[ milanm2 @ 03.05.2011. 21:52 ] @
Na koliko kilometara se uz neku normalnu eksploataciju menjaju gume na automobilu? Da li po novom zakonu letnji pneumatici ne smeju da imaju dubinu sare manju od 4mm? |
[ milanm2 @ 03.05.2011. 21:52 ] @
[ bakara @ 03.05.2011. 23:06 ] @
Ja ih obicno menjam na 2 godine i oko 40k km ali to dosta zavisi i od stila voznje.
[ Deep|Blue @ 04.05.2011. 07:51 ] @
Trebalo bi negde na ES-u da imas temu o gumama ...
Uglavnom neki prosecni zivotni vek gume se krece oko 5 godina ili 50 000km [ Markoxxx @ 04.05.2011. 21:38 ] @
Zlatno pravilo 4x4x4, tj sve cetiri iste gume, dubina sare da ne bude manje od 4 mm i da nije starija od 4 god...
[ X Files @ 04.05.2011. 21:51 ] @
Po meni, za gume u cenovnom rangu od 50-60 € po komadu, koje prelaze od 25,000-35,000 Km - starenje gume se oseti nakon 3 do 4 godine, bez obzira na konačnu dubinu šare.
Uzgred, zagovornik sam 2 kompletna nezavisna seta od 4 zimske i 4 letnje gume na sopstvenim felnama, što u praksi znači da se za nekoga ko godišnje prelazi 15,000 km, oba seta menjaju baš na 4 godine. [ Milojkovic @ 04.05.2011. 23:03 ] @
Svakog cuda za tri dana, tako i ovaj zakon ide macku o rep.Sve dok se zivi od ovih mizernih plata nista od tih standarda koje nam na silu pokusavaju uvesti.Ja cu bas u inat od sada da vozim gume stare deset i vise godina i bas da vidim ko ce da mi zabrani.Zimske gume , mogu i leti da se voze ali ne na pogonskim tockovima da ih ne biste pohabali brzo.Na pogonske tockove montirajte letnje gume a zimske kad pohabate postace vam dobre letnje i tako udri i vozi do platna.
[ Zarko Silic @ 04.05.2011. 23:33 ] @
Milojkovicu, ovo nije pametan savet po pitanju bezbednosti, a nisam siguran da je bas i najjeftiniji.
[ Nebojsa Milanovic @ 04.05.2011. 23:45 ] @
Na vek strajanja guma znatan uticaj ima da li je auto garažiran ili ne, tačnije da li Sunce direktno tuče u gume ili ne.
Kada je auto garažiran i ako je guma kvalitetna i nema neke defekte (dobra šara se podrazumeva), vozim je i preko 4 godine, ali ako ne bih imao garažu, 4 godine bi mi bio max. do kog bih išao sa jednim gumama, nevezano od broja kilometara. [ Markoxxx @ 06.05.2011. 11:11 ] @
Ima dosta ljudi sto kupe zimske, pa ih voze leti, sledece zime te gume nisu upotrebljive, iako oni misle suprotno,
nista bez 2 seta guma i za prosecnog vozaca na svake 4 godine. sto je opet ekonomicnije od ovoga sto dosta njih radi, a i poprilicno bezbednije!! [ vaske2 @ 06.05.2011. 14:16 ] @
Aj sad ti to Srbinu objasni.Imam dobrog druga koji je i pre izlazenja novog zakona(zadnjih 10 god)vozio i vozi non stop zimske gume.Menja po jedan par na svake tri godine tj posle tri godine one sto su bile napred prebaci pozadi a,za napred kupi nove i to iskljucivo Sava Eskimo(otkad se proizvodi) i onda opleti po gasu.Dzaba moje ubedjivanje i nagovor da malo procita po forumima iskustva drugih,covek misli da je najbolje tako i tacka. I bas ga briga za novi zakon...on njega uopste ne pogadja.
[ bakara @ 07.05.2011. 10:48 ] @
Meni nije jasno kako vama gume izdrzavaju toliko...2- max 3 godine posle toga mi je svaka bila guma bila seda i celava.
