|
[ Nothingman @ 18.02.2011. 14:33 ] @
| Uplatio sam nesto u jednoj nasoj banci, i uplatnicu predao u firmi na chiji racun sam uplatio. Kao sto verovatno znate, u banci se dobije samo jedan listic uplatnice (drugi zadrzavaju za sebe), tako da tu na kraju ne ostane nikakav dokaz da si ti nesto stvarno platio. Problem je nastao kada su mi nakon par meseci javili iz te firme da ja uopste nisam uplatio taj novac. Da li postoji nacin da iz banke dobijem kopiju uplacene uplatnice? Znam u kojoj sam banci uplatio (jedna od dve filijale gde uvek uplacujem, ali nisam siguran koja je od te dve), znam otprilike i datum (maksimalna greska oko datuma je jedan dan gore ili dole), kao i sve ostale podatke naravno (uplacena svota, ime uplatioca, kome je uplaceno i slicno).
Tako da...postoji li nacin da dobijem tu kopiju ili ne? :)
Hvala unapred.
|
[ jnk @ 18.02.2011. 14:57 ] @
Možda glupo zvuči ali nazovi banku i pitaj. Ili kaži koja je banka pa ću ja nazvati i pitati.
[ Horvat I @ 18.02.2011. 16:03 ] @
Ili još gluplje: Lično odidi i iznesi im ovo što si i nama
[ Nothingman @ 18.02.2011. 16:18 ] @
Pa onda 90% tema na forumu ne bi imalo smisla :) Pitao sam chisto da olaksam sebi posao, ukoliko je neko vec imao slicna iskustva. Takodje, odgovor bi mozda pomogao nekom u slicnoj situaciji u buducnosti. Ne bih ni postavljao temu da mi je banka u komsiluku, a ne na drugom kraju grada. Telefoniranje, tj. cekanje na govornim aparatima me uzasno smara :P
Zato, ukoliko neko zna odgovor bio bih mu zahvalan da ga postavi, a ako se niko ne javi, ja cu ga napisati sutra nakon sto nazovem banku :)
[ Darko Nedeljković @ 18.02.2011. 17:54 ] @
Pazi, postoje tehnicke mogucnosti - radnik zaduzen za arhiviranje dokumenata sedne u auto, ode do magacina arhive, nadje policu od tog meseca, nadje registrator od tog dana, prelista sve uplatnice i nadje tvoju, donese do ekspoziture, iskopira, opet odnese, vrati sve na svoje mesto...
Pretpostavljam da ce ti banka takvu uslugu naplatiti ~1.000 dinara, sto je otprilike neka tarifa za izdavanje vanrednih dokumenata i potvrda. Onda tek ostaje problem zasto pare nisu stigle tamo gde je trebalo, gde su otisle, pa da ih taj vrati, pa da se prebace tamo gde treba... Ako je vrednost tako neka mala, onda bolje postedi sebe tih peripetija i plati ponovo. Ja sam jednom prosao to sve zarad nekog poreza od 4.000 dinara koji nije bio lepo proknjizen.
[ Nothingman @ 18.02.2011. 20:16 ] @
Hvala puno na odgovoru. Mislim da se necu cimati ako je tolika procedura nego cu uplatiti ponovo. A sledeci put cu da trazim izricito uplatnicu sa 3 lista, da mi jedan ostane kao dokaz :)
Nije mi jasno zasto su presli sa uplatnica od 3 lista, na uplatnice sa 2 lista.
[ squirll @ 18.02.2011. 22:27 ] @
Citat: Nothingman: Hvala puno na odgovoru. Mislim da se necu cimati ako je tolika procedura nego cu uplatiti ponovo. A sledeci put cu da trazim izricito uplatnicu sa 3 lista, da mi jedan ostane kao dokaz :)
Ja mislim da nisu presli vec da im to stara zaliha uplatnica... A ako vec dobijes sa dva lista fotokopiras za sebe i miran si (donekle)
[ bakara @ 18.02.2011. 23:22 ] @
Citat: Nothingman:
I dalje postoje i jedne i druge
[ bufalo bil @ 19.02.2011. 05:25 ] @
Citat: Darko Nedeljković: Pretpostavljam da ce ti banka takvu uslugu naplatiti ~1.000 dinara, sto je otprilike neka tarifa za izdavanje vanrednih dokumenata i potvrda. Onda tek ostaje problem zasto pare nisu stigle tamo gde je trebalo, gde su otisle, pa da ih taj vrati, pa da se prebace tamo gde treba... Ako je vrednost tako neka mala, onda bolje postedi sebe tih peripetija i plati ponovo. Ja sam jednom prosao to sve zarad nekog poreza od 4.000 dinara koji nije bio lepo proknjizen.
