[ Nocni @ 21.03.2011. 11:52 ] @

Citat:
citat:
Slovenačka centralna banka je danas pustila u opticaj milion kovanica u apoenu od dva eura s likom i godinom rođenja i smrti partizanskog komandanta Franca Rozmana "Staneta", te petokrakom zvijezdom, na "nacionalnoj" strani kovanice.
Novcic je punopravno sredstvo placanja u svim zemljama eurozone.

"To je velika stvar za Sloveniju, ona tako jača svoj identitet u Evropi i afirmira svoje vrijednosti NOB-a", rekao je za državnu televiziju predsjednik Udruženja antifašista-veterana iz Drugog svjetskog rata Janez Stanovnik.

Franc Rozman, s partizanskim imenom "komandant Stane", rođen je 1911. u selu Pirinče u blizini Ljubljane. Po zanimanju je bio pekar, a rano se uključio u radnički pokret i komunističku partiju. Bio je komandant glavnog štaba slovenačkih partizanskih odreda, a učestvovao je i u Španskom građanskom ratu

Sta reci, civilizovane nacije priznaju ono pozitivno u svojoj proslosti... kod nas bi ga vjerovatno pljuvali i nazivali crvenim banditom...
[ dejanet @ 21.03.2011. 12:10 ] @
Hmm, da je Cerchila ranije strefio infarkt mozga, danas bi Slovenci izdavali euro sa likom nekog svog čede, jer ih je koliko znam bilo vise u cetnicima..
[ gajo2 @ 21.03.2011. 13:08 ] @
Pogresno znas.
[ djura63 @ 21.03.2011. 13:13 ] @
Da li to znači da Slovenija na mala vrata uvodi komunizam u EU?
[ dejanet @ 21.03.2011. 13:33 ] @
..ako je do npr. kraja 42'. bilo vise od 600 partizana u Sloveniji, onda gresim..
[ madamov @ 21.03.2011. 13:54 ] @
Bilo ih je bar 90:

http://sl.wikipedia.org/wiki/Pohorski_bataljon
[ Nocni @ 21.03.2011. 13:57 ] @
Citat:
djura63: Da li to znači da Slovenija na mala vrata uvodi komunizam u EU?

Ne. Covjek je bio antifasista i narodni heroj, jos je i dao svoj zivot u borbi protiv fazsizma... to su neke vrijednosti koje ne prolaze i jedino ostrasceni nacionalisti mogu da pljuvaju po tome...
Tema je tu da bi pokazala civilizacijski nivo Slovenaca koji su, vjerovatno nekim glasanjem dosli do lika kojeg ce staviti na kovanicu...
[ dejanet @ 21.03.2011. 14:26 ] @
Ne sumnjam da je covek bio antifasista i heroj, mada bi me zivo zanimalo(da je doziveo) njegovo misljenje o npr. 90.-91...
[ gajo2 @ 21.03.2011. 14:26 ] @
Ovde ih je bilo 400 jos '41: http://sl.wikipedia.org/wiki/Cankarjev_bataljon
[ vilil1 @ 21.03.2011. 14:41 ] @
Citat:

Pa ne pise tako. Pise da ih je bilo 120. pa su mobilisali ljude, pa su im ljudi bezali, pa ih opet mobilisali, i da ih je bilo u jednom trenutku 400. i to posle prve bitke kada su iz zasede ubili 45. nemaca, a vec posle druge bitke su vecinom zbrisali i bataljon se raspao.
[ gajo2 @ 21.03.2011. 14:46 ] @
Na početku ih je bilo 120, zatim u decembru
Citat:
Decembra je bataljon mobiliziral več kot 400 moških iz okolice Jesenic, Bohinja in Poljanske doline.
zatim su imali bitku 27. decembra i
Citat:
Po teh dogodkih se je število borcev bataljona zmanjšalo na nekaj več kot 200.
pa onda u januaru ih je bilo 240, od toga su Nemci ubili 21, i nakon toga se bataljon raspao.
[ Isak666 @ 21.03.2011. 15:47 ] @
Kako nerazumna odluka da ljudi stave coveka koji je bio antifasista na kovanicu i koji je bio na kraju na strani koja je dobila rat.
Pogotovo ako se uzme da je antifasizam priznat jedino ako jedna drzava ima vise od XY naoruzanih clanova - sto Slovenija nema.
To je poznati princip materijalizacije principa kroz broj naoruzanih ljudi koji se koristi na Wikipediji.

