[ iizuzetan @ 16.02.2011. 11:22 ] @
Ovako, ja vise ne kupujem med u teglama jer je 99% to falsifikat. Mdjutim volim med i zelim ga kupovati ali ipak ne zelim buckurise te zato hocu kupovati ceo ram sa sacem bez centrifuge i drugih gluposti.

Naravno bicu prisutan sa vama pored kosnice kad vadimo ram da bih se na licu mesta uverio da ne varate.

Da li neko zeli tako da mi proda i po kojoj ceni bi to zavrsili? Znam da ce to kostati skupo jer ipak pravi med cuvate za svoju decu a tudju trujete ali eto spreman sam da platim koliko kosta. Voleo bih da mi ovde u ovoj temi date ponude pa ko da najmanju cenu sastacemo se i platicu.

Takodje neka mi neko kaze koliko kosta cela kosnica puna meda, znaci nebitno da li kosta 100, 400 ili 800 evra.
[ Isak666 @ 16.02.2011. 11:28 ] @
Pravi med se cuva samo za clanove masonskih loza i njihovu decu.
Nije u pitanju novac, jbg.
[ stewuss je @ 16.02.2011. 11:49 ] @
Nemoj tako, budi iskren..
U pitanju je pcelinji lobi.
[ Java Beograd @ 16.02.2011. 11:53 ] @
@iizuzetan
Vidi se da nisi detaljno proučio onu staru temu oko meda.

Šta se radi ? Umesto da se pčele odvedu na "pašu" kad cveta bagrem ili lipa, ili livada, pčelama se neposredno ispred košnice stavi velika posuda istopljenog šećera. Onda vredne pčelice naravno naprave med, ali njegov kvalitet ni iz daleka nije jednak onom koji se dobije na pravoj paši. Dakle, med je pravi, ništa falsifikat, videćeš kako ga pčelar vadi iz košnice - ali džaba, opet je bezvredan.

Šta ti ostaje ? Da med kupuješ baš od nekog prijatelja za koga 100% znaš da izvodi pčele na pašu. Onda možeš i u tegli od njega da kupiš, svejedno je.
[ 3way @ 16.02.2011. 11:57 ] @
Citat:
Java Beograd:Da med kupuješ baš od nekog prijatelja za koga 100% znaš da izvodi pčele na pašu.

E jes, al otkud on zna da ta lipa nije navodnjavana nekim otrovima ili gde pcele idu kada idu na pasu?
[ Darko Nedeljković @ 16.02.2011. 12:15 ] @
@3way
Pcele se hrane istim tim polenom, a veoma su osetljive zivotinjice, pa ako pokupe neki otrov onda i same uginu.

@iizuzetan
Nema ti spasa nego da postanes pcelar :)
Ako neces, mogu da ti nadjem kosnicu sa medom, ali ne sad, pcele se jos i ne izvode na pasu a prvo cedjenje meda je tamo pocetkom leta. Zimi nema polena, pa jedino ako hoces neko ovaj od secera da ti proda?
[ Java Beograd @ 16.02.2011. 12:20 ] @
Citat:
Darko Nedeljković:@iizuzetan
Nema ti spasa nego da postanes pcelar :)

To je pravi savet !
[ 3way @ 16.02.2011. 12:28 ] @
Samo da mu neko ne podmetne genetski izmenjene pcele..
[ cyofee @ 16.02.2011. 13:42 ] @
Citat:
Isak666: Pravi med se cuva samo za clanove masonskih loza i njihovu decu.
Nije u pitanju novac, jbg.

Ovo potpisujem i potvrđujem iz ličnog iskustva.
[ ironman @ 16.02.2011. 13:58 ] @
Citat:
iizuzetan: Ovako, ja vise ne kupujem med u teglama jer je 99% to falsifikat. Mdjutim volim med i zelim ga kupovati ali ipak ne zelim buckurise te zato hocu kupovati ceo ram sa sacem bez centrifuge i drugih gluposti.

Naravno bicu prisutan sa vama pored kosnice kad vadimo ram da bih se na licu mesta uverio da ne varate.

Da li neko zeli tako da mi proda i po kojoj ceni bi to zavrsili? Znam da ce to kostati skupo jer ipak pravi med cuvate za svoju decu a tudju trujete ali eto spreman sam da platim koliko kosta. Voleo bih da mi ovde u ovoj temi date ponude pa ko da najmanju cenu sastacemo se i platicu.

Takodje neka mi neko kaze koliko kosta cela kosnica puna meda, znaci nebitno da li kosta 100, 400 ili 800 evra.

