[ vlada131 @ 09.02.2011. 03:03 ] @
http://www.b92.net/biz/vesti/s...02&dd=08&nav_id=491551

Citat:
Plata u Srbiji vredi kao 1.100 EUR?
Izvor: Danas

Beograd -- Saradnik Ekonomskog instituta iz Beograda Miladin Kovačević kaže da je, prema prvim statističkim procenama, rast BDP- a Srbije u 2010. godini iznosio 1,9 odsto.

On je izneo ličnu procenu da će rast privrede u ovoj godini premašiti tri odsto, koliko su zajedno prognozirali Međunarodni monetarni fond (MMF) i Vlada Srbije.

Kovačević je rekao da će rast privrede u 2011. godini biti veći od očekivanog zbog toga što će izvoz najviše "povući" razvoj, a industrijska proizvodnja će zaustaviti svoj pad.

Govoreći o visini plata u Srbiji, on je napomenuo da smo sa prosečnom zaradom od oko 350 evra pri dnu u poređenju sa regionom, ali da kada se decembarska zarada preračuna u evre prema paritetu kupovne moći, onda se vidi da 37 evra u Srbiji vredi kao 100 evra u EU, „po čemu je prosečna zarada u Srbiji jednaka 1.100 evra, što je tek nešto manje nego u Sloveniji“.

Prema njegovoj oceni kreditna aktivnost banaka će biti nastavljena i u ovoj godini što će takodje doprineti rastu BDP-ja Srbije.

[ boccio @ 09.02.2011. 06:47 ] @
aaahahahahahaahahhahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahaha

joj, nije mi dobro, pao sam sa stolice.... BBUAAHAHAHAHAHAHAHAHAAHHAAHHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAAHHAHAHAHAHAHA

cek, dobro sam.... dobro sam...

UAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAAHHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA

uf... aj sad ozbiljno, covek je u stvari u pravu, kad bolje razmislim. Da me neko baci sa 350evra u Vlasotince, verovatno bih uspeo da rentam gajbu za te pare, hranim se ceo mesec i ko zna, mozda zavrsim i nekog Juga od cice kome ne treba da se vozikam... na plin, naravno.

Sa 350e u dzepu da sletim Wizz airom u Luton, nisam siguran da bih uspeo da stignem do centra londona, popunim rupu u zelucu i nekako docekam jutro u nekom hostelu.

Ali sve ovo zajedno ne menja cinjenicu koliko tezak politicki tendenciozan BS ovaj covek prica :))))))
[ Horvat I @ 09.02.2011. 07:00 ] @
Citat:
po čemu je prosečna zarada u Srbiji jednaka 1.100 evra, što je tek nešto manje nego u Sloveniji“.

Uzazid
[ X Files @ 09.02.2011. 07:13 ] @
Kad odete u Gorenje da kupite frižider od 300e, pozovite se na Kovačevića da vam ga daju za 100e.
[ Miroslav Jeftić @ 09.02.2011. 07:59 ] @
Lol, fail Neka za početak ode u Sloveniju i vidi kako se tamo živi i kako se ovde živi. Kakav pajac
[ Java Beograd @ 09.02.2011. 08:03 ] @
Baš sam mislio da pazarim novog Renoa Lagunu. Umesto oko 28.000 (primerak sa opremom koja mi je zapala za oko) sada ću moći da ga dobijem za 10.000 !

URA ! Bravo za genija ! Miladina Kovačevića za Nobelovu nagradu !
[ tdjokic @ 09.02.2011. 08:15 ] @
I ne samo to. Silom prilika mnogi ljudi zive nestandardne zivote. Neki nemaju nikakvu zaradu pa prekopavaju kontejnere. Neki su nesto bolje srece, pa imaju solidan novcani priliv i za njega mogu da kupe - sta? Trecerazrednu hranu (znam, znam - "nasa hrana je najbolja na svetu", samo sto nju mogu da podnose izuzetno jaki i zdravi ljudi, po sistemu "do 30-e Srbin muci svoj zeludac, posle se uloge promene") ili cak ni to.

