[ Mitrović Srđan @ 24.02.2011. 09:22 ] @
Verovatno je vec neko imao slicnu ideju kao ja. Naime posto mi je posao totalno nevezan za mesto (web dev)
prebivalista dugo vreme vec razmisljam da odem na par meseci da probam da zivim u nekoj drugoj zemlji.
Zarada mi je za sada poprilicno dobra tako da bih voleo dok imam mogucnosti da se okusam u nekoj novoj
zemlji. To je cista znatizelja i zelja za nekom promenom.

Gledao sam dosta tema o Karipskim zemljama. Takodje od klijenta iz USA imam ponudu za Belize (covek iznajmljuje vilu/sobe tamo).
Meni su oduvek bile interesantne te zemlje (kultura,jezik,ribe i sam nacin zivota).

Medjutim pitam se uopste kolikoi je realno razmisljati u tom pravcu. Odseliti se negde npr na 3 meseca i raditi web dev.
Koliko je stranac iz Srbije u mogucnosti da npr iznajmi na mesec-dva-tri stan u Dom Republici ili slicno i da ima siguran internet itd.

Da li neko od freelancera ima iskustvo ?
Koja zemlja je privlacna za zivot po mogucstvu konstantnog leta ;) ali da ni cene zivota nisu kao u zapadnim zemljama.
Opet imam dovoljno primanja ali bih voleo nesto i da ustedim.

Hvala
[ squirll @ 24.02.2011. 13:36 ] @
Mene nesto "brine" tu .. recimo zaradis 1000e mesecno, i u na zivot(malo lagodniji) u srbiji spiskas 500e i ostane ti 500e...
Odes npr negde u inostranstvo (uzmimo na primer Austriju) tamo sa tih 1000e ne bi mogao ziveti...
Tako da bi morao gledati gde bi mogao se sa cenom uglaviti u budzet, a po meni ici u neku zemlju slicnoj srbiji je prebacivanje iz supljeg u prazno :S
No to je moje misljenje, zivo me zanima sta ce drugi reci
[ deki77 @ 24.02.2011. 14:05 ] @
Vredi pokusati u smislu malo promene mesta,kao i upoznavanja drugih drzava,sirenja poznanstva a najpre radi posla.
Ipak u BG-u se ne vrti toliki novac u odnosu na EU.U bilo kojoj bransi.Mozda nekom nece ovo fino zvucati al koje mesto zauzima BG i u opste Srbija u odnosu na druge EU gradove.
To malo vise splavova i diskotea sto ima..pa sta!!
Ja vise gledam izazove,trenutno stanje u zemlji i napredak...lako ce mo kafenisati!!!
[ tdusko @ 24.02.2011. 14:19 ] @
Ovo o cemu pokretac teme razmislja je i meni prolazilo kroz glavu svojevremeno samo sto ja u mislima nisam bio bas tako radikalan. Ja sam vise bio za varijantu da tako zapalim vise puta godisnje od maja do oktobra po 10-15 dana u Grcku, Spaniju, Italiju, Dalmaciju... na aktivan odmor gde bih radio 4-6 sati dnevno, a ostalo vreme bi ili se izlezavao na plazi ili bi se smucao kojekude. Kod mene je problem sto meni stvari ultra brzo dosadjuju tako da bi se smorio na jednom istom mestu 3-6-12 meseci. Vise volim da svremena na vreme pravim krace izlete. Znas ono, radis kao konj mesec dana i onda sednes u kola i zapalis na Sitoniju na 7 dana :). I tako 6 meseci u godini ;).

@Squirll
Za takve avanture 1000 Eur mesecno nije nikako dovoljno mada ne znam odakle ti je pala na pamet ta cifra posto covek nije uopste rekao koliko zaradjuje.
[ Odin D. @ 24.02.2011. 14:55 ] @
Citat:
deki77: To malo vise splavova i diskotea sto ima..pa sta!!

