[ boki99 @ 09.02.2011. 01:48 ] @
Vidim da postoji tema za ljude koji ne gledaju uopste TV, pa me interesuje sta vi mislite jel normalno ne gledati sport i sportske emisije na TV. Naime meni se drugovi čude što na TV nemam NIJEDAN sportski kanal memorisan. Niti sam ikada imao želju da to gledam. Žašto postoji u ovoj zemlji tolika sportska groznica? Jeli to nametnuto? Ili smo mi koje to apsolutno ne interesuje nenormalni?
[ Pirossi @ 09.02.2011. 02:31 ] @
mene ič ne zanima. nit gledam, nit navijam.
tako da ne brineš, nisi sam.
[ Darko_zed @ 09.02.2011. 04:03 ] @
A jesi li se bavio kojim sportom?
Pratio sam samo kosarku jer sam je i igrao ,a ostalo me nije zanimalo cak i kada je reprezentacija igrala.
Sada pogledam i koju fudbalsku utakmicu ali samo premijer ligu i to je pocelo od skoro.Inace za nikog ne navijam.
[ Java Beograd @ 09.02.2011. 08:27 ] @
Ovolika pomama za sportom i sportskim dešavanjima u savremenom društvu je naravno nametnuta. Ko to nameće i servira prosečnom konzumentu ? Oni koji imaju profit od svega toga, naravno.

Kolika je realna, prava zainteresovanost, koliko zaista na naš život utiče ishod desetorice crnaca iz pi*ke lepe materine sa drugog kraja planete koji su bacakali loptu dva sata uzastopce da je nataknu na obruč. Reći ću ti. 0. Nula. Ništa. Apsolutna nula. Ali svejedno. Svojevremeno su na BK prve jutranje vesti počinjale sa noćašnjim rezultatima NBA liga ! Ništa vreme, saobraćaj, ekonomija. Jok. Nego Bulsi protiv Kingsa 112:108. Do džadža !

Slično je i sa savremenim evropskim fudbalom. Udarni, glavni večernji termini na svim televizijama: Španska liga, Engleska liga, Nemačka, Italijanska... I šta će prosečan konzument - nego da gleda i upija. Svako dete u školi napamet zna imena igrača iz P. lepe materine lige, a pri tom ne zna 7 padeža.

Pri tome je sport postao biznis kao i svaki drugi. Pobeda kao takva je menadžeru tj. vlasniku kluba nebitna. Bitno je prodati igrača i prava TV prenosa, jer to donosi pare. A konzument prenosa utakmice kao nešto "navija za svoj klub", i raduje se pobedi. Užas. Dno dna.

Stoga Boki99 - veruj mi, sasvim si normalan, kao i mnogo nas sličnih tebi. Pravog sporta više ni nema na televiziji. Ima samo biznisa i šarenila za zatupljene mase konzumenata.
[ deerbeer @ 09.02.2011. 08:42 ] @
Kladionice igraju jako bitnu ulogu u tom pracenju tih "bitnih" preko-okeanskih utakmica bilo kog sporta .
Ne gledas zato sto te interesuje nego da vidis da li ce tiket da prodje .
Sta znam ... valjda im je tako zanimljivije kladjenje nego da sutradan prelistaju novine i pogledaju rezultate.
[ Predrag Supurovic @ 09.02.2011. 08:45 ] @
Ta pomama je obostrana. Sticajem okolnosti održavam sajt jednog našeg fudbalskog kluba i nećeš verovati koliko se ljudi iz velikih fudbalskih zemalja interesuje, zapitkuje, prati statistike, traži suvenire, čak se traže i karte sa održanih utakmica...

nisam nikad razumeo šta ljudi nalaze u gleanju sporta uopšte, a pogotovo na TV, ali sam davno shvatio da ljudi imaju različita interesovanja i da ono to nama nije uopšte interesantno nekome drugome može da bude vrlo važno. E sad, predmet interesovanja verovatno zavisi od stanja u glavi.
[ Miroslav Jeftić @ 09.02.2011. 09:03 ] @
Volim da pratim tenis zadnjih nekoliko godina, ranije sam pratio ski-skokove i formulu 1 Ako ostavimo po strani kladionice/novac, jednostavno je u pitanju šta je nekom zabavno. Meni je bilo zabavno da pratim četvrtfinale/polufinale/finale Australian Open-a, nekome je npr. zanimljivo da ustane u 5 i da ide na pecanje - ja na pecanje ne bih išao da mi plate
[ X Files @ 09.02.2011. 09:10 ] @
^
Citat:
nekome je npr. zanimljivo da ustane u 5 i da ide na pecanje - ja na pecanje ne bih išao da mi plate [...]

Moraću jednom da te vodim, ima da promeniš mišljenje :)
[ etjen @ 09.02.2011. 09:29 ] @
ja ne gledam skoro ništa od sporta - ultra mi je dosadno.

Povremeno odbojku, ali samo povremeno i to neke finalne utakmice naše reprezentacije recimo, ništa drugo.
[ milance_kg @ 09.02.2011. 09:38 ] @
Evo jos jedan kog sport ne zanima ni ic :) Ja!

Neko spomenu pecanje, nikako da se nakanim da kupim stapove i da izvadim dozvolu...
Koje je to relaksiranje :)
[ ventura @ 09.02.2011. 09:58 ] @
Nije normalno da mrziš nešto samo zato što ti se ne sviđa, ali je savršeno normalno da ti nije zanimljivo da gledaš sport.
[ Darko Nedeljković @ 09.02.2011. 10:18 ] @
Meni je sasvim razumljivo da 22 coveka uzmu loptu i trce za njom, dobro je da to rade - u zdravom telu zdrav duh, ali mi nikada nije bilo jasno da se okupi 100.000 ljudi zainteresovanih da to 2 sata gleda uz puno interesovanje, vristanje, urlanje... I jos neki uhvate i pretuku neke druge bez meni jasnog razloga, znajuci da ce mozda zavrsiti u zatvoru.
Podseca me na onu pricu o majmunima i vodi - svi znaju da to tako treba da se radi, a niko nema pojma zasto
[ X Files @ 09.02.2011. 10:31 ] @
http://sr.wikipedia.org/sr-el/hleba_i_igara

http://hr.wikipedia.org/wiki/Amfiteatar
http://hr.wikipedia.org/wiki/Koloseum

Citat:
Meni je sasvim razumljivo da 22 coveka uzmu loptu i trce za njom [...]

...a meni je nerazumljivo da 2 coveka igraju, a dvadeset oko njih im skuplja loptice, dodaje peskire ... iako tu i tamo odgledam neki mec :)

[ dava @ 09.02.2011. 10:39 ] @
Sve nam je to usađeno. Ljudi obično funkcionišu tako što prihvataju ono što i drugi rade, bez preispitivanja šta njih u stvari zanima. Na ovim prostorima po default-u muško mora da gleda fudbal. Vjerijem da to dobar dio radi samo da ne bi ispali oni drugi.
Ja sam čitavu mladost proveo trenirajući neki sport, ali mi je uvijek bilo žao odvojiti 90 min života da gledam utakmicu na TV-u.
Sjećam se prije igra Jugoslavija, vani nigdje nikoga osima mene... i cura :)
A sad i žene gledaju fudbal.
[ Miroslav Jeftić @ 09.02.2011. 10:43 ] @
Gledanje CSI-ja, South Park-a i sličnih serija (španskih, meksičkih itd)? Sedenje po kafićima? Nekom super, nekom nerazumljivo.
[ DaliborP @ 09.02.2011. 11:35 ] @
Citat:
dava: Sve nam je to usađeno. Ljudi obično funkcionišu tako što prihvataju ono što i drugi rade, bez preispitivanja šta njih u stvari zanima.

Kako mislis usadjeno? Ko je meni usadio u glavu da ne mogu da smislim ili gledam na primer vaterpolo ili odbojku? Nije niko, jednostavno mi nije zanimljivo.
Neko voli da gleda sport, neko voli da gleda filmove, neko voli da gleda history channel. Ne vidim zasto bi neko mrzio ove druge, svako gleda sta mu se svidja a u pozadini svega je samo jedna stvar - zabava.
Ovde neki hoce valjda da prikazu kako su pametniji sa tim sto ne prate sport, sta li je u pitanju. Kao iznad su toga svega.
[ deerbeer @ 09.02.2011. 11:45 ] @
Citat:

Ovde neki hoce valjda da prikazu kako su pametniji sa tim sto ne prate sport, sta li je u pitanju. Kao iznad su toga svega.

Pa to su ti kompjuterasi sto samo vole da bulje u monitor,
nose pepeljare od cvikera rahiticni su i jedva da imaju ponekog drugara sa kojim se druze i to samo preko neta

[ DaliborP @ 09.02.2011. 12:13 ] @
Ne znam ko su ti, ali to je isto kao da ja sad otvorim temu "Da li je normalno da mrzis da gledas serije". Mislim koga briga, ili gledas ili ne.

Nego eto sad neki su prokljuvili ovde kako ustvari iza tog sporta stoji ustvari necija debela zarada (???) a ne sportski plemeniti razlozi. Otkrili toplu vodu.
Mislim koja glupost, da li iza bilo cega sto vidite na TV-u ne stoji neciji profit? Kao da serije koje pratite ili ostali zabavni programi ne donose zaradu.
[ boki99 @ 09.02.2011. 13:31 ] @
Citat:
Darko Nedeljković: Meni je sasvim razumljivo da 22 coveka uzmu loptu i trce za njom, dobro je da to rade - u zdravom telu zdrav duh, ali mi nikada nije bilo jasno da se okupi 100.000 ljudi zainteresovanih da to 2 sata gleda uz puno interesovanje, vristanje, urlanje... I jos neki uhvate i pretuku neke druge bez meni jasnog razloga, znajuci da ce mozda zavrsiti u zatvoru.
Podseca me na onu pricu o majmunima i vodi - svi znaju da to tako treba da se radi, a niko nema pojma zasto

Ovo potpisujem!

Citat:
dava: Sve nam je to usađeno. Ljudi obično funkcionišu tako što prihvataju ono što i drugi rade, bez preispitivanja šta njih u stvari zanima. Na ovim prostorima po default-u muško mora da gleda fudbal. Vjerijem da to dobar dio radi samo da ne bi ispali oni drugi.
Ja sam čitavu mladost proveo trenirajući neki sport, ali mi je uvijek bilo žao odvojiti 90 min života da gledam utakmicu na TV-u.
Sjećam se prije igra Jugoslavija, vani nigdje nikoga osima mene... i cura
A sad i žene gledaju fudbal.

I ovo!

Pogotovo ovaj deo sa devojkom! Ali sto je najgore i ta devojka mi se čudila što nisam na utakmici. Jenostavno nisi muško ako ne gledaš fudbal. Recimo mene jako intersuje alpinizam, padobranstvo, ronjenje, u teretani i bazenu sam radi zdravlja najvise.... Ali dzaba ti to sve ako nisi fudbaler!

Šalu na stranu mislim da u prilog argumentima da nam je pomama za sportom nametnuta ide sledeće: U Americi svi znamo da su bejzbol utakmice i ragbi najvazniji sport. Milioni ljuudi to prate. A kod nas gotovo niko. Zato što ga nema na televiziji???
Nemam ništa protiv da neko voli sport jer je to na neki način pitanje zdravlja, ali da ja pratim iz nedelje u nedelju na TV kako je igrao Anderleht i sta ti ja znam još ko, živo me zabole!
[ dava @ 09.02.2011. 14:58 ] @
Citat:
boki99

Pogotovo ovaj deo sa devojkom! :) Ali sto je najgore i ta devojka mi se čudila što nisam na utakmici. Jenostavno nisi muško ako ne gledaš fudbal.

A ti njoj fino dokažeš da si muško :)

Citat:

Itekako postoje kulturološke stvar koje su nam usađene. Evo što je boji99 fino primjetio, prosječan Amerikanac će prije gledati američki fudbal ili ragbi nego neku evropsku fudbalsku utakmicu. Što je to tako? Sigurno im nije u genima zapisano koji sport ih zanima. Taj mladi amer je još u djetinjstvu prihavtio američki fudbal kao sport NO1 baš zbog sredine u kojoj je odrastao. Sa druge strane evropljanin će sigurno da se interesuje za klasični fudbal.
I niko ovdje ne priča o mržnji, niti ja mrzim i jednu od ovih grupa.

Citat:
Neko voli da gleda sport, neko voli da gleda filmove, neko voli da gleda history channel.

Zanimljivih stvari na planeti Zemlji je milion (i šire), a mi ovdje pričamo o zanimljivosti da je većini ljudi jedino interesantan fudbal na TV-u. Znam ljude koji ne propuštaju niti jednu utakmicu, a u svom životu nisu šutnuli loptu.

Citat:

Pa vidiš, to nepraćenje sporta ti daje dnevno dosta vremena za recimo čitanje knjiga ili gledanje neke dokumentarnih emisija i sl., a ove zamjene direktno utiču na pamet. ;)

[ DaliborP @ 09.02.2011. 16:19 ] @
Citat:
dava: Pa vidiš, to nepraćenje sporta ti daje dnevno dosta vremena za recimo čitanje knjiga ili gledanje neke dokumentarnih emisija i sl., a ove zamjene direktno utiču na pamet. ;)

Pretpostavljam da je po tebi nezamislivo pratiti sport i citati knjige istovremeno, takvi ljudi verovatno ne postoje. Uhvatili ste se nekih ekstremnih primera i sad to predstavljate kao vecinu sto nije tacno.
Dosta ljudi prati sport i bavi se istim a i cita knjige. Svega po malo. Ispada da samo oni koji uopste ne prate sport su pametni, to hoces da kazes?
[ deki77 @ 09.02.2011. 17:12 ] @
4h da gledam tenis...OMG
Odakle mi toliko vremena..
Sport ne gledam,rekreativno da,trcanje,voznja nekog terenca..itt.Kada je lepse vreme vikendom.
Ajd sto ne kapiram one koji gledaju sport..vise ne kapiram one koji navijaju,ne propustaju utakmice,znaju sta je koji igrac jeo za dorucak..blabla..
Jos jednom pitanje njima upuceno.Odakle im vreme ???
ja radim do 16h..
Kada dodjem kuci vec je 17h,tusiranje,rucak,obaveze...~18h(vec pada mrak)..Porodica,dete!!!
Znaci odpada i kladionica i gledanje nekih utakmica TV,jos gore i odlazak na utakmicu.Citanje novina...
Sve u svemu ja i da hocu nemogu da pratim sport..

