[ Branko Santo @ 29.01.2011. 15:18 ] @
http://www.b92.net/biz/vesti/s...01&dd=29&nav_id=489191

Citat:
Predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković ocenio je danas nerealnim zahteve prosvetara za povećanje njihovih zarada za 24 odsto u odnosu na prethodnu godinu i upozorio da bi to vodilo u inflaciju od 300 odsto, kurs od 300 dinara za evro i makroekonomski upropastilo državu, u čemu on ne želi da učestuvuje.

Da li je moguce da neko moze ovakvu odvalu da napravi? I to treba da nam bude premijer?

Ovo se granici sa sizofrenijom!
[ ventura @ 29.01.2011. 15:31 ] @
Pa nije baš da se graniči sa šizofrenijom... Na prosvetu godišnje ode oko mijardu evra, da im daš 24% veću platu to je dodatnih 250 miliona godišnje... Ali ne možeš samo njima da daš 24% veću platu, onda bi morao i policiji, zdravstvu, administraciji, vojsci i svim ostalim budžetskim korisnicima... Njima trenutno ide oko 3 milijarde godišnje... A kad si to napravio, to onda povlači i rast penzija za sobom na šta trenutno odlazi 4 milijarde evra godišnje... Znači kada bi to sve napravio imao bi dodatni trošak od 1.5 milijardu evra godišnje, a odakle to da platiš? Ili da štampaš pare (inflacija o kojoj Cvetković priča) ili da se zadužuješ kod svetske banke (što je suluda ideja - uzimati kredit da bi isplaćivao plate i penzije).
[ Ivan Dimkovic @ 29.01.2011. 15:36 ] @
Citat:

Ovo se granici sa sizofrenijom!

Nope, sizofrenija je kada ljudi misle da je moguce da im neko pljune 24% povisicu a na drzavnoj su sisi...

Kao sto Ventura rece, to bi povuklo za sobom i ista takva povecanja drugima u drzavnim sluzbama.

Osim ako prikupljeni porezi nisu skocili 24% - a nisu, jedini nacin da se te pare nadju je da se zajmi. A zajmiti pare da bi se isplacivale plate i uplacivale penzije je ekonomsko samoubistvo.
[ madcama @ 29.01.2011. 15:41 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: Nope, sizofrenija je kada ljudi misle da je moguce da im neko pljune 24% povisicu a na drzavnoj su sisi...

Kao sto Ventura rece, to bi povuklo za sobom i ista takva povecanja drugima u drzavnim sluzbama.

Osim ako prikupljeni porezi nisu skocili 24% - a nisu, jedini nacin da se te pare nadju je da se zajmi. A zajmiti pare da bi se isplacivale plate i uplacivale penzije je ekonomsko samoubistvo.

Koje cemo vrlo brzo doziveti. Mozda cak i u toku sledece nedelje.
[ Branko Santo @ 29.01.2011. 15:51 ] @
Ma ne kazem ja da bi im dao jer njima u prosveti u proseku i nije toliko lose.
A i vise dokle sa protestima, pa kad bi svi radili umesto sto protestuju mozda bi se nesto i promenilo.
[ Isak666 @ 29.01.2011. 15:59 ] @
Isto rade, isti rezultati samo plata veca.

Je l' ima nekog ovde iz prosvete da napise kako funkcionise npr drzanje skolskih sekcija ili dodatne nastave ili vanskolskih aktivnosti (a da nije ekskurzija, naravno).
Da li postoji razlicito placanje za ovakve stvari da npr neko ko drzi knjizevnu sekciju ili organizuje skupljanje stare hartije dobija neki dodatak?

[ ventura @ 29.01.2011. 16:59 ] @
Citat:
Branko Santo: Ma ne kazem ja da bi im dao jer njima u prosveti u proseku i nije toliko lose.

Posebna je priča što prosvetari sa sadašnjim platama, kada im se to preračuna u sate, zarađuju po satu verovatno više od ministra...

Da bi imali pravo na punu platu prosvetari moraju da odrade minimalno 20 (školskih) časova nedeljno (sve preko toga se plaća dodatno, i obrnuto). Dakle to je mesečno nekih 60 časova efektivnog rada... Ajde da kažemo da tu imaju i neku pripremu pa da im školski čas računamo kao normalan od 60 minuta, to je opet 80 sati mesečno... To je duplo manje nego što 'običan radnik odradi', kada se na to doda i 80 radnih dana koje prosvetari ne rade zbog dečijih raspusta, dolazimo do cifre da prosvetari rade u proseku 60 časova mesečno, što je trećina normalnog radnog vremena.

Prosvetni radnik, 40.000 din / 60 časova = 666 din/čas
Radnik u Srbiji, 35.000 din / 174 časa = 201 din/čas
Premijer Srbije, 116.000 din / 174 časa = 666 din/čas

I još imaju obraza da se bune i traže veće plate... Sva sreća što kod nas u narodu je retko čuo za kalkulator i osnovu aritmetiku, inače bi neko naj**ao čim spomene male plate prosvetnih radnika..
[ jnk @ 29.01.2011. 17:28 ] @
Slušao sam kad neki predstavnik prosvetara priča i kaže ima država para za to povećanje sad će se prodati telekom...
[ machiavelli @ 29.01.2011. 17:29 ] @
@Ventura

Klasican pogled na okruzenje iz udobnog koznog sedista i iza tamnih stakala SUV-a od 80.000e...
[ madcama @ 29.01.2011. 17:31 ] @
Ovo radnik u Srbiji 221din/sat bi trebalo preimenovati u radnik u Beogradu posto vecina Srbije prima minimalnu zaradu gde je radni cas u novembru 2010. povecan sa 90 din na 95 dinara.
[ ubimestruja @ 29.01.2011. 17:37 ] @
A kako izgleda ta priprema za čas,i šta se dešava sa neradnim satima a primljenoj plati kada su raspusti i ostalo!
A ja bih pre pogledao ocene učenika i njihov nivo znanja,jer prosečna ocena u nekom razredu je ujedno i ocena rada tog nastavnika,složićete se da im sigurno
ne koriguju zarade spram postignutih rezultata. Ali zato meni dete dođe iz škole sa rečima: -pitala sm da mi objasni, a nastavnica je rekla neka ti matematiku tata
kod kuće malo pojasni!? Šta je sad to-bahatost,bezobrazluk ili nešto treće? Ja bi njih isterao malo na ovaj mraz da zarade za beli lebac,veujte posle toga
učionica,plata,uslovi,đaci..ma sve bi bilo sjajno. BTW u vezi plata radnika-moja satnica je koji dinar ispod 100,ne žalim se samo verujem da je u ovoj našoj jadnoj Srbiji još puno ovako bedno plaćenih kao ja. Ali raditi se mora,i kad ja znam da ja od bedne plate platim ekskurziju a tu je i pozamašna dnevnica za nastavnika...cccc
I još nešto, smradovi sad štrajkuju-a kad dođe proleće i kad jedva dočekamo da negde odemo i iskoristimo slobodan vikend zajedno kao porodica(deca jedva čekaju), NEEE
oni će da odrađuju subote! E pa ja ću da pišem opravdanja (imam iskustvo iz mlađih dana :))), al u školu neće ići. I zar to nije zloupotreba dece-to što oni rade?!
Eto ja odužih al šta da radim,ubolo gde nije smelo...Pozzz
[ 101010 @ 29.01.2011. 17:42 ] @
Ne znam odakle izvlacis zakljucke o duzini radnog vremena, ja iz poznastva sa uciteljicom (1-4 OS) znam da je radno vreme debelo vece od 20ak sati nedeljno. Postoje stvari kao sto je priprema za cas, spremanje predavanja, administracija i papirologija, dopunski i dodatni rad, pregledanje pismenih radova, sastanci sa roditeljima, sastanci nastavnika, izmene programa, promene udzbenika... Dosta tog "radnog vremena" se fizicki prelije na rad u kuci, ali je rad direktno vezan za posao. Raspusti im ne traju kao deci, vec krace.

Siguran sam da ima nastvanika koji otaljavaju svoj posao, pogotovo u visim razredima osnovnog i srednjeg skolovanja. Obavezno skolstvo se raspada, po mom misljenju pored zdravstva to je najvaznija oblast koju ova drzava uredjuje, a najveci problem nisu plate...

[ Pirossi @ 29.01.2011. 17:53 ] @
Citat:
ventura:...
I još imaju obraza da se bune i traže veće plate... Sva sreća što kod nas u narodu je retko čuo za kalkulator i osnovu aritmetiku, inače bi neko naj**ao čim spomene male plate prosvetnih radnika..

jes. što veliki odmor ne iskoriste za dodatnu delatnost.
[ Kovacevic Vladimir @ 29.01.2011. 17:58 ] @
Citat:
Isak666: Isto rade, isti rezultati samo plata veca.

Isto rade?!
Ili se samo poređuju sati provedeni u"radu"?

O rezultatima "rada" može se raspravljati, ali opet nije uspostavljen nikakav kriterijum za standard, po kome bi se moglo meriti znanje i prosvetara i učenika.
Po nekoj (mojoj) gruboj proceni, svi rezultati su ranga nekadašnjih večernjih škola, kurseva za do(pre)kvalifikaciju...ali, sa razlikom, što je nekada neznanje u struci bila sramota, poraz i za predavača i za onoga, ko je "truba" na poslu.
Danas sramote nema, pa samim time je nestalo i merenje vrednosti.

Najbolji dokaz je sam čin prosvetara, koji treba da iznesu sve teškoće društva, da brinu o znanju mlade generacije, a ne prevashodno o svom materijalnom statusu, još pri tome upotrebljavajući decu, kao štit i sredstvo za zastrašivanje Vlaste.

Pozdrav

[ ubimestruja @ 29.01.2011. 17:58 ] @
Nikada u životu nisam potcenjivao tuđi rad,uvek sam plaćao koliko su iskali,al nikada unapred.
Što ne reše te probleme ako ih ima,to je njihova sfera-ne moja. Ali ja koliko vidim samo se lova spominje.
A što se tiče,obaveza pre i oko posla,mislim da je to deplasirana priča-pa svi mi koji profesionalno radim svoj posao skoro i da ne prepoznajemo granicu među
poslom i slobodnim vremenom. Ako neko drugi to ne shvata vreme je da se probudi, i da shvati da je socijalizam u našem društvu okončao...ili neka se okrene oko sebe
i priupita druge ljude kako žive,rade i sve ostalo.
[ Isak666 @ 29.01.2011. 18:35 ] @
@vladimir

poredim samo sate provedene u radu.

Ne mogu da tvrdim sigurno, nisam toliko skola obisao, a i nisam se tim ni cimao - ali utisak mi je da npr ono sto je nekad normalno funkcionisalo, sad jedva da postoji.
Imam u glavi neke vannastavne aktivnosti i skolske sekcije (pa skoro svaki predmet je imao svoju) koje su postala egzotika. Zato sam i pitao kako se to regulise - da li je to bila dobra volja ili se ekstra naplacivalo?

Vise sam imao kontakta sa pedagosko-psiholoskim sluzbama kod kojih sam cesto vidjao prazan papir gde treba da stoji usavrsavanje kadra.
Nekad su se zalili kako nastavnici ne zele da ucestvuju u tome, a u nekim drugim situacijama sam cuo da nastavnici ne mogu da se sete kad su dobili ponudu za tako nesto.

Znam npr da su nastavnici koji su primenjivali metod korak po korak u svom radu, primali istu platu kao i oni koji to ne primenjuju, iako je prvi metod zahtevniji i trazi vise resursa.
A na kraju, trazi i veci rad na licnom usavrsavanju i edukaciji.

Kad bi se dizale tako plate - po ucinku i licnom zalaganju, kao i u normalnoj firmi, ne bi nista rekao.
A ovako kolektivno, samo zato sto mogu da ucenjuju lakse nego drugi, jer su ljudi slabiji na decu koja ne idu u skolu nego na npr autobuse koji ne idu par dana drumom - bezobrazluk.
[ ventura @ 29.01.2011. 18:49 ] @
Citat:
Isak666:
Imam u glavi neke vannastavne aktivnosti i skolske sekcije (pa skoro svaki predmet je imao svoju) koje su postala egzotika. Zato sam i pitao kako se to regulise - da li je to bila dobra volja ili se ekstra naplacivalo?

Naravno da se ekstra naplaćuje. U prosveti da bi primio punu platu ti moraš da imaš minimalno 20 školskih časova nedeljno (4 časa dnevno). Ukoliko praviš više od toga (mada je to problem jer nastavnika ima previše) zaradićeš i više. Isto to važi i za sve dodatne časove (sekcije, dopunska nastava i sl.). Nastavnici koji decu vode na školske ekskurzije primaju dnevnice za to + provizija od turističkih agencija, ali to je druga tema.
[ BluesRocker @ 29.01.2011. 19:15 ] @
Povećanje plata zaposlenih na teret budžeta dovelo bi:
- do hiperinflacije, što bi na duži rok smanjilo njihovu platu nekoliko puta,
- ili do povećanja poreza i samim tim smanjenja plata zaposlenih u "privatnom sektoru" (tačnije ljudi koji zarađuju i svoju i njihovu platu).
Njima bi verovatno više odgovarala druga varijanta.

Zašto drugovi i drugarice koji se finansiraju od poreza ne preformulišu svoj zahtev da se tim ljudima (leminzima) koji rade i zarađuju smanji plata? Bilo bi mnogo iskrenije i ne bi po b92 sajtu 95% komentara leminga bilo na strani prosvetnih radnika.
[ Jagnjeca brigada @ 29.01.2011. 19:19 ] @
Svakim danom nam je sve gore i gore, revolucionarni talas se polako siri... sa ovom vladom nikome nije dobro... treba da pocnu da se desavaju stvari...
[ Dejan Lozanovic @ 29.01.2011. 19:49 ] @
Citat:
ventura
Posebna je priča što prosvetari sa sadašnjim platama, kada im se to preračuna u sate, zarađuju po satu verovatno više od ministra...

Da bi imali pravo na punu platu prosvetari moraju da odrade minimalno 20 (školskih) časova nedeljno (sve preko toga se plaća dodatno, i obrnuto). Dakle to je mesečno nekih 60 časova efektivnog rada... Ajde da kažemo da tu imaju i neku pripremu pa da im školski čas računamo kao normalan od 60 minuta, to je opet 80 sati mesečno... To je duplo manje nego što 'običan radnik odradi', kada se na to doda i 80 radnih dana koje prosvetari ne rade zbog dečijih raspusta, dolazimo do cifre da prosvetari rade u proseku 60 časova mesečno, što je trećina normalnog radnog vremena.

Prosvetni radnik, 40.000 din / 60 časova = 666 din/čas
Radnik u Srbiji, 35.000 din / 174 časa = 201 din/čas
Premijer Srbije, 116.000 din / 174 časa = 666 din/čas

Malo sutra, mislim da previse omalovazavas njihov posao, ne ulazi tu samo 20 casova nastave koje su odrzali, tu takodje ulaze i sednice nastavnog veca, a ujedno i priprema za svaki cas sta ces da predajes,a casovi za dopunsku nastavu/ konsultacije , sta mislis da se samo pojavis i nesto lupetas ?