A pri tom ni to nije tacno. Mozda ima vise od Tirane, neke zabiti na Siciliji ili u Transilvaniji.
Medjutim, u poredjenju sa drugim evropskim metropolama zadnja rupa na svirali po svakom mjerilu.
[ gajo2 @ 24.02.2011. 14:57 ] @
Sa 1000 evra mesecno moze ugodno ziveti u Indokini, Indiji, Bliskom istoku, a i u nekim zemljama Juzne Amerike. To je pretpostavljam bas ono sta pokretac teme i zeli, a ne da zivi ko beskucnik negde na Zapadu.

Jedini problem je samo internet, koji mora biti dovoljno brz i dovoljno slobodan da bi mogao normalno da obavljas posao. Pretpostavljam da i struja moze biti problem, ako je u nekim zemljama kao kod nas tokom 90-ih onda se verovatno isplati uloziti u neki bolji UPS. Vecina zemalja ne dozvoljava da radis bez radne vize, ali verovatno ako bas ne upadas u oci lokalnoj policiji, neces imati problem.
[ Java Beograd @ 24.02.2011. 15:13 ] @
Pa prema svim važećim zakonskim regulativama, ako ne primaš pare - onda ni ne radiš. Lokalna država nema pojma da li tebi neko odnekud uplaćuje pare na tvoj račun u (na primer) Mađarskoj banci.
Dakle, sa zakonske strane, ti si turista, koji sedi kući tj. u holelu ili iznajmeljnom stanu, surfuje i kuca nešto na tastaturi svog laptopa.
Ali opet je problem, jer najčešće turistička viza bude na oko 3 meseca.
[ BluesRocker @ 24.02.2011. 19:25 ] @
Citat:
Java Beograd: Ali opet je problem, jer najčešće turistička viza bude na oko 3 meseca.

Može da menja 2-3 susedne tropske zemlje na 3 meseca (ili na 6 meseci), ako ga ne mrzi da se cima.
[ Darko Nedeljković @ 24.02.2011. 22:23 ] @
Pre par nedelja naisao sam na sajt helpx... I vec me kontaktirao jedan Freelancer zbog... reci cu na kraju zbog cega.

Prvo da objasnim cemu sluzi taj sajt - to je sajt gde u vecini zemalja mozete izabrati domacina gde cete gostovati i pomagati oko njegovih redovnih poslova 20 sati nedeljno, a za uzvrat cete dobiti besplatnu hranu, smestaj i neogranicen internet.

E, taj Freelancer sa druge strane zemljine kugle se javio i ponudio da dodje ovde i pomogne mi oko renoviranja kuce i uredjenja dvorista, 30 dana, a onda ide u sledecu drzavu. Time postize nekakav balans umnog i fizickog rada, kao i odmora i zabave. I tako, ne kosta ga nista osim putovanja i to zareda redom blize drzave, pa tek kad obidje ceo kontinent onda leti na sledeci, tako da mu je to prakticno jedini trosak vredan pomena. Ovaj je izasao iz kuce pre 4 godine i do sada je proputovao i upoznao toliko zemalja koliko ja tesko da cu imati prilike do kraja zivota.
[ Mitrović Srđan @ 24.02.2011. 22:39 ] @
Neko je shvatio poentu neko nije.
Poenta mi nije da odem u Austriju i tamo zivim kao mis sa tom platom npr. Ili u bilo koju razvijenu zapadnu zemlju.
Vise sam bas za te zemllje tipa Tajland, Dominikanska republika, Kuba i zemlje Juzne Amerike.
Znaci gde bih mogao da zivim sa nekom ok troskovima. Znaci zemlja gde je smestaj tj renta normalna , dovoljno bezbedna i ima
pristup internetu i struji :) ne trazim mnogo.

Vitlao sam po forumima i bas sam video da hvale Tajland po pitanju cene zivota i generalnog zivota.
[ Darko Nedeljković @ 24.02.2011. 23:21 ] @
Kad pomenu Tajland i miseve, koji im je ovo fazon da hrane miseve i pustaju da se namnoze u milionima primeraka:

[ vukad @ 24.02.2011. 23:34 ] @
Kakve veze ima slika sa Tajlandom. Ovo je Karni Mata Temple u Indiji.