Evo meni bas treba jedan takav, da mi otklapa ramove i vrti centifugu.
Ostavi broj da te nazove kad bude medobranje.
Dobices gratis koju teglu, ovaj ram meda!
[ Java Beograd @ 16.02.2011. 14:13 ] @
Citat:
ironman: Evo meni bas treba jedan takav, da mi otklapa ramove i vrti centifugu.
Ostavi broj da te nazove kad bude medobranje.
Dobices gratis koju teglu, ovaj ram meda!

Evo zašto volim forume !
Moderatoru: lock !
[ Pirossi @ 16.02.2011. 14:45 ] @
mislim da ne može čovek da bude siguran sve dok ne isprati svaku pčelu na ispašu i nazad.

i da, umalo da zaboravim.
dok neko drugi ne postavi, obavezno ove reči mudrosti:

[ ArsenLupen @ 16.02.2011. 14:54 ] @
Ja cu ti prodati cim krene sezona, ali moras da me ubedis da nisi iz komunalne ili neketamodruge inspekcije, pa da mi napises prijavu za neplacanje poreza.

(http://www.elitesecurity.org/t422305-0)
[ iizuzetan @ 16.02.2011. 18:41 ] @
Citat:
Darko Nedeljković:Ako neces, mogu da ti nadjem kosnicu sa medom, ali ne sad, pcele se jos i ne izvode na pasu a prvo cedjenje meda je tamo pocetkom leta. Zimi nema polena, pa jedino ako hoces neko ovaj od secera da ti proda?

Eto dokaza da se mucka sa medom!!! Pa ako se sad ne bere med iz kosnica kako onda pijace su pune i prodavnice sa medom??? Elem stvarno mi nikad nije bilo jasno kako to moj komsija koji ima oko 10 kosnica godisnje kaze proda po tonu meda. Mislim stvarno nikad mi nije islo u glavu kako to sa 10 kosnica se nabere tona meda???
[ Vukan Karadžić @ 16.02.2011. 19:38 ] @
Pogledaj dobro ispod kosnice. Sigurno pise "Made in Japan". ;)
[ Darko Nedeljković @ 16.02.2011. 22:00 ] @
Citat:
iizuzetan: Eto dokaza da se mucka sa medom!!! Pa ako se sad ne bere med iz kosnica kako onda pijace su pune i prodavnice sa medom???

Po istoj logici se mucka i sa hlebom - poslednja zetva bila u junu 2010, a pekare kao jos pune hleba, gde to moze
[ scorpion13 @ 16.02.2011. 23:04 ] @
pa vidi ovako, posto se bavim pcelarstvom, dozbolicu ti da u mom pcelinjaku svakoj pojedinacnoj pceli postavis po jedan lokator, da u svakom trenutku vidis gde idu na pasu i sta skupljaju. med cu da ti dam besplatno, ako nabavis oko 50 000 lokatora po kosnici i SVAKOJ POJEDINACNOJ PCELI STAVIS PO JEDAN!!
[ ArsenLupen @ 16.02.2011. 23:14 ] @
Ma ja i dalje mislim da je navlakusa i da pokretac teme radi za neku inspekciju...
[ Pirossi @ 17.02.2011. 02:41 ] @
a niko nije primetio nebulozu u naslovu.
ili je "med" ili je nazovi med.
nazovi "med" je logička besmislica tj. ako već imaš znake navoda ne treba ti ovaj pridev izveden iz glagola (šta li?).

drugo je l' taj nazovi med samo u teglama ili ga pakuju i u burad i tako veću ambalažu?

i treće - ni tegle nisu što su nekad bile.
[ ArsenLupen @ 17.02.2011. 03:06 ] @
Citat:
Pirossi: a niko nije primetio nebulozu u naslovu.

Hoce to od loseg meda.
[ iizuzetan @ 17.02.2011. 12:22 ] @
Dobro dobro bajni proizvodjaci meda hajde vi meni lepo kazite prinos po prosecnoj kosnici koliki je? Znaci OD toliko i toliko kilograma do toliko i toliko kilograma pa da vidimo kako to da 2000 pcelara u Srbiji i da recimo svako od njih u proseku (znaci obrati paznju prosek!) ima oko 30 kosnica. Takodje se zna da je bez mucke prosecan prinos godisnji meda po kosnici oko 15 Kg. Znaci sve skupa Srbija moze u vrh glave godisnje da proizvede pravog ne muckanog meda 40 X 2000 x 15 = 1200 tona. E sad ako se zna da svake godine Srbija izveze oko 1000 tona meda na zapadu odakle onda ovaj med po Srbiji, to jest kako je moguce da srbija u svako doba dana i noci ima na svakoj pijaci po nekoliko stotina kilograma meda, ima po nekoliko tona meda u svakom trenutku u rafovima svih prodavvnica po Srbiji i da pri tome izvozi 1000 tona (znaci i brojem i slovima HILJADU TONA) meda na zapad????? Ako dobro znamo da zapad ima strucne ljude koji tacno provale falsifikat onda se postavlja pitanje kakav je med po Srbiji u maloprodaji?? Iz svega ovoga se zakljucuje da se izvozi pravi med i ponesto se pojede u krugu porodice proizvodjaca a sav med koji je po pijacama i po rafovima u Srbiji je muskanje i kinesko.

