|
[ Isak666 @ 09.04.2011. 17:17 ] @
| Nije nesto novo, ali interesantan je primer sa konkretnim ciframa, ulaganjima i rezultatima.
Citat: Jedno selo u Nemačkoj je otišlo korak dalje – proizvode sami toliko energije da mogu da budu nezavisni od čitavog sistema. Već na prvi pogled jasno je da Feldhajm nije obično brandenburško selo. Odmah iza glavne ulice, u poljima, vetar okreće 43 elise moćnih vetrenjača. Snaga vetra obezbeđuje selu 4,3 megavata energije – mnogo više nego što meštanima treba.
Feldhajm, dakle, prodaje struju, ali to seljanima nije bilo dovoljno. Oni su izgradili sopstvenu distributivnu mrežu. Svaki stanovnik ovog mestašca je platio po 1.500 evra i sada su kompletna postrojenja u vlasništvu 150 meštana.
Jefitnija struja
Trenutno žitelji Feldhajma plaćaju struju 25 odsto jeftinije od uobičajene cene i ova povoljnost im je zagarantovana najmanje u sledećih deset godina, kaže Mihael Knape, gradonačelnik Trojenbricena, kojem seoce pripada.
„Za ljude je važno što ovo nije samo zanimljiv ekološki projekat, nego i isplativ privredni poduhvat. Važno je da građani primete da proizvodnja sopstvene struje povećava debljinu novčanika.“
Vetar je u Nemačkoj prilično isplativa stvar, ali čak i vetar nekada stane. U Feldhajmu su i na to mislili pa su na farmi svinja, pored štala, sagradili ogromnu burad. U toj buradi bakterije pretvaraju prirodno đubrivo u gas koji pokreće turbinu. Tako selo ima dovoljno struje i kada nema ni daška vetra.
A tu je i "besplatno" grejanje
Osim toga, voda koja hladi turbinu postaje vrela pa služi za grejanje čitavog mesta, kaže Verner Froviter iz Društva sa ograničenom odgovornošću Feldhajma. „Dok novi sistem nije proradio, selo je svake godine izdvajalo 100.000 evra na grejanje. Sada tog troška nema. To u praksi znači da 100.000 evra ostaje ovde.“
Starije vetrenjače, postavljene ovde još sredinom devedesetih, uskoro će biti zamenjene što će povećati kapacitete. Gradonačelnik planira da proširi mrežu na područje celog Trojenbricena, opštine sa nekih 8.000 stanovnika. Oni bi svi mogli da postanu potpuno nezavisni od nuklearnih elektrana, ugljenokopa i velikih koncerna. „Narod bi znao da recimo ovih 260 kilovata energije troši lokalna kafana. Tu je sve čisto i ljudi bi prihvatili takav razvoj situacije.“
Tu nije kraj. Novi način snabdevanja strujom otvorio je već 30 radnih mesta, a biće ih još. Lokalna škola uključena je u informisanje mladih o čitavom projektu.
http://www.dw-world.de/dw/article/0,,14978141,00.html
|
[ Tyler Durden @ 09.04.2011. 18:03 ] @
Sad ce Dimkovic da zapali u to selo i turira svoj BMW u sred centra da nervira te glupe hipike :)
[ Isak666 @ 09.04.2011. 18:17 ] @
Dobri su ovi :)
Posebno se radujem jer je ovo, za razliku od vecine drugih zelenih ili "zelenih" projekata, isplativ projekat.
Cak se i zaradjuje uz dzabe grejanje.
Evo i neki podaci i fotke kako to izgleda.
http://www.brandenburg.de/sixcms/media.php/4055/feldheim.pdf
Kako je u Srbiji regulisana samostalna proizvodnja el. energije?
Mislim, i tamo ima izmeta, moze se uloziti u vetrenjace i ostali sistem, mada bi mozda bilo skupo. Ili?
[ ventura @ 09.04.2011. 18:20 ] @
Ovi su još bolji:
Güssing
[ morihei ueshiba @ 09.04.2011. 19:08 ] @
Citat: Mislim, i tamo ima izmeta, moze se uloziti u vetrenjace i ostali sistem, mada bi mozda bilo skupo. Ili?