Tu i tamo budu nestasice osnovnih artikala (zejtin, mleko...) ali medalja ima i drugo lice, ono skriveno. Mnogi artikli zu veoma, veoma loseg kvaliteta. Posto se o ukusima ne raspravlja, ljudi su izmislili zakone i laboratorije. Ali, recimo kupis konzervu kuvanog pasulja (sa kobasicom? zaboravio sam), otvoris i krenes da jedes a ne moze - prvih nekoliko zrna nekuvano, sledeca kasika opet, i opet i opet. Istresemo sadrzinu cele konzerve na tanjir i pocnemo redom da pregledamo - 100% nekuvano, cela, tvrda zrna.

Ako neko kaze da je to mozda izolovani incident, slazem se. Taj tip greske se redje srece. Ali srecu se preterane kolicine soli, masti i mnogo cega drugog masovno.

Oko jedne od osnovnih namirnica - hleba, postoji takodje nesto sakriveno. Svi znaju da brinu samo o ceni hleba, ali ovo sto se ovde prodaje kao hleb bi u toj spomenutoj Sloveniji odmah bacili. Naravno, i pekari iz beogradskog Merkatora, koji su isli u Sloveniju na obuku, ne mogu da naprave hleb slovenackog kvaliteta jer je nase brasno neka misticna materija, nad kojom postoji neki "kolubarski" sindrom, melje se samo jedan kvalitet i tacka, a mlinovi su velike masine, mnogo rade i melju i zaradjuju, pa ti se tamo vec i 0,5% ustede vrlo poznaje. Nas hleb je kao da je napravljen od peska - dok je vlazan, jos i nekako, nakon par sati ili malo vise, osusi se i pretvara se u gomilu mrvica koje nista ne drzi zajedno. Slovenacki hleb je elasticne strukture i po par dana, ne raspada se. Posebno sto tamo ima nekoliko osnovnih, ali stvarnih vrsta, ne kao ovde da ga farbaju, a od tih osnovnih vrsta razlicite pekare prave jos niz podvrsta, pa imas da biras do mile volje. Tako je bar bilo do 1993 kad sam Sloveniju napustio silom prilika (bolest) a sumnjam da su u medjuvremenu zaboravili da peku hleb.

Ovde se svakog dana izmisli nova glupost, da bi se sakrila neka nova mucka i da bi se ljudi uverili da na praznoj polici stoji mleko, kvalitetan hleb, sveze ubran ZREO paradajz, itd. A sto da ne, moze im se, dok im dopustamo.
[ Azzrael @ 09.02.2011. 09:43 ] @
Citat:
Saradnik Ekonomskog instituta iz Beograda Miladin Kovačević

JBT, napenčugaš onog Briana, dobiješ $$$ startup i postaneš stručnjak za ekonomiju...
[ stil @ 09.02.2011. 10:12 ] @
http://www.sdpsrbije.org.rs/miladin-kovacevic/
[ Isak666 @ 09.02.2011. 10:17 ] @
^^

Podpredsednik SDPa.
Ok, sad ima logike.

Btw tih socijalistickih partija k'o pleve.
[ Igor Gajic @ 09.02.2011. 10:39 ] @
Radio za USAID tokom 2010. Hm.... A ko ono bese novi savetnik SNS-a ? Toliko o tome ko nas vodi ;)
[ Isak666 @ 09.02.2011. 10:51 ] @
^^
Moze za nas sa jeftinijim kartama pojasnjenje? ;)
[ Igor Gajic @ 09.02.2011. 10:59 ] @
Koliko mi je poznato novi savetnik SNS-a je Vilijem Montgomeri, bivsi ambasador US. I imas situaciju gde US vodi celu politiku zemlje i jos nas farbaju kako nam je jako dobro. Verovatno je i zato orao sa grba prerastao u obicnog papagaja ;)

Btw. Firma Stracon Security u njegovom vlasnistvu je bila savetnik Kostunice svojevremeno...

http://www.pescanik.net/content/view/6071/1388/
[ Isak666 @ 09.02.2011. 11:05 ] @
Hm...
Jedino gde sam nesto o tome nasao je Vidovdan i neki sajt po imenu Antisns.
Doduse, stoji da ga SNS placa da lobira za njih u SAD. I to 7 i po hiljada evra mesecno.
Malo smesno ;)

Verujem da kad neko zeli nekome da skrene paznju kako bi taj zeleo da neko vodi politiku da bi on to uradio suptilnije nego da postavi bivseg ambasadora za savetnika.
Npr preko Stracon Security-a :)

