|
[ herzog @ 10.04.2011. 18:15 ] @
| kako samo ova "slagalica"
unosi nove baljezgarije u i ovako osakaceni srpski jezik
sta sve priznaje kao tacnu rec ona Milka Canic, stice se utisak da ona samo pozira u toj emisiji kao neka geronto-manekenka
.Svaka rec se priznaje
Takodje sam pre neki dan cuo na RBGD2 neverovatnu kritiku nekog maloumnika
na prevodjenje stranih imena po Vuku. Ne bi ste verovali koliko je prost ,i jadan program na tom RBGD2 , na necem
sto je do 2000-e bila nekakva oaza za ucene ljude. Danas je dno dna, a dozvoljava se i ovakvo vredjanje naseg jezika,
To nema nigde, takvog mazo-bicevanje od strane seljobera i kvazi-intelektualaca. |
[ Kovacevic Vladimir @ 10.04.2011. 18:47 ] @
Citat: herzog:
To nema nigde, takvog mazo-bicevanje od strane seljobera i kvazi-intelektualaca.
Ima kod nas, a namenjeno nama.
Seljoberi i kvazi-intelektualci su u svim institucijama iz prostog razloga što drugih profila, jednostavno, više nema: ili su pobegli van, ili su pomrli. Ostali, koji bi mogli još ponešto i da kažu pametnoga u struci, ne mogu se snaći u novokomponovanim ambijentima i pišu ili delaju u nekoj drugoj formi (blogovi...više onako "za svoju dušu").
Upravo, ovo što se dešava sa srpskim jezikom, je isto ono što se desilo i u srpskoj muzici.
Pozdrav
[ Milos911 @ 10.04.2011. 18:51 ] @
Jeste, stvarno, rts shabani shabanski shabanishu srpski jezik. Shabanchine.
[ a1200 @ 10.04.2011. 18:54 ] @
Ma sha ti je tebra... vi'sh da je sve konza-koma, i tako to, ono, znachi razumes... kewl :)
[ llux @ 11.04.2011. 09:07 ] @
Autor teme se žali za reč "nepreslušno".
Neka neko objasni da li je moguća ta reč.
[ Nedeljko @ 11.04.2011. 09:29 ] @
Za "slagalicu" je broj 1 prost, a osim što imaju netačne odgovore, umeju da postave pitanja na koja ne postoji tačan odgovor, kao što je "Kako se zove mesto na zemlji gde nastaje zemljotres?". Koliko se ja razumem, mesto gde nastaje zemljotres se zove hipocentar i nalazi se u zemlji (ispod površine), a najbliža tačka na površini zemlje (tj. na zemlji) je epicentar. Valjda je njihov "tačan" odgovor bio epicentar.
[ gavrantije @ 11.04.2011. 11:46 ] @
Ne samo "Slagalica". Svi, nazovi, kvizovi su uvreda za elementarno obrazovanje i pismenost.
Ako se neko još seća "Kviskoteke" ili je učestvovao u njoj, zna o čemu govorim.
U jednom od prvih "Milionera", pojavila se članica "Mense", sa neznamkolikim IQ i ispala na prvom pitanju.
Vladimir je za sve u pravu.
Nedeljko takodje. Mislim da uskoro nećemo imati ni čoveka koji će znati da sastavi pitanja, a kamoli da na njih odgovori.
[ Nedeljko @ 11.04.2011. 12:45 ] @
Pa, imala je IQ 155, odnosno, test meri do 160, a ona je imala samo jednu grešku. Nisam gledao tog "milionera", ali ko god je od meni poznatih bio na mensinom testiranju, imao je isti rezultat.
[ Isak666 @ 11.04.2011. 12:49 ] @
Pa valjda kvizovi imaju neke veze i sa opstom informisanoscu, ne samo sa nivoom inteligencije.
[ llux @ 11.04.2011. 13:02 ] @
Da, stvarno, kakve veze inteligencija ima sa tim pitanjima?
Ne moraju da budu uopste informisani i ne moraju da imaju cak ni 1 razred skole.