[ DaliborP @ 09.02.2011. 17:32 ] @
Citat:
deki77: Sve u svemu ja i da hocu nemogu da pratim sport..

Sve u svemu ne mozes ti nista da pratis, ne samo sport.
[ Isak666 @ 09.02.2011. 22:37 ] @
Al' ste nerdovi :))

@deki
imas ligu sampiona u pola devet uvece, taman kad deca krenu u krevet ;)
[ packypfc @ 09.02.2011. 23:15 ] @
Ma to mu je samo izgovor. Ne daj boze da propusti neku seriju Esmeralde, ili mirisa Balkana na kisi :D
[ Darko Nedeljković @ 10.02.2011. 00:16 ] @
Citat:
DaliborP: Pretpostavljam da je po tebi nezamislivo pratiti sport i citati knjige istovremeno, takvi ljudi verovatno ne postoje.

naravno... zasto nam je Bog dao dva oka nego da jedno gleda u knjigu a drugo u televizor
[ zus @ 10.02.2011. 08:46 ] @
Citat:
deki77: 4h da gledam tenis...OMG
Odakle mi toliko vremena..
Sport ne gledam,rekreativno da,trcanje,voznja nekog terenca..itt.Kada je lepse vreme vikendom.
Ajd sto ne kapiram one koji gledaju sport..vise ne kapiram one koji navijaju,ne propustaju utakmice,znaju sta je koji igrac jeo za dorucak..blabla..
Jos jednom pitanje njima upuceno.Odakle im vreme ???
ja radim do 16h..
Kada dodjem kuci vec je 17h,tusiranje,rucak,obaveze...~18h(vec pada mrak)..Porodica,dete!!!
Znaci odpada i kladionica i gledanje nekih utakmica TV,jos gore i odlazak na utakmicu.Citanje novina...
Sve u svemu ja i da hocu nemogu da pratim sport..

Imajući u vidu koliko vremena provodiš na ES-u (napisao si 1149 poruka, ko zna koliko hiljada si pročitao), pa ti imaš vremena da pratiš sve ovozemaljske sportove i šire. :D
[ Java Beograd @ 10.02.2011. 08:55 ] @
Citat:
packypfc: Ma to mu je samo izgovor. Ne daj boze da propusti neku seriju Esmeralde, ili mirisa Balkana na kisi :D

"Miris kiše na Balkanu" ni ne treba propustiti. Ne možeš to da trpaš u isti koš sa Esmeraldama.
[ DaliborP @ 10.02.2011. 09:26 ] @
Citat:
Java Beograd: "Miris kiše na Balkanu" ni ne treba propustiti. Ne možeš to da trpaš u isti koš sa Esmeraldama.

Ma to je tebi nametnuto, iza toga samo stoji necija zarada i nista vise. A ti kao prosecan konzument sedis i upijas.
[ MladenS. @ 10.02.2011. 13:12 ] @
Sport me ne interesuje. Kad bi se samo u nauku (ovde mislim na"pozitivnu" tj. konstruktivnu nauku) koja je milion puta znacajnija i korisnija od sporta, ulagalo ili bar samo govorilo ili pisalo u stampi kao o tom sportu, covecanstvo bi bilo obrazovanije i nekoliko stotina godina naprednije.
[ deki77 @ 10.02.2011. 18:03 ] @
Citat:
zus: Imajući u vidu koliko vremena provodiš na ES-u (napisao si 1149 poruka, ko zna koliko hiljada si pročitao), pa ti imaš vremena da pratiš sve ovozemaljske sportove i šire. :D

Datum registracije:28.02.2004.
hiljadu+ poruka za 7 godina... i nisam bas neki spamer..
enivej..pogledaj te desni ugao vreme pisanja...e tad ja tek sednem da citam ES
[ VlaK @ 10.02.2011. 18:23 ] @
Najbolji su oni što sede po kladionicama i satima bulje u teletext, znaju sve klubove svih liga na svetu, i sve rezultate.
[ superbaka @ 10.02.2011. 18:30 ] @
molim moderatore da izmene naslov...
[ Wajda.W @ 10.02.2011. 19:03 ] @
I ja mislim da nije normalno mrzeti, ok je da te ne interesuje.
Ja na primer mislim da je sport jedna od najlepsih stvari na svetu, lepsi mi je od bilo koje umetnosti.
Pre svega to je igra, a igra je po mom misljenju nesto vrlo pozitivno jer je cilj igre zabaviti se pre svega, jos plus je zdrav.
Vrlo je jednostavna kad se pogleda iz nekog ugla, imas pravila i protivnika i pokusaj da ga nadmasis, sve je cisto.
Stvarno, mislim da ljudi nisu smislili nista bolje od igre (mislim generalno).
[ ChanMaster @ 10.02.2011. 19:09 ] @
Igra?

To vise nije ni I od Igre... Zabava, cija onih koji se takmice sigurno nije - sem pobednika naravno, a poeni i kinta koja se obrce to je tek druga prica...

Kao sto neko rece zao mi mojih minuta da blejim u tv-radje procitam nesto pametno na ES-u...
[ Ivan Dimkovic @ 10.02.2011. 19:17 ] @
Citat:
Java Beograd
Ovolika pomama za sportom i sportskim dešavanjima u savremenom društvu je naravno nametnuta. Ko to nameće i servira prosečnom konzumentu ? Oni koji imaju profit od svega toga, naravno.

Nista nije "nametnuto" vec mnogi ljudi vole da gledaju akciju vrlo verovatno od kada postoje - a industrija to samo pakuje u zaokruzeni i, naravno, profitabilni proizvod. Danasnji moderni profesionalni sport je samo dobro upakovana akcija koja je ne samo profitabilna vec i dovoljno interesantna sirokom auditorijumu. Kao i svaki proizvod, industrija ga oblikuje tako da gadja odredjene segmente, izgledom, formom, pravilima...

Zasto ga toliko ima? Pa zbog proste cinjenice: postoji auditorijum koji trazi takvu vrstu programa... Sportski program pruza kombinaciju ugodjaja/senzacija (navijanje, napetost i neizvesnost, radost kada pobedi strana za koju se navija, itd...) koje su nekim ljudima potreba, a takodje i predstavljaju zadovoljstvo. Nema nicega cudnog u tome da se onda pravi dosta stvari koje gadjaju na tu grupu.

Dakle, ko voli - ima izbor, a industrija mu omogucava da ima ohoho izbora (koliko samo sportova ima, raznih liga/takmicenja, itd...). Ko ne voli - postoji daljinski upravljac.

Oni koji se zale da profi sport vise nije ono sto oni ocekuju - pa imate amaterske lige, a najbolje je da sami izadjete napolje i aktivirate se.

Sto se samog pitanja postavljace teme tice - nema nista nenormalno u tome sto neko ne voli sport, svasta... sta covek voli da gleda je totalno subjektivna stvar. Ja ne gledam sport skoro nikad, a opet - ponekad, recimo kada je SP u fudbalu i ja odgledam nekoliko utakmica i uopste mi nisu dosadne..

To je kao da si pitao "da li je normalno da ne gledam spanske serije / drame / akciju"... ono, koliko ljudi - toliko ukusa.
[ Wajda.W @ 10.02.2011. 19:55 ] @
Ja kad sam rekao da je sport nesto najlepse nisam mislio na taj koji gledas sa tv-a, nego onaj koji odes i odigras sam.
Generalno ni sam skoro uopste ne pratim sport, sem evrolige, i to ne redovno, nego kad "uhvatim".
Ali otici i odigrati neki sport licno, mislim da je prelepo.
[ Pirossi @ 10.02.2011. 21:24 ] @
Citat:

to znači da kada bi fudbal naprasno prestao da bude interesantan masama, Dejvid Bekam bi pakovao namirnice u kese na kasi supermarketa i vikao "prosuto kod gondole 14".
naravno, za sve replike vezane za taj posao dobio bi ispisane kartice.
[ times12 @ 12.02.2011. 15:05 ] @
Citat:
Wajda.W: Ja kad sam rekao da je sport nesto najlepse nisam mislio na taj koji gledas sa tv-a, nego onaj koji odes i odigras sam.
Generalno ni sam skoro uopste ne pratim sport, sem evrolige, i to ne redovno, nego kad "uhvatim".
Ali otici i odigrati neki sport licno, mislim da je prelepo.

Mislim da ovo i nije sport, nego fiskultura. Koja jeste prelepa i zdrava.

Ne pratim sport, sem odbojke ponekad. Ni mene niko ne gleda kad nešto radim, a kamoli još da me bodri,
plati ulaznicu da bi gledao to što radim, kupi šal sa mojim imenom i skandirajući moje ime nekome ispali raketu u grudi.

Fin članak http://www.vidovdan.org/2010-0...31-47/1675-2010-08-11-17-15-12

ps. Nekada sam se i sam smrzavao na severu Marakane, pa mi je došlo iz G u G.

[ Boulder @ 13.02.2011. 19:01 ] @
mislim da je normalno da svako sam bira svoja interesovanja.
ne pratim sport, ne navijam ni za jedan klub.
[ R A V E N @ 13.02.2011. 23:31 ] @
Ja sam za trčanje, dizanje tegova i neke vježbe fizičke izdržljivosti, ali lično ne mogu sebe zamisliti da se bavim bilo čim vezanim sa loptom, niti da igram niti da pratim. Tako je bilo cijeli moj život. Ne navijam čak niti za nacionalnu fudbalsku reprezentaciju, potpuno mi je to irelevantno.
[ zoomtronic @ 03.03.2011. 20:56 ] @
Meni je krajnje normalno to što ne volim da pratim sport, štaviše mrzim sportske kanale, i nemam ni jedan memorisan. Naravno nemam ni pink ni još neke, ali u svakom slučaju kao što neko voli da gleda SAMO sportske kanale, meni to izgleda kao stopostotno gubljenje vremena, život je previše kratak da bi ga proveo uz tv. Doduše lepo je odgledati tu i tamo po koji dobar dokumentarac.
[ toplim @ 04.03.2011. 10:28 ] @
Sport je uvek bila neiscrpna tema za razgovor. Kad nemas sta da kazes ti pricas o sportu i sve deluje potpuno normalno i ako je uvrnuto. :D
[ Wajda.W @ 04.03.2011. 14:47 ] @
@Toplim: Upravo tako :)
Kad se nadjes s nekim nepoznatim u drustvu i ne znas sta da kazes, uvek mozes da krenes: "Si gledao juce utakmicu..." ili "U koliko sati igraju ovi danas?" :)
[ ironman @ 04.03.2011. 16:14 ] @
Ne mrzim, ali mi jako brzo dosade pojedini sportovi , pa ih ne gledam, recimo fudbal sam poslednji put sa uzivanjem pratio kao klinac i to "svetsko prvenstvo u Italiji 90-e", zatim sam pratio i NBA u osnovnoj ( ono na StudiuB 1 nedeljno, kasno iza ponoci, sada kada ima utakmica svuda ne privlaci me vise!), pratio sam Partizan u basketu do skora, ali ne mogu vise da izdrzim napete zavrsnice, a i nesto sam uobrazio da pobedjuju samo kada ne gledam.
Mogu da gledam opusteno atletiku i LFL ligu.

Citat:
R A V E N: Ja sam za trčanje, dizanje tegova i neke vježbe fizičke izdržljivosti, ali lično ne mogu sebe zamisliti da se bavim bilo čim vezanim sa loptom, niti da igram niti da pratim. Tako je bilo cijeli moj život. Ne navijam čak niti za nacionalnu fudbalsku reprezentaciju, potpuno mi je to irelevantno.

+1

[Ovu poruku je menjao ironman dana 04.03.2011. u 17:25 GMT+1]
[ Luccio @ 09.03.2011. 21:09 ] @
Kako bi interesantno da je ovaj topic otvoren na nekom navijačkom forumu :D
[ Luccio @ 09.03.2011. 21:12 ] @
Kako bi bilo interesantno da je ovaj topic otvoren na nekom navijačkom forumu :D
[ VlaK @ 09.03.2011. 21:48 ] @
Baš sam danas bio na utakmici Hajduk - Partizan u Kuli (službeno). Primetio sam da veliki broj navijača Partizana uopšte ne gleda utakmicu. Pojedinci su svo vreme bili okrenuti leđima terenu. Tako da mislim da mnogi tamo uopšte ne idu zbog utakmice.
[ Luccio @ 10.03.2011. 00:56 ] @
Eto . I oni mrze da gledaju sport pa okrenuli leđa :)

Možda je i pokretač teme bio među njima :D
[ adjordjevic78 @ 13.03.2011. 22:08 ] @
E, hteo sam ja da se prijavim za neki kviz i da osvojim velike pare.(ha ha)
Muzika, film, nauka, tehnika, istorija,..... sve bi to nekako prošao
ali bilo koje pitanje vezano za sport (tipa "ko je 1976 igrao centra za FK CZ?")
bila bi nepremostiva prepreka.
Inače ja se bavim ribolovom više od 20 godina, ali ja na to ne gledam kao na sport, za mene je to način života.
[ Isak666 @ 13.03.2011. 22:53 ] @
^^
Odlicna procena jer FK nema poziciju centra. KK ga ima :)

Poz
[ kandorus @ 23.03.2011. 20:24 ] @
Stvarno nije normalno ako neko mrzi da gleda sport. Pazi šta bi ste propustili:

Da li je pak poludeo ili kamerman?
[ Predrag Supurovic @ 24.03.2011. 07:27 ] @
U današnje vreme teško da neđšto može da se propusti. Sve se snima, pa je, ako se nešto zanilmjivo desi uvek lako pogledati kasnije.
[ konislav @ 02.04.2011. 01:01 ] @
Prvo i osnovno, narod (vecina siroke mase raznoraznih ljudskih bica, nazvana narod) ima potrebu da se identifikuje sa necim velikim ili uspesnim. Tako da sport dodje kao nesto idealno za zadovoljavanje takvih potreba, pa se iz tih i takvih pobuda isti prati (gleda) i o tome se diskutuje.
Novak Djokovic je pobedio na turniru tom i tom, to je uradio jer mu je to profesija i primarno je to radio zbog paricne nagrade koja se dobija na tom turniru. Onda njega prima predsednik drzave, a hiljade i hiljade idiota urlice okolu upadajuci u nekakav trans kako su oni uspeli u necemu. Pri tome vecina tih idiota je obicna gologuzija i svaka pomisao na to da su oni u necemu najbolji ili kako su oni u necemu uspeli je potpuno idiotska. Da komedija bude veca vodja je narodu objasnio da pobeda Djure, Pere i Mike na nekom sportskom turniru samo pokazuje kako smo mi najbolji na svetu, naj pametniji itd. i da je iz toga jasno vidljivo da je drzavna politika ispravna i da smo mi na dobrom putu. Pri tom niko nece ni da spomene da taj isti Novak Djokovic zvanicno zivi u Monte Karlu, najverovatnije da drzavi koja se identifikuje sa njim ne bi platio porez.
Inace ja se redovno kladim i moram pratiti sportske dogadjaje. Dosta cesto mi je to i dosadno, ali mi je to u opisu posla. Kad se ne bih kladio, ne bih ni pretio iste.
Srpske tenisere redovno pratim i na njima sam lepo zaradio, uglavno do polufinala imaju dobar ucinak i moze se kladiti na njih, od polufinala se po pravilu skoro svi osim Djokovica useru i opet se moze igrati kontra njih.
[ triac @ 04.04.2011. 15:26 ] @
Pa sto se tice Novaka sasvim je ok sto zivi kao i vecina izvesnih sportista u M.K, zbog poreza.
Patriotizam bi mu bio samo skuplji, a za cije babe zdravlje.
A to sto se narod lozi na njega ili druge uspesne sportiste i to je po meni ok, barem se identifikuju sa necim sto je uspesno a da je iz naseg naroda.
Jel definitivno ne mozemo proizvodima...

