Kada pretrazite kompletnu bazu oglasa na polovniautomobili recimo, za vozila mladja od 2000 dobijete da su dizeli zastupljeni sa 60% ucesca. Kada to isto uradite na mobile.de dobije se 45% zastupljenosti dizela. Za konkretnog proizvodjaca na primer VW(golf) na polovniautomobili dobije se zastupljenost dizela od neverovatnih 70% dok na mobile.de je manje od 40%. Zasto je to tako?
Ovde na ES-u malo malo pa neko trazi savet sta da kupi za xx hiljada eura. U vecini slucajeva se ljudima savetuje dizel. Ako je vw onda TDI, ako fiat onda mj, jtd, ako peugeot onda HDI... Glvani argument je mnogo manja potrosnja, obrtni moment itd. Jednom recju, dizel se vise isplati. E sad, zasto se onda nemcima ne isplati vise da voze dizela nego benzinca? Da li to oni ne znaju da ukalkulisu sta im se vise isplati, sta ce vise da ih kosta? Ili mozda ne prelaze toliku kilometrazu kao srbi da bi im se isplatio dizel? Ili mozda ne znaju da osete toliko veci uzitak u voznji dizelom nego benzincem kao sto to znaju srbi?
[ Igor Gajic @ 06.03.2011. 21:04 ] @
Ja bih rekao stara navika. Iz vremena kada je dizel bio dosta jeftiniji od benzina. Tada je bilo sasvim isplativo voziti dizelasa.
Sada... Ispada da je benzin jeftiniji od dizela, tako da je ta prednost minimalna. A o troskovima odrzavanja ne treba trositi reci. Danasnji dizelasi su ko spejs satl, a njihovo odrzavanje koooooosta Boga oca.
[ ventura @ 06.03.2011. 21:12 ] @
Navike iz prošlih vremena..
[ etjen @ 06.03.2011. 21:42 ] @
delom navika a delom i to što možeš uzeti relativno visokolitražan auto a da ipak troši malo.
U stvari, činjenica je da na manjim kubikažama ta ušteda u gorivu i nije nešto, ali kod većih automobila (samim tim i težih) ako želiš iste performanse kao što pružaju dizeli treba ipak debelo da se izuješ za gorivo.
E sad, održavanje jeste dosta skuplje, ali s'druge strane gomila naših ljudi nema nikakvu kulturu održavanja i uopšte im ne smeta ništa na kolima dok god ide.
[ DrJekyll @ 06.03.2011. 22:03 ] @
Lep je osecaj kad (sa pojedinima) natankas do vrha i vozis se 1000km...
[ makis @ 06.03.2011. 23:02 ] @
Bio sam mlađi tj. nisam bio vozač, ali od malena sam obožavao automobile. Imam prijatelja koji živi u Nemačkoj i povremeno navraća u Srbiju. Tada, jednom kad je dolazio, došao je sa VW Sharan-om. Sećam se da sam ga pitao koji motor poseduje, dizel? Čudno me je pogledao i rekao: "Ma ne, 2.0 benzinac!" Inače, čovek ima baš veliku šestočlanu porodicu.
[ Java Beograd @ 07.03.2011. 07:46 ] @
- Nov dizel je svakako skuplji od novog benzinca, ali kod polovnih automobila ta razlika nije toliko izražena.
- Redovno održavanje automobila u eksploataciji je isto i za dizel i za benzinca.
Savremeni dizel motori (common rail, turbo) imaju puno prednosti ispred benzinaca.
[ jnk @ 07.03.2011. 08:16 ] @
Veoma osetljiva tema za forum.
Osim toga što pređeš mnogo više po rezervoaru čak i da zanemariš celokupnu ekonomsku isplativost(koja je upitna zbog razlike pri kupovini novog), dizel ima još prednosti nad benzincem kao što je jako povlačenje iz nižih obrtaja što je dosta bitno za svakodnevnu gradsku i magistralnu vožnju. Na primer vozim na ibarskoj 80 u četvrtoj pri 2,000 obrtaja i hoću nekog da prestignem i samo dam gas i prođem dok sa benzincem vozim 80 u 6oj brzini na 2000 obrtaja i moram menjati u treću da bih to dobro odradio.
Benzinac je osim u ceni, u prednosti kod zvuka i sportskog osećaja pri višim obrtajima što mnogima i nije toliko bitno pa ako mogu za iste pare da uzmu dizela onda ga rado izaberu.
[ cozmo_im @ 07.03.2011. 09:02 ] @
Citat:
jnk: što je dosta bitno za svakodnevnu gradsku i magistralnu vožnju. Na primer vozim na ibarskoj 80 u četvrtoj pri 2,000 obrtaja i hoću nekog da prestignem i samo dam gas i prođem dok sa benzincem vozim 80 u 6oj brzini na 2000 obrtaja i moram menjati u treću da bih to dobro odradio.
Zaboravio si da je sad sve vise turbobenzinaca na trzistu a za koju godinu ces retko sresti atmosferskog benzinca (novog). Turbobenzince mozes da vozis kao i tog dizela i isto tako da pretices.
Ja sigurno necu uzeti atmosferskog benzinca kad budem uzimao novi auto (ako odluka padne na benzin).
[ jnk @ 07.03.2011. 09:08 ] @
Pa upravo vozim turbo benzinca od 200 ks i ono sam naveo iz ličnog primera. na 2000 rpm mi bolje povuče dizel od 130 ks nego benzinac. Naravno samo taj period koji je potreban za preticanje automobila, posle je benzinac mnogo brži.
[ tdusko @ 07.03.2011. 09:11 ] @
Mislim da ima nesto u tome sto je kod nas udeo gradske voznje u odnosu na otvoren put puno veci nego recimo u DE zbog lose organizovanog gradskog prevoza, lose putne infrastrukture zbog cega su dnevne migracije puno manje kod nas pa samim tim ljudi prelaze manje po otvorenom putu gde je razlika izmedju dizela i benzina manja. Imajuci to u vidu kao i los kvalitet benzina sto dovodi do vece potrosnje dolazi se do toga da se ljudi pre odlucuju za dizela iako ta razlika ponekad nije toliko velika. Na primer, ako se raspitate kod nas po forumima i medju narodom koliko prosecno trosi 1.6 atmo benzinac u golfu doci cete do brojke od oko 10 litara, a njegova stvarna prosecna potrosnja je ispod 8 litara.
[ Zarko Silic @ 07.03.2011. 09:29 ] @
Citat:
jnk: Pa upravo vozim turbo benzinca od 200 ks i ono sam naveo iz ličnog primera. na 2000 rpm mi bolje povuče dizel od 130 ks nego benzinac. Naravno samo taj period koji je potreban za preticanje automobila, posle je benzinac mnogo brži.
Tu nesto ne stima
Oba sam vozio i ja jedno odredjeno vreme.
Ako se ne varam rec je o TFSIu od 200 ks i TDIu od 130 ks
Ne stima to sto i sa 2000 obrtaja taj benzinac krece kao pomahnitao i ako TDI nije tunovan, tesko ce da mu parira.
Mozda se najveca razlika izmedju dizelasa i , recimo ovako mocnog benzinca poput TSIa krije u potrosnji goriva i to SAMO u gradskim uslovima. Na otvorenom dizelasi gube tu prednost, a narocito pri vecim prosecnim brzinama na autoputevima.
Dizel agregati u odnosu na nove turbo benzince nemaju ama bas nikakvu prednost po pitanju performansi vozila. Pre bi se reklo obrnuto: dok su pri nizim obrtajima podjednaki, pri visim benzinci beze,
i to ladno.
[ cozmo_im @ 07.03.2011. 09:31 ] @
Citat:
jnk: Pa upravo vozim turbo benzinca od 200 ks i ono sam naveo iz ličnog primera. na 2000 rpm mi bolje povuče dizel od 130 ks nego benzinac. Naravno samo taj period koji je potreban za preticanje automobila, posle je benzinac mnogo brži.
Sta znam, vidis, ja sam cesto imao priliku da vozikam Clio III 1.2 TCE od 100ks i on bogami u petoj odlicno povuce bas u tom primeru koji si naveo. Nisam nesto primetio da je bio puno tromiji od recimo neke JTD masine (doduse Clio je laksi al svejedno). Cak i po gradu mozes da ga vozis petom 50, da stisnes gas i on ubrza bez gusenja.
Verovatno ima nesto i u prenosnim odnosima kod tvog automobila i svaki auto je razlicito podesen.
Siguran sam da turbobenzinac prenosnim odnosima moze da isparira dizelu, ali verovatno drugacije podesavaju zbog potrosnje i iskoriscenja.
[ Igor Gajic @ 07.03.2011. 09:37 ] @
@tdusko
Kod mene 1.9 TDI trosi 6.7l/100km racunajuci ukupno predjeno / ukupno potroseno(grad+otvoreno). Imam detaljnu statistiku koliko goriva sam sipao i koliko sam presao, tako da stojim iza ove cifre.
[ Nocni @ 07.03.2011. 09:41 ] @
Citat:
jnk: Pa upravo vozim turbo benzinca od 200 ks i ono sam naveo iz ličnog primera. na 2000 rpm mi bolje povuče dizel od 130 ks nego benzinac
Ili ti je nesto na vozilu pokvareno ili je razlog sto ga vozis 80 u sestoj brzini sto je smijesno...
Dizel od 130 ks je smijesan motor za taj tfsi koji ti imas... uopste ih ne treba porediti cak i da je tdi chipovan...
Ovdje je mnogo netacnih stvari izneseno jer se nova vozila posmatraju kao ona prije 10-tak godina... kao npr. ovo sto je java rekao da je novi dizel skuplji od novog benzinca i da savremeni dizeli imaju mnogo prednosti u odnosu na benzince i slicno...
Nebi se slozio ni sa naslovom teme da su dizeli popularni... trend smanjivanja kubikaze i sve veca prodaja turbo i biturbo benzinaca to opovrgava i tu je ventura u pravu kupovina dizela je navika iz proslih vremena od sankcija i kupovine goriva po ulicama...
Kada se porede motori mora se znati konkretno koji benzinac i koji dizel se poredi...
Moze se porediti recimo ono sto je u istom cjenovnom rangu, recimo vw tsi i njemu po cijeni odgovarajuci tdi...
Kada se kaze da se uporedi dizel i benzinac a ne kaze se konkretno koji, to je neozbiljna i previse uopstena rasprava...
Od takvih uopstenih stvari benzinac je vecinom u prednosti zbog tisine i ugladjene voznje i zbog boljeg ponasanja u radu posle vise sati provedenih na autoputu...
[ Zarko Silic @ 07.03.2011. 09:48 ] @
@Nocni,
tema i nije poredjenje vec ralika u popularnosti.
To nema dodirnih elemenata sa poredjenjem kakvo ti zamisljas.
@Igor Gajic
cena odrzavanja "danasnjih" dizelasa nije veca od cene odrzavanja "danasnjih" benzinaca, bar kada su cenovni razredi pojedinih modela uskladjeni.
Sto se cene samog automobila tice, ni one se ne razlikuju previse: TSI kosta koliko i TDI. Slicne su i kod drugih proizvodjaca.
Sto se pak tice polovnjaka, za uslovno receno podjednako stanje i jednog i drugog i uz odabir istog modela istog proizvodjaca, benzinac (obican) je znatno jeftiniji (moze da bude i upola jeftiniji). Naravno mislim prvenstveno kod nas jer je tema tako i postavljena.
.
[Ovu poruku je menjao zarsilic dana 07.03.2011. u 11:01 GMT+1]
To nema dodirnih elemenata sa poredjenjem kakvo ti zamisljas.
Upravo tako. Nije mi ideja bila da se prepiremo kao na pijaci dizel Vs benzin vec da razmenimo misljenja o tome zasto su dezelasi defacto vise zastupljeni kod nas nego benzinci za razliku od razvijenog sveta.
[ Nocni @ 07.03.2011. 09:57 ] @
Pa ja sam i napisao da se ne slazem sa naslovom teme... Ko je utvrdio sta je popularno?
Ono sto se vise kupuje kod nas ne mora da znaci da je popularno... Cijena voznje (tu mislim na sve pa i na odrzavanje) nebi trebalo da bude glavni parametar prilikom kupovine vozila... to je tako jedino kod onih pretjerano racionalnih koji nemaju bas dovoljno novca za ono sto bi htjeli da voze... Najvaznije je da je kupac zadovoljan sa onim sto je kupio i sto vozi...
[ tdusko @ 07.03.2011. 10:13 ] @
A sta je po tebi kriterijum popularnosti ako nije ono sto se najvise prodaje? Pa pogledaj samo teme u autozone o cemu se tu prica. Da li se vise prica o benzincima ili o dizelima. Malo malo pa osvane neka tema gde ljudi pitaju za savet tdi ili hdi, tdi ili jtd, tdi ili dci..., a ako i neko pomisli u pocetku da kupi recimo 1.6 benzinca vecina u glas vice pa sta ce ti to trosi 10+ litara, kupi turbo dizela i vozi se ko' covek. Ide ko' metak, a trosi 5 litara nafte.
Tacno je da cena voznje ne bi trebalo da bude jedini parametar pri kupovini ali u realnosti je to najcesce tako. Ja kad prodjem autoputem sa 140 od Plane do Bg-a ne pretekne me vise od 3-4 automobila, a ja preteknem 100. Kazi ti meni zasto onda 95% ljudi vozi do 120Km/h na autoputu iako vecina tih koje preteknem ladno ide 140? Ja mislim da je to zato sto je tako jeftinije.
[ jnk @ 07.03.2011. 10:18 ] @
@nocni: auto sam vozi u šestoj jer je automatik a i ne vidim šta je loše u vožnji benzinca na 2000 rpm na ravnom po magistrali? Što se tiče poređenja cena uporedi kia ceed 1.6i i 1.6 crdi ili još bolje fiat zunto 1.2 i 1.3 jtd. Znam da nije baš direktno poređenje ali to su vrlo prodavani modeli i krajnji kupac ima izbor između tih motora a njemu je cena bitna. U krajnjem slučaju vidi bmw 330i i 330d i videćeš da je dizel skuplji za koju hiljadu evra. Kod audi-a je i par hiljada u pitanju.
@zarsilic: To šta nekom znači "kreće ko pomahnitao" je relativna stvar. tdi pri 2000 rpm ima veći obrtni moment nego tfsi i kao što rekoh samo taj kratak period koji je potreban za preticanje od 80 do 90-100. U drugoj brzini pri 2000 rpm već je tfsi bolji u svakom slučaju. Znači samo taj konkretan slučaj kad je jedan auto u šestoj(tfsi) a drugi u četvrtoj(tdi) pri 80 km na sat. Oba automobila u 4toj pri 80 nemaju šta da traže.
[ Ivan Dimkovic @ 07.03.2011. 10:25 ] @
Tacno je to sto Ventura prica, navika iz proslih vremena - u proslim vremenima su turbo dizeli trosili znacajno manje od benzinaca. Danas se ta razlika prilicno smanjila koriscenjem direrktnog ubrizgavanja (DI) i turbina u benzinskim motorima novijih generacija. Opet takvi benzinski motori zahtevaju kvalitetno gorivo, i kvarovi umeju da im budu skupi - mozda se zato i dalje cesce uzima dizel.
Takodje, cenim da je jos jedan faktor fakat da su dizel motori robusniji (bar oni koji se masovno voze po Srbiji) i da mogu da izdrze vise kilometara sa manjim odrzavanjima - ne znam koliko je to danas tacno posto su danasnji dizeli podjednako komplikovani (ako ne i vise) od modernih benzinaca, ali tako je bilo nekad bar... a od nekad te navike i stoje.
Ovaj poslednji fakat mozda nije bitan u zemljama gde se dominantno kupuju novi automobili ili polovni do 100 hiljada km - ali u zemljama gde se onda takva vozila uvoze i prosecna kilometraza je podobro u sestocifrenom rangu, to je onda imalo neku svrhu.
Kao sto rekoh, nisam siguran da je danas to uopste slucaj.... ali navike se sporo menjaju.
