|
[ vlada131 @ 05.05.2011. 14:29 ] @
| http://www.b92.net/info/vesti/...ategory=1262&nav_id=510249
Citat: Suspenzija vizne liberalizacije?
Izvor: B92
Brisel, Svilajnac -- Belgija zatražila od komesara EU za unutrašnje poslove suspenziju bezviznog režima za Srbiju. Šef delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer potvrdio takvu mogućnost.
Belgijanci su se odlučili na ovaj korak jer je ta zemlja, uz Švedsku, Nemačku i Luksemburg, preplavljena talasom lažnih azilanata.
Zbog novonastale situacije, ministar policije Ivica Dačić nalazi se u Lukseburgu na poziv tamošnjih vlasti.
Komesarka EU za unutrašnje poslove Sesilije Malstrom dobila je od belgijskog državnog sekretara za migracije i azil Melkiora Vatelea pismo u vezi sa pitanjem liberalizacije viznog režima sa Srbijom i povećanim brojem zahteva za azil koje podnose srpski državljani. U pismu se navodi da se od 19. decembra 2009. kada je uvedena vizna liberalizacija, Belgija suočila sa masovnom najezdom azilanata koji se deklarišu kao državljani Srbije.
Do februara 2010. bilo je 330 zahteva za azil, a do marta 2011. bilo je 183 zahteva. Belgijske vlasti navode da je pre vizne libetalizacije bilo najviše oko 30-40 mesečno.
Šef delegacije Evropske unije u Srbiji Vensan Dežer najavio je mogućnost privremene suspenzije vizne liberalizacije Srbije ukoliko bude nastavljen priliv lažnih azilanata u zemlje EU.
"U ovome je jako bitno da uspostavimo sistem readmisije, odnosno vraćanja azilanata. Mi smo na početku razmatranja mogućnosti ukudanja liberalizacije, o čemu treba da se postigne sporazum sa zemljama članicama i na nivou Evropske komisije i u Evropskom parlamentu", rekao je Dežer.
Azilanti su se u zahtevima, kako navodi belgijski sekretar žalili na ugrožavanje osnovnih ljudskih prava, na diskriminaciju po osnovu etničke pripadnosti i na nedostatak volje nadležnih organa da im osiguraju zaštitu i obezbede bolju poziciju.
Iz svih ovih razloga, Belgijanci su naveli da je vizna liberalizacija za Srbiju možda doneta preuranjeno.
"Moramo dosta da radimo kako bi smanjili broj lažnih azilanata u Srbiji. Moramo da pokažemo da se broj azilanata smanjuje, a ne povećava jer to celu liberalizaciju stavlja pod znak pitanja", rekao je Dežer.
Dežer je u Svilajncu, gde je otvorio Evropski park prijateljstva i zasadio prva stabla, rekao novinarima da bi do ostvarenja te mogućnosti trebalo da se napravi mnogo koraka i da se zato nada da će se sa Srbijom pronaći rešenje, kako bi se sprečili lažni azilanti.
Da bi vizna liberalizacija bila suspendovana, potrebno je da to bude usvojeno u svim članicama EU, Evropskoj komisiji, kao i Evropskom parlamentu, rekao je Dežer.
Srbija na trećem mestu po broju zahteva za azil
Pitanje lažnih azilanata je teško za članice EU i predstavlja ozbiljan problem, posebno za Švedsku, Belgiju, Luksemburg, izjavio je Dežer i dodao da zato Srbija i zemlje Balkana moraju da pokažu da se njihov broj smanjuje, a ne da stalno raste, kao što je bilo posle uvođenja vizne liberalizacije.
Taj trend mora da se promeni, poručio je Dežer, ukazujući da EU trpi veliki pritisak i ilegalnih imigranata iz južnog dela mediteranskog basena, ali i iz zemalja jugoistočne Evrope i Balkana.
U evropskom komesarijatu za pravosuđe, međutim, podsećaju da je EK krajem februara razmatrala mehanizam za praćenje efekata vizne liberalizacije za države Zapadnog Balkana, kao i da će o ovom pitanju biti još reči u junu kada će EK predstaviti zvanični izveštaj Savetu EU i Evropskom parlamentu.
Prema podacima evropskog statističkog biroa Eurostat u 2010. godini u Evropskoj uniji zabeleženo je preko 257.000 zahteva za azil, među kojima je iz Srbije bilo 17.700 zahteva, odnosno sedam odsto od ukupnog broja, što je našu zemlju stavilo na treće mesto po broju azilanata. Pre Srbije su samo Avganistan i Rusija. Manje zahteva od nas imaju Irak i Somalija. |
[ Miroslav Jeftić @ 05.05.2011. 14:40 ] @
Ko bi se tome nadao.
[ Deep|Blue @ 05.05.2011. 14:48 ] @
Ma sjajno ...
Da vidimo sad reakciju vlade ...
- dobijali smo opomene vise puta
- problem realno postoji
- problem je uocljiv i resiv ( http://www.pressonline.rs/sr/vesti/magazin/story/154035)
- drzava ne zeli da resava problem
Posledice su ocigledne
[ Java Beograd @ 05.05.2011. 15:19 ] @
Meni nije jasno kako bi Srbija, teoretski mogla da zabrani nekome da napusti zemlju, i kako bi mogla da zabrani nekome da traži azil ?!
Mnogo će lakše oni (ili Mađari, na primer) da zabrane nekome da uđe, nego da mi zabranimo nekome da izađe iz zemlje.
A ko njih tera da daju kintu lažnim azilantima ?
if azilant = lažni azilant
then
šut karta & zabranjen ulaz u zemlju
[ 101010 @ 05.05.2011. 15:26 ] @
Interesantna reakcije Belgije zbog azilanata... Azil, niti status azilanta gradjanima Srbije ne izdaje R.Srbija, vec treca zemlja, Belgija u ovom slucaju. Iz kog razloga oni 12 godina nakon sukoba na Kosovu izdaju Albancima statuse azilanata zbog ugrozenosti ratom, ljudska prava, blabla...to je njihov problem. To Albanci redom koriste, pa sam upoznao i Srbe tamo koji su promenili imena u albanska da bi dobili azil...
Sta bi Srbija trebala konkretno da uradi po tom pitanju ? Da zabrani da se Albancima izdaju licna dokumenta ili selektivno zabrani prelazak granice po nacionalnom kljucu ?
p.s. sporo se upisuje u mysql, brzi java :)
[Ovu poruku je menjao 101010 dana 05.05.2011. u 22:46 GMT+1]
[ Tyler Durden @ 05.05.2011. 15:58 ] @
Znaci, sou.
Evo opet ljudi su spremni u svom prvom postu da objasne kako je u stvari kriva EU i da objasne kako bi EU u stvari to trebala da uradi.
Ma znas sta, da imam takvu moc ove sekunde bi vratio vize.
[ HeYoo @ 05.05.2011. 16:15 ] @
i soumenu kako bi ti to sprecio? :)
[ a1200 @ 05.05.2011. 17:55 ] @
Citat: EU ne isključuje uvođenje viza Srbiji
Šef delegacije Evropske unije u Srbiji Vensan Dežer najavio je mogućnost privremene suspenzije vizne liberalizacije Srbije ukoliko bude nastavljen priliv lažnih azilanata u zemlje EU.
"Na početku smo razmatranja te mogućnosti o čemu treba da se postigne sporazum sa zemljama članicama i na nivou Evropske komisije i u Evropskom parlamentu", rekao je Dežer.
On je naveo da "iz ovog dela sveta postoji veoma veliki pritisak tzv. nelegalnih, odnosno lažnih azilanata"...
http://www.vesti-online.com/Ve...skljucuje-uvodenje-viza-Srbiji
Surprise, surprise... ali ne brinite, nece to pre izbora...
[ RonJ @ 05.05.2011. 18:03 ] @
[ bttp @ 05.05.2011. 18:15 ] @
Nema od toga ništa, pretnje praznim pištoljem. Premda su naši političari previše glupi i servilni da im na to ukažu, kao i da im "priprete" suspenzijom sporazuma o readmisiji, koji je bio jedan od uslova za ukidanje viza.
[ kandorus @ 05.05.2011. 18:25 ] @
Citat: Java Beograd:
if azilant = lažni azilant
then
šut karta & zabranjen ulaz u zemlju
Ovo prilično liči na proterivanje.
Nije čudo da je tako velik broj ljudi podneo zathev za azil. Srbija u posledmnjih 10 godina "demokratije" je sve učinila da se život stanovništva svede na priključivanje vladajućoj stranci. Svi ostali su svedeni na gradjane 2 ili 3 reda.
Radi se o tihom i prećutnom pritisku da se sledi ova ili ona politika. U vreme socrealizma samo su rukovodioci morali da se uključe u SK i to je bilo javno. Danas svi moraju da se uključe u neku stranku ali je to perfidno "ispod stola".
Medjutim, ima ljudi kojima je ispod časti da se slizuju sa političarima i zato ukoliko ostane bezvizni režim broj zahteva za azilom će se povećati.
[ deki77 @ 05.05.2011. 19:20 ] @
Da li to preti ona drzava koja je svetski rekorder bez vlade.Drzao je rekord Irak od 249 dana.
Nema veze ni to sto jedan deo drzave flamanski zeli nezavisnost.Da nije to sad pitanje uopste.Jer oni muce muku sa 180+ ljudi koje je ove godine zatrazilo azil.
Koja nebuloza!
Ček, a sta je sa onih 3000 ili koliko vec, Tunižana koji naselise jedno ostrvce u Italiji.Lepo dobise kartice pa put pod noge.Gde hocu,da biraju!
Sa druge strane nasi su usr... motku jer su im podavali pasose.A nisu im mogli dati pasose tek tako,da to nije bila neka dobra mulja na jugu Srbije.Sa prijavama prebivalista i sl.Tu je neko od nacelnika i opstinskih zveri omastio brke.
Nego gospodo iz MUPa.Kada mislite da krenete sa nekim krupnijim akcijama.Svakodnevno puni autobusi krecu sa juga Srbije,iz Vranja,Nisa.Ja mislim da je Nis-expres prevezao od 17000 tih kako navode azilanata,bar jedno 15000.
Zasto ne vrse kontrolu,putnika,autobusa,putnih naloga,kontrolu robe koja se "vuce" sa Kosova.
Vi danas da provedete ceo dan na granici sa madj. i brojite autobuse sa putnicima sa juga Srbije po prilicno bi ste se nabrojali.Kuda sav taj svet putuje.Baba sa Kosova cisto sumljam da ide da obilazi brisel turisticki.I to u sred zime.Naravno ona ide da cuva unuke,dok im deca rade(vecinom na crno).
Evo ja sam procitao da Austrijanci krecu sa kontrolom granice zbog navale emigranata iz italije.A ostale vece zemlje, sta treba tek oni da kazu.Ja samo ne znam kako je u Nemackoj Spaniji.Francuska prednjaci verovatno.Pre par meseci citao sam da Austrija nije ugrozena azilantima iz Srbije jer je zanemarljiv broj zatrazio.Cak 110 njih u 2010god.
Naravno ko daje 50€/day kao pomoc.Pa naravno pametnjakovici iz Brisela.A ako ste primetili uvek je problem u odnosima na relaciji Belgija-Holandija-Srbija.To kao neko da lobira da se ti odnosi sto vise zaostre.Jos malo da se ove zveri od tajkuna nahvataju para.Sto vise da se odlozi,svaki je mesec bitan za njih.Kako prodati robu po xxx marzi.Nije u redu da propadnu.
Naravno veca je krivica na nama.
[ Kovacevic Vladimir @ 05.05.2011. 19:40 ] @
Ova igranka postaje već mučna.
Ono što ostvare na međunarodnom planu poneki individualci ili eventualno sportska ekipa/tim, udruženi entuzijasti na nekom konkursu, ruši se svom snagom mase "izučenih", uvežbanih i spremnih za putovanje po EU, gde god se namiriše neka kinta ili 1 promil šanse za azil.
Vlasta, navikla na prosipanje lažnih priča i obećanja, daje časnu reč EZ-i da će povesti računa o izlazcima svojih građana, a nema mehanizam da to i ostvari.
Ako se i ostvari suspenzija bezviznog režima, treba je prihvatiti kao iznuđen čin EZ-e, kome smo mi dali najubedljiviji povod. Citat: Tyler Durden: Ma znas sta, da imam takvu moc ove sekunde bi vratio vize.
+1
Pozdrav
[ 101010 @ 05.05.2011. 19:48 ] @
Izgleda da je i od sada postojala posebna procedura za izdavanje pasosa osobama sa KiM...
Citat: Uredbom su predviđeni uslovi za izdavanje pasoša i građanima bez prebivališta u Srbiji, kojima su uverenja o državljanstvu izdale službe Republike Srbije nadležne za Kosovo.
Za osobe koje traže pasoš, nadležno ministarstvo i službe obaviće bezbednosne i druge odgovarajuće provere koje se odnose i na postupak prijave i ođave prebivališta i prijavljivanja adrese stana, propisano je uredbom.
Provera će se obavljati zbog utvrđivanja istinitosti podataka i priloženih isprava, odnosno ispunjenosti uslova utvrđenih zakonom o prebivalištu građana, navodi se u tom dokumentu.
Građani Srbije sa prebivalištem na Kosovu zahteve za pasoše podnosiće isključivo u Beogradu u Koordinacionoj upravi Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije.
...
http://www.informisanje.info/2009/09/kosovo-pasos-beograd-uredb/
[ anon115774 @ 05.05.2011. 20:29 ] @
Nekim mojim prijateljima pre par meseci nije bio dozvoljen ulazak u Rumuniju jer prema oceni rumunske policije nisu imali dovoljno novca da sebe izdrzavaju za vreme boravka. Inace, krenuli su na vikend (znaci dva-tri dana) i trazili su im valjda 100 eur za svaki dan po osobi. Toliko nisu imali u kesu ali su imali nekoliko kreditnih kartica koje im nisu uvazili i vratili ih nazad. Osim toga, stavili su im u pasos neki pecat koji oznacava da im je bio onemogucen ulazak u zemlju i od tada ih zadrzavaju na svakoj sengenskoj granici dok ne objasne zasto su dobili taj pecat.
Ne vidim zasto ista stvar ne moze da se uradi sa laznim azilantima? Oni sigurno nemaju 100 eur dnevno po osobi.
[ noreniou @ 05.05.2011. 20:36 ] @
Jedino sto drzava realno moze da uradi, te sto se ne bi povelo pod neku diskriminaciju, je da pri izlasku iz zemlje trazi od potencijalnog 'sumljivog' putnika da pokaze i povratnu kartu i novcana sredstva koja nosi sa sobom te da osobe koje idu sa relativno malo evra a koje ne potpadaju pod 'mladi i zeljni' putovanja skine sa puta.
Prosli mesec sam imao 3 leta sa Surcina i ni 1.put me niko nije pitao koliko planiram da ostajem te koliko nosim novaca- takodje nisam ni cuo da su ikoga priupitali niti da su koga skinuli sa leta jer nema para sa sobom. Bio sam u Svedskoj pocetkom aprila (preko wizz-a karta po smeru 24e) i na pasoskoj kontroli ispred mene je bilo i jedno 50ak osoba koje su na pitanje koliko ukupno para imaju - mahali sa po 20e, a na pitanje sta planiraju da rade odgovarali - biznis, biznis. Vecina tih osoba su bili Romi (mada je bilo i brdjana ;), bez znanja svedskog il engleskog (sada mozda su i znali al nisu odgovarali vec samo na srpskom il romskom) i iako su svima rekli da stanu sa strane i sacekaju da ostali prodju, na kraju su ih sve pustili da udju u Svedsku i rade biznis :).
I sada da li je ko i ko je tu kriv sto su oni iskoristili priliku i dobili sansu za biznis ?
Da li je drzava Srbija posto ih je pustila da izadju? - po meni, delimicno je kriva drzava.
da li je mozda odgovornost na avioprevozniku? - po meni, oni ne mogu da snose nikakvu odgovornost (al najverovatnije i oni dobijaju odredjenu kaznu kad se odbije ulazak odredjene osobe u zemlju)
il su krivi Svedjani sto ih nisu ostavili na aerodromu i vratili u avion (koji je veoma brzo odleteo nazad) ? - po meni, krivi su i oni sto pustaju sve da udju.
Dakle sve u svemu, dok se ekonomska situacija u Srbiji ne popravi znatno na bolje, postojace zelja/nada osoba odavde da probaju otici vani i preko politickog azila rese svoju egzistenciju.
[ ventura @ 05.05.2011. 21:14 ] @
Citat: noreniou: Jedino sto drzava realno moze da uradi, te sto se ne bi povelo pod neku diskriminaciju, je da pri izlasku iz zemlje trazi od potencijalnog 'sumljivog' putnika da pokaze i povratnu kartu i novcana sredstva koja nosi sa sobom te da osobe koje idu sa relativno malo evra a koje ne potpadaju pod 'mladi i zeljni' putovanja skine sa puta.
Svi oni koji idu preko radi emigracije, sigurno da ne idu sa par stotina evra u džepu, već je to obično značajno veća količina novca nego kada neko ide turistički... A drugo, ako su toliko skupljali za taj put, i toliko toga uložili u sve to, šta je problem da da još 50 evra više za povratnu autobusku kartu koju će posle da baci?
[ Java Beograd @ 06.05.2011. 08:12 ] @
Citat: noreniou: Jedino sto drzava realno moze da uradi, te sto se ne bi povelo pod neku diskriminaciju, je da pri izlasku iz zemlje trazi od potencijalnog 'sumljivog' putnika da pokaze i povratnu kartu i novcana sredstva koja nosi sa sobom te da osobe koje idu sa relativno malo evra a koje ne potpadaju pod 'mladi i zeljni' putovanja skine sa puta....
I šta onda ? Svako ima ustavno pravo da napusti zemlju, to je osnovna demokratska tekovina. Šta bi se tek desilo da država Srbija nekome zabrani da napusti zemlju !
S' druge strane, ulazak u stranu zemlju nije ničije pravo, već privilegija, koju ta zemlja može ponekom da da, a ponekom da uskrati.
[ Predrag Supurovic @ 06.05.2011. 08:43 ] @
Bas neki dan videh da je UK resila taj problem sa Indijcima tako sto je ceo proces obrade prebacila u Inidju. Porsot, tamo je kancelarija pa ko im ne dogovar aoni ga odnah vrate i tako su se spasli ogromnih troskova. Mogla bi EU isto da uradi i sa nama, a po dosadasnjim iskustvima moze cak da nas natera da mi snosimo troskove te kancelarije.
[ Odin D. @ 06.05.2011. 08:54 ] @
Osnovni problem je davanje pasosa siptarima sa Kosova, i masovna prodaja istih kojekakvim likovima iz tih podrucja.