[ Count Zero @ 04.04.2011. 15:52 ] @
Citat:
U današnje vreme teško da nešto može da se propusti. Sve se snima...

Ako mrziš da gledaš sport, ne vredi što će da snimaju.
[ Nocni @ 10.04.2011. 00:05 ] @
Evo da vidite Novakovu jahtu da bude teze luzerima koji ga mrze...
Meni nije jasno da moze uopste neko da mrzi tako uspjesnog sportistu i da mu zamjera sto zivi u Monte Karlu... On je jedan od rijetkih bogatasa iz Srbije koji je bogatstvo zaradio na legalan nacin...
Mislim da patriotu kao sto je on Srbija odavno nije imala...
Sad cete da mu zamjerate sto plovi pod zastavom Gibraltara a ne pod Srpskom?

Citat:
Teniski as Novak Đoković, najuspješniji igrač „bijelog sporta“ u ovogodišnjoj sezoni, postao je najpoznatiji korisnik marine „Porto Montenegro“ u Tivtu.

"Dijana", jahta poznatog tenisera, uplovila je ovih dana u tivatsku marinu za megajahte, gdje smo zatekli posadu kako je čisti i dotjeruje. „Yacht 88“ čuvenog jahtaškog brenda „Sunseeker“ sagrađena je u britanskom brodogradilštu Pool blizu Dorseta gdje je Đoković kupio.

Jahtu je Crnogorska posada prevezla u Sautempton odakle je veliki teretni brod za prevoz luksuznih brodova i jahti dovezao u Split. Dvadeset sedam metara dugačka luksuzna jahta sa zastavom Gibraltara je iz splitske luke potom isplovila ka svom krajnjem odredištu, marini „Porto Montenegro“ gdje će biti vezana do daljnjeg.

Četvoročlana posada nije mogla da nam potvrdi da li će Novak nakon turnira u Monte Karlu da obiđe jahtu, ali je sigurno da će kupovina jahte biti razlog za njegove češće dolaske narednog ljeta u Crnu Goru i Boku. Jahta „Dijana“ iz ove Sansikerove serije košta oko 5 miliona eura i pripada srednjoj klasi plovila čuvene engleske marke
U rukovodstvu marine nijesu željeli da komentarišu zakup veza zbog poslovnog pravila o čuvanju privatnosti klijenata, iako je to velika reklama za marinu u izgradnji Pitera Manka.

Prema nezvaničnim saznanjima broj dva na ATP listi razmišlja i o kupovini luksuznog apartmana u nautičkom naselju marine čime bi i zvanično postao „Tivćanin“ i komšija vlasnika „Džordan tima“ Formule 1, Edija Džordana i ostalih engleskih i ruskih bogataša koji su postali vlasnici stanova u tivatskom „igralištu za tajkune“.

Novak Đoković je sa porodicom prošlog ljeta boravio u Budvi, na plaži Oblatno i ručao u restoranu na Obali Đuraševića.

Jahta „Dijana“ iz ove Sansikerove serije košta oko 5 miliona eura i pripada srednjoj klasi plovila čuvene engleske marke. Ima tzv. „flaj bridž“ palubu, djakuzi, nekoliko kabina, VIP kabinu i manji gumeni čamac. Njena maksimalna brzina je 30 čvorova. Teniser je angažovao stalnu posadu iz Tivta koja brine o jahti.

[ kandorus @ 10.04.2011. 07:56 ] @
Ma zabole koga djoka. Nego, mizerna je država čiji korumpirani činovnici arče novac poreskih obveznika mimo zakona da bi se slikali sa zvezdama, dok im gradjani u očaju sebi seku prste jer ne mogu dobiti ono na šta imaju pravo.
[ ventura @ 10.04.2011. 09:37 ] @
Citat:
Nocni
Meni nije jasno da moze uopste neko da mrzi tako uspjesnog sportistu i da mu zamjera sto zivi u Monte Karlu... On je jedan od rijetkih bogatasa iz Srbije koji je bogatstvo zaradio na legalan nacin...
Mislim da patriotu kao sto je on Srbija odavno nije imala...

Ne verujem da mu iko zamera samo zato što ima boravak u Monte Karlu. Naime, dotični realno ne živi u Monte Karlu već u Beogradu, ali se papirološki vodi da živi u Monte Karlu zbog toga što ne želi da plati porez Srbiji (iako je on mnogo manji nego po EU/USA), i to je skroz ok. Njegov život, njegove pare, ne čini ništa što nije legalno, i sve je to ok. Međutim kad on krene sa svojim patriotizmom, ili kad neko drugi krene da tvrdi da je dotični ne znam ni ja kakav patriota, e to nije u redu. Patriotizam nije samo prazna priča (kao u Novakovom slučaju), već je patriotizam da daš zanemarivih 10% svojih prihoda (po EU/USA to bi bilo 30,40,50%) na račun poreza a koje će služiti da se sama država za koju si patriotski vezan razvija. Ovako, dotični ne samo da ne plaća porez Srbiji, već besplatno od iste dobija mnoštvo nekretnina i drugih čisto finansijskih pogodnosti... Tako da slobodno mogu reći da je veći patriota, i više dobrobiti po Srbiju stvara jedan običan rudar sa svojom crkavicom, jer on bar nešto uplati i unese u budžet ove države.

Onaj deo da je jedan od retkih koji je bogatstvo stekao na legalan način takođe nije tačan, ali to je neka druga tema..
[ Ivan Dimkovic @ 10.04.2011. 09:43 ] @
^

Bingo.

@Nocni, evo ja mu iskreno zelim jos 100 jahti i 100x vise love od srca, i jos veci uspeh na svim poljima koja ga zanimaju....

Ali... lik je klasicni izbegavac poreza, i ja licno nemam apsolutno nikakav problem sa tim... Samo dovodjenje jednog izbegavaca poreza u istu ravan sa recju "patriota" ne samo da je kontradikcija - nego vec zadire u tezak bezobrazluk. Sto Ventura rece, jedan rudar je veci patriota od njega.

Naravno, pricamo o pravom patriotizmu, a ne o laznom TV patriotizmu.
[ anon142305 @ 10.04.2011. 10:30 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: Samo dovodjenje jednog izbegavaca poreza u istu ravan sa recju "patriota" ne samo da je kontradikcija - nego vec zadire u tezak bezobrazluk.

Ako moze bez pricanja napamet:
Đoković pomogao manastir Gračanicu sa 100.000 dolara
[ kandorus @ 10.04.2011. 10:52 ] @
Xa Xa Xa

Izvrdavanje poreskih obaveza se "okajava" finansiranjem verskih sekti.

Poreske obaveze su prihodi države na koje imaju prava svi gradjani a ne samo sujeverni.
[ Nocni @ 10.04.2011. 11:22 ] @
Mogao bi da dobije stotine miliona kad bi htio da uzme drzavljanstvo neke zemlje kao sto su Emirati npr... Ali on to nebi uradio...
Popravlja imidz Srbije i uopste nije vazno kome je koliko uplatio...
Pa kad pobjedi na nekom mastersu pa stavi onu kapu sa grbom Srbije nekako puno srce svima!
Problem su ovi sto su se nakrali pa ne placaju porez a ne Novak.
[ Ivan Dimkovic @ 10.04.2011. 11:27 ] @
Citat:
IUOP_1
Ako moze bez pricanja napamet:
Đoković pomogao manastir Gračanicu sa 100.000 dolara

Mozda je u Iranu i Saudi Arabiji davanje para verskim organizacijama vrsta poreza i izjednaceno sa pomaganjem drzavi - ali cenim da u Srbiji to ipak nije slucaj.

Sto Ventura rece, iako Srbija ima porez na dobit na nivou drasticno manjem od EU ili USA, g-din Novak je odlucio da ne placa taj porez, i time sve stanovnike Srbije (a ne samo sujeverne) osteti za mnogo veci novac nego novac koji je ulozio u te lokalne PR epizode.

Zao mi je, ali to su cinjenice.

Sav njegov kvazi-patriotizam u vidu "dizanja imidza Srbije" i slicnih subjektivnih i nemerljivih stvari je manji nego kolicina love koju je izbegao da plati Srbiji na ime poreza.

Tako da... covek definitivno nije nikakav patriota.

U jednoj USA ne samo da ne bi mogao da se nazove "patriotom" vec ne bi mogao ni da stupi na tlo a da ne zavrsi u zatvoru ako i dalje ima USA pasos a ne placa porez.

Samo ovde takvi mogu jos i patriotama da se nazivaju, a da drze svoje racune u Monaku.

Kao sto rekoh - nista protiv toga, njegova stvar, zelim mu jos vise love da zaradi ako on to voli.. ali "patriota", e to je vec vredjanje zdravog razuma.

Citat:
Nocni
Problem su ovi sto su se nakrali pa ne placaju porez a ne Novak.

Jock more - to selektivno je "problem" samo u banana drzavama. U normalnim drzavama je problem da bilo ko ne placa porez. Pitaj Borisa Bekera.

Probaj da se nazoves "patriotom" u bilo kojoj uredjenoj drzavi a da se ustanovi da nisi placao porez pa ces videti gde je mesto za takve.
[ ventura @ 10.04.2011. 11:44 ] @

Jako lep gest, međutim dotični je samo od turnira zaradio oko 24 miliona dolara, i sigurno još toliko od sponzorskih ugovora. Da je patriotski u Srbiji plaćao porez platio bi nekih 5 do 7.5 miliona, poređenja radi u Nemačkoj bi platio oko 22.5 miliona, u USA 17.5 miliona, Francuskoj 20 miliona, a u Švedskoj čak 27.5 miliona... Dakle u Srbiji je porez 4-6 puta manji nego u drugim razvijenim zemljama, i on i pored toga odlučuje da ne plaća baš ništa i prijavljuje rezidenciju u Monaku. To je ok, i skroz legalno, ali čista suprotnost od patriotizma.
I kada se stvari stave u pravi kontekst, tek tada se vidi koliko je smešno što tu i tamo da 100 hiljada crkvi, ili 10 hiljada za nezbrinutu decu, a državu uskraćuje za milione. To je čista ironija jer ta ista država mu poklanja milionski vredne nekretnine i daje mnoštvo drugih finansijskih pogodnosti, tako da čak i da plaća porez u Srbiji u najgorem slučaju bi bio na nuli.
[ DaliborP @ 10.04.2011. 12:26 ] @
Interesantna tema. Ispada da je income tax jedini nacin iskazivanja patriotizma matici. Po toj teoriji niko ko zivi van Srbije ne sme sebe da nazove patriotom jer eto placa porez (manje, vise ili nista) nekog drugoj drzavi.
Postoji dosta milionera/bilionera u inostranstvu koji ne placaju income tax u matici ali opet donose mnogo novca drzavnom budzetu kroz razno razne poslove koje imaju u drzavi. Ni oni ne smeju da se nazovu patriote, da kazu da vole svoju zemlju?

Ne znam ko je definisao tu definiciju patriote na koju se vi pozivate? I kako vi uopste znate ko koliko doprinosi drzavnom budzetu, imate neke informacije? Ili samo nagadjate?
[ Ivan Dimkovic @ 10.04.2011. 12:38 ] @
Daleko bilo da se patriotizam meri samo income-tax-om.

Ali kada neko izbegava desetine miliona $/EUR poreza na dobit, od te drzave dobija gomilu stvari za dzabe - racunica je tu prilicno prosta, treba se samo zapitati sta to drzava Srbija dobija za uzvrat.

Da li Novak Srbiji cini neku net-dobit vecu od te cifre?

Vrlo tesko.

Da nema mozda firmu u Srbiji koja Srbiji donosi priliv love od poreza i stvara hiljade radnih mesta gde se to moze kvantifikovati cifrom vecom od poreza koji je izbegao da plati Srbiji????

Hmmmm... nope. Ti njegovi tereni i sta god tesko da Srbiji donose vece pare od onih koje nije platio Srbiji na ime poreza. Da ne pricamo da je kojesta od te Srbije dobio na poklon.

Ah da, on samo cini ljude srecnim kad pobedi i daje nekakav "imidz" Srbiji sto je totalno nemerljiva kategorija... Pa, tesko da to moze da offset-uje svu tu lovu koju NIJE platio na ime poreza, bar ne meni.

Citat:
DaliborP
Ne znam ko je definisao tu definiciju patriote na koju se vi pozivate? I kako vi uopste znate ko koliko doprinosi drzavnom budzetu, imate neke informacije? Ili samo nagadjate?

Sto bi mi nagadjali nesto - oni koji tvrde da je doticni patriota mogu slobodno da pokazu cifre koje su vece od neplacenog poreza, koji je lako izracunati.

Sve sto se ovde vidi je neka sica uplacena nekim manastirima i subjektivni "warm'n'fuzzy" "Imidz" patriotizam.

To samo po sebi jeste patriotizam - medjutim kada se od toga oduzme neplaceni porez, to ima jedno drugo ime u recniku.

