifre, pa se posle glava srafa ofarba u crno. Tako sam radio i sa starim tablicama, samo sto nisam farbao srafove ;)
[ milened @ 28.02.2011. 06:13 ] @
Stare tablice su imale rupe u uglovima na limu i ja ih koristim za pricvrscivanje na prikolici za camac, jer nema povrsine za stavljanje rama.

Postoji mogucnost da tablice pocnu da kradu i da traze otkup koji bi bio manji od troskova novih. Ovo se desava po Moskvi.
[ jnk @ 28.02.2011. 09:22 ] @
Ja sam tablicu zalepio dvostranom lepljivom trakom onom debljom što se može kupiti u farbarskim radnjama koja se inače koristi za lepljenje lajsni na kolima i super drži. Nisam morao da kupujem novi (ružni)okvir i da besplatno reklamiram neke firme na njemu.
[ Zarko Silic @ 28.02.2011. 10:17 ] @
Moze i sa tim sto je jnk rekao pod uslovom da se ne lepi na masnu crnu plastiku samog branika jer tada nece drzati.

Juce je jedan "zvanicnik" u emisiji SAT rekao da se tablice smeju busiti.

Siguran sam da nije u pravu.

Moj predlog sa upotrebom 11FC je najbolje resenje:

najveci problem za lopove, a sacuvana estetika same tablice.

Osim toga, ova metoda moze odlicno da posluzi u slucaju bezobraznih policajaca (na primer u Crnoj Gori) koji skidaju tablica ako ste toboze nepropisno parkirali.
[ nicolas @ 01.03.2011. 07:22 ] @
Citat:
zarsilic:
Juce je jedan "zvanicnik" u emisiji SAT rekao da se tablice smeju busiti.

Siguran sam da nije u pravu.

Gledao sam SAT. Jedino što mogu da kažem da onaj lik koji je bio gost, odnosno "zvaničnik" je jedan običan debil. Ni na jedno pitanje nije konkretno odgovorio. Čak se videlo da se i Alvirović malo iznervirao pa je pri svakom novom pitanju podizao ton i postajao ciničan.
Šta reći kada ga je Alvirović pitao: "Postoji opravdan strah vozača da će u inostranstvu imati probelma sa tablicama koje na sebi nose oznake Ć, Š, Đ..., kako će ti problemi biti rešeni". Ovaj "zvaničnik" je na to dao odgovor: "Naši vozači neće imati problema sa našim slovima u inostranstvu". Jedino što mogu da kažem... DEBIL. Da sam imao pištolj pucao bih u TV.
[ vladd @ 01.03.2011. 08:10 ] @
Lemajic, je doticni sagovornik, a ponudjena objasnjenja su u skladu i sa zakonom i sa propisima-idiotski.
Jedan prost posao ne mogu da odrade bez birokratsog izivljavanja i patologije.

Sve je misticno i strogo, kojekakve gluposti se placaju preskupo, pa sta je drugo korupcija nego prodavanje nepotrebne nalepnice za 5 evra.
Uz ostale stupidarije, moze da se busi tablica ali da se ne ometa njena vec ometena "vizuelna prepoznatljivost"

Poz
[ Milojkovic @ 01.03.2011. 09:48 ] @
Ma bez sekiracije i nerviranja busite secite i kopirajte tablice i ne berite brige.Ako vam i ukradu tablicu jednu ili obe opet bez brige ne moze vam niko nista.Kazne se odavno ne placaju (oni koji znaju o cemu pricam shvatice a oni koji ne znaju neka nauce) Dakle ne potpisujes nista uredno se odazoves sudu oni te rebnu kolko vec a ti platis samo sudske troskove.Nemaju osnov da te dalje kaznjavaju i pozivaju na sud .Ako te i pozovu ti opet uradis po starom .Vise te ne zovu garantovano i provereno (licni primer) a za neízvrsenje obaveze u potpunosti moraju da te posalju u zatvor najkasnije za dve godine.Posto su zatvori prebukirani a administrativno ne mogu da odrade za dve godine tvoj slucaj u tom roku zastareva i cao nema vise.Dakle zakon je u nenormalnoj drzavi pozeljno eskivirati i ne treba se na njega obazirati.
Sa pandurima je vrlo lako izaci na kraj samo ne potpisujte nista a na sud se odazivajte da nemaju osnov da vas traze.
Tamo sve negirajte i prihvatite novcanu kaznu ma koliki iznos da je u pitanju.
[ nicolas @ 01.03.2011. 10:12 ] @
Da, da... samo ima jedna mala sitnica. Kada ti ukradu tablice, da bi dobio nove moraš prvo da platiš taksu na "izgubljene" tablice, pa sve troškove za izdavanje novih što izađe 60-70 evra. Dok to ne platiš nema novih tablica. Znači prvo odneseš tetkici na šalter u SUP sve uplatnice, pa tek onda dobijaš tablice. Niko te neće pozivati na sud zato što su ti tablice ukradene.
[ Zarko Silic @ 01.03.2011. 11:08 ] @
Vlasnici tablica na kojima se nalaze oznake Đ,Š,Ć,Č I Ž mogu bez problema da krse propise o ogranicenju brzine u inostranstvu. Sasvim je izvesno da kazna nikada nece stici na njihovu adresu.

P.S. Eto lepe prilike za Dimketa da kod nas registruje svoju raketu.

(za Svajcarce i Holandjane ovi nasi hieroglifi ptredstavljaju neresivu enigmu, osim ako formulale ne ispisuju rucno sto je mala verovatnoca)
[ Milojkovic @ 01.03.2011. 11:40 ] @
Tablice koje ti ukradu mozes da uradis u licnoj reziji ili da taj posao prepustis profesionalcima.:) i u svakoj kombinaciji to kosta daleko manje nego kod drzave i nema cekanja niti uplatnica.
[ jnk @ 01.03.2011. 11:56 ] @
S tim da činiš krivično delo falsifikovanja.
[ etjen @ 01.03.2011. 12:28 ] @
ma najbolje je i ne registrovati kola.
A i saobraćajna i vozačka sigurno mogu da se urade u ličnoj režiji, samo džabe bacate pare...
[ Milojkovic @ 01.03.2011. 12:58 ] @
A za krivicno delo falsifikovanja u najgorem slucju ides opet na sud osudjuju te na novcanu kaznu placas samo sudske troskove, u roku od dve godine ako te ne posalju u zatvor delo zastareva i tako u krug.:)
[ tdusko @ 01.03.2011. 13:02 ] @
Citat:
zarsilic: Vlasnici tablica na kojima se nalaze oznake Đ,Š,Ć,Č I Ž mogu bez problema da krse propise o ogranicenju brzine u inostranstvu. Sasvim je izvesno da kazna nikada nece stici na njihovu adresu.

P.S. Eto lepe prilike za Dimketa da kod nas registruje svoju raketu.