Svi znaju da se to radi i ne vidim u cemu je poenta praviti se lud.
[ deki77 @ 06.05.2011. 09:03 ] @
Citat: Java Beograd: I šta onda ? Svako ima ustavno pravo da napusti zemlju, to je osnovna demokratska tekovina. Šta bi se tek desilo da država Srbija nekome zabrani da napusti zemlju !
S' druge strane, ulazak u stranu zemlju nije ničije pravo, već privilegija, koju ta zemlja može ponekom da da, a ponekom da uskrati.
ma da, mi i pravo na slobodno kretanje.To su tako otrcane fraze da nema dalje.
U nasoj drzavi su mnogo veca prava ugrozena nego li kretanja.Koje nismo imali citavih 20god.I sad lazni prosjaci-azilanti hoce da nama objasne sta je to pravo kretanja.
Kao prvo, kada se vrate njih drzava treba da sankcionise,oduzme pasos i zapreti kaznom u vidu novcane naknade,zatvora,drustveno korisnog rada i sl.Pa sve tamo sto si dobio na racun foliranja ode u kasu drzave.
Ja razumem da neko iz Libije dodje pa trazi Azil..ali ovako ugroziti pitanje vizne liberalizacije..
Koliko sam puta gledao na zapadu kada sam putovao, punktove policiske koji cesljaju sve i svakog.Pri izlasku i ulasku u drzavu.Kontrolisu da li se iznosi novac,sta se prevozi gde se ide i sve se to belezi.
Cesti takvi punktovi se nalaze (opisano na mapi mapa) kada putujem nazad za AUT.
Parking na Auto putu se iskoristi kao iskljucenje za automobile.Teretna vozila se propustaju da ne bi pravili zastoj.A automobili se preusmeravaju na parking
Odvoje te na "P" i cesljaju.Isto tako i sa druge strane u suprotnom smeru.Proverava se ispravnost vozila,licni prtljag,vozilo se detaljno pregleda od strane coll-a.Cela akcija je ne najavljena i traje nekih 1-2h.Isto tako sam gledao da samo kontrolisu autobuse.Izvrcu sve zivo.
A nasi sta rade!?
Pecaju one koji ne propuste pesaka.To im je citav radni zadatak i opis posla.Treba malo da se probude.
[ Wajda.W @ 06.05.2011. 09:27 ] @
@Odin D. Mozda je tako, ali ne mozes nikada generalizovati stvari. Prvo zato sto to nije tacno, ima i odande ljudi koji bi samo otisli turisticnki, a takodje ima i po celoj srbiji, iz svih njenih delova dosta ljudi koji bi mozda otisli i zatrazili azil. Drugo zato sto je to diskriminacija.
@noreniou Upravo sto je Ventura rekao, kad sam citao tvoj post bas mi je to proslo prvo kroz glavu, da kupe povratnu koju ce baciti. Takodje ljudi mogu nositi i veci iznos novca iako planiraju da ostanu, tipa neko je prodao kucu, sve svoje sto je imao u Srbiji i sa par desetina hiljada evra otisao da potrazi bolji zivot.
Ja takodje mislim da bi ukidanje viza jedino resilo problem, tj. smanjilo bi ga znacajno, ali ne i resilo. Problem moze da se resi samo kada ljudi budu bili zadovoljni zivotom u ovoj drzavi, sto se naravno nece desiti narednih 20 godina.
[ Java Beograd @ 06.05.2011. 09:32 ] @
Citat: deki77: Koliko sam puta gledao na zapadu kada sam putovao, punktove policiske koji cesljaju sve i svakog.Pri izlasku i ulasku u drzavu.Kontrolisu da li se iznosi novac,sta se prevozi gde se ide i sve se to belezi. I šta kad nađeš nekog da ne iznosi novac (nedozvoljen), da ne prenosi ono šta je zabranjeno ? Zabraniš mu da napusti zemlju ?!
Primer:
55 šiptara iz okoline Bujanovca (dakle, čak ne mora da su sa Kosova) sedi uredno u autobusu. Imaju dozvoljen ručni prtljag, svaki po par stotina evra i važeći pasoš.
Policija zaustavi autous koji je tehniči ispravan, iz firme registrovane da obavlja putnički transport. Svi putnicu regularni, nema krimilaca i onih za kojima se traga. I šta onda ?
Autobus dođe na granicu, svi imaju važeće, legalne pasoše. Šta može da uradi naša granična policija ? Da im zabrani da napuste zemlju ?!?
[ stil @ 06.05.2011. 09:35 ] @
Ljudi gledaju svoje interse mislim na one koji neopravdano traže azil. Srbija je upala u paradoksalnu situaciju. Srbija smatra da Kosovo jeste njen integralni deo. Odatle sledi da svaki čovek koji živi na tom Kosovu ima pravo na lična dokumenta tj. na biometrijski pasoš iako ne priznaje tu državu od koje pasoš traži. To je sve po zakonu države Srbije. Problem je zloupotreba. Po meni bi trebalo oduzeti Srpski biometrijski pasoš na recimo (jednu ili pet) godina svakome ko neopravdano zatraži azil odnosno ko bude deportovan nazad. Ako pokuša ponovo duplirati vremensko period bez pasoša (dve ili deset ) godina, itd. Ko nema dokaze za ono zbog čega se azil obično daje. Dok se ne sredi situacija. I to je to. Ne vrši se diskriminacija već se ciljano kažnjavaju prekršioci.
[ Slobodan Miskovic @ 06.05.2011. 09:38 ] @
@Java Beograd
Moze da se zabrani izlazak iz zemlje. U Bugarskoj je to uveliko na snazi za one koji imaju dugove prema drzavi vece od odredjene sume (~500e). Ima raznih nacina i to se moze primeniti...
[ gajo2 @ 06.05.2011. 09:43 ] @
Nasa drzava ne sme da sprecava ljude da napuste svoju drzavu, osim ako su kriminalci. Kao sto je Java Beograd rekao, ako oni ne zele da im neko udje u drzavu, onda nek oni krenu pa odbijaju ljude jer na to imaju pravo. Kad smo vec kod ilegalnih imigranata, zasto se ne govori o milionima Britanaca, Nemaca, Francuza itd. koji zive u nekim ne-EU drzavama i redovno krse zakone npr. tako sto posle 3 meseca izadju iz zemlje pa se vrate, a u mnogim slucajevima rade bez dozvole. U Turskoj na moru nicu kuce Britanaca i Holandjana ko pecurke, ja pitao kako su oni dobili vizu za prebivanje, a odgovor je naravno mito. Samo o tome se ne govori u evropskim medijima zato sto su oni cenjena gospoda (koji se napijaju i tuku usred mirnih turskih sela), a oni koji migriraju u EU su unwashed masses.
[ stil @ 06.05.2011. 09:51 ] @
Uz prava idu valjda i nekakve obaveze. To ako neko drugi krši dogovor sa zemljama Šengenske zone ne opravdava nas da i mi to isto činimo.
[ kandorus @ 06.05.2011. 09:51 ] @
Citat: Odin D.:
Osnovni problem je davanje pasosa siptarima sa Kosova
Zašto je to problem? Svi gradjani Srbije imaju ista prava na pasoš, bar dok se pravosnažnom presudmom nekome ne zabrani napuštanje država.
Da li Šiptari iz drugih delova Srbije imaju pravo na pasoš? Ako imaju iz kog razloga oni sa Kosova nemaju to isto pravo? Ili se podrazumeva da su neki gradjani Srbije diskrimisani.
Da li Srbi sa Kosova imaju pravo na pasoš? Ako imaju zar onda Šiptari sa Kosova nisu diskriminisani? Čemu onda Ustav i zakoni koji ne dozvoljavaju nacionalnu diskriminaciju?
Citat: stil:
bi trebalo oduzeti Srpski biometrijski pasoš na recimo (jednu ili pet) godina svakome ko neopravdano zatraži azil odnosno ko bude deportovan nazad.
A po kom zakonu je zabranjeno tražiti azil?
[ stil @ 06.05.2011. 10:02 ] @
Citat: kandorus: A po kom zakonu je zabranjeno tražiti azil?
Nisi me dobro razumeo. Nije zabranjeno tražiti azil. Ako tražiš azil moraš imati dobre razloge - one koje možeš da dokažeš. U suprotnom dovodiš u pitanje slobodu kretanja svih ostalih građana. Tu je u pitanju stavljanje ličnih interesa nad intersom većine.
Kako je to kod nas:
Citat: 4) Kancelarija za azil će odbaciti zahtev za azil bez ispitivanja da li lice koje traži azil ispunjava uslove za priznavanje azila, ako utvrdi:
1) da je lice koje traži azil moglo da dobije efikasnu zaštitu u drugom delu države porekla, osim ako se, s obzirom na sve okolnosti, ne može očekivati da to učini;
2) da lice koje traži azil uživa zaštitu ili pomoć nekog organa ili tela Organizacije Ujedinjenih nacija, osim UNHCR-a, ili mu je priznat azil u drugoj državi;
3) da lice koje traži azil ima državljanstvo treće države;
4) da lice koje traži azil može da dobije zaštitu sigurne države porekla, osim ako dokaže da za njega nije sigurna;
5) da je zahtev za azil koji je lice koje traži azil podnelo nekoj drugoj državi koja poštuje Ženevsku konvenciju ranije odbijen, a u međuvremenu nije došlo do promene okolnosti na kojima se zahtev zasnivao, ili je ranije podneo zahtev za azil drugoj državi koja poštuje Ženevsku konvenciju;
6) da je lice koje traži azil došlo iz sigurne treće države, osim ako dokaže da za njega nije sigurna;
7) da je lice koje traži azil namerno uništilo putnu ispravu, identifikacioni dokument ili drugo pismeno koje je moglo biti od značaja za odluku o azilu, osim ako navede opravdane razloge.
Pre donošenja rešenja kojim odbacuje zahtev za azil, Kancelarija za azil će ispitati stranca na sve okolnosti koje isključuju razloge za odbacivanje zahteva za azil.
6)Rok za žalbu
Protiv prvostepenih odluka donetih u postupku azila, žalba se podnosi u roku od 15 dana od dana prijema prvostepene odluke.
7)Podnošenje novog zahteva za azil
Stranac čiji je zahtev za azil ranije odbijen u Republici Srbiji može podneti novi zahtev ako obezbedi dokaze da su se okolnosti relevantne za priznavanje prava na utočište ili dodeljivanje subsidijarne zaštite u međuvremenu bitno izmenile. U protivnom zahtev će se odbaciti.
http://www.besplatnapravnapomo...ozi-saradnika/pravo-azilanata/
[ dejanet @ 06.05.2011. 10:04 ] @
Citat: gajo2: U Turskoj na moru nicu kuce Britanaca i Holandjana ko pecurke, ja pitao kako su oni dobili vizu za prebivanje, a odgovor je naravno mito. Samo o tome se ne govori u evropskim medijima zato sto su oni cenjena gospoda (koji se napijaju i tuku usred mirnih turskih sela), a oni koji migriraju u EU su unwashed masses.
Nije samo zbog napijanja, beze citave porodice (120 - 200 hiljada) godisnje zbog boljih uslova zivota(jeftinije) i zbog poludele lokal administracije i zakona, koje ogranicavaju slobode i kače ljude koje se odlucuju na tako nesto. Cak su neke porodice iz Holandije preselile u Srbiju..
[ bttp @ 06.05.2011. 10:14 ] @
Citat: Java Beograd: Primer:
55 šiptara iz okoline Bujanovca (dakle, čak ne mora da su sa Kosova) sedi uredno u autobusu. Imaju dozvoljen ručni prtljag, svaki po par stotina evra i važeći pasoš.
Policija zaustavi autous koji je tehniči ispravan, iz firme registrovane da obavlja putnički transport. Svi putnicu regularni, nema krimilaca i onih za kojima se traga. I šta onda ?
Ovo uopšte nisu neophodni uslovi. Jedini potreban uslov za izlazak iz zemlje je držanje važećeg pasoša i ništa više. Ne moraš da imaš ni dinara, možeš da ideš peške, u principu i bos. Graničari ne smeju da te zaustave. E sad, da li će te neko takvog primiti da uđeš to je već tvoj problem.
Jedino što naše vlasti mogu da urade je da suzbijaju korupciju kod izdavanja dokumenata i eventualno neki "azil-turs", sve drugo bi bila diskriminacija protiv sopstvenih građana. Bilo kakvo profilisanje na granici po bilo kom osnovu - finansijskom, etničkom itd. bi bilo protivzakonito i samo po sebi osnov za traženje azila.
Zato bi EU trebalo da prestane da trubi o tome, jer oni dobro znaju da mi tu ništa ne možemo. Oni nek nam uvedu vize ako hoće, ali ne mogu da traže da vlasti diskriminišu sopstvene građane. Nek ih diskriminišu oni na svojoj strani granice ako im je do toga.
[ anon115774 @ 06.05.2011. 10:16 ] @
@ventura
Mislim da si propustio jedan jako bitan momenat. Oni koji idu da traze azil znaju da ga nece dobiti i njihova svrha odlaska nije dobijanje azila nego ulazak u celu tu proceduru oko dobijanja statusa azilanta koja podrazumeva da ce drzava domacin da im obezbedi smestaj na neko odredjeno vreme i odredjenu novcanu naknadu. To sve uglavnom traje par meseci a oni za to vreme osim novcane naknade mogu i po nesto na crno da odrade. I onda kada se ceo proces zavrsi oni su naravno odbijeni i vraceni nazad sa par stotina evra u dzepu. To je cifra koju u Srbiji mogu samo da vide na TV-u tako da nije za ocekivati da se takvi ljudi prilikom odlaska pojave na granici sa dovoljno novca za izdrzavanje jer da oni imaju novac da sebe izdrzavaju u inostranstvu onda ne bi odlazili uopste iz Srbije.
[ vilil1 @ 06.05.2011. 10:18 ] @
Azil je nebitan u svemu. Niko od tih "azilanata" nije tol'ko glup da ne zna da od toga nema nista. Njima su bitne pare koje se dobijaju dok se njihov status ne resi. Imaju spavanje, klopu, nekih 50e dnevno, i kada se sva procedura zavrsi, vrate se kuci sa, za nase uslove, lepim parama. Pa onda krenu ponovo, u neku drugu zemlju. Mandovi su zakon. :D
Pretece me @Informer. ;)
[ Slobodan Miskovic @ 06.05.2011. 10:35 ] @
Ne znam zasto trubite da ne moze da se ogranici kretanje osobama koje su iz rizicnog dela drustva. Napisao sam primer EU drzave koja uspesno primenjuje jedno od mogucih mera za to. Ko duguje za porez, kazne ili racune u vrednosti vecoj od recimo 200 ili 300e ne moze da napusti zemlju do izmirivanja obaveza. Savrseno legalno.
[ adjordjevic78 @ 06.05.2011. 10:39 ] @
Kamo sreće da Srbija ima takav problem sa azilantima. To bi značilo da je Srbija ekonomski jaka država, a mi svi bogati.
I mislim da je bolje legalno ući i u neku državu i tražiti azil nego ilegalno, preko grane, pa problemi i trista čuda.
P.S.
Naoružajte policiju, vojsku i carinu do zuba da ni ptica ne bi mogla da proleti.
[ Java Beograd @ 06.05.2011. 10:42 ] @
Citat: bttp: Jedino što naše vlasti mogu da urade je da suzbijaju korupciju kod izdavanja dokumenata i eventualno neki "azil-turs", sve drugo bi bila diskriminacija protiv sopstvenih građana. Bilo kakvo profilisanje na granici po bilo kom osnovu - finansijskom, etničkom itd. bi bilo protivzakonito i samo po sebi osnov za traženje azila.
Zato bi EU trebalo da prestane da trubi o tome, jer oni dobro znaju da mi tu ništa ne možemo. Oni nek nam uvedu vize ako hoće, ali ne mogu da traže da vlasti diskriminišu sopstvene građane. Nek ih diskriminišu oni na svojoj strani granice ako im je do toga.
Sasvim se slažem sa ovim. A onda proizlazi sasvim logično pitanje: ako ovi u Belgiji znaju (a znaju sigurno) da se radi o lažnim azilantima, zašto ih hrane i tetoše ? Zna se šta je azil - spas od političkog, verskog, nacionalnog, rasnog (ili nekog drugog) progona. Oni vrlo dobro znaju da kod nema takvih progona. Dakle:
if azilant ima srpski pasoš
then case closed.
[ Java Beograd @ 06.05.2011. 10:44 ] @
Citat: Slobodan Miskovic: Ne znam zasto trubite da ne moze da se ogranici kretanje osobama koje su iz rizicnog dela drustva. Napisao sam primer EU drzave koja uspesno primenjuje jedno od mogucih mera za to. Ko duguje za porez, kazne ili racune u vrednosti vecoj od recimo 200 ili 300e ne moze da napusti zemlju do izmirivanja obaveza. Savrseno legalno.
Nije to sporno. I kod nas već postoje propisi kad se kako može oduzeti pasoš. Ali šta kad imaš hiljade i hiljade ljudi koji ništa ne duguju državi i nemaju nikakav sukob sa zakonom ?!
[ tdusko @ 06.05.2011. 10:46 ] @
Izgleda da ce ovi sto bi odmah vratili vize biti uskraceni za to zadovoljstvo: http://www.b92.net/info/vesti/...ategory=1262&nav_id=510407
[ Slobodan Miskovic @ 06.05.2011. 10:47 ] @
Koliko sam citao po stampi dugovi gradjana prema drzavi su ogromni i mali procenat je onih koji nista ne duguju pogotovo iz sloja stanovnistva koji trazi azil...
[ mmix @ 06.05.2011. 10:53 ] @
Kao sto zimus predvidjasmo na onoj temi o 2011-godini zahuktava se problematika oko viznog rezima i sengena.
Nasa vlast u dobro poznatom maniru neprimisljenih knee-jerk reakcija na sve probleme izgleda ipak resava da se oproba starom taktikom rasne i socijalne diskriminacije.
Citat: Oduzimanje pasoša lažnim azilantima:
BEOGRAD - Srbiji je upućeno ozbiljno upozorenje da bi mogla da bude među državama kojoj bi se privremeno ukinuo beli šengen i iznova uvele vize jer smo na trećem mestu po broju azilanata. U MUP-u za “Blic” kažu da razmatraju da se lažnim azilantima oduzimaju privremeno pasoši, ali i uvede mera zabrane napuštanja zemlje.
Ako nekog ko tvrdi da ga ugnjetavas posle zaista ugnjetavas zbog toga sto je trazio pomoc onda valjda time i potvrdjujes prvobitne tvrdnje. Ako se sad Rom ili Albanac iz Srbije pojavi da trazi azil i prilozi informacije da Srbija otima putne isprave i ogranicava kretanje njegovim sunarodnicima da bi sprecila da vest o tome izadje iz zemlje to jeste dovoljan razlog za azil, zar ne?