Drugo za zadnjih 20 godina drzava je favorizovala policiju i vojsku kad su u pitanju budzetski korisnici, nekada je plata profesora na fakultetu bila ista kao i generala, a danas to ni malo nije slucaj. Nije da opravdavam strajk potpuno jer kao drzava nemamo cime da im damo povisicu, ali da su bili diskriminisani jesu, troskovi zivota i inflacija stalno rastu, jer njihova plata nije obracunata u dolarima ili evrima pa da ih boli uvo sto skace benzin ili infostan jer cena gasa ili nafte je skocila u odnosu na dinar pa moraju da koriguju cene u dinarima.
[ kaćunčica @ 29.01.2011. 20:22 ] @
Mišljenja sam da ne treba suditi o onome u čemu nemate iskustva.
Imala sam prilike da radim i teške fizičke poslove i da 12-13 sati dnevno perem automobile, i da radim kancelarijski posao za skorojeviće gluplje od sebe, neprijavljena, za sitne pare, pod pritiskom, a sad se naknadno obrazujem da bih radila u prosveti. Znam i kako je biti radnik i poslodavac. A slušam i kako je raditi u prosveti. Iz perspektive onog dvanaestočasovnog rada, održati pet časova je pesma. A kad probate da održite čas, kad radite sa tridesetak dece (ili adolescenata), kad sve što je predviđeno morate da strpate u tih 45 minuta, a njih 30, ili dobar deo njih, se trudi da vam to ne uspe... kad ste u sendviču između dece i nadređenog, kad morate da skupite stotine sati seminara za licencu, a škola neće da vam ih finansira, možda taj dinar i nije tako sladak, a ni tako velik.

A što se onog o današnjim postignućima tiče, iz prve ruke mogu reći da sam svakodnevno svedok ogromnog i sramotnog neznanja kog se ljudi, studenti, uopšte ne stide, ne trude se da ga prikriju, a još manje da nadoknade propušteno. Neke druge stvari su u trendu, i među učenicima i među studentima. Srozavaju se i propisani standardi, a sve se i spontano srozava... Koliko je tu odgovornosti prosvetnih radnika? Može li se naći prava mera njihovog učinka, da bi se tako i plaćali? Može li se to stanje izdvojiti iz opštedruštvenog? Kolike su plate ostalih visokoobrazovanih ljudi, koji rade druge poslove i je li primerenije porediti njihove plate sa profesorskim od 35-40000?
[ BluesRocker @ 29.01.2011. 20:37 ] @
Citat:
kaćunčica: Kolike su plate ostalih visokoobrazovanih ljudi, koji rade druge poslove i je li primerenije porediti njihove plate sa profesorskim od 35-40000?

Visoko obrazovanje nije garant uspeha u karijeri niti buduće velike plate i lagodnog života. To je samo škola koja te obučava da se baviš određenim zanimanjem i ulaznica za početak razvoja karijere. Ako bi baš da odrediš kolika je realna plata prosvetara, obrati pažnju na to koliko ljudi želi da dobije taj posao i koliko njih je spremno da ga napusti. Na osnovu toga ćeš videti da li je neki posao preplaćen ili potplaćen.

Ali da zanemarimo tu kalkulaciju, ni za sadašnje plate država nema dovoljno sredstava, pa odakle da iskopa dodatne pare da poveća svim svojim zaposlenima plate?
[ Jagnjeca brigada @ 29.01.2011. 21:09 ] @
Skole i ne trebaju da rade ako imaju nezadovoljne profesore sa malim platama koji ne mogu da prehrane svoju porodicu. Ti isti prosfetari su do pre par godina imali vecu platu za 100 evra, ali im je ta ista vlada inflacijom i rastom evra ugrozila zivotnu egzistenciju. Imamo najmanje plate u regionu i najvecu inflaciju.

Ako vlada ne zna kako pare da obezbedi, zaustavi inflaciju i divljanje evra... neka raspise izbore taj nesposobni predsednik vlade. Kako vlade u okruzenje su mogle svojim prosvetnim radnicima da obezbede plate vece za 100-300 evra nego sto su u Srbiji. U Srbiji je svakim danom sve gore i gore sa ovom vladom.
[ Wi-Fi @ 29.01.2011. 21:39 ] @
Citat:
kaćunčica: Mišljenja sam da ne treba suditi o onome u čemu nemate iskustva.
Imala sam prilike da radim i teške fizičke poslove i da 12-13 sati dnevno perem automobile, i da radim kancelarijski posao za skorojeviće gluplje od sebe, neprijavljena, za sitne pare, pod pritiskom, a sad se naknadno obrazujem da bih radila u prosveti. Znam i kako je biti radnik i poslodavac. A slušam i kako je raditi u prosveti. Iz perspektive onog dvanaestočasovnog rada, održati pet časova je pesma. A kad probate da održite čas, kad radite sa tridesetak dece (ili adolescenata), kad sve što je predviđeno morate da strpate u tih 45 minuta, a njih 30, ili dobar deo njih, se trudi da vam to ne uspe... kad ste u sendviču između dece i nadređenog, kad morate da skupite stotine sati seminara za licencu, a škola neće da vam ih finansira, možda taj dinar i nije tako sladak, a ni tako velik.

Ovo kao kad panduri kukaju kako im je posao rizican...

Ako vam posao ne odgovara, ako je previse zahtevan (psihicki ili fizicki, nebitno) a uz to jos smatrate da je malo placen - promenite jbn posao.

I tacno je da imaju 20-ak radnih sati nedeljno (5-6 casova x 5 dana = 25-30 casova = ~ 20.5h), ispijanje kafe i ogovaranje u zbornici se ne racunaju... I to samo uciteljice/ucitelji, nastavnici ni toliko.
[ MyWay @ 29.01.2011. 22:01 ] @
Citat:
kaćunčica:  Kolike su plate ostalih visokoobrazovanih ljudi, koji rade druge poslove i je li primerenije porediti njihove plate sa profesorskim od 35-40000?
ne treba govoriti o platama već o dnevnicama - kako je ventura već izračunao po danu efektivnog rada su među ministrima i premijerima. Niko ne spominje privatne časove, odnosno privatna angažovanja koja su praksa u obrazovanju i zdravstvu kao i turistička angažovanja kao pratnja deci na eksukurzijama po sveevropskim destinacijama.
Citat:
kaćunčica: A što se onog o današnjim postignućima tiče, iz prve ruke mogu reći da sam svakodnevno svedok ogromnog i sramotnog neznanja kog se ljudi, studenti, uopšte ne stide, ne trude se da ga prikriju, a još manje da nadoknade propušteno. Neke druge stvari su u trendu, i među učenicima i među studentima. Srozavaju se i propisani standardi, a sve se i spontano srozava... Koliko je tu odgovornosti prosvetnih radnika?
Ako nije odgovornost u potpunosti na prosvetnim radnicima onda mora biti da sam ja kriv za to... Pa to su deca koja maletene nisu sastavila mesec dana sa časovima koji traju 45 minuta, koja su sastavljala sve komunističke, verske, ovodržavne i onodržavne praznike, nerad zbog grejanja i sl sa profesorima/nastavnicima koji su u raznm vidovima štrajkova i nezainteresovanosti (osim za angažmane koje sam prethodno naveo).
[ Devanagari @ 29.01.2011. 22:15 ] @
Citat:
Wi-Fi: Ako vam posao ne odgovara, ako je previse zahtevan (psihicki ili fizicki, nebitno) a uz to jos smatrate da je malo placen - promenite jbn posao.

Ima jako mnogo lezilebovića i škarta ali takvi se grčevito drže za stolicu i takvi će ti dati otkaz poslednji. Stav iz te rečenice je veeeeliki luksuz kada su u pitanju retki i dragoceni vredni, stručni i savesni profesori.

A na ovom forumu je isto kao i svugde drugo u zemlji — razlike se ne prave. Ako je učitelj ili profesor onda je svaki do zadnjeg ološ i neradnik. Takvo razmišljanje vodi u propast. Poznajem nekoliko njih koji bi dušu dali toj deci, da ne pričam koliko se cimaju oko te iste dece.
[ Jagnjeca brigada @ 29.01.2011. 22:17 ] @
„Železnice Srbije“ primile su 142 nova radnika, bez konkursa, a mnogi od njih nemaju ni stručnu spremu, ni znanje za rad u ovom javnom preduzeću. Ko će biti primljen odlučili su sindikalni lideri i direktori, najvećim delom bliski SPS-u i DS-u. „Železnice“ su gubitaš i korisnik para iz državnog budžeta, a samo ove godine dobile su 16,5 milijardi subvencija od države.

- Kuvarica će, sa tri godine srednje škole, na jednoj stanici brinuti o teretnom saobraćaju kao kolski otpravnik, mesto za koje je potrebna četvorogodišnja železnička škola. Invalid rada, bez železničke škole, biće zadužen za prevoz opasnih tereta, a rukovodilac transportno-komercijalne službe na stanici u unutrašnjosti biće rudarski inženjer iako je za to mesto potreban VII stepen železničkog smera. U jednom mestu je primljen magacioner, iako ih ima dovoljno, a u drugom je bez dana iskustva čovek zaposlen kao saobraćajni kontrolor iako je za tu funkciju neophodno 10-15 godina iskustva - kaže sagovornik „Blica” iz „Železnica Srbije”.

http://www.blic.rs/Vesti/Ekono...-brinuti-o-teretnom-saobracaju
[ ventura @ 29.01.2011. 22:25 ] @
Citat:
Dejan Lozanovic: Malo sutra, mislim da previse omalovazavas njihov posao, ne ulazi tu samo 20 casova nastave koje su odrzali, tu takodje ulaze i sednice nastavnog veca, a ujedno i priprema za svaki cas sta ces da predajes,a casovi za dopunsku nastavu/ konsultacije , sta mislis da se samo pojavis i nesto lupetas ?

Možda rade i više, ne ulazim u to, ali 20 školskih časova nedeljno je dovoljno za punu platu.

20 školskih časova je 15 normalnih radnih sati. Koliko još vremena provedu na pripremu? 5, 10 sati? A koliko običan radnik radi nedeljno? Šta je sa onih 80 radnih dana koliko godišnje ne rade, dok svi ostali rade?

Citat:
Dejan Lozanovic:
...nekada je plata profesora na fakultetu bila ista kao i generala, a danas to ni malo nije slucaj.

Nekada je i baba bila devojka.. Nekada je čovek sa završenom osnovnom školom bio smatran za obrazovanog i mogao da radi na stručnim pozicijama, sada ti treba fakultet za maltene sve osim teškog fizikalisanja.. A bogami nije da nešto fali ljudi sa fakultetskim diplomama.. Prema tome, šta da očekuju? Plate nastavnika su svuda relativno niske, bilo da je to Srbija ili amerika, davno je prošlo vreme kada je ta pozicija bila jako dobro plaćena i kada nisi mogao tek tako naći ljude koji mogu da rade taj posao.
[ ventura @ 29.01.2011. 22:30 ] @
Citat:
MyWay:  Pa to su deca koja maletene nisu sastavila mesec dana sa časovima koji traju 45 minuta...

Ako izuzmemo par meseci na početku prve godine kada su časovi bili 45min, ja sam srednju školu završio sa časovima u trajanju od 30 minuta.. A možda su još uvek časovi 30min ko zna.. (ETŠ Nikola Tesla)... Počelo je to valjda sa nekim štrajkom, posle su svi zaboravili zbog čega su štrajkovali, al im se svideli ti časovi od 30 minuta pa ostade tako godinama...
[ Devanagari @ 29.01.2011. 22:42 ] @
Da, da, Tesla Tri godine časovi po 30 minuta — ukrali su mi četvrtinu školovanja…
[ kaćunčica @ 30.01.2011. 00:18 ] @
Citat:
BluesRocker
Ali da zanemarimo tu kalkulaciju, ni za sadašnje plate država nema dovoljno sredstava, pa odakle da iskopa dodatne pare da poveća svim svojim zaposlenima plate?

Neka npr. uzme porez advokatima! Kad advokat dođe na ročište, sudija pita oštećenog ostaje li pri zahtevu, da , tuženog ostaje li pri izjavi, da, dobro, sledeće ročište tad i tad, prošlo 5 minuta, advokatu 200€, jer on se, Bože moj, spremao za ročište. Kolika je tu dnevnica-satnica-minutnica???!!!
A kad država hoće da im uvede kasu, da bar nešto otkucaju i na to plate porez, onda gospoda advokati štite privatnost svojih klijenata i naprave generalni štrajk, blokiraju sudove i ne može im niko ništa, jer pravnici nisu napravili zakon protiv sebe.

Odeš kod stomatologa, dobar dan, evo anestezijica, 5 minuta čekamo, je li utrnulo, bzz,bzz, malo plombice, 20-30 €. Ništa fiskalni račun. Zaboga, čovek je šest godina studirao, njegovih sedam i po minuta su dragocenost! Državi ništa.

Zakoči ti se brava na ulaznim vratima, dobro veče, vi ste zvali, a, počinje Slagalica, aha, pa nisu vam loša ova vrata, mislio sam da su kineska, pa da, ovaj šraf je olabavio, malo ćemo i podmazati, e, već su počele asocijacije, gotovo - 50 €! Ko te *ebe, kad ne znaš sam da popraviš! Kolika je to dnevnica-satnica?

Nego, predlažem da se lepo prosvetni radnici angažuju po satu, skupe se kao oni OFR (obični fizički radnici) na nekom ćošku, neko nadležan dođe, da vidimo, danas nam treba pet časova trigonometrije u elektrotehničkoj, hoće li neko 150 din/sat, ima li još nekog, ima vas sedam, da vidimo, pada cena, 120 din/sat, ko hoće, samo petoro nam treba, 100din /sat, odlično, vas petoro idete u ETŠ. Ajmo tri časa matrica u ekonomskoj, početna cena... Zakon ponude i tražnje.
[ vlada131 @ 30.01.2011. 00:52 ] @
^ Ja par zadnjih puta kod zubara dobio fiskalni račun....

Nego, možemo mi da prosipamo iz šupljeg u prazno koliko 'oćemo, dok ne proradi privreda nema ništa od bilo kakvog boljitka, i to je svima jasno (valjda i onima koji plate primaju iz budžeta).
[ pantic68 @ 30.01.2011. 00:58 ] @
@kaćunčica
Dobra si, prekvalifikuješ se za prosvetu ili pravo? Ili ćeš da predaješ pravo :) Nego para nema pa nema, može da se dobije samo više papira, ako, ako ...
[ ArsenLupen @ 30.01.2011. 01:11 ] @
Generalizacija je losa, ali istinita - obrazovanje nam je u ..... Dzabe svetli primeri kad je prosek takav kakav je.

Citat:
kaćunčica:Nego, predlažem da se lepo prosvetni radnici angažuju po satu, skupe se kao oni OFR (obični fizički radnici) na nekom ćošku, neko nadležan dođe, da vidimo, danas nam treba pet časova trigonometrije u elektrotehničkoj, hoće li neko 150 din/sat, ima li još nekog, ima vas sedam, da vidimo, pada cena, 120 din/sat, ko hoće, samo petoro nam treba, 100din /sat, odlično, vas petoro idete u ETŠ. Ajmo tri časa matrica u ekonomskoj, početna cena... Zakon ponude i tražnje.

Kamo lepe srece da je tako! Pa bi se i otimali za tih 150d/h, pa bi se brzo rascistilo ko vredi a ko zabusava. Vrlo brzo bi dobar profesor dobio i 300d/h, los bi prihvatio i 50. Pa da vidim koji ce da posalje kuci dete sa porukom da ga tata nauci matematiku, kad zna da na cosku cekaju petorica na njegovo mesto.

