[ pisac @ 25.02.2011. 00:28 ] @
Blic:

Citat:
Dok prosečno američko dete ne završi osnovnu školu, ono vidi oko 200.000 nasilničkih prizora i 40.000 ubistava na televiziji.

Ne znam da li je tačno, ali čak i da je 10 puta manje, opet je mnogo. U stvari, mnogo je čak i da je 10 ubistava. Ja bih rado uveo totalnu cenzuru na ubistva i nasilje na TV-u. Znači, totalnu, nema, ne postoji, zabranjeno.

Aj da vidim postoji li iko na ovom forumu koji se slaže samnom u ovom pogledu?
[ Odin D. @ 25.02.2011. 01:32 ] @
Ja se ne slazem.
U svijetu se puca i tuca na sve strane i ne vidim sta je lose u tome da neko vidi ono sto jeste, umjesto da ga kljukaju iluzijama koje veze sa zivotom nemaju.

Svijet je ovaj rodjen u krvi i ratovima izmedju naroda i laktanju i slicnim sportovima unutar naroda. To tako funkcionise vec stotinama hiljada godina i tako ce funkcionisati i u sledeci milion. Ne vidim poentu odgajati djecu nesposobnu za zivot.
[ llux @ 25.02.2011. 06:19 ] @
Ni ja se ne slazem ali se takodje ne slazem sa drugim postom. Kada bi se prikazivale samo limunade i kada bi sve oko nas bila laz da je sve super, velika vecina bi u buducnosti bili bolji ljudi. Samo sto bi to moralo da se organizuje na globalnom nivou
[ burex @ 25.02.2011. 07:19 ] @
Citat:
Pusti puže rogove
Ako nećeš pustiti
Ja ću tebe ubiti
Sekirom po gavi
U zelenoj travi.
[ 3way @ 25.02.2011. 08:03 ] @
Citat:

Ja sam jarac živoderac,
živ klan, ne doklan,
živ soljen nedosoljen,
živ pečen ne dopečen!
zubi su mi kao kolac,
pregrišću te kao konac
[ Pirossi @ 25.02.2011. 08:26 ] @
40.000 ubistva a samo 16.000 policajaca grada Čikaga...
[ Lesli Eldridz @ 25.02.2011. 08:26 ] @
Nista to nije:

Citat:
O sinovi, moji sokolovi,
Vidite li proklijeto Lijevno,
Đe u njemu bijeli se kula?
Onđe će nas biti i mučiti:
Prebijati i noge i ruke,
I vaditi naše oči čarne.

To sa ubistvima nista nije, nego kad "roditeljima" ne smetaju te scene iz akcionih filmova i to, a menjaju kanal kad naidje golotinja i seks.

Ma daj, jos pre 20 - 30 godina su isli isti takvi tekstovi kako prosecno dete vidi toliko i toliko ubistava, pa nikome nista. Eeee, koliko je tek crvenih mundira pokokao veliki Blek i koliko neprijatelja su usmrtili Zagor i Brus Li, pa ja ne videh da smo mi poludeli.
[ p3j4 @ 25.02.2011. 09:32 ] @
Slažem se da je nasilja bilo oduvek, ali se ne slažem da ocenom da nasilje na TV-u, igricama,... ne utiče na psihu onih koji gledaju. Naprotiv, to ih čini manje osetljivim na nasilje, što za posledicu može da ima samo jedno - porast nasilja.

Citat:
Screen violence 'desensitises teenage brains'

Violent films and video games really do numb the brains of teenagers, with repeated viewings making them less sensitive to aggression, according to a new study.

The researchers used brain scans to show how they become less emotionally responsive to violence the more they see.

They say it is among the first hard physiological evidence for the theory that on-screen violence leads to real-world aggression.

For years campaigners have argued that watching violent films and playing games like Grand Theft Auto, Mortal Kombat and Modern Warfare makes youngsters more prone to violence. In the Grand Theft Auto series, players become characters who win points for carjacking, killing prostitutes and running over pedestrians.

Summarising his findings, Dr Jordan Grafman, of the National Institute of Neurological Disorders and Stroke in Bethesda, US, said: "Exposure to the most violent videos inhibits emotional reactions to similar aggressive videos over time and implies that normal adolescents will feel fewer emotions over time as they are exposed to similar videos."

He added: "Continued exposure to violent videos will make an adolescent less sensitive to violence, more accepting of violence, and more likely to commit aggressive acts since the emotional component associated with aggression is reduced and normally acts as a brake on aggressive behaviour."

For the study, Dr Grafman and his team recruited 22 boys aged 14 to 17.

They were asked to watch a series of 60 four-second video clips, arranged randomly in three lots of 20 clips.

The degree of violence and aggression in each scene was low, mild or moderate. There were no extreme scenes.

The boys were asked to rate the aggression of each scene compared to the last by pressing one of two response buttons.

As they watched, their brain activity were monitored using MRI scans.

Electrodes were also attached to their fingers to measure small second-by-second changes in sweat levels - known as skin conductance responses (SCRs) - another indicator of emotional state.

Dr Grafman said: "We found that as the boys were exposed to more violent videos over time, their activation in brain regions concerned with emotional reactivity decreased and that was reflected in the data from the functional MRI and in the skin conductance responses."

In particular, the area of the brain known as the lateral orbitofrontal cortex (lOFC), which is thought to be involved in emotions and emotional responses, became increasingly desensitised over time.

This was most marked after watching the most aggressive clips.

Dr Grafman noted: "No prior study has examined this from the complete perspective we had that included behaviour, brain activation, and SCRs in adolescent brains."

The study has been published online in the Oxford Journal Social Cognitive and Affective Neuroscience.

But Prof Mark Griffiths, a psychologist at the International Gaming Research Unit at Nottingham Trent University, said such studies could not prove a causal link between watching violent images and committing real-life violence.

He said: "I don't think anybody would deny that people do become desensitised to violence. But the real issue is whether that in and of itself causes negative consequences."

People were not simply slaves to the biological processes of their bodies and brains, he said. How they behaved also depended on a host of psychological and social factors, such as how much violence they experienced as children.

Izvor

Mislim da je najbolje rešenje, kao i uvek, u porodici, kućnom vaspitanju i pruženoj ljubavi i pažnji. Međutim, drugo je pitanje koliko je to moguće kada oba roditelja rade po ceo dan ne bi li sastavili kraj sa krajem, ili kada su roditelji karijeristi i gledaju samo sebe kupujući dečiju ljubav novcem.
[ Ivan Dimkovic @ 25.02.2011. 09:38 ] @
@p3j4,

Mislim da test koji si linkovao ima jednu ozbiljnu, ako ne i fatalnu, manu.

Testirali su emotivnu reakciju dece na VIDEO klipove - jasno je da se mozak kondiconise, i da ako gledas dosta nasilnih video klipova da ces biti manje osetljiv na iste - to je otkrivanje rupe na saksiji.

Medjutim, gledanje PRAVOG nasilja, dakle uzivo - je sasvim drugacija stvar jer je nas mozak dovoljno sposoban da prepozna razliku izmedju simulacije gde niko nije povredjen i realne situacije gde se zaista nesto desava. Dakle ono sto bi testovi trebalo da testiraju je da li simulirano nasilje utice na promenu emotivne reakcije na PRAVO nasilje.
[ Odin D. @ 25.02.2011. 09:49 ] @
Ova studija je obicna budalastina.
Govori samo o tome da ako se neko tusira hladnom vodom da ce svaki sledeci put to lakse podnositi nego prvi.

Jbt, pa to sam mogao i ja da im kazem odma' bez ikakvog "studiranja".

Ljudi i treba da se celice.
Da ne treba mozda da se svaki put onesvjescujemo kad vidimo da neko nekom drmno samar, izostajemo zbog toga sa posla, te lezimo na Frojdovom kaucu mjesec dana prepricavajuci nocne mora koje nas zbog toga muce.

Ma hajde molim te.
Manite se tih utopistickih iluzija o svijetu gdje svi trce za leptiricima i smjeskaju se jedni drugima bez razloga.
Zabrinjavajuce u svemu tome je da jos ima ljudi koji misle da je to moguce. Ti su opasni. Njih treba izolovati. Oni svako malo dobiju poriv da uniste postojeci svijet i naprave novi, bolji...
[ p3j4 @ 25.02.2011. 10:53 ] @
@Ivan,

Karika koja nedostaje je dokazana veza između kondicioniranja nasiljem i pravog nasilja, i o tome govore 2. i 3. pasus od dole.

I upravo to je tačka našeg neslaganja.
Ostajem pri svom subjektivnom mišljenju, da će ukoliko je neko emocionalno oguglao zbog VIDEO nasilja, to postati potencijal za promenu ponašanja određenog broja ljudi, na način da i sami počine nasilje.

Ja se izvinjavam Odinu što mislim da nasilje nije način rešavanja bilo kakvih problema. Ne vidim da je u civilizovanim zemljama nasilje opšteprihvaćen način rešavanja problema, niti da u Austriji možeš nekoga da išamaraš samo zato što te je "popreko pogledao".
Mislim, ako ti je do čeličenja dođi brate da živiš ovde, u raj za šibadžije, pa se čeliči do mile volje. Šta ćeš tamo kod tih "šonja"?
[ Odin D. @ 25.02.2011. 11:04 ] @
Citat:
p3j4: Šta ćeš tamo kod tih "šonja"?

Te dobrocudne sonje svakih 50 godina navrate tamo do tebe i sravne ti sve sa zemljom.

I uopste im nije smetalo sto za vreme nekih od tih posjeta nisu ni imali TV.
[ Ivan Dimkovic @ 25.02.2011. 11:19 ] @
Citat:
p3j4
Karika koja nedostaje je dokazana veza između kondicioniranja nasiljem i pravog nasilja, i o tome govore 2. i 3. pasus od dole.

Tacno, samo sto je ta "karika" zapravo najvazniji deo cele price. Bez te karike se sve svodi na otkrivanje rupe na saksiji (da gledanje necega na sta si se navikao izaziva manju emotivnu reakciju - to je bila poznata stvar i pre ovog istrazivanja).

Sve sto je ovo istrazivanje uradilo je da pokaze da ljudi postajnu naviknuti na video klipove odredjene sadrzine... Svako od nas je to iskusio sigurno N puta u svom zivotu i to nije vezano za nasilje, vec na bilo koji drugi sadrzaj koji se ponavlja vise puta.

Medjutim to uopste ne implicira promenjene reakcije na pravo nasilje tj. da video klipovi izazivaju povecanje praga emotivnih reakcija u realnom zivotu.

Problem je sto za to onda imamo samo subjektivna misljenja, a ne neku rigoroznu naucnu studiju. Pozivanje na "zdrav razum" tu nema puno smisla - bas kao sto je tvoje subjektivno misljenje teza da "potencijal" postoji, necije drugo subjektivno misljenje bi bilo drugacije, tj. da nasilje u video igricama niko normalan ne uzima za ozbiljno - a i jedno i drugo su "zdrav razum".

[ Ivan Dimkovic @ 25.02.2011. 11:32 ] @
I, jos jedna stvar...

Za max 10-tak godina ce svako u svojoj kuci imati racunare koji su u stanju da generisu foto-realisticni virtuelni svet. Vec je danas nivo realizma u igricama izuzetno visok i sa svakom novom generacijom grafickog hardvera dolazi do smanjivanja opticke razlike.

Da, bice moguce ubijati skoro pa "prave" ljude - i to ce biti i te kako popularno.

Cak i ako nekim cudom zakon bude uspeo da sprecava velike komercijalne igrace da prave takve igrice, neko ce napraviti open-source verzije, patcheve i sl... gde ce biti moguce videti svaku kap krvi ili polomljenu kost koje se razlecu u skladu sa totalno postovanim zakonima fizike.

To je jednostavno neminovno - i prilicno sam siguran da u bilo kom dovoljno progresivnom drustvu nece biti moguce nametnuti totalnu kontrolu konzumacije digitalnog sadrzaja radi neke subjektivne "dobrobiti dece".

Roditelji ce i dalje morati da se bave roditeljstvom - precica tj. velika dadilja koja bi obavljala njihov posao nije izvodljiva u realnom svetu.
[ p3j4 @ 25.02.2011. 11:54 ] @
Citat:
Odin D.: Te dobrocudne sonje svakih 50 godina navrate tamo do tebe i sravne ti sve sa zemljom.

I uopste im nije smetalo sto za vreme nekih od tih posjeta nisu ni imali TV.

Požurio si sa odgovorom. "Šonje" su bile pod znacima navoda, što znači da ih ja ne ismevam, već se slažem sa njima o nenasilnom rešavanju problema. Čudno je da za vreme tvog života tamo preko, nisi to usvojio. A pošto ti izgleda jako voliš nasilje, evo, sledeći put kada nas budu sravnjivali sa zemljom, ti ćeš iz udobne fotelje putem TVa u direktnom prenosu moći da onanišeš na to i lečiš svoje frustracije prema rodnoj grudi.

Citat:
Ivan: Medjutim to uopste ne implicira promenjene reakcije na pravo nasilje tj. da video klipovi izazivaju povecanje praga emotivnih reakcija u realnom zivotu.

Moram ovde da te pitam, jer mi nije jasno - da li misliš da sadržaji koji se prikazuju ljudima putem raznih medija baš nikako ne mogu da utiču na promenu njihovog ponašanja? Iz tvoje rečenice mi se čini da baš to impliciraš.
[ milance_kg @ 25.02.2011. 11:59 ] @
"Sonje" ili da kazem nas nepriljatelj iz proslih vremena, pa jedan njihov veliki general o svojim protivnicima, tj. Srbima i njegov stav:

"Odmah po osvajanju Beograda Makenzen je naredio da se svi srpski branioci sahrane. U njihovu čast, podigao je spomenik nad grobnicom na Topčideru gdje su sahranjeni. Na spomeniku piše: „ Ovde počivaju Srpski junaci“, na srpskom i njemačkom jeziku. Takav, prije svega humani čin, kakav je rijedak u istoriji svjedoči da je Makenzen bio čovijek visokog morala koji je znao da cijini protivnika, ali i Srbe kao naciju. Zapamćena je njegova rečenica: „ Borili smo se protiv vojnika iz bajke, koji su se branili besprimjerenom hrabrošću. Onoga trenutka, kada smo Srbiju osvojili, nas je to bolilo više nego njene saveznice“. "

Nazalost mnogo smo mali, sve ono sto je vredelo izginulo je...

[ Odin D. @ 25.02.2011. 12:08 ] @
Citat:
p3j4: Požurio si sa odgovorom. "Šonje" su bile pod znacima navoda, što znači da ih ja ne ismevam, već se slažem sa njima o nenasilnom rešavanju problema. Čudno je da za vreme tvog života tamo preko, nisi to usvojio. A pošto ti izgleda jako voliš nasilje, evo, sledeći put kada nas budu sravnjivali sa zemljom, ti ćeš iz udobne fotelje putem TVa u direktnom prenosu moći da onanišeš na to i lečiš svoje frustracije prema rodnoj grudi.

Mani se psiholoskih analiza kad o tome pojma nemas.
Utopisticko trabunjanje o sveopstoj dobrocudnosti je pouzdan znak psihicke nezrelosti.
Kupi trave, nasvrljaj flomasterom "peace" na majici i klimaj neosisanom glavom pored nekog sto onanise na gitari, dok ti neko drugi daje dzeparac.

@milance_kg
Kako je to romanticno nemas pojma. Da mi neko sve sravni sa zemljom, ubije me, digne mi spomenik pa mi jos i hvalospjeve pise! Lele kud ces vece srece.
Mora da su oni izginuli plakali od srece dolje pod zemljom, a i njihove porodice s njima. Blago njima.
[ milance_kg @ 25.02.2011. 12:11 ] @
@Odin D.

Poruka je da je taj rat bio tragican (WWI, gde je 1/3 stanovnistva stradalo, uglavnom musko),
i da je posledica svega toga da imamo ovo sto danas imamo...

p.s.

Mog dedu su ranjenog zarobili 1915. vojnici tog generala...
Dobio 'ono' da istera oci posle rata od oportunista kojih nigde nije bilo...
Tek pred WWII dali mu neku invalidu, a i u FNRJ imao nesto...
[ Tyler Durden @ 25.02.2011. 12:15 ] @
To uopste nije poruka u tvom postu.

Ccc, ti ni sam svoje postove ne shvatas...
[ milance_kg @ 25.02.2011. 12:18 ] @
Citat:
Tyler Durden: To uopste nije poruka u tvom postu.

Ccc, ti ni sam svoje postove ne shvatas...

Znam ja da vrebas da mi nesto porucis, kazes...

Ne svidjas se ni ti meni, ali mene ne interesuje da idem za tobom da bi nesto kontra rekao...
Budi mi pozdravljen.
[ p3j4 @ 25.02.2011. 12:27 ] @
Citat:
Odin D.: Mani se psiholoskih analiza kad o tome pojma nemas.
Utopisticko trabunjanje o sveopstoj dobrocudnosti je pouzdan znak psihicke nezrelosti.
Kupi trave, nasvrljaj flomasterom "peace" na majici i klimaj neosisanom glavom pored nekog sto onanise na gitari, dok ti neko drugi daje dzeparac.

Moje "trabunjanje" je način kako odrasli ljudi rešavaju svoje probleme. Šamaranju pribegavaju baš ti psihički nezreli koje pominješ.
I nije potrebno biti nikakav ekspert pa videti na osnovu tvojih postova da očigledno imaš neki problem sa rodnom grudom i svojom etničkom pripadnošću. Ali, ne interesuje to mene, ti si mi kao ličnost totalno nebitan lik da bih se tobom dalje bavio. Niti je to tema ovde. Tvoj problem, ti ga rešavaj, ako uopšte misliš da treba.
Uzgred, travu ne konzumiram, niti me ilustrovani životni stil i malo privlači, a živim od onoga što sam zaradim.

Ovo je btw, moj poslednji off na ovu temu.
[ Odin D. @ 25.02.2011. 12:53 ] @
Citat:
p3j4: Moje "trabunjanje" je način kako odrasli ljudi rešavaju svoje probleme.

