[ atelago @ 05.03.2011. 11:59 ] @
Dobio sam račun od Distribucije na iznos 0,00 dinara što, naravno, nije tačno.

Taj račun je povučen od strane EDB radi korekcije pa mi je dostavljen korigovan račun ali opet netačan jer je
uneto stanje brojila koje je mnogo manje od stvarnog, tako da će mi u narednom periodu ukupna potrošnja biti
obračunata u kraćem periodu od stvarnog, a time i
prebacivanje energije koja je trebalo da bude obračunata po ceni niže zone u zonu sa višom cenom.
Obračun potrošnje električne energije je za većinu građana dozlaboga komplikovan zbo
dve tarife, zbog tri zone i zbog graničnih količina energije koja odgovara pojedinim zonama i
zbog broja dana od čitanja do čitanja i promene graničnih količina zavisno od tog broja
Sve to bi trebalo pokazati na jedan pristupačan način, odnosno u vidu jednostavnog postupka – korak po korak – koji će
građani moći primenjivati pa makar im i nebilo jasno zašto je to tako.
Ali i dalje ostaje problem netačnog očitavanja. Kako dokazati netačno očitavanje koje može
biti i namerno učinjeno?
Na primer kod tačnog očitavanja za dva meseca ne mora se desiti da se deo energije plaća
po tarifi crvene zone, ali ako se netačnim čitanjem deo energije potrošen u prvom mesecu
prenese u drugi onda može doći do toga da se deo energije plaće po crvenoj tarifi iako je količina ukupno utrošene energije ista.

1. Kako to može računski dokazati neki građanin koji ume i može svaki dan da čita svoj strujomer?

2. Šta bi, na primer, moglo logički da se dokaže snimkom dnevnih novina koje su postavljene pored strujomera koji pokazuje stanje utrošene energije do tog datuma?

[ ~stojko~ @ 08.03.2011. 08:52 ] @
To da osoba koja ocitava brojilo moze ocitati krivo je neizbjezno.
To da osoba koja ocitava brojila zapise nejasno ili onaj tko prepisuje prepise krivo isto je neizbjezno.
To su rijetki slucajevi, ali moguci.

Mislim da mozes svakog prvog u mjesecu (ili kojeg vec potrebnog datuma) nazvati ili osobno donijeti Distribuciji svoje stanje brojila.
Ovako sam ja radio u Zagrebu.

[ atelago @ 08.03.2011. 18:09 ] @
Slažem se ja sa svim tim, ali postavimo stvar principijelno. Zamislimo da zaista postoji nekorektan
čitač koji hoće da ostvari veću dobit za Distribuciju. On zaista može oštetiti potrošača i to za
veliki iznos u toku godine.
Radi se o tome da potrošač ne može dokazati da je čitač pogrešno konstatovao stanje brojila. Bar
se meni čini da je tako. Nikako ne mogu da smislim kako bi se moglo doskočiti takvom čitaču jer
Distribucija ne mora da prihvati moju tvrdnju, a i neće jer joj to ne ide u račun
Dakle, postoji li sredstvo ili uređaj ili način da se potrošač zaštiti odnosno da se stanje na brojilu
nedvosmisleno veže za datum kada je to stanje postignuto?
Ovo je sasvim sigurno u interesu svih potrošača i bilo bi od velike koristi za njih.
[ Shadowed @ 09.03.2011. 10:31 ] @
Citat:
atelago: Dakle, postoji li sredstvo ili uređaj ili način da se potrošač zaštiti odnosno da se stanje na brojilu nedvosmisleno veže za datum kada je to stanje postignuto?

:))
[ Kolins Balaban @ 09.03.2011. 12:31 ] @
hahahahaha znaci dobro izbombardovat onog koji ocitava :D
[ MajorFatal @ 09.03.2011. 17:26 ] @
Govori tiho i vezi Berrnardinca jako blizu strujomera?
[ atelago @ 09.03.2011. 19:21 ] @
Nemam nista protiv nadmetanja u duhovitostima, ali ne bih imao nista ni protiv resenja.
Ja sam stvarno bio vrlo revoltiran kad sam dobio racun sa netacnim podacima i tek danas mi je
palo napamet resenje.
Resenje je vrlo jednostavno i svaki potrosac to moze da uradi. Ne znam da li da ga saopstim ili
da sacekam da neko od vas to takodje uradi. Interesantno je utoliko sto se jednim dokumentom
nedvosmisleno utvrdjuje i stanje brojila i datum. Taj dokument se vezuje za druge dokumente i
uredjaje koji su svakom dostupni i neprikosnoveni.
Resenje me je odusevilo, ali ipak necu jos da ga saopstim. Bice mi drago ako jos neko dodje do njega.
U pitanju je cista logika.
[ Bojan Basic @ 09.03.2011. 19:24 ] @
Ako ti je strujomer na mestu do kog se ne može slobodno doći — npr., živiš u kući i strujomer se nalazi iza kapije koja se zaključava — jedno rešenje je da prosto ne puštaš unutra čoveka koji očitava, već nakon njegove (neuspešne) posete sam odneseš stanje brojila u Elektrodistribuciju.
[ atelago @ 09.03.2011. 19:41 ] @
Izvinjavam se na dupliranoj poruci. Molim te obrisi nepotrebnu!
Citat:
Bojan Basic: Ako ti je strujomer na mestu do kog se ne može slobodno doći — npr., živiš u kući i strujomer se nalazi iza kapije koja se zaključava — jedno rešenje je da prosto ne puštaš unutra čoveka koji očitava, već nakon njegove (neuspešne) posete sam odneseš stanje brojila u Elektrodistribuciju.

