|
[ motoric @ 14.02.2011. 21:05 ] @
| Pored svih svetsko-evropskih budalastina mislim da je ovo sa burekom prevrsilo svaku meru.
Kako oni znaju koji se meni burek svidja?
Neko voli sa vise sira (npr. kao moja malenkost), neko sa manje pa shodno tome svako bira gde ce ga kupiti. Opet znam ljude koji vole prazan burek, dali to znaci da ovaj zadnji ne podleze HACCP-u (ma sta to znacilo) i kao takav se ne sme proizvoditi?
Ko to ima pravo prihvatiti i usvojiti i u cije ime?!!!
Zadiranje u ovakvu privatnost je nedopustivo i nema blage veze sa demokratijom.
Jevropo Gute Nacht... srbijo takodje... |
[ Isak666 @ 14.02.2011. 21:07 ] @
Odakle ti da se po HACCPu ne moze praviti burek bez sira?
[ Joker @ 14.02.2011. 21:29 ] @
Prvo bi dobro bilo saznati šta je u stvari HACCP.
Šta je HACCP Plan - HASAP sistem?
HACCP plan ili HASAP sistem za bezbednost hrane, je pisani program (plan) koji se sprovodi tokom svih procesa prijema, pripreme i serviranja (ili pakovanja) prehrambenih proizvoda.
Uvodjenje hasapa predstavlja stavljanje na papir sve ono što inače radite u ugostiteljskom objektu, samo malo ozbiljnije i odgovornije.
Sam naziv HACCP, je u Srbiji poznatiji kao HASAP.
Tako da se implementacija haccp-a prevodi i kao uvodjenje hasapa.
izvor: http://www.kreativneinovacije.com/hasap%20sistem.html
[ X Files @ 14.02.2011. 21:38 ] @
Kao što prethodnik reče, radi se o SISTEMSKOM pristupu poslu, a ne o količini sira i obliku bureka, kao što je pretenciozno na RTS-u pre neki dan preneto. Grubo rečeno, i ovo dvoje može da se definiše ako je potrebno ili bitno, što podrazumeva recimo dokumentovano praćenje ovih etapa.
HACCP u opimalnom slučaju podrazumeva da ako baba u Australiji slomi zub jedući pitu sa trešnjama, da se pronađe na kojoj je njivi u Srbiji ubran plod, ko ga je ubrao itd... [Ovaj slučaj se mislim jednom i desio]
[ Isak666 @ 14.02.2011. 21:41 ] @
Bilo bi odlicno kad bi pokretac teme imao bilo kakvo predznanje o onome sta pise, jer teme ne bi ni bilo.
Takodje, sire gledano, ne bi bilo lose da je tako i sa jednim brojem ljudi u Srbiji, da malo izadju iz kutije i da ne kontaju automatski, nego da ukljuce mozak.
Manje bi bilo dezurnih pljuvaca po svetsko-evropskim budalastinama kojima ne pada na pamet da konstatuju stepen svoje odgovornosti za s*anje u kojem se nalaze, a vise da ima ljudi koji bi da rade i zarade.
Ne moze se sabirati mudrost sa YT klipova i kvazi medijima koji svojim pisanjima i tendecioznim naslovima koketiraju upravo sa ovakvom grupom ljudi kojima je cilj da zapljunu nesto, makar to islo na njihovu stetu, ne kontajuci da je to realnost na vecem delu planete.
[ Black_eyed @ 14.02.2011. 22:19 ] @
Pravo pitanje je zasto osoba koja ocigledno ima izlaz na net, ne ode do googla i ukuca HACCP i procita sta pise o tome. Ne treba vise od 5 min. za osnovnu informaciju.
[ 3way @ 14.02.2011. 23:11 ] @
Sta imas protiv tacno odredjene i definisane molekularne strukture bureka?
[ Isak666 @ 14.02.2011. 23:22 ] @
Nemas ti pojma sta je HACCP.
On postoji u nekoj formi jednim delom kroz standarde proizvodnje i uslove prodaje u Srbiji, samo sto je razbijen kroz razlicite odredbe, a patriJote i borci protiv NWO nisu imali problem sa tim dok to nije doslo iz EU.
Sad je dopunjen i objedinjen u formi HACCPa, a akcenat je na kontroli ulaza sirovina, uslovu i temperaturama skladistenja, higijeni zaposlenih i svemu ostalom sto cuva tvoje d00pe od bahatih ljudi kod kojih se hranis.