Samo neki problemi se rjesavaju na taj nacin, ali svijet i zivot su daleko sareniji od toga sto ti zamisljas. Ima problema dje ti uleti nesto u usta kad samo zines da uzmes vazduh, a kamoli da zaustis da nesto brbljas.
Da, bas me zanima kako ces da rjesavas te svoje probleme kad ti bandit upadne u kucu, ili kad naidju neki s puskama i bajonetama da te nategnu.
Vjerovatno onesvjescivanjem od uzbudjenja i simpaticnim emocionalnim reakcijama.

Dalje, ja nemam nikakvih problema ni sa rodnom grudom ni sa etnickom pripadnoscu jer nemam ni jedno ni drugo. To su kategorije za neki drugi tip ljudi u koji ja ne spadam.

Osim toga, pogledaj aktuelna nasilnicka zbivanja u svijetu. Vecina ucesnika tih dogadjaja nikad nije ni vidjela kompjuter, a kamoli igrala nasilne igrice. Ako su imali prilike da gledaju TV onda su gledali fudbal i arlaukalice uz trbusne plesove i utopisticke govore nekog od svojih vodja u kome opisuje raj na zemlji.
Pa ne vidim da su zbog toga nesto pitomiji u svojim aktivnostima.
Cak naprotiv.
[ missortr @ 25.02.2011. 13:20 ] @
Ja se ne bih slozio s tobom pisce sto se tice totalne zabrane, jer ne vidim sta bi se moglo postici, i sta bi se postiglo sa tim? Do takvih informacija i slika mozes doci na razne nacine, pa sad zabraniti u cijelom svijetu udarne vijesti.!? Licno ne gledam TV godinama, upaljen je on ono -zuji, mozda mi proleti neka scena...

Sto se tice te djece sta, kada i koji kanal gledaju to je stvar roditelja, koliko su tu djecu uspjeli da organizuju tj. popune njihov dan i koliko su ti isti roditelji odvojili vremena za druzenje sa svojom djecom.
L.P.
[ Lesli Eldridz @ 25.02.2011. 13:22 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: I, jos jedna stvar...

Za max 10-tak godina ce svako u svojoj kuci imati racunare koji su u stanju da generisu foto-realisticni virtuelni svet. Vec je danas nivo realizma u igricama izuzetno visok i sa svakom novom generacijom grafickog hardvera dolazi do smanjivanja opticke razlike.

Da, bice moguce ubijati skoro pa "prave" ljude - i to ce biti i te kako popularno.

Cak i ako nekim cudom zakon bude uspeo da sprecava velike komercijalne igrace da prave takve igrice, neko ce napraviti open-source verzije, patcheve i sl... gde ce biti moguce videti svaku kap krvi ili polomljenu kost koje se razlecu u skladu sa totalno postovanim zakonima fizike.

To je jednostavno neminovno - i prilicno sam siguran da u bilo kom dovoljno progresivnom drustvu nece biti moguce nametnuti totalnu kontrolu konzumacije digitalnog sadrzaja radi neke subjektivne "dobrobiti dece".

Roditelji ce i dalje morati da se bave roditeljstvom - precica tj. velika dadilja koja bi obavljala njihov posao nije izvodljiva u realnom svetu.
Pa jeste, bio je onaj eksperiment iz psihologije sedamdesetih ili tu negde, kad je jedna grupa studenata glumila zatvorenike a druga strazare u zatvoru, i vrlo brzo su ovi "strazari" poceli da se ponasaju maltene kao cuvari u Ausvicu i da se izivljavaju na "zatvorenicima" a "zatvorenici" su poceli dase ponasaju kao pravi logorasi, pa je eksperiment prekinut. To sa nasiljem je u ljudskoj prirodi, da pod izvesnim uslovima svako moze da primeni srpski film uzivo, i nema to veze koliko je neko laznih ubistava ili bilo cega video na TV ili u stripovima ili negde. Takvi su oni. Takve ih deda bog napravio, po oblicju svojem.
[ vlada131 @ 25.02.2011. 13:51 ] @
^ Tzv. 'Stanford experiment' iz '71

http://en.wikipedia.org/wiki/Stanford_experiment

Citat:
The Stanford prison experiment was a study of the psychological effects of becoming a prisoner or prison guard. The experiment was conducted from Aug. 14 - 20, 1971 by a team of researchers led by Psychology professor Philip Zimbardo at Stanford University. Twenty-four students were selected out of 75 to play the prisoners and live in a mock prison in the basement of the Stanford psychology building. Roles were assigned randomly. The participants adapted to their roles well beyond what even Zimbardo himself expected, leading the "Officers" to display authoritarian measures and ultimately to subject some of the prisoners to torture. In turn, many of the prisoners developed passive attitudes and accepted physical abuse, and, at the request of the guards, readily inflicted punishment on other prisoners who attempted to stop it. The experiment even affected Zimbardo himself, who, in his capacity as "Prison Superintendent," lost sight of his role as psychologist and permitted the abuse to continue as though it were a real prison. Five of the prisoners were upset enough by the process to quit the experiment early, and the entire experiment was abruptly stopped after only six days. The experimental process and the results remain controversial. The entire experiment was filmed, with excerpts soon made publicly available.

Inače prekinut posle samo 6 dana, zbog opasnosti da neko od učesnika izgubi glavu...
[ p3j4 @ 25.02.2011. 13:58 ] @
Citat:
Odin D.: Samo neki problemi se rjesavaju na taj nacin

99 od 100 situacija u kojima se nađeš se rešava na taj način. Ovo što ti pričaš (krimilan, rat, revolucije) je onaj 1% situacija gde nikakva pravila ne važe.

Išamarati nekoga, ili mu razbiti nos, zbog ovoga ili onoga kod tebe ne izaziva nikakvu reakciju, sem one da se treba čeličiti. E ona studija upravo o tome i govori. O izostajanju emocionalne reakcije koja nam kaže da nasilje NIJE OK, i prihvatanju nasilja kao normalne stvari oko koje se ne treba preterano uzbuđivati.

[Ovu poruku je menjao p3j4 dana 25.02.2011. u 15:10 GMT+1]
[ Tyler Durden @ 25.02.2011. 14:00 ] @
Citat:
milance_kg: Znam ja da vrebas da mi nesto porucis, kazes...

Ne svidjas se ni ti meni, ali mene ne interesuje da idem za tobom da bi nesto kontra rekao...
Budi mi pozdravljen.

Mani se offtopica i filozofiranja, nego odgovori na post.

Naravno, ne interesuje me uopste sta pises jer ni sam ne znas o cemu pricas, ali si prosto neizbjezan jer trolujes na sve strane. A, tacno, volim ponekad da potkacim dezurnog trola ;)
Niko nije savrsen :)
[ p3j4 @ 25.02.2011. 14:07 ] @
Kad već pominjete eksperimente, evo jednog zanimljivog igranog filma na temu ljudske prirode, njene promenjivosti u smislu "to se nikako ne može nama desiti", "mi smo iznad toga" itd:

http://www.imdb.com/title/tt1063669/

Citat:
An amiable German social sciences teacher has to teach his children about an autocratic government. The children at first seem bored, not wanting to hear any more about The Third Reich and Nazism. The teacher is surprised. "We're too knowledgeable to ever fall into something like that again," say the students. The teacher then decides to show the children what it's like to live in an autocracy, and sets up a simple experiment in class. They elect a leader (him) and he begins to instill in them (merely as an example) the virtues and practices that accompany an autocracy ("Strength through discipline", "Work as one"). The students take to it, and become obsessed with it. Soon, what was a simple classroom experiment grows to a social entity all it's own, with the teacher not sure if he can reverse the effects.
[ pisac @ 26.02.2011. 04:03 ] @
Citat:
Odin D.: To tako funkcionise vec stotinama hiljada godina i tako ce funkcionisati i u sledeci milion. Ne vidim poentu odgajati djecu nesposobnu za zivot.

Khmmm... pa, sad, kako da ti objasnim, civilizacija je stara tek nekih 10.000 godina. Pre toga su bili oni: kromanjonci, pećinci, neandertalci, i silčni (mada se i sada povremeno pojave - u medijima)

Da će funkcionisati tako sledeći milion, neće sigurno. Ja se pitam da li će i jedan jedini vek još da izdrži sa ovom naseljenošću i ovim trošenjem prirode. Što se tiče nesposobnosti za život, ja se nekako sećam da je nekada bilo mnogo mirnije vreme sa mnogo manje kriminala i skoro bez ikakvih ubistava, i to baš ovde u Beogradu (a naročito u unutrašnjosti). A nekako mi se čini da tada NISMO bili nesposobni za život. Tada je ovde bilo 2 TV kanala za gledanje sa manje nasilja i bez debilnih reality pljuvačina, i postojao je školski program svaki radni dan u kome su deca mogla i nešto pametno da nauče o životu i okruženju (i to besplatno, bez potrebe da plaćaju kablovsku i specijalne "naučne" pakete).

Za to isto vreme, Amerika je imala 20-30 (ili više) kanala i naravno ubistva i nasilje veće za nekoliko redova veličina. Sada nam je sve to došlo ovde, "postali smo svet".

Nekada su roditelji vaspitavali decu da budu dobra prema drugovima i da rade kolektivno, a sada ih vaspitavaju da se bore za sebe.

Ako ti misliš da će nasilje na TV-u da pravilno pripremi decu za budući život, ja onda na to mogu sasvim ozbiljno da dodam kako bi onda bilo dobro odmah ih upisati i na streljaštvo i na borilačke veštine, i redovno vršiti vežbe gađanja sa pokretnim metama. Zašto da ne, to je priprema za život kakav će očigledno voditi u budućnosti, jer je budućnost vrlo očigledno puna nasilja upravo zbog razmišljanja takvih osoba kao što si ti.
[ Shadowed @ 26.02.2011. 09:24 ] @
Aha, i smanjenje broja pirata je prouzrokovalo globalno zagrevanje. Kako je manje pirata tako je rasla prosecna globalna temperatura:

[ boccio @ 26.02.2011. 09:55 ] @
Citat:
pisac: Ako ti misliš da će nasilje na TV-u da pravilno pripremi decu za budući život, ja onda na to mogu sasvim ozbiljno da dodam kako bi onda bilo dobro odmah ih upisati i na streljaštvo i na borilačke veštine, i redovno vršiti vežbe gađanja sa pokretnim metama. Zašto da ne, to je priprema za život kakav će očigledno voditi u budućnosti, jer je budućnost vrlo očigledno puna nasilja upravo zbog razmišljanja takvih osoba kao što si ti.

Cuj, nasilje na TV-u je totalno cool, moj pradeda kad je bio mali je gledao sa svojim tatom nabijanje na kolac live at Topcider, cukun-cukun-cukun-cukun-deda je sa celim selom pratio live spaljivanje na lomaci (ko ne dodje da gleda, spale i njega ;p), i tako...

Klinac istripuje da je petar pan i skoci sa 12 sprata. Ja ne vidim da je neko zabranio petra pana, khm... A zamisli da je tad pre 20-30 g. slucajno postojao World of Warcraft i da je ostao upaljen na racunaru u sobi gde je klinac skocio. Auuuuu, pa sta bi se desilo, kakva kampanja bi bila pokrenuta.

Mlatis pisac :)
[ p3j4 @ 26.02.2011. 10:04 ] @
Pa da. Očigledno je da ničim nije moguće uticati na promenu ljudskog ponašanja. Svi oni instituti za proučavanje ljudskog ponašanja su mrdomudi koji mlate praznu slamu, a brojne korporacije koje ulažu ogromne svote novca u PR, psihološke timove i marketing ne bi li nas naveli da kupimo njihov proizvod su budale. Jašta.

Jadne budale misle da njihovih 15 sekundi reklame mogu nešto promeniti, a hiljade sati nasilja i "40.000 ubistava" ne može. E stvarno su smešni.

Hvala vam što ste meni, a i ostalima otvorili oči. Sad kad znam da je ljudski um neosvojiva tvrđava, mogu mirno da spavam pa se odjavljujem sa ove teme.

poz

[Ovu poruku je menjao p3j4 dana 26.02.2011. u 11:51 GMT+1]
[ Odin D. @ 26.02.2011. 11:36 ] @
Citat:
pisac: Khmmm... pa, sad, kako da ti objasnim, civilizacija je stara tek nekih 10.000 godina. Pre toga su bili oni: kromanjonci, pećinci, neandertalci, i silčni (mada se i sada povremeno pojave - u medijima) :D

Nema sta da mi objasnjavas, jer ja nigdje nisam pricao o 'civilizaciji' niti o onome sto ti pod time smatras, nego o ljudskoj prirodi, za koju je manje-vise irelevantno da li neki egzemplar zivi u rupi u stijeni ili u betonskoj rupi sa zastakljenim otvorima.
Osim toga, izmedju poslednjeg dokumetnovanog traga neandertalca i tih tvojih 10 000 godina postoji jos 2-3 puta toliki vremenski razmak. Tako da je bolje da se manes poducavanja onoga o cemu nemas narocitog pojma.

Citat:
ja se nekako sećam da je nekada bilo mnogo mirnije vreme sa mnogo manje kriminala i skoro bez ikakvih ubistava, i to baš ovde u Beogradu (a naročito u unutrašnjosti). A nekako mi se čini da tada NISMO bili nesposobni za život. Tada je ovde bilo 2 TV kanala za gledanje sa manje nasilja i bez debilnih reality pljuvačina, i postojao je školski program svaki radni dan u kome su deca mogla i nešto pametno da nauče o životu i okruženju (i to besplatno, bez potrebe da plaćaju kablovsku i specijalne "naučne" pakete).

A ja se sjecam da sam do svoje 8 godine ispunio tu famoznu normu od 40 000 ubistava gledajuci partizanske filmove. Tu ne racunam Batu Zivojinovica, jer kad bi njega racunao bilo bi 40 miliona.

Drugo, svi znamo kakav je bio krajnji rezultat tog tvog idilicnog vremena, osim mozda tebe ako si rodjen poslije 1995.
Lijepo je neko vreme nazivati idilicnim ako se zanemari njegov kraj. Lijepo je npr. i padati slobodnim padom iz aviona, ako zanemarimo susret sa zemljom.

Citat:
Nekada su roditelji vaspitavali decu da budu dobra prema drugovima i da rade kolektivno, a sada ih vaspitavaju da se bore za sebe.

Mislim, vrlo je zabavno citati ovakve izjave.

Citat:
Ako ti misliš da će nasilje na TV-u da pravilno pripremi decu za budući život...

Ne, ja nigdje nisam rekao nasilje nego realnost, pa ako u njoj ima nasilja onda neka se prikazuje sa njime, a ne da se dio realnosti cenzurise, jer cenzurisanjem realnosti iz necije glave stvaraju se budale koje nisu sposobne da donose realne odluke jer ne poznaju realnost, podlozni su manipulacijama i mozes im u glavu utuviti svakakvih gluposti u koje vrlo lako povjeruju.

Citat:
p3j4: Pa da. Očigledno je da ničim nije moguće uticati na promenu ljudskog ponašanja. Svi oni instituti za proučavanje ljudskog ponašanja su mrdomudi koji mlate praznu slamu, a brojne korporacije koje ulažu ogromne svote novca u PR, psihološke timove i marketing ne bi li nas naveli da kupimo njihov proizvod su budale. Jašta.

Jadne budale misle da njihovih 15 sekundi reklame mogu nešto promeniti, a hiljade sati nasilja i "40.000 ubistava" ne može. E stvarno su smešni.

[Ovu poruku je menjao p3j4 dana 26.02.2011. u 11:51 GMT+1]

Niko od njih se ne bavi mijenjanjem ljudskog ponasanja i drustva nego proucavanjem i iskoristavanjem onoga sto saznaju o njemu.
Ako ljudi imaju potrebu za necim ona ce isplivati kad-tad i naci ce nacina da ispliva bez obzira koliko se ti trudio da se o tome nista u javnosti ne moze cuti.
Isto tako, ako u sustini nemaju potrebu za necim, neces ih moci nikako natjerati da to upraznjavaju, pa taman da trubis o tome povazdan na TV-u, razglasima i ostalom.

Vrlo malo vi obojica znate o ljudskoj prirodi. To sve sto pricate je na osnovu toga kako vi zamisljate sta je covjek i sta je ljudsko drustvo, i vjerovatno je dobrim djelom uslovljeno vasim licnim projekcijama i onime cega ste vi o tome svjesni, ali to nema mnogo veze sa onim kako to zaista jeste i to nije ni vrh ledenog brega od onog koliko zaista tu jos toga ima, a o cijem postojanju vi ocigledno neznate nista.
[ pisac @ 26.02.2011. 14:39 ] @
Citat:
Odin D.:Drugo, svi znamo kakav je bio krajnji rezultat tog tvog idilicnog vremena
Nije to "krajnji rezultat" onog vremena, već početak (n)ovog vremena. Ne može svako baš da shvati kada je "ono vreme" prestalo a počelo "ovo vreme", a neki tragični likovi čak još uvek vide komuniste svuda naokolo i još uvek misle da je ovo (sr*nje) koje ih okružuje i davi u stvari rezultat onog vremena.

Citat:
Odin D.: Mislim, vrlo je zabavno citati ovakve izjave.
Zabavno je čitati istinu?

Citat:
Odin D.: Ne, ja nigdje nisam rekao nasilje nego realnost, pa ako u njoj ima nasilja onda neka se prikazuje sa njime, a ne da se dio realnosti cenzurise, jer cenzurisanjem realnosti iz necije glave stvaraju se budale koje nisu sposobne da donose realne odluke jer ne poznaju realnost, podlozni su manipulacijama i mozes im u glavu utuviti svakakvih gluposti u koje vrlo lako povjeruju.

Realnost je Švarceneger ili Rambo koji u svojim koljačkim filmovima ubije 70 ljud za 30 minuta uz efektno prštanje krvi i otkidanje udova? Ili pljačka banke u kojoj neko puca na čuvare i kljiente uz slow-motion prikazan užas na licu žrtava? Pa to nije ovde bila realnost, to je bilo samo na filmu (američkom) koji donosi pare (amerikancima), ali sada jeste realnost.

