[ despotbg @ 19.05.2011. 17:14 ] @
Prosle godine negde u maju sam sklopio ugovor sa investitorom koji je trebao da pocne da radi nadgradnju negde u junu 2010. Dao sam mu nesto vise od pola novca (to sam uradio zbog dobrog iskustva od pre). Medjutim vec godinu dana on odlaze pocetak radova. Uredno se javlja na telefon i dolazi da se vidimo kada to pozelim. Jedino je menjao uvek razlog nepocinjanja od administracije do loseg vremena preko para... Jel neko imao neko iskustvo ovakvo? Sta mi je ciniti dal da idem na sud? Jel postoji neki period zastarevanja? Mogu li jos cekati?
[ JankoNIS @ 19.05.2011. 18:17 ] @
Uzmi mu pare natrag dok se jos javlja na telefon.
[ mmmilan @ 19.05.2011. 18:46 ] @
Iscupaj svoje pare ako mozes ikako.
Da, prevaren si.
[ Marko Medojević @ 19.05.2011. 19:01 ] @
E kakav je sve šljam iz raznih vukojebina prodao njive i došao u Beograd da se bavi investicijama.
Nadam se da ćeš ti izvući pare, a da će lopov završiti u zatvoru gde mu je i mesto.
Da se ja nešto pitam takvima bi obe ruke do ramena po šerijatskom zakonu, demokratija za ljude a ne za stoku.
[ ventura @ 19.05.2011. 19:09 ] @
@despotbg:
Ti si malo pogrešno razumeo situaciju... Onaj kome si dao pare, bez da si video ijednu ciglu - nije investitor. To se zove izvođač radova.

Što se tiče para, njih nećeš više videti (a najverovatnije ni stan), ali to ti sigurno ne predstavlja problem... Da ti taj novac nešto znači, ne bi ga davao tek tako olako...
[ mrkii @ 19.05.2011. 19:24 ] @
Citat:
ventura: @despotbg:
Ti si malo pogrešno razumeo situaciju... Onaj kome si dao pare, bez da si video ijednu ciglu - nije investitor. To se zove izvođač radova.

Što se tiče para, njih nećeš više videti (a najverovatnije ni stan), ali to ti sigurno ne predstavlja problem... Da ti taj novac nešto znači, ne bi ga davao tek tako olako...

Koji si te TekKre
[ ventura @ 19.05.2011. 19:26 ] @
Tapšanja po ramenu i utehe mu sigurno ne fali... Ali treba neko da kaže kako stvari realno stoje..
[ mrkii @ 19.05.2011. 19:30 ] @
I ja sam dao pare unapred jer sam samo tako mogao da uzmem nesto, da ne objasnjavam sada ovde.
Srecom, odlicno sam prosao.
Ne pricaj gluposti bez veze kada ocigledno nemas pojma sta sve zivot moze da nosi.
[ ventura @ 19.05.2011. 19:41 ] @
Pazi ovako... Evo jedan savet za sve vas mnogo glupave kockare, koji se kockate sa životima svojih porodica.

PARE SE NE DAJU UNAPRED BEZ ČVRSTIH GARANCIJA.

Šta je čvrsta garancija?

Bankarska garancija (letter of credit), escrow depozit, hipoteka nad nekom drugom nekretninom itd...

Šta nije nikakva garancija?

Menica, reputacija, obećanje, preporuka...

Međutim šta raditi kad većinu indijanaca od investitora (tj. izvođača radova) nema pas zašta da ujede, kako se osigurati?

Obojica odete kod respektabilnog advokata i napravite ugovor. U ugovoru se navede npr.
Cena stana 50.000 evra
10.000 evra po završetku toga i toga
10.000 evra po završetku toga i toga
...
10.000 evra pred useljenje
5.000 evra nakon isteka garantnog roka

Nakon što kompletirate ugovor, kupac tresne pare na sto. MEĐUTIM. Pare ne uzima investitor/izvođač već ADVOKAT, i stavlja ih pod ključ.
Ono što je krucijalno u celoj priči, izvođač se uverio da je kupac ozbiljan i da je tresnuo pare. U šta se takođe uverio je da je kupac pametan i da neće tek tako lako da ostane bez para. Dakle jedini način da izvođač dođe do para je da obavlja radove u planiranoj dinamici. Ako nema radova - nema ni para...

Ovakva advokatska usluga košta reda veličine 500-1000 evra, ali zato sigurnost koja se dobija je nemerljiva.

Šta ako izvođač neće da pristane na ovakav deal? U tom slučaju ne da ne bi hteo da mu dam pare, nego bi pobegao od njega glavom bez obzira...

[ mrkii @ 19.05.2011. 19:49 ] @
Citat:
Šta ako izvođač neće da pristane na ovakav deal? U tom slučaju ne da ne bi hteo da mu dam pare, nego bi pobegao od njega glavom bez obzira...

Na ovo nece niko da pristane, bio prevarant ili ne.
Kazem ti ja da nemas pojma u kakvoj zemlji zivis, ako uopste i zivis ovde.
[ ventura @ 19.05.2011. 19:51 ] @
Citat:
mrkii: Na ovo nece niko da pristane, bio prevarant ili ne.

Pa recimo da iz ličnog iskustva znam da na ovu pristaju kako mali investitori, tako i ogromne građevinske kompanije (čitaj: PSP-Farman, GTC/Alpina).

Jedini koji neće da pristane na ovakvo nešto je muljator koji planira da prevari kupce stanova.
[ Odin D. @ 19.05.2011. 19:56 ] @
Citat:
ventura
Međutim šta raditi kad većinu indijanaca od investitora (tj. izvođača radova) nema pas zašta da ujede, kako se osigurati?

Obojica odete kod respektabilnog advokata i napravite ugovor. U ugovoru se navede npr....

Mozete vi u ugovoru navoditi sta god hocete, ali kad njega nema pas zasta da ujede, cime ce on onda prvo izvoditi radove?!