Sve to treba na prosek u privredi, dao ne dao oni ce strajkovati. I onda lepo dogovor - 1 mesto gore na PISA listi - 1% povecanje plate. I obrnuto. Cist racun.
[ Texas Instruments @ 30.01.2011. 01:54 ] @
Sa obrazovanjem se ne sme igrati. Kako sejemo tako žanjemo.
[ pantic68 @ 30.01.2011. 03:40 ] @
Ne smeš se ni sa seljacima igrati, opet neće imati šta da se žanje. Svako za sebe misli da je nezamenljiv, nažalost svi su u ovoj zemlji višak. O prosveti je trebalo razmišljati ranije kad su uvodjene gusle i veronauka a rušeni svi kriterijumi. Moji se kroz osnovnu prevlače sa ~3,50 a još ih nisam video da uče ili rade domaći, nit ih teram, sve je ionako otišlo dodjavola, previše su lenji da budu vrh a sve manje od toga dodje na isto. Vidim da neki i srednju završavaju a da retko kad odu u školu, mnogo će tu da se žanje... i sad će povišica da spase stvar, hoće kao što će budžet spasti ako je ne daju.
[ Branko Santo @ 30.01.2011. 06:21 ] @
Bogme stvarno bilo ko sto Ventura kaze, od 4 godine mog srednjoskolskog obrazovanja ja 3 proveo u neprestanim strajkovima (96-00).
[ nebojsa986 @ 30.01.2011. 09:11 ] @
Citat:
...rekao je Cvetković i dodao da je o svemu informisao i predsednika Srbije Borisa Tadića

Bitno da je on informisao pravog gazdu na ovu livadu zvana Srbija, odavno je mrtvo slovo na papiru cinjenica da premijer ima vece nadleznosti i da ovakve stvari uopste nisu u domenu predsednika.
[ Kovacevic Vladimir @ 30.01.2011. 11:40 ] @

Citat:
MyWay: ne treba govoriti o platama već o dnevnicama - kako je ventura već izračunao po danu efektivnog rada su među ministrima i premijerima. Niko ne spominje privatne časove, odnosno privatna angažovanja koja su praksa u obrazovanju i zdravstvu kao i turistička angažovanja kao pratnja deci na eksukurzijama po sveevropskim destinacijama.

Ako nije odgovornost u potpunosti na prosvetnim radnicima onda mora biti da sam ja kriv za to... Pa to su deca koja maletene nisu sastavila mesec dana sa časovima koji traju 45 minuta, koja su sastavljala sve komunističke, verske, ovodržavne i onodržavne praznike, nerad zbog grejanja i sl sa profesorima/nastavnicima koji su u raznm vidovima štrajkova i nezainteresovanosti (osim za angažmane koje sam prethodno naveo).

Ne vrede nikakvi komentari.

Prosvetarima je neko-nekada dozvolio da se tako ponašaju, ovi (prosvetari) su uobrazili da im je vrednost velika i TRAŽE, koliko im treba!
Šta daju za te pare, uopšte nije važno, još od vremena kada im je taj neko-nekada saopštio i omogućio da svoju vrednost sami procenjuju i saopštavaju svoje nezadovoljstvo sa platama.

U privredi, u privatnom sektoru, 'ladno kažu: ako misliš da negde imaš veću platu, evo Ti radna knjižica odmah!
Ovde nema nikog sa tvrđim m00dima, da to kaže i prosvetarima, pa da se izjednače sa uslovima ostalih radnika na tržištu rada.

Pozdrav
[ Branko Santo @ 30.01.2011. 12:24 ] @
A profesora raznih po birou koliko hoces. :)
[ MyWay @ 30.01.2011. 13:55 ] @
Što je najgore, postoji relativno jednostavno rešenje situacije ali niko (ni štrajkači ni Vlada) nisu zainteresovani za njega. Rešenje je u povećanju plate preko povećanog fonda časova/angažovanja na osnovu smanjenja broja nastavnog i vannastavnog kadra. Ako se umesto npr fonda od 5 časova dnevno napravi takav raspored da profesor ima 8-10 časova to bi mu povećalo platu za npr traženu četvrtinu i kompenzovalo onu četvrtinu godine skoro pa apsolutnog nerada.
Povećanje fonda časova bi bilo moguće ostvariti na osnovu smanjenja broja nastavnog kadra (neko u penziju, neko kome je previše bi sam otišao, zabrana primanje novih kadrova..),smanjenje broja odeljenja/škola, tako što bi pojedini profesori predavili u više škola i sl..

A sad zašto mislim da neće ni štrajkače i Vladu zainteresovati je:
- zato što bi prvi samo da im se poveća plata bez da se smanje beneficije (tačnije ne bi se odrekli sadašnjih beneficija makar to značilo i povećn mesečni prihod)
- zato što se ovi drugi nikada ne bave rešavanjem problema već isključivo političkom i socijalnom demagogijom

Zato bih smeo da se kladim da će zahtev od 24% povećanja biti delom prihvaćen u dugim i konstruktivnim pregovorima sindikat-Vlada tako što će biti prihvaćeno povećanje za npr pola i to u dva dela: prvi deo, recimo 6% odmah a drugih 6% u septmebru koji se zgodno poklapa sa početkom školske godine a još zgodnije sa očekivanim prihodom od prodaje Telekoma i početkom predizborne kampanje.
[ Nedeljko @ 31.01.2011. 01:04 ] @
I posle Tita Tito. U tome je problem, što socijalistički način razmišljanja još nije umro.

Četujem sa jednim drugarom i on smatra da vlast treba da ide ako ne obezbedi dovoljno sredstava, a da se prosvetari opravdano bune, jer su im plate sa 490 evra spale na 330.

Alo, ti ljudi imaju fakultete, pa neka primene ta svoja "znanja" (nastavni kadar je uglavnom niskog kvaliteta). Privređivanje nam je deficitarno, a nastavnika ima višak.

Daleko od toga da ja branim vlast, ali ako vrediš, a vlast ne valja, promeni zemlju, pa idi tamo gde je vlast bolja. Ne, nego treba da kukaš da ti nešto padne s neba. Klasično socijalističko razmišljanje - država treba da mi obezbedi egzistenciju.
[ Nedeljko @ 31.01.2011. 01:05 ] @
Da, me neko pogrešno ne shvati, pod socijalističkim načinom razmišljanja nisam podrazumevao ništa vezano za savremeni socijalizam, kao što je švedski na primer.
[ rfe @ 31.01.2011. 08:23 ] @
izjava Cvetkovica je delimicno tacna. Ukoliko bi se u budzet upisalo povecanje plata ono bi se moglo nadomestiti privrednim rastom recimo, ali Cvetkovic sasvim sigurno zna da od toga nema nista (ko je kriv ?) pa zato odmah tvrdi da to moze da se resi samo stampanjem para sto je uvod u inflaciju.

Medjutim, nije samo to problem makroekonomske situacije u Srbiji. Najveci nas problem je precenjen dinar koji vucemo vec citavu deceniju i koji ce nas na kraju i stropostati u ambis. Lako bi smo mi prestali odbranom dinara i pustili ga da polako klizi na svoju realnu vrednost ali tu je druga zamka: ogromna zaduzenost privrede i gradjana koja je u evrima. To bi tako dovelo do potpunog finansijskog sloma nase drzave. Sitni duznici bi se jos nekako i izvukli posto bi sudovi bili blokirani i naplata nemoguca, ali ko god ima neku hipoteku taj bi nadrljao definitivno, kao recimo sto smo vec imali krizu sa lizingom. Drzava ide u bankrot dalje i svi budzetski korisnici primaju oko - NULA DINARA.

Kljucno pitanje je dakle dokle cemo moci da branimo dinar ? Novca ponestaje i kad god neko vrsi uvoz nasa cb mora da upumpava devize da bi on kupio robu i uopste nabavio te evre posto ih po ovoj ceni nema dovoljno. Sudeci po zaduzenosti ona nije tako tragicna i nasa drzava bi mogla da odgodi krah ako bi se dodatno zaduzila ali i to je problem jer niko vise ni nece da nam da pare ni za koju kamatu. I naravno sad ce drzava da proda, telekom, eps, ztp, jat pa onda ohoho komunalije po gradovima, zatim ulicnu rasvetu itd...
[ Devanagari @ 31.01.2011. 10:39 ] @
Pa nije baš toliko kritično. Sada će se prodati Telekom, to je 9-12 meseci relativnog zatišja. Ostali su EPS i možda još nešto tako veće, to je sve zajedno sa Telekomom još dve-tri godine preživljavanja. Šta će biti posle, ko to zna, ekipa će uveliko biti po Bahamima i Švajcarskama.

I kad dođe propast opet neće biti ništa spektakularno, pre će biti odumiranje nego umiranje.
[ vladd @ 31.01.2011. 11:00 ] @
Nema tu nikakve sizofrenije, udario sljam na sljam, i sada gledamo epilog.

Vlada je obecala stednju i zamrzavanje plata, za proslu godinu, plate su zamrznute samo onima koji ne kontrolisu platu, na drugim "mestima" su podizane, ili "nadoknadjivane" autorskim honorarima.

To prosvetari znaju i traze revalorizaciju inflacije u poslednje 2 godine. Otuda famoznih 24%

Vlada pokvareno to posmatra kao "dodatni trosak", sto moze ali i ne mora da bude, mogu da se pogase bar 2/3 agencija koje ne sluze nicemu, da se prestane sa grantovima i donacijama raznih NVO (ako su NVO sta ce im V pare), da se ne kupuju stotine luksuznih audija("mora" da se menjaju na 4 godine), da se ne pazaruju Falkoni, da se ne subvencionisu kojekakve gluosti, radna mesta koja strane firme kao otvaraju(na jednom radnom mestu izmenjajue po nekoliko radnika u nekoliko meseci, i za svakog uzmu po 3-10k€)..da se ne odlivaju stotine miliona gubitasima u vidu javnih preduzeca, za tekucu potrosnju...

Zahtev prosvetara jeste idiotski, ali je upucen idiotima...

Poz
[ ventura @ 31.01.2011. 11:55 ] @
Citat:
vladd:
...da se ne kupuju stotine luksuznih audija("mora" da se menjaju na 4 godine:)), da se ne pazaruju Falkoni...

Čisto da stavimo u perspektivu koliko je to ustvari novca, tih dodatnih 24%.

Dakle, sa tih dodantih 25% koji prosvetari traže, SVAKE GODINE je moguće kupiti:
Dassault Falcon Jet, 16 komada
Manji privatni avion sa 6 sedišta, 50 komada
Audi A6, 7500 automobila (SEDAM HILJADA PET STOTINA AUTOMOBILA)
itd itd
[ Kovacevic Vladimir @ 31.01.2011. 12:23 ] @
Ovde ima dosta kvalifikovanih da mi odgovore na pitanje:
da li može generalno da se popravi auto ( sa sve bušenjem bloka, zamena delova... itd.), a da je auto u pokretu?

Šta sam hteo reći:
dokazano je da nam cela Država može stajati u vezanom prazniku (recimo, novogodišnji-božićni, uskršnji-prvomajski) nekoliko dana u potpunom mirovanju.
Pa, zašto ne urade jednu "generalku" u postavljanju Vanrednog zakona, koji odrade tih dana mirovanja, te objave: od danas važi OVO...neka vrsta vanrednog stanja, ali u cilju izbacivanja sveg lošeg, a uvođenje normalnih pravila ponašanja&rada&raspodele.
Pa, kome se sviđa - OK.
Kome se ne sviđa, neka smisli nešto za sebe bolje, od volje mu.

Pozdrav
[ cozi @ 31.01.2011. 13:27 ] @
Trenutno je vlada u pregovorima sa policijom, u decembru su im dali pomoc od 10000 dinara (oko30% plate) i bilo je obecanje da ce im plate povecati 30% od januara. Sad je pitanje policiji ili prosveti, sta je marketinski bolje.
[ burex @ 31.01.2011. 14:15 ] @
Citat:
Audi A6, 7500 automobila (SEDAM HILJADA PET STOTINA AUTOMOBILA)

Ali čekaj, ja sam u komentarima na B92 pročitao da vlada treba da proda po koji Audi A6 i bilo bi plata za sve! Želiš da tvrdiš da to nije tačno? :(
[ HeYoo @ 31.01.2011. 14:41 ] @
Kada bi postojao nekakav nacin za nepristrasno merenje kvaliteta njihovog rada bilo bi lako. Iz licnog iskustva cenim da manje od 10% ljudi u obrazovanju radi svoj posao i vrlo rado bi podrzao kada bi dobili povecanje na ustrb ostalih parazita. "Kolegijalnost" zameni odgovornost pa se posle pitaju gde je krenulo po zlu... pa onog trenutka kad ste odlucili da cutite.
Ne cuh jos prosvetu kako se oglasila povodom trulezi u sopstvenim redovima.. kanda to jos nisu konstatovali.
[ Isak666 @ 31.01.2011. 14:51 ] @
Off
Citat:
vladd:  da se prestane sa grantovima i donacijama raznih NVO (ako su NVO sta ce im V pare)

Nevladina je zato sto nije vladina tj nije formirana "odozgore" od strane drzave niti je neka njena agencija/institucija.
Pare im trebaju jer realizuju projekte koji su (ako su vec finansirane od drzave, pokrajine ili opstine) deo vec postavljenih ciljeva jedne drzave, pokrajine ili opstine jer se grant ne daje ad hok (bar ne bi trebao).
Pravo po kojem traze sredstva jeste da su pare drzave pare gradjana Srbije, a nisu pale sa neba.
NVO su udruzenja gradjana koja traze svoja sredstva.

Neko moze da ceka da mu drzava rodi ono sto mu treba.
Moze i da kuka kako drzava nista ne radi i da ceka da proradi dok uplacuje kroz poreze sredstva za budzet.
Ali to ne moraju svi.

Takodje, nisu sve NVO = Natasa Kandic, Sonja Biserko i ostali neprijatelji Soraba, nego i ovi, ovi, kao i ovi i jos gomila drugih koji su nekad, pre 2. svetskog rata bili svakodnevnica i deo kulture jednog naroda ciji jedan deo poseduje moc kontraevolucije.

[ waikiki @ 31.01.2011. 14:56 ] @
Da bi prosvetari (i svi ostali) bili zadovoljni ja predlazem da se prosveti, umesto uvecanja, smanji plata za 24%.. tako cemo imati 300% manju inflaciju a kurs evra ce biti za 300% manji..
[ vlada131 @ 31.01.2011. 15:18 ] @
Jedan od komentara sa B92:

Citat:
Jaoooo.... Gledam komentare i ne verujem. U Nemackoj je plata prosvetnom radniku 2000 evra. A u Srbiji? Jad i beda. Mozemo mi otici u Evropu, al ta Evropa nikad nece doci do nas. Svi smo zadovoljni sa minimalcem i kad neko pokusa da se izbori za sebe, nece ga to spreciti neki ministar, nego GRADJANI SRBIJE! Samo sloga Srbina spasava, slozno za nasa prava! Ujedinimo se vec jednom! Dovedimo Evropu u Srbiju!
(NN, 31. januar 2011 13:46)

Ponekad se pitam da l' su ljudi stvarno toliko izgubljeni, il' se samo prave blesavi?
[ burex @ 31.01.2011. 16:09 ] @
Ma đubrad su to... 'ajde da vidim ikoga od vas da se ispreči pred šefa i kaže "25% više, ili štrajk". Kako da ne. Kriza je, gomila firmi je zatvorilo vrata i sad bi oni trebali da imaju velike plate jer u Nemačkoj ima velikih plata za prosvetu, ih! Još su mi ubedljivo najbolji oni što uzmu da cmizdre "ali oni imaju fakultet" - jaka stvar, toliko sam profesora video u životu sa tim "fakultetima" da nemaju pojma ni sopstvene pertle da vežu, a eto zaposleni su i drže radno mesto nekog ko nema partijsku knjižicu već godinama, na opštu radost dece.