[ srdjee @ 06.05.2011. 11:07 ] @
Sve sto EU treba da uradi jeste da "azilante" iz Srbije s vrata, bez razmatranja odbije, spakuje u bus, istovari na Horgosu/Kelebiji/xx i udari im zabranu od 10 godina.
[ triac @ 06.05.2011. 11:10 ] @
Ja sam da se ukine bez vizni rezim, samo mogu napolje turisti (i to ograniceno) i strucnjaci, ostala sirotinja i buranjija tu gde si ni za disi nisi.
Zbog takve bagre su i menjali zakone po Skandinaviji.
Znam njih par, samo da im je popiti i pojesti (na socijalnoj sisi su) i njima dosta, samo kote decu.
More murs bre
[ mmix @ 06.05.2011. 11:13 ] @
Citat: srdjee: Sve sto EU treba da uradi jeste da "azilante" iz Srbije s vrata bez razmatranja odbije, spakuje u bus, istovari na granici i udari im zabranu od 10 godina.
Pa oni to i rade, problem je sto azilanata ima previse i sto oni placaju sve to.
Citat: Java Beograd: if azilant ima srpski pasoš
then case closed.
Znaci ako te neko zaista pricepi u zemlji srbiji i ugrozava ti zivot i progoni te koristeci svoj partokratski polozaj ti bi bio ok da ti uskrate pravo da uopste izneses svoj slucaj? Srecom pa to ne funkcionise bas tako. Isto i da je case closed sta ces u tom trenutku sa tim azilantom za koga si zakljucio da je lazni? Da ga pustis nazad na svoju teritoriju? Naravno da neces, platices mu busku/avionsku kartu i poslati u maticnu zemlju.
Citat: Slobodan Miskovic: Ne znam zasto trubite da ne moze da se ogranici kretanje osobama koje su iz rizicnog dela drustva. Napisao sam primer EU drzave koja uspesno primenjuje jedno od mogucih mera za to. Ko duguje za porez, kazne ili racune u vrednosti vecoj od recimo 200 ili 300e ne moze da napusti zemlju do izmirivanja obaveza. Savrseno legalno.
Ne mozes da ogranicis zbog toga sto su trazili azil. Drugo je prica o kojoj ti pricas sa dugovima, ali budimo realni da se to uvede ovde pola Srbije ne bi moglo da izadje iz zemlje zbog dugova za grejanje, infostan, itd, itd.
[Ovu poruku je menjao mmix dana 06.05.2011. u 12:27 GMT+1]
[ vilil1 @ 06.05.2011. 11:14 ] @
Citat: Java Beograd: A onda proizlazi sasvim logično pitanje: ako ovi u Belgiji znaju (a znaju sigurno) da se radi o lažnim azilantima, zašto ih hrane i tetoše ?
Zato sto imaju zakone koje moraju da postuju. Kao sto i mi moramo da postupimo po zakonu u vezi azilanata po raznim Banjama Koviljacama.
[ Slobodan Miskovic @ 06.05.2011. 11:28 ] @
Citat: mmix: Ne mozes da ogranicis zbog toga sto su trazili azil. Drugo je prica o kojoj ti pricas sa dugovima, ali budimo realni da se to uvede ovde pola Srbije ne bi moglo da izadje iz zemlje zbog dugova za grejanje, infostan, itd, itd.
[Ovu poruku je menjao mmix dana 06.05.2011. u 12:27 GMT+1]
Pa ko je duzan za infostan, grejanje ili porez ni ne treba da putuje dok to ne izmiri...
[ mmix @ 06.05.2011. 11:35 ] @
hehe, Srbija se ne bi slozila sa tobom ;) (ja bih, ali se ni ja ni ti ne pitamo)
Para za Grcku uvek ima, a racuni ako pretekne, on oposle benzina i pljugi i svih ostalih neophodnosti. Mogu samo da zamislim politicki backlash u ovoj predizbornoj godini ako pokusaju da kazne ljude za neodgovorno fisklano ponasanje :) Mnogo je lakse optuziti Rome i Albance i oteti im dokumenta. A moze da pobere i neke simpatije lokalnog plebsa.
[ stil @ 06.05.2011. 11:43 ] @
Srdjee Čekaj a šta se desi kad lažni azilant legalno uđe u Šengen zonu a po predavanju zahteva za azil izjavi da ga je izgubio ? Kako ćeš da mu lupiš zabranu u taj pasoš kojim je prešao granicu kad ga nema ?
[ mmix @ 06.05.2011. 11:47 ] @
Zabrana u pasosu je samo jedna stavka vise za tvoje oci, u pozadini si ubacen u Sengenski sistem po JMBGu i svaki granicni prelaz ce alarmirati kad pokusas da udjes. Sad valjda i po biometriji kao sekundanroj proveri identiteta.
[ dejanet @ 06.05.2011. 12:02 ] @
Citat: Ko duguje za porez, kazne ili racune u vrednosti vecoj od recimo 200 ili 300e ne moze da napusti zemlju do izmirivanja obaveza. Savrseno legalno.
To je drug Sloba radio 90-tih(licna dokumenta), vezano za dugovanja na ime poreza firmama(gradjani), sa tim u koliko si striktno placao po uplatnici iz poreskog uvek si bio duzan jer ti se kamata zaracunavala(okidala) sa nekom vremenskom zadrskom. Znam ljude koji su godinu-dve po zatvaranju firmi dobijali shlog(kod vadjenja dokumenata) kada su saznavali za dug od par hiljada maraka. Naravno nista od toga nije funkcionisalo u praksi jer je u stvari to bio povod za sitnu korupciju(chokolada, whisky, 50 maraka). Mogu misliti SADA, kada se pojam korupcija ponovo redefinise.
[ Odin D. @ 06.05.2011. 12:25 ] @
Srbija je zemlja sprdijancije i ultragiga-ogromne sklonosti ka skretanju prakticnih problema u zonu apstraktnih apsurdnosti.
To potvrdjuju i brojni komentari nekih ucesnika ovdje koji bi da se sa ozbiljnim ljudima igraju filozofskih zajebancija.
Jbe se Belgijancima ili bilo kome drugom iz EU kakav je stav vase filozofske skole o toj problematici.
Mozete uraditi ono sto su vam rekli i tako pomoci sebi, a mozete i filozofirati, ali u svom kavezu iz koga ce vas povremeno pustati samo kad budete plesali kako vam zasviraju.
Na kraju vam se svodi na isto, samo je pitanje da li cete u medjuvremenu da izigravate orangutane iz zooloskog vrta ili indijance iz rezervata.
[ dejanet @ 06.05.2011. 13:12 ] @
^^Yep, ocigledno se gradjani Srbije na toj lestvici(...orangutani, koje kakve domace zivotinje...) ne kotiraju najbolje..
[ kandorus @ 06.05.2011. 13:31 ] @
Ne, baš naprotiv. Na toj lestvici se dobro kotiraju.
Xa Xa Xa
[ dejanet @ 06.05.2011. 13:36 ] @
Citat: kandorus: Ne, baš naprotiv. Na toj lestvici se dobro kotiraju.
Xa Xa Xa
Ma jok brale,
zamisli lokalnog dilera droge da umplati tebe/mene ili npr. nekog psa lutalicu, nagradno pitanje, zbog cega bi pao
[ mmix @ 06.05.2011. 13:58 ] @
Izvini ali jednom Belgijancu to mozda jeste vazno ko crno ispod nokta ali meni nije, niti bi tebi trebalo da bude.
U krajnjoj liniji nasa domaca diskriminacija ce Belgijancu da resi problem pa nam mozda progleda kroz prste ali to i dalje ne negira cinjenicu da je to potez vredan jednog doba 90ih kad su se isto iz raznoraznih razloga zabranjivala kretanja i oduzimala dokumenta onima koij nam smetaju. U tom kontekstu me iskreno zabole za bezvizni rezim, stajao sam u redovima godinama stacu opet pre nego sto bih voleo da vidim povratak one Srbije od pre 20 godina.
Problem i jeste sto nam evropljani NISU rekli kako da resimo problem a da ostanemo na nekom civilizovano prihvatljivom nivou. Ovde se uvek polazi od toga da je taj problem a priori resiv. Ko kaze da je resiv? Tadic, Djelic i Dacic? Kao u'apsili su 16 salterusa koje su uzele 200g kafe i to ce da resi problem, kao da su ljudi sa laznim dokumentima iole primetan procenat laznih azilanata. Daleko od toga da ih ne treba uhapsiti al ne budimo naivni da je to resenje ovog problema.
IMHO, ne mozes narod ubog, siromasan i marginalizovan u sopstvenoj drzavi da uteras u disciplinu objasnjenjem da ce svi da izgube, vecini njih i nije ostalo mnogo sta da izgube. Onda sebe svodis na resavanje problema prisilom a svako "resenje" bazirano na prisili je gore od samog problema jer neminovno vodi diskriminaciji i generalizaciji. On je Rom -> on nema para da putuje -> njemu ne damo pasos. On je trazio azil -> pi*ka, kako sme -> uzmi mu pasos.
Jbg, ako smo takvi kakvi smo da ljudi zele da pobegnu odavde onda i treba da imamo vize. I za UK i Ameriku imamo vize i kraj price, imas posao i cemu da se vratis ovde dobijes na 5, 10 godina vizu i putujes kao da je beli sengen. Isti ti ljudi koje bi mi diskriminisali ce opet biti diskriminisani ali je razlika velika u tome ko diskriminise.
[ vilil1 @ 06.05.2011. 14:34 ] @
Citat: mmix:
Problem i jeste sto nam evropljani NISU rekli kako da resimo problem a da ostanemo na nekom civilizovano prihvatljivom nivou.
Pa jesu, rekli su. Zato nas i pritiskaju da mandovima obezbedimo kuce, stanove...prilikom raseljavanja iz divljih naselja. Kao i da ih po svaku cenu integrisemo u drustvo. Nebitno im je da li nasi mandovi to zele ili ne, ni kako ih naterati da salju decu u skole...
Oni - EU, ne zele da im dolaze. Dosta su se zeznuli sa rumunskim ciganima, zasto bi sada trpeli i nase!?
[ Odin D. @ 06.05.2011. 14:40 ] @
Da je Evropa htjela da po njoj siptari sa Kosova slobodno spartaju, ona bi ukinula vize i njima.
A ovako se Srbija sprda Evropi u lice praveci se luda i dajuci svoje pasose ljudima koje Evropa smatra gradjanima druge drzave (a kojoj nisu ukinuli vize).
Znaci Srbija - zarad nekih umisljenih epskih bajki - izigrava ovdje glavnog sprdca sa Evropskim viznim rezimom jer srbijansko ponasanja anulira taj rezim za Kosovo.
To je prosto ko pasulj. Moze se od toga praviti kakva god hocete filozofija ali sve se na kraju svodi na - neprihvatanje realnosti.
To je isto ko i kad su Crnogorci po ukidanju viznog rezima "pametno" smisli da pocnu prodavati crnoguzsko drzavljansto kojekakvim kriminalcima i hohstaplerima za 500 iljada evra, pa da onda ovi operiraju po Evropi.
Pa su im malo Evropljani zavrnuli usi kao upozorenje da bi mogli i da ih nataknu na neku stvar ako se ne primire.
[ Nedeljko @ 06.05.2011. 14:44 ] @
Citat: mmix: On je trazio azil -> pi*ka, kako sme -> uzmi mu pasos.
U čemu je problem sa ovom metodom? Zloupotrebio je pasoš i tačka.
[ gajo2 @ 06.05.2011. 14:48 ] @
Citat: mmix: Jbg, ako smo takvi kakvi smo da ljudi zele da pobegnu odavde onda i treba da imamo vize. I za UK i Ameriku imamo vize i kraj price, imas posao i cemu da se vratis ovde dobijes na 5, 10 godina vizu i putujes kao da je beli sengen. Isti ti ljudi koje bi mi diskriminisali ce opet biti diskriminisani ali je razlika velika u tome ko diskriminise. I Ameri beze iz Amerike "jer se puno radi", i Britanci beze iz UK "jer je njesra vreme", zasto im onda ne lupamo vize "kad su takvi"? Zemlje poput Brazila su pametne, uveli su vize Amerikancima po reciprotetu, pa ko kaze da su sad na gubitku? Ne radi se ovde ni o cemu drugom osim izivljavanju bogatog sveta nad siromasnim. Stalno se govori o masi Meksikanaca koji dolaze da rade, a ne govori se o masama bogatih engleskih tinejdzera koji idu da piju po svetu i da oduzimaju poslove lokalnim barmenovima ili uciteljima engleskog.
Uostalom, cak i ako EU uvede vizni rezim onda ostaje 80% sveta da se vidi, problem je samo sto smo okruzeni EU pa je tesko stici do nekog dobrog aerodroma. Medjutim to je problem koji se moze resiti, kad bi npr. Wizzair ponudio jeftin let do Istanbula...
[ kandorus @ 06.05.2011. 15:09 ] @
Citat: dejanet:
nagradno pitanje, zbog cega bi pao
Zbog "psa lutalice". Xa Xa Xa
Citat: mmix:
Problem i jeste sto nam evropljani NISU rekli kako da resimo problem
Saberi 1+1. Niko ne može reći unapred, pri izdavan ju pasoša, da li će neko tražiti azil ili ne.
1. Pasoši su lažni jer recimo izdati su licu koje ne stanuje u navedenoj državi (Srbiji) već nekoj drugoj (Kosovo). Odgovorna je država koja je izdala lažan pasoš.
1. Srbija ništa ne čini da reši problem masovne diskriminacije pri zapošljavanju i mnogi iz ekonomskih razloga odlaze i traže azil. Opet, Srbija treba da reši problem diskriminacije pri zapošljavanju.
Dakle, u oba slučaja se radi o lažnim azilantima.
[ a1200 @ 06.05.2011. 15:14 ] @
IMHO, ovo lako moze da se reshi... EU ubrza donosenje odluke (u prevodu odbijanje Srpskih azilanata) na max par dana. Onda drzava Srbija zakupi bus ili cak moze i avion :), sve sa policijskom pratnjom od par sluzbenika, dopremi ih nazad u Srbiju - i po novo donesenom zakonu im isporuci kaznu za narusavanje ugleda Srbije i njenih gradjana u svetu, iznosenjem lazi i kleveta iz koristoljublja, naravno uracuna u kaznu i troskove "repatriacije".
Pa onda, dok se ti troskovi ne vrate, sve sa kamatom, oduzima im se pasos i pravo izlaska iz zemlje... smanjuje socijalna pomoc na minimum (ako je primaju) itd. Ako nisu u stanju da plate mesecni minimum, definisan zakonom, onda im drzava dodeljuje da rade neki drustveno koristan posao (npr. izgradnja autoputa, popravka puteva, posumljavanje, ciscenje kanala za odvod u slucaju poplava, ciscenje obala reka, sklanjanje divljih deponija... izgradnja novih zatvora, vrtica, skoli itd.).
Pa onda izvol'te, budite cigani i shiptari koliko hocete - doci ce vas skupo ta zajebancija :)
[ mmix @ 06.05.2011. 15:31 ] @
Citat: Nedeljko: U čemu je problem sa ovom metodom? Zloupotrebio je pasoš i tačka.
Kako je zapravo zloupotrebio pasos? Tako sto da citiram siroki publikum "dolazi iz Srbije koja ne vrsi represiju ni nad kim". Kao prvo to nije istina, evo da se a1200 pitao bilo bi jos grdje, kao drugo azil nije samo instrument za one koje progoni drzava vec i za one koji su progonjeni a drzava domacin nije u stanju da im obezbedi zastitu. Dakle opet pricamo o generalizaciji da su svi koji traze azil lazovi i prevaranti. Da je tako EU bi ukinula pravo na podnosenje prijava za azil i to bi njima resilo problem. Samim tim sto oni to ne radi znaci da postoji verovatnoca da podnosilaz zahteva za azil nije prevarant.
I prijaviti se za ostvarivanje necega nije zloupotreba. Nigde i ni zasta. Ako imas vecu povredu i prijavis se za invalidsku komisiju i ista te odbije jer to znaci da si zlupotrebio zdravstvenu knjizicu? Treba ti je sada oduzeti zajedno sa pravom na zdravstveno? Sistemi za zastitu zrtava su ODUVEK bili pod pritiskom laznih i neiskrenih ljudi, veoma je vazno da za taj sistem da ostane otvoren jer prave zrtve obicno imaju mnogo manje mogucnosti za ostvarivanje tog prava.
[ a1200 @ 06.05.2011. 15:46 ] @
Citat: da se a1200 pitao bilo bi jos grdje
Da znas da bi bilo, pogotovo za neradnike i protuve...
Za ove koji hoce da rade, a nemaju sta, jer npr. nisu dovoljno sposobni/ne snalaze se u zivotu (fizicki, mentalno, kako god) - postojao bi isti takav program gde bi im drzava obezbedila solidan zivot, mesto stanovanja, buducnost njihovoj deci... ali lakse je u ovoj raspaloj zemlji igrati se neobavestenosti, i glumiti nekakvu "Evropu", pricati price o nekakvim pravima, koja kao sto vidimo, u tom nazovi civilizovanom svetu, ne postoje (hint, najvecim demokratijama se 'ebe za prava i slobode kad se radi o njihovom interesu, onda mogu i bombe da rade i da ginu stotine hiljada ljudi zbog pogresne/i nedokazane "pretpostavke").
IMHO, mnogo je vaznije da ovo bude normalna zemlja za vecinu gradjana, da za njih bude zemlja sa nekom perspektivom, da ima zakone koji odgovaraju mentalitetu i socijalnom razvoju na kome se nalazimo - nego da bude prezaduzena i bankrotirana zemlja paradoxa, u kojoj vlada korupcija i kriminal, prva po broju visoko obrazovanih emigranata, zemlja "bez alternative"... ciji jedini "uspeh" se vidi iskljucivo u gomili rolni tolet papira, na kojima ima ispisane sve zakone i garancije prava "bas onako kako treba", tj. kako su im rekli... slaba vajda od toga, mrtvo slovo na papiru.
[Ovu poruku je menjao a1200 dana 06.05.2011. u 19:41 GMT+1]
[ Nedeljko @ 06.05.2011. 15:53 ] @
@mmix
OK, evo ovako:
Slučaj A: Tražio je azil, ispostavilo se da je bilo osnova i sve je uredu, čak i ako nije dobio azil, a bilo je nekakvih osnova.
Slučaj B: U proceduri se ispostavilo da je običan prevarant. EU ga kao takvog prijavljuje Srbiji i Srbija mu oduzima pasoš.