Sokantno.

[ brko_ @ 21.03.2011. 18:07 ] @
Citat:
Nocni: kod nas bi ga vjerovatno pljuvali i nazivali crvenim banditom...

beogradske (za druge gradove u srbiji ne znam) europejske demokrate su ga vec popljuvale i promenile naziv njegove ulice, mada mislim da ne bi bili gadljivi na ove kovanice u svojim budjelarima.

dobrovoljac u spaniji sa 25 godina, cin generala sa 32, narodni heroj ...
kakvi su bednici ovi "ulicari".
[ Isak666 @ 21.03.2011. 18:10 ] @
^^
Mrle, je l' dobro registrujem ili ti ipak nemas jedno dva tri nicka u poslednjih par dan?
Cemu ilegala? ;)
[ brko_ @ 21.03.2011. 18:15 ] @
^^^

pa uvek me banuju sa foruma, pa ja napravim novi nick.
[ Isak666 @ 21.03.2011. 18:27 ] @
:D
Al' gde nadje Brko :))
[ brko_ @ 21.03.2011. 18:33 ] @
^^^

tako su nasi roditelji zvali druga kobu.

;)

EDIT:

'brko' je bilo zauzeto, pa sam dodao crticu.

sa' ce opet da me banuju, jer je ovo off topic.
[ Kovacevic Vladimir @ 21.03.2011. 18:34 ] @
Citat:
brko_: beogradske (za druge gradove u srbiji ne znam) europejske demokrate su ga vec popljuvale i promenile naziv njegove ulice, mada mislim da ne bi bili gadljivi na ove kovanice u svojim budjelarima.

dobrovoljac u spaniji sa 25 godina, cin generala sa 32, narodni heroj ...
kakvi su bednici ovi "ulicari".

Ne znam, a voleo bih da znam, kako se zovu oni pljuvači petokrake i tekovina NOB-a, lika i dela J.B.T. i ostalih.

Jedno znam, da su stekli sve što imaju: znanje, zvanje, karijeru, nekretnu i pokretnu imovinu širom bivše SFRJ, da možda još i danas troše penzije deda i baba...i da su svoje partijske knjižice (crvene boje) zamenili krstom i ikonama.

Pozdrav
[ vilil1 @ 21.03.2011. 19:18 ] @
Citat:
Isak666: Kako nerazumna odluka da ljudi stave coveka koji je bio antifasista na kovanicu i koji je bio na kraju na strani koja je dobila rat.
Pogotovo ako se uzme da je antifasizam priznat jedino ako jedna drzava ima vise od XY naoruzanih clanova - sto Slovenija nema.
To je poznati princip materijalizacije principa kroz broj naoruzanih ljudi koji se koristi na Wikipediji.

Sokantno.

Ma ne, upravo suprotno. Treba u najmanju ruku izjednaciti one hiljade i desetine hiljada poginulih Srba sa ta dva i po poginula Slovenca. Nebiitno koliko je poginul, ili se borilo, bitan je princip, pa se zato i vlast posle rata delila "principijelno". Po kljucu.

Citat:
Kovacevic VladimirNe znam, a voleo bih da znam, kako se zovu oni pljuvači petokrake i tekovina NOB-a, lika i dela J.B.T. i ostalih.

Evo, ja se zovem Vladimir Jankovic, i pljujem ti na petokraku, i pljujem ti na te lopovske tekovine, i pljujem ti na lik i delo Dontita, a i na sve ostalo komunisticko.

Happy?!
[ Isak666 @ 21.03.2011. 19:44 ] @
Sto bi se Slovenija cimala uopste sa poginulim antifasistima iz Srbije ili sa Aljaske?
Ona se bavi svojom istorijom.