Ako želite da vidite koliko je prosveta zapravo u qrtzu:
- Pogledajte oglase za nove profesore/nastavnike i raspitajte se o istima, šanse su velike da će vam opušteno reći da je to radno mesto već unapred zauzeto.
- Proverite koliko je bivših SPSovih kadrova i dalje zaposleno u prosveti, i koliko njih su bili neki direktori velikog ranga sa visokim privilegijama na "raspodelu sredstava" (kod mene u osnovnoj i srednjoj školi je ovo bio slučaj)
- Proverite koliko je profesora i nastavnika zaposleno sa nepostojećim diplomama Prištinskog i Sarajevskog univerziteta (lično iskustvo u mom slučaju)
- Pitajte gde idu sredstva od "đačkog dinara" iz srednjih škola, a zatim proverite da li se od dotičnih sredstava kupuju računari i oprema za učionice ili se koristi za kojekakve slave i bankete
- Razmislite i sami šta su uslovi za otpuštanje određenog profesora i koliko je profesora otpušteno u poslednjih 10 godina
[ rfe @ 31.01.2011. 18:00 ] @
bespotrebno ste se zakacili za prosvetu. Pitanje je samo dana kad ce neko drugi traziti nesto. To kako prosvetari obavljaju svoj posao takodje je odvojeno od pitanja: imali u budzetu para ne samo za povisice vec uopste i za bilo kakve plate. Sve u svemu sve su to manje vise i u EU sindikati javnog sektora: zeleznica, poste, administracija, policija, prosveta. Nije ni cudo, posto su oni sindikalno najbolje uvezani, a prihodi im zavise totalno od drzave. Oni su trzisno potpuno nezavisni.

A privatni sektor ? S obzirom da drzava hrani i stiti i cuva od svake konkurencije i eventualne propasti javni sektor ima li pravo da strajkuje i privatni sektor ? Kao privatnik, kad nemate para - propadnete. Zasto drzava ne bi stitila i privatni sektor pogotovo sto on placa porez i hrani javni sektor za koji mora biti, a sami pri tom ne znaju hoce li docekati na trzistu sledecu godinu, mesec...

Da li onda imaju pravo da strajkuju i nezaposleni, podstanari, studenti bez perspektive, domacice... Ne, od njih nikad necemo cuti glasa, ali zato cemo cuti nekog piskarala koji se buni zbog 14. plate, a vec ima sve.
[ waikiki @ 31.01.2011. 18:13 ] @
Za policiju ima.. http://www.blic.rs/Vesti/Drust...onosi-bolji-polozaj-policajaca
[ milivoje t @ 31.01.2011. 18:15 ] @
Deder Ventura izracunaj po tvojoj pravicnoj formuli koliko bi prosvetari trebali da zaradjuju obzirom na radno vreme ?
[ vladd @ 31.01.2011. 19:01 ] @
250 miliona evra je puno za drzavu bez privrede, sa budzetom od 9 milijardi i zahtev je idiotski, ali ako se uzme da se milijarda zaturi pri javnim nabavkama, ne deluje ni toliko neopravdano.

Uopsteno gledano, haos i bezobrazluk, sa obe strane.

Koliko bi trebali da zaradjuju, gledajuci troskove skolovanja, plata od 30000din neto bi bila primerena, ovoj drzavi, u proseku.

Iako je doticno skolovanje realno vazno(za neke normalne zemlje, u koje upiremo prstice), procenat nepismenih se ne menja bar 10 godina, a boze moj toliko je vazna ta prosveta..

Poz
[ Kovacevic Vladimir @ 31.01.2011. 20:00 ] @
Citat:
vladd
Koliko bi trebali da zaradjuju, gledajuci troskove skolovanja, plata od 30000din neto bi bila primerena, ovoj drzavi, u proseku.

Dobra procena i realna.

Tako je bilo decenijama unazad.
Realno, sa 18-22 časa nedeljno (od 45 min.), svaki prosvetni radnik je mogao komotno da radi još jedan (neki i dva) dodatni posao, koji je više donosio novca nego redovna plata u školi.
Samo nesposobni i lenji nisu to iskoristili.

Raspusti su sada češći, duži, a nezajažljivost sve veća.
Zašto bi današnji prosvetar radio dva posla, kada može štrajkom postići željeni lični budžet?!

Pozdrav
[ ventura @ 31.01.2011. 20:22 ] @
Citat:
milivoje t: Deder Ventura izracunaj po tvojoj pravicnoj formuli koliko bi prosvetari trebali da zaradjuju obzirom na radno vreme ?

Sigurno manje nego sada... Takođe manje nego što je i prosečna plata.. Dakle 25-30 hiljada maksimalno..
[ toplim @ 31.01.2011. 20:47 ] @
Da kazem i ja koju. Prvu plate su i vise nego realne ali to opet ne znaci da ne treba da protestvuju. treba da protestvuju i oni i djaci sa njima i svi treba da protestvujemo, cisto da dokazemo da nas boli uvo za politiku i da mozemo svakog manipulanta da zgazimo kad hocemo. Tako cemo nasu politicku "elitu" motivisati da razmislja narodnim mozgom a ne svojim egoistickim.
[ Ivan Dimkovic @ 31.01.2011. 21:07 ] @
Citat:
toplim
treba da protestvuju i oni i djaci sa njima i svi treba da protestvujemo,

Da da, bojkotovanje skolovanja je odlicna stvar - garantuje uspeh na duze staze.

Sto se protesta tice, protest je korisna stvar ali samo ako ima smisla... Medjutim nisam primetio da ljudi izlaze na proteste zbog korupcije, nepostojanja transparencije, ocajnog nivoa kaznjavanja drzavnih cinovnika i sl...

Nope... ljudi izlaze na ulice da traze jos love, i to najcesce love od drzavne sise. Dakle, love "sa neba".
[ dejanet @ 31.01.2011. 21:20 ] @
Prosle Nove godine, Bozici, Slave i preslave, prasici, jagnjici, ruske salate, godisnji odmori, raspusti..

To kosta..

Mada me cudi, obicno se niko ne cima tamo do pola marta.. sta ce ovo biti, ccccc
[ toplim @ 31.01.2011. 21:38 ] @
Bravo Ivane odlican slagvort si mi dao. Prosecan covek ne zna kako to ide. Ali nemoj mi reci da sve to sto si nabrojao nije povezano. Da, mozda treba da pise to na parolama ali i ne mora. vlast dobro zna kako ce da resi probleme i to upravo tako sto ce suzbijati to sto si naveo. Obican covek svet gleda kroz novcanik, njega ne zanima kako, on hoce pun novcanik jer ima jednu obicnu vagu za merenje u glavi. I ta vaga mu kaze:
ima vlasti - u novcaniku mi je 200 dinara
nema vlasti - u novcaniku mi je 1000 dinara,
znaci racunica je jasna vlast mi samo steti a ne pomaze mi, idem da rusim vlast.
I onda recimo debilizam, koliko se samo trose tudje pare, pare naroda i to besmisleno jer su glupi, jer od knjige ne znaju dalje. Plate sajt ne znam koliko 20000 evra, placaju tamo neke prevoze i ruckove ko zna koliko jer ne znaju prave cene. Biti u vlasti je ziveti u iluzijama. Njima je sve skuplje, jer nemamo ista prava.

Mozda ne sada ali treba da se protestvuje, kad god se ukaze prilika...i zbog svake sitnice ili "krupnice".
Ja sam uvek protiv vlasti. smesne su price koje obicno kruze narodom, "ma gde da ih menjamo sad, tek su se navikli, jos se nisu pokazali, taman su se upoznali sa svetom a mi sad da menjamo politiku, nije to dobro"

E velike promene su se dogodile u srbiji i jako je malo extremista po pitanju nacionalnosti, sad su extremisti na sceni po pitanju sexa i tako tih stvari, znaci da smo napredovali.

Samo jos uvek ne razumem kakva je to kombinacija sada na vlasti a nigde socijalne pravde...Tadic mi sve vise lici na coveka kome se zgadila vlast i koji ne moze vise ocima da nas gleda.

[ Ivan Dimkovic @ 31.01.2011. 21:47 ] @
Citat:
toplim
Prosecan covek ne zna kako to ide. Ali nemoj mi reci da sve to sto si nabrojao nije povezano. Da, mozda treba da pise to na parolama ali i ne mora. vlast dobro zna kako ce da resi probleme i to upravo tako sto ce suzbijati to sto si naveo. Obican covek svet gleda kroz novcanik, njega ne zanima kako, on hoce pun novcanik jer ima jednu obicnu vagu za merenje u glavi. I ta vaga mu kaze:
ima vlasti - u novcaniku mi je 200 dinara

To mozda ide u super razvijenim drzavama gde se ima love, pa mozes samo za kintu da se bunis.

A sta ces da radis ako skoro 50% stanovnistva zivi na drzavnoj sisi?

Trazenje dodatne love je samo ubijanje onih ostalih 50% sto stvarno rade... sta ce da se desi? Pa dici ce drzava poreze... ili ce da se zaduzi negde.

Tako ce ovi sto traze lovu dobiti lovu - ali na stetu cele drzave.

To ti je presipanje iz supljeg u prazno. To ti je kao da imas porodicu koja je u dugovima do guse, pola porodice ne radi vec je izdrzavano od druge polovine - i onda krenu da traze jos love... I ti im ponudis "resenje": jos jedan kredit :(
[ toplim @ 31.01.2011. 22:01 ] @
Ma razumem ja tebe ali ja nisam rekao da bi im dao te pare da sam vlast. Naravno da ne bih ako nema, a nema.
Ali ako razmisljam kao gradjanin, mirni protesti su uvek dobrodosli. Znaci nesto se desava, tada vlast radi pod pritiskom, pa onda neki ministar umesto da uzme drzavna kola i ode do svoje vikendice, on se lepo zatvori u kancelariju, pa zove lje telefonom, pa to slusa DB, pa spijunaza, pa onda prosjaci pocnu da se deru kako ce smak sveta, sve je to povezano.

ali resenja ima dva: ili da se vise ljudi zaposli, sto je van pameti jer prosto nema sta da se radi ili da se uvodi liberalno- socijalni program tako da se ljudima placa kinta sa zavoda za zaposljavanje.

Jer kazi mi ti, da li je to problem kod nas ili svuda u svetu. Pa svuda u svetu su ljudi bez posla, niko nista ne radi, slobodnog vremena koliko hoces, zasitilo se trziste, svi su siti i besni, sve rade masine, mi dokonisemo, blogujemo, isterujemo pravdu....nema posla... A para ima koliko hoces. Mislis da ce grcka nesto da strada sto se zaduzivala. ko trazi dace mu se. Pa evropska unija nam je nova drzava. ko trazi dace mu se.ali onda moras da razmislas liberalno.
[ 101010 @ 31.01.2011. 22:46 ] @
Ja sam vec napisao koliko je nerealno radno vreme koje vi mislite ra nastavnici imaju. Pogotovo oni koji rade sa prvacima. Pored toga uslovi u kojima danas rade su nikakvi, mislim na medjuljudske, tj. nastavnik-ucenik-roditelj-skola relacije.

Na tome bih ja stao sa odbranom nastavnika, jer mislim da je bedno sto ne protestvuju iz strukovnih razloga. Imao sam prilike da iz radoznalosti svratim na cas prijateljice i koleginice koja je "slucajno" upala u posao gimnazijalskog prof kao zamena. Mislim ono je tragedija i ponizavanje coveka. Sistem je favorizovao i tolerise idiotsko i agresivno ponasanje grupa djaka. Sistem favorizuje snizavanje kriterijuma, sto je cak manji poroblem od prethodnog... Sprdnja u kojoj bih ja prosle dva sata isamarao nekoga. Pretpostavljam da vecina profesora ide sa tokom...

Tu je i pitanje, da li bi vi voleli da vam detetu predavanja drzi profesor koji ima platu sa kojom jedva prezivljava. Planirate li decu da saljete u drzavnu ili privatnu skolu ?
[ StORM48 @ 31.01.2011. 23:13 ] @
Svakom motka po zasluzi.
Apsolutno se slažem sa Venturinim postom. Dobijaju oni i mnogo više nego što zaslužuju (čast retkim izuzecima)!

Koju god školu ili faks da završiš, jedino u Srbiji znaš samo sebe za dupe da uštineš - od bilo kakvog upotrebljivog znanja nemaš ni "Z". Da ne pominjemo što najveći broj profesorčića ima po par časova nedeljno, a i ono što imaju, samo otaljavaju.

I stvarno su mi se više popeli na q svi ovi koji nešto traže - ako misle da su toliko vredni i bitni, ništa lakše danas - za 200 evra svako od njih firmu može da otvori, pa nek' se user* od para i nek' sebi napucaju kolike god hoće plate. Barabe nevaspitane!

Pozdrav
[ Ivan Dimkovic @ 31.01.2011. 23:57 ] @
Citat:
101010
Tu je i pitanje, da li bi vi voleli da vam detetu predavanja drzi profesor koji ima platu sa kojom jedva prezivljava. Planirate li decu da saljete u drzavnu ili privatnu skolu ?

Pa ako im plata nije niza od prosecne - a nije, ne vidim po cemu su oni posebni i zasluzuju povecanje plate od 25%?

Mozemo sebi postaviti i pitanja:

- "Da li bi da vas leci doktor koji ima platu sa kojom jedva prezivljava"
- "Da li bi da vam red odrzava policajac koji ima platu sa kojom jedva prezivljava"
- "Da li bi da vam pravdu deli sudija koji ima platu sa kojom jedva prezivljava"
- Itd...

Ako je drzava u qr*u, a jeste, onda nema bas puno opravdanja za dizanje plate citavoj struci u drzavnoj sluzbi za 25%... cime su oni to zasluzili pa da se samo njima uvecaju plate za 25%???? Da nisu mozda radili 25% vise? Ili su ostvarili 25% bolje rezultate (btw, kako mere svoje rezultate uopste?) ?!?!

Ako je prihod drzave zanemarljivo veci nego prosle godine... na osnovu cega se to njima moze isplatiti 25% vise??

Ako se covek okane jeftine demagogije i pogleda racune - para jednostavno nema.

I gle cuda, niko ne organizuje protest zbog prevelike drzavne potrosnje... vec obrnuto, svi bi da tu potrosnju jos povecaju.

Pa ono... sve je to super samo... odakle?
[ Wi-Fi @ 01.02.2011. 00:19 ] @
Ja podrzavam ovu eSrbija opciju (a verujem da ce i velika vecina ostalih gradjana, samo iz drugih razloga). Cim se uspostavi takvo uredjenje - svi dobijaju posao/platu ili socijalnu pomoc koja je nekoliko stotina % veca od sadasnje (25% je ipak malo) i, u roku od par nedelja, sve odlazi u ku*ac.

E onda mogu da se zale upravi vodovoda
[ Nocni @ 01.02.2011. 00:21 ] @
Citat:
StORM48: Svakom motka po zasluzi.
Apsolutno se slažem sa Venturinim postom. Dobijaju oni i mnogo više nego što zaslužuju (čast retkim izuzecima)!

Koju god školu ili faks da završiš, jedino u Srbiji znaš samo sebe za dupe da uštineš - od bilo kakvog upotrebljivog znanja nemaš ni "Z". Da ne pominjemo što najveći broj profesorčića ima po par časova nedeljno, a i ono što imaju, samo otaljavaju.

