U Srbiji je laž da je prosečna plata oko 300 evra !!! Skoro svi radnici u proizvodnji i uslugama zaradjuje maksimalno do 20 000 dinara a većina oko 16 000 dinara, a takvi radnici cine preko 80% ukupno zaposlenih u Srbiji. Ostalih 20% zaposlenih su ili kapitalisti ili oni na državnim jaslama koji imaju daleko veće plate pa zato guraju prosečnu platu na oko 300 evra mesečno. A CENE SVAKOG DANA RASTU!!
Šta želim reći? Hoću reći da smo mi Srbi postali robovi maloj šačici ultrabogataša i onih njihovih marionetskih političara i sindikalista. Naš sistem je postao takav da apsolutno radnici nemaju nikakva opipljiva i realna gradjanska i radna prava. Glavna radna prava su rad i pravo na realnu zaradu. Ta dva prava se brutalno i masovno krši u našoj jadnoj Srbiji.
Naša Srbija nije bedna. Srbija je izuzetno bogata i plodonosna Bogom dana država ali je uvek šačica moćnika izrabljuje i pljačka vekovima. Ti robovlasnici su toliko drski danas posebno jer plaćaju radnike svega stotinu evra dok oni voze džipove, imaju skupe jahte, vile na najskupljim lokacijama, brdo stanova, nezamislivo velike bankovne račune itd itd.
Obzirom da ne postoji slobodna i nezavisna sindikalna organizacija u Srbiji ja želim reći sledeće. Braćo Srbi postanite ponosni i uzdignute glave. Nemojte u strahu od gladi pristajati na robovanje uzurpatorima naših prava i pristajati da radite za minimalno minimalne plate i uslove rada. Recite NE poslodavcima koji vas plaćaju manje od 1000 evra mesečno. DA dobro ste čuli, 1000 evra je itekako realna prosečna plata u Srbiji kada bi bila normalna vlast kao na zapadu. Pogledajte samo kako žive vaši poslodavci !! Ako je kriza kako onda oni voze džipove i imaju svo ostalo bogatstvo koje se meri u milionima i milijardama dolara?? Hajdemo da ustanemo svi i da svi damo ultimatum našim poslodavcima - ili će nam povećati platu na realnu vrednost ili će mo svi dati otkaz. Medjutim moramo to uraditi složno svi do jednog jer u suprotno poslodavci će se onda vaditi na priču "kako u Srbiji ima mnogo nezapošljenih pa ako ti nećeš da radiš za 150 evra ima ko hoće". Znači poenta je da se organizujemo SVI u Srbiji jer jedino tako možemo postaviti ozbiljan ultmatum poslodavcima. U suprotnom ako ne prihvate moramo izdržati nezapošljeni i neka stane Srbija. Tako će mo dostojanstveno propasti svi zajedno, pa i poslodavci a ne kao sada ovako samo propadamo mi radnici a poslodavci se enormno bogate. Ovo što pišem je poso sindikata ali sindikat u Srbiji ne postoji. Sindikat umesto da bude jedinstven i složan on je razbijen na stotine i stotine sindikalnih organizacija a rukovodstva najmasovnijih sindikati su obične marionete poslodavaca preko političara.
Moramo ustati mi radnici i krenuti u borbu za svoja prava a naše pravo je da radimo i budemo plaćeni realno na osnovu ostvarenog profita. Profit svake fabrike ili preduzeća nije lično vlasništvo polsodavca već je to vlašništvo kako poslodavca tako i radnika i zato treba da se profit rasporedi pravedno. U tom smislu moramo se izboriti da se profit firme ne drži u tajnosti već da on bude transparentan i javan u svakom trenutku.
Ukoliko se pogadjate sa svojim poslodavcem za visinu vaše plate prilikom zapošljavanja gledajte ne to šta radite i koji vam je poso predvidjen već kakvim bogatstvom raspolaže dotični poslodavac. Ukoliko vozi džipove, ima lanac radnji, bezbroj stanova itd itd vi nemojte raditi kod nejga bez minimalno 1000 evra mesečno jer je očigledno da je njegov poso izuzetno profitabilan a da minimalno plaća radnike. Ako mu niko neće raditi ispod 1000 evra na kraju mora pristati jer inače će mu propasti firma, a oni se toga i najviše boje. Znači poenta je da imate svoje dostojanstvo i da cenite svoj rad a onda će vaš rad ceniti i poslodavci. Tako će mo ih primorati da daju realne zarade a ne da pristajete na ponižavajuće male plate. Znaci neka vam plata bude srazmerna bogatstvu koje akumuliše taj vaš poslodavac. Na kraju krajeva bolje i prositi i biti slobodan čovek nego biti rob i raditi za koricu hleba. A ja vam kažem kada bi ste prosili isprosićete više nego što vas plaćaju ultrabogati poslodavci iako kod njih radite vrlo teške poslove i preko 10 sati dnevno a kada prosite radite od 14h do 19h i pritom samo sedite a ipak zaradite isti toliki novac, ako ne i više.
Znači poenta je da imate svoje dostojanstvo i da cenite svoj rad a onda će vaš rad ceniti i poslodavci. Tako će mo ih primorati da daju realne zarade a ne da pristajete na ponižavajuće male plate. Znaci neka vam plata bude srazmerna bogatstvu koje akumuliše taj vaš poslodavac.
Da li mislite da Grčki poslodavci ne bi platili Grke 150 evra mesečno? Pa naravno da bi ih platili ali Grci imaju svoj ponos i cene sebe tako da niko neće raditi za tu smešnu cenu i zato poslodavci njihovi moraju platiti daleko veće plate.
Ne pristajte na rad bar za pocetak ispod 500 evra. Da ponovim da li bi neki Grk radio za 150 evra mesecno er koliko znamo tamo je kriza veća nego kod nas? Da li bi bilo ko u evropi radio za 150 evra? Da li bi bilo koji hrvat radio za 150 evra mesečno? Da li bi bilo koji Bosanac radio za 150 evra mesečno? Odgovor je NE NE NE NE !!! Pa da li je samo Srbin toliko siroma da mora raditi za tu nemoguće smešnu sumu novca mesečno??? Naravno da ne jer je Srbija bogatija i od Bosne, i od Hrvatske i od Grčke ali na žalost imamo korumpirane politicare i sindikalce pa sa nama rade poslodavci sta god žele i iživljavaju se. Zato podignimo glas Srbi i dignimo glave. Kada svi do jednog ustanemo poslodavci neće imati kud i moraće da podignu plate na realnu vrednost.