[ Zarko Silic @ 07.05.2011. 11:53 ] @
A meni nije jasno kako guma uopste moze da bude celava
Pneumatike redovno menjam svake cetvrte, ili pete sezone ali redovno su sare dublje od 4 mm i to ravnomerno po celoj gazecoj povrsini na sve 4 gume. Nikada mi se nije desilo da potrosim pneumatik na manje od 4mm. Obicno ih menjam jer otvrdnu i izgube na elasticitetu. Zimski pneumatik mi traje od 6 do 8 godina i prakticno nikad ne otvrdne. Zamenim ga predostroznosti radi. P.S. Mozda na sve ovo ima uticaj i mesto boravka, odnosno, podrucije u kome se vozilo eksploatise. [ Markoxxx @ 07.05.2011. 13:09 ] @
Kod mene se ni jedan auto ne zadrzava 4 godine, tako da ne uspem da menjam redovno, uglavnom kupim nove gume, i prodam ga tako sa relativno novim gumama ;)
[ bakara @ 07.05.2011. 13:32 ] @
I ja automobile menjam na otprilike 4 godine, s tim sto po kupovini kupim nove gume a obicno promenim jos jedan set pre zamene auta.
Citat: zarsilic: A meni nije jasno kako guma uopste moze da bude celava Nisam mislio bukvalno celava vec da kada bi vozio duze od 4 godine sa istim gumama bila bi celava... [ X Files @ 07.05.2011. 18:19 ] @
Ja sam takvu situaciju imao s automobilom kod koga je postojala mini anomalija kod trapa (prednji tockovi nisu bili u osi s zadnjim, iako je uradjena reglaza, koja je stanje dovela do tacke koja se zove "manje zlo").
[ bakara @ 07.05.2011. 20:59 ] @
Citat: bakara: I ja automobile menjam na otprilike 4 godine, s tim sto po kupovini kupim nove gume a obicno promenim jos jedan set pre zamene auta. pa sad jedino ako je tako bilo na svakom autu, a po neki je kupljen i nov... [ Promocija @ 23.06.2011. 20:14 ] @
Nije lose resenje koristiti univerzalne gume. Dok se ne istrose na saru od 4mm ne diras ih i vozis. Dobre su zimi a dobre i leti. Prosecan vozac bi imao koristi od toga cini mi se...
[ AstralPro @ 25.06.2011. 17:44 ] @
Koje univerzalne gume na primer? U dimenziji 15"?
[ vaske71 @ 25.06.2011. 21:55 ] @
Vek trajanja gume je ako sam dobro zapamtio (mada vecinom dremnem na sastancima) procenjen na oko 7 000 godina
Vek trajanja pneumatika na "automobilima" (nije isti vek na kamionima pogotovo Damperima i motociklima ) zavisi ponajvise od kvaliteta kaucuka u smesi kao i od vrste naplatka koja je upotrebljena . Ova razlika u duzini trajanja upotrebnosti pneumatika ,zavisi od proizvodjaca do proizvodjaca ali se takodje i krece u granicama od najvise 15 meseci .Dakle ako imate proizvod najboljeg proizvodjaca pneumatika na svetu (Mislen bez sumnje ) na svom automobilu on ce zasigurno trajati duze od najgoreg prozvodjaca pneumatika na svetu ali istovremeno nece trajati 100 godina duze (kako bi svi mi voleli) vec najvise 15 meseci . E,sad -dalje cini mi se da je 2004 godine postavljen neki usmeni standard (jos uvek nije u pisanoj formi) koga se vecinom svi veci proizvodjaci pneumatika pridrzavaju a to je da "Pneumatik za Automobil ima vremenski period od 5 godina posle koga bi ""trebali"" da razmisljate o zameni pneumatika ,prvenstveno zbog vase bezbednosti a takodje i drugih ucesnika u saobracaju . Imao sam takodje priliku da vise puta budem svedok gledanja starijeg pneumatika "rendgenom za gumu" pa vam zasigurno mogu reci da "ona o 5 godina starosti gume" itekako jeste tacna . S kocnicama i pneumaticima nije se saliti :-( Cuvo Bog sve vozace ... Pozdrav Copyright (C) 2001-2024 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|