[ Zarko Silic @ 07.03.2011. 10:27 ] @
Citat:
jnk: @zarsilic: To šta nekom znači "kreće ko pomahnitao" je relativna stvar. tdi pri 2000 rpm ima veći obrtni moment nego tfsi i kao što rekoh samo taj kratak period koji je potreban za preticanje od 80 do 90-100. U drugoj brzini pri 2000 rpm već je tfsi bolji u svakom slučaju. Znači samo taj konkretan slučaj kad je jedan auto u šestoj(tfsi) a drugi u četvrtoj(tdi) pri 80 km na sat. Oba automobila u 4toj pri 80 nemaju šta da traže.
?
TFSI u 6. brzini pri 2000 obrtaja ide oko 100 km/h, a ne 80. Nisam bas razumeo sta zelis reci.
Tacno je da TFSi ima manji moment pri 2000 obrtaja od TDI ali ne previse manji i jos uvek dovoljan za bilo kakva preticanja. U takvim uslovima jedino gde moze da, uslovno receno bude slabiji od TDIa jeste uzbrdica i natovaren sa 4 putnika i prtljagom.
[Ovu poruku je menjao zarsilic dana 07.03.2011. u 12:01 GMT+1]
[ Nocni @ 07.03.2011. 10:38 ] @
@tdusko,
Ne bih se slozio sa tobom za ovo da vecina savjetuje "sta ce ti benzinac"... vaznije je ko savjetuje nego je li vecina ili manjina...
Kod dci npr kojeg pominjes nema razlike u cijeni voznje u odnosu na tce malolitraznog benzinca, jer ono sto ustedis na gorivu posle das za popravke...
Popularnost je vrlo diskutabilno posmatrati kroz prodaju kod nas jer ljudi ne kupuju ono sto bi zeljeli i sto misle da je dobro... nemaju za to novca... i nece za ono sto su kupili tvrditi da je popularno...
Zdravko Colic kome dodje 100.000 ljudi na koncert je popularan... kad bi stavio cijenu karte za koncert 30 eura nebi doslo ni 10% tih ljudi ali bi on i dalje bio popularan... Nikako ga neka Karleusa ne moze preteci u popularnosti i to se ne moze posmatrati kroz kolicinu ljudi na koncertu... dakle, popularnost je kategorija...
Dizeli se kod nas ne kupuju jer su popularni nego najvise iz nuzde i zbog onog sto je ventura rekao... Mogla je tema da se zove "zasto se dizeli kod nas najvise voze" i onda to nebi nikakve veze imalo sa popularnoscu...
@jnk,
Pa ako je dsg onda ne moras razmisljati sta ce on da uradi... samo das gas skroz do kick down-a i on te katapultira kao iz pracke...
TFSI je za uzivanje u voznji... posebno u nekim predjelima kao sto je CG... nikakav dizel ne moze da mu pridje po tom pitanju... 90% onih koji voze tdi bi voljeli da imaju mogucnosti da voze tfsi ali ih nemaju...
[ vladd @ 07.03.2011. 10:41 ] @
Otvorila se rasprava o popularnosti dizela, nije bitno koji bolje krece i cemu sluzi. Rec je o prostoj popularnosti.
Moje misljenje je da je narod u vecini nepismen, da je dodatno(jos i vise) nepismen sto se tice tehnike, pa stoga su uzroci popularnosti manje tehnicki a vise sociolosko-obrazovnog tipa.
Razna spominjanja mogucnosti nekakve voznje su samo blagi izgovori za neku aktivnost koja je uradjena - npr. kupovina dizela.
Ljudi su, zbog svoje neobrazovanosti, spremni da izdvoje znacajna sredstva kucnog budzeta, uz vrlo malo povrsnih informacija, ali, naknadno sakupljaju price i bajke, kako bi "opravdali" ozbiljnu investiciju.
Onih, koji kupuju auto, uskladjen sa licnim potrebama je jako mali procenat. I kada kupuju dizela, znaju zasto ga kupuju, i kada kupuju benzinca, takodje im je poznat razlog.
Prostu statistiku ne treba gledati, niti uzimati za ozbiljan reper, da je uradjeno (ili postoji) nesto "pametno"..sto pokazuje i procenat gledanosti farme...
A da li su bolji dizeli od benzinaca, to je vecita dilema, da li su bolje crnke ili plavuse, svako treba da nabavi auto, prema svojim potrebama i mogucnostima, narocito prema mogucnostima, mozda se suzdrzi za neku od "potreba", svi su automobili, savremeni, solidno zahtevni po pitanju troskova, a da li trosi kap vise ili kap manje goriva, to i jeste i nije dilema, glavno pitanje je pitanje ukupnog troska, gorivo je samo prividna stavka...konfor, dazbine, troskovi odrzavanja, su znacajno veliki, bilo da vozilo pretezno stoji ili se vozi, a koliko se vozi, toliko ce i goriva potrositi..kap vise-manje:)
Poz
[ vilil1 @ 07.03.2011. 10:56 ] @
Koliko sam upoznat, na zapadu se benzinci kupuju za manje kilometraze. Lokal, i mozda jednom godisnje za odmor. Svi ostali koji redovno voze duze relacije, taksisti, trgovacki putnici...voze dizele. Cast izuzecima, naravno. Za te osobe koje dosta vremena provode u kolima, manja potrosnja je bitna stavka. Obicno se dizeli ne voze trkacki, pa je i dugotrajnost motora, uz redovno odrzavanje znacajna.
Zasto su kod nas popularni a znamo da se ne prelaze neke enormne kilometraze? Slozio bih se sa Venturom. Navika iz proslih vremena.
[ jnk @ 07.03.2011. 11:17 ] @
@nocni: naravno da sam svestan da je za uživanje po takvim(a i svim ostalim) putevima bolji tfsi a dsg iako je brz, iz šeste u treću mu treba skoro sekunda što me je nerviralo u početku posle sam navikao da kad treba da pretičem pripremim se ranije i po tom pitanju je tdi lakši za vožnju. Takođe na autoputu ne mogu više od 400-450 km da pređem sa tfsiem dok sa tdiem sam lagano prelazio 700-800. Ja sam izabrao benzinca jer mi je uživanje u vožnji bitnije ali hoću da kažem da i dizel ima svojih argumenata...
[ makis @ 07.03.2011. 11:19 ] @
@vilil1
To htedoh reći. Obzirom da smo takvo tržište gde se uglavnom zbog finansijskih razloga u većoj meri kupuju polovnjaci koji kod nas stižu sa minimalnih 200 000 i kusur, ljudi se češće odlučuju za dizel. Možda je i kvaka u tome što naš čovek razmišlja da će taj auto voziti 6-8 ili više godina pa mu se iz pomenutih razloga i takva računica isplati. Ruku na srce, verovatno se toliko i vozi obzirom na materijalno stanje. E sad, za temu koju je postavio dusko može da se radi i jedno ozbiljno naučno istraživanje :), ali sam ubeđen da se čak ni tada ne bi dobio precizan odgovor.
Verujem da bi ljudi iz ovog dela foruma bili jako dobra i relevantna FOKUS GRUPA koja bi poslužila za jedno dobro anketiranje u tom istraživanju. :)
[ vladd @ 07.03.2011. 13:50 ] @
Kupili su auto koji je na pola zivotnog veka, a cesto i pri kraju, da bi prosli jeftinije.
S tim, sto euro dizel nije 60% cene benzina, vec je skuplji. O plinu da ne pricam. Sada je sa plinom situacija kao sa D2 nekada...
Veci je razlog, tzv "tehnicke" prirode uverenje, da su to trajne masine BO, bez odrzavanja, a narocito BO posle 300-400kkm.
A najveci razlog je masovna muljacina sa dizelom, svakih par godina se otkrije neka "naftna mafija", nestajanje hiljada litara goriva, sa jedne, i poljoprivredni dizel sa druge strane.
Ali, stize DPF, pumpe visokog pritiska, i motori koji ne tolerisu gorivo koje je namenjeno radnim masinama.
Jednostavno je sada takva situacija, nesto kao "prelazna", resavamo se polako krseva, a uskoro i "popularnosti" dizela.
Poz
[ supermario @ 07.03.2011. 14:28 ] @
Dizel treba kupiti iskljicivo radi ustede, bar dok skupi kvarovi ne dodju na red.
Sta uzeti, 1.5 dCi sa 85 KS ili sa 105KS, savjet?Reno Megan II sedan, 2008. godina
[ vladd @ 07.03.2011. 14:37 ] @
Ustede cega?
Ako je novca, to je specifican vid "stednje", kada potrosis neke pare unapred(onaj visak para sto se isporuci za dizela), a ocekujes da ti se nekako "vrate".
Ili goriva, pri tome mi se cini da nije "svest o zagadjenju planete" u pitanju, vec usteda novca datog za gorivo....a ako je "usteda novca isporucenog za gorivo" u pitanju, ona to nije bas najbolji razlog za nabavku dizela(osim ako se ne racuna na kradeno gorivo), posto je plin dosta povoljniji.
Znaci, "usteda" zvanicno nije razlog, vec "nezvanicno", ako niko ne primeti...manjak dizela negde...
Poz
[ supermario @ 07.03.2011. 14:44 ] @
Ustede u gorivu, na to sam mislio.Ne znam za ove nove motore, mislim da su motori stari nekoliko godina, dizeli, puno isplativiji od benzinaca, a odrzavanje je tu negdje, nisam vrsni poznavalac auta, to je moje laicko misljenje.
A sto se tice uzivanja u voznji licno mi je benzinac drazi.
[ dlalic @ 07.03.2011. 15:36 ] @
A odakle vam uopste podaci da su samo kod nas dizeli popularniji?
To sto si ti tdusko video na mobile.de je strana ponude, a strana traznje?
Ovo je samo prvih par linkova koje google izbaci za diesel car sales in europe. link1 link2 link3
Bilo je nekada mnogo jeftinije voziti dizela od benzinca.Tada su dizeli bili obični traktori koji nisu znali da se pokvare pa se bez većih kvarova prolazilo po nekoliko stotine hiljada kilometara.A benzinci su bili veliki potrošači pa je to tada bilo logično.Danas je stanje drugačije.Dizeli su vrlo složeni sa raznim dodacima(turbo,filter čestica,komonrei,dizne za direktno ubrizgavanje itd)Koriste skupocena motorna ulja i u novije vreme aditivi.Svaki kvar od gore navedenih sistema košta od nekoliko stotine pa do par hiljada evra.Dok su benzinci postali mnogo štedljiviji i mnogo su jeftiniji za održavanje.Danas jedan benzinac od 1400 do 1600kubika je u rangu potrošnje sa dizelom od 2000-2500kub.A pritom su performanse skoro iste ,stim što je održavanje benzinca daleko jeftinije.Mislim dlja je za naše prilike benzinac bolji izbor.
[ Zarko Silic @ 07.03.2011. 21:08 ] @
U ovu statistiku nisu ukljuceni novi turbo benzinski agregati, a ona je takva jer je sve to posledica neulaganja u razvoj benzinskih agragata koja se prakticno nisu znacajno menjala u poslednjih 15 godina.
Pojava iz korena novih resenja zasigurno ce promeniti rezultate u narednom periodu.
[ jnk @ 07.03.2011. 21:19 ] @
To može da bude samo tvoja pretpostavka koja se trenutno ne poklapa sa stvarnim stanjem stvari. Obrni, okreni ko prelazi preko 40,000 km godišnje, a u evropi očigledno ljudi prelaze, sigurno mu se više isplati dizel nego benzinac(iste snage) i dokle god bude bilo te razlike(pa makar ona bude i 10% sveukupno) biće više prodatih dizela.
[ Darko Nedeljković @ 07.03.2011. 21:52 ] @
Ja upravo razmisljam da menjam auto koji me perfektno sluzi godinama, uz vrlo jeftino odrzavanje, evo zasto...
Benzinac, sa plinom. Dobro ide, ali dobro i trosi - 10l/100 km. Ja prelazim 30.000 km godisnje, potrosim 3.000l plina = 2000EUR. Za 5 godina, 10.000 EUR.
Jedna od opcija za nabavku je Fiat Panda 1.3MJT. Potrosnja 4l dizela na 100 km, godisnje 1300 EUR. Za 5 godina 6.500 EUR.
Isti takav Panda, sa plinom, idealno nastelovan trosi 7l. Ako se malo rasteluje 8. I svi kazu treba malo terati i na benzin, pa nek bude 7plina+1benzina. Godisnje 1700 EUR. Za 5 godina 8.500 EUR.
Ne znam o kakvoj ceni odrzavanja dizel motora je rec i da li ona moze da bude i blizu ovih 400 EUR godisnje kao u mom slucaju??? Narocito treba napomenuti da plinski uredjaj takodje trazi odrzavanje - zamenu filtera, stelovanje najmanje 2x godisnje, zamenu uredjaja jednom da bi bilo moguce preci tih 150.000 km...
E,sad... nabavka novijeg polovnjaka kosta nesto, a ja sam obicno svakom autu poslednji vlasnik (ako nije vise za mene, nije ni za drugog, znaci presa). Tako sad treba dati okvirno oko 4.000-5.000 EUR za novijeg polovnjaka... jasno da u zbiru ne mogu nesto da ustedim, ali ni ovaj moj auto ne moze raditi 100 godina, svakako se mora menjati, pa sta drugo ako ne dizel? Jedino metan, pa da vidimo...
Neki tako manji auto trosi oko 4kg metana / 100km. Posto nemam nigde pumpu usput gde prolazim, moram voziti bezveze jos 20km svaki put do pumpe, pa mi se potrosnja izadje najmanje 4.5kg/100 korisnih km. Cena metana, sa najavljenim poskupljenjem treba da bude oko 90 dinara/kg. Znaci, godisnje 1200 EUR. Za 5 godina 6000EUR. Otprilike isto kao dizel. Ovde treba odrzavati i motor na benzin i metansku instalaciju i povecano habanje vozila zbog vece tezine. I auto je sporiji. Cena automobila sa metanom je za 1000 EUR veca od dizela, koji kosta neznatno vise od benzinca sa plinom. Meni se cini da je ovde logican izbor dizel, ali budite potpuno slobodni da predlozite resenje koje donosi najvecu ustedu... tj najmanje ukupne troskove.
[ Nebojsa Milanovic @ 07.03.2011. 23:32 ] @
Obrni-okreni, stvar je jednostavna:
Novi natpunjeni benzinci sa direktnim ubrizgavanjem su najbolji, najjači i najekonomičniji motori.
Dizel-alternative i dalje postoje, ali sa sve užim područjima primene u kojima mogu biti interesantni (baš puno kilometara nezahtevne vožnje i slično).
Ako govorim iz ličnog ugla, meni su pomenute benzin-varijante toliko u prednosti nad bilo kakvim dizelom (i ne samo dizelom, nego i ostalim benzin-varijantama), da druge opcije trenutno skoro i ne razmatram.
[ Darko Nedeljković @ 08.03.2011. 00:49 ] @
Citat:
Nebojsa Milanovic: Novi natpunjeni benzinci sa direktnim ubrizgavanjem su najbolji, najjači i najekonomičniji motori.
A sta je manje ekonomicno od toga?
Ja, kao sto si video, voznju na benzin cak i ne razmatram... ali ajd da probamo - neka potrosnja od 7l/100km mesovite voznje je valjda ok? To je za mene 2500 EUR godisnje odnosno 12500 EUR za 5 godina. Ladno 6000 EUR razlike u odnosu na dizel ili metan za period eksploatacije od 5 godina!
[ su27killeryu @ 08.03.2011. 04:48 ] @
jnk o kojim vozilima se radi? nema sanse da turbo benzinac sa 2K rpm bude sporiji od dizela osim ako se radi o nekoj prastaroj konstrukciji sa ogromnom turbo-rupom..ili da je razlika u klasama ogromna, tipa mali seat od 130 ks i neki 2tonski benzinac sa 200 ks ali ni tada dizel bas nema sanse..sa bilo kojih obrtaja
[ su27killeryu @ 08.03.2011. 04:49 ] @
Citat:
Darko Nedeljković: Potrosnja 4l dizela na 100 km, godisnje 1300 EUR. Za 5 godina 6.500 EUR.
Isti takav Panda, sa plinom, idealno nastelovan trosi 7l. Ako se malo rasteluje 8.
Nema sanse, generalno turbomotori ako su iste snage na plin trose u prosjeku max 50% vise nego nafte, na otvorenom nesto manje u gradu malo vise..
