[Ovu poruku je menjao Ankalagon the Black dana 25.01.2011. u 20:40 GMT+1]
[ Ankalagon the Black @ 25.01.2011. 20:34 ] @
Jel neko pogledao film? Kakvi su utisci?
[ janko.84 @ 25.01.2011. 22:17 ] @
Da neko nije slucajno ne neke titlove naleteo?
[ JankoNIS @ 25.01.2011. 22:24 ] @
Stavio sam da se skida, cim odgledam javljam utiske, jer su i prva dva dela bila odlicna. Hvala za linkove.
[ boki @ 26.01.2011. 22:42 ] @
Izaslo je officijalno na youtubetu.
Promenio sam link u prvoj poruci.
[ Horvat @ 27.01.2011. 20:19 ] @
evo ja ga sad pogledao
prvo - predugacak je!
drugo - stalno mi je u glavi bila pesma "money makes the world go 'round"
sto se samog sadrzaja tice, ima mnogo zanimljivih cinjenica iznesenih (i naravno preterivanja,al ne mogu reci da sam naisao na jednu veliku laz,kao sto je to bila u 1. delu u vezi toga da porez uopste ne moraju placati u americi)
licno me je fascinirao podatak da dojencad, prerano rodjena, koja se ne diraju - najverovatnije umiru u roku od par dana!!
nazalost, istina je i ono oko efikasnosti proizvodnje - smanjenja radnih mesta - a broj ljudi se povecava - vise ljudi nema prihode, kako okrenes - nije dobro - ima nas (ljudi) previse
opet, one ideje o radikalnoj promeni sveta - nisu ostvarive, zasto, jednostavno zasto ni komunizam nije ostvariv - ljudi su smece,pod jedan, a pod dva, razliciti ljudi imaju razlicite potrebe
meni se licno ni najmanje ne dopada ideja da svi zive u jednakim kucama/stanovima, to me podseca na razne 1984,equilibrium i slicne tematike
pa pogledajmo i satore indijanaca - nisu svi jednaki - jedan je manji,drugi veci,drugom su sare na cebetu ovakve,onom onakve...
zanimljivi su i podaci kako velike razlike u prihodima medju stanovnistvu uticu na mnogo sta, pa i na mentalno zdravlje
i ono da wall street-u trebaju ljudi sa psihickim manama, jer nemaju osecaj privrzenosti, koje nece biti briga kako ce kupovina/prodaja ovoga ili onoga uticati na tog radnika je isto dobro receno
jako je dobra poenta oko odrzivosti!
kako rasipamo sve, sto se proizvode proizvodi da bi se kvarili, a ne kao nekad, da bi trajali
imam osecaj da u potrosackoj elektronici postoji jedan chip sa posebnom ulogom samo da ucini uredjaj neispravnim nakon odredjenog vremena ili odredjenog broja upotrebe (sto i nije daleko od istine, postoje razni stampaci,fax masine i slicno koje rade do xx stampanja a posle kaze a-a, kupi novi, na srecu, moze se frizirati 8) )
sve u svemu, meni je licno odvratno "lova iznad svega", sto previse ljudi bi rodjenu mamu prodali za saku dolara, sto im nista nije, nazovimo to, sveto
[ boki @ 27.01.2011. 20:30 ] @
Mnoge stvari su u proslosti izgledale nerealno a sad su stvarnost.
Ne mislim da je realno za 10 godina da se razumemo....
[ Horvat @ 27.01.2011. 20:41 ] @
u potpunosti se slazem sa time
ili narodski receno "ne zna vece sta jutro donosi"
ali opet, slicni "eksperimenti" su pokusavani, pa su propadali, zbog "proste" ljudske psihe, tj navike
mogao bi i ti dati komentar o dokumentarcu/sadrzaju
[ Wi-Fi @ 27.01.2011. 20:51 ] @
Ja sam davno gledao prvi deo (koji je blago receno izuzetno glup), ovaj drugi ni ne nameravam... Sam Zeitgeist pokret/filozofija je takodje mnogo glup(a).
Ali sto se tice npr. ovog:
Citat:
Horvat:
jako je dobra poenta oko odrzivosti!
kako rasipamo sve, sto se proizvode proizvodi da bi se kvarili, a ne kao nekad, da bi trajali
kraci zivotni ciklus proizvoda pospesuje proizvodnju i potrosnju koja dalje podstice razvoj, tako da je to zapravo dobro, a ne lose. Cekic moze (i treba) da se napravi da traje, ali auto, kompjuter, telefon, tv i sl. ne. Max par godina, pa nesto novo, bolje.
[ Horvat @ 27.01.2011. 20:56 ] @
zasto ne? zasto ne napraviti kauc koji ce da traje?
zasto ne napraviti orman koji ce da traje?
zasto ne napravati mobilni koji ce da traje? sta fali da imas mobilni star 10 godina? jer ne moze da vozi android? big deal
da se ponovim, zasto ogranicavati rad stampaca na x stotina hiljada kopija?
[ boki @ 27.01.2011. 21:03 ] @
Pa utisak mi je pozitivan.
Najvise me raduje sto se zapravo sada radi na tome...
Ljudi unutar movementa zapravo vec razvijaju taj software za resurse-management itd.
Jedino jos ne vidim jasnu strategiju za tranziciju.
Al moja teorija je da je tranzicija moguca tek se stvari jos dodatno pogorsaju i postanu kriticne...
Kada postojeci sistem krene da se rusi onda cemo videti sta ce biti...
.
Citat:
Wi-Fi: Ja sam davno gledao prvi deo (koji je blago receno izuzetno glup), ovaj drugi ni ne nameravam... Sam Zeitgeist pokret/filozofija je takodje mnogo glup(a).
Odlicni argumenti.
[ Wi-Fi @ 27.01.2011. 21:04 ] @
^^Pa imas kvalitetan namestaj koji traje. Ali ne kosta 10-20k (dinara) vec par k eura... Uostalom, i proizvodnja namestaja (kao i materijali koji se koriste u istoj) napreduju, tako da...
Sto se tice mobilnih, ortak nosi 3310 koji i dalje traje a ima 10-ak godina. Ali, odavno ga je pregazilo vreme. Iz godine u godinu su sve vece potrebe, zahtevi, primena... Ko hoce, moze da koristi i tako nesto, izbor postoji.
Za stampace isto - pojave se bolji (ekonomicniji, brzi, kvalitetniji). Vecini se isplati prelazak, opet, ko nece - ne mora
@ boki: Argumenti su otprilike isti kao argumenti autora/ucesnika u filmu, tako da...
[ boki @ 27.01.2011. 21:15 ] @
"Argumenti su otprilike isti kao argumenti autora/ucesnika u filmu, tako da... "
A film nisi gledao....
Stampaci su napravili mizaran napredak u zadnjih 10 godina a i vise...
Laserski stampac i 95-te je i dalje sasvim kompetendan i dan danas.
[ Horvat @ 27.01.2011. 21:17 ] @
prvi i ovaj su nebo i zemljA
ima ormana (garderobera) kojima se nece sarke sjbati posle x godina intenzivnog koriscenja?
ili kauc koji ce zadrzati oblik posle 20 god svakodnevnog koriscenja?
ima kvalitetnijih,to stoji, ali kvalitetnih,tesko
ako njemu odgovara taj stampac - sto bi ga menjao?
i na kraju taj stampac zavrsi kao jos jedno djubre iz kojeg gomilu ne mozes ni reciklirati
i sta mu fali sa 3310? ima pozive ima sms - to je telefon
ako ti treba kamera - uzmes fotoaparat
ako ti treba komp - uzmes prenosni komp/pda/sta vec
s tim "glupim/zastarelim" 3310 ce brze pozvati broj,nego s "savremenim/modernim" sa ekranom na dodir
[ Wi-Fi @ 27.01.2011. 21:19 ] @
^^Gledao sam I deo...
Stampac stampa isti broj strana? Istom brzinom? Isti kvalitet stampe? Ne bih bas rekao, ali ako je tako - niko vas ne tera da menjate... Mislim, sto ne koristite stampace iz 1995. (ili 2005.), a ostali neka menjaju par puta godisnje...
Cemu ta potreba da se "propise" pravilo koje svi moraju da postuju? To je bolesno
@ Horvat: Nebitno, kad neko mnogo laze, fabrikuje cinjenice, povezuje nepovezivo a argumenti su mu na nivou mog "mnogo je glupo", dzabe i "nebo i zemlja" razlika.
Tacno tako - sto bi ga menjao. Ko nema potrebu - ne mora ni da menja. Vrlo jednostavno. Ali ne sme drugima da namece takav princip, nemaju svi iste potrebe
[ Horvat @ 27.01.2011. 21:22 ] @
jesi ti procitao sta sam napisao?
imaju u sebi ugradjenu zabranu od x stotina hiljada kopija (sta je to za jace preduzece ispucati?) i nakon toga NE DA da stampas (jedino da ga "friziras"), nego kaze, kupi novi, iako je potpuno ispravan
[ Wi-Fi @ 27.01.2011. 21:27 ] @
I? Jel' znas da ima limit? Ako ti je to poznato, mozes da:
a) u startu kupis stampac nekog drugog proizvodjaca (koji nema limit)
b) kad "ispucas" tih xxx hiljada, bacis/recikliras i kupis novi
c) promenis firmware
Ako je ta cinjenica nepoznata a postoje mogucnosti - tuzis prodavca/proizvodjaca, uzmes $$$ i odes i kupis neki drugi ili taj isti, ako uklone limit
Jbt, 3-4 mogucnosti - i vise nego dovoljno
[ boki @ 27.01.2011. 21:28 ] @
HP Laser Jet 5L
Pa ne mogu jer ima paralelni port, nema vise tonera, drivera itd.
Neke stvari stvarno treba cesce da se menjaju jer brzo napreduju ali 80% stvari ne treba. I te stvari koje se treba da se menjaju ne moraju cele nego moze da se napravi da se upgraduju.
Horvat:
imaju u sebi ugradjenu zabranu od x stotina hiljada kopija
???
Kakvu bre zabranu?
I da, slazem se sa WiFi, ako Nokia 3310 zadovoljava tvoje potrebe, ko ti brani da je koristis?
Ko ti brani da koristis low end telefone koji se sada proizvode?
[ boki @ 27.01.2011. 21:31 ] @
Ne znam da imaju stampaci ali tonneri skoro svi imaju page limit. Kretenizam.
[ Wi-Fi @ 27.01.2011. 21:33 ] @
@ boki: Jbg, koristi i stariji komp koji ima parallel port... Sto se iPhone-a tice, srafciger za taj "novi" sraf kosta par $...isto (ili malo vise) nego za klasican phillips ili torx
[ Horvat @ 27.01.2011. 21:44 ] @
da li sam stampac ili toner ima zabranu nije u sustini bitno
isto tako postoje i pljuckavice sa zabranom punjenja ketridza - vidi ketridz se napunio - nece da pljucka, zdravo, plati nove ketridze po ceni od 80% novog stampaca
Citat:
Ako ti je to poznato, mozes da:
pa vidis, te stvari ne stoje u uputstvima,to je velik problem
to ljudi saznaju tek posle x vremena koriscenja
tako da ono tvoje - kupuj najnovije pada u vodu - jer ne znas sta ces kupiti,kakvu zabranu
[ boki @ 27.01.2011. 21:49 ] @
nije poenta u tome sto on kosta $
I ne pada mi na pamet da koristim stariji komp... kakav je to odgovor
[ Wi-Fi @ 27.01.2011. 21:53 ] @
Pa Apple je poznat po zatvaranju komplet platforme, sto ne bi (trajno) zatvorili i telefon...tj. bar pokusali. Jel' imas izbor - koliko jos proizvodjaca postoji?
Ako neces stari komp, a 'oces bas taj stampac - kupi USB-parallel adapter
[ 3way @ 27.01.2011. 22:05 ] @
Citat:
Horvat:
isto tako postoje i pljuckavice sa zabranom punjenja ketridza - vidi ketridz se napunio - nece da pljucka, zdravo, plati nove ketridze po ceni od 80% novog stampaca
Ko je lud da ti daje novi stampac ako svoj sje*es ko zna cijim bojama?
I to je normalno. I opet niko te ne tera to da radis.
A k'o sto vidis pune se i kertridzi i toneri bez obzira na sve "zabrane".
[ Wi-Fi @ 27.01.2011. 22:09 ] @
Ma postoji izbor, nego bi voleli da se to "propise", "usvoji", "zabrani"... Pomalo bolesno, bar meni tako deluje.
[ boki @ 27.01.2011. 22:19 ] @
Ne postoji izbor zato sto je nemoguce u ovom sistemu biti konkurentan sa kvalitetnim proizvodom.
I sam kvalitet proizvoda jako malo utice na uspesnost kompanije.
[ Wi-Fi @ 27.01.2011. 22:44 ] @
Jel'? Pa kako onda npr. Android-i razvaljuju iPhone, ako "sistem" radi protiv onih koji ne ogranicavaju mogucnosti/usluge/itd? Sta, neki proizvod bi bio konkurentniji da "sistem" tacno odredjuje sta sme/moze a sta ne? Pa onda bi tek svi bili isti i ne bi bilo potrebe za konkurencijom...
Na uspeh neke kompanije utice sam proizvod, ili samo menadzment ili npr. marketing. A negde sve to. Nema pravila (niti treba da postoje)
[ boki @ 27.01.2011. 22:58 ] @
Ne nego menadzment i marketing uticu mnogo vise od samog proizvoda u vecini industrija.
A te 2 stvari su cist overhead kapitalizma.
90% poslova su overhead.
[ Ivan Dimkovic @ 27.01.2011. 23:00 ] @
Citat:
boki
zato sto je nemoguce u ovom sistemu biti konkurentan sa kvalitetnim proizvodom.
Koliko stvari okrenuto naopacke, nije ni cudo sto neki veruju u zavere...
Radi se o tome da ogromna vecina ljudi preferira jeftiniju masovno proizvedenu robu - jer dobijaju vise za svoj ograniceni budzet na kraju. Pre 20 godina ti je trebalo pola plate za ves masinu, a danas ona kosta visestruko manje u odnosu na primanja, ista prica i za televizor, itd... danas ljudi imaju vise toga, i to manje kosta - ali je masovno proizvedeno i optimizovano za nizu cenu.
Kvalitet o kome ti pricas se danas vezuje za trzista gde je onda takav proizvod jako skup jer su proizvedena u mnogo manjem tirazu i po specifikaciji koja odudara od masovno proizvedene robe. I naravno da je sasvim moguce biti uspesan prodavati proizvode takvoj grupi - imas kvalitetniju hranu, odecu, obucu, elektroniku... ali takva roba kosta vise od masovno proizvedene (jeftine) robe.
Dakle, nema nikakve zavere - vec moderna proizvodnja donosi vise mogucnosti i za manje pare.
Ah da, nekima je i to zapravo - zavera... ali tu pomoci nema.
Cuj... printeri, pa da, kada si kupio printer za cenu od jednog dobrog rucka... ali tada nije bio problem sto je "zilet" biznis model i to si slatko ignorisao za vreme kupovine... kao ni onima sto potpisu ugovore i dobiju telefon za manje pare, pa im onda nije fer sto placaju mesecno racun... jos bolje pa kazu da je to zavera!
Citat:
Ne nego menadzment i marketing uticu mnogo vise od samog proizvoda u vecini industrija.
A te 2 stvari su cist overhead kapitalizma.
Ccc... cuj overhead, najjace je da u anarhiji nesto moze da se proizvodi (bez menadzmenta) i da nekakav komitet odredjuje sta treba da se proizvodi (bez marketinga :) - na sta bi to licilo... ah da, na najsivlji socijalizam.
Ti ti ne bi ni dogurali do toga da izmisle printer (pisaca masina je sasvim dovoljna, sve ostalo je dekadentno + ubija radna mesta daktilografkinja - tako bi razmisljao socijalisticki "marketing")... a kamo li da razmisljaju o biznis modelu za tonere.
[ boki @ 27.01.2011. 23:44 ] @
Ne, nema tu nikakve zavere...
Uzmimo npr. mobilne operatere.
U srbiji ima 3 i identicni su skoro po svemu. Znaci 60% Overhead.
Taj mobilni operater trosi jedno 50% sredstava na marketing i sigurno jos 25% na finansijski, pravni i ostali overhead. 25% ide za tehnologiju.
Znaci u industriji mobilne telefonije overhead je 92%.
[ Wi-Fi @ 28.01.2011. 00:05 ] @
Kad navodis primere, navedi iz neke normalne drzave, a ne Srbije...
[ boki @ 28.01.2011. 00:17 ] @
Pa u svakoj je tako.
[ Wi-Fi @ 28.01.2011. 00:19 ] @
Pa nece bas biti. Negde i bude neko vreme pa im razbucaju "kartel"... Da su svi strogo-odredjeni, tek bi onda bili isti.
Sto se tice usluga (marketing & menadzment) - to u toj bransi jedino i pravi razliku, s obzirom da koriste istu tehnologiju
[ boki @ 28.01.2011. 00:40 ] @
U kojoj zemlji operateri ne trose 50% na marketing?
A inace poenta Resourse Based ekonomije nije komunizam nego da se ukine monetarni sistem i da sve bude free.
Da vecina stanovnistva nema potrebu da radi i da je mali broj volontera dovoljan da sve funkcionise...
[ Wi-Fi @ 28.01.2011. 01:03 ] @
Sve nikad nece biti free. Osnovne zivotne potrebe, neki minimum (ono - stan, hrana, informacije, zdravstvena zastita, neki vid transporta) da, jednog dana, ali sve iznad toga ne. Niti bi bilo normalno da bude tako. Ogromna vecina ne zasluzuje ni prosek, a ne "sve"... Ukidanje monetarnog sistema je jos ludja ideja.
Sto se tice rada - 99% ljudi ni u kapitalizmu nece morati da radi za par decenija/vekova, kad sve budu radili roboti. Radice onaj ko hoce (da ne sedi besposlen - pa bio volonter ili ne) i ko hoce/moze da doprinese napretku na nekom polju (znaci top strucnjaci i oni koji zele to da postanu, naravno - u sopstvenu i korist kompanije pa i drustva).
[ boki @ 28.01.2011. 01:17 ] @
Pa nece biti tako jer kapitalizam vidi robotizaciju kao problem..
Gube se radna mesta.
Da je to sto kazes tacno primetili bi da socijalne politike u svetu osnazavaju i da se siromasnost iskorenjuje.
Ali ne. Nego 1% populacije drzi 40% finansija. I sve je gore i gore..
[ Wi-Fi @ 28.01.2011. 02:18 ] @
Kapitalizam vidi robotizaciju kao problem? Otkad to?
Normalno da se siromastvo ne iskorenjuje kad jos nije dostignut taj stepen efikasnosti proizvodnje/snabdevanja. Bice potrebno dosta vremena za napredak i/ili neka nova industrijska/tehnoloska revolucija da bi se dostigao taj nivo...
Btw. ne vidim problem u tome sto 70 miliona ljudi "drzi" 40% kapitala...
[ Sale_123 @ 28.01.2011. 03:16 ] @
Ivane, pogotovo Wi-Fi, bilo bi jako pozeljno da prvo pogledate film prije nego sto oko nego sto ga ovako "argumentovano" komentarisete.
Drugo, zasto bilo svako odstupanje od 100% cistog kapitalizma vi vidite kao socializam, marksizam, teoriju zavjere? Cemu toliko fobija?! Zar ne mozemo ni za trenutak da ukljucimo mastu i da mislimo malo van kutije? ;)
Citat:
Wi-Fi: Kapitalizam vidi robotizaciju kao problem? Otkad to?
Normalno da se siromastvo ne iskorenjuje kad jos nije dostignut taj stepen efikasnosti proizvodnje/snabdevanja. Bice potrebno dosta vremena za napredak i/ili neka nova industrijska/tehnoloska revolucija da bi se dostigao taj nivo...
Kapitalisti ne vide robotizaciju kao problem, naprotiv. Ljudi koji ostaju bez posla vide robotizaciju kao problem. S obzirom da je nemoguce i potpuno besmisleno zaustavini razvoj nauke, mozda bi trebali pokusati naci novi model za poslovanje. Kapitalizam je (bio) odlicna stvar, do jednog odredjenog momenta. Medjutim, ako dodjemo u situaciju da imamo 60-80% nezaposlenih ljudi a doci cemo to je sigurno, ko ce vam onda kupovati? Sta vam znaci ako uspijete da napravite telefon za 10 Eura, ako neko nema ni ti 10 Eura da vam kupi tel?
Citat:
Wi-Fi:
Btw. ne vidim problem u tome sto 70 miliona ljudi "drzi" 40% kapitala...
Vidis Wi-Fi, to je ono sto ti i Co uopste odbijate da na trenutak razmotrite. I samo ljude optuzujete da su komisti, da vjerujuju u teorije zavjere, trolovi i ostalo.
Na zemlji itekako ima dovoljno hrane da niko ne umire od gladi. A umiru ljudi. Zasto? Mislim da odgovor lezi u tvojo konstatacijij. I ja uopste ne vidim kako bi (ono sto Ivan tvrdi) genetski modifikova hrana mogla da rijesi taj problem.
Sad ce vjerovatno neko da se javi da prica o ravnopravnosti u sistemu, o konkuretnosti, o mogucnostima da svako zaradi. Sve bi to naravno bilo super da mi svi krecemo sa iste polazne tacke. Da smo isto razvijeni i da imamo isto novca. Pa onda ko hoce vise da radi taj ima, ko nece taj je nema. Jel tako? Al problem je sto neko ko naslijedi ogromno bogastvo nece raditi nista, a opet se enormno bogatiti na svom bogastvu, a neko ko nema nista radice kao crnac, da prezivi. Jel ima to vama smisla?
[ ArtCool @ 28.01.2011. 08:04 ] @
Moj komentar bez gledanja filma (sto i nije nuzno), film govori "kao" o nekom zivotu, a ja zivot vidim i izmedju ostalog ocima, ne moram u 16:9 formatu.
Elem, sve su to obicne gluposti i smece....
Propaganda da "uzbuni" coveka bez da mu da prave poluge resenja, a sto se tice robotizacije, iskljucivo je izmisljena da se sustinsi obican narod osiromasi, a bogati jos vise obogate.
Ratovi se isto vode da bi bogati bili jos bogatiji, lekovi prave isto tako....sve je industrija...kakva pomoc kakvi bakraci.