Kriza, kurs , inflacija, bla, bla, bla, sve je laž i sve je farsa. Srbi braćo jer imate Vi oči?? Zar ne vidite sta naši "siromašni" i krizom "zabrinuti" polsodavci voze, koje kuće i jahte imaju i bankovne račune??? Pa ako je istina da je kriza kako onda oni imaju to sve što imaju? A ako imaju to sve šta imaju da li je onda kriza u Srbiji??? Naravno da nema krize ili je i ima ali ipak nije baš tolika da nas plaćaju 150 evra mesečno. Zato ustajte braćo i hajde da se izborimo za svoja prava. Niko nam neće prava i paltu dati na tacni već moramo se izboriti!!!! USTAJTE SRBI krajnje je vreme ili nas više neće biti. Bela kuga će nas pojesti i više neće biti Srpskoga roda .
Bolje je ne raditi nigde i živeti na vodi i hlebu i boriti se za svoja prava a ne kao rob i raditi kod ultrabogatih poslodavaca i puniti im dzepove. Pa oni više potroše na svoje kućne ljubimce nego na svoje radnike. Znam jednog koji na kućnog ljubimca potroši i po hiljadu evra a ima nekoliko radnika koje plaća 150 evra mesečno.
Znači poenta je da imate svoje dostojanstvo i da cenite svoj rad a onda će vaš rad ceniti i poslodavci. Tako će mo ih primorati da daju realne zarade a ne da pristajete na ponižavajuće male plate. Znaci neka vam plata bude srazmerna bogatstvu koje akumuliše taj vaš poslodavac.
Da li mislite da Grčki poslodavci ne bi platili Grke 150 evra mesečno? Pa naravno da bi ih platili ali Grci imaju svoj ponos i dostojanstvo pa cene sebe tako da niko neće raditi za tu smešnu cenu, i zato poslodavci njihovi moraju platiti daleko veće plate.
Znači Zaključak je da je vaša plata ne onolika koliku plaća polsodavac već je onolika koliko vi cenite sebe.
[ deki77 @ 10.01.2011. 21:17 ] @
Sve si ti to lepo(preopsirno)napisao...mada vec vidjeno na ovom forumu.
I sta bi ti sad..??? opali po kuknjavi.Kriv je ovaj-onaj.I nije tacno da smo robovi vec lencuge i zabusanti.Pa pojedinci takav teren(gde jedni kukaju,drugi su upali u apatiju i depresiju,treci masu sindikalnim zastavama) lepo iskoriste da ti stave jaram i upregnu te.Jer ti stojis u mestu...godinama
A nesto prijatelju mora da se jede.I dok se kuka i tuguje godine prolaze..tj. prosle su.Kada je kod nas tranzicija uveliko trebala da bude, mi smo uveliko vodili ratove.Kada sam ja trebao da se zenim i osnujem porodicu tada su padale bombe.
Pa mi je sve to dosadilo..
A lepo ovde ljudi pisu... samo treba citati.
Opcije:
Novi Zeland,Australija,Evropa,Amerika
Ja sam jednu izabrao
[ iizuzetan @ 10.01.2011. 21:29 ] @
Citat:
deki77: Sve si ti to lepo(preopsirno)napisao...mada vec vidjeno na ovom forumu.
I sta bi ti sad..??? opali po kuknjavi.Kriv je ovaj-onaj.I nije tacno da smo robovi vec lencuge i zabusanti.Pa pojedinci takav teren(gde jedni kukaju,drugi su upali u apatiju i depresiju,treci masu sindikalnim zastavama) lepo iskoriste da ti stave jaram i upregnu te.Jer ti stojis u mestu...godinama
A nesto prijatelju mora da se jede.I dok se kuka i tuguje godine prolaze..tj. prosle su.Kada je kod nas tranzicija uveliko trebala da bude, mi smo uveliko vodili ratove.Kada sam ja trebao da se zenim i osnujem porodicu tada su padale bombe.
Pa mi je sve to dosadilo..
A lepo ovde ljudi pisu... samo treba citati.
Opcije:
Novi Zeland,Australija,Evropa,Amerika
Ja sam jednu izabrao
Epa ja necu iz svoje domovine iako imam ponudu da idem da radim u jednu od najacih firmi na zapadu kao programer. Ako odem znaci da sam izgubio i predao se. Moj je cilj da pobedim ovaj korumpirani rezim i ove monopoliste. a resenje je tu samo je potrebno da se artikulisemo, ujedinimo, izaberemo ljude patriote i od Srbije napravimo najmocniju drzavu na svetu po kvalitetu zivota a za to imamo i resurse i pameti jedino nas jebadu korumpirni politicari cije je jedino zanimanje u zivotu politikanstvo i lopovluk. Evo i kako ce mo:
Znaci neka vam plata bude srazmerna bogatstvu koje akumuliše taj vaš poslodavac.
Gde si ovo video na svetu?
Citat:
Epa ja necu iz svoje domovine iako imam ponudu da idem da radim u jednu od najacih firmi na zapadu kao programer. Ako odem znaci da sam izgubio i predao se. Moj je cilj...
Tako sto ces da sedis na ulici i prosis?
[ ArsenLupen @ 10.01.2011. 21:40 ] @
[ srbaja @ 10.01.2011. 21:47 ] @
Sto bre odmah napadate coveka, predlog je odlican. Ja samo mislim da je bezveze da se cimamo i da sve to organizujemo za samo 1000 evra. Predlazem da odmah trazimo 2000, pa eventualno u nekim pregovorima spustimo na 1800. I topli obrok da se poveca srazmerno.
[ serbolicious @ 10.01.2011. 21:55 ] @
Citat:
Epa ja necu iz svoje domovine iako imam ponudu da idem da radim u jednu od najacih firmi na zapadu kao programer. Ako odem znaci da sam izgubio i predao se. Moj je cilj da pobedim ovaj korumpirani rezim i ove monopoliste. a resenje je tu samo je potrebno da se artikulisemo, ujedinimo, izaberemo ljude patriote i od Srbije napravimo najmocniju drzavu na svetu po kvalitetu zivota a za to imamo i resurse i pameti jedino nas jebadu korumpirni politicari cije je jedino zanimanje u zivotu politikanstvo i lopovluk. Evo i kako ce mo:
Kakve resurse imamo? Naftu? Zlato? Dijamante?
Kakvu pamet imamo? Odlicne skole? Obrazovanje iznad proseka? Skolovanu radnu snagu?
Bezi odatle dok si jos mlad - kasnije ce biti kasno!
[ Isak666 @ 10.01.2011. 22:05 ] @
I ja ne znam sto ste napali coveka odma'?
Slazem se da treba ici na vecu sumu za plate, pa da se klizi dole tokom pregovora - ali 1500€ se ne sme preci!
Treba videti i oko radnog vremena nesto, da se skrati ili obavezne dve pauze po sat vremena.
Pa ti veliki kapitalisti ne rade ni polovinu tog radnog vremena!