Prvi uslov kojim se treba rukovoditi je: ne poslovati sa ljudima koje nema pas zasta da ujede.
Jer da taj zna nesto o poslu kojim se bavi - ne bi bio u takvom polozaju.
[ Ivan Dimkovic @ 19.05.2011. 19:57 ] @
Citat:
mrkii

Ako neko ustupi nekom novac bez cvrste garancije, taj neko je usao u potencijalno izuzetno rizican posao.

Sansa da se taj posao ne zavrsi na zadovoljstvo ulagaca nije mala.

Sve sto se tu moze reci je da pokusa da trazi svoj novac nazad, i u slucaju da ga ne dobije u kratkom roku da ide na sud. Sanse da povrati kompletan novac su male ako je "investitor" isti vec "investirao" - ali bar moze da kaze da je sve pokusao.

Nema tu neke preterane filozofije - ljudi ulaze u tu pricu posto su takvi stanovi jeftiniji nego "gotovi", i ocigledno mnogima je ta razlika u ceni dovoljan razlog da ignorisu enormno povecan rizik za gubitak novca.

Traziti pare nazad, eventualno tuziti - taj stanove graditi nece koliko god kafa popio kod klijenata.
[ ventura @ 19.05.2011. 19:57 ] @
Citat:
Odin D.: Mozete vi u ugovoru navoditi sta god hocete, ali kad njega nema pas zasta da ujede, cime ce on onda prvo izvoditi radove?!

E to je već njegov problem... I lepo je da obojica znamo unapred da od moje love neće graditi... To može da dobije samo NAKON izgradnje.

[ Odin D. @ 19.05.2011. 20:01 ] @
^ Pa i tvoj je problem taj sto si zabetonirao svoj novac na neko vreme ugovorom od koga znas da nema nista.
Takav "investitor" moze nekako dogurati i do neke faze, pa poceti zavlaciti, pa se stvari dodatno komplikuju itd...

Najbolje je uopste ne imati posla sa takvima.
[ ventura @ 19.05.2011. 20:08 ] @
Jeste, zabetonirao sam novac na neko vreme, ali ga barem nisam izgubio... Šta god da sam dao ostaje nešto, makar i goli zidovi bez krova...

Druga jako bitna stvar je da li investitor/preduzimač gradi sa svojim ili tuđim novcem... Gledaj to ovako... Tebi da neko da recimo 500.000 evra unapred da napraviš neku manju zgradu... Pa što ne bi odmah od tih para sebi kupio lep auto i malo se proveo.. Ionako će ti ostati profita 200.000evra od toga... Pa posle uzmeš još malo, ionako gradiš sa tuđim parama... Pa računaš nema veze što si spiičkao pare, uštedećeš negde, nadogradićeš još kvadrata pa prodati... I tako projekat ode u q... Izvođača generalno zabole patka, ionako nije njegova lova, a to što ga zovu nervozni kupci rešiće lako zamenom kartice u telefonu...

Sa druge strane, lova je kod advokata i ti gradiš sa svojim parama... Ne treba da imaš 500 hiljada, ali jedno 50-100 hiljada svoje love treba da imaš... Hmm.. sada ti rizikuješ svoju lovu, a lovu od kupaca dobijaš tek nakon što napraviš nešto... E u tom slučaju ti se ne isplati zajebavati, i bolje je da radiš stvari kako treba inače ostade bez svoje love...
[ kaćunčica @ 19.05.2011. 21:05 ] @
Predlažem da tražiš pare natrag i prihvatiš i nešto drugo u zamenu za deo para, tipa automobil ili nešto slično. Ako je to nemoguće, kao dobar argumet pomeneš da možeš da prodaš dug nekim žešćim momcima, pa neka se dogovara s njima (i u nekoj krajnjoj varijanti to i uradiš).

Legalno ništa ne možeš, pričam iz iskustva, jer pravosuđe ti da mrtvo slovo na papiru, pri čemu te to slovo košta par hiljada eura(platiš taksu na tužbu, izlazak advokata na svako ročište, na kraju i taksu na presudu, a onda podneseš zahtev za izvršenje presude, pa opet platiš taksu, da bi oni u nizu koraka utvrdili da nema odakle da se naplati suma koja ti pripada, kao ni svi ti slilni troškovi, koji idu na teret optuženog, ali ih prvo ti platiš, pa onda potražuješ od njega).
[ dejanet @ 19.05.2011. 21:08 ] @
Postoji i situacija kada ljudi daju svoju zemlju sa objektom u kome su ziveli za gradjevnisnko zemljiste za odgovarajucu kvadraturu u buducoj zgradi.
Tu vec teze moze da se kontrolise posao, kako je Ventura napisao..
[ Ivan Dimkovic @ 19.05.2011. 21:08 ] @
@Ventura,

Sve je to jasno - ali ljudi idu na te "rizik" varijante zato sto su jeftinije ili se prihvataju nekakve fleksibilne "kombinacije". Postoji dobar razlog zasto su jeftinije, a to je taj povecani rizik da ces biti izradjen. Mnogima je to ocigledno OK rizik.

