Cekajte, da vidimo.... Da li se smatra opasnim ovo:
Pit Bull Terier
ili ovo:
Bullterier
Kao sto vidite, to su dve skroz razlicite rase. Ja sam uvek mislio da je ovo drugo opasnije. Ko je u zabludi, ja ili oni?
[ Wi-Fi @ 17.02.2011. 00:54 ] @
Po reputaciji/urbanim legendama Pit Bull, a zapravo nijedan. Ali, imbecili donose odluke (a opet, neki drugi imbecili ih podrzavaju) tako da...
[ Darko Nedeljković @ 17.02.2011. 01:28 ] @
OK, hvala. Znaci, ovaj drugi je po svakom kriterijumu bezopasan. To me zanimalo.
[ Nabukodonosor @ 17.02.2011. 01:30 ] @
Boles'. Punish the deed not the breed. Ali vrlo je lako doskociti kretenima. Moj pas je npr. registrovan kao staford, iako je pit bull. Ne vidim zasto to ne moze svaki vlasnik da uradi.
EDIT: Sad tek odgledah onaj B92 video...ala se nalupao onaj "veterinar" na kraju. Mrtva dlaka bez sjaja. HAHA!
[ anakin14 @ 17.02.2011. 01:50 ] @
ja bih samo stavio obavezne korpe za ove malo krvolocnije pse.
[ Pirossi @ 17.02.2011. 02:38 ] @
ja bih zabranio pekinezere.
ta mi rasa posebno pogađa nerv.
[ Branko Santo @ 17.02.2011. 07:36 ] @
Korpe trebaju da imaju svi psi u svakom trenutku kada nisu u svom zatvorenom dvoristu.
[ Java Beograd @ 17.02.2011. 07:45 ] @
Boles' ili ne ja sam doživeo da pobesneli pit bul terijer (zdrav u veterinarskom smislu) kidiše na moje dete od 3 godina na savskom keju. Na svu sreću, vlasnik psa ga je dovoljno jako držao na uzici koja je takođe bila dovoljno jaka. Sreća. A ceo događaj se desio u letnje popodne, u tihoj i mirnoj šetnji. Pas ničim nije bio izazvan. Čak bio je na priličnoj udaljenosti. A kako je pseto u svom izvitoperenom mozgu skapiralo moje dete - ne znam i ne želim da znam.
Drugi događaj, opet ja, ali ovaj put mlađi sin. Sutomore '94, letnja bašta i lokalni bilmez crnogorac koji je u baštu došao sa pit bulom vidno ranjavanim u mnogim borbama. Iz samo njemu poznatog smisla za humor počinje da huška psa (?!) na nekog njegovog ortaka koji se približava bašti, ali u istom pravcu gde je moje dete. Pit bul, u svojoj pomućenoj svesti (od silnih ukrštanja rasa) se otrgne i pojuri. Sva sreća da sam u 2 sekunde uspeo da podignem sina na najbliži astal. Onda je idiot lokalac prišao i sa samo crnogorcima svojstvenim idiotskim kezom rekao "Ma ne bi on njega napao, hteo je da se igra !" Da sam u tom momentu imao pištolj, prosuo bih mozak i psetu i crnogorcu.
(Treba li reći da u ekološku državu više nisam kročio)
[ nkrgovic @ 17.02.2011. 08:19 ] @
Citat:
Java Beograd: Boles' ili ne ja sam doživeo da pobesneli pit bul terijer (zdrav u veterinarskom smislu) kidiše na moje dete od 3 godina na savskom keju. Na svu sreću, vlasnik psa ga je dovoljno jako držao na uzici koja je takođe bila dovoljno jaka. Sreća. A ceo događaj se desio u letnje popodne, u tihoj i mirnoj šetnji. Pas ničim nije bio izazvan. Čak bio je na priličnoj udaljenosti. A kako je pseto u svom izvitoperenom mozgu skapiralo moje dete - ne znam i ne želim da znam.
Izvini, ali ti ne znas da li je pas bio zdrav. Jos manje znas koji ga je krele drzao i kako.
Citat:
Drugi događaj, opet ja, ali ovaj put mlađi sin. Sutomore '94, letnja bašta i lokalni bilmez crnogorac koji je u baštu došao sa pit bulom vidno ranjavanim u mnogim borbama. Iz samo njemu poznatog smisla za humor počinje da huška psa (?!) na nekog njegovog ortaka koji se približava bašti, ali u istom pravcu gde je moje dete. Pit bul, u svojoj pomućenoj svesti (od silnih ukrštanja rasa) se otrgne i pojuri. Sva sreća da sam u 2 sekunde uspeo da podignem sina na najbliži astal. Onda je idiot lokalac prišao i sa samo crnogorcima svojstvenim idiotskim kezom rekao "Ma ne bi on njega napao, hteo je da se igra !" Da sam u tom momentu imao pištolj, prosuo bih mozak i psetu i crnogorcu.
Pas sa mnogobrojnim oziljcima a ti kazes da je pomucene svesti od ukrstanja.... Veruj da je i mesanac bio bi pomucene svesti da ga je neko terao na tako nesto kao sto su "borbe pasa".
Ponasanje psa je 1% posledica rase, ako i toliko. Istina je da postoje neke stvari koje su svakoj rasi urodjene, ali to je samo osnova - najveci deo koji psa cini takvim kavim jeste je okruzenje. Ono sto je urodjeno je npr. da ce pticar da markira ptice - ali ako ne nauci, nece ih napadati, nece ih donositi, nece... nece nista vise od toga. Isto kao sto ces ti biti rodjen npr. levoruk - ali neces imati urodjenu potrebu da lupas levi krose.
Nadam se da ce ta odluka biti opovrgnuta na sudu. Posle one krstace na ulazu u grad kragujevacke vlasti su se pokazale kao imbecilne, ali ovakve gluposti treba resavati.
Pametan nacin resavanja problema je uvodjene obaveznih zatvroskih kazni za sve koji ucestvuju u borbama pasa i spreciti ljude da od pasa cine agresivne zivotinje. A ne zabranjivati zivot psima.
[ flylord @ 17.02.2011. 08:26 ] @
Ovo me podseca na onaj cuveni nacin kako iskoreniti rasizam na svetu: tako sto pobijemo sve crnce :)
[ Java Beograd @ 17.02.2011. 08:35 ] @
Džabe vama sva ta akademska kvazilogička diskusija. Hipotetički: šta bi bilo kad bi bilo i kako bi bilo kad bi nešto drugo bilo a nešto drugo ne bi bilo. Ovo šta sam napisao, to sam doživeo.
Citat:
nkrgovic: ... Ponasanje psa je 1% posledica rase, ako i toliko. ...
Kako se nikad ne desi da neki vlasnik odgoji pudlicu ili pekinezera i stvori mu želju da rastrgne čoveka ? Kad na mene bode kidisao seter, koker, retriver ili bigl, možda ću promeniti mišljenje.
[Ovu poruku je menjao Java Beograd dana 17.02.2011. u 09:47 GMT+1]
[ ventura @ 17.02.2011. 09:00 ] @
Citat:
nkrgovic:
Izvini, ali ti ne znas da li je pas bio zdrav. Jos manje znas koji ga je krele drzao i kako.
A kako inače da zna?
Jel to nekome piše na čelu?
[ 3way @ 17.02.2011. 09:02 ] @
Citat:
Java Beograd:
Kako se nikad ne desi da neki vlasnik odgoji pudlicu ili pekinezera i stvori mu želju da rastrgne čoveka ?
Pekinezerima, civavama i ostalim pikavcima je to urodjeno, oni ne moraju da se odgajaju da budu besni.
[ nkrgovic @ 17.02.2011. 09:27 ] @
Citat:
Java Beograd: Džabe vama sva ta akademska kvazilogička diskusija. Hipotetički: šta bi bilo kad bi bilo i kako bi bilo kad bi nešto drugo bilo a nešto drugo ne bi bilo. Ovo šta sam napisao, to sam doživeo.
Kako se nikad ne desi da neki vlasnik odgoji pudlicu ili pekinezera i stvori mu želju da rastrgne čoveka ? Kad na mene bode kidisao seter, koker, retriver ili bigl, možda ću promeniti mišljenje.
[Ovu poruku je menjao Java Beograd dana 17.02.2011. u 09:47 GMT+1]
Na mene kidisao koker. Zena jos ima oziljke na ruci od terijera koga je ZNALA. Da, jednom me pojurio i doberman. Dva ili tri puta su me napadali i mesanci. Nema pravila.
Wow ! I šta ? Uplašio si se da će snagom ugriza vilice da ti iščupa ruku ?
[ 3way @ 17.02.2011. 09:57 ] @
Citat:
Java Beograd: Uplašio si se da će snagom ugriza vilice da ti iščupa ruku ?
U ovome je i poenta.
Nije pas opasan zato sto mu se dopada, nego zato sto je tako (ne)vaspitan,a ova rasa je posebno na tapetu zbog svoje snage i izgleda...ali ako cemo tako, pa onda treba zabraniti i sve ostale pse teze od 15 kg, jer oni i te kako umeju da budu opasni.
Jedino normalno resenje je ovo:
Citat:
Pametan nacin resavanja problema je uvodjene obaveznih zatvroskih kazni za sve koji ucestvuju u borbama pasa i spreciti ljude da od pasa cine agresivne zivotinje.
[ Darko_zed @ 17.02.2011. 10:02 ] @
Mozda ne njemu ali detetu od dve tri godine moze naneti opasne posledice ,jer sam bio pristan i jedva spasio dete od nekog obicnog dzukca koji je umalo odgrizao pola lica detetu koje je kasnije imalo 3-4 operacija .A dzukac je licio na retrivera umiljat i pitom
[ nkrgovic @ 17.02.2011. 10:02 ] @
Citat:
Java Beograd: Wow ! I šta ? Uplašio si se da će snagom ugriza vilice da ti iščupa ruku ?
Zasto mislis da sam se uopste uplasio? Samo kazem da ima agresivnih pasa svih rasa.
Citat:
3way:
Nije pas opasan zato sto mu se dopada, nego zato sto je tako (ne)vaspitan,a ova rasa je posebno na tapetu zbog svoje snage i izgleda...ali ako cemo tako, pa onda treba zabraniti i sve ostale pse teze od 15 kg, jer oni i te kako umeju da budu opasni.
Svi psi mogu da budu opasni. Agresivan pekinezer, ako te ujede, moze da ti osteti ahilovu tetivu. U nivuo mu je ociju, a nije zabavno da ti to ode.... Da ne pricam o tome sta sve moze da zivi u ustima jednog psa, a sto bi u tvom krvotoku moglo da napravi cirkus.
Ne postoji bezopasna vrsta pasa. Postoje samo normalni psi i zlostavljani psi. Jedno resenje je ovo koje sam naveo : naterati ljude da paze svoje pse. Drugo je ovo sto Java predlaze, a svodi se na onu "sto manje crnaca, to manje rasizma".
Pre nego sto me neko pita "a zasto predis crnce i pse, nisu ljudi i zivotinje isto", bez ulazenja u to ko ima kakvo misljenje o zivotinjama, nek pogleda prvo ovo : Reductio ad absurdum. U pitanju je validan logicki metod.