[ Darko Nedeljković @ 08.03.2011. 07:52 ] @
@su27killeryu
Prema fabrickim podacima, Panda LPG trosi 76% vise od JTD koji je pri tom jos i 16% jaci.
Ono sto niko nije pomenuo - dizel motori su se ranije vrteli na 40% obrtaja manje od benzinaca. To znaci da klipovi dizela naprave toliko gore-dole ciklusa na 500.000 km, koliko benzinski na 300.000km. Ne znam da li je tu bilo nekih priblizavanja kod novijih motora, kad kazem novijih mislim na godista polovnjaka koja se najcesce kupuju (2001-2005) u odnosu na poslednje decenije 20-og veka.
[ jnk @ 08.03.2011. 08:10 ] @
nebojsa: problem je što nikako nisu najekonomičniji. Jeste ta razlika solidno smanjena ali je i dalje dizel znatno štedljiviji(ne računam plin tu je već diskutabilno).
su27: nije sporiji već u toj specifičnoj situaciji(4ta protiv 6te brzine pri 80km/h) tdi će lakše preteći auto na magistrili. već preko 90-95 će benzinac otići.
[ Nebojsa Milanovic @ 08.03.2011. 08:15 ] @
@jnk, kad sam rekao najekonomičniji, nisam mislio bukvalno samo na potrošnju, nego uopšte na troškove eksploatacije u odnosu na snagu.
Zato sam i ostavio varijante sa vrlo velikim kilometražama kao polje gde su dizeli i dalje prvaci ekonomičnosti.
@Darko: plin i metan varijante nisam naveo jer ih lično ne razmatram.
on-topic: razlog što su dizeli kod nas relativno popularni je velika tržišna zastupljenost polovnih vozila starih nekoliko godina, a u tom dobu prednost CR i TDI dizela nad tadašnjim klasičnim multipoint benzincima je bila najveća. Danas je situacija pomerena u korist benzinaca.
[ DrJekyll @ 08.03.2011. 09:39 ] @
Koliko god danasnji benzinci napredovali, ovo ne mogu da izvedu
[ vladd @ 08.03.2011. 10:37 ] @
Bice da mnogi "vozaci" ne mogu da izvedu ovu varijantu voznje, gde se odrzava optimaln brzina, i NE dodiruje kocnica.
A rezultat 38mpg i nije neki za padanje u nesvest, ima benzinaca, a i dizela i sa 60mpg...
Izmedju ostalog, i doticno vozilo je izuzetno daleko od "ekonomicnog" ili jos gore "stedljivog"..mislim da je isplatljivije pazariti garsonjeru ili stan u Londonu, Parizu ili cak u Beogradu
Poz
[ Nocni @ 08.03.2011. 10:55 ] @
A sto bi neko pokusavao tako da vozi... svi sleperi su ga pretekli... cak je ugasio i klimu i sve u autu samo da nebi trosio.
Sto ste zapeli toliko da dizeli malo trose kad to uopste nije tacno... Kad se kaze "potrosnja" onda se misli na potrosnju para iz novcanika... veliki servis za ovog audija A8 4.0 tdi sa filma je oko 1.500€ a tek eventualni kvarovi, koji su kod njega kao dobar dan, bolje da ne pricamo... Ovaj stari tip audija je 2004 godiste i ne moze se bas uzeti stan za njega... motor 4.0 tdi se pokazao kao veoma problematican... tako da ova prica o "benzincima koji ovo ne mogu da izvedu ma koliko napredovali" je veoma glupa...
U onim tabelama koje postavio @dlalic nema zadnje 3 godine ali i u 2008 ako pazljivije pogledate postoji negativni trend kupovine dizela u odnosu na benzinca... u zadnje 3 godine je to jos drasticno vise... Jedino UK koja je imala veoma mali procenat i USA koja prakticno nije ni imala dizele, imaju pozitivan trend...
Kad bi ova vasa prica od nekoliko procenata godisnje u korist dizela bila tacna, benzinci za koju godinu nebi ni postojali...
[Ovu poruku je menjao Nocni dana 08.03.2011. u 12:15 GMT+1]
[ jnk @ 08.03.2011. 11:16 ] @
Ovo je 4.2 tdi. Isto toliko su skupi i servisi za 4.2 fsi.
Nov audi 4.2 fsi je skuplji 1600 eur u startu od 4.2 tdi.
kombinovana potrošnja tdi-a je 7.6 a fsi-a 9.5. Ovo su zvanični podaci a u praksi je sigurno korist veća u korist dizela al ajde da to ne uzimamo u obzir. Ako prelaziš godišnje 50,000 km a ako uzmeš nov a8 podrazumeva se da ćeš toliko prelaziti, na eurodizel ti ode 4,598 eur, a za benzin ti ode 5,937 eur što je razlika 1,300 eur godišnje. Pri prodaji za 3 godine ćeš dizela prodati za bar 1,600 eur više nego benzinca što znači da ćeš za 3 godine uštedeti (1600 pri kupovini, 1600 pri prodaji i 3900 na gorivu)7,000 eur ako uzmeš dizela u odnosu na benzinca i sa dizelom ćeš ići 120 puta na pumpu dok ćeš sa benzincem ići 150 puta za 3 godine. Onom ko daje 100,000 eur za auto ovo verovatno nije mnogo bitno ali ako ćemo baš da budemo precizni razlike postoje...
[ Zarko Silic @ 08.03.2011. 11:17 ] @
Kod vozila sa vecom masom, najverovatnije ce po pitanju ekonomicnosti dizeli zadrzati svoju prednost.
Ono sto je novo i sto se pojavilo u poslednje 2 godine jesu malolitrazni turbo benzinski agregati. Jos uvek skupi, ali sa tendeciom pada cene koja ce, cim se malo omasovi proizvodnja, vrlo brzo dostici cenu postojecih dizel agregata. Jos uvek su skuplji.
Potrosnja im je vec priblizno ista. Za 160 ks, sasvim korektna:
@jnk,
Ovo nije 4.2 tdi nego 4.0 tdi kao sto sam i rekao ... evo premotaj film na 04:55 pa ces vidjeti.
Inace nevjerovatno ti je pogresna racunica... za dizela treba dati za to vrijeme nekoliko hiljada za popravke a tvoje proizvoljne ocjene tipa "dizela ces prodati 1.600 eura vise" ili "ici ces xxx puta na pumpu" su vise nego smijesne... Jesi li ti imao A8 4.0 tdi pa ovo pricas iz licnog iskustva?
[ jnk @ 08.03.2011. 11:27 ] @
Pa možda i jesu jer ćeš dizela prodati i za više od 1600 eur više u odnosu na benzinca. Prve tri godine ti je auto u garanciji tako da ništa nećeš dati na popravke niti će ih biti više nego na 4.2 fsi u prve tri godine.
[ jnk @ 08.03.2011. 11:37 ] @
A što se tiče odlazaka ne pumpu ta razlika u praksi može biti samo veća.
[ Nocni @ 08.03.2011. 11:37 ] @
^ Sve si pobrkao... ovaj auto sa filma je star 7 godina... i pricali smo o polovnom autu, niti postoji 4.0 tdi koji bi mogao biti u garanciji niti ga treba porediti sa 4.2 FSI jer je to noviji tip koji se nije ugradjivao u vozilo sa filma...
Mozda nisi u toku ali ovo je 2011 godina...
Pa pogledaj ovo sto je Zarko postavio za TSI-a... nije potrosnja glavna iako je mala... glavno je to sto ima 160 ks i sto je duplo brzi, tisi, ugladjeniji i bolji auto od dizela.
Nov audi 4.2 fsi je skuplji 1600 eur u startu od 4.2 tdi.
Ona moja računica je nevezana za postavljen klip već za novi a8, ne pratiš dovoljno.
Sam si citirao svoju najvecu glupost... a to je da je novi A8 4.2 fsi skuplji 1600 eura od 4.2 tdi ... Jesi li mozda cuo da kupac narucuje sta hoce od opreme i da se svaka stavka placa... a ti si ustanovio da je jedan skuplji od drugog 1.600€...
Kako ne shvatas da je problem sto kucas o necemu sto ne znas... Vjerujem da se nisi ni vozio u novom audiju A8 a ne da ti mozes da vrsis projekcije za koliko ce se moci on prodati za 3 godine i to sa preciznoscu od 1.000€... Razmisli malo i shvatices da je smijesno...
Razgovaramo o ovom autu:
Mada moram priznati da je razlika vrlo mala, u jeftinijim segmentima hoce da bude mnogo veca u korist benzinaca. Pretpostavljam da je to upravo zato sto ima dosta ljudi koji su voljni da plate dizel i vise u startu jer smatraju da ce imati ustede u eksploataciji. Ne zelim da ulazim u te racunice, jer i te kako zavise od mnogo individualnih faktora (konkretan tip motora, rezim upotrebe, itd...)
Sam odnos je mozda drugaciji u drugim trzistima, dakle - opet marketing. A i to sto Nocni kaze, svi ti automobili se prave "po narudzbini" i ni jedan nije 100% isti sto se opreme tice, pa je jurenje razlike od 1600 EUR za ovakav auto... ne tako relevantno.
Ono, to mu dodje razlika verovatno manja od grejaca za sediste :-)
Razlika je i dalje oko 150e/10000km u korist dizela.
Ako je cena odrzavanja novih auta slicna kao sto Zare kaze, a vozite i 30-40k km godisnje, dizel se opet isplati posle 3 god cak i u najskupljoj varijanti (razlika u ceni izmedju novog G6 dizel - benzinca je od 700e do 1700e).
Ko vozi vise, cao djaci :)
[ jnk @ 08.03.2011. 12:44 ] @
@Nocni: Mislio sam da bar tebi ne treba da objašnjavam šta znači početna cena i da a8 u startu dolazi sa istom opremom sa 4.2 tdi i sa 4.2 fsi. To što sporo kapiraš nije problem tu sam da objasnim, vidiš možda se nikad nisam vozio u a8 a opet mogu tebi koji jesi da objašnjavam osnovne stvari.
Ivan Dimkovic:
Pa opet, u Nemackoj su startne cene ovakve:
4.2 FSI Quattro --> 90.200 EUR sa porezom (75.798 EUR bez)
4.2 TDI Quattro --> 91.800 EUR sa porezom (77.142 EUR bez)
4.2L FSI Quattro --> 95.200 EUR sa porezom (80.000 EUR bez)
4.2L TDI Quattro --> 96.800 EUR sa porezom (81.344 EUR bez)
Meni je zanimljivo kako su dizeli dosta skuplji ovde nego u DE.
A8 4.2 FSI quattro 273/372 89,728
A8 4.2 TDI quattro 258/350 93,662
A8L 4.2 FSI quattro 273/372 95,458
A8L 4.2 TDI quattro 258/350 99,405
[ jnk @ 08.03.2011. 12:57 ] @
Pogrešno sam gledao cenovnik i kod nas je dizel skuplji za skoro 4,000 eur što se tačno anulira kroz 3 godine i 150k km uštede na gorivu(po onoj računici 3900 eur). Znači opet si u plusu jer ti auto više vredi kao polovan i manje vremena si proveo na pumpi.
[ Tyler Durden @ 08.03.2011. 13:02 ] @
Ali si zato bio brz da nekome drugom kazes kako sporo kapira?
[ stewuss je @ 08.03.2011. 13:10 ] @
Ja sam nedavno prvi put uzeo dizela i to posle benzina + lpg. Mislim da ako se neko iole udubljivao u ovu tematiku, mogao je samo da izvede subjektivan zakljucak.
Moj primer:
Hocu da kupim Alfu 156 2003.+ god. - OK
Mogu da platim registraciju za 1.9JTD i 1.8JTS. - OK
Na osnovu iskustava iz okruzenja i foruma, mogu da platim odrzavanje JTD motora i JTS motora. - OK
Mogu da priustim sebi normalnu voznju sa JTD motorom, mozda bih i mogao sa JTS ali ne istu kao sa JTD. Blizu je cena tako da - skoro pa OK.
Sa gasom nisam vise hteo da se bakcem (da kucnem u drvo, nikad sa njim nisam imao problema sa instalacijom, osim sa kvalitetom gasa).
Bas sam se dvoumio izmedju ta dva motora, s tim da dizel nikako nema zvuk kao benzinac (opet subjektivno).
Ono sto je prelomilo u korist dizela je bio odgovor vlasnika kola sa doticnim motorima na pitanje: "A kako podnosi nas dizel/benzin?"
Za dizel sam dobijao odgovore tipa "sipaj gorivo na toj i toj pumpi, vozi ga kao benzinca i neces imati problema", dok je za benzince odgovor pocinjao sa "Paaa....". Malo sam jos istrazivao i cuo da nije bas sjajna situacija sa JTS-om i nasim benzinom.
My 2c.
Pozdrav
[ jnk @ 08.03.2011. 13:17 ] @
tyler: interesantno da vidiš da sam ja njemu rekao da sporo kapira a čovek meni 2x reče da lupam gluposti.
[ Java Beograd @ 08.03.2011. 13:31 ] @
Posle 4 benzinaca (od kojeg sam svakog vozio više godina) kupio sam dizela 1.9 JTD i jedno je sigurno: ne vraćam se benzincima !
[ Nocni @ 08.03.2011. 13:38 ] @
@jnk,
Nisam ti ja rekao da su to sto govoris gluposti jer si pobrkao koji je jeftiniji a koji skuplji... Taj cjenovnik sa kojim raspolazes nista ti ne znaci... taj audi u osnovnoj verziji prakticno ne postoji... gume su za taj auto 3.000 €... Nije vazno sto si ranije rekao da je benzinac skuplji a sada si rekao da je dizel skuplji... glavni problem je sto ti projektujes koliko ce se on moci prodati za 3 godine sa preciznoscu od 1.000€ !
Ja mislim da to sto ti tvrdis da mozes, ne moze ni direktor prodaje audija sa svojim timom da sracuna... i nije problem sto si pogrijesio nego sto si prilicno zadrt...
btw. garancija ne pokriva kvarove nastale zbog loseg goriva i jos niz drugih stvari... redovan servis, koji se placa u garanciji, nije isti kod benzinca i kod dizela... kad je u pitanju garancija uvijek su na tapetu ona "sitna slova" kojih najvise ima u polisama kasko osiguranja a nema ih u ovim tvojim racunicama...
Pazi ja nisam tvrdio da je bolje kupiti A8 benzinca nego dizela... samo sam rekao da ovi tvoji argumenti i pogresne racunice nisu razlog zasto bi se neko opredijelio za jednu ili drugu opciju...
Kod novih vozila te klase bitnije su druge stvari vezane za samu opremu unutrasnjosti od toga je li u pitanju dizel ili benzinac... ne zaboravi da su to vozila za daleka putovanja i bitnije su performanse na autoputu nego sama potrosnja kako je ti shvatas... Rucak moze da kosta 30 eura a moze i 300... sta je bolje?
[ Tyler Durden @ 08.03.2011. 13:57 ] @
Citat:
jnk: tyler: interesantno da vidiš da sam ja njemu rekao da sporo kapira a čovek meni 2x reče da lupam gluposti.
U pravu si ;)
Ali da ne oftopikujem dalje, citava prica na ovoj temi se moze sazeti u jednu stavku. Dizeli se kupuju samo zbog ekonomicnosti, jel tako?
Ovo nije upuceno samo tebi, vec svima.
[ stewuss je @ 08.03.2011. 14:07 ] @
@Tyler Durden
Najcesce da, ako pod ekonomicnoscu posmatras koliko para te kosta 1 km u gorivu.
Ja sam, u mom slucaju, imao na umu malo drugaciju ekonomicnost.
Pozdrav
[ vladd @ 08.03.2011. 14:10 ] @
Upravo tako, i da se ne zanosimo poredjenjima raznim, balkanska "bolja" kupoina ima posebnu pozadinu, sto bi strucno rekli background
Za ale sa 6, 8 i 12 cilindara, nije nepoznanica da se ponekad iskljuci odredjen broj cilindara, zarad manje snage i manje potrosnje, ne rade oni bas u svakom rezimu sa "full throttle"
Nije poenta, najvaznija, u maloj potrosnji goriva(ako sam razumeo, nema medju nama pasioniranih ekologa), vec u maloj potrosnji novca.