(za Svajcarce i Holandjane ovi nasi hieroglifi ptredstavljaju neresivu enigmu, osim ako formulale ne ispisuju rucno sto je mala verovatnoca)

Vec ga zamisljam kako uzima 3 dana slobodno na poslu, vozi 120 do BG-a, gricka nokte i razmislja u sebi:"Koliko li cu morati da im gurnem ispod saltera da mi daju hijeroglifu". U povratku vozi 200 i ne skida osmeh sa lica
[ nicolas @ 01.03.2011. 13:22 ] @
Citat:
Milojkovic: A za krivicno delo falsifikovanja u najgorem slucju ides opet na sud osudjuju te na novcanu kaznu placas samo sudske troskove, u roku od dve godine ako te ne posalju u zatvor delo zastareva i tako u krug.:)

E kad bi u životu bilo sve tako jednostavno. Prvo, nemam vremena da se povlačim po sudovima i nadmudrujem sa njima da li su mi tablice original ili kopirane na malo boljem papiru.
Drugo, kada pravosnažno budeš osuđen za krivično delo (bez obzira da li je u pitanju novčana ili zatvorska kazna), to mnogo toga menja posle u tvom životu, o čemu sada ni ne razmišljaš. Npr. ako planiraš da promeniš posao, većina ozbiljnijih firmi ti sada traži da nisi pod istragom ili osuđivan. S druge strane, kad imaš dosije, posle toga si policiji sumnjiv za bilo kakav događaj koji iole miriše na ono za šta si već osuđen, pa će stalno da te proveravaju, maltretiraju. A zamisli tek situaciju, zaustavlja te pandur, proverava tvoje tablice i dokumenta i iz "centrale" dobija odgovor da si već osuđivan za falsifikovanje registarskih tablica. Pa znaš li kakva tortura te tad čeka? Mislim, odosmo sada u offtopic. Tema nije kako falsifikovati tablice i proći sa što manjom kaznom, već kakvu glupost nam po ko zna koji put država servira uvođenjem ovakvih tablica u potrebu.
[ DrJekyll @ 01.03.2011. 13:53 ] @
Citat:
ako te ne posalju u zatvor delo zastareva i tako u krug.:)

..a onda jedno jutro majka kaze "ustaj sine, oci majkine, dosla milicija da te vodi" :)
[ Milojkovic @ 01.03.2011. 14:43 ] @
E kad bi bilo tako pola Srbije bi bilo u zatvorima a zna se da tako nije.
Ni za mnogo teza krivicna dela se ne robija a ne za ovo, tako da ko hoce da placa neka placa, ja necu i ne pada mi na pamet.To sto je zakon nakaradan ne zanci da ja treba da budem najispravniji.Naprotiv jedini nacin da se ovako besmislen i pljackaski zakon obesmisli je da se ne postuje.Kad bi se vecina ovako ponela sistem bi se morao menjati jer bi znao da ne moze tako ali dok ima ovaca bice i vune.Zato sto je narod takav kakav jeste zato nam i drzava radi to sto nam radi, a do tad ostajte mi zdravo i placajte harac ako ste voljni.Ja imam toliko nacina da pametnije utrosim svoj novac na razne lepe stvari koje cu sebi priustiti i donece vise dobra meni a i drustvu.
Ko zeli da puni tajkunske dzepove i dzepove glomaznog birokratskog aparata samo neka izvoli.
[ Milojkovic @ 01.03.2011. 14:48 ] @
Citat.
.a onda jedno jutro majka kaze "ustaj sine, oci majkine, dosla milicija da te vodi" :)

Milicija da bi te vodila mora imati nalog od suda a sud ga nece poslati jer si njima platio njihove troskove a imas kopiju uplatnice da si platio.Ako je suma neodgovarajuca morali bi da te prethodno pozovu ( sto ne cine) i tako da majka sto se tice murije nece sina zvati nikada.
Policija je izvrsna a ne zakonodavna vlast i ne mogu nista da rade bez naloga koji daje sud.
Ova fora je dobijena od sudije, dakle nije ovo mangupska fora ulicara nego fora pravnika koji tacno znaju gde je zakon busan.
[ Zeleni zub @ 01.03.2011. 14:49 ] @
Danas vidim uniformisanog pandura koji vozi civilni auto... registracija se zavrsava sa UD :D
Pola sata nisam mogao da dodjem sebi :)
[ nicolas @ 01.03.2011. 17:46 ] @
Citat:
Milojkovic: Ko zeli da puni tajkunske dzepove i dzepove glomaznog birokratskog aparata samo neka izvoli.

Da, ali mene zanima ono na šta još uvek nisi dao odgovor. Ako ti neko ukrade tablice, da bi dobio nove, prvo moraš da platiš sve što država traži, pa sve zajedno sa tim uplatnicama i papirologijom u SUP po nove table. Jel misliš da može da prođe fora, pojaviš se u SUP-u, kažeš teto ukrali mi table, jel možeš da mi daš druge, a ja ću sutra, prekosutra da uplatim sve što treba, keve mi... :)
[ Milojkovic @ 01.03.2011. 18:39 ] @
Tablice si jednom platio i tu je kraj vise nema placanja imas regularnu saobracajnu napravis kopiju tablica i postavis ih u okvir. Originalne drzis u gepeku (moj slucaj).Kad te murija zaustavi pokazes im saobracajnu i ako pocnu da te trkeljisu sto si stavio neoriginalne table( nema sanse da ce glupi pandur to zagledati ako je iole dobro uradjeno ali ako ih bas zagleda) otvodis gepek i pokazes mu originalne.Zasto ih nisi postavio, odgovor zato sto se kradu a nemas nameru da placas dva puta za ono sto si jednom platio po nenormalnoj ceni jer to u proizvodnji ne kosta vise od 200 dinara.Cemu onda ovoliki namet.
Ako pokusa da te kazni neka izvoli neka pise sta god pozeli ne potpisuj nista, osim primedbe da to nije nsita istina a na sudu tvoja rec protiv njegove a svi argumenti na tvojoj strani.
Znas sta je najgore sto se na sudu uglavnom vozaci brane od pandurskih optuzbi za prekrsaj koji je on naveo a to ne treba raditi.
Ja sam imao slucaj da sam u Subotici na sudu napravio citav cirkus.
Policajac dosao da posvedoci za prekoracenje brzine( dzukac stavio znak ogranicenja 30 na sat na mali tronozac i sakrio ga pored puta) svi su uleteli i platili osim mene.Ja mu nisam hteo dati nista cenkao se sa pedeset do deset maraka da bih mu ja na kraju rekao da mi ni na kraj pameti nije da mu dam ni prebijeni dinar.Upisao me i rekao mi da cu zazaliti za to sto mu nisam novac dao.Dobijem pozv za sud ja se branim da je pandur hteo da mi oduzme decije pelene i plus imam svedoke koji redom tvrde da je Pandur trazio mito.....pogodi kome je bilo teze da dokaze nije kriv a ko da nije lopov.
Sudijnica je pandura najurila napolje iz sudnice jer je pretio da ce me sacekati ispred i izmlatiti.....:)
[ Zarko Silic @ 01.03.2011. 19:36 ] @
Citat:
Milojkovic: otvodis gepek i pokazes mu originalne.

U takvim slucajevima policija ti oduzima sve cetiri, a ti posle dokazuj sta god hoces. Sleduje ti prijava po osnovu falsifikovanja sluzbenih dokumenata kao i krivicna prijava za pokusaj obmane sluzbenog lica.

Ovo nije resenje problema, jer se bez tablica, svima je jasno, ne moze voziti automobil. O izlasku iz drzave da se i ne diskutuje.

Najbezbolnije jeste tablice tako zalepiti da ih jedva mogu skinuti i u servisu.

Nema drugog resenja.

Na zalost, zivimo u takvoj drzavi, a zakoni se moraju postovati ma koliko logicni ili nelogicni bili.
[ JankoNIS @ 01.03.2011. 19:43 ] @
Ti, gospodine Milojkovicu, ili nenormalno lozis ljude na forumu ili si nenormalno naivan. Naletes kad-tad na policiju, pa njima posle razvijaj te tvoje teorije. Kao da je ceo pravni sistem tu da bi dokazivao nesto takvima poput tebe. Ja ti garantujem da je 100% obrnuto. A ti proveri.
[ Haski @ 01.03.2011. 19:57 ] @
Ako sam dobro shvatio sve ove ideje: srafljenje (nije zabranjeno), lepljenje, lemljenje, duplikati postavljeni-originali u gepeku..