Citat:

Postoji dosta milionera/bilionera u inostranstvu koji ne placaju income tax u matici ali opet donose mnogo novca drzavnom budzetu kroz razno razne poslove koje imaju u drzavi. Ni oni ne smeju da se nazovu patriote, da kazu da vole svoju zemlju?

Mogu naravno pod uslovom da je to sto drzavi donose vece od poreza od kojeg su je zakinunli. Pa i tada se postavljaju vrlo nezgodna pitanja.
[ ventura @ 10.04.2011. 12:44 ] @
Citat:
DaliborP: Po toj teoriji niko ko zivi van Srbije ne sme sebe da nazove patriotom jer eto placa porez (manje, vise ili nista) nekog drugoj drzavi.

Novak Đoković ne živi u Monaku. Novak Đoković živi u Beogradu. Beograd mu je primarno mesto boravka (ako se to može nazvati tako jer je stalno na turnirima). Pored svega toga, on je samo na papiru prijavljen da živi u Monaku kako bi izbegao plaćanje poreza.
Ako ti ne vidiš razliku između toga da neko živi u inostranstvu (i tamo plaća porez), i nekoga ko živi u Srbiji a prijavljen je u inostranstvu samo zato da bi izbegao plaćanje poreza, onda mi nemamo šta da diskutujemo.

Ako već idemo u sitna crevca i brod je registrovao na Kajmanskim ostrvima, opet da bi prošao jeftinije sa porezom... Patriotski.

[Ovu poruku je menjao ventura dana 10.04.2011. u 13:59 GMT+1]
[ konislav @ 10.04.2011. 13:55 ] @
Novak Djokovic je u mojoj diskuskusiji pomenut cisto onako bez veze, meni su tu mnogo zanimljiviji sledeci aspekti price:

PATOLOGIJA sirokih narodnih masa. Identifikacija kao jedna patoloska pojava opsto je prihvacena na ovim prostorima, a sto se jasno vidi i kod dela diskutanata.
Kakve veze ima neki mali mis, neko kome se ni ime nezna, sa pobedom Djokovica? Meni je interesantna ta i takva pojava. Masa beznacajnih likova ide okolo gradom i slavi pobedu nekoga ko to radi SAMO I SAMO zbog novca, pri tome vicuci kako je pobedila u necemu. U cemu je ta masa pobedila? Sta oni imaju od te pobede? Ja imam razloga da se radujem njegovoj pobedi, samo ako sam se kladio na njega. U drugim slucajevima nemam razloga za takvo nesto, jednostavno njegova pobeda je samo jedan statisticki podatak. Ne samo njegova, to se odnosi na sve sportiste. Prava identifikacija sa sportistima je bila realna kad su to bila amaterska takmicenja. Vise sam se radovao uspehu moje ekipe u srednjoj skoli, jer su to ljudi koji se takmice baz nadoknade. Ulozili su vreme, truda i energije i lisili se svog slobodnog vremena i izvojevali pobedu.

CINIZAM, veliki patriota, koji prodaje maglu Idiotima stavljajuci kapu sa grbom Srbije, dobije od Srbije masu materijalnih dobara, a lisi je poreza. To je isto kao da je stavio kapu Pume ili Adidasa. Nema razlike, problem je sto nema tri glave pa da stavi sve tri kape, onda bi se prihod utrostrucio.

CINIZAM sa GLUPOCOM, dao je 100.000 US$ nekoj crkvi. Sta od toga ima obican gradjenin Srbije? Nista, ima crkva i ima Djokovic. Crkva ima 100.000 US$, a Djokovic reklamu i alibi da ne mora platiti porez.
Ako je Srbija sekularna drzava kakvom se pretstavlja, kakve veze ima crkva u celoj ovoj prici. To je isto kao da je dao pare udruzenju frizera ili bilo kojoj grupi gradjana. Prvo i osnovno, nismo svi vernici. Svi se smeju zatucanosti Arapa, kako su svi zaglupljaveni vernici, a ovde se crkva izjednacava sa drzavom. Cist idiotizam. To sto je neko dao pare crkvi je isto kao da je dao pare udruzenju pedera, niti sam peder niti sam vernik pa me se ne tice. E, ali tu je jak marketinski efekat.

Sa moje tacke gledista covek igra tenis za para i to je uredu, mora pobediti da bi zaradio i to je uredu. Svako onaj ko se identifikuje sa pobedama profesionalnih sportista i pobedu nekog ko se profesionalno bali necim slavi kao svoju pobedu, a pritome nema nikakvi vezu ili korist od te pobede je bolestan. To se uci u srednjoj skoli iz Psihologije.
Ta je pojava dosta zastupljena svuda u svetu, pogotovo medju donjim slojevima drustva i to se redovno iskoristava i time se redovno manipulise.
[ DaliborP @ 10.04.2011. 14:54 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: Da nema mozda firmu u Srbiji koja Srbiji donosi priliv love od poreza i stvara hiljade radnih mesta gde se to moze kvantifikovati cifrom vecom od poreza koji je izbegao da plati Srbiji????

Dobro, ocigledno je jasno da je novac stekao u sportu, ne u biznisu, tako da je tesko ocekivati da odjednom otvori profitabilan biznis koji ce donositi milione. Iskreno, nemam pojma da li se bavi necim slicnim u Srbiji, nisam iskreno njega ni branio niti nameravam, samo sam navodio slicne primere.

Citat:
Hmmmm... nope. Ti njegovi tereni i sta god tesko da Srbiji donose vece pare od onih koje nije platio Srbiji na ime poreza.

Opet dolazis na isto. Meris patriotizam u kolicini novca. Da bi bio pravi patriota mora Srbiji da doprinose sa vecom cifrom od one koju bi platio preko income tax-a??

Citat:
Ah da, on samo cini ljude srecnim kad pobedi i daje nekakav "imidz" Srbiji sto je totalno nemerljiva kategorija... Pa, tesko da to moze da offset-uje svu tu lovu koju NIJE platio na ime poreza, bar ne meni.

Ocigledno da cini vecinu ljudi srecnim zbog tih pobeda u tenisu. Valjda cini srecne one koji se osecaju patriotama, ne znam ni sam, ali to je izgleda tako, koliko se god tebi ne svidjalo. Ljudi se identifikuju sa njim kroz njegovu pobedu i verovatno ne razmisljaju o income tax-u. Mozda se patriotizam onda ipak ne meri kroz novac?

Citat:
Mogu naravno pod uslovom da je to sto drzavi donose vece od poreza od kojeg su je zakinunli. Pa i tada se postavljaju vrlo nezgodna pitanja.

Ma ko je propisao taj uslov, o cemu ti pricas? Taj uslov postoji samo u tvojoj glavi. Ko o cemu ti o kolicini novca.

Citat:
ventura: onda mi nemamo šta da diskutujemo.

Pa i nemamo iskreno, slazem se.
[ Nocni @ 10.04.2011. 16:29 ] @
Otkud vam ljudi ideje za ovakve price... @konislave, da ne citiram sad, sta ti znas koliko ko ima para od ovih koji se raduju pobjedama Djokoviuca? Evo ja se radujem npr. njegovim pobjedama, volim da gledam tenis, sta ti znas koliko ja imam novca i koji su ti kriterijumi da nekog nazivas beznacajnim... Mozda mislis da neko ko ima milion eura ne moze da gleda i da navija za Djokovica? Inace, znam dosta ljudi koji su prilicno bogati i pametni, vole tenis, navijaju za Djokovica... to je stvar ukusa... ja ne volim fudbal recimo i ne gledam ga bas nikad ali tenis ne propustam...
Za mene su recimo svi budale koji igraju kladionicu kao sto to ti radis a to im nije zabava ili periferni hobi u slobodno vrijeme vec ocekuju zaradu od kladionice...

Novak Djokovic je ponos Srbije i ko to ne vidi ili ne osjeca ne moze ostale koji prate i navijaju za Novaka nazivati beznacajnim likovima...
Najgluplje nesto sto sam cuo je da Novak ne voli Srbiju jer joj ne uplacuje porez... I to vam nebi smetalo da nije bogat kao za ostale sportiste kojih ima bezbroj bez ijednog eura... smeta vam tudji uspjeh...
Ja licno bih, da sam na njegovom mjestu, vjerovatno isto pokusao da izbjegnem placanje poreza kada bih bio u situaciji to da uradim... po meni je pokazao pamet zbog toga...
Iskreno, njemu treba skinuti kapu, toliko je stalozen za svoje godine i uspjeh kakav je on postigao u sportu, vjerovatno nece niko sa ovih prostora za dugi niz godina... a i svjetska je faca - moze mu se da radi sta god hoce...

BTW, sto se vi uopste opterecujete koliko je kome on uplatio i sta ce da radi sa svojim novcem. Njegova kartica - njegov problem... ne treba se opterecivati sa tim.
[ ventura @ 10.04.2011. 16:46 ] @
Citat:
Nocni
Najgluplje nesto sto sam cuo je da Novak ne voli Srbiju jer joj ne uplacuje porez...

To što izbegava porez ne znači ni da voli ni da ne voli srbiju.. Ali sigurno znači da nije patriota.
[ Nocni @ 10.04.2011. 17:29 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic:
Ali... lik je klasicni izbegavac poreza, i ja licno nemam apsolutno nikakav problem sa tim... Samo dovodjenje jednog izbegavaca poreza u istu ravan sa recju "patriota" ne samo da je kontradikcija - nego vec zadire u tezak bezobrazluk. Sto Ventura rece, jedan rudar je veci patriota od njega.

Naravno, pricamo o pravom patriotizmu, a ne o laznom TV patriotizmu.

Nisam vidio ranije ovaj komentar... objasni mi molim te kakava je razlika izmedju njega i tebe... obojica radite u inostranstvu i ne dajete nista Srbiji... jesi li ti patriota? Je li patriota bilo ko ko radi preko?
Kako ne shvatate da on u stvari daje mnogo Srbiji u svakom sekundu... isto tako sto recimo svojim prisustvom reklamira sad ovu marinu u Tivtu ili svojim pojavljivanjem na turniru u BG-u... to je reklama isto kao ona kapa Serdjo Techini za koju dobija novac da bi je nosio...
Nije Srbija imala boljeg ambasadora nikad vjerujte mi...
[ Ivan Dimkovic @ 10.04.2011. 17:36 ] @
@Nocni,

Pitas se kakva razlika?

Ovakva: ja sebe nikad ne bih nazvao patriotom, i ako me neko nazove patriotom reci cu mu uvek isto - nisam, niti mi pada na pamet da budem. Prema svakoj zemlji ovog sveta osecam istu kolicinu indiferencije :-)

Uzgred, ja u Srbiji provodim 5-10 dana godisnje max, odjavljen sam iz Srbije i imam stalni boravak u drugoj drzavi kojoj placam porez zato sto tamo provodim vise od 183 dana godisnje i to mi je primarno mesto boravka. Ni u kakvoj teoriji ja Srbiji nisam duzan ni paru/cent poreza, osim ako budem tamo imao neki profit (a u ovom momentu nemam nikakvog profita tamo).

To je razlika "nebo-zemlja".

Ne znam zasto se ovde pretvara prica da neko tog Novaka ne voli... Ja ga ne volim niti ga volim, mislim da je odlican teniser i svaka mu cast kao sto skidam kapu svakom ko je dobar u onome sto radi i zelim mu da bude jos uspesniji. Medjutim, kako on to radi za sebe, i kako je svoje prihode optimizovao da Srbiji ne placa porez koji se meri milionima $/EUR, ne mogu ga ni u ludilu nazvati srpskim patriotom.

Odlicnim teniserom? Uvek. Uspesnim covekom? Apsolutno... Patriotom? Nema sanse.

Vidis razliku sada?

Citat:

Kako ne shvatate da on u stvari daje mnogo Srbiji u svakom sekundu... isto tako sto recimo svojim prisustvom reklamira sad ovu marinu u Tivtu ili svojim pojavljivanjem na turniru u BG-u... to je reklama isto kao ona kapa Serdjo Techini za koju dobija novac da bi je nosio...

Sve bi to bilo lepo da Srbiju nije uskratio za lovu koja je vrlo verovatno prilicno veca od svega toga.

Ne znam ni kakve veze marina u Tivtu ima sa upravom prihoda Srbije koja je kratka za milione Novakovog profita, iako u Beogradu prebiva...
[ deerbeer @ 10.04.2011. 17:58 ] @
Mene bas interesuje koja je to korist od ambasadorskog reklamiranja ?
To sto ce da se sjate milioneri da u tivtu parkiraju svoje jahte ili sto ce da kupe tamo nekretnine ili neke hotele ?
Ili to sto ce Novak da sagradi teniski centar u koji ce moci da udju samo mamini i tatini sinovi tajkuna ...
Dakle, uglavnom korist samo za elitu ,obicnoj raji i dalje sleduje tvrdo medju nogama od svih tih patriotskih prica ..

A novac od poreza ?
Lista je predugacka za 1 post sta sve normalna zemlja moze da uradi od tog novca
[ ventura @ 10.04.2011. 18:13 ] @
Citat:
Nocni: isto tako sto recimo svojim prisustvom reklamira sad ovu marinu u Tivtu...

On drži jahtu u Porto Montenegro, opet ne zato što je to patriotski (da čini braći crnogorcima), već zato što je gorivo 60 centi, što je carina na sve vezano za održavanje broda 7%, i što su cene samih vezova u odnosu na ostale marine na mediteranu daleko, ali daleko povoljnije... Ako mu je tokom leta primarna zona interesa jadran, bio bi lud da brod drži negde drugo..
[ Nocni @ 10.04.2011. 18:26 ] @
^Ne pricamo o istome... on drzi jahtu tu vjerovatno jer je marina tacno kod aerodroma... ali ja pricam o tome da je njegova pojava sama po sebi vec reklama i dobra je za tu marinu ili za bilo koji drugi turisticki objekat gdje se pojavi... vazno je gdje ce da popije kafu, vazno je gdje ce da ruca jer je on svjetska faca... Malo je ljudi na svijetu, pogotovo mladjih, koji ne znaju ko je on...