Kad na firmi "eventualno" vidim znak crvenog krsta mozda i samo mozda pomislim da je humanitarna, sve ostalo je pljacka.
Naravno ima pojedinaca koji su se dobro nasisili u tekucem sistemu i sve im je po "meri" tehnika, internet poslovanje (mnogima omiljeno), guzica im kuci sve veca pare idu na racun i dobar ovaj kapitalizam...samo krkaj i nabijaj u guzove.
Bedagija kojoj polako dolazi kraj, i to ne zato sto ce narod uraditi nesto, gluposti, nego ovi koji vuku vec vekovima konce ce opet napraviti neki prevrat zarad opsteg naseg "zdravstvenog" a njihovog finansiskog dobra...
Pih nista spec ista prica vec milenijumima.
P.S
Gistro satro slucajno na severu Afrike izbili protesti pa se nesto kao cudom sire po regionu, verovatno pozivnicama sa Face-a, i gistro narod "samostalno" kao rusi rezim .... koliko ce ljudi biti jos glupi to je cudo ... ulaze u problematiku sinergije softvera kosmickih stanica a guzicu im celi zivot drugi setaju po putu...i onda mislis ja sam samostalan ... ne zivim sa roditeljima.
E 'ebote sta je propaganda....
[ ArsicS @ 28.01.2011. 12:14 ] @
Citat:
ArtCool: Moj komentar bez gledanja filma (sto i nije nuzno)...
...E 'ebote sta je propaganda....
Evidentno je da nisi gledao ni jedan Zeitgeist, inače se ne bi nalupao ovako. A pošto ga nisi gledao nije mi jasno odakle ti inspiracija da se javljaš i soliš pamet onako napamet. Lepo kaže Čarls Barkli, mišljenja su kao guzice - svaka budala ih ima
[ Horvat @ 28.01.2011. 12:38 ] @
@3way, boje se legalno prodaju sa oznakama proizvodjaca, i tebi ne da toner da ga vise puta napunis, s tom istom bojom, je l to normalno?
naravno da ljudi pune tonere, jer nadju "mala vrata", isto kao sto i na digitalnom subleru nadju da moze brze da vrsi ocitavanje ili da meri razliku izmedju 2 izmerene velicine
ali to proizvodjac nije namenuo prvenstveno, on je namenuo da sto manje imas, za sto vise love (opet, ne treba generalizovati)
@ivan, nije svaki razvoj dobar razvoj, niti svaki razvoj uspe
pa eto, plasma televizori su pukli, a dobar broj ljudi je placao hiljade i hiljade eura da ih ima
a niti je razvoj oruzja dobar razvoj,pa se eto, na taj razvoj trosi izuzetno puno love, love koja bi se za nesto korisnije mogla jako kvalitetno utrositi
ali stvaran problem se javlja, sta ce obican covek raditi da prezivi? sta obicni ljudi rade u americi? sve veca i veca je nezaposlenost - proizvodnje slabo ima, sve su izvezli
tako ce jednog dana i u maleziji i u tajvanu radna snaga postati suvisna, i imaces gomilu ljudi koji nece nista moci da rade, od niceg nece moci da stvore lovu
Citat:
Cuj... printeri, pa da, kada si kupio printer za cenu od jednog dobrog rucka... ali tada nije bio problem sto je "zilet" biznis model i to si slatko ignorisao za vreme kupovine...
a mozes kupiti stampac za vise od 200eura (a4)?
Citat:
Pre 20 godina ti je trebalo pola plate za ves masinu,a danas ona kosta visestruko manje u odnosu na primanja,
pola plate zivotne ili jednog meseca ili kakve?
ovde ti jedna masina kosta otprilike kao jedna (mesecna) prosecna plata (van raznih ministarstava i slicno,nego obicnog naroda), pa i vise
[ 3way @ 28.01.2011. 12:57 ] @
Citat:
Horvat:
@3way, boje se legalno prodaju sa oznakama proizvodjaca, i tebi ne da toner da ga vise puta napunis, s tom istom bojom, je l to normalno?
Cim boja postoji u slobodnoj prodaji nema govora o tome da ti neko nesto ne da ili zabranjuje.
Citat:
Horvat:
ali to proizvodjac nije namenuo prvenstveno, on je namenuo da sto manje imas, za sto vise love (opet, ne treba generalizovati)
Ako pogledamo 2010 godinu i recimo 1990, danas imamo neuporedivo VISE za mnogo manje para.
Uzmi na primer taj kompjuter koji stoji pred tobom.
Danas svako za 200e moze da nadje neku skalameriju koja radi sasvim oko.
Za istu kolicinu para pre 20 godina nisi mogao da kupis ni hard disk.
E sad , to sto ti mislis da za xx evra treba da dobijes toner sa beskonacnim punjenjem i beskonacnim radnim stazom, to je vec druga stvar.
Siguran sam da ima takvih modela stampaca, ali ne kostaju 50e.
Evo, pogledaj cene kompjuterske opreme 1990 godine. Cene su u markama.
Sklopi konfiguraciju sa 286 procesorom, najmanje memorije i najmanjim hardom. Znaci nesto skroz lowend.
[ Horvat @ 28.01.2011. 13:16 ] @
al uzmi u obzir da komp 90ih je bio kvalitetniji neko komp danas ;)
Citat:
E sad , to sto ti mislis da za xx evra treba da dobijes toner sa beskonacnim punjenjem i beskonacnim radnim stazom,
daj onda argumentuj zasto ne? zasto ne bi trebao da dobijes toner koji moze da se beskonacno puni, dok se ne "raspukne"? zasto fabricki ogranicavati?
to ko kad bi imao auto koji nakon 100 000 predjenih km stane i nece vise da se upali, a potpuno ispravan
[ 3way @ 28.01.2011. 13:27 ] @
Citat:
Horvat: al uzmi u obzir da komp 90ih je bio kvalitetniji neko komp danas ;)
Jeste malo sutra.
Citat:
Horvat:
daj onda argumentuj zasto ne? zasto ne bi trebao da dobijes toner koji moze da se beskonacno puni, dok se ne "raspukne"? zasto fabricki ogranicavati?
to ko kad bi imao auto koji nakon 100 000 predjenih km stane i nece vise da se upali, a potpuno ispravan
A jel mozes ti u taj auto da sipas dizel umesto benzina ili da koristis delove sa drugih automobila?
Da li ce taj auto bolje da radi ako ga sredjujes sam ili neki priucen majstor ili ako ga sredjuje fabrika iz koje je izasao?
E tako ti je isto i sa stampacima.
Ako ces da kupujes originalne tonere i kertridze - super.
Ako ces da u njih guras razne punjive, preuzimas rizik da ti nesto crkne ili se zapusi ili da jednostavno moras da kupis novi kertridz ili toner.
[ Ivan Dimkovic @ 28.01.2011. 13:34 ] @
Citat:
Horvat: al uzmi u obzir da komp 90ih je bio kvalitetniji neko komp danas ;)
Ako verujes u ovo, onda nije problem ni sve ostalo :-)
Citat:
Sale_123
Drugo, zasto bilo svako odstupanje od 100% cistog kapitalizma vi vidite kao socializam, marksizam, teoriju zavjere? Cemu toliko fobija?! Zar ne mozemo ni za trenutak da ukljucimo mastu i da mislimo malo van kutije? ;)
Ovaj, covek je nazvao menadzment i marketing "overhead-om" - ja znam samo jednu ideologiju koja to tvrdi.
Btw, ja ne tvrdim da ce genetski modifikovana hrana resiti problem gladi - vec da napredak u prinosima i produkciji smanjuje cenu hrane i cini je dostupnijom vecoj kolicini ljudi.
To je vec dokazano u istoriji sa hibridnim vrstama koje jesu omogucile drasticno smanjenje umiranja od gladi tokom 70-tih - ne vidim sta oko toga uopste ima i da se diskutuje.
Da li su GMO vrste nesto slicno - suvise je rano da se o tome prica, ali je besmisleno odbaciti celu tu tehnologiju koja ce vrlo verovatno biti usavrsena i dovedena do tog stupnja da ce biti moguce drasticno menjati karakteristike biljaka na nacin koji nama odgovara.
[ Horvat @ 28.01.2011. 13:35 ] @
nije malo sutra
evo glup primer, i dan danas mi radi 3,5 colni flopi uredjaj iz 90ih, je l se time mogu "pohvaliti" danasnji (ako se uopste proizvode),da ce i nakon deceniju i po intenzivnijeg rada raditi?
zasto spinujes?
sta ako s tim originalnim predjes x stranica i zakljuca te,a u njemu jos uvek postoji "boje"?
ne moras svaki put stampati citav list ispunjen, mozda ti ponekad treba 2-3 reda, kao npr dokaz o uplati
[ Ivan Dimkovic @ 28.01.2011. 13:40 ] @
Pa ti si taj koji spinuje.
Pa ako budes cuvao i danasnji komp kao sto si cuvao komp od pre 15 godina koji je kostao kao vise plata - imas vrlo dobre sanse da radi posle 15 godina.
Mislim da teorija o novoj robi koja cesce crkava... ono, imate li vi uopste neke cifre da to potkrepite (naravno, nemate, jer je besmisleno) - ono taj tvoj flopi od pre 15 godina je isto masovno proizveden kao i danasnji CD citac... ne zanosi se da je "kvalitetniji".
Razlog zasto ljudi danas cesce menjaju hardver je ZATO STO JE JEFTIN bre.
Niko vam ne brani da se prema tom hardveru odnosite isto kao i u vreme kada ste morali debelo da stedite za isti. Nemojte nazivati zaverom to sto je razvoj industrije omogucio da to kosta visestruko manje danas, i da ljudi mogu da menjaju tu robu cesce.
[ Horvat @ 28.01.2011. 13:43 ] @
pa evo, je l cd citaci danas toliko rade?
kako da se odnosim? ja ni onda ni danas nisam bacao po stolu kuciste
[ boki @ 28.01.2011. 13:44 ] @
@3way
Ne mozes porediti tehnologiju koja je u 90tim bila u zacetku a sada je vrlo razvijena.
[ 3way @ 28.01.2011. 13:45 ] @
Citat:
Horvat: nije malo sutra
evo glup primer, i dan danas mi radi 3,5 colni flopi uredjaj iz 90ih, je l se time mogu "pohvaliti" danasnji (ako se uopste proizvode),da ce i nakon deceniju i po intenzivnijeg rada raditi?
Naravno da jeste malo sutra.
Zasto mislis da se danasnji uredjaji ne mogu porediti sa time?
Evo, ja imam pogani iPod star 5 godina, koji i dalje radi. I to bas od one firme sto namerno zabranjuje da popravljas uredjaje i prodaje pokvarene uredjaje, da bih ti vise kupovao.
Citat:
Horvat:
sta ako s tim originalnim predjes x stranica i zakljuca te,a u njemu jos uvek postoji "boje"?
Ma gde te je bre zakjlucao? Ja prvi put cujem da stampac izneada odbija da radi.
Ako nema tonera ne mozes da stampas i to je ogranicenje, a ne nekakva zavera.
[ 3way @ 28.01.2011. 13:47 ] @
Citat:
boki: @3way
Ne mozes porediti tehnologiju koja je u 90tim bila u zacetku a sada je vrlo razvijena.
Mogu da poredim ono sta ta tehnologija nudi u svakodnevnom zivotu i sta je nudila tada.
Uostalom da nije industrije, robota i masona ta tehnologija sada ne bi bila tu gde je.
[ Ivan Dimkovic @ 28.01.2011. 13:47 ] @
@Horvat,
Citat:
pa evo, je l cd citaci danas toliko rade?
Rade naravno da rade, samo sto im je max. vek trajanja jednostavno manji od flopi citaca iz jednog prostog razloga - zato sto se motori obrcu na mnogo vecem RPM-u...
Naravno da to nikome nije problem - jer CD citac mozda ne traje 15 godina vec 5-6 ali zato na jedan CD stane 500 puta vise podataka nego na flopi disketi i CD drajv kosta 15-20tak EUR dok je flopi citac sredinom 90-tih kostao 100-njak DEM.
To nije nikakva "zavera" vec razvoj - ako ti treba rok trajanja od 15 godina neces koristiti CD citac vec SSD. Koji jeste skuplji od flopija ali je brzi za nekoliko redova velicine i moze da traje mnogo duze od flopija.
Zavere...
Jbt.
Tajni komitet industrijalaca radi na tome da Horvat ne moze vise da kupi flopi vec mora da "baca pare" na visestruko jeftiniji CD citac koji cita podatke visestruko brze i na njemu stane visestruko vise podataka. Ali lebac mu poljubim, nece da traje 15 godina vec 5-6.
Zlikovci bre!
[ Count Zero @ 28.01.2011. 13:49 ] @
Ma kad bi svi ti uređaji trajali jako puno, ne bi se kupovali novi, pa bi ko-zna-koliko ljudi ostalo bez posla, pa bi onda dobio veće poreze, pa bi izbili nemiri, pa čuda.
Počinju pare da se sve brže "vrte", mora tako, mnogo nas je na planeti.
To cemo znati za deset godina.
I opet postoji razlika izmedju ciataca od 15e i onih skupljih.
Taj od 15e ce se mozda raspasti, a mozda i nece. Onaj skuplji ce da radi jako dugo, a opet nece biti strasno skup.
[ Ivan Dimkovic @ 28.01.2011. 13:52 ] @
To je malo naopako gledanje na stvari.
Roba se masovno proizvodi ne zato da bi "neko imao posao" vec zato sto je tako jeftinije i dobijaju se bolje i predvidljive performanse za iste pare.
Da li ti ides kod krojaca da ti pravi odecu?
Ne ides - a zasto? Zato sto ces za iste pare kupti vise stvari danas koje su masovno proizvedene.
Ista prica i za elektroniku i za bilo sta. Da se i dalje pravi na stari nacin, kostala bi mnogo vise.
A vecini kupaca je bitnije da mogu da kupe VISE za svoj novac nego da im to traje 100 godina.
Kome to DANAS ne odgovara, pa ima za njih proizvodjaca... mozete kupiti stvari proizvedene na nacin kao pre 100 godina - ali ima da platite to.
Nije to nikakva "zavera" vec ste jednostavno u manjini. A industrija ide u pravcu koji odgovara vecini - a za manjine se prave "niche" trzista ako je ta manjina spremna to da plati.
[ Horvat @ 28.01.2011. 14:00 ] @
ne mogu sad da nadjem za koji sam model nasao tu zabranu (btw bilo je za kopir masinu)
@3way, je l to kad je ipod tek izasao?
pa vidi se vec i danas, sa rezacima cd-a/dvd-a, sto "crkavaju" veoma cesto
Citat:
Tajni komitet industrijalaca radi na tome da Horvat ne moze vise da kupi flopi vec mora da "baca pare" na visestruko jeftiniji CD citac koji cita podatke visestruko brze i na njemu stane visestruko vise podataka. Ali lebac mu poljubim, nece da traje 15 godina vec 5-6.
nemoj da mi izvrces reci
nije problem sto mora da se kupi cd/dvd uredjaj, to je nova tehnologija,ok, nego je problem sto se taj cd uredjaj prebrzo kvari (da, 5 godina jeste prebrzo,pa i 10)
Citat:
Ma kad bi svi ti uređaji trajali jako puno, ne bi se kupovali novi,
to bi bilo tacno da na planeti imas x ljudi i da se taj broj nikad ne menja, posto se broj stanovnika menja, menja se i broj novih kupaca
i ne mora da se pravi "na stari dobar nacin", nego da se napravi jeftinije al kvalitetnije - jer tehnoligija napreduje i sam si to rekao
a zasto napredak tehnologije mora da znaci gubitak kvaliteta?
Ne, to je poprilicno kasnije.
Ne moze da se otvori, ne mozes da mu menjas bateriju, baterija je sad vec nesto slabija, ali radi.
Jedino sto se pokvarilo su slusalice, ali one su ionako glupost.
Eto, jedan nazi proizvod traje od leta 2005. godine, a proizveden je po svim standardima varanja i mazanja korisnika.
Citat:
nego je problem sto se taj cd uredjaj prebrzo kvari
Ne kvari se, nego ga ljudi bacaju zato sto se uprlja ili tako nesto, a pored toga je izasao novi i to u lepsoj boji.
[ Ivan Dimkovic @ 28.01.2011. 14:07 ] @
Citat:
Horvat
nije problem sto mora da se kupi cd/dvd uredjaj, to je nova tehnologija,ok, nego je problem sto se taj cd uredjaj prebrzo kvari (da, 5 godina jeste prebrzo,pa i 10)
Ne, Horvat, TEBI LICNO je prebrzo da se CD uredjaj kvari za 5 godina.
Ako ti je to problem, gospodine nemoj kupovati CD uredjaj od 15 EUR nego kupi skuplji koji ce ti raditi duze. CD uredjaji definitivno imaju manji rok trajanja od flopi uredjaja zbog fizickih limitacija - dakle to je limitacija same tehnologije, ali vecini kupaca ta limitacija ne predstavlja problem pogotovu ne ako se uzmu poboljsanja u brzini i kapacitetu u odnosu na flopi.
Ako ti je to preveliki problem, onda NEMOJ kupiti CD, vec koristi nesto drugo kao storage. Hej, i flopi mozes da kupis dan danas, pa ga mazi i pazi sledecih 15 godina.
[ Horvat @ 28.01.2011. 14:08 ] @
ja ni jedan cd/dvd rezac nisam izbacio jer se "upljao", vec jer vise nije hteo da reze/cita
a u poslednjih 10ak godina ni jedan nije izdrzao 5+ godina
@ivan, kao sto rekoh, nije samo u pitanju cd ili dvd ili uopsteno tehnika
podimo od osnovnog,od kauca, garderobera
je l znas i jedna koji ce zadrzati svoj oblik posle 20 godina intenzivnog koriscenja (ne, tu ne spada da ga resetas heklerom i mlatis bezbolkom)
a i
Citat:
nego kupi skuplji koji ce ti raditi duze
mislis da ovde i postoji tako nesto? treba da idem u japan da kupim cd?
[ 3way @ 28.01.2011. 14:10 ] @
@Horvat
I nije ti palo na pamet da kupis neki bolji? :)
[ Ivan Dimkovic @ 28.01.2011. 14:11 ] @
Onda CD nije tehnologija za tebe.
Kupi bato SLC SSD i ima da te nadzivi.
Sto se iPod-a tice, ako ga cuvas kako treba, nema nikakve prepreke da ga koristis 15 godina. Ako ti baterija oslabi, kupis novu i zamenis.
Citat:
mislis da ovde i postoji tako nesto? treba da idem u japan da kupim cd?
Nema potrebe, samo im trazi automotive-grade CD plejer, verovatno mozes da zavrsis online narudzbinu.
Oni su 4-5x skuplji od OEM PC drajvova i obavezno trazi SATA interfejs.
[ 3way @ 28.01.2011. 14:11 ] @
Citat:
Horvat:
podimo od osnovnog,od kauca, garderobera
je l znas i jedna koji ce zadrzati svoj oblik posle 20 godina intenzivnog koriscenja
Ja znam.
Ali to ne kosta 2599 dinara...
Takve stvari moras da platis ohoho. Takve stvari si i pre 20 godina morao da platis ohoho.
Kao onaj 1.44" flopi koji je te 1990 godine kosta 240 maraka.
Mogu da se kladim da ako kupis rezac koji kosta 240 evra, da ce te sluziti bar 10 godina.
[ Horvat @ 28.01.2011. 14:13 ] @
Citat:
Kupi bato SLC SSD i ima da te nadzivi.
a odakle to znas? tehnoligija je tek zapocela svoj razvoj prije par godina
Citat:
I nije ti palo na pamet da kupis neki bolji? :)
as i said, koji? di?
nego ivane, jako mi je cudno to sto si veliki protivnik "stedljivih sijalica", prvenstveno zbog zive i ostalih teskih metala koje sadrze prilikom bacanja
al zato nemas nista protiv bacanju gomile elektronike sa ko zna kakvim sadrzajem?
edit:
Citat:
Mogu da se kladim da ako kupis rezac koji kosta 240 evra, da ce te sluziti bar 10 godina.
again, daj konkretno koji
[ Ivan Dimkovic @ 28.01.2011. 14:15 ] @
Ista prica - ja imam par dzempera koji vec 5-6 godina izgledaju >isto< kao novi.
Kostaju nekih 4-5 puta skuplje od konfekcije, ali sam prilicno siguran da mogu da traju 20 godina.
Dakle, imas dzemper od 20-40 EUR koji traje par godina, a imas i dzemper od 150-200 EUR koji traje mnogo vise.
Na tebi je da odlucis sta ti vise odgovara.
Samo nemoj kukati ako kupis dzemper na akciji za 29.99 EUR da ne traje 20 godina.
-
Sto se SLC diskova tice, pa to je predvidljiv fakat jer nemaju pokretnih delova a zna se koliko memorija moze da im drzi. Kako nema mehanickog habanja, a rade na niskom naponu - nema puno toga sto im moze smanjiti radni vek.
Za automotive-grade CD-ove, koristi google, ne moram da ti sazvacem sve - proizvodjaci su standardni.
Sto se stedljivih sijalica tice - vidi, stedljive sijalice se bacaju kad CRKNU, i to je problem jer ce se razbiti i zagaditi zemlju.
Polovna kompjuterska oprema obicno promeni nekoliko ruku pre nego sto zavrsi na otpadu - zapad->bliski istok->afrika, tako obicno ide.
[ Horvat @ 28.01.2011. 14:17 ] @
aha, znaci ako ja kupim vertu za 1000e, taj je po svemu bolji,kvalitetniji,izdrziviji od 3310?
cena nije uvek pokazatelj kvaliteta
a eto vidis, tako imam i ja majice s buvljosa koje su i nakon 5-6 godina iste,citave, dok imam i one "kvalitetnije" koje ni pola toliko nisu izdrzale
[ 3way @ 28.01.2011. 14:17 ] @
@Horvat
Ne znam koji, ali da zivimo negde drugde verovatno bi imao vise izbora.
[ Ivan Dimkovic @ 28.01.2011. 14:21 ] @
@Horvat,
Cena nije pokazatelj kvaliteta uvek, ali je cesto dobar indikator. Po pitanju dzempera, u to mozes biti prilicno siguran.