Lol...ala si sastavio recenicu,smejem se vec deset minuta i zamisljam seljake u srbiji kako vilama bacaju g*vna u vazduh,pravo na lopatice vetrenjaca koje to lepo ravnomerno razbucavaju po okolini
U Srbiji je regulisana feed-in tarifa,po kojoj se samostalni proizvodjaci el.energije legalno prikljucuju na distributivnu mrezu i ostvaruju pravo na povlascene cene,a u zavisnosti od tipa instalirane elektrane. Bila je tema:
https://elitesecurity.org/t394...rifa-ili-prodaja-struje-drzavi
U Srbiji je cena struje preniska za ulazenje u taj biznis sto se tice pojedinaca,domacinstava itd. Veliki igraci mogu nesto da urade,pre svega zato sto ce moci da uticu na izmenu feed-in tarife u buducnosti- bar po mom misljenju. Ta odredba je i doneta nerado,pod pritiskom spolja i treba ocekivati da ce jedno javno preduzece kao sto je elektroprivreda(citaj drzava) ciniti sve da opstruise razvoj na tom polju. Ako se malo pogleda unapred i ukalkulise mogucnost da se EDB proda/pokloni tovarisu Putinu... ne znam,ja bih voleo da sto pre dodje nekoliko jakih kompanija koje ce da postave svoje sisteme i zauzmu pozicije pre nego sto stetocine naprave nepovratnu stetu i u toj oblasti.
Ono sto nijedan ulagac sa brdom para ne moze da uradi je da ubedi vise od tri seljaka u nekom srpskom selu da se dogovore i urade nesto na zajednicku korist. A cini mi se da je u ovim primerima upravo to bilo presudno.
[ Black_eyed @ 09.04.2011. 19:44 ] @
Sve je to super samo sumnjam da je 1500E po stanovniku bilo dosta za kompletnu ovu stvar, verovatno je vlada uletela sa nekim subvencijama.
[ ventura @ 09.04.2011. 20:05 ] @
@morihei ueshiba:
Usvojene feed-in tarife za obnovljive izvore energije u Srbiji su pristojne za sve osim za photovoltaic (solarnu energiju). Dakle mini hidro, vetrenjače, biogas, biomasa, deponijski gas, kogeneracija, sve je to ok..
[ mrkii @ 09.04.2011. 20:07 ] @
Ma sve ovo vredi previse miliona evra da bi bilo isplativo da svako selo moze da funkcionise ovako.
Mislim lepo je sto stede svake godine stotine hiljada, ali ne valja sto moras prvo da ulozis miliiiiiiiiiiiiiiiiione.
[ Ivan Dimkovic @ 09.04.2011. 20:16 ] @
Citat:
Feldhajm, dakle, prodaje struju, ali to seljanima nije bilo dovoljno. Oni su izgradili sopstvenu distributivnu mrežu. Svaki stanovnik ovog mestašca je platio po 1.500 evra i sada su kompletna postrojenja u vlasništvu 150 meštana.]
1500 EUR * 150 = 225000 EUR
Cisto primera radi - uvodjenje 4 semafora u DE selu u kome se nalazi moja bivsa firma je kostalo 500 hiljada EUR bez ukljcene cene radova na trotoaru.
Sa ovim parama su mogli mozda ulice da raskopaju... bice da su ostatak od N miliona EUR platili poreski obveznici.
S'o da ne kada pare stizu na poklon.
[Ovu poruku je menjao Ivan Dimkovic dana 09.04.2011. u 21:43 GMT+1]
[ Isak666 @ 09.04.2011. 20:27 ] @
Pa nisu silni milioni.
Nesto jace od 2 miliona €, sto i nije neki novac, ako im ostaje 100k € godisnje.
Zajednicki finansijski volumen za grejnu mrezu (valjda je to prevod za Wärmenetz) i odgovorajuce kucne prikljucke je 1 725 000€.
Od toga samostalna sredstva zajednice 138 000€
Specificni grantovi 830 000€
Stimulacija EU/savezni nivo/pokrajina oko 50% iznosa (od tog iznosa 75% Evropski fond za regionalni razvoj i 25% iz budzeta Pokrajine)
Zajednicki finansijski volumen za elektro mrezu i kucne prikljucke 450 000€
Sve licna sredstva, bez pomoci.
Izvor http://www.nachhaltigkeitsforu..._Wege_Bioenergiedorf_KNAPE.pdf strane 12 i 13
Edit:
Info sa DW izgleda nije dobar, jer svuda stoji da su platili po glavi 3k€.
[ Ivan Dimkovic @ 09.04.2011. 20:41 ] @
Citat:
Pa nisu silni milioni.
Nesto jace od 2 miliona €, sto i nije neki novac
Za 150 mestana koji su platili po 3000 EUR svako?