[ konislav @ 10.04.2011. 18:40 ] @
Citat:
Nocni: Otkud vam ljudi ideje za ovakve price... @konislave, da ne citiram sad, sta ti znas koliko ko ima para od ovih koji se raduju pobjedama Djokoviuca? Evo ja se radujem npr. njegovim pobjedama, volim da gledam tenis, sta ti znas koliko ja imam novca i koji su ti kriterijumi da nekog nazivas beznacajnim... Mozda mislis da neko ko ima milion eura ne moze da gleda i da navija za Djokovica? Inace, znam dosta ljudi koji su prilicno bogati i pametni, vole tenis, navijaju za Djokovica... to je stvar ukusa... ja ne volim fudbal recimo i ne gledam ga bas nikad ali tenis ne propustam...
Za mene su recimo svi budale koji igraju kladionicu kao sto to ti radis a to im nije zabava ili periferni hobi u slobodno vrijeme vec ocekuju zaradu od kladionice...

Novak Djokovic je ponos Srbije i ko to ne vidi ili ne osjeca ne moze ostale koji prate i navijaju za Novaka nazivati beznacajnim likovima...
Najgluplje nesto sto sam cuo je da Novak ne voli Srbiju jer joj ne uplacuje porez... I to vam nebi smetalo da nije bogat kao za ostale sportiste kojih ima bezbroj bez ijednog eura... smeta vam tudji uspjeh...
Ja licno bih, da sam na njegovom mjestu, vjerovatno isto pokusao da izbjegnem placanje poreza kada bih bio u situaciji to da uradim... po meni je pokazao pamet zbog toga...
Iskreno, njemu treba skinuti kapu, toliko je stalozen za svoje godine i uspjeh kakav je on postigao u sportu, vjerovatno nece niko sa ovih prostora za dugi niz godina... a i svjetska je faca - moze mu se da radi sta god hoce...

BTW, sto se vi uopste opterecujete koliko je kome on uplatio i sta ce da radi sa svojim novcem. Njegova kartica - njegov problem... ne treba se opterecivati sa tim.

Nije ni bitno koliko ko ima para od onih koji se raduju pobedi i nije to ni poenta price. Poenta je da vi koji idete okolo i urlicete kako ste u necemu pobedili, ustvari niste u nicemu ni ucestvovali, a kamoli pobedili. Boli mene K*rac za Djokovica, ja pricam o vasoj nastranosti, a ne o tome koliko ko od vas ima para.

Neznam sta znaci ponos Srbije, ali znam da ste za uspeh vasg idola apsolutno bez ikakvog znacaja. Takodje uspeh vaseg idola nema ama bas nikakav uticaj i znacaj na zivote obicnih ljudi.

To sto neko voli Srbiju i u njoj zivi, a ne uplacuje joj porez je isto kao prica o ocu koji mnogo voli svoje dete, ali ne zali platiti alimentaciju za to dete, ne zali da mu ista kupi ili priusti. Mnogo ga voli, gori od ljubavi ali banku neda za njega/nju.

Ima i drugih sportista koji su uspesni i niko ne negira njihov uspeh, ali identifikovati se kako sam ja uspesan zato sto sam iz Makedonije isto kao i neki tamo Pandev koji je uspesan fudbaler, to je bolesno, to je nastrano.
Kakve ja veze imam sa Pandevim i Interom? Nikakve.
Kako sam ja doprineo pobedi Intera? Nikako.
Kako ce se poraz ili pobeda Intera odraziti na mene? Nikako

BTW, ne bi bilo bitno koliko je on kome uplati i sta ce raditi sa svojim novcem kad ne bi njega setali okolo ko vasarsku mecku, kad mu ne bi davali drzavne pocasti i drzavna materijalna dobra, kad ga ne bi vama prikazivali kao Svetca koji ce resiti sve vase muke i patnje itd. Tad ne bi bilo bitno. Ali kad se predsednik drzave i ostala kamarila o drzavnom trosku razbacuje i poklanja nekome ko samo radi svoj posao, onda postaje bitno koliko je doticni uplatio u drzavnu kasu i sta je uradio za doticnu drzavu.

Inace samo jos da dodam patriotima, da je veci patriota bio onaj plivac koji je zbog poruke na svojoj majci diskvalifikovan sa takmicenja, nego ovaj blefer koji to radi za pare.
**Ime plivaca necu reci, cekam da se PATRIOTE sete tog dogadjaja.
[ vilil1 @ 10.04.2011. 19:02 ] @
I Dimkovic i Ventura dobro znaju sta je marketing, i koliko Novak doprinosi nekom novom, boljem, imidzu Srbije, i koliko bi novca kostalo Srbiju da ispravlja onaj los utisak koji je ostavljala poslednjih decenija. A Novak, pa i Ana i Jelena samim svojim pojavama i pozitivnim ponasanjem to rade.

Ali, ono sto meni smeta je preterivanje. Nema ama bas nikakvog razloga da mu se da, pokloni, ili sta vec, onaj teren(i) na Dorcolu, ili da mu se daje zemlja na NBG da bi pravio neki centar.

Ako vec ne zeli da placa porez ovde, sto je njegovo pravo i to niko ne spori, pa zasto onda ne bi mogao za sve to sto je dobio, da plati neku trzisnu cenu? Po cemu bi trebao biti privilegovan kada je vec odlucio da ustine drzavu za neku kintu? E to nikada necu moci da shvatim.

Siguran sam da tata i stric vode celu igru oko para, ali ni on nije mali, pa bi mogao da se zapita da li je to imalo posteno prema Beogradu i Srbiji.
[ anon142305 @ 10.04.2011. 19:18 ] @
Citat:
vilil1: I Dimkovic i Ventura dobro znaju sta je marketing, i koliko Novak doprinosi nekom novom, boljem, imidzu Srbije, i koliko bi novca kostalo Srbiju da ispravlja onaj los utisak koji je ostavljala poslednjih decenija.

Ne, ocigledno je da ne znaju.
[ Marko_L @ 10.04.2011. 20:50 ] @
Citat:
I Dimkovic i Ventura dobro znaju sta je marketing, i koliko Novak doprinosi nekom novom, boljem, imidzu Srbije, i koliko bi novca kostalo Srbiju da ispravlja onaj los utisak koji je ostavljala poslednjih decenija. A Novak, pa i Ana i Jelena samim svojim pojavama i pozitivnim ponasanjem to rade.

Ok, jel može onda neki primer rezultata tog marketinga, ali nešto konkretno i opipljivo, recimo da je neki strani investitor otvorio firmu u Srbiji samo zato što je Novak iz Srbije ? Ako nema takvih primera, onda taj dobar imidž ne znači ništa.
[ Count Zero @ 10.04.2011. 20:58 ] @
Kako ne.
Odeš u svet, pitaju te odakle si, a ti promrmljaš "Serbia" i onda oni uzviknu Novak Đoković! i potapšu te po ramenu.
[ gigamg1 @ 10.04.2011. 21:11 ] @
i od tapsanja po ramenu tebi se stvori bunt love u dzepu. Divno!

Jadni smo mi ako smo jedino poznati po sportisti za ciji uspeh Srbija nije zasluzna.
Vaznije je nama da budemo poznati po kvalitetu rada i proizvoda i inteligenciji sto inace privlaci investicije nego o sportskom uspehu pojedinca.
Lep je taj njegov "patriotizam" koji je srodnik i usko povezan sa terminom "internet patriota".
Patriote su samo kada treba peniti i lupetati po internetu o ljubavi prema zemlji a kada treba dati iz svog dzepa ili nesto uraditi za tu zemlju onda MUK.
Onda se vise ne salimo, onda smo ozbiljni...
Kao u starom Rimu- "leba i igara"
Ali u ovom slucaju samo igara jer leba od njegovog uspeha i reputacije neeema
[ ventura @ 10.04.2011. 21:15 ] @
Citat:
Count Zero: Kako ne.
Odeš u svet, pitaju te odakle si, a ti promrmljaš "Serbia" i onda oni uzviknu Novak Đoković! i potapšu te po ramenu.

Verovatno... A što ne uzviknu Boba Živoinović ili Monika Seleš? Mislim, i oni su svojevremeno žarili i palili tenisom, ali par godina nakon toga pali u zaborav... Ne moramo da idemo čak ni tako daleko, šta je sa Anom Ivanović? Koliko ljudi je znalo za nju pre 2-3 godine, a koliko sada?

Lepo je to što je trenutna asocijacija na Srbiju Novak Đoković, ali čim rezultati izostanu ko će ga se sećati, i kakva je vajda od tog minulog marketinga i patriotizma? A da je platio tih 5 miliona, sa tim parama bi se moglo napraviti nekoliko škola i vrtića koji bi ostali iza njega..
[ Count Zero @ 10.04.2011. 21:22 ] @
Pa upravo i ne napisah ništa dalje od tapšanja.
Otkud znam, možda to nekome znači.
Ali, uglavnom se za pojedinca svodi na to..

[ DaliborP @ 10.04.2011. 21:30 ] @
Dakle zakljucak je da se patriotizam iskazuje i meri u parama.
Iskreno to nisam ucio u skoli, mozda se definicija promenila tokom vremena.
[ gigamg1 @ 10.04.2011. 21:44 ] @
pare nisu svetinja i merna jedinica nego ono sto svi mi zaboravljamo - SREDSTVO
Ako cemo ce svi voditi tom idejom kao i ti onda niko ne treba da placa porez. Vecina nas voli svoju maticnu zemlju i ne treba da placamo porez jer mi gajimo ljubav prema njoj.
Idi sutra u neku trgovinu i kupi artikal neki a kad bude dosao deo da se plati ti reci "ja volim Srbiju" i ljubazni prodavac ce se nasmesiti i potapsati po ramenu i reci: "hvala i tebi, nastavi tako a i ja cu da nastavim tako da ti pruzam usluge jer ti, ipak, volis ovu nasu zemlju i dodji mi opet da ti poklonim sta ti jos treba". I sve ce tako bajkovito da se zavrsi i mi cemo svi da zivimo od ljubavi u svetu sa kucama od cokolade i da se vozimo medenim avijoncicima u obliku srca sa teksturom srpske zastave a na divnoj televiziji koja je placena ljubavlju cemo da gledamo kako nole lupka lopticu i podize milionske cekove i nosi cuvenu kapicu.

[ Count Zero @ 10.04.2011. 21:47 ] @
Pa hajde, da vidimo onda u čemu se iskazuje taj patriotizam.
Kako to neko "voli svoju zemlju".
Je l' voli brda i planine, šljivik, solitere??
Ili voli narod? I šta li to znači..
I kako se iskazuje - ako se neko prijavi na neko drugo mesto, među drugim brdima i planinama i tamo plaća porez kojim se to drugo mesto izgrađuje, ljudi dobijaju plate, šljivici rasađuju i grade soliteri, je l' to onda to?
I gde se neka druga deca obrazuju i vaspitavaju od tih para. I ta deca će da kažu da je čika-Nole dobar patriota. I jeste - za njih, što da nije.
I sad će da ispadne da neko mrzi dotičnog, zato što je bogat i spretan sa reketom i dobar imitator. A u stvari je sve to odlično i svako treba da kaže bravo, alal ti plajvaz.
Ali da daje neku kao pomoć, onako medijski ispraćeno i to je kao super, pa da mu se kao daje neko zemljište i to, a porez mu lepo skidaju u Monaku, pa da bude kao patriota, to nema logike.

[ Ivan Dimkovic @ 10.04.2011. 22:00 ] @
Citat:
DaliborP
Dakle zakljucak je da se patriotizam iskazuje i meri u parama.

Svu tu svoju silnu nemerljivu ljubav prema svojoj zemlji si anulirao kada si od nje odlucio da krijes milione poreza.

Zao mi je, ali to je bas ono sto je Konislav rekao - razvedeni roditelji, otac mnoooogo voli svoje dete, ali pare ne da. To je bas to.

Nema potrebe uopste pricati neke siroke price oko svega toga - Novak Djokovic je uspesan profesionalni sportista, i od njegovog uspeha Srbija nema apsolutno nista iako bi vrlo verovatno trebala da ima nesto ako doticni boravi u Beogradu a u Monaku se samo vodi. Sve te price o "imidzu" su totalno subjektivne i totalno nemerljive - imidz ce postojati kad Srbija bude izvozila nesto kvalitetno osim sljive... sve ostalo je... krajnje irelevantno, ispari jako brzo - k'o sto neko pomenu Moniku Seles.

[ kandorus @ 10.04.2011. 22:02 ] @
Patriotizam je kad Sava Kovačević pogine braneći svoj narod i svoju zemlju od fašista. A ovi novokomponovani su samo glasniji vetar nesmotreno ispušten kroz auspuh na završetku kičme. Takve "patriote" bi ko πzde pobegli iz države kad bi je neko napao a novac drže u pripravnosti na "sigurnom mestu".
[ 93 Stefan @ 10.04.2011. 22:03 ] @
Čak ni one sportove sa ženama?
[ Marko_L @ 10.04.2011. 22:05 ] @
Patriotizam ne predstavlja ljubav prema zemlji, već potpunu posvećenost istoj, i to stoji u većini definicija patriotizma na koje sam ja naišao. To bi po nekom mom shvatanju značilo da sve što radiš u životu, radiš za svoju zemlju, a ne za sebe. Znači, čak i kada bi Novak plaćao porez u Srbiji ne bi bio patriota. Patriota bi bio kada bi svaku novčanu nagradu koju osvoji dao državi, a država onda njemu dala neku platu za to što radi. Tako da, prave patriote verovatno i ne postoje, a ako postoje ima ih toliko da se na prste jedne ruke mogu prebrojati.
[ serbolicious @ 10.04.2011. 22:05 ] @
Citat:
izvozila nesto kvalitetno osim Sljive... sve ostalo je... krajnje irelevantno, ispari jako brzo.

a da li Srbija uopste izvozi sljivu? ili si mislio na Sljivu (politicko-vojna konotacija)?
[ gigamg1 @ 10.04.2011. 22:15 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: imidz ce postojati kad Srbija bude izvozila nesto kvalitetno osim sljive...

Zaboravljas karicevu zelenu salatu.

Citat:
kandorus: Patriotizam je kad Sava Kovačević pogine braneći svoj narod i svoju zemlju od fašista.