Ne bih to radio zato sto sam skontao resenje, a to resenje moze da diskvalifikuje tog citaca.
Osim toga Distribucija je ukinula samocitace s obrazlozenjem da ima dovoljno zaposlenih citaca.
Ovom problemu je, prema onome kako moze da se resi, mesto na temi "Najlepsi zadaci" pa moze
i da se tamo prebaci
[ atelago @ 09.03.2011. 21:39 ] @

Da nije u pitanju neka greska? Predlozio sam da se premesti na temu "Najlepsi zadaci"
Ovde se ipak ne resavaju problemi ovakve vrste.
[ HeYoo @ 10.03.2011. 03:13 ] @
Citat:
Bojan Basic: Ako ti je strujomer na mestu do kog se ne može slobodno doći — npr., živiš u kući i strujomer se nalazi iza kapije koja se zaključava — jedno rešenje je da prosto ne puštaš unutra čoveka koji očitava, već nakon njegove (neuspešne) posete sam odneseš stanje brojila u Elektrodistribuciju.

To nije nikakvo resenje jer citaci vrlo uspesno preskacu kapije i ograde, eskiviraju pse i tako to.. ozbiljno. Ocitavao par meseci i 90% brojila nije lako dostupno a moraju se ocitati. Desi se ponekad da se omasi broj ali to svakako mozes proveriti i regulisati ako se desi gruba greska. Nemojte ubiti citaca :)

altago sta se ustrucavas.. ispljuni
[ Joker @ 10.03.2011. 07:36 ] @
Da li su ukinuti samočitači ne znam ali na stranici elektrovojvodine ima prijava očitanog stanja kao i brojevi telefona na koje se stanje može prijaviti

http://www.elektrovojvodina.co...amp;Itemid=519&lang=sr-cir
[ Lesli Eldridz @ 10.03.2011. 09:01 ] @
Ma nisu ukinuti, to su neke price. U periodu kad ocitavaju mozes da odneses stanje na salter bez problema.

2 atelago:

Sta si smislio, e, kao u filmovima kad kidnapuju nekoga, da slikas novine pored strujomera i da se vidi stanje strujomera i datum na novinama. Hahahaha! Daj bre.

Elem.

Kako ne moze da se utvrdi stanje i datum, pa uvek mozes da (pismeno) zatrazis da ti se pregleda ispravnost mernog mesta, oni su duzni da izadju u roku od tri dana, i onda ce da ocitaju pravo stanje. Ako ne izadju u roku od tri dana prijavis ih nekima koji su iznad njih u "jerarhiji" pa da vidis kad krenu da skacu. Itd. A i imas pravo na reklamaciju u roku od 7 - 8 dana, pise na racunu.

A i nije tacno da ako se ocita stanje za dva meseca odjednom ulazi se u crvene zone i to, nego se stanje deli na broj dana. Pa ako ti nije ocitan strujomer dva meseca i potrosio si... ne znam, 1500 kWh za dva meseca, platices 700 i nesto kWh po ceni zelene zone, a ostali deo po ceni plave zone.
[ atelago @ 10.03.2011. 11:22 ] @
Citat:
Lesli Eldridz: Ma nisu ukinuti, to su neke price.

Nisu priče, ovo je odgovor EDB:
„S obzirom da radnici Elektrodistribucije Beograd očitavaju brojila svakog meseca nema potrebe za samoočitavanjem, a potrošač može samo da kontroliše potrošnju na svom brojilu.“
Citat:
U periodu kad ocitavaju mozes da odneses stanje na salter bez problema.

To mogu, ali bez uvažavanja
Citat:
Sta si smislio, e, kao u filmovima kad kidnapuju nekoga, da slikas novine pored strujomera i da se vidi stanje strujomera i datum na novinama.

Nisam tvrdio da je to rešenje, nego sam pitao šta se iz tog snimka može zaključiti
Citat:
Hahahaha! Daj bre.

Moglo je i bez ovoga
Citat:
Kako ne moze da se utvrdi stanje i datum, pa uvek mozes da (pismeno) zatrazis da ti se pregleda ispravnost mernog mesta, oni su duzni da izadju u roku od tri dana...

Ne mogu da utvrde koje je stanje bilo pre tri dana jer nemaju na osnovu čega.
Citat:
A i imas pravo na reklamaciju u roku od 7 - 8 dana, pise na racunu.

Šta će mi to pravo ako ništa ne mogu da dokažem?
Citat:
A i nije tacno da ako se ocita stanje za dva meseca odjednom ulazi se u crvene zone i to, nego se stanje deli na broj dana.

Ovo nije korektno jer ja to nigde nisam ni tvrdio. U mojoj prvoj poruci sam detaljno opisao o kakvom čitanju je reč. Za opisano citanje nije dovoljno povrsno poznavanje obracuna.
Citat:
Pa ako ti nije ocitan strujomer dva meseca i potrosio si... ne znam, 1500 kWh za dva meseca, platices 700 i nesto kWh po ceni zelene zone, a ostali deo po ceni plave zone.