Ne razumem, zasto bi neko placao tudju gresku?
[ Predrag Supurovic @ 19.02.2011. 09:22 ] @
Pogrešio su u tome što nisi zadržao dokaz da si platio.
Najpre, toj firmi možeš da daš potvrdu o uplati na uvid, ako traže uplatu ali im je ne ostavljaš, jer ako im je ostaviš, onda nemaš dokaz da si platio. Ti nisi obavezan da im daš uplatnicu, a oni tvoju uplatu svakako mogu da vide na svom računu.
E sad, ako oni insistiraju da im ostaviš uplatnicu, što nije redak slučaj, jer su mnoge firme, naročito državne potpuno neorganizovane i nemaju način da razlikuju na izvodu ko im je šta uplatio, pa im je potrebna uplatnica, onda ti insisiraj da ti izdaju drugi dokument kojim potvrđuju da si uplatio. To može biti overen (potpis i pečat obavezno) račun, priznanica ili nešto drugo. Važno je da dokuemnt potvrđuje da si taj i taj iznos uplatio tog i tog dana na njihov račun, odnosno da si izmiro svoju obavezu (navednu konkretno).
Bez jednog od to dvoje ne napuštaj blagajnu. Ako ne pristaju ni na jedno ni na drugo, onda zadrži svoju priznanicu i pravac inspekcija.
[ mmix @ 19.02.2011. 09:47 ] @
Ma odmah na salteru trazis da ti ostanu dva primerka ako ti oni stampaju uplatnicu, ja to radim stalno sa uplatom za vrtic. Stekovi uplatnica se vise ne prave kao nekad (master + kopije), sve uplatnice u steku su i originali i kopije i jednostavno se otcepi onoliko listica koliko ti treba (plus 1 za banku).
[ fanfon @ 19.02.2011. 10:49 ] @
Ljudi obicno ne znaju, ali trebalo bi da cuvaju sve uplatnice od racuna(onih sa vecim iznosima) bar 2 godine. Imam prilike da vidim da im to cesto zatreba kod placanja poreza, skolarine i slicno, jer se bas desavaju ovakvi slucajevi. Ne mora uplatilac pogresno da uplati. Dovoljno je da sluzbenik u banci ili trezoru pogresi jedno slovo ili broj(sto se desava) i proknjizi na pogresan racun, a to se tek primeti kasnije.
[ Nothingman @ 19.02.2011. 11:14 ] @
Shvatam i ja sada da sam pogresio. Srecom, nisam ovu lekciju preterano skupo platio, a gresku vise sigurno necu ponoviti ;)
[ mmix @ 19.02.2011. 11:52 ] @
Citat: fanfon: Ljudi obicno ne znaju, ali trebalo bi da cuvaju sve uplatnice od racuna(onih sa vecim iznosima) bar 2 godine. Imam prilike da vidim da im to cesto zatreba kod placanja poreza, skolarine i slicno, jer se bas desavaju ovakvi slucajevi. Ne mora uplatilac pogresno da uplati. Dovoljno je da sluzbenik u banci ili trezoru pogresi jedno slovo ili broj(sto se desava) i proknjizi na pogresan racun, a to se tek primeti kasnije.
Jbg za to je diinkic kriv, sto je jos onomad kad je uspostavljen novi platni promet popustio pre armijom nekompetentnih bolida kojima je mod11 bio "previse komplikovan" pa je opet dozvoljeno da idu pozivi na broj bez kontrolnih cifara. Sa mnod11 proverom drasticno se smanjuje verovatnoca da prodje pogresan poziv na broj kao sto ne prolazi pogresan broj racuna.
[ Horvat I @ 19.02.2011. 13:17 ] @
Citat: Predrag Supurovic: Pogrešio su u tome što nisi zadržao dokaz da si platio.