[ deki77 @ 10.01.2011. 22:09 ] @
Niste samo pojasnili za sumu BRUTO ili NETO
[ Isak666 @ 10.01.2011. 22:12 ] @
Ja kontam neto.
A sve ostalo - socijalno, zdravstveno, penzija, ekskurzije da plati drzava jer ona isto jasi narod kao i kapitalisti.
[ component @ 10.01.2011. 22:16 ] @
Ja sutra idem pravo kod šefa da mu kažem da neću da radim za manje od 1000 evra! Neka on nađe drugu budalu!
[ iizuzetan @ 10.01.2011. 22:43 ] @
ok ynaci resenje je da i dalje radimo ya 150, 200, 400 evra mesecno dok oni za svoje kucne ljubimce trose i po 1000 i 2000 evra mesecno?
Btw trazi 2000€, pa onda pregovaraj do 1500€ - ispod ne idi!
[ losmipfc @ 10.01.2011. 23:51 ] @
Kako ste naivni, i napisali ovde za koliku najnizu sumu cemo pristati. Pa naravno da ce oni procitati ovo i u startu nam ponuditi 1500e, i onda nista nismo uradili...
[ vlada131 @ 10.01.2011. 23:54 ] @
Citat:
iizuzetan Bolje je ne raditi nigde i živeti na vodi i hlebu i boriti se za svoja prava a ne kao rob i raditi kod ultrabogatih poslodavaca i puniti im dzepove
Kad/ako imaš/budeš imao decu, ti im to objasni kad te pitaju 'tata, a što mi nemamo 'leba da jedemo, i zašto živimo na ulici?'. Siguran sam da će razumeti...
[ iizuzetan @ 11.01.2011. 00:44 ] @
Citat:
vlada131: Kad/ako imaš/budeš imao decu, ti im to objasni kad te pitaju 'tata, a što mi nemamo 'leba da jedemo, i zašto živimo na ulici?'. Siguran sam da će razumeti...
Znaci u prevodu hocete reci da i dalje radimo za 150 evra mesecno i da se ne borimo za nasa prava ili sta predlazete? Koliko vidim vi samo pljujete po mojoj temia nista ne predazete koje je resenje ili sta? Ja sam bar predlozio nesto a vi nista samo se potsmevate bez argumenata.
[ Marko_L @ 11.01.2011. 03:08 ] @
Da, vi se lepo organizujte i tražite onako kolektivno minimum 1000 evra platu, a firme će onda isto tako kolektivno da dovedu ovde Induse, Kineze, Rumune, Bugare... koji će da rade ovde za duplo manje para.
Šta ja predlažem ? Radi na sebi i povećaj svoju tržišnu vrednost. Ako si kasirka, onda ne možeš da očekuješ više od 15-20 hiljada dinara... ali ako si dobar menadžer, programer, varioc, stolar, arhitekta, modelar, pravnik... ili šta ti već ide od ruke, a traženo je, možeš bez problema da imaš 1000 evra, pa naviše.
[ vlada131 @ 11.01.2011. 05:56 ] @
Ja te ne ismevam, mada kad napišeš nešto ovako:
Citat:
iizuzetanNa kraju krajeva bolje i prositi i biti slobodan čovek nego biti rob i raditi za koricu hleba. A ja vam kažem kada bi ste prosili isprosićete više nego što vas plaćaju ultrabogati poslodavci iako kod njih radite vrlo teške poslove i preko 10 sati dnevno a kada prosite radite od 14h do 19h i pritom samo sedite a ipak zaradite isti toliki novac, ako ne i više.
malo je teže biti ozbiljan.Vidi, tvoj plan ima mali problem: kad neko odluči da sebe (i svoju porodicu, ako je ima) osudi na prosjački život radi "viših ideala", dotični zli poslodavac će uvek naći nekog izdajnika koji, zamisli, neće da prosi nego da radi i obezbeđuje sebi i porodici koliki-toliki prihod, uz mogućnost, što spomenu Marko, da malo unapredi sebe i dobije povećanje, ili ode u drugu firmu/zemlju gde će ga bolje plaćati. Tako da ćeš teško moći da računaš na 'kolektivnu svest' ljudi koji će sebe i svoje porodice osuditi na prosjačenje na ulici, osim ako se ne radi o nekim revolucionarima koji imaju alternativne izvore prihoda, ili ih neko izdržava, mada i tad sumnjam da bi vodili rat protiv poslodavaca sedenjem na 'ladnom betonu od 14-19h i pružanjem šešira prolaznicima...
[ 3way @ 11.01.2011. 06:54 ] @
Citat:
iizuzetan: Znaci u prevodu hocete reci da i dalje radimo za 150 evra mesecno i da se ne borimo za nasa prava ili sta predlazete? Koliko vidim vi samo pljujete po mojoj temia nista ne predazete koje je resenje ili sta? Ja sam bar predlozio nesto a vi nista samo se potsmevate bez argumenata.
Sta si predlozio?
Na koji nacin da se boris?
Da izadjes na ulicu i vices da oces vecu platu ili da prosis par sati dnevno?
[ jnk @ 11.01.2011. 07:47 ] @
Ja imam bolje rešenje a to je da sam napraviš firmu i budeš poslodavac i da svojim radnicima daš platu po 1500 eur i onda će oni biti više motivisani i ti ćeš imati super preduzeće.
[ component @ 11.01.2011. 08:20 ] @
Bio sam kod šefa i izneo sam mu sve što je iizuzetan rekao. Rekao je da ne mogu da dobijem 1000 evra platu :( Rekao sam da ću dati otkaz ako mi ne poveća platu na 1000 evra na šta je rekao da mogu slobodno da dam otkaz...
@iizuzetan
Šta sad da radim? Da dam otkaz ili ne? Ako napustim posao ne znam da li ću naći drugog ko će mi dati 1000 evra? A ovi će me brzo zameniti za nekog ko će raditi za moju sadašnju platu? Javi mi što pre šta da radim!!!
[ etjen @ 11.01.2011. 08:23 ] @
otkaz odma' To se ne razmišlja ni sekund...