Sto se tvojih buvljak analogija tice - ja ne znam sta uopste pokusavas da kazes... Vidi, imam ja po kuci masovno proizvedene opreme koja evo radi vec duze od 10 godina... to samo pokazuje da su te anegdote o "robi koja brzo crkava" besmislene - ima svega, samo je potrebno ukljuciti mozak prilikom kupovine i ne ocekivati od 14.99 EUR elektronike nesto sto je nemoguce.
Sve te price kako danas "roba brze crkava" su toliko besmislene i neosnovane jer se NISTA nije promenilo u proteklih 20 godina.
Hajde da ste vi ziveli u neko drugo vreme kada se nesto rucno proizvodilo... Ali da poredite masovno proizvedenu robu iz 80-tih, 90-tih i 2000-tih i da "nalazite razlike" pa to je... smesno. Sve te razlike su statisticki nebitne, i uvek mozete naci primera necega sto je brzo crkavalo ili necega sto je kvalitetno.
[ Horvat @ 28.01.2011. 14:28 ] @
Citat:
Polovna kompjuterska oprema obicno promeni nekoliko ruku pre nego sto zavrsi na otpadu - zapad->bliski istok->afrika, tako obicno ide.
mozda promeni par ruka, mozda ne,zavisi di (tu ne promeni u 80% slucajeva, vec - kanta za smece),ali na posletku i ono zavrsi na deponiji, kao i gomila drugih g-vana
Citat:
Sve te price kako danas "roba brze crkava" su toliko besmislene i neosnovane jer se NISTA nije promenilo u proteklih 20 godina.
promenilo se - masovnost
nije se isti broj npr. maticnih 90ih izbacivao i danas
sam razvoj je bio detaljniji
pa ne moramo se uopste zadrzati na razdoblju 1980-2010, ali u prici o kompovima nema sta da se prica o pre 1900.
Citat:
3way: @Horvat
Ne znam koji, ali da zivimo negde drugde verovatno bi imao vise izbora.
tacno, nemas izbora, to pokusavam reci u 10 poruka, da tu NEMAS izbora
sto se automobilske klase cd-a (i dvd rezaca) tice, ne mogu reci da nalazim ista merodavno
ali velika je razlika kada u prodavnici mozes kupiti, ili naruciti proizvod i da znas DA CE TI U JEDNOM KOMADU STICI i da znas KOLIKO PLACAS (kao kada platis u prodavnici), za razliku od toga kada narucujes, pa ti carina ocarini po slobodnom nahodjenju, plus na to doda porez
[ Ivan Dimkovic @ 28.01.2011. 14:32 ] @
Citat:
Horvat
promenilo se - masovnost
nije se isti broj npr. maticnih 90ih izbacivao i danas
Nije tacno da je bio detaljniji - to je samo opticka varka, jer se trosilo vise vremena.
Ali uz moderne alate za razvoj je danas moguce voditi racuna o mnogo vecem broju detalja i, na kraju krajeva, imati bolji dizajn. Proizvodni procesi takodje imaju mnogo manje tolerancije i doprinose kvalitetnijem proizvodu.
Uzmi neku modernu ASUS ili Gigabyte plocu, ali ne iz najjeftinije serije vec neke od mid-range i high-end ploca - te ploce su DRASTICNO kvalitetnije od maticnih ploca iz 90-tih, kako po izboru materijala tako i po svim mogucim tolerancijama.
Ista prica i sa napajanjima, recimo.
Takva ploca ce ti trajati preko tvojih 15 godina i sa njom neces imati gremline kao sto si ih imao tokom 90-tih prilikom uparivanja sa memorijom, karticama i sl...
To ti je, Horvat, prednost modernog razvoja i tehnologije.
I to sve za manje pare.
Citat:
sto se automobilske klase cd-a (i dvd rezaca) tice, ne mogu reci da nalazim ista merodavno
ali velika je razlika kada u prodavnici mozes kupiti, ili naruciti proizvod i da znas DA CE TI U JEDNOM KOMADU STICI i da znas KOLIKO PLACAS (kao kada platis u prodavnici), za razliku od toga kada narucujes, pa ti carina ocarini po slobodnom nahodjenju, plus na to doda porez
To je problem tvog ogranicenog trzista (Srbije) a ne tehnologije ili nekakvih zavera.
Mada, ni pre 15 godina nisi bas imao sjajan izbor i uopste je besmisleno porediti radni vek flopija i CD-a tako da ne znam sta tu ima da se prica - i tada si dobijajo krsh robu, jedino sto se flopi rotira jako sporo pa i krsh roba dugo traje.
[ Wi-Fi @ 28.01.2011. 14:34 ] @
^^
Citat:
Jeste, jeste, kako da ne.
Ako ovde nemas izbora - jbg, promeni drzavu. Kakve to veze ima sa samom proizvodnjom i zeitgeist nebulozama?
[ Ivan Dimkovic @ 28.01.2011. 14:36 ] @
Cuj razvoj bio detaljniji :-)
Mislim, gledam bas moj laptop sa 12-slojnom plocom koja predstavlja remek delo tehnologije i koji je nekih par stotina puta brzi od laptopa iz 90-tih a trosi manje energije... da da, razvoj je bio detaljniji :)
Bojim se da Horvat zapravo veruje u nesto, i posto poto zeli da to potkrepi cinjenicama.
Pa zadrzi se i na Srbiju, jbt, kupi malo kvalitetniji hardver danas pa ga poredi sa skrndeljarijom iz 90-tih koja je bila dostupna u Srbiji i koja je kostala k'o Sv. Petra kajgana.... gde si morao da pazis koji DRAM modul stavljas jer ploca mozda nece da voli memoriju, i sl... kad se setim sve te bedastoce u uporedim sa danasnjim hardverom... covece, pa desio se kvantni skok u kvalitetu i tolerancijama.
[ Horvat @ 28.01.2011. 14:44 ] @
Citat:
Ali uz moderne alate za razvoj je danas moguce voditi racuna o mnogo vecem broju detalja i, na kraju krajeva, imati bolji dizajn. Proizvodni procesi takodje imaju mnogo manje tolerancije i doprinose kvalitetnijem proizvodu.
to apsolutno stoji
nisam mislio na to
nego na cinjenicu da se danas, od istog proizvodjaca/istog razvojnog tima, izbacuje x puta vise razlicitih maticnih (od low end do high end) u istoj godini i da je samo vreme testiranja krace
opet, ja sam spreman da priznam da gresim, evo, gresim, i dan danas se izbacuju kvalitetnije maticne
ali ovo
Citat:
gde si morao da pazis koji DRAM modul stavljas jer ploca mozda nece da voli memoriju, i sl...
su decije bolesti "svake" nove tehnologije, ne slazes se?
i pored toliko high end razvoja se desi da jedan iphone ima golu antenu kojoj remetis signal dodirima
e to je pitanje detaljnijeg razvoja
Citat:
Kakve to veze ima sa samom proizvodnjom
ima s onim "kupi kvalitetnije"
Citat:
Ako ovde nemas izbora - jbg, promeni drzavu
al' ti je odgovor
[ Wi-Fi @ 28.01.2011. 14:51 ] @
Pa ako u x zemalja imas ogroman izbor (znaci nije ti kriv kapitalizam, masovna proizvodnja, nekvalitet i sl.), mozes ili da:
a) promenis drzavu - preselis se u neku drugu
b) promenis drzavu - promenis/unapredis sistem svoje drzave (i to samo ako vecina podrzava takve promene; ako su zadovoljni postojecim izborom, mozes da se slikas)
Pa ti vidi sta ti vise odgovara.
iPhone 4 je izuzetak a ne pravilo, s obzirom da stotine drugih modela telefona nemaju tih problema...tako da "detaljniji razvoj" ostaje lupetanje
[ Horvat @ 28.01.2011. 14:55 ] @
koliko maticnih je povlaceno?
koliko "potrosacke elektronike"?
stotine drugih DRUGIH proizvodjaca/razvojnih timova
ne verujem da je i iphone i nokia isti tim razvijao
a to je samo jedan od novijih primera
[ Count Zero @ 28.01.2011. 14:57 ] @
Kaže mi jutros detetova vaspitačica - riknuo joj LCD TV juče po treći put, a skoro kupljen.
Samsung.
E, sad, možda je i to mit, ali nekad se otprilike znalo koja firma proizvodi kvalitetnije stvari.
A sad, spuštaju se u low-end, jer je tamo jeftinije i više se proda, pa otud i povećan % reklamacija.
[ Wi-Fi @ 28.01.2011. 14:57 ] @
@ Horvat: Pa koliko? 1, 2, 3%?
[ Sale_123 @ 28.01.2011. 15:01 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: Ista prica - ja imam par dzempera koji vec 5-6 godina izgledaju >isto< kao novi.
Kostaju nekih 4-5 puta skuplje od konfekcije, ali sam prilicno siguran da mogu da traju 20 godina.
Dakle, imas dzemper od 20-40 EUR koji traje par godina, a imas i dzemper od 150-200 EUR koji traje mnogo vise.
Na tebi je da odlucis sta ti vise odgovara.
Samo nemoj kukati ako kupis dzemper na akciji za 29.99 EUR da ne traje 20 godina.
Vidi Ivane, bar sto se bar Bosne i tekstila tice, mnogo se mud* prodaju pod bubrege. Tesko je da bilo sta mozes naci da nije kinesko. A kinesku robu prodaju pod markiranu, i to po cijeni ohoho. A ja licno vise volim da kupujem kvalitetnu robu, nego nekvalitetnu, jer koliko god ta kineska roba bila jeftinija na kraju dodjes na isto ili cak gore prodjes. Medjutim, ako kupujes nesto kvalitetno sto traje opet imas problem. Industrija svake godine izbacuje drugaciji stil i modele i u roku 5-6 godina ako ne pratis modu izgledas staromodno, pa se postavlja pitanje onda zasto kupovati kvalitetnu robu koja traje.
Mislim da se takve stvari desavaju i u drugim granama. Sve bi to bilo super da mi ne stvaramo toliku kolicinu smeca kroz takav vid proizvodnje. Mislim, super je ta sloboda da pravimo sve zivo iznova i iznova, povoljno i jeftino i novo, ali pitanje je dokle cemo. Kad zagadimo pitku vodu i unistimo zemljiste sta nam onda znaci ta sloboda?
[ Count Zero @ 28.01.2011. 15:07 ] @
Citat:
ja stvarno ne znam tacnu brojku,niti imam zelju da nagadjam
ali znam da malo malo pa bude "xy proizvodjac povukao wq proizvod zbog te i te mane",ili da je xy proizvodu potrebno ubaciti novi firmware jer ne zeli da radi redovno
kao da su u pitanju poluproizvodi,a ne gotov proizvod
ko programi za komp - poluproizvodi, malo malo pa neki "bug" nadju, pa ajde ucitavaj "update",umesto da ga ucitas i da redovno radi
[ Ivan Dimkovic @ 28.01.2011. 15:27 ] @
Citat:
Count Zero: Kaže mi jutros detetova vaspitačica - riknuo joj LCD TV juče po treći put, a skoro kupljen.
Samsung.
E, sad, možda je i to mit, ali nekad se otprilike znalo koja firma proizvodi kvalitetnije stvari.
A sad, spuštaju se u low-end, jer je tamo jeftinije i više se proda, pa otud i povećan % reklamacija.
To je ono sto ja zovem anegdotama...
Da, ako se potrudis ima da nadjes zadovoljne kao i one druge. Nista se tu nije promenilo - kvarljive robe uvek bilo i bice. Ovde se prica o proslosti u takvim superlativima da ispada da se roba nije kvarila... jok i nije.
Danas su samo i tolerancije u proizvodnji manje, pa je krs mnogo vise predvidljivo krs - a dobra stvar je dobra u mnogo vecem % slucajeva.
Mi smo imali 2 GE televizora koja su slovila za vrlo kvalitetne i skupe - jedan od njih se pokvario jednom u 20 godina, dok se drugi kvario jednom u par godina u proseku... Go figure. Sta sad ja tu treba da kazem? Da su dobri ili da su krs?
Ne mogu nista da kazem, jer je jasno da je krajem 70-tih proizvodna tolerancija bila velika.
Ista stvar i sa ves masinama - 2 Candy, jedna se isto jednom pokvarila, a druga se druzila sa serviserom svako malo... i sad treba da opletem po novim masinama... svasta. Jedino sto danas mogu da kupim novu masinu za smesne pare tako da je servisiranje skuplje od nove - sto nije losa stvar vec naprotiv.
Citat:
Ovo su cifre samo onako za primer, je l' da?
To su cifre za jedno trziste - taj od 200 EUR se verovatno na nekom drugom trzistu prodaje za 100 EUR jer je mark-up na razvijeom trzistu veliki... to nije bitno, ono sto je bitno je da postoji izbor izmedju jeftinog i kvalitetnog. Nisu nigde nestali dobri dzemperi vec samo dobri i dalje kostaju koliko kostaju dobre stvari uvek, a imas dodatni izbor u jeftinim dzemperima koji ocigledno traju manje.
Ja ne vidim nikakav problem sa tim... Stavise, drago mi je sto neko ko ima tesan budzet ipak moze da kupi novi dzemper na akciji za vrlo male pare. Mislim zaliti se na kvalitet i imati mogucnost vrlo jeftine robe ne moze da se stavi u istu dimenziju.
[ Count Zero @ 28.01.2011. 16:05 ] @
Bila bi opako nepotpuna indukcija da na osnovu jednog primerka donosim bilo kakav zaključak. "Anegdota" je bila sveža, pa sam je iskoristio kao ilustraciju.
Pokušavam da objasnim "nezadovoljstvo" određenim proizvodima poznatih marki, proizvođača koji su u stvari smanjili R&D, ubacili lošije materijale (tj. neki white-label to uradio zanjih), te izbacili robu za low-segment.
Ne tvrdim da je loše što ista postoji, već je reč o "shvatanju brenda" zdravo-za-gotovo.
Srećem često ljude koji traže šta-znam "Philips" ili "Samsung", a sama marka ne mora ništa da znači.
A verujem da je nekada značila više sama po sebi, pa je taj eho ostao.
Citat:
Jedino sto danas mogu da kupim novu masinu za smesne pare tako da je servisiranje skuplje od nove - sto nije losa stvar vec naprotiv.
Dobra za "korisnika", ali generalno.. hm. Da li se reciklira, gde će da završi taj silni otpad, nastao zbog -hajde da ne uzimamo nekvalitet - "mode"?
Ako već ne možemo naročito da utičemo da u šta-znam Kini ne izrabljuju decu, valjda bi trebalo da možemo na "environment management".
Il' da menjam državu
[ Sale_123 @ 28.01.2011. 16:13 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: Da, ako se potrudis ima da nadjes zadovoljne kao i one druge. Nista se tu nije promenilo - kvarljive robe uvek bilo i bice. Ovde se prica o proslosti u takvim superlativima da ispada da se roba nije kvarila... jok i nije.
Ja bas imam osjecaj da se zahvaljujuci seledbi proizvodnje u kinu danas proizvodi procentualno krsa vise nego ikada. Mozda je to samo moja predrasuda, ali ja mislim da se ne moze porediti ono sto naprave njemci i ono sto naprave kinezi.
Citat:
Ivan Dimkovic:
Ista stvar i sa ves masinama - 2 Candy, jedna se isto jednom pokvarila, a druga se druzila sa serviserom svako malo... i sad treba da opletem po novim masinama... svasta. Jedino sto danas mogu da kupim novu masinu za smesne pare tako da je servisiranje skuplje od nove - sto nije losa stvar vec naprotiv.
Sta je tu dobro? Bacas masinu u kojoj je 99% stvari ispravno da bi kupio novi krs za koji znas da ce se opet pokvariti za godinu-dvije dana ???. (Pogotovo ves masine tu prednjace ;)). I gdje je tu logika da popravka bude skuplja od nove masine? Mnogo manje resursa i energije je potrebno da se popravi masina nego da se napravi i doveze nova. Ja stvarno ne vidim smisao u takvom razmisljanju. Mozda ono, mozda treba lova da se vrti ili sta vec ;)
[ HeYoo @ 28.01.2011. 16:20 ] @
Istina da postoje i dalje kvalitetne stvari ali na kraju nije poenta u tome nego u forsiranju brze zamene proizvoda namerno izazvanim nekompatibilnostima ili namerno izostavljenim mogucnostima da bi se oni pojavili kroz par meseci u "naprednijoj" verziji. Sve je to praceno agresivnim marketingom koji udara na primitivne emocije.
Nije poenta da koristim isti proizvod 30god ali ponekad steknem utisak posle pocetnog odusevljenja nekom novokupljenom stvarcicom.. hmm da li mi je to uopste bilo potrebno?? U reklami sve neke nasmejane klinke...na sta li sam mislio... hehe
Koliko je napredovao mobilni telefon sa cisto funkcionalne strane gledista. Jeste, ovi novi imaju svasta nesto ali koliko tih mogucnosti ljudi zapravo koriste?? Isto vazi i za automobilsku industriju. Svake godine X novih modela, sa vecim maksimalnim brzinama, ubrzanjem, senzorima pod dupe... cenim da kod 99% ljudi nema nikakvu potrebu za tim.
Mozda bi odsustvo potrosacke kulture zaustavilo instant inovacije. Mozda bi one postale zaista revolucionalnije kada se ne bi trosilo toliko energije na mambo-dzambo sminku... tj kada bi kormilo preuzeli inovatori, ljudi s idejama, a ne pr menadjeraj i ostali prodavaci magle.
[ Horvat @ 28.01.2011. 16:33 ] @
u kontekstu kvaliteta robe treba dodati i da se isti proizvod ne proizvodi s istim kvalitetom za sva trzista, vec postoji posebno za "redovno trziste",posebno za istocnu evropu,posebno za druge krajeve... a proizvod teoretski isti ;)
na zalost trenutno nemam sliku da dokazem, ali jedan primer ovoga, kad sam ugradjivao grundfos cirkulacionu pumpu - na kutiji jasno stoji "made for eastern europe market" (sad da li je market ili neka druga rec bila,necu tvrtiti,al je bilo za istocnu evropu)
gradjani drugog reda
al na zalost, nije g. jedini koji to radi, kod njih sam primetio konkretno da ne kriju to
takodje sam cuo pricu o jednom zemljoposedniku sto je hteo kupiti traktor koji se proizvodi u severozapadnoj evropi (koji tacno proizvodjac je bio, zaboravio sam), i ode on lepo odavde tamo u prodavnicu kod fabrike, kaze taj i taj mi se svidja, posto je
pitaju ga odakle si,kaze on iz ovih krajeva, a ne ne, ti ne mozes tu kupiti,imas nase predstavnistvo u hrvatskoj tamo idi
ode on u hrvatsku i samo vizuelno poredjenje, na papiru istog modela, je nebo i zemlja, a cena nije manja edit:grundfos, greska u imenu
[Ovu poruku je menjao Horvat dana 28.01.2011. u 19:36 GMT+1]
[ Wi-Fi @ 28.01.2011. 17:12 ] @
Jbt, kako vas ne mrzi...
Sto se tice traktora - jeste, 100% su rekli da ide i kupi na drugom mestu, u (severo)zapadnoj Evropi prosto ne podnose €/$
@ HeYoo: Ako ti trebaju napredne mogucnosti telefona - kupis i koristis. Ako ti ne trebaju - kupis neki "obican" (ima ih za 20-30€) ili koristis onaj od pre 5-10 godina. Traju cak toliko, prosto neverovatno (u suprotnosti je sa teorijama zavere, ali tako je).
Kome nisu potrebne te dodatne mogucnosti, a ipak kupi takav telefon (auto) je:
a) seljak, kupuje jer je to statusni simbol i sl. (sto je opet opravdan razlog za postojanje takve robe, na neki nacin)
b) debil (nema opravdanja, samim tim i treba da kupuje tj. trosi)
"Agresivni marketing koji udara na primitivne emocije" je samo izgovor
[ Ankalagon the Black @ 28.01.2011. 17:23 ] @
Samo da napomenem da je osnovna pretpostavka Zeitgeist serijala i Venus project-a, ta da zivimo na planeti sa ogranicenim resursima i da je to osnovna cinjenica pomocu koje bi drustvo trebalo redizajnirati tako da je uzme u obzir. Svi dosadasnji modeli i vecini omiljeni kapitalizam ne uzimaju obzir da necega moze uopste da nestane. Kao na primer nafte za koju svi znaju da je vec najverovatnije presla svoj "peak" tj. da njeno iskopavanje i prerada postaju sve skuplji i skuplji. A da ne pricamo o drugim jos dragocenijim resursima kao sto su voda, sume i kvalitetno zemljiste za proizvodnju hrane.
Znaci, uprkos tome sto svi znaju da srljamo u propast kada nemilice trosimo naftu i ne razvijamo dovoljno alternativne izvore energije, masovna proizvodnja svega i svacega se nastavlja. Bez neke velike promene, trenutno postavljeni mehanizam nas vodi u situaciju da ce na Zemlji ziveti 8 milijardi ili vise ljudi a dolazi trenutak kada ce nafte biti samo za one koji mogu veoma skupo i da je plate. Obzirom na sveobuhvatnu primenu nafte to znaci jos mnogo puta vise ljudi koji umiru od gladi. A to znaci, mnogo ocajnih ljudi kojima ce jedina sansa za prezivljavanje biti da uzmu oruzije u ruke i potraze da otmu nesto za jelo.
I to nije SF vec neizbezna realnost. Osim ako se ne promeni nesto ili obe od sledece dve stvari. Ili moramo da promenimo sadasnji sistem tako da bude samoodrziv, sto bi znacilo mnoga odricanja onih koji sada mnogo imaju da bi oni koji nemaju nista imali sansu da prezive. Bar jedno prvih 50 godina dok se ne pronadju tehnoloska resenja koja ce omoguciti svima da imaju vise. Ili da pronadjemo novi vid veoma jeftine energije koja bi zamenila naftu.
Na oba ova problema Zeitgeist ekipa pokusava da ponudi idejno resenje. Znaci, ne moze se ocekivati od male grupe ljudi da daju step-by-step uputstvo kako da promenimo svet. U pitanju je vizija. Konkretna resenja ce morati da pronadju ostali, pre svega inzenjeri i naucnici. Ali da bi promena bila moguca, mora i kolektivna svest da spozna da sadasnja situacija nije odrziva jos mnogo dugo.
I to je jos jedan aspekt koji je Zeitgeist serijal veoma efikasno plasirao u opstu populaciju.