Kapiram da se neki veci % tih poslova okonca pozitivno za ulagaca pa je zato to i dalje popularna opcija. Ako stvar ne ide, onda su mogucnosti ogranicene ako "biznismen" ne saradjuje...
[ deki77 @ 19.05.2011. 21:21 ] @
mislim da si gadno pogresio.Jer dati novac za ne izgradjen objekat je cista glupost.
Naravno da bi svi mi zeleli nekretninu za nesto malo manje love na nekoj XXL lokaciji.Ali tu je osnovni problem, sto se taj novac daje u napred bez i jedne ozidane cigle,bilo kakvih dokaza ili garancija.Ugovor je verovatno pisao taj prevarant pa sigurno zna sve rupe.Ugovori se u ovoj drzavi obaraju samo tako..pa se ovo zove kocka.A ne ulaganje u nekretninu.Koristi tvoj novac u svrhu zelenasenja pa sad masti brkove od kamate.A tebi prica price o losem vremenu za pocetak.a mozda je i mena pa se nevalja..
[ jnk @ 19.05.2011. 21:31 ] @
Meni nije jasno kako ti investitori mogu da budu toliko pohlepni. Po nekim pričama ako zidaš zgrade kod nas se na 1 dinar zaradi duplo pa mi stvarno nije jasno kako je gomila njih propalo u prethodne 2 godine. Mislim jasno je meni, zaleteli se ljudi pa krenuli 5 zgrada odjednom jer hoće milione evra za godinu dana a stanovi se ne mogu prodati kolko su oni zamislili pa je sve redom popucalo. Ali da li je moguće da su svi do jednog toliko pohlepni. Mislim zar nije najbolje izgradiš jednu zgradu pa rasprodaš stanove pa kreneš drugu a ne 5 odjednom i na kraju ne uradiš ništa i gomila ljudi koji su prodali dedovinu hoće da te ubije.
[ bufalo bil @ 19.05.2011. 22:34 ] @
Odmah idi kod njega i trazi svoje pare nazad! Znaj ovo - takvi ljudi su SVASTA u stanju da izmisle! Ne veruj mu nista nista nista! Ma koliko da je fin! To su tvoje pare, alo! Pruzi mu jos SAMO 1 sansu! Ako te opet pocne zavlaciti, nema ti druge nego da prodas svoja potrazivanja "momcima" i time pokusas da spases bar deo novca... Tuzba je najgore resenje. Nemoj da verujes ovoj kvazidrzavi, nju su pravili kriminalci...
[ Ivan Dimkovic @ 19.05.2011. 23:27 ] @
Citat:
bufalo bil
nema ti druge nego da prodas svoja potrazivanja "momcima" i

A kako to sljaka? Mislim, sta "momke" sprecava da odu, pokupe pare - a potrazivacu, ako zatrazi svojih "pola kinte" nalupaju samare i objasne da ce sledeci put biti prisiljeni da ga posalju u invalidsku?
[ NoneVi @ 19.05.2011. 23:29 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: A kako to sljaka? Mislim, sta "momke" sprecava da odu, pokupe pare - a potrazivacu, ako zatrazi svojih "pola kinte" nalupaju samare i objasne da ce sledeci put biti prisiljeni da ga posalju u invalidsku?

Reputacija? Ako se već time bave...... :-)
[ Count Zero @ 19.05.2011. 23:31 ] @
Na zakonski način će tek da se "zabavi".
Momci, nego šta, nema druge.
Da neće možda da ga tuži.. aha, 'oće to, nema ništa od toga. I za skroz jasne slučajeve (sa svim dokazima i šta-znam) osediš dok nešto uradiš, nekmoli za ovako nešto.

Nego, pitanje je ima li taj uopšte pare, odnosno nešto vredno što se može unovčiti. Moguće da je bio u nekim dugovima, pa su drugi the momci stigli pre i naplatili, te sad nema stvarno ništa. E, onda je situacija što bi se reklo kokuz.
[ Ivan Dimkovic @ 19.05.2011. 23:36 ] @
Citat:
NoneVi
Reputacija? Ako se već time bave...... :-)

A ako su sklopili "non disclosure" sa potrazivacem u vezi sa komentarisanjem kvaliteta njihovih usluga... oni hoce da imaju nezgodne klauzule u non-disclosure ugovoru, vezane za licne organe, zdravlje porodice i sl...

Ne bih da dodatno stajem na muku ocigledno prevarenom coveku postavljacu teme, ali savet da se obrati mafijasima moze samo da rezultuje da ostane prevaren, i bez jos po cega na kraju.

Citat:
Count Zero
Na zakonski način će tek da se "zabavi".
Momci, nego šta, nema druge.

Pa ako ne moze da pokupi pare sam, niti uz pomoc zakona i osim ako licno ne poznaje nekog od "batica" ono iz detinjstva, ili usluge i sl... bolje da odustane pre nego sto se uvuce u jos deblje nj3sra.
[ Count Zero @ 19.05.2011. 23:42 ] @
^To stoji. S obzirom na pristup (procenu) u ovom slučaju, treba triput razmisliti kome poveriti "zadačić".
Pare su to, kako reče - > pola para za stan.. Uf, ne odustaje se od toga tek tako..

Nego, @postavljač, ima li taj kakvu građevinu od pre, neki stan, garsonjeru, bilo šta, što bi mogao da tražiš, kad ga eventualno malo pritegneš?
[ ventura @ 20.05.2011. 05:44 ] @
Citat:
bufalo bil:
nema ti druge nego da prodas svoja potrazivanja "momcima" i time pokusas da spases bar deo novca...

I šta će da ima od toga?

U startu da se odrekne 70% svoje love (ti 'momci' ne rade za tebe nego za sebe), i to pod uslovom da dug ima od čega da se naplati...
Druga stvar, ako ti nemaš baš ništa u rukama već si samo dao pare na ruke uz neko obećanje, sa tim ni oni neće da se zaajebavaju... Mislim, ako već treba da mu otimaju 50.000 evra iz vedra neba, koj ćeš im k onda ti, i zašto bi tebi davali 30%?

Zaključak: Smanjite gledanje filmova, a pre ovakvih suludih akcija malo literature u ruke, neće da škodi..
[ Devanagari @ 20.05.2011. 09:30 ] @
Citat:
bufalo bil: Ako te opet pocne zavlaciti, nema ti druge nego da prodas svoja potrazivanja "momcima" i time pokusas da spases bar deo novca...

Ja sve nešto kapiram, kao totalni laik za to pitanje, da je mnogo bolje imati 70% nego ništa, to sam pročitao da je Bob Rock rekao jednom prilikom. Isto tako kapiram da čovek koji je već jednom ušao u rizik da nekome da 50, 100 hiljada evra bez ikakvih garancija, da će još lakše da se uhvati za slamku da mu neko vrati 70% tog novca, ne ulazeći koliko je realno da taj novac ili njegov deo zaista stigne do njega. Pošto je alternativa da sasvim sigurno onih 100% neće stići do njega. A psihologiju i rezon tog čoveka smo već videli na delu.