[ dejande @ 11.01.2011. 08:50 ] @
problem jeste u tome sto pristajemo da radimo za male pare , dokle god se kolektivno svest ne promeni bice ovako ... radis ko stoka i dobijes 15.000 dinara platu.
kada pocnemo sami sebe da cenimo tada ce i poslodavac poceti da nas ceni jer ce znati da ne postoji niko ko ce raditi ispod normalne nadoknade za odredjeni posao.
dzabe cela ova prica dokle god su svi u frci da sacuvaju posao pa makar i ne primali platu ili plata kasnila mesecima, da vidimo kako bi sve izgledalo kada bi na primer sve cistacice u srbiji rekle nas rad vredi xxx eura i kada poslodavac ne bi mogao da nadje neku koja ce raditi ispod te cifre mislite li da bi "gazda" uzeo metlu i krpu u ruke.
ja se secam kada je sve ovo krenulo nizbrdo 90-te i izbeglice su oborile cenu rada jer su bez pogovora tada pristajali da rade i za najmizernije plate jer su imali humanitarne pakete i pomoc i bili su u boljoj situaciji od nas koji smo zbog njih i njihovih stavova prihvatali da radimo i mi za te iste bedne plate, samo sto nama niko nije davao dzak brasna secer ulje deterdzent i sapun za dzabe.
definitivno drzava mora da stane na put privatnicima koji exploatisu radnika , dokle god drzava ne kaze plate moraju da budu 50% zarade preduzeca ( bez troskova za privatne stvari letovanja, benzina za privatan automobil, frizera i cokolade koju jedu njihova deca ) ovde nece biti bolje.
u bilo kojoj normalnoj zemlji se za platu dogovarate i pregovarate , jedino u srbiji je neumesno na razgovoru za posao pitati kolika je plata.
[ ArsenLupen @ 11.01.2011. 09:13 ] @
Citat:
dejande:ja se secam kada je sve ovo krenulo nizbrdo 90-te i izbeglice su oborile cenu rada jer su bez pogovora tada pristajali da rade i za najmizernije plate jer su imali humanitarne pakete i pomoc i bili su u boljoj situaciji od nas koji smo zbog njih i njihovih stavova prihvatali da radimo i mi za te iste bedne plate, samo sto nama niko nije davao dzak brasna secer ulje deterdzent i sapun za dzabe.
Reci mi da se salis i trolujes molim te.
[ Isak666 @ 11.01.2011. 09:18 ] @
I mene isto zanima :D
@component
Ne znam sta se femkas. Ionako si nam vec spustio cenu rada na 1000€.
[ Marko_L @ 11.01.2011. 09:31 ] @
Citat:
da vidimo kako bi sve izgledalo kada bi na primer sve cistacice u srbiji rekle nas rad vredi xxx eura i kada poslodavac ne bi mogao da nadje neku koja ce raditi ispod te cifre mislite li da bi "gazda" uzeo metlu i krpu u ruke.
Ne bi. Našao bi neku Rumunku, Moldavku, Ukrajinku... koja bi bez problema radila za te pare i još mu blajvala usput.
[ dejande @ 11.01.2011. 10:44 ] @
@ArsenLupen
na zalost ne salim se a ti ako si se negde nasao prozvanim stvarno mi je zao.
izbeglice su tada radile za istu platu kao ja samo sto ja nisam imao humanitrnu pomoc od crvenog kriza i polumjeseca ........
@Marko_L
vidi moze da nadje rumunku ili moldavku koja ce da mu za platu od 100 e jos i odradi uslugu , ali kada bi porez za tu rumunku drzavi morao da plati deset puta vece doprinose zadovoljio bi se domacom cistacicom za xxx eura bez pusenja.
[ component @ 11.01.2011. 10:55 ] @
Ma sve je to lepo... ali niko ne kaže šta ja da radim? Moram što pre da kažem da li dajem otkaz ili ne!
Gde je sad iizuzetan da mi kaže šta da radim! Lepa mu je ideja: "nećemo da radimo za ispod 1000 evra", a kad stvarno nešto treba da se uradi...
[ DaliborP @ 11.01.2011. 10:58 ] @
Citat:
dejande: izbeglice su tada radile za istu platu kao ja samo sto ja nisam imao humanitrnu pomoc od crvenog kriza i polumjeseca ........
Blago izbeglicama!
[ Marko_L @ 11.01.2011. 11:00 ] @
Moguće, ali kada bi se država suočila sa situacijom da se gomila firmi zatvara, jer nemaju posla, niti ima ko da radi u njima, kao i gomilom nezaposlenog stanovništva... počela bi vrlo brzo da snižava te kriteriijume i deli državljanstva i šakom i kapom.
Stvar je u tome što se plata ne može povećavati na zahtev, nego povećanjem tržišne vrednosti. Zemlja ima GDP takav kakav ima i plate su sasvim srazmerne sa tim. I sad, možeš ti tražiti platu i 5.000 evra, ali džaba kad nema ko da ti je da, a da mu se to isplati, jer kupovna moć stanovništva nije dovoljna. A da se svima povećaju plate, nije moguće, jer ne postoji tolika stvorena vrednost.
Tako je svuda u svetu i ne postoji čarobni štapić koji to može da promeni. U svakoj zemlji imaš par procenata bogatih, par procenata siromašnih i najveći procenat srednjeg sloja čiji raspon plata dosta varira. Jedina je razlika u tome što u razvijenim zemljama, sa jačim GDP-om, taj srednji sloj bolje živi nego u ovima sa manjim poput Srbije. Ali, ako ćemo relano, Srbija uopšte nije u tako lošem položaju. Recimo, minimalac u Srbiji je oko 15.000 dinara, a to spada u TOP 30% plata u svetu, ako ne i 20%. Prosečna srpska plata od 35.000 dinara spada u TOP 10-15% plata u svetu. Pa treba i o tome razmisliti kada se krene sa kuknjavom.
Da li može bolje ? Naravno, ali se to neće postići zahtevanjem da se plate podignu i štrajkovima, nego isključivo zavrtanjem rukava i stvaranjem veće vrednosti, kako bi i GDP porastao i kako bi se stvorili uslovi da plate, pa samim tim i standard porastu. Nema tu neke preterane filozofije.
na zalost ne salim se a ti ako si se negde nasao prozvanim stvarno mi je zao.
izbeglice su tada radile za istu platu kao ja samo sto ja nisam imao humanitrnu pomoc od crvenog kriza i polumjeseca ........
Mozda smo mi ziveli u nekoj drugoj zemlji zajedno :D
Pa je l' ti stvarno kontas da su izbeglice smanjile cenu rada u Srbiji '93. na dve marke mesecno?
Ili da je to brasna i ulja sto su dobijali ti ubogi ljudi razlog da budes zavidan?
Za ta us*ana pakovanja cudnog ulja ili iznosene odece da se uhvatis kao neciju prednost, dok si ti ziveo svoj na svome?
I ko je i gde je zaposlio te izbeglice? Koji procenat i na kojim poslovima?
@§%&!!!
[ ArsenLupen @ 11.01.2011. 11:07 ] @
@ Dejande
Hvala bogu nikad nisam bio izbeglica pa se ne nalazim prozvanim, ali poznajem ljude koji jesu jer tamo odakle su dosli im je bilo zivot ili smrt. Pazi dobro, ne pricam o onima koji su se rasprodali za debele pare i dosli ovde da srbuju, znam i takvih, pricam o ljudima koji su u pola noci iz kreveta sa dve razlicite carape kapitala dosli ovde jer im je zivot bio o koncu.