Pod sistemom HACCP poznat je u USA i EU, dok pod imenom GOST-R je poznat u Rusiji i to vec decenijama.
Ta kuhinja iz koje tvoje misljenje dolazi ce sahraniti tu zemlju.
[ motoric @ 14.02.2011. 23:25 ] @
Dali bi vam smetalo da jednog dana izadje zakon i kaze; tim i tim danom nosicete carape te i te boje... ?
Pa naravno da ce te nositi zato sto tamo negde pise to i tako... nije mi jasno da nevidite sustinu ovakvih navlakusa.
[ Isak666 @ 14.02.2011. 23:27 ] @
Ako ti ne mozes da napravis razliku izmedju zakona koji definise zdravstvene rizike u masovnoj proizvodnji i zakona o nosenju carapa, onda tu nema sta da se prica.
Za takve je zakon da ga postuju, bez da se nesto pitaju.
I to sve po Leslijevim metodu.
[ motoric @ 14.02.2011. 23:34 ] @
Ma da, u pravu si, domaca pita sa sirom nema alternativu.
Tema resena, lock, delete, bitte...
[ Shadowed @ 15.02.2011. 00:03 ] @
Motoricu, prestani da troll-ujes.
[ anakin14 @ 15.02.2011. 03:09 ] @
ok je sto se tice standarda koji propisuju poreklo materijala, uslove u kojima se sprema i sve ostalo sto moze da utice da zdravlje krajnjeg potrosaca.
ono sto meni nije jasno je da neko odredjuje koliko ce grama mesa u burek neko da stavi jer to je stvar ukusa.
[ Exodusbgd @ 15.02.2011. 05:35 ] @
Citat: anakin14: ok je sto se tice standarda koji propisuju poreklo materijala, uslove u kojima se sprema i sve ostalo sto moze da utice da zdravlje krajnjeg potrosaca.
ono sto meni nije jasno je da neko odredjuje koliko ce grama mesa u burek neko da stavi jer to je stvar ukusa.
Sa ovim se u potpunosti slažem... Naravno da znam šta je HACCP sistem,i koje su sve njegove prednosti, i to podržavam, ali da neko određuje sastav određenog proizvoda - no way... Šta treba da imamo onda, stotine buregdžinica/pekara u Srbiji koje proizvode potpuno identičan burek? Ko bi to onda kupovao?
Isto su tu one administrativne gluposti nametnute regulativama EU (hvala Bogu, još uvek se ne primenjuju kod nas), gde se npr. krastavac koji nije prav ko motka tretira kao druga klasa.
[ milance_kg @ 15.02.2011. 06:56 ] @
"...da ako baba u Australiji slomi zub jedući pitu sa trešnjama, da se pronađe na kojoj je njivi u Srbiji ubran plod, ko ga je ubrao itd..."
Cekaj bre, jel' se tresnje beru bez kostica po tom HASAPKASAP-u :)
Birokratsko ludilo, otrgli se, pa bi sve nesto da regulisu, zavire, ispravljaju krive krastavce, toboz za nase dobro...
Kazu da dokon pop i jarice krstava.
p.s.
A ovi propisi oko krivih krastavaca, mogli bi da to primene na onu stvar,
pa tako da dobijemo sertifikovane svalere, da nam se ne desava da
su navijaci krivi za sve i svasta :)
Izmislio da su ga tukli navijači da bi prikrio bračnu prevaru
Da je tako bilo, kad je naleteo muz doticne, nas junak lepo izvadi sertifikat i potvrdi
da je na 'poslu' sasvim regularno i po zakonu :)
[Ovu poruku je menjao milance_kg dana 15.02.2011. u 08:09 GMT+1]
[ stil @ 15.02.2011. 07:22 ] @
Da se ne ponavljam.
Šta je HACCP standard? 24.07.2010
Ukratko:
To nema blage veze sa onim što vi govorite.
[ milance_kg @ 15.02.2011. 07:28 ] @
Slazem se ja, slazem... napredak...
Nego kako cemo da standardizujemo hranu iz kontejnera, posto je tedencija
da mnogi se hrane iz njih...
[ stil @ 15.02.2011. 07:35 ] @
Trole ti li si ?
[ milance_kg @ 15.02.2011. 07:38 ] @
:))))) - no comment.
Nego hocemo li praviti kontejnere sa zvezdicama, dedinjski odmah 5!