Eto pa sad vi koji kupujete med po Srbiji u maloprodaji znajte da to nema veze sa medom i da nema u tim teglama ni 10 grama meda!!!

Neka vam je na dusi i na casti to sto varate ljude!
[ 3way @ 17.02.2011. 12:36 ] @
Citat:
iizuzetan:Ako dobro znamo da zapad ima strucne ljude koji tacno provale falsifikat onda se postavlja pitanje kakav je med po Srbiji u maloprodaji??

Jel su to oni sto provaljuju genetski modifikovanu hranu ili u pitanu slobodni strelci?
[ scorpion13 @ 17.02.2011. 12:47 ] @
odakle ti ti podaci da ima oko 15kg meda po kosnici, bas bi voleo da znam! inace, med mozes da vidis po boji sa koje je pase i da li je secerac ili ne, zatim je tu i brzina kristalizacije!
upoznaj se sa materijom pre nego sto otvoris ovakve teme!
inace ne mislim da je iz inspekcije, jer bi onda bar ultra malo, mega minimalno bio upoznat sa tematikom!
[ scorpion13 @ 17.02.2011. 12:51 ] @
inace moje pcele su genetski modifikovane, isto kao i vecina po Srbiji, velicine su prosecnog zmaja, ne skupljaju polen, nego cupaju cela stabla iz korena i dizu cele livade! kosnice su mi velicine brda ili omanje planine!
[ Isak666 @ 17.02.2011. 13:31 ] @
Izuzetni otvara teme ne da bi saznao nesto, nego da bi izneo svoje misljenje.
Da je drugacije, verovatno pitao to ovde http://www.elitemadzone.org/t3...li-nadopunjen-secernim-sirupom

Nema potrebe sad nesto tu obrazlagati, rezultat ce biti na kraju isti.
[ Horvat @ 17.02.2011. 15:31 ] @
al meni je fascinantno pitanje odakle sad med na pijacama :]
pa odakle jabuke sad na pijaca?:D
pcelari su navrcali med (izvrcali? kako li se vec kaze), stavili u tegle i te tegle polako iznose i prodaju, ne prodaju sve od jednom...

sad si me podsetio, idem da jedem useceran(kristalisan, ne onaj od secernog sirupa) med, malo da ga grebem, jer mi se ne "rastopljava" :]
[ times12 @ 18.02.2011. 10:58 ] @
Ja ovakvom liku koji ide djonom ne bih prodao kilo ni po 20 evra.

[ ironman @ 19.02.2011. 08:59 ] @
Poskupeo secer, sad ce i cena meda ici gore!
[ gigamg1 @ 19.02.2011. 18:14 ] @
evo moj zet se bavi time.
ali on ima svoj sistem. Zvizdukne dva puta i pcele dodju sa sve maskicama preko usta i higijenski navlakama na nogama i onda prvo pokazu hcccp sertifikat svaka ZASEBNO i svaka ti u posebnu teglu (naravno od hrastovine stare 120god) kane po kap meda i jos dobijes garanciju da ti nece biti nista narednih 80god sa sve pecatom i overom .
A to sto ti govoris, totalno te razumem! Kao sto je bio onaj lik za "stari guslar" rakijom (zozovacom) tako su sad svi pcelari. Uvoze iz galenike otpadne sirovine pa kuvaju u kadama med koji mesaju oslepljene device.
Svake godine sklope saradnju sa institutom u vinci, tu negde pred bozic pa onda bude dobra cesnica sa tim medom. Super je kad dodjes kasno iz provoda. Ne palis svetlo nego samo uzmes gajgerom merac pa nadjes casom. Kasnije ti izraste po neki novi ud... Meni licno je izrasla jos jedna ruka pa onda u jednoj ruci solja sa kafom, drugoj cigareta a trecom listam novine. Zgodno veoma

Zaneh se!
Daaaj covece, prekini paranoisati. Med je jedini 100% prirodni proizvod (pravi), secerni med mozes prepoznati ako si vec (koliko vidim) poznavalac.
Svako dobro i da nam das po jednu kasicicu ALI kasicica svaka mora imati sertifikat i tablicu sa sastojcima od koje je napravljena
Ranije se nije toliko marilo za tu neku cistocu hrane pa bilo svima dobro a od kada se toliko pazi na cistocu hrane sve nam (nazalost) puniji instituti za onkologiju...