A sto se destinacije tice, ja bih izabrao Peru! Ne treba viza, solidan standard, troskovi zivota isti ili nesto nizi nego u Srbiji, dobra klima i super interesantna zemlja.
[ Mitrović Srđan @ 24.02.2011. 23:54 ] @
Upravo gledam Peru :)
Takva cena zivota se tarzi. Bas gledam online cene iznajmljivanja stanova i slicno.
[ vukad @ 25.02.2011. 00:48 ] @
Ako gledas stanove u Limi, obrati paznju na Surco, to je deo grada gde zivi perunska srednja-visa klasa, a slabo ima stranaca tako da cene nisu prenaduvane kao u Miraflores-u, San Isidro-u i Barranco-u. Tamo mozes da nadjes neki manji stan za 300 USD. Pogledaj http://www.adoos.com.pe/l/pro. Hrana i restorani kostaju manje-vise isto kao u Beogradu. Prevoz je dosta los, trebao bi ti neki auto.
[ Branko Santo @ 25.02.2011. 07:02 ] @
Tajland:
http://forumserver.twoplustwo....hailand-chatter-thread-833901/
http://forumserver.twoplustwo....vel/ask-us-about-thailand-344/ <---- Pocela tema 2006 1200 strana na forumu tako da pocni od zadnjih 20ak

Filipini:
http://forumserver.twoplustwo....about-living-philippines-1799/ <---- Ko i Tajland pocelo 2007
[ Tyler Durden @ 25.02.2011. 08:20 ] @
Zavidim ti. Upravo o tome sam razmišljao kad sam bio u Indiji u januaru.
Ja kad bi imao takvu priliku zapalio bi par mjeseci na Tajland, Karibe ili Indiju u roku odmah. Jedino što bih ja možda više putovao, odnosno ne bih se zabo samo na jedno mjesto.
Na Tajlandu sam bio i more i plaže su fenomenalne, upravo ono što se traži. Uopšte nije skupo i sa 300-500€ mjesečno živiš odlično, ako nisi u fazonu hotela i restorana sa 5 zvjezdica.
[ tdusko @ 25.02.2011. 08:50 ] @
Ako ides na 3 meseca skuplja ce biti avionska karta nego troskovi zivota :)
[ Mitrović Srđan @ 25.02.2011. 09:27 ] @
To je ono najgore :)
Sto mi do Tajlanda treba oko 800eura za kartu. Negde sam procitao da se viza dobija na 90 dana maksimum?
Kako ide dalje produzavanje vize?
[ Tyler Durden @ 25.02.2011. 10:11 ] @
Uf, ne mogu sad da se sjetim, ali bila je neka fora da izađeš iz zemlje nakon 3 mjeseca i vratiš se. Samo ne znam da li se izlazilo u neku "posebnu" zemlju iz koje je mogla da se produži viza (preko srpske ambasade i sl.) ili je bilo dovoljno samo da izađeš i vratiš se.
Uglavnom, znam da nije veliko cimanje. Relativno :)
[ gajo2 @ 25.02.2011. 10:13 ] @
Od Istanbula do Sri Lanke je karta oko 200 evra, Qatar Airlines, a odatle jos 50ak evra do Tajlanda. Vizu na aerodromu dobijas na 30 dana ako se ne varam, a posle produzavas do maksimalno 90 dana, nakon cega moras da napustis zemlju.
[ Branko Santo @ 25.02.2011. 10:22 ] @
Koliko se secam (a pise tamo na forumu koji sam dao) posle 90 dana sednes na neki lokalni avion, skocis do Hong Konga ili tako negde i vratis se sutra i opet 90 dana.
[ component @ 25.02.2011. 10:31 ] @
Gleda li neko kakav je Internet u tim zemljama? Možeš jeftino živeti na Tajlandu: more, sunce, uživanje... a ako hoćeš da surfuješ moraš 200 Km do prve utičnice Karikiram, ali shvatate šta hoću da kažem
[ Vukan Karadžić @ 25.02.2011. 10:34 ] @
Imam jednu poznanicu koja se bavi SEO-om.
Ona poslednjih X godina zivi tako sto ode u neki grad, nadje neki hotel, i ponudi vlasniku da ga rangira za neke pretrage (uglavnom lako nesto, a vlasniku hotela znaci), u zamenu za 2-3 meseca hotelskog zivota. To joj je taman dovoljno da joj ne dosadi grad. Nakon toga, novi grad, novi hotel.
Tako je obisla veci deo US, a sad planira da ide dalje (Kanada, Meksiko, ... pa dokle stigne).
[ Tyler Durden @ 25.02.2011. 10:58 ] @
Citat:
component: Gleda li neko kakav je Internet u tim zemljama? Možeš jeftino živeti na Tajlandu: more, sunce, uživanje... a ako hoćeš da surfuješ moraš 200 Km do prve utičnice :D Karikiram, ali shvatate šta hoću da kažem ;)