[ mmix @ 06.05.2011. 16:41 ] @
Kako ces ti da razlikujes A i B, narocito ako je predominantan broj ovih B. Ko ce da presudjuje? Sta mislis da su ti pod B napisali u prijavi za azil? "Mi smo prevaranti ali eto hocemo azil?" Svi su oni napisali da su na jedan ili drugi nacin progonjeni i ugrozeni i traze da im se veruje na rec. I sad treba da mu presudi instanca od koje je u slucaju A i pobegao ili nije dobio adekvatnu pomoc? Bez putnih dokumenata i ogranicenog prava kretanja pravo na rupu mecki od koje je pobegao bez sanse da to ponovo ucini.
Ja vam kazem, ako krenemo da uzimamo Romima i Albancima pasose obice nam se o glavu, opet cemo ispasti rogonje. I sa dobrim razlogom.
[ Nedeljko @ 06.05.2011. 16:54 ] @
Pa, u EU valjda mora u proceduri da se napravi razlika između A i B. Procenu prave oni, a mi samo odradimo svoj deo posla prema njihovoj proceni.
Uostalom, zašto im jednostavno EU ne zabrani ponovni ulaz, bez da mi prstom mrdnemo i čiča-miča i gotova priča?
[ kandorus @ 06.05.2011. 16:55 ] @
Citat: a1200:
zakupi bus ili cak moze i avion
A kako bi bilo hladnjaču? Xa Xa Xa
I usput je negde roknuti u Dunav?
Xa Xa Xa
[ Odin D. @ 06.05.2011. 17:06 ] @
Citat: Nedeljko:
Uostalom, zašto im jednostavno EU ne zabrani ponovni ulaz, bez da mi prstom mrdnemo i čiča-miča i gotova priča?
Zato sto kod nas mogu bez problema nabaviti drugi pasos na drugo ime.
Ali to nije nas problem, nego Belgijanaca, jel'te...
[ HeYoo @ 06.05.2011. 17:15 ] @
^ kako???
[ Odin D. @ 06.05.2011. 17:30 ] @
Ne znam bas detalje posto se nisam time bavio, ali poznajem neke ljude koji stalno tako nesto muvaju, i iako su vec po 2-3 puta proganjani iz Austrije i sa zabranom povratka u Austriju, oni uvijek nekako ponovo dolaze s nekim drugim imenima, s nekim drugim pasosima i sta ti ja znam.
Onda ima nekih "pomorskih" pasosa, za koje ne znam sta tacno znace, ali stizu i sa takvima, (pogotovo ako imaju odranije zabranu) pa se onda fiktivno zene da bi promjenili prezime uzimanjem zeninog prezimena, a ime valjda mogu slobodno mijenjati kako hoce i tako nekih zilion fora i fazona.
Onda se negdje kod nas mogu valjda kupiti i bugarski pasosi, i jos neki i tako dalje u tom stilu.
Za siptare sa Kosova zna se gdje se prave pasosi, ima tarifa, ima mjesto, imaju sluzbenici - nista to nije nepoznato.
Evo sad neko da se zainteresuje, za dan-dva ce sve saznati.
Al' nema veze. Pravimo se ludi i kad god nam neko skrene paznju na smrad u sopstvenom dvoristu vicimo na sav glas "Nepravda! Nepravda!" i kukajmo kako nas svi mrze, i to iz ciste zavisti jer smo najbolji, najljepsi i najpametniji.
[ HeYoo @ 06.05.2011. 17:40 ] @
Nisam stvarno znao da je tako lako izvaditi lazna dokumenta i da po hvatanju laznih niko ne odgovara.
[ Odin D. @ 06.05.2011. 17:45 ] @
Pa nisu to "lazna" dokumenta u smislu da su "falsifikati" ili tako nesto.
To su prava dokumenta.
E sad, kako i zasto krivi ljudi mogu dobiti prava dokumenta... 'bem li ga. Treba pritegnuti te Belgijance malo za gusu...
[ HeYoo @ 06.05.2011. 17:58 ] @
Pa kontam kako u svakom sistemu postoji neko curenje ali ako je to masovna pojava zabrinjavajuce je da niko nije odgovarao za izdavanje na tudje ili nepostojece ime. S druge strane ako je tako lako srediti lazne papire sengen je najmanji problem.
[ Odin D. @ 06.05.2011. 18:08 ] @
Pa Sengen nikada i nije bio nikakav problem za tu klasu ljudi.
Oni svi idu nekim "stranputicama" kojima se izgleda prolazi bez problema.
Vizni rezim pravi probleme samo obrazovanim, kulturnim i postenim ljudima.
Ovima drugima uglavnom pogoduje.
[ vlada131 @ 06.05.2011. 21:21 ] @
Citat: Dačić: Nećemo postupati rasistički
Beograd -- Ministar policije Ivica Dačić rekao se da vrši kontrola na granicama, ali da se policija neće ponašati rasistički i sprečavati Rome da slobodno putuju u EU.
On je gostujući u Vestima B92 rekao da se nastaviti borbu na sprečavanju odlaska lažnih azilanata iz zemlje i da će policija pojačati graničnu kontrolu.
Dačić je izjavio da zemlje EU nisu dostavile srpskim organima spiskove sa imenima podnosilaca zahteva za azil i dodao da je "reč o ljudima koji su građani Srbije i imaju pravo na slobodno putovanje".
"Nemamo informacije o njihovim imenima, jedino znamo njihovo nacionalno poreklo. U Luksemburgu su zahteve podnosili državljani Srbije iz Novog Pazara, Vranja, Niša i Smedereva", kazao je ministar policije.
Upitan za mere sprečavanja odlaska iz zemlje pripadnika nacionalnih manjina koji prednjače po broju zahteva za azil, Dačić je odgovorio da policija tokom kontrole na granici "postupa po zakonu".
"Vrši se kontrola na granicama. Da li mi treba da se ponašamo rasistički i nacistički? Da li treba da Rome izvadimo iz autobusa i kažemo im kako ne mogu da putuju", upitao je Dačić.
Dačić je najavio da će zemlja u nastavku akcije suzbijanja tog problema primeniti i "ekstremnije mere nego što može" i odbacio tvrdnju da "azilantske ture" organizuju turističke agencije.
Prema njegovim rečima, odgovornost leži i na nacionalnim zajednicama.
"Organizovanosti u svemu ovome nema od turističkih agencija. U nacionalnim zajednicama ima. Ljudi koji odu tamo u zemlje EU imaju smeštaj, hranu, pravo na školovanje dece, dobiju pare i kada treba da ih odbiju oni kažu mi se sami vraćamo", kazao je Dačić i dodao da taj problem nije karakterističan samo za Srbiju.
"Lažni azilanti nisu samo problem Srbije"
"Nije problem samo sa Srbijom. To su dečje bolesti. U Luksemburgu je zabeleženo 300 zahteva, u Belgiji manje od 1.000 prošle godine. Najveći problem je u Švedskoj i Nemačkoj, a to su države koje ne traže ukidanje vizne liberalizacije Srbiji", rekao je Dačić.
On je ponovo istakao da je broj zahteva za azil srpskih drzavljana u zemljama EU tokom prva tri meseca opao za 35 odsto u odnosu na prošlu godinu i najavio pojačane kontrole saobraćajne i granične policije.
"Ministarstvo unutrašnjih poslova je i tokom cele prošle godine sprovodilo akcije na suzbijanju tog problema. Tražićemo elemente organizovanosti, ako ih neko organizuje biće uhapšen", kazao je Dačić.
http://www.b92.net/info/vesti/..._category=12&nav_id=510567
[ Ivan Dimkovic @ 06.05.2011. 21:49 ] @
Ovaj problem bi se vrlo lako resio da postoji apsolutna zelja na vrhu da se resi:
1. Jasno je da je broj tih aplikazija za azil iz Srbije abnormalno visok u odnosu na region (i ne samo region...)
2. Policija treba da uradi detaljnu analizu profila tih ljudi
3. Ako su to gradjani "uze Srbije" utvrditi sta im je zajednicko, da li postoje neka organizovana delovanja i sl...
4. Ako su to gradjani Kosova koji nemaju pravo na srpski pasos utvrditi ko im je izdao dokumenta i ostro kazniti, ako treba zatvorom drzavne radnike koji su nelegalno izdavali dokumenta
5. Za slucaj #3 utvrditi ko radi prevoze, organizovane ture i sl... i te firme pozatvarati ako nemaju placen porez, ako se negde dokaze da je firma ucestvovala u ovome i znala da se radi o "azil putovanjima" lepo naplatiti troskove readmisije njima direktno...
Sto se mera zabrane izlaska tice... Apsolutno je nemoguce spreciti gradjane Srbije da napuste Srbiju ako zele ako poseduju vazecu putnu ispravu. To je moguce u izuzetnim slucajevima kada se duguje nesto drzavi ili se izdao zahtev za hapsenjem, oduzet pasos od strane suda i sl... ali je apsolutno nemoguce generalno zabraniti ljudima da idu iz zemlje... to je besmisleno.
Slucaj Bugarske je limitiran na ljude koji nesto duguju - to je sasvim druga stvar (mada se postavlja pitanje da li je cak i to legalno tj. u skladu sa EU konvencijom o ljudskim pravima). Vrlo verovatno vecina tih potencijalnih azilanata nema nikakve dugove drzavi, pa bi bilo nemoguce spreciti ih da napuste zemlju.
Ono sto je indikativno ovde je abnormalno visok broj potencijalnih azilanata koji poseduju pasose Srbije - to ukazuje da se ovde radi o nekoj specificnosti vezanoj za Srbiju. To jednostavno ne moze biti nekakva posebna "etnicka grupa" koja ima legalno srpski pasos i sl... posto iste takve etnicke grupe zive i u okolnim zemljama, pa opet te zemlje nemaju problema u ovim brojevima, cak ni priblizno. To sve ukazuje da se ovde ocigledno radi o nekom organizovanom kriminalu vezanom za srpske pasose.
Moja pretpostavka ovde je da se garant radi o necemu vezanom za Kosovo, iz prostog razloga sto ni druge zemlje oko Srbije nisu nista manje korumpirane - ocigledno enormnu razliku izmedju njih i Srbije onda cini nesto drugo a ne prosecan nivo korupcije ili neka specificna etnicka grupa - bice da postoji nekakva rupetina u srpskim procedurama i pravilnicima koja omogucava ovakve stvari.
[ kandorus @ 06.05.2011. 22:21 ] @
Beda Dimkoviću, beda. Neće ciga da živi u bedi.
Gledao sam pre nekoliko meseci emisiju na nekom Nemačkom kanalu (možda Arte) u kojoj su pratili par Romskih porodica iz Beograda čiji članovi idu na rad u Nemačku.
U jednom momentu naš ciga kaže otprilike "Šta da ostanem ovde (u Beogradu) i da radim za 400-500 evra!".
Pogledao sam malo nameštaj u njegovom stanu (u Beogradu). To je puno i rezbareno drvo. Dakle skupa roba. Sa platom 400-500 evra (što je u Srbiji visoka plata) ne možete imati takav nameštaj već se morate zadovoljiti ivericom.
Dok se ne reše ekonomski probleme, a to se neće rešiti u korumpiranoj državi nikad, biće azilanata.
Da li su to lažni azilabti? Ja mislim da su lažni oni koji pristaju na ponižavajuće plate od 400-500 evra. I to ako ste partijski član. Ha Ha Ha
[ Count Zero @ 06.05.2011. 22:25 ] @
Citat: To sve ukazuje da se ovde ocigledno radi o nekom organizovanom kriminalu vezanom za srpske pasose.
Sad su kao formirali neku komisiju da to proveri.. Nije to sad neka magija, videće se šta je i kako je.. ili će šengen da požuti.
[ Ivan Dimkovic @ 06.05.2011. 22:26 ] @
@kandorus - Pa "beda" (to je prilicno relativan pojam) je i u mnogim drugim zemljama oko Srbije (Bosna, Albanija, ...) a imaju i tu konkretnu etnicku grupu, pa se opet to ne uklapa u brojeve.
Srbija debelo iskace, dakle ocigledno postoji nesto u Srbiji sto je cini drasticno razlicitom.
Beda? Pa tesko, ima je i drugde...
Etnicka grupa XYZ? Ima ih i okolo Srbije...
Primera radi, pomenuo si Rome:
http://en.wikipedia.org/wiki/Romani_people
Srbija: 108093
Bugarska: 370000
Turska: 500000
Rumunija: 535140
Prilicno sam siguran da visok % Roma ima vrlo slican zivotni standard u svim ovim zemljama, pa opet Srbija iskace po pitanju zahteva za Azil... Cak i dok nisu bili u EU, Rumunija i Bugarska nisu bili ni priblizni.
Dakle... meni tu nesto ne stima sto se te teorije tice.
Ista prica i za etnicke Albance... ima ih u Albaniji daleko vise nego u Srbiji pa opet Srbija prednjaci u zahtevima... ni to mi ne objasnjava tu razliku.
Ocigledno postoji neka specificnost vezana za Srbiju koja nikako ne moze biti vezana za te manjinske etnicke grupe. Mene uopste ne bi iznenadilo ako se ispostavi da postoji citav lanac organizovanog kriminala za izdavanje srpskih pasosa uz pomoc nekakvih specificnosti i rupa (Kosovo, npr.). Ako se ispostavi da je to slucaj, prilicno je malo verovatno da MUP Srbije nije na neki nacin umesan u to.
U tom slucaju, ako se ispostavi da postoji organizovano izdavanje srpskih pasosa licima koja ne bi trebala da ih dobiju, onda se postavlja vrlo nezgodno pitanje da li su ministar unutrasnjih poslova i MUP uopste dobar izbor za istrazioce ovog problema.
Ameri za takve stvari imaju FBI :-) Da li Srbija ima nekoga ko nadgleda policiju?
[ Shadowed @ 06.05.2011. 22:51 ] @
Zapravo, totalno bi imalo smisla da se to gura (ili bar ignorise) od strane drzave da se otarase sto vise Albanaca i Roma :)
[ kandorus @ 06.05.2011. 23:04 ] @
Belgijanci se ne žale lažne pasoše već na "laže azilante". Odbijanje azila upućuje na to da su "azilanti" iz drugih razloga podneli zahtev. Koji to mogu biti drugi zahtevi? Pa najveći broj će sigurno imati ekonomsku pozadinu. Ne znam kako je u Rumuniji ili Bugarskoj ali u Srbiji ljudi koji nisu uključeni u političke stranke nemaju nikakvu budućnost. A tu je, pored zaposlenja, i pravo na obrazovanje, zadravstvenu zaštitu i druga prava koje mogu da ostvare "svi" gradjani (ovo svi je pod navodnicima jer u praksi prava ostvaruju samo partijski članovi a za ostale ako šta preostane).
Pritisak povodom azilanata ima mnogo dublju pozadinu:
- Vi ste deceniju u "demokratiji"
- imate relativno veliki budžet
- iz dana u dan srljate iz afere u aferu
- to što navlačite na rudu srpstvo je vaš problem
Ali nemojte da nam šaljete (stimulišete odlazak) Rome već im školujte decu, obezbedite im socijalnu pomoć (dali smo vam novac a vi ste sπzdili u Kolubare i slikanje na otvaranju par kilometara asfalta)
itd. itd.
[ vilil1 @ 06.05.2011. 23:06 ] @
Citat: Ivan Dimkovic:
Ocigledno postoji neka specificnost vezana za Srbiju koja nikako ne moze biti vezana za te manjinske etnicke grupe. Mene uopste ne bi iznenadilo ako se ispostavi da postoji citav lanac organizovanog kriminala za izdavanje srpskih pasosa uz pomoc nekakvih specificnosti i rupa (Kosovo, npr.). Ako se ispostavi da je to slucaj, prilicno je malo verovatno da MUP Srbije nije na neki nacin umesan u to.
U tom slucaju, ako se ispostavi da postoji organizovano izdavanje srpskih pasosa licima koja ne bi trebala da ih dobiju, onda se postavlja vrlo nezgodno pitanje da li su ministar unutrasnjih poslova i MUP uopste dobar izbor za istrazioce ovog problema.
MUP Srbije jeste umesan u sve to. Njihova krivica je izdavanje pasosa siptarima za debelu lovu. Ali siptari nisu "azilanti". Njima pasos treba da bi mogli nesmetano da putuju i rade ono sto najbolje znaju, ono u cemu prednjace u Evropi. ;)
"Azilanti" su mandovi, bilo iz Srbije, bilo sa Kosmeta. I oni to savrseno rade. Odu negde tamo, predaju zahtev, dok se zahtev ne resi imaju sve obezbedjeno, klopu, spavanje, pare, nekoliko dana pre resavanja zahteva oni se predomisle i kazu da ce sami da se vrate i sa cistim pasosem se vracaju. Onda menjaju drzavu u koju ce da idu, ponovo isti krug i niko im nista ne moze. Vecinom su sve iste ekipe, familije, koje su i ranije zivele nelegalno negde u EU, bili vraceni i sada opet isto rade. A pritom dobro znaju sta legalno mogu da urade, da ucare.
EU je tu kvarna, jer ne zeli da prosledi imena "azilanata" nasima, a sa druge strane traze da se nesto preduzme.
[ Ivan Dimkovic @ 06.05.2011. 23:24 ] @
Citat: vilil1
EU je tu kvarna, jer ne zeli da prosledi imena "azilanata" nasima, a sa druge strane traze da se nesto preduzme.
Mislim da su ovo ciste besmislice Dacica koje sluze kao dimna zavesa - broj azilskih aplikacija vezan za Srbiju je dugo vremena ekstremno visok tj. medju najvecim na svetu (pricamo o dvocifrenom broju godina). Prilicno sam siguran da EU lazne azilante jako brzo vraca nazad cim ih odbiju, pa ne vidim sta ce Dacicu nekakvi spiskovi od EU, kada Srbija sve dobija na tacni nazad kada avion sa deportovanim gradjanima Srbije sleti u Beograd. Pretpostavljam da ih je od ukidanja viza do danas vraceno sasvim dovoljno da Dacic odradi statisticku analizu ako zeli i utvrdi odakle mu dolaze "azilanti", da li imaju nesto zajednicko itd...
Dokumenti vracenih "azilanata" dok traje deportacija nisu u njihovom posedstvu vec policija zemlje koja deportuje to predaje pri napustanju iste avionskoj posadi, a posada to onda predaje policiji pri sletanju u Beograd. To znam posto sam jedno vreme jako cesto putovao za Beograd iz Berlina, gde je zadnjih nekoliko redova u avionu uvek bilo rezervisano za deportovane.
