[ m4rk0 @ 21.01.2011. 16:49 ] @
Ako je neko jeo dobru pizzu sa morskim plodovima, a zna recept, nek napise isti. Hvala unapred. |
[ m4rk0 @ 21.01.2011. 16:49 ] @
[ ventura @ 21.01.2011. 16:57 ] @
Generalno:
Uzmeš koru za picu (svejedno da li praviš sam ili si kupio zaleđenu), premažeš kečapom i staviš sir za podlogu (mocarela je neki default, mada je kod nas popularniji kačkavalj). Morske plodove prokuvaš par minuta, ocediš i staviš na picu... Odozgo nabacaš još šta god hoćeš/imaš u kuhinji (masline, origano, bosiljak, jaje, neko povrće...) i to je to... Kuvanje u suštini nije neka nauka, i nije strašno ako umesto 100grama nečega ti staviš 110 ili čak 150 grama... Ako i zezneš nešto sa nekim sastojkom sledeći put ćeš znati da ne stavljaš toga toliko i to je to.. [ nkrgovic @ 21.01.2011. 17:01 ] @
Citat: ventura: Generalno: Uzmeš koru za picu (svejedno da li praviš sam ili si kupio zaleđenu), premažeš kečapom i staviš sir za podlogu (mocarela je neki default, mada je kod nas popularniji kačkavalj). Morske plodove prokuvaš par minuta, ocediš i staviš na picu... Odozgo nabacaš još šta god hoćeš/imaš u kuhinji (masline, origano, bosiljak, jaje, neko povrće...) i to je to... Kuvanje u suštini nije neka nauka, i nije strašno ako umesto 100grama nečega ti staviš 110 ili čak 150 grama... Ako i zezneš nešto sa nekim sastojkom sledeći put ćeš znati da ne stavljaš toga toliko i to je to.. Nije kuvanje nauka, kuvanje je umetnost. A stavljane kecapa necu da komentarisem. Na picu ide sos od paradajza. Ako te mrzi da pravis svoj (obaris paradajz, ocistis od kozice, bacis semenke, pa meso sameljes i pomesas sa sokom, onda u sve to dodas zacine - i voila :) ) - bar kupi neki tomatino sa bosiljkom ili tako nesto..... [ ventura @ 21.01.2011. 17:15 ] @
Citat: nkrgovic: Nije kuvanje nauka, kuvanje je umetnost. A stavljane kecapa necu da komentarisem. Na picu ide sos od paradajza. Ako te mrzi da pravis svoj (obaris paradajz, ocistis od kozice, bacis semenke, pa meso sameljes i pomesas sa sokom, onda u sve to dodas zacine - i voila :) ) - bar kupi neki tomatino sa bosiljkom ili tako nesto..... Čovek je tražio recept za picu (!!!), a ti mu pričaš o sosu od paradajza :) [ Srđan Pavlović @ 21.01.2011. 17:21 ] @
Pa ok, sto da ne, ima razlike.
Ja cesto pravim picu (doduse ne to sa morskim plodovima), i velika je razlika u ukusu kada koristis neki kecap i kada koristis paradajz sok / sos, sto se mene tice u korist paradajz soka (uzmem onaj Tomatino ljutkasti malo). [ nkrgovic @ 21.01.2011. 17:26 ] @
Domaci sos je keva, ali tomatino je skroz OK varijanta, posebno za studente...
I da, domace i smrznuto testo, da parafraziram jednu reklemu, NIJE SVE JEDNO! [ ventura @ 21.01.2011. 17:28 ] @
Mašite poentu obojica :)
Čovek traži "recept za picu", što samo po sebi znači da će biti zadovoljan ako dobije bilo šta što je jestivije od đona na cipeli :) Ako već idemo u sitna crevca, za picu je daleko najbitnije testo... Kakvo brašno će da koristi, način izrade, kako će da ga mesi itd itd... Dalje, nakon toga je najbitniji sir tj. mix sireva... Da ispadne dobro treba ti mix više vrsta sira... Pa onda kvalitet sastojaka... Zamrznuti morski plodovi koje je kupio u C marketu su žnj kategorija i ne razlikuju se mnogo od đona na cipeli :) ... Pa tek onda dolazimo do toga da li će na ukus bolje uticati sos od paradajza ili će i kečap odraditi stvar :) [ Srđan Pavlović @ 21.01.2011. 17:40 ] @
Pa dobro, ali na ovo moze lako da utice bar, tomatina ima svuda,
i bolja je i ta low-cost pica sa njime nego sa kecapom, to je sve :) [ m4rk0 @ 22.01.2011. 13:34 ] @
Hvala svima na zelji da pomognu. Samo malo da preciziram moje pitanje :)
Testo mi nije toliko bitno, tu sam ubo kako i sta ide (pravio sam "klasicne" pizze tipa capricosa :)). Sad bih hteo malo da eksperimentisem sa necim pikantnijem tipa morski plodovi, pa me interesuje postoji li recept za pizzu konkretno sa morskim plodovima (tj. sta i u kojoj meri od morskih plodova moze da ide na pizzu), jer pretpostavljam da i tu ima pravilo sta moze i u kojoj kombinaciji ici. [ Srđan Pavlović @ 22.01.2011. 13:46 ] @
Pazi, svako ima svoj ukus i nikada ni jedan kuvar, koliko god bio vrhunski ne moze ugoditi svima.