Izmedju ovih tdi tfsi i kojekakvih ttssii, izabrao bih stancic na Monmartru
A sto se dizela tice, zavrsavaju se vremena sipanja loz ulja, i zamene delova kada otpadnu...drugi je algoritam troskova, i bas bi voleo da se obracuna "prodajna" polovnjacka "razlika" sa recimo cenom DPF filtra...koji je taman za zamenu kod "balkanskih" polovnjaka..
Ili pricamo o dizelima iz '80-ih, pa malo skakucemo u proslost, kada je zgodno, a malo dijagrame iz buducnosti, kada je jos zgodnije.
Poz
[ DrJekyll @ 08.03.2011. 14:23 ] @
^^
Citat:
The big question is, if you could get 65 mpg on an old Buick, or 115 mpg on a Fiesta, why aren't there a bunch of them on the road today?
Technical problems and probably less interest when gas was around 20 cents a gallon hampered development, Taylor said.
[ Zarko Silic @ 08.03.2011. 14:28 ] @
Broj prodatih audia A8 uticu na statistiku "dizelas vs benzinac" kao prdez u kosmosu na planetarna kretanja nebeskih tela. Da su svi oni odreda dizelasi ili da su svi oni odreda benzinci procentualni odnos se ne bo promenio ni na cetvrtoj decimali.
Najveci uticaj na statisticke podatke imaju vozila u srednjoj i nizoj klasi kakvih je i najvise u prometu. Oni su ti koji diktiraju statistikom, i kakva ce ona biti zavisi iskljucivo od malolitraznih agregata.
KaO sto sam spomenuo, posledica pada popularnosti benzinaca u poslednjoj dekadi, jeste nezainteresovanost proizvodjaca da naprave bolji i ekonomicniji agregat. Tek sada, u poslednjih par godina se nesto kao bude, a bude se jer to moraju hteli, ili nehteli.
Potreba za hibridnim vozilima sve je veca i koliko vidimo, za manje od deset godina, nije tesko pretpostaviti, automobilska industrija izgledace sasvim drugacije nego sto izgleda danas.
Da bi hibridi mogli biti uportebljivi i da bi uopste imali smisao postojanja prvo sto ne smaju biti slabiji od postojecih, ili bar ne mnogo slabiji pa je to jedan od glavnih razloga budjenja, neko ce reci reinkarnacije, benzinskih dinosaurusa.
Ja ne znam koliko je sira javnost upoznata sa ovom sto se desava, ali ovi novi malolitrazni benzinski agregati potpomognuti dvorednim turbinama, osima naziva, nemaju nikakve slicnosti sa samo 5 godina starijom bracom pa bi temi umesto ovog naslova mozda bio prikladniji
"Dokle ce kod nas biti popularniji dizelisi"
i ne samo kod nas, vec uopste.
Ili mozda "Zasto su kod nas toliko popularni dizeli kada su u pitanju polovni krsevi"
Sasvim sam siguran da je novi malolitrazni benzinac ispred svog suborca dizelasa. U svim parametrima odreda; racunajuci tu i "niski start" od 1500 obrtaja.
[Ovu poruku je menjao zarsilic dana 08.03.2011. u 17:45 GMT+1]
[ su27killeryu @ 08.03.2011. 15:21 ] @
jnk: "su27: nije sporiji već u toj specifičnoj situaciji(4ta protiv 6te brzine pri 80km/h) tdi će lakše preteći auto na magistrili. već preko 90-95 će benzinac otići."
to je prilicno glupavo poredjenje, isto kao sto dizel bolje ubrzava prvom nego formula 1 sestom sa 20 km/h...a na 80 km/h sigurno je mnogo prirodnije cetvrtom voziti benzinca nego dizela koji cetvrtom ide max 150-160 km/h dok benzinac ide blizu 200(govorim za prosjecni auto)
[ vladd @ 08.03.2011. 16:06 ] @
To je besmislena marketinska trik prica da se potencira moc veceg obrtnog momenta, sto u realnosti nema veze sa mozgom, ako neko hoce da glumi automatika sa manuelnim menjacem, neka kupi vozilo sa automatskim menjacem, poslednjih godina uopste nisu retkost.
Ocigledno je da su poredjenja, u najvecoj meri, nesuvisla, a takodje je lazna dilema sta je bolje ovo ili ono, auto industrija je koncipirana da "pobedi" potrosaca, a ne konkurenta, ili navodnog konkurenta na trzistu.
To sto, poslednjih godina, poslednju deceniju, srecemo vozila koja su nize klase, a poseduju stotine kilovata, samo je pokazatelj kontroverzi i lutanja auto industrije, koja mora da ostane magija broj 1 , zarad profita.
Sa jedne strane stotine ks, sa druge strane lazna briga o zelenilu i mrtvim dinosaurusima, i nudjenje nekakve "ustede" u trosenju goriva, a na drugoj strani, prosipa se novac punim zamahom, nudi se lazan konfor i besomucne kolicine reciklirane plastike..za neopravdano velike svote novca. Prodaje se imidz, trend i marketing..
Cak se upetljava i nekakva "nauka", koja "poboljsava" motore, ili elektroniku, koja za vozilo kosta nesto manje nego za avion..
A zasto su dizeli popularniji, nema tehnickog razloga....
Ja ne znam koliko je sira javnost upoznata sa ovom sto se desava, ali ovi novi malolitrazni benzinski agregati potpomognuti dvorednim turbinama, osima naziva, nemaju nikakve slicnosti sa samo 5 godina starijom bracom pa bi temi umesto ovog naslova mozda bio prikladniji
"Dokle ce kod nas biti popularniji dizelisi"
i ne samo kod nas, vec uopste.
Ili mozda "Zasto su kod nas toliko popularni dizeli kada su u pitanju polovni krsevi"
Sasvim sam siguran da je novi malolitrazni benzinac ispred svog suborca dizelasa. U svim parametrima odreda; racunajuci tu i "niski start" od 1500 obrtaja.
U pravu si... mora dosta toga da se uci iznova sto se motora tice... Italijani kazu da je tehnologija novih turbo benzinaca veca revolucija nego kada je primjenjena comon rail tehnika na dizele...
Kad posmatramo tu novu multi air tehniku koja je primjenjena na alfi mito onda zaista ima nevjerovatne rezultate...
Motor sa 1360 kubika ima 170 konja i 250 Nm pri 2.500 obrtaja a trosi 6 litara benzina i pri tom zadovoljava euro 5 normu... Jos je to prvi motor koji ce tek da se razvija kao nekadasnji CR.
Bice problem kod nepismenih magaraca na tehnickom pregledu kad kazu "greskom ti je upisana jedinica u saobracajnu ovo je 1,3 70 konja a ne 170"
Ovo sto vladd kaze isto je tacno... potroseno je stotine milona eura na napredak ovih motora... vjerovatno je bolje da je to ulozeno u nekakva medicinska istrazivanja i sl.
[ HoT_Steppa @ 08.03.2011. 18:32 ] @
Citat:
cena odrzavanja "danasnjih" dizelasa nije veca od cene odrzavanja "danasnjih" benzinaca, bar kada su cenovni razredi pojedinih modela uskladjeni.
Cena atmosferskog benzinca da bude ista kao nekog CR dizela?!? Ili mislis samo na redovan servis a ne i na zamenu svega sto moze da pocrka na dizelu koji se uvozi kod nas posle 300 000km eksploatacije?
[ Nocni @ 08.03.2011. 19:02 ] @
^Mislio je na turbo i biturbo nove malolitrazne benzince... mada, i oni su manje zahtjevni nego dizeli pogotovo kad oba predju vecu kilometrazu...
Sto se atmosverskih motora tice oni su najmanje zahtjevni sto se tice odrzavanja i prelaze ogromne kilometraze bez ikakvih kvariova... nemaju ni turbinu ni pola drugih stvari koje imaju savremeni dizeli, nemaju nikakve pritiske na strani goriva niti na strani vazduha pa su veoma malo podlozni kvarovima...
Postoje odavno i vise vrsta atmosverskih benzinaca koji imaju razne sisteme upravljanja bregastim i dosta vecu snagu i momenat a bez pomoci turbine...
Za nase uslove eksploatacije i relativno mali standard mozda su atmosverski benzinci manje kubikaze i najbolji izbor. Ovo vazi za one vozace koji nisu pretjerano zahtjevni sto se tice snage i ko nece da posjecuje cesto majstore... a to naravno niko i ne zeli...
[ goat @ 08.03.2011. 19:23 ] @
biće zanimljiva utrka CR dizela i malolitražnih natpunjenih benzinskih motora (bilo kompresorom ili turbinom ili u najboljem slučaju kombinacijom predhodno navedenih)
bojim se, mada sam siguran u to, da se to ovde neće mnogo osetiti-primetiti...
postoje dve grupe ljudi koji preferiraju dizele:
1. navike su čudo, a inertnost umova je ovde velika... što rekoše ljudi, u svojim predhodnim postovima, navika, .... ostalo ljudima u glavi da je dizel ekonomičan, da nema svećice i kablove, da nema razvodnui kapu, da manje troši i to jeftinije gorivo, da je sistem sipaj gorivo i vozi i to iz vremena kada je pandan dizelu bio atmosferski benzinac sa (obično razdrndanim) karburatorom...
... a svakom dotičnom je u glavi da je osnovni (jedini) trošak gorivo... kakvi filteri, kakav servis, vozi se isključivo sa upaljenom lampicom za gorivo.... ako uštedi 1000Din kada ide u tazbinu 500km daleku on bude presrećan, a što tamo ide jednom u godini, to nije bitno... bitno je da se "istegne" za npr. 1000E više za turbodizela jer će se voziti kao u "metku za manje para"....
2. oni koji dosta prelaze, a ne zarađuju nešto posebno (99% nih ovde) pa im je putni trošak bitan...
mada su ovi pod "2" minorna grupa u odnosu na grupu "1"... mada u zbiru grupa "1" i grupa "2" u mnogome nadmašuje ostale grupe kojima buka, skupi servisi, više cene dizelaša smeta i ne odlučuju se za njih
PS. siguran sam u to da svako ko kaže "no more benzinac" posle uskakanja u neki polovan JTD ili TDi ili CDi ili... je to da je pre dizela vozio krš a ne "benzinca"
[ AstralPro @ 08.03.2011. 19:48 ] @
Ovde svi vecaju dali je je ekonomicnije /100 km 7.5l evrodizela sa JTD motorom ili 10l plina sa nekom vektorm B 1.8. jer to je prosek vozila forumasa.
Da li ga je za 5 godina izaslo jeftinije odrzavanje Stila jtd ili kolegine Vectre na plin.
Jer ne znam da se prodalo vise od 20 alfi mito 1.4 t od 170 konja koja trosi 6l kod nas, a niti nesto mnogo VW-a sa tfsi motorima da bi se moglo nesto uporediti na tu temu. To ce biti kod nas za jedno 5 godina.
Do tad su popularniji dizeli jer su jos uvek malo ekonnomicniji /km, bolje se prodaju i manje gube cenu.
[ DrJekyll @ 08.03.2011. 20:55 ] @
Citat:
Jer ne znam da se prodalo vise od 20 alfi mito 1.4 t od 170 konja koja trosi 6l kod nas, a niti nesto mnogo VW-a sa tfsi motorima da bi se moglo nesto uporediti na tu temu. To ce biti kod nas za jedno 5 godina.
Do tad su popularniji dizeli jer su jos uvek malo ekonnomicniji /km, bolje se prodaju i manje gube cenu.
+1
[ Nocni @ 08.03.2011. 21:11 ] @
^Nece bas tako jednostavno biti voziti dizela jos samo malo da ostaraju ovi koji su na putevima... Pored standadnih kvarova i "ekologija" je prisutna... DPF filter od pasata je 1.800 eura novi, jedna simensova dizna za isto vozilo je 600 i kusur eura, plivajuce zamajce i jos 20-setak djelova koji redovno otkazuju necemo pominjati ali bice igranke i bice materijala za ovu vasu racunicu i proizvoljne ocjene "dizeli su konomicniji"...
[ Ivan Dimkovic @ 08.03.2011. 21:52 ] @
Citat:
goat
1. navike su čudo, a inertnost umova je ovde velika... što rekoše ljudi, u svojim predhodnim postovima, navika, .... ostalo ljudima u glavi da je dizel ekonomičan, da nema svećice i kablove, da nema razvodnui kapu, da manje troši i to jeftinije gorivo, da je sistem sipaj gorivo i vozi i to iz vremena kada je pandan dizelu bio atmosferski benzinac sa (obično razdrndanim) karburatorom...
Pa pazi, promena ce se desiti kada neka kriticna masa ljudi krenu da imaju problema sa najmodernijim dizelima.
Jos kad drzava pritegne oko ekologije...
Tada ce se stav promenuti, jer kad neko bude bio odran, taj ce da pomene to sirem krugu ljudi - samo je potrebno da se stvori kriticna masa odranih :-)
[ jnk @ 09.03.2011. 01:00 ] @
Pa stručnjaci pišite mail auto kompanijama da srljaju u propast kada njihovi dizeli budu počeli da se kvare. Dizeli sa direktnim ubrizgavanjem postoje već skoro 20 godina i eto baš su se sad dosetili da prave generacije koje su po vama malo bolje od juga. A ne setiste se da pomenete probleme sa benzincima koji imaju direktno ubrizgavanje i kako reaguje recimo 1.2 tsi na naše gorivo ili problem stvaranja čađi u usisnim ventilima kod dosta benzinskih motora sa direktnim ubrizgavanjem?
Svaki motori imaju svojih mana ali nijedne nisu tolike da auto kuće treba da se zabrinu sa opstanak a ta priča da će ljudi konačlno ukapirati da su benzinci zakon kada počnu da im se kvare ovi najnoviji dizeli mi je u krajnju ruku neozbiljna.
U Srbiji se garancija priznaje ako se koristi naše gorivo, ne znam kako je u CG.
[ Nocni @ 09.03.2011. 09:36 ] @
Citat:
jnk: Pa stručnjaci pišite mail auto kompanijama da srljaju u propast kada njihovi dizeli budu počeli da se kvare.
...
Svaki motori imaju svojih mana ali nijedne nisu tolike da auto kuće treba da se zabrinu sa opstanak ...
Ovo pezorativno "strucnjaci" je nepotrebno... Kakve veze imaju "auto kuce koje trebaju da se zabrinu" ili "srljanje u propast autokompanija" o kojem pricas, otkud ti to i ko je uopste govorio o tome...
Sta briga neku fabriku sto ce tebi nesto da se pokvari na razdrndanom dizelu koji je presao 300.000.
[ vladd @ 09.03.2011. 09:37 ] @
Pricas irelevantne stvari, nesto kao da je tako, onako kako si ti zakljucio.
Ozbiljni auto prevoznici imaju drugaciji pristup od pojedinaca. Zavisno od troskova, organizuju prevoz, servis, tip vozila, tip goriva..
Pa cak i rent-a -car firme, ne kompanije, na kupovinu vise komada vozila, dobijaju popuste, kakve pojedinac ne moze da zamisli.
Vece kompanije imaju svoje servise, i svoje nabavke, plus su oslobodjeni marzi i poreza.
I naravno, naplacuju svaki predjeni kilometar transporta.
Pojedincu je sve to trosak, od nabavke vozila, servisa, nabavke delova, kupovine goriva...i ne vidim nikakvu logiku, da se zaba napreze i dize nogu za potkovicu, kakve veze ima "logika" velikog prevoznika sa pojedincem?
Veliki prevoznici ili voze dizele ili voze na plin, ali i prevoze ogromne terete. prelaze velike kilometraze, naprezu motore.
To sada treba da poredimo sa nekim knjigovodjom, koji je kupio dizela zarad "ustede, da bi isao svaki dan na posao, ili poljoprivrednika, koji ce da otabana do pijace pun gepek, a kod kuce da nalije beneficiranu traktorsku naftu, koju je stekao nekom potvrdicom o povrsini oranice...
Poz
[ Nebojsa Milanovic @ 09.03.2011. 09:50 ] @
jnk, gde si video nekakve probleme sa čađi kod TSI motora?
[ cozmo_im @ 09.03.2011. 09:58 ] @
Kod burazera u servisu ima puno problema sa diznama na 1.4 TSI zbog naseg goriva.