(ima predstava, mogli bi da je prilagode za ova vremena posle jedne decenije,
primerenija je vremenu i dogadjajima).
[ stil @ 15.02.2011. 07:58 ] @
.
[ Predrag Supurovic @ 15.02.2011. 08:03 ] @
Sveje to fino na papiru ali služi smao da se uzmu pare.
U praksi, u radnjama koje imaju HACCP i dalje ista osoba sprema hranu, pakuje, naplaćuje, a usput i čisti pod...
[ milance_kg @ 15.02.2011. 08:06 ] @
@stil
Zao mi je, ali licis mi na ono dete koje je namcorasto, pa kad neko nece kako
ono hoce, a ono se duri, besni i naziva ostale pogrdnim imenima.
A onda ga drustvo uzme na zez :)
[ vladd @ 15.02.2011. 08:59 ] @
Hasap je birokratsko pro5eravanje, najobicnije, a balade o zdravlju i uspesnom poslovanju su navlaka za budale.
Kada birokrate ispisu sitne propise, eto nece biti bolesti, osim ako se neka septicka firma ne doseti, da malo vise otrova stavi u pesticide ili zivotinjsku hranu..
A privatniku, dok ispuni sve satro norme, dok mu legnu inspekcije na ledja, nema sanse da nije kod banke u kreditima do guse, a onda sva proizvodnja sluzi da placa kamate.
Eto, Burek se mlati na Balkanu stotinama godina, pa ako se trziste nije samo izregulisalo, definisalo kvalitet, ne znam da li moze Mc Donalds da napravi bolji burek , po hasapima i propisima.
Serpa mora da zagori, da bi neka jela bila vrhunska...i odhranila junake
Poz
[ Isak666 @ 15.02.2011. 09:42 ] @
^^
Problem je sto ti kontas upravo u tim okvirima koje navodis - nekih malih prcvarnica na Balkanu koje mlate burek.
Taj standard postoji zbog toga sto hrana odavno nije nesto sto se proizvodi, distribuira i konzumira u svojim komsilucima gde se sve zna ko je ko i sta pravi. On postoji zbog onog lika sto sam ranije linkovao sto izvozi tone bureka u EU dok vi filozofirate kako vam je neko drugi kriv jer ti nije dobro.
Zasto mislis da ces uskoro jesti nesto iz pekare sto je ta pekara sama pekla?
Zasto mislis da kad bude finansijski isplativo i sa manje birokratije nece poceti pekare da uvoze polugotove proizvode iz Madjarske, Bugarske, Bosne, Kosova ili nedajboze - da neko iz Srbije izveze tamo polugotov burek kao sto radi taj tip za EU?
Tu gde zivim retko koja pekara sama priprema svoje proizvode, a one koje rade to - kostaju malo vise i tako treba i da bude.
HACCP ne odredjuje dati moras da stavis 67% sira i da on bude deb'o, nego odredjuje minimum sadrzaja da bi se nesto nazvalo onako kako se oficijelno na cenovniko naziva.
I to nije zbog vas koji kupujete burek na cosku, pa znate, nego zbog tih koji narucuju te proizvode i nemaju vremena i para da cekaju hoce li taj sto dostavlja robu stvarno i dostaviti to ste je poruceno.
I to ne pravi problem ni jednom pekaru, kao sto je navedeno u nekom linku sto ostavih o udruzenju malih pekara jer se ta minimalna suma i postuje iz logicnih razloga, niti je nesto novo u Srbiji da se odredjuje minimalna ili maksimalna kolicina necega u necemu.
Ali je to nesto novo za one koje to ne zanima zbog njene sustine, nego zbog svog politickog ubedjenja i vizije realnosti pa sve koriste -pa i fckn burek- da poentiraju na temu uticaja NWOa.
Takva standardizacija u onoj ili ovoj formi postoji u EU, SAD i Rusiji kao obavezna (u Kini mislim ne jos a ne verujem ni da ce skoro), pa sad ti stavi prst na celu kako mislis da im serviras pricu srpskih balkanskih teglitelja bureka i kako mislis da im objasnis da tih par milijardi grese za razliku od od par miliona patriJota.
Treba li bi da budete sretni sto imate srece da ste tu gde ste i da kroz takvu jednu stvar iskoristiti sansu za pristup jednom takvom trzistu u vremenu kad hrana postaje skuplja, a oni koji mogu da je priuste u formi u kojoj je vi proizvodite postaju zahtevniji.