A ako je istina ovo za lobiranje - sta je lose da imas nekoga da lobira za tebe u najjacoj zemlji na planeti? ;)
[ Igor Gajic @ 09.02.2011. 11:09 ] @
@Isak

Nazalost on je isuvise veliki igrac na nasim prostorima da bi bilo puko lobiranje. Procitaj clanak u pescaniku. Jbt. covek maltene ima privatnu vojsku u Srbiji. 600 ljudi pod oruzjem.
[ Isak666 @ 09.02.2011. 11:14 ] @
Pa bas zato takvog lika sigurno SNS ne placa 7500€ mesecno da lobira.

Btw taj Montgomeri je odavno uzasao iz okvira obicnog diplomate na Balkanu.
Izgleda da se on dobro primio na lokalne obicaje poslovanja.
[ 101010 @ 09.02.2011. 12:08 ] @
Citat:
Igor Gajic
Btw. Firma Stracon Security u njegovom vlasnistvu ...

http://www.pescanik.net/content/view/6071/1388/

Aaaa pa zato radnicima u Stracon-u duguju izmedju 3-5 mesecnih plata (koje su ispod 200 evra), da rasipnistvom i izobiljem ne uvrede Sloveniju...
[ Igor Gajic @ 09.02.2011. 12:10 ] @
@101010

To pitaj vlasnika. Firme koje obezbedjuju su pune para Delta, Dunav osiguranje,...
[ burex @ 09.02.2011. 13:06 ] @
Citat:
Koliko mi je poznato novi savetnik SNS-a je Vilijem Montgomeri, bivsi ambasador US. I imas situaciju gde US vodi celu politiku zemlje i jos nas farbaju kako nam je jako dobro. Verovatno je i zato orao sa grba prerastao u obicnog papagaja ;)

Koliko mi se dalo primetiti, Montgomerija ni US neće zbog par skandala u kojima je učestvovao... a koliko sam upoznat, on je jedini ambasador koji je odlučio da ovde ostane i "zarađuje za 'leba".
[ boccio @ 09.02.2011. 15:55 ] @
Nisam izdrzao :D

http://www.njuz.net/bogati-poh...matskog-tripliranja-bogatstva/
[ robert63 @ 09.02.2011. 17:52 ] @
U Srbiji "Pametnim" izjavama NEMA Kraja !

--Kakva je OVO IDIOTARIJA !---Strašno !

Ovom narodu i "*ovno" da upakuješ u celofan,
-Poješče ga !--a da paket otvoriti neče !

Jel ste Vi gledali TV-ovih većeri, i ???

Koji je Stepen Ludila na SVIM Programima ???

Niko NE zna " Gde Je Pravi Put" ???

( Fiat,Beneton,Panasonic)--???

[ milivoje t @ 09.02.2011. 17:57 ] @
Ovakvi ljudi su kao ona julova plejada iz devedesetih, Matic itd. Iebe te, a onda zaie8ava, vredja inteligenciju. Ne mozes da ih ne mrzis.
[ Isak666 @ 09.02.2011. 18:27 ] @

Citat:
Na pitanje kako je saznao za informaciju da se imetak stranaca automatski utrostručuje čim prekorače granicu Srbije, Bono je rekao da je surfujući internetom preko svog signičr iPad tableta „boPad“ naleteo na analizu koja pokazuje da u Srbiji 350 evra vredi 1100 evra.

- Kada sam pročitao izjavu Miladina Kovačevića, rekao sam „Yeah, Yeah, Yeah, Yeaaaaaah!“ i smesta informaciju preneo svojoj ekipi. Gitarista Edž je već na putu ka Srbiji gde treba da se sastane sa ministrom policije Ivicom Dačićem, a uskoro stižem i ja! – rekao je uzbuđeni Bono za Njuz i dodao, – Naravno, ovo je striktli biznis, ne očekujte da će U2 držati koncert u Srbiji ikada.

lol
[ Yoba @ 09.02.2011. 19:01 ] @
kako mi je jutros skocio pritisak zbog ovo bs....mislim, da je pricao o +20% i ok...ali 300%...jbt...btw

Citat:

Ma nije čudo šta priča kad ni osnovnu matematiku ne zna.
"...sa prosečnom zaradom od oko 350 evra... onda se vidi da 37 evra u Srbiji vredi kao 100 evra u EU, „po čemu je prosečna zarada u Srbiji jednaka 1.100 evra...".
37:100=350:x x=(350.100)/37 x=945,95 a kod njega ispade 1.100
(Goran, 9. februar 2011 01:03)

...koja blamaza, jbte :-/
[ deedee6 @ 09.02.2011. 19:10 ] @
Vrh :) :)
Code:
„Šta me košta da uzmem srpsko državljanstvo,
 ako za iste pare mogu da dobijem tri pura veće sise!“

[ Marko Medojević @ 09.02.2011. 19:34 ] @
Izgleda da je sve teze i teze razlikovati vesti za njuz.net i sa ozbiljnih izvora. Prvo mrtvacke cipele kao humanitarna pomoc, a sada i ovo.
[ barakuda111 @ 09.02.2011. 20:12 ] @
...
"37 evra u Srbiji vredi kao 100 evra u EU, „po čemu je prosečna zarada u Srbiji jednaka 1.100 evra"

.
[ morihei ueshiba @ 09.02.2011. 20:13 ] @
Ja samo njuz i citam u zadnje vreme i sve mi je jasno
[ vladd @ 09.02.2011. 20:25 ] @
Za taj nas Ekonomski Institut, Cosa Nostra i Al Kaida zajedno, su obicno zabaviste

Kada se preslisa paleta eksperata, koji su se tako lepo namnozili u tom institutu, i kako su sredili srpsku ekonomiju, sve postaje jasno.
A doticna izjava dobija fantasticnu dimenziju Velikog Brata, koji propisuje kako ce, kada i koliko planeta da se okrece, bar u Srbiji..

Poz
[ Yoba @ 09.02.2011. 20:26 ] @
ja taj njuz ne mogu da smislim ochima...ne znam zasto se ljudi toliko odushevljavaju njime....niti je duhovit ni zanimlji, vishak vremena i lupanje rndom gluposti.....kvalitet duhovtisti mu je na nivou nikad izvini, blic stripa or somethin' like that....kao ljudi vole razlichite stvari, ok ;-)
[ Isak666 @ 09.02.2011. 20:47 ] @
Meni su dobri.
Nekad ima gluposti, ali nekad se i lepo iskidam od smeha.
Svidja mi se jer umeju nekad da upakuju "vest" da ne mozes da razlikujes od istine.

Sto i nije tako jako tesko u Srbiji, ali opet... :D
[ Dush0ica @ 09.02.2011. 21:39 ] @
[ barakuda111 @ 09.02.2011. 21:57 ] @
^ ROFL :D Super
[ 101010 @ 10.02.2011. 01:37 ] @
[ Devanagari @ 10.02.2011. 07:10 ] @
Citat:
Dush0ica: (…)

Sjajno čoveče, sjajno!!
[ jnk @ 11.02.2011. 09:03 ] @
ekonomski institut a.d. je firma u privatnom vlasništvu kupljena na privatizaciji i logično je da daje izjave kako im ko plati.
[ milance_kg @ 11.02.2011. 09:13 ] @
Citat:
jnk: ekonomski institut a.d. je firma u privatnom vlasništvu kupljena na privatizaciji i logično je da daje izjave kako im ko plati.

Bice da im dobro placaju, kad nastavljaju da izvaljuju ovakve zakljucke (ako Kurir ne laze) :

MILADIN KOVAČEVIĆ: SRBI, MNOGO JEDETE!

A podatak sa tog linka, neka statistika :

Citat:

Potrošnja životnih namirnica u Srbiji i EU po članu domaćinstva (u litrima i kilogramima)
Namirnica Srbija EU
Šećer 13,8 39
Svinjetina 16 42,3
Govedina 4 16,9
Živinsko meso 17,3 23
Jagnjetina 1,3 3
Ulje 11,3 17,5
Pomorandže 3,8 33
Sir 9,9 16,5

Edit :

Da ovi nisu slucajno pomrli od prezderavanja? :

LINK

[Ovu poruku je menjao milance_kg dana 11.02.2011. u 10:24 GMT+1]
[ mmix @ 11.02.2011. 11:08 ] @
Ovo sto je on pokusao da kaze zove se Penov efekat, samo soto ga je brate zacepio onako muski :) Nema sanse ni teorijske ni prakticne da je PPP odnos izmedju nas i slovenaca/ecvropljana ni 1:2 a kamoli jace od 1:3.