[Ovu poruku je menjao gigamg1 dana 19.02.2011. u 20:07 GMT+1]
[ Pirossi @ 19.02.2011. 19:33 ] @
u najgorem slučaju ćeš dobiti ređi šećerni sirup pomešan sa medom.
od toga može samo šećer da ti skoči, da se otruješ nećeš sigurno.

ja svoj med dobijm iz tazbine. gust.
samo je prošle godine bila slabija ispaša pa su ih mešali a ja mešavinu bagremovog i cvetnog ne volim. ili jedno ili druga ali smešano ne.
[ iizuzetan @ 27.02.2011. 13:58 ] @
Evo jos jedan dokaz ocigledan da se manipulise i da se prodaje vestacki otrovni med!!!

60% a ako ne i 80% tegli meda je od bagremovog meda. Pa hiljadu mu gromova kako to da ima toliko drveta bagrema u Srbiji?? Po tom podatku 80% drveca svih sto rastu u srbiji je BAGREM!! Pa cekajte koga oni prave lude, pa jer neko zna , to jest jel neko nekad video ta bagremove sume?? Ima tu i tamo po neko drvce bagrema pored neke recice i to je sve.

Znaci eto i to je dokaz o prevari!!
[ Isak666 @ 27.02.2011. 14:07 ] @
Ako ne i 120% da je bagremov.
Idi na onu temu na svakodnevnici o medu, ima vise tekstova i postova o kvalitetu meda, ako te uopste to zanima.
[ gigamg1 @ 27.02.2011. 15:25 ] @
Citat:
iizuzetan:Ima tu i tamo po neko drvce bagrema pored neke recice i to je sve.

Izvini, jesi ti ikada bio nekom od mesta u Vojvodini? o.O
Jel znas da bagrem proraste gde god je neobradjeno zemljiste i koje nije korisceno tj gde covek ne zalazi cesto?
Iz betona jos nije ni jedan prorastao... Raspitaj se odakle su pcelari koji ti prodaju med na tezgama pa onda se seti da Srbija ima jos koje naseljeno zemljiste osim beograda...
Zadji malo u prirodu pa pogledaj koliko ima bagrema na sve strane. Bagrema ima vise nego bilo kojeg drveta u Srbiji.
Zato ima najvise bagremovog meda jer bagrema ima najvise. Sta sad treba da ti isece jednu granu procvetalu pa da ti donese i pusti pcele na nju...
Uostalom, ovo je neka sprdnja od teme, mogu se kladiti da onaj ko ju je napravio da ga stvarno ne zanima med nego sprdancija i ubijanje vremena
[ Shadowed @ 27.02.2011. 16:23 ] @
Citat:
gigamg1: Izvini, jesi ti ikada bio nekom od mesta u Vojvodini? o.O
Jel znas da bagrem proraste gde god je neobradjeno zemljiste i koje nije korisceno tj gde covek ne zalazi cesto?
Iz betona jos nije ni jedan prorastao... Raspitaj se odakle su pcelari koji ti prodaju med na tezgama pa onda se seti da Srbija ima jos koje naseljeno zemljiste osim beograda...

Ne vredi. Takvi slucajevi veruju da mleko nastaje u tetrapaku.
[ robert63 @ 27.02.2011. 16:43 ] @
Prirodni MED-----?????

Šta je to u Srbiji ???

U Zemlji Balkana ako pčele ne jedu šećer izginuče i neće da imaju snagu za novu zimu.

Zar je to nešto novo?--a Različito od Farme,Dvora,Parova i još koješta ???

Jel Vaš Daljinski može a da NEMA PINK Na Sebi ???

Da ne bi Daljinac Crkao ili TV-Pobrljavio ???

Ajte malko imajte sasosečanja sa uredjajima

NE Treba im činiti baš-baš- ono naj.gore !
[ fanfon @ 27.02.2011. 17:12 ] @
Secer se koristi samo za prihranu da bi se sacuvao jak roj kad pcelama nestane hrane preko zime, a istina je da je lazni(dobra kopija) i pravi med nemoguce prepoznati bez analize u laboratoriji.
[ flighter_022 @ 28.02.2011. 00:17 ] @
Po Nigeriji (a verujem i po ostatku Afrike) moze lako da se nadje med od divljih pcela, nefiltriran, samo nasut u boce.
[ gigamg1 @ 28.02.2011. 06:28 ] @
http://en.wikipedia.org/wiki/Africanized_bee

cek? to ove afrikanizovane? :D
[ geoboki @ 01.03.2011. 03:19 ] @
Citat:
Shadowed: Ne vredi. Takvi slucajevi veruju da mleko nastaje u tetrapaku.