Mene bi iskreno bilo sramota i osecao bih se kao stoka(da ne upotrebim neku jacu rec) da tako nesto mislim, a kamoli kazem, ali na kraju, ovo je slobodan svet i svako ima pravo da kaze sta misli.
Citat:
kada bi porez za tu rumunku drzavi morao da plati deset puta vece doprinose zadovoljio bi se domacom cistacicom za xxx eura bez pusenja.
Cenim da tako mislis i o onima koji iz Donjih Cekrcica dodju u Bg pa Beogradjanima kradu posao, ispravi me ako gresim ,ali mi licis na tipa sa takvim stavom.
Na temu, sreca nasa pa nismo standarda kao jedna Nemacka ili Svica pa da nam poljski vodoinstalateri kradu posao, pametan onaj Dacic kad kaze, mi smo u krizi pa se navikli. Uber resenje da nam ni te Moldavke ne dolaze, oh srece oh radosti.
[ Wi-Fi @ 11.01.2011. 12:48 ] @
Ja mislim da bi drzava trebala da donese neki zakon/uredbu i da svima (i privatnom sektoru, uz neki rok da eventualno prebace posao negde napolje) podigne platu na par hiljada € mesecno...
Onda, u roku od par meseci, sve ode u 3 lepe p.m, svi ostanu bez posla i € i mozda konacno skapiraju sta je to drustvo, drzava, privreda, ekonomija i sl. stvari koje ih trenutno ne zanimaju ili imaju potpuno pogresnu predstavu. Pa ko prezivi - bar ce biti pametniji
[ iizuzetan @ 11.01.2011. 13:38 ] @
Citat:
Marko_L: Moguće, ali kada bi se država suočila sa situacijom da se gomila firmi zatvara, jer nemaju posla, niti ima ko da radi u njima, kao i gomilom nezaposlenog stanovništva... počela bi vrlo brzo da snižava te kriteriijume i deli državljanstva i šakom i kapom.
Poenta je u tome sto do toga nikad nece doci jer nasi kapitalisti itekako imaju para da povecaju plate na evropski nivo. Pogledaj samo kako oni zive i koliki su im bankovni racuni. Ako je kriza i nasi "siromasni" kapitalisti bi vozili polovnjake a ne ovako menjaju automobile cim izadje neki novi model BMW-a i to onih tapaciranih za bezbednost koji kosaju preko pola miliona evra.
Citat:
Marko_L:Zemlja ima GDP takav kakav ima i plate su sasvim srazmerne sa tim.
Na zalost to nije slucaj sa Srbijom jer u Srbiji ne postoje nezavisni sindikati koji bi aktivno i efikasno pregovarali sa kapitalistima da bi doslo do te situacije. U Srbiji su sindikalske vodje kupljene od strane kapitalista. Takodje do toga bi doslo kad bi politicari bili neutralni kao sudija u pregovoru izmedju kapitalista i sindikalaca. Medjutim u Srbiji politicari su na platnom spisku kapitalista i ultrabogatasa monopolista. Znaci, da postoji u Srbiji nezavistan sindikat i da postoji neutralna politika bio bi ti u pravu. Ovako lupas gluposti i unosis zabunu jer ocigledno si ti jedan od tih kapitalista.
Citat:
Marko_L: .......Našao bi neku Rumunku, Moldavku, Ukrajinku... koja bi bez problema radila za te pare i još mu blajvala usput......
E zato postoji drzava da zastiti domace radnike i zabrani ulaz strancima koji bi da rade. Dakle samo moze turisticki kao sto radi zapadna evropa, amerika, kanada, australija...
[ DaliborP @ 11.01.2011. 14:07 ] @
Citat:
iizuzetan: Poenta je u tome sto do toga nikad nece doci jer nasi kapitalisti itekako imaju para da povecaju plate na evropski nivo.
Pa to, naravno da imaju! Srbija ustvari ima standard kao Holandija, samo nas lazu i kradu!
[ losmipfc @ 11.01.2011. 14:53 ] @
Citat:
dejande: izbeglice su tada radile za istu platu kao ja samo sto ja nisam imao humanitrnu pomoc od crvenog kriza i polumjeseca ........
Da ne kazem sta grublje, probacu da se suzdrzim...
Dabogda bio izbeglica pa dobijao dzak brasna, secer i ulje za dzabe!
[ component @ 11.01.2011. 16:30 ] @
@losmipfc
Ne daj se isprovocirati :)
@dejande
Prestani da lupaš gluposti.
@svi
Tema zaslužuje da bude u Ultra MadZone. Ideja je glupost neviđena! Lepo sve to zvuči "Nemojte da radite za manje od 1000 evra. Pobunite se!" a kad neko kontkretno proba nešto da uradi svi gledaju na drugu stranu i prave se blesavi (pokretač teme takođe).
Elem, nisam dao otkaz. Neće da me plate 1000 evra tu gde sam i ostajem za isti novac za koji sam i do sada radio. A pokretaču teme savetujem da proba sam da uradi to što predlaže (ako je uopšte zaposlen).
[ etjen @ 11.01.2011. 17:02 ] @
eto, baš bezveze, nisi izdržao da daš otkaz, c.c.c.
sigurno imaš platu 998 Eura, pa ti i nije tolika frka!
[ Marko_L @ 12.01.2011. 09:58 ] @
Citat:
Poenta je u tome sto do toga nikad nece doci jer nasi kapitalisti itekako imaju para da povecaju plate na evropski nivo. Pogledaj samo kako oni zive i koliki su im bankovni racuni.
Hoću, samo mi reci gde to može da se pogleda. Jel ima neki sajt tipa bankovniracunikapitalista.com ili mora da se provaljuje u računarske sisteme banaka, što si ti već uradio pretpostavljam ? Uostalom, sve da imaju para da povećaju plate, zašto bi to uradili umesto da ih zadrže za sebe. Razlog zašto neko otvara firmu ili postaje preduzetnik je upravo taj da se zaradi više para nego što može radeći za nekoga. Ti bi sad da se taj novac razdeli radnicima kroz veštačko povećanje plata. I šta onda dobijaš ? Pa dobijaš državu u kojoj niko ne želi da bude poslodavac, jer više može da zaradi kao radnik, pa samim tim dolazi do disbalansa u odnosu radnika i radnih mesta. Taj disbalans i danas postoji, ali bi ovako bio nekoliko puta veći. I super, zvanična prosečna plata je 2000 evra, ali je zato 90% nezaposlenih.
