[ Horvat @ 20.03.2011. 13:28 ] @
zanima me da li postoji neka literatura/program koja sadrzi detalje o automobilima proizvedenim do 50ih godina,sto detaljnjije (znaci detalji o motoru, kakav tip, koliko cilindara, vrsta goriva, 6V ili 12V, karoserija, slike, mozda cak i koliko je kostao u vreme kada je izasao...)

posto u to doba nije bilo puno proizvodjaca u svetu, a samim tim ni puno modela, ne verujem da bi ovo bilo pretesko naci, samo ne znam odakle da pocnem traziti (ne bih one sture podatke sa wiki i ne bih razbacano na milion stranica za svako vozilo posebno)

pa ako imate, molio bih vas da podelite
[ vladd @ 20.03.2011. 14:29 ] @
Nije bilo toliko kao danas, nekada se sporije radilo i sporije zivelo, ali i to "malo" je previse za pausalno ili presiroko interesovanje pojedinca.
Osim ako ne zelis da sakupis povrsne informacije, u tom slucaju je wiki dovoljan.

Najbolje je da se skoncentrises na odredjene modele ili regione, pa da posecujes sajtove za oldtajmere, restauratore i blogove pojedinaca koji se bave svojim vozilom.

Za neke modele ces pronaci vecu kolicinu informacija, "po dubini", a za neke mnogo manju.

Poz
[ Horvat @ 20.03.2011. 20:54 ] @
hmmm, pa koliko je bilo proizvodjaca u to doba? licno bi me zanimala samo eu i sad industrija automobila

mada, sad sam naisao na neki link koji navodno ima sve proizvodjace od 1894 do danas, i ima puno vise proizvodjaca u rano doba nego sto sam mislio :( (koga zanima - link)

a sta mislis, ako bih skratio na podrucje od recimo 1920-1948. da li bih mozda onda mogao pronaci neku relevantniju literaturu?
(p.s. naisao sam na knjigu "american cars, 1946 to 1959 (ima i druga od 60-72.), ima dosta podataka,al ne bas detaljnih slika, ali na zalost, nisam naisao na tako nesto za ranije razdoblje...)
[ vladd @ 21.03.2011. 12:17 ] @
Probaj na sajtu
http://www.motorbase.com/
Recimo da probas sa poznatim brendovima, sa vozilima iz ranog perioda, tesko da ce postojati detaljniji podaci za kojekakve radionice, uspesne ili ne, najverovatnije pogasene ili pripojene nekom gigantu.

Poz