[ Vladimir Magoč @ 02.04.2011. 14:30 ] @
Grčka
Dobro plaćeni radnici u Grčkoj štrajkuju zato što moraju da budu vredniji.

Radnici najveće grčke rafinerije nafte - Hellenic Petroleum (ELPE), koji se rangiraju među najbolje plaćene u zemlji, pozvali su na štrajk zbog predloga menadžmenta da se uvede procena produktivnosti. Radnici ELPE-a, koji primaju 17.5 mesečnih zarada (14 je garantovano grčkim zakonom), pozvali su na desetodnevnu obustavu rada. Štrajk počinje u nedelju.

''Radnici ELPE-a su u poslednjih 10-12 godina imali bolje plate od evropskih radnika i mi smo na to ponosni. Ovde nije reč o platama. Mi tražimo evropsku produktivnost u skladu sa evropskim platama.''. - rekao je izvor iz kompanije.

Prema podacima zvaničnika iz te kompanije koji je želeo da ostane anoniman, radnici ELPE-a su u protekloj deceniji primali veće plate nego njihove kolege u Nemačkoj, Holandiji, Belgiji i Italiji.

Međutim, produktivnost radnika ELPE-a je 30 do 60 odsto manja od one u evropskim zemljama.

Radnici ELPE-a su u startu dobili 3 mesečne plate kao stimulans za povećanje produktivnosti, ali ovaj iznos se delio svima, bez obzira na to da li je posao završen ili ne, rekao je izvor.

Zaposleni u kompaniji rade 38 sati nedeljno, umesto standardnih 40, odnosno 197 dana u godini.

Njihove kolege zaposlene u drugim grčkim kompanijama rade 213 dana kodišnje, dok radnici rafinerija u Španiji i Italiji na poslu provedu 211, odnosno 232 dana.
U Belgiji, Holandiji i Nemačkoj zaposleni rade 244 dana godišnje.

energyobserver
[ combuster @ 02.04.2011. 14:38 ] @
Madzone ?
[ nebojsa986 @ 02.04.2011. 17:04 ] @
Sta je tu cudno, ta samozivost je u svakom od nas, hoce i dalje da rade isto (malo) kao i ranije i da budu dobro placeni. Njih ne zanima stanje na trzistu nego njihovo doope, pa ako strajk prodje odlicno, ako ne pokunjice se i raditi.
[ dekster2 @ 02.04.2011. 18:11 ] @
Oni su ti specifični.Kod njih gestikulacija na šalteru te izaziva da ga nokautiraš.Neznam za nas ali oni nas šiju po lenjosti.
Imao sam paramoniju 3 godine i nagledao sam se svačega.Mada Atina je hladnija od recimo Soluna.Glifada u Atini,i panorama u Solunu su kao pandam dedinju ali
nemaju ništa zajedničko.Pune su im igraonice (DOMINO,ŠAH.MICE),LOTO je popularan.Sve u svemu divanisanje i opuštencija.
[ Marenović Slaviša @ 02.04.2011. 21:40 ] @

U pravu si dexteru.

Kuka kao grk u zatvoru.

Ma kukaju oni i na slobodi. Evo ja cu da budem strajkbreker.

[ Ivan Dimkovic @ 02.04.2011. 22:46 ] @
Mislim da to cuci u skoro svakom coveku - ti Grci rade to sto rade zato sto im je to bilo dozvoljeno decenijama... Eto i ta firma, mogu oni da pricaju sta hoce, ali upravo su oni dozvolili radnicima da bleje.

Sad je frka posto je jasno da ne mogu vise tako da nastave pa je muka... mislim i ja bih se bunio da sam primao 14-17 plata i radio par sati dnevno :)

Inace, negde sam bas procitao pre par dana - da vecina vodecih EU ekonomista smatra da ce Grcka sigurno bankrotirati. Bice belaja kada se to desi - ima opet da krenu sa onim njihovim levicarskim anarhistima da razbijaju, pale, ubijaju... ali to im nece povratiti 17-tu platu sigurno.

Inace neverovatne su granice dokle ide lenjost i ludilo tamo... fantasticno je samo sto su oni uspeli do prosle godine to da finansiraju nekako.
[ Milan M. Radovic @ 26.04.2011. 12:30 ] @
... eee da su nama negde evropske plate, ne da bi radili.... iiiih..