Probleme koji su realni i smrtno ozbiljni ne mozemo da vidimo na primeru cd/dvd rezaca u periodu od 10-ak godina tehnoloskog razvoja. Problem je siri i sistematski. Takodje je neodvojivo povezan sa postojecom monetarnom strukturom, frakcionim rezervnim sistemom i bankarskim sistemom generalno. I to je jos jedan aspekt problema koji Zeitgeist veoma dobro objasnjava.
[ Ivan Dimkovic @ 28.01.2011. 17:32 ] @
Citat:
Sale_123
Ja bas imam osjecaj da se zahvaljujuci seledbi proizvodnje u kinu danas proizvodi procentualno krsa vise nego ikada. Mozda je to samo moja predrasuda, ali ja mislim da se ne moze porediti ono sto naprave njemci i ono sto naprave kinezi.
Oh kako gresis... ima nemackog krsa bas kao sto ima i kineskog.
Sve zavisi od ciljne grupe - to sto se nesto proizvodi u Kini ne menja nista, posto se ciljani kvalitet odredjuje pre masovne proizvodnje. Kinezi mogu da ti proizvedu robu u bilo kom kvalitetu - sve zavisi od specifikacije i love koju si to spreman da platis.
Nemoj biti u zabludi da je jeftina roba proizvedena u Nemackoj ista bolja... ona se proizvodi na isti nacin kao i u Kini, i zbog cene mora imati iste niske zahteve za kvalitetom.
Citat:
Sta je tu dobro? Bacas masinu u kojoj je 99% stvari ispravno da bi kupio novi krs za koji znas da ce se opet pokvariti za godinu-dvije dana ???. (Pogotovo ves masine tu prednjace ;)). I gdje je tu logika da popravka bude skuplja od nove masine? Mnogo manje resursa i energije je potrebno da se popravi masina nego da se napravi i doveze nova. Ja stvarno ne vidim smisao u takvom razmisljanju. Mozda ono, mozda treba lova da se vrti ili sta vec ;)
To da je nesto "krs" danas je samo tvoja pretpostavka i nista vise.
Kao sto rekoh, imali 2 tada jako skupe Candy masine, jedna se ponasa kao najgori krs a druga samo jednom crkla... A ovde imam najjeftiniju Gorenje masinu koja je kostala 250 EUR i evo vec 6 godina radi samo tako.
Sta da kazem na to? Nista - nove masine nisu nista veci krsh, vec samo kostaju manje.
Citat:
Ankalagon the Black
Samo da napomenem da je osnovna pretpostavka Zeitgeist serijala i Venus project-a, ta da zivimo na planeti sa ogranicenim resursima i da je to osnovna cinjenica pomocu koje bi drustvo trebalo redizajnirati tako da je uzme u obzir.
Resursi na zemlji jesu ograniceni, ali je to daleko od limitirajuceg faktora.
Mi ne trosimo resurse vec ih pretvaramo iz jednog oblika u drugi - Ako potrosnja resursa skoci do te mere da se reciklaza isplati u 100% slucajeva, hej, to ce se desiti jer ce postati dobar biznis reciklirati sve - to je samo pitanje isplativosti.
Danas se ne reciklira sve jer je i dalje jeftinije nesto proizvesti od nule - ali te stvari su iskljucivo odredjene ponudom i potraznjom. Ali to se menja.
Moderna ekonomija upravo jeste takva da moze da se menja u zavisnosti od eksternih faktora - eto ti automobili kao najbolji primer, pre 30 godina su se vozili ogromni automobili sa motorima mnogo vece zapremine, dok je danas cena goriva ucinila mnogo veci R&D u stedljive motore daleko isplativijim.
Tako danas za istu snagu imas motore koji trose drasticno manje.
Nije bilo potrebe da neki sveti komitet odredi da treba da se menjamo - samo je bilo potrebno da benzin poskupi zbog vece potraznje.
[ Wi-Fi @ 28.01.2011. 17:35 ] @
^^Pre nego sto nestane nafte, bice pronadjena adekvatna zamena (ili vise njih).
Problemi sa monetarnim sistemom su iskljucivo ljudske prirode, tako da bi takvih ili slicnih problema bilo i u bilo kom drugom (neefikasnijem) sistemu.
A jednakost svih, planeta bez ratova i sl. je teska glupost
[ Ivan Dimkovic @ 28.01.2011. 17:38 ] @
Citat:
Probleme koji su realni i smrtno ozbiljni ne mozemo da vidimo na primeru cd/dvd rezaca u periodu od 10-ak godina tehnoloskog razvoja. Problem je siri i sistematski. Takodje je neodvojivo povezan sa postojecom monetarnom strukturom, frakcionim rezervnim sistemom i bankarskim sistemom generalno. I to je jos jedan aspekt problema koji Zeitgeist veoma dobro objasnjava.
I tu se vidi fatalna greska cele te price.
Moderna ekonomija upravo ima najbolji moguci mehanizam koji regulise tehnoloski razvoj - jer se cena formira na osnovu ponude i potraznje. Slobodno trziste je zapravo najblize samom principu evolucije po tom pitanju - jer omogucava brzu adaptibilnost na eksterne promene.
Ako neki nacin proizvodnje ili gorivo postane skupo, automatski postaje isplativo naci alternativu - i automatski se nadje ohoho zainteresovanih kako ulagaca tako i razvojnih centara da se time pozabave.
Silna istrazivanja za efikasniji prevoz, recimo, se rade zato sto cena benzina koja skace priblizava momenat kada ce alternativna resenja postati bolja.
Nema boljeg pokretaca nekog razvoja od cinjenice da mozes napraviti nesto jeftinije.
Zato su svi projekti "zelenih vozila" redom propadali tokom 60-tih jer tada to nije imalo nikakvog prakticnog smisla, a danas kada cena goriva ide u nebesa to postaje smislena stavka.
Ista sudbina ceka i bilo sta drugo - ako dodjemo do situacije da je isplativo reciklirati i vodu, to ce se naravno desiti. To nije pitanje da li je to moguce ili ne, vec samo pitanje da li ima smisla.
Jeste, uopste nije bilo prostitucije i alkoholizma/narkomanije dok se nije novac pojavio...
[ Ivan Dimkovic @ 28.01.2011. 17:45 ] @
Dakle, ukratko taj Venus projekat zeli je da napravi tehno-socijalizam koga ce da vode kompjuteri:
Citat:
Will there be a government?
As to the need for government, only during the transition from a monetary based society to a cybernated high-technological resource based economy of common heritage would it be necessary to utilize the services of systems analysts, engineers, computer programmers, etc. They will not dictate the policies or have any more advantage than other people. Their job will be to carry out the restoration of the environment to near natural conditions as possible on land and in the sea. They will also economically layout the most efficient way to manage transportation, agriculture, city planning, and production. This too is always in the process of modification and updating to fit the needs of an ever-changing civilization. There are no final frontiers.
What is the role of Cybernation as Decision Makers?
When computers eventually have sensors extended into all areas of the physical and social complex, we will be able to achieve centralization of decision-making. In a global resource-based economy, decisions would not be based on local politics but on a holistic problem solving approach.
This centralized system could be connected to research labs and universities, with all data monitored and updated constantly.
Sto je lepo sanjarenje... ali nazvati to "projektom" :-)
Sta ako kompjuteri imaju bagove i u jednom momentu krene rusenje sistema - ko ce to da spreci, neki tehno-komitet?
Sta ako kompjuteri hoce nesto sto nije zelja ljudi? Ah da, oni znaju sta je najbolje... sve ostalo je "rasipanje".
To je bre cista utopija - samo sa gomilom reci koje su odabrane da zvuci "naucno". Nebitno da li je u pitanju "vlada prosvecenih" ili "vlada kompjutera" - centralizovana ekonomija gde neko "telo" zna sta je najbolje je...
Ma nije potrebno ni trositi reci.
Ovo zvuci kao jeftini scenario za petparacki sci-fi. Mislim, tesko da neko moze shvatiti ozbiljno nekoga ko prica ovo gore.
Citat:
They will not dictate the policies or have any more advantage than other people.
Hahahaha, aha - znaci, svet treba da se promeni iz korena, ali nece biti diktata. Hej, svi ce imati jednak uticaj, ali ce se ipak stvari promeniti iz korena :-)
Pa ne moze to tako... morate se odluciti, ili diktat ili nema nista od takvih promena :)
[ Sale_123 @ 28.01.2011. 17:49 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: I tu se vidi fatalna greska cele te price.
Moderna ekonomija upravo ima najbolji moguci mehanizam koji regulise tehnoloski razvoj - jer se cena formira na osnovu ponude i potraznje. Slobodno trziste je zapravo najblize samom principu evolucije po tom pitanju - jer omogucava brzu adaptibilnost na eksterne promene.
Ako neki nacin proizvodnje ili gorivo postane skupo, automatski postaje isplativo naci alternativu - i automatski se nadje ohoho zainteresovanih kako ulagaca tako i razvojnih centara da se time pozabave.
Silna istrazivanja za efikasniji prevoz, recimo, se rade zato sto cena benzina koja skace priblizava momenat kada ce alternativna resenja postati bolja.
Nema boljeg pokretaca nekog razvoja od cinjenice da mozes napraviti nesto jeftinije.
Zato su svi projekti "zelenih vozila" redom propadali tokom 60-tih jer tada to nije imalo nikakvog prakticnog smisla, a danas kada cena goriva ide u nebesa to postaje smislena stavka.
Ista sudbina ceka i bilo sta drugo - ako dodjemo do situacije da je isplativo reciklirati i vodu, to ce se naravno desiti. To nije pitanje da li je to moguce ili ne, vec samo pitanje da li ima smisla.
Fatalna je greska u stalnom krpljenju sistema koji nevelja by design. Da zivomo u drustvu u kome se proizvodnja ne zasniva na spaljivanju fosilnih goriva i da se vodi racuna o okolini, ne bi bilo potrebe da zagadjujemo pa recekliramo vodu i da proizvodimo ovoliko smeca. Efikasnija prevozna sredstva od auta i aviona postoje, ali u danasnjem drustvu ona nisu isplativa iako imamo dovoljno resursa za njihovu proizvodnju. Kapitalisticki sistem jeste bio dobar odredjeno vrijeme, ali vise nije. Po vama je kapitalisticki sistem najbolji, idealan i ne torise nikakve velike promjene koji bi ga ugrozile. Na koga li me to samo podsjeca pitam se ja? ;)
[ Horvat @ 28.01.2011. 17:49 ] @
Citat:
Wi-Fi:
Sto se tice traktora - jeste, 100% su rekli da ide i kupi na drugom mestu, u (severo)zapadnoj Evropi prosto ne podnose €/$
zaboravi traktore, jer stvarno ne mogu vise detalja da se setim,pa to slobodno izbaci
al sta je sa grundfos pumpama? je l i to zavera?
da se odredjen kvalitet proizvodi za odredjeno trziste, a da se pri tome po otprilike istim cenama prodaje?
a sto se tice "jeftinije je kupiti novo nego popraviti" kako to moze biti dobro?
imas gomilu otpadnih masina/televizora/cega god, jer su neispravne,ili jos gore zbog mode
i sta je tu dobro?
a venus projekat ne moze da postoji zbog toga sto su ljudi takvi kakvi su, jer to jeste nedodjija, a ljudi nisu savrseni edit:grundfos, greska u imenu
[ Wi-Fi @ 28.01.2011. 17:51 ] @
U ovakve gluposti mogu da veruju samo oni do 10 godina starosti ili oni koji su ostali na tom nivou. Ne da je neozbiljno, scifi i smesno, nego je jos gore od prica o bogovima, prorocima i sl. bajki
@ Horvat: Proizvode vise razlicitih po kvalitetu? Znaci postoji izbor. Pa sto onda nisi kupio onu kvalitetniju?
[ Horvat @ 28.01.2011. 17:54 ] @
procitaj do kraja
razlicite kvalitete za razlicita podrucja - sto znaci veci kvalitet za "zapadno" podrucje,nizi za istocno evropsko
i ti ovde neces naci pumpu tog proizvodjaca koja nije za istocno podrucje
[ Sale_123 @ 28.01.2011. 17:55 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: Dakle, ukratko taj Venus projekat zeli je da napravi tehno-socijalizam koga ce da vode kompjuteri:
Ivane, nisam ocekivao takvu povrsnost od tebe ;)
Citat:
Is The Venus Project a Utopian society?
The Venus Project is not a Utopian concept. We do not believe in the erroneous notion of a utopian society. There is no such thing. Societies are always in a state of transition. We propose an alternative direction, which addresses the causes of many of our problems. There are no final frontiers for human and technological achievement - it will always undergo change. Even if we can design a society having all of the modifications to improve the lives of people and protect the environment we will still be at the beginning of the next phase. We are always in transition and learning new things.
The survival of any social system ultimately depends upon its ability to allow for appropriate change to improve society as a whole. The patterns we choose determine whether or not there is intelligent life on earth. In closing, to achieve this new social design, it will require much voluntary, unselfish participation for its realization. The future does not depend solely on The Venus Project. We only propose a direction. Our future depends on the decisions we make today
Btw. mislim da bi Jaque Fresco vrlo rado odogovorio na tvoja "kriticka" pitanja i komentare ;)
[ Wi-Fi @ 28.01.2011. 18:00 ] @
Citat:
By "mentally unstable" or "aberrant people" do you mean those of GE who are some of the biggest polluters of the environment and knowingly exposed their workers to carcinogens that caused their deaths, or those that manipulate money for profit without contributing to the well being of people's lives, or those who lend money for an automobile for example and if the person cannot pay off the last payment they do not take a tire and the steering wheel equivalent to the payment, they take the whole car? Or perhaps you may mean judges who put people in jail for life for killing over resources, yet the leaders of nations bomb and kill entire cities and countries for resources and to secure markets and then put statues in parks to honor the ones who carry out this procedure?
Hehe, jeste, lopovi, uzmes auto na leasing, ne isplatis, a oni ti uzmu.
Ne i nisu komunisti...
Ranije sam citao osnovne principe tog zeitgeist pokreta i umirao od smeha, ali ovo je jos bolje.
@ Horvat: Idi na zapad, kupi i donesi. Ili se preseli na zapad i eto, resen problem.
[ Sale_123 @ 28.01.2011. 18:01 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: Sto je lepo sanjarenje... ali nazvati to "projektom" :-)
Sta ako kompjuteri imaju bagove i u jednom momentu krene rusenje sistema - ko ce to da spreci, neki tehno-komitet?
Sta ako kompjuteri hoce nesto sto nije zelja ljudi? Ah da, oni znaju sta je najbolje... sve ostalo je "rasipanje".
Nije finalno i nikad nije optimalno, zato sto od boljeg uvijek postoji bolje. Mislim da bi Jacque Fresco vrlo rado cuo tvoj predlog kako da se ovo poboljsa, a da naravno ne bude povratak na monetatni sistem ;).
Izgleda da je jedino fiksno zabetonirano i nepromjenljivo je vase misljene da je kapitalizam idealan sistem u kome se svi problemi rjesavanju ponudom i potraznom. Ili?
[ Ivan Dimkovic @ 28.01.2011. 18:06 ] @
Da da, zato sto su oni napisali da njihov "projekat" nije utopija, to nije tako.
Ej bre, eno ti deo citirani gde se prica o kompjuterima koji donose odluke za nas.
Sta dalje imam da pricam? Ako zvuci kao guska (utopija), gace kao guska (utpija)... heeej, onda to i jeste guska.
Evo ja nisam banka ili svetski vladar pa ne zelim da mi nekakvi kompjuteri, komiteti, "mudre glave" odredjuju sta smem a sta ne smem da proizvodim i koliko treba da vredi moj rad i ono sto proizvedem. A siguran sam da moje misljenje deli jos mnogo ljudi.
Citat:
Fatalna je greska u stalnom krpljenju sistema koji nevelja by design. Da zivomo u drustvu u kome se proizvodnja ne zasniva na spaljivanju fosilnih goriva i da se vodi racuna o okolini, ne bi bilo potrebe da zagadjujemo pa recekliramo vodu i da proizvodimo ovoliko smeca. Efikasnija prevozna sredstva od auta i aviona postoje, ali u danasnjem drustvu ona nisu isplativa iako imamo dovoljno resursa za njihovu proizvodnju. Kapitalisticki sistem jeste bio dobar odredjeno vrijeme, ali vise nije. Po vama je kapitalisticki sistem najbolji, idealan i ne torise nikakve velike promjene koji bi ga ugrozile. Na koga li me to samo podsjeca pitam se ja? ;)
Pa tu gresis - upravo sistem slobodne ekonomije moze da se menja, nije upisan u "steni". Mogucnost promene je osnovna osobina slobodne ekonomije, jedino se vama ne svidja sto te promene nemaju veze sa necijim fantazijama.
Sistem slobodne ekonomije upravo omogucava da se tehnologije menjaju i napreduju - onog momenta kada postanu neisplative / zamenjene boljim. To je totalna mimikrija prirode - jel vidis ti negde u prirodi "centralni komitet" ili "ekspertski sistem" koji nesto odredjuje? Ne vidis - vec priroda evoluira, bas kao sto slobodna ekonomija evoluira.
Tako smo i dosli do ovoga sto imamo danas, a ne zato sto je to neka "prosvetljena grupica" isplanirala.
To nije krpljenje, vec evolucija.
Avioni koriste fosilna goriva zato sto je to NAJJEFTINIJI nacin za brz prevoz od tacke A do tacke B preko okeana. Kada alternativne tehnologije postanu isplativije, avioni na fosilna goriva ce nestati.
Ista prica i za energiju i sve ostalo.
[ Wi-Fi @ 28.01.2011. 18:06 ] @
^^Trenutno da. S obzirom da je izuzetno fleksibilan kao sistem, sve dok se ne pojavi nesto bolje (a pri tom razumno).
[ Marenović Slaviša @ 28.01.2011. 18:08 ] @
Inace, imate sada i prevod na nasem najboljem sajtu za titlove........
Nastavite diskusiju kad odgledate s prevodom, mozda ce vam prevod olaksati shvatanje kojecega..... iskreno se nadam da nece biti losiji od prvog. (tek treba da odgledam pa nece sada komentarisati niti se ukljucivati u ovu diskusiju koja nicemu ne vodi.
Pozdrav
[ Horvat @ 28.01.2011. 18:13 ] @
Citat:
Wi-Fi: @ Horvat: Idi na zapad, kupi i donesi. Ili se preseli na zapad i eto, resen problem.
aha, to ce spreciti da "nas" gledaju kao gradjane drugog reda?
znaci nije da oni taj proizvod ne prodaju ovde, pa da moras svercovati
nego ne prodaju isti kvalitet kao za "gradjane prvog reda"
to je u redu? u bilo kom pogledu?
[ Wi-Fi @ 28.01.2011. 18:15 ] @
Pa sto ne bi bilo u redu? Jel' stetan po zdravlje? Nije. Pa sto ne bi prodavali i potpuno neispravan proizvod, ako postoji trziste?
[ Ivan Dimkovic @ 28.01.2011. 18:15 ] @
Citat:
Wi-Fi
^^Trenutno da. S obzirom da je izuzetno fleksibilan kao sistem, sve dok se ne pojavi nesto bolje (a pri tom razumno).
Pa to bolje ce btii samo jos fleksibilniji sistem. Eksperimentisalo se sa rigidnim i centralnim sistemima, i svi su uvek padali na testu vremena, jer centralno planiranje nije kompatibilno sa cinjenicom da se vremena menjaju - uvek. Kad krenu nepredvidjene stvari, rigidni sistemi ili propadaju ili postaju - slobodni :)
I ovaj sistem koji postoji sada nije nastao tek stako, vec je rezultat silnih promena.
Svakog dana se izmisli nesto novo i stvari se menjaju - i naravno da se menjaju evolutivno a ne razarajuce, te smo stadijume valjda vec prerasli.
Citat:
Horvat
aha, to ce spreciti da "nas" gledaju kao gradjane drugog reda?
Niko te ne gleda kao gradjanina drugog reda, vec uvoznici uvoze stvari koje ce se najvise prodavati.
Tvoj uvoznik ode u Hong Kong, i moze da kupi proizvod sa kvaliteta 10, 9, 8, 5... cena varira. Niko mu ne brani da kupi kvalitet 10...
[ Sale_123 @ 28.01.2011. 18:16 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: Da da, zato sto su oni napisali da njihov "projekat" nije utopija, to nije tako.
Ej bre, eno ti deo citirani gde se prica o kompjuterima koji donose odluke za nas.
A ti kao danas utices na izbor? Utices na politiku? Glasas o zakonima koji odredjuju tvoju sudbinu ili za vlast bira manje zlo od nekoliko vecih, pa ti ljudi onda donose zakone koji se ticu tebe? Ili ipak na zakone uticu korporacije kojima ovakav sistem odgovara? I kako ce opstati taj vas koncept kad dodjemo do tacke da je 80% ljudi nezaposleno?
Kao sto rekoh, Venus Projekt nije kompletno rjesenje, nego predlog kome je kritika i poboljsanje uvijek dobro doslo.
[ Horvat @ 28.01.2011. 18:20 ] @
Citat:
Svakog dana se izmisli nesto novo i stvari se menjaju - i naravno da se menjaju evolutivno a ne razarajuce
kako je novo oruzje evolutivno a ne razarajuce?
evo,dao sam primer grundfos pumpe (da ne lupam bezveze), uvoznik verovatno ne ode u hk i kaze daj mi one pumpe sa nalepnicom g.
nego od proizvodjaca naruci pumpe, uvoznik kaze odakle je - ovaj mu posalje "MADE FOR EASTERN EUROPE"
a ta pumpa je iste cene i tu i tamo, tako da nije do cene stvar edit:grundfos, greska u imenu
[ Wi-Fi @ 28.01.2011. 18:21 ] @
^^Evo kritika: ne valja nista, apsurdan je
Predlog: bataliti i zaboraviti ili poceti od 0
@ Ivan Dimkovic: Jasno, ali dzabe, vidis da se ceka na neke propise, standarde, komitete (samo nisu jos resili da li sastavljene od ljudi ili kompjutera - ono komitet i7, sastavljen od 6 clanova)
[ Ivan Dimkovic @ 28.01.2011. 18:22 ] @
Ne, nego su ekonomski zakoni takvi da najmanje uticu na moj zivot - to je poenta slobodne ekonomije, da se zakoni sto manje mesaju u moju privrednu aktivnost. Sto manje - to bolje, ne samo za mene nego za drustvo uopste.