U prilog ovome da kazem sta mi se desilo prije neki dan... zove me jedan prijatelj i kaze ako moze samo par stvari da me pita nesto strucno u vezi compa (studira mu cerka u NS neku ekonomiju pa to je za nju) ... treba sjutra da polaze neki ispit i ima par pitanja:

1. Sta je access?
2. Kako da ga pronadje u compu (u programima je pod Microsoft office pa ga nije nasla)
3. Za sta sluzi taj aces samo u kratkim crtama jer ima ispit sjutra! i sve ostalo zna samo ovo ne zna... itd da vas ne davim sa ostalim podpitanjima...

znaci ne treba ovo za neki kratki kurs za daktilografa vec za ispit na fakultetu... ja mislim da je malo reci uzas...

[ Legionar_ @ 01.02.2011. 00:30 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic:

Ako se covek okane jeftine demagogije i pogleda racune - para jednostavno nema.

Ima para samo se pare otimaju i trose na raznorazne gluposti. Lopovska vlast nas laze i maze na sve strane, sve su zivo rasprodali, sad se nadaju da ce ih Telekom zadrzati na vlasti jos godinu-dve. Kao nema za prosvetu,a sta sa platama poslanika, kojekavih savetnika, radnicima ministarstva i cele te preglomazne masinerije, sta je sa javnim nabavkama, koliko li je tek tu novca potroseno za ko zna sta i ko uopste to kontrolise? Sta je sa raznoraznim upravnim odborima? O aferama raznoraznim ne treba ni pricati. Najnovija je afera "satelit" gde je drzava u obavezi da plati 40 miliona evra odstete.

Tako da para ocigledno ima, samo se mnogo krade i rasipa. Strajk prosvetnih radnika je sasvim opravdan i kamo srece kada bi u Srbiji postojala razvijena svest o strajku, pa da srusimo ovu pljackasku bandu sa vlasti. Narod je sve siromasniji,a bahatost vlasti je prevrsila svaku meru.
[ Wi-Fi @ 01.02.2011. 00:45 ] @
A kad srusite ovu bandu, 'ocete dovesti drugu (bandu). Ili kompjuterski CK? Ili ce narod sam da vlada (po ovom ili nekom sl. sistemu)?
[ konislav @ 01.02.2011. 01:56 ] @
Ja sam iz Makedonije, ali podrzavam strajk prosvetara, kako u Srbiji tako i neki sledeci u Makedoniji. Zasto podrzavam strajk svih drzavnih cinovnika?
Ako budjetari ne dobiju tih dodatnih 25%, ukrasce ih mala grupa pedera koja je na vlasti. Bolje je da pare dobiju prosvetari nego pederi (mrzim pedere, a jos vise pojave koje nazivamo "nasim vodjama")
Mozda prosvetari ne rade nista, mozda i ne znaju nista, apsolutno se slazem sa tim navodima. Medjutim sta prosvetari treba da izdrze(podnesu), kako od strane ucenika, a jos gore od roditelja, mislim da im sleduje ne samo veca plata vec i benificirani radni staz.
Iskreno ne znam gde je gora situacija, da li u srednjim ili u osnovnim skolama. Licno mislim da sto se tice ponasanja roditelja gora situacija u onovnim skolama, a sto se tice ucenika gora je u srednjim skolama. Mislim da je najgora situacija u zavrsnom razredu srednje skole, zato sto je ponasanje ucenika najgore, a pritisak roditelja najveci.
[ Wi-Fi @ 01.02.2011. 02:38 ] @
Apsolutno netacno. To sto ce prosvetari (a nakon njih i ostala ekipa s budzeta) dobiti povecanje uopste ne znaci da ce "vlast" ostati kratkih rukava. Oni uvek dobiju svoj deo.
Sto se tice stresa/pritiska/torture - ako ne mogu da izdrze, ne moraju da se bave tim poslom. Nek' nadju neki drugi (manje stresan a bolje placen) posao
[ 101010 @ 01.02.2011. 04:06 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: Pa ako im plata nije niza od prosecne - a nije, ne vidim po cemu su oni posebni i zasluzuju povecanje plate od 25%?

Mozemo sebi postaviti i pitanja:

- "Da li bi da vas leci doktor koji ima platu sa kojom jedva prezivljava"
- "Da li bi da vam red odrzava policajac koji ima platu sa kojom jedva prezivljava"
- "Da li bi da vam pravdu deli sudija koji ima platu sa kojom jedva prezivljava"
- Itd...
Vidi i sam znas da je tih 25% neka brojka koja sluzi samo za cenkanje. Zivi bili, pa cemo za koji dan videti kako ce ovaj strajk biti prekinut nekom jednocifrenom cifrom i to na rate i od cetvrtog meseca...

Telekom ce se prodati, a onda ce poceti podmirivanja... Na toj prodaji i stoji budzet.

Sto se tice pitanja, obavezno skolstvo nam je u tragicnom stanju. To su armije dece koje sada zavrsaju skole, a sutra ce odlucivati o nasoj kolektivnoj sudbini. Napisao sam gore da osnovni problem nisu novci, vec raspad sistema. A za taj deo price odgovorna je drzava, vise nego nastavnici.

Pitanje je tu iz radoznalosti, cini mi se da temi prilazite vrlo hladnokrvno, matematicki, jer vas verovatno licno ne dotice, niti planirate da drzavne skole doticu vasu decu. Kadrovi koji rade u skolstvu su vec odavno ispod proseka, a ko iskoci cesto pobegne. I to ima veze sa platom.

Nisu prosvetari mutavi, vide da se prosipa na sve strane, obecano je odmrzavanje plata, pa se nadaju necemu. Ako je drzava vec ozbiljna u svojim namerama i izjavama, neka ostane na svome. Ako sindikati nastave strajk, otkazi i novi konkurs. Ali naravno da tako nece biti...

[ ognjenr @ 01.02.2011. 15:29 ] @
Da li su ministri i poslanici brinuli o inflaciji kada su sami sebi povecavali plate, da li su brinuli o svojim gradjanima kada su platili odstetu Stajnhaueru, da li neko zna koliko dnevno ode samo na koriscenje drzavnih vozila ( danas nijedan policajac vise ne ide peske), cak i sekretarice ministara koriste drzavna vozila kao da su njihovo vlasnistvo? Da li se neko pita kakav je danas polozaj nastavnika kada su deci data sva prava a nikakve obaveze, kada ih vredjaju i tuku, a pri tom ih ministar jos nikada nije uzeo u odbranu? Kako, ponavljam pitanje, kako da profesori sebi obezbede vecu platu?? Jasno je da ne rade u proizvodnoj delatnosti. Jedino im ostaje da to legitimno traze od svog poslodavca, drzave. Uvek se moze naci neki kompromis, a ne zaboravite da je strajk krenuo jer drzava (nepismen ministar) nije htela da ih saslusa.
[ vlada131 @ 01.02.2011. 15:44 ] @
Ministarstvo nudi povećanje od 18%, prosvetari odbili...

Citat:
Prosveta traži 26, dobija 18 odsto?
Izvor: B92, Beta, Tanjug

Beograd -- Ponuda ministarke finansija Diane Dragutinović od dodatnih četiri milijarde dinara za plate, nedovoljna je za prekid štrajka smatraju sindikati.

Generalni sekretar Sindikata radnika u prosveti Hadži Zdravko Kovač kaže da te četiri milijarde znače povećanje plata od oko 18 odsto, a da sindikati traže 25 ili 26 procenata.

"Videćemo da li ima još da se namakne između ovih četiri milijarde koje je ponudila ministarka i naših zahteva. Nadamo se da ćemo u narednih nedelju dana završit ovu mučnu priču", kazao je Kovač.

Kovač je precizirao da prema računici sindikata država treba da izdvoji od 7,5 do 8,25 milijardi dinara za povišicu plata od 25 ili 26 procenata.

"Od ministarke nismo čuli koliko bi bilo povećanje naših plata i kojom dinamikom bi to bilo ostvareno", izjavio je Kovač.

Tri reprezentativna prosvetna sindikata - Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije, Granski sindikat prosvetnih radnika "Nezavisnost" i Sindikat zaposlenih u prosveti - počeli su štrajk u petak. Ovi sindikati pozvali su svoje članstvo na štrajk potpunom obustavom rada, dok je četvrti reprezentativni Sindikat obrazovanja Srbije članstvo pozvao na zakonski štrajk skraćenjem časova na 30 minuta.

Štrajk prosvetnih radnika nastavlja se i danas, a sindikati očekuju da se protestu pridruži još škola, izjavio je predsednik Granskog sindikata prosvete Srbije "Nezavisnost" Tomislav Živanović.

Živanović j rekao da sindikati očekuju zvaničan poziv za nastavak razgovora. On je ocenio da izjava ministarke finansija Diane Dragutinović da je moguće izdvojiti dodatnih četiri milijardi dinara za prosvetni budžet, dokazuje neozbiljnost Vlade.

"Zašto o tome tek sad govore, i zašto taj novac nije ranije bio izdvojen. Kako je to sad odjednom moguće?", kazao je Živanović.

Ministarka Dragutinović je kazala i da je ponuda od dodatne četiri milijarde "fer" jer država ne sme da vodi neodgovornu fiskalnu politiku.

Zakonom o budžetu, prosveti je dato više sredstava za oko šest milijardi, odnosno budžet za prosvetu za ovu godinu u odnosu na prethodnu veći je za 5,6 odsto, rekla je ministarka.

Ona je precizirala da su sredstva od prodaje ''Telekoma'' namenjena za obezbedjivanje likvidnosti, odnosno taj novac ne sme biti potrošen na zahteve prosvetnih radnika.

Dragutinović je navela da je traženje većih plata prosvetnih radnika prouzrokovalo i zahteve drugih sindikata za povećanje zarade.

Takvih zahteva je do sada bilo šest-sedam, a među poslednjima je stigao zahtev sindikata kulture, rekla je ministarka finansija.
Kovač je najavio da će predstavanici sindikata sutra u agenciji za mirno rešavanje sporova razgovarati sa ministrom prosvete Zarkom Obradovićem.

Predstavnici sindikata naglasili su da štrajk ne prekidaju dok sa vladom ne postignu konačan dogovor o povišici plata tokom 2011. godine.

Predsednik Sindikata radnika u prosveti Slobodan Brajković poručio je i da je Vlada pogrešno interpretirala da prosvetari traže 20 milijardi dinara za povećanje plata i precizrao da je ta ukupna suma zatražena za ulaganje u prosvetu, isplatu jubilarnih nagrada i otpremnina.

http://www.b92.net/biz/vesti/s...02&dd=01&nav_id=489793
[ MyWay @ 01.02.2011. 16:32 ] @
ček, ček sad sindikati traže povećanje od 25 ili 26 procenata kako piše u tekstu?
a na početku ove teme su tražili 24 procenata?

Ma daj Mirko nemoj da se cenkaš, daj im odma' 30%, nek' ide život...

Nešto mi govori da će na kraju dogovoreno povećanje iznositi približno vrednosti inflacije u ovoj godini... ajd da sačekamo još 11 meseci :-)
[ BluesRocker @ 01.02.2011. 18:09 ] @
Citat:
ognjenr:danas nijedan policajac vise ne ide peske

To je totalna neistina. Posao policajca je deficitaran u Beogradu (stalna je potražnja za 30% od optimalnog broja) i uglavnom mladići iz "unutrašnjosti" putuju međugradskim autobusima ili autostopom na posao svaki dan. U policiji vlada mnogo veća disciplina što se tiče službenih automobila nego u ostalim državnim službama. Čak ni oni sa činom ne mogu da putuju na posao službenim kolima. A plata običnih policajaca ide od 25-30k. Ne plaća se ni prekovremeni rad.

Citat:
ognjenr: Da li se neko pita kakav je danas polozaj nastavnika kada su deci data sva prava a nikakve obaveze, kada ih vredjaju i tuku, a pri tom ih ministar jos nikada nije uzeo u odbranu?

Ako im se ne sviđa položaj neka promene poslodavca. Veća plata im neće popraviti stanje na poslu. Njima je posao i da budu pedagozi, a ne samo da znaju materiju. Dobar pedagog će promeniti to stanje a neće kukati. To što vlada nedisciplina i divljaštvo njihova je krivica i za to im treba smanjiti platu a ne povećati.

Citat:
ognjenr:Kako, ponavljam pitanje, kako da profesori sebi obezbede vecu platu??

Tako što će da potraže u oglasima boje plaćen posao kao i mi obični smrtnici.
[ Wi-Fi @ 01.02.2011. 23:52 ] @
http://www.blic.rs/Vesti/Tema-...ice-i-zdravstvo-EPS-i-policija

Idemo, svima povecanje bar 200%...inace strajk
[ ventura @ 02.02.2011. 00:16 ] @
Citat:
Wi-Fihttp://www.blic.rs/Vesti/Tema-...ice-i-zdravstvo-EPS-i-policija

:D

Idemo, svima povecanje bar 200%...inace strajk

Kao što rekoh u svom prvom postu na ovoj temi:
Citat:
Pa nije baš da se graniči sa šizofrenijom... Na prosvetu godišnje ode oko mijardu evra, da im daš 24% veću platu to je dodatnih 250 miliona godišnje... Ali ne možeš samo njima da daš 24% veću platu, onda bi morao i policiji, zdravstvu, administraciji, vojsci i svim ostalim budžetskim korisnicima... Njima trenutno ide oko 3 milijarde godišnje... A kad si to napravio, to onda povlači i rast penzija za sobom na šta trenutno odlazi 4 milijarde evra godišnje... Znači kada bi to sve napravio imao bi dodatni trošak od 1.5 milijardu evra godišnje, a odakle to da platiš? Ili da štampaš pare (inflacija o kojoj Cvetković priča) ili da se zadužuješ kod svetske banke (što je suluda ideja - uzimati kredit da bi isplaćivao plate i penzije).

Treba samo sabrati dva i dva.
[ Wajda.W @ 02.02.2011. 10:37 ] @
Ovo u drzavi je strasno sto se desava.
Trenutno bi jedino pomogla neka apsolutisticka vlast sa kapitalnim ekonomskim poretkom, kao sto je u Kini, a i to je pitanje.
Demokratija ne vredi, iz prostog razloga jer narod NE ZNA sta je za njih bolje.
Ovako je samo pitanje dokle ce ovde postajati inkrementalno gore...
[ dejanet @ 02.02.2011. 11:33 ] @
Citat:
Trenutno bi jedino pomogla neka apsolutisticka vlast sa kapitalnim ekonomskim poretkom, kao sto je u Kini, a i to je pitanje.

Bas suprotno, potrebna je ozbiljna deregulacija drzave, agencija, regulatornih tela i ostalih para-drzavnih organa (trenutno postoji 11000 - jedanaest hiljada drzavnih organa).
Mislim, trenutno imamo neku vrstu apsolutisticke vlasti, ali kako je neprosvecena, nalazi se u rasulu, pa imamo veci subjektivni osecaj slobode, sve dotle dok te u 10 minuta u istoj ulici ne legitimisu: komunalni policajci, parking servis, policajac, saobracajac i lokalni klinac koji prodaje drogu..
[ Miroslav Jeftić @ 02.02.2011. 11:58 ] @
Citat:
Wajda.W: Ovo u drzavi je strasno sto se desava.
Demokratija ne vredi, iz prostog razloga jer narod NE ZNA sta je za njih bolje.
Ovako je samo pitanje dokle ce ovde postajati inkrementalno gore...