[ Nabukodonosor @ 17.02.2011. 10:14 ] @
@Java Beograd
Prvo sam kopirao jednu tvoju poruku, ali brate bez uvrede toliko si se nalupao na celoj temi da cu da ostanem ceo dan kopirajuci. Ali ako si iole pametan evo ti primer: jedan moj komsija je izuzetno agresivan, bije se po kafanama, pije, pravi probleme. Ajde da zabranimo LJUDE. Ili KAFANE. Sta mislis? Jesam li ja kriv sto je on kre*ten?! Sto mene neko da zabrani zbog njega?! Znam dosta vlasnika ovih pasa ciji su psi odgajani kao i moj pas, znaci ne napadaju bez razloga. Normalno da ces i ti kad te neko napadne ili ti zapreti da se branis. Tako i psi. To sto si ti po fizionomiji snazniji od nekog od 45kg i znas neke borilacke vestine, samo znaci da ces bez ikakvih problema da stupis u neki duel, dok ce neko sitan samo da se povuce i nece traziti probleme, iako nije on kriv. Tako je i kod pasa. Ja ti garantujem da bez problema i publica moze da se odgoji tako da napada sve redom oko sebe, ali iz zdravog razuma to nikome nije zanimljivo, pa se i ne radi. I nije pas kriv sto ga neki majmun tera u borbe. Bas me zanima kakav bi ti sutra bio da te neko tera da se svaki dan koljes sa nekim. Kazem ponovo, punish the deed not the breed.
[ zus @ 17.02.2011. 10:17 ] @
Evo šta na datu temu kaže Rade Dakić, internacionalni kinološki sudija
"Medjutim,ako pitate prave poznavaoce pasa,da li je moguce da jedna rasa ima u svojoj krvi osobinu da bezrazlozno napada ljude i"kasapi" decu,svakako ce vam odgovoriti da su to besmislice.Ni jedan pas ne napada bez razloga.Pas je uvek onakav kakav mu je gospodar,a na kraju krajeva,kao i medju ljudima ima nervno labilnih,ali to nije razlog da se citava rasa identifikuje sa pojedinim primercima.Ovome trba dodati naucna istrazivanja,koje je tokom 12 godina vrsilo Americko udruzenje za testiranje temperamenta i mentalnih osobina pasa.Psi razlicitih rasa su bili deo visegodisnjih eksperimenata, gde su bili podvrgnuti stresnim situacijama sa razlicitim stepenima stresa.Ispitano je 140 pasa i nakon istrazivanja napravljena je tabela.Na prvom mestu je (naravno u pozitivnom smislu) je Labrador Retriver gde je 90% pasa proslo test.Na drugom mestu je Sibirski Haski, gde je 88% pasa proslo, a vec na trecem mestu je, niko drugi do Pit Bull Terrier sa 83%.Treba napomenuti da su npr.Nemacki Ovcar i Rotweiller prosli sa78% i 77%, sto nedvosmisleno dokazuje da je Pit Bull Terrer svakako stabilan i razuman pas. S` druge strane, treba reci, da losem imidzu ove rase, osim zlonamernim i lose obavestenih novinara, najvise stete nanose neodgovorni ili najblaze receno losi vlasnici."
Ceo njegov tekst pod naslovom "Zver" ili "Srce od psa" možete pročitati ovde
[ llux @ 17.02.2011. 10:19 ] @
Onda se slazete da drzimo i lavove.
Kazu da je problem sto pojedine vrste pasa ubiju coveka a ove druge samo ujedaju
[ vilil1 @ 17.02.2011. 10:21 ] @
Zabraniti, nego sta. A vlasnike odrati kaznama. Iako po zakonu svaki veci pas mora biti na povocu, i imati korpu, 99% vlasnika to ne postuje. Valjda se dokazuju na taj nacin. Srecni su kada izvedu u setnju ljubimca, a ovaj isprepada nekog.
Ne moze se nikako reci da su sve vrste iste, i da samo od vlasnika zavisi da li je pas agresivan. Pit je tipican pas stvaran za borbu. Genetski modifikovan. :D
Takvih rasa ima dosta u svetu, a koliko ludilo vlada u njihovim glavama, dovoljno govori primer jedne od najagresivnijih vrsta koja je i istrebljena, jer su se muzjak i zenka radije do smrti borili, nego parili. "Cordoba Fighting Dog"
Pit je malo blaza varijanta, ali dovoljno agresivan da je zreo za zabranu.
[ Nabukodonosor @ 17.02.2011. 10:27 ] @
@vilil1
Lupas. Ako nisi procitao, evo ti procitaj opet. A ako jesi, i opet lupas, ja mislim da sa tobom nesto nije u redu, i mislim da bi tvoju rasu trebalo zabraniti, jer mi se ne svidjas, i kad te vidim na ulici prepadnem se. Odmah te zabraniti!!!
Citat:
"Medjutim,ako pitate prave poznavaoce pasa,da li je moguce da jedna rasa ima u svojoj krvi osobinu da bezrazlozno napada ljude i"kasapi" decu,svakako ce vam odgovoriti da su to besmislice.Ni jedan pas ne napada bez razloga.Pas je uvek onakav kakav mu je gospodar,a na kraju krajeva,kao i medju ljudima ima nervno labilnih,ali to nije razlog da se citava rasa identifikuje sa pojedinim primercima.Ovome trba dodati naucna istrazivanja,koje je tokom 12 godina vrsilo Americko udruzenje za testiranje temperamenta i mentalnih osobina pasa.Psi razlicitih rasa su bili deo visegodisnjih eksperimenata, gde su bili podvrgnuti stresnim situacijama sa razlicitim stepenima stresa.Ispitano je 140 pasa i nakon istrazivanja napravljena je tabela.Na prvom mestu je (naravno u pozitivnom smislu) je Labrador Retriver gde je 90% pasa proslo test.Na drugom mestu je Sibirski Haski, gde je 88% pasa proslo, a vec na trecem mestu je, niko drugi do Pit Bull Terrier sa 83%.Treba napomenuti da su npr.Nemacki Ovcar i Rotweiller prosli sa78% i 77%, sto nedvosmisleno dokazuje da je Pit Bull Terrer svakako stabilan i razuman pas. S` druge strane, treba reci, da losem imidzu ove rase, osim zlonamernim i lose obavestenih novinara, najvise stete nanose neodgovorni ili najblaze receno losi vlasnici."
Citat:
Onda se slazete da drzimo i lavove.
Ne, ja imam bolji predlog! Ajde da zabranimo lavove! Ne, jos bolje, ajde da zabranimo sve opasne vrste, od paukova do lavova. Ili je mozda pametnije, da ako neko pocne da dresira lavove da se kolju medjusobno, da njih sankcionisemo?? Ne ne ipak, ajde mi lavove da zabranimo.
[ vilil1 @ 17.02.2011. 10:32 ] @
Ma da, validan tekst. Jel' to taj sto je tvog psa registrovao kao staforda?
Nemoj zivota ti da se pozivas na nas kinoloski savez i njihovo misljenje. Dosta sam imao iskustva sa njima, i dobro znam kako i sta se radi tamo, ko su i sta su te sudije.
[ Nabukodonosor @ 17.02.2011. 10:36 ] @
Nebitno ko je rekao, tekst je pun zdravog razuma..sto ocigledno nije osobina nekih ovde na forumu.
Mislim da je jedino rešenje "poštovanje zakona", što bi značilo obavezno nošenje korpi.
[ vilil1 @ 17.02.2011. 10:48 ] @
Citat:
Nabukodonosor: Nebitno ko je rekao, tekst je pun zdravog razuma..sto ocigledno nije osobina nekih ovde na forumu.
Haha, jeste, ti kao tipican vlasnik pitbula, se hvalis da si lazno registrovao svog psa kao staforda. I pricas o necijem "zdravom razumu"?! ;)
Citat:
zus: Mislim da je jedino rešenje "poštovanje zakona", što bi značilo obavezno nošenje korpi.
Licno, ne bih zabranio drzanje tih pasa. Ali iskljucivo ga drzi u svojoj kuci, svom dvoristu. Zabranio bih izvodjenje napolje, na javne povrsine, medju ljude, medju druge pse.
Imas ga, volis ga, nije problem, ali drzi ga iskljucivo kod sebe, i setaj ga u svom dvoristu. Ako je napolju, pobegao...uspavljivanje, a vlasniku kazna.
[ 3way @ 17.02.2011. 10:50 ] @
Citat:
vilil1: Zabranio bih izvodjenje napolje, na javne povrsine, medju ljude, medju druge pse
Ti ne kapiras da i drugi psi mogu da budu opasni?
Ovo gore sto si rekao ti priznajem jedino ako se zalazes za zabranu svih pasa.
[ Nabukodonosor @ 17.02.2011. 11:06 ] @
Citat:
Haha, jeste, ti kao tipican vlasnik pitbula, se hvalis da si lazno registrovao svog psa kao staforda. I pricas o necijem "zdravom razumu"?! ;)
Prijatelju, iz najbolje namere ti kazem, nemoj da diskutujes na temu o kojoj nemas pojma. Ocigledno nikada nisi drzao psa, pa i ne znas, ali to nije razlog da siris svoje neznanje na ostale. Pitbulla ni kod jednog veterinara ne mozes da registrujes kao takvog, jer rasa kao registrovana rasa ne postoji, i onda moras da ga registrujes kao staforda, jer su ti psi najslicniji, da ne kazem takoreci isti. Ajde ako vec mislis da si toliko pametan, nadji pita dole na linku. I na koji nacin su ostalih 25 pasa manje opasni od pitova?! Uostalom kako traziti razum u nekim psima, kada okolo nas postoje ovakvi ljudi, koji verovatno imaju manje u glavi nego ti isti psi. Ja sam na ovu temu zavrsio.
I jos nesto da kazem. Ti psi su stvoreni za borbe sa drugim psima, originalno, i zato i ne vole druge pse. ALi cinjenica je da MNOGO vole ljude. I jednom mi je rekao jedan covek koji se mnogo razume u pse, da pitovi nisu dobri cuvari kuce, bas iz tog razloga sto vole ljude, i da je veca sansa da ako ti udje lopov u kucu da pas pocne da se igra sa njim nego da ga napadne.
I klik na prestanak pracenja teme. Pozdrav svim ljudima sa zdravim razumom.
[Ovu poruku je menjao Nabukodonosor dana 17.02.2011. u 12:25 GMT+1]
[ Pirossi @ 17.02.2011. 11:15 ] @
Citat:
Java Beograd:
....Pit bul, u svojoj pomućenoj svesti (od silnih ukrštanja rasa) se otrgne i pojuri...
vidi šta sve uspeva silnim ukrštanjem rasa (u Brazilu):
Citat:
Java Beograd:
mene je svaki pekinezer pokušao da rastrgne, samo nije mogao zbog veličine.
zabranićemo i debele ljude i one sa previše razvijenim bicepsima jer mogu da naude.
takođe noževe za 'leba, mnogo su brate reckavi.
vidi, svaki pas je oličenje gazde.
ti imaš loše iskustvo sa psima, ja imam samo najbolje tako da je istina, kao i uvek, negde između, što opet znači da se problem ne rešava drakonskim merama.
pas mog ortaka:
ovaj ne da nije zalajao na nekoga nego ga nismo čuli ni da reži.
maze ga svi is kraja uključujući i decu. pas sa mačjom naravi.