Sad, ne znam, kažem pričam kao laik ono što sam čuo da su neki ljudi glasno pričali po autobusu, ali deluje mi da je zemlja jako mala (a jako siromašna) te da se kod tih “momaka” ne ide baš preko žutih stranica, “dobar dan, ja vas vidim prvi put u životu, treba mi usluga”… Neko je spomenuo reputaciju. Razmislite pre nego što uzmete da se smejete… Otkud znaš, možda je to nečiji rođak, brat, kumov zet,… i tako dalje.

Ali sve je to nebitno, jer nije reč o tome šta će tip da dobije nazad (pošto i kreće od toga da neće dobiti ništa!) već da pošto pravni sistem naplate potraživanja ne funkcioniše i pošto “investitor” računa upravo na taj sistem, bitno je da li će se sistem regulisati na ovaj ili onaj način da neki sledeći Donald Tramp ipak porazmisli šta će da mu ostane od tuđeg novca s kojim misli da se za*ebava. I po koju cenu.
[ Pirossi @ 20.05.2011. 09:39 ] @
nisi shvatio.
uterivači će mu uzeti 70% za uslugu a vratiti mu 30%.
[ jnk @ 20.05.2011. 10:13 ] @
I samo ti još robija za iznudu fali da budeš kompletan.
[ Devanagari @ 20.05.2011. 10:37 ] @
Citat:
Pirossi: nisi shvatio.

Ili možda ti nisi shvato mene ;)
[ jnk @ 20.05.2011. 10:41 ] @
Pa napisao si bolje 70% nego ništa.
[ Pali zari @ 20.05.2011. 11:15 ] @
Meni samo jedno nije jasno, zar posle svih afera i raznih malverzacija tokom ovih 10 godina u sferi gradjevine, ima nekog ko daje kes unapred. Pa novine su brujale evo vec par godina o prevarama u vezi kupovine nekretnina.Ovo ce ti mozda zvucati ruzno sto cu reci ali covek te je odradio kao malog majmuna.Sve sto mozes da uradis je da odes kod advokata i da vidis kakve legalne sanse imas da povratis novac.Ako imas poptisan neki ugovor mozda ces imati neke sanse, ali cisto sumnjam.
[ milivoje t @ 20.05.2011. 11:39 ] @
Kako ima li nekog ko daje unapred ? Ima koliko oces. Pa velika vecina nagrebe te pare, koje budu minimalne, minumum minumama, za kupovinu nekretnine. Sta mislis zasto je struktura stanova u novogradnji, garsonjera, grasonjera, jednosoban, pa garsonjera, srozavanje minimalne kvadrature ispod minimuma. Zasto sto takvi stanovi najbolje idu. Zato sto za takve stanove najveci br ljudi jedino ima kesa. Srecom ili nesrecom nisam bio u prilici da kupujem stan, ali gledam oko mene kako se ljudi kockaju. Ne zato sto vole kocku, pa ulazu u neizgradjeno, vec slabo da imaju alternativu sa malom svotom novca s kojom raspolazu.
Lako je reci, koji q daju pare u napred. Zasto ne kupe kucu u nekom selu, ako nemaju za stan.
Tesko je reci, da su ti njihovi dilovi sa prodavcem legalni i uglavnom pokriveni papirima, pa bi u slucaju da budu osteceni drzava trebala da im pruzi pravnu zastitu.
Ali od drzave nema nista, cak ni vazelin ne daju da manje boli. Zasto ne regulisu tu oblast, zaustave pljacku, vec pustaju silovanje iza pandurske stanice.
[ Black_eyed @ 20.05.2011. 12:29 ] @
Citat:

Bogami ja sam cuo za slucaj kada su "momci" posle naplacenog duga odlucila da provizija za posao skoci na 100%, tako da je kllijent dobio...cvrc.

[ konislav @ 20.05.2011. 12:49 ] @
Citat:
Pali zari: Meni samo jedno nije jasno, zar posle svih afera i raznih malverzacija tokom ovih 10 godina u sferi gradjevine, ima nekog ko daje kes unapred. Pa novine su brujale evo vec par godina o prevarama u vezi kupovine nekretnina.Ovo ce ti mozda zvucati ruzno sto cu reci ali covek te je odradio kao malog majmuna.Sve sto mozes da uradis je da odes kod advokata i da vidis kakve legalne sanse imas da povratis novac.Ako imas poptisan neki ugovor mozda ces imati neke sanse, ali cisto sumnjam.

Ja vec duze vremena pricam da nas narod ima mazohistickih sklonosti, ali mi svi prigovaraju da sam anti-narodan element. Kako da ne da pare unapred kad je nasem coveku prva pomisla da je on z*ajebo onog drugog i kako ce sigurno sve da izadje po njegovom. Ali prc, to dosta cesto ne bude tako. Ja nemogu shvatiti glupocu koja je opste prisutna kod nas da se za kupovinu pegle ili usisivaca traze garancije, fiskalni racuni, preporuke korisnika, strucna misljenja i slicno, za nesto sto kosta red velicine 50-100 eura, a istovremeno za kupovinu stana sto je red velicine 50000 i vise ne potrazi nikakva cvrsta garancija, nikakav dokument ili slicno. Ja se potpuno slazem sa komentarom koji je napisao Ventura, covek je napisao od reci do reci kako se taj posao radi ili kako se treba odraditi.
Ja sam radio kao izvodjac radova za odredjene strane investitora i procedura je tacno onakva kakvu je opisao Ventura.
Ja sam izvodio radove svojim parama, pare od investitora sam dobijao u vidu bankarske garancije. Posao je bio podeljen po etapama i po pozicijama, nadzor je vrsila treca firma koju smo zajednicki odabrali (kao neutralnu i nepristrasnu). Ja finansiram posao, radnike, materijal, alat, po zavrsetku odredjene etape vrsdi se nadzor, potpisuje se zapisnik i ja idem u banku da realizujem naplatu. Samo jos da pojasnim jos jedan momenat. Ugovor o gradnji koji sam imao bio je na 86 strana, svakakve moguce i nemoguce opcije bile su predvidjene. Danas gledam da ugovor o gradnji ili kupoprodazan ugovor bude na dve strane. Svede se na " ako ti meni platis posteno ja cu tebi da pokusam da posteno izgradim nesto, a ako u svojim namerama ne uspem mozes me tuziti"

Da se obratim i postavljacu teme.
- Da li si pare dao u kesu ili preko racuna?
- Da li si uplatio fizickom ili pravnom licu?
- Da li lice kojem si uplatio pare ima jos objekata?
- Da li lice ima svoje pokretnosti ili nekakve nepokretnosti?
- Ako je pravno lice, da li je u stecaju?
- Da li si pare uplatio kao fizicko ili pravnom lice?