Da te obavestim da je "realnost" rezultat ponašanja jedinki u društvu, a te jedinke svoje modele ponašanja formiraju u mladosti na osnovu svoje percepcije spoljnog sveta zasnovane na sveukupnom iskustvu, u kome naoročito dolaze do izražaja svi upečatljivi prizori čak i ako su sa TV-a (ispred koga se provodi sve više i više vremena). Ako im tu percepciju sveta formiraš nasiljem (i to od malih nogu), dobićeš (i dobijaš) i nasilnu realnost. Prosto kao pasulj, ali ne može to svako da shvati.

Postoji ogromna razlika izmešu ratnih filmova u kojima je mrski negativni neprijatelj ubijen u odbrani svoje zemlje, pri čemu je sve od smrti što se vidi to da neko padne na zemlju, i ovog komercijalnog nasilja u kome vidiš pljačkaša psihopatu kako uz neizmerno zadovoljstvo svom na licu (a i na licu gledaoca) secka svoje žrtve uz njihovom vrištanje i preklinjanje za milost, uz naravno superrealne efekte gde se vide sva crevca u stomaku, i onda ode sa milion dolara na azurnu obalu da uživa u lepim devojkama i dobrim kolima.

Citat:
Odin D.: Ako ljudi imaju potrebu za necim ona ce isplivati kad-tad i naci ce nacina da ispliva bez obzira koliko se ti trudio da se o tome nista u javnosti ne moze cuti.

Potrebe i želje su nešto što se malim delom nasleđuje a najvećim delom formira tokom detinjstva i mladosti. Jedan od faktora koji formiraju te potrebe i želje su upravo mediji, i zbog njih i imamo potrošačko društvo u kome su ljudi voljni da stoje cele noći ispred radnje koja će u 7h ujutro započeti rasprodaju patika.

Citat:
Odin D.: Vrlo malo vi obojica znate o ljudskoj prirodi.

Moguće. Ali ipak značajno više nego ti.

[ 3way @ 26.02.2011. 14:44 ] @

U poslednjih 20 godina je snimljeno najvise koljackih filmova. 60tih su snimani mirni, fini i romanticni filmovi u kojima jako retko neko pogine.

Zakljucak: Sto vise takvih filmova, manje ubistava. Sto vise romanticnih filmova, vise ubistava.
[ pisac @ 26.02.2011. 14:53 ] @
Sad još nađi i grafikon procenta teških nasilnih zatvorenika u zatvorima, u odnosu na broj stanovnika, po decenijama. Takođe imaj u vidu da nasilje na medijima ide ispred nasilja u životu možda nekih 5-10 godina, taman koliko treba da se mlađani nasilnik formira i razradi.

Tada ćeš imati malo realniju (širu) sliku.

Pa je onda ovde prikaži.
[ milance_kg @ 26.02.2011. 14:54 ] @
Ja se zalazem da snimimo film gde ce svi da se puoubijamo, ali uzivo...
Resen problem, nece imati vise ubistava, naravno ko pretekne da to gleda :)
[ vlada131 @ 26.02.2011. 15:13 ] @
30-ih i 40-ih godina prošlog veka u svetu je izginulo jedno 70-ak miliona ljudi, i počinjeni su neki od najstrašnijih zločina u ljudskoj istoriji. Tzv. 2. svetski rat. Akteri istog nisu imali internet, igrice, TV, mobilne, kompove, itd. na raspolaganju da ih naprave nasilnicima, pa su opet činili zverstva samo tako, širom planete...znači problem leži negde drugde.
[ milance_kg @ 26.02.2011. 15:49 ] @
Ima neki ovde balavci, pa me doticni zvao da mu sredim 'comp',
to vise zato sto mu tata moj dobar prijaltelj...

Iz zeza bacim pogled na folder 'klanje', e bolje da nisam...
Isti mali kad bi bio neki rat, a onako dobar oportunista, bi bio spreman svasta da uradi...
Po njegovom licnom priznanju...
[ Odin D. @ 26.02.2011. 16:09 ] @
@pisac

Normalan covjek mora imati nadljudsku snagu da bi smogao volje da se sa tobom nateze vise od 1 posta.
Jednostavno, beskonacni besmisao i odbojnost prema bilo kakvom kontaktu sa budalastinama, cak i u formi suprostavljanja njima, me onemogucava da nastavljam.

Pozdrav.
[ Ivan Dimkovic @ 26.02.2011. 19:13 ] @
Piscu opet ne valja svet pa bi da ga menja - ima li neceg novog? ;-)
[ Marko_L @ 26.02.2011. 20:24 ] @
Citat:
Iz zeza bacim pogled na folder 'klanje', e bolje da nisam...
Isti mali kad bi bio neki rat, a onako dobar oportunista, bi bio spreman svasta da uradi...
Po njegovom licnom priznanju...

Hmm... Turci Osmanlije nisu imali ni filmove, ni računar, pa ni folder "klanje", ali im to nije smetalo da svašta rade... nabijaju ljude na kolac, seku glave, čupaju nokte, vade oči... Hitler takođe nije odrastao uz filmove i video igre, kao ni njegovi saradnici, niti su imali folder "genocid", pa im to nije smetalo da izvrše isti, organizuju konc logore, spaljuju ljude i ubacuju ih u gasne komore. Staljin takođe nije poznat kao neko ko je život proveo gledajući filmove i igrajući video igre, niti je imao folder "masakr", pa mu to opet nije smetalo da smešta neistomišljenike u logore i ubije milione iz čistog hira i zabave. Da nabrajam dalje ? I kako to objašnjavaš ?

Dakle, taj folder nije uzrok, nego eventualno posledica. Ako je taj mali, kako kažeš po sopstvenom priznanju spreman svašta da uradi u slučaju rata, to je posledica odgoja od strane njegovih roditelja, a ne postojanja tog foldera, već je i sam taj folder posledica istog tog istog odgoja. A možda je i čista radoznalost u pitanju.

Mislim i ja imam par foldera tipa "vojskovođe", "WW2", "moderna oružija" i slično sa gomilom pisanog i video materijala... ali to je zato što me interesuje ta tematika iz nekog drugog ugla, tj. interesuje me psihologija mase, strategija, principi na kojima određena oružija rade i fascinira me koliko su pojedina oružija efikasna i sposobna za destrukciju ogromnih razmera. Pored toga, odigrao sam gomilu strateških igara u kojima je jedini cilj dominacija ili totalno uništenje drugih frakcija, bilo da su u pitanju druge države, vanzemaljci, trolovi... jednostavno ne pravim razliku, jer me ratovanje ne interesuje iz ugla borbe za ideologiju, tako da mi ni strana nije bitna (što će reći, nemam nikakav problem da sa ekipom zergova porokam celu ljudsku rasu :)), već isključivo iz ugla strategije i kombinatorike. Da ne pričam o tome da sam odrastao uz "Rambo" i slične filmove i da su najčešće igračke za dečake u vreme kada sam ja bio klinac, bili plastični pištolji, puške, mitraljezi, sablje, mačevi, bombe... i da smo se non stop igrali rata i ubijali na milione zamišljenih neprijatelja, jedan dan u ulozi američkih komandosa, drugi dan u ulozi japanskih samuraja, treći u ulozi ruskih specijalaca. I šta bi neko trebao da zaključi o nama ? Da jedva čekamo da izbije neki rat pa da se dobrovljno prijavimo ? E, a vidiš, svi do jednog iz tog društva smo po ubeđenju pacifisti, liberalno nastrojeni, zalažemo se za demokratska načela i poštovanje različitosti, a niko od nas čak ni vojsku nije služio, a kamoli učestvovao u nekom ratu i svi se bavimo poprilično pitomim poslovima, većina radi u IT-u, jedan je frizer, dvojica su menadžeri u dve jake firme. Ako je sudeći po tebi, piscu i još nekima sličnog razmišljanja, tu nešto ne štima, jer bio dobar deo nas trebao da bude u policiji, vojsci ili barem nekakvom obezbeđenju ili kriminalnoj grupi. Kako objašnjavate taj paradoks ?

Inače, globalno gledano, najviše nasilja dolazi i dešava se u siromašnim sredinama i od strane ljudi lošeg socijalnog statusa... američki getoi, predratna Nemačka, komunistička Rusija, a evo i danas najviše je ratova i konflikata inače u zatucanim sredinama gde je obrazovanje na niskom nivou, gde postoji nedostatak hrane i drugih osnovnih sredstava za život, gde ne postoji adekvatna zdravstvena zaštita... a to su delovi Azije i veći deo Afrike. Čisto sumnjam da su se ljudi, a pogotovo deca iz tih krajeva nagledala filmova i naigrala video igara.
[ pisac @ 26.02.2011. 21:42 ] @
Što bre ljudi vole da posmatraju svet crno-belo. Dal' ste vi operisani od nijansi, slepi za boje, ili o čemu se radi? U stvari znam o čemu se radi, ali ne smem da kažem jer je protiv pravilnika.

Jednu osobu određuje nasleđeno i naučeno. Zločinaca i manijaka će uvek biti, ali od samog društva zavisi koliko će ti manijaci biti procentualno zastupljeni u društvu, odnosno koliko će naučeno prevladati nasleđeno. To možete videti i po tome što se procenat kriminala u raznim državama razlikuje drastično i geografski i vremenski. Nije to stvar gena, već klime u samom društvu. A ta društvena klima nije samo medijsko nasilje o kome ovde pričamo, već i ceo sistem vrednosti u društvu: novac, ideali, porodica, karijera...

I čak imate i očigledan primer da je u svim komunističkim zemljama, posebno u Jugoslaviji koja je bila vrlo liberalna i otvorena prema zapadu, kriminal bio izuzetno nizak, a sada je visok. Tada je vladala medijska cenzura "negativnih društvenih pojava", što ne znači da se te pojave nisu dešavale već da se mnogo manje o njima pričalo, ali to je ujedno rezultovalo i realno mnogo manjom stopom tih "negativnih pojava" baš zbog toga što ljudi takve pojave nisu to videli kao alternativu i moguće rešenje sopstvenih eventualnih frustracija. A uzgred i te frustracije su bile mnogo manje nego sada zbog drugačijih društvenih vrednosti.

Ako je vama apsolutno svejedno da li u društvu imate 3% psihopata i 20% nasilnika, ili imate 0.5% psihopata i 4% nasilnika, i ako ćete opet da mi navodite primere da je takvih uvek bilo u prošlosti, onda ja sa vama nemam o čemu ni da raspravljam jer ne možete ni da ukapirate o čemu se priča. Razlog za to je nemoguće objasniti a da se ne prekrši pravilnik foruma

Nasilje u medijima sigurno utiče na porast nasilja u društvu. Nema uopšte ni teoretske mogućnosti da bude drugačije.
[ Ivan Dimkovic @ 26.02.2011. 21:47 ] @
Sta da se radi, zivot nije fer - a staniste delis i sa ljudima koji nemaju isto misljenje kao i ti.

Prema tome - u svojoj kuci mozes da sprovodis kakvu god hoces cenzuru, a nas ostale ostavi da biramo sta mi zelimo da gledamo.

Citat:
pisac
I čak imate i očigledan primer da je u svim komunističkim zemljama, posebno u Jugoslaviji koja je bila vrlo liberalna i otvorena prema zapadu, kriminal bio izuzetno nizak, a sada je visok. Tada je vladala medijska cenzura "negativnih društvenih pojava", što ne znači da se te pojave nisu dešavale već da se mnogo manje o njima pričalo, ali to je ujedno rezultovalo i realno mnogo manjom stopom tih "negativnih pojava" baš zbog toga što ljudi takve pojave nisu to videli kao alternativu i moguće rešenje sopstvenih eventualnih frustracija. A uzgred i te frustracije su bile mnogo manje nego sada zbog drugačijih društvenih vrednosti.

Lepa pricica, jos samo kada bi joj nekako ukinuo "godine raspleta" i sitne eksplozije "manjih frustracija" ;-)

Uostalom koga briga - ta tvoja fina utopijica se zavrsila gradjanskim ratom, i nema je vise - nestala u oblackju minobacacke granate. A tvoji zadovoljni hipiji su odnekud naucili da koriste AK47.

Sta ces - ostaje ti jedino ovaj zao svet... ali bez brige - i dalje mozes koristiti daljinski upravljac.
[ Wi-Fi @ 26.02.2011. 21:52 ] @
@ pisac: To je ujedno rezultovalo i sokom kad je kriminal postao deo svakodnevice. Svako stakleno zvono mora jednom da pukne...

Nasilje u medijima sigurno utice na porast tolerancije prema nasilju, prihvatanja istog kao neceg prisutnog i neizbeznog (sto i jeste), ali na porast nasilja/broja kriminalaca nikako (ili se eventualno taj uticaj meri u ‰ a ne u %). Isto tako, bitno (pozitivno) utice i na reakcije (stres, traume) u slucaju real-life iskustva.
[ Shadowed @ 26.02.2011. 22:01 ] @
Citat:
Marko_L: Hmm... Turci Osmanlije nisu imali ni filmove, ni računar, pa ni folder "klanje", ali im to nije smetalo da svašta rade... nabijaju ljude na kolac, seku glave, čupaju nokte, vade oči... Hitler takođe nije odrastao uz filmove i video igre, kao ni njegovi saradnici, niti su imali folder "genocid", pa im to nije smetalo da izvrše isti, organizuju konc logore, spaljuju ljude i ubacuju ih u gasne komore. Staljin takođe nije poznat kao neko ko je život proveo gledajući filmove i igrajući video igre, niti je imao folder "masakr", pa mu to opet nije smetalo da smešta neistomišljenike u logore i ubije milione iz čistog hira i zabave. Da nabrajam dalje ? I kako to objašnjavaš ?

Ovo govori da taj folder nije neophodan. Nista ne govori o njegovom (ne)uticaju.
Npr. meni nije neophodno da dobijem na lotou da bih kupio auto. Ali ne znaci da dobitak na lotou ne bi uticao na tu kupovinu :) Jes' totalno nevezani primer, ali ilustruje ono sto hocu da kazem :)
[ pisac @ 26.02.2011. 22:24 ] @
Citat:
Wi-Fi: Svako stakleno zvono mora jednom da pukne...

Nije u pitanju nikakvo stakleno zvono, nego čista realnost koja je sada drugačija nego tada. Ako misliš da je stakleno zvono, onda ti ja mogu odgovoriti da je i ovo sada stakleno zvono, a da je realnost Sijudad Huarez. U stvari, i to je stakleno zvono, surova realnost može biti mnogo gora i od Sijudad Huareza. Želiš li da živiš u "realnosti"?

Milošević je jedna realnost koja je za nekoliko godina (uz saradnju susednih lidera) preko medija uz radikalne promene dotadašnje politike i prakse, uspela da organizuje sasvim novu ralnost koja vam se sigurno manje sviđala od one prethodne.

Društvo formira samo sebe, nema tu ni staklenog zvona i skrivene realnosti, sve je to realnost. Ako nema kriminala i svi se vole, to je realnost. Ako se ubijaju samo zbog toga što su im se sreli pogledi, i to je realnost. Društvo samo određuje ka kojoj realnosti želi da usmerava decu i u kojoj realnosti će živeti uskoro.
[ 3way @ 26.02.2011. 22:32 ] @
Citat:
pisac: Društvo samo određuje ka kojoj realnosti želi da usmerava decu i u kojoj realnosti će živeti uskoro.

Decu usmeravaju roditelji, a ne drustvo. Deca koju usmerava drustvo postaju probisveti i bitange u svakom 'drustvu'.

[ vlada131 @ 26.02.2011. 22:33 ] @
Citat:
Ako nema kriminala i svi se vole, to je realnost.

Nažalost, takva realnost ne postoji, niti će ikada postojati - a ukidanjem scena nasilja na medijima nećeš uspeti da je stvoriš.
[ Wi-Fi @ 26.02.2011. 22:34 ] @
@ pisac: Ne, Sijudad Huarez je izuzetak, ne pravilo. FNRJ/SFRJ je bila isto izuzetak, samo drugaciji.
A ovo "Ako nema kriminala i svi se vole, to je realnost" (osim sto je teska utopija) ne moze da vazi u vreme globalizma, tu nema mesta lokalnim pravilima (i izuzecima) jer globalna, pre ili kasnije, vaze za sve.
[ p3j4 @ 26.02.2011. 23:08 ] @
Neki potpuno maše poentu teme.

Reći da nasilje preko TV-a nikako ne utiče na ljude jer ga je bilo u doba Turaka i slično, kada nije bilo televizije je promašaj u smislu teme. Naravno da ga je bilo i uvek će ga biti. Isto tako bih ja mogao da tvrdim da TV danas nikako ne utiče na (potrošačko) društvo, jer se trgovina oduvek odvijala, i uvek će. Poenta je da su mediji sredstvo kojim se vrši uticaj na ljude, a kojim se nešto što oduvek postoji može dodatno prenaglasiti. Pa moderno potrošačko društvo (koje karakteriše pomahnitala potrošnja) kakvo danas postoji nastalo je baš uz pomoć medija kada su Bernays, Lipman i drugi mislioci toga doba počeli da koriste svoja znanja o ljudskoj prirodi (i slabostima) koristeći ga za potrebe svojih poslodavaca, korporacija, u cilju povećanja profita. Potpuno je jasno da sve što se pojavi na medijima vrši nekakav uticaj na ljude (zašto bi se inače toliki interesi tu prelamali), i zato mi nisu jasni oni koji zastupaju tezu o benignosti nasilja na TV-u.

U najmanju ruku, svo to nasilje će sigurno da prouzrokuje široku toleranciju prema toj pojavi, a onda da bi nas nešto ubuduće šokiralo potrebno je da bude poprilično ekstremnije od onoga na šta smo do tada navikli. I ta granica se onda stalno pomera. Recimo dobar primer za ilustraciju ovoga o čemu pričam je pornografija, gde se počelo "klasičnim seksom", a sada glumicama guraju bejzbol palice u d00peta.

Druga stvar je da svo to nasilje ipak samo predstavlja potreban, ali ne i dovoljan uslov da bi neko postao nasilnik. Dovoljan uslov da neko krene pogrešnim putem je roditeljski FAIL. I mnogi od nas koji su gledali Ramba nisu postali ubice ili nasilnici, zato što su imali normalne roditelje. Kada dete gleda film, u kome lik sa kojim se identifikuje, bio to protagonista ili antagonista, koristi nasilje za rešavanje nesuglasica i ostalih problema sa ljudima, prvo što će dete da pomisli da je to obrazac ponašanja koji i samo treba da usvoji. Ako roditelji to ne prepoznaju na vreme i ne objasne detetu da nasilje nije način za rešavanje problema, siguran sam postoje dobre šanse da dete zastrani. A kada se to desi sistem će ga surovo kazniti i obeležiti kao kriminalca. A tada je obično prekasno za bilo šta.