što bi ga zabranio?
[ vilil1 @ 17.02.2011. 11:33 ] @
Citat:
Nabukodonosor:..i onda moras da ga registrujes kao staforda...
Uh, kod veterinara bas MORA kao staford? Da li ti znas da SVAKI staford MORA imati rodovnik? Kako li si ti svog pita registrovao kao staforda?!
[ Java Beograd @ 17.02.2011. 12:40 ] @
Meni je, iskreno govoreći, pun klinac ovakvih nesuvislih komentara da je kriv vlasnik a ne pas. Šta ja treba da radim ? Da nadzirem koji vlasnik kako čuva i dresira pitbula ? Kako ?
A još mi je veća muka od komentara kako treba poslati u zatvor vlasnika. Kad ? Tek pošto se ispostavi da je njegov ker napao i iskasapio neko dete ?! Alo bre ljudi, dajte malo zdravog razuma.
Pa neko će da se seti da sutra drži tigrove i da ih šeta po gradu. I da naveliko objašnjava kako je on dobar i mnogo voli ljude.
I još jednom, svi ti tra-la-la , truć truć komentari ovoono, šta bi bilo kad bi bilo, pa moj komšija ovo, a šurak od pašenoga ono ... Sve to pada u vodu posle bliskog susreta sa razjarenim pitbulom koji kidiše na tebe ili tvoje dete. Kidiše iskeženih zuba, rže, bale mu cure, sve to iz prevelike ljubavi prema čoveku.
[ Java Beograd @ 17.02.2011. 12:47 ] @
Citat:
Nabukodonosor: Prvo sam kopirao jednu tvoju poruku, ali brate bez uvrede toliko si se nalupao na celoj temi da cu da ostanem ceo dan kopirajuci.
Kao prvo nisam se "nalupao" na temi nego sam izneo svoja dva životna iskustva, realna, prava. Tebi u tvojim tvrdnjama takvo svedočenje ne odgovara, pa si me lično napao.
Citat:
Nabukodonosor: Ali ako si iole pametan evo ti primer: jedan moj komsija je izuzetno agresivan, bije se po kafanama, pije, pravi probleme. Ajde da zabranimo LJUDE. Ili KAFANE. Sta mislis? Jesam li ja kriv sto je on kre*ten?! Sto mene neko da zabrani zbog njega?!
WTF ?! Jel ti zaista ne razlikuješ ljude od kerova ?
[ Shadowed @ 17.02.2011. 12:55 ] @
Ti si ih izjednacio svojim principom zakljucivanja (za koji imam utisak da je emocionalno umesto objektivno izazvan).
Jer, ako hoces princip "ne kaznjavati kada se dogodi nego zato sto moze da se dogodi" onda bi takav princip potkacio i ljude jer bi se pre ili kasnije neko zalio kako mu je komsija brus li i treba to sankcionisati jer bi mogao da premlati nekog.
[ p3j4 @ 17.02.2011. 12:58 ] @
Nikada do sada nisam držao psa jer živim u stanu, ali volim životinje i rado gledam emisiju "dog whisperer" na Animal Planet-u. Čovek je stvarno neverovatan i očigledno jako dobro poznaje psihologiju pasa. Ako sam nešto naučio gledajući tu emisiju, onda je to da ne postoji "loša rasa" pasa, već isključivo loš gazda. Neiskusan, i/ili psihički neuravnotežen gazda isto tako utiče na njegovog psa, pa su problemi u ponašanju psa samo refleksija pravog uzroka.
Očigledno je da zabrana držanja neke rase neće ni izbliza rešiti problem napada na ljude, jer i psi drugih rasa znaju neočekivano da napadnu, a sve to opet zavisi od vlasnika, a ne psa. Rešenje o obaveznom nošenju korpi prilikom šetnje psa je dobro rešenje, i kada bi se poštovalo problema ne bi bilo. Dakle pravo pitanje bi trebalo da bude zašto se zakon tu ne poštuje i ko je za to odgovoran? Međutim birokratiji je uvek lakše doneti novi propis i zabranu. Tako uostalom kamuflira sopstvenu nesposobnost i potvrđuje sebi svrhu postojanja. Ali avaj, novi propis opet ni izbliza neće rešiti problem jer će se ljudi dosetiti da pse registruju na drugu rasu... i ko će to onda da sankcioniše kad ni sa obaveznim nošenjem korpi ne mogu da izađu na kraj?
[ vilil1 @ 17.02.2011. 13:25 ] @
Citat:
Shadowed: Jer, ako hoces princip "ne kaznjavati kada se dogodi nego zato sto moze da se dogodi" onda bi takav princip potkacio i ljude jer bi se pre ili kasnije neko zalio kako mu je komsija brus li i treba to sankcionisati jer bi mogao da premlati nekog.
To na ljude nikako ne mozes primeniti, niti to mozes izjednacavati. Pit je kao rasa kreiran za borbu. Fakat. Zivotinja sa svojim zivotinjskim nagonima, posebno pojacanim raznim ukrstanjima da bi se dobila borbena masina, mozda, ali samo mozda, moze postati umiljati ljubimac, ali gledati u buducnost i razmisljati kada ce ti nagoni da prorade, i ko ce biti napadnut, tesko povredjen...dovoljan su razlog za zabranu.
Moja svastika je imala pita, i bio je pravi ljubimac. Znaci bas onaj pravi ljubimac, koji im se i u krevet pentrao da spava. Napadao ih je nekih 5-6 puta i to iz cista mira, nesto mu se ucini, i...to su bili ozbiljni ujedi, i kada je cerki skoro iskidao ahilovu tetivu, odnet je na uspavljivanje. 3godine je imao.
[ p3j4 @ 17.02.2011. 13:46 ] @
@vilil1,
Sa životinjama treba znati. Čak i lav može da bude "ljubimac" ako znaš sa njim
Sad, da li ovaj klip znači kako bi većina ljudi mogla bez problema držati lavove kao ljubimce? Apsolutno ne. Ali ako hoćeš, ti ga drži u četiri zida i svesno rizikuj tvoj život i živote tvojih ukućana, ali ako odlučiš da ga prošetaš ulicom onda taj lav može da ugrozi druge ljude i tu moraju postojati neka zdravorazumska pravila i ograničenja. Nošenje korpe je to rešenje i sve ekstremnije od toga je čisto preterivanje.
Inače, pošto se pit bul smatra "opasnim" psom, čini mi se da zbog toga (uglavnom) privlači određen profil ljudi, zbog kojih je onda i sam dospeo na loš glas. Sličan zaključak bi se mogao izvući i za vozače BMW-a
[ Java Beograd @ 17.02.2011. 13:57 ] @
Citat:
vilil1: Moja svastika je imala pita, i bio je pravi ljubimac. Znaci bas onaj pravi ljubimac, koji im se i u krevet pentrao da spava. Napadao ih je nekih 5-6 puta i to iz cista mira, nesto mu se ucini, i...to su bili ozbiljni ujedi, i kada je cerki skoro iskidao ahilovu tetivu, odnet je na uspavljivanje. 3godine je imao.
Ovakvih primera je mnogo! A primera gde je "maza" i "kućni ljubimac dece" žestoko napao slučajnog prolaznika je bezbroj.
[ vilil1 @ 17.02.2011. 14:17 ] @
Citat:
p3j4:
Inače, pošto se pit bul smatra "opasnim" psom, čini mi se da zbog toga (uglavnom) privlači određen profil ljudi, zbog kojih je onda i sam dospeo na loš glas. Sličan zaključak bi se mogao izvući i za vozače BMW-a :)
Ali pit se ne "smatra" opasnim. On JESTE opasan. Pa i stvorili su ga da bi bio opasan. Nije on zbog ljudi, vlasnika, na losem glasu, nego zato sto jeste takav. Nemilosrdni borac.
A pojedini vlasnici jesu posebna prica. I za takve je nebitno koja je rasa u pitanju, bio to pit, ili pudla, oni ce napraviti loseg psa samo tako.
Ima i drugih opasnih rasa, ali pitova kod nas ima najvise. Koliko ima, sta znam, Prese Canario, ili brazilske File u Srbiji? A pitova ima, i to u velikom broju. Nazalost neregistrovanih.
[ Ivan Dimkovic @ 17.02.2011. 14:42 ] @
A koliko to ljudi strada ili biva povredjeno od strane pitova?
Nesto mi se cini da su brojevi sigurno slicni sa bilo kojim drugim vrstama pasa koji su dovoljno snazni da nanesu ozbiljnije povrede coveku (rotvajleri, dobermani, nemacki ovcari, bernadinci i sl...).
Ali, da, "WE MUST DO SOMETHING - LET'S LEGISLATE!!!" ludilo je nezaustavljivo - jos propisa, jos jos... nesto bre mora da se radi da se popravi ovaj svet :-)
Sta je falilo licnoj odgovornosti vlasnika? Ako mu pseto povredi nekog - lepo da plati komplet lecenje i odstetu za nanesenu traumu... Ako nema, lepo mu se zapleni auto, i sl...
[ Wi-Fi @ 17.02.2011. 15:10 ] @
Citat:
vilil1: Ali pit se ne "smatra" opasnim. On JESTE opasan. Pa i stvorili su ga da bi bio opasan. Nije on zbog ljudi, vlasnika, na losem glasu, nego zato sto jeste takav. Nemilosrdni borac.
I pas je nastao pripitomljavanjem/ukrstanjem vukova => svi psi su opasni, zabranimo pse!
Imbecilno...
[ fanfon @ 17.02.2011. 15:29 ] @
Uopste nije problem drzati pit bulove, staforde ili bilo koju drugu vrstu pasa. Problem je naterati gradjane da ih vode sa korpicom u setnju i da ciste za njima. Da je kolektivna svest na tom nivou nikakvih problema ne bi bilo
[ vilil1 @ 17.02.2011. 15:29 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: A koliko to ljudi strada ili biva povredjeno od strane pitova?
Nesto mi se cini da su brojevi sigurno slicni sa bilo kojim drugim vrstama pasa koji su dovoljno snazni da nanesu ozbiljnije povrede coveku (rotvajleri, dobermani, nemacki ovcari, bernadinci i sl...).
Ali, da, "WE MUST DO SOMETHING - LET'S LEGISLATE!!!" ludilo je nezaustavljivo - jos propisa, jos jos... nesto bre mora da se radi da se popravi ovaj svet :-)
Sta je falilo licnoj odgovornosti vlasnika? Ako mu pseto povredi nekog - lepo da plati komplet lecenje i odstetu za nanesenu traumu... Ako nema, lepo mu se zapleni auto, i sl...
Odgovornost vlasnika sigurno postoji i danas. A zasto je Kragujevac doneo ovakvu odluku...treba njih pitati. Mozda imaju neku statistiku. Ne znam.
Citat:
Wi-Fi: I pas je nastao pripitomljavanjem/ukrstanjem vukova => svi psi su opasni, zabranimo pse!
Imbecilno...
Imbecilno je tvrditi da su svi psi isti. Da su sve rase pasa iste.
Civava i Presa Canario, Lasa Apso i Tosa inu, Tulearski i pitbul...isti su, istog mentaliteta?
Svasta.
[ geniuxx @ 17.02.2011. 15:47 ] @
Citat:
vilil1: A zasto je Kragujevac doneo ovakvu odluku...treba njih pitati.