Rok za utuzenje izmedju pravnih lica zastareva za tri godine, izmedju fizickih lica pet godina, za koliko nastupa i apsolutna zastarelost potrazivanja. To je ako ides na klasicnu tuzbu za naplatu potrazivanja po osnovu ugovora (ako ga imas).
Ako ides sa krivicnom prijavom za prevaru imas malo duzi rok za podnosenje krivicne prijave, samo u tom slucaju moras cekati pravosilnost krivicne presude, pa ako presuda bude pozitivna i dokaze se prevara onda mozes podneti tuzbu za naplatu stete (sto je u tvom slucaju novac koji si dao uvecan za troskove tuzenja i kamatu).

[ despotbg @ 20.05.2011. 13:03 ] @
Ok da pojasnim. Nisam dao sav novac nego pola. I to sam uradio zbog toga sto sam vec jedan stan kupio na isti nacin po dobroj ceni i napravio super posao sa istim investitorom. Mislim da sam taj stan dobio za 10000e manje. NO.

-Pare sam dao preko racuna, ugovor overio u sudu
-Uplatio sam fizickom licu jer je fizicko lice investitor
-Ima jedan plac na kome jos nije pocelo nista da se gradi i ima dva stana iznad mog postojeceg gde sam vec od njega kupio i gde treba da napravi povrsinu oko 180m2 al to kad dobije dozvole jer je potkrovlje. I mislim da poseduje stan gde zivi al nisam siguran
- /
-Pare sam uplatio kao fizicko lice
[ Java Beograd @ 20.05.2011. 13:14 ] @
Investitor je onaj koji investira, koji daje pare. To si ovde ti. Lik kome si dao pare je izvođač radova.
[ konislav @ 20.05.2011. 13:38 ] @
Podji u Katastar i proveri kojom imovinom raspolaze doticno lice, procitaj jos jednom ugovor i vidi tamo dali je i sta je precizirano oko rokova izgradnje. Pronadji advokata (dobroga) i podnesi tuzbu sa predlogom vremene mere zabrane prodaje nepokretnosti. Kad dobijes Resenje za vremenu meru, to ce se upisati u katastar i od tog momenta ne moze se vrsiti prodaja te imovine. Onda ulazis u parnicu i pocinjes dokazni postupak da si nesto platio, a isto nisi dobio. Kad to dokazes (ako dokazes) naplatices od utuzenog ili na nacin sto ce ti on platiti dug ili ce predmetna imovina na prodaju pa ces od tih para da namiris svoje potrazivanje.
[ despotbg @ 20.05.2011. 14:04 ] @
Hvala!!! Ovakav odgovor sam trazio. Ako neko ima predlog nekog dobrog advokata bilo bi lepo da mi javi na PP
[ ventura @ 20.05.2011. 14:54 ] @
Citat:
despotbg: Hvala!!! Ovakav odgovor sam trazio. Ako neko ima predlog nekog dobrog advokata bilo bi lepo da mi javi na PP

Dobar advokat je pojam koji ne znači baš mnogo...

Najbolji urolog će operaciu na mozgu uraditi lošije nego najlošiji neurohirurg. Tako i sa advokatima... Nema logike da ideš kod najboljeg advokata za krivično pravo ako se sudiš sa nekim oko neispunjenog ugovora...
[ Devanagari @ 20.05.2011. 15:36 ] @
Pa dobro bre, pa valjda se to podrazumeva kada pitaš za “dobrog” advokata. Pre si mu sve lepo rekao, nemoj sad da pametuješ previše da ne pokvariš :)

Citat:
jnk: Pa napisao si bolje 70% nego ništa.

Jesi li video još bilo šta u mom odgovoru osim te cifre? Jer ako je to sve što si video onda zaboravi. :)
[ ventura @ 20.05.2011. 16:06 ] @
Citat:
Devanagari: Pa dobro bre, pa valjda se to podrazumeva kada pitaš za “dobrog” advokata. Pre si mu sve lepo rekao, nemoj sad da pametuješ previše da ne pokvariš :)

Obično se podrazumeva da ne daješ pare za nešto što ne vidiš, a bez da se osiguraš... Pa opet vidiš šta je uradio... Nekim ljudima je potrebno baš sve nacrtati...
[ konislav @ 20.05.2011. 16:28 ] @
Citat:
ventura: Obično se podrazumeva da ne daješ pare za nešto što ne vidiš, a bez da se osiguraš... Pa opet vidiš šta je uradio... Nekim ljudima je potrebno baš sve nacrtati...

Ajde ti sad meni objasni jednu stvar. Ti si u "gambling industry", uzmimo kladjenje na primer. Covek je jednom igrao (ulozio) na ovog izvodjaca i zaradio, onda se rasirila guza, a zatvorile oci i pomutila razum. Sta sad biva? Favorit pada, odose pare. Ode i tvoja prosla zarada i plus jos iz steka. Sad covek mora da se vadi. To se meni cesto desava. Imao sam u toku marta i aprila los period i jedva sam se izvadio, tek sad pocinjem da zaradjujem. Desise to u poslu.
[ Ivan Dimkovic @ 20.05.2011. 16:34 ] @
To nije sporno.

Problem je sto ljudi misle da "kupuju stan" - a oni u stvari ulazu u posao izgradnje stana.

To nisu iste stvari, zato je naravno i jeftinije - jer se ne prodaje stan, vec "stan u buducnosti" ako sve prodje.