Da je tako kako ti pricas, sto bi i jedna druga zemlja smela nesto da kaze iz svoje istorije pored 15-20 miliona poginulih Rusa?
[ vilil1 @ 21.03.2011. 19:58 ] @
I nema potrebe da se bave drugima. Dovoljno su se bavili dok su bili skupa sa ostalima u istoj drzavi. I debelo naplatili to svoje "ucesce" u ratu pocevsi od Kardelja pa do ostalih.

Ovo im je klasican marketinski potez. Mnogo vise ih je bilo u Beloj gardi nego u partizanima, pa ne vidim da stavise Natlacena ili Rupnika na kovanicu.
[ Kovacevic Vladimir @ 21.03.2011. 20:17 ] @
Citat:
vilil1:Happy?!

Naravno da nisam.

U međuvremenu sam se setio opšteg naziva za takve likove, a takvi istom količinom pljuvačke rešavaju sve svoje interese i velike mitološke snove.

Pozdrav
[ Isak666 @ 21.03.2011. 21:09 ] @
Citat:
vilil1: I nema potrebe da se bave drugima. Dovoljno su se bavili dok su bili skupa sa ostalima u istoj drzavi. I debelo naplatili to svoje "ucesce" u ratu pocevsi od Kardelja pa do ostalih.

Ovo im je klasican marketinski potez. Mnogo vise ih je bilo u Beloj gardi nego u partizanima, pa ne vidim da stavise Natlacena ili Rupnika na kovanicu.

Pa ja i kazem da ne treba da se bave i da mogu da stavljaju koga zele.
A Rupnika nisu stavili jer ocigledno da ljudi koji se tamo bave ovakvim stvarima nemaju problema da utvrde ko je bio na strani koja je pobedila naciste.
Kao sto to nemaju ni Francuzi pa ne stavljaju Petena na kovanice, niti Norvezani koji takodje ne stavljaju Kvislinga.

Mozda se nekom ne svidja sto je pobednicka armija imala drugo ideolosko vidjenje realnosti, ali zao mi je - svakom svoje.
I u tome jeste poenta i to jeste odgovor na tvoje pitanje - zasto ne stave Rupnika - ljudi nemaju istorijsku sizofreniju i ne bave se i 60 godina posle rata pranjem svojih kvislinga, nego ljudi rade.
[ vilil1 @ 21.03.2011. 21:30 ] @
Ja zaista nemam nikakav problem sa time sto su oni stavili partizana na kovanicu. Samo komentarisem.

Naime, ako izuzmemo mobilisane, racunamo samo dobrovoljce i u partizanima i u beloj gardi, partizani su bili itekako inferiorni brojcano, i ovo isticanje nekakvog antifasizma, kojeg je bilo zanemarljivo malo, je u najmanju ruku marketig. Da ne kazem licemerje.
[ HeYoo @ 21.03.2011. 21:51 ] @
Pa cini se kao da ipak imas. :)
Kakve sad ima veze brojcano stanje, a pogotovo ko je mobilisan, a ko je dobrovoljno pristupio(kao da je to lako utvrditi) s tim da oni s ponosom isticu njihovo postojanje.
Da li je marketing ili ne, nije toliko bitno. Nasuprot tome mi imamo losu naviku da na prosutu krv predaka zapisavamo cisto iz ideoloskih razloga.

"Sve ce to narod pozlatiti"
[ vilil1 @ 21.03.2011. 22:07 ] @
Citat:
HeYoo: Pa cini se kao da ipak imas. :)
Kakve sad ima veze brojcano stanje, a pogotovo ko je mobilisan, a ko je dobrovoljno pristupio(kao da je to lako utvrditi) s tim da oni s ponosom isticu njihovo postojanje.
Da li je marketing ili ne, nije toliko bitno. Nasuprot tome mi imamo losu naviku da na prosutu krv predaka zapisavamo cisto iz ideoloskih razloga.

Nije bitno brojcano stanje, nije bitno da li je marketing? Verovatno za nas i nije. Ali -

Citat:
"To je velika stvar za Sloveniju, ona tako jača svoj identitet u Evropi i afirmira svoje vrijednosti NOB-a"

Mislim da ova recenica iz prvog posta govori sama za sebe.
[ Nocni @ 21.03.2011. 22:08 ] @
Citat:
vilil1: Ma ne, upravo suprotno. Treba u najmanju ruku izjednaciti one hiljade i desetine hiljada poginulih Srba sa ta dva i po poginula Slovenca. Nebiitno koliko je poginul, ili se borilo, bitan je princip, pa se zato i vlast posle rata delila "principijelno". Po kljucu.