Neko ce jos da dodje na ideju da pusti i malo struje kroz tablice.. i cega se sve necemo setiti...

E a mene sad samo zanima od kud u opste ideja da se tablice toliko kradu ?!
Pa ove se nisu krale, bilo je slucajeva sigurno ali ispade po ovoj diskusiji da se vise kradu tablice nego kola :-)

[ nicolas @ 01.03.2011. 22:13 ] @
Ja se iskreno nadam da se ove nove tablice i neće toliko krasti.
Prvo, tablica bez saobraćajne ne vredi ništa. A sada će biti mnogo teže kopirati saobraćajnu nego ranije (dok je bila običan papir).
Uz to, pored saobraćajne, tablice idu zajedno sa nalepnicom za šoferku, koja takođe ima svoje elemente identifikacije i zaštite. Nisam stručnjak, ali laički gledano, tablice same za sebe (uz teže kopiranje ostala dva elementa identifikacije) ne znače puno.

A za ovo što je Milojkovic naveo, samo ću se nasmejati. Ovo je priča koju bi i komšijin mali od 8 godina rekao da nema veze s vezom.
Ti kao da nikad nisi bio u prilici da se oko nečega natežeš s policijom. Uglavnom su oni "organ represije" i često znaju da se iživljavaju, a ti čak ni kriv ni dužan posle moraš da dokazuješ i da nisi kriv. Ispade još kako si ti neka viša vlast u odnosu na policiju.
U krajnjem slučaju, primere koje navodiš ovde (ako uzmemo da ima i lakovernih), može se reći da su u duhu navođenja drugih na krivično delo.
Time što ću činiti krivična dela zato što smatram da sistem u državi ne funkcioniše kako treba, neću nigde stići. Poenta ovakvih mesta za diskusiju je da se čuju mišljenja drugih i konkretni predlozi kako neke probleme rešiti. Ne, najbolje bi bilo da kada me pandur zaustavi i pita zašto su mi kopije tablica na autu, da uzmem da ga roknem i pobegnem... time sam rešio sve... ma daaaaa...
[ ventura @ 01.03.2011. 22:24 ] @
A što bi neko iz čista mira krao tablice?

Ok slučajevi da lopovi ukradu tablice pa stave na drugi auto kad idu u pljačku i sl. To je nešto što će uvek događalo i uvek će se i događati... Ali da neko ide i iz čista mira skida/krade tablice samo da bi napravio štetu?!?! To je totalna paranoja.
[ Zarko Silic @ 01.03.2011. 22:30 ] @
Razliciti su motivi kradje tablica.

Normalnom coveku oni i ne moraju biti jasni.
[ nicolas @ 02.03.2011. 07:00 ] @
Citat:
ventura: A što bi neko iz čista mira krao tablice?

Ok slučajevi da lopovi ukradu tablice pa stave na drugi auto kad idu u pljačku i sl. To je nešto što će uvek događalo i uvek će se i događati... Ali da neko ide i iz čista mira skida/krade tablice samo da bi napravio štetu?!?! To je totalna paranoja.

Ranije su se tablice krale kako bi bile stavljane na kradene automobile kojima su prekucavani brojevi šasije. Ali su stavljane tako da odgovaraju po modelu i boji auta na kome su stajale pre krađe. Time se smanjivala verovatnoća da će neki auto biti "provaljen" da je ukraden. Zato i mislim da će sada motivi za krađu biti manji, pošto saobraćajnu i nalepnicu neće biti lako kopirati.
[ Milojkovic @ 02.03.2011. 09:20 ] @
Zivi bili pa videli al videcete da ce se bas sada te tablice krasti ako nista a ono iz obesti cisto da ti se napakosti.Zna se kod koga je skovana ona cuvena "da komsiji crkne krava" .Drzava zna kakav smo narod a ovo je semo jos jedna u nizu podvala i ujdurmi na kojoj ce se budzet popunjavati.Mozete vi to lepiti safiti i blokirati cime god zelite ali za onog ko zeli da to ucini to nece biti nikakva prepreka, cak sta vise napravice vam samo vecu propratnu stetu dok bude ostvarivao svoj naum.
Pravi smisao cele ove ujdurme je da se na vozacima drzava ovajdi i da se vozaci opeljese kroz jos jedan novi namet.Ko to ne vidi ili ne zeli da prizna taj je zaista tragikomican.
Lopovi vam nece krasti tablice jer od toga nemaju koristi ali zato ona druga siva eminencija raznih zlobnika sto je kidala antene , lomila retrovizore i grebala vam automobile po parkinzima vrlo ce veselo i poletno da prione na posao cerupanja tablica sa jos vecim elanom.A naravno za "drzavne jurisnike" koji zive na "budzetu" u pauzi izmedju izbora ili spijuniranja svoje ulice najmanji ce problem biti da zaredjaju par puta godisnje u zetvu tablica i time opravdaju i isplate svoje aktivnosti za istu.
[ nicolas @ 02.03.2011. 09:29 ] @
Izgleda da si gledao "Balkanskog špijuna" malo više nego što je trebalo :)
[ vladd @ 02.03.2011. 10:13 ] @
S obzirom na intenzitet nameta, Balkanski spijun je za trenutnu administraciju mala maca. A kakva vremena slede, bice samo gore, birokratija sve jaca i bezobzirnija. Nema novca da se nahrani azdaha..:)

Poz
[ milened @ 02.03.2011. 11:58 ] @
Citat:
Milojkovic: Zivi bili pa videli al videcete da ce se bas sada te tablice krasti ako nista a ono iz obesti cisto da ti se napakosti.

Krasce se da bi kasnije trazili otkup u pola cene od onoga sto treba da se plati za nove.

Primer. Ukrade ti tablicu i trazi 5000din sto je manje od nove plus taksa plus....

Ti mu das 5000 a on tebi vrati tablicu. Ako ga uhvate uzmu mu podatke i kazu ti da ga ti gonis privatnom tuzbom jer je manje od 15000 din (sto je min za pokretanje postupka po sluzbenoj duznosti).

Racunica: maznes 10 tablica mesecno i uzmes 50000 (lepa platica) a "radis"svaki treci dan!

[ DrJekyll @ 02.03.2011. 14:08 ] @
Citat:
Ukrade ti tablicu i trazi

Kako trazi, kuc kuc na vrata?

Sto rece neko, ovo i dete od 8 godina bi reklo daj ne lozi me.
[ Milojkovic @ 02.03.2011. 14:22 ] @
Citat:
nicolas: Izgleda da si gledao "Balkanskog špijuna" malo više nego što je trebalo :)

Kovertiraj ovo sto si napisao i stavi ga negde na sigurno da se setis kad se jednog jutra probudis i vidis da ti je automobil bez tablica.
[ milened @ 02.03.2011. 16:05 ] @
Citat:
DrJekyll
Sto rece neko, ovo i dete od 8 godina bi reklo daj ne lozi me.

To u Moskvi odavno funkcionise!
[ vaske2 @ 02.03.2011. 19:01 ] @
milened@
Ti mu das 5000 a on tebi vrati tablicu. Ako ga uhvate uzmu mu podatke i kazu ti da ga ti gonis privatnom tuzbom jer je manje od 15000 din (sto je min za pokretanje postupka po sluzbenoj duznosti).