Mislim nije to nista spec, bude povecana potrosnja malo i nemiran je ler gas.
Jako cesto dolaze i glanc novi s tim problemom, cim odvozaju 2000-3000km kod nas (variranje ler gasa).
1.2 TSI jos ne radi tamo ali je verovatno ista stavka.
Dosta korisnika Yeti-a ima problem bas sa tim i 50% se resava softverom ali ne u potpunosti.
Sto se tice same voznje, nema gresaka, samo je problem ler gas.
[ Nebojsa Milanovic @ 09.03.2011. 10:04 ] @
TSI motori moraju da idu na Eurogorivo, a svima osim 2,0 TSI i 1,4 TSI twin 95 Euro oktana je dovoljno.
Sa tim gorivom ne bi trebalo da bude nikakvih problema.
btw, realno me čudi kako su dozvolili da se običan BMB uopšte koristi.
[ jnk @ 09.03.2011. 10:13 ] @
@nocni
Citat:
Ivan Dimkovic: Pa pazi, promena ce se desiti kada neka kriticna masa ljudi krenu da imaju problema sa najmodernijim dizelima.
Ja sam ovo razumeo da je ta promena da će ljudi manje kupovati dizele i fabrike će se naći u problemu.
@vladd pod auto kompanije mislim fabrike automobila, loše sam se izrazio.
@nebojsa 1.2 tsi ima problem sa neravnomernim radom na leru kad je hladan. Problem se većinski rešava apdejtovanjem mape i korišćenjem euro premium goriva mada i u Britaniji ima ljudi sa problemima tako da nije samo gorivo u pitanju. Problem u vezi čađa je najizraženiji kod audija rs4 i njegovog 4.2 fsi motora, takođe javlja se i na 2.0 tfsi ali u manjoj meri, kod rs4orke izgubi preko 20% snage a čišćenje je vrlo skupo kada je van garancije(sad su svi van garancije).
[ cozmo_im @ 09.03.2011. 11:08 ] @
Citat:
[url=/p2828435]btw, realno me čudi kako su dozvolili da se običan BMB uopšte koristi.
A koje pa imas u vecini u Srbiji:)))))
Problem ce se verovatno resiti sam od sebe kad bude bilo jos kvalitetnijeg goriva.
[ vilil1 @ 09.03.2011. 11:14 ] @
Citat:
Nocni: Sta briga neku fabriku sto ce tebi nesto da se pokvari na razdrndanom dizelu koji je presao 300.000.
Razdrndan dizel sa 300.000?! Redovno odrzavan dizel ili ne? Kakva je situacija sa benzincima koji su presli 300.000km?
[ Zarko Silic @ 09.03.2011. 14:54 ] @
Sa benzincima koji su presli 300.000 km situacija je jos gora. Nisam siguran da takvih benzinaca uopste i ima, ili su toliko retki da se ni ne spominju.
Kod dizelasa je 300.000 kao dobar dan. Retko koji je presao manje.
Problemi koji napadaju TSI motore su problemi decijih bolesti i oni ce biti vremenom otklonjeni. Slicno se dogadjalo i u vreme prvih godina proizvodnje savremenih dizelasa.
@jnk,
razmislio sam o onom "fenomenu" starta sa niskim obrtajima TDI vs TFSI.
Pazi ako je taj motor TDI od 131 ks tunovan, onda TFSI na tih 1600 do 2300 ne moze da mu pridje i to je razumljivo.
Ne retko sam na ovim TDI agregatima dizao obrtni momenat preko 400 Nm sto je ipak, ogromna razlika u udnosu na 250 koliko je kod TFSIa.
Da ne spominjem neke posebne verzije TDIa (ARL) sa preko 300 ks i preko 500 Nm.
Redovna verzija TDI 130 ks ne bi smela biti bolja od TFSIa ni u jednom segmentu. U odredjenim ravnima su podjednaki a kada se taj rezim predje TFSI je nedostizan. Govorimo o Golfovima.
[ Nocni @ 09.03.2011. 17:00 ] @
^OK ali sta se desava kada nasviras TFSI-a
BTW. benzinci mogu da predju po milion ili vise kilometara ako su visokoturazni... da ne kacim sad onu reklamu za mobil1 kad su mercedesa vozili na valjcima milion km...
Audi isto, recimo V8 ili V6 svaki moze milion... sigurno barem duplo su dugotrajniji od dizela
Zadnjih 5 godina nisam vidio starog A8 4.2 da je presao ispod 500.000
[Ovu poruku je menjao Nocni dana 09.03.2011. u 18:25 GMT+1]
[ jnk @ 09.03.2011. 17:15 ] @
zarsilic: ima malo veze i što je kod tfsi-a u pitanju šesta brzina i 80 km/h(dsg u pitanju) a kod tdi-a četvrta(od 5) što je vrlo neravnopravan položaj a ovu sitaciju sam pomenuo jer tako vozim na ibarskoj.
Što se tiče tjuniranja, probao sam se sa saab-om 9-3 1.9 jtd(oznaka tid kod saaba) od 150 ks koji je tjuniran na oko 190-200 ks(hibridna turbina, front mounted intercooler i još koja sitnica) i tu smo od 80 do 150 obojica iz 4. brzine, potpuno jednaki i tek posle 150 ja krećem da odmičem. Kada krenem ja iz treće on iz četvrte onda mu odmaknem odmah. Moraš priznati da je solidno impresivan rezultat međuubrzanja za dizela koji je 200 kg teži. naravno kad krećemo od nule nema šta da traži.
[ Wi-Fi @ 09.03.2011. 17:32 ] @
^^ Hehe A pre Mercedesa i E30 325i, isto milion, ali milja
[ Zarko Silic @ 09.03.2011. 18:12 ] @
Citat:
Nocni: Zadnjih 5 godina nisam vidio starog A8 4.2 da je presao ispod 500.000
Ko o cemu, baba o ustipcima,
Na koji nacin takvi automobili ulaze u statistiku "dizel vs benzin"? Svojim brojem u prometu sigurno ne.
Malolitrazni benzici u vozilima srednje i nize klase, poput motora od oko 1,6L i kojih u biti, ima najvise, daleko manje prelaze od svoje subrace dizelasa. Bar duplo.
300.000 km je za nih retkost dok je za ove druge, normalna pojava.
[ Nocni @ 09.03.2011. 18:22 ] @
Ovo je 5-6 puta po 300.000... pa valjda moze i 320 barem milion... a prakticno su isti kvalitet... svaki mali fajer fiat ili stari golf gti 8 ventila ce da ide 500.000... tojota isto, honda isto...
[Ovu poruku je menjao Nocni dana 09.03.2011. u 19:33 GMT+1]
[ Zarko Silic @ 09.03.2011. 18:35 ] @
To je test sa opitnog stola u laboratiriskim uslovima.
Gde ce nam biti kraj ako pocnem da redjam koliko dizelasi mogu preci (bez spomonjanja kamiona i autobusa)
Na primer ovaj je iz 1981. godine
Koliko samo takvih ima!
Po izdrzljivosti i dugotrajnosi i broju predjenih kilometara benzici nemaji sanse za poredjenje.
Medjutim, nije to tema, tema je popularnost jednih, odnosno drugih. Ocigledno da su "benzinci" poslednjih 20 godina spavali.
P.S. Ti mali FIRE Fiati koji bi to i mogli, odavno se ne proizvode. Ovi "novi" koji samo glume "FIRE", daleko su od ove kilometraze.
[ Nocni @ 09.03.2011. 18:40 ] @
Nisi u pravu... uzmi od iste fabrike... uzmi golfa 2 gti i uzmi dizela... znas li mozda nekog dizela a da mu nije otvaran i radjen motor? A znas li nekog da je radio generalnu na golfu gti?
Cak i ne mora gti moze i obican 1.8 benzinac...
Uzeo sam ga za primjer jer svako poznaje nekog ko je radio generalnu na dizelu...
P.S. Voznja po Vojvodini je skoro kao na valjcima
[ Nebojsa Milanovic @ 09.03.2011. 18:45 ] @
jnk, ti voziš 2,0 TSI?
Ako je tako, nejasno mi je kako o bilo kom dizelu uopšte razmišljaš...;) (i to nevezano od tipa menjača)
Ako nekada neki dizel i uspe da mu se približi, to samo znači da je to režim gde je taj dizel upao u špic momenta, ali pošto mu taj špic režim vrlo kratko traje, bilo kakvo poređenje i pre i posle tog špica nije umesno. A to u rezultanti pravi ogromnu razliku.
[ goat @ 09.03.2011. 19:20 ] @
dizel motor je termodinamički rasterećeniji u odnosu na benzinca i to stoji kao što je 1+1=2.... stoji i to da ima manju specifičnu potrošnju od benzinca...
.... to su stvari koje opravdano popularišu dizel motor i daju mu prednost nad benzincom.... svaki dizel (pa i onaj starije generacije) će nadživeti sebi sličan benzinac (sličan po radnoj zapremini, snazi, i uslovima eksploatacije) i isti po proizvožaču (nečiji dizeli po kilometraži ne mogu prići ponekim benzinskim motrima tojote, nisana, honde u opsegu zapremina od 1.3l do 2l)
.... međutim... nisu mi jasni "likovi" koji gube glavu za dizelom, a godišnje prelaze 5-15kkm, a takvih je veliki procenat... možda celih 70% .... a tek oni koji malo prelaze a kupuju polovnog dizela... e ti su mi tek nerazumljivi...
[ Zarko Silic @ 09.03.2011. 19:48 ] @
Citat:
Nocni: Nisi u pravu... uzmi od iste fabrike... uzmi golfa 2 gti i uzmi dizela... znas li mozda nekog dizela a da mu nije otvaran i radjen motor? A znas li nekog da je radio generalnu na golfu gti?
Sta nisam u pravu? Pa ti neprestalno spominjes predizelsku eru kao referencu za dokazivanje kvaliteta. Ponavljam, dizel agregati svoju expanziju dozivljavaju u poslednji 15 godina gde sticu znacajnu prednost, i kako statistike pokazuju, postaju briojniji i popularniji.
Ovo su cinjenice.
Da je prednost kojim slucajem bila na strani benzinaca, pre svega mislim na tehnicku prednost, statisika ne bi izgledala ovako. To je valda jasno.
Nema tu nikakvog mesta za teoriju navike. Statistika je u Evropi, ne u Srbiji, a koliko mi je poznato Evropa nije imala sankcije .
Citat:
goat: a tek oni koji malo prelaze a kupuju polovnog dizela... e ti su mi tek nerazumljivi... :)
Kako nije?
Mnogo su vise nejasni oni koji malo prelaze, a kupuju novog i skupog dizela, ako uopste nesto treba da bude nejasno.
Jeftini dizel se danas kupuje za relativno male pare. Razlika u ceni nije velika, ako uopste i postoji. Za neveliku razliku u ceni kupac se odlucuje za dizelasa jer ga ne zanima sto je ovaj benzinac mozda i bolji i ocuvaniji, jer kako racuna, ionako nece potrositi ni jednog ni drugog, pa bar da se jeftinije voza.
Tako otprilike razmisljaju. A, u tome ima i istine: dizelasi su u uslovima gradske voznje realno ekonomicniji, a o performansama da se i ne prica. Tesko da bilo koji atmosferski benzinac moze da parira turbodizelu.
P.S. @Nocni,
ako vec volis da poredis onda za primer uporedi jedan Golf 4 1,6 benzinac od 105 ks sa dizelskim pandanom TDI od 101 KS pa ces i sam zakljuciti u cemu je fora, a cena im skoro ista.
[ jnk @ 09.03.2011. 19:48 ] @
nebojsa: 2.0 tfsi koga je kasnije nasledio 2.0 tsi(nisu velike razlike ali ih ima). Ma ne znam što se tolko uvatili za to poređenje ja sam to naveo samo kao jednu sitnicu koju sam zapazio kada vozim po magistrali naravno da nije merodavna ali to je nešto što zapažam ja kao krajnji vozač što mi je recimo plus na dizelu u odnosu na tfsi. upravo taj špic o kome govoriš na tim obrtajima mi je dovoljan da nekog preteknem dok sa benzincem moram da šaltam par brzina što je celu sekundu posla duže. I što je najgore ja poredim tdi-a sa tfsiem od 200 ks pa bih izabrao tfsi, ali kada bih ga poredio sa 1.6 fsi ili 2.0 fsi uvek bih pre vozio dizela(čak i da zanemarim potrošnju goriva). Između bmwa 330d i 330i bih opet uzeo dizel, dok bih između 335i i 335d već dobro razmislio
[ Milojkovic @ 09.03.2011. 20:10 ] @
Citat:
Nocni: Nisi u pravu... uzmi od iste fabrike... uzmi golfa 2 gti i uzmi dizela... znas li mozda nekog dizela a da mu nije otvaran i radjen motor? A znas li nekog da je radio generalnu na golfu gti?
Cak i ne mora gti moze i obican 1.8 benzinac...
Uzeo sam ga za primjer jer svako poznaje nekog ko je radio generalnu na dizelu...
P.S. Voznja po Vojvodini je skoro kao na valjcima :D
Ja sam radio generalnu na mom Gti KR 1.8 16 V K jetronic . Uzeo sam ga samo zbog perfektne karoserije bez ijedne tackice i bolesno lepe crne emtalik boje .Auo je bio u fulu 3V ( klima, elelktro Recaro sedista,siber , maglenke, duboki branik , podizaci stakala , klima, VDo dodatni satovi, bilstajn amortizeri, ajbah opruge, ate buseni diskovi dakle ludilo... ali je motor bio los.
Dakle blok je dobio opak ajnzac i nije mi jasno kako je neko tako bolesno mogao cuvati karoseriju a unistiti motor i menjac pa sam ga razbusio ,sve sam popakovao novo i posle toga nije vise bilo problema....sa motorom ali sam zato pride unistio tri menjaca i otkinuo ih od zivota.Kako je taj auto isao to nije bilo normalno.dakle u svakoj brzini ulece u blokadu.Menjac je bio kratak i zato sam voleo da ga mlatim po krivinama i da mu kidam dusu.Ne mozes mu nista dakle samo ga tuci po gasu i sipaj.Ulje sam mu menjao na 5000 sintetika ( 10-60).
[ Ivan Dimkovic @ 09.03.2011. 20:11 ] @
Citat:
jnk
Ja sam ovo razumeo da je ta promena da će ljudi manje kupovati dizele i fabrike će se naći u problemu.
Pogresno si razumeo.
Moj post se odnosio na neke ideje koje su vazile za stare dizele - tipa da mozes da ga vozis par stotina hiljada km bez odrzavanja i da je motor jak k'o zemlja bez previse komplikovanih delova koji mogu da vrisnu.
Novi dizeli su podjednako skupi za odrzavanje kao moderni benzinci jer su i jedni i drugi komplikovani motori sa gomilom skupih stvari koje mogu da crknu - pogotovu kada se u njih sipa djubre od goriva.
Zapravo, najbolja usteda koju neko tu moze da napravi je... redovno odrzavanje i kvalitetno gorivo.
^
Sve ovo je striktno za Srbiju... Na "zapadu" (ne USA) je pitanje kupovine dizel. vs. benzinac prosto pitanje isplativosti a ne navika/predrasuda... Stavis stvari na papir, pa vidis da li ti se dizel vise isplati od benzinca - sa napomenom da nije dizel svuda jeftiniji od benzina... malo ko je zabrinut za to kako ce mu motor izgledati na 200 hiljada km posto ce do tada auto biti prodat.
BTW, mene licno nervira samo jedna stvar kod dizela... O kome god modelu da se radi, posle par godina pocinje da se cuje onaj dizel "clatter" zvuk koji se meni licno bar ne svidja (auto mi zvuci kao kamion)... ne znam zasto se to desava, ali definitivno jeste nesto sto sam do sada mogao da ustanovim... Mercedes, BMW, Audi nebitno... modeli iz 2006-7 vec sada pocinju da se "cuju" :(
E da, i jos jedna stvar... Iz marketinskih razloga auto proizvodjaci uvek forsiraju benzinca kao top-end modele i dizeli su im uvek nesto sporiji.