"Korporacije" mogu da ga p00she ako ja napravim nesto bolje i jeftinije od neke njihove tehnologije/proizvoda - naci ce se neko ko ce to da kupi i omasovi (ili ja mogu da uzmem pare i to uradim) jer je automatski moguce napraviti isplativiji proizvod.
Bukvalno svaki dan neku tehnologiju smeni neka druga - sto samo pokazuje koliko je moguce menjati stvari. Svako malo se desi totalna smena u nacinima na koji se neke stvari rade (personalni racunari, mobilni telefoni, solarna energija) i to upravo zahvaljujuci slobodnoj ekonomiji koja omogucava ulaganje u ideje koje imaju smisla.
Ne mozes zameniti sve, ali istorija pokazuje da apsolutno nista nije uklesano u steni - propast nekih USA auto kompanija je najbolji primer za to... cak i u auto industriji koja slovi za jednu od najtezih za ulazak je moguce uci (naravno to ne moze svako i potrebno je ulaganje) ali jedan Hyundai, recimo, koji je bio niko i nista pre 20 godina sa dobrim proizvodima (cena/kvalitet) danas uzima opasan kolac.
Citat:
I kako ce opstati taj vas koncept kad dodjemo do tacke da je 80% ljudi nezaposleno?
Zasto bi 80% ljudi bilo nezaposleno? Smesno.
I to nije "nas koncept" vec nacin na koji drustvo funkcionise - zahvaljujuci tom nacinu imate broadband od kuce i PC sa kome kucate te poruke - nikakvi komiteti i mudre glave nisu bili potrebni, vec slobodna ekonomija koja je pospesivala razvoj.
Citat:
Kao sto rekoh, Venus Projekt nije kompletno rjesenje, nego predlog kome je kritika i poboljsanje uvijek dobro doslo.
To nije nikakvo "resenje" niti "projekat" - vec necije sanjarenje i naivno zamisljanje kako bi "bolji svet" trebao da izgleda. Bukvalno svaki paragraf u onom FAQ-u je pun nedorecenosti, prakticno neizvodljivih ideja pa i totalnih apsurda (kao taj sa ekspertima koji bi bili "privremena vlada", ali u stvari ne diktiraju... pa kako bi sprovodili svoje odluke u praksi? :-)
Mislim, takvih ideja imas u Sci-fi literaturi koliko hoces, samo njihovi autori nisu toliko uobrazeni i umisljeni pa da svoju fikciju nazivaju "projektima".
[ Ankalagon the Black @ 28.01.2011. 18:33 ] @
Citat:
Mi ne trosimo resurse vec ih pretvaramo iz jednog oblika u drugi - Ako potrosnja resursa skoci do te mere da se reciklaza isplati u 100% slucajeva, hej, to ce se desiti jer ce postati dobar biznis reciklirati sve - to je samo pitanje isplativosti.
Nije bas tako. Ono sto ne moze da se reciklira jesu ljudi koji su i koji ce umreti od gladi jer se hrana baca jer nije isplativo obarati cenu na trzistu. Ili koji umiru od trovanja nastalih izbacivanjem industrijskog otpada koji nije isplativo odlagati prema propisima.
Ne moze takodje da se reciklira sav biljni i zivotinjski svet koji smo unistili nasim zagadjenjem a koji su veoma deo ekosistema koji i nas odrzava u zivotu. Veoma tesko ce biti recilirati reke koje su upropascene otpadom a od cije vode zavise sva naselja uz nju.
Ne moze da se reciklira vazduh koji se decenijama zagadjuje, ozonske rupe koje se tako stvaraju i brojne bolesti koje su nastale kao posledica istih. Koje naravno potpomazu ekonomiju jer stvaraju posao za doktore, farmaceute i sl.
Ne moze da se reciklira steta nastala ispumpavanjem nafte iz zemlje i dolazi do cescih i razornijih zemljotresa usled istih. Veoma tesko je reciklirati tzv. mrtve zone, zone bez kiseonika koje nastaju u morima a koje su takodje produkt ljudskog delovanja.
Veoma sporo ce biti reciklirane sume koje su siromasne drzave posekle kako bi mogle da plate svoja dugovanja i time napravila ogromnu ekolosku stetu.
Nije samo pitanje isplativosti. Pitanje je i toga sta znaci biti covek. Na koliku patnju smo spremni da zazmurimo dok je nama samima dobro? A kad i nama zakuca vuk na vrata, onda ce uveliko biti kasno. I pitanje toga da li imamo instikt za samoodrzanjem kao vrsta?
[ 3way @ 28.01.2011. 18:35 ] @
Citat:
tacno, nemas izbora, to pokusavam reci u 10 poruka, da tu NEMAS izbora
Nemas izbora ovde, u ovoj crnoj rupi.
[ Wi-Fi @ 28.01.2011. 18:36 ] @
Citat:
Ankalagon the Black:
Ne moze da se reciklira steta nastala ispumpavanjem nafte iz zemlje i dolazi do cescih i razornijih zemljotresa usled istih.
[ Ivan Dimkovic @ 28.01.2011. 18:39 ] @
Ne preteruj.
Eto ozon - kada su ljudi skockali da imamo problem, doneseni su zakoni i redukovana je proizvodnja takvih stvari.
Dakle, mi kao ljudi smo u stanju da reagujemo na stvari, samo sto ta reakcija predstavlja evolutivnu korekciju a ne preokretanje sveta naglavacke.
I postoje dobri razlozi zasto je to tako:
a) Prvo, bilo bi apsolutno nemoguce preokrenuti svet naglavacke... jer je ovaj svet slobodan, ne postoji neki centralni komitet za svet koji bi naredio svima na zemlji da rade nesto - sam UN funkcionise samo dok se clanice slazu oko toga... cak i neke mnogo trivijalnije stvari od korenite promene sveta nisu u stanju da prodju glasanje u UN-u ;-)
b) Radikalne promene bi bile nezamislivo skupe i sa gomilom rizika koji bi potencijalno napravili jos vecu stetu... Zamislte te projekte koji bi zahtevali totalne promene u zivotima ljudi, raseljavanja, ... piece of cake :)
Dakle, ne samo tesko izvodljivo (nemoguce, zapravo) vec sa ogromnim rizicima.
Zasto bi to neko radio (cak i kada bi bilo moguce, a nije) kada je moguce vristi korekcije po potrebi i na evolutivni nacin?
A da ne pricamo da zapravo vecina tih "radikalnih ideja" uopste nisu ni u stanju da se nose sa posledicama i neplaniranim scenarijima. Ali sto bi to bio problem - zamislimo mi tu nasu malu utopijicu, a ti operativni problemi... ma to su sitnice. To sto smo naskrabali je 50% posla...
Citat:
Ne moze da se reciklira vazduh koji se decenijama zagadjuje, ozonske rupe koje se tako stvaraju i brojne bolesti koje su nastale kao posledica istih. Koje naravno potpomazu ekonomiju jer stvaraju posao za doktore, farmaceute i sl.
LOL - pa vi ste u stanju da okrecete stvari toliko naglavacke da ispada da mi zagadjujemo zemlju zato sto je "to dobro za ekonomiju" (doktore).
Mislim...
Zagadjivanje zemlje je posledica nase industrijske aktivnosti - a industrijska aktivnost postoji zato sto nas ima 6 milijardi i sto bi bez industrije 4/5 tih ljudi moralo da crkne. Ne znam da li je moguce plasticnije to nacrtati.
Ni vise ni manje. A naravno lepo je mastati o tome... da te neko pita da se ubijes i napravis mesta za ne-industrijsku zdravu zemljicu, pretpostavljam da ne bi bio tako odusevljen.
Sto manje - to bolje, ne samo za mene nego za drustvo uopste.
sto manje da, ali ne u svemu
drzava i treba da se mesa kada se testira sadrzaj nekog proizvoda, da ne bi imali otrovne bebi bocice ili ddt sredstvo za zastitu
da znas sta kupujes da je to to, a ne da za svaku kesicu cipsa moras da vrsis analizu da li je tamo stvarno krompir i so,ili ima jos malo i ovoga i onoga
[ Ivan Dimkovic @ 28.01.2011. 18:45 ] @
To se naravno podrazumeva - i niko to ne dovodi u pitanje.
Ali pretpostavljam da ne bi voleo da neki komitet sutra odluci da moras da se preselis u neki novi "Sibir", jerbo je to optimalnije koriscenje prirodnih resursa... ili da ti komitet nalozi da ces u zivotu raditi to i to, jer komitet najbolje zna kako resursi treba da se uposle, i tacno se zna koliko treba biti proizvedeno cega.
A to bi moralo da se desi u tim tehno-utopijama, koje se svode na:
a) Gasenje slobodne ekonomije zato sto ona "ne valja"
b) Zamenu iste nekakvom tehnokratijom gde neka tela ili kompjuteri odredjuju sta i kako treba da se proizvodi, i kako treba da se zivi (planska ekonomija, samo u ovim novim brosuricama malo ulepsana, tako da vise nije diktatura proletarijata vec super-pametni kompjuteri)
Ono, ja nemam nista protiv da se pobornici takvih ideja organizuju, odu na neko ostrvo i zapocnu tu ideju u praksi. Hej, eno i na "Project Venus" sajtu predlazu neki "demo" city... ja mislim da je demo ostrvo jos bolja ideja, jer moze biti totalno nezavisno od iskvarene moderne ekonomije.
Put your money (i mnogo vise od toga zapravo ;-) where your mouth is...
[ Wi-Fi @ 28.01.2011. 18:52 ] @
Moze i citav kontinent, malo je ostrvo za toliko "prosvetljenih"
[ Horvat @ 28.01.2011. 18:53 ] @
da,ali ta nedodjija venus ne treba da se veze za razbacivanje sa resursima, pa i u obliku "potrosacke elektronike" i da imas deponije pune ves masina, plasticnih kesa i ostalog "nerazgradivog", a stetnog
i opet, nije sve sto je novo ujedno i dobro, niti sto je staro automatski lose (bila to tehnika proizvodnje ili sam proizvod)
nego, ne rece ti, kako razvoj oruzja doprinosi evoluciji?
a s druge strane, stvaran je problem manjka radnih mesta zbog izvoza proizvodnje i/ili automatizacije
[ Ankalagon the Black @ 28.01.2011. 18:53 ] @
Citat:
Citat:
Ankalagon the Black:
Ne moze da se reciklira steta nastala ispumpavanjem nafte iz zemlje i dolazi do cescih i razornijih zemljotresa usled istih.
Nisam se dobro izrazio. Novija istrazivanja pokazuju da postoji veza izmedju zemljotresa i izvlacenja nafte. Zemljotresi primarno nastaju naravno iz drugih razloga.
Citat:
LOL - pa vi ste u stanju da okrecete stvari toliko naglavacke da ispada da mi zagadjujemo zemlju zato sto je "to dobro za ekonomiju" (doktore).
Ne okrecem ja stvari. Samo kao primer da ako je nesto dobro za ekonomiju ne mora da znaci da je dobro i za ljude i/ili za planetu.
Citat:
Ni vise ni manje. A naravno lepo je mastati o tome... da te neko pita da se ubijes i napravis mesta za ne-industrijsku zdravu zemljicu, pretpostavljam da ne bi bio tako odusevljen.
Nisam odusevljen ni sto milioni ljudi umiru od gladi. Ni sto vise od polovine ljudi na planeti zivi na ivici egzistencije. Uostalom ko prica o ne industrijalizovanoj zemlji??? Pa cela poenta je u tome da drustvo bude high-teck ali na taj nacin da potpuno bude obezbedjen odrzivi razvoj. Da se racionalno trose resursi kako nikada ne bi doveli civilizaciju do masovnog odumiranja ili u najgorem sucaju kraja iste.
[ Odin D. @ 28.01.2011. 18:56 ] @
Sve to Zetigast CPAHJE je samo proizvod necije zelje za religijom.
Oni pklatovi ciji mozgovi nisu narocito prijemcivi za stare religije traze zamjene u necemu drugom, a u osnovi svega toga je potreba da se iza svega krije neka tajna sila koja svime upravlja na neki tajni nacin.
E sad neki tu "silu" pronadju u vanzemaljcima, neki u kojekakvim tajnim drustvima i zavjerama i tome slicno.
Sve je to priglupa religioznost i poriv da se vjeruje u nesto nedokucivo sto upravlja nasim zivotima, samo u razlicitim pojavnim oblicima.
I kao sto kaze stara madagaskarska poslovica: "Kad bi se sa religioznim ljudima moglo razumno raspravljati - ne bi bilo religioznih ljudi" tako je uzaludno tim "vjernicima" bilo sta razumom dokazivati.
[ Wi-Fi @ 28.01.2011. 18:57 ] @
^^Pa da, postoji veza. I zemljotresi i izvlacenje nafte se desavaju na planeti Zemlji...
Ne, stvarno, ako ste istripovali da to (zeitgeist, venus, kako-god) funkcionise, sto ne napravite negde neku zajednicu (moze i unutar drzave, za pocetak, pre kupovine ostrva/poluostrva/kontinenta)? Ono, kao Amisi u US
[ Ivan Dimkovic @ 28.01.2011. 19:00 ] @
Citat:
Horvat: da,ali ta nedodjija venus ne treba da se veze za razbacivanje sa resursima, pa i u obliku "potrosacke elektronike" i da imas deponije pune ves masina, plasticnih kesa i ostalog "nerazgradivog", a stetnog
i opet, nije sve sto je novo ujedno i dobro, niti sto je staro automatski lose (bila to tehnika proizvodnje ili sam proizvod)
Tako je, ti smislis onda novu tehnologiju koja je bolja i gle cuda - slobodna ekonomija ucini svoje.
Pozdravljaju te Intel, Google, Microsoft, Apple ... samo u IT industirji, koja je svima nama ovde najbliza. Sve 3 firme su nastale tako sto je grupa ljudi imala ideje koje su bile radikalno drugacije ali i bolje u smislu cene/performansi u odnosu na stara resenja (Mainframe, stari sistemi pretrage, ...)
Pa onda i ovi gore - oni su se sada uljuljkali jer su uspeli da skinu sa trona stare igrace... ali ekonomija ne spava, stvaraju se nova trzista, nove tehnologije proizvode nove nacine upotrebe, nove proizvode...
Citat:
nego, ne rece ti, kako razvoj oruzja doprinosi evoluciji?
Ekonomskoj evoluciji? Pa doprinosi - postoji potraznja, i ta potraznja generise proizvodnju i razvoj. Nije ti ekonomija kriva za to sto imas ljudi koji zele da ubijaju druge ljude. Dokaz - oruzje je postojalo daleko pre kapitalizma.
Citat:
a s druge strane, stvaran je problem manjka radnih mesta zbog izvoza proizvodnje i/ili automatizacije
Tacno, i taj manjak se kompenzuje kasnije kroz stvaranje novih potreba i samim tim - radnih mesta.
Svet nije propao kada su masine zamenile rucni rad - bas zbog toga.
A te crne rupe uglavnom nemaju veze sa drustvom u kome te neko tera da kupujes stampac svakih 2 meseca.
Odes lepo na Amazon , za 15 000 dolara kupis rezac i to ce da ti traje narednih 20 godina sigurno :)
[ 3way @ 28.01.2011. 19:07 ] @
Citat:
Ankalagon the Black:Da se racionalno trose resursi kako nikada ne bi doveli civilizaciju do masovnog odumiranja ili u najgorem sucaju kraja iste.
Odumiranja cega?
[ Ivan Dimkovic @ 28.01.2011. 19:07 ] @
Da ybt... ima nas vise nego bilo kad u istoriji :) Odumiranje je poslednja rec koja se moze upotrebiti za to.
[ Horvat @ 28.01.2011. 19:11 ] @
Citat:
3way:
Odes lepo na Amazon , za 15 000 dolara kupis rezac i to ce da ti traje narednih 20 godina sigurno :)
wtf?!
dao si link do br rezaca i to ne za 15 000 usd nego za 399,5
Odumiranja dela ljudi (par milijardi) za koje ne bude dovoljno hrane (jer je pola planete zagadjeno), nije isplativo dopremati im pomoc jer transport mnogo kosta, ili jednostavno nemaju novca niti bilo sta drugo vredno da plate za svoje prezivljavanje a pritom im je okolina toliko zagadjena da na zemlji nista ne mogu da uzgaje a voda iz reka je otrovna. Recimo to sve u narednih 50 godina svega. Tako nekako.
[ Wi-Fi @ 28.01.2011. 19:16 ] @
^^ Ma jok, to je zavera, Amazon ti automatski nudi robu za nase, istocno-evropsko trziste... Jesi gradjanin drugog reda ili ne?
[ Ivan Dimkovic @ 28.01.2011. 19:16 ] @
Vidi, The Black
- Ljudi se kote, i to vrlo slobodno
- Jedini nacin da se svi ti ljudi prehrane je industrijski uzgoj hrane
I tu je kraj price... dakle, ili ces da koknes vecinu ljudi, ili ces da industrijski proizvodis.
Ako si za ono prvo... pa pocni prvi :)
[ Ankalagon the Black @ 28.01.2011. 19:25 ] @
Citat:
Ljudi se kote, i to vrlo slobodno
Slazem se. Veoma je neodgovorna eksplozija populacije.
Citat:
I tu je kraj price... dakle, ili ces da koknes vecinu ljudi, ili ces da industrijski proizvodis.
Ja sam licno za najbolju industriju koja moze da se napravi. Ne neophodno profitno orjentisanu. Sistem mora da se promeni tako da se resavaju problemi koji trenutno nisu ekonomski isplativi. Na primer ciscenje reka. Para iz budzeta nikada nece biti bez ogromnog zaduzivanja. Privatni sektor nema ekonomsku isplativost. Mehanizam nastavlja da se vrti dok usled zagadjenja ne dodje do katastrofe. A onda je kasno.
[ 3way @ 28.01.2011. 19:33 ] @
Citat:
Horvat: wtf?!
dao si link do br rezaca i to ne za 15 000 usd nego za 399,5
To je greska, prvo sam gledao neki drugi snimac :)
Citat:
Ankalagon the Black: Odumiranja dela ljudi (par milijardi) za koje ne bude dovoljno hrane (jer je pola planete zagadjeno), nije isplativo dopremati im pomoc jer transport mnogo kosta, ili jednostavno nemaju novca niti bilo sta drugo vredno da plate za svoje prezivljavanje a pritom im je okolina toliko zagadjena da na zemlji nista ne mogu da uzgaje a voda iz reka je otrovna. Recimo to sve u narednih 50 godina svega. Tako nekako.
I pored svega toga bas ti koji nemaju dovoljno hrane se mnoze ko nista i prave ogroman prirastaj.
Nesto je trulo u teoriji zavere...
[ Sale_123 @ 28.01.2011. 19:46 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: Tako je, ti smislis onda novu tehnologiju koja je bolja i gle cuda - slobodna ekonomija ucini svoje.
Kako ces smisliti novu tehnologiju ako nemas dovoljno znanja? Kako ces do znanja ako nemas sredstava za obrazovanje? I ko ce da ti finansira istrazivanje?
Citat:
Ivan Dimkovic: Zasto bi 80% ljudi bilo nezaposleno? Smesno.
Mislis da teznjom da smanjimo cijenu proizvoda, kroz zamjenu ljudi robotikom, 80% ljudi nece izgubiti posao?
Citat:
Ivan Dimkovic: I to nije "nas koncept" vec nacin na koji drustvo funkcionise - zahvaljujuci tom nacinu imate broadband od kuce i PC sa kome kucate te poruke - nikakvi komiteti i mudre glave nisu bili potrebni, vec slobodna ekonomija koja je pospesivala razvoj.
Koliko je izuma zapravo nastalo ljudskom zeljom za bogastvom a koliko samom ljudskim interesovanjem za nauku i tehnologiju, razvoj i rjesavanje problema? Kada smo ti i ja, kao i vecina ljudi ovde na ovim forumima pocinjali da se igramo sa racunarima, cisto sumljam da smo bili motivisani parama. Ja bar nisam. a vi?
Citat:
Ivan Dimkovic:
Eto ozon - kada su ljudi skockali da imamo problem, doneseni su zakoni i redukovana je proizvodnja takvih stvari.
Po cemu se danasnji sistem razlikuje od komunizma, komiteta? Mozda jedino u tome koliko detaljno sa zakonima zalaze u nas zivot. Vidim EU sa definisanjem velicine banana, ogranicavanjem jacine zvuka na mp3 playerima, i USA sa spijuniram svih svojih gradjana, patriot actom itd. je daleko od komunizma :). I na kraju sta cemo sa Grckom? Ljudi jadni izasli na ulicu, a policija ubi zato sto stotinjak ljudi mora sprovesit reforme koje zahtjeva MMF? To demokratija? :)
Citat:
Ivan Dimkovic:
Ali pretpostavljam da ne bi voleo da neki komitet sutra odluci da moras da se preselis u neki novi "Sibir", jerbo je to optimalnije koriscenje prirodnih resursa... ili da ti komitet nalozi da ces u zivotu raditi to i to, jer komitet najbolje zna kako resursi treba da se uposle, i tacno se zna koliko treba biti proizvedeno cega.
Ja nisam tako razumio venus projekat. Koliko sam razumio svako je slobodan da zivi gdje hoce. Ne znam koliko si od onoga procitao?
Citat:
Ivan Dimkovic:
Zagadjivanje zemlje je posledica nase industrijske aktivnosti - a industrijska aktivnost postoji zato sto nas ima 6 milijardi i sto bi bez industrije 4/5 tih ljudi moralo da crkne. Ne znam da li je moguce plasticnije to nacrtati.
Hmm, zanimljivo. Pitam se sta ce biti kad dostignemo cifru od 10 milijardi ljudi?
Umjesto da tu industrisku prozvodnju usmjerimo na proizvodnju proizvoda koji traju i na taj nacin smanjimo zagadjivanje planete, mi i dalje tezimo proizvodnji nekvalitetnih i jeftinih proizvoda koji nakon 5 godina postaju zastarjeli i zavrsavaju na smecu. Ili bar da proizvodimo proizvode koje je moguce 100% reciklovati. Ali cisto sumljam da ce neko teziti da finansira takvo nesto, jer to je skupo a ne donosi profit. Mozda ce neko da i donese zakon, ali cisto sumljam jer su s parama bar u USA svaki zakon moguce progurati, a znamo ko drzi pare. I ne postoji politicar koji uz dovoljno za dovoljno para nece nesto uraditi.