Ako se dobro sećam, ta zabrana u KG postoji već 10-12 godina, a povod je bio kada je pitbul nakog mamlaza otkinuo nogu detetu u kolicima. Bilo je tada neko objašnjenje, kao, dete je klackalo nogom koja je virila iz kolica, pa je pitbul to protumačio kao neprijateljski gest i napao... :(
Po mom veoma skromnom mišljenju, rešenje za problem pitbulova je u mom potpisu...
[ dexxx @ 17.02.2011. 15:57 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic:
Ne, ne, ne... Ako vlasnik izvede na javnu površinu psa bez korpe i povotca, lepo da plati visoku kaznu. Prevencija bato! A ne da čekamo da pas unakazi ili ubije nekog; onda džabe kazne i zaplene.
Nisam ni ja za zabranu nekih rasa pasa. Prevencija je lek.
[ Pirossi @ 17.02.2011. 18:14 ] @
Citat:
I još jednom, svi ti tra-la-la , truć truć komentari ovoono, šta bi bilo kad bi bilo, pa moj komšija ovo, a šurak od pašenoga ono ... Sve to pada u vodu posle bliskog susreta sa razjarenim pitbulom koji kidiše na tebe ili tvoje dete. Kidiše iskeženih zuba, rže, bale mu cure, sve to iz prevelike ljubavi prema čoveku.
Shadowed ti je lepo rekao da nastupaš subjektivno.
na moju suprugu je kidisao komšija (iskeženih zuba, rže, bale mu cure... itd) zbog malo vode koja je nakon pranja terase otekla u njegovo dvorište.
nije imao ko da nas zaštiti jer nas nije ujeo a zakon te brani samo od posledica.
[ cyBerManIA @ 18.02.2011. 04:50 ] @
Ja takodje ne gotivim pit bulla a ni slicne ratoborne ruzne pse.
Kad sam bio mali jedan mi je bukvalno sazvakao na komade novu loptu, a vlasnik ga je jedva kasnije odvojio od iste udarajuci ga iz sve snage po tikvi.
Ukocila mu se vilica, i ne popusta.
I kako ja sad da volim te pse kad sam svojim ocima video kako se ludacki ponasa?
Ovde u Nisu takodje ludnica s tim psima.Vode ih i bez korpe i bez povodca. Ne kazem za sve, ali dobar deo ljudi ih tako seta.
Posto kontrole nigde nema, i sluzbe bukvalno zabole da obaveste vlasnika, a takodje i vlasnika zabole za ostale na planeti, sta drugo ostaje osim da se zabrane.
Dal' treba 500 osoba da predje s druge strane setalista ili pak uopste da ne izlaze, samo da bi izbegli jednog maloumnog degenerika i njegovog psa.
Naravno da ovde ispastaju i pravi ljubitelji pasa, koji se brinu o svom psu, setaju ga s povodcem i korpom, itd..
[Ovu poruku je menjao cyBerManIA dana 18.02.2011. u 06:16 GMT+1]
[ X Files @ 18.02.2011. 08:01 ] @
Nekoliko puta u ovoj temi je pomenuto da "narav psa u mnogome zavisi od naravi vlasnika".
Eto, gledao sam kako vlasnici pit bul terijera u Požarevcu pronalaze kljakave pse lutalice, vezuju ih za bandere (okolina hipodroma) i puštaju svoje dobro nahranjene i utrenirane ljubimce da ih rastrgnu. Očigledno veliki zaljubljenici u kinologiju.
Doživotno ću pamtiti kako lutalice bespomoćne cvile, kao čovek... Taj zvuk bespomoći u borbi za život je jeziv.
Najiskrenije, kada na ulici ugledam pit bul terijera, već (pesimistički) imam ulazne podatke:
* pas sa urođenim potencijalom za borbu, neustrašiv i odlučan
* vlasnik iz okoline hipodroma ili sličan
* nema korpu, često bez povodca
* moj stepen sigurnosti 10
= u širokom luku zaobilazim psa.
Sve ovo naravno ne znači da treba zabraniti pit bul terijere, već strogo primenjivati postojeće zakone o njihovom držanju.
[ flylord @ 18.02.2011. 08:19 ] @
btw, mozda jeste smesno.. ali .. jedini pas koji je mene ikad ujeo je pekinezer :O. I da budem iskren, jedini psi koje mrzim su ti mali lajavi pokusaji imitacije pasa.. civave, pekinezeri i ostali patuljci...
Jel zna neko na koji nacin bih mogao da pokrenem postupak zabrane drzanja pekinezera?
[ Count Zero @ 18.02.2011. 08:34 ] @
Malo je teže staviti pekinezeru korpu, zbog male i prćaste njuške.
E, a meni je najžešće kako velika većina vlasnika, bez obzira na rasu i veličinu psa, viče "ma neeeeće on".
Stavi ti njemu lepo korpu i drži ga na povocu i ne deri se.
Govori tiho i nosi psa sa sobom, da se tako duhovito izrazim.
[ llux @ 18.02.2011. 09:03 ] @
Stalno zanemarujete verovatnocu da vas osakati ili ubije. Od malih pasa se lako odbranis a i mala je verovatnoca da vam nanese ozbiljne povrede. Takodje, drugi psi samo krenu na tebe ili dobijes jedan ujed. Dakle, ne zanemarujte verovatnocu
[ Ivan Dimkovic @ 18.02.2011. 15:35 ] @
Hajde onda da zabranimo sve velike pse!
Nesto mora da se ucini zaboga... Kako mozemo ziveti bez takve zabrane uopste, to mi nije jasno :-)
flylord: btw, mozda jeste smesno.. ali .. jedini pas koji je mene ikad ujeo je pekinezer . I da budem iskren, jedini psi koje mrzim su ti mali lajavi pokusaji imitacije pasa.. civave, pekinezeri i ostali patuljci...
Jel zna neko na koji nacin bih mogao da pokrenem postupak zabrane drzanja pekinezera?
ista situacija, uvek se sklanjam od pekinezera. bez zezanja.
nisam naišao još ni na jednog umiljatog. lajavi krelci.
mada, nisam za zabranu
Citat:
llux: Stalno zanemarujete verovatnocu da vas osakati ili ubije. Od malih pasa se lako odbranis a i mala je verovatnoca da vam nanese ozbiljne povrede. Takodje, drugi psi samo krenu na tebe ili dobijes jedan ujed. Dakle, ne zanemarujte verovatnocu
kako stojimo iz verovatnoće sa dobermanima, raznim ovčarima, dogama...
vlasnik je uvek odgovoran.
psi su ti ko maloletna deca.
[ llux @ 18.02.2011. 19:44 ] @
Ma ne mozete vi da setate gradom divlje ili opasne zivotinje pod izgovorom da sve zavisi od vlasnika.
[ Pirossi @ 18.02.2011. 20:08 ] @
koji to mi?
ja nisam vlasnik psa, samo razuma.
[ nebojsa986 @ 18.02.2011. 20:18 ] @
Da vidimo, budale napaljenje na borbe imaju fokus na jednu rasu pasa, svi ostali zbog toga zakljuce da je rasa opasna, nasi zakonodavci zakljuce da je lakse da umesto resenja problema donesu neko resenje koje ce mozda imati pozitivna dejstva ali nista stvarno nece uraditi.
Hipoteticki zabrana 100% urodi plodom (iako nema nista od toga) i rasa nestane iz Srbije, budale su i dalje tu i nista nije uradjeno na resavanju pravog problema, oni pomeraju fokus na drugu rasu. Sta sad, sve jovo nanovo ? Da, naravno jer nikad nista ne naucimo. I tako stalno u krug za bilo koju temu, i u drzavi i ovde, ali ono, ovo je MZ tako da razum nije neka bitna stavka.
[ llux @ 18.02.2011. 20:50 ] @
Ako nema primera gde je pit bul napao nekoga iako ga vlasnik nije vodio na borbe, onda ok.
A ako je potreban poseban tretman za te pse, onda nije ok
[ milance_kg @ 18.02.2011. 21:46 ] @
Evo zasto :)
Ima Verko u Malim Pcelicama azil za kerove, nije ono zvanican (a i ja veze nemam da li jos stoji),
to mu porodicna kuca i imanje. A imamo mi i kretene kojima ti kerovi sluze za klanje, tj. vezbu
njihovih PitBul ili sta vec... Pa isti koliko su inteligentni nadju macku, pa je odnesu na livadu
sa tim kerom, pa rade vezbe, nazalost vrate se izgrebani i izujedani, jer kad bace
macku na livadu, ona (posto je pametnija) skoci im na glavu, a ker onako sasav
i zaludjen kidise na macku koja stoji gazdi na glavi :) ( ZIVA ISTINA :) )...
Kad covek sve sabere, ja od ovih odgajivaca doticne rase ne videh normalnog,
ili bez upasanih trenerki i reci 'Br'te' :)
Nadam se da je ova nasa vlast postala malo inteligentnija, pa preko zabrane
doticne rase, zeli ustvari da zabrani sabane :)
[ Count Zero @ 18.02.2011. 21:52 ] @
Citat:
Pa isti koliko su inteligentni nadju macku, pa je odnesu na livadu
sa tim kerom, pa rade vezbe, nazalost vrate se izgrebani i izujedani, jer kad bace
macku na livadu, ona (posto je pametnija) skoci im na glavu, a ker onako sasav
i zaludjen kidise na macku koja stoji gazdi na glavi
LOLčina!!
[ morihei ueshiba @ 18.02.2011. 22:18 ] @
Stara urbana legenda.Cuo licno u vise verzija. Sorry za razbijanje zabave,ali kao i sve urbane legende...
Koliko poznajem vlasnike tih vrsta pasa,fora je bas u tome da ih setaju bez korpe i da izazivaju strah i zaobilazenje od strane prolaznika. Druga vrsta vlasnika,koja sprema pse za borbu,obicno se ne eksponira na taj nacin. Ove prve treba novcano zestoko klepiti po usima cim promole njusku(i svoju i psecu) van svog poseda bez povoca i korpe,a ove druge krivicno goniti uz obavezno psihijatrijsko ispitivanje.
Zivotinje nisu krive sto su imale nesrecu da budu u posedu bolida koji lece svoje komplekse preko njih.
[ milance_kg @ 18.02.2011. 22:28 ] @
@morihei ueshiba
Ne, mi imamo genije koji su to uradili :)
Tesko balavcu reci da je coca-cola u pisoaru ;)
...
Kod nas sami vlasnici te rase ne pruzaju neku sliku odgovornosti,
pa, hajde na posredan nacin da se ratosiljamo budala, nadam
se da su ovo samo pocetni koraci.
p.s.
Ja bi gajio vukove, ali kad porastu pojesce nekog...
Ja bi gajio vukove, ali kad porastu pojesce nekog...
ako su gladni naravno da hoće
što se pitova tiče oni su rasa kao i svaka druga ali je problem što ih 90% vlasnika trenira da budu agresivni i "opasni" (kompleksi izigravanja mafijaša i slično), uz korpu je OK da se vodaju ako će i u obdanište ali bez korpe bi morala ogromna kazna da ide
[ flylord @ 19.02.2011. 10:39 ] @
hmm, zanimljivo da Kg kao grad nece da forsira da se svim vecim psima stavlja korpa i lakse im je da zabrane jednu rasu.. Lepo ja kazem.. ajde da se borimo protiv rasizma tako sto ce pobijemo sve crnce.. vro efikasan metod
[ morihei ueshiba @ 19.02.2011. 10:56 ] @
Pa to je tipican nacin kako nesposobna i korumpirana i preplacena birokratija resava stvari. Forsiranje postovanja pravila zahteva mnogo bolju organizaciju,efikasnu drzavu,blablabla.