Znaš, problem sa ovakvim stvarima je što moraš malo da uključiš mozak i sagledaš širu sliku, a ne samo da istripuješ da nešto može i onda na sva usta trubiš kako to može da se izvede, ne obraćajući pažnju na posledice tako nečega. Ako ti nije jasno zašto tako nešto nije izvodivo u praksi, eto, izvoli otvoriti firmu i nijednog radnika nemoj plaćati ispod 1000 evra, pa javi rezultate poslovanja.
Citat:
Na zalost to nije slucaj sa Srbijom jer u Srbiji ne postoje nezavisni sindikati koji bi aktivno i efikasno pregovarali sa kapitalistima da bi doslo do te situacije. U Srbiji su sindikalske vodje kupljene od strane kapitalista. Takodje do toga bi doslo kad bi politicari bili neutralni kao sudija u pregovoru izmedju kapitalista i sindikalaca. Medjutim u Srbiji politicari su na platnom spisku kapitalista i ultrabogatasa monopolista. Znaci, da postoji u Srbiji nezavistan sindikat i da postoji neutralna politika bio bi ti u pravu. Ovako lupas gluposti i unosis zabunu jer ocigledno si ti jedan od tih kapitalista.
A šta tu ima sindikat da pregovara. Pregovaraj sam. Lepo odeš kod poslodavca i kažeš "Ja hoću 1000 evra platu" i siguran sam da ćeš je dobiti ukoliko dokažeš poslodavcu da vrediš taj novac. Ako ne vrediš, ne vidim kako će neki sindikat tu da ti pomogne. Znaš, ima i u Srbiji ljudi čija je plata mnogo više od tih 1000 evra za koje si se uvatio, i nisu im trebali nikakvi sindikati da bi ugovorili tu platu. Ako tebi treba sindikat da ti to ugovori, to znači da ne vrediš taj novac, simple as that.
Citat:
E zato postoji drzava da zastiti domace radnike i zabrani ulaz strancima koji bi da rade. Dakle samo moze turisticki kao sto radi zapadna evropa, amerika, kanada, australija...
Tačno, ali za sve postoji granica, pa i za to. Hebi ga, neko mora i da čisti ulice, a ako domaće stanovništvo to neće, država mora da dozvoli uvoz radne snage spolja, inače će ljudi početi da se dave u go*nima. Isto tako, neko mora da radi i za neki minimalac, jer eto postoje radna mesta koja naprosto ne vrede više od toga. Pa, kad se već pozivaš na zapadnu Evropu, pogledaj malo ko radi te prljave i slabo plaćene poslove... uglavnom Turci, Srbi, Bosanci, Marokanci, Arapi, itd. Samo je razlika između tih zapadnih zemalja i Srbije u tome što oni nemaju toliku stopu nezaposlenosti, pa ih uvoz radne snage ne pogađa toliko. Za Srbiju, tačnije srpsko stanovništvo bi to bila katastrofa. No, ako ljudi neće da rade, ne može zbog toga cela privreda da stane, nego bi se našao neko ko može i hoće da radi.
[ Miroslav Jeftić @ 12.01.2011. 11:26 ] @
@iizuzetan
Čitaj malo Nušića, Domanovića, Zmaja i ostale, ništa se bitno u Srbiji nije promenilo u zadnjih 150 godina... niti će se promeniti.
[ ArtCool @ 12.01.2011. 14:28 ] @
Citat:
Miroslav Jeftić: ništa se bitno u Srbiji nije promenilo u zadnjih 150 godina... niti će se promeniti. :)
Istina uvek isti vladaju samo je naroda manje :)
[ Miroslav Jeftić @ 12.01.2011. 15:00 ] @
Ne baš, danas verovatno samo Beograd sa širom okolinom ima više stanovnika nego cela Srbija pre nekih 120-130 godina
[ ArtCool @ 12.01.2011. 15:05 ] @
Citat:
Miroslav Jeftić: Ne baš, danas verovatno samo Beograd sa širom okolinom ima više stanovnika nego cela Srbija pre nekih 120-130 godina :)
A koliko bi imala nekada da nismo uvuceni u ratove ?
I koliko to danas ima Beogradjana koji su rodom iz Beograda ili bar iz Srbije a koliko ih im sa strane, ako gledamo sve drzavno okupljanje na jednom mestu onda si u pravu.
Danas je svako Beogradjanin ko se doselio iz radijusa od 1000km, koliko bi bilo bez tih ljudi.
[ component @ 12.01.2011. 15:39 ] @
ihaaaaa.... a koliko bi bilo Amerikanaca da nisu englezi kolonizovali Ameriku?
Ali ni ko se rodio u Beogradu nije pravi Beograđanin ako mu se tu nisu rodili i oba roditelja i sve babe i dede... a i tu ne računamo one "pridošle" delove Beograda tipa Čukarica, Zemun, Surčin, Zvezdara... Molim lepo... samo ko je iz Starog grada (i njegovi pretci)
[ Miroslav Jeftić @ 12.01.2011. 19:23 ] @
Citat:
ArtCool: A koliko bi imala nekada da nismo uvuceni u ratove ?
I koliko to danas ima Beogradjana koji su rodom iz Beograda ili bar iz Srbije a koliko ih im sa strane, ako gledamo sve drzavno okupljanje na jednom mestu onda si u pravu.
Danas je svako Beogradjanin ko se doselio iz radijusa od 1000km, koliko bi bilo bez tih ljudi.
Svašta. Pošto pre nekih hiljadu i kusur godina Srbija nije ni postojala kao država, onda možeš slobodno reći da niko iz Srbije nije poreklom iz Srbije, a još manje iz Beograda.
[ ArtCool @ 12.01.2011. 19:43 ] @
Zasto pricamo o milenijumima i stolecima, koliko je bilo Srba do 90' i koliko ih ima danas u Srbiji (a da ti Srbi nisu iz Bosne i da ne racunamo Crnogorce kojih ima vise ovde nego u maticnoj drzavi koji su ovde stranci).
Sustinski sve nas je manje, mortalitet nad natalitetom je u osetnoj ekspanziji zadnjih dve decenije, a sto se tice zakljucka pa sigurno nas ima danas vise nego pre par miliona godina (kakva su sad to peralele) interesuje nas valjda novija istorija
(od Bosanskog rata pa na ovamo) a ne iz perioda Jure ili malo blize iz perioda Marije Terezije.
Ali razumeli smo se u sutini, poenta je da dosla kurta ili murta svi su pod nekom trecom mustrom i nama uvek isto LOSE.
E sad sto se tice robovanja, pa svi smo mi robovi dokle god smo u nekom uredjenom sistemu, ako hocemo da budemo slobodni onda moramo biti u nekom haosu ili negde izolovani gde cemo sami sebi biti sistem i gde necemo podlegati pravilima.