Ovo je nepotrebno jer se ne radi o takvom čitanju.

Citat:
HeYoo: altago sta se ustrucavas.. ispljuni

Hoću, ali za desetak dana. Ne bih hteo da kvarim zadovoljstvo ljudima koji vole da rešavaju logičke probleme, a takvih ovde ima dosta.
[ cozmo_im @ 10.03.2011. 11:55 ] @
Ja sam napisao u drugoj temi kako EDB krade.

Tako sto ljudima koji imaju mogucnost samo da se greju na struju (ne postoji mogucnost uvodjenja daljinskog, gasa, ili drugih vidova jer nema dimnjaka u stanovima) u zimskom periodu cita struju na 38 mernih dana a u svim drugim mesecima na 30 dana. Da mere na 30 dana, racuni bi bili realni. Medjutim oni u od novembra do marta ocitavaju na 37 ili 38 dana (kod nas u naselju), a u svim ostalim mesecima normalno. I to vec drugu zimu.
Zanimljivo, zar ne.

Kad se zalis, kazu obracunski period moze biti do 90 dana... sta znaci mogu da izmere posle 90 dana od kojih si 45 u crvenoj tarifi i dodje ti 200.000 za struju...

Hteo, ne hteo, uletis u crvenu tarifu i placas ogromne racune. Takodje, angazovana snaga je najskuplja za nas koji se grejemo na struju.

Drugi vid kradje je naplata mernog mesta (koje smo mi finansirali i kupili), i angazovane snage.

Treci vid - smanjen napon.

[ HeYoo @ 10.03.2011. 16:21 ] @
Citat:
cozmo_im: Ja sam napisao u drugoj temi kako EDB krade.

Tako sto ljudima koji imaju mogucnost samo da se greju na struju (ne postoji mogucnost uvodjenja daljinskog, gasa, ili drugih vidova jer nema dimnjaka u stanovima) u zimskom periodu cita struju na 38 mernih dana a u svim drugim mesecima na 30 dana. Da mere na 30 dana, racuni bi bili realni. Medjutim oni u od novembra do marta ocitavaju na 37 ili 38 dana (kod nas u naselju), a u svim ostalim mesecima normalno. I to vec drugu zimu.
Zanimljivo, zar ne.

Kad se zalis, kazu obracunski period moze biti do 90 dana... sta znaci mogu da izmere posle 90 dana od kojih si 45 u crvenoj tarifi i dodje ti 200.000 za struju...

Hteo, ne hteo, uletis u crvenu tarifu i placas ogromne racune. Takodje, angazovana snaga je najskuplja za nas koji se grejemo na struju.

Drugi vid kradje je naplata mernog mesta (koje smo mi finansirali i kupili), i angazovane snage.

Treci vid - smanjen napon.

Ovo za 90 dana stvarno ne deluje logicno.
Oces reci da ti umesto 5 racuna za period novembar-mart stignu 4 racuna???
Kako se krade smanjenjem napona?

Citat:
Ne mogu da utvrde koje je stanje bilo pre tri dana jer nemaju na osnovu čega.

Koliko ti potrosis za 3 dana pa ti je bitno da li ce se po zalbi obracunati za prosli ili tekuci mesec?? To se svakako retko desava, a ako te to brine mozes slobodno da prijavis stanje u periodu ocitavanja licno bez ikakvih akrobacija i dokazivanja datuma s tim da ako skontaju da namerno stelujes.. jbg :)

Nemoj toliko drzati u neizvesnosti.. otkrij resenje. Bas me interesuje na sta pucas, a da je prakticno primenljivo kada to nije palo na pamet nikom sve ove godine. Nemoj da cekas da uvedu ocitavanje na daljinu :)

[Ovu poruku je menjao HeYoo dana 10.03.2011. u 17:34 GMT+1]
[ robert63 @ 10.03.2011. 17:00 ] @
Ako se poznaje način rada Strujomera/Brojila onda ovo NIJE TAČNO :

Citat:
cozmo_im:Treci vid - smanjen napon.

Strujomer ( Mehanički ili Digitalni ) u obzir uzima struju i NAPON mreže--da bi obračunao Potrošnju kWh-a.

Tako da smanjen/niži napon---NE može da pobegne iz obračuna za konačni bilans.
[ atelago @ 10.03.2011. 20:19 ] @
HeYoo :

Citat:
Koliko ti potrosis za 3 dana pa ti je bitno da li ce se po zalbi obracunati za prosli ili tekuci mesec??