Nas GDPPPP je procenjen na $10,808 u 2010 (200% u odnosu na nominalni od $5280), a Slovenacki je $27,899 (114% u odnosu na $24,330)

E sad, nekom suludom matematikom mozes da kazes da jednim realnim dolarom u Srbiji mozes da kupis (u proseku) robu koja vredi $2 dok ce slovenac za tu robu dati nominalnih $1.75. Cak i u toj matematici njegova tvrdnja nije tacna jer onda 350evra ima kupovnu vrednost kao 615 evra u Sloveniji.

[ Nedeljko @ 11.02.2011. 11:36 ] @
Realno merilo je šta sa tim parama možeš da uradiš. U nekim zemljama imaju para, ali nemaju vremena da ih troše. Mi imamo vremena, ali nemamo para za trošenje.
[ barakuda111 @ 11.02.2011. 12:09 ] @
Ljudi se ustvari preterano izlazu zivotnim potrebama :)

A i to sa prosecnim platama je malo jaca matematika...
[ Miroslav Jeftić @ 11.02.2011. 12:19 ] @
Citat:
mmix: E sad, nekom suludom matematikom mozes da kazes da jednim realnim dolarom u Srbiji mozes da kupis (u proseku) robu koja vredi $2 dok ce slovenac za tu robu dati nominalnih $1.75. Cak i u toj matematici njegova tvrdnja nije tacna jer onda 350evra ima kupovnu vrednost kao 615 evra u Sloveniji.

Ma gde ima Moguće je da je kod nas jefitinije kupiti stan/kuću u Boru, Vranju, Leskovcu i slično nego bilo gde u Sloveniji, ali to ne znači da smo se 'usrećili' mnogo. A što se tiče hrane, pića, obuće, odeće, tu verovatno 615 evra u Srbiji ima vrednost kao 350 u inostranstvu.
[ mmix @ 11.02.2011. 12:26 ] @
Pa stavih (u proseku) u zagradi. PP parity se racuna kroz troskove zivota, to pored materijalnih potreba za hranom ukljucuje i troskove krova nad glavom (renta/mortgage) i nematerijalne nabavke tipa grejanja, vode, i slicno a ne ukljucuje consumer nabavke tipa kupovina kola i elektronike niti ukljucuje leisure (izlasci, godisnji odmori). To sto siromasnije nacije mahom postizu bolji komparativni PPP nije nista ni cudno ni posebno, tamo gde su manje plate manji su i troskovi "proizvodnje" osnovnih sredstava u meri u kojoj radna snaga utice na njih i u meri u kojoj nisu vezani za uvoz.

Sve u svemu, ta matematika nama ne znaci nista iz razloga sto i pored toga sto 1 evro (opet, u proseku) ovde vredi kao 1.75 evra u sloveniji kad prosecni slovenac ima mnogo vise nominalnih primanja od 1.75*nasa primanja Tako da ste za sve ostalo u pravu, nismo se bas usrecili ovom matematikom
[ boccio @ 11.02.2011. 13:18 ] @
Ne, ne, ne prica ovaj batica o tome... on je mnogo prozaicniji koliko ja vidim:
Citat:

- Kod nas je simptomatična pojava rasipništva, pa čak i u hrani! Zavisnici smo od obilne i masne hrane, koja prilično košta. Daću vam primer Holanđana - oni gala ručkom smatraju čorbicu i salatu s gauda sirom! A kod nas? Pogledajte kako ručaju siromašne porodice... Meso, iće, piće... To se gosti!

Genijalno :) Corbica i salata sa sirom.... Kakva bre GDP konverzija, kakve PPP hipoteze, lepo ti covek objasnio :))))))
[ milance_kg @ 11.02.2011. 13:24 ] @
Ne znam ja te njegove 'siromasne', a ja ove koje znam - jedu sta imaju :(
Zalosno je kad odu na neko veselje ili tako nesto, pa kao po nekom ranijem dogovoru
navale na hranu, zalosno, a sve lepo vidim....

