|
[ Deep|Blue @ 04.05.2011. 14:55 ] @
| Još jedan plod odgovornog novinarstva kod nas ...
Nobel za Press
Citat:
Eksperiment - Elektrolizom vode iz kućnih slavina u čašama ostaje prljav i penast sadržaj, za koji predstavnici „Nobel korporacije" tvrde da je izuzetno štetan po zdravlje.
...
toksikolog iz „Nobel korporacije", objašnjava da talog koji se elektrolizom stvara u vodi iz javne mreže sadrži razne štetne hemikalije.
...
- U pitanju su naftni ugljeni fenol, gvožđe, soli teških metala, kalcijum-karbonat, brom, fluor, jod, živa, olovo, vinil-hlorid, organske supstance i aromatizovani ugljovodonici. Sve je to smešano da polako, ali sigurno ubije
...
-uz to, vodovodne cevi nisu menjane 30-40 godina, a napravljene su od azbestno-betonske smese, koja je kancerogena.
...
- Uklanjaju se samo štetni sastojci iz vode, a korisni ostaju u njoj - tvrdi Sević
Citat: a kalcijum-karbonat se iz vode taloži u žuči i bubrezima
ovo je valjda jedino tačno samo ne znam da li ovako rečeno zvuči opasnije nego "kamen u bubregu"
Naravno ispoda teksta ima i par prigodnih komenatara gde se kunu u Nobela i navode cudesna ozdravljenja izazvana njegovim koriscenjem ...
Sve ovo ne bi bilo žalosno da press nije posvetio 2/3 članka Nobelovcima, a 1/3 tj. dve kratke izjave predstavnicima lokalnog vodovoda, koje su pažljivo isečene da opet daju potporu priči nobelovaca ...
pritom novinar se nije potrudio da objasni efekat elektrolize bilo kakve vode, tj. razlog nastajanja taloga kao niti ni efekat elektrolize destilovane vode koju nobelovci nose kao uzorak vode prečišćene njihovim uređajima.
Inače „Nobel korporacija" predstavlja još jednu od brojnih MLM firmi koje na pomenuti trik izvlače pare od neupućenog stanovništva.
Karakteristično za njih jeste da na kraju prezentacije dobijate cenu za uređaj, ali i specijalni popust od 50% koji važi svega pola sata uz forsiranje prodavaca da prihvatite tu bogom danu priliku.
Naravno i sa tim popustom od 50%, nobel će vas koštati ~ 800-1000 eur, barem je ta cifra figurisala u mom kraju.
Pored toga "nisu baš u mogućnosti da uvek izvrše povrat novca" zbog onog specijalnog popusta, što je zajedno sa načinom prodaje kažnjivo po novom zakonu o zaštiti potrošača ...
Dodatno će vam pružiti "službeni dokaz" ispravnosti tog filtera, gurnajući vam pod nos rešenje zemunskog ili novosadskog instituta da je aparat proveren i neštetan, što je standardni uslov za puštanje bilo kog proizvoda u prodaju u Srbiji, a dobija se uvek sem ako je proizvod otrovan ili radioaktivan
Stoga ako vam navrate "nobelovci" ne budite naivni.
|
[ Nedeljko @ 04.05.2011. 15:14 ] @
Citat: Elektrolizom vode iz kućnih slavina u čašama ostaje prljav i penast sadržaj, za koji predstavnici „Nobel korporacije" tvrde da je izuzetno štetan po zdravlje.
Sa ovim se potpuno slažem. Naravoučenije: nikada nemojte vršiti elektrolizu vode pre nego što je popijete.
[ Pirossi @ 04.05.2011. 15:27 ] @
još jedan dokaz neinformisanosti, nedovoljnog obrazovanja a i, što da ne, teškog moronluka.
nisam mogao da se ubeđujem sa jednim prijateljem koga su sa tom "analizom" tj. najobičnijom elektrolizom ubedili da kupi skup sistem filtracije.
sam sistem za filtriranje nije prevara, radi to što radi, ali način na kog ti ga uvale itekako jeste.
pitajte ljude koje ubeđuju da ako je tako lako uraditi analizu vode, čemu instituti?
što se jednostavno svi ne opskrbimo elektrodama i baterijom/akumulatorom i cepaj.
svi hemičari, bog temazo.
[ Count Zero @ 04.05.2011. 15:56 ] @
Bio jednom nobelovac kod mene. (Hehe, kako ovo smešno zvuči.)
I isto nam tu nešto bućkao i pokazivao, ali ja ni teoretski nisam mogao da ga kupim, čak i da sam hteo.
I reče čovek, vidi nema 'leba: ova voda nije dobra, ako ne možete da kupite uređaj, svrati pored nas i napuni balonče ili, ako kupujete, najbolje kupujte vodu tu-i-tu.
OK, ipak
Koristimo inače onaj Barier filter, cenim da nešto i ukloni, makar sumnju da pijemo problematičnu vodu.
[ kandorus @ 04.05.2011. 17:32 ] @
Sve stoji što kažu da je voda neispravna. Nema ništa loše u tome što neka firma prodaje uredjaj za prečišćavanje vode. Smešni su likovi koji to osporavaju umesto da traže da odgovorni podnesu račun zašto je voda neispravna.
Uzorak sa slike
[url=http://www.pressonline.rs/upload/boxImageData/2011/4/3/137895/VODA-2.jpg[/url]
je mogao biti snimljen gotovo svuda. I ja imam jednu flašu isto takvog smeća iz gradskog vodovoda i hteo sam da pošaljem u ministarstvo. Medjutim koja svrha kad je to sve isti šljam.
[ superbaka @ 04.05.2011. 22:25 ] @
tvrdoca vode koja zavisi od kalcijum karbonata ne izaziva kamen u bubregu vec bolesni bubrezi... ako nekom to nije jasno nek pojede skolsku kredu pa nek vidi da li ce se pretvoriti u kamen u bubregu... u ostalom, vise kalcijuma, karbonata, gvozdja, fosfora i jos stosta toga unosimo hranom nego vodom, a uz to, da ne unosimo, umrli bismo jer je neko zaboravio da kaze da moramo da unosimo i mikro i makroelemente u organizam :)
Citat: Uklanjaju se samo štetni sastojci iz vode, a korisni ostaju u njoj - tvrdi Sević
neki smart filter? izbacuje kalcijum, ostavlja natrijum, i to u dozama po JUS-u?
[ Count Zero @ 04.05.2011. 22:43 ] @
To sam čuo za neke krajeve gde su pili pretežno kišnicu nekad pre, da su obolevali od nekih boleština, baš zato što je to kao destilovana voda, tj. nema tih nekih korisnih minerala.
A ovaj Nobel ih isto kao uklanja. A ima i neki dodatak za Nobela, ako se dobro sećam, da voda bude ukusnija, pa se dodaju neki minerali posle namerno.