A cisto sumljam da bi bio sretan da za 5 godina neko u tvom mjestru izbaci 10 miliona IPad-ova :) (sto se naravno nece desiti jer je Njemacka bogata zemlja ali to negdje ipak mora zavrsiti)
- Ljudi se kote, i to vrlo slobodno
- Jedini nacin da se svi ti ljudi prehrane je industrijski uzgoj hrane
- Ili umru od gladi
- Ili od zedji
- Ili od bolesti uzrokovom zagadjenjem
- Ili novog virusa koji je na neobjasnjiv nacin "slucajno mutirao" u prirodi
- Ili izbije Treci Svjetski Rat, pa ono ruknemo koju nuklearku
- Ili se medjusobno poubijamo u otimanju za hranu i resurse
Neogranicene mogucnosti kapitalizma :).
- Ili obrazujemo mlade generacije da je sa ovakvim rastom nemoguce odrzati planetu, pa ljudi onda budu onda imali maksimalno 2 djece
[ 3way @ 29.01.2011. 02:16 ] @
Citat:
Sale_123:Ili bar da proizvodimo proizvode koje je moguce 100% reciklovati.
Razne proizvode je uglavnom moguce 100% reciklirati.
Znaci metal, znaci bakar, znaci ovo znaci ono.
Postoje kompanije koje rade ovo i razbijaju se od para. Tako sto sredjuju djubre drugih ljudi.
Sto se tice trajanja proizvoda i slicnog - vec smo pisali....
SVAKO na ovoj planeti, ko ima mogucnost da kupi neki proizvod ima mogucnost da bira sta ce ga kupi.
Neko ce da kupi mobilni telefon star 10 godina za 5 evra i trajace mu narednih 10 godina.
Neko ce da kupi mobilni telefon star 2 meseca i trajace mu narednih 10 godina.
Neko ce da kupi mobilni telefon star 2 meseca i trajace mu narednih 6 meseci dok ne odluci da mu vise ne odgovara.
Neko ce da kupi ranac kod Kineza za 5 evra.
Neko ce da kupi ranac ranac za 80e.
Pogodi ciji je ranac kvalitetniji i koji ce ranac duze da traje.
[ ArtCool @ 29.01.2011. 02:35 ] @
Oplete me neki pre par strana ... more plakao sam dva sata, al me loza smirila
Nemoz covek ni na rodjenom forumu da bidne, onako zabadava
Elem sta se resi na kraju ocel biti IIIWW, bez toga ne priznajem neki poso da smo obavili...
[ boki @ 29.01.2011. 04:16 ] @
@3way
Moze ali nece...
1) zato sto je prvi proizvod jeftiniji a vecina ljudi ne gleda na dugi rok
2) zato sto kompanije prave proizvode tako da bi ti morao stalno da unapredjues
3) zato sto su kompanije marketingom stvorile potrosacku kulturu gde su ljudi brainwashuju da kupuju stvari koje im ne trebaju...
[ Sale_123 @ 29.01.2011. 12:13 ] @
Citat:
3way: Razne proizvode je uglavnom moguce 100% reciklirati.
Znaci metal, znaci bakar, znaci ovo znaci ono.
Postoje kompanije koje rade ovo i razbijaju se od para. Tako sto sredjuju djubre drugih ljudi.
Znaci da to sto si ti rekao nema veze sa stvarnoscu, sorry.
Indonesian President Susilo Bambang Yudhoyono flew into Zurich last night from a state visit to India where he and its Prime Minister Dr. Manmohan Singh held extensive talks. He left at 5 a.m. this morning to make his way to Davos where he participating in an early morning session and later addressed the World Economic Forum participants for apparently the first time.
In his speech, Yudhoyono discussed his concerns for price hikes in food and energy prices that could lead to inflation, povery and even unrest. “Over half are in Asia. Imagine the pressure on food, energy, water and resources,” Yudhoyono pointed out, adding, “the next economic war or conflict can be over the race for scarce resources, if we don’t manage it together.”
Izgleda da neki svetski lideri mnogo bolje shvataju trenutnu situaciju i opasan put kojim se svet krece. Kao sto sam vec rekao i kao sto Zeitgeist 3 veoma dobro objasnjava (ko je gledao film znace, ko nije neka pogleda) kapitalizam jednostavno u svom modelu uopste ne uzima u razmatranje da necega moze da nestane. Isto kao i kolega forumas Ivan D. ,kapitalista u srcu i dusi :)
Medjutim realnost je sada malo drugacija i postoji potreba za sistematskom promenom u nacinu razmisljanja.
[ 3way @ 29.01.2011. 13:53 ] @
Citat:
Sale_123: Znaci da to sto si ti rekao nema veze sa stvarnoscu, sorry.
Sta nema veze?
Da se sirovine recikliraju i prodaju dalje?
[ 3way @ 29.01.2011. 13:56 ] @
Citat:
Ankalagon the Black:
Medjutim realnost je sada malo drugacija i postoji potreba za sistematskom promenom u nacinu razmisljanja.
Nema potrebe.
Ionako ima previse onih koji razmisljaju naopako.
[ Horvat @ 29.01.2011. 17:30 ] @
e u medjuvremenu sam slucajno naisao na jednog koji ima onakav stampac koji nakon x odstampanih papira ne da vise da se stampa sa istim tonerom, pa makar on bio i na pola pun
e sad, ako on laze, lazem ja
Citat:
Stexman: Fora je sto je kertridz predvidjen za 3 hiljade strana i tu prestaje da radi, pa makar nista ne odstampao na te 3000 strana :(. Ubedjen sam da je toner skoro do pola pun ali je broj stranica taj koji odredjuje koliko ce ti toner trajati.
[ boki @ 29.01.2011. 17:45 ] @
Ma imam ja takav stampac - Color LaserJet 1600
Likovi su ubacili chip u toner koji broji strane.
I onda kad refilujes moras da menjas i taj chip da stavis neki crackovani.
I mislim da vecina danasnjih hp-ovih stampaca ima taj 'feature'
Defective by design.
[ Milan Kragujevic @ 29.01.2011. 17:58 ] @
@Wi-Fi - Pa ja imam 10 godina,pa ne verujem...
[ p3j4 @ 29.01.2011. 20:11 ] @
Rekoh već da mislim kako je taj Zeitgeist remek delo propagande i manipulacije svešću onih protiv kojih je navodno uperen...
Kako Žak Kusto, ali ni "obični" ljudi nisu jedini koji imaju svoja razmišljanja i utopističke vizije sveta, evo dela teksta (iz jednog većeg članka) koji se bavi analizom utopije vladajuće svetske elite, tj. određenih interesnih grupa koji su prepoznali minimum zajedničkih interesa. Oni ipak imaju dovoljno resursa i moći da ozbiljno porade na sprovođenju svojih ideja
2012 might not be the exact year, but it's difficult to see the endgame lasting much beyond that, and the masters of the universe love symbolism, as with 911 (both in Chile and in Manhattan), KLA 007, and others. 2012 is loaded with symbolism, eg. the Mayan Calendar, and the Internet is buzzing with various 2012-related prophecies, survival strategies, anticipated alien interventions, alignments with galactic radiation fields, etc. And then there is the Hollywood film, 2012, which explicitly portrays the demise of most of humanity, and the pre-planned salvation of a select few. One never knows with Hollywood productions, what is escapist fantasy, and what is aimed at preparing the public mind symbolically for what is to come.
Whatever the exact date, all the threads will come together, geopolitically and domestically, and the world will change. It will be a new era, just as capitalism was a new era after aristocracy, and the Dark Ages followed the era of the Roman Empire. Each era has its own structure, its own economics, its own social forms, and its own mythology. These things must relate to one another coherently, and their nature follows from the fundamental power relationships and economic circumstances of the system.
In our post-2012 world, we have for the first time one centralized global government, and one ruling elite clique(u filmu se oprezno ne koristi termin centralna, tj. svetska vlada već koristi reč superkompjuter "raspodeljivač resursa", ali je suština potpuno ista), a kind of extended royal family, the lords of finance. As we can see with the IMF, WHO, and the WTO, and the other pieces of the embryonic world government, the institutions of governance will make no pretensions about popular representation or democratic responsiveness. Rule will be by means of autocratic global bureaucracies, who take their marching orders from the royal family. This model has already been operating for some time, within its various spheres of influence, as with the restructuring programs forced on the third world, as a condition for getting financing.
Whenever there is a change of era, the previous era is always demonized in mythology(ovo je istorijski obrazac koji je važno zapamtiti). In the Garden of Eden story the serpent is demonized – a revered symbol in paganism, the predecessor to Christianity. When republics came along, the demonization of monarchs was an important part of the process. In the post-2012 world, democracy and national sovereignty will be demonized. This will be very important, in getting people to accept totalitarian rule, and the mythology will contain much that is true...
In those terrible dark days, before the blessed unification of humanity, anarchy reigned in the world. One nation would attack another, no better than predators in the wild. Nations had no coherent policies; voters would swing from one party to another, keeping governments always in transition and confusion. How did they ever think that masses of semi-educated people could govern themselves, and run a complex society? Democracy was an ill-conceived experiment that led only to corruption and chaotic governance. How lucky we are to be in this well-ordered world, where humanity has finally grown up, and those with the best expertise make the decisions.
The economics of non-growth are radically different than capitalist economics. The unit of exchange is likely to be a carbon credit, entitling you to consume the equivalent of one kilogram of fuel. Everything will have a carbon value, allegedly based on how much energy it took to produce it and transport it to market. 'Green consciousness' will be a primary ethic, conditioned early into children. Getting by with less is a virtue; using energy is anti-social; austerity is a responsible and necessary condition.
As with every currency, the bankers will want to manage the scarcity of carbon credits, and that's where global warming alarmism becomes important. Regardless of the availability of resources, carbon credits can be kept arbitrarily scarce simply by setting carbon budgets, based on directives from the IPCC, another of our emerging units of global bureaucratic governance. Such IPCC directives will be the equivalent of the Federal Reserve announcing a change in interest rates. (IPCC i ceo taj "global warming" pokret je pretrpeo popriličan udarac curenjem onih mailova koji dokazuju manipulaciju vremenskih modela, ali bitka još traje. Ukoliko to prođe, implikacije na ekonomiju budućnosti su jasne. Pre ili kasnije valuta će postati CO2 kredit.) Those budgets set the scale of economic activity.
Presumably nations will continue to exist, as official units of governance. However security and policing will be largely centralized and privatized. Like the Roman Legions, the security apparatus will be loyal to the center of empire, not to the place where someone happens to be stationed. We have seen this trend already in the US, as mercenaries have become big business, and police forces are increasingly federalized, militarized, and alienated from the general public.
Just as airports have now been federalized, all transport systems will be under the jurisdiction of the security apparatus. Terrorism will continue as an ongoing bogey-man, justifying whatever security procedures are deemed desirable for social-control purposes. The whole security apparatus will have a monolithic quality to it, a similarity of character regardless of the specific security tasks or location. Everyone dressed in the same Evil Empire black outfits, with big florescent letters on the back of their flack jackets. In essence, the security apparatus will be an occupying army, the emperor's garrison in the provinces.
On a daily basis, you will need to go through checkpoints of various kinds, with varying levels of security requirements. This is where biometrics becomes important. If people can be implanted with chips, then much of the security can be automated, and everyone can be tracked at at all times, and their past activity retrieved. The chip links into your credit balance, so you've got all your currency always with you, along with your medical records and lots else that you don't know about.
There is very little left as regards national sovereignty. Nothing much in the way of foreign policy will have any meaning. With security marching to its own law and its distant drummer, the main role of so-called 'government' will be to allocate and administer the carbon-credit budget that it receives from the IPCC. The IPCC decides how much wealth a nation will receive in a given year, and the government then decides how to distribute that wealth in the form of public services and entitlements. Wealth being measured by the entitlement to expend energy.
In a fundamental sense, this is how things already are, following the collapse and the bailouts. Because governments are so deeply in debt, the bankers are able to dictate the terms of national budgets, as a condition of keeping credit lines open. The carbon economy, with its centrally determined budgets, provides a much simpler and more direct way of micromanaging economic activity and resource distribution throughout the globe.
In order to clear the way for the carbon-credit economy, it will be necessary for Western currencies to collapse, to become worthless, as nations become increasingly insolvent, and the global financial system continues to be systematically dismantled.(Da bi se napravile ovako drastične promene i novi poredak, potrebno je prvo srušiti stari.) The carbon currency will be introduced as an enlightened, progressive 'solution' to the crisis, a currency linked to something real, and to sustainability. The old monetary system will be demonized,(šta ono beše jedna od glavnih poruka filma? ) and again the mythology will contain much that is true...
The pursuit of money is the root of all evil, and the capitalist system was inherently evil. It encouraged greed, and consumption, and it cared nothing about wasting resources.(surprise, surprise! pljuc! sad će globalni "superkompjuter" da reši stvar!) People thought the more money they had, the better off they were. How much wiser we are now, to live within our means, and to understand that a credit is a token of stewardship.
Culturally, the post-capitalist era will be a bit like the medieval era, with aristocrats and lords on top, and the rest peasants and serfs. A definite upper class and lower class. Just as only the old upper class had horses and carriages, only the new upper class will be entitled to access substantial carbon credits. Wealth will be measured by entitlements, more than by acquisitions or earnings. Those outside the bureaucratic hierarchies are the serfs, with subsistence entitlements. Within the bureaucracies, entitlements are related to rank in the hierarchy. Those who operate in the central global institutions are lords of empire, with unlimited access to credits.
But there is no sequestering of wealth, or building of economic empires, outside the structures of the designated bureaucracies. Entitlements are about access to resources and facilities, to be used or not used, but not to be saved and used as capital. The flow of entitlements comes downward, micromanaged from the top. It's a dole economy, at all levels, for people and governments alike – the global regimentation of consumption. As regards regimentation, the post-capitalist culture will also be a bit like the Soviet system. Here's your entitlement card, here's your job assignment, and here's where you'll be living.
With the pervasive security apparatus, and the micromanagement of economic activity, the scenario is clearly about fine-grained social control, according to centralized guidelines and directives. Presumably media will be carefully programmed, with escapist trivia, and a sophisticated version of 1984-style groupthink propaganda pseudo-news, which is pretty much what we already have today. The non-commercial Internet, if there is one, will be limited to monitored, officially-designated chat sites, and other kinds of sanitized forums.
With such a focus on social micromanagement, I do not expect the family unit to survive in the new era, and I expect child-abuse alarmism will be the lever used to destabilize the family. The stage has been set with all the revelations about church and institutional child sexual abuse. Such revelations could have been uncovered any time in the past century, but they came out at a certain time, just as all these other transitional things have been happening. People are now aware that widespread child abuse happens, and they have been conditioned to support strong measures to prevent it.
Whenever I turn on the TV, I see at least one public-service ad, with shocking images, about children who are physically or sexually abused, or criminally neglected, in their homes, and there's a hotline phone number that children can call. It is easy to see how the category of abuse can be expanded, to include parents who don't follow vaccination schedules, whose purchase records don't indicate healthy diets, who have dubious psychological profiles, etc. The state of poverty could be deemed abusive neglect.
With the right media presentation, abuse alarmism would be easy to stir up. Ultimately, a 'child rights' movement becomes an anti-family movement. The state must directly protect the child from birth. The family is demonized...
How scary were the old days, when unlicensed, untrained couples had total control over vulnerable children, behind closed doors, with whatever neuroses, addictions, or perversions the parents happened to possess. How did this vestige of patriarchal slavery, this safe-house den of abuse, continue so long to exist, and not be recognized for what it was? How much better off we are now, with children being raised scientifically, by trained staff, where they are taught healthy values.
Ever since public education was introduced, the state and the family have competed to control childhood conditioning. In religious families, the church has made its own contribution to conditioning. In the micromanaged post-capitalist future, with its Shock Doctrine birth scenario, it would make good sense to take that opportunity to implement the 'final solution' of social control, which is for the state to monopolize child raising. This would eliminate from society the parent-child bond, and hence family-related bonds in general. No longer is there a concept of relatives. There's just worker bees, security bees, and queen bees, who dole out the honey.
Postscript
This has been an extensive and somewhat detailed prognosis, regarding the architecture of the post-capitalist regime, and the transition process required to bring it about. The term 'new world order' is too weak a term to characterize the radical nature of the social transformation anticipated in the prognosis. A more apt characterization would be a 'quantum leap in the domestication of the human species'. Micromanaged lives and microprogrammed beliefs and thoughts. A once wild primate species transformed into something resembling more a bee or ant culture. Needless to say, regular use of psychotropic drugs would be mandated, so that people could cope emotionally with such a sterile, inhuman environment.
For such a profound transformation to be possible, it is easy to see that a very great shock is required, on the scale of collapse and social chaos, and possibly on the scale of a nuclear exchange. There needs to be an implicit mandate to 'do whatever is necessary to get society running again'. The shock needs to leave people in a condition of total helplessness comparable to the survivors in the bombed-out rubble of Germany and Japan after World War 2. Nothing less will do.
(...)
The nature of the carbon economy has been somewhat clearly signaled. Carbon budgets, and carbon credits, are clearly destined to become primary components of the economy. As we've seen with the elite and grassroots supported global warming movement, the arbitrary scarcity of carbon credits can be easily regulated on the pretext of environmentalism. And peak oil alarmism is always available as a backup. As elite spokespeople have often expressed, when the time comes, the masses will demand the new world order.(a zeitgeist je tu da masama otvori oči u ukaže na pravac "rešenja")
The focus on control over consumption, resources, and distribution is implicit in the emphasis on energy limits, is latent in the geopolitical situation, as regards depletion of global resources, and is indicated by the need for a new unifying paradigm, as the growth paradigm is no longer viable.
Dakle, samo vam se čini da zeitgeist u suštini poziva na uvođenje globalne totalitarne tehno-fašističke vladavine
Marketinški mamac za to je pored manipulacije osećanjima sa postojećim društvenim problemima i socijalistička utopija u kojoj nema rada, već samo dođeš i uzmeš koliko ti treba
[ kvaju @ 30.01.2011. 00:02 ] @
Taman završio sa gledanjem, nije loše, da su ga malo skratili bilo bi bolje.
Netko je pitao za titlove, ima ih na youtube-u, mogu se aktivirati, ja sam tako gledao, i radi odlično.
[ pantic68 @ 30.01.2011. 01:13 ] @
Kako se film primicao kraju tako mi se dizala kosa na glavi. Delovalo je simpatično dok su kritikovali a na kraju se izašlo na suprotnu poziciju. Što se mene tiče bolje da ipak napravimo taj WW3 pa kom opanci kom obojci nego da živimo u svetu kao ga ovi likovi zamišljaju.
[ 3way @ 30.01.2011. 01:18 ] @
I NIbiru da nam promeni polove pa je prica kompletna.
[ ArtCool @ 30.01.2011. 08:15 ] @
Citat:
pantic68: Što se mene tiče bolje da ipak napravimo taj WW3 pa kom opanci kom obojci nego da živimo u svetu kao ga ovi likovi zamišljaju.
Blagodarim
[ Ankalagon the Black @ 30.01.2011. 10:45 ] @
Istina je da Zeitgeist ima veliki propust u svojoj ideji. A to je da ne govori nista o socijalnoj strukturi. Nauka je uvek dobra stvar ali nije jedina dovoljna da definise drustvo. Ideja o globalnom menadzmentu resursima moze da se realizuje i kao totalitarno drustvo i kao najslobodnije drustvo koje je ikada postojalo na Zemlji i sa najvecim mogucnostima daljeg razvoja.
Generalni mentalitet na Zemlji ce odluciti u kom od ta dva pravca ce krenuti drustvo. Sila koja vuce ka slobodi je zelja za boljim zivotom obicnih ljudi. Sila koja vuce ka totalitarizmu je nevoljnost ljudi da prihvate odgovornost za svoj zivot. Ne moze da postoji sloboda bez odgovornosti.
[ Astral Projection @ 30.01.2011. 18:04 ] @
Sve ovo odlično zvuči. Grad-mašina i ljudi koji se posvećuju nauci. Ali čisto sumnjam da bi se 7milijardi ljudi moglo posvetiti nauci. Štaviše, od tih 7 milijardi ako se jedna posveti nauci bilo bi odlično. A šta da radi ostalih 6M? Gledaju TV i prave djecu? Mislim da bi se relativno brzo smorili od toliko slobodnog vremena.. Možda griješim...
[ Sale_123 @ 30.01.2011. 20:14 ] @
Citat:
Astral Projection: Sve ovo odlično zvuči. Grad-mašina i ljudi koji se posvećuju nauci. Ali čisto sumnjam da bi se 7milijardi ljudi moglo posvetiti nauci. Štaviše, od tih 7 milijardi ako se jedna posveti nauci bilo bi odlično. A šta da radi ostalih 6M? Gledaju TV i prave djecu? Mislim da bi se relativno brzo smorili od toliko slobodnog vremena.. Možda griješim...
I ja sam o tome razmisljao, mada nije nauka jedini pravac. Razne vrste umjetnosti, sport i ostale vrste aktivnosti nude mogucnost onima koje nauka ne zanima. A cisto sumljam da neko moze provesti cijeli zivot ne radeci nista, ne interesujuci se za nista. Koliko god bio umoran od posla ili fakulteta, na godisnjem odmoru mogu max dva dana provesti izlezavajuci se. Sve preko toga nesto moram raditi, druzenje, sport, sta god. Tako da, uz pravilan odgoj i stacanje radne navike od malena vjerujem da bi postigli da ljudi sami sebi postave ciljeve i rade ono sto stvarno vole. A Venus nije utopija, koliko to god neki tvrdili. Jer uvijek ce biti mogucnosti a i potrebe da se stvari, uredjaji, procesi poboljsaju.
Cini mi se da svi mi ovde kolektivno patimo od stockholmskog sindroma, i da jednostavno ne mozemo zamisliti zivot bez nekog da nas zaj****, iskoristva i naredjuje, zivot bez vlade i nama dragih politicara. Postojala su, a vjerujem da i danas postoje takva plemena, koja zive u skladu bez ikakve hijerarhije u drustvu. Ipak je okolina ta koja utice na ponasanje i na moralne vrijednosti koje imamo, a ne geni.
Citat:
Give me a child until he is seven and I will give you the man
[ Ankalagon the Black @ 30.01.2011. 21:31 ] @
Citat:
Sve ovo odlično zvuči. Grad-mašina i ljudi koji se posvećuju nauci. Ali čisto sumnjam da bi se 7milijardi ljudi moglo posvetiti nauci. Štaviše, od tih 7 milijardi ako se jedna posveti nauci bilo bi odlično. A šta da radi ostalih 6M? Gledaju TV i prave djecu? Mislim da bi se relativno brzo smorili od toliko slobodnog vremena.. Možda griješim...