Pa ipak nisi razumeo šta hoću da kažem. Radi se o tome da je, recimo, pre tri dana bio čitač i upisao stanje manje od stvarnog, a to
znači da je deo energije koju sam stvarno potrošio ostao neobračunat. Taj deo će biti obračunat kod sledećeg tačnog čitanja i sledeća
količina energije biće veća nego što sam potrošio u tom drugom periodu.
Evo ti jedan drastičan primer: Neka mesečno trošim u proseku 1000 kW i neka je obračunski period 30 dana
Prvog meseca (prvih 30 dana) on mi pročita da sam potrošio 500 kW iako na brojilu stoji da sam potrošio 1000 kW
Drugog meseca (drugih 30 dana) pročita tačno stanje i napravi razliku u odnosu na prvo čitanje koja mora iznositi 1500 kW
pa ispada da sam prvog meseca potrošio 500 kW a drugog meseca 1500 kW iako sam oba meseca potrošio po 1000 kW
Dakle, ispada da sam u drugom mesecu t.j. u drugom obračunskom periodu potrošio tri puta više energije (a stvarno nisam).
I onda sam, naravno, zbog tako nameštene količine upao u višu tarifnu zonu u koju ne bih upao da je čitanje bilo tačno.
Sve bi to bilo u redu kad ne bi postojale tarifne zone koje zavise od količine potrošnje u obračunskom periodu jer ja nisam
prevaren u pogledu ukupnog utroška energije, ali sam prevaren u pogledu tarife koja se primenjuje na lažno formiranu količinu energije.
Smatram da više ne bi trebalo raspravljati o konkretnim stvarima oko prihvatljivih ili neprihvatljivih intervencija koje su nam svima
manje više poznate već da se razmišljanja prenesu na rešavanje logičkog problema uz pretpostavku da postoji tamo neki nesavestan
čitač.
Rekao sam vec zašto još neću da saopštim rešenje. Uostalom deo rešenja sam već na neki način i saopštio
[ glackop @ 10.03.2011. 20:59 ] @
Ako si bio prisutan i video netacno upisivanje zasto ga nisi ispravio,jer njemu to ne ide u dzep tako da ne vidim sfrhu takvog nacina rada.A kao drugo ako se radi o digitalnom brojilu nema nikakve veze kog dana nakon prvog ce citac doci da zabelezi stanje jer pritiskom na dugme njemu izbaci stanje do prvog u mesecu tako da moze zapisati tacno stanje pa makar ga citao i desetog u mesecu.
[ Lesli Eldridz @ 10.03.2011. 21:12 ] @
Ma taj citac - dusmanin izgleda uopste ne postoji, nego se on bavi samo zadatkom koji je smislio. Nije nego, sad oni nece u dostribuciji da uzmu stanje koje si doneo i nece da uvaze reklamaciju.
[ HeYoo @ 10.03.2011. 21:42 ] @
huh.. kontam da hoces da se diskutuje o imaginarnom problemu ali onda treba da kazes sa cime raspolazemo.. Mislim da resanja ima dosta od filmskih sa novinama i slanjem pisma samom sebi do cisto tehnickih.

Sto se realne price tice jasno je da bi reklamacija bila uvazena kod tako grube greske i da bi eventualno bio "ostecen" za tih par dana procesa reklamacije koje bi ti bile obracunate za prosli ili tekuci mesec u zavisnosti da li je klipan upisao vise ili manje od tacne vrednosti.
[ atelago @ 11.03.2011. 13:35 ] @
Nije mi jasno zašto sam doveden pod sumnju. Zar mislite da izmišljam nešto što nije tačno?
Pa zar bi mi palo uopšte napamet da pričam o očitavanju strujomera da mi se nije dogodilo to što sam vam saopštio u mojim porukama.
Stvarno mi je došao račun na nula dinara, a posle toga došao mi je “korigovan“ račun na iznos od 2100 dinara, a po mojoj računici
trebalo je da bude na iznos od 5600 dinara.
(Za sračunavanje iznosa računa napravio sam programčić koji se po rezultatima u dlaku slaže sa obračunom EDB
Kod sledećeg plaćanja zahtevaću da obračunski period bude takav kao da to pogrešno čitanje nije ni izvršeno).
U čemu je caka takvog načina čitanja od strane EDB?

1. Ako nekom građaninu koji nije upućen u sistem obračuna dođe račun na manji iznos nego što bi trebalo da plati, on ne
interveniše jer smatra da je na dobitku ili rezonuje ovako – što bih ja intervenisao ako je EDB pogrešila na svoju štetu, to
je njihov problem. Šta mislite, uostalom, šta bi rekli prisutni građani tom građaninu koji bi došao na šalter da zahteva da
plati više nego što je po računu? Rekli bi da je lud.
(Pošto neki ovde mnogo znaju o intervencijama građana ja pitam – da li im je uopšte poznat ovakav slučaj intervencije?)

2. Kod sledećeg tačnog čitanja taj građanin nema nikakvog osnova da interveniše.
Prema tome caka je u tome da građanin ne interveniše ni u jednom slučaju – u jednom slučaju neće, a u drugom ne može.

Zamislite samo ovaj paradoks – potpuno je svejedno da li je prvo čitanje manje ili veće od stvarnog, međutim, građanin će
sasvim sigurno intervenisati samo ako je čitanje veće od stvarnog iako je na jednakoj šteti i kad je čitanje manje od stvarnog!