Uglavnom reklamiraju da ovi filteri uklanjaju hlor, a njega ima navodno u vodi puno, a štetan je. (valjda ga zato i ubacuju - da poubija mikrobe)
[ kandorus @ 05.05.2011. 00:36 ] @
Hlor jeste štetan pa se umesto hlorisanja prešlo na primenu kiseonika, mada i ozon ima svojih "momenata", ali o tome drugi put.
Što se tiče uredjaja za prečišćavanje vode nemam nameru ni da hvalim ni da kudim jer nemam ni jedan. Medjutim voda iz gradskih vodovoda je za preispitivanje, to sigurno.
A oni što su se setili da su minerali potrebni čoveku i da se unose putem vode slobodno nek u svaku čašu ubace po kašiku - dve oranice jer tek tu ima minerala. Usput mogu sve to da obogate sa malo balege. Štaviše pitam se šta se voda uopšte prečišćava? Pa to je očiledan nepotreban trošak. Salatu takodje ne treba da jedu. Dovoljno je da kad prolaze pored gvoždjare ptogutaju sanduk eksera od 20cm i mirni su sa gvoždjem do kraja života. U nedostatku eksera mogu poslužiti i tramvajske šine.
Sve se nešto pitam da li će oni koji nisu umeli da se otarase viška gvoždja iz voda umeti da iz pijaće vode odstrane cink, bakar, olovo i da ne nabrajam više.
[ Pirossi @ 05.05.2011. 00:55 ] @
^ šta si pokušao da kažeš ovim postom?
voda iz gradskog vodovoda se svakodnedvno kontroliše i ispituje (ako si to mislio pod "za ispitivanje") i apsolutno je sigurna za piće.
to važi za većinu vodovoda ne i za sve, eto u Vojvodini stvarno ima krš-voda, sećam se pre jedno 10-ak godina sam bio u Odžacima i tamo je bila žuta sa po nekom travkom, nisam to smeo da pijem.
U BG vodovodu sam služio civilnu i ono je vrh-vrhova u proizvodnji/preradi vode.
fizička filtracija, hemijska filtracija, svakodnevno ispitivanje uzoraka...
da imaju iole preduzetničkog duha, tu bi vodu flaširali i prodavali sa etiketom "BG Česmuša" :)
krajnji kvalitet vode ipak zavisi od mreže; negde su cevi dobre, negde ne.
[ kandorus @ 05.05.2011. 01:35 ] @
Mnoge od tih "analiza" su nameštene. A i cevi su u nadležnosti vodovoda a ne gradjana.
[ strba @ 05.05.2011. 07:34 ] @
Pijem cesmovacu, posto kapiram da nema mnogo razlike.. ti nobel i slicni filteri rade na principu Reverzne osmoze kao centralnog procesa u filtraciji.. taj proces uklanja skoro sve iz vode, pa je istu potrebno mineralizovati odredjenim dodacima koji dodatno kostaju.Sam sistem je mozda potreban u uslovima neke totalno neciste vode pune kojekakvog djubreta u nekoj bestragiji...
http://www.youtube.com/watch?v=XfPAjUvvnIc
[ Deep|Blue @ 05.05.2011. 07:41 ] @
uvek se javljaju elementi paranoicne osobe kojima ova prica iz nobela samo potvrdjuje njihove najcrnje sumnje ...
@kandorus
sta mislis koliko bi moglo da traju ta trovanja preko vodovoda pre nego bi se posledice primetile na lokalnom stanovnistvu?
samo mi nije jasno zasto paranoicari nikad ne posumnjaju u ove prodavce magle
zar vam nije sumnjivo kad vas neko postavi pitanje tipa "koliko vam vredi zdravlje vase dece"?
[ Pirossi @ 05.05.2011. 09:18 ] @
^ izgleda postoje masovna trovanja i pomor stanovništva zbog (ne)kvaliteta vode ali vlast i CIA uspešno zataškavaju.
[ Deep|Blue @ 05.05.2011. 09:49 ] @
drugi problem sa Nobelom ....
zbog cega ne urade svoju elektrolizu vode na par lokacija u mestima u kojima prodaju svoje aparate i ne plate analizu tog taloga?
Ukoliko se u tom buckurisu pronadje nesto cemu nije mesto tu dobice odlicnu reklamu.
Ovako zaradjuju na necemu sto je naizgled lose, a ipak nam je potrebno.
[ kandorus @ 05.05.2011. 10:35 ] @
^^Pošalji uzorak iz svoje česme ali navedi da je iz tvog bunara. Xa Xa Xa.
Analiza se plaća oko 30 evra.
U medjuvremenu kod mene ovo djubre
niko ne pije niti se ta "voda" koristi za kuvanje ili spremanje jela. Inače, na slici je najblaži primer jer mi je smor da svakodnevno pripremam uzorke.
A oni koji su žedni smrada na naftu neka ostave adresu da im pošaljem "hemijsko-bakteriološki" ispravnu vodu. Mogu pribaviti i "sertifikat" kod nadležnih ako treba.
Xa Xa Xa
[ Deep|Blue @ 05.05.2011. 11:30 ] @
@Pirossi
srecom nas nobelovci spasavaju
@kandorus
ovo nesto ispada kao rdja?
izvini a gde ti stanujes,
i zar je moguce da ne mozete da izboksujete nesto sa takvom vodom iz cesme?
[ etjen @ 05.05.2011. 11:58 ] @
ja pijem česmovaču ceo život - i to po ~2 litre dnevno.
So far so good!
[ Java Beograd @ 05.05.2011. 12:13 ] @
Citat: Deep|Blue: uvek se javljaju elementi paranoicne osobe kojima ova prica iz nobela samo potvrdjuje njihove najcrnje sumnje ...
@kandorus
sta mislis koliko bi moglo da traju ta trovanja preko vodovoda pre nego bi se posledice primetile na lokalnom stanovnistvu?
samo mi nije jasno zasto paranoicari nikad ne posumnjaju u ove prodavce magle :)
zar vam nije sumnjivo kad vas neko postavi pitanje tipa "koliko vam vredi zdravlje vase dece"?
Bio tako jednim jedan umišljeni prodavac, (zapravo pacijent) sa spremnim, napamet naučenim pitanjima i odgovorima. Kad me pitao koliko mi vredi zdravlje moje dece (upravo tim rečima) pitao sam ga da li bi on trampio svoj auto za bočicu penicilina ? Jer, život nema cenu, zar ne ?!
[ Pirossi @ 05.05.2011. 12:14 ] @
@etjen:
polako, polao... vidiš da se tvrdi da postoje kumulativni efekti pijenja tog otrova.
pitaću te za jedno 60 godina kako ćeš se osećati.
cenim da ćeš imati problema sa pritiskom, čukom, vidom i kostima.
[ kandorus @ 05.05.2011. 12:23 ] @
Citat: Deep|Blue:
zar je moguce da ne mozete da izboksujete nesto sa takvom vodom iz cesme?