Drustvo koje bi se ulenjilo definitivno bi degradiralo na duze staze (a i na kratke). Srecom, neizbezno je da se ljudska rasa prosiri po svemiru. Neki misle da je istrazivanje svemira dovoljan podsticaj za neprekidan razvoj civilizacije, da medjusobni konflikti i ratovi nisu jedini neophodni u tom smislu.
[ Sale_123 @ 30.01.2011. 22:08 ] @
Citat:
Ankalagon the Black: Drustvo koje bi se ulenjilo definitivno bi degradiralo na duze staze (a i na kratke). Srecom, neizbezno je da se ljudska rasa prosiri po svemiru. Neki misle da je istrazivanje svemira dovoljan podsticaj za neprekidan razvoj civilizacije, da medjusobni konflikti i ratovi nisu jedini neophodni u tom smislu.
Cisto sumljam da je motiv vecine naucnika novac. Onaj ko traga za novcem ide u menadzere, neki svoj biznis ili sta ja znam. Onaj koga interesuje materija, rjesavanje problema itd. upisuje tehnicki fakultet i bavi se istrazivanjem (ako za to naravno ima sredstva).
[ p3j4 @ 30.01.2011. 22:10 ] @
Citat:
Ankalagon the Black: Istina je da Zeitgeist ima veliki propust u svojoj ideji. A to je da ne govori nista o socijalnoj strukturi. Nauka je uvek dobra stvar ali nije jedina dovoljna da definise drustvo. Ideja o globalnom menadzmentu resursima moze da se realizuje i kao totalitarno drustvo i kao najslobodnije drustvo koje je ikada postojalo na Zemlji i sa najvecim mogucnostima daljeg razvoja.
Da li vi shvatate da bi ovako nešto uopšte moglo da dođe na dnevni red za razmatranje prvo mora da dođe do totalnog kolapsa i haosa globalnih razmera?
Od "apelovanja" na razum nema ništa. Kako misliš da se neko tek tako odrekne svog bogatstva i novca, životnog stila koji ostvaruje svojim radom i sposobnosti da bi mu neki tamo svetski centralni komitet diktirao koliko može da troši "resursa"? To je isto kao kada bi nekom pojedincu koji se neodgovorno ponaša prema novcu i uporno troši više nego što zarađuje pričao da promeni ponašanje. On će MOŽDA da promeni ponašanje kada zbog dugova ostane bez gaća. Do tada ništa.
Ima jedna mudrost koja odlično opisuje ovu situaciju:
"Prijatna iskustva čine život prekrasnim. Bolna iskustva vode sazrevanju. Prijatna iskustva čine život lepim, ali sama po sebi ne vode razvoju. Ono što vodi razvoju jesu bolna iskustva. Patnja stavlja prst na neki deo vas koji se još nije razvio, koji treba da raste, da se menja i preobražava. Kada biste znali kako da upotrebite tu patnju, koliko biste se razvili!"
Ako kapitalizam nije dobar, onda će i da propadne, i tek onda ljudi će da stave prst na čelo, razmisle, izvuku pouke iz grešaka i osmisle nešto bolje. Naravno oni koji prežive.
[ Ivan Dimkovic @ 30.01.2011. 22:26 ] @
Citat:
p3j4
Ako kapitalizam nije dobar, onda će i da propadne, i tek onda ljudi će da stave prst na čelo, razmisle, izvuku pouke iz grešaka i osmisle nešto bolje. Naravno oni koji prežive.
Kapitalizam postoji jako dugo - od kada je covek izmislio novac a novac je izmisljen... pa odavno ;-)
Ono sto se menja je kolicina slobodne ekonomije vs. nivo kontrole od strane nekog tela (kralj, diktator, centralni komitet, demokratski izabrana vlast, ne-demokratski izabrana vlast itd...) - bukvalno se sve promene politickih sistema svode na to: koliko pojedinac ima slobode u kreiranju i razmeni onoga sto kreira sa drugima.
Sam princip vrednovanja resursa kroz novac je prilicno stara stvar koja se pokazala prilicno stabilnom na promene do sad.
Oni koji bi da zamene nesto sto postoji vec... pa par milenijuma bar :) bi trebalo da se zapitaju koliko je to izvodljivo kada je ta osobina prezivela sve revolucije u proteklih par milenijuma.
Ono gde protagonisti ove teme grese je pretpostavka da bi nekakav kompleksni dizajn globalnog sistema kontrole (bez obzira na to da li tu kontrolu sprovode "eksperti", "tehnokrate", "kompjuteri" itd..) bili bolja zamena za sistem koji evoluira kroz davanje sloboda privrednoj delatnosti - dakle mogucnosti ljudima da slobodno ucestvuju u privredi.
Tu grese - i to vrlo. Istorija nas uci da upravo ekonomske slobode (i, ponovicu, tu ne mislim na slobode iz bajki - vec slobode u privrednom smislu) upravo predstavljaju najbolju osnovu za razvoj na duze staze, jer imaju mogucnost adaptacije.
Globalne vlade, komiteti pa i centralne banke i sl... sve su to stvari koje samo kreiraju dodatni sloj moci i samo stvaraju interesne grupe koje postaju same sebi cilj. Takve stvari treba eliminisati i smanjivati im moc na svakom koraku - a ne kreirati nove i vece.
[ Sale_123 @ 30.01.2011. 22:49 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic:
Globalne vlade, komiteti pa i centralne banke i sl... sve su to stvari koje samo kreiraju dodatni sloj moci i samo stvaraju interesne grupe koje postaju same sebi cilj. Takve stvari treba eliminisati i smanjivati im moc na svakom koraku - a ne kreirati nove i vece.
Da, ali cini mi se da ce takve stvari biti toliko dugo koliko i sam kapitalizam. I uvijek ce biti korumpiranih politicara koji ce zarad novca uciniti sve. U senatu je bukvalno bilo kakav zakon moguce progurati ako imas dovoljno novca da se to finansira. Oduvjek sam se pitao, otkud drzavni dug? Ako je skoro svaka zemlja u svijetu duzna, kome onda duguju? Centralna banka i novac zasnovan na dugu je veliko zlo.
Ako bi htjeli poboljsati kapitalizam, onda bi bar trebali uvesti zlatni standard i pronaci drugaciji nacin za glasanje. Mislim, sama pretpostavka demokratije je da mi biramo politicare koji ce nas zastupati u parlamentu/domu/senatu, kako god. Problem je sto u vecini slucajeva njih boli uvo za njihovim glasacima. Gledaju svoj interes i interes korporacija koje su im finansirale politicku kampanju. Varijanta gdje bi svaki gradjanin glasao za zakon mozda ne bi bila idealna ali bi sigurno bila bolja. Onda bi bar samo sebi kroili kapu i morali bi sami preuzeti odgovornost. I opet bi imali problem sa tim, ko kontrolise medije. Danas se mnogi ne libe cak i da priznaju da su medije koristili za propagandu.
I dok god budemo imali hijerarhiju u drustvu, uvijek ce biti oni koji ce manje ili vise biti spremni da ucine sve, da bi se popeli za jednu stepenicu vise.
Citat:
p3j4: Da li vi shvatate da bi ovako nešto uopšte moglo da dođe na dnevni red za razmatranje prvo mora da dođe do totalnog kolapsa i haosa globalnih razmera?
Od "apelovanja" na razum nema ništa. Kako misliš da se neko tek tako odrekne svog bogatstva i novca, životnog stila koji ostvaruje svojim radom i sposobnosti da bi mu neki tamo svetski centralni komitet diktirao koliko može da troši "resursa"? To je isto kao kada bi nekom pojedincu koji se neodgovorno ponaša prema novcu i uporno troši više nego što zarađuje pričao da promeni ponašanje. On će MOŽDA da promeni ponašanje kada zbog dugova ostane bez gaća. Do tada ništa.
Ima jedna mudrost koja odlično opisuje ovu situaciju:
"Prijatna iskustva čine život prekrasnim. Bolna iskustva vode sazrevanju. Prijatna iskustva čine život lepim, ali sama po sebi ne vode razvoju. Ono što vodi razvoju jesu bolna iskustva. Patnja stavlja prst na neki deo vas koji se još nije razvio, koji treba da raste, da se menja i preobražava. Kada biste znali kako da upotrebite tu patnju, koliko biste se razvili!"
Naravno, a treba jos mnoge Grcke da se dese prije nego sto dodje do promjena. A desice se, kad tad.
P.S. Ovaj video nema veze sa Zeitgastom ili Venus projektom.
[ Wi-Fi @ 30.01.2011. 23:46 ] @
Citat:
Ako je skoro svaka zemlja u svijetu duzna, kome onda duguju? Centralna banka i novac zasnovan na dugu je veliko zlo.
Au, jbt, kako lupetas... A "zlatni standard" je odavno prevazidjen BS. Glasanja ala referendum su ne mnogo bolja, vec mnogo gora. Nisu moguca (broj glasanja i glasaca vs. vreme), ekstremno su skupa a i vecina ljudi nema pojma o cemu se radi u odredjenim zakonima, sta znace i kako ce se primenjivati...
Citat:
I dok god budemo imali hijerarhiju u drustvu, uvijek ce biti oni koji ce manje ili vise biti spremni da ucine sve, da bi se popeli za jednu stepenicu vise.
Ovo ce postojati dok god postoje ljudi kao vrsta tako da...
Kad napravite taj vas kompjutersko-robotizovani CK, videcemo (mada i njih prave ljudi pa pazite da ne ugrade neki backdoor za korupciju)
[ Sale_123 @ 31.01.2011. 00:46 ] @
Citat:
Wi-Fi: Au, jbt, kako lupetas... A "zlatni standard" je odavno prevazidjen BS. Glasanja ala referendum su ne mnogo bolja, vec mnogo gora. Nisu moguca (broj glasanja i glasaca vs. vreme), ekstremno su skupa a i vecina ljudi nema pojma o cemu se radi u odredjenim zakonima, sta znace i kako ce se primenjivati...
Reci nekome da lupeta sigurno ne doprinosi diskusiji. Ako ja lupetam, onda ovi ljudi koji se razumiju mnogo vise od mene, a mozda i tebe ne lupetaju: Gold standard
Ne mora nuzno biti zasnovan na zlatu. Bitno je da ukloni mogucnost da drzava zarad odrzanja "bolesnih pacijenata" u zivotu, stvara dug koji ce neko kad tad morati da plati.
Drugo, ako se u skoli uci demokratija i gomila drugih gluposti, zasto onda ne bismo ubacili predmet Pravo. Ucenjem prava i slicnih stvari ubjedjen sam da bi mnoge stvari bile drugacije. Kvaka je u tome sto tako nesto ne odgovara ni korporacijama ni politicarima. Jer neobrazovanima se lakse upravlja, zar ne?
Trece, objasni mi molim te, kako 100+ ljudi fininsirani od strane korporacija, koji su u parlament usli zarad svog licnog interesa ili onih koji su ih tu doveli, zna sta je bolje za tebe od tebe samoga?
Citat:
Wi-Fi: Ovo ce postojati dok god postoje ljudi kao vrsta tako da...
Kad napravite taj vas kompjutersko-robotizovani CK, videcemo (mada i njih prave ljudi pa pazite da ne ugrade neki backdoor za korupciju)
Nekad su vjerovali da dok god bude bilo crnaca da ce biti i robova, pa danas nemamo robova. Niko sa sigurnoscu ne moze reci sta ce se desavati u buducnosti.
[ kvaju @ 31.01.2011. 01:23 ] @
Sjećate se ovog iz prvog djela?
[ Wi-Fi @ 31.01.2011. 01:26 ] @
^^Pa kad neko u 2-3 recenice spomene drzavni dug (cudeci se kako drzave jedna drugoj duguju), "zlatni standard", kaze kako je novac zasnovan na dugu veliko zlo, predlozi uvodjenje drugacijeg nacina glasanja (po sistemu referenduma), ja stvarno ne znam kako to ne nazvati lupetanjem...
Zamisli samo na sta bi sve licilo kada bi nekoliko milijardi ljudi koji ne poznaju (ni osnove) prava i ekonomije glasalo i vodilo drzave. Ili kako bi izgledao svet nakon uvodjenja "zlatnog standarda"...
Jeste, to je sve zavera. Uopste nije do toga da su ljudi lenji, nezainteresovani, nesposobni (za bilo sta a hoce sve) i ne uce ni osnovne predmete, a ucili bi ekonomiju i pravo... Oni koji uce su, naravno, zaverenici koji se "treniraju" od malih nogu.
Sto se tice poslanika i sl. - koliko god bili "placeni" (opet zavere, jel') - ti i ostali ste ih doveli tu gde su. Isto tako mozete da ih skinete. Ali, jbg, bolje sacekati neki kompjutersko-robotski CK koji ce to da uradi umesto vas.
Poredjenje robovlasnistva i hijerarhije u drustvu ti apsolutno ne stoji, vec je samo (los) pokusaj spin-a. Ako nastavis da vezbas, ko zna, mozda jednog dana pocnes da spin-ujes skoro kao ovi autori zeitgeist-a i ostalih popularnih otreznjujuce-prosvetljujuce-oslobodilackih filmova na koje se loze mase
[ Pirossi @ 31.01.2011. 02:56 ] @
zlatni standard???
hahaha, sad sam čuo sve
[ Marko_L @ 31.01.2011. 03:31 ] @
Venus project pokret kao i svaka druga sekta (nemojte odmah da se hvatate za ovu reč, jer ne znam kako drugačije da ih definišem), cilja na tačno određenu grupu ljudi i udara na njihove slabosti. To su mahom ljudi koji nemaju dovoljno sposobnosti ili ambicija da nešto naprave u životu, pa kad je već tako, savršeno bi im odgovaralo da neko ukine tu nekakvu društvenu hijerarhiju, pa da i oni budu jednaki sa svima. A ta jednakost nikada neće biti moguća iz prostog razloga što nam je različitost u prirodi i ne postoje dva potpuno jednaka homo-sapiensa. Čak se i jednojajčani blizanci često razlikuju po sposobnostima, željama, ambicijama, talentima, ciljevima i slično.
A dok god postoji različitost među ljudima, a postojaće verovatno dok postoji ljudski rod, takav sistem kakav predlaže Venus project neće biti moguć, bar ne bez teške represije i dikature, a čim ima represije i diktature, javlja se i otpor prema istoj i taj sistem onda više ne može da funkcioniše. A zašto mora represija i diktatura ? Pa zato što ne postoji način da svačije potrebe budu ispunjene i da svi budu zadovoljni. Hebi ga, neko mora da izvuče deblji kraj i da radi poslove koje niko drugi neće ili da živi na lokaciji koja nije baš atraktivna za život. Jedino što ih sada "tera" da rade te poslove jeste upravo monetarni sistem protiv kojeg se Venus projekat bori, jer ljudi znaju da ako ne rade, neće imati da jedu, pa ako ne mogu da nađu bolje onda se zadovoljavaju bilo kakvim poslom. Kada ne bi bilo tako, i kada bi svi imali isto bez obzira šta rade, te dosadne, opasne i teške poslove ne bi radio niko, nego bi se svi gurali da rade nešto što je interesantno, lagano i bezbedno. Isto i za lokaciju. Većina ljudi bi želela da živi u nekoj raskošnoj vili pored okeana. Monetarni sistem omogućava da ta vila ima neku svoju vrednost, koja je obično velika i tu će živeti neko ko to može da priušti. A kako bi Venus projekat rešio takve stvari ? Ako nema monetarnog sistema, ta vila nema nikakvu vrednost i svi mogu da je priušte i kako bi se onda i ko bi odlučio ko može tu da živi, a ko ne, a ima više miliona zainteresovanih ? Lutrija ? Eto, to su neke stvari na kojima se Venus projekat u startu sapliće.
Recimo i da postoji taj neki kompjuterski CK koji će da odlučuje o svemu tome. I šta ako on odluči da je potrebno, šta znam 1000 novih čistača ulica, a za taj posao je zaintersovano 500 ljudi ? Ili će sistem da se zabaguje ili će morati da radi teška diktatura da se 500 ljudi natera da čisti ulice. Ili šta ako taj sistem na osnovu toga što je neko napustio školu, odredi da taj neko jedino može da čisti klozete, a on je recimo ekspert za programiranje, samo što je učio samostalno. Ima i danas gomile primera ljudi koji su bez formalnog obrazovanja postali eksperti u svojim oblastima. Takav sistem recimo ne bi iskoristio takve ljude, nego bi im dao da čiste klozete.
Sa druge strane, ako nema nikakvog CK da rukovodi sistemom, nego svako radi šta hoće, onda dolazi do onoga što mi poznajemo kao "divlji zapad", samo još gore. Oni jači bi mogli da rade šta hoće, dok bi slabiji mogli samo da ćute i gledaju.
Današnji sistem, ma koliko imao mana, ipak nudi najviše većini ljudi, a to je ono što je bitno. Svako, osim onih teško bolesnih i hendikepiranih (a takvi ništa ne bi bili srećniji i u bilo kom drugom sistemu), može da poradi na sebi, svom obrazovanju, svojoj ličnosti, svojim sposobnostima i šta mu je već potrebno da postigne neki cilj koji ima. Ako je taj cilj novac, molim lepo, poradiš na tome da povećaš svoju vrednost na tržištu, pa ćeš imati novac. Ako je cilj život u skladu sa prirodom, opet molim lepo, odeš da živiš u nekoj šumi, hraniš se isključivo onim što uloviš, razgovaraš sa zečevima i super. Ako je cilj duhovno uzdizanje, lepo odeš u neki manastir, pa se uzdiži do mile volje. I tako dalje. Svako ima izbor da sa svojim životom uradi šta želi. Ljudi koji ne žele da porade na sebi i ne žele da rade na ostvarivanju svojih ciljeva, večito su nešto nesrećni, bune se za svaku sitnicu, sve im smeta... pa takvi ništa srećniji ne bi bili ni u nekom drugačijem sistemu baziranom na Venus projektu. Ako bi mu dopalo da bude naučnik, bio bi nesrećan što nije pilot. Kada bi mu dopalo da bude pilot, bio bi nesrećan što nije naučnik. Ako mu žena danas za ručak iznese pečeno pile, bio bi nezadovoljan što nije prasetina, a da je prasetina, onda što nije pile. Jednostavno, to su takvi ljudi. Normalni ljudi i u ovom sistemu sasvim dobro funkcionišu.
[ p3j4 @ 31.01.2011. 09:39 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: Tu grese - i to vrlo. Istorija nas uci da upravo ekonomske slobode (i, ponovicu, tu ne mislim na slobode iz bajki - vec slobode u privrednom smislu) upravo predstavljaju najbolju osnovu za razvoj na duze staze, jer imaju mogucnost adaptacije.
Slažem se, sistem i ljudi su mnogo prilagodljiviji promenama ako postoji veći stepen ekonomskih, ali i ličnih sloboda. Veći broj nepotrebnih institucija i birokratije negativno utiče na te stvari. A tu dolazimo do još jedne njihove greške u startu jer u potpunosti isljučuju faktor ljudske prirode. Ono što trenutno imamo je najbolje što možemo kao civilizacija. A ljudska priroda se menja prirodnim tokom evolucije, i za to o čemu oni pričaju potrebne su stotine, možda čak i hiljade godina evolucije. Kad svaka jedinka u društvu postane svesna svoje ljudske prirode i njenih nedostataka, moći ćemo da govorimo o nekom boljem društvu i civililzaciji, pa i osnovama na kojima postoji. Jbg, pogledaj samo koliko svakodnevne manipulacije ljudskim bićima ima bazičnim ljudskim instinktima u reklamama npr. Ili koliko toga ljudi svakodnevno čine samo da bi se dopali drugima i bili prihvaćeni u društvu (moda, automobili, drugi statusni simboli,...), što je samo još jedna od nacrisoidnih igrica naše ličnosti. E, kad kolektivno kao bića savladamo tu vrstu prepreke, moći ćemo da govorimo o društvu bez novca, društvu tolerancije, mira i slično. No, psihologija je najmlađa od svih nauka. Čovek je prvo krenuo da istražuje svet oko sebe i u tome mu za sada odlično ide, ali mislim da je sledeći evolutivni korak razumevanje nas samih i onoga što nas pokreće iznutra, tj. motiviše na akciju Ali, sve je to daleka, mnogo daleka budućnost, a oni to ne shvataju čini mi se...
Citat:
Sale_123: Naravno, a treba jos mnoge Grcke da se dese prije nego sto dodje do promjena. A desice se, kad tad.
Evo desio se Tunis, dešava se Egipat i šta se promenilo? Samo ekipa koja vlada, sam sistem nije, niti će, a u Grčkoj se ni ekipa koja vlada nije promenila.
Jednostavno, za vrstu promene za koju se vi zalažete potrebno je poprilično žešće njesra globalno da se desi da bi se pojavio globalni spasilac koji će onda da u cilju spasavanja predloži jedno takvo radikalno "rešenje", koje će gle čuda, da bude osnivanje svetske vlade pod parolom - globalni problemi se mogu rešavati samo sa globalnog nivoa, sa mandatom da ponovo uspostavi poredak iz haosa.
Film sam gledao odavno, i baš zato i mislim da će do tog njesra da dođe po unapred režiranoj predstavi, a da će sam monetarni sistem biti označen kao glavni krivac, što je samo delimično tačno. Tu onda nastupate vi, rastući pokret "prosvetljenih pravednika" dajući vašu podršku novom rešenju demonizujući stari sistem.
Jeste da do ovakvih promena može da se dođe i postupno po sistemu skuvane žabe, ali eliti se žuri, vreme radi protiv njih.
edit: typos
[Ovu poruku je menjao p3j4 dana 31.01.2011. u 14:20 GMT+1]
[ Isak666 @ 31.01.2011. 09:55 ] @
Citat:
Pirossi: zlatni standard???
hahaha, sad sam čuo sve :D
bio jeste a sada je monetarni atavizam.
na šta li bi ličio sistem kreditiranja kada bi se insistiralo na zlatnoj podlozi?
svi bi si držali zlatne polugice u sefovima kao Dafina devize.
[ Ivan Dimkovic @ 31.01.2011. 11:35 ] @
Zlatni standard je imao svoje probleme - zato je i zamenjen.