Zna narod, ali malo šta može da uradi. Sve što možeš da uradiš je da glasaš za ovog ili onog, a svi koji se pojavljuju na izbornim listama su manje više jedni te isti već nekih 20 i kusur godina.
[ Nedeljko @ 02.02.2011. 12:56 ] @
Ma, kažem ja, socijalistički način razmišljanja. Očekuju da im država obezbedi egzistenciju, ko da pare pravi vlada, a ne privreda. Na kraj pameti im nije da razmisle šta bi oni sami mogli da preduzmu da im bude bolje. Lakše je štrajkovati.
[ Nedeljko @ 02.02.2011. 13:58 ] @
Evo, kako bi trebalo raspodeljivati plate prosvetarima:

Budžet za prosvetu za narednu godinu da se uklađuje sa postignutim rezultatima na PISA testovima. Da se uvedu standardizovani republički testovi, koje će đaci raditi na kraju godine. Đaku dežura nastavnik iz drugog mesta. Plata se nastavniku određuje na osnovu koeficijenta koji je srazmeran postignutim rezultatima njegovih učenika. Pa, onda lepo unapredi nastavu, pa očekuj veću platu.
[ Wajda.W @ 02.02.2011. 14:01 ] @
Citat:
Miroslav Jeftić: Zna narod, ali malo šta može da uradi. :)

Pa na osnovu ovih sindikata rekao bih da dobar deo naroda ne zna da ce nam time samo biti losije, a i njima samima. Da sindikati znaju da ce tako njhova povecana plata manje vredeti jer ce je pojesti inflacija ne bi sigurno strajkovali. Ovako ispada dosta apsurdno, oni strajkuju da bi njihova plata imala manju plateznu moc. :)
Tako da mislim da ipak ne zna narod, tj. bar ne vecina. :)

Treba zato neko ko ce da "mrko pogleda" te sindikate i kaze im:"nema para za vas, a sad mars nazad na posao!".
Zato treba neki diktator, jer ne mozes njima objasniti da ne moze biti nikakvog povecanja plata u drzavnom sektoru dok god drzava te pare kojima misli da poveca plate ne zaradi (izvozom, ili nekim drugim nacinom).
[ vlada131 @ 04.02.2011. 19:24 ] @
Još neki od zanimljivih komentara:

Citat:
Evo kako izgleda:
Sa biroa : preko stranke
-eo, ja ću vam oprati automobil:nije mi u opisu radnog mesta
-sve ću uraditi : nismo mi to tako radili na faksu
-... : zašto još nema putnog troška?
I još gomila gluposti nezaposlenih i nezasluženo zaposlenih. Dalje, o komentarima „novinarčića sa govornim poremećajima“, sa pijace, ulice, raznih neznalica ne želim da trošim tastaturu.
Ne zanimaju me privatnici sa svojim robljem dok voze džipove, a država im dozvoljava da ne uplaćuju doprinose u budžet. Ni to roblje koje prima platu na ruke, a prijavljeni na minimalac pa i kad odu na bolovanje, moraju sami sebi da doplate nadoknadu, a kad pođu u penziju ispostavi se da poslodavac nije uplatio sve što je trebalo da uplati pa imaju male penzije. Što bih ja o tome brinula. Imaju „svoju legalnu i legitimnu vlast“,pa neka im se obrate ako imaju mozga.
Prosvetari ne služe za čuvanje dece i ne smatram da se bilo šta radi preko dečijih leđa. Krajnje je vreme da shvatimo da decu treba vaspitati i obrazovati, a ne podilaziti im nekim glupim zakonima i propisima.
Svako nek zabode nos u SVOJ posao i neka ne lupeta o onome o čemu nema pojma.
MINISTRU: ti si, kao i ostali iz vlade, OBAVEZAN DA VODIŠ BRIGU UMESTO SVIH RADNIKA STRUKE, postavljen da predstavljaš ozbiljnu struku pred vladom, a ne da se ponašaš kao da smo tvoje lično roblje!!! Zamisli, i mi nešto naučili i znamo, a o radu u osnovnoj školi nemate blage veze od „jedenja čvaraka i lakiranja noktiju“. Pogledajte na šta vam liče dopisi i tajming kad ih šaljete. Smešno i jadno. Uzmi ti sa biroa sve te eksperte pa neka se pokažu bar u pisanju objava...Nemam ništa protiv da imaju i veću platu od zatvorskih čuvara...
(PROFESORICA, 4. februar 2011 01:03)

Citat:
Samo GAZI!!! A vi sto radite za 15 000 kod privatnika i cutite, mora da imate neku ozbiljnu falinku!!!
(simica., 3. februar 2011 22:50)

Citat:
Ako imate platu 15000-20000 kod privatnika za to vam nisu krivi prosvetari,nego vi cutite i radite dok vam se gazde voze skupim automobilima, putuju po svetu, zive zivot a vi skapavate. I vi ste u pravu ali "lajete na pogresno drvo".Ovi ljudi se bore za sebe i to je skroz legitimno, ako nemate petlju da se organizujete i borite za svoja prava nemojte da kukate sto drugi imaju tu petlju.Logicko pitanje je da li bi bili srecni ti sto rade za privatnike da im se poveca plata za par hiljada,verovatno bi, e onda se organizujte i borite se, ne mozete jer cete dobiti otkaz, e onda se organizujte i borite se pred Vladom da napravi zakon koji bi i vas stitio a ne da solite pamet svima i da samo kukate. Svi mi radimo za dobar auto, stan, kucu,letovanje,zimovanje, ali razlika je sto neko radi za svoj auto...a vecina radi za tudji.Kada sam od svog gazde trazio povecanje plate, inace radim u privatnoj firmi, rekao mi je ovim recima:"Jel si ti normalan odakle da ti povecam platu, nisam ni pola isplatio mercedesa, Marko(to mu je sin) ide sa drustvom u Holandiju a Marija( to mu je cerka) i sam znas studira u Londonu, jel znas ti bre koliko to kosta, odakle da ti dam".Covek je skroz u pravu, on gleda sebe i bas njega briga za mojih 25000 dinara, ali nije on kriv, kriva je drzava koja ga obavezuje da placa doprinose,ali ni to se ne kontrolise pa se moze desiti da jednog dana i sa tim bude problema. Kriva je drzava sto ga obavezuje na isplatu samo minimalne zarade preko racuna a za ostalo ko te pita.Nedavno je u firmu gde ja radim dosao covek da radi i na pitanje koliku platu ocekuje, rekao ma daj sta das.E pa dragi moji ako je daj sta das, onda ce to biti najmanje sto mora privatnik da plati. Ne mozete ocekivati da vas neko ceni ako sami sebe ne cenite.Dobio je posao, i platu od 15000 dinara, a posto putuje sad posle nekoliko meseci kuka na sav glas kako mu mala plata i kako ne moze da se sastavi.E pa lepi moj sto si rekao daj sta das, sto se nisi borio.Da bi dobio posao?E pa dobio si ga.Nije mu kriva ni prosveta, ni policija, kriv je sam sebi.Ljudi treba bolje da se organizuju i bore pred drzavom za bolji status kod privatnika.Zamislite hipoteticki da u Srbiji niko nece da radi za manje od 25000 dinara mesecno,pa ti privatnici bi morali da plate ako hoce da bilo ko radi za njih, ali to mora da bude zakonski regulisano.Dokle god je ovolika nezaposlenost,privatnici ce moci da ucenjuju radnike jer nema zakona koji ih stiti. Organizujte se i borite ako to necete ili ne znate ne lajte na one koji hoce i umeju.
(Darko, 4. februar 2011 09:59)

[ MyWay @ 04.02.2011. 22:07 ] @
Citat:
Ako imate platu 15000-20000 kod privatnika za to vam nisu krivi prosvetari,nego vi cutite i radite dok vam se gazde voze skupim automobilima, putuju po svetu, zive zivot a vi skapavate. I vi ste u pravu ali "lajete na pogresno drvo"
Ovo stoji :-)
[ ventura @ 04.02.2011. 22:24 ] @
Citat:
MyWay: Ovo stoji :-)

A šta tebe i autora tog komentara sprečava da postanete 'gazde', pa da se i sami vozite skupim automobilima, putujete po svetu i živite život?
[ BluesRocker @ 04.02.2011. 22:53 ] @
Citat:
Ako imate platu 15000-20000 kod privatnika za to vam nisu krivi prosvetari,nego vi cutite i radite dok vam se gazde voze skupim automobilima, putuju po svetu, zive zivot a vi skapavate.

Razlika između levičara i libertarijanaca je što levičari ovo posmatraju kao stanje a libertarijanci kao proces. To što neko radi za 15.000 nije tragedija već faza u životu, a ako je plata mala to je motivacija da traži drugi bolje plaćen posao ili da se na tom poslu više angažuje i proba da napreduje. U svakom slučaju, bolje nego da nema nikakav posao.

Levičari misle da su bogom dani da ne rade a primaju platu. Njima je 500€ bilo stanje i to fino, jer se nisu preterano angažovali a imali su dosta odmora i praznog hoda. Nije ih bilo briga što ta plata nije bila finansirana iz realnih izvora već iz kredita i rasprodaje državne imovine.

Lako je levičarima da protestuju kad im je gazda pijani milioner koji pola pije pola šarcu daje. Zato je gazda od ovih drugih pod hipotekom i u dugovima, uvek mu neko duguje i on drugima duguje, mora da plati 100 raznih nameta i taksi, PDV unapred čim pošalje fakturu ili primi robu. Kad bi se pobunili odmah bi dobili radničku knjižicu u ruke i šut pozadi, a njihov posao bi nastavio da radi jedan od 800.000 onih koji traže posao. Inače "gazde" ne skapavaju, nijedan nije propao, izgubio svu imovinu? Onaj što je sekao prst beše neki gazda? Samo digneš kredit i otvoriš firmu i cvetaju ruže.

Edit: slovo

[Ovu poruku je menjao BluesRocker dana 05.02.2011. u 00:44 GMT+1]
[ ventura @ 04.02.2011. 22:57 ] @
Citat:
BluesRocker
Inače "gazde" ne skapavaju, nijedan nije propao, izgubio svu imovinu? Onaj što je sekao prst beše neki gazda? Sam digneš kredit i otvoriš firmu i cvetaju ruže.

Ma kakvi... U APR-u čim registruješ firmu odma dobiješ vaučer za besplatan Mercedes ili Audi, po želji...
[ MyWay @ 05.02.2011. 09:54 ] @
Citat:
ventura: A šta tebe i autora tog komentara sprečava da postanete 'gazde', pa da se i sami vozite skupim automobilima, putujete po svetu i živite život?
Ništa me ne sprečava, to je tačno. To je lično opredeljenje svakog pojedinca - da li želi i može da osniva svoj biznis ili će biti deo nečijeg privatnog/državnog biznisa.

Ovo je odgovor direktno na tvoje pitanje, a odgovor u svetlu onog što sam u prethodnom postu citirao - 'šta bi me sprečavalo da isplaćujem radnicima 15-20K a da se vozim skupim automobilima i sl..' je jednostavan: moral. Znam, prognan i zaboravljen pojam u Srbiji pogotovo u menadžerskim strukturama, kao državnih tako i privatnih firmi
[ Wajda.W @ 05.02.2011. 10:37 ] @
@MyWay
To ti je jednostavno pravilo ponude i potraznje. Dok god bude onih koji ce hteti da rade za 15-20k poslodavac nece morati da poveca platu radnicima. Ja prvi bih placao minimalac radniku ako se on ne buni za to i ako je njemu dobro. Znam jedan primer u gradu gde je plata 14-15k i gde devojke rade 6 dana u nedelji i jos nekad nedeljom stigne roba i gazda im trazi da nedeljom dodju na 3-4 sata da to rasporede po prodavnici.
To izadje otprilike:
8*6 = 48 sati nedeljno
+ recimo svake druge nedelje rade tu robu 4 sata
to je grubo racunato 200 sati mesecno
15000 / 200 sati = 75 dinara na sat
Znam, to je strasno, ali je to tako samo zato sto te devojke rade tu i to trpe. Da one kazu necemo da radimo nedeljom, necemo za manje od 20k, i tako kad bi svaka dosla sa tim uslovima gazda ne bi imao izbora nego da zaposli neku sa takvim uslovima jer mu radnice trebaju. Ali sve dok god ima onih koji ce da rade za minimalac poslodavac ce gledati da sebi smanji troskove tako sto ce zaposljavati jeftiniju radnu snagu...

I ti MyWay, da imas privatnu firmu i da ti dodju 2 radnika, jedan kaze da bi radio za 15k, drugi za 30k, koga bi ti zaposlio?
Nesto ne verujem da bi zaposlio ovog za 30k samo da bi mu davao vecu platu.
[ Ivan Dimkovic @ 05.02.2011. 10:46 ] @
Citat:
MyWay
je jednostavan: moral.

Moralu bas i nema mesta u vodjenju posla.

Zasto bi placao nekog recimo 30K ako imas mali milion radnika koji rade podjednako dobro za 15K?

Mozda TI bi, iz ovog ili onog razloga (kako ti kazes "moral", mozda neka ideja da time povecavas privrzenost firmi, ali kakvu - o tome mozemo da pricamo) - ali na vecem broju se na kraju sve svodi na ponudu i potraznju i cena ce biti bas tu kod 15K jer je to trzisna cena takvog radnika. Nema tu sta puno da se prica.

Sve ostalo je demagogija.

Ako odes na pijacu kod seljaka, da li mu za kilo jabuka umesto N din das 2 x N din, zbog "morala" ? Kada pozoves nekog da ti okreci stan/kucu i kada ti kaze cenu, a ti je pomnozis sa 2? Ne? E onda nemamo o cemu da pricamo.

Mozda nisi poslodavac, ali mozes i kao kupac da pocnes da sprovodis svoja moralna ubedjenja... a ima li boljeg nacina nego da sam pocnes da primenjujes ono sto pricas ;-)
[ Nabukodonosor @ 05.02.2011. 11:22 ] @
Citat:
Ovi ljudi se bore za sebe i to je skroz legitimno, ako nemate petlju da se organizujete i borite za svoja prava nemojte da kukate sto drugi imaju tu petlju.

Nije mi jasno kako neko moze da bude na ovaj nacin na strani ovih sisacha drzavne sise?! Kao prvo, sisachi sise imaju svoj sindikat i dovoljno im je verovatno jedno 4 minuta da se organizuju i stupe u strajk. A kad se uzme u obzir da na svaka dva meseca strajkuju, verovatno su uvezbaniji od Zandarmerije. Kako ce da se organizuju radnici koji su nezadovoljni platama kod privatnika? Mislim da je realno nemoguce, pogotovo jer bi morala da se radi selekcija radnika, jer ima jedan veliki procenat koji su ipak zadovoljni platom jer im je realno dosta velika i dobijaju je na vreme. Trece, kada bi ova drzava malo pomogla poslodavcima, bilo bi mnogo bolje i radnicima. Drzavi je najbitnije da PDV uzme ODMAH po pisanju fakture/profakture, a to sto poslodavac te pare naplati posle 7 dana/21 dan/mesec dana/NIKAD to njih apsolutno ne zanima. To sto se poslodavcima namecu neki haraci svaki drugi dan, takodje nikoga ne zanima.
[ ventura @ 05.02.2011. 11:27 ] @
Citat:
MyWay
Ovo je odgovor direktno na tvoje pitanje, a odgovor u svetlu onog što sam u prethodnom postu citirao - 'šta bi me sprečavalo da isplaćujem radnicima 15-20K a da se vozim skupim automobilima i sl..' je jednostavan: moral.

Niko tebe ne tera da ti radnike plaćaš 15.000 din... Bem li ga, ako smatraš da to nije moralno, ti uvek možeš radnicima da daš plate 500-1000 evra, šta znam, možda nećeš imati svako par meseci za novu mečku, ali ćeš i dalje živeti lepo a radnici će biti ekstra zadovoljni.

Šta kažeš na taj predlog?

