[ dekster2 @ 11.04.2011. 23:04 ] @
Počele su detaljne,ali selektivne posete auto servisima u Beogradu za proveru kontejnera za određen tip otpada.
U jednom servisu su postavljeni kontejneri za METAL,ALUMINIJUM,PLASTIKU.Kada je inspektorka pitana šta je komunalni otpad
ona nije znala da da tačan odgovor.Znači gde baciti bananu ?.Bila je opomena,kupljeni kontejneri,pa se dolazi u kontrolu.
Otpad se deponuje na način,zove se ovlašćena služba koja se plaća i odnosi odpad i pravi zapisnik šta je i koliko deponovano.
Ovo je za ovu situaciju,a za ulje sam čuo prepričanu priču da onaj koji prodaje ulje vodi evidenciju kome je prodao koju količinu
i taj je dužan da sa odbitkom 20% da ulje od zamena isto deponuje ovlašćenoj firmi koja će biti zadužena za tu radnju.
[ Shadowed @ 11.04.2011. 23:32 ] @
Ummm... sta??
[ dekster2 @ 11.04.2011. 23:37 ] @
Zar se takve poruke nebrišu.Kanta za otpad,kazne,o tome se radi.Kapiš.
[ dava @ 12.04.2011. 12:11 ] @
Mogao si, ako si se otreznio od sinoć, da nam pojasniš šta si htio reći. :)
[ dekster2 @ 12.04.2011. 12:40 ] @
Ne pijem.Za tebe to ne važi pošto i druge stvari kod vas ne važe tako da možeš nastaviti zimski san.Ovo se odnosi na
upozorenje mehaničarima,servisima koji su registrovani.Pod registrovanim podrazumevam onio koji plaćaju porez pa su
u i samim tim u opasnosti od ne zanemarljivih komunalnih kanzni koja im sledi ako ne budu nabavili kontejnere i selektovali
otpad.Da li je dovoljno pojašnjeno.Ako nije da se slika.
[ jnk @ 12.04.2011. 12:54 ] @
Ne se s pridevom piše zajedno a sa glagolom odvojeno malo si obrnuo
[ dekster2 @ 12.04.2011. 13:08 ] @
Čim si priometio tu grešku,shvatio si i poentu reči.
HAJDEda damo (vanredno radnju) zanemarljivih,jer sam temu postavio iz dobrih namra a ne da se komentariše kao sa pijan xm,pravopis.
Znamo da pridevi stoje uz imenice,a glagoli označavaju radnju,a radnja je u ovom slučaju u službi Obaveštenja.Ova kontrola je počela
u zadnje vreme intezivno,tako da me ne zanima, ko se zadnji smeje i pametujem.postujte šta hoćete.Sledeće nedelje skidam konce sa šake
pa nazad na work.

[Ovu poruku je menjao dekster2 dana 12.04.2011. u 14:25 GMT+1]

[Ovu poruku je menjao dekster2 dana 12.04.2011. u 14:26 GMT+1]
[ jnk @ 12.04.2011. 13:23 ] @
Nije mi baš najjasnije. Kontrolišu se autoservisi da li odlažu otpad kako treba?
[ dekster2 @ 12.04.2011. 13:28 ] @
Da.U istoj kanti ako se nađe metal,aluminijum,plastika servis će biti kažnjen.
[ CakNoris @ 12.04.2011. 13:50 ] @
Hoćeš da kažeš da u Srbiji postoji automehaničar koji odvaja i skuplja otpad, pa onda plaća da mu ga odnesu?

I zar aluminijum nije takođe metal?

Baš me zanima koje se to firme u Srbiji bave otkupom i ekološkim odlaganjem starog ulja.
Viđao sam automehaničare često da lože to staro ulje.

Upravo sam pronašao sledeći podatak: Samo deset odsto istrošenog auto-ulja se reciklira

Kako kažu ovde, moguće je reciklirati staro motorno ulje kako bi se dobilo novo motorno ulje.