Ko je uopste pominjao Srbe u ovoj temi? Ovo si rekao kao da ti je krivo sto i Slovenaca nije poginulo vise... sto je naravno bolesno.

Ovaj covjek sa kovanice je poginuo jos tokom rata i price o '91 i uopste o vremenu posle rata i dijeljenju vlasti treba preskociti... nepotrebne su.
Sloveniji ne smeta da stavi partizana sa petokrakom na kovanicu, nebi ni tebi smetao da je u pitanju Spanac ili Francuz... ovi komentari govore najvise o tebi samom.
P.S. Rekao si da je trebalo da vise vlasti imaju oni kojih je vise u ratu poginulo... sto je naravno vrlo smijesno ako si se salio... ali meni ne izgleda da si se salio?
[ mulaz @ 21.03.2011. 22:16 ] @
Pa, sad je "leva" vlada na vlasti... pa su partizani na novcanicama, pa Titova ulica..... posle izbora opet ce "desna" vlada, pa ce neki drugi da budu na novcanicama i ulicama.

[Ovu poruku je menjao mulaz dana 21.03.2011. u 23:29 GMT+1]
[ vilil1 @ 21.03.2011. 22:32 ] @
@mulaz

Molim te, kad si vec tu, da li je na tolaru, od uvodjenja, bio neki slican lik? Nesto iz doba revolucije?
[ Isak666 @ 22.03.2011. 08:06 ] @
Citat:
vilil1: Ja zaista nemam nikakav problem sa time sto su oni stavili partizana na kovanicu. Samo komentarisem.

Naime, ako izuzmemo mobilisane, racunamo samo dobrovoljce i u partizanima i u beloj gardi, partizani su bili itekako inferiorni brojcano, i ovo isticanje nekakvog antifasizma, kojeg je bilo zanemarljivo malo, je u najmanju ruku marketig. Da ne kazem licemerje.

Tu imas pravo da je verovatno marketing - licemerje, vec ne. Socijalisti rade u skladu sa svojim uverenjima.
Moze nekom da se to ne svidja, ali oni imaju pravo na to jer su pobednicka strana.

Samo kontam da je taj marketing za domacu upotrebu, obzirom da svaki drugi iz EU kad uzme tu kovanicu u ruku ne verujem da ce ikad reci - vidi, partizanski komadant, bas interesantno.

Mozemo da pricamo sto tu nije Potocnik ili Cankar. Ali da sporim nekom sto je izabrao komunistu, a ne fasistu - to ne mogu, obzirom da drugu opciju nisu ni imali.
[ vilil1 @ 22.03.2011. 09:28 ] @
Citat:
Isak666: Tu imas pravo da je verovatno marketing - licemerje, vec ne. Socijalisti rade u skladu sa svojim uverenjima.
Moze nekom da se to ne svidja, ali oni imaju pravo na to jer su pobednicka strana.

Samo kontam da je taj marketing za domacu upotrebu, obzirom da svaki drugi iz EU kad uzme tu kovanicu u ruku ne verujem da ce ikad reci - vidi, partizanski komadant, bas interesantno.

Mozemo da pricamo sto tu nije Potocnik ili Cankar. Ali da sporim nekom sto je izabrao komunistu, a ne fasistu - to ne mogu, obzirom da drugu opciju nisu ni imali.

Ma da, to je u redu. Imaju sva prava. Ali je ruzno kada u danasnje vreme drzava koja je u ratu velikom vecinom bila za nemce i slicne, sada se "reklamira" kao neka antifasistcka zemlja. Kao kada bi Hrvatska stavila nekog partizanskog oficira i na sva usta trubila kako su bili antifasisti.

Ipak mislim da to nije za domacu javnost, nego bas za EU, jer je ta kovanica sredstvo placanja u skoro celoj Evropi. Ipak to neko gleda, neko ce se zapitati ko je ta osoba...