Ja mislim da te nakon ovoga ništa ne sprečava da počneš sa privatnim biznisom... Da osetiš kako lova pada sa neba, nova auta, putovanja, dobar život, a plus ćeš i radnicima moći da daš odlične plate da i oni žive ko ljudi... Bio bi baš sebičan kada ovo ne bi uradio, a kad si već u stanju, odnosno kada je to tako lako..
[ MyWay @ 05.02.2011. 11:47 ] @
Ivane, kao i uvek u svojim načelima si vrlo u pravu kada je u pitanju zemlja u kojoj živim i kada je u pitanju zemlja u kojoj ti živiš ali sa početka prošlog veka i ranije... U međuvremenu su neka društva napredovala u socijalnom i moralnom pogledu pa su tako i poslodavci milom i silom pristali na neke neekonomske ustupke koje imaju za cilj poboljšanje položaja radničke klase (minimalna cena rada, radno vreme, uslovi rada, socijalna davanja i sl..).
Naravno da u zemlji koja je u tranziciji i koja velikim stopama grabi unazad, dolazi do degradacija u ovoj sferi kao i u svim ostalim sferama života, pa otud imamo društvo bez formiranog tržišta rada i sa slobodnim formiranjem cene rada što dovodi do ucenjivačke politike poslodavca počevši od cene rada, plaćanja doprinosa, uslova rada i sl..
Što budemo odmicali dalje unazad to će tvoje stavove sve više da potvrđuje praksa u Srbiji, i biće svakom poslodavcu jasno da ne mora da plaća 30K ako može da plaća 15K, i samo je pitanje ko će prvi, Ivan ili ventura doći do genijalnog zaključka: zašto da ga plaća i 15K za 8 sati rada kada može da ga plaća 15K za 12 sati rada?

Nazad na temu, odnosno ono što sam prvobitno citira i sa čime se slažem:
Citat:
Ako imate platu 15000-20000 kod privatnika za to vam nisu krivi prosvetari,nego vi cutite i radite dok vam se gazde voze skupim automobilima, putuju po svetu, zive zivot a vi skapavate.
Narod je ovde navikao da trpi i kuka otud prolazi ponašanje države i poslodavaca. Recept za to je vrlo prost, treba ga samo prepisati iz evropske istorije - sindikati radnika u privatnim firmama, štrajkovi i blokade pa će se lako dogovoriti sa poslodavcima o mogućim poboljšanjima uslova rada.
To je proces kojim se polako menja vizija u glavi poslodavca, koji počinje da shvata da je zdrav i zadovoljan radnik u stvari produktivan radnik, i u državi koja shvata da je plaćen radnik dobar potrošač koji podstiče rad domaće ekonomije.
Ono što je žalosno u Srbiji je da je mala verovatnoća da se ovo desi, odnosno da će se trpeti sve dok ne prekipi a onda će narod opet u besu da zapali sebi skupštinu... ili što Sergej Trifunović reče: imamo osobinu da kad god nas neko inzervira mi pucamo sebi u koleno :-)

[Ovu poruku je menjao MyWay dana 05.02.2011. u 13:02 GMT+1]
[ vladd @ 05.02.2011. 12:37 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: Moralu bas i nema mesta u vodjenju posla.

Do odredjene granice. A onda se postavlja pitanje da li je u pitanju prezivljavanje ili "poslovanje".

Bolje je pianje koja vrsta "morala" je zastupljena u poslovanju. Da li humani ili poslovni moral.

Koliko vidim, ovde se insistira na nekakvoj humanosti i konforu, a to je privilegija prebogatih.

Zasto bi neko previse brinuo o nekome drugome, bez "nekakvog" interesa, ili obaveze. Interes ne mora uvek da bude licna vajdica i punjenje dzepica, nekada interes ima drugacije dimenzije, ali kakva god ta dimenzija bila, drustvo, zajednica, prosperitet i zajednicka sreca, neophodno je da postoji.

A obavezu propisuje i dozira drzava...

U Srbijici je na delu otimacina pod parolom tranzicije, koja se jako malo razlikuje od otimacine pod parolom sankcija..tako da price o moralu cudno zvuce..

Poz
[ Ivan Dimkovic @ 05.02.2011. 12:59 ] @
Citat:
MyWay
Ivane, kao i uvek u svojim načelima si vrlo u pravu kada je u pitanju zemlja u kojoj živim i kada je u pitanju zemlja u kojoj ti živiš ali sa početka prošlog veka i ranije... U međuvremenu su neka društva napredovala u socijalnom i moralnom pogledu pa su tako i poslodavci milom i silom pristali na neke neekonomske ustupke koje imaju za cilj poboljšanje položaja radničke klase (minimalna cena rada, radno vreme, uslovi rada, socijalna davanja i sl..).

Tako je, i poslodavac mora postovati zakone, a koliko mi je poznato, ispravi me ako gresim, 15000 din je iznad minimalne zarade u Srbiji. Dakle, savrseno validna i legalna naknada za rad.

Poslodavac nije duzan da plati nekog radnika na kasi ni cent/paru vise od minimalne zarade ako postoji sasvim dovoljno radnika koji ce raditi taj posao za minimalnu zaradu. Bas kao sto TI kupujes tamo gde ti je najjeftinije i neces nekome radi "morala" platiti ni cent/euro vise za nesto. Pretpostavljam da ti se ne bi svidjalo da drzava dodje i da ti naredi da platis hranu vise od trzisne cene.

To nema nikakve veze sa moralom, vec sa prostom ponudom i potraznjom - neki samo imaju problem da prihvate realnost, a realnost je da u Srbiji ima vise nego dovoljno ljudi koji su spremni da rade za te pare - ne pricamo o programerima, inzenjerima, arhitektama, pricamo o kuckanju po kasama i okretanju hamburgera... ono, poslovi koje svako moze da radi.

A zivotni standard se ne moze podici arlaukanjem i paljenjem skupstine.

Citat:

Što budemo odmicali dalje unazad to će tvoje stavove sve više da potvrđuje praksa u Srbiji, i biće svakom poslodavcu jasno da ne mora da plaća 30K ako može da plaća 15K, i samo je pitanje ko će prvi, Ivan ili ventura doći do genijalnog zaključka: zašto da ga plaća i 15K za 8 sati rada kada može da ga plaća 15K za 12 sati rada?

Ako je 12 sati rada dnevno iznad maksimuma koji propisuje zakon, postoji sud i inspekcija rada - nemoj drugima stavljati u usta neke stavove koje ti zamisljas da oni zastupaju... Ja nisam za krsenje zakona od strane poslodavca pogotovu kada je u pitanju zakon koji regulise odnose sa radnikom - ako postoji maksimum sati nedeljno, taj maksimum treba da se postuje sta tu ima da se prica.

Ja licno mislim da je zakon koji ogranicava max. sate los - ali sve dok postoji, ne vidim ni jedno opravdanje da ga neko krsi - sankcija koja sledi bi trebalo da bude dovoljno visoka da takvu praksu sputava.

Citat:
vladd
A obavezu propisuje i dozira drzava...

Drzava moze da "dozira" samo ono sa cim raspolaze - tako da, neke ideje iz Svedske je tesko primeniti u praksi u zemlji koja je za red velicine siromasnija.

Drugim recima, Svedska ima dovoljno bogatstva da njeni okretaci hamburgera zive bolje nego visa srednja klasa u Indiji. Srbija - pa sta znam, ja mislim da nema... ali mozda i gresim.
[ MyWay @ 05.02.2011. 13:50 ] @
nije minimalna 15000 već preko 16000 ali cifra potpuno nebitna za razgovor pa hajde da ne polemišemo više na tu temu.
Citat:
Ivan Dimkovic: Ako je 12 sati rada dnevno iznad maksimuma koji propisuje zakon, postoji sud i inspekcija rada - nemoj drugima stavljati u usta neke stavove koje ti zamisljas da oni zastupaju... Ja nisam za krsenje zakona od strane poslodavca pogotovu kada je u pitanju zakon koji regulise odnose sa radnikom - ako postoji maksimum sati nedeljno, taj maksimum treba da se postuje sta tu ima da se prica.
Verujem da ti nisi osoba koja bi kršila zakon a pogotovo ne propagira kršenje zakona, ali sa druge strane propagiraš ideje ogoljenog, liberlanog kapitalizma i sve posmatraš isključivo kroz zakon ponude i tražnje i čiste matematike što nekog tvog idejnog druga može odvesti u citiranih 12 sati rada. Zakoni i inspekcija se u Srbiji, kao što znaš, vrlo lako rešavaju..
Verovatno ti je poznato da mnogi poslodavci u Srbiji ne uplaćuju ni zakonom predviđene obaveze za radnike, pa čak ni poreze (setimo se samo Sinalca i braće Đorđević) i sve se to lako rešava kao što rekoh.
Citat:
Ivan Dimkovic: Drugim recima, Svedska ima dovoljno bogatstva da njeni okretaci hamburgera zive bolje nego visa srednja klasa u Indiji.
A zašto ta Švedska ili tvoja Nemačka plaća okretače hamburgera toliko koliko plaća?
Da li misliš da je problem uvesti okretače hamburgera za 30000 iz Srbije, Turske i ostalih i da se poslodavcima tako uveća profit?
Da li misliš da su poslodavci toliko prebogati tamo i previše siti da ne bi želeli da smanje troškove radne snage?
Ili se tu malo komplikuje ono tvoje 'ponuda i potražnja' učešćem države i radne snage?

last but not least an fyi: moral i etika imaju itekako veliko mesto u poslovnim odnosima, te postoje kao zasebne disciplne poslovnih odnosa poslovna etika i poslovni moral. One se bave uređivanjem međusobnih odnosa unutar firmi kao i među firmama i ostalim učesnicima a bave se upravo onim odnosima koji nisu opisani modelom ponuda-potražnja
[ Wajda.W @ 05.02.2011. 14:17 ] @
Evo ja cu ti odgovoriti na ovo pitanje:
Citat:
MyWay: A zašto ta Švedska ili tvoja Nemačka plaća okretače hamburgera toliko koliko plaća?

Placa ih toliko jer niko u nemackoj nece da radi za 150e mesecno, pa poslodavac nema koga da zaposli za te pare pa mora da da vecu platu kako bi mu se neko javio na posao i kako bi nekog zaposlio...
To je isto sto niko u srbiji nece da radi za 2000 dinara mesecno jer mu je to malo...
Tamo je jednostavno veci standard, citaj ima vise poslova koji nude vece pare od 150e mesecno pa ce svako gledati da se zaposli negde drugde.
Da se u srbiji lako nalazi posao sa 40k svako ko bi otisao na razgovor za posao i cuo da je plata 15k bi rekao poslodavcu:"Nisam lud da ti radim za 15k mesecno kad mogu sad da odem preko puta da radim za 35k"
Ali posto se taj posao ne nalazi tako lako, tj mnogo je veca ponuda radne snage nego sto ima posla pa je radna snaga jeftina nazalost...
[ Ivan Dimkovic @ 05.02.2011. 14:19 ] @
Citat:
MyWay
Verujem da ti nisi osoba koja bi kršila zakon a pogotovo ne propagira kršenje zakona, ali sa druge strane propagiraš ideje ogoljenog, liberlanog kapitalizma i sve posmatraš isključivo kroz zakon ponude i tražnje i čiste matematike što nekog tvog idejnog druga može odvesti u citiranih 12 sati rada. Zakoni i inspekcija se u Srbiji, kao što znaš, vrlo lako rešavaju..
Verovatno ti je poznato da mnogi poslodavci u Srbiji ne uplaćuju ni zakonom predviđene obaveze za radnike, pa čak ni poreze (setimo se samo Sinalca i braće Đorđević) i sve se to lako rešava kao što rekoh.

Onda ti ocigledno drzava ne funkcionise - ne poslodavci, vec DRZAVA.

A drzava ne funkcionise UPRAVO zato sto dobar deo te drzave smatra da pare padaju sa neba i da je sasvim legalno i validno natovariti sto vise ljudi na drzavnu sisu i onda reketirati sve manji % privrednika da to finansiraju (pa cak ni to nije dovoljno, pa se onda zajmi od MMF-a). To onda proizvodi namete koji su toliki da de-facto cine mali biznis neisplativim u legalnim tokovima.

Ako ti mislis da ces to resiti tako sto ces jos vise povecati namete - puno srece sa tim ;-)

Najbolji test za to da li imas smislen sistem poreza i doprinosa: da li ti se isplati mali biznis koji je 100% u legalnim tokovima. Ako ne i moras da pribegavas utaji poreza i radu na crno - onda ti je sistem drzavnih prihoda neodrziv na duze staze.

Citat:

A zašto ta Švedska ili tvoja Nemačka plaća okretače hamburgera toliko koliko plaća?
Da li misliš da je problem uvesti okretače hamburgera za 30000 iz Srbije, Turske i ostalih i da se poslodavcima tako uveća profit?
Da li misliš da su poslodavci toliko prebogati tamo i previše siti da ne bi želeli da smanje troškove radne snage?
Ili se tu malo komplikuje ono tvoje 'ponuda i potražnja' učešćem države i radne snage?

Nemacka i Svedska imaju luksuz - luksuz je da su razvijene i bogate ekonomije gde je moguce imati visoke poreze. Ali prvo moras imati takvu ekonomiju, pa tek onda izigravati deda mraza.

Pa cak i tamo, kasirke i okretaci hamburgera imaju plate tek nesto vece od socijalne pomoci. Ne znam da li si cuo za "mini-jobs" u DE, ali gomila tih radnika u prodavnicama zapravo radi mini-job. Plata - 400 EUR + minimalni doprinosi drzavi.

http://www.working-in-germany.com/minijob-0159.html

Znas zasto postoje minijobs? Zato sto je postalo nemoguce igrati se socijalne drzave za svaki posao. Tj. moguce je na papiru - ali onda ce ti masa stanovnistva visiti na socijalnoj pomoci jer NECE BITI ISPLATIVO zaposliti iste. Mozes ti da trazis od poslodavaca i 5000 EUR minimalnu platu, mercedes, plavusu - ali sve sto ces na kraju dobiti je skok nezaposlenosti.

E ako cak i tim Nemcima to nije bilo izvodljivo... a oni predstavljaju bogatu zemlju koja slovi za fiskalno odgovornije... ne znam koji zakljucak mozes imati za SRbiju.

Citat:

last but not least an fyi: moral i etika imaju itekako veliko mesto u poslovnim odnosima, te postoje kao zasebne disciplne poslovnih odnosa poslovna etika i poslovni moral. One se bave uređivanjem međusobnih odnosa unutar firmi kao i među firmama i ostalim učesnicima a bave se upravo onim odnosima koji nisu opisani modelom ponuda-potražnja

Sve te price o etici i moralu su samo najobicniji marketing tj. sluze za pakovanje proizvoda/servisa tako da sadrzi vrednosti koje trziste trazi. U trzistima gde je bogatstvo omogucilo jednom sloju stanovnistva da to uzima kao bitne zahteve. To su obicno trzista u kojima je moguce izvlaciti astronomske margine tj. gde su ljudi dovoljno bogati pa imaju taj LUKSUZ da mogu da biraju "fer" proizvode.

Tako jedan "Body Shop" moze da drvi o fair-tradeu, negovanju planetice zemlje, samo zato sto ima kupce koji su spremni da preplate njihove proizvode za te "moralne vrednosti". Sve to postoji zbog jedne jedine funkcije - plasiranja proizvoda. A sve te "vise vrednosti" su izvodljive tek kada se stvore EKONOMSKI minimalni uslovi za to.