[ dekster2 @ 12.04.2011. 14:07 ] @
@Hoćeš da kažeš da u Srbiji postoji automehaničar koji odvaja i skuplja otpad, pa onda plaća da mu ga odnesu?
Da,dužan je da zove službu koja je zadužena za to.Servis nije naivan,kao apoteka je,i inspektorka je to naložila
što sam i u početku teme naveo.Našao sam jedan link o otpadu,ne znam da li je svež ali evolinka.
http://www.sekopak.com/files/Zakon_o_upravljanju_otpadom.pdf.
Za ulje sam čuo od 2012.Ali ako si u kontaktu sa nekim ozbiljnijim servisima,ču ćeš priču.Nisam napamet pokrenuo temu.
Kazne su od 500.000 pa nagore.
[ Java Beograd @ 12.04.2011. 14:20 ] @
Ovo je samo još jedan korak u stampedu zatvaranja, gašenja i satiranja svega što u Srbiji radi i zarađuje.

Posle inspektora za đubre i kazne od 500.000 doće će Sokoj (oko 50.000) pa oni sa fonogramima (30.000), pa inspektor PTT sandučića i tako redom dok se ne zatvori i zatre poslednja preduzetnička radnja.
[ Isak666 @ 12.04.2011. 14:27 ] @
Koliko kosta nabavka tog kontejnera?
Kako je regulisano odnosenje sakupljenog?

Ne znam kako svaka normalna stvar u Srbiji postane svoja suprotnost, pa i ova.
Umesto da servisi se utrkuju da to rade, jer se od pomenutih sirovina pravi novac, pa onaj ko ih odvozi, to radi ili besplatno ili uz nadoknadu onom ko sortira - u Srbiji je napad na budzet.

http://vukajlija.com/izgubljen-slucaj

[ dekster2 @ 12.04.2011. 14:38 ] @
Ma uzeo je obične plastične,zelene kontejnere kao u parkovima što skupljaju đubre.Na svakom ispisao za koji je otpad.
Postavio je pitanje,pa ja plastiku jedva koristim,može se desiti da mi treba godinu dana da je napunim,a ona kao te**
ka gleda.Hoće da te kazni a ni zakon u celosti ni njoj nije jasan.Pazi te.Mora da vodi evidenciju predatog otpada.
Lepa fora za firme koje recikliraju.Zoveš da nose otpad,platiš a baja u reciklaži dobio sortirano.Pa romima plaćaju a
ovde naplaćuju.
[ dekster2 @ 12.04.2011. 14:44 ] @
Da samo dodam.Kada kupuješ limenku,tebi je ta ambalaža zaračunata u cenu.
Kada treba da je baciš,treba da platiš.
[ Isak666 @ 12.04.2011. 16:24 ] @
U tome je i poenta.

Zato bi bilo normalno da grad ima potpisane ugovore sa firmama koje ce odnositi besplatno ono sto njima donosi zaradu.
I jos bi trebale te firme da se lupaju nogama u guz*cu jer su skoro dobile monopol na skupljanje resursa koji je vec zakonom obavezan da se sortira i priprema za dalji transport.

Sve u svemu, naopako kao i obicno.
[ mmix @ 12.04.2011. 16:49 ] @
Citat:
Isak666: Ne znam kako svaka normalna stvar u Srbiji postane svoja suprotnost, pa i ova.

Hehe, to je upravo to, ekologija na domaci nacin.

Inace, +1 za svaki pokusaj da se uvede bilo kakav red u regulisanje otpada pre negos to se svi podavimo u djubretu. Prekjuce kad je bio onaj jak vetar u Pancevu i u mojoj ulici napravio vrtlog i vrti jedno pedesetak kesa koje je poneo sa sobom iz okolnih ulica. Secam se jasno jer sam drzao dete za ruku i sazaljevao ga jer je to njegovo detinjstvo, da gleda vrtloge plasticnih kesa.