Zato, najvaznije ti je da eksperimentises sam, spremas jela (ako to vec volis), i pravis ono sto TI MISLIS da najbolje pravis i da ti se najvise svidja. Pusti ti neke recepte i ostale gluposti. [ Kovacevic Vladimir @ 22.01.2011. 14:48 ] @
Citat: m4rk0: (tj. sta i u kojoj meri od morskih plodova moze da ide na pizzu), jer pretpostavljam da i tu ima pravilo sta moze i u kojoj kombinaciji ici. Ova pizza jeste eksperiment. Olakšavajuća okolnost je jedino ta, da "morske plodove" poistovećujete sa onim zamrznutim pakovanjima po našim Marketima. Od tog mix-a nekih komadića može eventualno da se napravi neka salatica, ili rižoto...pa sa dodatkom začina, belog vina, limunovog soka, maslinovog ulja...još nekako i priredi nešto po "morskom ukusu". Pozdrav [ ventura @ 22.01.2011. 15:09 ] @
Citat: m4rk0: ...jer pretpostavljam da i tu ima pravilo sta moze i u kojoj kombinaciji ici. Sve dok ti se ukus sviđa, možeš da stavljaš šta god hoćeš... E sad normalno, ako staviš prave škampe na picu, nećeš to mešati sa onim zamrznutim plodovima jer ćeš upropastiti ukus, tako da eto na te stvari treba da gledaš.. Mada ako ti se sviđa, možeš i jastoga da staviš pa da pomešaš sa smrznutim lignjama i to je ok :) Postoji i pica sa sardinama iz konzerve koja je uz to i prilično popularna (anchovies pizza), tako da što se tiče sastojaka možeš da staviš bukvalno bilo šta.. [ Srđan Pavlović @ 22.01.2011. 15:16 ] @
Staviš veliku juneću šniclu
[ Pirossi @ 22.01.2011. 19:14 ] @
Citat: ventura: Postoji i pica sa sardinama iz konzerve koja je uz to i prilično popularna (anchovies pizza)... pošto se krenulo u sitna crevca - sardine nisu isto što i inćuni [ mmix @ 22.01.2011. 20:17 ] @
Citat: Kovacevic Vladimir: Olakšavajuća okolnost je jedino ta, da "morske plodove" poistovećujete sa onim zamrznutim pakovanjima po našim Marketima. Od tog mix-a nekih komadića može eventualno da se napravi neka salatica, ili rižoto...pa sa dodatkom začina, belog vina, limunovog soka, maslinovog ulja...još nekako i priredi nešto po "morskom ukusu". Ti si bas avanturista, ja se ne usudjujem da probam to Samim tim sto u te mixeve stavljaju neociscene shrimpove (kozice) ne bi to probao pa da je poslednja hrana na svetu. Shrimpovi su bottomfeederi, hrane se otpadcima i ko zna cime a oni ti serviraju shripmove bez uklonjene centralne "vene" tj digestivnog trakta. Sto je najgore znam i dosta restorana koji kupuju takve shrimpove i ondi ih spremaju neociscene. Uzas. Kupio sam i firkomove i neke kineske na kilo, i neke vijetnamske, nigde ali nigde u Srbiji nisam nasao da ima da se kupi deveined shrimp. Samim tim spremanje bilo cega sa shrimpovima a da ne jedes fekalije ukljucuje sat vremena zezancije da svakom pojedinacnom shrimpu viljuskom odstranis "venu". Posle ti je bas do jela NIsmo svi shrimpokoljaci tj zamisli hoces sniclu, al prvo da ocistis svinjska crevca pa onda snicle [ Ivan Dimkovic @ 22.01.2011. 20:30 ] @
Eh... mislim da previse cepidlacis mmix, okreni obrni dosta morske hrane je prilicno kontaminirano svacim, nekad mnogo vise nego zivuljke koje hodaju po zemlji :-)
Najjaci je fatty-tuna Sushi (toro) koji je ujedno i najskuplji... topi se u ustima masna tuna, ali kad malo bolje razmislis, salo je upravo deo sa najvise teskih metala koji su se talozili tokom zivota te tune... prijatno :) [ mmix @ 22.01.2011. 20:35 ] @
Stoji, al podvlacim crtu kod fekalija
Bolje cista ziva nego ziva pomesana sa fekalijom [ m4rk0 @ 22.01.2011. 20:35 ] @
Napravljeno nekoliko vrsta pizza i izmedju ostalog i sa morskim djakonijama. Nije mi se uopste svidela :( Lignje, dagnje, hobotnica i sta se vec tu naslo..nista mi se ne svidja :S
Ostale pizze od "kopnenih zivotinja" :p su do jedne ispale ekstra. Bice i slika :) [ Kovacevic Vladimir @ 22.01.2011. 21:12 ] @
@mmix
Mnogo je grubo to - fekalije. Pa, kako bi onda jeli žive i kuvane školjke, kuvane puževe, pa i one girice pržene u fritezi? Misliš da to može da se odvoje "probavni organi"? Pozdrav [ mucorino @ 22.01.2011. 21:25 ] @
Ja takodje obožavam da spremam jela, pa i picu.