Lep primer. Taj Sava Kovacevic je jedino mogao svojim zivotom pomoci svome narodu posto je bio rat i njegova zemlja je zahtevala to.
Danas je drugo vreme, jeste muka ali muka sklapanja kraja sa krajem. Dok mi tonemo u bedu, gosn nole sa punim dzepom dolazi ovamo i uzima sta mu treba a porez da plati to ne i sto je najgore, poistovecuje se sa nama (poreskim platisama) kao ravnopravan gradjanin ove zemlje.
Ajde vec kad porez nece da placa, neka ne uzima od ove zemlje i neka odvede svoga oca iz TSS da moze neki teniski strucnjak bar da bude placen za svoj rad od kojeg bi uzgred, placao porez.
Sta mislite, kada bi bio prisiljen da plati porez, koliko bi noletu trebalo da promeni drzavljanstvo? Jesu li to meseci, dani, sati, sekunde?!
Kad treba lajati i otvarati njusku, onda smo privrzeni jednoj zemlji a kada treba uraditi ili dati nesto za tu zemlju onda okrecemo glavu i cutimo
[ Shadowed @ 10.04.2011. 22:21 ] @
Marko_L, pa dobro, to bi bio neki apsolutni patriotizam, moze neko biti manji ili veci patriota.

Citat:
DaliborP: Dakle zakljucak je da se patriotizam iskazuje i meri u parama.

Ne, patriotizam se ne iskazuje i ne meri u parama, nego je namerno zakidanje para drzavi nepatriotsko (tacnije anti-patriotsko).
Nije ovde u pitanju merenje patriotizma onime sto je dao, vec merenje antipatriotizma onim sto je zakinuo (tacnije cinjenicom da je to uradio, nije ni bitno koliko).

Njegov postupak je sam po sebi suprotan patriotizmu. To sto se radi o novcu zapravo nije ni bitno. On je zakinuo Srbiji nesto i dao nekom drugom deo i deo zadrzao sebi. Nemam nista protiv, i treba, ali to je antipatriotski postupak.
[ brainbuger @ 11.04.2011. 00:13 ] @
Citat:
Shadowed: On je zakinuo Srbiji nesto i dao nekom drugom deo i deo zadrzao sebi. Nemam nista protiv, i treba, ali to je antipatriotski postupak.

Po tvome ce biti da je i cela dijaspora koja radi po inostranstvu anitpatriotska, jel da ? Mislim..i oni ostavljaju svoj rad inostranim preduzecima koja ostavaruju dobit umesto da ga "daju" svojim preduzecima u Srbiji :) Iduci dalje tvojom logikom ispalo bi da su vece patriote cak i oni koji su doveli do toga da ovi prvi napuste zemlju.

[ brainbuger @ 11.04.2011. 00:56 ] @
Da budem jasniji, Djoleta postujem kao vrhunskog tenisera a ne zbog patriotskih razloga. Inace smatram da je taj patriotizam bas kao i nacionalizam, jos jedan prefinjeni oblik animalizma, socijalna zaostavstina u kojoj se svaka slabost (ili naneta steta) ka suprotnom coporu smatra kao uspeh sopstvenog. Dublja prica koja mozda i nije za madzone....

Ali eto, cak i meni (toliko otupelom i operisanom od patriotizma), postaje smesno kad neki pojedinci ovde krenu da analiziraju sta je po njima patriotski i antipatriotski i to prema podacima ko je kome i na kom delu povrsine planete povecao rezultat fiskalne godine :)

Bemliga, valjda je to neka posledica odgoja mladih u okruzenju sa jakom i uvek-obaveznom dozom patriotizma, ukalupljene od skora pod cizmom kapitalistickog uredjenja...
[ ArsenLupen @ 11.04.2011. 00:56 ] @
^^
Kad cela dijaspora bude dobila penziju u visini 3 plate i stan u Beogradu, itekako je za ocekivati od njih da caluju, bas kao Nole sto nije.
[ HeYoo @ 11.04.2011. 01:11 ] @
@brainbuger
Niko ne kaze da se patriotizam iskazuje iskljucivo u novcu ali ako si patriota onda se zauzimas za to svoje osecanje ceo, a ne samo kacketom i zastavicom :)
[ Marko_L @ 11.04.2011. 01:17 ] @
Citat:
Marko_L, pa dobro, to bi bio neki apsolutni patriotizam, moze neko biti manji ili veci patriota.

Ne bih se složio. Nešto može biti manje ili veće samo ukoliko postoji način da se to nešto izmeri. Pa tako recimo jedan ormar može biti veći ili manji od drugog, jer postoji merna jedinica za dužinu i površinu. Jedan čovek može biti bogatiji od drugog, jer postoji merna jedinica za to u vidu novca. A za patriotizam, barem koliko ja znam, ne postoji merna jedinica, isto kao što ne postoji merna jedinica za srpstvo, pravoslavlje, nacionalizam i slično, već su sve te stvari u domenu ili jesi ili nisi. Naravno, to je ako želimo nešto objektivno da izmerimo. Ako se radi o nekakvim subjektivnim merama, onda se sve može izmeriti, samo je problem što se takvim merenjem dobijaju i subjektivni rezultati, pa tako jedan isti čovek za nekoga može biti više, a za drugog manje patriota, za jednog više, a za drugog manje Srbin, itd. Bilo je toga i na ovom forumu. Recimo, kada je bila ona tema o ćirilici i latinici, bilo je dosta likova koji su tvrdili da je onaj ko ne koristi ćirilicu manje Srbin, nego ovaj drugi. Pa onda na onim temama o vojsci, vrlo često se moglo čuti da je onaj što nije služio vojsku, manje Srbin, nego ovi koji jesu. Pa onda, na onoj temi o poreklu, bilo je onih koji su tvrdili da je više Srbin onaj čijih je više predaka rođeno u Srbiji. I da ne nabrajam dalje. I kakav onda zaključak možeš da izvučeš iz toga, ako tebi recimo pismo, preci, služenje vojske i slično, nisu preterano bitni ? Pa potpuno suprotan nego što će izvući onaj kome sve to jeste bitno. Isto je i na ovoj temi, jedni smatraju da je Nole najveći patriota koje je Srbija ikada imala, dok drugi smatraju da on uopšte nije patriota, pa čak i da je anti-patriota. Ja samo kažem da ako želimo da pričamo objektivno, onda treba da uzmemo samu definiciju patriotizma, koja podrazumeva potpunu posvećenost zemlji i da vidimo da li se onaj o kome se priča uklapa u to. Po mom mišljenju, Novak se u to jednostavno ne uklapa i to je to. To ne znači da je on loš čovek, niti da je loš sportista, niti da ja njemu zavidim na uspehu, niti da se ponosim njegovim uspehom, niti bilo šta od toga, već samo znači da nije patriota.

Inače, možemo da se složimo oko toga da neki čin može biti patriotski ili anti-patriotski i slažem se da je Novakovo neplaćanje poreza u Srbiji anti-patriotski čin, isto kao što se slažem sa onima koji kažu da je stavljanje kačketa sa zastavom Srbije patriotski čin, ali da je on PATRIOTA, nije i tačka.
Citat:
Niko ne kaze da se patriotizam iskazuje iskljucivo u novcu ali ako si patriota onda se zauzimas za to svoje osecanje ceo, a ne samo kacketom i zastavicom :)

Patriotizam nije osećanje, nego ideologija :) isto kao i nacionalizam. Jedina razlika između te dve ideologije je što nacionalizam pored posvećenosti svojoj zemlji podrazumeva i neprijateljstvo prema svim drugim zemljama, a u blažem obliku neprijateljstvo prema svim zemljama koje ne dele interese sa tvojom zemljom.
[ konislav @ 11.04.2011. 02:18 ] @
Po starom dobrom obicaju svaka se diskusija skrene u neki pogresan smer, rasiri i usere. Tako i ova, ako ne zbog neceg drugog, a ono da se odrzi kontinuitet. J*ebem ti patriotizam i ko ga izmisli !!!
Ajde sto ovaj nije patriota, to smo utvrdili. Ali nikako da utvrdimo ovi sto urlicu gradom kako su pobedili, da li su oni ustvari pobedili u necemu? Nikako da utvrdimo da li su bolesni ili su samo glupi, pa ne mogu razumeti gde je tu Djokovic, gde drzavni vrh, a gde oni sami. Nikako da utvrdimo kakve veze ima crkva - drzava- Djokovic - obicni gradani ili obrnutim redom. Kakve koristi imaju obicni gradjani od toga sto je neko dao pare crkvi i kakva je tu uloga drzava u svemu tome.
A tema je: " Da li je normalno da mrzis da gledas sport? "
Moj odgovor je DA, normalno je da mrzis da gledas sport.
Nenormalno je da se identifikujes sa bilo kojom licnoscu, koja samo radi svoj posao i da tudji uspeh kojem nicim nisi doprineo dozivljavas kao svoj. Normalnije bi bilo da se identifikujes sa kompanijom u kojoj radis i za ciji uspeh ili neuspeh i sam jednim delom doprinosis. Ali o tome ovde niko ne prica.

Ima nekoliko omiljenih tema za diskusiju kod Srba.
1. Patriotizam
2. Mitovi o vojnickoj snazi i nepobedljivosti.
3. Srpske teritorije (Srpske zemlje)
4. Suplje price o prijateljstvu, sa posebnim osvrtom na vecita prijateljstva ( Srpsko-Grcko; Srpsko-Rusko; Srpsko- Francusko)
5. Pateticne price o izneverenim prijateljima i propalim prijateljstvima
6. Ko su bili partizani, a ko cetnici
7. Da li su Crnogorci - Srbi, da li su Srbi - Crnogorci, da li su Crnogorci - Crnogorci, da li su Srbi - Srbi i ko je ko ustvari??

Buduci da smo polako potrosili patriotizam, redlazem da diskusiju nastavimo na nekoj drugo omiljenoj temi.
[ Marko_L @ 11.04.2011. 04:00 ] @
Citat:
Ajde sto ovaj nije patriota, to smo utvrdili. Ali nikako da utvrdimo ovi sto urlicu gradom kako su pobedili, da li su oni ustvari pobedili u necemu? Nikako da utvrdimo da li su bolesni ili su samo glupi, pa ne mogu razumeti gde je tu Djokovic, gde drzavni vrh, a gde oni sami.

Pa šta tu ima da se utvrđuje ? Nisu ni bolesni, ni glupi, već se radi o vrlo poznatoj stvari u psihologiji. Naime, ljudi koji su malo ili ništa postigli u životu, ljudi koji nemaju samopouzdanja, ljudi koji su nesigurni u sebe i slično, streme ka tome da pripadaju i da se identifikuju sa nekom grupom i pritom "dele" uspehe te iste grupe (ili nekog pripadnika te grupe) kao da su njihovi. A funkcioniše i u obrnutom smeru, tj. svoje lične neuspehe se trude da projektuju na celu grupu (to je recimo ono kad čuješ da neko izjavi da ne može da nađe posao zbog stanja u državi, dakle grupa je kriva, a ne on). Glavne karakteristike tih ljudi su da radije ističu svoj grupni identitet (pripadnost naciji, crkvi, klubu...) nego lični, da koriste grupu, odnosno da se kriju iza nje kako bi opravdali neke svoje postupke, a između ostalog i to o čemu pričaš, a to je da svaki lični uspeh nekoga ko pripada istoj grupi kao i oni, doživljavaju kao svoj i slave ga, iako sa tim uspehom nemaju ama baš ništa. To nije karakteristično samo za Srbiju, već takvih ima u svakoj zemlji, s tim da što je zemlja u lošijem položaju (ekonomski, vojno, naučno-istraživački...), to je procenat takvih veći, jer u takvim zemljama obično ima više neostvarenih ljudi koji imaju snažniju potrebu za identifikacijom sa nekom grupom.

Sa druge strane, ljudi koji su ostvareni u životu, postigli su neke uspehe kojima mogu da se pohvale, imaju dovoljno samopouzdanja... rade potpuno suprotno, odnosno streme ka tome da se izdvoje iz mase, radije ističu svoj lični identitet, nego bilo koji drugi, slave samo uspehe u kojima su i oni imali nekakvog udela, poraze doživljavaju lično, itd.

Jedini izuzeci od tog pravila su recimo političari, koji iako su obično ostvareni i na položaju, moraju da slave pobedu svakog Srbina po službenoj dužnosti (a i valja se zbog sticanja političkih poena), dok grupni identitet obično forsiraju kada treba nešto da se plati ili pokrije neka šteta (recimo, milion dolara za Kovačevića, pa naš je čovek, Srbin, patriota, moramo da mu se nađemo), kao i pojedini biznismeni koji su pronašli način da pripadnost nekoj grupaciji direktno ili indirektno iskoriste za generisanje profita. Upravo zato kad god čujem da se neko od tih ostvarenih poziva na srpstvo, pravoslavlje, patriotizam... obavezno proverim da li mi je novčanik na bezbednom mestu.

[Ovu poruku je menjao Marko_L dana 11.04.2011. u 05:12 GMT+1]
[ djordje1979 @ 11.04.2011. 05:02 ] @
@Marko_L
Sve si ti to lepo ispricao samo imas jednu gresku, a to je da milion dolara nije placeno zbog Miladina nego zbog naseg konzula u Njujorku.
[ Marko_L @ 11.04.2011. 05:16 ] @
Nije šija nego vrat :) Jedan čoveka poslao u komu, drugi mu pomogao da pobegne, a ceh smo platili svi mi, iako niko od nas veze nema sa tim što se desilo. Btw, taj slučaj je poprilično dobar primer kvazi-patriotizma o kome se pričalo do pre nekoliko postova. Tada kada je dotični pobegao u Srbiju i kada je Srbija odbila da ga preda USA vlastima, mnogi su likovali zato što smo "doskočili" Amerima. No, kada je procurela vest da će za to biti plaćeno milion dolara, većina tih ljudi je promenila mišljenje i pljuvala po državi. Znači, svi su patriote dok ne treba nešto da ide iz njihovog džepa :)
[ djordje1979 @ 11.04.2011. 05:39 ] @
[quote]Marko_L: Nije šija nego vrat :) [quote]
Ti bas ne razumes sustinu. To sto je Miladin pretukao nekoga nema apsolutno nikakve veze sa placenih milion dolara. Za tucu mu je bilo sudjeno (i osudjen je). Dakle Miladin nije imao nikakve koristi od toga sto su te pare kesirane. Milionce je placeno zbog naseg konzula koji je izdao nelegalno putnu ispravu. Te pare bi morale biti isplacene cak da u tom trenutku Miladin nije vise postojao (npr. umro covek). Ocu reci nije postojala opcija da se to izbegne.
[ DaliborP @ 11.04.2011. 09:23 ] @
Citat:
Marko_L: Patriotizam nije osećanje, nego ideologija :) isto kao i nacionalizam. Jedina razlika između te dve ideologije je što nacionalizam pored posvećenosti svojoj zemlji podrazumeva i neprijateljstvo prema svim drugim zemljama, a u blažem obliku neprijateljstvo prema svim zemljama koje ne dele interese sa tvojom zemljom.