Jedina stvar koja se ovde moze uraditi je to sto si savetovao - eventualno uspeti da blokiras imovinu izvodjaca. Za to je potrebno angazovati advokata koji se bavi ugovornim pravom, pa to juriti tako... ako izvodjac uopste ima neku imovinu na svoje ime.
[ Odin D. @ 20.05.2011. 17:13 ] @
Ono sto njemu treba nije advokat koji dobro sastavlja tuzbe, nego neko ko ima veze u institucijama nadleznim za ovaj problem.
Dzaba njemu "dobar" advokat, kad mu prvo rociste bude zakazano za pola godine, pa se tuzeni ne pojavi uz opravdanje: "Taman sam krenuo u sud, ali sam morao da zastanem da pomognem ubogoj starici da predje cestu....", pa onda sudija pogleda u rokovnik, pa vidi da mu je sledeci slobodan termin za 4 mjeseca, pa se tuzeni opet ne pojavi: "Morao sam da odnesem tetki lek..."i to tako dok vrednost izgubljenog vremena i zivace ne premasi vrednost spornih para, pa ti je onda svejedno....

Bolje mu je da trazi veze u sudu, nego da se zamlacuje "ucenim" advokatima bez veza.
Ovo je Srbija.
"Ko se u Srbiji rodio bez veze, rodio se bezveze", kaze stara kineska poslovica.
[ Count Zero @ 20.05.2011. 17:40 ] @
Ima, ima i "dobrih" advokata koji upravo "dobro stoje" u sudu. E, takav je pravi
[ etjen @ 20.05.2011. 22:47 ] @
najbolji savet ti je da na sve načine dok se još javlja na telefon pokušaš da vratiš pare.
Ne čekaj ga ni dana više.
Verovatno si pukao kintu, ali čuvaj sad živce i zdravlje.

A ostalima koji su osuli paljbu (nekako u prvom redu Venturi) Nikad nemojte komentarisati nešto gde ne znate sve činjenice.
Gomila ljudi koja je kupila takav stan je zaista bila u takvoj situaciji gde drugog rešenja osim kupovine stana u izgradnji nije bilo.
Glupo je pametovati o tome kada su sve situacije priča za sebe.

Ventura, izvini, ali priče o advokatu i plaćanju iz rata su smešne za većinu situacija. Izvođač nema svu kintu, zato i daje kvadrat za manje para nego da se čeka kraj ili neke etape.
Možeš ti da kupiš i na takav način, ali onda cena kvadrata nije niska (što je sasvim normalno)
[ zmej @ 20.05.2011. 23:33 ] @
Licno znam ljude koji su prevareni u ovakvim dilovima sa stanovima, pod jedan to su ljudi koji su lovu za te stanove dobili prodajuci neku dedovinu i slicno, tj. tu lovu nisu zaradili svojim radom, nisu resavali svoje egzistencijalne probleme, tipa krov nad glavom, jer oni koji stvarno stekaju i nakupe neku crkavicu za krov nad glavom otvore cetvoro ociju. Obicno su to ljudi koji hoce da kupe stan od 50 m2 za 15000 evra, i odma mozgaju u glavi da ce ga prodati za 50000 evra i zaraditi 35 ooo evra a da dupe ne pomere.... A ovi dzulovi samo sa takvima rade, u pocetku su ono korektni sazidaju dve tri zgrade uzmu lovu, ali onda pohlepa proradi, jer sto on da uzme 500000 evra kad moze da uzme 1000000 evra, pa onda trange frange, sakupe dosta love i onda odmagle na neko sigurnije mesto sa lovom do kraja zivota........
[ ventura @ 21.05.2011. 06:09 ] @
Citat:
etjen:
Gomila ljudi koja je kupila takav stan je zaista bila u takvoj situaciji gde drugog rešenja osim kupovine stana u izgradnji nije bilo.

Znaš kako, isto tako imaš gomilu ljudi koji nemaju dovoljno para, i nemaju drugog načina da kupe stan osim da odnesu sve što imaju u kazino, i stave na crveno...

Ako prođe - dobili su stan, ako ne prođe... Jbg. kockao si se, da li je sada fer da kukaš na kazino jer te je 'oštetio'?

Kockanje sa ovim investitorima je još gore od kazina, jer u kazinu bar znaš tačno na čemu si...

Ako je cena kvadrata izgrađenog i uknjiženog stana 1500 evra, a ti kupuješ stan za 700 evra po kvadratu, to sigurno ne može biti jednako. I sigurno ovaj što kupuje stan po 700 evra za kvadrat zna da preuzima određene rizike:
- Da li će stan uopšte biti izgrađen
- Da li će izvođač radova pobeći sa njegovim parama
- Da li će stan biti izgrađen u dogovorenom roku
- Da li će stan biti dogovorenog kvaliteta
- Da li će stan posedovati sve neophodne dozvole
itd itd..

Ne možeš reći da onaj ko plaća kvadrat duplo manje od regularne cene ne zna zbog čega to radi...
[ etjen @ 21.05.2011. 08:51 ] @
Citat:
ventura

Ako je cena kvadrata izgrađenog i uknjiženog stana 1500 evra, a ti kupuješ stan za 700 evra po kvadratu, to sigurno ne može biti jednako. I sigurno ovaj što kupuje stan po 700 evra za kvadrat zna da preuzima određene rizike:
- Da li će stan uopšte biti izgrađen
- Da li će izvođač radova pobeći sa njegovim parama
- Da li će stan biti izgrađen u dogovorenom roku
- Da li će stan biti dogovorenog kvaliteta
- Da li će stan posedovati sve neophodne dozvole
itd itd..

Ne možeš reći da onaj ko plaća kvadrat duplo manje od regularne cene ne zna zbog čega to radi...

Sve je ovo istina što si rekao. Kupac snosi ogroman rizik - mada imam primera gde rizik postoji i kod uknjižene nekretnine.
Generalno, najveći krivac je država koja overava svakakva dokumenta i pruža lažnu sigurnost strankama.