Sam odradim testo i nemože da se poredi sa onim koje kupiš gotovo.Ni blizu. Imam želju i ja da probam sa plodovima mora, ali tu nemožeš da staviš svega i nije bitno koliko.Koliko sam upućen mora da se zna tačno koliko čega ide.Nije to ni kulen ni sir.Valjda će se neko javiti kome je uspelo tj. zna koliko čega ide [ mmix @ 22.01.2011. 21:49 ] @
@Vladimir, ko kaze da ja jedem sve to Grubo ili ne, tu je Znam ja da toplota sve to sterilise, ali bar za morske plodove nikad nisam siguran u to, meso se mnogo brze skuva neko sto se sadrzaj creva sterilise. Plus sto mi se ukus skoljki nikad nije svideo bas toliko da rizikujem shellfish trovanje. Malo su me razmazili napolju, imao sam farm-grown shrimpove vec ociscene, samo u ljusturi (koja se skine za 5 sekundi ako neces da grilujes) i ociscene lignje . Ovde sam nasao lignje ali shrimpovi su suvise komplikovani
sto se tice seafood pizze, google je bre vas prijatelj, ima raznih fora i fazona i raznih recepata. Google: "sea food pizza recipe" [ ventura @ 22.01.2011. 22:20 ] @
@mmx
Nisu sve škampe iste što se tiče čišćenja vene iliti crevca (ako prihvatimo da kod nas kad neko kaže škampe obično misli na kozice (prawns))... Po nekom mom iskustvu male kozice koje se kod nas obično prodaju zahtevaju da im se očisti vena jer se u suprotnom baš osete... Dok recimo škampe ili tiger prawns ja lično ne čistim jer nema neke razlike u ukusu... Mada i čišćenje kozica nije nešto specijalno komplikovano - rasečeš po sredini, staviš pod mlaz vode, prođeš prstom i to je to.. Ide jako brzo.. Ovo su te male kozice na koje mislim: A ovo su tiger prawns (azijski) koji uopšte ne trebaju da se čiste: [ mmix @ 22.01.2011. 22:41 ] @
Ma nisam ni rekao da je komplikovano ali kad treba da ocistis 50-ak komada za celu familiju, to potraje :) Jos ako su oni frikomovi gambori (koje btw pisu da su prawns sto nema sanse), upola sitniji od "normale" treba ti dobar sat da ih ocistis.
Inace, prawns ovde nisam ni video. Sve sto sam ja nasao su kozice (regularni shrimp) [ ventura @ 22.01.2011. 23:10 ] @
Kozice su prawns, a škampe (oni sa tvrdom ljuskom) ponekad mogu da se nađu sveže po ribarnicama, ali uglavnom su zaleđene u paketu koji košta oko 3-4 hiljade...
A inače sam provalio jednu ribarnicu na pijaci u 44 bloku, ribarnica je ništa posebno, ali od negde nabavljaju ekstra kozice, kesa od 1kg očišćenih kozica vrlo pristojne veličine (veće nego one što se kod nas prodaju sveže) košta tipa 1000 dinara! [ 3way @ 22.01.2011. 23:16 ] @
Citat: mmix: Ma nisam ni rekao da je komplikovano ali kad treba da ocistis 50-ak komada za celu familiju, to potraje :) Jos ako su oni frikomovi gambori (koje btw pisu da su prawns sto nema sanse), upola sitniji od "normale" treba ti dobar sat da ih ocistis. Ima ih i ociscenih, bas sam juce pojo par desetina gambora :) Uzeo sam ih u Merkatoru, a ko je distrubuter pojma nemam...I bili su bas sitni i ukusni. Inace i Frikomove sam nalazio ociscene, jedine koje sam morao sam da cistim su oni koje dobijam pravo iz mora :) Ti su stvarno najbolji - i ukus i miris :) , al dok ih ocistis smoris se ko konj... Kad imam takve, isprzim ih sa sve ljustiricom, pa ih cistim nakdnadno, kozica uglavnom sama spadne... E samo to se ne racuna za picu...Inace u Dalmaciji ovo zovu kozica, ne znam odakle taj gambor... [ ventura @ 22.01.2011. 23:23 ] @
Citat: 3way: Ima ih i ociscenih, bas sam juce pojo par desetina gambora :) Uzeo sam ih u Merkatoru, a ko je distrubuter pojma nemam.. On je sigurno mislio na očišćene od govanaca unutra, a takvi se ne prodaju nigde osim u restoranu ;) Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|