Covece kako ti samo lupas, i to tako samouvereno. Niti je patriotizam ideologija, niti nacionalizam podrazumeva to sto si ispricao.
[ Nocni @ 11.04.2011. 10:40 ] @
Marko_L, u pravu si, to je subjektivna kategorija i ne mjerimo je svi jednako... Za mene je Novak Djokovic patriota... uostalom, bila je vec tema oko toga: http://www.elitemadzone.org/t416498-1#2755689

Meni je oduvijek smetala dvolicnost... evo ti i primjer... jedno 80% ljudi se na forumima bukvalno s r a l o po pokojnom Djindjicu dok je bio ziv i svasta je pricalo za njim, da je lopov, da je izdajica itd... Kad su ga ubili onda ga isti ti u zvijezde okivaju i kazu "niko nije bio kao on"
Nebi me cudilo da postoje ljudi koji ce da navijaju za Nadala ili za Federera u duelu sa Djokovicem... svejedno je jer ni oni dvojica ne uplacuju nista direkciji javnih prihoda Srbije...

[ Devanagari @ 11.04.2011. 15:42 ] @
Ovo je pitanje potpuno okrenuto naglavačke. Podseća me na temu Gospođe s dva prezimena.

Onaj ko misli da nekome kaže kako nije normalan zato što ne voli da prati sportska dešavanja prvo treba da odgovori na pitanje šta ga to tačno uzbuđuje dok gleda taj isti sport? Zašto je tačno radostan kada neko od 11 nekakvih tikvana ušutira naduvanu gumu između tri metalna stuba, a zašto je tužan kada neko od drugih 11 tikvana uradi to isto? Pa kad čujem odgovore onda da malo popričamo šta je to normalno…
[ DaliborP @ 11.04.2011. 15:48 ] @
Ti pricas o navijanju, a ne samom sportu.
[ Milan Kragujevic @ 11.04.2011. 16:09 ] @
RT @Devanagari: Ovo je pitanje potpuno okrenuto naglavačke. Podseća me na temu Gospođe s dva prezimena.
Onaj ko misli da nekome kaže kako nije normalan zato što ne voli da prati sportska dešavanja prvo treba da odgovori na pitanje šta ga to /tačno/ uzbuđuje dok gleda taj isti sport? Zašto je /tačno/ radostan kada neko od 11 nekakvih tikvana ušutira naduvanu gumu između tri metalna stuba, a zašto je tužan kada neko od drugih 11 tikvana uradi to isto? Pa kad čujem odgovore onda da malo popričamo šta je to normalno…
[ Milan Kragujevic @ 11.04.2011. 16:13 ] @
Citat:
Devanagari: Ovo je pitanje potpuno okrenuto naglavačke. Podseća me na temu Gospođe s dva prezimena.

Onaj ko misli da nekome kaže kako nije normalan zato što ne voli da prati sportska dešavanja prvo treba da odgovori na pitanje šta ga to tačno uzbuđuje dok gleda taj isti sport? Zašto je tačno radostan kada neko od 11 nekakvih tikvana ušutira naduvanu gumu između tri metalna stuba, a zašto je tužan kada neko od drugih 11 tikvana uradi to isto? Pa kad čujem odgovore onda da malo popričamo šta je to normalno…
[ Marko_L @ 11.04.2011. 16:21 ] @
Citat:
Ti bas ne razumes sustinu. To sto je Miladin pretukao nekoga nema apsolutno nikakve veze sa placenih milion dolara. Za tucu mu je bilo sudjeno (i osudjen je). Dakle Miladin nije imao nikakve koristi od toga sto su te pare kesirane. Milionce je placeno zbog naseg konzula koji je izdao nelegalno putnu ispravu. Te pare bi morale biti isplacene cak da u tom trenutku Miladin nije vise postojao (npr. umro covek). Ocu reci nije postojala opcija da se to izbegne.

Suština je da su građani Srbije ojađeni za milion dolara, bez neke realne potrebe za tim. Što se mene tiče svi u lancu su krivi za to i oni bi trebalo da plate, a kako će da se raskusuraju među sobom, nije moja briga.
Citat:
Covece kako ti samo lupas, i to tako samouvereno. Niti je patriotizam ideologija, niti nacionalizam podrazumeva to sto si ispricao.

Dobro master Joda, prosvetli nas. Ja sam uvek rad da naučim nešto novo. Daj neku definiciju gde se tvrdi da je patriotizam osećanje ili izjavu nekog sa više od dva grama mozga ko tvrdi da oseća patriotizam, pa da vidimo. Do tada, patriotizam je za mene ideologija koja podrazumeva potpunu posvećenost sopstvenoj zemlji. Patriotizam, naravno, kao i svaka ideologija podrazumeva da imaš određena osećanja, u ovom slučaju privrženost zemlji, spremnost da se žrtvuješ za istu, pa u neku ruku i ljubav prema zemlji. A to šta je nacionalizam, o tome se može diskutovati naširoko, a ja sam pokušao to maksimalno da skratim. A ti ako vidiš nešto netačno u nečijoj izjavi, ne treba da mu kažeš da lupa, bar ne bez dodatnog objašnjenja zašto misliš da lupa. Eto, ajde kaži ti šta je nacionalizam. Za mene je to ideologija koja podrazumeva da osećaš snažan nacionalni identitet, privrženost svom narodu, spremnost na žrtvu, dakle generalno slično kao i patriotizam, s tim što nacionalizam u većem broju slučajeva podrazumeva i smatranje i isticanje svog naroda kao boljeg, pametnijeg, uzvišenijeg, itd. od drugih naroda, kao i neprijateljski stav prema narodima koji ne rade u tvojim interesima. Dakle, ja sam to pokušao da skratim tako što sam sveo priču na to da su patriotizam i nacionalizam slični, s tim što se patriotizam više koncentriše na posvećenost i ljubav prema svojoj zemlji ne govoreći ništa o drugima, a nacionalizam više podrazumeva sve to u kombinaciji sa smatranjem drugih naroda inferiornijim, lošijim, pa u određenim slučajevima i neprijateljskim. Ajde sad, gde je greška ?
Citat:
Marko_L, u pravu si, to je subjektivna kategorija i ne mjerimo je svi jednako... Za mene je Novak Djokovic patriota... uostalom, bila je vec tema oko toga:

Patriotizam nije subjektivna kategorija, on ima neku svoju definiciju (mada se i ona razlikuje od kulture do kulture), ali merenje patriotizma jeste. Zato sam i rekao da Novak po definiciji patritizma nije patriota i to je fakat, jer nije u potpunosti posvećem zemlji, nego sebi. E sad, on možda sebe smatra patriotom i možda voli svoju zemlju ne znam ni ja kako, ali ga to ne čini patriotom, osim možda u očima onih koji smatraju da je to dovoljno. No, u tom slučaju i ja sam pilot, jer volim da letim i osećam kao pilot, a gledao sam i Top Gun :) Sve u svemu, nemam ja ništa protiv toga da ga neko smatra patriotom, niti da on sebe smatra patriotom, ali ako neko javno nešto iznosi, a ja smatram da to nije tačno, to ću i reći i obrazložiti zašto, jer smatram da stvari treba nazivati pravim imenom.
[ DaliborP @ 11.04.2011. 17:17 ] @
Citat:
Marko_L:Ajde sad, gde je greška ?

Da bi bio ideologija (politicka u ovom kontekstu) mora da ima neke ciljeve i metode da bi zadovoljio definiciju a patriotizam to nema.
Patriotizam je samo ljubav prema drzavi i ne mora da ima nikakve veze sa nacijom (npr Americki patriotizam). Nema nikakve ciljeve ni metode, vec je upravo licno osecanje pojedinca.

Nacionalizam jeste politicka ideologija, jer je tako i nastao, i dan danas vecina drzava su tako reci nacionalne. Nacionalizam uopste ne podrazumeva u definiciji mrznju prema nikom, a u praksi nazalost cesto tako izgleda, sto zbog silnih ratova u proslosti, sto zbog ksenofobije unutar danasnjeg drustva. Zato po meni i jeste prevazidjen sistem.

Citat:
Do tada, patriotizam je za mene ideologija koja podrazumeva potpunu posvećenost sopstvenoj zemlji.

A otkud tebi bas ta definicija? Sam si je smislio? Kakva potpuna posvecenost, odakle ti to? Patriotizam je jednostavno osecanje privrzenosti ili ljubavi prema zemlji zivljenja ili odrastanja, obicno sentimentalno osecanje, nema veze sa nikakvom ideologijom. Bar ne u danasnjim vremenima.

Citat:
Zato sam i rekao da Novak po definiciji patritizma nije patriota i to je fakat, jer nije u potpunosti posvećem zemlji, nego sebi.

Po tvojoj definiciji. Verovatno on sam za sebe misli da jeste ako uopste i razmislja o tome.
[ kandorus @ 11.04.2011. 17:27 ] @
Patriotizam novokomponovanog tipa je kad neki gu3onja isturi trbušinu punu zagnojenog izmeta i ponosno izjavi da je "optimista jer država koja ima ovakav narod neće propasti".

Za takve je glavni sport žongliranje na tromedji kriminala, korupcije i prebacivanja odgovornosti na "svetsku ekonomsku krizu".
[ HeYoo @ 11.04.2011. 20:26 ] @
patriotizam jeee... patriotizam je kad ne gazis onog ispred sebe u redu za dz tresnju :D

Inace:

[ konislav @ 13.04.2011. 23:10 ] @
Citat:
Marko_L:  Sve u svemu, nemam ja ništa protiv toga da ga neko smatra patriotom, niti da on sebe smatra patriotom, ali ako neko javno nešto iznosi, a ja smatram da to nije tačno, to ću i reći i obrazložiti zašto, jer smatram da stvari treba nazivati pravim imenom.

Doduse, malo sam izvuko iz konteksta gore citirano, ali bih se posebno zadrzao na deo teksta koji sam obojio crveno.
Sta te zelim pitati, ja imam iste ovakve potrebe i zelje. Zelim da se stvari nazivaju pravim imenima i dosta cesto zbog toga imam problema i nailazim na velik otpor kako kod prijatelja, tako i kod ostalih. Pa sam hteo da te pitam da li se tebi javljaju problemi kad pokusavas da stvari nazivas pravim imenom i kad tacno otkrivas sustinu neke pojave ili problema.
Nije sala, ozbiljno te pitam. Posle dugog vremena vidim ovakvu izjavu, ja sam poceo misliti da sam vrsta u izumiranju. Primetio sam da ljudi uglavnom jako mrze da diskutuju argumentima i bez pristrasnosti. Ova diskusija je tipican primer za navedeno.
[ Marko_L @ 14.04.2011. 12:19 ] @
Pa, zavisi šta smatraš pod "problemima". Da se dešavalo da se neko naljuti, jeste. Da se dešavalo da mi neko zapreti, jeste, ali nijedna od tih pretnji nije ostvarena, valjda zato što su izgovorene u afektu. Da se dešavalo da neko neće da razgovara samnom po nekoliko dana ili meseci, jeste i to. Ali, ništa od toga ne smatram problemom, naprotiv, već dokazom da sam bio u pravu za ono što sam tvrdio u toj diskusiji.

Generalno, kada je način diskusije u pitanju, o bilo kojoj temi, ljudi se ugrubo mogu podeliti u 3 grupe:

1. Normalni ljudi sa kojima uvek može argumentovano da se diskutuje i koji će na svaki tvoj argument ili dati kontra-argument ili jednostavno priznati da si ti u pravu ako ga nemaju. Sa takvim ljudima ima najviše smisla diskutovati, jer u takvoj diskusiji svako može da nauči nešto novo što do tada nije znao, a postoji velika šansa da se na kraju dođe do nekog zaključka i da svi iz te diskusije izađu pametniji, a možda i promenjeni na bolje.

2. Kompleksaši i prepredeni, kod kojih nije problem u tome što ne vole ili ne mogu da diskutuju argumentovano, već je problem u tome što i kad ostanu bez argumenata, a svi ostali su im pobijeni, i kad znaju da nisu u pravu za ono što tvrde, ne žele to da priznaju. Takav razgovor se obično završi tako što sagovornik, često preko one stvari i/ili ironičnim tonom, odbrusi nešto tipa "Ma jeste, sve si ti u pravu, sve ti znaš" ili "Ma idem ja da spavam, nemam vremena da se objašnjavam sa nekim ko ništa ne razume" ili se na neki drugi način postavi kao da je on iznad te diskusije, iako je prethodnih 5 sati uredno učestvovao u istoj :) Ili to, ili totalno razvodnje diskusiju ubacujući u nju neke nebitne elemente i krenu sa citiranjem nekakvih sumnjivih izvora, pogotovo za za tu temu kao što su Biblija, Kuran, Hari Poter i šta ti ja znam, ne bi li te načisto smorili i naterali da sam odustaneš od diskusije. Kada čuješ tako nešto, odmah znaš da dotični ne zna više šta da kaže, a ne želi da ti prizna da nije u pravu, pa makar crko.

3. Zagriženi i zatucani koji nikada i nemaju argumente osim onih koji se ili ne mogu proveriti ili jednostavno nisu argumenti. Recimo, to je ono kad neko kao argument upotrebi nešto poput "to je opšte poznata činjenica" ili "zna se" ili "kažu ljudi", a uvrede se kada im tražiš neki dokaz za to ili izvor te tvrdnje. Takođe, jedan od omiljenih "argumenata" takvih ljudi je i "Bog je tako rekao", pa se ti onda raspravljaj sa njim da li jeste ili nije. Obično kad naletim na takav argument, ubacim neku opasku tipa "Pa kad je već bog toliko toga rekao, mogao je da koristi i neki diktafon dok je pričao, pa da ti to još i prođe kao argument". E, to jedva dočekaju, jer onda mogu da ti odbruse nešto tipa "Aha, bogohuliš, gorećeš u paklu, sa takvom osobom nemam šta da pričam" i time efektivno pobegne iz diskusije, a da se stekne utisak da si ti kriv za kraj diskusije, jer si počeo da vređaš i bogohuliš, pa samim tim znači da nisi u pravu ni za šta što si rekao. A on nikako nije bogohulio time što je tvrdio da je pričao sa bogom i što zna tačno šta je bog rekao :)

Ah te diskusije :)
[ ArsenLupen @ 15.04.2011. 21:11 ] @
Za sve one koji oprastaju Noletu "patriotizam" zbog ovakvih stvari:

Udeo Đokovića i drugova u američkoj slici Srbije

http://www.politika.rs/rubrike...americkoj-slici-Srbije.sr.html

Citat:
Lepo je kada veliki tekst sa ovakvim naslovom osvane u najtiražnijem američkom časopisu, na udarnoj strani jučerašnjeg sportskog dodatka. Još je lepše što je Novakov novi uzlet povod za razna pozitivna uopštavanja, poput koncentričnih krugova. Amerika opet piše o usponu Ane Ivanović i Jelene Janković do krova sveta, kao i o Janku Tipsareviću i Viktoru Troickom.