Slučaj je prijavljen pre više godina. Ministarstvo izvršilo kontrolu i utvrtdilo da je voda ispravna. Od onda se stanje ne menja, mada se gradjani žale - upravi vodovoda.
Inače rdja u pijaćoj vodi (koja smrdi na naftu) ne može da potiče od instalacije na strani korisnika jer su kod njih plastične cevi.
Smešno je ako se neko uključio u diskusiju a da ne zna ništa o kumulativnim efektina supstanci štetnih po zdravlje.
[ Java Beograd @ 05.05.2011. 12:41 ] @
Citat: kandorus: Inače rdja u pijaćoj vodi (koja smrdi na naftu) ne može da potiče od instalacije na strani korisnika jer su kod njih plastične cevi.
Vidim da postuješ preko proxy servera. Odakle si inače ?
[ superbaka @ 05.05.2011. 13:26 ] @
ne mozete se otrovati unosenjem gvozdja na usta jer se po popunjvanju svih depoa gvozdja u organizmu formira mukozni blok u crevima koji ne dozvoljava dalju resorpciju gvozdja... to je zastitni mehanizam koji je organizam napravio jer se gvozdje iz organizma izlucuje u veoma maloj kolicini... retka trovanja gvozdjem mogu da nastanu unosenjem parenteralnim putem, ili u nekim drugim specificnim i retkim situacijama...
[ Pirossi @ 05.05.2011. 13:27 ] @
Citat: kandorus:
Smešno je ako se neko uključio u diskusiju a da ne zna ništa o kumulativnim efektina supstanci štetnih po zdravlje.
prosvetli nas, molim te.
osim teških metala koji se talože u kostima a kojih definitivno nema u vodi iz vodovoda, šta se još to akumulira u organizmu. baš me zanma, da brinem.
[ kandorus @ 05.05.2011. 13:59 ] @
Citat: Pirossi:
teških metala koji se talože u kostima a kojih definitivno nema u vodi iz vodovoda
Ma što kažeš? Nema teških metala u vodi iz vodovoda? Kako si to utvrdio? Analizom kod nadležnih?
^superbaka
Ostavi adresu da ti pošaljem ovu vodu od koje "ne mozete se otrovati unosenjem gvozdja na usta" pošto vidim da si ekspert. Ali moraš da popiješ pred svedocima.
[ etjen @ 05.05.2011. 14:13 ] @
Citat: Pirossi: @etjen:
polako, polao... vidiš da se tvrdi da postoje kumulativni efekti pijenja tog otrova.
pitaću te za jedno 60 godina kako ćeš se osećati.
cenim da ćeš imati problema sa pritiskom, čukom, vidom i kostima.
ma znam, ali jednom se živi šta ćeš
[ Deep|Blue @ 05.05.2011. 14:31 ] @
Pa dobro,
nesto mi se cini da cemo svi mi za 60 godina imati "problema sa pritiskom, čukom, vidom i kostima."
ukratko moram ponovo da postavim pitanje ...
Imate takvu vodu, a jos se niste izborili za nalazenje i resavanje problema?
Ako je ta voda stvarno sipana iz cesme, te ako je takva i po komsiluku u duzem vremenskom periodu onda vi potencijalno imate problema sa vodom, ali mi ne deluje da radite nesto po tom pitanju.
druga stvar,
ne vidim potrebu za prozivanje i analiziranje necije "ekspertnosti".
I "nobelovci" tvrde da su eksperti i da stite moje zdravlje, ali im nesto ne verujem u to njihovo dobrocinstvo i tu brigu.
Posto vidim da je jedina briga koju oni stvarno vode vezana za nase novcanike.
Ova tema je vezana za prevarante iz firme "Nobel korporacija", koji na krajnje perfidan nacin zloupotrebljavaju poverenje klijenata jeftinim trikovima i pricama, te ih navode na kupovine skupocenih uredjaja koji im u biti i ne trebaju, ugrozavajuci pritom njihova potrosacka prava.
[ superbaka @ 05.05.2011. 14:45 ] @
@kandorus
ostavi ti adresu da ti zauzvrat posaljem da pojedes nesto sto nije politicki korektno da se spominje na forumu...
kome jos nije jasno nek kuca u google "iron poisoning" pa ce naci samo prijavljene slucajeve kod dece mladje od 6 godina koja su gutala gvozdje u vidu nekih preparata, i kod trudnica zbog specificnog metabolizma... to je ono sto sam napisao kao retki i specificni slucajevi... u tim slucajevima se radi o akutnim trovanjima kada zbog specificnosti organizma i unosenja vece kolicine gvozdja u kratkom vremenskom roku ne stigne da se formira mukozni blok...
[ kandorus @ 05.05.2011. 15:35 ] @
Citat: superbaka:
da ti zauzvrat posaljem da pojedes nesto
To ti pojedi. A kad opereš usta probaj da se kulturno ponašaš.
nek kuca u google "iron poisoning"
Ahaaaaaa, Gooooooooooooooooogle "stručnjak".
Citat: Deep|Blue:
Ova tema je vezana za prevarante
A šta je prevara konkretno? To što neko tvrdi da je u vodovodu neispravna voda za piće? Pa eto i ja sam potvrdio to što oni tvrde - da u nekim gradskim vodovodima ima neispravne vode, i šta sad? Hoćeš da kažeš da sam nešto iskonstruisao?
Ili možda za prevaru smatraš to što neko reklamira svoje uredjaje? Uz to taj uredja, gle čuda, upravo otklanja ono što je osporio u toj gradskoj vodi. I šta je tu prevara? Možda treba da ti daju uredjaj za badava?
Ili ti imaš bolji uredjaj? Pa dobro, reklamiraj svoju robu. Nije zabranjeno - održi javnu promociju. Imaš šablon kako se to radi. A možeš iskoristiti i fotografiju koju sam postavio, štaviše mogu poslati još koju.
[ HeYoo @ 05.05.2011. 16:08 ] @
@kandorus
Da li si nobelovac ili ponosni vlasnik njihovog uredjaja? :)
Citat: Ili možda za prevaru smatraš to što neko reklamira svoje uredjaje? Uz to taj uredja, gle čuda, upravo otklanja ono što je osporio u toj gradskoj vodi. I šta je tu prevara? Možda treba da ti daju uredjaj za badava?
Taj uredjaj otklanja sve.. dobijas skoro pa destilovanu vodu.
Citat: A šta je prevara konkretno? To što neko tvrdi da je u vodovodu neispravna voda za piće? Pa eto i ja sam potvrdio to što oni tvrde - da u nekim gradskim vodovodima ima neispravne vode, i šta sad? Hoćeš da kažeš da sam nešto iskonstruisao?
Prevara je nacin na koji to "dokazuju" - elektrolizom
[ superbaka @ 05.05.2011. 16:34 ] @
ovo o cemu pricam nije znanje sa Googla vec sa fakulteta, Google je tu da potvrdi ono o cemu pricam...
ako hoces lepo ponasanje, ne prozivaj i iznesi argumente, a ne argumentum ad hominem...