Eto toliko, nadam se da sam ovoga puta malo bolje razjasnio moje stavove u vezi sa temom.

poz
[ 3way @ 26.02.2011. 23:44 ] @
Citat:
p3j4:
ko roditelji to ne prepoznaju na vreme i ne objasne detetu da nasilje nije način za rešavanje problema, siguran sam postoje dobre šanse da dete zastrani. A kada se to desi sistem će ga surovo kazniti i obeležiti kao kriminalca. A tada je obično prekasno za bilo šta.

Jedino sto roditelji treba da objasne deci je da je to masta, a ne stvarnost.

Ja iako sam gledao ubilacke i koljacke crtace toma i dzerija nijednom do sada nisam problem resio tako sto sam nekome bacio nakovanj na glavu, ili tako sto sam ga gadjao raketnim bacacem, a sto mi je Dr. Rambo savetovao.
Sta reci...trazite problem na pogresnom mestu...
[ pisac @ 27.02.2011. 00:02 ] @
Citat:
Wi-Fi: @ pisac: Ne, Sijudad Huarez je izuzetak, ne pravilo. FNRJ/SFRJ je bila isto izuzetak, samo drugaciji.
Nije nikakav izuzetak. Svuda gde je društvena (samo)kontrola slaba i sistem društvenih vrednosti pomeren, dešava se Sijudad Huarez sasvim spontano. To je čista realnost ljudske (životinjske) prirode.

Citat:
3way: Decu usmeravaju roditelji, a ne drustvo.
p3j4 ti je objasnio, a i ja u prethodnim postovima. U pitanju su procenti. Ako porodica ne funkcioniše, dete se vaspitava samo na osnovu opažanja spoljnog sveta. Ako u tim opažanjima stalno gleda nasilje, i samo će mnogo verovatnije postati nasilno. To je ono što može da se zaključi prostim posmatranjem celog sveta, uključujući i Sijudad Huarez a i geto zajednice u Americi/Engleskoj itd... Dakle, ako porodica ne funkcioniše najbolje (a toga ima i biće) onda društvo treba da ostvari pozitivan uticaj na to dete, a ne da ga navede da postane bandit i razbojnik kao što sada čini.

Citat:
vlada131: Nažalost, takva realnost ne postoji, niti će ikada postojati - a ukidanjem scena nasilja na medijima nećeš uspeti da je stvoriš.
Kakva kardinalna zabluda. Postoje zajednice u svetu u kojima nema nikakvog nasilja (99,999%), prosto zato što su izolovane od modernog društva (ili silom prilika ili svojom voljom) i deca nemaju odakle da nauče da budu nasilna. Recimo Amiši u Americi. Nasilje se u stvari uči. Navika da se problemi pod naletom adrenalina rešavaju nasiljem je naučeno ponašanje. I pri tome je jako bitno da ako se to naučeno (na ulici ili u medijima) nasilno ponašanje ne saseče u korenu u detinjstvu, to postaje trajna osobina koju je skoro nemoguće posle suzbiti.
[ p3j4 @ 27.02.2011. 00:08 ] @
Da, maloj deci treba objasniti da je to mašta, ali deci školskog uzrasta treba objasniti još po nešto. Uporedi taj scenario iz crtanog i bacanje nakovnja na glavu, sa scenarijom gde glavni "baja" u filmu šamara i maltretira slabije, ili prosto drugačije, netolerantan je, rešava probleme pesnicama, ali "cool" je lik, i svi bi želeli da budu baš kao taj "baja" u svom društvu. Ovaj drugi scenario zvuči prilično opasnije, zar ne?

Problem sa ovom pričom je što danas ima sve manje roditelja koji se bave svojom decom.

Uzgred, filmovi kao što su Rambo i svi ostali u kojima se veliča vojska služe isključivo za loženje određenog % populacije na tu priču sa ciljem regrutacije u profesionalnu vojsku. Istu tu koja sad ratuje po raznim Avganistanima...

Citat:
Wi-Fi: Isto tako, bitno (pozitivno) utice i na reakcije (stres, traume) u slucaju real-life iskustva.

Znam da će ti zvučati čudno, ali u slučaju neke real-life frke imaš veće šanse ako nisi kondicioniran na nasilje. Priroda se pobrinula za to. Kada se uzbudiš adrenalin se luči, tvoje reakcije su brže, dobijaš "extra snagu"...
[ 3way @ 27.02.2011. 00:13 ] @
Citat:
pisac:
p3j4 ti je objasnio, a i ja u prethodnim postovima. U pitanju su procenti. Ako porodica ne funkcioniše, dete se vaspitava samo na osnovu opažanja spoljnog sveta. Ako u tim opažanjima stalno gleda nasilje, i samo će mnogo verovatnije postati nasilno. To je ono što može da se zaključi prostim posmatranjem celog sveta, uključujući i Sijudad Huarez a i geto zajednice u Americi/Engleskoj itd... Dakle, ako porodica ne funkcioniše najbolje (a toga ima i biće) onda društvo treba da ostvari pozitivan uticaj na to dete, a ne da ga navede da postane bandit i razbojnik kao što sada čini.

Pa sta sa tim? Decu kojoj nedostaje vaspitanje treba staviti pod stakleno zvono? Jos bolje u neku ustanovu bez kontakta sa stvarnoscu?
Ili im davati heroin dok ne skapiraju da je to realnost?

Te utopijske stvari oko savrsenog new age drustva bez nasilja necu da komentarisem.

Osvestite se...nasilje je STVARNOST, to je nesto cega je uvek bilo i uvek ce ga biti.
[ 3way @ 27.02.2011. 00:16 ] @
Citat:
p3j4: Da, maloj deci treba objasniti da je to mašta, ali deci školskog uzrasta treba objasniti još po nešto. Uporedi taj scenario iz crtanog i bacanje nakovnja na glavu, sa scenarijom gde glavni "baja" u filmu šamara i maltretira slabije, ili prosto drugačije, netolerantan je, rešava probleme pesnicama, ali "cool" je lik, i svi bi želeli da budu baš kao taj "baja" u svom društvu. Ovaj drugi scenario zvuči prilično opasnije, zar ne?

Uporedjujem.
U prvom slucaju vidim da neko iz zezanja i iz zelje da napravi dobar fazon baci drugom nakovanj na glavu.

Citat:
p3j4:
Problem sa ovom pričom je što danas ima sve manje roditelja koji se bave svojom decom.

Pa TO i jeste problem, a ne filmovi.

Citat:
p3j4:
Znam da će ti zvučati čudno, ali u slučaju neke real-life frke imaš veće šanse ako nisi kondicioniran na nasilje. Priroda se pobrinula za to. Kada se uzbudiš adrenalin se luči, tvoje reakcije su brže, dobijaš "extra snagu"...

Sta ce ti snaga i adrenalin, ako ces da resavas probleme bez nasilja? Treba da budes smiran i pribran, pa kada neko zeli da te opljacka ili da ti naudi, ti mu lepo objasnis da to nije lepo i da treba da se stidi.
[ p3j4 @ 27.02.2011. 00:20 ] @
Citat:
3way: Osvestite se...nasilje je STVARNOST, to je nesto cega je uvek bilo i uvek ce ga biti.

Ovo i ja pričam celo vreme, ali to uopšte nije tema. Tema je UTICAJ nasilja na TV-u na ponašanje ljudi.

Ostalo neću ni da ti komentarišem jer nije vredno komentara, a ni mog vremena.
[ 3way @ 27.02.2011. 00:27 ] @
TV prikazuje stvarnost, a ta stvarnost je nasilje..od kada je sveta i veka, ili kako se to vec kaze.
To sto neces da komentarises je tvoje bezanje od stvarnosti, a ne usteda vremena.
[ pisac @ 27.02.2011. 00:39 ] @
Citat:
3way: TV prikazuje stvarnost, a ta stvarnost je nasilje..od kada je sveta i veka, ili kako se to vec kaze.
Kao što rekoh, postoje zajednice koje sasvim lepo žive bez nasilja. A nasilje je stvarnost u tvom svetu zbog tebe samog jer to i želiš i odobravaš. Kada bi takvi kao ti nestali, nestalo bi i nasilje u kratkom roku. Gola činjenica.

Citat:
3way: Pa sta sa tim? Decu kojoj nedostaje vaspitanje treba staviti pod stakleno zvono?
Ne, nego im treba dati vaspitanje koje nisu primili kod kuće, odnosno treba ih uputiti u pravom smeru kako bi bilo korisni i sebi i društvu. Ili te baš briga za njih?

Kažem ja Wifiju, ali ti ne kapiraš: ljudska priroda je gora od Sijudad Huareza. Svako nekontrolisano društvo završava u krvi. Da li je to izgovor da tolerišemo društvo puno nasilja? Nije. Društvo treba formirati po svojoj želji i dobićemo rezultat koji je vrlo blizu te želje.

Ali, kao što rekoh, problem su likovi kao ti čija želja je u stvari Sijudad Huarez, a ne normalno društvo. To se vidi i po tvom stavu o deci bez funkcionalne porodice.
[ 3way @ 27.02.2011. 00:43 ] @
Citat:
pisac:Kao što rekoh, postoje zajednice koje sasvim lepo žive bez nasilja.

Da, zajednice koje su van svega i van svih tokova. Koliko su te zajednice uopste u stanju da napreduju? NIsam do sada video nijedno naucno dostignuce od strane takvih zajednica.

Citat:
pisac:
A nasilje je stvarnost u tvom svetu zbog tebe samog jer to i želiš i odobravaš.

Nije to moj svet. To je stvaran svet i nema to veze sa mojim odobravanjem ili neodobravanjem.
Normalan covek ne mora da odobrava nesto da bi se prilagodio.

Uzivaj u stvarnosti.

[ Marko_L @ 27.02.2011. 03:09 ] @
Citat:
Ovo govori da taj folder nije neophodan. Nista ne govori o njegovom (ne)uticaju.
Npr. meni nije neophodno da dobijem na lotou da bih kupio auto. Ali ne znaci da dobitak na lotou ne bi uticao na tu kupovinu :) Jes' totalno nevezani primer, ali ilustruje ono sto hocu da kazem :)

Ok, aj da preformulišem. Da li ti misliš da je mladi junoša dobio na nagradnoj igri folder "klanje" i onda počeo da se interesuje za klanje ili se zainteresovao za klanje pa napravio takav folder i u njega strpao materijal koji ima veze sa tim ?

Moja poenta je da nasilje kao takvo nije posledica filmova i video igara iz prostog razloga što ga je bilo i ranije, pre nego što su filmovi i igre uopšte postojali. Samim tim što nasilje postoji, ono se može videti svuda oko nas... na ulici, u vestima, u porodici... nisu potrebni ni filmovi, ni video igre za to... to je REALNOST.

E sad, samo može biti pitanje, da li nasilni filmovi, igre i knjige utiču i koliko na povećanje nasilja. Pa, verovatno da utiču donekle, ali isto tako utiču i u suprotnom smeru. Recimo, kad me neko iznervira, pa mi se javi agresija, pogledam lepo neki film Stivena Sigala ili pustim GTA izmasakriram par ljudi motornom testerom i deo te agresije ode niz vodu. Dakle, sve te nasilne stvarčice mogu biti i korisne. Možda neko baš zahvaljujući tome što može da puca i prebija ljude u virtuelnom svetu, ne ide to isto da radi u realnosti. Samo je pitanje da li je veći procenat onih koji odgledaju nasilan film, pa odu nekome da izlome glavu ili onih koji se posle takvog filma osećaju smirenije ili pak nemaju nikakvu reakciju na to. E sad, kakvi su ti procenti na globalnom nivou, ne znam, verovatno bi se dalo istražiti, ali mogu recimo da dam neki presek kako to izgleda u nekom mom okruženju (ljudi koje poznajem). Većina tih ljudi spada u zdrave i normalne individue koje kada gledaju film znaju da idu da gledaju nešto virtuelno. Ti ljudi gledaju film zbog priče, eksplozija, specijalnih efekata, lomljave, destrukcije... i to ih jednostavno opušta. Nikome od njih ne pada napamet da izađe napolje i ponovi to što su videli u filmu. Jedan manji deo njih se poistoveti sa nekim junakom iz filma, pa onda narednih par dana imitira njegovo ponašanje, ali do neke granice... recimo koristi citate i pokrete tog junaka, ali niko još nije uzeo pištolj i nosio ga ispod jakne samo zato što taj junak to radi. Ali ne znam apsolutno nikoga ko je zahvaljujući gledanju nekog filma dobio želju da povredi ili ne daj bože ubije nekoga, a kamoli da tako nešto sprovede u praksi. Pa sad, ne znam, možda to može da se desi sa nekim ko je psihički oboleo, ali taj je onda svakako opasan, bez obzira da li postoje nasilni filmovi ili ne.
[ Shadowed @ 27.02.2011. 10:06 ] @
Citat:
Marko_L: Da li ti misliš da je mladi junoša dobio na nagradnoj igri folder "klanje" i onda počeo da se interesuje za klanje ili se zainteresovao za klanje pa napravio takav folder i u njega strpao materijal koji ima veze sa tim ?

Zapravo, mislim da se te stvari medjusobno nadovezuju.
Medjutim, nisam za neke ne znam kakve zabrane vec se slazem sa onim sto je Dimkovic rekao - roditelji ce i dalje morati da se bave roditeljstvom. Ako ti dete vaspitava TV (ili kompjuter ili sta god), to nece izaci na dobro, kako god okrenes.
[ pisac @ 27.02.2011. 12:50 ] @
Naravno, ali će se daleko veći procenat "neizlaženja na dobro" desiti u društvima u kojima je nasilje normalna pojava, ili "zabava".
[ pisac @ 27.02.2011. 22:32 ] @
Slučajno sam danas bio u društvu roditelja, koji su sami započeli (bez mog uticaja i učestvovanja, samo sam slušao) raspravu o tome kako "Ultra" program navodi decu na agresivnost, i svi su se složili da im deca postaju daleko agresivnija nakon gledanja "Ultra" crtanih filmova tokom dana. Pomenuli su i Ben Tena kao crtani posle koga se deca tuku. Zaključili su kako Ultra treba potpuno izbrisati sa liste kanala na televizoru.

Ja sam inače već pre više meseci naveo istog tog Ben Tena zbog koga mi je dete ukralo nešto u prodavnici. I naravno da sam Ultra odavno izbrisao sa TV-a. I tada sam isto slušao kako o deci treba da brinu roditelji i da je sasvim u redu što se to đubre od kojekakvih agresivnih sadržaja pušta na TV-u.
[ Pirossi @ 27.02.2011. 22:36 ] @
kad sam bio klinac, ćale me vodio na filmove Brusa Lija.
ne mogu da sakrijem da sam posle svakog imao želju da nekome polomim glavu ali eto nisam.
vaspitanje je prevagnulo nad sadržajem.

roditelji su krivi - "moderno se živi, nema se vremena."
[ Marko_L @ 28.02.2011. 07:22 ] @
Citat:
Zapravo, mislim da se te stvari medjusobno nadovezuju.

Pa ne znam kako te stvari funkcionišu kod drugih, ali meni se nikada nije desilo da mi se na računaru nađe neki folder koji nisam ja napravio (ako izuzmemo foldere koje pravi sam sistem ili instalirani softver), pa da se ja sad nešto zainteresujem za tu tematiku, već se u 100% slučajeva zainteresujem za neku tematiku i onda napravim folder i trpam u njega materijal vezan za istu. Pre će biti da neko može da se zainteresuje za neku tematiku pretražujući internet, čitajući knjige, itd., nego preko foldera koji mu se eto slučajno našao na računaru, ali to je već druga priča.

No kakva će tematika privući nekog pojedinca, ponajviše zavisi od njegovog odgoja. Ja sam mali milion puta na netu, iako sam tražio nešto skroz deseto, naletao na kojekakve stvari... klanje, fašističku i neonacističku propagandu, mamce za učlanjenje u neku sektu i još milion gluposti, ali samo moje vaspitanje i obrazovanje me je u startu odvratilo od takvog materijala. I to je po meni jedini ispravan, ali i jedini efikasan način, dakle vaspitanje od strane roditelja. Ako roditelj omane u svom poslu, džaba ti zabrana bilo čega. Možeš ti zabraniti i filmove i knjige i muziku, pa čak i internet (i to se radi u nekim zemljama), hej pa na kraju krajeva možeš zabraniti i prodaju računara i televizora, mini linije ili bilo čega što je sposobno da prikaže sliku, video, zvuk ili pisanu reč, ali će mladi junoša koji nije pravilno vaspitan, kad tad doći u susret sa nasiljem, dal negde na ulici, dal kod drugara koji je nekako uspeo da dođe do zabranjenog materijala, dal u školi ili bilo gde drugde.
Citat:
Ja sam inače već pre više meseci naveo istog tog Ben Tena zbog koga mi je dete ukralo nešto u prodavnici. I naravno da sam Ultra odavno izbrisao sa TV-a. I tada sam isto slušao kako o deci treba da brinu roditelji i da je sasvim u redu što se to đubre od kojekakvih agresivnih sadržaja pušta na TV-u.

Apsolutno je tako. Dete koje je vaspitano da ne krade, neće ukrasti ništa u prodavnici, ma koliko puta gledao film u kome se nešto krade, već će na takve scene gledati kao na nešto što nije u redu i što ne treba da se radi. Ja sam recimo kao klinac odgledao jako puno filmova (moji su držali video klub, pa sam imao prilike da gledam gotovo sve što izađe na tržište), a između ostalog i mnogo onih u kojima je tematika neka pljačka ili kriminalna radnja (gotovo 99% akcionih filmova kojih je najviše i bilo), pa je moja reakcija na to bila "nadam se da će ih policajci uhvatiti". Zašto ? Pa zato što sam tako vaspitan. Kad god smo išli kod nekoga u goste, i ako samo pokušam da uzmem neku igračku ili figuricu da se igram, dobijem po prstima uz kritiku da ne smem to da diram dok ne pitam. Ako pokušam da odem, a da ne vratim to što sam uzeo na mesto, opet dobijem po prstima. Ako u prodavnici pokušam nešto da uzmem samostalno, lepo mi uskrate to, pa sam tako naučio da sledeći put pitam da li možemo da kupimo to i to. Samim tim, naučio sam da nije sve na ovom svetu meni na izvolte i da ne mogu da se poslužim čime god hoću bez plaćanja, s tim što se pod "plaćanjem" u mlađem dobu obično smatra pitanje "da li mogu da dobijem to i to", a kasnije se koristi novac. Bitno je da se nauči princip.