Ovi su otisli u 'krivak' sa sopstvenom realnoscu i propagandom...
[ Igor Gajic @ 11.02.2011. 13:36 ] @
Kovacevic verovatno ima ovo na umu:

http://www.rustylime.com/show_article.php?id=1497

tako da bi ovo trebalo da bude nasa trpeza:

Mislim stvarno, rasipamo se neverovatno. Sunce ti zarko nisam ni znao da sam toliko arogantan kad spremim veceru za dvoje.

Predlazem da Srbi predju na Sungazing kao optimalnu ishranu.
http://en.wikipedia.org/wiki/Sungazing
[ milance_kg @ 11.02.2011. 13:59 ] @
Sad sam bio u nekoj nasoj lokalnoj prodavnici, prodavacica mi kaze od sutra secer 115!

Pa sunce mu, ima neko iz DE da mi potvrdi da je tamo cena 69 Euro cent?

Ovo nisam verovao da cenama zivotnih namirnica 'ladno prestizemo zapad !?

Zatim ona budalastina da na svetskoj berzi poskupljuje hrana...
Kao kad bi saudijcima podigao cenu benzina....

Otkupili psenicu po 10 din., a sad je prodaju po 30. I eto opravdanja!
[ Igor Gajic @ 11.02.2011. 14:02 ] @
@milance_kg

http://www.supermarktcheck.de/...l/raffinade-zucker/cat_id:2366

Takodje mozes da uporedjujes cene do mile volje

P.S. Secer se moze naci i za 59 Euro centi
[ milance_kg @ 11.02.2011. 14:13 ] @
Citat:
Igor Gajic: @milance_kg

http://www.supermarktcheck.de/...l/raffinade-zucker/cat_id:2366

Takodje mozes da uporedjujes cene do mile volje ;)

Odlicno, ima znaci od 0,59 do ...

Samo sto je to po kvalitetu, a ovde imamo samo jedan - onaj najgori!
Cena kao srednje-bolji u DE :)

p.s.

A taj svapski od .59 mislim da je bolji od naseg :)
[ Igor Gajic @ 11.02.2011. 14:16 ] @
Po ovoj racunici da nasih 100 E vredi kao 70E(odokativnom metodom) u Nemackoj

Lele...
[ milance_kg @ 11.02.2011. 14:58 ] @
Citat:
Igor Gajic: Po ovoj racunici da nasih 100 E vredi kao 70E(odokativnom metodom) u Nemackoj :D

Lele...

Znaci dolazimo do poraznog podatka nasuprot ovog 'strucnjaka' koji je kupio od
nekog cige na buvljaku diplomu, i jos ga doticni propitivao :),
da 100 evra u Srbiji su u Nemackoj min. 130, a ne 37 kako doticni tvrdi!

Bez raznih glupih analiza i sta ja znam, nego ono sto vidimo i osecamo
je stvarna slika, pa dragi forumasi izadjite iz svojih stanova i kuca pa
uporedite, a dao Bog ima dosta vas koji imate sa strane nekog, pa pitajte.

Prosle godine na moje cudjenje u MNE sam jeftinije za namirnice prolazio
za vreme odmora nego ovde u KG, a koji vazi za jeftiniji od BG.
[ jnk @ 11.02.2011. 22:36 ] @
Sve sve ali čorbica i salata sa gauda sirom... Čovek je u fazonu ne stidim se sramote.
[ Isak666 @ 17.02.2011. 21:52 ] @
Da se ispravim od pre dve strane http://www.elitemadzone.org/t422034-0#2806987

Moja procena je bila prilicno bedna -
Citat:
Nikolić plaća 7.500 evra mesečno za Montgomerijeve savete