Al svakako da informisanost pomaze njihovom velikom potencijalu
[ dekster2 @ 11.04.2011. 13:23 ] @
Dobro veče.
[ gavrantije @ 11.04.2011. 17:24 ] @
Nema veze sa inteligencijom ? Paaaa...
Slučaj koji sam naveo desio se u jednom od prvih „Milionera“. Mislim da je još bila BK Televizija.
Prvo pitanje je glasilo: „Šta je to duplo golo“ ?
Natprosečno ste inteligentni, ali nikada niste igrali domine, pa ne znate. OK.
Ne morate direktno da odgovorite, imate četiri ponudjena odgovora, ali vam ni oni ništa ne znače. Opet u redu.
Koliki vam je IQ potreban za pretpostavku da prvo pitanje zna 99,8% publike ?
[ Isak666 @ 11.04.2011. 17:35 ] @
Pa bas taj Milioner se bazira na opstoj informisanosti.
Skoro sva pitanja su takvog karaktera, a logicke operacije mogu biti pomocno sredstvo da se -opet- dodje do odgovora koji je iz oblasti opste kulture i informisanosti najcesce.
Ako inteligentni smatraju da ne pasu u takve kvizove, onda neka traze kvizove koje imaju vise baratanja logickim operacijama.
Koliko se secam sa faksa, inteligencija nije samo IQ test, nego i socijalna vestina snalazenja u novom, pa bi gospodjica koja se nije snasla u novoj situaciji davanja odgovora pred kamerama gde pada na osnovnim pitanjima - mozda bila i manje inteligentna nego sto se predstavlja u ovoj temi.
U sustini, to je kao kad bih ja rekao, da ja sjajno vozim avion, ali nikako se ne snalazim u autu kao svez vozac na drumu i da je zemljani saobracaj glup, posto opsta informisanost i dobri rezultati na IQ testu, koji ne podrazumevaju prvo navedeno - nisu isti, iako se mogu povezati.
[ herzog @ 12.04.2011. 13:42 ] @
na "slagalici" je moguce saznati da je sinx + cosx = 1 , za svako x. katastrofa
http://www.elitemadzone.org/p2851171
ovo je bilo pre neki dan na kvizu, gornja tema moze da se brise, greskom sam otvorio jos jednu u UMZ.
[ Odin D. @ 12.04.2011. 16:01 ] @
Ma pustite kvizove - pogledajte u sta su se pretvorile ukrstenice!
Imam utisak da seljoberi koji sebe nazivaju sastavljacima ukrstenica razbacaju slova manje-vise random po ukrstenici pa onda googlaju za onim sto tako dobiju i rezultate sa google-a ture u opis trazenog pojma.
Npr. ctrng - nadimak seljaka sa juznog oboda Himalaja koji je proslog mjeseca pijan jahao magare pa ga satro' voz kad je zaspao na pruzi...
[ Devanagari @ 12.04.2011. 19:00 ] @
Prvi program za klepanje ukrštenica sam video još dok sam radio prelom za novine. To je bilo još 2003. g. i kapiram da ga do sada ima svaka redakcija koja pušta ukrštene reči.
U pitanju je neki program, makro, jbm li ga šta je, za MS Word, u kome uneseš koliko ti treba polja horizontalno/vertikalno i on ti ispljune ukrštenicu u .doc. Sve što treba da uradiš je da pejstuješ tu tabelu u program za prelom i eto ti ukrštenih reči. QA/QC = 0,00.
[ Nedeljko @ 13.04.2011. 11:56 ] @
Kažu mi da su gledali tu emisuju slagalice i da je pitanje bilo koliki je zbir kvadrata sinusa i kosinusa.
[ Java Beograd @ 13.04.2011. 12:23 ] @
Citat: Devanagari: Prvi program za klepanje ukrštenica sam video još dok sam radio prelom za novine. To je bilo još 2003. g. i kapiram da ga do sada ima svaka redakcija koja pušta ukrštene reči.