A stranputicom (obijanje trafika, narkomanija, nasilje i slično) su krenuli oni koje su roditelji od starta zapustili i to je tačno moglo da se vidi, recimo u mom bližem okruženju. Dešavalo se da dođe tako neki divljak i ukrade nam loptu dok se igramo. Mi to prijavimo našim roditeljima koji odu da traže loptu, a roditelji od tog što je ukrao se samo nasmeše, potapšu svog junošu po leđima i kao "Ma, dečija posla, igraju se deca", umesto da mu zalepe takvu šamarčinu da se okrene 5 puta oko svoje ose. Ili tako neko nekom razbije glavu motkom, opet su njegovi roditelji u fazonu "A dešava se u igri, nije on to namerno". E takvi čije su nasilničke i kleptomanske porive roditelji pravdali, a neretko i ignorisali, umesto da ih suzbijaju... u najvećem broju slučajeva su postali nasilnici i sitni kriminalci u tinejdžerskom dobu. A ovi što su dobijali packe od roditelja za svaku glupost koju naprave su i dan danas normalni ljudi.

To ne mora biti pravilo, ali u više od 90% slučajeva je tako. To je aksiom. Znači, ako roditelji vaspitaju svoje dete kako treba, to dete neće početi da pljačka ili ubija, samo zato što je to videlo na filmu. Ako su roditelji omanuli, onda ne vredi zabrana filmova, jer se nasilje i pljačke mogu videti na mnogo drugih mesta, na ulici, u vestima, u novinama... a ne treba čak ni ništa od toga. Takvo dete koje nije vaspitano kako treba će videti nešto što želi, pa će to jednostavno uzeti (ukrasti) nemajući svest o tome da radi nešto loše. Ne treba mu film da mu da tu ideju.
[ Shadowed @ 28.02.2011. 08:43 ] @
Marko, slazem se ja sa tim sto ti kazes. Ono moje o nadovezivanju je da onaj ko ima sklonosti i ima taj folder (kad smo vec kod tog primera) onda ima pozitivnu povratnu spregu, tj. tada dolazi do tog uzajamnog podsticanja izmedju njega i materijala.

Inace, i pored toga, nisam za zabrane kakve se ovde propagiraju jer nema smisla vrsiti globalnu lobotomiju zarad onih kojima je potreba (a kod kojih je pitanje da li ce i uspeti).
[ pisac @ 28.02.2011. 09:26 ] @
Citat:
Marko_L: Dete koje je vaspitano da ne krade, neće ukrasti ništa u prodavnici, ma koliko puta gledao film u kome se nešto krade, već će na takve scene gledati kao na nešto što nije u redu i što ne treba da se radi.
Ti nemaš decu, jel tako?
Dete prvo ne možeš da vaspitaš da ne krade ako uopšte ne zna šta je krađa. Prvo treba da nauči šta je krađa, a to nauči preko medija (ben-tena) na praktičnom primeru, iako uopšte nije moralo to ni da zna na prvom mestu u tako ranom uzrastu. Onda kada to nauči pre vremena (iako nije moralo) treba da ga vaspitavaš da to nije dobro, i pri tome da nađeš metode sa kojima ćeš uspeti na pravi način da priđeš detetovom načinu razmišljanja, a ne da moral isteriješ silom batinama ili kaznama jer onda možeš dobiti suprotan efekat (koji ću opisati 2 pasusa dole). Problem je što dosta roditelja upravo dobija suprotan efekat jer nisu dorasli dečijoj psihologiji (i to uopšte nije lako).

Da li nama treba jedan bespotreban problem više protiv koga treba roditelji da se bore (i sa kime neki deo neće uspeti da se izbori)? Ja uopšte ne pričam o deci onih koji umeju da ih odgajaju, već o deci onih koji ne umeju ili ne žele da ih odgajaju. Toj deci mediji pune glavu sa nasiljem, i ta deca postaju veliki problem kasnije. Problem sa tom decom je što oni kasnije čine društvo, i što ulaze u interakciju sa ovom vaspitanom decom. Tako da medijsko/društveno nasilje i nevaspitanje, koliko god dobro vaspitavao sopstvenu decu na kraju opet vrši na njih uticaj na razne načine.

A sada o suprotnom efektu: Imali smo u osnovnoj školi jednog druga koji je bio u početku OK ali malo ovako bezobrazniji. Nastavnici su redovno prozivali njegove roditelje, i dečko je redovno dobijao batine. Kako je dobijao više batina, a godine prolazile, tako je postajao sve veći nasilnik. Sada je neki krimos u Nemačkoj. Uopšte je nebitno za celu priču da li su mediji uticali na njega ili ne (tada skoro sigurno nisu), bitno je da roditelji nisu uspeli da se izbore sa njegovom psihologijom zato što to jednostavno ne umeju. Što se tiče takvog inata i suprotnih rezultata od željenih među decom, znam da ja lično isto reagujem a i moje dete, ali srećom i moj ćale je bio mnogo fleksibilniji od dotičnog primera a i ja uspevam da se izborim sa decom pametnijim metodama, pa držim situaciju pod kontrolom.

Da li ovom društvu treba nasilje u medijima samo zato da bi neko zarađivao pare, iako će to sigurno uticati na deo društva da postane nasilan? Znači, sigurno će uticati, to uopšte ne može ni da bude tema rasprave. Uopšte nije bitno da li su "krivi" nesposobni roditelji ili nešto drugo, bitno je samo da će nasilje u medijima povećati nasilje u životu. Da li nam to treba? Iz kog razloga nam to treba? Da pripremimo decu za život (što reče Odin ranije)? Pa to nasilje upravo projektuje život kakav će biti u budućnosti, odnosno nije slika života kakav je sada već kakav će postati upravo zbog lobotomije omladine koja to gleda a nema dovoljno sposobne/željne/odgovorne roditelje da ih zadrže na pravom putu.

Ja ne vidim nijedan jedini razlog da deca gledaju nasilne crtane filmove. Nijedan. a i za ostalo nasilje koje služi da zabavlja odrasle, a utiče na decu koja nisu pod pravilnim nadzorom, isto nemam neko posebno opravdanje. Ukoliko nešto nije moralno prihvatljivo u najvećem delu društva, kako to može da bude prihvatljivo dok služi za "zabavu"? Ko se sa time zabavlja u medijima, na kraju će se "zabavljati" i uživo. I to bukvalno vidimo za ovih nekoliko decenija na živom primeru.
[ Odin D. @ 28.02.2011. 10:08 ] @
Nasilje je jednom dijelom dio ljudske prirode i ugradjeno u covjeka isto kao sto su mu i bubrezi ugradjeni.
Zivot na ovoj planeti je koncipiran znacajnim djelom na nasilju. Ti danas postojis, a ne neko drugi, zato sto je neki tvoj predak ubio necijeg drugog pretka a ne obratno.
Ljudski rod je opstao pored drugih vrsta zato sto se sluzio i branio nasiljem od onih koji su htjeli da ga pojedu.
Drzave su nastale uglavnom nasilnim metodama otimanjem i branjenjem teritorije i prirodnih resursa od drugih.
Borba (bilo kakve vrste) je evolucioni mehanizam koji je i omogucio evolucioni razvoj i napredak.
"Nasilje" je neodvojivi dio zivota na svim evolucionim nivoima, od amebe pa do covjeka, svidjalo se to tebi ili ne, i ne mogu se milioni godina evolucije i prirodnih principa izbrisati iz ljudskog roda nikakvim "roditeljskim vaspitanjem".
Mozes se ti suzdrzavati od ulicnog nasilja, ali ce te s vremena na vreme potkaciti rat u kome ces sve nadoknaditi.
Tako se stvari odvijaju u ovom zivotu, na ovoj planeti.
Ne mogu se svi problemi rjesiti mirnim putem (osim ako svaki put ne odstupis na svoju stetu - sto se bas i ne moze uvijek smatrati "rjesenjem") zato sto neki problemi i nastaju upravo da bi inicirali nasilje. Odnosno, u funkcionisanju ljudskog roda ima momenata kada je nasilje samo sebi cilj (vidi prvu recenicu u postu).
Sto ga ljudi vise negiraju i sto se vise trude da se prave da ne postoji kao takvo to ce periodi mira biti sve blesaviji, a buduci ratovi sve zvjerskiji i divljackiji.
Sledeci opsti rat koji se desi ce biti nezapamceno zvjerstvo, upravo zbog ovih koji glume cvjecke - jer u njima cuci zajebata zvijer sa kojom nemaju muda da se konfrontiraju pa negiraju njeno postojanje. No, ne moze to tako dovijeka.
[ dava @ 28.02.2011. 10:25 ] @
Jel ti to pravdaš nasilje?
Te izjave čuvaj kad se jednog dana nadješ pred sudijom nekog suda pa mu izrecituj ta prva dva pasusa. ;)
Ili kad budeš vaspitavao svoje djete.
[ Odin D. @ 28.02.2011. 10:53 ] @
Ne pravdam ja nista, ja objasnjavam.

Sta imam da pravdam postojanje ratova, sunca ili vazduha. To je tako kako je. Ne treba im necije opravdanje da bi postojali.
[ deerbeer @ 28.02.2011. 11:07 ] @
Pa da , i cim neko pomisli da moze da se takvo stanje promeni da nasilje ne bude dominantno u ljudskoj civilizaciji tj. drustvu
ti ga proglasis da je opasan po drustvo .

Citat:

Zabrinjavajuce u svemu tome je da jos ima ljudi koji misle da je to moguce. Ti su opasni. Njih treba izolovati. Oni svako malo dobiju poriv da uniste postojeci svijet i naprave novi, bolji...
[ Odin D. @ 28.02.2011. 11:21 ] @
Pa vidi, ko god je u istoriji smatrao da moze da popravi svijet, i pri tom se toga posla i latio, znamo kako je to izgledalo - bez ijednog izuzetka.
Dakle Hitler, Staljin, Neron i ostalo drustvo, ima ih stotine da ne nabrajam sad dalje.

Navedi mi bar jedan primjer pokusaja tih "popravki" sa suprotnim rezultatima od onog koje je postiglo gore pomenuto drustvance.
[ vlada131 @ 28.02.2011. 11:24 ] @
Citat:
Odin D.
Navedi mi bar jedan primjer pokusaja tih "popravki" sa suprotnim rezultatima od onog koje je postiglo gore pomenuto drustvance.

Gandi?
[ deerbeer @ 28.02.2011. 11:36 ] @
Citat:
Odin D.: Pa vidi, ko god je u istoriji smatrao da moze da popravi svijet, i pri tom se toga posla i latio, znamo kako je to izgledalo - bez ijednog izuzetka.
Dakle Hitler, Staljin, Neron i ostalo drustvo, ima ih stotine da ne nabrajam sad dalje.

Nema sta da ti nabrajam , da ljudi nisu svojim idejama menjali svet danas bi jos ziveli u pecinama i mlatili tojagama svog suseda zbog hrane i teritorije ,ili bi bio rob nekom rimljaninu koji bi te na kraju ubio iz ciste zabave .
Dakle , nekad je nasilje bio jedini nacin resavanja problema , danas to nije za vecinu civilizovanog sveta.
Jedini izuzetak je sto nasilje i dalje dominira zabavom , ali potrebno je jos dosta godina evolucije da to iscezne ,
samo po tebi i slicnima je to izgleda jeres da se neko uopste drzne da pomeri nesto sa mrtve tacke .

[ Odin D. @ 28.02.2011. 11:38 ] @
Ma kakav Gandi.
Sta je on to promjenio u smislu nasilja ili bilo cega drugog?
[ PhaseLinear @ 28.02.2011. 11:47 ] @
Citat:
Odin D.: Pa vidi, ko god je u istoriji smatrao da moze da popravi svijet, i pri tom se toga posla i latio, znamo kako je to izgledalo - bez ijednog izuzetka.

Totalno si zamenio teze.

Ovi koje si nabrojao nisu nista popravljali nego su rusili i osvajali, a da ne govorimo da su oni konretno propali zato sto je nekima drugima odgovaralo.

Pogledaj samo ko je profitirao od drugog rata i ko je dobio drzavnost, pa zar ti nije logicno da su ga ti i pokrenuli...
Nevazno to u svakom slucaju, nikada u svetu nece biti bolje zato sto svetom-ljudima vlada od pamtiveka pohlepa koja je milion puta jaca od ljubavi i tolerancije i otuda klanje.

Uostalom svaki rat je pokretan zbog profita a ne nekih tamo narodnih buna (evo sto se sad kod nas ne pokrene neka buna ko 5.oktobra ) a svi se nesto kao zale...Prosto...nikome od spoljnih faktora ne odgovara i nema "izabranika" od naroda koji bi to podrzali.

Bas sada odgovara svetskim mocnicima da na Bliskom istoku bude to sto jeste i spram toga se te stvari desavaju, paz' da nije slucajno spontano u 5 drzava istovremeno...

A sto se tice manifestacije losih vesti na TV-u to se smisljeno radi da bi se ljudi navikli na ubistva i lose stvari kako bi vremenom oguglali i kako bi se na srednje duge staze moglo njima upravljati lakse...isprani letargicni mozgovi kojima su ubistva i razvlacenje creva po Tv-u normalna i uobicajena svakodnevna situacija.

Ha,
poginulo dvoje na Ibarskoj dobro nista novo, sin majku, otac cerku (nesto...) nista novo, gori Australija Srbija Rusija Grcka sta ima dalje, zemljotres porusio pola sveta bah dosadno sta ima jos, Vendi zajahala Ekrema (ma da li je moguce)...zeno daj pivo i sedaj!!!

E to smo mi kao i narod i generalno kao civilizacija...vrece pihtija.

p.s

I tako treba da bude, opstace samo najaci a ne najmoralniji, moral su izmislili slabici da bi lakse mogli da zive sa svojim slabostima.Dok je svetom od pamtiveka zavela lukavost, prevejanost i nasilnistvo...pa sad kako ko voli.
[ Odin D. @ 28.02.2011. 11:48 ] @
Citat:
deerbeer: Nema sta da ti nabrajam

To i ja kazem. Nema takvih primjera.

Citat:
deerbeer: mlatili tojagama svog suseda zbog hrane i teritorije

To rade i danas, samo raketama i modernijim sredstvima nasilja. Evo nema ni 10-tak godina kako su mene gadjali iz aviona, a malo prije toga minobacacima pa me otjerali iz moje pecine.

Citat:
deerbeer: ili bi bio rob nekom rimljaninu koji bi te na kraju ubio iz ciste zabave

Jos nije zabiljezeno u istoriji da je neko pao u ropstvo kulturnim razgovorom, niti da se odbranio ili oslobodio ropstva kulturnim razgovorom.
Znaci, nasilje u oba smjera.

Ja razumijem sta vi pricate. Vase prica je istovjetna ovome:
"Svijet bi bio bolji da niko nije gladan, da se niko ne razboljeva, da svako pronadje ljubav svog zivota, da je Zemljina osa uspravljena, da ima vise kopnene mase..."
Pa ne kazem ja da ne bi, kao sto ne kazem ja ni da mozda ne bi bio bolji bez nasilja. Ali to je jednako nerealno i za stvarnost nebitno kao i navedeno utopisticko tvrdjenje.

To je sve "sta bi bilo kad bi bilo...".
Sio mi ga Djura.

[ pisac @ 28.02.2011. 13:01 ] @
Citat:
PhaseLinear:I tako treba da bude, opstace samo najaci a ne najmoralniji, moral su izmislili slabici da bi lakse mogli da zive sa svojim slabostima.
Progres i napredak uglavnom nisu zasluga takvih, nego onih koji se pozivaju na moral i koji imaju drugačije prioritete u životu od toga da budu alfa. Drugim rečima, da su uvek opstajali samo "najjači", ljudi (najjači) bi i dalje živeli u pećini ili nečemu tome sličnome.

Citat:
Odin D.:Ja razumijem sta vi pricate. Vase prica je istovjetna ovome:
"Svijet bi bio bolji da niko nije gladan, da se niko ne razboljeva, da svako pronadje ljubav svog zivota, da je Zemljina osa uspravljena, da ima vise kopnene mase..."

Ne, za početak krenućemo sa mnogo manjim i mnogo lakše ostvarivim ciljevima: Svakodnevni svet bi bio (će biti) bolji da (kad) takvi kao ti shvate da nasilje u medijima nije (ne treba da bude) nešto normalno a još manje je korisno. To je, za razliku od onih tvojih želja, mnogo lakše ostvarivo..

Jel može neko da mi objasni čemu u stvari služi ogoljeno nasilje i devijantno ponašanje u crtanim filmovima? Konkretno molim.
[ Odin D. @ 28.02.2011. 13:31 ] @
Citat:
pisac: Jel može neko da mi objasni čemu u stvari služi ogoljeno nasilje i devijantno ponašanje u crtanim filmovima? Konkretno molim.

Zadovoljavanju nekih od covjekovih ugradjenih bazicnih poriva i instikata, formiranih tokom evolucije.
Manje-vise, nista od toga se ne proizvodi svjesno, vec vise kao rezultat onoga sto je djeci zanimljivo. Drugim rjecima, TV-materijal je onakav kakav raja trazi da gleda, a ne obratno, odnosno da se raja prisiljava da gleda nesto sto joj se ne gleda.

Uostalom, ako ti se ne svidjaju Tom i Jerry - ti gledaj Teletabise. Pretpostavljam da je to tvoje vidjenje kako TV-program za djecu treba da izgleda.
Neka hvala.