U Indiji sam se prilično iznenadio sa brojem free wifi spotova po raznim "restoranima" i hostelima, od kojih su neki bili čak i u kategoriji krša, ali su ipak imali wifi.
Ako bi se odlučio na ovako nešto, svakako bi morao da uzmeš odmor bar nekih 10-15 dana dok se ne snađeš tamo gdje odeš, malo se privikneš i ispitaš šta, kako, gdje...
[ tdusko @ 25.02.2011. 11:10 ] @
Citat:
Vukan Karadžić: Imam jednu poznanicu koja se bavi SEO-om.
Ona poslednjih X godina zivi tako sto ode u neki grad, nadje neki hotel, i ponudi vlasniku da ga rangira za neke pretrage (uglavnom lako nesto, a vlasniku hotela znaci), u zamenu za 2-3 meseca hotelskog zivota. To joj je taman dovoljno da joj ne dosadi grad. Nakon toga, novi grad, novi hotel.
Tako je obisla veci deo US, a sad planira da ide dalje (Kanada, Meksiko, ... pa dokle stigne).

Svaka cast! Svaki put se odusevim kad neko uspe ovako nesto da realizuje.

Ja sam tako prosle godine dok sam pokusavao da nadjem smestaj za godisnji odmor u Grckoj dobio nervni slom zato sto nijedan fuckin' privatni vlasnik vila nema na sajtu mogucnost online rezervacije i uvida u popunjenost kapaciteta. Moras da posaljes mail i da pitas da li ima slobodno i kolika je cena. Tada mi je palo na pamet da im ponudim da letujem jedno 5 godine po 15 dana za dz samo da im napravim web app za rezervacije :). Medjutim, nisam imao herca
[ Mitrović Srđan @ 25.02.2011. 11:28 ] @
Hvala svima na informacijama.

Interesuje me koliko je tacno za avion na relaciji Instabul-Sri Lanka. To je onda super povoljno :)
Moram proveriti.

Sto se tice internet ledao sam online ponude soba i stanova koji imaju WiFi ili ADSL prikljucak tako da
kontam da na Tajlandu to nije problem kao ni struja.
Verovatno Pataja je solidna destinacija sa odnosom cena/kvalitet zivota.
[ Mitrović Srđan @ 25.02.2011. 11:32 ] @
Ja gledam sad na sajtu Qatar Airways Instabul - Sri lanka povratna 700eura :)
A na istom sajtu Istanbul - Bangkok 550eur povratna
[ milivoje t @ 25.02.2011. 11:35 ] @
Sve zavisi...od cega bezis ?
[ Mitrović Srđan @ 25.02.2011. 11:43 ] @
Ne razumem od cega bezim?
Jednostavno hocu da upoznam nove kulture i drugaciji nacin zivota sada kada
imam priliku za to
[ Branko Santo @ 25.02.2011. 11:50 ] @
Phuket bi trebao da bude brutalan.
Mahom po hotelima, kucama ima sredjen net.
[ gajo2 @ 25.02.2011. 12:02 ] @
Citat:
Mitrović Srđan: Ja gledam sad na sajtu Qatar Airways Instabul - Sri lanka povratna 700eura :)
A na istom sajtu Istanbul - Bangkok 550eur povratna
Da imaju cudnu poslovnu logiku, kad sam pre mesec dana gledao za Mart onda je karta bila oko 200 povratna. Ustvari, do 25. marta ja karta bila 200, a sledeci dan odjednom 500. Ne znam sta je to posle 25. marta, mozda je kraj turisticke sezone... Inace obavezno pogledaj kada je sezona monsuna, mislim da pocinje bas tamo negde u Aprilu. Mada jedan Indijac mi je rekao da je njemu super kad dodje monsun, jer je svugde okolo toplo i vlazno tako da mozes hodati po kisi i nece ti biti hladno, tj. nije kao kod nas.