[Ovu poruku je menjao Isak666 dana 15.02.2011. u 10:53 GMT+1]
[ stil @ 15.02.2011. 09:59 ] @
Citat: Zaključak
Suština primene HaCCP-sistema je u preventivnom delovanju.
HACCP sistem se sastoji od dve osnovne komponente:
- HA - predstavlja analizu rizika, odnosno identifikaciju opasnosti u svakoj fazi procesa proizvodnje hrane i procenu značaja tih opasnosti za ljudsko zdravlje.
- CCP (kritične kontrolne tačke) - predstavljaju faze u proizvodnji u kojima se može kontrolisati, sprečiti ili eliminisati rizik po bezbednost hrane, ili njihov uticaj svesti na prihvatljiv nivo.
Uspeh HACCP-sistema zavisi od obrazovanja i obuke zaposlenih.
http://www.hasapstandard.com/zakljucak.html
Tim standardom se ne definiše ukus i sastav prizvoda. Više sira manje sira. Tim standardom se definiše kvalitet tih namirnica , da se ne zaraziš salmonelom i da se ne otruješ zato što je neko iznad lonca stavio kesu sa mišomorom pa je malo slučajno začinio ono što se kuva, kad je dunula promaja. Plastično objašnjenje.
Obavezno pranje ruku i zdravstveni pregledi radnika, to ne ispunjavaš ostaješ bez sertifikata i slikaj se sa poslom.
[ barakuda111 @ 15.02.2011. 11:03 ] @
Neznam za vas ali meni nije ni malo prijatno kad dobijem trovanje hranom. Grcevi u stomaku i ostale propratne pojave mi nece nedostajati.
Kada je meso za burek pokvareno, da li se vise isplati baciti ga ili dobro zabiberiti da se neoseca? Imao sam dosta takvih iskustava sa zabiberenom hranom, e zato tu stoku treba regulisati.
A vi ostali drugovi trolovi, ako vam neodgovara gajite sami svoju hranu punu parazita a mene iskljucite iz tog lanca ishrane.
[ milance_kg @ 15.02.2011. 11:03 ] @
A jeste li vi culi za sanitarnu inspekciju?
Lep je posao izmisljati rupe na saksiji.
Ne brinem ja zbog njih sto po ceo dan mogu da izmisljaju iste te rupe,
nego zbog onih kojima to poture uzimaju zdravo za gotovo :)
p.s.
Bila nekad neka socijalisticka omladina, pa sad demokratska, neka liberlana...
A sto im je zajednicko grakcu u glas ono sto im kazu da grakcu :)
[ vladd @ 15.02.2011. 11:13 ] @
Citat: Isak666: ^^
Problem je sto ti kontas upravo u tim okvirima koje navodis - nekih malih prcvarnica na Balkanu koje mlate burek.
Veci je izgleda problem sto znam sta je HASAP , i otprilike cemu sluzi.. ali ne u prezentovanom smislu.
Tako identicno se mogu propisati i kucne reference i propisi, boze moj, vazno je zdravlje gradjana, i da kuhinja mora da ima ovo ili ono, ne moze se u istoj serpi kuvati pasulj i sargarepa ..
evo i sanducici za postu, ne mogu se primati zdrava i kvalitetna pisma, ili pendzeri, jbga, moraju da budu energetski efikasni
Birokratija je sustina, a to sto se misli da upornim spominjanjem "patriJotizma", neko sebi dodeli "modernu" notu, ni ta fora ne prolazi..
Razumes, prosto zamajavanje NE PROLAZI, ni poturanjem necega PROGLASNOG "losim" tipa nekakvog zaostalog, primitivnog patriotizma(prepozneje se po istaknutom slovu J), ni poturanjem "briznih" propisa, kojima je jedini cilj bujanje birokratije regulative i sistema pritisaka i kazni.
Jednostavno..SLOBODA nadje put, makar se birokratija samourusila..
Nakotismo se na planeti i bez Hasapa, i pored vakcina i strasnih boljki..
Elem, buregdzinice su nas odhranile, uglavnom vrhunski, i HVALA im , a prodane duse...mogu da pi(u)su propise
Poz
[ stil @ 15.02.2011. 11:24 ] @
Pa šta znam. To ti je kao u vojsci. Postoji procedura za sve. I to ne da zato što se nekom ćefnulo tako već da ne bi odleteo u vazduh ako nestručno rukuješ sredstvima. Tako i ovde, neispravno rukovanje hranom može da ubije mušteriju. Nije to što se je mušteriji tako došlo već što joj je život mio.