Odlicna ideja za posao ...dok par takvih ne popije koju bejzbol palicu u glavu(covek koji gleda kako mu neko nesto cupa sa kola svasta u afektu moze da uradi)pa posle nek on mene tuzi, ali da krade tablice...tesko da ce mu vise pasti na pamet.
[ Milojkovic @ 02.03.2011. 19:45 ] @
O tek tu te drzava ceka spremno.Probaj samo da ga pipnes pa taman i da ga uhvatis kako ti masakrira auto ne smes da ga pipnes.Tu je zakon rigorozan i odgovaras odmah krivicno a kazne su drakonske.Ti mozes samo da pozoves policiju a oni ce da odluce kad ce da dodju a do tad grickaj semenke ili noktice i nadaj se da te obijac ili skidac tablica ne prijavi za fizicko maltretiranje.
[ ventura @ 02.03.2011. 19:55 ] @
Citat:
milened: To u Moskvi odavno funkcionise!

To bi mogla biti istina ali samo za 'lepe' tablice jer su Rusi ludaci Što se tiče toga... Recimo tablice "A777AA" ili "P777AA" ili bilo šta što ima 777 i AA na kraju to su spremni da plate hiljade, ako ne i desetine hiljada dolara.. Same tablice koje imaju tri iste cifre vrede po hiljadu-dve-tri dolara...

I mogu da zamislim situaciju gde je neko platio recimo 5000 dolara za specificne tablice, da mu ih ukradu i da mora da plati otkup jer em isti broj ne može dobiti, em je dao tolike pare za lep broj...

Ali primenjivati istu logiku kod nas, da će neko da ukrade prve tablice na parkingu i da će ponuditi otkup (više krivičnih dela odjednom), plus sve peripetije oko toga, zbog par desetina evra 'odkupnine' od žrtve je besmisleno.
[ vaske2 @ 02.03.2011. 20:12 ] @
Citat:
Milojkovic: O tek tu te drzava ceka spremno.Probaj samo da ga pipnes pa taman i da ga uhvatis kako ti masakrira auto ne smes da ga pipnes.Tu je zakon rigorozan i odgovaras odmah krivicno a kazne su drakonske.Ti mozes samo da pozoves policiju a oni ce da odluce kad ce da dodju a do tad grickaj semenke ili noktice i nadaj se da te obijac ili skidac tablica ne prijavi za fizicko maltretiranje.

He,he,a otkud dokaz da sam ja taj koji ga je ulepsao...mozda je neki slucajni prolaznik ,a savestan gradjanin.
[ Milojkovic @ 02.03.2011. 20:36 ] @
Ono sto je tebi ukradeno a moraces da kupis drzava nece traziti i za to ih bas zabole.Ali da tebe nadju i oglobe e tu ce se bas potruditi iz gorepomenutih razloga da te rebnu.Sistem je okrenut naopacke tvoje ne vredi nista i ti svoje pravo ne mozes isterati niakda al ono sto se tice drzave e tu je zakon itekako strog i angazovan.Imamo sve obaveze a prava nikakva.
[ DrJekyll @ 03.03.2011. 00:04 ] @
Citat:
O tek tu te drzava ceka spremno.Probaj samo da ga pipnes pa taman i da ga uhvatis kako ti masakrira auto ne smes da ga pipnes.Tu je zakon rigorozan i odgovaras odmah krivicno a kazne su drakonske.

Kako sad to, pa zar nisi reko da su sudovi spori i da mozes da radis sta hoces, nece nikad doci da te 'apse?
[ Milojkovic @ 03.03.2011. 00:30 ] @
Ovo je za sud i za drzavu poslastica koju ne propustaju, ti kao (platezni)nasilnik sa elementima teskog krivicnog dela za koje je zaprecena kazna od 5 pa do 20 godina zatvora potpadas u sasvim drugu kategoriju u odnosu na mene prekrsajnog poluplatisu.
Ti kao nasilnik treba da se brines da ti majka ne kaze sine evo stigla interventna da te istambura pa da te vodi u bajbokanu kod istraznog sudije.
Ja kao kulturni neplatisa koji se uvek odazvao na sud i kulturno je konverzirao sa sudijom , prihvatio dosudjenu novcanu kaznu i platio sudske troskove sam u ocima sudije fin i nenasilan gradjanin kome mesto nije u zatvoru.Dok ti kao tabadzija i huligan za sudiju si prioritet prve vrste i tebe odmah pakuju u buvaru.

Ja i da opet odem kod sudije rekao bih da nemam novca prihvatio bih opet svaku kaznu i opet bih platio samo sudske troskove.Sudiji bi uvek biolo lakse da opravda moj cin nego tvoj, dakle da li ti je sada stogod jasnije.
[ DrJekyll @ 03.03.2011. 00:44 ] @
Citat:
potpadas u sasvim drugu kategoriju u odnosu na mene prekrsajnog poluplatisu.

Nisi ti prekrsajni poluplatisa, vec si pocinio krivicno delo falsifikovanja (tablica) + pametovao protiv policajaca a bas takve i sudija i policija obozavaju.
[ Milojkovic @ 03.03.2011. 01:16 ] @
Ja sam kod sudije primeran gradjanin(kolega intelektualac ;) ne osudjivan) a policajac je drski korumpirani otimac sa zavrsenim kursom.Sudije su uglavnom ogorcene na policiju.Sto se tice tablica ja sam kopirao svoje a ortigina lposedujem dakle u vodu ti pada ta rec falsifikator i vrlo bih lako kod sudije obrazlozio tu svoju delatnost za razliku od mrskog nasilnika koji je povredio nekog coveka.
[ DrJekyll @ 03.03.2011. 01:20 ] @
Citat:
Ja sam kod sudije primeran gradjanin(kolega intelektualac ne osudjivan) a policajac je drski korumpirani otimac sa zavrsenim kursom.

dobro, ajd sad na spavanje, imas sutra kontrolni iz biologije
[ etjen @ 03.03.2011. 09:57 ] @
Citat:
ventura: To bi mogla biti istina ali samo za 'lepe' tablice jer su Rusi ludaci Što se tiče toga... Recimo tablice "A777AA" ili "P777AA" ili bilo šta što ima 777 i AA na kraju to su spremni da plate hiljade, ako ne i desetine hiljada dolara.. Same tablice koje imaju tri iste cifre vrede po hiljadu-dve-tri dolara...

I mogu da zamislim situaciju gde je neko platio recimo 5000 dolara za specificne tablice, da mu ih ukradu i da mora da plati otkup jer em isti broj ne može dobiti, em je dao tolike pare za lep broj...

.

pa ako je platio za tablice od države bi i trebao da dobije iste ako su mu ukradene. Što bi plaćao nekom petom?

Ne verunjem da opet mora da plaća astronomsku cifru za dobar broj ako je već zaveden kao korisnik istog.

Slično kao za mobilni kad izgubiš ili ti ukradu.

evo, ja imam odličan broj mobilnog već skoro 14 godina i ako ga slučajno izgubim, odem i tražim moj broj, bez da opet moram da zasnivam pretplatnički odnos, zar nije ta logika i sa tablicama?
[ codeNO @ 03.03.2011. 23:22 ] @
Ode Bane
[ Kovacevic Vladimir @ 16.03.2011. 11:24 ] @
Zakon kaže da Ministar UP određuje način postavljanja registarskih tablica na auto.

Nigde ne mogu da nađem: da li je dozvoljeno bušiti tablicu?!