Inace, sto se spiskova tice, siguran sam da postoji medjunarodni zakon koji zabranjuje deljenje informacija o trenutnim aplikantima za azil (iz vrlo objektivnih razloga, je li) te da se odmah po odbijanju aplikacije / iscrpljenim zalbama doticni ekspeditivno salju nazad sa sve dokumentima koje onda drzava "primalac" moze da analizira koliko god hoce. Readmisija ne bi ni mogla da funkcionise bez toga (kako bi inace neko mogao da dokaze da je neko drzavljanin te i te zemlje, i da zahteva da se plate troskovi deportacije ako nije spreman da ga vrati sa nekom putnom ispravom).
Citat:
"Azilanti" su mandovi, bilo iz Srbije, bilo sa Kosmeta. I oni to savrseno rade. Odu negde tamo, predaju zahtev,
Broj Roma u Srbiji je mali u odnosu na Tursku, Rumuniju, Bugarsku... pa opet, Srbija ima abnormalno visok broj azilskih aplikacija u odnosu na Tursku, a Rumunija i Bugarska (bas kao i Slovacka, Madjarska i ostale zemlje koje imaju visestruko veci broj Roma od Srbije) dok nisu bili u EU nisu imali ni priblizne stope Srbiji.
Meni je to dovoljno da dovedem u pitanje tu "romsku" teoriju.
Zapitaj se, sta to Srbija ima sto je cini toliko drasticno razlicitom po broju "azilanata" ?
Romi ne mogu biti nikako, jer ih drugde okolo ima i mnogo vise.
Ocigledno je problem nesto drugo.
Citat: kandorus
Belgijanci se ne žale lažne pasoše već na "laže azilante". Odbijanje azila upućuje na to da su "azilanti" iz drugih razloga podneli zahtev. Koji to mogu biti drugi zahtevi? Pa najveći broj će sigurno imati ekonomsku pozadinu. Ne znam kako je u Rumuniji ili Bugarskoj ali u Srbiji ljudi koji nisu uključeni u političke stranke nemaju nikakvu budućnost
Postoji prilicno puno podataka o vrlo losem prosecnom ekonomskom statusu Roma u Rumuniji, Slovackoj, Madjarskoj koji je produkt njihovog specificnog nacina zivota, rasizma, itd... To uopste nije posebnost Srbije. Pretpostavljam da je i Turska ista...
[ Ivan Dimkovic @ 06.05.2011. 23:43 ] @
Inace,
Pri uvodjenju novih pasosa Srbije se trubilo o centralizovanom sistemu izdavanja, sigurnosti celog sistema...
Nikakva tehnika ne moze spreciti zloupotrebu sistema ako je nivo korupcije visok. Uopste ne mora da dolazi do podmicivanja odgovornih za taj sistem u Beogradu koja bi zahtevala dug lanac korupcije koji bi otkrivanje cinio mnogo laksim posto bi tu samo trebao da propeva neko nezadovoljan sa svojim udelom.
Evo prostog primera - hipotetickog: ako postoji grupa na jugu Srbije koja radi "posao" u dilu sa policijom, ili je u pitanju sama policija - pasosi se mogu izdavati tako sto se zvanicno vode na osobe koje imaju legalna prava na pasos, prebivaliste u uzoj Srbiji i sl... Ili se mogu kreirati totalno lazni identiteti, ili mozda postoji jos neka rupa koja dozvoljava mahinacije. Mogucnosti ima bezbroj.
Ako je zaista takva postavka stvari, tipa da postoji citava grupa u nekoj stanici koja to radi (a to uopste nije nerealan scenario u Srbiji ako se uzme u obzir broj kojekakvih "mafija" koje su otkrivene do sada) ... nema te tehnologije koja to moze da spreci.
Jedino resenje za to je unutrasnja kontrola od strane neke druge organizacije gde ne postoje zajednicki interesi, i gde je ta organizacija koja kontrolise na neki nacin motivisana da se ne "pridruzi" ekipi. Kazne za takvu vrstu korupcije moraju biti toliko visoke i primenjive tako da jednostavno ucine tu rabotu nezanimljivom kockom.
[ 101010 @ 07.05.2011. 00:21 ] @
Citat: Ivan Dimkovic: Ovaj problem bi se vrlo lako resio da postoji apsolutna zelja na vrhu da se resi:
1. Jasno je da je broj tih aplikazija za azil iz Srbije abnormalno visok u odnosu na region (i ne samo region...)
2. Policija treba da uradi detaljnu analizu profila tih ljudi
3. Ako su to gradjani "uze Srbije" utvrditi sta im je zajednicko, da li postoje neka organizovana delovanja i sl...
4. Ako su to gradjani Kosova koji nemaju pravo na srpski pasos utvrditi ko im je izdao dokumenta i ostro kazniti, ako treba zatvorom drzavne radnike koji su nelegalno izdavali dokumenta
Voleo bih da vidim, ako su javno dostupne, statistike o broju i poreklu azilanata u EU. Ali ima par stvari koje se previdjaju u analizirajuci, popularno receno, nas region. Rumunija i Bugarska su u EU, odliv njihovih "problematicnih" grupa ka zapadu se davno desio, koliko se secam to je bila akutna masovna migracija. Ostale exYu zemlje imaju mali broj pripadnika etnickih grupa koje su oznacene kao najcesci azilanti.
Podaci o broju Roma u R.Srbiji, sigurno nisu ni priblizno tacni. Tokom svih jugoslovenskih ratova, Romi su uglavnom napustajuci ostale republike exYU bezali u Srbiju ili palili u EU. Cesto su bili poroganjani tj. stizali su kao zrtve etnickog ciscenja. Koliko njih ima ili nema papire, pitanje je. Zato mnogi ne mogu da izvade pasos legalno, iako su rodjeni ili dugo zive u Srbiji. Ko je danas prolazio savskom magistralom u bg ka ostruznici mogao je videt/cuti glasnu proslavu ederlezi praznika, sa albanskim motivima i sa trestecom albanskom muzikom iz divljih ciganmala gde vec 12 god. zive prognani Romi sa Kosova (znam da mnogi nemaju nikakva dokumenta), blizu su smesteni Romi koje je deportovala Danska koji su od svakuda, pa saliveni u Srbiju... Zatim mislim da vecina ljudi iz Bg nije svesna kulturoloskih specificnosti albanske zajednice na Kosovu, koja broji oko 2 miliona. Tu mislim na veliku razliku u odnosu na ostatak ekipe iz exYu...
Osetljivost (ili kako god to nazvati) EU zemalja na tematiku rata i ugrozenosti ljudskih prava nesrba sa prostora exYU je sigurno stvar koja se i danas ekspolatise. Ja sam upoznao ljude rodjene u Bg koji su na tu kartu dobili azil, tvrdeci da su albanci koji su zrtve proganjanja i diskriminacije. Dakle ta prica i dan danas prolazi...
Postoji mutljavina oko izdavanja nasih pasosa, sa korupcijom u MUP. Tu bar nema misterije. Ali mislim da je to najmanje interesantna promenjiva u ovoj prici .. na taj nacin pasosi se mogu kupiti i u okruzenju.
Na kraju siguran sam da je broj tih azilanata i velicina problema smesna u odnosu na broj ilegalnih imigranata. Svakako da problem treba resiti, ali rekao bih da je motiv belgijske inicijative, pored zvanicnog, jeftino politicki..
[ Ivan Dimkovic @ 07.05.2011. 00:33 ] @
Citat: 101010
Voleo bih da vidim, ako su javno dostupne, statistike o broju i poreklu azilanata u EU. Ali ima par stvari koje se previdjaju u analizirajuci, popularno receno, nas region. Rumunija i Bugarska su u EU, odliv njihovih "problematicnih" grupa ka zapadu se davno desio, koliko se secam to je bila akutna masovna migracija. Ostale exYu zemlje imaju mali broj pripadnika etnickih grupa koje su oznacene kao najcesci azilanti.
Statistike su javno dostupne, ja sam ih vise puta vidjao i koliko me pamcenje drzi SRJ pa onda Srbija su uvek bile pri vrhu. Mislim da mozes da dodjes do njih prostom google pretragom. Ali kako si i sam rekao, te statistike ti samo govore koje drzavljanstvo imaju ti koji su aplicirali.
Rumunija i Bugarska nikad nisu imali ni priblizan broj azilanata kao SRJ / Srbija.
Iako je broj Roma u Rumuniji i Bugarskoj zajedno jednostavno neuporedivo veci nego u Srbiji.
Cak i ako uzmemo za tacno da je broj Roma u Srbiji veci od zvanicne cifre, tesko da bi taj broj prestigao Rumuniju i Bugarsku zajedno jer se tu onda radi o redu velicine - posto Rumunija ima 5x vise zvanicno, a Bugarska skoro 4x... To bi znacilo da Srbija ima skoro milion Roma sto je prilicno neverovatno.
I kako bi uopste ti "nezvanicni" Romi, koji su izbeglice/ilegalci i koji vrlo verovatno nemaju srpsko drzavljanstvo mogli da dobijaju pasos? Ili su u sistemu, sto znaci da bi se pojavili u statistikama - ili ne mogu da imaju legalan pasos... Ne moze i jedno i drugo :-)
Citat:
Postoji mutljavina oko izdavanja nasih pasosa, sa korupcijom u MUP. Tu bar nema misterije. Ali mislim da je to najmanje interesantna promenjiva u ovoj prici .. na taj nacin pasosi se mogu kupiti i u okruzenju.
Propustas kljucnu stvar - Srbija ima problem zvani "Kosovo" koji otvara mogucnost za dodatne mahinacije.... Probleme sa ljudima koji mogu regularno da tvrde da su ostali bez dokumenata, da je dokumentacija nestala, itd... Ne pomaze ni fakat da Beograd i Pristina vrlo verovatno nemaju neki visok nivo saradnje.
Citat:
Na kraju siguran sam da je broj tih azilanata i velicina problema smesna u odnosu na broj ilegalnih imigranata. Svakako da problem treba resiti, ali rekao bih da je motiv belgijske inicijative, pored zvanicnog, jeftino politicki..
Na zalost, broj zahteva za azil je cesto vrlo relevantan podatak u podesavanju imigracione politike. Nemam pojma zasto je tako, ali pretpostavljam da je taj broj u korelaciji i sa brojem ostalih ilegalnih imigranata, iz prostog razloga zato sto lazni azilanti zapravo jesu ekonomski imigranti - samo sto svoj ekonomski problem zele da rese na drugaciji nacin od onih koji su spremni da rade bez papira.
[ kandorus @ 07.05.2011. 00:41 ] @
Pošto (za sada) nema primedbi na legalnost pasoša onda nije problem u nekoj kriminalnoj grupi. Očigledno su pasoše izdali nadležni. Ono što je "organizovano" to je tiho podsticanje pojedinaca da napuste državu. Pa i mene su ovde na forumima podsećali "ako mi se ne dopada da mogu da odem preko". A koliko je takvih "dobronamernih" saveta bilo tokom "ratova za oslobodjenje srpstva" da ne pričam.
Tek onda kad Srbija počne da ravnopravno tretira (politički, ekonomski, socijalno) sve svoje gradjane smanjiće se broj emigranata i "lažnih azilanata". Ne treba očekivati da se to promeni u neko dogledno vreme jer ni razvoj svesti (koji izgleda da je u stvari krenuo u pravcu degeneracije) a ni ekonomske perspektive ne daju osnov za bilo kakav ekonomski optimizam.
U medjuvremenu dodavajte na svoje komentare
Xa Xa Xa
jer dobro raspoloženje indukuje zdravlje i dug život.
Xa Xa Xa
[ Ivan Dimkovic @ 07.05.2011. 00:53 ] @
Pa pasos moze biti savrseno legalan, ali izdat na nelegalan nacin, zaobilazeci kljucne provere.
Takodje, moguce je kreirati dokumentaciju koja podrzava izdavanje pasosa i koja bi bila "kruzni" dokaz za identitet.
Provera ovoga gore bi zahtevala analizu svih podataka, intervjue ako postoje sumnje da se radi o podmetnutom identitetu, ili ako se radi o "kreiranim" dokumentima, treba naci nacina da se razlikuju od "pravih" posto ako su zavedeni na zvanican nacin mogu biti totalno identicni.
+ Kao sto rekoh, ako se radi o Kosovu, tu se onda dodaje jos jedna dimenzija u problemu, zbog specificnosti situacije i verovatno niza mogucnosti rekreiranja dokumenata koje su tu zbog validnih razloga (proterani ljudi i sl...).
Isto, malo hrane za glavu, ko bi trebao da otkrije te nepravilnosti? Sta ako je to ista organizacija koja profitira od postojanja tih nepravilnosti :-)
[ 101010 @ 07.05.2011. 01:12 ] @
Koliko se secam Albanci sa Kosova su dobijali UNMIK pasose, pa su zatim poceli da izradjuju sopstvene pasose Republike Kosovo. Ali koliko znam sa njima ne mogu u EU bez viza... Zato postoji interesovanje za nas pasos, za koji navodno postoji kontrola izdavanja:
Citat: Pasoš za građane sa Kosova>
Za osobe koje traže pasoš, nadležno ministarstvo i službe obaviće bezbednosne i druge odgovarajuće provere koje se odnose i na postupak prijave i ođave prebivališta i prijavljivanja adrese stana, propisano je uredbom.
Provera će se obavljati zbog utvrđivanja istinitosti podataka i priloženih isprava, odnosno ispunjenosti uslova utvrđenih zakonom o prebivalištu građana, navodi se u tom dokumentu.
Građani Srbije sa prebivalištem na Kosovu zahteve za pasoše podnosiće isključivo u Beogradu u Koordinacionoj upravi Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije.
Sigurno da ta procedura moze biti mesto gde se generisu nelegalni pravi pasosi, na x nacina. Isto tako R.Srbija ne moze odbiti da izda pasos Albancima, kada podrazumeva KiM kao deo svoje teritorije. Naravno Dacici pokusava da opere ruke od koruptivne price, izvlacenjem na temu ljudskih prava Albanaca itd...
Slazem se oko ukazivanja na mesto gde se vrse mahinacije u izdavanju dokumenata. Ali pokusavam da analiziram situaciju zasto toliko ljudi iz Srbije trazi azil i dobija ga. Dve su strane medalje Srbija i EU zemlja koja daje azil.
Na strani Srbije je situacija da je to zemlja koja je primila najveci broj izbeglih lica u Evropi. Prosla kroz rat, period medjunacionalne netrpeljivosti, ekonomski krah. Nije etnicki homogena ili prociscena za razliku od nekih komsija. Ima brojne etnicke grupe koje karakterisu migracije ili losiji ekonomski standard u odnosu na prosek.
Na strani EU postoji procedura o razmatranju zahteva za azil. Ne znam kako ta procecura tacno funkcionise... Ali ocigledno da covek ne moze da se zali da ga diskriminisu sto je Albanac u Albaniji ili Crnogorac u Crnoj Gori, Bugarin ne moze da se zali na posledice strasnog rata, a Hrvat da ga progone Srbi u Hrvatskoj. Ali ocigledno da takve prituzbe manjinskih grupa iz Srbije jos uvek dobijaju pozitivan odgovor na zahtev o azilu u EU. Iz koje zemlje iz regiona sem Srbije mozete dolaziti, a da tvrdite da ste etnicki proganjani kao manjina, a da je na kraju ta ista EU/NATO zemlja u kojoj trazite azil bombardovala Srbiju da vas zastiti od progona...ipak progon se nastavio... To je jedan od nacina, a to grubo zakljucujem samo na osnovu par slucajeva koje licno znam;igrali su na tu kartu i dobili.
Zasto Romi iz Rumunije ili bugarske ne traze azil, ne znam :), da nagadjam... Da li im uopste treba, odavno nemaju granice, imaju odlicno razvijen sistem iliegalnog rada... ogroman broj rumunskih Roma u Francuskoj, bese frka na tu temu, ali nisu azilanti. dakle tamo su, ali na neki drugi nacin. Da li neka EU zemlja uopste hoce da razmatra zahtev za azil EU Roma iz Rumunije/Bugarske ? Kolike su sanse da oni dobiju azil i iz kog razloga ? Sigurno male.
[ Ivan Dimkovic @ 07.05.2011. 01:30 ] @
Citat: 101010
Ali pokusavam da analiziram situaciju zasto toliko ljudi iz Srbije trazi azil i dobija ga.
Ne znam na cemu baziras pretpostavku da mnogo ljudi iz Srbije dobija azil danas.
Ako odes ovde:
http://epp.eurostat.ec.europa....-10-018/EN/KS-QA-10-018-EN.PDF
Tabela 6 pokazuje statistike odobrenih aplikacija za 2009 u prvom krugu - kao sto vidis, Srbije nigde nema posebno u odobrenim kategorijama, sto ukazuje da je broj odobrenih manji od posebno navedenih zemalja u tabelama (za Nemacku imas 8 zemalja recimo koje pojedinacno imaju dovoljno grant-ovanih azila da budu posebno navedene na listi - Irak, Iran, Eritreja, Avganistan, Sri Lanka, Somalija, Kosovo, Turska).
Znaci, Srbija je u "Other" ovde, a ako pogledas "Other", ubedljiva vecina "Other" aplikacija biva odbacena. Kosovo (XK) kao sto vidis, je i te kako na listi kao posebna stavka. Pretpostavljam da za Kosovo i dalje moze da se nadje validan razlog zbog koga bi neko dobio azil.
Ako pogledas, recimo, tu nemacku listu od zemlje do zemlje koje su u "top listi", vecina njih ima validne slucajeve za azil i dan danas:
- Iran: mislim, mozes biti ubijen zbog mnogih razloga tamo od strane drzave, ili bar posteno ugnjetavan :)
- Irak: ista stvar, dosta revansizma, gine se svaki dan to je jasno
- Avganistan: isto, nije tesko zamisliti situaciju za azil
- Sri Lanka: isto, besneo rat, etnicka ubijanja, revansizam
- Somalija... ne treba objasnjavati... opasna rupa
- Turska... istocni deo, tenzije izmedju Turaka i Kurda
Iako nije 100% dokaz (moze da bude da je Srbija "tik" ispod) fakat da je Srbija u "other" kategoriji koja ima visok % odbijanja i te kako sugerise da su sanse za odobravanje azila ljudima iz Srbije (bez Kosova) prilicno male.
Cisto sumnjam da se situacija promenila u 2010/2011 pa da broj odobrenih azila za Srbiju poraste, ne vidim ni jedan razlog zasto bi taj % skocio, kada bi zapravo trebao da pada jer nema nikakvih razloga vise zasto bi neko iz Srbije trebao da dobije azil.