AirAsia je imala promociju u Novembru prosle godine, 99 evra Pariz-Kuala Lumpur. Nakon sto su rasprodali promo karte jos uvek si mogao kupiti za 150 evra u jednom pravcu. Mozda ce i ove godine biti nesto, samo prati redovno njihov sajt.

Jos bolja alternativa je da odes tamo "peske". Mozes jeftino otici u Tursku ili u Iran pa tamo sacekati da prodje monsun, uskoro ce da nam ukinu vize i za Kazahstan, a posle skoknes do Kine pa taman do Novembra stignes do Vijetnama kad pocinje lepo vreme.
[ gajo2 @ 25.02.2011. 12:12 ] @
Evo ovo je dosta jeftino zar ne? http://www.airarabia.com/home

[ milivoje t @ 25.02.2011. 12:18 ] @
Citat:
Mitrović Srđan: Ne razumem od cega bezim?
Jednostavno hocu da upoznam nove kulture i drugaciji nacin zivota sada kada
imam priliku za to

OK. Obicno ljudima nesto smeta tamo odakle su kada menjaju mesto... Ako je to slucaj, ne treba ici na slicna mesta.
[ Tyler Durden @ 25.02.2011. 12:22 ] @
Citat:
Mitrović Srđan: Hvala svima na informacijama.

Interesuje me koliko je tacno za avion na relaciji Instabul-Sri Lanka. To je onda super povoljno :)
Moram proveriti.

Sto se tice internet ledao sam online ponude soba i stanova koji imaju WiFi ili ADSL prikljucak tako da
kontam da na Tajlandu to nije problem kao ni struja.
Verovatno Pataja je solidna destinacija sa odnosom cena/kvalitet zivota.

Pataju bi mozda trebao da preskocis, jer tu vlada malo zesca dekadencija (najvise u smislu seks turizma) i nije bas lokacija za lagano i opusteno blejanje ;)
Ali to je pristojno velik i urban grad tako da tu sigurno ne bi morao da brines oko interneta ili bilo cega.

Definitivno moras da pogledas kakva je klima u periodu kada planiras da budes, gdje god se vec odlucis da odes.
Generano, za juznu i jugoistocnu Aziju najbolji je period od kraja oktobra do kraja marta. Van toga su ili prevelike vrucine, ili monsuni. Vrucine su meni i ok, ali ne zelis da zaglavis negdje dok su monsuni. Kisa kao iz kabla bez prestanka. Samoubices se nakon 2 nedelje ;)

Ja sam u Indiju letio sa AirArabia i skroz su ok.
[ Slobodan Miskovic @ 25.02.2011. 12:25 ] @
@gajo2

Ne znam sta je na onom screenshootu jeftino...

160e je samo karta od Istambula do tamo i to je neka normalna cena. Nista specijalno. I to je samo u jednom pravcu karta. Uvek tako naprave da je povratna dosta skuplja.

btw treba doci do Istambula na to racunaj jos min 60e ako mislis da ides najjeftinijom verijantom (vozom).
[ gajo2 @ 25.02.2011. 12:33 ] @
Hmm pa dobro karta nazad 22. aprila je 185 evra, znaci za 20 evra skuplje. A covek verovatno se nece vratiti kroz 1 mesec vec ce provesti godinu dana tamo, tako da moze da se vrati kad su povratne karte jeftine.