Barem u četiri ćoška, sa burgijom od 2 mm. za samorezni šraf da se bolje pričvrsti za okvir tablice (ili na prednji branik), tek da zaustavi potencijalne lopove...da ne mogu baš tako jednostavno da tablicu izvuku.

Da li negde piše da je izričito zabranjeno?

Pozdrav
[ Deker @ 17.03.2011. 08:27 ] @
Dozvoljeno je bušiti tablicu. Važno je da jedino da znaci na tablici budu čitljivi.
[ Blaise De Vigenere @ 17.03.2011. 09:30 ] @
U pravu je Deker. Ja sam to nedavno proveravao, pitao neke prijatelje iz SUP-a, kažu može samo da se ne buši preko slova, brojeva i grba, da to ostane čitko i netaknuto. Udariš po šaraf uz ivice sa svake strane i neće se ni videti!
[ Kovacevic Vladimir @ 18.03.2011. 19:00 ] @
Hvala momci!

Proveravao sam i ja kod "saobraćajaca".
Oni nemaju neku izričitu naredbu za kontrolu ili sankcionisanje za "prišrafljene" tablice.
Naravno, ako se to radi elegantno, neupadljivo i ne narušava čitljivost i estetiku, razumljivo je da se tablica osigura.
Tim pre, što vlasnik plaća i kaznu (!) za gubitak tablice + ostali troškovi za nove.

Pozdrav
[ codeNO @ 19.03.2011. 16:55 ] @
Prekjuce vozim iza nekog kamiona i posto em guzva em kreni stani, zagledao se u kamion i vidim tablice KŠ XXX BG, rekoh, al mu zapala kombinacija, I u jednom trenutku skrene kamion i u stvari ja sam sve vreme gledao u tablice od kamionske prikolice BG XXX KŠ. xa xa xa. Uopšte nisam obraćao pažnju na položaj grba!!!
[ Ka2 @ 20.03.2011. 19:06 ] @
Ne razumem.
[ cozmo_im @ 20.03.2011. 19:14 ] @
Prikolice imaju naopake tablice, da se tako izrazim (obrnuto od tablica koje imaju vozila).

Video sam to na svim prikolicama sa novim tablicama (na kamionima i sl.).
[ codeNO @ 20.03.2011. 22:32 ] @
Ma i do sada je bilo da prikolice imaju skroz desno naziv grada, ali sada sa novim tablicama posto na oba kraja su slova + sto mu je zapala kombinacija da BG/KŠ, nisam odmah provalio dal je kamion iz KŠ ili BG. To sve zbog obrnute registracije za prikolicu
[ Zeleni zub @ 24.04.2011. 23:27 ] @
Da odgovorim sam sebi na ovo pitanje
http://www.elitemadzone.org/p2798369

Boranija po Paraćinu vozi sufikse ŠŽ, XČ, ĐW jedna samara danas WC
A krem ovde vidim vozi, gle slučajnosti, sufikse SS, MM i tako te simpatične kombinacije.
Toliko o njihovom 'neuništivom' randomize algoritmu po kome "nikako, ali nikako ne može da se uzme tablica po želji osim da se plati 80 k dinara" kako reče neki ndurpa na TV-u...
[ Zarko Silic @ 25.04.2011. 00:58 ] @
Zabelezeni su i prvi slucajevi gde su vozila sa kvacicama imala problema kod prelaska granice (licno su mi poznata dva). Jedan je vracen, a drugi je uz duze ubedjivanje ipak pusten.
Pretpostavljam da je to, ili da ce to biti reseno nekakvim medjudrzavnim sporazumom. U protivnom, nece valjati.

Za one koji ne misle prelaziti granicni prelaz, potpuno je svejedno kava su slova na tablicama.

P.S. Bilo bi zanimljivo saznati kakve tablice imaju na svojim licnim vozilima oni koji su smislili (i usvojili) ovakav set znakova.
[ mycontrails @ 25.04.2011. 01:03 ] @
Voleo bih da se o ovome malo šire priča. Kako dalje ide sve više vozila ima kvačice na tablicama i situacija postaje sve gora i gora. Nikakav međudržavni sporazum ne može da "ubedi" policiju druge države da "prepozna" naše ŠĐČĆŽ. Ako ima primera iz prakse, treba ih javno objaviti da ljudi ne dolaze u poziciju da se sramote bez razloga i povoda... I povrh svega, nemamo kome da se žalimo ako se to dogodi.
[ djordje1979 @ 25.04.2011. 01:22 ] @
Citat:
mycontrails: Voleo bih da se o ovome malo šire priča. Kako dalje ide sve više vozila ima kvačice na tablicama i situacija postaje sve gora i gora. Nikakav međudržavni sporazum ne može da "ubedi" policiju druge države da "prepozna" naše ŠĐČĆŽ. Ako ima primera iz prakse, treba ih javno objaviti da ljudi ne dolaze u poziciju da se sramote bez razloga i povoda... I povrh svega, nemamo kome da se žalimo ako se to dogodi.

Naravno da moze. Kako su oni "ubedili" nasu policiju da prepoznaje WY tako mogu i nasi da ubede njihove da prepoznaju ŠĐČĆŽ.
[ yolja624 @ 25.04.2011. 08:54 ] @
Citat:
djordje1979: Naravno da moze. Kako su oni "ubedili" nasu policiju da prepoznaje WY tako mogu i nasi da ubede njihove da prepoznaju ŠĐČĆŽ.

Hahahahah!!! E ajde mi objasni kako mislis da natjeras njemca ili italijana da instalira podrsku za nasa slova na nekom svom racunaru na kom treba da otkuca podatke sa te tablice? Lakse mu je da ti ne dozvoli prelazak granice u tom autu pa ti se idi zali onom ajnstajnu koji je poslagao shumnike na tablice.
Ti si u skoli ucio njemacki ili engleski gdje postoje WY, i na svakoj tastaturi postoje ti karakteri (sem na cirilicnoj) tako da si upoznat sa postojanjem tih slova. Italijani, Njemci ne uce srpski niti bilo koji jezik sa shumnicima u svom osnovnom obrazovanju i nisu upoznati sa njihovim postojanjem. Ne zanima ih jednostavno. I sad bi ti da ih natjeras da uce srpski... sacuvaj nas Boze + + +
[ ventura @ 25.04.2011. 09:16 ] @
Da li bi naša policija dozvolila da u Srbiju uđe automobil sa ovakvim tablicama?
[ yolja624 @ 25.04.2011. 09:18 ] @
ne znam, pitaj njih... a ne bi trebala!

Logika je prilicno jednostavna, zamisli da vozilo sa necitljivim registarskim oznaka napravi neki prekrsaj... i da ti kao pandur treba da sastavis zapisnik za sudiju za prekrsaje... sta bi ovdje radio, skidao tablice i gurao u omot spisa?
[ ventura @ 25.04.2011. 09:26 ] @
U tome i jeste fora... Ako naša policija ne bi dozvolila vozilu sa ovakvim tablicama da uđe u državu, zašto bi neka EU država dozvolila ulazak autu sa "ŠA 023-ĐČ".
[ yolja624 @ 25.04.2011. 09:34 ] @
Citat:
ventura: U tome i jeste fora... Ako naša policija ne bi dozvolila vozilu sa ovakvim tablicama da uđe u državu, zašto bi neka EU država dozvolila ulazak autu sa "ŠA 023-ĐČ".