Ovako je najlakse. Podignes krst i posaljes gradjane ispod da se mole da ih ne napadnu besni psi,mozda ce i da upali.
[ gigamg1 @ 19.02.2011. 21:44 ] @
super!
dop isto treba legalizovati. pa nije svaki covek narkoman? tako?? o.O
a bas je lepo kada ti 3 pita pokidaju celu porodicu. Odgajani su kao ljubimci a ne borci pa su opet bukvalno pokidali muza, zenu i sina, cerka je imala srece sto je bas tada bila na poslu... a bili pitomi... kako pravdate 3 jedinke koje ubijaju? aj kao jedan se desi da napadne od njih 10. a sta je sa 3 istovremeno?
i tako ti lepi kerici a ona nema svoju porodicu...
a jel mi zaboravljamo da smo samo mi, ljudi svesne zivotinje?! Oni nisu svesni, oni koriste svoje urodjene instinkte. Bas onih 1 posto sto neko rece.
Nemojte porediti coveka sa zivotinjom. I covek je krvolocan ali sa predumisljajem. Uostalom, zasto praviti krov na kuci kad nije svaki dan kisa...? Bas bezveze. nE?
[ Milos911 @ 19.02.2011. 22:08 ] @
Citat:
gigamg1: super!
dop isto treba legalizovati. pa nije svaki covek narkoman? tako?? o.O
a bas je lepo kada ti 3 pita pokidaju celu porodicu. Odgajani su kao ljubimci a ne borci pa su opet bukvalno pokidali muza, zenu i sina, cerka je imala srece sto je bas tada bila na poslu... a bili pitomi... kako pravdate 3 jedinke koje ubijaju? aj kao jedan se desi da napadne od njih 10. a sta je sa 3 istovremeno?
i tako ti lepi kerici a ona nema svoju porodicu...
Auuu, bas je bilo lepo devedesetih, kad smo i mi i oni drugi bukvalno pokidali jedni drugima porodice, a lepo je i danas kad psiho ubije par ljudi zbog gluposti. I to zamisli, nekad se nadje i vise psihica pa ubijaju zajedno. Da ponovim ono sto je vec 100x receno u temi: ja sam za to da se zabrane ljudi, ali ne svi. Lepo se testiramo, pa onda one koji su glupi i imaju tendenciju da ubiju, lepo pobijemo. Prevencija bato...
---------
99% vlasnika takvih pasa je opasnije od same zivotinje (savrseno se uklapaju u profil pajsera iz devedesetih). Lepo poceti sprovodjenje zakona (onog normalnog, da nema psa bez korpe i povodca na ulici), pa kad brate braca krenu sa brate ko ih brate j*be brate to za mene brate ne vazi, isporuciti im kaznu od par hiljada din (a kasnije i zatvorsku), pa da vidite kako se postuje zakon....
Gledao sam pre par godina kako rot napada dvoje male dece na trgu u uzicu, jedva ih otac u pomoc jednog prolaznika odbranio. U takvim slucajevima podrzavam psu metak u glavu, gazdi (koji se sledecih pola sata nije pojavio, a pas je slobodno setao trgom) dva.
[ gigamg1 @ 20.02.2011. 12:33 ] @
Covec, jesi ti pri zdravoj pameti?
NE MOZES porediti zivotinju i coveka.
Zakoni postoje prvenstveno rade preventivno. Oni tim pravilom pokusavaju da smanje rizik od napada.
Ne kaze nas narod dzaba: Nije keru verovati.
Nemojte vise porediti zivotinje sa ljudima.
Ljudi su ljudi a zivotinje su zivotnje, pocnite tako razmisljati
[ Milos911 @ 20.02.2011. 13:12 ] @
Naravno da ne mogu porediti coveka i zivotinju... Zivotinje su u mnogo slucajeva mnogo inteligentnije od nekih ljudi...
Citat:
Zakoni postoje prvenstveno rade preventivno. Oni tim pravilom pokusavaju da smanje rizik od napada.
A gde je granica te prevencije? Eto, ako stoji cinjenica da je svaki covek (ajde da ne koristim ljude kad ti to smeta) znaci ako stoji cinjenica da kontakt automobila sa covekom pri brzini vecoj od x km na h prouzrokuje covekovu smrt, sta da radimo? Naravno, imamo ogranicenja brzine za sve uslove(prevencija), ali sta ako ih bolidi ne postuju (hint!). Zabraniti automobile?
Tacno je da ce ova zabrana smanjiti broj napada, ali po koju cenu? Kad bi se sad izvukla statistika siguran sam da bi pokazala da su saobracajne nesrece izazvale vise smrti i povreda od napada svih rasa pasa zajedno. Da se ponovim, sta mislis da zabranimo automobile?
I moram da prokomentarisem:
Citat:
a bas je lepo kada ti 3 pita pokidaju celu porodicu. Odgajani su kao ljubimci a ne borci pa su opet bukvalno pokidali muza, zenu i sina, cerka je imala srece sto je bas tada bila na poslu..
Ovo je mnogo nerealan (da ne kazem glup) argument, koji sve vise pocinje da se koristi kao dokaz necega. Pa sta ako su to uradila tri psa, evo daj mi bilo koju zivotinju, i ja cu ti naci argument kao taj, da je tamo negde, ta zivotinja uradila nesto strasno. Ali to nece dokazivati da je cela rasa takva...
Citat:
Ljudi su ljudi a zivotinje su zivotnje, pocnite tako razmisljati
Inace hitler je rekao da su neki ljudi ljudi, a neki zivotinje, pa je pokusao da zabrani ove druge. E sad, posto je on covek i ja sam covek, da li to znaci da cu i ja da pokusam da zabranim one druge?
[ gigamg1 @ 20.02.2011. 17:35 ] @
Citat:
Milos911: Naravno da ne mogu porediti coveka i zivotinju... Zivotinje su u mnogo slucajeva mnogo inteligentnije od nekih ljudi...
Inace hitler je rekao da su neki ljudi ljudi, a neki zivotinje, pa je pokusao da zabrani ove druge. E sad, posto je on covek i ja sam covek, da li to znaci da cu i ja da pokusam da zabranim one druge?
Kako ljude gledas, takvo ti je podsvesno misljenj o sebi.
Zasto uopste drzati ubice u zatvorima? Sto proste ne naterati ih da se zakunu i kazu da nece vise i lepo ih pustiti napolje...?
Ovde nije rec o ljudima. Te nakaze imaju urodjen ubilacki instinkt, ukrstane su rase da bi se neke osobine iskristalisale. I sad ti meni reci. Oni nemaju razum, oni se sluze samo onim sto im je urodjeno. I sad treba ocekivati da ti psi budu bezazleni kao puzevi a stvoreni su da budu agresivni.
Citat:
Milos911:Kad bi se sad izvukla statistika siguran sam da bi pokazala da su saobracajne nesrece izazvale vise smrti i povreda od napada svih rasa pasa zajedno.?
Nemozes praviti razliku izmedju problema. Njih treba resavati podjednako i sistematski.
To da li je argument na mestu ili ne to nemozes ti da sudis jer nisi (na srecu) imao priliku da ti se to desi i nemozes tako pricati o tome.
Zasto uopste se mora cekati da se nesto lose dogodi da bi se zabranilo?
Bilo koga da pitas da ti slobodno i otvoreno bez zadnje namere kaze sta oseti u trenutku kada vidi u svojoj blizini pita? To je cinjenica koju nemozes pobiti nikakvim poredjenjem sa masinama i ljudima.
Pa zar treba ljudi da se boje za sebe kada prolaze pored tako necega zarad necije zabave i da bi taj neko lecio komplekse.
Zasto postoje ograde na liticama?
Ti psi su agresivni po prirodi. Pomazi labradora pa onda pomazi njega. Labrador ti se umiljava i namesta glavu a ova nakaza samo otvara usta da ti zagrize ruku.
Video sam u par prilika kako okace automobilsku gumu na kanap da visi a taj stvor je zagrize i visi po pola sata. To normalno?
To prirodno?
Vatra je isto opasna ali moze i da se kontrolise pa zasto onda gde god je nepozeljna, postoji pp aparat?
E tako isto su ti psi nepozeljni u ljudskoj okolini.
Zasto ne pustiti lavove da hodaju po gradovima i naseljenim mestima kad mozda nece a mozda i hoce napasti coveka?
Garant imas kuci 2-3 komada i setas ih nocu bez korpe i smejes se prolaznicima kada vas obilaze u sirokom luku kad se boje a jednom u mesec dana ih vodis na borbe
[ milance_kg @ 20.02.2011. 17:47 ] @
Povela se ovde malo polemika, pa da kazem i ja neku :)))
Vidjao sam ja te pse, ima ono umiljatih, ali nesto nije kako treba sa njima, brecnu se na moment, neko cudno ponasanje...
Odabirom su dobijeni da imaju glavu kao som kapitalac a i takvu celjust, inteligencija im nije jaca strana, bez zeza...
E sad da pustimo na miru te jadne zivotinje, nisu one krive sto su takve nastale...
Vise me brinu vlasnici koji imaju izgled svojih 'ljubimaca', sve ono navedeno gore u opisu.
Rekoh pre da bi radije gajio vukove, ali imaju onu 'divljinu' u sebi i na prvi ukus sirovog mesa,
vratio bi im se ubilacki instikt, i ako su to neverovatno inteligentne zivotinje, zov prirode
je jaci, nikakvim uzgojom to kod njih ne moze da se suzbije, krenuli bi da kolju,
a posebno kad bi bili copor.
PitBull terijer i kao njegov dalji rodjak Bull terijer su zalosna selekcija za borbu i klanje,
sa tedencijom na tu osobinu, pa nikakvo cudo sto ti psi s' vrmena na vreme imaju
potrebu da nesto zadave i ubiju...
[ barakuda111 @ 20.02.2011. 18:37 ] @
Citat:
gigamg1
Zasto uopste drzati ubice u zatvorima? Sto proste ne naterati ih da se zakunu i kazu da nece vise i lepo ih pustiti napolje...?
Pa po tvojoj logici zar onda nebi trebalo zabraniti, zatvoriti sve ljude, kompletno, a ne samo ubice? Video si agresivnog psa(koji je inace takav zato sto je zlostavljan) i ti sada hoces da zabranis celu rasu. Dovoljno je primera dato da su pit bull-ovi izuzetno umiljati, nezni sa decom i odraslima, zar bi ti i sve njih "uklonio" odnosno ubio. Gluposti. Kada je jedan pas agresivan onda ga treba zatvoriti, a ne na osnovu jednog primera u isti kos staviti celu vrstu. A cak i taj agresivni pas moze da se reformise i da bude stabilan deo drustva, posto pas zivi u momentu, u sadasnjosti i vrlo brzo menja ponasanje ako postoji osoba koja je spremna da ulozi vreme u njega. Odgledaj malo seriju Dog Whisperer, mozda i promenis misljenje o ovim zivim bicima.