Zato sam i pitao @mulaz-a da li su na tolarima imali nesto slicno. Jer, ako za dve decenije postojanja nisu takav novac izdali, zasto bas sada? Nije valjda da je od uvodjenja tolara sada prvi put na vlasti "leva" vlada, pa su tek sada doneli ovakvu odluku?!

Mislim, njihova odluka, i ako sam u pravu, cestitke za takav marketing. Iskreno.
[ gajo2 @ 22.03.2011. 10:00 ] @
Ti ocigledno imas neke pouzdane dokaze kako su Slovenci vecinski bili za Nemce (i pored toga sto je pola Slovenije otislo Italiji), tako da bih te molio da te dokaze podelis sa nama ostalima. Mislim to sto ti ovde radis je glupo kao kad bi ja pisao da su Srbi vecinom podrzavali Ljotica i da su se, zajedno sa cetnicima, aktivno borili protiv oslobodjenja zemlje.
[ vilil1 @ 22.03.2011. 10:09 ] @
Citat:
gajo2: Ti ocigledno imas neke pouzdane dokaze kako su Slovenci vecinski bili za Nemce (i pored toga sto je pola Slovenije otislo Italiji)...

Ne znam kako sam napisao...cini mi se nemce i slicne. Mozda gresim.

Vidi, ne gresim -

"velikom vecinom bila za nemce i slicne,"

Citat:
gajo2:  Mislim to sto ti ovde radis je glupo kao kad bi ja pisao da su Srbi vecinom podrzavali Ljotica i da su se, zajedno sa cetnicima, aktivno borili protiv oslobodjenja zemlje.

Jesu li cetnici u Sloveniji bili za ili protiv nemaca?
[ dejanet @ 22.03.2011. 10:17 ] @
Vidi Gajo2 u Srbiji posle pada Uzicke Republike '41. sto je bio joint-venture partizana i cetnika, NIJE bilo partizana do oktobra '44.(rusi), niti je bilo nekog rata sa Nemcima i meni to nije tesko da napisem.
U Bosni i Hrvatskoj je bila druga situacija, koja opet nije imala previse veze sa Nemcima..
[ Ivan Dimkovic @ 22.03.2011. 10:27 ] @
Citat:
vilil1
Ma da, to je u redu. Imaju sva prava. Ali je ruzno kada u danasnje vreme drzava koja je u ratu velikom vecinom bila za nemce i slicne, sada se "reklamira" kao neka antifasistcka zemlja. Kao kada bi Hrvatska stavila nekog partizanskog oficira i na sva usta trubila kako su bili antifasisti.

Ruzno? Pre bih rekao uobicajeno. Drzavni marketing se uvek sastoji u forsiranju stvari koje se smatraju dobrim u datom trenutku i pokusavanju ignorisanja stvari koje ne bacaju pozitivno svetlo na tu drzavu. To radi svaka drzava, bez obzira na uredjenje, politicki spektar na vlasti i sl...

Da je kojim slucajem pobedio Hitler i da je svet otisao u nekom drugom smeru, cenim da bi Slovenci danas imali neke druge likove na svojim novcanicama.

Nista iznenadjujuce.
[ mulaz @ 22.03.2011. 11:32 ] @
Citat:
vilil1: @mulaz

Molim te, kad si vec tu, da li je na tolaru, od uvodjenja, bio neki slican lik? Nesto iz doba revolucije?

http://en.wikipedia.org/wiki/Slovenian_tolar

Ne, ali opet, posle uvodjenja (kad bas i nisu bili popularni partizani), osim 10.000sit sa cankarjem, nije bilo nekih uvodjenja novih novcanica.

Ali opet, i ovaj novi mislim da je samo neki spomen-serija novcanica, posto je na 'standardnoj' novcanici za 1eur Trubar, a za 2eur Preseren ( http://en.wikipedia.org/wiki/Slovenian_euro_coins )

edit: bas sad sam video.. to je samo mala serija, na linku gore je i slika
[ vilil1 @ 22.03.2011. 12:14 ] @
Hvala ti za ovo. Sada sam pogledao i ostala specijalna izdanja kovanica, i ono sto mi pada u oci je recimo, osim Luksemburga koji su bas dosadni sa svojim vojvodom, Slovacka sa njihovim kovanicama. Zar nisu imali neku svoju istorijsku licnost, nego stavljaju somot revoluciju, osnivanje Visegradske grupe.