Najvise ima ratnih, akcionih, epskih i sl. filmova u kojima uvijek dominira neka borba i nasilje, i to su ujedno generalno gledano najuspjesniji filmovi. Ali nije to zbog toga sto neko "iz sjenke" svime time orksetrira, nego sto narod tako oce.
Djevojcice se igraju lutkama, djecaci puskama i macevima - u svim civilizacijama od kad je svijeta i vijeka.
Prosmandrljaj neku ljubavnu pricu u neki epski koljacki film i eto ti mega-hit: sa stare i mlade, za muske i zenske, od 7 do 77... Muski gledaju klanje, a zenske oce 'l se uzeti na kraju...
[ PhaseLinear @ 28.02.2011. 13:55 ] @
Citat:
pisac: Progres i napredak uglavnom nisu zasluga takvih, nego onih koji se pozivaju na moral i koji imaju drugačije prioritete u životu od toga da budu alfa. Drugim rečima, da su uvek opstajali samo "najjači", ljudi (najjači) bi i dalje živeli u pećini ili nečemu tome sličnome.

Pod najaci se misli najpametniji, najdrskiji, najprevejaniji, najlukaviji...

Ne mozes vezivati najace i pecinu, najaca je Amerika pa nevido da je pecinska drzava.

Nisi valjda pomislio na najce sa toljagstinom u ruci...tome se nisam nadao...
[ Ivan Dimkovic @ 28.02.2011. 14:19 ] @
Citat:
pisac
pisac: Jel može neko da mi objasni čemu u stvari služi ogoljeno nasilje i devijantno ponašanje u crtanim filmovima? Konkretno molim.

Sluzi zabavi - ljudima je zabavno da to gledaju, i proizvodjaci TV programa to i dostavljaju. Odin je vec pomenuo razloge.

I niko normalan nema problem sa tim - ekstremni "moralisti" obicno imaju nesto drugo sto prikrivaju svojim ekstremnim moralnim nacelima. Gle cuda, ovaj svet je upravo najvise napredovao u momentima kada su okovi kojekakvih moralnih ekstremista pucali po savovima - Humanizam i renesansa, industrijska revolucija i doba velikih otkrica - sve sami periodi kada su ljudi pokazali srednji prst ekstremnim moralizatorima i njihovim stegama i okovima.

Nece ceo svet uci u cenzuru srednjevekovnog tipa zato sto neki roditelji zele da se promeni ceo svet zbog njihovih malih princeva i princeza. Prosto je neverovatno sta ti ljudi zahtevaju od celog sveta samo zato sto zele da outsource-uju vaspitavanje svoje dece na sve ostale.

Mozete pisati milijarde peticija, pozivati se na cenzure, traziti nove zakone... nema od toga nista.

I dobro je da je tako.
[ pisac @ 28.02.2011. 16:47 ] @
Citat:
Odin D.: Zadovoljavanju nekih od covjekovih ugradjenih bazicnih poriva i instikata, formiranih tokom evolucije.

Naravno, upravo zato služi, i upravo zato mora biti sprečeno.

Jel imamo zakone? Zašto ih imamo? Možeš li to da mi objasniš?

Ljudi nisu životinje, bar sami ti ljudi tako tvrde (ja sam neutralan), i zato su i doneli neka pravila i zakone koji se poštuju upravo da bi držali svoje instinkte pod kontrolom. Zar nije sasvim prirodno da ubiješ budalu kada ti izleti kroz crveno svetlo i preseče put? Jeste, sasvim je prirodno, on ti je ugrozio život, adrenalin ti se nagomilao, i dotični treba da nestane sa lica zemlje da to ne bi napravio opet. Zar nije sasvim prirodno kada vidiš utegnutu žensku od 18 godina u miniću, da je siluješ tu na licu mesta? Zar to nije ugrađeni bazični poriv i instinkt? Pa zašto je to zabranjeno?

Tvoji argumenti (i od ovih ostalih koji se slažu sa tobom) su apsolutno tragikomični. Ljudi imaju životinjske instinkte i treba ih zadovoljavati, hraniti i razvijati kako bi i dalje ostali životinje, jer je to prirodno i evolutivno? Pa to je za smejanje do suza.

Ono što ja pričam biće shvaćeno u dogledno vreme. Da li će to biti za 5 godina ili za 50, ne znam, ali će na kraju biti upravo tako kako kažem (sviđalo se to Dimkoviću ili ne): svaka civilizovana zemlja će u potpunosti zabraniti nasilje na medijima (i ne samo nasilje već i kriminal), jer je to nasilje bitan uzrok porasta nasilja u društvu. Ne može se hraniti i razvijati nagon i instinkt kod kuće koji istovremeno treba obuzdavati i suzbijati u društvu.

Ili će svuda biti Sijudad Huarez, ili će svuda biti cenzura nasilja. Treće ne postoji.

[Ovu poruku je menjao pisac dana 28.02.2011. u 18:09 GMT+1]
[ PhaseLinear @ 28.02.2011. 16:52 ] @
Ko ima problem sa nasiljem ne mora da gleda, izbrise TV kanale koji su mu sumljivi ili totalno izbaci televizor iz kuce....ja ga ni negledam a imam dva po kuci cisto iz prestiza.

Koliko vidim problem je sto ljudi imaju previse izbora i to ih keca.
Nekad si mogao da izaberes od farbi za zidove 5-6 nijansi, e sad su zive muke sto ih ima 15.000 i 20 proizvodjaca sa svojih 15 podklasa....pa opet nevalja

Silni su ljudi, i trpaju u sebe i na sebe sve sto vide...
[ pisac @ 28.02.2011. 17:04 ] @
'Ajde nemoj da si smešan sa plitkorazmišljajućim biserima, naročito što je ovde već lepo rečeno zašto to tako ne funkcioniše. To je (besmislen) argument na koji se stalno pozivaju oni kojima nasilje u stvari ne smeta (ni na TV-u ni u životu).

Meni nasilje na TV-u ne smeta. Smetaju mi njegove posledice po društvo.

Kakve veze ima to da li ću ja da obrišem nekoliko nasilnih kanala (što sam i uradio) ili skroz izbacim TV iz kuće, sa time što će komšijino zapušteno dete da nauči da krade i ubija na TV-u? Ili sa time što će moje dete u obdaništu ili školi ili igri da pokupi mnoge fazone iz tih nasilnih emisija od druge dece koja to gledaju?
[ PhaseLinear @ 28.02.2011. 17:22 ] @
Citat:
pisac
Kakve veze ima to da li ću ja da obrišem nekoliko nasilnih kanala (što sam i uradio) ili skroz izbacim TV iz kuće, sa time što će komšijino zapušteno dete da nauči da krade i ubija na TV-u? Ili sa time što će moje dete u obdaništu ili školi ili igri da pokupi mnoge fazone iz tih nasilnih emisija od druge dece koja to gledaju?

Hahaha, pa dobro onda, aplikujes na pogresnom forumu.
Direktno se obrati svetskim produkciskim kucama koje to "nasilje" i serviraju lepo ih zamoli da ne primaju platu od ta posla i neka ti udovolje...

Sta kazes,
smeta ti sto deluje pogubno na drustvo, a ti bi da se po svaku cenu "spasis" drustva i da jedini sa svojom porodicom prezivis...sto bi se reklo "klasican problem ne adaptacije u modrne civilizaciske tokove"

p.s

Dacu ti resenje po tom pitanju:

a)Izolacija

b)Kohabitacija (po ko prezivi nastavice lozu dalje)

c)Obogati se toliko da pokupujes sve "proizvodjace" digitalnog nasilja, raspusti ih i pravi "bambi" program

d)Nastavi da se nerviras po cenu da prsnes, sve njima u strah i inat

Imas golem izbor, pa odluci (znas ono 15.000 nijansi 20 proizvodjaca i 15 podklasa)

Pozdrav.
[ Odin D. @ 28.02.2011. 17:26 ] @
Citat:
pisac: Naravno, upravo zato služi, i upravo zato mora biti sprečeno.

Ne mora se nista.
Ko kaze da svijet mora biti bez nasilja?
Ko kaze da svi moraju trcati po livadi za leptiricima?
Ko kaze da svijet mora biti mirniji, bezbedniji i ljepsi?
Odakle tebi uopste te teorije i gdje si to cuo?
To su, more biti, tvoje puste zelje i snovi, a nikakav prirodan poredak stvari.

Sa porastom stanovnistva i smanjivanjem prirodnih resursa bice sve gore i zajebanije zivjeti na ovoj planeti, zato sto je priroda udesila da sa ogranicenim resursima prezive najsposobniji, sto je evolucioni mehanizam koji obezbedjuje napredak vrste. A sposobnost se moze dokazati jedino u sukobu, i jedino sukob moze donijeti nekom vise resursa koje ce oteti od onog manje sposobnog.

Jedino sto moze izmjeniti takvu buducnost je pronalazenje ko-zna-kakve "svemirske" tehnologije koja ce rjesiti sve probleme za hranom, teritorijom i energijom, medjutim - kako se moze cuti u naucnim krugovima - daleko smo jos od toga.
Prema tome, batali Teletabise i pocni da radis sklekove.
[ PhaseLinear @ 28.02.2011. 17:31 ] @
Citat:
Odin D.

Sa porastom stanovnistva i smanjivanjem prirodnih resursa bice sve gore i zajebanije zivjeti na ovoj planeti, zato sto je priroda udesila da sa ogranicenim resursima prezive najsposobniji, sto je evolucioni mehanizam koji obezbedjuje napredak vrste.

Istina ziva (kad bi se resili cajna, mujaga i indy dzamahirija) ala bi svet prodisao bogte, samo bi tu "dobili" jedno 4 milijarde...manje prdezi i stroke od svakodnevnog brijanja.

Ali posto nista od toga a svi hoce sve, podavicemo se lepo svi u paketu od sopstvenog smrada i neimastine...
[ Wi-Fi @ 28.02.2011. 17:41 ] @
Citat:
pisacIli će svuda biti Sijudad Huarez, ili će svuda biti cenzura nasilja. Treće ne postoji.

Trece postoji, i vazi odavno, trenutno, a tako ce biti i u buducnosti. Naravno, s periodicnim promenama (visa ili niza stopa kriminala, zavisno od situacije i teritorije)
Citat:
pisac: Ono što ja pričam biće shvaćeno u dogledno vreme. Da li će to biti za 5 godina ili za 50, ne znam, ali će na kraju biti upravo tako kako kažem...

O Veliki Proroce, smanji dozivljaj...
[ PhaseLinear @ 28.02.2011. 17:46 ] @
More samo nek se ima stogod popit i pojest i sve ce to biti dobro...

Jos ako je u blizini i neka guzata, ja vise ne odgovaram za sebe, ima da napravim opsti "pokolj" krmića i sisića...

edit:typo

[Ovu poruku je menjao PhaseLinear dana 28.02.2011. u 19:06 GMT+1]
[ Ivan Dimkovic @ 28.02.2011. 18:56 ] @
Citat:
pisac
Ili će svuda biti Sijudad Huarez, ili će svuda biti cenzura nasilja. Treće ne postoji.

Trece ne postoji samo u glavama fanatika kakav si ti.

Na planeti zemlji postoji dosta normalnih drustava i drzava, koje nemaju blage veze ni sa Huarezom a ni sa DDR-om. Gle cuda, moguce je imati uredjeno drustvo sa niskom stopom nasilja bez ugrozavanja prava ljudi da gledaju nasilje ako zele na TV-u.

Ludilo nastaje samo kada se bilo kakvi fanatici nesto vise pitaju i kada krenu da "uredjuju" i sprovode svoj fanatizam. Zapravo merilo uspeha nekog drustva je koliko su fanatici marginalizovani - neka moja procena je 10%... kada fanatici spadnu u <10% drustva, imas stabilnu i zdravu sredinu za normalan razvoj i zivot.
[ Odin D. @ 28.02.2011. 22:21 ] @
Evo malo pravih filmova :)
[ PhaseLinear @ 28.02.2011. 23:36 ] @
Ja bih se ipak drzao klasike

http://www.youtube.com/watch?v=8RbL4PwTDsQ&feature=related
[ Odin D. @ 01.03.2011. 01:27 ] @
Aj' da ne budemo sebicni, evo nesto i za @pisca:

A mi ostali po starom
[ BeleVrane @ 01.03.2011. 07:27 ] @
Udri Brus Li!

Citat:

Dosta Brus li, brate mili imaj dušu ti
ostavi nam bar jednoga za sledeći film
Dosta Brus li, brate mili imaj dušu ti
ostavi nam bar jednoga za sledeći film

[Ovu poruku je menjao BeleVrane dana 01.03.2011. u 08:48 GMT+1]
[ Odin D. @ 01.03.2011. 08:09 ] @
Sto bi reko dr. Arslanagic: "U zdravom tijelu - zdrav duh!"
[ pisac @ 01.03.2011. 11:57 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: Na planeti zemlji postoji dosta normalnih drustava i drzava, koje nemaju blage veze ni sa Huarezom a ni sa DDR-om. Gle cuda, moguce je imati uredjeno drustvo sa niskom stopom nasilja bez ugrozavanja prava ljudi da gledaju nasilje ako zele na TV-u.

Tvoj problem je oduvek bio da ne vidiš ni šta je bilo pre tebe, ni šta će biti posle tebe. Kao da je tvojih dvadesetak svesnih godina u stvari cela istorija i sveta iz koje možeš sve da naučiš i doneseš konačan sud.

Takvo društvo koje pominješ ne postoji. Postoji kao trenutno stanje stvari a ne kao stabilno uređenje. Isto kao kad jurcaš pola sata autoputem bez kočnica na kolima (i bez nesreća) i počneš da tvrdiš da u stvari kočnice očigledno i nisu potrebne. To je tih pola sata u kojima ti udobno živiš, i na osnovu kojih donosiš konačan sud.

Na ove ostale komentare drugih "učesnika" neću ni da trošim vreme, previše su besmisleni.
[ dava @ 01.03.2011. 12:15 ] @
@pisac +1
[ BeleVrane @ 01.03.2011. 12:42 ] @
Citat:
dava: @pisac +1

Takodje...

Mada mislim da ga citaju mnogi, pa su razvili izrazitu 'ljubav' prema istom...
[ Odin D. @ 01.03.2011. 12:57 ] @
Citat:
pisac: Postoji kao trenutno stanje stvari a ne kao stabilno uređenje.

Teznja za stabilnim stanjem je obicna budalastina i tvoje mastanje o nekom stabilnom stanju samo pokazuje koliko je veliko tvoje nerazumjevanje ljudske prirode i ljudske civilizacije.
Stalne promjene su ono sto pokrece covjecanstvo od njegovog nastanka i nista drugo.
Naravno, posto je svijet dobrim dijelom materijalan, promjena uvijek podrazumjeva da se prethodno stanje cesto mora unistiti da bi se napravilo novo, zato jer nema dovoljno "materijala" da se pravi novo bez unistavanja i recikliranja starog.
Stabilno stanje zivog organizma kao sto je civilizacija predstavlja degradaciju, propadanje i nazadovanje.
Naravno, da prilikom promjena stradaju pojedinci, ali prirodu bas briga za pojedince i njihove sudbine. Priroda se prilikom dizajna ljudi rukovodila interesima vrste, a necija licna sreca joj je bitna jednako kao i sudbina nekog mrava u ratu mrava izmedju dva suprostavljena mravinjaka.

U tom smislu, ljudska vrsta je prilicno dobro napravljena, jer u svakom pogledu - bitnom za prirodu - napreduje, umnozava se, siri (cak i ka drugim planetama) itd.
A da nije bilo konstantnih sukoba koji su uzrokovali tehnoloski i naucni napredak koji je sa druge strane omogucio izvrgavanje sprdnji kojekakvih moralista, "proroka" i teoreticara savrsenog svijeta, sad bi civilizacija bila negdje na nivou drvenog doba.

[ PhaseLinear @ 01.03.2011. 20:22 ] @
@pisac -1

p.s

To ti je za one krmiće i sisiće, a da ne komentarišem ostalo ( što bi ti reko... )
[ Legionar_ @ 03.03.2011. 14:59 ] @
Citat:
Dok prosečno američko dete ne završi osnovnu školu, ono vidi oko 200.000 nasilničkih prizora i 40.000 ubistava na televiziji.

Amerika je danas glavni izvoznik nasilja u svetu. Za njih je to potrosna roba koju treba upakovati prodati.

To zlo sto dolazi preko bare treba zaustaviti svim mogucim sredstvima, ali nam je potrebna jaka drzava. Cim nam je drzava oslabila odmah je uveden liberalizam i to je veliki problem.
Nije svako spreman da bude i slobodan, i zato je i smisljena drzava, koja treba da regulise ta medjusobna prava i obaveze. A svo to zlo nece prestati samo od sebe. To ce prestati jedino pod prisilom, ma koliko to nekom izgledalo strašno. Znaci jedino resenje jeste cenzura i to klasicna, rigidna i opasna.
E,sad valja samo izabrati manje zlo - trpeti ovo smece ili cenzuru. Na duze staze ipak bi cenzura bila bolje resenje. Setimo se samo kako je bilo cenzure 60-ih i 70-ih u bivsoj Jugoslaviji, a napravljeni najbolji i najvredniji filmovi u istoriji naseg filma. Ko ima kvalitet nema razloga da se plasi cenzure.
[ Odin D. @ 03.03.2011. 15:40 ] @
Citat:
Legionar_: A svo to zlo nece prestati samo od sebe. To ce prestati jedino pod prisilom, ma koliko to nekom izgledalo strašno. Znaci jedino resenje jeste cenzura i to klasicna, rigidna i opasna.

To sam i ja rekao. Treba pobiti i zabraniti one koji ne misle kao ja.
[ boccio @ 03.03.2011. 16:27 ] @
Citat:
Meni nasilje na TV-u ne smeta. Smetaju mi njegove posledice po društvo.

Sudija, porota i dzelat, a? :) Niko do sad nije uspeo da dovede u vezu nasilje na TV-u, video igrama i sl. sa agresijom ispoljenom prema spoljnom svetu, a ti si to ovako, u jednoj recenici sazeo? Bah...
Citat:
pisac: Isto kao kad jurcaš pola sata autoputem bez kočnica na kolima (i bez nesreća) i počneš da tvrdiš da u stvari kočnice očigledno i nisu potrebne. To je tih pola sata u kojima ti udobno živiš, i na osnovu kojih donosiš konačan sud.