[ gigamg1 @ 20.02.2011. 19:51 ] @
a po tvojoj logici je da se dozvoli posedovanje c4 eksploziva fizickim licim. tako?
msm, on nije opasan kad se tretira kako treba. Hmmm, cekaj malo...
A sta bi se dobilo posebnim tretmanom i kakav je to tretman?? Zar on nije napravljen da ubija i unistava (eksploziv), mislim, to mu je svrha, NE?
Zasto zabraniti tako nesto uopste kad je to bezopasno ako zaboravimo na zamisao kojom su se vodili njegovi kreatori...? Sta je to... Jedna noga, nos, ruka, pas lutalica, trauma manje-vise... A i kome jos trebaju ti silni udovi... Lepse je leciti kompleks i kriti se iza zivotinje (onako "hrabro") jer ipak to je 3min paznje usmerene na dve zivotinje...
Uostalom, izvolite, pisite peticiju da se ukine... Ali nemoj da je iko pustio suzu kada njegov najblizi nastrada bilo kako u susretu sa tim "stvorenjima" jer ste vi za to...
Svako dobro!
PS: I nemojte sad tu lupati inat samo zbog toga sto mislite da ste neki buntovnici a posle se gurate u drzavne institucije i promovisete iskrivljenu pravdu
[ scrip @ 20.02.2011. 20:13 ] @
Ne vidim cemu ovolika polemika. Postoji zakon, uredba, sta god, da su psi obavezni da nose brnjice prilikom setnje (ili samo "opasne rase" neka me neko ispravi, i verovatno da budu na povocu). To se ne postuje. Komunalna policija prilazi vlasniku psa bez brnjice, pise mandatnu kaznu, nalaze mu da svom psu stavi brnjicu, ili zovu sintere da ga pokupe ukoliko nema brnjicu. Vlasnik nem brnjicu, sinteri pakuju kera. Vlasnik kupuje brnjicu, placa izlazak sintera na teren, dan smestaja u kafileriji, i kaznu, pa sledeci put dobro razmisli pre nego sto napusti svoj stan/kucu/dvoriste sa psom bez brnjice...
A sto se tice zabrane pasa, meni su pitbulovi mala bebe u odnosu na neke druge rase pasa. Konkretno americki buldog. Zenkica od 60-tak kila. Da se u***es u cega samo od pojave. Inace vrlo umiljata, iako se susrecemo prvi put, i ja ulazim na posed koji cuva kao gost, bez gazde u blizini.
Korpe da, zabrane, aha, vazi ali juce. To je diskriminacija, a ovo sto vi gospodo koja napadate pitbulove imate prema njima su predrasude.
Ajmo novi krug...
[ milance_kg @ 20.02.2011. 20:33 ] @
@scrip
Ma nisi ti nista shvatio :)
Ma samo ovi vlasnici sto lice na svoje kerove (pazi, samo im fali trenerka i rec 'brate', pa nema razlike :) ) ....
Za spomenute kerove koje spominjes su veoma tolerantni na malu decu i ako su veliki, bas to je intersantno da velik ker
je veoma tolerantan, dok neki 'pacoliki' kerovi su zivcani na decu - kao i kod ljudi, kompleksi :)
Evo primer, jedan sarplaninac koji je ogroman pas moze da trpi da ga deca jasu i sve i svasta,
to kod PitBull-a bi bilo diskutabilno :). Pa imao bi hrabrosti da jednogodisnje dete ostavis nasamo sa njim?
p.s.
Rasa o kojoj raspravljamo - ona nema stav, nema mnogo sto sta, ali kad im nesto 'kvrcne' u glavi, cudo moze biti,
a on bi se posle svega pravio kao da nista nije bilo - jer ne shvata i takav je!
[ scrip @ 20.02.2011. 20:47 ] @
Ok, ali ne moze neko da zabrani rasu, zato sto je odredjena grupa ljudi koristi u svrhe za koje nije namenjena.
U ostalom, svakog dana mi kroz ulicu prolazi jedan takav liki, u nekom, nazovimo ga wannabe dizel fazonu. Seta pitbula. Naravno bez povoca, bez brnjice. I jedino sto taj ortak radi je da vice na jadno kuce, koje ide najnormalnije, njuska, okolo, nista agresivno. Znaci nije do psa, nego do gazde.
[ llux @ 20.02.2011. 21:25 ] @
Pa posto smo zakljucili da ljudi ne umeju sa psima, sta nam se onda namece kao jedino resenje?
Naravmo da moze. Stvar je samo u tome sto je ovde jedan grad zabranio, i odmah se nadju neki koji bi da imaju sva prava da uzgajaju nesto tako opasno, kao sto je pitbul.
Na drugim mestima postoje zvanicne, drzavne, zabrane.
Jos je kod nas i dobro, zabranjuje se samo pit, trebalo bi kao u Danskoj...
Kako ljude gledas, takvo ti je podsvesno misljenj o sebi.
Vidis, ovo je duboko... Taman ovih dana razmisljam kako mi je potreban psihoterapeut, jesi li zainteresovan? Ja cu zauzvrat da ti pomognem da shvatis razliku izmedju budale gazde i budale psa...
Uglavnom scrip je objasnio dobro:
Citat:
Postoji zakon, uredba, sta god, da su psi obavezni da nose brnjice prilikom setnje (ili samo "opasne rase" neka me neko ispravi, i verovatno da budu na povocu). To se ne postuje. Komunalna policija prilazi vlasniku psa bez brnjice, pise mandatnu kaznu, nalaze mu da svom psu stavi brnjicu, ili zovu sintere da ga pokupe ukoliko nema brnjicu. Vlasnik nem brnjicu, sinteri pakuju kera. Vlasnik kupuje brnjicu, placa izlazak sintera na teren, dan smestaja u kafileriji, i kaznu, pa sledeci put dobro razmisli pre nego sto napusti svoj stan/kucu/dvoriste sa psom bez brnjice...
BOR - Inspektor policijske uprave u Boru Milan M. zadobio je večeras lakše telesne povrede kada ga je prilikom obavljanja dužnosti u dvorištu jedne kuće ujeo pas rase pit bul, saznaju mediji u policiji.
Pas je vlasništvo maloletnika D.B. (15), osumnjičenog za više krađa, a pretpostavlja se da je on psa nahuškao na policijsku patrolu.
Prema saznanjima, pas je ujeo za nogu policajca koji je do kuće u kojoj živi osumnjičeni maloletnik, došao sa patrolom sa nalogom za pretres.
Policajac je, kako smo saznali, ubio životinju pucavši u nju iz službenog pištolja u samoodbrani.
Istražni sudija Višeg suda u Zaječaru je D.B. odredio pritvor u trajanju do mesec dana.
[ flylord @ 21.02.2011. 08:28 ] @
btw, ako se ne varam, najveci broj napada od strane pasa na ljude, su izvrsile lutalice .. A taj problem niko ne resava. Kao sto niko ne postuje zakon o nosenju korpe
[ X Files @ 21.02.2011. 08:58 ] @
Istina. Mene su pre nekoliko godina, u intervalu od godinu dana ujele 3 lutalice:
I - (ruka) Neki mini pas, hteo sam da ga pomazim
II - (koleno) Kuja koju su klinci vezali za neko drvo se "odmotala" (štiteći mlade) više nego što sam procenio
III - (zadnja loža) Ogroman sedžuks, koji je naizgled spavao pored neke mesare u jednoj od glavnih ulica u gradu, a u stvari šacovao koga će da napadne s leđa. Taj je ujeo puno ljudi, kasnije sam čuo. Nije prezao da napadne ni kada je troje ljudi išlo u grupi. Čekao je samo da budu leđima okrenuti.
Sve sto treba da znas je napisano u prvoj recenici
"Pas je vlasništvo maloletnika D.B. (15), osumnjičenog za više krađa, a pretpostavlja se da je on psa nahuškao na policijsku patrolu."
Lepo rece Milos911, ljudi koji se zovu Aleksandar su mnogo sumljivi, treba to sve zabraniti.
[ scrip @ 21.02.2011. 11:30 ] @
A sta je sa nemackim ovcarima. Policija ih trenira da ujedaju, to je ok? Njima to nije u krvi, ne? Sta je sa ovcarskim psima generalno? Vole da se kolju sa vukovima? I njih zabraniti? Mozda im se neka tetka u skupocenoj bundi ucini "medjedom" ili "kurjakom" pa je malo pojuri?
Dakle, kao sto vec rekoh, u ovoj drzavi je problem sto mnogi korisni zakoni koji postoje ne nailaze na primenu, sve dok se nesto ne desi, pa onda, sta cemo, hajde da uvedemo novi, jos strozi zakon. Primenjujemo ga 2. nedelje/ 2 meseca/ 2. godine i onda nikom nista.
Evo recimo novi zakon o saobracaju. Da li dok se vozite primetite masu ljudi koji i dalje voze i pricaju preko mobilnog? Da. Da li primetite ljude koji ne vezuju pojas? O, da. A tek likovi koji prolaze, i to u sred bela dana na crveno... Primera je mnogo.
Sta da radimo? O-hej, znam, hajde da zabranimo automobile, suvise su opasni. Svi u GSP ili virtuelni metro... lol
A vi ljudi sto hocete da zabranite neku rasu pasa, malo se preispitajte. Kako bi bilo da vama neko zabrani neko stvorenje koje mnogo volite i da vam ga oduzme ili uspava? To je ok?
[ stil @ 21.02.2011. 11:52 ] @
Citat:
Should pit bulls be banned? In studies of dog bites, pit bulls are overrepresetned among dogs that have seriously injured or killed human beings. Pit bulls have been banned in several Western European countries, many towns and cities in the United States, and in China. Most pit bulls don’t bite anyone but they have a statistically higher probability of doing so than most other breeds.
Pit bull defenders will argue that the breed is very friendly, good with children and well socialized. They argue that it is not the breed that is bad but what bad owners do with the breed. This is probably true but bad owners are attracted to pit bulls because of their reputation for aggressiveness. An angry, macho person would probably not buy a toy poodle and even if he did, the poodle just can’t do the damage that the pit bull can. Pit bulls are dangerous because aggressive traits can be bred in by unscrupulous breeders, or because these traits can be trained in by a trainer, and reinforced by owners. An article in the “New Yorker” reports that between the 1970s and the 1990s more than 25 breeds were involved in fatal attacks. However, pit bulls were in the lead. The CDC states that between 1979 and 1996279 people in the United States were killed by dogs. Of these, 60 were killed by pit bulls with 29 rottweilers coming in second. Many insurance companies will not cover you for homeowner’s insurance if you have a pit bull.
Actually, pit bulls are not one breed but belong to several related breeds such as the American Staffordshire terrier, the Staffordshire bull terrier, and the American bull terrier. All have square, muscular bodies, a short snout, and a shorthaired coat. All these breeds are banned where pit bulls are banned.
Pit bulls originally worked with cattle and were bred to stand up to bulls. Then, in England, they were used in the “sport” of bear baiting or bull baiting. This was banned in 1835 but underground dog fighting became popular. Pit bulls were bred to display dominance and aggressiveness toward other dogs. They will keep on fighting even though they may be in great pain and they don’t seem to recognize the submissive behavior (rolling over on back) displayed by other dogs. Like all terriers, they hold, shake, and tear. It is a myth that their jaws lock in a bite over which they have no control. When they attack they tend not to give any warning like growling.