Alal vera... zamisli da su gradovi tako darezljivi, na sta bi to licilo.
Hajde da se ne lazemo - njima je to poklonjeno.
Poklonjeno im je iz politicko/"strateskih" razloga - i treba da budu srecni (kao sto jesu, pretpostavljam).
Bice zanimljiv skok "vere" sa ovakvih projekata na snadbevanje cele zemlje tom ingenioznom "zelenom energijom".
Ja sam prilicno siguran da ce jednog dana neko od trenutne (i prosle) nemacke politicke ekipe visiti u zatvoru mozda i za izdaju, jer Nemacka srlja u totalnu energetsku zavisnost od Rusije i Francuske sa svojom politikom u ulaganja u ovakva Potemkinova sela i potencijalne zabrane izgradnje novih nuklearnih postrojenja - i neko vise nego ocigledno sve radi da se to ubrza.
Lepo im je bivsi kancelar postao sef firme kontrolisane od strane Gazproma... tek tako.
[ Isak666 @ 09.04.2011. 20:48 ] @
Sta im je poklonjeno :D
Pa to je uloga Evropskog fonda za regionalni razvoj i to nije projekat koji ne donosi sredstva, nego je finansijski isplativ i dovodi do razvoja.
Sama Nemacka direktno je dala tek oko cetvrtinu sredstava (da ne racunam sad koliko tacno).
To se zove investicija, ne poklon.
[ ventura @ 09.04.2011. 20:50 ] @
Koga zanima, ovo je deo prezentacije Peter Vadesz-a, gradonačelnika Gussinga sa skoračšnje energetske konferencije u Beogradu:
http://www.eccop.net/set/1344/...del%20of%20G%C3%BCssing_en.pdf
(prezentacija nije 100% identična kao ona iz Beograda, ali je veoma slična)
[ Ivan Dimkovic @ 09.04.2011. 20:53 ] @
Citat: Isak666
Sta im je poklonjeno :D
U mom recniku "stimulacija" je ekvivalent poklonu.
Ako su seljaci tako uspesni, prodaju energiju, dza bu... sto ih "stimulise" nekakva drzavna/EU birokratija?
Sto nisu otisli u banku ako su im trebale pare?
[ Isak666 @ 09.04.2011. 21:04 ] @
Pa verovatno nisu ludi da ostavljaju pare banci kad postoji institucija koja finansira istu stvar.
ERDF postoji zarad razvoja slabije razvijenih delova Evope, otvaranju novih radnih mesta i razvoju odrzivih projekata.
Otvorenih 30 novih radnih mesta za selo od 145 kuca, besplatno grejanja na bazi odrzivog razvoja, nova proizvodnja i prodaja za jedno selo u istocnoj Nemackoj i placanje poreza drzavi od toga i nije interes banke.
[ morihei ueshiba @ 09.04.2011. 21:08 ] @
@ventura
moze biti,ako si stavljao na papir,a znam da jesi i bas me zanima racunica. Ja sam bio zainteresovan samo za photovoltaic i imao sam izracun slovenacke firme po kojoj je vreme otplate sistema(za slovenacke uslove i tarife) bila nekih 8 godina. Posle sam te proracune pretvorio u srpske cene i izracunavao jos neke faktore kao sto je broj suncanih dana itd i dosao do racunice po kojoj se to u Srbiji otplati za nekih 10-12 god,sto je,ako ne uzmemo u obzir politicke faktore koji ce uticati na cene jednostavno previse rizicno ulaganje i odustao sam. Ovako stvarno deluje primamljiva cena od 23c/kW,ali kad se udje dublje malo...
Inace,otpori od strane EPS pocinju polako i javno da se pojavljuju:
http://www.eps.rs/novosti.htm
osnovni problem im je sto vetrenjace nece raditi 24/7/365...kao buldozeri iz Kolubare recimo.
evo i nesto zanimljivo:
http://www.reuters.com/article/2011/04/08/idUS350837577020110408
a evo i nekih noviteta u vezi hvatanja solarne energije,prosle godine sam i ja tu zavrnuo par srafova i koliko znam pocela je komercijalna primena,ako nekog zanima
http://www.giann.net/?p=656
[ ventura @ 09.04.2011. 21:12 ] @
Da ne komplikujemo previše, projekti poput Gussinga i ovog Feldhajma su neka vrsta pilot projekata gde se gleda kako cela stvar sa obnovljivim izvorima, energetskom nezavisnošću uopšte funkcioniše u realnom svetu.. Pri tome finansije ne predstavljaju opšte nikakav bitan faktor.