Najpre, toj firmi možeš da daš potvrdu o uplati na uvid, ako traže uplatu ali im je ne ostavljaš, jer ako im je ostaviš, onda nemaš dokaz da si platio. Ti nisi obavezan da im daš uplatnicu, a oni tvoju uplatu svakako mogu da vide na svom računu.
E sad, ako oni insistiraju da im ostaviš uplatnicu, što nije redak slučaj, jer su mnoge firme, naročito državne potpuno neorganizovane i nemaju način da razlikuju na izvodu ko im je šta uplatio, pa im je potrebna uplatnica, onda ti insisiraj da ti izdaju drugi dokument kojim potvrđuju da si uplatio. To može biti overen (potpis i pečat obavezno) račun, priznanica ili nešto drugo. Važno je da dokuemnt potvrđuje da si taj i taj iznos uplatio tog i tog dana na njihov račun, odnosno da si izmiro svoju obavezu (navednu konkretno).
Bez jednog od to dvoje ne napuštaj blagajnu. Ako ne pristaju ni na jedno ni na drugo, onda zadrži svoju priznanicu i pravac inspekcija.
Nemožeš!
Kod nas u opštini bilo šta vadiš u svoj primerak priheftaju uplatnicu.Tako im se bar nemož desit da se zagubi
[ Darko Nedeljković @ 19.02.2011. 13:43 ] @
Citat: bufalo bil: Ne razumem, zasto bi neko placao tudju gresku?
Ajd da sagledamo situaciju sa druge strane, recimo da ti imas banku i svakog dana imas 5 ljudi koji su izgubili uplatnicu, a institucija kojoj su platili pogresno proknjizila uplatu. Da li bi zeleo iz svojih sredstava da finansiras platu jednog radnika koji otprilike samo time uspeva da se bavi + prakticno non stop zauzet auto + gorivo za taj auto? U zbiru blizu 1.000 EUR mesecno? Naravno da ne bi, logicno bi bilo da pokusas da destimulises ljude da to traze tako sto ces im naplatiti barem pola troska koji ti naprave. Narocito sto je uzrok uglavnom nepotpun/pogresan poziv na broj po kome primalac prepoznaje za koju svrhu je novac placen. Recimo, poreska uprava primi ~20.000 uplata dnevno, ako dobije jednu uplatu sa pogresnim brojem na uplatnici, znas kad ce uspeti da prepozna koji je od nekoliko miliona poreskih obveznika to uplatio i zbog cega? Nikad.
Citat: verovatnoca da prodje pogresan poziv na broj kao sto ne prolazi pogresan broj racuna.
A ko bi naterao svakog izdavaoca racuna da na istom navede bas korektan poziv na broj? I o cemu mi uopste pricamo u 21. veku kad se ide u smeru elektronskog bankarstva i placanja preko interneta gde poziv na broj ni ne postoji?
[ Slobodan Miskovic @ 19.02.2011. 13:59 ] @
Citat: Darko Nedeljković: A ko bi naterao svakog izdavaoca racuna da na istom navede bas korektan poziv na broj? I o cemu mi uopste pricamo u 21. veku kad se ide u smeru elektronskog bankarstva i placanja preko interneta gde poziv na broj ni ne postoji?
Srbija nije u 21. veku.
[ Nothingman @ 19.02.2011. 14:02 ] @
Meni zapravo nije ni jasan taj sistem sa racunima. Zar ne bi trebalo svaki put kad ja nesto uplatim u banci (i oni ukucaju te podatke u racunar) da se to sve prosledi centralnoj banci ili nekoj odredjenoj ustanovi? Zar centralna banka ne bi imala na taj nacin bazu podataka svake izvrsene transakcije, iz koje bi se kasnije upitom nad bazom lako mogao pronaci odredjeni racun od npr. pre mesec dana?
[ Predrag Supurovic @ 19.02.2011. 14:18 ] @
Ljudi, srpsku drzavu i razum ne možete baš tek tako povezivati.
Poziv na broj na tvojoj uplatnici državnoj instituciji pokazuje šta si platio a ne ko je platio. Poziv na broj određuje opštinu i vrstu poreza, takse ili šta već i isti je za sve koji to plaćaju. Zato oni i traže primerak uplatnice da zaheftaju, jer ako to ne urade, tvoja uplata ne postoji. mislim, postoji, legla je gde treba i ak proknjižena tamo gde treba ali na njij nema informaciej ko je to uplatio. To piše samo na uplatnici, u onom polju "uplatilac".