A izmedju Istanbula i Sri lanke imas 6289 km vazduzne razdaljine, sto mu dodje oko 2 cena po kilometru (realno je jos manje jer se prvo putuje do Sardze). Ako to nije jeftino onda ne znam sta jeste...
[ Tyler Durden @ 25.02.2011. 12:43 ] @
I ja mislim da su te karte vrlo povoljne. Od toga teško može da se nađe jeftinije.
[ Mitrović Srđan @ 25.02.2011. 12:56 ] @
Cena je sasvim ok zaista. Ocekivao sam skuplje. Moze da se nadje nesto povoljno.
Period u kome sam planirao da idem je kraj leta ovde. Tj negde Sep-Okt maksimum.

[ mmix @ 25.02.2011. 14:41 ] @
Ma sve avanturisti, onda kad pocne pucnjava/tsunami/ kukanje majci srbiji da salje avione u tripoli ;)

Mnogo naivnosti i pustih zelja na jednom mestu. Karibi su super da ti odes sa kintom kao turista i da uzivas unutar granica hotelskih kompleksa, van toga (izuzev vrednih pomena kao sto su Bermuda) su to rupe sa gusto nasaljenim mahom siromasnim stanovnistvom, visokim kriminalom i korumpiranom murijom, ni nalik na filmske price. Ako mislis da tek tako nadjes praznu plazu na Jamajci i da kodiras uz ladno pivce sanse su dobre da ces ostati bez ruke dok se oprastas od laptopa. To se ne bih usudio ni na Bermudama, a oni su jos najbezbedniji od svih tih karipskih drzavica, laptop eventualno na javnu plazu kad ima puno sveta i kad patrolira murija. Sa druge strane na Bermude mozes da odes samo na 3 nedelje i to sa obaveznom povratnom kartom na kon cega moras da si odsutan bar 48 sati da bi dobio sledeci ulaz (sa obzirom da je najblizi aerodrom majami, to znaci $600 svake tri nedelje). Da nije tako plaze bi im bile krcate raznoraznim freelancerima :) A tamo gde nisu , nisu sa dobrim razlogom.

Ono sto hocu u osnovi da kazem je da je prica potpuno drugacija kad negde ides da lokalcima placas preskupe usluge kao turista, a druga kad ides tamo da posadis doope i konkurises loklacima za resurse kao kvazi rezident. Jos ako to negde postane trend pa stranci krenu da price-outuju lokalce, hmm, bad mojo.
[ milance_kg @ 25.02.2011. 14:44 ] @
A sto ne bi poslusao ovako, mozda cu nekima biti glup, ali...

Dok ti ide posao, lepo da napravis mesecni proracun za svoje potrebe,
pa da vidis sta od toga moze ostati...

Novac koji ustedis, a ne odmah, vremenom kad ti ono kao dodje,
nesto pametno investiras, pa i tu ne 3 , nego 33 puta promislis,
pa onda krenes, pa ako Bog da usavrsis se u trenutnom poslu,
pratis trendove (a ne ko neki Cliper programeri), radis svoj posao,
a sa druge strane kaplje investicija...
Taman kad sve to izucis, a onda ti se samo javi gde bi hteo :)
Ja Mediteran ne bi menjao za nista, ali to je moj subjektivan osecaj...
[ Tyler Durden @ 25.02.2011. 14:48 ] @
Citat:
mmix: Ma sve avanturisti, onda kad pocne pucnjava/tsunami/ kukanje majci srbiji da salje avione u tripoli ;)

Mnogo naivnosti i pustih zelja na jednom mestu. Karibi su super da ti odes sa kintom kao turista i da uzivas unutar granica hotelskih kompleksa, van toga (izuzev vrednih pomena kao sto su Bermuda) su to rupe sa gusto nasaljenim mahom siromasnim stanovnistvom, visokim kriminalom i korumpiranom murijom, ni nalik na filmske price. Ako mislis da tek tako nadjes praznu plazu na Jamajci i da kodiras uz ladno pivce sanse su dobre da ces ostati bez ruke dok se oprastas od laptopa. To se ne bih usudio ni na Bermudama, a oni su jos najbezbedniji od svih tih karipskih drzavica, laptop eventualno na javnu plazu kad ima puno sveta i kad patrolira murija. Sa druge strane na Bermude mozes da odes samo na 3 nedelje i to sa obaveznom povratnom kartom na kon cega moras da si odsutan bar 48 sati da bi dobio sledeci ulaz (sa obzirom da je najblizi aerodrom majami, to znaci $600 svake tri nedelje). Da nije tako plaze bi im bile krcate raznoraznim freelancerima :) A tamo gde nisu , nisu sa dobrim razlogom.