[ Shadowed @ 05.05.2011. 16:58 ] @
Kandorus, aj' manje troluj.
[ kandorus @ 05.05.2011. 17:19 ] @
^Shadowed
Šta je konkretno trol da obrišem.
ne argumentum ad hominem...
Na šta konkretno misliš da obrišem.
^HeYoo
Od čega su elektrode u tom uredjaju?
[ axone @ 05.05.2011. 22:48 ] @
@Kandorus
Gde, na kraju, zivis? Koji grad i opstina su u pitanju?
Mozda ce to pomoci da se "lokalizuje" problem?
[ Pirossi @ 05.05.2011. 23:56 ] @
@kandorus:
kad već koristiš proxy za pristup forumu nabavi i proxy za pristup vodovodu.
[ Deep|Blue @ 06.05.2011. 11:09 ] @
Citat: kandorus: A šta je prevara konkretno? To što neko tvrdi da je u vodovodu neispravna voda za piće? Pa eto i ja sam potvrdio to što oni tvrde - da u nekim gradskim vodovodima ima neispravne vode, i šta sad? Hoćeš da kažeš da sam nešto iskonstruisao?
Ili možda za prevaru smatraš to što neko reklamira svoje uredjaje? Uz to taj uredja, gle čuda, upravo otklanja ono što je osporio u toj gradskoj vodi. I šta je tu prevara? Možda treba da ti daju uredjaj za badava?
Ili ti imaš bolji uredjaj? Pa dobro, reklamiraj svoju robu. Nije zabranjeno - održi javnu promociju. Imaš šablon kako se to radi. A možeš iskoristiti i fotografiju koju sam postavio, štaviše mogu poslati još koju.
@kandorus zbilja se ponasas kao "nobelovac" ili kao ponosni vlasnik cenjenog uredjaja
"nobelovci" su prevaranti jer:
- na krajnje bezobrazan nacin - elektrolizom vode - navlace naivne osobe da kupe njihov veoma skup proizvod
- lazu osobe na prezentacijama da su talozi koji se izdvoje elektrolizom dokaz da je voda neispravna (svaka nedestilovana voda ce napraviti taloge)
- lazu da su drzavni instituti dokazali efikasnost i svemocnost njihovih filtera (u pitanju je standardna potvrda nekom instituta da je proizvod neskodljiv po ljude, koja je potrebna za svaki proizvod koji se pusta u prodaju)
- lazu da aparat razlikuje zdrave sastojke od nezdravih ... jedina selekcija moze biti po krupnoci cestica
- pogresno uveravaju klijente da je voda zdrava >> proizvod precistaca je slican destilovanoj vodi ... koliko se secam postoji i skuplji model koji ima i integrisan mineralizator ... koji dodaje "zdrave" minerale u vodu (nije mi jasno sto ce im mineralizator ako filter ne uklanja "zdrave minerale" )
- postavljaju ponudu ljudima koja vazi nekih 30 minuta zbog nekog amoznog popusta od 50% (ovo je u sukobu sa zakonom o zastiti potrosaca a i zdravim razumom)
- naravno ponuda proizvoda je ispracena zescim presingom
- zakonski garantovan povracaj novca zbog nezadovoljstva proizvodom nije bio moguc opet zbog tog famoznog popusta (doduse ovo je vazilo pre dve godine, ne znam kako je sada
verovatno postoji jos nekih zloupotreba, ali mi je ovo trenutno palo na pamet.
pa @kandorus, da li mislis da nisu prevaranti?
[ kandorus @ 06.05.2011. 13:24 ] @
Prvo nisam "nobelovac" pa bolje pripazi šta pišeš jer bo mogu da ti odgovorim a onda će krenuti priča da trolujem. A ne trolujem već samo odgovaram mangupima.
Drugo, nisam vlasnik a pogotovu nisam ponosan na bilo kakvu vlast, pa ti ni to ne stoji.
Treće, ne ulazim u to da li navedeni uredjaj zaslužuje reklamu ili ne. Uključio sam se u ovu temu jer je dato nešto što po mojim saznanjima odgovara istini i zaslužuje da se porazgovara, a to je aljkavost i neodgovornost službi u "službi" gradjana.
Dalje, tvrdiš da "svaka nedestilovana voda ce napraviti taloge" što je delimično tačno. Ali ispravna voda za piće sigurno neće napraviti talog u onoj meri u kojoj se vidi na priloženim slikama.
Takodje je pod znakom pitanja tvrdnja "jedina selekcija moze biti po krupnoci cestica" jer još uvek nije tačno utvrdjen princip rada navedenog uredjaja. Ako je samo filter to može biti tačno. Medjutim takvi "filteri" su često jonoizmenjivači te je njihov princip rada drugačiji. Dok nememo tačne informacije nemožemo baš tako tvrditi, zar ne? Posebno, ako se ima u vidu da neki tvrde kako su "iz vode odstranjeni svi minerali" što nemože biti sa običnim filterima jer obični filteri propuštaju jone. Zaključuak, ako su odstranjeni joni onda su to najpre jonoizmenjivači a tada diskusija ide sasvim drukčije.
[ ventura @ 06.05.2011. 13:50 ] @
Dalje, tvrdiš da "svaka nedestilovana voda ce napraviti taloge" što je delimično tačno. Ali ispravna voda za piće sigurno neće napraviti talog u onoj meri u kojoj se vidi na priloženim slikama.
Što ljudi vole da se blamiraju to je čudo jedno... A wikipedija odmah tu na par klikova...
Prva stvar - čista voda, destilovana, pa čak i ona sa česme nema u sebi nikakvu ili jako malu provodnost. Da bi rešili taj problem ti 'nobelovci' sigurno u vodu dodaju so da bi ona postala provodna.
U toj čaši nakon toga imaš sledeće elemente:
Kiseonik (O)
Vodonik (H)
Natrijum (Na)
Hlor (Cl)
+gomilu drugih minerala/metala ali u totalno beznačajnim količinama
Samo ovo je dovoljno da nakon elektrolize dobiješ talog i tečnost u posudi da se oboji u žućkasto-zelenkasto-braon boju... Međutim kako u celoj stvar imaš anodu i katodu, koje oksidiraju onda dobijaš talog+boju još i od toga... Kada bi elektrolizu radio sa bakarnim anodama/katodama to bi rezultovalo sa tečnošću plavo-zelene boje... Neki drugi izbor materijala može tečnost da ti oboji u koju god boju poželiš... Ali ono što je sasvim sigurno je da tečnost neće ostati providna...
Bilo bi jako lepo da neko uzme vodu iz tog čuvenog filtera, pa da zamoli 'nobelovca' da izvrši test i na toj vodi, pa da vidimo kakvi su rezultati...