[Ovu poruku je menjao Ivan Dimkovic dana 07.05.2011. u 02:40 GMT+1]
[ Aleksandar Đokić @ 07.05.2011. 02:50 ] @
oni ce nama stati na rep,
dal da ih bombardujemo
ljudi nemaju za 'leba oni se brinu za vize, ccc,
ne samo da mogu da ih uvedu, nego neka zabrane ulazak za stalno za njihove prosvetljene zemlje, posto ionako nemam/o para da odemo tamo
povraca mi se vise od njih svi zajedno, neka nas puste vise da zivimo nas zivot (inace sam za evropu i sve to)
[ RonJ @ 07.05.2011. 09:10 ] @
Svi koji zive na Kosovu mogu da dobiju pasos Srbije ali njima pasos izdaje Koordinaciona uprava Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije i koliko ja znam za te pasose ne vazi bezvizni rezim iako su pasosi Srbije.
To je dovelo do toga da su mahom Albanci sa kosova davali pare i fiktivno se prijavljivali na jugu srbije i tako dobijali pasose za koje vazi bezvizni rezim,o tome se pricalo od prvog dana kad je pocelo izdavanje novih pasosa.
Naravno nasi se po starom srpskoj obicaju pravili blesavi i tek sad su iz evrope ozbiljno zapretili poceli da hapse neke ljude,24 uhapsenih od toga 16 policiskih sluzbenika,
izjava ministra Dacica:"Reč je o izdavanju lažnih dokumenata - izvoda iz matične knjige rođenih, uverenja o državljanstvu, prebivališta".
[ vilil1 @ 07.05.2011. 09:12 ] @
Citat: Ivan Dimkovic:Dokumenti vracenih "azilanata" dok traje deportacija nisu u njihovom posedstvu vec policija zemlje koja deportuje to predaje pri napustanju iste avionskoj posadi, a posada to onda predaje policiji pri sletanju u Beograd.
Kao po obicaju, ne citas dovoljno pazljivo. ;)
Evo ti citat da ne bih ponovo pisao -
" ...nekoliko dana pre resavanja zahteva oni se predomisle i kazu da ce sami da se vrate i sa cistim pasosem se vracaju."
Poenta...Njima nije bitan azil. Bitne su im pare koje tamo dobijaju!!!
[ kandorus @ 07.05.2011. 09:39 ] @
Citat: Ivan Dimkovic:
Pa pasos moze biti savrseno legalan, ali izdat na nelegalan nacin, zaobilazeci kljucne provere.
Onda je to nelegalan pasoš pa nema razloga da se stavi primedba na pasoš a ne na traženje azila. EU ne funkcioniše kao Srbija pa da bude "nije dje gledam već dje mislim". Koji razlog imaju Belgijanci da jedno kažu a drugo da misle?
[ deki77 @ 07.05.2011. 10:38 ] @
Citat: SRPSKI PASOŠ PRODAVALI ZA 3.000 EVRA
Srpska putna isprava može se kupiti za 3.000 - 3.500 evra! Kurir otkriva kako su policajci prodavali lažna dokumenta azilantima
BEOGRAD - Lažni pasoš za 3.500 evra!
Kako Kurir nezvanično saznaje, Albanci s Kosova za dobijanje srpske falsifikovane putne isprave nude između 3.000 i 3.500 evra!
- Albanci preko svojih ljudi dolaze do osoba koje pristaju da im na svojim adresama prijave prebivalište. Za uslugu plaćaju od 500 do 1.000 evra. Minimum 300 evra potrebno im je kako bi im policajci izvadili izvod iz matične knjige rođenih i državljanstvo, što je neophodno za izdavanje pasoša. Ovo su minimalne cene, jedan srpski pasoš prosečno košta oko 3.500 evra - otkriva za Kurir dobro obavešten sagovornik, i dodaje:
- U pokrajini se tačno zna kuda se ide za ovakve stvari, čaršije bruje o ljudima koji su spremni da za novac omoguće dobijanje potrebnih potvrda. Pasoše obično traže mlađi Albanci, koji su spremni i da ukradu nešto i to ponude za dokumenta - kaže naš izvor.
Koliko je para zgrnulo 16 policajaca uhapšenih u noći između srede i četvrtka u akciji „Božur“ zbog izdavanja lažnih dokumenata, teško je izračunati, jer se ne zna koliko dugo su se time bavili. Ukoliko su mesečno izdavali 10 putnih isprva, mogli su, na primer, da inkasiraju i do 35.000 evra! Podsetimo, u toj akciji uhapšeni su Biljana B., šef odseka za izdavanje pasoša Policijske uprave za grad Beograd u Ljermontovoj ulici, bivši šef Policijske uprave Priština u Nišu i još 14 policajaca iz Beograda, Niša i Prištine.
Državni sekretar u Ministarstvu za KiM Oliver Ivanović za Kurir navodi da je se o ovome vrlo dugo priča:
- Od albanskih predstavnika medija čuo sam da se naš pasoš može dobiti za oko 2.000 ili 3.000 evra. Ovom pojavom se ne ugrožava samo „šengen“, već se generalno daje vrlo loša slika o našoj zemlji.
I predsednik skupštinskog Odbora za KiM Ljubomir Kragović tvrdi da se ovo „konstantno dešava“:
- Ovo je dokaz da je srpski pasoš na ceni i da kosovska dokumenta ne vrede ništa, osim, eventualno, za Crnu Goru i Albaniju.
Kompletan tekst:Kurir
[ Ivan Dimkovic @ 07.05.2011. 11:33 ] @
Citat: kandorus: Onda je to nelegalan pasoš pa nema razloga da se stavi primedba na pasoš a ne na traženje azila. EU ne funkcioniše kao Srbija pa da bude "nije dje gledam već dje mislim". Koji razlog imaju Belgijanci da jedno kažu a drugo da misle?
Sa stanovista Belgije, to je sasvim legalan pasos zato sto je pokriven dokumentacijom - ako nazovu Srbiju da provere, isto bi dobili pozitivan odgovor iz prostog razloga sto sve izgleda regularno. Nelegalna radnja je mnogo dublja, i da bi se otkrila zahteva istragu srpskih organa.
Uostalom, eto ti post iznad mog koji objasnjava sta se desava.
Citat:
u toj akciji uhapšeni su Biljana B., šef odseka za izdavanje pasoša Policijske uprave za grad Beograd u Ljermontovoj ulici, bivši šef Policijske uprave Priština u Nišu i još 14 policajaca iz Beograda, Niša i Prištine.
Sef odseka za izdavanje pasosa u Beogradu bato... To je slika i prilika lancane korupcije, i jos je tuznije sto treba EU da preti uvodjenjem viza kako bi Srbija nesto uradila sa svojom korupcijom u izdavanju dokumenata.
@vilil1 ,
Citat:
"...nekoliko dana pre resavanja zahteva oni se predomisle i kazu da ce sami da se vrate i sa cistim pasosem se vracaju."
Pa tesko da bi onda mogli ikad ponovo to da urade osim ako se ne vrate u Srbiju i ne pokupe novi pasos na drugo ime na lak nacin... u protivnom ne vidim na koju foru ono ne bi radili i drugi, pa to ne bi moglo da objasni razliku izmedju Srbije i drugih zemalja u broju aplikacija za azil.
[ vilil1 @ 07.05.2011. 12:30 ] @
Citat: Ivan Dimkovic: Pa tesko da bi onda mogli ikad ponovo to da urade osim ako se ne vrate u Srbiju i ne pokupe novi pasos na drugo ime na lak nacin... u protivnom ne vidim na koju foru ono ne bi radili i drugi, pa to ne bi moglo da objasni razliku izmedju Srbije i drugih zemalja u broju aplikacija za azil.
Oni nisu dobili nikakvu zabranu ulaska u EU. Oni nisu deportovani, sami su otisli. Nema razloga da menjaju pasos. Samo drugi put kada krenu, promene drzavu, pa umesto Svedske, odu u Nemacku, sada vidimo da je i Luksemburg pozeljna destinacija. sigurno i tamo lepo placaju. :D
Rumunski cigani su odavno usli u zapadne zemlje. Seti se sta se desilo u Francuskoj sa njima, i kako je EU reagovala na potez francuza. A ima ih svuda, GB, Italija, Nemacka, Skandinavija, Francuska...
Jbt. ranije si mogao da vidis nase cigane po Italiji - Milano, Torino, i finske cigane po Skandinaviji. Sada ih ima svuda a prednjace rumunski.
Evropi je dosta "njihovih" mandova, sta ce im nasi, zato nas toliko i pritiskaju da ih integrisemo u nase drustvo sto je moguce pre.
[ kandorus @ 07.05.2011. 16:17 ] @
Citat: Albanci s Kosova za dobijanje srpske falsifikovane putne isprave nude između 3.000 i 3.500 evra!
Xa Xa Xa. I dve koze pride. Xa Xa Xa
Albanski šeici se razbacuju s evrima a s dolarima pripaljuju cigarilose. Xa Xa Xa
I što je zanimljivije kupuju "Srpske" pasoše iako je dobro poznato da postoje samo pasoši R. Srbije.
Bilo kako bilo, mislim da su ti pasoši podeljeni šiptarima da bi se očuvala lažna istina da je Kosovo Srbija. Moguće je da je neko uzeo i neku kintu ali gro problema je u pogrešnoj državnoj politici a ne u preprodaji i tezgarenju pasoša.
Zato je takva (politička) reakcija medjunarodne zajednice inače bi sve odradio Interpol.
[ mmmilan @ 07.05.2011. 18:46 ] @
Nisu mi jasni ljudi koji kazu da je ok da nam ukinu vize zato sto nemamo para.
Nemam ni ja sad nesto para za razbacivanje, ali volim da se provozam do Amsterdama, Minhena, Beca, Budimpeste na par dana.
Isto kao sto volim da obidjem Srbiju tako volim i da protegnem noge malo i vani.
Pozdrav
[ vlada131 @ 10.05.2011. 23:23 ] @
Citat: "Oštre mere za lažne imigrante"
Beograd -- Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić je posle sastanka sa čelnicima MUP-a najavio da će policija preduzeti oštre mere u suzbijanju broja lažnih azilanata.
Dačić je rekao da svima treba da bude jasno da izdavanje ličnih dokumenata nije vezano za lažne azilante i podsetio da se u javnosti uglavnom govori o Albancima sa Kosova koji su dobijali pasoše uz lažnu prijavu prebivališta.
"Policija će nastaviti sa istragama, jer su zloupotrebe moguće u policiji, drugim državnim organima, kao i među gradjanima koji daju lažna prebivališta", naveo je Dačić.
On je najavio da će predmet istraživanja biti turističke agencije i organizatori putovanja u zemlje EU, kako bi se utvrdilo da li ima organizovanog prebacivanja lažnih azilanata.
Granična policija će vraćati sve koji nemaju povratne karte, ili dovoljno novca za boravak u EU, naveo je Dačić.
"To bi trebalo da radi i EU, ali mi ne možemo da zavisimo samo od njih, jer se nama ispostavljaju racuni za tuđe greške", rekao je on.
Dačić je najavio i da će policija pokrenuti medijsku kampanju na onim televizijskim stanicama koje pristanu da spotove emituju besplatno jer MUP nema sredstava da plati tu kampanju.
"Održaćemo sastanak sa predstavnicima Roma, Albanaca i Bošnjaka jer oni čine 85 odsto broja lažnih azilanata, a pet odsto su Srbi. Oni ne bi trebalo da sebe i porodice izažu maltretiranju, jer neće dobiti azil, a natovariće sebi probleme. Pozvaću ih da zajedno radimo da svima bude bolje jer oni neće ništa dobiti a svi ćemo izgubiti", kazao je Dačić.
Napraviti bazu podataka o lažnim imigrantima
On je istakao da bi bilo loše da se pitanje vizne liberalizacije pretvori u mržnju prema manjinama, jer, kako je rekao ne traže isključivo manjine azil, a kao primer naveo Mađare koji uopste ne traže azil.
Dačić je najavio da će uz pomoć drugih država biti napravljena baza podataka o ilegalnim imigrantima i da će tu bazu koristiiti isključivo MUP.
"Lažni azil je kategorija koja govori o progonu, a Srbiju sve zemlje EU smatraju slobodnom. Preporučićemo EU da pomogne time što će poput Norveške ustanoviti spisak sigurnih zemalja", precizirao je Dačić.
On je naveo da je Norveška problem lažnih azilanata rešila vrlo brzo savljanjem Srbije na spisak sigurnih zemalja i dodao da je ove godine u Norveškoj bilo samo 30 lažnih azilanata iz Srbije.
"U Luksemburgu se međutim taj problem rešava i po godinu dana, a u nekim zemljama oni imaju pravo i da rade dok im se ne reši status", reako je Dačić.
Ministar je potvrdio da će MUP inicirati promenu zakona kojim će biti uvedeno krivično delo organizovanje ilegalnih migracija, a od EU će tražiti mišljenje o meri oduzimanja pasoša na godinu ili dve dana u slučajima u kojima se utvrdi zloupotreba slobode kretanja.
On je naveo da će tražiti sastanke sa zvaničnicima EU zaduženim za bezbednost, kao i sa zvaničnicima Luksemburga, Belgije, Nemačke, Švedske, Francuske i Holadnije.
Dačić je rekao da se prema podacima EU za prva tri meseca ove godine broj lažnih azilanata iz Srbije smanjio za 35 odsto, u poredjenju sa decembrom 2010. godine.
"Plan aktivnosti će biti realizovan odmah, jer je vizna liberalizacija vrhunski nacionalni interes", rekao je Dačić.
http://www.b92.net/info/vesti/..._category=11&nav_id=511346
[ Milan M. Radovic @ 13.05.2011. 09:15 ] @
Trbuhom za kruhom.
Ista prica sa nama kao i sa Bugarskom kad je usla u EU, samo smo mi malo gori...
Ljudi jednostavno hoce bolji zivot, jer im je pola/ceo zivot vec prosao u iscekivanju vremena koje ce biti bolje, a posto vide da nece biti, onda pokusavaju da prozive makar malo zivota kao ljudi, da rade, jedu, kupe nesto za sebe i zive relativno bezbrizan zivot u odnosu na zivot u Srbiji. Ne kazem da je bolje preko, ali kao sto rece neko ovde na forumu ko je napolje -> nemam neka skupa kola, ali imam za hranu, gorivo, racune i garderobu, obrazovanje, lekove. A zar to svi ne zelimo?
[ vlada131 @ 25.05.2011. 11:41 ] @
Citat: EU: Ponovo vize ako azilanata bude više za 50 odsto
Beta | 25. 05. 2011. - 11:30h
BRISEL - Evropska unija će ponovo privremeno uvesti vize za neku zemlju Zapadnog Balkana ako u razdoblju od šest meseci za 50 odsto poraste priliv "lažnih azilanata" ili ilegalnih imigranata iz te zemlje u "šengenski prostor" EU, navodi se u predlogu koji je u utorak usvojila Evropska komisija.
Građanima neke od zapadnobalkanskih zemalja vize bi ponovo mogle da budu privremeno uvedene i ako bi za pola godine u toj državi za 50 odsto porastao broj odbačenih zahteva za vraćanje njenih državljana koji nelegalno borave u "šengenskom prostoru" EU, stoji u dokumentu EK, u koji je imala uvida agencija Beta.
Stavljanje van snage režima bez viza za neku zemlju trajalo bi šest meseci, a u slučaju da ne bude poboljšanja "vanredne situacije koja traži hitan odgovor za rešavanje teškoća u nekoj članici EU", ta mera bi se mogla produžiti za još devet meseci.
Taj mehanizam, koji u junu treba da usvoji Savet ministara EU, biće primenjivan, pored Zapadnog Balkan, i za sve druge zemlje čiji državljani bez viza mogu putovati u Evropsku uniju.
http://www.blic.rs/Vesti/Polit...zilanata-bude-vise-za-50-odsto
[ tdusko @ 25.05.2011. 13:19 ] @
Odlicno, znaci 6 meseci smo mirni...
[ Slobodan Miskovic @ 25.05.2011. 13:23 ] @
Ovo je takva glupost da samo EU administracija moze da je smisli. Sta ako se uvede vizni rezim za neku drzavu (6 meseci) kako ce neko ko ima poslovne obaveze da ode u EU drzavu ako su sve clanice EU smanjile ili ukinule radna mesta u ambasadama za izdavanje viza? Koliko ce se cekati da dobijes vizu? Budalastina...
[ mmix @ 25.05.2011. 13:42 ] @
Glupo je i sroceno, 50% u odnosu na sta? Pred sengenske brojeve? Trenutne brojeve?
[ a1200 @ 25.05.2011. 18:10 ] @
Sroceno je tacno kako treba da bude sroceno :)
Odnosno, "kao" postoji neka logika u racunanju - a ustvari se sve odnosi na njihovu slobodnu procenu i odluku :)
[ Kovacevic Vladimir @ 25.05.2011. 18:38 ] @
Citat: Slobodan Miskovic: Ovo je takva glupost da samo EU administracija moze da je smisli. Sta ako se uvede vizni rezim za neku drzavu (6 meseci) kako ce neko ko ima poslovne obaveze da ode u EU drzavu ako su sve clanice EU smanjile ili ukinule radna mesta u ambasadama za izdavanje viza? Koliko ce se cekati da dobijes vizu? Budalastina...
Mogu da prave gluposti i budalaštine i nije ih briga šta ko misli.
Stara bolest - zaboravnost, koja nas vekovima drži, pa "smetnemo s' uma" da uvek zbog naših gluposti i budalaština EU i ostale zemlje moraju donositi razne (odbrambene) administrativne zabrane/mere...
Pozdrav
[ Odin D. @ 25.05.2011. 19:46 ] @
Dabome.
Mi cemo da se glupiramo, prodajemo pasose, pravimo se ludi.... a Evropljani su duzni da se sa svime nose na najpametniji moguci nacin, a do koga ce da dodju tako sto ce za svoje pare i vreme da unajme desetine eksperata da urade desetine studija i simulacija pa da odaberu koja je najbolja, pa onda da to posalju nama kao predlog, pa cemo mi da vidimo da li nama to odgovara, i eventualno damo zeleno svjetlo.
Mozemo biti sretni da se neko od ovih evropljana koji su smisljali ovo nije sjetio bodljikave zice...
[ Lesli Eldridz @ 25.05.2011. 19:48 ] @
Bre, da se zadovolji "sloboda" i "ljudska prava" neka ovde svakome ko to trazi izdaju pasos, ali onda nemoj svakoga da pustaju iz zemlje i gotovo. Neka nadju tamo neko opravdanje zasto ih ne pustaju, nije to vazno. Gde postoji volja postoji i nacin. Mozda nisu uredno obrijani pa ne lice na sliku iz pasosa..
[ a1200 @ 25.05.2011. 19:59 ] @
Makedonci ce u buduce udarati specijalni pecat u pasose, za one koji su vraceni iz EU a trazili su azil ili su radili na crno... tako da ce na taj nacin na granici odmah znati da li je osoba vec koristila "metode" i primeniti odgovarajucu reakciju...