I live in the Los Angeles area and every time I hear of someone, usually a child, killed or mauled by a dog, I think pit bull and usually I am right. These are potentially wonderful dogs that have been bred and trained to kill.
The Humane Society, insurance companies, and statistics all can’t be wrong.
Too many dogs and people have been killed or maimed by pit bulls. Pit bulls should be banned.
flylord: btw, ako se ne varam, najveci broj napada od strane pasa na ljude, su izvrsile lutalice .. A taj problem niko ne resava. Kao sto niko ne postuje zakon o nosenju korpe
Najveci problem prave oni dezurni "ljubitelji" pasa, i razne Orke...Ove druge bih jos mogao i da razumem, to im je posao, ali ovi prvi...licemeri klasicni.
Kod mene u kraju je bio copor, od nekih 6-7. pasa. Doselili se ispred jedne zgrade, u cijem je prizemlju bila i prodavnica, i ko nije redovan prolaznik, imao je dosta poteskoca da prodje pored njih. Na kraju su neki i zaobilazili taj deo. Ovi dezurni "ljubitelji" su im napravili neka sklonista od raznih kutija, i slicno, donosili im hranu, usput pomaze nekog od njih...
"Ljubitelji" je pod navodnicima zbog toga sto oni to uopste i nisu. Daleko od toga. Niti jedan od tih dezurnih nije uzeo nekog psa kod sebe i pruzio mu pravi dom, ali zato su najglasniji protivnici zavodjenja nekog reda, i uklanjanja te potencijalne opasnosti za neko dete...sa ulica.
Pas je teritorijalna zivotinja, i ti psi su ceo kraj zaposeli. Redovno mi se desavalo da kada izvedem mog psa u setnju imam problema sa njima. Napadali su samo tako. Nekako su se odselili, nema ih vise, ali pitanje je dana kada ce se neki novi pojaviti, i Jovo nanovo.
[ stil @ 21.02.2011. 12:30 ] @
Najveći problem su oni koji životinju (ljubimca) izbace na ulicu. Oni su koren problema.
[ Milos911 @ 21.02.2011. 12:43 ] @
Citat:
vilil1: Najveci problem prave oni dezurni "ljubitelji" pasa, i razne Orke...Ove druge bih jos mogao i da razumem, to im je posao, ali ovi prvi...licemeri klasicni.
Kod mene u kraju je bio copor, od nekih 6-7. pasa. Doselili se ispred jedne zgrade, u cijem je prizemlju bila i prodavnica, i ko nije redovan prolaznik, imao je dosta poteskoca da prodje pored njih. Na kraju su neki i zaobilazili taj deo. Ovi dezurni "ljubitelji" su im napravili neka sklonista od raznih kutija, i slicno, donosili im hranu, usput pomaze nekog od njih...
"Ljubitelji" je pod navodnicima zbog toga sto oni to uopste i nisu. Daleko od toga. Niti jedan od tih dezurnih nije uzeo nekog psa kod sebe i pruzio mu pravi dom, ali zato su najglasniji protivnici zavodjenja nekog reda,
Ovo je apsolutno tacno, ali opet, postoji neki zakon za lutalice sigurno, samo sto se ne sprovodi.
Koren problema nisu nesavesni vlasnici, koren problema su nadlezne sluzbe koje ne sprovode zakon. Vlasnika debila je bilo i bice... A i razni aktivisti za prava zivotinja nisu mnogo odmakli od debilnih vlasnika. Cast izuzecima koji su realni i time se bave zbog toga sto vole zivotinje, ali velika vecina radi to zato sto je to danas "in". I tako svojim delovanjem dovode do vise stete nego koristi. Odosmo u offtopic :)
[ vilil1 @ 21.02.2011. 13:10 ] @
Ocistile bi se i lutalice, ali sinteri ne smeju nigde da se pojave od tih "dezurnih". Pocevsi od baba koje hrane te lutalice, do onih napaljenih mrstavaca koji koriste svaku priliku da pokazu koliko su jaki. I da dodju sinteri, odmah se stvori desetak "ljubitelja" koji im ne dozvoljavaju da pokupe pse. A kada ih pitas pa sto ne uzmu nekog psa kod sebe, niko nece, svi imaju neka opravdanja.
Jos nesto, strasno je glupo ovo sto se radi, valjda pod pritiskom nekih BB i raznih NVO...Pokupe lutalice, sterilisu ih pa ih puste. Sta se dobilo? Nista. Grad je i dalje pun lutalica koje se mnoze, a tako se mnoze i napadi na ljude. Govana na sve strane...ne smes ulicom da prodjes da ne ugazis. Uzas.
[ stil @ 21.02.2011. 14:22 ] @
Kako mogu da se množe ako su sterilisani?
[ scrip @ 21.02.2011. 14:53 ] @
Nikako. Ali se uvek nadju novi "ljubitelji zivotinja" koji istu posle nekoliko meseci igranja, kada im dosadi igracka, zivotinju puste na ulicu. I to njie slucaj samo sa kucucima, vec i sa mackama, a bilo je slicajeva, ako se secate, i pitona i slicnih egzoticnih zmija (batica baca djubre, a iz kante iskoci piton od 2m).
[ Milos911 @ 21.02.2011. 14:54 ] @
Citat:
vilil1:Govana na sve strane...ne smes ulicom da prodjes da ne ugazis. Uzas.
Hajde da ne preterujemo.
Sinteri ne smeju nigde da se pojave jer su psihici, podrzavam ja sterilizaciju i sve to, ali jbg ne mozes se prema zivotinji odnositi kao prema ... onako kako se vecina sintera odnosi prema njima (nisam mogao da nadjem poredjenje, obicno se kaze odnositi se kao prema zivotinji :) ). Mislim verovatno su te price preduvane, ali opet cesto se cuje o strasim uslovima u kojima drze takve zivotinje. I da je 1% tacno, opet qq, ja prvi bih sakrio psa od budale. Eto, kako god se okrene, uvek neka budala upada kao problem.
A ovo gore nema nikakve veze sa zabranom drzanja bul terijera u kragujevcu, ili bilo kom gradu. Kad vec off-ujemo, vilil1 ako smem da pitam: imas li ti kucnog ljubimca?
Ne mogu sve da ih pokupe sa ulice. U BG se i vidjaju ti sterilisani sa ogrlicom, cini mi se plave boje, i nesto se slabije vidjaju ovih dana, meseci. Ali zato nesterilisanih ima kol'ko hoces.
@Milos911
Trenutno ne. Imao sam ljubimca, pulija, zenku. 15,5 godina je imala kada smo je uspavali pre dve godine. Nekoliko teskih operacija, maligni tumori, dva puta slog...
[ Odin D. @ 21.02.2011. 16:00 ] @
Nema potrebe da se oko ovog zakona iko uzbudjava - ni protivnici ni zagovornici, zato sto zakon sam po sebi ne znaci nista.
Sto bi se reklo: "I na tarabi svasta pise..."
Posto se zakoni ne postuju, svejedno je kako glase.
A ako iza zakona ne stoji mehanizam koji prisilno obezbedjuje njegovo sprovodjenje, onda to i nije zakon nego obicna brljotina naskrabana na papiru ciji je znacaj jednak znacaju kaligrafije nastaloj na toalet papiru nakon brisanja guzice.
Ako neko protivno "zakonu" moze da seta psa bez povodca, bez korpe, pici kroz crveno i sl., sta ga sprecava da isto tako protivno "zakonu" drzi pit-bulove?
Drugo, to sto je pit-bul prvi po broju napada u svijetu ne govori nista i ne znaci nista, a ubacivanje te cinjenice u ovaj kontekst samo govori o plitkoumnosti ljudskog roda koji se na takve "analize" lozi uslijed opste zakrzljalosti logickog aparata kod sirih narodnih masa, koja je, pretpostavljam, posljedica prekomjernog konzumiranja novinarskog materijala.
Prvo treba shvatiti da po prirodi stvari neko mora biti prvi, jer kad bi pit-bulove nekom magijom ovog sekunda istrebili, na prvom mjestu po broju ujeda u svijetu bi bila ona sorta koja je do malocas bila druga. Vjerujem da bi ovaj jednostavan logican zakljucak iznenadio mnoge. Ali sta da vam kazem? Citajte malo knjige, man'te se novina.
I tako, kad bi istrebili pit-bulove ili im se broj znatno smanjio, imali bi neku drugu rasu gore na vrhu cuvenu po "zlu", i sukcesivnim ponavljanjem gluposti istrebljivanja prvih na listi, kroz nekoliko iteracija dosli bi do toga da je najkrvolocnija rasa npr. civava.
Sta god radili, neka rasa pasa ce biti prva po broju napada i protiv te cinjenice se ne moze nista uciniti osim istrebiti citav pseci rod, ili ga svesti samo na jednu sortu kad vise nece imati smisla da se kaze "ovi su prvi medju svima" - zato jer nema drugih, nego "stopa napada pasa je tolika i tolika".
Zakonom je zabranjeno i praviti saobracajne prekrsaje, ali neko ih ipak pravi i ljudi ginu. I to mnogo vise ljudi strada nego od ujeda pasa.
I sta sad: zabraniti automobile ili kaznjavati prekrsioce?
Automobil u vlasnistvu budale koja ne postuje saobracajne propise je daleko opasniji i smrtonosniji nego pit-bul u vlasnistvu budale koje ne postuje propise o drzanju psa. Ako zabranimo te pse, zar ista logika ne vodi tome da zabranimo i automobile zato sto ima budala koji ih ne koriste kako treba?
No, to je sve normalno u razvoju civilizacije. Svaka civilazica dodje do nekog zenita, nakon koga pocnu da se gube u idiotluku, razvratu, deluzijama, precerivanju, zanemarivanju i kojekakvim drugim pojavama slicne prirode. Onda se sve to stambura u sveopstem ratu i krvoprolicu pa Jovo nanovo.
Tako bilo sa svakom civilizacijom od pamtivjeka, pa nece ni sa ovom biti drugacije.
[ gigamg1 @ 21.02.2011. 16:24 ] @
Citat:
Odin D.: samo govori o plitkoumnosti ljudskog roda koji se na takve "analize" lozi uslijed opste zakrzljalosti logickog aparata kod sirih narodnih masa, koja je, pretpostavljam, posljedica prekomjernog konzumiranja novinarskog materijala.
Vredjati neciju inteligenciju samim predrasuda je samo pokazivanje nivoa licne.
Inace, cim neko ima drugacije misljenje, odmah je: lud, zaludjen, ispranog mozga ili tako nesto...
Da ne idem u off.
Tom tvojom logikom bi znacilo da ako odjenom cudesno nestanu sve saobracajne nesrece prouzrokovane voznjom u pijanom stanju onda bi one sto su na drugom mestu dosle na prvo i tako redom.
Ako je tako, zasto onda se ne proizvode automobili na mlazni pogon i na benzinskim pumpama se ne doda kerozin u ponudu?
To nije nemoguce...
Te rasu psa nije stvorila majka priroda nego covek ukrstanjem nekoliko postojecig rasa u cilju povecanja brzine, agresivnosti, snage i okretnosti.