I to samo od nasminkane kravice!

[ herzog @ 10.04.2011. 21:27 ] @
U poslednje vreme, nailazim na med katastrofalnog ukusa-okusa...................
[ dekster2 @ 10.04.2011. 22:10 ] @
>Da li je neko znao da za med i netrebaju PČELE.Može i od suncokreta.Jedino se još uvek drži slanina.
[ jandrino jato @ 10.04.2011. 22:42 ] @
liofilizujes med i nemas bojazni za pesticide itd...
[ dekster2 @ 10.04.2011. 22:51 ] @
Pa kako misliš u domaćoj radinosti.Zar to nije ipak za neki industrijski pogon.
[ jandrino jato @ 11.04.2011. 01:40 ] @
ja imam mali kucni liofilizator !!! od 0,75cm3
[ Orokusakii @ 14.05.2011. 22:26 ] @
Danas samo experti i poznavaoci mogu prepoznati lazni med po pijacama. Drug koji je zavrsio poljoprivredni fakultet na smeru tehnologija animalnih proizvoda kaze da je naisao na tako dobar recept za med koji, ne samo sto se ni po cemu ne moze rezlikovati od pravog, vec cak ima i svojstvo kristalizacije, taman da pomislis, ekstra, kupih pravu stvar, a ono ekstra macka u dzaku. Danas proizvodjaci meda u kadama imaju fakultete i vrlo dobro znaju sta rade, zato i kazem da treba biti poznavaoc pa prepoznati pravu stvar. Pretpostavljam da se treba drzati proverenih proizvodjaca. Ako ikoga zanima i treba mu prava stvar moze da se informise na sajtu: LINK
[ Keez-a @ 16.05.2011. 16:32 ] @
@jandrino jato: kol'ko ti vlage zaostaje u 0.75mc3 zapremini? Imas li predstavu koliko je "jednostavno" liofilizovati med, 'el si prob'o?
[ jandrino jato @ 20.09.2011. 23:00 ] @
probano jedno 20 puta ceo proces traje 18h ! i med bude potpuno suv! a ovo pitanje kol'ko ti vlage zaostaje u 0.75mc3 zapremini? ti ne razumem! u kom trenutku ?
[ cenja @ 21.09.2011. 11:06 ] @
Shta li to Vama prodaju po BG-u pa imate toliko predrasuda...
Prvo 15kg meda po koshnici??? ja ne znam odakle ti ta informacija! :) (smeh)
Ovo ti zavisi od tipa koshnica, koliko polunastavka, itd... da ne smaram. Bagremov med je najrasprostranjeniji jer je i najtrazeniji... Bagrema ima gde god hocesh, josh ako pchelari izvode pchele na pashu (Prevoze koshnice na odredjene lokacije) imaju duplo vece prinose. Na jugu mozesh kupiti kvalitetan i 100% prirodan med gde god pozelish. Uskoro cemo cale i ja otvoriti poljoprivredno gazdinstvo i baviti se pchelarstvom (bavimo se i sad ali za svoje potrebe) pa cu ti i ostaviti link, pa mozesh i sam da dodjesh da vidish kako se sve to radi. Mogu chak shta vishe da ti dam malo literature da prochitash pa onda da osudjujesh, zakljuchujesh i sl.
P.S. kako mogu da dodjem do tih genetsko modifikovanih pchela? ove moje mehanichke nishta ne valjaju... :P
[ tasicss @ 08.01.2012. 19:11 ] @
To sa secerom i jeste prevara, posle nekog vremena sam med se pretvori u secer, tj pocinje da se kristalise. Posto i mi volimo med poceli smo sami da gajimo pcele za sopstvene potrebe, ali posto su se kosnice nagomilale vremenom imam i za prodaju ali ne toliko koliko imaju drugi pcelari, na godisnjem nivou jedno 100kg za prodaju od cega 50% prodam brzo nakon vrcanja jer ga uzimaju ljudi koje poznajem tj prijatelji, ukoliko neko zeli da kupi pravi med to podvalcim jer moze da ga nosi i na analize i sta god hoce imam nesto malo za prodaju, u sta moze da bude 100% siguran da jede pravi med.