Hej Džo! Raspolaži s čim god hoćeš izuzev „uređaja“ koje predlažu Shadowed i MajorFatal i sličnih da te ne bi strefio Hag.
[ Lesli Eldridz @ 11.03.2011. 13:49 ] @
Sta ima da se zamaras i da pravis program kad imas na njihovom sajtu kalkulator potrosnje, evo

http://www.elektrosrbija.rs/kalkulator/
[ cozmo_im @ 11.03.2011. 14:19 ] @
Citat:
robert63: Ako se poznaje način rada Strujomera/Brojila onda ovo NIJE TAČNO :

Strujomer ( Mehanički ili Digitalni ) u obzir uzima struju i NAPON mreže--da bi obračunao Potrošnju kWh-a.

Tako da smanjen/niži napon---NE može da pobegne iz obračuna za konačni bilans.

Utice na grejno telo kome je potrebno duze vreme radi dostizanja odredjene efikasnosti grejanja te ce duze raditi nego uobicajeno. Trosice mozda nesto manje struje dok rade, ali ce raditi drasticno duze, pogotovo uredjaji sa termostatima kakve imaju uljni radijatori, klime i kotlovi pa ce na duze staze potrositi vise za isti ucinak grejanja.

Gubitak ide do 8%, sto i nije bas tako malo.

'The impact of voltage variations is to cause higher energy consumption due to a combination of
factors. Some of the important factors are:

-For a given MW of power rating, the current drawn goes up inversely in proportion to the voltage.
Consequently, a drop in voltage would result in increased current flowing on the network. This
increased current then causes increase in I≤R losses of the network. For ex: a 20% drop in
voltage would increase the losses in the network by 56%. Further, this increased current will
contribute to increasing the voltage drop and thereby intensifying the problem.
-Drop in efficiency of induction motors: It is well known that a substantial part of electrical energy
consumption occurs in induction motors. The characteristics of these motors are such that a drop
in voltage will mean a higher energy consumption to do the same job. Hence, extra energy is
consumed when there is a voltage drop on the network.
-A variety of studies has shown that the variations in voltage are a frequent occurrence in power
distribution networks. The voltage drop seen in such studies could be as much as – 40% of the
rated value, thereby increasing corresponding I≤R losses by 277%. This results in increased
energy wastage and higher power demand from the system, i.e., the power generation equipment
has to supply higher MW for the same load.

Ovo moze da se primeni i na kucnu varijantu, za onoga ko koristi grejna tela na struju.

Znaci ima tu gubitak, pa gubitak na broju dana u ocitavanju brojila, pa onda je i veci PDV, pa ovo pa ono...
[ cozmo_im @ 11.03.2011. 14:21 ] @
Sto se tice mernog perioda:

02. Zašto se brojilo očitava na duži period od 30 dana?
Odgovor:

Obračunski period za tarifne kupce po pravilu iznosi mesec dana, a najduže tri meseca - član 35. stav 2. Uredbe o uslovima isporuke električne energije. Pod mesečnom potrošnjom, smatra se potrošnja aktivne energije u vremenskom periodu od 30 dana - član 20. stav 6. Tarifnog sistema.
[ MajorFatal @ 11.03.2011. 16:03 ] @
Nisam nista predlagao, pitao sam da li bi to bio odgovor na tvoje pitanje? Osim toga iz racunice si izostavio koliko si u prvom mesecu ustedeo kad ti je strujomer ocitan manje, ako je ta usteda veca od poskupljenja kad ti je potrosnja usla u crvenu ili vec koju zonu onda te nisu ostetili vec si na dobitku pogotovu na duze staze? Cak bi mogao da ih pitas da ti tako ocitavaju svaka 2 meseca pojedinacno?
[ atelago @ 11.03.2011. 19:19 ] @
@MajorFatal

Zamisli da imaš dve baždarene flaše pomoću boja. Svaka flaša je obojena zelenom bojom od dna pa do visine 3,5 cm\
pa onda se nastavlja plava boja do visine od 16 cm, a posle toga je crvena boja.
Ako piješ vino iz tih čaša onda je različita cena vina u tim obojenim delovima. Najjeftinije je vino iz zelenog dela flaše,
a najskuplje iz crvenog dela.
E sad zamisli treću flašu koja je, recimo, puna vina do visine 25 cm.
Tvoj je zadatak da ceo sadržaj te flaše isprazniš u prazne baždarene flaše.
Izvoli – sipaj tako da uštediš!
Možeš li uštedeti ako u jednu baždarenu flašu sipaš samo u zeleni deo, a ostatak u drugu baždarenu flašu
Ako hoćeš nacrtaću ti i sliku iz koje se sve jasno vidi, a isto tako vidi se i da netačna čitanja do određenih
granica ne utiču na ukupnu cenu energije.
[ cozmo_im @ 11.03.2011. 20:58 ] @
Citat:
MajorFatal: Nisam nista predlagao, pitao sam da li bi to bio odgovor na tvoje pitanje? Osim toga iz racunice si izostavio koliko si u prvom mesecu ustedeo kad ti je strujomer ocitan manje, ako je ta usteda veca od poskupljenja kad ti je potrosnja usla u crvenu ili vec koju zonu onda te nisu ostetili vec si na dobitku pogotovu na duze staze? Cak bi mogao da ih pitas da ti tako ocitavaju svaka 2 meseca pojedinacno?

Moja zimska potrosnja je stabilna. Znaci otprilike 45kwh dnevno.

Oko 1350kwh za 30 dana. Uvek bilo. E... ali sad dodaj jos 8 dana po 45...