[ Lesli Eldridz @ 25.05.2011. 23:11 ] @
Pa da, eto, moze i tako nesto. To je ono, gde postoji volja, postoji i nacin. Zasto bi i dalje xx miliona bili taoci nekoliko hiljada budala. To nije postovanje ljudskih prava. To je sprdacina sa tekovinama civilazicije kao sto je bezvizni rezim, zarad "prava" nekiloko hiljada maloumnika koji ih i tako ne zasluzuju.
[ mmix @ 26.05.2011. 09:23 ] @
A sto u pasos? Sto ne na celo? Najbolje istetovirati, da se ne ispere i zaboravi... Ili makijavelizam/leslijanizam u svom nepatvorenom obliku, uvek se nadje hladnjaca viska i problem "resen".
Mene zapravo to nista ne iznenadjuje, za ovih 20-ak godina sam se vec navikao na fasizoidnost balkanskih plemenskih zajednica ali mi je fascinantno kako ce eticni presvetli evropljani da progutaju to bez ikakvih problema. Kao sto sam pretpostavljao NGOs cute kao zaliveni jer ih niko iz EU ne placa da laju o ovoj diskriminaciji jer im resava problem sa azilom. Sto zapravo vodi ka finalnom pitanju, koliko ce zapravo progona i diskriminacije biti "dozvoljno" i koliko ce se precutati? Da ucarimo i neki bubreg usput? Mislim, kad je "njima" vec poslo za rukom... Zaje*an taj govor mrznje, narocito kad u svesti nedostaje empatije.
[ Vole Domu @ 26.05.2011. 09:43 ] @
kakvog bre progona i diskriminacije?
to su sve foliranti koji bi za dzabe da zive na drzavnoj sisi drzava EU. drzave EU im to ne daju, i ne vidim sta ima lose u kaznjavanju tih ljudi. a pechat u pasoshu je najnormalnija stvar - tome i sluzi pasos - da nam ne bi lupali na chelo...
[ mmix @ 26.05.2011. 10:04 ] @
Pa dobro, ako si tako rad drugima da uskracujes prava, sto ne podjes od sebe npr. Zasto ti onda drzava ne bi ukinula pravo da osporis saobracajni prekrsaj pred sudom? Mislim, vecina koja to radi su ionako foliranti i krivinari pa pokusavaja da izvrdaju, samo ostro kazna svima, pandur je uvek u pravu, i da se obelezi u vozackoj velikim pecatom da ih pandur kazni duplo svaki put kad ih zaustavi, nema veze ako nema razloga, ocigledno je u pitanju kriminalac pa ga treba kaznjavati kad god i kako god. To ti se ne bi svidelo? Ne mora ni saorbacaj da bude, uzmi bilo koju siutiacju u kojoj ti drzava uskrati neko pravo zato sto si TRAZIO drugo ili to isto pravo. Ali, za azil moze, ipak su to samo Romi i Albanci...
[ Vole Domu @ 26.05.2011. 10:52 ] @
pa, ne, nismo rekli da se lupi pechat svima koji probaju da zatraze azil. iako mislim da su 97% potencijalnih azilanata foliranti, zbog ovih 3% ne treba potpuno ukinuti status azilanta. ali ako nekoga jednom UHVATE i dokazu da je bez razloga trazio azil samo da bi mogao da zivi od socijalne pomoci, mislim da je sasvim okej da mu se lupi pechat...
tako isto i sa mnom. ako se dokaze da sam jednom na sudu falsifikovao potpis, na primer, skroz mi je okej da to stoji negde zapisano i da sledeci put proveravaju svaki moj dokument po 3 puta lupama i analizom rukopisa...
[ HeYoo @ 26.05.2011. 10:57 ] @
Ne, ekvivalent bi bio da ti oduzmu pravnu sposobnost. Nemas vise prava na proveru :)
[ Kovacevic Vladimir @ 26.05.2011. 11:00 ] @
Citat: mmix: Kao sto sam pretpostavljao NGOs cute kao zaliveni jer ih niko iz EU ne placa da laju o ovoj diskriminaciji jer im resava problem sa azilom.
Ćute ovi NGOs, jer tu i nema posla iz njihovog domena rada.
Ta, putujuća masa (da nikoga ne uvredim) bazira svoje pravo na život i nerad, boravak u lepom i uređenom ambijentu uređenih i bogatijih država i dušu dalo za njihovu projekciju života, koja bazira na solidarnosti od onih, koji rade i (većinom) na "dopunskom radu", odnosno krađi od istih tih (solidarnih) domaćina.
Imamo mi i unutrašnje "azilante", koje primećujemo na našim ulicama. Nisu oni došli da rade, niti će.
Pa onda imamo naslove...Rade nam Rumuni i Bugari; Srbija ima manjak radne snage ect.
Ima tu mnogo konfuznog, naročito u nazivima pojava, pa umesto da nazovemo tu putujuću masu pravim imenom, još se nađu neki da ih razumeju i zdušno brane.
Ili ja ne shvatam, baš...
Pozdrav
[ mmix @ 26.05.2011. 11:15 ] @
Citat: Vole Domu: pa, ne, nismo rekli da se lupi pechat svima koji probaju da zatraze azil. iako mislim da su 97% potencijalnih azilanata foliranti, zbog ovih 3% ne treba potpuno ukinuti status azilanta. ali ako nekoga jednom UHVATE i dokazu da je bez razloga trazio azil samo da bi mogao da zivi od socijalne pomoci, mislim da je sasvim okej da mu se lupi pechat...
A kako ces to da uhvatis i dokazes? Umes da citas misli? Po cemu ti mozes da tvrdis da se neko ne oseca ugrozenim? Zato sto je Srbija "demokratska" zemlja sa punim postovanjem prava svojih gradjana bez obzira na versku, nacionalnu i rasnu pripadnost? Ne budimo smesni. Ja koliko znam ubice Dragana Maksimovica nisu nadjene, ti celavi lovci na Rome i dalje operisu ulicama Srbije, a osecaj ugrozenosti je subjektivan pojam. Nemas nikakav mehanizam da tih 3, 2 ili 1% realno ugrozenih odvojis od kukolja i onda imas samo dva izbora. Prvi, imho civilizovani je da ne kaznis nikog za koga ne mozes da dokazes krivicu i drugi, makijavelisticki da sumarno "odstrelis" sve ukljucujuci i mali broj neduznih koje potom racionalizujes kao "prihvatljivi kolateral". Vec decenijama nase drustvo, politika, kultura, nacin razmisljanja, itd reflektuje doktrinu #2, kad se obrnes oko sebe videces da smo bas daleko dogurali takvim rezonovanjem.
Citat: Ćute ovi NGOs, jer tu i nema posla iz njihovog domena rada.
O, itekako ima. Samo sto nema ko da plati za to. A za ostatk tvog posta, no comment.
[ bojan_bozovic @ 26.05.2011. 11:33 ] @
Citat: Ja koliko znam ubice Dragana Maksimovica nisu nadjene, ti celavi lovci na Rome i dalje operisu ulicama Srbije, a osecaj ugrozenosti je subjektivan pojam.
Baš si ubo tu, subjektivno se osećaju ugroženim... Svako može tako subjektivno da se oseća ugroženim, i da traži azil u EU da živi od socijalne i radi na crno... ;)) Ali bitno je kako stvari stoje u suštini... Nema skinheda u Britaniji ili Francuskoj? Ima i te kako. Ako misliš da zbog njih beže na zapad, to ćeš teško i dokazati, što ne beže u Nigeriju npr. zbog tih skinheda? Em garant nema skinheda em je mnogo muslimana tamo, nego nema da se "radi" dakle da se prosi, valja, krade...
;)
[ Kovacevic Vladimir @ 26.05.2011. 11:50 ] @
Citat: mmix: A za ostatk tvog posta, no comment.
Kako da razumem no comment.
Nevažan, nevredan, pogrešan, ne vredi komentara, ili nije u skladu sa nekim opštim poimanjima...?
U svakom slučaju, ja lično (profesionalno) trpim posledice tog opšteg (katastrofalno lošeg) utiska, koji mi uporno i kontinuirano ostavljamo na naše okruženje, zvano EU.
Pozdrav
[ HeYoo @ 26.05.2011. 11:55 ] @
Mislim da nikakve kratkorocne mere ne mogu biti primenjene, a da ne obesmisle samu instituciju azila.
Da se ne lazemo svuda ima ljudi koji bi se nakacili na besplatne jasle na ovaj ili onaj nacin samo je procenat mnogo manji zbog soc situacije.
Gledas svaki dan Rome koji su jos od predskolskog uzrasta gologuzi po snegu primorani da prose i okrenes glavu kao da je pas lutalica. Istina je da kao pojedinci ne mozemo mnogo da ucinimo ali gde su socijalne sluzbe? Gde su te silne NVO?
@Vladimir
Pa jedino da plate jos jedan turnus reklama na CNN. Mozda svet pomisli kako smo preko noci postali Diznilend.
[ bojan_bozovic @ 26.05.2011. 12:09 ] @
@HeeYoo
Problem nisu ta romska deca, bio sam u školi sa nekom Romima koji su završila bar neku školu i ne žive od zločina i sa kojim se pozdravim na ulici, kao i sa nekim Srbima koji su posle zbog valjanja droge bili u zatvoru... Problem je najviše najbliže okruženje, porodica, koja uči dete da živi na nezakonit način! Nisu problem NVO! I šta NVO treba da urade, ako nismo banana država koja smo bili pod Slobodanom, jer postoji zakon? Samo je potrebno primorati romsku decu na školovanje, i garant, većina njih će izrasti u sasvim okej ljude.
[ HeYoo @ 26.05.2011. 12:20 ] @
Pa samo treba ovo i ono. Mnogo sta treba kod nas da krene da se sprovodi samo da se krene.. ali sutra
Nisu samo Romi problem vec mnogo malih zapustenih problema na koje kad porastu pocnu svi da se zgrazavaju.. ostane gadan oziljak na obrazu. Tesko tu neka sminka moze pomoci.
[ Ivan Dimkovic @ 26.05.2011. 22:32 ] @
Citat: Vole Domu
ali ako nekoga jednom UHVATE i dokazu da je bez razloga trazio azil samo da bi mogao da zivi od socijalne pomoci, mislim da je sasvim okej da mu se lupi pechat...
A kako ce nekoga da uhvate?
Kazu ljudi da ti "lazni azilanti" apliciraju za azil, a onda se tik pred negativnu odluku "predomisle" i vrate nazad kao slobodni ljudi... bez ikakvih pecata, oduzetih dokumenata...
Jedino mesto gde se moze izvesti nekakvo sprecavanje "laznih azilanata" je u samoj EU, da takve uvedu u neku evidenciju tako da ne bi mogli vise to da rade.
Ako Srbija ne dobija te infomacije od EU, u vezi onih sto su "odustali" od azila, nema tu nicega drugog sto bi moglo da zameni tu informaciju. Naravno, strogo izdavanje putnih isprava je druga stvar - ali za nju bi bilo neophodno suzbiti korupciju.
Sve sto Srbija onakva kakva jeste zapravo moze da uradi u dogledno vreme je da maltretira ljude odredjenog profila na granici u nekoj nadi da ce to da smanji broj onih koji bi da se odluce da probaju da odu malo na placen odmor u EU. To ce se zavrsiti kao opsta korupcija tj. zickanje 20 EUR na granici i, naravno, rasisticki profajling - samo je pitanje da li ce imati bilo kakvog efekta na broj laznih azilanaata.
[ milivoje t @ 27.05.2011. 07:30 ] @
Tacno tako :).
A sto se tice izvestaja koji Bramerc predaje EU koji odlucuje o pridruzivanju, kandidaturi, vizama blabla, povodom hapsenja RM: "Bramerc: Srbija obavila bitan posao ali kasno" znaci Fail :D.
[ Isak666 @ 27.05.2011. 08:45 ] @
Citat: HeYoo: Istina je da kao pojedinci ne mozemo mnogo da ucinimo ali gde su socijalne sluzbe? Gde su te silne NVO?
A mislis da su NVO nastale kao copori, a ne kao grupa pojedinaca?
Idi na temu o fotografisanju na parkingu, pa vidi sta pojedinac ne moze ili moze da uradi.
Btw NVO koje se bave povratnicima Romima koji nisu imali pravo na boravak i azil mozete potraziti, ako zelite, posto one nisu tako interesantne Sorabima, pa ih ne zovu na televizije da daju misljenje o ovome ili onome -iako ih placa EU da laju http://romacenter.ehons.org/sr...t/uploads/2009/10/klprr_sr.pdf
Ako mislite da to nije dosta - udruzenje gradjana znaci da se gradjani udruze i traze sredstva za realizaciju svog programa, pa izvolite mrdnuti d00pe i prestati da cekate SSSR/EU/ove, one da vam donesu blagostanje.
[ milivoje t @ 27.05.2011. 10:37 ] @
Mozes li da mi objasnis znacenje tog verovatno pogrdnog naziva Sorabi, koji se odnosi na Srbe, jel ?
Btw, te NVO sto ih niko ne vidi, ako zele tv i medijsku paznju, treba za istu paznju da se izbore, sta mislis da ce neko da im poklanja besplatne sekunde zato sto lepo trepcu i masu eu zastavicom ? Njih same to uglavnom ne interesuje ili su nesposobni.
Imam prijatelje koji rade ili vode projekte koji se bave problemima svih stanovnika Srbije, a ne samo jedne grupe, pa ne mogu da nadju finansije i besplatnu medijsku buku.
A i te najgledanije televizije koje ih ne zovu zbog tih strasnih Soraba, b92, pinkovi, foxovi...sve te televizije su u vlasnistvu EU kompanija, biznismena, kultura, civilizacija.
Par tih stize-mi-kesh-sa-EUsise-NVO sa kojima sam radio jesu ekipa dobrih ljudi radnika koji veruju u to sto rade, i par ljudi na vrhu koji su obicni licemeri i koristoljupci. Malo muzike za mnogo para.
[ Vole Domu @ 27.05.2011. 10:47 ] @
Citat: Ivan Dimkovic: A kako ce nekoga da uhvate?
Kazu ljudi da ti "lazni azilanti" apliciraju za azil, a onda se tik pred negativnu odluku "predomisle" i vrate nazad kao slobodni ljudi... bez ikakvih pecata, oduzetih dokumenata...
Jedino mesto gde se moze izvesti nekakvo sprecavanje "laznih azilanata" je u samoj EU, da takve uvedu u neku evidenciju tako da ne bi mogli vise to da rade.
Ako Srbija ne dobija te infomacije od EU, u vezi onih sto su "odustali" od azila, nema tu nicega drugog sto bi moglo da zameni tu informaciju. Naravno, strogo izdavanje putnih isprava je druga stvar - ali za nju bi bilo neophodno suzbiti korupciju.
Sve sto Srbija onakva kakva jeste zapravo moze da uradi u dogledno vreme je da maltretira ljude odredjenog profila na granici u nekoj nadi da ce to da smanji broj onih koji bi da se odluce da probaju da odu malo na placen odmor u EU. To ce se zavrsiti kao opsta korupcija tj. zickanje 20 EUR na granici i, naravno, rasisticki profajling - samo je pitanje da li ce imati bilo kakvog efekta na broj laznih azilanaata.
pa ako neko jednom podnese zahtev, pa odustane, vec je sumnjiv.
ako triput podnosi zahtev za azil pa odustaje, slozices se da je to provereno prevarant, a ne azilant koga cas ugnjetava drzava cas ne ugnjetava...
dakle, lepo EU salje nama podatke o svim prijavama za azil (nebitno da li ce posle biti ponistene), pa kad se vidi da su Pera Peric ili Ismet Maric ili Ramush Shkender aplicirali vec triput za azil lepo im se lupi pechat i onda njih drkaju na granici 10 sati, a ne mene koji idem na sajam u nemacku sa namerom da se vratim...
[ Isak666 @ 27.05.2011. 10:48 ] @
Ok, po milioniti put - Sorabi su Sorabi. Glavni neprijatelji su im nevladine organizacije i njihovi gospodari Zapad.
Srbi su Srbi.
http://www.mail-archive.com/[email protected]/msg05612.html
Ko kaze da one zele medijsku paznju?
Ja sam rekao da te teme nisu interesantne Sorabima (evo do momenta kad su prava bledolikih postala ugrozena, pa se zainteresovali), pa ih zato ni nema na tv.
A njima nije ni potrebna sorabska paznja da bi radile.
Dok se ovde na temi laprdalo kako neko tamo treba i mora, jel' te da se bavi svacijim pravima, a ne onim sta zele - neko se i bavio problemom prisile:
Problem azilanata rešavati merama integracije umesto mera represije
„Evropsko-srpska saradnja u oblasti prinudnih migracija“
Nego, sto ti ne formiras jednu gradjansku inicijativu koja ce se baviti svim problemima svih gradjana Srbije i izboris se za prostor u medijima i sredstva za to?
Pa cekaj, to se zove d_r_z_a_v_a, a platforma za to se zove U_s_t_a_v.
Sa kojim civilnim organizacijama si ti radio, kad ne razlikujes delatnosti civilnog i drzavnog sektora?
[ popusicko @ 27.05.2011. 11:04 ] @
off-topic mali
Isak666
Au pa mi zivimo ne znajuci u 7519. godini bez starih-novih era.
Ponosan sam sto sam Sorab sa poreklom iz Indije!!!
[ Isak666 @ 27.05.2011. 11:08 ] @
^^
Pa naravno :D
Mocnicima se ne uklapa u njihov masterplan da se Istina sazna, pa si ziveo u neznanju.
Citat: Najvise je kivan na dosadasnje vidjenje istorije koje je, prema Scekicevom misljenju, prevazidjeno, nekriticno, zasnovano na falsifikatu Porfinogenita o navodnom dolasku Srba u 7. veku na Balkan...
- To je sracunata podvala. Ne mogu, a da se ne zapitam, zar nikoga nije interesovalo sta je bilo pre tog, prokletog 7. veka. Nije moguce da je samo to meni palo na pamet, da nikoga vise nije zanimalo. Becka i berlinska skola pokusavale su da dokazu da su Sloveni dosli na Balkan, a ne da je to autohtoni narod. Cak su i vizantijske diplomate zelele da sprece ujedinjavanje svih Slovena.
Mislim, pun mi q, svako je drugi kriv i svakom se zna spocitati sta bi ti drugi trebali da rade i da se postave prema nama - a jasno je da pojedinac nista ne moze da uradi.
[ Vole Domu @ 27.05.2011. 11:13 ] @
na stranu to koliko je lik na drogama, mene je zaista uvek zanimalo sta je bilo pre 6og veka. niotkuda smo se stvorili...