Ne znam kako nalazis reciprocitet izmedju tablice UAE koja eventualno ulazi u Srbiju i srbijanske koja ulazi u EU? Ako vec tjeras neku logiku, onda je mozda primjerenije da se pitas moze li ŠA 023 DČ da udje u UAE pa ako ne moze onda da se bunis sto oni mogu u Srbiju a ti ne mozes u UAE. Ovako, ne vidim smisao... sem sto u UAE ima slicnosti sa EU - dva od tri zajednicka karaktera?

Ali sam u svakom slucaju misljenja da samo tablice sa medjunarodnim setoom karaktera treba da postoje na vozilima koja se krecu van svojih nacionalnih podrucja. Iz bas tih razloga koje smo naveli

ps.
ovim putem molim administraciju da rijese problem ocajno sporog odziva servera - zaista je tuga kako radi.

[Ovu poruku je menjao yolja624 dana 25.04.2011. u 10:46 GMT+1]
[ dejanet @ 25.04.2011. 09:49 ] @
Inace kolega je imao problem u inostranstvu prilikom ulaska/izlaska iz garaze, skener je razlicito tumacio kvacice na slovima..
[ ventura @ 25.04.2011. 09:58 ] @
Nije u pitanju nikakav reciprocitet, već da li lokalna policija ume da pročita to što piće na tablici.

Potpuno je svejedno da li na tablici piše "۵۰۳" ili "ĐČ", ako policajac nije siguran, i ne ume to da pročita korektno, ta tablica ne može da bude validna unutar te države.
[ Zarko Silic @ 25.04.2011. 10:15 ] @
Citat:
yolja624:  E ajde mi objasni kako mislis da natjeras njemca ili italijana da instalira podrsku za nasa slova na nekom svom racunaru

Koliko sam uspeo da shvatim, uzrok problemu je bilo bas to sto se unosom u racunar dobijaju podaci o svim klonovima koji su prelazili granicu.

Onaj prvi slucaj koji sam spomenuo, gde vozilo nije pusteno u Madjarsku, jer je neposredno pre njega uslo vozilo sa “istim” oznakama, ali bez kvacica pa se prilikom unosa desilo to da je kod policajca na granici ispivao podatak kako postoje dva, ili vise automobila sa “istim” registarskim tablicama.

Ovaj drugi (koji je isao za njim) je prosao, mada je imao kvacice. Pretpostavljam da evidencija nije pokazala duplikat, ali je policajac, ne mogavsi da unese nase karaktere, a predvidevsi problem koji moze nastati, napravio zastoj.
[ Ivan Dimkovic @ 25.04.2011. 10:29 ] @
Citat:
dejanet
Inace kolega je imao problem u inostranstvu prilikom ulaska/izlaska iz garaze, skener je razlicito tumacio kvacice na slovima..

Nove bugarske tablice koriste cistu ASCII latinicu. Ruske tablice koriste podskup cirilicnih karaktera koji postoje u latinici.

Ocigledno postoji jako dobar razlog za to, nije tesko zakljuciti koji ;-)

Ali sto biti pametan, kad mozes biti poseban.
[ Count Zero @ 25.04.2011. 10:34 ] @
Citat:
P.S. Bilo bi zanimljivo saznati kakve tablice imaju na svojim licnim vozilima oni koji su smislili (i usvojili) ovakav set znakova.

"Okrugle" tablice su i pre bile rezervisane. Sad će biti rezervisane sa lepim brojem i lepim (english) slovima.
[ Zarko Silic @ 25.04.2011. 13:58 ] @
Citat:
Count Zero: "Okrugle" tablice su i pre bile rezervisane. Sad će biti rezervisane sa lepim brojem i lepim (english) slovima.

Svakako,

u jucerasnjoj emisiji na B92 ("strajk gladju i zedju") lepo je rekao Canak da "oni" za svoje ideale ne ginu! Oni za svoje ideale u smrt salju druge.
[ HoT_Steppa @ 06.05.2011. 11:57 ] @
[ damic @ 14.09.2011. 10:48 ] @
Malo je zamrla tema, interesuje me ima li nekih iskustava sa ramovima za reg. tablice napravljenim od inox-a. Sem lepseg izgleda i jacine samog rama, da li pruzaju neku dodatnu zastitu sto se tice kradje tablice?
[ Zarko Silic @ 14.09.2011. 11:33 ] @
Ramovi od INOXa mogu biti dodatni podsrteh za pozajmicu.
[ jnk @ 14.09.2011. 11:43 ] @
Kakav crni ram, baš sam lepo izbušio tablicu sa ogromnim šrafom tačno preko serijskog broja.
[ codeNO @ 28.03.2012. 12:56 ] @
Sada posle obrnute jedne godine sa novim tablama, zanima sta raditi sa onim tupavim nalepnicama na staklu. Skidati ili ne skidati?

Ili cemo kao sto su pre uvozili polovnjake pa cela soferka izlepljena sa nalepnicama sa godinom registracije (mada je sve vise onih koji samo dolepljuju i crnogorske takse sa svakog letovanja tamo). Vidjao sam i one koji su pogresno zalepili pa odlepljivali pa kupili novu i sad vec imaju po tri skarabudzene po cosku. Il ta stara pogresna mora da bude tu dok ne istekne registracija.....tj dal se uopste sme skinuti posle god dana?

Drug je to sasekao sa nitro razredjivacem i skinulo se ko da je nikad nije ni bilo...
[ cozmo_im @ 28.03.2012. 13:02 ] @
Ja sam skinuo s Ajaxom... naprskao sacekao uzeo mali skalpel i fino se skinulo.
[ bakara @ 28.03.2012. 13:14 ] @
Zasto bi cuvao nevazece nalepnice, skidaj to.
[ cozmo_im @ 28.03.2012. 13:17 ] @
Inace pitali su neki u MUP i ne mora se skida moze iznad se lepi.
[ vladd @ 28.03.2012. 14:47 ] @
Ne mora da se skida, ali ja vec imam dve, a stize i treca za par meseci. Dobro je da znam da Ajax radi posao.

Da li je samo kvasenje poenta? Mislim, lakse bi mi bilo sa onim cudom u flasici sa prskalicom, za pranje stakala.

Poz
[ cozmo_im @ 28.03.2012. 14:57 ] @
Kupi grebalicu za skidanje nalepnica u farbari i uzmi neku hemiju. Najbolje przi medicinski benzin. Najlakse se skine onaj okolni deo koji drzi nalepnicu. Ostalo samo pipavo i to je to. Ja nisam imo medicinski benzin i narokao Ajaxa i odradilo poso.
[ milivoje t @ 28.03.2012. 15:01 ] @
fenom sam je skinuo ko iz p
[ ludidzora28 @ 28.03.2012. 18:08 ] @
Citat:
cozmo_im: Inace pitali su neki u MUP i ne mora se skida moze iznad se lepi.

Hm... a ja u novinama citao da mora, mislim da je bio SAT uptanju ili nesto tako. Ako te uvate sa dve moze kaznu da tio pise, 5000 cini mi se. I bas su dali par nacina za skidanje...
[ nicolas @ 28.03.2012. 18:12 ] @
Svako u kući ima medicinski alkohol (97%), onaj ko misli da nema, neka pita ženu gde stoji :D
Ja sam alkoholom skinuo bez većih problema. Uzeo vatu, natopio alkohlom i posle par minuta kao da nalepnice nije ni bilo. I da treba i da ne treba, ne želim da ređam nalepnice koje više ne važe.
[ codeNO @ 29.03.2012. 01:58 ] @
Danas mi drug rekao da na mup sajtu ima pdf kako se "pravilno" skida nalepnica. Mene je mrzelo da trazim jer nitro razredjivac je odradio posao u 5sec. Pa koga ne mrzi neka trazi na mup.rs
[ nicolas @ 29.03.2012. 07:49 ] @
http://www.mup.rs/cms_cir/doku...0registracione%20nalepnice.pdf

Mada je to u suštini isto što je većina nas već uradila.
[ vladd @ 29.03.2012. 09:49 ] @
Ja prosto ne zelim da unosim ni aceton ni trihloretilen iznad plastike instrument table, posto se garantovano pojavljuje fleka, koja bi me izuzetno iznervirala.
A siguran sam da bi rastopili i nalepnicu i lepak.