Mogu da razumem ja da ti prevaranti prodaju neke priče neukom narodu... Međutim kad vidim da ima ljudi na ovom forumu koji veruju u to, a pri tome se koriste računarom, tu im je masa resursa, gomila štiva na maternjem jeziku (ako ne razumeju engleski), i pored svega toga su toliko ignorantni, e to je ono što mi je nepojmljivo..
[ kandorus @ 06.05.2011. 15:13 ] @
Citat: ventura:
A wikipedija odmah tu na par klikova...
Što si točno pročitao na toj kako kažeš wiknipediji?
sigurno u vodu dodaju so da bi ona postala provodna.
Ako je tako onda je navedeni uredjaj elektrolizer a ne filter. O čemu je u stvari riječ?
U toj čaši nakon toga imaš sledeće elemente:
Ako misliš nakon elektrolize onda ćeš u čaši imati:
Natrijum-klorid (NaCl)
+gomilu drugih minerala/metala ali u totalno +99% količinama jer bo u vodi za piće nema značajnih količina NaCl inače bi voda bila slana, ali može da ima karbonata i sulfata.
Kisika (O 2), Vodika (H 2) neće biti u čaši jer su gasovi a takodjer neće biti ni Klora (Cl 2) iz istog razloga osim u čvrstom ostatku u obliku soli sa nekim od metala. A ako se ipak oslobadja klor onda smanji napon na elektrodama.
Opa
anodu i katodu, koje oksidiraju
Što oksidira tokom elektrolize?
Samo ovo je dovoljno da nakon elektrolize dobiješ talog i tečnost u posudi da se oboji u žućkasto-zelenkasto-braon boju
Prvo, slika koju sam ja priložio nema nikakve veze sa elektrolizom. Reč je o boci koja je napunjena iz česme i slikana u zatečenom stanju.
Drugo.
Voda za piće NE SME
Ponavljam
Voda za piće nakon elektrolize ili destilacije (uparavanja) NE SME da ima "žućkasto-zelenkasto-braon boju". Talog nakon uparavanja vode za piće može samo biti beo od karbonata i sulfata (pogledaj kako izgleda školska kreda). Soli drugih kiselina su nepoželjni i obično štetni.
Kako si već sam primetio bakarne soli daju plavo-zelenu boju pa bi ta žućkasto-zelenkasta boja mogla da upućuje na prisustvo bakra u vodi za piće. Bakar je veoma otrovan i nije dozvojen u vodi pa to trebaš reklamirati. Kome? Upravi vodovoda.
[ jnk @ 06.05.2011. 15:19 ] @
kandorus: nemoj bre da slušaš ove ljubomorne ljude nek pocrkaju što su neuki. Čovek im lepo pokaže sliku sa talogom i oni opet ne veruju. Zato ja svoju vodu u filter lepo i ima da živim bar 95 godina.
Znam slučaj jedne žene koja od prihoda ima 20,000 din mesečno a treba da prehranjuje njenu kevu i ćerku pa je opet pristala da dve godine plaća oko 50e mesečno ne bi li imala čistu vodu. Zdravlje nema cenu.
[ Java Beograd @ 06.05.2011. 15:32 ] @
Citat: jnk: Znam slučaj jedne žene koja od prihoda ima 20,000 din mesečno a treba da prehranjuje njenu kevu i ćerku pa je opet pristala da dve godine plaća oko 50e mesečno ne bi li imala čistu vodu. Zdravlje nema cenu.
Ja znam sličan slučaj: čovek 65 živeo i spavao sa grinjama, u zdravlju i veselju (nikakve alergije nije bilo), a onda izdvojio 3.800,00 dojče maraka (onih para, u ono vreme (!) ) za ekstra-mega-giga-ultra usisivač, uplašen pre svega 100 x uvećanim slikama tih istih grinja !
Dakle:
Ako:
- Piješ česmovaču.
- Ceo grad pije tu istu česmovaču.
- Česmovača je pomirisu i ukusu sasvim u redu.
- Godinama si zdrav i veseo
Onda :
Oteraj Nobelovce kao što teraš jehovine svedoke
[ ventura @ 06.05.2011. 15:32 ] @
Prvo, slika koju sam ja priložio nema nikakve veze sa elektrolizom. Reč je o boci koja je napunjena iz česme i slikana u zatečenom stanju.
A šta smo mi ovde, veverice?
Pa da si zagrabio vodu direktno iz Dunava ne bi bila tako prljava..
Kako si već sam primetio bakarne soli daju plavo-zelenu boju pa bi ta žućkasto-zelenkasta boja mogla da upućuje na prisustvo bakra u vodi za piće. Bakar je veoma otrovan i nije dozvojen u vodi pa to trebaš reklamirati. Kome? Upravi vodovoda.
Elektrode moraju da budu od nekog provodnog materijala... Osim ako nobelovci nisu izmislili elektrolizu telepatskim putem... Samim tim taj provodni materijal će oksidirati prilikom elektrolize i reagovati sa elementima unutar rastvora na neki način.
[ kandorus @ 06.05.2011. 16:53 ] @
Pa da si zagrabio vodu direktno iz Dunava ne bi bila tako prljava..
Aaa! Ti sumnjaš da sam je falsifikovao uzorak. Šta da ti kažem na to? Imaš pravo da sumnjaš. Ja opet tvrdim da je uzorak original. Možda je @jnk ipak u pravu.
Osim ako nobelovci nisu izmislili elektrolizu telepatskim putem...
Za takvu "telepatsku" elektrodu nisam čuo osim ako nisi mislio na potencijal koji se uspostavlja na membrani živčane stanice usled različitih koncentracija K + i Na + jona u i van stanice.
taj provodni materijal će oksidirati prilikom elektrolize
Koji? Katoda ili anoda?
i reagovati sa elementima unutar rastvora na neki način.
Hmmmm. U vodi za piće je dozvoljeno samo prisustvo nekih jona. Nema tu reakcije jer se joni slobodno kreću. A ako ima reakcije tu je nešto nedozvoljeno u vodi za piće.
[ jnk @ 07.05.2011. 00:24 ] @
Još će da kažu da je i sveta vodica izmišljotina.
[ vladd @ 08.05.2011. 20:03 ] @
Malo se preteruje, valjda je zato MZ..
Vlasnik sam filtera za vodu sa reverznom osmozom, i mogu reci da sam zadovoljan. Istina, nije "nobel", nobela nije bilo na puskomet kada sam kupovao..
Postoje prednosti i mane, istina vise je prednosti. Doticna elektroseparacija je poznata stvar(samo je svi ne zovu elektrolizom, valjda je to MLM odredio naziv), i vidi se razlika izmedju vodovodske, talozene i tretirane vode, i vode koja prodje kroz filter.
Glavne mane su alavost domacih preprodavaca, pa odvaljuju cene za nesto sto kosta od 200-400€(zavisno od seta kolona, UV tretmana, velicine rezervoara, dodatne pumpe ili mineralizatora), koje su retko manje od 600€.
Druga mana je periodicna zamena filtera, sto je trosak 30 evra na sest meseci.