Srce mi puno zato sto je average Joe procitao nesto fino o nekom tamo Srbi, sreca radost.

Tu je i mala reklama:

Citat:
Između redova sportskih pouka, „Volstrit žurnal” pominje da je „napaćena zemlja mnogih ratova” danas poznata i kao mesto najbolje zabave. Imao je Tom Perota priliku i sam da to oseti, kroz, kaže, nezaboravnu dvodnevnu proslavu pobednika Dejvis kupa, u „raju plesnih klubova i barova”.

Tajland(ili bese Tajvan?) je out, dodjite u Srbiju! jos samo ladyboyse da nabavimo, sve ostalo je tu negde...
[ konislav @ 17.04.2011. 15:23 ] @
Citat:
Marko_L: Pa, zavisi šta smatraš pod "problemima". Da se dešavalo da se neko naljuti, jeste. Da se dešavalo da mi neko zapreti, jeste, ali nijedna od tih pretnji nije ostvarena, valjda zato što su izgovorene u afektu. Da se dešavalo da neko neće da razgovara samnom po nekoliko dana ili meseci, jeste i to. Ali, ništa od toga ne smatram problemom, naprotiv, već dokazom da sam bio u pravu za ono što sam tvrdio u toj diskusiji.

Generalno, kada je način diskusije u pitanju, o bilo kojoj temi, ljudi se ugrubo mogu podeliti u 3 grupe:

1. Normalni ljudi sa kojima uvek može argumentovano da se diskutuje i koji će na svaki tvoj argument ili dati kontra-argument ili jednostavno priznati da si ti u pravu ako ga nemaju. Sa takvim ljudima ima najviše smisla diskutovati, jer u takvoj diskusiji svako može da nauči nešto novo što do tada nije znao, a postoji velika šansa da se na kraju dođe do nekog zaključka i da svi iz te diskusije izađu pametniji, a možda i promenjeni na bolje.

2. Kompleksaši i prepredeni, kod kojih nije problem u tome što ne vole ili ne mogu da diskutuju argumentovano, već je problem u tome što i kad ostanu bez argumenata, a svi ostali su im pobijeni, i kad znaju da nisu u pravu za ono što tvrde, ne žele to da priznaju. Takav razgovor se obično završi tako što sagovornik, često preko one stvari i/ili ironičnim tonom, odbrusi nešto tipa "Ma jeste, sve si ti u pravu, sve ti znaš" ili "Ma idem ja da spavam, nemam vremena da se objašnjavam sa nekim ko ništa ne razume" ili se na neki drugi način postavi kao da je on iznad te diskusije, iako je prethodnih 5 sati uredno učestvovao u istoj :) Ili to, ili totalno razvodnje diskusiju ubacujući u nju neke nebitne elemente i krenu sa citiranjem nekakvih sumnjivih izvora, pogotovo za za tu temu kao što su Biblija, Kuran, Hari Poter i šta ti ja znam, ne bi li te načisto smorili i naterali da sam odustaneš od diskusije. Kada čuješ tako nešto, odmah znaš da dotični ne zna više šta da kaže, a ne želi da ti prizna da nije u pravu, pa makar crko.

3. Zagriženi i zatucani koji nikada i nemaju argumente osim onih koji se ili ne mogu proveriti ili jednostavno nisu argumenti. Recimo, to je ono kad neko kao argument upotrebi nešto poput "to je opšte poznata činjenica" ili "zna se" ili "kažu ljudi", a uvrede se kada im tražiš neki dokaz za to ili izvor te tvrdnje. Takođe, jedan od omiljenih "argumenata" takvih ljudi je i "Bog je tako rekao", pa se ti onda raspravljaj sa njim da li jeste ili nije. Obično kad naletim na takav argument, ubacim neku opasku tipa "Pa kad je već bog toliko toga rekao, mogao je da koristi i neki diktafon dok je pričao, pa da ti to još i prođe kao argument". E, to jedva dočekaju, jer onda mogu da ti odbruse nešto tipa "Aha, bogohuliš, gorećeš u paklu, sa takvom osobom nemam šta da pričam" i time efektivno pobegne iz diskusije, a da se stekne utisak da si ti kriv za kraj diskusije, jer si počeo da vređaš i bogohuliš, pa samim tim znači da nisi u pravu ni za šta što si rekao. A on nikako nije bogohulio time što je tvrdio da je pričao sa bogom i što zna tačno šta je bog rekao :)

Ah te diskusije :)

Tacno tako, to sam i ja hteo reci,samo si ti sve to mnogo bolje srocio.
Nisam ni ja mislio na probleme tipa robijanja zbog verbalnog delikta, ali sam primetio da ljudi(mislim ubedljiva vecina) ne voli kad se stvari nazivaju pravim imenom i kad se diskusija vodi argumentima. Takodje sam primetio da to nije pojava samo kod naseg naroda vec je dosta rasprostranjena pojava (svetskih razmera). Posebno mi je bilo interesantno kad sam imao polemike sa Amerikancima i kad sam pokazivao i dokazivao da njihove standarde i njihove pravilnike poznajem bolje od njih samih.
[ flylord @ 18.04.2011. 09:29 ] @
Konislave, Srbi nisu izmislili neargumentovanu raspravu :P. Generalno, vecina ljudi su slicni :). Ranije je postojala ogromna razlika sa nekim istocno-azijskim narodima i tehnoloski primitivnim plementima iz afrike/juzne amerike
[ konislav @ 18.04.2011. 14:14 ] @
Citat:
flylord: Konislave, Srbi nisu izmislili neargumentovanu raspravu :P. Generalno, vecina ljudi su slicni :). Ranije je postojala ogromna razlika sa nekim istocno-azijskim narodima i tehnoloski primitivnim plementima iz afrike/juzne amerike

Tacno, potpuno se slazem. Neargumentovana rasprava nije "izmisljotina" sa ovih prostora, moze se sresti uvek i svuda.
Sto se tice razlika i slicnosti postoje i sada i mogu se lako uociti posle kratkog vremena.
Meni je na primer interesantna pojava "pokusaja bekstva od samog sebe" ili u prevodu, kad uporno pokusavamo da lazemo sami sebe, a posebno druge da nismo onakvi kakvi jesmo.
Uzimam nas (ExYu prostor), po puno svojih osobina slicniji smo Arapima nego Evropljanima, a to nikako ne zelimo da priznamo. Uzmimo cistocu javnih prostora. Nasi gradovi su relativno prljavi (govorim za Kumanovo, Skopje i jug Srbije), po tom pitanju vise lice na Bagdad nego na neki Evropski grad. Kuvajt Siti je cistiji od Skopja, da ne pricam o Dubaiu. Nas odnos prema rekama je gori nego sto je bilo gde u Evropi. Radne navike su nam slicnije Arapima ili Kenijcima, nego Evropljanima. Odnos prema porodici, a posebno prema zeni je mnogo blizi (slicniji) Arapima. Religija, odnos prema religiji je identican Arapima ili jako slican Latino Amerikancima. Kod nas se crkva uplice u sve pore drustva, posebno gde joj nije mesto, identicno kao kod Arapa. Vecina populacije ovde se obelezava da su vernici, stavljajuci krst oko vrata ili onu pertlu na ruci. Odvratno, koga boli k*rac da li si ti vernik, ali to je ono primitivno, plemensko. Sa druge strane to je krajni cinizam, sve sami vernici, a crkve prazne. Popovi propagiraju duhovne vrednosti, a grabe se za materijalne. Isto je kod Arapa, sve sami vernici, a petkom ne mozes da izadjes iz Saudiske Arabije jer je kolona tolika i to sve sami vernici koji idu u Bahrein da se napiju, da se kockaju i pruze sebi sve ono sto im vera zabranjuje.
Ima slicnosti koliko ti volja, a ima i razlika koliko ti volja. Samo sto je nasa slicnost sa tehnoloski naprednim narodima manja u odnos na nase slicnosti sa tehnoloski primitivnim narodima. Tako da tih razlika ima i danas, mozda su manje, ali nisu nestale.
Ovo navodim u kontekstu argumentovane ili ne argumentovane diskusije. Za sve ovo sto sam naveo imam dokaza i dokaza, ali uvek naidjem na otpor i niko ne mari za argumente. Bitan je film u glavi i sta o tome kaze vladika.
[ Odin D. @ 18.04.2011. 18:56 ] @
Prema mom iskustvu u diskutovanju, najtacniji opis tog fenomena sazet je u poznatoj uzrecici:

Kome ima smisla objasnjavati - njemu nema potrebe,
a kome ima potrebe - njemu nema smisla.
[ divx_by_jasmin @ 19.04.2011. 18:36 ] @
Citat:
konislav: Tacno, potpuno se slazem. Neargumentovana rasprava nije "izmisljotina" sa ovih prostora, moze se sresti uvek i svuda.
Sto se tice razlika i slicnosti postoje i sada i mogu se lako uociti posle kratkog vremena.
Meni je na primer interesantna pojava "pokusaja bekstva od samog sebe" ili u prevodu, kad uporno pokusavamo da lazemo sami sebe, a posebno druge da nismo onakvi kakvi jesmo.
Uzimam nas (ExYu prostor), po puno svojih osobina slicniji smo Arapima nego Evropljanima, a to nikako ne zelimo da priznamo. Uzmimo cistocu javnih prostora. Nasi gradovi su relativno prljavi (govorim za Kumanovo, Skopje i jug Srbije), po tom pitanju vise lice na Bagdad nego na neki Evropski grad. Kuvajt Siti je cistiji od Skopja, da ne pricam o Dubaiu. Nas odnos prema rekama je gori nego sto je bilo gde u Evropi. Radne navike su nam slicnije Arapima ili Kenijcima, nego Evropljanima. Odnos prema porodici, a posebno prema zeni je mnogo blizi (slicniji) Arapima. Religija, odnos prema religiji je identican Arapima ili jako slican Latino Amerikancima. Kod nas se crkva uplice u sve pore drustva, posebno gde joj nije mesto, identicno kao kod Arapa. Vecina populacije ovde se obelezava da su vernici, stavljajuci krst oko vrata ili onu pertlu na ruci. Odvratno, koga boli k*rac da li si ti vernik, ali to je ono primitivno, plemensko. Sa druge strane to je krajni cinizam, sve sami vernici, a crkve prazne. Popovi propagiraju duhovne vrednosti, a grabe se za materijalne. Isto je kod Arapa, sve sami vernici, a petkom ne mozes da izadjes iz Saudiske Arabije jer je kolona tolika i to sve sami vernici koji idu u Bahrein da se napiju, da se kockaju i pruze sebi sve ono sto im vera zabranjuje.
Ima slicnosti koliko ti volja, a ima i razlika koliko ti volja. Samo sto je nasa slicnost sa tehnoloski naprednim narodima manja u odnos na nase slicnosti sa tehnoloski primitivnim narodima. Tako da tih razlika ima i danas, mozda su manje, ali nisu nestale.
Ovo navodim u kontekstu argumentovane ili ne argumentovane diskusije. Za sve ovo sto sam naveo imam dokaza i dokaza, ali uvek naidjem na otpor i niko ne mari za argumente. Bitan je film u glavi i sta o tome kaze vladika.

Za sve sto je ovde napisano dokaza ne mozes da imas , jer govoris globalno(Arapi, Srbi Evropljani..) ali da ne bude da sam bukvalista ima i tacnih argumenata ali svakako nije onako kao sto si napisao jer koristis grupaciju naroda.

prvo ono sto vecina ljudi radi jeste stvara losu sliku nekog naroda zbog pojedinaca, a u svakom narodu ima 'crnih ovaca' pa se ne moze zbog njih ceo narod staviti u kos sa tim pojedincima.

da skratim reci cu samo , da ne grabe svi popopi materijale vrednosti, ako znas jednog ili dvojcu ili 10toricu opet ne mozes reci da su globalno Popovi materijalisti

da su Srbi vernici na papiru i sa brojanicom samo zato sto su crkve prazne opet nije nikakav dokaz, vernik je covek koji svim srcem veruje i koji u srcu oseca Bozju prisusnost i blagodat, a kao sto Marko_L rece ne moze covek biti manje vernik i vise vernik a ne meri se koliki si vernik brojem odlaska u crkvu..

da li su apari verni nevernici tako sto posle molitve idu da se opijaju i kockaju, to stvarno ne znam , jedino sto znam da je Saudiska arabija zemlja u kojoj vladaju verski zakoni i stoga ne postoje kockarnice krcme i ostalo sto je zabranjeno, mozda na tom mestu Beharin i postoji , ja nemam dokaz ali sam 100% siguran da veoma mali procenat Arapa idu na to mesto, a ako mozes nazvati Arape nevernicima zato sto se manje od 1% cele nacije kocka i opija, onda je to preterivanje.

A sto se tice cistoce to je do nas samih, ali zakon tu moze pomoci da se ruzne navike iskorene, kao sto je u evropskim zemljama paprena kazna za bacanje papirica na ulicu, kada bi bilo kod nas siguran sam da bi bili najcistija nacija na planeti , ali problem je sto niko ne mari da li ti bacas nesto na ulicu, pored nje ili u kantu, pa samim tim bacamo gde stignemo, a valjda ce i taj zakon uskoro doci , kao sto u zadnje vreme sve vise pesaka ceka zeleno svetlo na semaforu iz razloga da nebi placali kazne jer je sve vise policajaca koji pisu kazne , a dati 5000RSD za 10s duze cekanja malo kome se isplati u ovo vreme kad treba pola meseca da se radi za te pare ..

offtopic je ali je UMZ pa nece nikome smetati..