Alkohol moze, ali bi mi najvise odgovaralo ako je uspesan Ajax ili carli ili bilo koje sredstvo za pranje.

Probao sam na suvo da grebem nalepnicu i pokazala je veliki otpro, a da potrosim par sati na tu zabavunisam raspolozen.
Elem, izmedju ovih uslova, ostaje pokusaj sa bllagim tecnostima.

Poz
[ Zarko Silic @ 29.03.2012. 10:49 ] @
jbt. ala ste napravili nauku o skidanju nalepnice.

Mozda je najjednostavnije da zamenite vetrobran staklo pa ne morate ni skidati nalepnicu.
[ inobradovic @ 29.03.2012. 11:20 ] @
ako si im reko ljudi se raspisali ko da je svemirski brod.
[ X Files @ 29.03.2012. 12:16 ] @
Citat:

jbt. ala ste napravili nauku o skidanju nalepnice.
Mozda je najjednostavnije da zamenite vetrobran staklo pa ne morate ni skidati nalepnicu.

Ja obično ženi (najčešćem suvozaču) kažem da nikako ne može da se skine glupa nalepnica... Onda ona (da se uveri) upotrebi nokte, i to je to... Tako sam skinuo one zastarele crnogorske ekološke etikete... Tako ću i u septembru da skinem ovu za registraciju. A vi se snalazite s hemijom i grebačima...
[ vladd @ 29.03.2012. 12:20 ] @
Zamena soferke je najelegantnije resenje, ipak

Poz
[ shunjalo @ 29.03.2012. 12:31 ] @
alkohl je potpuno neupotrbljiv za skidanje zaostalog lepka od nalepnica

Apotekarski benzin je nabolji, brzo skida, brzo ispari, sve gotovo za 10sec. On potpuno rastvara te lepkove.

Eventualno moze sa nitro razredjivacem samo treba paziti da ne kapne negde, da ne osteti plastiku, nakon njega treba prebrisati staklo nekom krpom
[ filka @ 29.03.2012. 12:41 ] @
Ja to vadim sa WD40.Ne ostaju nikakve tragove....
[ nicolas @ 29.03.2012. 12:57 ] @
Citat:
shunjalo: alkohl je potpuno neupotrbljiv za skidanje zaostalog lepka od nalepnica

Glupost! Ovo nije tačno!
I ovu sad nalepnicu od prošlogodišnje registracije i sve nalepnice koje su bile na šoferki kada je auto uvezen sam skinuo medicinskim alkoholom (97%) bez ikakvih problema.
[ etjen @ 29.03.2012. 13:50 ] @
sumporna kiselina je majka
[ cozmo_im @ 29.03.2012. 14:00 ] @
Ma brenerom.
[ codeNO @ 29.03.2012. 16:31 ] @
Citat:
vladd:...Ja prosto ne zelim da unosim ni aceton ni trihloretilen iznad plastike instrument table, posto se garantovano pojavljuje fleka, koja bi me izuzetno iznervirala.
A siguran sam da bi rastopili i nalepnicu i lepak.

ili postavis krpu iznad table i ako treba duplu krpu...bolje tri
[ Zarko Silic @ 29.03.2012. 20:03 ] @
Citat:
inobradovic: ako si im reko ljudi se raspisali ko da je svemirski brod.
Citat:
vladd: Zamena soferke je najelegantnije resenje, ipak:)Poz

Citat:
X Files: Ja obično ženi (najčešćem suvozaču) kažem da nikako ne može da se skine glupa nalepnica... Onda ona (da se uveri) upotrebi nokte, i to je to... Tako sam skinuo one zastarele crnogorske ekološke etikete... Tako ću i u septembru da skinem ovu za registraciju. A vi se snalazite s hemijom i grebačima...

Pa cujte ovako. Posle ovih mudrovanja:

te noktima, te trihloretilenom, te apotekarskom benzinom, pa cistim alkoholom (Ajax nisam detaljno razmatrao) covek postaje skroz smudjen, pa sam odlucio da ipak zamenim celo staklo. .

U ovoj eri ekoloske propagande, ipak je ova metoda najprihvatljivija. Nema hemije, nema lomljenja noktiju, a pored svega, ostaje i sekundarna sirovina.

Staro vetrobran staklo:

Stara nalepnica:

Pozvao sam momke iz Novusa da skrate ove moje muke:

I nakon 10 minuta posao je zavrsen.

Novo staklo:

i nova nalepnica

i jedan tuzni, poslednji osvrt na staru soferku:

[Ovu poruku je menjao Zarko Silic dana 31.03.2012. u 01:22 GMT+1]
[ vladd @ 29.03.2012. 20:12 ] @
Ne vredi ni lim da stavljam, znam coveka, kao da je Marfi iz prikrajka gledao sta se desava.

Tako da ne izazivam sudbinu..

Poz

P.S>
Zare, to se sprema autic za udaju?
[ Zarko Silic @ 29.03.2012. 20:23 ] @
Ma joook, kavu bre udaju?

Od sledece godine komplet registracija 100 eura. , a potrosnja 5 litara.

Autic ide 180 bez uzrujavanja. Nove gume, novi diskovi, novi amortizeri, sve potrosno novo. Originalni beskontaktni krovni nosaci (najveca nosivost u klasi, 100Kg). Zasto bi se prodavao?

Samo lud prodaje dobar i udoban auto.
[ ctrl alt del @ 30.03.2012. 10:05 ] @
^Pa što onda promeni dobru šoferku?!?!?!
[ pri3rak @ 30.03.2012. 10:13 ] @
Citat:
ctrl alt del: ^Pa što onda promeni dobru šoferku?!?!?!

Vec je rekao.Nije mogao da skine nalepnicu.Nego bilo je tu prostora za jos nalepnica, tj mogao je da smanji dodatne i nepredvidjene troskove registracije barem na 1/2 ili 1/3
[ brankos @ 30.03.2012. 23:33 ] @
Simpatično je sve ovo sa nalepnicama. A da se samo malo čitalo na ovom forumu kad se ta "novost" kod nas pojavija, problema sigurno ne bi ni bilo. Bila je otvorena tema - kako "ubediti" nalepnicu da se skida k'o u striptiz baru. Lokalne patriote su odmah drvlje i kamenje na pokretača teme, ne znam ni dan danas zašto. Na kraju se javio član koji je lepo opisao da su oni slične nalepnice vinjeta u Austriji za auto puteve pre poljupca sa staklom malko lepili za farmerke i da se posle tog čina ona skida kako hoće, a opet stoji na staklu i ništa se ne vidi. Našao sam još bolje rešenje, da se nalepnica još dok je lepak jak ispljeska po dlanovima dok lepak malo ne popusti... Treba iskoristiti mast koju unosimo kroz ishranu uštedi se i po koja šoferšajbna ;-)
[ straniplacenik @ 31.03.2012. 20:53 ] @
imbecilno je menjati staklo zbog obicne/neobicne nalepnice jbt
ne verujem da je to jedini razlog,...