Tipa, BMW 335i vs. 335d recimo... 335d ima manju snagu (286 vs. 306 konja u stock varijanti), a siguran sam da bez ikakvih problema mogu da ga naprave da bude jaci a i da trosi i dalje manje od benzinca. Kontam da to ima dosta veze sa USA (gde ne vole dizele iz istorijskih razloga i predrasuda - obrnutih)
Doduse... EU proizvodjaci su ostro krenuli u razbijanje predrasuda povodom dizela u USA...
[Ovu poruku je menjao Ivan Dimkovic dana 09.03.2011. u 21:43 GMT+1]
Jeftini dizel se danas kupuje za relativno male pare. Razlika u ceni nije velika, ako uopste i postoji. Za neveliku razliku u ceni kupac se odlucuje za dizelasa jer ga ne zanima sto je ovaj benzinac mozda i bolji i ocuvaniji, jer kako racuna, ionako nece potrositi ni jednog ni drugog, pa bar da se jeftinije voza.
uh... to je malo teže.... može da se desi.... poznat mi je slučaj "tipa" koji je dva puta pazario "jeftin" dizel... prvi put opel astra kojoj je "crk'o" motorski računar (800E ga koštala popravka), pa onda škoda oktavija super servisirana... posle 5 meseci mu se otkinuo zupčasti remen.... i sve to u periodu od godinu i po dana... maler!?... kada je odrešio kesu po treći put i kupio nešto iz višeg cenovnog ranga bio je miram 5 godina i 200kkm...
[ Zarko Silic @ 09.03.2011. 21:04 ] @
Citat:
goat: pa onda škoda oktavija super servisirana... posle 5 meseci mu se otkinuo zupčasti remen
Ovo ne verujem.
Nikad nisam video (a ni cuo) da je nekom pukao zupcasti kais na TDI motoru.
Ako je tako, onda je lik stvarno veliki baksuz.
Obicno propadne lezaj na vodenoj pumpi ako se ne promeni blagovremeno.
[ Ivan Dimkovic @ 09.03.2011. 21:33 ] @
Citat:
jnk
Između bmwa 330d i 330i bih opet uzeo dizel, dok bih između 335i i 335d već dobro razmislio
Interesantno - pri prosloj kupovini automobila sam probao 335d, 335i i M3 (i 650i ali to je druga prica) - i zadrzao se na ovom srednjem ;-)
335d u principu ima jednu prednost - potrosnja je vidno manja od 335i (Spiritmonitor kaze: ~8.5l prosek za 335d, ~11l prosek za 335i)
I to je to... ako pri kupovini auta stavljas akcenat na ekonomiju, 335d je definitivno bolji izbor (pod uslovom da prelazis dovoljno veliki broj km)... mada onda se postavlja pitanje sto ne bi uzeo nesto slabije posto ni 335d nije bas "stedisa" ;-)
Sve ostalo je na strani 335i - zbog turbine(na u starijoj N54 varijanti) poseduje impresivni low-end torque (naravno manji od 335d, ali uporediv sa svim ostalim jakim dizelima ;-) + ima MNOGO bolji zvuk za one koji vole vece obrtaje - redline mu je 7000 rpm.
Naravno, ne kazem da je 335d los, daleko od toga... ali osim manjih troskova eksploatacije ako prelazis 30+ hiljada km godisnje ne vidim neku drugu prednost istog.
[ jnk @ 09.03.2011. 21:44 ] @
Nisam probao nijedan od navedenih ali bih od 335d očekivao da je osetno brži u međuubrzanjima nego 335i, takođe verujem da bi 335i bio zabavniji za vožnju i imao bolji zvuk i bio brži na stazi. Za putovanja opet smatram da je D bolji jer bih ređe svraćao na pumpu ali tu se postavlja pitanje što onda ne bih za te pare uzeo 5icu koja je neuporedivo bolja za tu svrhu. A opet za cenu 335i skoro da može i rs3 da se kupi pa bi i tu bilo diskusije...
[ goat @ 09.03.2011. 21:53 ] @
...znam da je dotični "kukao" na "proverenog prijatelja" koji mu je prodao oktaviju...
Nikad nisam video (a ni cuo) da je nekom pukao zupcasti kais na TDI motoru.
možda zato što kod tebe dolaze mušterije koje smatraju da se ponekad servis treba (mora) odraditi...
[ mutant @ 10.03.2011. 08:19 ] @
Dizeli su popularni jer kad odeš na pumpu i sipaš dizel ili evrodizel država ti za svaki litar daje subvenciju u iznosu od 18,5 dinara. U nekim evropskim zemljama ova subvencija dizela je još i veća, npr. Holandija. U celoj Evropi benzin bez akciza i poreza je iste cene ili malo jeftiniji od dizela, pa i u Americi.
Performanse i kultura rada današnjih dizel motora su mnogo bolji nego pre 15-20 godina, što privlači kupce. A kao što je neko rekao, dugo se nije ulagalo u unapređenje benzinskih motora. Tek sad Fiat izbacuje 0.875l turbo sa 85KS i 105KS (145 i 155Nm), Ford priprema 1l turbo trocilindraš, Hyundai/Kia isto imaju u "pipeline" malolitražni turbobenzinac, VW već ima 1.2, Renault isto. A skoro svi proizvođači u C segmentu imaju trubo benzince kao sredinu i vrh ponude. Opel 1.6T, WV 1.4 i 2.0, Peugeot 1.6, Ford 1.6,.. osim Koreanaca i Japanaca. Alfa Romeo Giulietta ne može da se kupi sa atmosferskim benzincem, samo turbo - 120, 170, 235KS.
Ali pošto smo zemlja gde se u većem procentu kupuju polovna vozila treba da prođe još vremena dok ti turbo benzinci dođu kod nas kao polovnjaci, da bi uticali na smanjenje prodaje turbo dizela. Ali sve to zavisi od kretanja cene goriva u budućnosti, da li će se nastaviti sa subvencionisanjem dizela preko akciza, kakva će biti pouzdanost turbobenzinaca nakon veće kilometraže,...
[ Tyler Durden @ 10.03.2011. 09:11 ] @
Ventura, ne fantaziraj. Kladim se da si uzeo dizela i sad moras sam sebi da to opravdas.
Kad god mi neko pokrene neku blesavu pricu o boljim performansama dizela od benzinaca, uz raznorazne tehnicke blabla i neke grafikone, samo mu kazem da mi se javi kad se u F1 pojavi prvi tim koji fura dizel motore.
Do tada, ti mozes na glavu da se okrenes i skakuces, ali dizel < benzin po svim "brzinskim" parametrima.
[ tdusko @ 10.03.2011. 09:18 ] @
@Ventura,
Iz ovoga sto si postavio se ne vidi razlika u performansama osim ako 0.3 sekunde od 0 do 100 ne smatras zancajnim. Takodje, potrosnja nije 50% bolja kod dizela vec oko 20-30%. Takodje, ovde nisi naveo ocekivane troskove odrzavanja i najcescih kvarova za prvih 300 000 kilometara. Tek onda mozemo da pricamo o isplativosti dizela.
Sto se zvuka tice, tacno je da su danasnji dizeli dosta tihi ali to koliko je benzinac ipak tisi se oseti tek kad sednes iz dizela u benzinca i ukapiras da se razlika ipak primeti.
[ jnk @ 10.03.2011. 09:57 ] @
@nocni: ja sam razmišljao da u tdi-a ugradim plin, ali ne zbog uštede nego zato što bi se dobilo na performansama ali ispostavilo se da dobitak(10ak % max) nije vredan tih para i zauzimanja gepeka.
@tyler: pogledaj 24 sata lemana i audi R10 koji je dizel i pobeđuje nekoliko godina za redom.
Što se tiče ova dva audija, i jedan i drugi su dobri sve zavisi ko šta voli. Ko uzme dizela imaće auto koji u realnoj vožnji mnogo bolje vuče i značajno manje troši, a ko uzme benzinca imaće mnogo uglađeniji motor, neuporedivo bolji zvuk, bolje ležanje, i bolji osećaj u sportskoj vožnji pri većim obrtajima. Znači odrediš sebi šta su ti prioriteti i na osnovu toga izabereš a šta god izabrao nećeš se zaje*ati.
[ DrJekyll @ 10.03.2011. 10:06 ] @
Citat:
Tyler Durden
Kad god mi neko pokrene neku blesavu pricu o boljim performansama dizela od benzinaca, uz raznorazne tehnicke blabla i neke grafikone, samo mu kazem da mi se javi kad se u F1 pojavi prvi tim koji fura dizel motore.
Jedno su trke, a drugo je realan zivot na realnim putevima gde su najbitnija medjuubrzanja 80-120km/h
Kakav crni le mans, koga to interesuje, kakve to veze ima?!
Tu je jedino F1 relevatna i gotovo.
[ DrJekyll @ 10.03.2011. 11:01 ] @
Mislis da ne mogu da ubace i diesel u F1?
Hajd razmisli, ko ce onda da kupuje benzince?..
Ponavljam, trke nemaju bas mnogo veze sa realnim zivotom gde su najbitnija ubrzanja 80-120
[ su27killeryu @ 10.03.2011. 11:27 ] @
Citat:
jnk:
@tyler: pogledaj 24 sata lemana i audi R10 koji je dizel i pobeđuje nekoliko godina za redom.
pobjedjuje zato sto su za dizele skroz drugacija pravila nego za benzince, kad bi im se i u F1 dozvolilo da imaju 3 puta vecu zapreminu i 4 turbine (a benzinci da ostanu bez ijedne) mozda bi pobjedjivali i u F1..zapremina za zapreminu benzinci ce uvijek biti efikasniji od dizela, zakon fizike jbg
[ su27killeryu @ 10.03.2011. 11:29 ] @
Citat:
DrJekyll: Jedno su trke, a drugo je realan zivot na realnim putevima gde su najbitnija medjuubrzanja 80-120km/h
Najbitnije ti je "medjuubrzanje" 80-120, ne umijes da promijenis brzinu a nisi uzeo automatic(koga sigurno nude u modelu koji ti vozis)?! Pa ko ti je kriv onda?!
[ DrJekyll @ 10.03.2011. 11:50 ] @
Umijem, ali dok ti presaltas brzinu ja sam vec obisao kamion.
A da ne pricam o situacijama kad presaltas u nizi stepen, krenes u preticanje, vidis da nailazi neko, vratis se nazad, presaltas u visi, pa opet presaltas u nizi pa krenes da pretices, pa opet naidje neko, pa se opet vratis i presaltas u visi, i tako 3-4 puta.......ne znam, meni to nije uopste interesantno.
[ Java Beograd @ 10.03.2011. 12:16 ] @
Kad budem vozio F1, svakako ću koristiti benzinski motor. Do tada, dok vozim po ulicama i putevima - Euro Dizel.
[ mutant @ 10.03.2011. 12:17 ] @
Pa ni to ubrzanje 80-120 u 6. stepenu prenosa za turbobenzince nije neki bauk.
80 to 120 in 6 (in s.) Kph as default unit
VW Golf VI 1.4 TSI 160 PS - 10.5 to 10.5 s.
Audi A3 1.8 TFSI 160 PS - 11.7 s.
Alfa Romeo Giulietta 1.4 MultiAir 170 PS - 10 to 10 s.
BMW 120 d 177 PS - 10.2 to 12.5 s.
VW Golf VI 2.0 Tdi 140 PS - 13 to 13 s.
Alfa Romeo Giulietta 2.0 JTDm 170 PS - 10.3 to 11.6 s.
Možda ove sve navedene vrednosti nisu 100% precizne, ali razlika sigurno nije drastična.
[ cozmo_im @ 10.03.2011. 12:21 ] @
Ova stavka - medjuubrzanje od 80 do 120kmh - cak nije ni btina ako 90% vremena vozis u gradu, gde je ogranicenje 50...
[ Tyler Durden @ 10.03.2011. 13:22 ] @
Daj da se ne pravimo englezi. Samo gubimo vrijeme i energiju jedni drugima.
Zato sto F1 j*be kevu. Zato sto je to ultimativno moto takmicenje i tu nema sta da se filozofira o nekim drugima.
Da se razumijemo, ja cak i ne volim F1 i rijetko kad je gledam, ali da je top, jeste.
Postoji niz drugih takmicenja na kojima se demonstrira sila na kojima su dizelasi osisali benzince. Spomenucu, najpoznatiji i najzahtevniji Dakar reli, pa zatim WRTC sapionat turistickih automobila gde je citavu deceniju vladao TDI sve dog se u poslednjoj godini nije pojavio konkurentan benzinac.
U svim tim takmicenjima se pravila jako razlikuju za dizele i benzince..ili su ogranicena na maximalni broj KS a ne na kubikazu.
Citat:
zarsilic:
Previse se oslanjas na NET a pored toga ne razumes ili ne umes bas sve da prevedes.
LPG sa svojim okranskim brojem i sa jos par svojih zanimljivih svojstava, je nocna mora za proizvodjace automobila. Vecina proizvodjaca (mozda se moze reci i bukvalno svi) ne daju ponudu svojih modela na pogon sa tecnim naftnim gasom? Sta mislite zasto?
Kod nas plin za automobile, obzirom da je najveca problematika sa aditivima, ima jedva 85 oktana. Na Zapadu nesto vise, ali i tamo ima problema na relaciji aditivi-ocuvanje zivotne sredine-cene kostanja goriva..
ne znam na kakve aditive mislis..cisti propan ima oko 110 oktana dok butan ima malo vise od 100, kad se izmijesaju imaju oko 105-110 sve zavisi od kvaliteta goriva u svakom slucaju taj broj nikad ne pada ispod 100..koji te je "majstor" to slagao? :)
ima proizvodjaca sa bifuel modelima (Volvo, Fiat, KIA itd. itd. ) a treba uzeti u obzir da dosta garaza u Evropi(u njihovim gradovima nekad je to najlaksi nacin za parkiranje) drzi zabranjen ulazak za plinase(kod nas ne znam ni za jednu takvu), i to je jedina realna mana koje ja mogu da se sjetim
[ DrJekyll @ 10.03.2011. 13:29 ] @
Citat:
Ova stavka - medjuubrzanje od 80 do 120kmh - cak nije ni btina ako 90% vremena vozis u gradu, gde je ogranicenje 50...
U gradskoj voznji dizel odnosi jos vecu pobedu, kako po potrosnji tako i po ugodnijoj voznji (jedna brzina je dovoljna)
Citat:
Zato sto F1 j*be kevu. Zato sto je to ultimativno moto takmicenje
OK, al to nema mnogo veze sa uslovima u realnom zivotu.
[ Zarko Silic @ 10.03.2011. 13:54 ] @
Citat:
Tyler Durden: Daj da se ne pravimo englezi. Samo gubimo vrijeme i energiju jedni drugima.
Zato sto F1 j*be kevu. Zato sto je to ultimativno moto takmicenje i tu nema sta da se filozofira o nekim drugima.
Da se razumijemo, ja cak i ne volim F1 i rijetko kad je gledam, ali da je top, jeste.
Ocigledno nisi upucen u ovu problematiku.
Kada bi se dizel pojavio u F1, sasvim je izvesno sta bi se dogodilo, a dogodilo bi se isto ono sto se desilo i sa 24 sata Lemana. F1 nije nista ni prestiznija ni zahtevnija od Lemana i Dakara. Pre bi se reklo da je obrnuto.
Postojale su. jos sredinom devedesetih, ideje da se dizel ubaci u F1, ali se ubrzo odustalo. Neko je rekao zbog toga sto se nisu mogli usaglasiti standardi, a odgovor bi najverovatnije i najlogicnije mogao da se potrazi na nekoj drugoj strani: onoj ekonomskoj ili finansijskoj. Ne treba pri tome zaboraviti da je F1 vlasnistvo samo jednog coveka koji, ocigledno, dobro zna sta radi.
Uvodjenjem dizelasa u jedno ovakvo takmicenje, zlobnici bi rekli slamcica spasa za ucmale benzince, vrlo brzo bi dovelo do kraha samog takmicenja.
Mozda bi najbolji odgovor na ovo pitanje mogao dati sam VW obzirom da je jos sredinom devedesetih imao ekvivalentan dizel agregat priblizne snage postojecim bolidima. Priblizne snage, ali ne i pribliznih performansi.