Prelazis preko 1600kwh i 110-120 kwh i ulazim u crvenu tarifu, sto je oko 1750 dinara vise po obracunu x 3 merenja, ukupno 5250 din. Malo li je. Toliko potrosim za 60-70 dana leti!

Ako kojim slucajem se potrosi 2-3kwh vise na dnevnom nivou, to je jos par stotina dinara vise za jedan obracunski period.

Znaci za 8 dana potrosim 1750 dinara a letnja potrosnja za 30 dana je 2000 din, samo zato sto sam uleteo u crvenu tarifu zbog duzeg perioda za ocitavanje.

Jel to kradja? Jeste, na finjaka. Kao fol potrosili ste... ma nemoj. Sto mi fiksni telefon ili kablovsku ne "ocitavaju" tako...
[ atelago @ 11.03.2011. 22:22 ] @
Citat:
cozmo_im: Moja zimska potrosnja je stabilna. Znaci otprilike 45kwh dnevno.

Oko 1350kwh za 30 dana. Uvek bilo. E... ali sad dodaj jos 8 dana po 45...

Prelazis preko 1600kwh i 110-120 kwh i ulazim u crvenu tarifu,...

Ako ti je period ocitavanja 38 dana onda je limit za plavu zonu 2027 kwh a ne 1600 pa prema tome nisi usao u crvenu tarifu
[ HeYoo @ 12.03.2011. 01:42 ] @
@cozmo
Upravo kod grejaca nema nikakve veze nizak napona. Ti gubitci koje si citirao su upravo termicke prirode..emituje se toplota tamo gde se ona smatra cistim gubitkom. Ne mozes porediti dalekovod i kucne instalacije. Naravno da nizak napon ispod neke granice nije dobar iz brojnih drugih razloga ali to nema veze s kradjom ljudi koji se greju.
[ cozmo_im @ 12.03.2011. 08:11 ] @
Citat:
atelago: Ako ti je period ocitavanja 38 dana onda je limit za plavu zonu 2027 kwh a ne 1600 pa prema tome nisi usao u crvenu tarifu

Netacno. Ne znam odakle ti to, ali racuni kazu drugacije... Meni je u sva tri racuna obracunata crvena tarifa preko 1600kwh. Jasno i glasno.
[ kalimero 011 @ 12.03.2011. 08:57 ] @
^
Ako je tačno ovo što pišeš i obračunski period ti je duži od 30 dana, žali se, pošto je @atelago u pravu: http://www.edb.rs/objasnjenje.php Takođe je i @robert63 u pravu što se tiče zavisnosti potrošnje od nižeg napona.
[ atelago @ 12.03.2011. 19:44 ] @
Citat:
cozmo_im: Netacno. Ne znam odakle ti to, ali racuni kazu drugacije...

Nije netacno, a to mi je odavde 1600 x 38/30.

@HeYoo
Zasto si stao? Verujem da si vec resio problem jer si na dobrom putu. Navijam za tebe.
[ pbenka @ 12.03.2011. 21:32 ] @
Izvukao sam račune za januar i februar i proverio, na oba ima datum očitavanja, na oba računa piše koji je obračunski period, januar je 31 dan, februar je 28 dana i različita je je granica za zelenu tarifu, tako da kašnjenjem očitavanja odnosno dužim obračunskim periodom se ne dobija ništa. E sad, da li neko namerno pogrešno očita, nisam siguran, ako misliš da si oštećen, žali se. Znaju oni tvoju prosečnu mesečnu potrošnju, ako su primedbe opravdane, verujem da će ispraviti račun (naravno da ti pare neće vratiti, ali ćeš dobiti manji sledeći račun).
[ atelago @ 13.03.2011. 10:29 ] @
@ pbenka

Citat:
...tako da kašnjenjem očitavanja odnosno dužim obračunskim periodom se ne dobija ništa.

To nije tačno. Ako si, naprimer, krajem normalnog (30 dana) obračunskog perioda ušao u crvenu zonu, onda se,
zavisno od potrošnje u narednim danima, može desiti da izađeš iz crvene zone zato što se granice zelene i
plave zone pomeraju naviše, a ti, recimo, posle normalnog obračunskog perioda nekoliko dana trošiš vrlo malo ili
ništa. Dakle, ako ti očitaju strujomer posle 30 dana, onda ćeš deo energije platiti po crvenoj tarifi, a ako ti
pročitaju strujomer posle 30 i još tih nekoliko dana onda nećeš platiti ništa po crvenoj tarifi.
Ali, ima i „međutim“.
Ako si pred ulaskom u crvenu zonu i tih nekoliko dana nastaviš sa istim ili pojačanim intenzitetom potrošnje, onda
ćeš ući u crvenu zonu pošto porast granica zelene i plave zone ne mora da kompenzira tvoju potrošnju pa ćeš
povećanjem obračunskog perioda biti oštećen jer ćeš platiti deo energije po crvenoj tarifi koji ne bi platio po toj
tarifi da je obračunski period bio 30 dana jer bi taj deo energije ušao u naredni period u kom, recimo, ne bi ušao
u crvenu zonu kao što nisi ni u prethodnom normalnom obračunskom periodu.
Sve bi ovo lepo moglo matematički da se prikaže, ali tema je premeštena ovde pa ... matematičari slabo učestvuju
iako obračun i različite mogućnosti koje mogu da se pojave, kao što vidiš, nisu baš jednostavni.
[ cozmo_im @ 13.03.2011. 12:36 ] @
Svi su dobili takve obracune u zgradi.