Da, kao ona fora iz uvoda "mrznje" kad narator prica o tipu koji pada sa 12. sprata i u sebi ponavlja "za sada je sve ok" :)) Gotivan fazon, samo sto nema prevelike veze sa ovim sto se prica ovde, nazalost :)
Citat:
Legionar_: Amerika je danas glavni izvoznik nasilja u svetu. Za njih je to potrosna roba koju treba upakovati prodati.

eeh, da mi je takav mozak par dana da se odmorim... :)))

Pitanje za legionara i pisca - da li znate ko je Bibi Aisha?
Ona dolazi iz zemlje (i kulture) gde nema TV-a (ni onog sa nasiljem, ni bez), nema interneta, nema javnih World of Warcraft servera, i nema americkog uticaja. Ni kokakole.
[ Legionar_ @ 03.03.2011. 17:10 ] @
Citat:
boccio
Ona dolazi iz zemlje (i kulture) gde nema TV-a (ni onog sa nasiljem, ni bez), nema interneta, nema javnih World of Warcraft servera, i nema americkog uticaja. Ni kokakole.

Otkad to u Avganistanu nema americkog uticaja?Kud ces veceg uticaja od americke okupacije.
Uostalom, ti islamski fanatici sto sakate zene su stvoreni pod pokroviteljstvom Amerike kada su svojevremeno obucavani za borbu protiv Sovjeta. Sad se americko cedo odmentulo i sve im se vraca kao bumerang. Malo je licemerno zgrazavanje Zapada nad divljastvom u Avganistanu, pogotovo ako se zna da su upravo oni u velikoj meri zasluzni za takvo stanje stvari.

Citat:
Odin D.: To sam i ja rekao. Treba pobiti i zabraniti one koji ne misle kao ja.

Ja to nisam rekao, nemoj da karikiras.
Izgleda da je tebi koncept cenzure potpuno nepoznat, ili si mozda zadojen mrznjom prema bilo kakvoj kontroli, i toliko volis nasilje da je to vec strasno
[ Isak666 @ 03.03.2011. 17:26 ] @
Ti obicaji sakacenja nemaju veze sa okupacijom i malo su matoriji od toga.
Par vekova.
[ Odin D. @ 03.03.2011. 17:39 ] @
Citat:
Legionar_: Izgleda da je tebi koncept cenzure potpuno nepoznat

Nema veze za mene. Koncept zelje za cenzurom je vrlo dobro poznat i opisan u psihologiji i psihijatriji.
Ukratko, zelju za cenzurisanjem odredjenih sadrzaja drugim ljudima uglavnom imaju iskompleksirane umobolne budale nesposobne da se suoce sa svojim kompleksima i unutrasnjim poremecajima, pa bi da prilagode spoljni svijet sebi, kad vec ne mogu sebe da mijenjaju.
To je koncept zelje za cenzurom poznat u nauci.

Normalan covjek ce da shvati normalno sta god mu pustis na televiziji. Nenormalnom nikakva cenzura nece pomoci i cenzurom sadrzaja koji bi ga doveli u konfrontaciju sa njegovim unutrasnjim problemima samo se istima omogucava da nesmetano rastu dok ne eksplodiraju, kada je steta mnogo veca.
[ Ivan Dimkovic @ 03.03.2011. 19:52 ] @
Citat:

Par vekova.

Ne ne ne - veliki satana, tj. USA mora biti kriv za sve lose na ovom svetu, pa i za te obicaje koji su stariji od same USA vise puta :-)

Lepo kaze Odin D. - obicno su oni koji traze kojekakve cenzure za posmatranje, a ne ceo svet. Teznja menjanja sveta prema sebi u normalnoj personi nestaje u toku puberteta - ako ne nestane, to je obicno znak da nesto debelo nije u redu.
[ Isak666 @ 03.03.2011. 20:26 ] @
Ma budalestine.

Citat:
Statistics

Moore follows up his climate of fear thesis by exploring the popular explanations as to why gun violence is so high in the United States. He examines Marilyn Manson as a cause, but states that Germany listens to more Marilyn Manson and has a greater Gothic population than the United States, with less gun violence (Germany: 381 incidents per year). He examines violent movies but notes that they have the same violent movies in other countries, showing The Matrix with French sub titles (France: 255 incidents per year). He also examines video games, but states that violent video games come from Japan (Japan: 39 incidents per year). Concluding his comparisons with the idea that the United States' violent history is the cause, but negating that with the violent histories of Germany, France, and the United Kingdom (UK: 68 incidents per year), Moore ends his segment with gun related death-per-year statistics of a few major countries.

1. United States - 11,127 (3.601 per 100,000)
2. Germany – 381 (0.466/100,000)
3. France – 255 (0.389/100,000)
4. Canada – 165 (0.484/100,000)
5. United Kingdom – 68 (0.109/100,000)
6. Australia – 65 (0.292/100,000)
7. Japan – 39 (0.030/100,000)

http://en.wikipedia.org/wiki/Bowling_for_Columbine#Statistics

Dostupnost oruzija bi trebalo da bude stvar za brigu, ne fckn filmovi na kojim btw stoji za koji su uzrast, pa je pitanje zasto roditelj dozvoljava da to dete uopste vidi ubistvo na filmu - ako se uopste to moze uzeti kao bitno za bilo sta.

Ali ajde, jos jedna tema o nekima tamo sto 'oce nama 'vamo, a mi se kao ne damo.
[ pisac @ 04.03.2011. 01:18 ] @
Citat:
Odin D.: Koncept zelje za cenzurom je vrlo dobro poznat i opisan u psihologiji i psihijatriji.
Ukratko, zelju za cenzurisanjem odredjenih sadrzaja drugim ljudima uglavnom imaju iskompleksirane umobolne budale nesposobne da se suoce sa svojim kompleksima i unutrasnjim poremecajima, pa bi da prilagode spoljni svijet sebi, kad vec ne mogu sebe da mijenjaju.
Znaš šta, iskreno da ti kažem, pojma ti o životu nemaš. Zaista. Grebuckaš nešto po površini, ali ne umeš ni da pažljivo pogledaš u to što si zagrebao, a kamoli da ukapiraš neke bitne stvari.

Citat:
Odin D.: Normalan covjek ce da shvati normalno sta god mu pustis na televiziji. Nenormalnom nikakva cenzura nece pomoci i cenzurom sadrzaja koji bi ga doveli u konfrontaciju sa njegovim unutrasnjim problemima samo se istima omogucava da nesmetano rastu dok ne eksplodiraju, kada je steta mnogo veca.

Nenormalan sa cenzurom neće imati izvor raznolikih nasilnih ideja za pražnjenje svojih frustracija. To je činjenica, isto kao što je činjenica da se posle svakog velikog zločina objavljenog i praćenog u medijima, pojavljuje više kopija tog zločina od strane tih "nenormalnih" koje spominješ. (potraži copycat violence ili copycat crime, pa čitaj) Da nije medija (ili da je jaka cenzura) takve kopije se ne bi pojavljivale. Razumeš? Imali bi manje zločina (ili bi bili blaži). Nenormalci ne bi imali odakle da crpe ideje za svoje bolesne umove, pa bi frustracije praznili na manje zle načine. Jel' to tebi dobro ili loše?

Sem toga, nekako si zaboravio uticaj na decu.

To što ti misliš da znaš o životu, to je tvoja velika zabluda. Ovim završavam svoju dalju (uzaludnu) raspravu sa tobom.

Citat:
Isak666: Dostupnost oruzija bi trebalo da bude stvar za brigu, ne fckn filmovi na kojim btw stoji za koji su uzrast, pa je pitanje zasto roditelj dozvoljava da to dete uopste vidi ubistvo na filmu - ako se uopste to moze uzeti kao bitno za bilo sta.

Daleko od toga da je nasilje na TV-u jedini uzročnik kriminala. Nasilje na medijima (naročito prikazano deci) je jedan od faktora koji povećavaju procenat kriminala. Tu su i drugi faktori, koje sam manje-više sve spomenuo u raznim drugim temama, pa neću da se ponavljam. Naročito zato što mnogi ne žele da prihvate golu istinu već vole da se ljuljuškaju u utopističkim snovima.

Inače, evo jedan banalan primer (za one sa jeftinim kartama ): Onaj klinac (od 8 godina) koji je ubio ćaleta pištoljem u Americi nakon što se nešto bio naljutio (ne sećam se oko čega), koji su faktori uticali da on to uradi? Da čujem predloge? Evo meni trenutno padaju napamet 2 faktora:
1) Oružje mu je dostupno iako nije trebalo
2) Negde je naučio da je nasilje (ubistvo) način da se ispolje frustracije. Dakle, naučio. Deca se ne rađaju sa idejom da treba da ubiju nekoga pištoljem kada se naljute!

Za oružje znamo da je kriv roditelj. A gde je naučio da je ubistvo način rešavanja problema? Ili mu je ćale bio gangster (ko zna, možda je vodio klinca na posao) ili je mnogo gledao filmove i vesti.

Sve u svemu, ne vredi se raspravljati ovde na forumu. Možda će ova tema malko osvestiti neke koji čitaju i ne učestvuju (i time za milimetar doprineti većoj svesti o nasilju na medijima). A Dimkovićevo nepovezivanje nekih stvari u Američkom i Engleskom društvu sa ovom temom, iako dobro znamo da ima određeno specifično iskustvo i mišljenje o tim društvima, je zabrinjavajuće.

Nasilje na medijima mora biti cenzurisano isto koliko je cenzurisano i u životu. Ako nešto nije preporučljivo za decu ispod 16 godina, onda ga ne treba ni emitovati, jer će ga u suprotnom sigurno videti neka deca ispod 16 godina, i izazvaće efekte zbog kojih na prvom mestu i nije bilo preporučeno da ga vide deca. A za društvo je apsolutno svejedno da li je za to kriv roditelj ili ne. Tačka. To u stvari civilizacija: zakoni koji životinjske instinkte i postupke suzbijaju i eliminišu iz društva. Cenzura je isto što i sprovođenje zakona.

I ovim završavam svoje gubljenje vremena u ovoj temi.

[ Odin D. @ 04.03.2011. 08:16 ] @
Citat:
pisacNasilje na medijima mora biti cenzurisano isto koliko je cenzurisano i u životu.

Ali ko si uopste ti pa da ti nekom nesto cenzurises.
Ja ima da gledam sta god ocu i da snimam sta god ocu dok god ne ugrozavam druge osobe, a onoga ko mi se mijesa u licne stvari smaknuo bi nasilnom smrcu.
Tako ti je to.
Ti se trudi da drugima naturas silom svoje misljenje, a ja cu se truditi da takve kao ti milom ili silom istrebim iz svoje okoline i iz uticaja na moj zivot.

Mene nasilni sadrzaji ne TV-u uopste ne motivisu na nasilje ali me na nasilje npr. izuzetno stimulise pojava likova poput tebe u mojoj blizini.
Tako da npr. u mom slucaju - da bi se smanjilo nasilje - trebalo bi cenzurisati tebe i tebi slicne.
A ja vjerujem da ovakvih poput mene koji dobijaju zelju za ubijanjem kad vide ljude poput tebe ima mnogo vise nego onih koji tu zelju dobijaju nakon gledanja televizije, tako da - ako cemo se ravnati time sta je korisnije po drustvo - istrebljivanje takvih kao ti bi svakako bilo korisnije za smanjivanje nasilja nego cenzura TV-a.

[Ovu poruku je menjao Odin D. dana 04.03.2011. u 11:28 GMT+1]
[ Isak666 @ 04.03.2011. 09:23 ] @
@pisac

ne zaboravi da ti filmovi nisu deciji filmovi, nego je jasno naznaceno koji uzrast ne bi trebao da ih posmatra i tu je odgovornost roditelja.
Zasto bi se cenzurisao film zbog dece koji njima nije ni namenjen?
Pitanje je zasto su ta deca to videla i kritika treba da ide roditeljima.

Ako vec dete vidi to, ne znam koji je procenat bitnosti za neko nasilje u stvarnom zivotu.
Mozda i jeste, ne znam, to je siroka tema i previse faktora da bi se moglo i uraditi neko ozbiljnije istrazivanje.
Covek ima mehanizam kojim se na nove draze adaptira i zove se habituacija, ali koliko taj mehanizam funkcionise u ovom slucaju - ne znam.

Ako i funkcionise, mislim da su opet neke druge stvari bitnije u formiranju neke patologije.
Ali i to ima svoju granicu, bar sto se tice upotrebe vatrenog oruzija i tu je ta statistika od proslog mog posta jasna - koliko god neuhvatljiv input kroz filmove i muziku bio, u slucaju SAD broj zrtava je nenormalno velik naspram svih drugih.
Dok pristup oruziju je jedini faktor koji se drasticno razlikuje u slucaju SAD.
[ PhaseLinear @ 04.03.2011. 10:09 ] @
Citat:
Odin D.:
A ja vjerujem da ovakvih poput mene koji dobijaju zelju za ubijanjem kad vide ljude poput tebe...

A neki put pre ubistva nemas zelju da prvo udaris glavom u beton, pa da onda nastavis to sto si planirao...
[ Odin D. @ 04.03.2011. 10:37 ] @
Citat:
PhaseLinear: A neki put pre ubistva nemas zelju da prvo udaris glavom u beton, pa da onda nastavis to sto si planirao...

Kad bi ja znao da se udaranjem vasih glava o beton nesto u njima moze promjeniti udarao bih ja njima bez problema u bilo sta, nego ne vjerujem da moze. A i samo udaranje radi udaranja nije ono sto mi je cilj. Nije mi cilj fizicko nasilje nad vasim glavama, nego uklanjanje vaseg postojanja.
A ni to mi nije cilj dok ne pocnete da se mijesate u moj zivot koji se vas ne tice.
[ PhaseLinear @ 04.03.2011. 10:59 ] @
Citat:
Odin D.
A ni to mi nije cilj dok ne pocnete da se mijesate u moj zivot koji se vas ne tice.

Ja ni ne vidim da ti postojis, ja samo reagujem na pozivanje na ubistvo zarad nekih budalastina...
[ Odin D. @ 04.03.2011. 11:16 ] @
Citat:
PhaseLinear: Ja ni ne vidim da ti postojis, ja samo reagujem na pozivanje na ubistvo zarad nekih budalastina...

Tu se potpuno slazem sa tobom da su to sto vi pricate budalastine, sve dok ne pocnete da ih realizujete.
A tada postaju vise od budalastina i ja mislim da bi one koji bi nastojali da ih sprovedu u praksi trebalo potamaniti.

Kao sto ti pozivas na cenzuru, tako i ja pozivam na sprecavanje iste. To i jeste smisao demokratskog drustva. Sloboda misljenja i izrazavanja, a ne pravo jednih da nesto cenzurisu drugima.
Normalni ljudi kaznjavaju i zabranjuju odredjena djela i aktivnosti, a ludaci hoce da kaznjavaju i zabranjuju sta ljudi citaju, gledaju i misle.

120 dana Sodome se stampalo u 18 vijeku, a vi biste u 21. da zabranjujete Brus Li-ja. Zaostali ste vise od 300 godina za modernim svijetom.
Vi mentalno pripadate dobu inkvizicije. Trebalo bi vas i fizicki tamo smjestiti.

[Ovu poruku je menjao Odin D. dana 04.03.2011. u 12:52 GMT+1]
[ llux @ 04.03.2011. 12:02 ] @
Pa zar ti vec nije zabranjeno mnogo toga sto ne ugrozava druge?
[ PhaseLinear @ 04.03.2011. 12:31 ] @
Citat:
Odin D.:  To i jeste smisao demokratskog drustva. Sloboda misljenja i izrazavanja, a ne pravo jednih da nesto cenzurisu drugima.

Aliso u Zemlji Snorkijevaca

Nisi ti dalje odmakao od

zato tako i pricas...
[ Odin D. @ 04.03.2011. 12:40 ] @
Citat:
PhaseLinear: Aliso u Zemlji Snorkijevaca
Nisi ti dalje odmakao od...

Kao sto sam vec vise puta ovdje spomenuo, u nedostatku smislene argumentacije pojedinci obrnu u nekom momentu na "ad hominem" argumentaciju i pocnu da se bave licnoscu onoga koji pise umjesto da komentarisu ono sto je napisano.

Takodje bih podsjetio da se to smatra krajnjim prostaklukom, primitivizmom, nekulturom i uopste svime sto se moze ocekivati od ljudi sklonih djubrastom karakteru, te da je takvo ponasanje podlozno moderaciji.
Prema tome, zamolio bih sve one koji imaju nesto da kazu o mom ili bilo cijem liku, a nevezano za moje ili necije drugo djelovanje na temi, da to proslijede na pp, a na temi da se bave predmetom teme, a ne ucesnicima na temi.

[ PhaseLinear @ 04.03.2011. 12:54 ] @
Citat:
Odin D.:
Takodje bih podsjetio da se to smatra krajnjim prostaklukom, primitivizmom, nekulturom i uopste svime sto se moze ocekivati od ljudi sklonih djubrastom karakteru, te da je takvo ponasanje podlozno moderaciji.

Samo da te podsetim sta si napisao pre par postova...

Citat:
Odin D.: (odnosi se na @pisac)
Ti se trudi da drugima naturas silom svoje misljenje, a ja cu se truditi da takve kao ti milom ili silom istrebim iz svoje okoline i iz uticaja na moj zivot.

Tako da npr. u mom slucaju - da bi se smanjilo nasilje - trebalo bi cenzurisati tebe i tebi slicne.

A ja vjerujem da ovakvih poput mene koji dobijaju zelju za ubijanjem kad vide ljude poput tebe ...

I ti nekome pricas o kulturi...kako te bre nije sramota da ista i pises posle ovoga, a ne da se busas u grudi i pozivas na moderaciju...
Trabunjas po Guglu (politicka pitanja) i svestku propagandu, pa je ovde copy-pejstiras i kad ti neko kaze nesto (sta ko ima da i argumentovano odgovara na tvoje fantazije) onda se nesto duris...

p.s

Inace obrati paznju da ja tebe ni jednom nisam opisao kao ti mene bilo kojim "pridevom" niti pa cak ni pezurativno pozivao na bilo kakvo istrebljenje (ubistvo) zarad spasenja (sopstvene guzice, a drugi neka se podave jel, samo bi ti da zivis....)