To je ujedno i razlgo zašto još uvek moramo da plaćamo kešom i petljamo se sa uplatnicama. Bez uplatnica oni ne mogu da funkcionišu.
[ mmix @ 19.02.2011. 15:16 ] @
Citat: Darko Nedeljković: A ko bi naterao svakog izdavaoca racuna da na istom navede bas korektan poziv na broj? I o cemu mi uopste pricamo u 21. veku kad se ide u smeru elektronskog bankarstva i placanja preko interneta gde poziv na broj ni ne postoji?
Placanje preko interneta nikad nece zameniti funkciju poziva na broj, ako nista drugo zbog trajnih naloga. I nije to specificnost Srbije, tako je svuda pocev od najjacih ekonomija sveta, bez obzira na to kako je izveden Bill Remittance sistem uvek mora da postoji jednoznacna informacija koja identifikuje specificni racun ili specificnog uplatioca.
A izdavaoca racuna koji je pglu i ne ume da koristi check digit je veoma lako regulisati, svaka uplada bez poziva na broj ide po implicitnom kodu 19 i zdravo. Vazno je samo obezbediti da sistem platnog prometa dostavi ISPRAVNU informaciju oslobodjenu ljudske greske u procesu prenosa.
[ Darko Nedeljković @ 19.02.2011. 15:23 ] @
Citat: Predrag Supurovic: Poziv na broj na tvojoj uplatnici državnoj instituciji pokazuje šta si platio a ne ko je platio.
Pa dobro, ali sta ako je u pitanju recimo telekom? Ili EPS? Tamo 100.000 ljudi dnevno plati racun za telefon/internet/struju/nesto i oni jedino po pozivu na broj znaju ko je ko i za sta im placa.
Ja imam svoju taktiku za problem iz naslova - nista ne placam uplatnicom, vec nalogom za prenos sa svog racuna. Onda mogu slobodno da izgubim taj nalog, uplata se uvek vidi sa mog izvoda, koji svaki salterski radnik moze da mi odstampa jednim klikom misa. Ujedno, ako je nekom bitno, provizija na takve transakcije je 50%-70% niza nego na placanje uplatnicom, pa svi misle da ja to tako radim jer sam stipsa :)
[ Predrag Supurovic @ 19.02.2011. 18:00 ] @
Telekom koristi poziv na broj koji jednoznacno odredjuje trnsakciju iz koje se vidi i sta je placeno i ko je platio. ED koristi poziv na broj iz koga se vidi ko je platio.
[ Deep|Blue @ 21.02.2011. 09:16 ] @
Citat: Darko Nedeljković: Pa dobro, ali sta ako je u pitanju recimo telekom? Ili EPS? Tamo 100.000 ljudi dnevno plati racun za telefon/internet/struju/nesto i oni jedino po pozivu na broj znaju ko je ko i za sta im placa.
postovani visi referente za elektronsko bankarstvo,
ako niste znali, strukturu poziva na broj bira firma koja izdaje racun prema svojim potrebama i niko od klijenata ne moze da natera izdavaoca racuna da korisit odredjeni poziv na broj.
Takodje,
u 21. veku, elektronska i online placanja ne idu u smeru da ukinu poziv na broj, jer bi time figurativno gledano platni sistem izvrsio samoubistvo. Poziv na broj je jako bitan deo uplatnice, jer kako biste objasnili telekomu koji racun placate ako imate tri fiksne linije, postpaid mobilni i adsl?!
[ Darko Nedeljković @ 21.02.2011. 12:20 ] @
Citat: Deep|Blue: postovani visi referente za elektronsko bankarstvo,
ako niste znali, strukturu poziva na broj bira firma koja izdaje racun prema svojim potrebama i niko od klijenata ne moze da natera izdavaoca racuna da korisit odredjeni poziv na broj.
Upravo to i ja kazem, postovano Srce Srbije. Nego, da nije malo glupo da se jedan drugom obracamo na ovakav nacin???