Vrline su cista voda, zavisno od mineralizatora nesto drugacijeg ukusa, ne postojanje fekalnih elemenata(za mene je presudno bilo kod kupovine), i odsustvo periodicnih stomacnih tegoba . Iako sam xx godina lokao vodovod, poceo je zeludac da reaguje.
Istina, postoje delovi grada, sa boljom instalacijom, i doticna voda mi ne smeta, sto se BGD-a tice, a van Beograda izbegavam vodovodsku vodu...
Poz
[ Nenad Sp @ 09.05.2011. 17:07 ] @
Ja sam takođe ponosni vlasnik filtera sa reversnom osmozom i radi se o popravljanju kvaliteta vode koja nam stiže kroz već pomenute cevi raznog NEkvaliteta. Nije mi žao ni jednog dinara ili € koji sam dao, jer naši distributeri vode priznaju samo laboratorijske analize uzete sa vodova gde je protok veći od 100 l/s tako da po njima analize uzoraka uzetih sa naših kućnih česama nisu merodavne. Oni inače redovno testiraju uzorke uzete sa izvorišta ili bunara i po potrebi dodaju hlor jer nikako ne mogu da dozvole da voda bude bakteriološki neispravna inače bi izbila epidemija. Nakon toga nam ovlašćene laboratorije daju izveštaje da je voda sasvim OK doduše ima možda malo materija organskog porekla (što je lepši način nego da nam kažu da su u vodi mrtve bakterije otrovane hlorom) i da je dobra za upotrebu. Pritom testiraju samo određene materije kako nalaže Pravilnik o kvalitetu vode a nikako ne ispituju šta se sve nalazi u vodi. Takođe treba imati u vidu da danas u vodu dospevaju i materije koje nisu ni postojale u vreme kada su pravilnici doneti. Ja lično često osećam peckanje u očima prilikom umivanja ili tuširanja a deci se često pojavljuje crvenilo na koži prilikom kupanja. Mislim da nije loše videti šta kaže i institut Batut a to možete pogledati na sledećim linkovima.
http://www.b92.net/info/vesti/...11&dd=20&nav_id=473765
http://www.kurir-info.rs/vesti.../pijemo-otrovnu-vodu-40812.php
Tako da prevara možda i nije prevara već donosi zdravlje, ali može se dobiti u istom kvalitetu kao Nobel ili čak boljem ali za manje novca!!
[ Java Beograd @ 10.05.2011. 08:18 ] @
Šta misliš, koliko mrtvih bakterija, a pre svega živih, koliko pesticida, herbicida i ostalog ubaciš u svoj želudac sa jednom pljeskavicom "sa priloziima" iz lokalne hamburgerdžinice ? Po mojoj slobodnoj proceni, onoliko koliko uneseš za godinu dana pijući vodu iz vodovoda.
Da, sad ti možeš da kažeš da ne kupuješ pljeskavice u lokalnoj hamburgerdžinici, ali, činjenica je da svega i svačega ima u svemu što jedeš. Sir sa pijace od "tvoje seljanke", praseće pečenje iz lokalne pečenjare, povrtarski proizvodi i slično. Proizvodi sa pijace su prepuni živih i mrtvih bakterija, a industrijski proizvodi su prepuni svih mogućih hemijskih otrova u obliku konzervansa, aditiva, veštačkih boja, mirisa ukusa i tako dalje.
I šta ? Živi smo. Zašto ? Zato što naš želidac ume da svari, ubije i razgradi 99% štetinih stvari.
Činjenica je da su teški metali zaista štetni i da se talože u organizmu. Ali, opet, činjanica je da samo paraniok može da "vidi" i "nađe" teške metale u kontrolisanim gradskim vodovodima, sa deklarisanom pijaćom vodom.
I, na kraju priznajem jedan izuzetak. Zaista postoji nemali broj vodovonih mreža, koji su ispod svakog higijenskog i kvalitativnog minimuma.
[ Nenad Sp @ 10.05.2011. 11:44 ] @
Drago mi je da se složismo oko nekih činjenica i izuzetaka, nisam paranoičan ali izbegavam kad god mogu ćevabdžinice kao i ostale izvore svega i svačega. Treba imati u vidu jednu bitnu stvar, da je jedna od najvažnijih funkcija vode za naše telo čišćenje organizma od toksina koje naše ćelije normalno izlučuju u procesu metabolizma i zato je bitno piti što čistiju vodu koja nije već zasićena raznoraznim primesama (hlor, kamenac, teški metali, azbest .....) jer samo čista nezasićena voda može uspešno da vrši detoksikaciju organizma. Kao što učismo u nekom razredu OŠ voda je 2 atoma vodonika i 1 atom kiseonika, ostalo su primese za naše telo praktično nečistoće, jer i korisne materije koje voda sadrži naše telo teško da iskoristi, više mu prijaju organski minerali uneti kroz hranu nego neorganski koje vodom unosimo. Nažalost većina ljudi o tome i ne razmišlja za razliku od hrane gde se pomalo "uterujemo u red" pa koristimo crni ili integralni hleb umesto belog, izbegavamo masnoće, so, šećer i ostale stvari koje nam nanose zlo. Nažalost još veće zlo vreba iz vode, RAZMIŠLJAJMO.
[ vladd @ 10.05.2011. 12:29 ] @
@Java
Ma razumem ja tu logiku, ali da li neko ruca 30 pljeskavica ili jednu(mozda dve).
Ne mozemo se lisiti bas svih bakterija, ali gde god je moguce, od bolje higijene (npr preko filtera) do nekih slozenijih verzija zdravog zivota, zavisno od mogucnosti, treba preduzeti akciju.
Od recimo kvalitetnijih filtera na usisivacima, filtera za vodu, boljih sapuna..pa do bezanja u planine:).
Ipak, ostavicu stomaku da se (iz)bori sa pljeskavicama i salmonelama, a necu tom roju dodavati fekalije i ostale dragocenosti koje pristizu losim cevima. I doticne feste po ulicama izbegavati u velikoj meri, ne jede se svaki dan na kiosku, ali se vise puta dnevno pije voda.
Nije poenta bila bas u teskim metalima, oni se nalaze na sirokom spektru pozicija, ponajvise u hrani(obozavane ribe), vec u fekalnim komponentama, hloru, fenolu i mogucnosti stizanja eserihije preko vode.
I da me ne izbacuje svaki visok vodostaj, poplava ili los pritisak u cevima, iz kruga zdravih.
Poz
[ Count Zero @ 10.05.2011. 15:05 ] @
E, to.. Primetio sam da kada malo više pada kiša i bude ono 7-8 kišnih dana i više, da voda sa česme ima neki mnooogo ružniji ukus. Bar je u gradu Čačku tako.
Kao da se malo oseća onaj rečni šmek.
[ kandorus @ 10.05.2011. 20:25 ] @
Ne uzbudjuj se oko sitnica. Deset godina života manje više. Šta je 10 godina spram večnosti?