Mi sustinski nismo ni svesni koliko robujemo svemu....ne bi ja tu Srbe previse izdvajao od drugih naroda.
[ Isak666 @ 12.01.2011. 20:35 ] @
Pa ne bih bas rekao da je sloboda=haos.
Sloboda ukljucuje u sebe samoogranicavanje onoga sto ugrozava drugog. Upravo to samoogranicavanje je predmet dogovora izmedju ljudi koji se formalno sprovodi kroz zakone.
Tako da to ne bih nazvao robovanjem, posto je uglavnom svaki zakon koji se odnosi na neke najbitinije stvari (zivot, imovina, rad) opste prihvacen od drustva.
[ Miroslav Jeftić @ 12.01.2011. 22:09 ] @
Citat:
ArtCool: Zasto pricamo o milenijumima i stolecima, koliko je bilo Srba do 90' i koliko ih ima danas u Srbiji (a da ti Srbi nisu iz Bosne i da ne racunamo Crnogorce kojih ima vise ovde nego u maticnoj drzavi koji su ovde stranci).
Sustinski sve nas je manje, mortalitet nad natalitetom je u osetnoj ekspanziji zadnjih dve decenije, a sto se tice zakljucka pa sigurno nas ima danas vise nego pre par miliona godina (kakva su sad to peralele) interesuje nas valjda novija istorija
(od Bosanskog rata pa na ovamo) a ne iz perioda Jure ili malo blize iz perioda Marije Terezije.
Koliko god da nas ima, ima nas više od Slovenaca, Slovaka, a ima nas slično kao i Austrijanaca i Mađara pa živimo petnaest puta lošije od svih pomenutih. Da nas je duplo više, to bi verovatno samo značilo duplo više sirotinje i nezaposlenih.
[ divx_by_jasmin @ 28.01.2011. 20:28 ] @
ideja i dokaz o tome da smo robovi je Izuzetna , ali nacin na koji bi to mogli da resimo kastrofalan.
da dodam i ja neke stvari, a posto je UMZ moze dosta toga da se 'lupa'
ova situacija i ideja o vecim platama ne muci samo jednog coveka , vec 90% stanovnistva , pa cak i one na vlasti koji se 'bore' da urade nesto povodom malih plata u Srbiji. Po mom vidjenju na svet o ovom trenutku ima samo jedan izlazu u susret prosecne plate od 1000E za svakog radnika .. ali.. da li stvarno zelimo te plate ? da li smo ponosan narod ? ne .. ja mislim da mi ne zelimo plate od 1000E vec da zelimo da se vrati vreme kakvo je nekad bilo a to valjda '60 '70te i '80te.. ili vreme kada je na celu bio Josip B. Tito. Iako nisam ziveo u to vreme cuo sam da se jako lepo zivelo.. ali ako pogledas zasto se lepo zivelo Videces prvo veliku jugoslaviju kojoj su granice bile otvorene , uvoz izvoz slobodan, moto je bio : kupujmo domace , i samim tim je drzava funkcionisala savrseno. takodje velika prednost zbog koje je to vreme napredovalo, a ovo danas ne moze je to 'posleratno' vreme. jer su se tad sve drzave i izgradile. znaci ciglane , proizvodnja crepova , namestaja , kucnih aparata su radile punom parom , i samim tim je drzava bila jaka i uspesna, i bilo je para za sve .. a sada svi imaju kuce i domove, ciglane rade, ali se materijal daleko manje prodaje, kucni aparati koji su danas kvalitetniji nego ranije , pa svaka kuca ima televizor marke samsung sony koji rade po 10godina bez ijednog kvara . i realno zasto bi neko kupovao drveni EI nis koji se kvario na 6meseci kad postoji nesto mnogo kvalitetnije.. a svaki je dom imao bas EI i RIZ liniju, gramofon u svojoj kuci..
Ako cemo realno Srbija nikad nije bila nesto posebno jaka drzava industriski gledano. postojao je EI nis koji je bio dobar u svoje vreme. ali kakvo je za to vreme bio Sony samsung Philips i ostale jace marke.. takodje RIZ iz Zagreba .. dobar ali daleko losiji od konkurenicije .. To je sve funkcionisalo sa skupom 6 drzava koje su bile kao jedno. nazalost to se 'raspalo' i nece se nikad vise spojiti.. ali..
postoji nova mogucnost za nesto slicno a to je savez drzava jer tako najbolje funckionise sistem i kao sto svi znaju nesto za sta se Normalan covek bori , dok ga ljudi koji zive u proslosti ostoravaju.. to je svakako EVROPSKA UNIJA.. e u evropskoj uniji radnici su zasticeni , i imaju plate 1000-3-4000E zavisno od posla koji obavljaju , ali globalno svi zive odlicno , bez odricanja nekih osnovnih stvari kojih se mi odricemo itekako... i .. ako stvarno zelimo plate od 1000E onda moramo podrzati predlog ulaska u EU jer sama Srbija kao sto su neki rekli bez privrede, industrije, i nikakvih prirodnih bogastva ne moze opstati , a ne pruziti 1000E svakom stanovniku.. ali kao sto sam vec rekao MI NE ZELIMO PLATU 1000E, mi imamo ponos . ili mozda treba da dobijemo po nosu..
..neko je ovde spomenuo komentar u temi povecanje ADSL brzine sa 1 na 2 mbps kako u Sloveniju ljudi imaju po 60mbps u oba smera , i kako je to nesto sto svi prosecni korisnici interneta imaju za nekih 5-10E dok napredni mogu dobiti i vece brzine uz malu doplatu.. ocigledno im je ta osoba koja je to postavila zavidela , i pitala se gde smo mi u svetu kada se borimo sa 1 i 2 mbps za koji dajemo 10% zarade. ali.. slovenci imaju gay populaciju za koju nisam ni ja bas, ali i to je moralo da dodje , pa ako se pola sveta pomirilo sa tim , zar smo samo mi ostali koji ce mo to vecno odbijati ? ponosan smo narod nema sta .. da li da se ponosimo na to sto je na ulici sve vise ljudi koji hleb traze u kontejnerima , ili sto 200.000 ima gladnih ljudi, i sto je polako tonemo u go*na do guse .. a realno se ne zna sta je bolje na ulici videti , dva coveka kako setaju, ili na svakom cosku, prosjaka od kojih se zile zalede za koje nema mesta u bolnicama jer primaju samo osiguranike.. a svi znamo sta se sve vidja na zelenom vencu.. jeza i strah..
samo bi rezimirio ovu temu o tome da mi nemamo 1000E platu i da ne mozemo da imamu toliku platu. ja opet kazem MI NECEMO PLATU 1000E , mi hocemo 200E ali da smo ponosni, i da se rugamo slovenicima koji ni nemaju vremena da vide gay parove od lepog i organizovanog zivota..