Zalicemo se naravno, ali slaba vajda.

13 meseci cekam na izvestaj o ispravnosti brojila i nikom nista.
[ atelago @ 19.03.2011. 14:06 ] @
Obećao sam da ću pokazati rešenje ukoliko ga niko ne nađe za proteklih desetak dana

1. Šta se može zaključiti iz slike novina i strujomera:
Ako slikamo novine tog dana kada su izašle sa stanjem na strujomeru tog istog dana onda
možemo zaključiti da se s tim novinama ne može slikati manje stanje na strujomeru jer je
manje stanje bilo kada te novine nisu postojale.
S tim novinama možemo slikati tačno stanje tog datuma, ali i veće od tog stanja ako te novine
slikamo sa stanjem strujomera narednih dana.
Prema tome, ta slika nam kaže da je stanje strujomera bilo toliko ili manje na dan izlaska
uslikanih novina.
To, međutim, nije dovoljno za dokaz stanja na određeni datum.
2. Ako slikamo samo strujomer i tog istog datuma sliku prosledimo na internet onda će biti
konstatovan tačan datum i vreme na internetu, ali to opet nije nikakav dokaz jer smo sliku
mogli uraditi ranije s nižim stanjem strujomera i proslediti je na internet posle nekoliko dana.
Ovde se, međutim, može zaključiti da stanje na strujomeru nije moglo biti veće od stvarnog
na dan koji je konstatovan na internetu za tu sliku.
To, takođe nije dovoljno za dokaz stanja na određeni datum.
3. Ali ako kombinujemo ove dve stvari dobijamo nepogrešivo i trajno dokaz tačnog stanja
strujomera određenog datuma.
Ako napravimo sliku novina sa datumom i tog istog dana tu sliku prosledimo na internet onda
je stvar kompletna. Datum na novinama i datum na internetu mora se slagati. Potrošnja nije
manja jer je manja potrošnja bila pre izlaska novina i nije mogla s njima biti slikana. Isto tako
nije mogla biti ni veća potrošnja jer većoj potrošnji na strujomeru odgovara i viši datum
koji nije nastupio jer je datum slanja slike pribeležen na internetu.
Dakle, isti datumi na novinama i na internetu nepogrešivo određuju stanje na strujomeru tog
datuma.
Moguća fotomontaža je isključena jer se lako može konstatovati razlika između slike predmeta i
slikine slike. Slika slike predmeta se razlikuje od slike predmeta.
A evo i zvanične laži EPS-e odnosno Elektrodistribucije Beograd za opravdanje moguće krađe:
Citat:
PERIOD OČITAVANJA po pravilu iznosi mesec dana, a najduže tri meseca.
Potrošnja po zonama je utvrđena za period od 30 dana. Ukoliko je između dva očitavanja
prošlo manje ili više od 30 dana niste oštećeni.
Broj kilovat-sati u određenoj zoni (na
primer, zelenoj – do 350 kilovat-sati) deli se sa standardnim brojem dana u mesecu – 30, i
dobija se broj prosečno dnevno utrošenih „zelenih“ kilovat-sati, koji se mnoši s brojem dana
između dva očitavanja u tom obračunskom periodu (na primer 36). Tako se kod tog kupca
granica „zelene“ zone pomerila sa 350 na 420 kilovat-sati. Ako je period očitavanja bio 24
dana, granica za „zelenu“ zonu je 280 kilovat-sati. Isti princip za pomeranje granica zona
potrošnje važi i kod „plave“ zone.

Ovo stoji na poleđini svakog računa, a crveni deo citata jednostavno nije tačan.
Takođe i netačno čitanje može da ide na štetu kupca što se lako može videti iz sledećeg
priloga:
[ djura63 @ 19.03.2011. 17:50 ] @
Robert je 100% u pravu.Snaga je proizvod napona i struje P=UI i izražava se u W, kW...A energija je proizvod snage i vremena A=Pt i izražava se u kWh.Sve ostalo je naklapanje.
[ djura63 @ 19.03.2011. 18:59 ] @
Atelago, aferim za sliku i objašnjenje.
[ MajorFatal @ 25.03.2011. 21:01 ] @
@atelago Ako bi kojim slucajem bas u trenutku kad se ti zalis cenovni rangovi bili zelena 1 dinar, plava 10 din, crvena 11 din, samo bi dokazao da te teraju u crvenu zonu ali ne i da te pljackaju zar ne?
[ dekster2 @ 25.03.2011. 22:49 ] @
Uuu dobra im je fora sa početka posta.Stvarno će biti gadno ako budu u sledećem čitanju umanjili početno stanje za par stotina kilovata,svi će mo biti CRVENI

[Ovu poruku je menjao dekster2 dana 26.03.2011. u 23:47 GMT+1]
[ atelago @ 26.03.2011. 19:53 ] @
Citat:
MajorFatal: @atelago Ako bi kojim slucajem bas u trenutku kad se ti zalis cenovni rangovi bili zelena 1 dinar, plava 10 din, crvena 11 din, samo bi dokazao da te teraju u crvenu zonu ali ne i da te pljackaju zar ne?