I sad mi vi recite jel to radjeno da bi ti kerovi bili bolji cuvari kuce i sluzili ljudskom rodu za nesto sto je korisno?
[ Odin D. @ 21.02.2011. 16:38 ] @
Citat:
gigamg1: Tom tvojom logikom bi znacilo da ako odjenom cudesno nestanu sve saobracajne nesrece prouzrokovane voznjom u pijanom stanju onda bi one sto su na drugom mestu dosle na prvo i tako redom.
To je jednostavno logicka cinjenica. Nikakva moja logika.
Mozda ti zvuci cudno, ali turi to na papir pa razjasni sebi.
Citat:
gigamg1: Ako je tako, zasto onda se ne proizvode automobili na mlazni pogon i na benzinskim pumpama se ne doda kerozin u ponudu?
To nije nemoguce...
Moguce je, samo potpuno besmisleno, jer u dozvoljenim granicama upotrebe danasnjih automobila motori sa unutrasnjim sagorjevanjem su daleko jednostavniji, jeftiniji, pouzdaniji i sa daleko vecim stepenom iskoristenja od mlaznih motora, te i trose znatno manje goriva nego sto bi ih trosili da imaju mlazne motore.
Ako ti mislis da postoji neki drugi razlog, daj da cujemo.
Citat:
gigamg1:
Te rasu psa nije stvorila majka priroda nego covek ukrstanjem nekoliko postojecig rasa
Nijednu rasu pasa koja se danas zivi sa ljudima nije stvorila majka priroda nego covjek ukrstanjem, pa ne vidim po cemu se ova time posebno izdvaja.
Citat:
gigamg1:u cilju povecanja brzine, agresivnosti, snage i okretnosti.
I sad mi vi recite jel to radjeno da bi ti kerovi bili bolji cuvari kuce i sluzili ljudskom rodu za nesto sto je korisno?
Svi psi su stvoreni radi necega. Da li to znaci da treba zabraniti drzanje njemackog ovcara ako covjek vlasnik nije policajac na duznosti 24/7?
Treba li zabraniti drzanje sarplaninca ako nemas stado ovaca? Treba li zabraniti haskije ako ne zivis okovan ledom i kreces se pomocu saonica?
Treba li zabraniti drzanje dalmatinaca ako ne ides u lov na ptice?
Svasta.
Citat:
gigamg1:Vredjati neciju inteligenciju samim predrasuda je samo pokazivanje nivoa licne.
Ne vredjam ja nikog licno. Ja sam samo izneo svoje vidjenje o kolektivnom stanju svijesti ljudskog roda.
Uostalom, ima mnogo filozofa koji pricaju da je vecina svijeta na zakrzljalom nivou svijesti u rangu malo veceg od ovaca, medjutim ljudi to kad citaju zamisljaju da upravo oni spadaju u one preostale na koje ovaj nije mislio, pa se ne vredjaju. Medjutim, moram priznati, ti si prvi koga ja znam koji se prilikom citanja takvih tekstova sam svrstao u pogodjenu grupu.
Svaka cast. Mozda je to razlika koja te izdvaja iz te grupe :)
Pozdrav.
No frks.
[Ovu poruku je menjao Odin D. dana 21.02.2011. u 17:50 GMT+1]
[ gigamg1 @ 21.02.2011. 17:01 ] @
Citat:
Odin D.:Moguce je, samo potpuno besmisleno, jer u dozvoljenim granicama upotrebe danasnjih automobila motori sa unutrasnjim sagorjevanjem su daleko jednostavniji, jeftiniji, pouzdaniji i sa daleko vecim stepenom iskoristenja od mlaznih motora, te i trose znatno manje goriva nego sto bi ih trosili da imaju mlazne motore.
Ako ti mislis da postoji neki drugi razlog, daj da cujemo.
Eto ti! Lepo si to srocio.
Zasto forsirati nesto sto ima toliko negativnih osobina.
Nisam bas za totalno istrebljenje ali treba ih zabraniti fizickim licima!
Naci im namenu i to neku koja ne ukljucuje iskompleksirano plasenje ljudi ili krvolocne borbe.
Jeste da bi bilo tesko ali mozda bi se naslo nesto za to.
E to je filozofija kojom se vodim govoreci da treba zabraniti te kerove
[ stil @ 21.02.2011. 17:16 ] @
Citat:
They argue that it is not the breed that is bad but what bad owners do with the breed. This is probably true but bad owners are attracted to pit bulls because of their reputation for aggressiveness. An angry, macho person would probably not buy a toy poodle and even if he did, the poodle just can’t do the damage that the pit bull can. Pit bulls are dangerous because aggressive traits can be bred in by unscrupulous breeders, or because these traits can be trained in by a trainer, and reinforced by owners.
Citat:
There’s an inverse relationship between the number of Pit Bulls a person owns and the size of their penis. Notice that I say person, not man, owns. That’s because more and more women are Pit Bull owners. For them, the inverse relationship is between the number of Pit Bulls they own and the size of their imaginary penis.
Undoubtedly, some people reading this are Pit Bull owners. I’m sorry that you were born to conform to the norm. It seems everyone owns a Pit Bull. Way to be original and creative there buddy. I bet you’ve also sported a goat-tee, have a skull tattoo somewhere on your body, and have those retarded spinning rims on your car. I know that I’m right, aren’t I? Oh please don’t even tell me you are one of those mental pygmies who combine them all with a backwards baseball cap. What are you, twelve? Here’s an idea. How about you actually DO or BUY something original.
Owning a Pit Bull does not make you an instant tough-guy. In fact, it shows your own fragile, wanting-to-be-loved-and-accepted, and conform-to-the-norm ego. Let me ask you this. Now that you own one, two, maybe even three Pit Bulls, has your penis grown? Measure it. I’m a scientist. I want to know if the act of buying a Pit Bull actually enhances that “special appendage” of the male anatomy. The biochemistry of such a discovery would be fascinating to study.
And for the women Pit Bull owners reading this ... buy pepper spray instead. Okay? You look retarded being pulled around the neighborhood by that Neanderthal version of a canine. You can’t even hold the leash properly. I’ve seen you, countless times. Your Pit Bull gets a whiff of a cat or sees a small poodle (or child playing) and he drags you kicking and screaming down the block. Meditate woman. Get in touch with your inner self. Then maybe you can reincarnate next time with a penis. Until then, drop the macho she-man act. It doesn’t work for guys. And it certainly doesn’t work for you.
Some overlooked aspects of owning a Pit Bull:
Pit Bulls only make up 2-5% of the dog population, but are responsible from between 1/3 to more than 1/2 of all fatal dog attacks in the U.S. (the number varies year-to-year). They died for your small-penis complex.
Pit Bulls instinctively go for the throat & face. Survivors (usually children) are often disfigured for life. Thousands of children will go through life as freaks & outcasts because of your small-penis complex.
@gigamg1
Analogija ti ne valja, jer mlazni motori nisu zabranjeni.
Niko ti ne brani da u automobil turis kakav god hoces motor, ako to zadovoljava saobracajne standarde.
Drugo, zabrana rase pasa je idiotluk jer ne lijeci uzrok nego posljedicu.
Nekad je u Americi bilo popularno proizvoditi tzv. "bijele pse", a to se radilo tako da se placalo crncima da mlate neko kuce, pa ono kasnije uvijek kidise na crnce. Jeli mozda zbog toga trebalo zabraniti pse uopste ili zabraniti budalama da tako odgajaju pse?
Imas i danas takvih slucajeva kod nas u mentalno zaostalim krajevim gdje se stranci nahuskavaju da mlate domacinovog psa u cilju podsticanja njegove agresivnosti na strance.
Ja sam vidjao tornjake na lancu u toru kome niko ziv ne smije prici pa cak ni od njegovih "ukucana". Hrana i voda mu se dostavljala u limenim posudama koje mu se u poslednjih nekoliko metara doguraju stapom do njega.
Nema tu velike filozofije. Budalama koje pit-bulove dresiraju na agresivnost nikakav problem nije da to isto naprave od bilo kakvog drugog psa.
I kad ne bi bilo pit-bulova, imali bi oni neku drugu "omiljenu" rasu, jer se tu ne radi o psima nego o budalama.
Ovaj zakon je samo popustanje budalama.
Kao sto je i inace praksa u ovoj drzavi da se budale i prestupnici amnestiraju, a pametni i oni koji postuju zakone prave budalama.
[ stil @ 21.02.2011. 17:57 ] @
Citat:
Odin D.:
Nema tu velike filozofije. Budalama koje pit-bulove dresiraju na agresivnost nikakav problem nije da to isto naprave od bilo kakvog drugog psa.
I kad ne bi bilo pit-bulova, imali bi oni neku drugu "omiljenu" rasu, jer se tu ne radi o psima nego o budalama.
Odin D.: @gigamg1
Niko ti ne brani da u automobil turis kakav god hoces motor, ako to zadovoljava saobracajne standarde.
Pa ta zabrana je ustvari standard. NE zadovoljavaju i kraj.
Uostalom, dokazujte koliko hocete, svoje sam rekao!
Moj glas ide za zabranu i necu vise da dokazujem!
Nastavite da iznosite dugo trazene podatke pa mozda i sebe ubedite u to ako se potrudite...
Da su dobri, ne bi zabrana dobila skupstinsku vecinu u kragujevcu.
Pozdrav!
[ Wi-Fi @ 21.02.2011. 18:27 ] @
^^ Ortakova familija (cale, stric, itd.) drzali skotske ovcare i vodili na izlozbe. Jednom lesi skocio i zamalo sudiji odgrizao uvo/obraz (tj. da ovaj nije imao dobre reflekse i izmakao se, bio bi kao taj na slici).
@ gigamg1: Da u skupstini ne sede polu-pismeni, zatucani ljudi, koji su na nivou Srednjeg veka i raznih "zabrana" kao resenja problema - ne bi dobili vecinu. Ovako...
[ Odin D. @ 21.02.2011. 18:48 ] @
Citat:
gigamg1: Pa ta zabrana je ustvari standard. NE zadovoljavaju i kraj.
Nije tacno. Nema standard za pse, ima samo za drzanje i postupanje sa psima.
Je'l ti mozes da prevozis opasne materije autoputem u drndavom traktoru i improvizovanim buradima od ofarbane sperploce protivno zakonu? Ne mozes.
Je'l mozes da vozis neispravno auto? Ne mozes.
Je'l mozes da vodis "neispravnog" psa - bez povodca i korpe protivno zakonu? Mozes.
Kad bi se soferima dozvolilo da u onoj mjeri krse saobracajni zakon u kojoj se dozvoljava vlasnicima pasa da krse propise o drzanju i postupanju sa psima dnevno bi bilo 10 000 mrtvih samo u Sprdiji - lideru regionaTM.
[ scrip @ 21.02.2011. 23:09 ] @
Standardi nisu obavezujuci. Na nesto te obavezuje ili primorava zakon, uredba i slicno.
Evo po meni jednog dosta realnog odgovora na pitanje jesu li "pikbulovi" zaista tako opasni. Savetujem vam svima da pre daljeg diskutovanja procitate ovaj clanak. Po mom misljenju veoma objektivno. http://www.straightdope.com/co...ulls-really-all-that-dangerous