Caki i Slovenija je izdala kovanicu sa likom Primoza Trubara, sto je po meni ono sto i treba da se obelezi.

http://en.wikipedia.org/wiki/€2_commemorative_coins
[ brko_ @ 22.03.2011. 14:53 ] @
Citat:
vilil1: Evo, ja se zovem Vladimir Jankovic, i pljujem ti na petokraku, i pljujem ti na te lopovske tekovine, i pljujem ti na lik i delo Dontita, a i na sve ostalo komunisticko.

e vladimire, nervozan si nesto?

... evo ti prokofjev da malo odslusas, on je odlican za zivce.

zdravica ...

http://www.youtube.com/watch?v=peLk6EEOlrU

[ Lesli Eldridz @ 22.03.2011. 15:57 ] @
Citat:
brko_: e vladimire, nervozan si nesto?
Verovatno mu "otelo" askurdjelu "posteno zaradjeni kapital" pa je malo nervozan. Sta da radis.
[ Darko Nedeljković @ 22.03.2011. 19:36 ] @
Cemu navodnici Lesli? Da nisu mozda drugovi partizani otimali (verovatno imas neki lep izraz umesto otimanja, ali ja ne mogu da ga se setim) selektivno, iskljucivo neposteno stecen kapital? Ali da zanemarimo kapital, ja bih ovde preneo stavove zivih svedoka "NOB-a", a objasnicu zasto "narodno oslobodilacku borbu" pisem pod navodnicima. Naime, moji baba i deda (zivi svedoci) nikada nisu videli Nemca, izuzev jednom prilikom, kada je neki pametnjakovic otisao 10-ak kilometara do obliznjeg grada, nasao Nemca i ubio ga. E, onda su ti Nemci dosli u selo gde su ziveli moji deda i baba i streljali 50 njihovih najdrazih clanova porodice, rodjaka, prijatelja. To su Nemci sve obavili za pola sata, pa su opet otisli i nikad vise nisu dolazili. I toliko o "NOB-u" iz njihovog svedocenja. E, da, bilo je tu jos "narodno oslobodilacke borbe" - na jednom brdu se formirala ceta partizana, a na drugom cetnika. I onda jednog dana dodju partizani, opljackaju i usput ubiju po nekog koji se nekom ko zna kad zamerio, naravno sve legalno, optize ga za saradnju sa okupatorom, proglase krivim i streljaju. Pet minuta posla. Drugog dana dodju cetnici, i oni isto opljackaju i ubiju ko im se ne svidja, samo su oni bili organizovaniji i efikasniji - nisu se smarali sa nepotrebnim sudjenjima.

I sta imamo danas? Imamo milione ljudi uludo poginulih da bi cela Evropa dobrovoljno prihvatila 90% ciljeva Hitlerove borbe :)
Totalni je apsurd koliko je energije i zivota ulozeno na obaranje pakta koji je potpisao kralj Petar, da bi danas zelja vecine ljudi sa ovih prostora bila da se svakom Nemcu daju 100x veca prava ovde, od onih koje je on tom prilikom dao. To je moje licno glediste, partizani kao protivnici EU integracija su pobedili i nakratko zaustavili integracije i podelili ono sto je vec bilo integrisano na vise drzava, ali, eto ne zadugo. Ali dobro, shvatam, to moze da se gleda i drugacije, da bi u takvoj EU ljudska prava bila na nedovoljno visokom nivou, pa je dobro sto je to sve obustavljeno na neko vreme dok situacija sazri i dok se ne redefinisu pravila :)
[ brko_ @ 22.03.2011. 20:04 ] @
^^^

tebi ne treba nista za opustanje, nego nesto da shvatis da muskarac u najboljim godinama, kao ti sada, u takvim prelomnim situacijama ne treba da se stekuje po podrumu ispod zenskih suknji i ceka da neko drugi zavrsi pos'o umesto njega.

evo ...