Ono sto hocu u osnovi da kazem je da je prica potpuno drugacija kad negde ides da lokalcima placas preskupe usluge kao turista, a druga kad ides tamo da posadis doope i konkurises loklacima za resurse kao kvazi rezident. Jos ako to negde postane trend pa stranci krenu da price-outuju lokalce, hmm, bad mojo.

Sve ti vjerujem, ali koliko sam ja cuo citava ta juzna i centralna Amerika je problematicna po pitanju sigurnosti.
Ono sto ja mogu da kazem jeste da sigurno neces imati takvih problema u Indiji ili Tajlandu. Ili u najgorem slucaju, neces imati vece probleme nego sto bi ih imao u Srbiji.
[ component @ 25.02.2011. 15:06 ] @
Ako ćeš u neku egzotičnu zemlju tipa Tajland obrati pažnju da je monsunska sezona, mislim, od maja do oktobra, tako da se ne isplati tada da ideš (proveri za svaki slučaj). Takođe obavezne su serije vakcinacija pre nego što odeš u bilo koju egzotičnu zemlju. Jednostavno su velike šanse da zapatiš neku boleštinu od insekata, raznih parazita i slično...
U svakom slučaju ideja ti je odlična, ali moraš 100 stvari uzeti u obzir kada želiš da provedeš nekoliko nedelja u takvoj zemlji, a kamoli nekoliko meseci. Na primer kada se razboliš gde ćeš otići da se lečiš? Proveri kako Srbija stoji sa odnosima te zemlje (konzulat, ambasada i slično). Ukoliko moraš hitno da se vratiš kući, da li ćeš morati da letiš preko, recimo Moskve, ili imaš direktne letove?
Jedva čekam da vidim koju si zemlju odabrao. I da nam javiš odande kako je tamo
[ jnk @ 25.02.2011. 15:41 ] @
Hawaii.
[ DaliborP @ 25.02.2011. 15:52 ] @
Kanarska ostrva.

Ne znam cemu potreba da se ide iz jedne banana drzave u drugu, makar bila ne znam koliko jeftina. Ako vec ima izbor ja bi izabrao neku malo razvijeniju lokaciju.
[ Milos911 @ 25.02.2011. 17:12 ] @
^od 10 tema koje sam sad otvorio, u 5 si ti pisao... I to sve na isti fazon, glupost, offtopic, offtopic sa pozivom za jos offtopic-a... Cek da i ja ponovim nesto:
Citat:
Odin D.: ^Ne laprdaj vise, smaras.
Otidji na neki forum poput krstarice, srbovanje i sl. tamo ces biti bolje shvacen. I prihvacen.
Ja nisam drzak, samo ponavljam tudji post, tako da meni ne moras odgovarati.
[ Darko Nedeljković @ 25.02.2011. 18:19 ] @
ha, ha... Pustite coveka. Ja idealan zivot na ovoj planeti zamisljam upravo tako da se tokom zivotnog veka obidju gotovo sve drzave. Pomenuo sam na pocetku ljude koji tako rade, da bi se iz toga izvukla neka ideja, ali to nije uspelo. Sada da pomenem nesto drugo, mozda bude koristi od toga - svako ko ima slicne dileme kao covek koji je zapoceo temu, trebalo bi da procita knjigu "Velika avantura" od Viktora Lazica. Ne kazem da u njoj leze odgovori na sva pitanja, ali neki se sigurno mogu naci i tu, bolji i pouzdaniji nego na forumu i sto je najvaznije bez trolovanja
Knjiga je veoma zanimljiva i kosta nesto sitno, par stotina dinara.
[ burex @ 25.02.2011. 18:44 ] @
Predlažem Adamstown na ostrvu Pitcairn Islands:
http://en.wikipedia.org/wiki/Pitcairn_Islands

Populacija: 48 ljudi
Imaju sopstveni top level domen
Imaju 1 crkvu
Internet: "There is one Government-sponsored satellite internet connection, with networking provided to the inhabitants of the island. Residents pay NZ$100 (about USD$75) for 2GB of bandwidth per month, at a rate of 256kbps."