Nije tesko pretpostaviti sta bi usavrsavanje nastalo naredne dekade na polju dizel agregata proizvelo na jednom ovakvom hepeningu.
Apropo LPG:
Postojanje ovakvog energenta nije novijeg datuma. Bilo je dovoljno vremena da se razmase i pokaze koliko moze. Bilo je i pokusaja, pricalo se pa cak i galamilo kao ce plin "pojesti" konkurenciju, i sta? Sta se do danas dogodilo? Prakticno nista, a koako stvari stoje i kakve su trenutne tendencije, nista od toga nece ni biti. Novi visoko efikasni agregati zahtevaju primereno gorivo. Zahtevaju, neko ce reci, laboratorijski benzin i u tome vide svoju perspektivu.
Previse je mala verovatnoca da ce proizvodjaci motora svoj razvoj bazirati na LPGu kao izvoru napajanja, jer da su hteli, vec bi ucinili.
Kako danas stvari stoje, uz "malu" pomoc u vidu represivnih mera koje pojedine drzave sprovode prema dizelasima, i uz svestrani razvog bi i triturbo benzinskih agregata, mogu se stvari preokrenuti.
U protivnom, dizel ce, kao vladari, ostati jos dugo.
Citat:
su27killeryu:ne znam na kakve aditive mislis..cisti propan ima oko 110 oktana dok butan ima malo vise od 100, kad se izmijesaju imaju oko 105-110 sve zavisi od kvaliteta goriva u svakom slucaju taj broj nikad ne pada ispod 100..koji te je "majstor" to slagao? :)
Nije potrebno niko da mi kaze jer sam dovoljno sposoban sam da izmerim sta se od parametara pomera kada se koristi plin ili benzin.
Jedno 20 godina to radim. O 100 oktana se na plinu moze samo mastati.
[ Tyler Durden @ 10.03.2011. 14:00 ] @
E svasta cu ovdje procitati... :(
Umorio sam se od ove teme. Uzivajte dalje sami :)
[ ventura @ 10.03.2011. 14:26 ] @
Citat:
mutant:
U ovom primeru to je tačno, ali ja sam ipak mislio na ove nove turbobenzince. Ovaj Audi 3.2 FSI je stari motor i ima manji obrtni momenat od 1.75l turbo benzinca u Alfi Giulietti.
Ja ne znam da li je taj 3.2l motor stari ili novi, i kakva je tehnologija da li je sa turbinom ili ne. Iskreno - zabole me.
Ja to gledam ovako:
Da li dizel ima bolje performanse - ubrzanje, međuubrzanja, krajnju brzinu? Ima.
Da li dizel manje troši? Da, troši 50% manje.
I tu je slučaj jasan, zabole me da li je benzinac turbo ili ne, ili unutra patuljci vrte pedale.
Citat:
Tyler Durden:
Ventura, ne fantaziraj. Kladim se da si uzeo dizela i sad moras sam sebi da to opravdas.
Da, vozim dizela, ali odakle ti ideja da je mene nešto sramota zbog toga? Da li bi mogao da mi pojasniš zbog čega bi me bila sramota? Ono, vozim se u autu od 40-50 hiljada evra, i pored mene stane Hyndai benzinac i ja se pojedem od blama?!?
Dizeli danas kidaju benzince po performansama i ekonomičnosti, to je činjenica koja je meni bitna. Da li će spolja da mi piše 3.0TDI ili 3.2FSI mi uopšte nije bitno.
Citat:
tdusko:
Iz ovoga sto si postavio se ne vidi razlika u performansama osim ako 0.3 sekunde od 0 do 100 ne smatras zancajnim. Takodje, potrosnja nije 50% bolja kod dizela vec oko 20-30%. Takodje, ovde nisi naveo ocekivane troskove odrzavanja i najcescih kvarova za prvih 300 000 kilometara. Tek onda mozemo da pricamo o isplativosti dizela.
Što se tiče performansi, kada auto ide 10.5 ili 10.8 sekundi do 100, to onda nije bitna razlika... Međutim kada auto ide 6.3 ili 6.6 to jeste razlika. Što je manje vreme do stotke, to je bitnije vreme u stotinkama i skuplje ga plaćaš.
Potrošnja po onom grafikonu govori ovako:
Dizel troši 8.9 litara
Benzinac troši 13.5 litara
Ako ćemo precizni, benzinac troši tačno 51.6% više od dizela. Da li su ove brojke u litrima tačne, verovatno nisu, ali fabrika jednako laže i za jedan i drugi model, pa je odnos potrošnje isti.
Ali na kraju krajeva, čak da je razlika u potrošnji 'samo' 20-30%, malo li je?
Meni je 30% uštede u potrošnji na godišnjem nivou 2000 evra, pa čak i nekome ko prelazi manje kilometara to je opet značajna razlika. A ja ovde ne nagađam da je potrošnja manja 20-30%, već uzmem digitron u ruke i izračunam da je ona 51% manja na osnovu javno objavljenih fabričkih podataka.
[ cozmo_im @ 10.03.2011. 15:14 ] @
Citat:
DrJekyll:U gradskoj voznji dizel odnosi jos vecu pobedu, kako po potrosnji tako i po ugodnijoj voznji (jedna brzina je dovoljna)
Ne bih se slozio. Zavisi i od menjaca. Ovo mogu i ja sa mojim atmosfercom uz malu potrosnju. A mogu i petom da vozim po bulevarima bez problema.
Ali je tako podesen menjac u odnosu na snagu motora...
Ima jos dosta, atmosferskih, benzinaca koji to mogu...
Recimo 1.6 Valvematic u Aurisu i Avensisu... uz neverovatno malu potrosnju (ide ispod 5 l na magistrali), a po gradu ide i dosta ispod 8...
A vec na 50kmh sugerise petu brzinu... i lepo ide tako po gradu:)
[ Nebojsa Milanovic @ 10.03.2011. 15:25 ] @
Citat:
DrJekyll:
U gradskoj voznji dizel odnosi jos vecu pobedu, kako po potrosnji tako i po ugodnijoj voznji (jedna brzina je dovoljna)
Ovo je još jedna totalna besmislica.
Upravo je obrnuto, u gradskoj vožnji dizel smara zbog svojih kratkih prenosa i uskog područja radnog momenta koje iziskuje veoma često menjanje brzina.
Po tom pitanju je i atmosferski benzinac (koji drugom ide od nule do skoro 100) bolji od dizela i omogućava značajno ređe menjanje i lagodniju vožnju.
[ DrJekyll @ 10.03.2011. 15:34 ] @
Ja sam jedan od mnogobrojnih koji se isto kao vi kleo u benzinca dok nije kupio prvi savremeni dizel.
Shvaticete jednog dana u kojoj ste zabludi bili.
[ jnk @ 10.03.2011. 15:47 ] @
nebojsa: dizel se vozi u rasponu od 2 do 4 hiljade obrtaja i praktično si uvek u zoni dobrog obrtnog momenta dok sa atmosferskim benzincem tek od 3-4 hiljade obrtaja dobijaš neku snagu pa je zato dizel lakše voziti u gradu od atmo benzinca. Naravno pod uslovom da ne voziš kao penzioner pa ti nije preterano bitno da li imaš snage ili ne. Pričam o dizelima i atmosferskim benzincima do 2000 kubika. Ja sam prešao 100k km sa turbo dizelom, 70k sa turbo benzincem i 50k sa atmosferskim benzincem pa govorim iz iskustva.
[ vilil1 @ 10.03.2011. 15:50 ] @
Slazem se. U gradskoj voznji, 40-50-60km/h, kreni, stani, uspori pa daj gas...obrtni moment znaci dosta. I dizeli su u takvoj, gradskoj, voznji bolji.
[ cozmo_im @ 10.03.2011. 16:14 ] @
Hmmmm vozio sam neke moderne CR dizele po gradu i jesu, u dosta slucajeva, bolji od nekih atmo benzinaca u gradskoj voznji, malo je lagodnija voznja.
Ali ne toliko koliko sam mislio. Vozio sam i turbo benzince i oni su bas opusteni u gradu - imaju VELIK dijapazon obrtnog momenta i snage, pa jos bolje mogu da se voze po gradu.
Ili pomenuti Valvematic motor. Nije toliko zivahan, nije ni trom, ako ocete da grize mora se stisne, ali po gradu je podesen nevidjeno dobro tako da je voznja neverovatno lagodna, sve moze u 4. ili 5. stepenu prenosa.
Na magistrali taj motor briljira prosto. Uspevali su na testovima da spuste na 4,1 litru potrosnju!
A sa normalnom voznjom oko 5 litara. Sto je odlicno za automobile teske 1300kg... i 1600 kubika. Obrtni momenat je maltene ravan... pa hvata na niskim obrtajima oko 90% raspolozivog momenta i drzi do visokih, naravno normalne voznje. Za zustriju voznju ih treba naravno zgaziti. Ali su podeseni bas dobro.
[ Nocni @ 10.03.2011. 17:30 ] @
^ Slazem se sa ovim... toyota valvematic ili mozda honda i-VTEC... su vjerovatno i najbolji izbor za ove nase uslove i za ovu nasu hronicnu besparicu...
Nema skupih kvarova, nema turbine, nema DPF-a, nema zupcasti, ne zavisi od kvaliteta goriva, nema pritiska ni na strani goriva niti na strani vazduha...
Kad se provoza valvematik stice se utisak mnogo vece kubikaze i vrlo se pristojno odaziva na gas... Mnogo ce manje para potrositi nego bilo koji dizel a pogotovo posle malo vece kilometraze kad krenu kvarovi i problemi... Kad je tojotin VVTi u pitanju vecina se nikada nije ni pokvarila... valvematic je slican a jos noviji i unaprijedjen sistem... ne moze se sa sigurnoscu reci da ce da traje kao vvti ali bih ga ja uvijek uzeo i bez garancije, na osnovu kvaliteta prethodnih modela...
Vecina vas je protiv atmosverskog benzinca, a ja bi kad bi me interesovala ta neka srednja klasa, uvijek njega kupio...
[ jnk @ 10.03.2011. 17:42 ] @
[ Nocni @ 10.03.2011. 18:17 ] @
^Lako je Clarksonu da se qrci... ti vozis tfsi pa ti je smijesno, ja vozim auto 3 put skuplji od tvog golfa i vjerovatno nikad nebi vozio yarisa, ali treba biti realan, taj mali yaris verso je nedosanjan san za mnoge ovdje kod nas i odlican je auto... Uostalom, Clarkson nikad nebi pomenuo da je u mini morisu kojeg obozava 1.4 dizel iz bas takve toyote yaris...
[ Zarko Silic @ 10.03.2011. 18:27 ] @
Citat:
Nocni: Uostalom, Clarkson nikad nebi pomenuo da je u mini morisu kojeg obozava 1.4 dizel iz bas takve toyote yaris...
Da nije mozda obrnuto
[ Nocni @ 10.03.2011. 18:29 ] @
Nece biti da je obrnuto, to je toyotin motor... bmw nema tako mali dizel koji bi stavio u minija pa su morali da pozajme... Ako mislis zbog toga sto je bosch sistem i ecu... mnoge toyote imaju bosch sistem ubrizgavanja... i benzinci i dizeli
Sad se vise u ovoj globalizaciji ne zna ko kome sta prodaje... zadnje sto sam vidio u pezou 308 su benzinski bmw motori...
[ AstralPro @ 10.03.2011. 19:11 ] @
Nista milije nego kad benzinca zategnes do blokade od prve do cetvrte :)
[ jnk @ 10.03.2011. 19:45 ] @
nocni: svaka čast, a koji auto je u pitanju ako nije tajna?
[ Zarko Silic @ 10.03.2011. 20:04 ] @
Citat:
Nocni: Nece biti da je obrnuto, to je toyotin motor... bmw nema tako mali dizel koji bi stavio u minija pa su morali da pozajme... Ako mislis zbog toga sto je bosch sistem i ecu... mnoge toyote imaju bosch sistem ubrizgavanja... i benzinci i dizeli
Sad se vise u ovoj globalizaciji ne zna ko kome sta prodaje... zadnje sto sam vidio u pezou 308 su benzinski bmw motori...
Kako da ne!
Motor sa metrickim navojima i Boschovom elektronikom, Japanski?
Jel to mozda skrivena kamera?
P.S. A zasto mora biti BMW?
A sta ako je Peugeot-Ford
[ Nebojsa Milanovic @ 10.03.2011. 20:09 ] @
Nije Peugeot-Ford. To je motor 1,6 THP koji je Pežou razvio BMW.
Sada i Ford ima takav 1,6 motor (Ecoboost), a šuška se i da VW razvija 1,6 TSI koji će verovatno da zameni 1,8 TSI. Pretpostavljam da će biti izveden iz 1,4 TSI produžavanjem hoda.
[ Zarko Silic @ 10.03.2011. 20:25 ] @
Bilo je rec o 1,4D motoru
Istom onom koji je u jednoj od svojih verzija prvi put ubacen u Peugeot 206.
[ Nocni @ 10.03.2011. 21:23 ] @
^ Nije to pezoov hdi motor vec je to toyotin motor 1.4 D-4D... na glavi mu je ispupcen tojotin znak cak i u mini morisu... ima 1364 kubika i 90 konja pri 3.800 obrtaja...
Pezo nema 1.4 HDI od 90 konja... nije ga nikad ni imao... ima od 68 konja i u 206, 207 i u 307...
The 1ND-TV (1.4 D-4D) is a compact Inline 4 turbocharged diesel engine. Introduced into European market in 2002 with the Yaris XP1, it was Toyota's first diesel engine to be equipped with an aluminium cylinder block.
Inace je baziran na 1.5 vvt-i bloku iz Yaris Sport-a.
1.9 iz stare Corolle je PSA dizel.
[ Nocni @ 10.03.2011. 21:49 ] @
UH, nije to taj motor, taj je sa delphi pumpom i nije mu isto nista sa onim D-4D... najlakse se porijeklo vidi kad se pogleda sama kubikaza... pezoovi motori su se ugradjivali u forda i u mazdu...
Inace tih C3 nema bez 60 komada evo vidi
Bas sam se cudio otkud ih je toliko ali onda vidim na tvom linku su i 1.6 hdi i svi ostali jaci...
[ goran.mg @ 10.03.2011. 22:35 ] @
Mesate babe i zabe atmosferskog benzinca i turbo dizela.
FIA ima odnos
benzinac turbodizel 1,4- 1
turbobenzinac turbodizel 1 -1,6
turbobenzinac - dizel ups pa nema
Dizel motori su tezi, manji raspon obrtaja ali zato uglavnom nemaju ogranicenu potrosnju. U autosportu pobedjuju gde nemaju konkurenciju, naprimer Le Man gde su jedina dva ozbiljna proizvodjaca Audi i Pezo, a i ostali uglavnom imaju njihove motore. U WTCC seat je osvajao vise puta prvenstvo ali samo takmicenje je poprilicno specificno...
Dizel je dobar za kamione i nekoga ko mnogo prelazi 40k km. Odrzavanje je za nijansu manje nego kod benzinca dok ne dodje do vecih intervencija a tada je auto vec prodat. Razlika u potrosnji isplacuje razliku u ceni automobila. Ko vozi manje od tih 40k benzinac je dobar izbor.
[ Zarko Silic @ 10.03.2011. 23:16 ] @
@Nocni
Svi ti dizelasi od 1,4 L izlaze ispod istog sinjela. Poneki su identicni poput onih u Aygou i u 1007ici, a pojedini se razlikuju u nekim detaljima. Zasto je tako, ne znam, ali u vecini njih kuca isto srce.
U aygo i 1007 je to Siemensov SID i Delphi, a u ovim drugima Bosch edc15, 16, 16+, i 17. i svi se prave u Evropi. Nema na njima elemenata koji ukazuju na japansko poreklo.