evo nesto ne mogu da operem auto kako valja, ostalo nesto muzgavo, casom cu zovnem momke da mi promene karoseriju hahahaha imbecilno do moga majke mi
[ zex24 @ 31.03.2012. 21:52 ] @
Kao sto je neko vec rekao ovde, medicinski benzin i (mikrofiber) krpica skida za dva minuta (nalepnica se prvo odlepi pa ono sto ostane od nje). Ja sam se danas uverio.
[ iz zadnje klupe @ 04.06.2012. 18:21 ] @
Zarko,
pitanje u vezi lepljenja tablica kako pomenuste - silikon 11FC - moze li time tablica da se lepi na plasticni branik, Panda je u pitanju?
Jer okvir mi se raspao, hocu da 'zavarim' i ne mislim o tome.

hvala i pozz,
[ vladd @ 04.06.2012. 19:49 ] @
Skidao sam juce nalepnicu, po uputstvu devojke iz agencije. I nista lakse.
Skine se prva, sira nalepnica, a zatim i druga. Nakon skidanja druge nije ni ostalo lepka na staklu, na tom mestu. Ostatke lepka sa obicnom vodom i krpicom sam oljustio, otprilike kao tigar lepak sa prsta. Za par minuta. Bez ikakve "hemije".

Poz
[ Zarko Silic @ 04.06.2012. 20:44 ] @
Vladd opet nije procitao pitanje

Citat:
iz zadnje klupe: Zarko,
pitanje u vezi lepljenja tablica kako pomenuste - silikon 11FC - moze li time tablica da se lepi na plasticni branik, Panda je u pitanju?
Jer okvir mi se raspao, hocu da 'zavarim' i ne mislim o tome.

hvala i pozz,

Moze, ali ne garantijem da ces ih skinuti u komadu. Pod uslovom da prethodno ocistis povrsine i pod uslovom da namazes cele tablice.
[ codeNO @ 05.06.2012. 01:17 ] @
Vladd..sta ti je to rekla devojka iz agencije sto mi ne znamo, kako mozes da skines nalepnicu a da je negde ne zaparas

...cek...mozda ti je pricala kako se skida lako brus sa jednom rukom???????????????????

PS..i jel postoji crni silikon??
[ ventura @ 05.06.2012. 07:29 ] @
Kako vas samo ne mrzi da toliko tupite o skidanju jedne obične nalepnice... Kao i vinjete, registraciona nalepnica se najlakše skida strugačem nalepnica (naravno), a u nedostatku istoga nalepnicu skineš noktom, a ono đubre i lepak što ostane u svakom slučaju skineš najobičnijom krpicom koju si navlažio sa vodom...
[ codeNO @ 05.06.2012. 09:58 ] @
zato sto kad sam tako radio ocepim po 3mm2 nalepnice i tako narednih pola sata kidam i nalepnicu i zivce. a dok nisam posle uzeo nitro razredjivac lepak nije hteo da se skine...tako da prica o magicnoj vodi i pasulju...vazi sto skida lepak
[ Java Beograd @ 05.06.2012. 10:18 ] @
Citat:
ventura: Kako vas samo ne mrzi da toliko tupite o skidanju jedne obične nalepnice... Kao i vinjete, registraciona nalepnica se najlakše skida strugačem nalepnica (naravno), a u nedostatku istoga nalepnicu skineš noktom, a ono đubre i lepak što ostane u svakom slučaju skineš najobičnijom krpicom koju si navlažio sa vodom...

Moram priznati nisam čitao ovu temu, mada sam viđao naslov. Elem, došao šurak do mene pre neki dan, sa novom nalepnicom, pa ajde, kao da skinemo staru. Setim se ja da postoji tema na [es], gde se bogznakako diskutovalo, pa iako nisam čitao temu, pretpostavljam da je to za]ebana rabota, čim se onoliko diskutovalo.

Kažem ja tako šuraku, da je to prilično težak i zajeban pos'o, i počem sa pripremom: fen, pištolj za vreli vazduh (ako zatreba), malo vate, alkohol, aceton, razređivač ... I dok sam ja to pripremao, čačne šura noktom spoljnu nalepnicu, pa je odlepi, pa čačne noktom onu manju, unutrašnju, pa i nju odlepi. I onu srebrnkstu boju što je ostala počne da guli, a uto ja dođem a on me pita: "Što si mislio da je težak posao, kad ja ovo očas posla odlepih ?" Šta da mu kažem ? Da ljudi lome koplja na [es] forumu oko ove problematike ?
[ Zeleni zub @ 05.06.2012. 11:07 ] @
Sve vise auta po Paracinu vidjam da imaju i proslogodisnju i ovogodisnju nalepnicu na staklu. Neko je pominjao da je to kaznjivo... poeni neki ili sam ja to nesto pomesao (a da ne skidam sa neta pravilnike, mozda neko ima odgovor iz rukava). :)
[ tdusko @ 05.06.2012. 11:53 ] @
Ni svaka nalepnica nije ista. Austrijska vinjeta se skida za dve milisekunde dok ostatke slovenackih imam jos uvek na pola soferke. Doduse, ne znam da li su mozda nesto menjali ove godine, ali one od poslednjih par godina su tragedija. Oduvek sam se pitao zasto stalno na pumpama imaju akcije tipa na svakih 100 litara dobijete gratis strugac za vinjete. Prvi put kad sam probao da je skinem bilo mi je jasno :)
[ ventura @ 05.06.2012. 12:00 ] @
I strugač za vinjete ostavlja tragove lepka i komadiće nalepnice na staklu, ali doduše mnogo je lakše skidati nalepnicu sa njim nego guliti noktom... A taj ostatak lepka se skida vlažnom krpicom bez ikakvih problema, jer je taj lepak napravljen tako da se rastvara u vodi.
[ vladd @ 05.06.2012. 14:00 ] @
Citat:
Java Beograd: ...I dok sam ja to pripremao, čačne šura noktom spoljnu nalepnicu, pa je odlepi, pa čačne noktom onu manju, unutrašnju, pa i nju odlepi. I onu srebrnkstu boju što je ostala počne da guli, a uto ja dođem a on me pita: "Što si mislio da je težak posao, kad ja ovo očas posla odlepih ?" Šta da mu kažem ? Da ljudi lome koplja na [es] forumu oko ove problematike ?

Vole, obozavaju da lome koplja, posebno ako je u prazno.

Upravo tako, danas sam skinuo jos jednu, i sve je trajalo manje od tri minuta, s tim sto sam koristio pljucu umesto vode i papirnatu maramicu, za skidanje ostataka lepka.
Potpuno smesan posao, da bi diskutovali ovoliko, kada je vec razjasnjena, otkrivena, probana i dokazana, ekstremno laka i brza procedura.

Poz
[ Binary Mind @ 15.06.2012. 14:20 ] @
Kako su sugave ove registracione nalepnice. Juce sam skidao staru i lepio novu. Skidanje stare je lako islo uz pomoc, noktiju, blaznica za skidanje sminke i medicinskog alkohola. Trajalo je minut-dva. Medjutim kad sam lepio novu tu nastaje problem. Kod nove Ford Fieste je prilicno spusteno prednje vetrobransko staklo, a i A stubovi su masivni i tesko je prici donjem desnom uglu vetrobranskog stakla tako da sam registracoinu nalepnicu malo krivo nalepio i malo ostetio na jednom uglu pri lepljenju kad mi je desna ruka prilikom "nisanjenja" udarila u desni A stub. Kolike su sanse da mi saobracajci drze bukvice zbog toga?