Ali sve u svemu, ne možeš generalizovati takvu kupovinu. Svaka je za sebe i gomila ljudi ne radi takve poslove da bi zaradila kintu već da bi podmirila svoje egzisencijalne potrebe i na kraju i gomili to uspeva.

Ali, naravno, rizik je preveliki i nikom ga ne bih savetovao.
[ konislav @ 21.05.2011. 13:22 ] @
Citat:
etjen: Sve je ovo istina što si rekao. Kupac snosi ogroman rizik - mada imam primera gde rizik postoji i kod uknjižene nekretnine.
Generalno, najveći krivac je država koja overava svakakva dokumenta i pruža lažnu sigurnost strankama.

Ali sve u svemu, ne možeš generalizovati takvu kupovinu. Svaka je za sebe i gomila ljudi ne radi takve poslove da bi zaradila kintu već da bi podmirila svoje egzisencijalne potrebe i na kraju i gomili to uspeva.

Ali, naravno, rizik je preveliki i nikom ga ne bih savetovao.

Kod uknjizene imovine, ako se postupak kupovine sprovede po propisima ne moze biti nikakvog rizika. Jednostavno teoretski je nemoguce da imas bilo kakav rizik ako si ispostovao zakonom predvidjenu proceduru. Ako se desi da si kupio uknjizenu nekretninu (po zakonu predvidjenoj proceduri) rizik za eventualne nepravilnosti koje su bile sakrivene snosi drzava, jer je tebe drzava obmanula (prevarila) time sto ti je napismeno garantovala legalnost te imovine.
Problemi kod kupovine legalne nekretnine mogu nastati na nekoliko nacina, ali u svakom od tih slucajeva kupac je aktivni ucesnik u nepostovanju procedure, pa samim tim i dobija deo odgovornosti.
Slucaj prvi, kupac je dao deo para za predmetnu nekretninu, ali nije upisano u zemljisnim knjigama da ta imovina ne moze biti predmet dalje prodaje. To se zove ugovor o kaparu ili predugovor o kupovini. Precizira za rok placanja, ali se odmah po uplati prve rate pribelezi u knjigama (to se zove intabulacija) da predmet nije vise slobodan za prodaju. To je slicno kao kad se pribelezi hipoteka.
Sluca drugi, kupuje se imovina koja je predmet hipoteke. Ne napravi se valjan ugovor, pare se uplate na pogresan nacin ili na pogresnu adresu i tad moze doci do toga da prodavac pokusa da izmanipulira kupca.
Kupovina stana koji ne postoji je po svojoj pravnoj osnovi nistavna. Ako pogledamo Zakon o obligacionim odnosima gde se govori o ugovorima, videcemo da osnova za postojanje kupo-prodaznog ugovora je postojanje predmeta kupovine. U ovom slucaju mi nemamo predmet, on jos uvek ne postoji, sto znaci da ovde moze doci u obzir ugovor o gradjenju ili ugovor o delu i ti se treba drzati odredaba zakona o tim vrstama ugovora.
Ugovor o kupovini nepostojeceg stana je isto kao posinjenje nerodjenog deteta ili vencanje sa osobom koja tek treba da se rodi.
Mnogo slozena i kompleksna materija, kojoj nazalost ljudi pristupaju neodgovorno.
[ goran.mg @ 21.05.2011. 14:20 ] @
Probaj nekako da se dogovoris. Bolje ga poznajes i bolje mozes da procenis da li je bez para i posten ili prevarant. U praksi su uglavnom mesavina. U oba slucaja tesko ces da naplatis preko suda i to neka ti bude poslednja opcija. Investitori i izvodjaci radova nisu naivni i znaju kako da se koriste raznoraznim sredstvima da odloze sudjenje i presudu.

U ovim kriznim vremenima gradjevina prva puca tako da je verovatno se nesto preracunao potrosio pare pa sad trazi izlaz. Investitori objekat prave bez celokupno obezbedjenih sredstava. Usput prodaju u sivoj izgradnji pa tako i guraju do nekog minimuma zavrsenosti objekta za koji se moze dobiti kredit za kupovinu nekretnina. Banke isto nisu naivne pa je taj minimum koliko se secam 80%.

Verovatno ti nismo nista pomogli, svaki slucaj je poseban te ces morati sam da odlucis kako dalje.
[ tune @ 21.05.2011. 14:24 ] @
Citat:
konislav: Kod uknjizene imovine, ako se postupak kupovine sprovede po propisima ne moze biti nikakvog rizika. Jednostavno teoretski je nemoguce da imas bilo kakav rizik ako si ispostovao zakonom predvidjenu proceduru. Ako se desi da si kupio uknjizenu nekretninu (po zakonu predvidjenoj proceduri) rizik za eventualne nepravilnosti koje su bile sakrivene snosi drzava, jer je tebe drzava obmanula (prevarila) time sto ti je napismeno garantovala legalnost te imovine.

Koja drzava?
Srbija?

LOL

U Srbiji katastar i sud nisu povezani. Nesto se prica kao sad jesu...
I sta se na primer desava;

Pera postaje vlasnik nekretnine i uredno je uknjizen u katastru i sudu,sve dazbine,porez i ostala placanja stizu Peri na adresu.
I Pera to uredno placa.
Kasnije, prodje par godina sudskim resenjem vlasnik te iste nekretnine postaje Mile;
Peru nikad nisu obavestili da on nije vise vlasnik jerbo su mu slali poziv na sudjenje sa MIlom i konacno sudsko resenje na adresu nekretnine a ne na adresu njegovog prebivalista.
Znaci Pera se proglasava na nepoznatoj adresi,nema ga...ako treba to "da ga nema" se objavi i u Sluzbenom Glasniku... itd
Mile nikad ne ide u katastar da uknjizi imovinu dodeljenu mu na sudu, on ima resenje od suda i mudro cuti i k*nja... nikom nista ne govori.
-Sud i katastar nisu na vezi.-
Pera i dalje godinama placa dazbine i taxe, ulaze u tu nekretninu eventualno se useljava i onda se pojavljuje Mile sa onom presudom.

Dalje: sledi pičvajz... na sudu... moze da potraje i 100 godina.