U pitanju je neki program, makro, jbm li ga šta je, za MS Word, u kome uneseš koliko ti treba polja horizontalno/vertikalno i on ti ispljune ukrštenicu u .doc. Sve što treba da uradiš je da pejstuješ tu tabelu u program za prelom i eto ti ukrštenih reči. QA/QC = 0,00.
De, postavi neki link da vidimo to čudo.
[ pisac @ 15.04.2011. 17:52 ] @
Citat: gavrantije: Nema veze sa inteligencijom ? Paaaa...
Slučaj koji sam naveo desio se u jednom od prvih „Milionera“. Mislim da je još bila BK Televizija.
Prvo pitanje je glasilo: „Šta je to duplo golo“ ?
Natprosečno ste inteligentni, ali nikada niste igrali domine, pa ne znate. OK.
Ne morate direktno da odgovorite, imate četiri ponudjena odgovora, ali vam ni oni ništa ne znače. Opet u redu.
Koliki vam je IQ potreban za pretpostavku da prvo pitanje zna 99,8% publike ?
Ja ne znam šta je duplo golo. Doduše, sada kad si pomenuo domine (i time dao odgovor), postalo mi je jasno, ali da ih nisi pomenuo ne bih ni znao. A jesam igrao domine par puta, pre par decenija.
A koji su odgovori bili ponuđeni?
[ pisac @ 15.04.2011. 17:59 ] @
Citat: Isak666: Koliko se secam sa faksa, inteligencija nije samo IQ test, nego i socijalna vestina snalazenja u novom, pa bi gospodjica koja se nije snasla u novoj situaciji davanja odgovora pred kamerama gde pada na osnovnim pitanjima - mozda bila i manje inteligentna nego sto se predstavlja u ovoj temi.
U sustini, to je kao kad bih ja rekao, da ja sjajno vozim avion, ali nikako se ne snalazim u autu kao svez vozac na drumu i da je zemljani saobracaj glup, posto opsta informisanost i dobri rezultati na IQ testu, koji ne podrazumevaju prvo navedeno - nisu isti, iako se mogu povezati.
To kako se ti snalaziš na zemlji nema veze sa time da li ti jesi dobar pilot ili ne, pa prema tome ne menja ni za milimetar tvoje sposobnosti da budeš natprosečan (prepametan) pilot.
A inteligencija nije tako prosta tema koju možeš da razumeš na osnovu "sećanja sa faksa". Ja znam ljude koji deluju jako inteligentno zato što odlično komuniciraju sa ljudima i snalaze se u društvu kao riba u vodi, ali kad im (indirektno) postaviš relativno jednostavan logički problem koji (u tom trenutku) ne mogu zaobići/rešiti socijalnim sposobnostima shvatiš da su u suštini tupavi i nesposobni da uspešno funkcionišu samostalno (tj. van tog društva).
[ japan @ 15.04.2011. 18:24 ] @
Citat: Nedeljko: Kažu mi da su gledali tu emisuju slagalice i da je pitanje bilo koliki je zbir kvadrata sinusa i kosinusa.
Da, baš tako je bilo. Ali čoveku valjda nekako lakne kad u ova teška vremena može negde da opljune, pa makar i neosnovano. Verujem da se isto tako oseća svaki polupismen koji sebi da za pravo da optuži nekoga da mu kvari i sakati svetinju od jezika.
[ Isak666 @ 15.04.2011. 18:58 ] @
Citat: pisac: To kako se ti snalaziš na zemlji nema veze sa time da li ti jesi dobar pilot ili ne, pa prema tome ne menja ni za milimetar tvoje sposobnosti da budeš natprosečan (prepametan) pilot.
A inteligencija nije tako prosta tema koju možeš da razumeš na osnovu "sećanja sa faksa". Ja znam ljude koji deluju jako inteligentno zato što odlično komuniciraju sa ljudima i snalaze se u društvu kao riba u vodi, ali kad im (indirektno) postaviš relativno jednostavan logički problem koji (u tom trenutku) ne mogu zaobići/rešiti socijalnim sposobnostima shvatiš da su u suštini tupavi i nesposobni da uspešno funkcionišu samostalno (tj. van tog društva).