Buuua Xa Xa Xa
[ eeestablishment @ 10.05.2011. 20:44 ] @
Citat: Count Zero: E, to.. Primetio sam da kada malo više pada kiša i bude ono 7-8 kišnih dana i više, da voda sa česme ima neki mnooogo ružniji ukus. Bar je u gradu Čačku tako.
Kao da se malo oseća onaj rečni šmek.
.... smrdi na ilo...
[ superbaka @ 10.05.2011. 21:17 ] @
imam ceru od 4.5 godine, i od 6-og meseca od kada je mogla da sedi, dozvoljavao sam joj da jede mrvice sa poda na razgoracene oci moje supruge... ljubio sam je bolestan, skoro uvek bi srknuo vodu ili sok iz njene case pre nego sto bih joj dao da pije, jeli smo istom kasikom itd itd... sada je moja supruga tek shvatila ispravnost moje teorije postepenog imunizovanja...
ono sto sam hteo reci je da ne treba tako paranoicno bezati od necistoca jer, tacno je da one donose bolest, ali bez njih ne bismo ni preziveli... male doze imunogena su neophodne za imunitet!
[ vladd @ 11.05.2011. 10:37 ] @
O takvom imunizovanju se dosta zna. Holandjani su drzali decu "pod staklenim zvonom", sterilno, iskuvavali su i vazduh koji bebe udisu , pa su naknadno deca bila kenjkava.
Sto se vode tice, nije rec o spotu bakterija, kakve se mogu naci na malenom prostoru poda, ili prodavnice pljeskavica, vec o sirokom spektru otpadnog materijala, nakupljenog u otpadnim vodama, a koji se masovno preciscava, starinskim, jeftinim i kabastim metodama, talozenje, separacija, bakterioloski tretman, i to se proverava opsteprihvacenim "bakterioloskim" izvestajem, koji je, sto se Srbije tice, daleko ispod svetskih standarda.
Srbija nema vise toliko prirodno "ciste" vode, , planeta je zagadjena, jos uvek smo neka vrsta oaze, ali zaista ne zelim da svoje zdravlje podredim novinarskom marketingu ili piskaranjem "po zadatku", kada se precutkuju nekakvi incidenti(od incidenta u Vinci, do ovog najsvezijeg u Madjarskoj), i kada se omalovazavaju agensi opasni po zdravlje.
A druga je prica prodavanje filtera i orgijanje sa preprodajnim cenama.
Poz
[ Lazar-I @ 11.05.2011. 10:54 ] @
Ja pijem flaširanu vodu, nije dobro samo što se ne može naći u staklenoj ambalaži.
[ eeestablishment @ 11.05.2011. 12:29 ] @
Citat: Lazar-I: Ja pijem flaširanu vodu, nije dobro samo što se ne može naći u staklenoj ambalaži.
Ja pijem iz staklene ambalaze , nije dobro samo sto to nije voda.
pozZz . . .
[ Lazar-I @ 11.05.2011. 12:44 ] @
^Tebi je onda potreban ovaj filter :)
[ Java Beograd @ 11.05.2011. 13:43 ] @
Citat: Lazar-I: ^Tebi je onda potreban ovaj filter :)
Zamisli kupiš pivo, i profiltiraš ga kroz taj ekstra ultra giga filter sa osmozom, i dobiješ vodu ! Horor !
[ Count Zero @ 11.05.2011. 13:51 ] @
..Ali zato naredne količine vode imaju pivski šmek
[ strba @ 11.05.2011. 13:59 ] @
U covece koliko je ta Osmoza pojeftinila...
Mada se opet postavlja pitanje sta ce se desiti kada posle ispijanja takve vode, popijes bilo koju vodu na nekom drugom mestu.. cak i flasiranu.. jer sam proces flasiranja nije garancija da je voda bakterioloski ispravna...
Da mozda, filtere nosis sa sobom?:) ili da rizikujes sou priredjen od strane bakterija..
[ vladd @ 11.05.2011. 19:40 ] @
Iz licnog iskustva, nije problem.
Piti vodu gde je korektna, iz ispravne instalacije, pa makar i ne odgovarala po svim evropskim normativima ne proizvodi neke lose efekte.
Povremeno progutati koju bakteriju nije problem, problem je ako se svakodnevno konzumira nesto neispravno, to ni beton ne moze da izdrzi.
Veci problem je preterivanje pojedinaca, od onih koji su zagrizeno za ili protiv, do prodavaca koji odvaljuju cene. Malo im 30€ godisnje zarade na filterima, po uredjaju, pa moraju i osnovnu cenu uredjaja da dizu za 70%. Umesto 350-400evra, na 600-700...
Poz
[ Pirossi @ 11.05.2011. 22:41 ] @
ne postoji neko hronično stanje prouzrokovano pijenjem bakterijski neispravne vode, samo akutno.
a organizam nije beton već živi entitet koji ima sisteme samozaštite i regeneracije.
ne samo da su vam uvalili filtere nego su vam uvalili i zen. to je žalosno.
[ Nenad Sp @ 11.05.2011. 22:55 ] @
Citat: vladd: Iz licnog iskustva, nije problem.
Piti vodu gde je korektna, iz ispravne instalacije, pa makar i ne odgovarala po svim evropskim normativima ne proizvodi neke lose efekte.
Povremeno progutati koju bakteriju nije problem, problem je ako se svakodnevno konzumira nesto neispravno, to ni beton ne moze da izdrzi.
Veci problem je preterivanje pojedinaca, od onih koji su zagrizeno za ili protiv, do prodavaca koji odvaljuju cene. Malo im 30€ godisnje zarade na filterima, po uredjaju, pa moraju i osnovnu cenu uredjaja da dizu za 70%. Umesto 350-400evra, na 600-700...
Poz
Konačno smo definisali pravi problem, filteri su nam korisni i nije prevara u tome već u ceni koja tačno može biti 350-400 ali je za uređaj EU ili USA proizvodnje potrebno odvojiti oko 500-580€. Umesto toga cena se javlja u rasponu od 650 pa čak preko 1000€ u zavisnosti od proizvođača i vrste.
Pozdrav
[ kandorus @ 12.05.2011. 01:02 ] @
Citat: ^Pirossi:
organizam nije beton već živi entitet koji ima sisteme samozaštite i regeneracije.
ne samo da su vam uvalili filtere nego su vam uvalili i zen
Kad je ljudski organizam tako sposoban onda je pitanje šta se voda uopšte prečišćava. Umjesto toga trebalo bi čoveku dati priliku da se adaptira i na koleru recimo???
[ Pirossi @ 12.05.2011. 07:12 ] @
krupne reči.
kad je poslednji put zabeležen slučaj trovanja iz tvog vodovoda? ili zaraze? ma kolere uopšte?
osim tebe i tvojih slika, ima li još pogođenih tom komunalnom pošašću?
[ kandorus @ 12.05.2011. 11:57 ] @
Citat: Pirossi:
kad je poslednji put zabeležen slučaj trovanja iz tvog vodovoda?