Pocni o kulturi iz ove zadnje recenice, pa potom prosetaj malo medju narod i vidi demokratiju na delu pa se vrati na forum i reci onda nesto svoje a ne tudje...
[ Pljuc na vladu i partije @ 04.03.2011. 13:02 ] @
Citat:
Odin D.: Ja ima da gledam sta god ocu i da snimam sta god ocu dok god ne ugrozavam druge osobe, a onoga ko mi se mijesa u licne stvari smaknuo bi nasilnom smrcu.

Na primer: snimanje tuđe gole dece na plaži ili download sličnog sadržaja?

[ PhaseLinear @ 04.03.2011. 13:11 ] @
Citat:
Pljuc na vladu i partije: Na primer: snimanje tuđe gole dece na plaži ili download sličnog sadržaja?

:D

To nije problem ako radi u nekom buretu u podrumu u supi...to je ok...sto rece neka radi sta hoce.
Ali dusebriznici su protiv cenzure na televiziji, gde ima dosta vrlo male dece koja su sama u kuci i koja mogu gledanjem televizije da vide u okviru filma neku pornografsku scenu, extremno nasilje i psovanje, u okviru vesti (slucajno prebacujuci kanale) neki gadniji pokolj u nekom ratu ili saobracajnoj...

I sad ja pitam kome sve te nabrojane stvari trebaju u zivoti (ne znam da li bi podstakle na kopiranje istih u realnosti, ali stvaraju neprijatan osecaj i stresove).
Normalne osobe (ne racunam tesko poremecene (u glavu) kojih ima sve vise) za takve stvari nemaju vremena; rade, stvaraju u zivotu i vaspitaju decu ili se bave sportom.
A ovi koji bi da ga samaraju i slajfaju na ubistva, nasilje, klanice i slicno, ima specijalizovanih sajtova pa neka uzivaju do mile volje...neka ga na to orlaju po ceo dan i noc...sta to koga briga...

Mislim bezveze prica...cenzura na TV-u da,
a ako imas ekstra fetise i "ambicije" (sto uglavnom proistice iz promasenog zivota ili impotencije) tuci ga po netu za 15 evra mesecno koliko oces...

p.s

Mislim, sada se neko nesto naso uskracen zbog cenzure prikazivanja nasilja na televiziji...

Pa neka se taj zapita jel on uopste normalan kada bi mu cenzura takvih stvari falila u zivotu...sta je... ceo zivot je bio kukavica i placipizdic pa mu jake akcione scene i brutalnosti daju neku unutrasnju kompenzaciju i formiraju mu imaginaciju kako bi on to mogo...

Neverovatno je koliko su ljudi vezani i slepo veruju sistemu i tudjim propagandama, umesto da mu se suprostavljaju ili ga bojkotuju oni mu se jos i priklanjaju i podrzavaju i jos su vise nezadovoljni i jos brzepropadaju ali ga sve vise podrzavaju...jel ipak je to "sistem" on zna najbolje...

Ne vredi,
kada je neko nezadovoljan i prazan iznutra njemu ni sve slobode sveta ne bi donele bilo kakvu satisfakciju, samo bi slepo sledili i trulili...

Treba ta stanja proucavati i baviti se time kako neposrnuti za sve vecom populacijom.
edit:typo

[Ovu poruku je menjao PhaseLinear dana 04.03.2011. u 14:24 GMT+1]
[ Isak666 @ 04.03.2011. 13:18 ] @
^^
Pa ja nemam pojma....

Kako treba da izgleda ta cenzura?
[ Ivan Dimkovic @ 04.03.2011. 13:20 ] @
Citat:
PhaseLinear
Mislim bezveze prica...cenzura na TV-u da,

Moze, nema problema - ko zeli cenzuru na TV-u, moze slobodno da se preseli negde gde je to normalna stvar.

Ima nekoliko zemalja na ovom svetu gde je to normalno.

To je najlakse resenje.

Na evropskom kontinentu ce te stvari malo teze ici - vecina ljudi nisu toliko lobotomizirani i zeljni da im tata drzava odredjuje sta ce da gledaju.

Citat:

Ali dusebriznici su protiv cenzure na televiziji, gde ima dosta vrlo male dece koja su sama u kuci i koja mogu gledanjem televizije da vide u okviru filma neku pornografsku scenu, extremno nasilje i psovanje, u okviru vesti (slucajno prebacujuci kanale) neki gadniji pokolj u nekom ratu ili saobracajnoj...

Svaki moderni TV aparat ima roditeljske kontrole. Utrosite nekoliko minuta svog vremena da podesite koje TV kanale mogu vasa deca da gledaju.

Problem resen, bez potrebe da se svima ostalima uvodi dadilja.

Citat:

I sad ja pitam kome sve te nabrojane stvari trebaju u zivoti (

Sta to tebe briga? Koliko ljudi, toliko ukusa sta vole da gledaju. Niko nije duzan drugima da objasnjava zasto nesto voli da gleda.

Ako neko zeli da se zavlaci u tudje zivote, ima danas onih voajerskih programa tipa Veliki Brat.
[ Odin D. @ 04.03.2011. 13:26 ] @
Citat:
Pljuc na vladu i partije: Na primer: snimanje tuđe gole dece na plaži ili download sličnog sadržaja?

:D

Snimanje gole djece je ugrozavanje djecijih prava, kao i distribucija i nabavljanje takvog sadrzaja, i takve radnje ne potpadaju pod "neugrozavanje drugih osoba" - dio koji jasno stoji u mojoj izjavi - te prema tome nevidim razlog zasto mene prozivas za to.

@PhaseLinear
To sto sam ja napisao je iskljucivo moje misljenje o vasim misljenjima na ovu temu i moje misljenje sta bi trebalo uraditi sa onima koji nastoje takva razmisljanja sprovesti u praksi - sto ce reci sve se podvodi pod moje misljenje o tome o cemu se na ovoj temi radi, a u nijednom dijelu ne postoji nista sto je upuceno na bilo koga licno - bez ikakve veze sa onim o cemu se ovdje govori.

Znaci ja nemam nista protiv tebe licno, niti mislim ovdje nekom da se rugam u nedostatku argumenata kao sto si ti poceo da radis. Ja cu ovdje da izvrgavam ruglu tvoje misljenje i tvoje djelovanje vezane za ovu temu, ali ne tebe licno - pa kakav god da si.
Ako nisi u stanju da shvatis razliku izmedju to dvoje, to nije moj problem i ne mislim dalje da te o tome edukujem, samo ti skrecem paznju da si dobrodosao da pljujes po onome sto sam napisao koliko god oces ako imas cime, ali da komentarisanje ucesnika umjesto komentarisanja njihovih komentara i stavova nije u redu.
[ PhaseLinear @ 04.03.2011. 13:46 ] @
Citat:

Zasto sve okreces naopako, bez ikakvog smisla i bilo kakve konkretne poruke...mislim koji je tvoj interes kada si protiv cenzure nasilja, gde se osecas skuceno i sabijeno...

Zasto se pozivas na ti par drzava kao izrugu i ekstrem (kojima inace upravlja Zapad ako nisi znao...)

Zasto namerno previdjas reci jednog ucesnika koji poziva na linc drugoga zbog cenzure (jel si toliko zaslepljen)

Sta iz nasilja mogu da naucim i prenesen nekome nesto ili da se razonodim.
Ako je nekome to zabava jel to normalno stanje, znaci normalno bi ti bilo isto to sto si video i da reprodukujes nege...zasto da ne nisi protiv toga ...

Ako podrzavsas ne cenzurisanje brutalnih scena , znaci da podrzavas iste...a u tom slucaju mi se dijametralno razlikujemo i nemamo dalje o cemu...

p.s

Samo pusti price o ljudski slobodama pravima i delovanjima...izadji na ulicu u Nemacku i porici holokaust, psuj Turke pa da vidimo kako ces se provesti (da vidimo koliko ce ti Policaj dati prava da se slobodno i umetnicki izrazavas)...

Forsiraj pricu u medijima o malverzacijama kod Simensa i Mercedesa (pisalo se onoliko koliko su oni dali), o nepotpuno placenim ratnim odstetama, mrak ce te pojesti za 24 sata...izolovane slucajeve bukanja i akanja pusti.

Idi u Wasington i postavi pitanje javno da li Obama vodi politiku ili samo "cita" sa papira....cenzure svuda po demokratiji boli glava...jedino se ne cenzurise ono sto tekucu vrhusku ne moze da nesto pogodi...a sve sto razara ljude pustaj u etar...

Jace stvar za Dzulijana sto je rasprdeo transkripte medju kafe kuvaricama po ambasadama po svetu...tresala se gora rodi se mis...ali da je nesto zajebito objavio ne bi ni zevnuo ubili bi i njega i sve koje je poznavao i rat bi poveli sa drugom drzavom ako treba, iskopali bi mu sve preminule do 3 kolena iz groba, upucali nanovo i opet zakopali samo da je to sto on "ima" nesto znacajno...(recimo ziro racuni i izvori finasiranja tajnih operacija CIA-a ili NATO-a...)

Licemerje kada je u pitanju demokratija do bola (pustamo Trboseke u Etar, ali ne damo istinu ...)
Nije problem da se ne razume sustina, nego se to iz interesa radi namerno ili po nekom slepom vodstvu...

Mislim pusti price, mozemo to deci do 3 godine.

@Odin D

Ja se divim tebi koliko si uznapredovao u transcedentalnoj meditaciji (podvojio si telo i duh u dve nezavisene jedinice).

Pa ovo sto ti pises ne odnosi se nea tebe kao coveka nego na slova koja ostaju posle tvojih poruka, a i ti pucevi i predatorstva (ubistva) ne odnose se licno na onoga koji je pisao poruke, vec samo na tekst koji je pisao...

Pa ako tako stvari stoje napravi virus pa onda njime brisi tekstove koji ti ne odgovaraju po ES-u, i tako ces svoje delovanje iskljucivo svesti na stanje duha a ne i na telesno stanje.

[ Pljuc na vladu i partije @ 04.03.2011. 13:51 ] @
Citat:
Odin D.: Snimanje gole djece je ugrozavanje djecijih prava, kao i distribucija i nabavljanje takvog sadrzaja

Download slika je ugrožavanje dečijih prava? A punjenje dečijih glava sa nasilnim scenama?

Citat:
Ivan Dimkovic: Utrosite nekoliko minuta svog vremena da podesite koje TV kanale mogu vasa deca da gledaju.
Šta ćemo sa decom roditelja koji to ne znaju ili ne žele da urade, a to je ogromna većina?

Imam ja dobar predlog: ko baš želi da gleda nasilje, neka ga gleda tako što će da ode u DVD-teku sa ličnom kartom, uzme film i uživa u nasilju.
[ Isak666 @ 04.03.2011. 13:55 ] @
Ovoliko gluposti na jednom mestu, nema ni smisla objasnjavati.

Cuj, spomenuti mito Daimlera za koji je osudjen, pa da te pojede mrak i to porediti sa roditeljima kojima je tesko da procitaju da program nije primeren deci, da skrembluju kanale, neodgovriti kako cenzura treba da izgleda (mada vec postoji u vestima i ima kontraefekat jer je info o 60 mrtvih u Iraku samo info, a detaljan snimak bi ipak malo pokrenuo na razmisljanje) - i to sve pored fckn neta, gde je sve dostupno, ako opet roditelj ne kontrolise net
[ Ivan Dimkovic @ 04.03.2011. 13:58 ] @
Citat:

Samo pusti price o ljudski slobodama pravima i delovanjima...izadji na ulicu u Nemacku i porici holokaust, psuj Turke pa da vidimo kako ces se provesti (da vidimo koliko ce ti Policaj dati prava da se slobodno i umetnicki izrazavas)...

Ovaj...

Ne znam kakav je ovo argument za bilo sta. Razuman nivo slobode je takav da ne ugrozava direktno druge ljude.

Nasilje u filmovima nikog ne ugrozava.

Poricanje holokausta ugrozava.

Ne postoji svet iz bajke u kome je apsolutno sve dozvoljeno - ali obicno ljudi teze maksimumu sloboda bez ugrozavanja drugih. Ljudi obicno ne zele da imaju dadilju u vidu drzave u radnjama koje se smatraju za njihove privatne.

Postoji jasna linija koja se ne prelazi, bez obzira koliko besmislenih i totalno idiotskih poredjenja neki ljudi pravili.

Sa time u vidu - zao mi je, ali cenzure jednostavno nece biti - koliko god se neki upirali da je traze. Mozete slobodno da se okupljate i da trazite Tata Drzavu da vam cenzurise filmove, ali vi ste zanemarljiva manjina ciji glasovi ne predstavljaju glas razuma vec ekstremizam.

Zato sam i pomenuo da je takvima lakse da jednostavno emigriraju u par zemalja gde je cenzura norma.
[ PhaseLinear @ 04.03.2011. 13:59 ] @
Citat:
Isak666
Cuj, spomenuti mito Daimlera ...

Providna retorika i manevar.

Citat:
[url=/p2824919]
Imam ja dobar predlog: ko baš želi da gleda nasilje, neka ga gleda tako što će da ode u DVD-teku sa ličnom kartom, uzme film i uživa u nasilju.

Jasno ko dan
[ Isak666 @ 04.03.2011. 14:02 ] @
Alo - ti si to spomenuo
Problemi sa projekcijom?

Citat:
Forsiraj pricu u medijima o malverzacijama kod Simensa i Mercedesa (pisalo se onoliko koliko su oni dali), o nepotpuno placenim ratnim odstetama, mrak ce te pojesti za 24 sata...izolovane slucajeve bukanja i akanja pusti.

Evo ti zataskavanje http://www.srbijanet.rs/vesti/...jen-sa-185-miliona-dolara.html

Ajde odgvori bar na jednoj temi na konkretno pitanje.

[ PhaseLinear @ 04.03.2011. 14:03 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic
Poricanje holokausta ugrozava.

Koga to ugrozava kada je vec pricinjena steta, sta bi to ugrozilo poricanje holokausta...

Da preformulisem: Sta bi ugrozilo danas poricanje holokausta koji je bio nekad...

A sto se tice cenzure znam da je nece biti...tako se ispitivanjem doslo da je najbolje...
[ Odin D. @ 04.03.2011. 14:05 ] @
Citat:
Pljuc na vladu i partije: Download slika je ugrožavanje dečijih prava?

Jeste. Download bilo cega za sta znas da u tvoj posjed dolazi nelegalno i neovlasceno je protivzakonito i kaznjivo.
Isto kao i svjesna kupovina kradene robe.

Citat:
Pljuc na vladu i partije: A punjenje dečijih glava sa nasilnim scenama?

Download je aktivna radnja, a gledanje onoga sto ne moras je pasivna. Niko djecu ne veze za stolicu, zalijepi im kapke selotejpom da ne mogu da zatvore oci i posadi pred televiziju. Mozda ima i takvih, ali ti su protivzakoniti slucajevi, ne raspravljamo o njima jer se takvi ljudi vec cenzuirisu iz drustva kad se otkriju.

Citat:
Pljuc na vladu i partije: Imam ja dobar predlog: ko baš želi da gleda nasilje, neka ga gleda tako što će da ode u DVD-teku sa ličnom kartom, uzme film i uživa u nasilju.

Znas kako, ima mnogo ubica koji ubiju ili siluju dijete jer ga izazvalo njegova nevinost, ljepota ili sta drugo slicno.
Ne mislis li onda da bi trebalo cenzurisati takve scene na televiziji da ne bi nekog podstakle da ide da trazi neko dijete na koga ce da nasrne?
Evo ja jos u zivotu nisam vidio na televiziji scenu silovanja djeteta, pa ipak se ta silovanja svakodnevno desavaju. Moze biti da su izazvana slikama lijepe djece na televiziji.
Aha - znam! Zabranimo Branka Kockicu! Sta ima tu neki manijak u podrumu da gleda djecu na televiziji pa da mu svasta pada na pamet.

[ PhaseLinear @ 04.03.2011. 14:14 ] @
Citat:

Malverzacije Daimlera su bile spomenute u kontekstu licemerstva Demokratije i njenih arsina cenzure informacije...
To sto je on osudjen na toliko para, ne znaci da nije napravio mnogo vecu stetu ali se "dogovorom" doslo do date cife, kao i u slucaju Microsofta...
Takve stvari se cenzurisu (jasno, nosioci krupnog kapitala)...hebo osudu... baksis u krcmi...to nesto treba da me ubedi...

Kao sto je dugo godina Kurt Valdjham bio nosioc mira, ruke pomirenja i demokratije psina obicna i livra.
Ali je bio podoban svetu pa samim tim i "narodima"

Informacije koje su vitalne se cenzurisu da narod ne bi znao koliko se pljacka i vara i pustaju se stvari koje ce mu na ovaj ili onaj nacin ometati paznju (to se ispituje i naucno dokazuje pa se tek onda plasira u javnost).

To je bio konteskt Daimlera...a ne onaj koji si ti pokusao da vezes...
[ Isak666 @ 04.03.2011. 14:21 ] @
Alo!!!!!
Ti si rekao da ce nekog pojesti mrak ako spomene Daimlerove malverzacije
A pun jbni net sa tekstovima o tome na svim jezicima i jos osudjeni sa 180 miliona

Nema konteksta, nema nicega, samo tvog lupanja kao i uvek i jedino mesto gde bi prihvatio cenzuru - jeste glupost, sto bi te prilicno potkacilo.
Pa covece, ti istrolujes svaku temu.
[ Odin D. @ 04.03.2011. 14:21 ] @
@PhaseLinear
Zanimljivo kako ti i pored sve te cenzure znas sta se kuva u Bijeloj Kuci, Pentagonu, Daimler-u, po kojekakvim spajizima u njemackom parlamentu...
Nema sta - cenzura informacija do jaja.
Da nije tu nesto protivurjecno!?

Samo nemoj sad napisati kako si ti ustvari vidovnjak.
[ Ivan Dimkovic @ 04.03.2011. 14:33 ] @
Citat:
Odin D.
Zanimljivo kako ti i pored sve te cenzure znas sta se kuva u Bijeloj Kuci, Pentagonu, Daimler-u, po kojekakvim spajizima u njemackom parlamentu...

Kontradikcije nikad nisu bile prepreka trolovanju ;-)