http://www.blic.rs/Vesti/Polit...ecno-za-Montgomerijeve--savete

Prosto mi bilo slabo verovatno da takav lik radi za tu lovu.
Btw pohvala za Grobarovu pronicljivost.
[ Nothingman @ 18.02.2011. 14:57 ] @
Kada sam procitao Miladin Kovacevic, pomislio sam da je izjavu dao lik sto je pretukao onog decka u USA, pa sa laznim papirima zapalio za Srbiju, te nas kostao milionche dolara :)
[ Legionar_ @ 18.02.2011. 15:42 ] @
Ovo je stvarno jadno i zalosno,gde nas vodi ova vlast. Totalno su nam unistili zemlju ,pa sada daju neke nebulozne izjave po svim medijima koji su pod potpunom kontrolom stranaca i domacih poslušnika, svi privredni tokovi pod kontrolom stranog faktora - to cist model kolonijalnog kapitalizma. Sve što je profitabilno, prodato je ispod cene strancima, tome je služilo bombarovanje, sankcije, politicka i ekonomska izolacija (obaranje cene), zemlja je totalno ponizena i osiromasena radi lakseg upliva i podele plena. I onda neko izjavi kako smo mi ustvari bogati.

Ne znam dokle ce ovaj ponizeni narod da trpi - kad ce vise kuka i motika da proradi
[ Exodusbgd @ 19.02.2011. 00:48 ] @
Nego, šta li je komentar ovog vajnog eksperta na poziciju Srbije na listi prosečne potrošnje mleka, mesa i voća i povrća u Evropi???

Verovatno će reći: Ma to zaludni Evropljani jedu jedan tost i parče šunke za doručak, pozobaju neku kašu za ručak, a za večeru sve iz frižidera mukom kupljeno isprazne svojim kućnim ljubimcima...
[ marko37 @ 19.02.2011. 01:43 ] @
Ako se preselim u EU, menjam nick u marko100...
[ pisac @ 21.02.2011. 00:17 ] @
Čovek možda nije 100% u pravu, ali generalno je izneo nešto što nije lupetanje nego ima i priličnog osnova. Veća su lupetanja izneta ovde u ovoj temi od pojedinih diskutanata.

Cene raznih usluga su srazmerno skuplje koliko je i veća prosečna plata, tako da u tom pogledu nemate nikakav dobitak ako primate 1000€ u inostranstvu ili 350€ ovde, a stanarina i drugi slični troškovi su takođe tu negde. Sem toga, u razvijenijim zemljama postoji "običaj" države da svoje građane striktno primorava da plaćaju sve propisane dažbine, i to pri tome mnogo veći broj dažbina nego ovde i u adekvatno povećanom iznosu nego ovde, jer je tamo i birokratija (zajedno sa raznoraznim propisima i detaljima) daleko razvijenija i alavija nego ovde.

Ljudi odavde misle da ako odu u inostranstvo da imaju 3x veću platu, da će i 3x bolje da žive. Pa, to nije tačno, živeće možda 20-30% bolje u optimalnom slučaju, a lako im se može desiti da ne žive uopšte bolje već gore: nije sve u novcu, nešto (mnogo toga) je i u načinu života i u količini slobodnog vremena, i u komšijskim odnosima, i u deci koja se igraju u parku (ili se ne igraju uopšte i ne izlaze iz kuće), itd...

Doduše, kome se ceo lični svet vrti isključivo oko kupovine tehničke robe i letovanja na boljim mestima, i kome ništa drugo ljudsko nije bitno u život, taj će imati percepciju da bolje živi. Takvi i neka idu slobodno odavde , i neka ne dolaze ni slučajno na glasanje na novim izborima.
[ Legionar_ @ 21.02.2011. 01:41 ] @
Citat:
pisac: Ljudi odavde misle da ako odu u inostranstvo da imaju 3x veću platu, da će i 3x bolje da žive. Pa, to nije tačno, živeće možda 20-30% bolje u optimalnom slučaju, a lako im se može desiti da ne žive uopšte bolje već gore: nije sve u novcu, nešto (mnogo toga) je i u načinu života i u količini slobodnog vremena, i u komšijskim odnosima, i u deci koja se igraju u parku (ili se ne igraju uopšte i ne izlaze iz kuće), itd...

Mnogi misle da je u inostranstvu raj, a kad odu tamo uglavnom pronadju pakao i rintaju od jutra do mraka da plate sve obaveze i racune.
Ja sam se dosta dobro snasao u Nemackoj i solidno sam za zaradjivao, ali nije sve u novcu. Uvek mi je nesto nedostajalo i svih 15 godina koje sam proveo tamo osecao sam se vecito kao stranac. Tamo zivi neki svet bez duse, hladan, bezosecajan i nemilostiv. Za svoj interes su spremni da gaze preko drugih, pa i preko leseva ako zatreba. Deca nasih ljudi vec u drugoj generaciji zamuckuju srpski ili ga uopste ne znaju, a treca generacija se vec izmesala sa crncima, Arapima, Kinezima i ostalima tako da nema ni S od Srbina medju njima nema. Totalno su izgubili svoj nacionalni identitet.