[ iizuzetan @ 31.01.2011. 16:16 ] @
Evo najsveziji dokaz koji je bas bas dokaz da se srbi tretiraju kao stoka a ne kao normalni radnici. U sloveniji gorenje placa radnike oko 1000 evra mesecno a ista ta fabrika u srbiji placa radnike samo nekoliko stotina evra, ne znam 200, 300. Eto to je dokaz da poslodavci imaju mogucnost da plate radnike u srbiji 1000 evra ali to ne zele jer nemaju potrebe jer nasa vlada je prodala nas radnike i ne stoji iz nas vec stoji iza poslodavaca i radi u njihovu korist.
[ DaliborP @ 31.01.2011. 16:18 ] @
Fantastican dokaz!
[ component @ 31.01.2011. 16:35 ] @
Nikakav dokaz!
[ divx_by_jasmin @ 01.02.2011. 12:16 ] @
zanimljivo zapazanje, ali postoje tu dosta stvari zbog kojih radnici gorenja u Srbiji imaju prosecnu srpsku platu. Zamisli samo da gorenje daje po 1000E svakom radniku, dok ostale fabrike po 200-300E poznajuci nas narod nastala bi 'zlatna groznica' za radnim mestom u gorenju, nije iskljuceno da je moguce da bi radnici tajnastveno uklanjani sa radnih mesta , davanje bezpotrebnih otkaza(pod pretnjim NN lica) pa cak i ono najgore.. samo da bi se neko nasao na tom radnom mestu sa tom platom.
drugo iskreno do sad nisam cuo da u Srbiji ima gorenje fabrika a kolko sam se informisao na netu ima ih ili ce ih imati cak 3 sto je veliki korak u svet i kao sto pise da su gradjani dobili 20.000 radnih mesta sto je izuzetan broj, mozemo se zahvaliti Sloveniji sto posluje kod nas. Jos kada dodju Evropski zakoni u Srbiju, i bude se primenio zakon za radnike, ne sumnjam da ce vrlo brzo radnici gorenja u Srbiji dobiti prosecnu Evropsku platu.
trece iako slovenija i gorenje imaju para da placaju svakog radnika u Srbiji po 1000E , ako joj budzet koji donose Srpske Fabrike ne pokriva troskove + dobit, onda je jasno da nece davati iz svog dzepa, a verujem da prozivodi koji se proizvode kod nas da se i prodaju kod nas , pa je cena verovatno niza, ali opet.. kakvo je trenutno stanje u zemlji, vecina ima uredjaje stare po 10 god i nema nameru da ih menja dok se ne pokvare , a i kada se pokvare svako gleda da prodje jeftinije popravkom.. tako da dok sve ne dodje na svoje ne moze se ni dobiti plata u jednoj fabrici, vec se to mora zaokonom i standardom primeniti na sva radna mesta ..
[ mulaz @ 01.02.2011. 13:16 ] @
Radnici su kao roba ... i to svuda! Firma postoji da ostvari profit (i samo za to)!
Ako ti treba 100 radnika, i ako mozes da nadjes 100 ljudi, koji ce da ti rade za 100eur mesecno... platices jim 100eur mesecno. Ako dodje u taj grad jos dosta ljudi koji bi radili za 50eur mesecno, firma plati 50eur. Naravno to vazi za radnu snagu koje ima dosta. Ako mogu da nadju dovoljno radnika koji rade za 10eur mesecno... sto bi ih platili vise?
Ako ti trebaju neki visoko kvalifikovani radnici... kojih ima u celoj zemlji recimo 10, i svi su zaposleni... moras da ponudis vise... odnosno vise od toga koliko im placa sadasnja firma + jos vise da bi menjali posao.
Naravno... granice se podvlace kod minimalne plate na donjoj, i efektivnog profita koji donosi kvalifikovan radnik na gornjoj.
[ vjamovic @ 01.02.2011. 14:09 ] @
Evo najsveziji dokaz koji je bas bas dokaz da se srbi tretiraju kao stoka a ne kao normalni radnici. U sloveniji gorenje placa radnike oko 1000 evra mesecno a ista ta fabrika u srbiji placa radnike samo nekoliko stotina evra, ne znam 200, 300. Eto to je dokaz da poslodavci imaju mogucnost da plate radnike u srbiji 1000 evra ali to ne zele jer nemaju potrebe jer nasa vlada je prodala nas radnike i ne stoji iz nas vec stoji iza poslodavaca i radi u njihovu korist.
I još po njihovim rečima radnici u Srbiji imaju veću produktivnost nego radnici u Sloveniji koji su plačeni pet puta više.
Tako da sva lepa logika ne pomaže za veću produktivnost nećeš dobiti više para , nego kao u pregovorima dosadni i uporni borbeni dobijaju najviše.
O produktivnosti sam [itao izjavu direktora iz Slovenije ali nazalost sad nemogu da citiram
[ ArtCool @ 02.02.2011. 00:58 ] @
Citat:
vjamovic: Evo najsveziji dokaz koji je bas bas dokaz da se srbi tretiraju kao stoka a ne kao normalni radnici. U sloveniji gorenje placa radnike oko 1000 evra mesecno a ista ta fabrika u srbiji placa radnike samo nekoliko stotina evra, ne znam 200, 300. Eto to je dokaz ...
Ne znaci to po sebi nista spec.
Slovenci nisu dosli kod nas da bi nam dali istu platu, vec zato sto znaju da mi nemamo posao i zato sto ce se kod nas bez problema raditi za 200-300 evra i zato sto je njima tako veci profit.
I u sustini mi mozemo biti i vise nego zadovoljni, da mi nismo hteli da pristanemo Bugari ili Rumuni bi sigurno ;)
Zasto su Srbi (i ja sa njima takodje) bolji od Kineza kao ljudi u cemu to konkretno, da mi imamo 300 evra a oni mesecno 50 dolara, recimo ili koliko vec ... takva je geopoliticka situacija i nista se tu nece u Srbiji jos dugo promeniti.
Ako hoces vise idi tamo gde se placa vise (Skandinavija,Svajcarska, Engleska,Kanada,Amerika,Australija pojedine zemlje Arapske lige i severne Afrike...)
Ne ocekuj da nasa zemlja bude kao date nabrojane...
I naravno da smo kao siromasniji ROBOVI bogatijima, pa i ti si rob svom gazdi, ako neces ima ko hoce...uvek ima ko hoce.
E to sto bi mi hteli da smo gospoda "de ne radimo nista a super plata i benificije" i da nas drustvo tapse po ramenima i kaze "To tebra boli te racku..." e to proslo pre 20 godina, i znas sta, nece biti vise NIKAD.