^^
Upravo.
Mozes ti imati odlicne logicke operacije, a da si opste informisan kao covek koji je proveo ceo zivot u ormaru.
Secanje sa faksa je za razmenu na forumu.
Nisam bas toliki nerd da pravim tepihe od postova sa vestinama prikazivanja znanja sa faksa, ipak ;)
[ gavrantije @ 15.04.2011. 21:21 ] @
Citat: pisac: Ja ne znam šta je duplo golo. Doduše, sada kad si pomenuo domine (i time dao odgovor), postalo mi je jasno, ali da ih nisi pomenuo ne bih ni znao. A jesam igrao domine par puta, pre par decenija.
A koji su odgovori bili ponuđeni?
Zaista ne mogu da se setim, ipak je to 2002. godina.
Sve je jasno ovo oko inteligencije i informisanosti, samo i dalje mislim da ne moraš da se snalaziš "kao riba u vodi" da bi se setio da zatražiš pomoć publike za jedno, u suštini, trik pitanje. Naročito ne sa IQ 155, na prvom pitanju. Ili je upravo to bio ograničavajući ( blamirajući) faktor.
Ja sam, u stvari, želeo da skrenem pažnju na poražavajući nivo neznanja, kako takmičara, tako i organizatora raznoraznih kvizova, koje inače i ne gledam, osim u prolazu.
U " Slagalicu", dvadesetominutnom veselju za celu familiju, već dvadeset godina, dolaze sa "koca i konopca", pa me ništa i ne čudi od nabrojanog iz naslova teme: vredjanje i sakaćenje srpskog jezika. Šabani učestvuju- šabani gledaju, a Milka Canić mudro ćuti i aminuje novokomponovane reči, tipa NEPRESLUŠNO.
"Milioner" je ipak, kao, ozbiljniji kviz sa velikim budžetom i nagradama, ne ono- " knjiga i figura skočka".
Bez komentara o znanju, informisanosti, inteligenciji ili čemu već takmičara, nadam se da se sećate čuvenog blama:
[url=mailto: http://blog.b92.net/arhiva/node/5477.html]null[/url]
[Ovu poruku je menjao gavrantije dana 15.04.2011. u 22:31 GMT+1]
[ dekster2 @ 15.04.2011. 21:29 ] @
Znanje-Neznanje,igra reči i pojmova kao i ovo.
Koliko je 1 + 1 =_ da bi se ostvario profit.
[ pisac @ 15.04.2011. 21:54 ] @
Citat: gavrantije: Sve je jasno ovo oko inteligencije i informisanosti, samo i dalje mislim da ne moraš da se snalaziš "kao riba u vodi" da bi se setio da zatražiš pomoć publike za jedno, u suštini, trik pitanje. Naročito ne sa IQ 155, na prvom pitanju. Ili je upravo to bio ograničavajući ( blamirajući) faktor.
Neko može biti inteligentan, a da nema samopouzdanje koje će mu pomoći da tu svoju inteligenciju i pokaže, ili da (u ovom slučaju) ima tremu koja ga blokira da razmišlja "punim kapacitetom" .
Sem toga, postoji više tipova inteligencije iz raznih oblasti, tako da neko ko je logički inteligentan ne mora da bude rečit ili da se snalazi u društvu, i obrnuto. Mensa koliko ja znam meri samo logičku inteligenciju, ali ne i verbalnu, emocionalnu, itd... pa ako je dotična imala 155 iz logičke inteligencije, to joj neće mnogo pomoći u kvizu znanja naročito ako je imala tremu.
Ali zato takvu osobu stavite na radno mesto koje zahteva rešavanje logičkih problema, a ne zahteva neposredne kontakte sa (nepoznatim a brojnim) ljudima, pa ćete dobiti fenomenalne rezultate gde ćete jasno videti tu IQ155 inteligenciju.
[Ovu poruku je menjao pisac dana 16.04.2011. u 11:58 GMT+1]
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|