[ p3j4 @ 15.02.2011. 11:27 ] @
Onaj ko hoće da izvozi u EU i druge zemlje gde važi HACCP standard, on će to sam i da ispuni, jer mu je to u interesu.
Ne vidim kako će obaveza uvođenja standarda svima u Srbiji da pod obavezno unapredi zdravlje njenih građana. Sve što će se desiti je poskupljenje poslovanja preduzetnicima i malim preduzećima orijentisanim na domaće tržište.
Ah, da, naravno... standard će obezbediti i posao brojnim ovlašćenim mrsomudima koji će držati kurseve i obuku, a ne treba zaboraviti ni brojne megatrend stručnjake koji će raditi po firmama na implementaciji, kao ni stručno obučene inspektore koji će vršiti kontrolu. I sve to preko leđa privatnika
Citat: stil: Obavezno pranje ruku i zdravstveni pregledi radnika, to ne ispunjavaš ostaješ bez sertifikata i slikaj se sa poslom.
Zar ovo već sada i bez HACCP standarda nije norma u Srbiji? Zar već sada ne postoji higijenski minimum i sanitarna knjižica za radnike koji rade sa hranom i čitav niz propisa o čuvanju i pripremi hrane? Naravno da postoji. Samo meni se čini da problem Srbije nije u nepostojanju potrebnih propisa već u njihovoj primeni.
Pravi problem je u korupciji. I dokle god ovo društvo ozbiljno ne reši da se obračuna sa korupcijom i svede je na meru u kojoj je zastupljena i u EU, nema ovde ništa od boljitka, ali ni zdravlja (što je tema diskusije).
Dokle god neko može da legalno i na veliko uveze neko s*anje od hrane, koje je smatra za otpadom u toj istoj EU, tako što će da podmiti nadležne službe, džaba nama svi HASAPI i ostali standardi ovoga sveta da nam "štite zdravlje".
Prema tome, u našim uslovima ovo jeste proseravanje, i ja sam isključivo zato protivnik istog, kao i svakog drugog birokratskog proseravanja, jer će i taj HACCP, kao i svi ostali propisi ovde postati, i u velikoj meri ostati mrtvo slovo na papiru.
A oni koji slepo podržavaju svaki novi idiotluk birokratije bez razmišljanja su i sami idioti. I nema to nikakve veze ni sa patriJotizmom, NWO, Kinezima niti bilo čim drugim...
Jer možemo mi staru babu da šminkamo kakvom god hoćemo kozmetikom, pa i onom Garnier, ali neće ona odjednom postati devojka. Baba ostaje baba.
Dakle, prvo rešiti problem korupcije, pa ćemo se lako dogovoriti za sve ostalo.
poz
[ milance_kg @ 15.02.2011. 11:33 ] @
Citat: stil: Pa šta znam. To ti je kao u vojsci. Postoji procedura za sve. I to ne da zato što se nekom ćefnulo tako već da ne bi odleteo u vazduh ako nestručno rukuješ sredstvima. Tako i ovde, neispravno rukovanje hranom može da ubije mušteriju. Nije to što se je mušteriji tako došlo već što joj je život mio.
E vidis, vojsku si spomenuo (nadam se da si sluzio istu, pa znas).
Procedure su itekako potrebne kad se radi sa eksplozivom, pa svaki
komandir treba da ima podsetnik (ja sam cak iste pisao), pa
'prostorija' gde se izvodi vezba da je propisno obelezena, osigurana,...
Ali ima onaj veci deo u zivotu i vremenu jednog vojnika gde se ne susrece
sa takvim situacijama i prilikama, ali opet podleze raznim propisima, zaduzenjima, ....
Samo da ne bi mislio, vojsci ne treba misleci vojnik :)
Sad samo ovo konvertuj na ovaj nas civilni zivot, zar ti se ne cini da to pravilo pokusavaju birokrate da sprovedu
i nad obicnim gradjanima?
[ dava @ 15.02.2011. 11:35 ] @
E to i ja htjedoh reći. Sanitarna inspekcija se bavi svim ovim stvarima koje je Isak666 naveo. A to ako neko zakida na mesu ili siru, pa tržište će samo regulisati takve.
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|