Citat: u 21. veku, elektronska i online placanja ne idu u smeru da ukinu poziv na broj, jer bi time figurativno gledano platni sistem izvrsio samoubistvo. Poziv na broj je jako bitan deo uplatnice, jer kako biste objasnili telekomu koji racun placate ako imate tri fiksne linije, postpaid mobilni i adsl?!
Mislio sam na pre svega na platne kartice, mobilno bankarstvo, sms payment... Tu nema poziva na broj, vec se primenjuju neke druge tehnike. Popularnost uplatnice vec je sada manja nego pre 10 godina, a zivi bili pa videli sta ce biti za 10 ili 20 godina!
[ Predrag Supurovic @ 21.02.2011. 13:48 ] @
Svaka finansijska transakcija sadrzi poziv na broj koji sluzi kao podatak na osnovu koga onaj kome je placeno uplatu moze da prepozna i proknjizi. Nacin placanja je nebitan.
Ako placas gotovinom ili karticama (sto je sito sto i gotovina) ti dalej lacas po nekom dokumentu koji definise i poziv na broj, pa ce sluzbenik koji vrsi naplatu to da popuni. Ako sam placas ebankingom, onda sam i upises poziv na broj.
Sama ulatnica takodje teba dab ude nebitno. Ona treba da ima svrhu samo ako je neophodno da odmah po uplati imas potvrdu o placanju, to jest, pre nego sto je uplata stvarno prosla kroz bankarski sistem i proknjizena.
Problem koji mi imam je sto neke drzavne firme nju koriste kao jedini dokaz placanja jer i nemaju neki drugi nacin da utvrde ko im je sta platio. Utoliko je zalostnije da portal euprave (preko koga navodno mogu da se elektronski narucuju i placaju dokumenti) dobije neku nazovi nagradu iako je jasno da je on napravljen samo da yamayuej oci, trosi budyet i ostavi utisak da neko tamo kao nespto radi ne eupravi. Sve dok uplatnica bude jedini dokaz placanja nasa eUprava je samo jedna velika zaje*ancija.
[ Nothingman @ 21.02.2011. 17:15 ] @
A u chemu je problem da se napravi takav sistem u kome se, pored poziva na broj i rachuna, pamte i ostali podaci sa uplatnice, kao sto je ime i prezime uplatioca? Zar ne bi tom relativno jednostavnom promenom bio resen problem o kome govoris, jer uplatnica vise ne bi bila jedini dokaz o uplati?
[ Predrag Supurovic @ 21.02.2011. 17:34 ] @
Poziv na broj je dovoljan i jedini potreban. Ostalo su opisni podaci, koji se ne mogu korsititi. Sve to već ima, i funkcioniše, samo što ne primenjuju svi, najpre državne firme.
[ djoka_l @ 21.02.2011. 21:21 ] @
@Predrag & @Nothingman
Svi podaci sa uplatnice se čuvaju u informacionom sistemu banke. Svako od polja na nalogu za prenos ima svoj pandan u SWIFT poruci. Banke su obavezne da čuvaju određeni broj godina sva dokumenta (ne moraju da budu originalna, može da bude skenirano ili mikrofilmovano).
Prema tome, moguće je naći podatke koji su bili upisani na uplatnicu (ako je bankarski službenik bio dovoljno vredan da ih prekuca).
Takođe, svi ti "nepotrebni podaci" stižu do druge strane i prikazuju se na izvodu, tako da i bez poziva na broj može da se vidi ime i prezime uplatioca. U slučaju da postoji neki spor, lako je pregledati izvode i upariti podatke sa uplatnice.
Naravno, za automatsku obradu na informacionom sistemu onoga ko obrađuje prenos, lakše je ako postoji podatak poziv na broj, ali on nije jedini način da se otkrije trag o uplati.
Ukoliko (odgovorna) firma primi uplatu koju ne može da prepozna, takav priliv će biti označen kao neuparen pa će moći da se analizom utvrdi koja obaveza i koje izmirenje su neupareni i da obradi ispravno takav prenos.
[ Predrag Supurovic @ 22.02.2011. 02:04 ] @
Kada sam pisao o potrebnosti poziva na broj, mislio sam na automatsku obradu. Polje u koej se upisuje svrhauplate, ime i ostalo jeopsino polje koje moze da posluzi samo da ga neki sluzbenik procita ali ne i za automatsku obradu.
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|