[ vilil1 @ 10.03.2011. 23:17 ] @
Kakva su to posebna pravila za dizele u Le Manu? Postoje 4. kategorije u kojima se vozi, i svaka kategorija ima svoja pravila. Audi je pobedio u najjacoj. A pravila su ovakva -
Minimum weight: 900kg for petrol-fuelled cars and 930 kg for diesels
Wing length: 1m60
Maximum engine capacity: 6,000cc for petrol atmospheric engines, 4,000cc for turbo engines and 5,500cc for diesel engines
Maximum disc diameter: 38cm
Tank capacity: 90 litres (81 litres for diesel engines)
Headlamp beam: White
Race numbers: 1-24
LMP1 Category sticker: red
[ Zarko Silic @ 10.03.2011. 23:22 ] @
Citat:
su27killeryu: Imas li jedan jedini link na Netu koji potvrdjuje tvoju pricu? Usput ima ih mali milion koji potvrdjuju moju.. Cudi me da ovako fundamentalno ne poznajes materiju za nekoga ko se bavi chip tuningom...
Ajde postavi neki ozbiljniji link nekoga ko se bavi ciptuningom vozila na LPG.
LPG je neozbiljno gorivo kada su u pitanju bilo kakve performanse i potpuno je ireleventno za ovu temu.
[ su27killeryu @ 10.03.2011. 23:38 ] @
Citat:
vilil1: Kakva su to posebna pravila za dizele u Le Manu?
Pa sam si ih postavio...kao sto vidis benzincima je zapremina ogranicena na 4 hiljade kubika a dizelima na 5 i po, a nije navedeno i da je pritisak turbine mnogo veci kod dizela (dozvoljen)..benzinci sa 4 hiljade kubika i takvim pritiskom turbine bi jeli te dizele za dorucak, pa prije 25 godina su benzinski turbomotori izbijali iz 1500 kubika vise od 1500 KS(u F1)...
Evo ti od serjiskih automobila koji dizel moze da parira jednom Lanceru FQ400?! Taj Lancer sa 2 hiljade kubika ubrzava brze od R8 V12 tdi (koji je cak jos samo prototip). Da ne pricam sto je limuzina sa 4 vrata a ovo supersportski kupe..
[ vilil1 @ 10.03.2011. 23:49 ] @
Aha, po tome su atmosferski benzinci najprivilegovaniji, 6000cc?
Pa ne ide to tako. Cilj organizatora svake trke je profit. I to se postize tako sto ce na neki nacin privuci gledaoce, sponzore, prodavati reklamni prostor...
Da bi trke bile zanimljive narodu, donose se i pravila po kojima se koliko toliko izjednacavaju ucesnici. Ako ne bi postojala takva pravila izgubila bi se sama draz trke.
Kao i u ovoj kategoriji Le Mana, tako postoje pravila i za druge kategorije. LMP2 -
Minimum weight: 825kg
Wing length: 1m60 Maximum engine capacity: 3,400ccs and a maximum of 8 cylinders for atmospheric engines or 2,000ccs with a single turbo and a maximum of 6 cylinders for turbo engines
Maximum disc diameter: 38cm
Tank capacity: 80 litres
Headlamp beam: White
Race numbers: 25-49
LMP2 category sticker: blue
Moze li se reci ko je ovde privilegovan?
"a nije navedeno i da je pritisak turbine mnogo veci kod dizela (dozvoljen)"
Gde si to nasao? Ovo sto sam ja postavio je sa oficijelnog LeMan sajta. Tamo nista ne pise o dozvoljenom pritisku turbine.
[ su27killeryu @ 10.03.2011. 23:51 ] @
Atmo benzinci od 6000 kubika nikako nisu privilegovani...turbina je cudo, a najvise su privilegovani oni koji doniraju najvise para i njima je dozvoljeno da pobjedjuju.
[ jnk @ 11.03.2011. 00:53 ] @
nocni: odličan kamion :) vozio sam malo hiluxa 3.0 i bio je odličan za putovanje, pogotovu što mu je gepek bukvalno ko kamion, verujem da je land cruiser 2x bolji. Jesi li imao bilo kakvih problema sa autom?
[ Zarko Silic @ 11.03.2011. 02:30 ] @
Evo jednog malog priloga vezanog za zastuljenost i potrosnju goriva na pojedinim modelima.
[ vladd @ 11.03.2011. 08:16 ] @
Popularnost dizela, kod nas, mogu da vidim samo u par elemenata, nekakve zablude o trajnosti (uglavnom se potezao argument snaznog bloka motora), i u nacinu nabavke goriva.
Sama potrosnja je izmisljena prica, pa naduvana do nekih besmislenih razmera.
Auto koji malo trosi goriva(a koliko vidim cena se slabo spominje, mada je i tu bilo sumnjivih kalkulacija-"ekvivalentnih potrosnji) uglavnom slabo i ide.
A najmanje trosi parkirani auto, mislim goriva, postoje rashodi koji su vezani uz samo posedovanje vozila....
Uzeti auto, sa osobinama i pogodnostima, je jedna prica, a voziti se neracionalno i merkati nekakvu potrosnju je druga strana medalje, a sama nabavka vozila je odredjen vid neracionalnosti, cesto prisutan na Balkanu.
A najcesca je najgora varijanta, neracionalna nabavka, uz mahnito trazenje izgovora kroz potrosnje, velike gepeke, povremene retke potrebe...
Poz
[ jnk @ 11.03.2011. 09:24 ] @
Nisi u pravu. Da se ne bih ponavljao pročitaj ponovo celu temu.
[ tdusko @ 11.03.2011. 10:49 ] @
@Zare,
Upravo te podatke sam i imao u vidu kada sam pokrenuo temu. Vidna dominacija benzinaca uz potrosnju koja je totalno nepoznata nama ovde u Srbiji. Skoro sam bio u nemackoj i vozio sam se sa jedim poznanikom nemcem u golfu V 1.4 benzin. Pitam ga ja koliko mu trosi, a on mi kaze 6.5. Ja u fazonu ma daj bre ne lozi me i prosetam po BC-u i stvarno nadjem prosek koji nije resetovan pitaj boga od kad i pise 6.6?!??!?! Kaze on da tu ima otprilike 50% otvoren put 50% grad. Putuje svaki vikend kuci 100 Km u jednom pravcu i preko nedelje predje jos 200 Km po gradu kuca-poso. Odem posle na spritmonitor i stvarno vidim da trosi oko 7, pogledam za 1.6 i on isto manje od 8. Tada mi je bilo jasno zasto se toliko voze benzinci kod njih.
Upravo te podatke sam i imao u vidu kada sam pokrenuo temu.
Pa, po tim podacima, dizeli tamo uopste nisu slabo zastupljeni. Ako pogledas sta se vozi kod nas, cini mi se da benzinaca procentualno ima vise nego kod njih. Pocevsi od "obicnih" pa do onih u koje je ugradjen plin, mislim da benzinci ubedljivo vode.
[ pctel @ 11.03.2011. 11:41 ] @
Citat:
tduskovozio sam se sa jedim poznanikom nemcem u golfu V 1.4 benzin. Pitam ga ja koliko mu trosi, a on mi kaze 6.5.
Ok, ali dizel te zapremine trosi jos uvek 30% manje... Jedino ako to smatras zanemarljivo malom razlikom.
[ tdusko @ 11.03.2011. 12:01 ] @
Citat:
vilil1: Pa, po tim podacima, dizeli tamo uopste nisu slabo zastupljeni. Ako pogledas sta se vozi kod nas, cini mi se da benzinaca procentualno ima vise nego kod njih. Pocevsi od "obicnih" pa do onih u koje je ugradjen plin, mislim da benzinci ubedljivo vode.
Pogledao sam i zapisao u prvom postu ove teme
Citat:
pctel: Ok, ali dizel te zapremine trosi jos uvek 30% manje... Jedino ako to smatras zanemarljivo malom razlikom.
Ja smatram zato sto ja kada kupujem auto ne posmatram samo potrosnju nego i nebavnu cenu, cenu redovnog odrzavanja, cenu popravki delova koji najcesce odlaze itd. Do kilometraze od 20000 godisnje je zanemarlivo
[ vilil1 @ 11.03.2011. 12:08 ] @
Citat:
tdusko: Pogledao sam i zapisao u prvom postu ove teme
Onda nesto nije u redu. Postavio si podatke o prodaji. O procentu automobila koji se prodaju, i tamo i ovde. To ne odgovara pravom stanju stvari. Nema teorije da je kod nas svako drugo vozilo staro do desetak godina, dizel. A po onome sto je Zarko postavio, tamo jeste svako drugo vozilo dizel. Pa se onda postavlja pitanje, gde su dizeli zastupljeniji, kod nas, ili kod njih.
[ tdusko @ 11.03.2011. 13:19 ] @
Pazi, jedini tacan podatak bio bi izvod iz SUP-a o broju registrovanih vozila na teritoriji Srbije kao i teritorije neke zemlje sa kojom se zeli vrsiti poredjenje, u ovom slucaju Nemacka. Medjutim, kako taj podatak nemam ja sam koristio ono sto imam i mislim da bi mogao da bude dobar uzorak, a to je broj vozila koji se prodaju kod nas(polovniautomobili) i kod njih(mobile.de) mladjih od 2000. godine jer je ta godina interesantna zbog toga sto stariji automobili ne mogu da se uvoze kod nas. Da li moze da se kaze da odnos dizela i benzinaca koji se prodaju na jednom trzistu mogu jednoznacno da prikazu odnos registrovanih na istom trzistu, odgovor je NE. Da li moze priblizno, ja mislim DA. Posebno sto ovo sto je Zare postavio to potvrdjuje. Ne znam kako si iz ovoga sto je on postavio zakljucio da je svako drugo vozilo tamo dizel:
Dizel Vs Benzin
Peugeot 1444 1922
Fiat 1185 1972
Pasat 1995 1004
Golf 2928 5267
BMW 4147 6155
Toyota 977 4014
Renault 1603 2785
Audi 2897 2771
[ vilil1 @ 11.03.2011. 13:31 ] @
Dobro, nije bas tacno 50%, ali jeste 40%. Kod nas kada izadjes na ulicu u bilo kom gradu taj procentualni broj dizela sigurno nije veci. Moze samo biti manji.
[ Nebojsa Milanovic @ 11.03.2011. 13:56 ] @
Duško, što toliko razmišljaš o tim procentima? Oni su rezultat raznoraznih činilaca koji često ne moraju da imaju veze sa tobom.
Lično, do pre par godina sam preferirao CR motore zbog nedvosmislenih prednosti nad MP benzicima. Sada CR motore praktično ni ne razmatram jer su se pojavili natpunjeni benzin motori koji ih za ono što meni treba ubedljivo prevazilaze. Ni onda ni sada nisam razmišljao kakve su statistike korišćenja jedne ili druge (ili neke treće) vrste motora u vremenu unazad i takav prilaz predlažem i tebi.
Opredeli se za onaj model koji smatraš da je najbolji izbor za tebe i uživaj. Bavljenje tuđim izborima često može da razvodni tvoje lične razloge za kupovinu i da uveća šansu za pogrešan izbor.
[ tdusko @ 11.03.2011. 14:17 ] @
Nebojsa, slazem se sa ovim sto kazes i daleko od toga da se rukovodim tudjim izborom.
Tema je nastala tako sto sam pravio pauzu od jednog naucno istrazivackog rada gde podatke koje sam ovde predstavio koristim da sa odredjenim linearnim statistickim modelima napravim nesto. U jednom trenutku sam mislio da bi bilo interesantno diskutovati o tome ovde i nisam pogresio. Tema je koliko vidim poprilicno posecena ovih dana. E sad, da li je neko nesto pametno naucio ne znam ali su neki ljudi bar ubili malo vreme.
[ tdusko @ 11.03.2011. 14:25 ] @
Citat:
vilil1: Dobro, nije bas tacno 50%, ali jeste 40%. Kod nas kada izadjes na ulicu u bilo kom gradu taj procentualni broj dizela sigurno nije veci. Moze samo biti manji.
Ok, to je tvoje misljenje, a moje je drugacije. Ja sam predstavio neke podatke kojim nisam dokazao da su dizelasi od 2000 godine brojniji od benzinaca ali sam bar dao nesto sto moze "da se opipa". Ti nisi dao bas nista, osim tvog pogleda na ulicu i pretpostavke da nesto moze da bude.
[ su27killeryu @ 11.03.2011. 14:36 ] @
u Srbiji se jos uvijek vozi gomila Zastava koje su redom benzinci tako da sigurno drasticno mijenjaju statistiku..
[ vilil1 @ 11.03.2011. 14:53 ] @
Citat:
tdusko: Ok, to je tvoje misljenje, a moje je drugacije. Ja sam predstavio neke podatke kojim nisam dokazao da su dizelasi od 2000 godine brojniji od benzinaca ali sam bar dao nesto sto moze "da se opipa". Ti nisi dao bas nista, osim tvog pogleda na ulicu i pretpostavke da nesto moze da bude.
Vidi, nije mi bila namera da ulazim u neke rasprave. Ovo je forum na kome svako moze da iznese svoje misljenje, ili da komentarise tudje postove. Kako ti moje, tako i ja tvoje. Opusteno. ;)
Slozio si se sa Zarkovim postom i podacima iznesenim tamo, u kojima stoji da je skoro polovina automobila dizel. Nema tu tvoje ili moje misljenje. Ukoliko su podaci validni, a nema niko razloga da sumnja, onda to o procentima stoji.
Mrzi me da trazim tacne podatke, ali koliko znam, kod nas su najprodavaniji automobili poslednjih nekoliko godina bili upravo benzinci, a ne dizeli...Punto, Dacia...
Siguran sam da su se benzinci prodavali mnogo vise nego dizeli. Ovo po oglasima su u velikoj vecini uvezeni dizeli, namenjeni preprodaji i lepoj zaradi, tako da oni ne mogu biti reper za ono sta se u vecini vozi.
[ tdusko @ 11.03.2011. 15:12 ] @
Pa da, slozio sam se sa podacima jer su ti podaci potvrdili moju tvrdnju da tamo ima vise benzinaca i to ne bas tako zanemarljivo malo, 15-20%. Ali pazi, ja sam svoju tvrdnju zasnivao na drugom izvoru podataka, drugom uzorku, a ovaj Zaretov je potvrdio to sto znaci da se moze reci da postoji korelacija odnosa dizel/benzin u oglasima i dizel/benzin na sprit monitoru sto reflektuje stvaran odnos.. Samim tim, ja sam spreman da verujem da bi isti odnos bio i kod nas kada bi postojao sajt gde ljudi u tolikom broju vodili evidenciju o potrosnji goriva kao spritmonitor.
[ goran.mg @ 11.03.2011. 21:44 ] @
Citat:
tdusko: Pazi, jedini tacan podatak bio bi izvod iz SUP-a o broju registrovanih vozila na teritoriji Srbije kao i teritorije neke zemlje sa kojom se zeli vrsiti poredjenje, u ovom slucaju Nemacka. Medjutim, kako taj podatak nemam ja sam koristio ono sto imam i mislim da bi mogao da bude dobar uzorak, a to je broj vozila koji se prodaju kod nas(polovniautomobili) i kod njih(mobile.de) mladjih od 2000. godine jer je ta godina interesantna zbog toga sto stariji automobili ne mogu da se uvoze kod nas. Da li moze da se kaze da odnos dizela i benzinaca koji se prodaju na jednom trzistu mogu jednoznacno da prikazu odnos registrovanih na istom trzistu, odgovor je NE. Da li moze priblizno, ja mislim DA. Posebno sto ovo sto je Zare postavio to potvrdjuje. Ne znam kako si iz ovoga sto je on postavio zakljucio da je svako drugo vozilo tamo dizel:
Dizel Vs Benzin
Peugeot 1444 1922
Fiat 1185 1972
Pasat 1995 1004
Golf 2928 5267
BMW 4147 6155
Toyota 977 4014
Renault 1603 2785
Audi 2897 2771
Jako veliki udeo imaju firme koje uglavnom kupuju dizele. Na nasem trzistu polovnih automobila uglavnom se nalaze takvi automobili koji su "presli" izmedju 100k i 150k km i u opisu pise da ga je baba vozila na pijacu... Naravno da i te automobile voze ljudi samo prelaze mnogo vise, isplacuju manjom potrosnjom razliku u ceni, sem redovnih servisa nema drugog odrzavanja tipa svecice, kablovi... i kad dodje u kriticnu zonu prodaju ih pa neka neko drugi razmislja o skupim delovima... Mnogo firmi u Beogradu ima 10+ automobila a nisu retke sa po pedeset. To uopste nije mali procenat. Uvek ce biti dizel vs benzin, prednja vuca vs zadnja, plavuse vs crnke...