Šta hoćeš, da ti dostavim spisak svih onih koji su polupali WC šolju istresajući proliv uzrokovan neispravnom vodom iz gradskog vodovoda?
[Ovu poruku je menjao pajaja dana 16.05.2011. u 21:02 GMT+1]
[ Lazar-I @ 12.05.2011. 12:38 ] @
^Ona tvoja voda je ili iz bare, ili si izostavio da napišeš koliko je dugo stajala izložena suncu, ili država u kojoj živiš ima još niže standarde koji se tiču čistoće vode nego što ih ima Srbija. Najgora voda iz gradskog vodovoda koja postoji u Srbiji je verovatno u Zrenjaninu ali ne izgleda ni približno loše kao ova za koju ti tvrdiš da je iz gradskog vodovoda.
[ kandorus @ 12.05.2011. 14:05 ] @
^Lazar-I: "koliko je dugo stajala izložena suncu"
Odg: 0 sec.
Drugo, voda nije "iz bare" već direktno iz česme gradskog vodovoda. Da je iz bare bila bi zelena od žabokrečine. Ali to nije najgori deo jer sam, ne znajući šta da radim s tim djubrom, poveću količinu bacio. A šta je tek u odbačenom delu bilo bolje da ne pominjem.
Treće, to nema veze sa standardima već je reč o totalnom neradu i javašluku.
[ Java Beograd @ 12.05.2011. 14:47 ] @
^
'Oćeš li reći iz kog si grada ? Tj. iz kojeg gradskog vodovoda je sa česme uzeta onakva voda ?
[ Pirossi @ 12.05.2011. 14:53 ] @
^ vidiš da neće.
još ide preko Holandije.
sigurno ga vrebaju ovi iz uprave vodovoda. zlikovci.
[ Java Beograd @ 12.05.2011. 14:57 ] @
Pazi jasno je da voda u vodovodima kod nas, a i širom sveta može da bude problematična. Srbija je još i dobra, jer pojedine, mnogo razvijenije zemlje, nisu u stanju da uvek i svuda obezbede pijaću vodu u vodovodu.
Ali tvrdnja da iz nekog gradskog vodovoda u Srbiji ide onakva voda, kakva je na fotografiji, je prosto smešna.
[ Isak666 @ 12.05.2011. 14:59 ] @
Najgora casa vode koju sam popio je bila u Zrenjaninu.
Jos kao klinac se secam da su sipali, pa ostavili da odstoji malo, ne bi li se flora i fauna spustila na dno case.
Ali ni takva smrdljiva voda nije ni izbliza izgledala kao sto je postavio ovaj lik.
[ vladd @ 12.05.2011. 15:56 ] @
U velikoj zitnici, dobar deo vode je pretrpan teskim metalima. Ali zato ima nafte:).
Nije uvek i samo poenta u "gradu", Beograd ima korektnu vodu, ali ne na svim lokacijama. Losa instalacija pogorsava stanje.
Ovakve elektroseparacije se mogu videti kod svake vode koja je preradjena talozenjem i separacijom. Jednostavno, sama metoda ne moze da napravi cistu izvorsku vodu, za odredjeno vreme, ali opasne materije su u velikoj meri uklonjene.
Kod testiranja vode nakon filtera, nema nikakvih taloga, i to treba videti, na slici je neverovatno, deluje da nije ni radjena..
Problem je sto vodovod funkcionise uz veliko oslanjanje na nadpritisak, pa se spojevi cevi koji malo curkaju zanemaruju, voda je nepromenjenog kvaliteta dok je pod pritiskom, ali kada nestane pritiska, sledi upad okoline u vodovod. U zonama gde su bile poplave, izlivanja kanalizacije i sl. svasta se moze naci u cevima. I obicno nakon intervencija je braon voda.
Poz
[ Isak666 @ 12.05.2011. 16:14 ] @
Citat: vladd: U velikoj zitnici, dobar deo vode je pretrpan teskim metalima. Ali zato ima nafte:).
Takav joj je i ukus - kao nafta :D
Bar je bilo tako, jer nisam pio cesmovacu u ZR jedno 10 godina minimum.
[ kandorus @ 12.05.2011. 21:34 ] @
A što se tiče vode, imam utisak da bi se voda bolje pročistila metodama koje sam opisao na pomenutom forumu nego što se čisti u nekim gradskim vodovodima. Evo što sam napisa:
Citat: Nemojmo izmišljat toplu vodu. Postupak dezinfekcije vode za piće u PET ambalaži je ideja svjetske zdravstvene organizacije proveren diljem Zemljine kugle.
Obično staklo može zaustaviti i 90% UV zraka, posebno zaustavlja UVB i UVC zrake koji su daleko učinkovitiji od UVA zraka. Znači u staklenim bokalima ćete samo proizvesti više bakterija, suprotno od onog što ste željeli. No ako posedujete kvarcni bokal koji se može hermetički zatvoriti onda ga upotrebite.
PET ambalaža propušta UV zrake. Debljina stijenke PET ambalaže je i 10+ puta manja od staklenih bokala što znači manji put UV zraka. Osim toga PET boca se može hermetički zatvoriti što znači da nema upliva bakterija i prašine iz vazduha itd.
PET ambalaža mora da ispunjava odredjene standarde što znači da nema opasnosti od "rastvaranja". Proizvodjači su dužni da poštuju te standarde. Riječ je o polietilen-tereftalatu čistoj supstanci bez dodataka. Naravno, na tržištu ima svašta da se kupi ali ko vam garantira da staklo ne ispušta nešto?
Hidrolitička degradacija PET ambalaže se može detektovati u kiseloj sredini na temperaturama iznad 100°C, što se ne može postići grijanjem na Suncu. U neutralnoj sredini (kakva je obična voda) potrebne su i veće temperature da bi došlo do hidrolize.
Citat: Da bi bilo efekta postupite na slijedeći način:
- Bocu napunite oko 3/4 vodom.
- Hermetički zatvoriti.
- Dobro promućkati da se apsorbuje što više kisika.
- Izložiti Suncu tokom dana.
I naravni, nema mnogo smisla koristiti posudu deblju od 10 cm.
Prisustvo kiseonika je od suštinskog značaja jer peroksid nepovratno uništava patogene bakterije, dok sunčeva svjetlost koliko bakterija onesposobi UV-zracima toliko bakterija osposobi plavim svjetlom.
Naravno, ovako ne može da se odstrani mulj iz vode. Potrebno je dekantovanje ili filtriranje. Ali ćete bar bakterije donekle neutralisati.
[Ovu poruku je menjao pajaja dana 16.05.2011. u 21:07 GMT+1]
[ Isak666 @ 12.05.2011. 21:54 ] @
Hocemo li saznati odakle si zagrabio tu vodu, pa da znamo na koju sluzbu pljujes, obzirom da vodovod i nije pansrpska firma, no lokalnog karaktera?
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|