Zlocinacko bombardovanje nase zemlje je u meni definitivno prelomilo odluku da se vratim tamo gde pripadam i gde su moji koreni. Sad mi je i vise nego jasno da se nisam pokajao i samo mogu da kazem kako mi je drago da zivim u zemlji gde se jos uvek neguju i cene tradicionalne porodicne vrednosti, gde nema gej parada i legalizacija kojekakvih droga, gde mogu bez problema da pomilujem prijateljevo dete na ulici da mu dam cokoladu na javnom mestu a da ne budem zigosan kao manijak i pedofil, jos mogu bezbedno da se prosetam i svako doba dana i noci po Beogradu bez straha da ce neko da me opljacka sto nije slucaj u mnogim velikim gradovima u inostranstvu, jos uvek jedemo zdravu hranu,a ne ono GM smece puno kojekakvih hormona.........itd.

Svidja mi se taj neki inat i anti-globalisticki duh koji poseduje nas narod. Jednostavno dobar deo nasih ljudi ne zele da budu robovi globalizma i novog svetskog poretka. To na zapadu vrlo dobro znaju i zato se svojski trude da nas upropaste, razorili su nam i rasparcali zemlju, preuzeli citavu ekonomiju u svoje ruke, ukinuli vojsku (vojske u pravom smislu mi nemamo), ispiraju mozak i uvaljuju kredite jadnim ljudima da se zaduze dozivotno sa kamatama koje su vece po nekoliko puta nego u njihovoj zemlji. Iscedise nas totalno i ne dozvoljavaju nam da se normalno razvijamo. Svaki nas pokusaj da se mrdnemo iz ovog zivog blata bude sabotiran, jer im se bolje isplati ovako da kupe ono sto hoce po ceni koju sami odrede. Jaka i zdrava Srbija im nikako nije u interesu.

Ali ne damo se mi preziveli smo sve i svasta pa cemo valjda i nekako sve njihove ucene i pritiske. Samo da njihove sluge koje su danas na vlasti srusimo pa ce nam valjda krenuti na bolje
[ Isak666 @ 21.02.2011. 01:56 ] @
Nesto mi govori da kad bih se kladio da nisi proveo 15 godina van Srbije - da bih dobio.

Sve neke uopstene price, koje prilicno nemaju veze sa zivotom.
Pa valjda bi znao da u toj zemlji gde si ziveo nije ni dozvoljena GM hrana?
Ili da treca generacija Srba jedva da postoji, a kamo li da se "stopila sa Arapima"?

A i ostalo ti skripi, samo mi kasno da se cimam i pisem.
Eto, daj mi odgovor bar za ovo sto sam ti spomenuo.

[ kandorus @ 21.02.2011. 04:13 ] @
Lik je u pravu. U Srbiji se rasipamo.

Evo moj primer:

Odem i kupim kilo teletine, dojurim do kuće i svrata ubacim u tiganj pola kile. No, već pri pečenju nešto mi je bilo sumnjivo. Sve se razjasnilo kad sam počeo da jedem. Ustanovio sam da se meso nemože pregristi. Kako god žvaćem meso se vrati u prvobitni oblik. Otprilike kao djon vojničkih cokula iz Čaplinovih filmova. Glad sam utolio presnim kupusom i šargarepom a odrezak sam bacio mačkama. Nakon opšte tuče, frkanja, mjaukanja i jurnjave s jednog na drugi kraj dvorišta, pentranja na bandere i padanja naglavalčke sa odreskom u zubima mačke su meso nekako raskomadale i počele zadovoljno da predu dok je moj prazan stomak krčao.

Eto kako sam se razbacivao "prvoklasnim" mesom za koje sam u EU mogao dobiti 3 puta više novaca. Šta je tek sa ostalima koji nisu štedljivi kao ja?

Inače statistike tipa 37/100 se u Zenu izbijaju lomljenjem bambusovih štapova po glavi statističara.