Trenutni sistem ima svoje probleme, i oni trebaju biti resavani ali sigurno ne vracanjem na staro lose resenje.
[ Isak666 @ 31.01.2011. 11:38 ] @
Citat:
Pirossi: bio jeste a sada je monetarni atavizam.
na šta li bi ličio sistem kreditiranja kada bi se insistiralo na zlatnoj podlozi?
svi bi si držali zlatne polugice u sefovima kao Dafina devize.
Jasno, nego kontao sam da nisi cuo za to, pa mi bilo malo cudno.
[ HeYoo @ 31.01.2011. 12:06 ] @
@Marko L
I kapitalizam je u neku ruku diktatura koja gusi razlicitost (ili se povinujes sistemu ili ces otici na marginu). Nije svima najbitnije da imaju najvise klikera medju drustvom.
Zasto kao alternativu pominjes zaceve, sumu, pusta ostrva i manastir?? To nije alternativa :) Postoji odredjeni broj ljudi kojima se ne svidja drustveno uredjenje ali ne zele da se samoizopste iz drustva vec da kriticki sagledavaju trenutno stanje. Toga je bilo uvek i uvek se i biti. Svet ne stoji.
Ceo sistem liberalnog kapitalizma je priznanje ljudske nemoci i oslanjanje na primitivne nagone sa kojim ce sistem navodno autonomno bez intervencije da funkcionise. Mada nesto sumnjam da su svi fer i da krupniji igraci ne bi intervenisali nad sistemom u nekom trenutku. Ipak je to utopija kao i svaka druga. Da li je bolje da intervenisu birokrate ili krupni igraci.. to je drugo pitanje. Da su se ljudi vodili samo tim principom prepustanja nagonima i dalje bi se bez gaca valjali u blatu.
Nemam nista protiv kapitalizma, koji ima svoje prednosti i mane, vec protiv klanjanja ovom ili onom principu jer ispravan sistem ne postoji.. sve su to bolji ili losiji kompromisi.
[ Ivan Dimkovic @ 31.01.2011. 12:18 ] @
Citat:
HeYoo
I kapitalizam je u neku ruku diktatura koja gusi razlicitost (ili se povinujes sistemu ili ces otici na marginu). Nije svima najbitnije da imaju najvise klikera medju drustvom.
Niko ti ne brani da budes razlicit u kapitalizmu.
Jedino ako zelis da se to "razlicito" prodaje, ono mora imati neku prednost za kupca.
Ako nisi zainteresovan za trgovinu - onda mozes da budes razlicit na koji god nacin zelis, ne mora cak ni da bude profitabilan. Sasvim je moguce baviti se neprofitabilnim radom u kapitalistickom sistemu - od volontiranja do dobrociniteljstva, i moguce je imati modele koji to cine odrzivim. Nije samo puska i otimanje novca nacin.
Kapitalizam samo regulise razmenu dobara novcem i nista vise od toga. I bas zato sto je taj osnov stabilan on toliko dugo i prezivljava sve ove milenijume.
Ako zelite da zamenite novac necim drugim - onda bi trebalo da razmislite malo o tome, da li ta vasa zamena moze da opsluzi drustvo bar toliko dobro koliko novac radi. Nemojte samo lakonski odgovarati sa "lako cemo"
Citat:
Da li je bolje da intervenisu birokrate ili krupni igraci.. to je drugo pitanje. Da su se ljudi vodili samo tim principom prepustanja nagonima i dalje bi se bez gaca valjali u blatu.
Pa i birokrate su "krupni igraci" jer im pozicija birokratije daje veliku vlast. I oni se upravo rukovode nagonima - nagonima za VLAST, a vlast je moc.
Zato se libertrarijanci zalazu za minimalnu drzavu koja ima sudsku vlast za resavanje sporova i zakone koji omogucavaju maksimum sloboda. Tu bar imas jednog "krupnog igraca" manje - birokratu i njegove nagone za vlascu koji uvek postoje jer vlast korumpira.
Inace, u slobodnoj ekonomiji postoji i volonterstvo i dobrociniteljstvo, stavise - slobodna davanja ljudi mogu biti i veca od prinudnih.
Nisu jedini nagoni nagoni za bogacenjem.
[Ovu poruku je menjao Ivan Dimkovic dana 31.01.2011. u 13:29 GMT+1]
[ HeYoo @ 31.01.2011. 13:13 ] @
Citat:
Niko ti ne brani da budes razlicit u kapitalizmu.
Jedino ako zelis da se to "razlicito" prodaje, ono mora imati neku prednost za kupca.
Ako nisi zainteresovan za trgovinu - onda mozes da budes razlicit na koji god nacin zelis, ne mora cak ni da bude profitabilan. Sasvim je moguce baviti se neprofitabilnim radom u kapitalistickom sistemu - od volontiranja do dobrociniteljstva, i moguce je imati modele koji to cine odrzivim. Nije samo puska i otimanje novca nacin.
Imas izbor oces li biti straight ili gay... oces nositi iphone ili neki android ali tesko da mozes sebi dopustiti da budes mimo sistema i ignorises ekonomsku logiku, a da ti se to ne obije o galvu ili stomak. Naravno da u drustvima gde vlada blagostanje to ne izgleda sivo jer se ta socijalna margina ne odnosi na probleme egzistencije vec nekog drustvenog statusa.
Nekakav oblik diktature je neminovan.. da li ce to biti pojedinac, politicki klanovi, krupni kapital, super kompjuter ili nesto drugo..to je pitanje ukusa. Kako bi se inace drukcije usmerili napori pojedinaca. Moraju svi da vuku u istu stranu da bi se nesto pomerilo.
Koliko god libertrarijanci kako ih nazivas pricali kako se zalazu za ukidanje drzavnog aparata oni u stvari zavise od njega.. simbioza. Oni se samo zalazu za ukidanje ogranicenja koja im drzava namece dok bi prava da zadrze. Fora.. ne trebaju nam prava radnika i ostale komunisticke baljezgarije ali zato ocekujem da drzava ekspresno reaguje kad neko (radnik, razbojnik, konkurent, monopolista...) mene (kapitalistu) osteti.
[ Marko_L @ 31.01.2011. 13:13 ] @
Citat:
Ne, kapitalizam samo omogućava onima koji najviše doprinose društvu (bilo radom, bilo naučnim istraživanjem, bilo plasiranjem novih proizvoda...) da budu adekvatno nagrađeni za to, a ako im cilj nije novac uvek mogu da rade volonterski ili da novac koji zarade daju u dobrotvorne svrhe. Sa druge strane, kapitalizam je nemilosrdan prema onima koji neće da rade i ničim ne doprinose društvu i tako treba da bude. A ti slobodan izabrati da radiš šta hoćeš, sa ili bez kompenzacije, sve dok je to u skladu sa zakonom.
Citat:
Zasto kao alternativu pominjes zaceve, sumu, pusta ostrva i manastir?? To nije alternativa :) Postoji odredjeni broj ljudi kojima se ne svidja drustveno uredjenje ali ne zele da se samoizopste iz drustva vec da kriticki sagledavaju trenutno stanje. Toga je bilo uvek i uvek se i biti. Svet ne stoji.
Samo pokušavam da kažem da postoje izbori, a kao ilustraciju sam naveo neke ekstreme. Možeš ti da živiš i u civilizaciji i da te ne interesuje novac. Niko neće odbiti da mu radiš za džabe, niti iko može da te spreči da radiš nešto za džabe, niti da nešto istražuješ bez ikakve nadoknade. Tvoj život, tvoj izbor.
Ono što je velika razlika između kapitalističkog i drugih sistema je upravo u tome, što imaš izbor. Ako ti je cilj novac, taj sistem ti omogućuje da ga zaradiš. Ako nije, opet ti sistem omogućuje da budeš bez njega. Za razliku od nekih socijalističkih sistema koji brane da ti cilj bude novac, već isti moraš da deliš sa drugima koji ne rade ništa.
Citat:
Ceo sistem liberalnog kapitalizma je priznanje ljudske nemoci i oslanjanje na primitivne nagone sa kojim ce sistem navodno autonomno bez intervencije da funkcionise. Mada nesto sumnjam da su svi fer i da krupniji igraci ne bi intervenisali nad sistemom u nekom trenutku. Ipak je to utopija kao i svaka druga. Da li je bolje da intervenisu birokrate ili krupni igraci.. to je drugo pitanje. Da su se ljudi vodili samo tim principom prepustanja nagonima i dalje bi se bez gaca valjali u blatu.
Liberalni kapitalizam ne podrazumeva nepostojanje intervencije, već veće slobode u poslovanju i više novca za radne ljude, jer bi bili oslobođeni silnih dažbina kojima su sada opterećeni, jer neko mora da finansira glomazni državni aparat koji u suštini ne služi ničemu. Ta njihova nazovi regulacija, zapravo stvara više problema nego što ih rešava. A što se tiče intervencije krupnih igrača, pa oni i sada mogu da intervenišu, jer nije baš da birokrate nisu potkupljive, bilo gde u svetu. Liberalni kapitalizam bi upravo sprečio takve stvari, jer krupni igrači ne bi imali preko koga da intervenišu, već bi to morali da rade samostalno, a onda sitniji igrači, ukoliko se nađu oštećeni, mogu da potraže pravdu na sudu.
[ p3j4 @ 31.01.2011. 13:36 ] @
Citat:
HeYoo: Nekakav oblik diktature je neminovan.. da li ce to biti pojedinac, politicki klanovi, krupni kapital, super kompjuter ili nesto drugo..to je pitanje ukusa. Kako bi se inace drukcije usmerili napori pojedinaca. Moraju svi da vuku u istu stranu da bi se nesto pomerilo.
Sa trenutnim stanjem ljudske svesti potrebna je neka vrsta vođstva, jer neki ljudi više vole da budu vođeni. Lakše je ne razmišljati već "dati nekome mandat" i prepustiti mu da razmišlja umesto tebe, ali u konačnom ishodu nije potrebna nikakva diktatura, već naprotiv, više slobode.
Citat:
HeYoo: Koliko god libertrarijanci kako ih nazivas pricali kako se zalazu za ukidanje drzavnog aparata oni u stvari zavise od njega.. simbioza. Oni se samo zalazu za ukidanje ogranicenja koja im drzava namece dok bi prava da zadrze.
Zamisli vagu na kojoj je na jednom tasu sloboda, a na drugom zakoni (i birokrate). Više zakona = manje slobode i obrnuto. Nadam se da ne moram da ti objašnjavam zašto je više zakona i sve što s tim ide jako loše? Stvar je samo prave mere i balansa.
Citat:
Fora.. ne trebaju nam prava radnika i ostale komunisticke baljezgarije ali zato ocekujem da drzava ekspresno reaguje kad neko (radnik, razbojnik, konkurent, monopolista...) mene (kapitalistu) osteti.
Uzmi primer Srbije. Imaš kolektivni ugovor po kome je radnik zaštićen kao beli medved. Rezultat? U privatnom sektoru imaš zapošljavanje na crno, inertno tržište radne snage = manje (belog) zapošljavanja, itd... i tu očigledno svi gube. Dok sa druge strane taj isti kolektivni ugovor jako lepo štiti parazite u javnom sektoru, koji malo malo pa ucenjuju državu štrajkovima tražeći veće plate. I? To je dobro?
[ HeYoo @ 31.01.2011. 13:37 ] @
@ Marko L
Citat:
Ne, kapitalizam samo omogućava onima koji najviše doprinose društvu (bilo radom, bilo naučnim istraživanjem, bilo plasiranjem novih proizvoda...) da budu adekvatno nagrađeni za to, a ako im cilj nije novac uvek mogu da rade volonterski ili da novac koji zarade daju u dobrotvorne svrhe. Sa druge strane, kapitalizam je nemilosrdan prema onima koji neće da rade i ničim ne doprinose društvu i tako treba da bude. A ti slobodan izabrati da radiš šta hoćeš, sa ili bez kompenzacije, sve dok je to u skladu sa zakonom.
Na takav pozitivan i idealizovan nacin mozes predstaviti svaku ideju.. Kapitalizam jeste dobar nacin za merenje doprinosa drustvu ali se onda neko doseti... ajde da napravim ugodnij ambijent za moje poslovanje jer.. bem li ga zelim vise klikera od ostalih. To je vec intervencija nad drustvom i nije nuzno da se interes celokupnog drustva poklapa sa interesom nekog od nosioca krupnog kapitala. To da su mala riba i velika riba na bilo koji nacin ravnopravni su bas price sa vevericama, sisarkama i zirovima. Kako sud moze da postoji bez drzavnog aparata?? Ko ce da donosi zakone, uredbe? Naravno da veliki igraci imaju uticaja na drzavni aparat. Sta mislis zasto doniraju silne pare partijama. Bice da im dosao onaj momenat dobrocinstva koji si pomenu.
@p3j4
Srbija je los primer za bilo sta. Mozes pogledati iste te "socijalisticke" zakone na zapadu pa proceniti kako isti sistem negde funkcionise, a negde ne.... i zasto je to tako.
Na tu vagu mozes staviti razne stvari.. bitno je da se ne ide u ekstreme, a sloboda je inace zesce apstraktan pojam pa ne znam kako bi je merio.
[ Sale_123 @ 31.01.2011. 14:29 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic:
Zato se libertrarijanci zalazu za minimalnu drzavu koja ima sudsku vlast za resavanje sporova i zakone koji omogucavaju maksimum sloboda. Tu bar imas jednog "krupnog igraca" manje - birokratu i njegove nagone za vlascu koji uvek postoje jer vlast korumpira.
Kad postavis tako stvari, moram priznati da se slazem s tobom. Ali, molim te objasni mi sledece:
1. Ko ce u tom slucaju biti zakonadavna vlast?
2. Ko moze da garantuje da sudska vlast nece biti korumpirana?
3. Ko ce da stiti sudsku vlast od pritisaka od strane velikih vlasnika kapitala?
Citat:
Ivan Dimkovic:
Inace, u slobodnoj ekonomiji postoji i volonterstvo i dobrociniteljstvo, stavise - slobodna davanja ljudi mogu biti i veca od prinudnih.
Nisu jedini nagoni nagoni za bogacenjem.
Ne uspjevam da vidim kako ce neko volontira moci da prezivi? Niko ti nece dati hranu za dzaba?
Nije li poenta kapitalizma da stimulise ljude da rade, a ne da dobijaju sve za dzabe?
Ako neko nece da radi, zasto bi ja volontirao za njega ili mu poklanjao novac?
Ako se neko ubi radeci, a jedva prezivljava, dok neko ko je imao malo vise srece ne radi skoro nista a ima sve, gdje je onda problem? Nije li to velika rupa u implementacije ideje kapitalizma?
[ p3j4 @ 31.01.2011. 14:32 ] @
Ja rekoh da je to stvar dobrog balansa. Nijedan ekstrem nije dobar. Neke države su više neke manje "socijalističke", ali osnovni preduslov za to je da su bogate, jer to košta. Gde si još video siromašnu, a socijalističku zemlju (sa svim onim što socijalizam treba da pruži građaninu)? A da bi država postala bogata, onda ne treba da razvija birokratiju već uslove za ekonomski rast i blagostanje.
Sloboda uopšte nije apstraktan pojam i vrlo je lako izmeriti.
U smislu ličnih sloboda, kud ćeš lepši primer od propisa o poštanskim sandučićima. Više nemaš slobodu izbora, već postoji zakon kakvo sanduče moraš da imaš, kao limitirajući faktor tvoje slobode. Šta je sledeće? Tip frizure koji smemo da nosimo? To je ona vaga o kojoj sam pričao. Ali nemoj ovde pogrešno da me razumeš, nisam ja ni za najgori tržišni fundamentalizam. Ne može se sve prepustiti tržištu, uloga države mora da postoji. Sve je stvar dobrog balansa zakona i sloboda, i neke su države više neke manje uspešne u tom balansiranju, a on je bar što se tiče Srbije, IMHO sasvim sigurno prevagnuo na stranu birokratije i to nije dobro, već to treba seći u korenu.
[ HeYoo @ 31.01.2011. 14:49 ] @
Mislio sam na siri pojam slobode... inace se u potpunosti slazem sto se tice Srbije. Razlicite situacije zahtevaju razlicite mere.
[ Sale_123 @ 31.01.2011. 15:00 ] @
Citat:
p3j4: Ja rekoh da je to stvar dobrog balansa. Nijedan ekstrem nije dobar. Neke države su više neke manje "socijalističke", ali osnovni preduslov za to je da su bogate, jer to košta. Gde si još video siromašnu, a socijalističku zemlju (sa svim onim što socijalizam treba da pruži građaninu)? A da bi država postala bogata, onda ne treba da razvija birokratiju već uslove za ekonomski rast i blagostanje.
Sloboda uopšte nije apstraktan pojam i vrlo je lako izmeriti.
Ne treba zaboraviti da je veci dio zemalja koje su danas bogate, nekad bile kolonijalne sile.
Gde su SADA bivše kolonijalne sile Španija i Portugal u odnosu na jednu Švedsku npr.?
Ili, gde je Nemačka danas u odnosu na te kolonijalne sile, a znamo da je bila razrušena pre samo 60 godina, ili gde su te zemlje u odnosu na jednu Sloveniju?
Tako da, ta priča o kolonijalizmu ne pije vodu, ima tu nešto drugo čini mi se
[ Ivan Dimkovic @ 31.01.2011. 15:30 ] @
Citat:
Ne treba zaboraviti da je veci dio zemalja koje su danas bogate, nekad bile kolonijalne sile.
Ta prica sa kolonijama je potpuno besmislena stvar, Englesku je, recimo, Indija kostala vise nego sto su profitirali na njoj. Da su kolonije toliko vredne, i danas bi postojale.
A i tu je ono sto p3j4 rece - imate ex-kolonijalnih sila i to nekadasnjih velikih kolonijalnih sila koje su danas globalno nebitne - Portugal i Spanija npr...
Ili recimo USA - USA nikada nije bila bitni kolonizator (Kuba i Meksiko su besmisleno mali u odnosu na USA ekonomiju pa da nesto uticu) pa su opet uspeli da postanu #1 ekonomska sila. Ili Nemacka, koja nikad nije imala neke vece kolonije - opet to im nije bio problem da postanu vise puta jaka sila.
Nema dugorocnih garancija na ovom svetu - utakmica se stalno odvija.
Citat:
Ne uspjevam da vidim kako ce neko volontira moci da prezivi? Niko ti nece dati hranu za dzaba?
Nije li poenta kapitalizma da stimulise ljude da rade, a ne da dobijaju sve za dzabe?
Ne, volontiraju oni koji vec imaju podmirene potrebe. Bas kao sto daju oni sto imaju sta da daju.
A to je upravo moguce rapidnom industrijalizacijom i onim sto posle toga sledi.
Naravno da ako nemas dovoljno da moras da radis... i nema boljeg sistema od toga. Degenerisani primeri u zapadnoj Evropi su najbolji pokazatelj kuda vodi davanje socijalne pomoci ljudima bez previse uslova.
[ Sale_123 @ 31.01.2011. 17:49 ] @
Ivane, nisi mi odgovorio na 3 pitanja iz predposljedneg posta, pa ako mozes zamolio bih te da to uradis. :)
Hvala
P.S. Sto se tice volontiranja, zar vi ne rekoste da se u kapitalizmu mozes baviti svacime, pa cak i volontiranjem. Medjutim, niko nije spominjao ono veliko ALI. Siguran sam da jos ima takvih ALI koje u toj idalnoj slici kapitalizma vi uopste ne spominjete.
[ Brankoki @ 17.02.2011. 22:48 ] @
Izvinjavam se, stvarno ne bih nikoga da uvredim, ALI....
Ja stvarno ..ne razumem....iPhone, iPod...socijalizam,kapitalizam, liberalizam....o cemu vi pricate ljudi..???? Mmmmm, da li ste vi sa druge planete...??? Verovatno jeste sa druge planete, posto ocigledno ne znate da na Zemlji postoji ljudska civilizacija, stara mnogo, mnogo milenijuma..ali joj ni to nije bilo dovoljno da nauci, da treba da prestane sa ubijanjima, zverstvima, lazima, obmanjivanjim...nije naucila kako da iskoreni glad i bolesti, od kojih umire na stotine hiljada malisana... Zamislite sad, u trenutku dok ovo citate, zavaljeni u svoje stolice, fotelje...dok grickate medeno srce ili cips ili cirkate pivo..u toploj sobi...koliko sad njih gladuje, koliko njih se sad bori za goli zivot, koliko njih sada crnci u nekoj kineskoj fabrici, koliko njih ce docekati jutro... I sve zbog toga sto ova civilizacija i pored sve tehnologije i 'pameti' nije pronasla nacina, volje, snage...da bude humana...?!?!?!????
Cemu tolike ideologije, korporacije...sta tu ima toliko da se brani, komentarise...cemu ratovi, cemu tolika tehnologija u ratnim masinerijama...? Za borbu, za borbu izmedju dva coveka...ili 2 miliona 'coveka'...zasto su se oni rodili i ziveli, koja je njihova svrha...da bi ih neko izmanipulisao da poginu za 'vise ciljeve'...ili za novac..da bi bili broj na spisku... Ok, Vi ste ljudi, ali ste verovatno i broj na nekom spisku.. Znaci neko vas vidi kao broj, ne vidi vas i ne ceni vas kao coveka, ljudsko, zivo bice... A neko moze da precrta taj broj...sta ce onda biti sa vama...Moze i da ga zaokruzi..sta ce onda biti..?
Zasto ne mogu da prestanu stalne borbe, previranja, lecemerje, osvajanja, unistavanja...''ZBOG TOGA JER JE TO U LJUDSKOJ PRIRODI, I TOGA CE BITI DOK BUDE BILO LJUDI''......BUL...IT!!!... Cekajte, da li smo mi ljudi ili smo zivotinje, amebe..jbt...?
''Cilj globalnog Zeitgeist pokreta je lečenje glavnih uzroka svih savremenih društvenih problema.
Mi se zalažemo da se naša kultura kompletno rekonstruiše, jer verujemo da je probleme kao što su ratovi, siromaštvo, glad, dug, nepotrebna ljudska patnja, zagađenje i uništavanje resursa planete ne samo moguće izbeći, nego i potpuno otkloniti.''...Da cujem, sta ovde nije jasno?! Cilj je stvoriti humano drustvo, cilj je da svetom 'vladaju' dobri ljudi!