U realnom životu ovakvi projekti se još uvek ne mogu masovno primenjivati, upravo zbog finansijskog aspekta jer je u slučaju masovne primene on najbitniji. Tako da su za sada nuklearke jedino ekonomski opravdano rešenje.
[ Isak666 @ 09.04.2011. 21:18 ] @
Citat: ventura: Koga zanima, ovo je deo prezentacije Peter Vadesz-a, gradonačelnika Gussinga sa skoračšnje energetske konferencije u Beogradu:
http://www.eccop.net/set/1344/MME AT_Presentation R.Koch_Model of Güssing_en.pdf
(prezentacija nije 100% identična kao ona iz Beograda, ali je veoma slična)
Na trecoj stranici postoji stavka 70% commuters.
Iskreno, ne znam sta znaci rec commuters.
Na wiki se vezuje za zeleznicu, ali ne mogu da spojim sa ovim procentima to.
[ ventura @ 09.04.2011. 21:23 ] @
Commuters su ti ljudi koji žive van grada, a u grad dolaze radi posla.
U ovom konkretnom slučaju to znači da je 70% ljudi radilo van Gussinga, najverovatnije u Gracu.
[ Isak666 @ 09.04.2011. 21:30 ] @
^^
Da da, sad vidim da sam preskocio clanak pored o tome.
Btw Güssing je jos bolja prica, sam grad ima godisnji obrt od 13 miliona €, a grad je duplirao ubir poreza.
[ milivoje t @ 10.04.2011. 17:12 ] @
1500 evra,
hahaha :D.
Pored mene je covek idealista imao firmu koja prodaje te vetrenjace generatore struje, cene su bile ojha.
Kljucna rec je imao.
[ Isak666 @ 10.04.2011. 17:48 ] @
Pa nisi video finansijsjku konstrukciju od pre par postova?
Nema ta info DWa veze sa realnim stanjem.
[ Black_eyed @ 11.04.2011. 08:59 ] @
Problem je što je čitava vest napisana tendeciozno, daš 1500E po glavi i energetski si nezavisan (tj. još i zarađuješ). Onda ljudima počne da se mota da to nije velika lova za "besplatnu" energiju...
Voleo bih baš da neko stavi na papir koliko je projekat koštao po stanovniku i koliku površinu po stanovniku zazuzele vetrenjače, bio-gas postrojenja i ostalo. Kolko je plaćen softver za upravljanje ovom mrežom, koliko su plaćeni inteligetni delovi mreže koji treba relativno brzo da svičuju uklopno stanje u zavisnoti od brzine vetra i potreba kupaca...Koliko su plaćeni projekti za tako nešto.
Naravno, ne spominje se da li neko plaća balansiranje ove mreže, tj. ko drži rezerve snage ako njihovo postrojenje ispadne. Doduše, oni su mali ali za iole veći gradić ovo bi bilo ozbiljna stavka.
Lep showcase ali samo to, ekonomiju ovde ne treba mešati ak ne želite da se razočarate.
[ Isak666 @ 11.04.2011. 09:54 ] @
^^
Finansijska konstrukcija sa detaljima projekta je valjda u poslednjem linku sa sajta opstine gde se selo nalazi koji sam postavio.
Vest na DW je stvarno tendeciozno napisana.
Niti je hiljadu i po ojra, niti je to za ceo projekat.
To je 25% sredstava, ostatak iz EU fondova vecinom.
Sto je uobicajena suma za podnosioca projekta ERDFu.
Meni je bilo interesanto, posto su vec voljni da finansiraju tako nesto, da li bi se to moglo iskoristiti za npr jedan projekat prekogranicne saradnje sa Madjarskom ili Rumunijom, koje vec jesu u EU i imaju prava na sredstva iz ERDFa, dok Srbija moze koristiti zajedno sa njima sredstva iz IPA fondova za prekogranicnu saradnju - ako je takav projekat izvodljiv u toj formi.
Takodje, znam da je radjeno istrazivanje o mestima koja su pogodna za postavljanje vetrenjaca u Vojvodini, ali ne znam rezultate, ako su uopste dosli do njih.
[ zmau @ 14.04.2011. 13:41 ] @
Ne videh da pominju koju energiju troše u saobraćaju.
Vauban je dobar i sa saobraćajnog aspekta, a i inače ima zanimljivu priču.
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|