Ista stvar kao i Starbucks... fair trade bato, lepe pricice o tome kako se oni brinu za farmere iz Gvatemale - ali kada imas nekog da ti placa kafu $5... :)

A kada ti neko isklonira proizvod ili ti otme ugovor tako sto dampuje cenu ili ti potkupi kljucne inzenjere da dodju da rade kod njega - slobodan si da dodjes i da odrzis lekciju o poslovnoj etici ;-)

Btw, jedan clanak za tebe:

http://www.colorado.edu/studen...riedman-soc-resp-business.html
[ Ivan Dimkovic @ 05.02.2011. 14:37 ] @
Btw,

Ista stvar i za unutrasnje odnose - firme imaju visoke standarde za tretman zaposlenih tamo gde je to NEOPHODNO.

Niko nigde nece ciniti nesto sto je trosak osim ako to ne:

a) Mora da radi
ili
b) To donosi dobitke

Primera radi, ako imas nedostatak neke radne snage - recimo dobri inzenjeri su svuda na zapadu trazena radna snaga, naravno da ces morati da obezbedis dobre uslove za rad, zato sto je ostra konkurencija za preuzimanje tih radnika. Samo trziste radne snage te tera da te ljude placas vise, nema nikakve "intervencije drzave" tu.

Medjutim, ako neke radne snage imas k'o kusih pasa - naravno da ces nuditi minimum koji je neophodan za zadrzavanje tih radnika. Opcija b) postoji samo ako postoji neki racun za to - recimo ako bi ti nemanje b) proizvelo ceste otkaze od strane radnika i trosak dovodjenja novih je veliki... naravno da ces povecati kvalitet radnog mesta. Drzava tu moze da stvori neke vece uslove od trzisnih - ali ako su ti uslovi nerealni, ti ljudi jednostavno nece ni biti zaposleni.

Neko od svega toga pravi preveliku filozofiju - sve te stvari moraju da se PLATE, sto znaci da mora postojati negde VISAK koji bi se upotrebio za to.

Najplasticniji primer kako sve te price o moralu, etici i sl... krenu da padaju u vodu - kada firma krene da belezi gubitke... Da vidis kako nema problema eliminisati citava odeljenja/divizije firme, ako treba i promenom organizacionih akata ili pravne forme tih preduzeca...

Recimo, u Nemackoj gde postoje jaki matori zakoni koji stite prava radnika u korporacijama (AG) se obicno firma rasparca na "servisne" GmbH-ove (d.o.o) koji su cost-centri i koji su odvojeni od profitnih centara i onda ako treba da se resis nekog od njih, dovoljno je samo da prestanes da pises cekove jer je insolvencija dovoljan razlog za suspenziju gomile prava radnika. Tako je recimo BenQ zatvorio Siemens Mobile - pretvorili ga u GmbH, a onda kada im je dosadilo da placaju gubitasa, zavrnuli slavinu - i sutra dan mogu da otpuste ljude.

Ako recimo odes u neki servis za kola, support/sales-centar mobilnih operatera, itd... videces da svaka regionalna prodavnica jeste nezavisni GmbH. To je bas zato kako bi centrala mogla da ih se resi ako vise nije isplativo drzati ih. Stavise, u poslednjih par godina se ide jos dalje, pa se te usluge kupuju od drugih. Tako recimo vecina DHL vozila koja dostavljaju postu u stvari nisu imovina DHL-a, vec su to nezavisni preduzimaci, ista prica za Deutsche Telekom, gomila korisnickih servisa su nezavisne firme koje nemaju nikakve vlasnicke veze sa DTAG-om - onda te za njih vezuje iskljucivo servisni ugovor gde imas 0 (nula) obaveza prema radnicima tog preduzimaca. Ako ti se ne isplate - raskidas ugovor, a sta ce oni sa radnicima - to te apsolutno ne zanima.

Etika, moral... sve to moze kada se ima love. Kada se nema, ... onda je zahtevanje nekakvih nerealnih standarda jednostavno nemoguce i neodrzivo na duzi rok.
[ vlada131 @ 05.02.2011. 16:52 ] @
Vest od juče:

Citat:
Beograd -- Vlada Srbije i sindikati prosvete postigli su dogovor vezan za materijalni položaj prosvetnih radnika i pozvali škole da od ponedeljka normalizuju rad.

Vest od danas:

Citat:
Dogovor budalaština, smena ministra
Izvor: B92, Tanjug

Beograd -- Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije, dematovala je tvrdnje ministra prosvete i "čelnika dva režimska sindikata, da nastava počinje u ponedeljak".

Ministar prosvete svojom izjavom da je postignut dogovor sa sindikatima nije rekao istinu, jer se to od njega i nije očekivalo, navodi se u saopštenju Unije.

Kaže se i da Unija "nije potpisala nikakav protokol niti sporazum o prekidu štrajka, jer je to stav članova Unije,što znači da najjači i najbrojniji sindikat nije pristao na ovo poniženje“.

"Kao prvo to su izjavili ministar prosvete i čelnici dva sindikata koji nisu ni bili u štrajku, a svi mediji su preneli ovu izjavu i time namerno uneli pometnju, odnosno pokušavaju da oprobanim metodama disciplinuju prosvetne radnike koji su se usudili da se bore za svoje dostojanstvo, legalnim i legitimnim sredstvima", navodi se u saopštenju ovog sindikata.

Prosvetni radnici ogorčeni su ovakvim odnosnom države prema prosveti, odnosno ovakvom javnom ponižavanju prosvetnih radnika kojim su izloženi od strane miistra prosvete i njegovih sindikalnih saradnika, naveli su oni. "Članovi Unije u ponedeljak su i dalje u potpunoj obustavi, a za sve eventualne posledice koje će ovo izazvati isključivu krivicu će snositi ministar prosvete", zaključuje Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije.

Predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Leonardo Erdelji kaže da je „potpisani protokol budalaština. Ljudi se smeju i nikom nije jasno šta znači. Na šta to liči, ako bude priliva novca u budžetu, dobićete povišicu. Neozbiljno je".

"Jedno je sigurno, članovi Unije će se odupreti svakom pokušaju da se, po svaku cenu uguši štrajk, jer su prosvetni radnici ogorčeni ovakvim odnosnom države prema prosveti, odnosno ovakvom javnom ponižavanju prosvetnih radnika kojim su izloženi od strane ministra prosvete i njegovih sindikalnih saradnika", kaže se u izjavi.

"Ministar prosvete i njegovi pomoćnici, ma koliko to mediji pokušavali da prećute, suočiće se sa činjenicom da će u ponedeljak škole članice Unije i dalje biti u potpunoj obustavi rada u Kragujevcu, Čačku, Kraljevu, Zrenjaninu, Novom Sadu, Beogradu i drugim gradovima. Isto tako, jutros je krenula i akcija potpisivanja peticije,odnosno zahteva za smenu ministra prosvete", navodi Unija sindikata.

"Zato i očekujemo da će u ponedeljak u pokušaju gušenja štrajka biti uključene sve strukture vlasti, počev od medija, preko inspekcija pa i do policije", kaže se u saopštenju.

I Nezavisnost tek odlučuje

Odluka o tome da li će članstvo Granskog sindikata prosvetnih radnika Nezavisnost prihvatiti sporazum, prema kome je predviđeno da zaposlenima u prosveti budu isplaćene zaostale jubilarne nagrade i otpremnine, biće doneta u nedelju na sednici Glavnog odbora tog sindikata.

Predsednik Nezavisnosti Tomislav Živanović je kazao da će, ukoliko se ne donese odluka o potpisivanju sporazuma, biti reči o načinima daljih protesta ili štrajka.

Živanović je podsetio da je u petak uveče prisustvovao pregovorima sindikata i predstavnika Vlade Srbije, ali nije mogao da potpiše protokol koji se, kako je naveo, ne odnosi samo na prosvetne radnike, već i na predstavnike ostalih sektora.

http://www.b92.net/biz/vesti/s...02&dd=05&nav_id=490775
[ ventura @ 05.02.2011. 17:36 ] @
@MyWay:

Nisi nam odgovorio zašto nećeš da otvoriš svoje preduzeće i postaneš 'gazda' (sve sa novim autom svako malo, putovanjima, luksuznim životom, itd...)?

Da li si toliko sebičan pa nećeš da učiniš dobro radnicima koje bi zaposlio i dao im odlične plate, ili ipak smatraš da biti 'gazda' nije tek tako lako, i da pare ne padaju sa neba?
[ Nedeljko @ 05.02.2011. 19:17 ] @
Pa, odgovorio je:

Citat:
MyWay: Ništa me ne sprečava, to je tačno. To je lično opredeljenje svakog pojedinca - da li želi i može da osniva svoj biznis ili će biti deo nečijeg privatnog/državnog biznisa.

Dakle, moguća su dva razloga: nije se opredelio za luksuzan život i davanje odličnih plata radnicima ili ne može to da učini. Obzirom da ga ništa ne sprečava, druga mogućnost otpada. Dakle, opredelenje je u pitanju. Ne voli da bude gazda, pa to ti je.
[ MyWay @ 05.02.2011. 19:38 ] @
To je pitanje tipa zašto nisam postao ekonomista? Hmmm jbmga.. Mogao sam ali sticajem okolnosti nisam.
Opet možda nisam postao 'gazda' zato što nisam kao svi ostali završio odgovarajuće škole, ili me je trebalo kao vas da krasi izuzetni preduzetnički duh i čulo, ili i jedno i drugo ili pak nešto treće?! Recite mi vi tajnu osnivanja privatnog biznisa pa da i ja vozim džipove :-)
Što se tiče osnovnih prava radnika u Srbiji evo nekih citata:
Citat:
Koliko tačno ljudi radi u sivoj zoni, nemoguće je otkriti, ali je njihov broj svakako preveliki.Takav ”faktički rad”, kojim se, po našim procenama, bavi između 700.000 i 800.000 građana, zapravo je veliki problem koji će kulminirati tek za nekoliko godina. A onda će posledice biti strašne. Prvo za same radnike, kojima poslodavci ne uplaćuju ni staž ni zdravstveno, a potom i za državu, koja će sve te neplaćene doprinose, poreze i osiguranja morati da pokriva iz drugih budžetskih prihoda", ocenjuje Ljubisav Orbović, predsednik SSSS.

Citat:
Za čak 600.000 zaposlenih poslodavci prijavljuju niže zarade, pa plaćaju i manje doprinose nego što bi trebalo. Ostatak im daju na ruke, i svi su zadovoljni", sabiraju u Savezu penzionera Srbije.

A evo koliko poslodavci 'uštede' od države i radnika:
Citat:
Ekonomisti sabiraju da neplaćanje poreza i doprinosa na zarade, državu mesečno košta 11 milijardi dinara. I u Fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje Srbije mašu svojom računicom. Ovoj kući poslodavci neplatiše duguju rekordnih 170 milijardi dinara, što je gotovo četvrina ukupnih državnih prihoda
Kao što reče onaj sindikalac iz prvog citata, država mora da pokriva sve te neplaćene iznose iz drugih izvora, što će reći od poreskih obveznika
[ ventura @ 05.02.2011. 20:19 ] @
Citat:
MyWay
Recite mi vi tajnu osnivanja privatnog biznisa pa da i ja vozim džipove :-)

Čudno... U ovoj poruci si implicirao da je prilično jednostavno biti gazda. Da te podsetim:

Citat:
"Ako imate platu 15000-20000 kod privatnika za to vam nisu krivi prosvetari,nego vi cutite i radite dok vam se gazde voze skupim automobilima, putuju po svetu, zive zivot a vi skapavate."

Ovo stoji :-)

Ako misliš da je uzrok malih plata to što 'gazde' voze skupe automobile, putuju po svetu i žive život, to se da prilično lako rešiti... Ti sam postaneš gazda (smatraš da je to lako) i umesto da radiš sve to, ti lepo daj 'evropske' plate radnicima... Da žive i ti radnici kako treba.. Pošto si moralan, tebi ne trebaju skupi automobili i sve što ide uz to, ti ćeš se zadovoljiti i dobrim životom i činjenicom da ti radnici žive super život kao srednja klasa.

Ali kako ti nisi sebičan, verujem da bi ti to odmah uradio.. Međutim problem je što se pare neprave tek tako, niti padaju sa neba, dakle treba to krvavo zaraditi; a drugo radnici sigurno ne dobijaju 15 hiljada dinara jer im gazda vozi novog džipa, već zbog toga što posao ne može da priušti više + što je masa drugih ljudi spremna da radi za te pare.

Zašto u Nemačkoj ne možeš naći da neko plaća radnika 150 evra? Pa zato što tamo nema nikoga ko će pristati da ti radi za te pare, kao što ni u Srbiji nećeš naći nikoga ko će pristati da ti radi za platu od 5000 dinara.
[ Nedeljko @ 05.02.2011. 20:43 ] @
Citat:
MyWay: Recite mi vi tajnu osnivanja privatnog biznisa pa da i ja vozim džipove :-)

Vrlo prosto. Osnuješ firmu, prijaviš delatnost i milina jedna.
[ Nedeljko @ 06.02.2011. 19:15 ] @
I odma' mečke, ribe, džipovi i sve ostale blagodeti privatnog preduzetništva.
[ ArsenLupen @ 04.03.2011. 11:32 ] @
Prosvetni radnici u Srbiji, ipak će sledeću platu primiti po učinku, odnosno biće im umanjene zbog štrajka i obustave i skraćenja nastave.

http://www.b92.net/biz/vesti/s...03&dd=04&nav_id=496769

Ocekujem samospaljivanja u znak protesta...
[ Horvat @ 04.03.2011. 11:38 ] @
je l se zna koliko ce klinci na..bati?
svaka radna subota? produzenje skolske godine po paklu?
(ili su zato prvu ebenu subotu u skolskoj godini imali radnu, jer su se spremali za strajk?)
[ NoneVi @ 04.03.2011. 12:08 ] @
Citat:
ArsenLupen: Prosvetni radnici u Srbiji, ipak će sledeću platu primiti po učinku, odnosno biće im umanjene zbog štrajka i obustave i skraćenja nastave.

http://www.b92.net/biz/vesti/s...03&dd=04&nav_id=496769

Ocekujem samospaljivanja u znak protesta...

Like!
[ Nedeljko @ 09.03.2011. 14:43 ] @
Pazi, sad bi hteli plate za period u kome su štrajkovali! Pa, gde to ima, sem u Srbiji? Još je vlada htela da ih isplati za period do potpisivanja sporazuma koji je deo sindikata prihvatio (zbog čega? Jesu li štrajkovali ili ne?), a njima je i to malo, pa najavljuju nov štrajk. Kakva bagra!
[ ArsenLupen @ 22.03.2011. 22:43 ] @
Nastavlja se cirkusijada:

Đačkim protestom na štrajk nastavnika

http://www.politika.rs/rubrike...m-na-strajk-nastavnika.sr.html

Najjaci deo je kad pored dece, roditelji daju ovakve izjave:
Citat:
Tabak su ovih dana očigledno presavili i roditelji i formirali Udruženje roditelja učenika beogradskih osnovnih i srednjih škola koje će čim završi proces registracije zvanično da zatraži od Vlade Srbije i Ministarstva prosvete i nauke da se zbog dvomesečnog štrajka prosvetnih radnika i gubitka nastave prijemni ispiti za srednje škole i fakultete ove školske godine ukinu, odnosno da se đaci upisuju na osnovu uspeha iz škole.

U inicijativnom odboru ovog udruženja kažu da roditelji imaju pravo da tako nešto traže od države jer su im deca već sada oštećena izgubljenim časovima, da đaci umesto da spremaju ispite jure profesore po hodnicima i pitaju da li imaju nastavu, i podsećaju da je slična situacija bila tokom bombardovanja 1999. godine, a „za sadašnju generaciju učenika ovaj haos je ravan bombama za njihovo obrazovanje”.

/facepalm