Nisam siguran da sam razumeo pitanje. Ulazak u neku zoni ili izlazak iz nje ne zavisi od cenovnika
energije nego od količine potrošnje u nekom periodu i od intenziteta potrošnje u dane oko datuma
redovnog ili neredovnog očitavanja, a to sam već objasnio.
[ MajorFatal @ 29.03.2011. 22:27 ] @
Ali ti ulazak u neku zonu ili izlazak iz nje ne znaci pod obavezno i da ces vise platiti ako si usao u skuplju zonu:
konkretno na tvom primeru: potrosio si 25cm ili cega god za 2 meseca i ti mislis da je pravedno da ti potrosnju raspodele
tako da si oba meseca bio u plavoj zoni koja je povoljnija za placanje od crvene, i to bi ti onda ispalo: 25 x 10 din = 250 din,
a ako bi ti ocitali struju onako kako ti mislis da nije fer tj. 3,5cm prvog meseca a preostalih 21,5cm sledeceg meseca to bi ti bilo:
3,5 X 1din + 21,5 x 11din = 3,5 + 236,5 = 240din, tj. ispalo bi da ti je povoljnije da si usao u skuplju zonu? Odnosno, mislim i da ti
je bitno koliko struja kosta u tom trenutku a ne samo u kojoj si zoni?
Slicno i cozmo_im mora da proveri da li ce mozda vise da ustedi krajem grejne zone kada mu budu popisali struju za kraci
vremenski period nego sto je to uobicajeno ili ce mozda dazbine da mu se iznivelisu na takav nacin kao da su mu sve vreme popisivali
struju u jednakim vremenskim periodima, sto valjda i njemu zavisi od cenovnih rangova u tom trenutku?
[ dule_ns @ 30.03.2011. 09:20 ] @
Citat:
MajorFatal: 25 x 10 din = 250 din,
a ako bi ti ocitali struju onako kako ti mislis da nije fer tj. 3,5cm prvog meseca a preostalih 21,5cm sledeceg meseca to bi ti bilo:
3,5 X 1din + 21,5 x 11din = 3,5 + 236,5 = 240din,

Zar ovde ne treba da ide

3,5 X 10din + 21,5 x 11din = 35 + 236,5 = 271,5din
[ MajorFatal @ 30.03.2011. 16:09 ] @
Valjda ne ako bi ovo bilo tacno:

Citat:
MajorFatal: @atelago Ako bi kojim slucajem bas u trenutku kad se ti zalis cenovni rangovi bili zelena 1 dinar, plava 10 din, crvena 11 din, samo bi dokazao da te teraju u crvenu zonu ali ne i da te pljackaju zar ne?

[ atelago @ 30.03.2011. 19:26 ] @
@ MajorFatal :

Ali ti ulazak u neku zonu ili izlazak iz nje ne znaci pod obavezno i da ces vise platiti ako si usao u skuplju zonu:
konkretno na tvom primeru: potrosio si 25cm ili cega god za 2 meseca i ti mislis da je pravedno da ti potrosnju raspodele
tako da si oba meseca bio u plavoj zoni koja je povoljnija za placanje od crvene, i to bi ti onda ispalo: 25 x 10 din = 250 din,
3,5 X 1din + 21,5 x 11din = 3,5 + 236,5 = 240din, tj. ispalo bi da ti je povoljnije da si usao u skuplju zonu? Odnosno, mislim i da ti
je bitno koliko struja kosta u tom trenutku a ne samo u kojoj si zoni?

Pobogu čoveče, kako možeš ovako nešto napisati? Kako možeš biti samo u plavoj zoni a da ne potrošiš celu zelenu i
kako možeš biti samo u crvenoj a da ne potrošiš celu zelenu i celu plavu u tom periodu?
[ MajorFatal @ 31.03.2011. 20:34 ] @
@atelago
Pobogu, pa nemoj da se ljutis, mislio sam da kad si vec u nekoj zoni da celu kolicinu potrosene energije placas po onoj ceni koja vazi u toj zoni i da nikog ne zanima dal si ti pre toga bio u nekoj drugoj? Izvini, ja funkcionisem u onim kategorijama "Sine, posto je struja?", nista napon, nista potencijal, nista uzemljenje, nista indukcija...samo posto je struja?
[ forestpk @ 12.02.2012. 17:20 ] @
Ja imam digitalno brojilo koje daljinski ocitavaju. Medjutim stanje na racunu se uopste ne slaze sa onim stanjem koje pise na brojilu. Proslog meseca mi je dosao racun koji je manji nego inace sto mi dolazi, a ovog meseca veci. I ja slucajno odem do strujomera da vidim stanje... ma to nema veze sa onim stanjem koje pise u racunu. Tipa meni je stanje nize tarife na racunu 7900, a na strujomeru 7200.
Zna li neko nesto o ovome?
[ 3MAJ86 @ 13.02.2012. 09:22 ] @
Nama se to isto desilo pre par meseci. Nisam se ja bavio time, moj otac je. Mislim da je išao u EDB i da je završio sa njima, da je sada sve ok.