Pali brale.
[ Mitrović Srđan @ 26.02.2011. 21:22 ] @
@mmix
Ne verujem da je Srbija ista bezbednija od tih zemalja. Sto bi neko rekao i ovo je banana republika :)

Vec sam citao na nekim stranim forumima za Kanarska Ostrva da je pristojan zivot po pristojnoj ceni.
Ali opet na dosta tema sam video da je Tajland bas to sto trazim.
Cene rente su zaista pogodne, cene hrane takodje. Troskovi zivota tipa kao u Srbiji.
Barem sudeci po sajtovima i forumima.

[ Milos911 @ 26.02.2011. 21:49 ] @
Ako planiras da se kasnije vratis u srbiju, moj predlog je da pre povratka odes u neku vukoj*binu bogu iza ledja. Tipa u neku africku zemlju, deset puta goru od nase. To u slucaju da i mi ne postanemo bas takvi. Onda kad se vratis ovamo, nece biti "jbt, dal sam ja lud, gde sam se vratio", nego ima odmah po silasku iz aviona ima da krenu suze, celivanje zemlje, kafane, ludilo, i tako to :).
[ Mitrović Srđan @ 27.02.2011. 11:09 ] @
Ne zalim se ja toliko na zivot u Srbiji. Vec bih cisto da upoznam nesto drugo da promenim.
To je jedni razlog.
[ Darko Nedeljković @ 27.02.2011. 13:03 ] @
Pa lepo je to, nego sto toliko energije trosis na izbor jednog mesta? Lepo sednes, krenes, gde ti se svidja zadrzis se malo duze, ne letis haoticno sa kraja na kraj planete, vec iz svake zemlje u drugu njoj najblizu... Generalno, jel tako, pravac ti je istok, znaci sedi malo na Bugarskoj plazi ili nekom Grckom ostrvu, smestaj mozes naci po nekoj ceni ne drasticno skupljoj od stana u BG, pa onda predji u sledecu drzavu... mada moram da ti ukazem na nesto sto si mozda propustio da primetis - u BG je jedan isti stan za nas domace naprimer 300EUR, a za Kineze recimo 700. E, ti bilo gde da dodjes, ti si tamo Kinez, tu mogucnost moras ukalkulisati kada gledas cene zakupa stanova na stranim lokacijama.
[ Mitrović Srđan @ 28.02.2011. 12:56 ] @
Ako sve bude u redu i po planu krenucu sa drustvom na letovanje na Tajland pa ako se snadjem
i skontam tamo ostacu par meseci. Naravno sve pod uslovom da se neke stvari poklope.

Hvala :) i nadam se da cu se javiti za par meseci iz Pattaye :)
[ mozdasamjaamozdainisam @ 28.02.2011. 13:56 ] @
Nemam nikakav savet da ti dam, ali u svakom slucaju zelim ti da se snadjes i da se fantasticno provedes.
Naravno, mudro i pametno svaki potez (odlazak) proceni - ali apsolutno to uradi; to mozes sada da ostvaris, sto si kasnije stariji sve manje ces mogucnosti za tako necim imati.

Uzivaj!
[ Mitrović Srđan @ 28.02.2011. 17:59 ] @
Bas tako i kontam kada za par godina a to je veoma uskoro stigne zena i deca ondasigurno od takvih
ideja nece biti nista :)

Hvala
[ balavi @ 11.12.2011. 20:11 ] @
Odlična tema, inače, izgleda da Srđan zapalio odavno ....
[ etjen @ 11.12.2011. 21:33 ] @
bilo bi lepo da se javi, da kaže kako je prošao. Samo da nije negde zalutao...