[ milivoje t @ 27.05.2011. 11:17 ] @
Dobro meni je prvi put da cujem Sorabi. Setio sam se te price Srbi najstariji narod vavilon=srbija itd...mislim da je vecina neobrazovanih i nazadnih Srba na te bajke sa tv Palme gledala kao sprdnju, al nema veze...
Pa ne znam ti si pomenuo medije. Normalno da je za njihov posao korisno da imaju medijsku paznju. To sto ih nema u medijima je posledica toga sto su nesposobni da se nadju tamo, sto ne zele, sto EU vlasnike televizija ne interesuje, itd. Sta sad u tu pricu guras neke Sorabe kao veliku mocnu silu iz univerzuma, samo kao opravdanje.
Ja imam posao i nisam zainteresovan da otvaram NVO koja ce brinuti o pitanju azilanata, a NVO o kojima pricas nisu dobrovoljno crkveno drustvo za sakupljanje odece za sirocad, vec firme gde svi zaposeni dobijaju platu za ono sto rade. Pogotovo te EU i drzavno finasirane (da oni dobijaju pare od repubike), znaci one na jakim projektima.
Ne znam zasto se cudis da se ciljna grupa ili tema nekih nvo poklapa sa onim sto radi drzava, to je normalno. Reko sam gore svih gradjana npr. postoji nvo koja se bavi problemom nemogucnosti gradjana da sebi obezbede stan, kucu, svejedno da li su romi ili srbi. Nema potrebe da ja licitiram sa nvo sa kojma sam radio. A radio sam za njih kao trece lice pruzajuci im usluge, pa sam lepo upoznao one koji drese kesu i drze kasu...
Da se razumemo ne pljujem ja rad NVO, ali se ne lozim da su nezne vile, ne mislim da je drzava do jaja jer debili su prodavali pasose. Ali mi je smesno to kada nemas koga konkreno da okrivis, kazo za ovaj prenduvan problem, pucaj na neke metafizike, kriv grbav narod, krivi sorabi, kriv deda milutin iz petnice sto voli da slusa lepu brenu, kriv ja sto nemam NVO za zastitu roma...
Ja sam cist i posten, kao i svi ljudi koje znam, ne kradem i nisam lazni azilant. Rome ne maltretiram, ne diskriminisem, ustvari siguran sam da ovde imaju manji problem sa belcima nego u najvecem delu kulturne evrope. Druga je stvar sto smo ekonomski pukli pa svi beze.
[ Isak666 @ 27.05.2011. 11:34 ] @
Mozda pisem starosorabski, pa nije jasno najbolje, ali svako ko procita predhodnih par postova moze skontati:
- u kojem kontekstu je spomenjena zainteresovanost medija za akcije koje sprovode neke NVO na ovu temu
- da te akcije za samu uspesnost ne trebaju medije, jer su ciljne grupe drzavne institucije i srodne NVO
- da ne mora ni jedna organizacija da se bavi problemima svih gradjana, niti da je poklapanje rada treceg sektora sa drzavnim = da svaki predstavnik treceg sektora treba da ima oblast rada koji za ciljnu grupu imaju sve gradjane
pa nemam nameru da nastavljam ovu bespredmetnu raspravu, gde u svakom postu pomeras po malo teziste problema, gradeci sam zaplet, dodajuci na moje odgovore nesto novo, sto nema veze sa onim o cemu sam pisao.
Sto se tice poslednjeg pasusa o etickoj strani tvoje licnosti, stvarno nemam pojma sa kojim delom mojih postova ima veze, obzirom da su upuceni drugom clanu sa jasnim kvotovanjem i na jasno zapazanje?
Proizveo si sam pitanje i odgovorio na njih, bez da to ima veze sa mnom.
[ milivoje t @ 27.05.2011. 12:42 ] @
Nisam ja nista dodao na tvoje postove, vec na moje :). Vidis tema se razvija, pa je neko stigao do nvo, neko do soraba i migracija srba, a ja motivisan necim sto si ti napisao pisao sam o...
To je moje misljenje i ne znaci obavezno da je kontradiktorno tvom ili da je samo tebi namenjeno, forum je slican blogu, dosta nas cita, pise, skrece sa teme.
[ Ivan Dimkovic @ 27.05.2011. 13:34 ] @
Citat: Vole Domu
dakle, lepo EU salje nama podatke o svim prijavama za azil (nebitno da li ce posle biti ponistene
Ali EU to ne radi, niti ce raditi (slati informacije o prijavama za azil nazad u zemlje odakle neko pokusava da pobegne je vrlo verovatno zabranjeno medjunarodnim poveljama, za pocetak). O tome i pricam - bez toga ne mozes znati da li je neko "lazni azilant povratnik" ili nije.
[ Vole Domu @ 27.05.2011. 18:28 ] @
e ebga ondaK :D
ali, ne treba da salju o azilantima, nego o azilantima koji su odustali. Valjda time sto su odustali potvrdjuju da nisu azilanti, a otvara se i mogucnost da su prevaranti...
[ Ivan Dimkovic @ 27.05.2011. 18:36 ] @
Jasno je to skroz - ali cisto sumnjam da ce EU u skorije vreme to da radi. Nisu oni uopste organizovani kako neki zamisljaju - postoji informacioni sistem (SIS) ali u njemu se samo unose oni kojima je zabranjen ulaz u EU, te kriminalci za kojima postoje raspisane poternice.
Sve ostalo je van toga i u nadleznosti individualnih clanica. Koliko je ceo sistem "efikasan" se moglo videti 90-tih i u prosloj deceniji kada je masa ljudi bila prijavljena u 2 zemlje i potrazivala socijalnu pomoc u obe :-) Uopste, uvoditi neke EU-wide baze podataka uopste nije tako lako kako neki mozda zamisljaju. Bilo sta na tom nivou zahteva pristanak clanica, sto znaci da svakoga treba zadovoljiti, svako hoce da ubaci nesto svoje, itd... Bukvalno sve konstruktivne stvari oko zajednickih sistema su usvojene u vreme "stare EU" kada se jos moglo i dogovoriti nesto bez visegodisnjih rasprava :-)
Sve u svemu, od EU se tu ne moze ocekivati bilo sta.
[ Slobodan Miskovic @ 29.05.2011. 20:04 ] @
Upravo se vratih iz Srbije, iz druge ruke (poznanik) krenuli su da zaviruju u novcanik, mesto desavanja - Srpsko - Rumunska granica. Krenuli ljudi na kafu u Temisvar i ovi hi vratili jer nisu imali dovoljno u kesu para.
[ mmix @ 29.05.2011. 20:11 ] @
Zar je Rumunija u sengenu? Sta sad to znaci, ako krenes u CG na more isto moras 2 kile evara da poneses?
[ Slobodan Miskovic @ 29.05.2011. 20:31 ] @
Nema veze sengen sa tim. Ako udjes u Rumuniju na Rumunsko - Madjarskoj granici te nece pitati za pare, uglavnom, 99% slucajeva. Tako da prolazis bez problema ;)
[ mmix @ 29.05.2011. 21:30 ] @
Znaci, onda ti trebaju pare za bilo gde da ides jer zaboga cim si ti izasao iz Srbije mozes odnekud drugo da udjes u EU i trazis azil? Mislim, ono, prvo se malo bucnes na waikiki plazi pa pravac belin po azil?
Debilana.
[ Slobodan Miskovic @ 29.05.2011. 21:33 ] @
Pa kontrolu vrse srb policajci a ove druge je i do sad bas bilo briga jer da su HU policajci vrsili pregled i kontrolu ne bi ni bilo potrebe za uvodjenjem ovih mera. Debilno ali tako je nazalost. :-(
P.S. Rumunija je u EU. :-)
[ mmix @ 29.05.2011. 22:25 ] @
Da ali nije u sengenu.
Tom logikom ti mozes i u Austriju/Madjarsku preko Hrvatske, mozes u Hrvatsku preko CG i/ili BiH. Sta se menja sem kilometraze? Bus je jeftin, ekstra 10e za kartu? Znaci da ne mozes da izadjes nigde iz Srbije bez da te panduri prebrojavaju da ti slucajno ne padne na pamet da odes u EU?
[ HeYoo @ 30.05.2011. 01:51 ] @
@Isak
Citat: A mislis da su NVO nastale kao copori, a ne kao grupa pojedinaca?
Idi na temu o fotografisanju na parkingu, pa vidi sta pojedinac ne moze ili moze da uradi.
Ne znam kako su nastali ali ocigledno je da ni organizacije ni sluzbe koje su placene za to ne rade dovoljno (citaj skoro nista). Naravno da treba da izmedju ostalog i laju jer je problem sistemski i mora se na sistemski nacin resiti. Ok su izvestaji, razna pisanija, sastancenja aii.. :(
Video sam temu. Svaka cast coveku i pravilan pristup kada te nesto zazulja samo nije bas realan scenario da svi krenemo iz hobija da tumaramo ulicama isterujuci pravdu. Zar ne?
[ srdjan_m @ 30.05.2011. 07:47 ] @
Citat: Slobodan Miskovic: Upravo se vratih iz Srbije, iz druge ruke (poznanik) krenuli su da zaviruju u novcanik, mesto desavanja - Srpsko - Rumunska granica. Krenuli ljudi na kafu u Temisvar i ovi hi vratili jer nisu imali dovoljno u kesu para.
Znaš li koji je granični prelaz u pitanju ?
[ Isak666 @ 30.05.2011. 07:53 ] @
Nista.
Onda opet garantna pisma, samo sad ne za EU, nego za nase da imaju.
[ Slobodan Miskovic @ 30.05.2011. 08:18 ] @
Sprska Crnja, tj. na tom granicnom prelazu, ne znam da li se tako i zove.
Btw mnogo su slabije kontrole na grancnim prelazima izmedju dve EU drzave nego izmedju non-Eu i EU drzave nezavisno od toga da li su u sengenu ili ne.
[ a1200 @ 13.06.2011. 16:51 ] @
Citat:
Bilstrom: Za zloupotrebu azila pet godina zabrane ulaska
BEOGRAD - Evropska unija usvojila je direktivu prema kojoj će svakome kome bude odbijen zahtev za azil biti izrečena zabrana ulaska u države šengenskog prostora, izjavio je danas u Beogradu švedski ministar za migracije i politiku azila Tobijas Bilstrom.
http://www.blic.rs/Vesti/Polit...zila-pet-godina-zabrane-ulaska
[ bojan_bozovic @ 13.06.2011. 16:55 ] @
Odličan zakon kojim će se rešiti problem azilanata, a bezvizni režim izmedju Srbije i EU je njime osiguran, praktično.
[ mmix @ 13.06.2011. 17:02 ] @
Fala onoj stvari. Mozda neko treba da kaze Dacicu i Djelicu da prestanu da maltretiraju sopstvene gradjane na granicnim prelazima.
[ bttp @ 13.06.2011. 18:07 ] @
Da citiram samog sebe s početka diskusije
Citat: bttp: Nema od toga ništa, pretnje praznim pištoljem.
Naravno pod ovim sam podrazumevao pretnje ponovnim uvođenjem viza zbog "lažnih azilanata".
[ Ivan Dimkovic @ 13.06.2011. 18:22 ] @
Citat:
On je, posle razgovora s ministrom unutrašnjih poslova Srbije Ivicom Dačićem, naglasio da je izuzetno važno da sa tom odlukom budu upoznati i državljani Srbije koji pokušavaju da zloupotrebe pravo na azil u Švedskoj.
Bice objavljeno u sluzbenom glasniku :-) Mislim kako bi uopste to funkcionisalo, masa tih fake-azilanata su nepismeni, sto znaci da bi na prelazu granice svakom moralo da se saopstava upozorenje.
U principu, cim EU krene da lupa pecate sa zabranom, ima da se rascuje to samo tako medju komunom "laznih azilanata".
Pitanje je samo da li je zaustavljena korupcija sa izdavanjem laznih pasosa - posto, ako nije, to bi i dalje dalo mogucnosti laznom azilantu da se vrati i izvadi pasos na drugo ime. Na svu srecu, cak i ako nije reseno, cena visestrukog mita za pasos je verovatno skuplja od vrednosti laznog azila.
[ Odin D. @ 13.06.2011. 18:49 ] @
Kod nas je sve na "Moz' biti - al' ne mora da znaci", pa tako i to sa prihodima od azilovanja i troskovima pasosenja.
Ne mislim da ce zabrana od 5 god. nesto rjesiti, posto manje-vise svi oni koji dolaze sa nekim tim "pasosima" to rade na taj nacin zato sto vec od ranije imaju kojekakvih zabrana.
A ovi drugi sto idu trbuhom za kruhom - njima ta zabrana ionako nista ne znaci, posto kao turisti iovako-ionako ne bi tamo nikad otisli, a Srbija ce u EU za ca. 2,5 decenije, tako da im ni ta petogodisnja zabrana sa toga stanovista nece ugroziti neke druge aranzmane koji bi dolazili u obzir da im otadzbina u dogledno vreme ulazi u EU.
[ anon115774 @ 13.06.2011. 20:18 ] @
A sta se desava sa onima koji par dana pre donosenja odluke odustanu od zahteva za azil? Oni nisu odbijeni...
[ Ivan Dimkovic @ 13.06.2011. 20:54 ] @
Pa to je valjda bio i glavni problem - to ce biti zanimljivo :-)
[ anon115774 @ 14.06.2011. 14:45 ] @
Danas sam u novinama procitao malo drugaciju vest.
Parafraziram: "Svakome ko bude odbijen za azil u SVEDSKOJ bice onemogucen ulazak u zemlje sengenskog sporazuma u narednih pet godina".
Znaci, ako bude odbijen u bilo kojoj drugoj drzavi nista se nece desiti?
[ ChanMaster @ 14.06.2011. 16:53 ] @
Citat: Informer: A sta se desava sa onima koji par dana pre donosenja odluke odustanu od zahteva za azil? Oni nisu odbijeni...
Nikada ti ne kazu kada ce ti biti spremljen odgovor na tvoj zahtev za azil. S druge strane postoji uvek mogucnost zalbe na odluku i onda zna da se raaaazvuce....
[ anon115774 @ 15.06.2011. 08:12 ] @
Ok, znaci sa jedne strane imamo domace i strane medije koji su objavili da lazni azilanti po oprobanoj metodi odustaju par dana pre donosenja odluke a sa druge strane imamo tebe koji tvrdis da nikad ne kazu kada ce biti doneta odluka. Jel bi mogao sad neko da pojasni celu pricu?
[Ovu poruku je menjao Informer dana 15.06.2011. u 11:03 GMT+1]
[ a1200 @ 15.06.2011. 15:58 ] @
Ako se EU odlucila na ovaj korak, onda ce sigrno i te koji "odustanu", da zavede u evidenciju... pa nisu oni blesavi :)
Ocigledno da postoji volja da se stane na kraj takvom "turizmu".
[ ChanMaster @ 15.06.2011. 19:30 ] @
Citat: Informer: Ok, znaci sa jedne strane imamo domace i strane medije koji su objavili da lazni azilanti po oprobanoj metodi odustaju par dana pre donosenja odluke a sa druge strane imamo tebe koji tvrdis da nikad ne kazu kada ce biti doneta odluka. Jel bi mogao sad neko da pojasni celu pricu?
[Ovu poruku je menjao Informer dana 15.06.2011. u 11:03 GMT+1]
Tu su dve stvari koje nemaju veze s vezom, ja sam samo naveo da niko nezna kad ce dobiti odgovor na trazeni azil bio on "lazni" (kako su mediji glupavo nazvali, posto ne postoji lazni azilant - objasnicu kasnije zasto tako mislim) ili "kobajagi" ...
Oprobana metoda trazenja Azila ne postoji i odustajanje par dana pre odluke je najveca glupost koju neki "Azilant" moze napraviti. Sasvim je OK da ta zemlja nakon toga ne zeli da ta osoba ikad vise kroci u njihovu zemlju...
"Lazni Azilant" ne postoji i to ime su izmislili nasi mediji ne bi li ublazili odlaske ljudi koji su nezadovoljni vlastima iliti kvalitetom zivota u Srbiji (tu ubrajam PODJEDNAKO i Rome i Albance i Bosnjake, i Srbe i ostale nacionalnosti)
Zbog neupcenosti osoba koje neznaju da neka zemlja ne daje Ekonomski Azil vec samo Politicki dolazi do nesuglasica i uopste zabune... Zato te isti osobe buvaju vracani nakon nekoliko dana ili nedelja... I mozda te osobe znaju da ce odbijenicu dobiti tog i tog dana!
Dok kod trazenja politickog Azila nikad neznas kad ces dobiti odgovor i na svaki odgovor (negativan) dva puta mozes uloziti Zalbu (pisanu cak maternjim jezikom) i to se moze sa zalbama razvuci i po nekoliko godina!
"Treca istanca" (nakon drugog negativnog odgovora) je poslednji pokusaj da objasnis svoje probleme koje moras dokumentovati (ako stvarno imas razloga za azil) i ako nakon toga dobijes odbijenicu, mozes pakovati stvari ili ce te njihova policija spakovati...
AKo imas jos neka pitanja rado cu ti ogovoriti...
[ ChanMaster @ 20.06.2011. 20:47 ] @
Eto i odgovora kolko je sve to efikasno!
Burazer je trebao doci na nedelju dana i nije imao dovoljno para na granici pa ga skinuli sa autobusa kao potencijalno "opasnog" ...
Fuj!!!
Pozdrav...
[ triac @ 20.06.2011. 21:06 ] @
Citat: ChanMaster:
Burazer je trebao doci na nedelju dana i nije imao dovoljno para na granici ...
A koliko je to dovoljno para?
[ ChanMaster @ 23.06.2011. 09:48 ] @
Citat: triac: A koliko je to dovoljno para?
Po cajkanu 50 Evra po danu, 10 dana 500 Evrica!
[ Devanagari @ 23.06.2011. 12:19 ] @
Koji jad i beda od raspale tzv. države. Eto kako su oni ”rešili” problem azilanata. Neverovatno.
To očigledno ide tako kada se putuje po zemlji, keva je pre neki dan išla za Beč na par dana sa bukvalno 10 evra u džepu (u papirnom novcu).
Ne, koji su to nesposobni bednici pa to je strašno. Ovo definitivno nije nikakva država, ni u principijelnom ni u praktičnom smislu, ovo je feudalni privatni posed.
[ triac @ 23.06.2011. 12:23 ] @
Citat: ChanMaster: Po cajkanu 50 Evra po danu, 10 dana 500 Evrica!
Bogami nije malo...mozda se covek istrosi pa nema
Citat: Devanagari: Koji jad i beda od raspale tzv. države.
Ufff, al me povuce za jezik, jedino sto je mozak presekao da ono sto sam sada izgovorio ne prenesem na forum.
Mi nismo drzava mi smo septicka jama koja misli da je kisna oaza i kao takvi stremimo da budem glavno komandujuci u Briselu.
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|