Da, rizik ce da snosi drzava bilo koja; samo Ne i "drzava" Srbija.

U slicnoj situaciji se nasao Gasprom kad je kupio NIS i saznao da kamara pumpi ne postoji nigde, cak ni u katastru.
Glupo porediti Gasprom i NIS sa Perom i Miletom ali 'ajd sad... primer je OK da se ilustruje opsti haos.

U svakom slucaju; ako se neko nadje u nemiloj situaciji pre nego krene na sud, pre advokata treba naci Dahiju koji vlada Nahijom u kojoj se sve to desava
i onda je daleko lakse isterati stvari do kraja.
[ vilil1 @ 21.05.2011. 15:13 ] @
Citat:
tune:
Pera postaje vlasnik nekretnine i uredno je uknjizen u katastru i sudu,sve dazbine,porez i ostala placanja stizu Peri na adresu.
I Pera to uredno placa.
Kasnije, prodje par godina sudskim resenjem vlasnik te iste nekretnine postaje Mile;
Peru nikad nisu obavestili da on nije vise vlasnik jerbo su mu slali poziv na sudjenje sa MIlom i konacno sudsko resenje na adresu nekretnine a ne na adresu njegovog prebivalista.

Kako je moguce ovo? U katastru je upisana prava adresa, odnosno adresa Perinog prebivalista. Pera moze biti vlasnik x nekretnina, ali mu je adresa prebivalista jedna, i na tu adresu stizu svi pozivi. Nemoguce da je Mile tuzio Peru a da se ne zna na kojoj je adresi Pera prijavljen. Mislim...nije Mile tuzio tu nekretninu, pa da se navodi adresa sporne nekretnine, nego je tuzio Peru licno.

[ tune @ 21.05.2011. 15:47 ] @
Pera se rodio i ziveo na toj nekretnini, odselio se kasnije u drugi grad i uredno prijavio boravak na novoj adresi.
U katastru nije menjao adresu niti je morao da je menja.
Dolazio je 3 - 4 godisnje na nekretninu da pokupi postu, sredi stvari; zima - leto - leto -zima i da plati sta ima za placanje.

Interesatno je nesto drugo; Sudu je trebalo expresnih 24 dana da donese resenje da se Pera nalazi na nepoznatoj adresi.
[ konislav @ 21.05.2011. 16:17 ] @
Citat:
tune: Koja drzava?
Srbija?

LOL

U Srbiji katastar i sud nisu povezani. Nesto se prica kao sad jesu...
I sta se na primer desava;

I Pera to uredno placa.
Znaci Pera se proglasava na nepoznatoj adresi,nema ga...ako treba to "da ga nema" se objavi i u Sluzbenom Glasniku... itd
Mile nikad ne ide u katastar da uknjizi imovinu dodeljenu mu na sudu, on ima resenje od suda i mudro cuti i k*nja... nikom nista ne govori.
-Sud i katastar nisu na vezi.-
Pera i dalje godinama placa dazbine i taxe, ulaze u tu nekretninu eventualno se useljava i onda se pojavljuje Mile sa onom presudom.

Dalje: sledi pičvajz... na sudu... moze da potraje i 100 godina.

Da, rizik ce da snosi drzava bilo koja; samo Ne i "drzava" Srbija.

U slicnoj situaciji se nasao Gasprom kad je kupio NIS i saznao da kamara pumpi ne postoji nigde, cak ni u katastru.
Glupo porediti Gasprom i NIS sa Perom i Miletom ali 'ajd sad... primer je OK da se ilustruje opsti haos.

U svakom slucaju; ako se neko nadje u nemiloj situaciji pre nego krene na sud, pre advokata treba naci Dahiju koji vlada Nahijom u kojoj se sve to desava
i onda je daleko lakse isterati stvari do kraja.

Da li si ti video konkretan slucaj ili si ga cuo u vidu usmenih predanja medju generacijama?

Mislim da nigde u razvijenom svetu Katastar i sud nisu povezani, niti to mogu biti jer je to jako slozeno uraditi.

Tvoja prica ne drzi iz vise razloga, tacnije ima nekoliko supljina.
Neznam koja se to imovina uknjizava u Susu, jer sud ne sluzi za to. Znaci u Katastar se vrsi uknjizene imovine. Da bi doslo do promene u katastarskom operatu mora biti pravne osnove, znaci mora da postoji odredjen izvrsni dokument. Moze to biti resenje, presuda ili nekakva odluka.
Kad se to upise u katastar onda taj neko postaje vlasnik imovine. Kako je katastar drzavna institucija, drzava odgovara za ispravnost dokumenata koje izdaje. Tako da, ako ti odes u katastar i dobijes dokument (ne znam kako se zove u Srbiji, u Makedoniji je Imotan list, nesto kao imovinski list u prevodu) i u njemu pise da si ti vlasnik, to znaci da si ti vlasnik. Ja kad kupim imovinu od tebe polazim sa tobom kod notara ili gde vec treba i pravim nov pravno valjani dokument. Sa tim novim dokumentom ja odlazim u Katastar i prebacujem predmetnu imovinu na svoje ime. To je procedura.

Uzmimo sad tvoj primer.
Pera je vlasnik parcele, on je uredno upisan u Katastar. Kojom pravnom osnovom je Mile postao vlasnik? Kakav je postupak vodjen, sta je bio predmet postupka?
Ako je Pera duzan Miletu i Mile ga uredno dobije na sudu, bez obzira da li je Pera dolazio ili ne na sudu, ne vidim nista sporno.
Isto kao u slucaju postavljaca teme, on tuzi duznika, blokira mu plac koji ima, dokaze da je dao pare za stan, a nije ga dobio. Nije bitno da li se duznik pojavljivao ili ne on ce dokazati da mu je osoba X duzna i dobice imovinu.
Idemo dalje, dok se resenje ne uknjizi u Katastar ono samo po sebe nista ne menja, promena nije izvrsena. Katastar ne zna, niko jos ne zna. Kazes da su pozivi za sud ili resenja dolazila na adresu nekretnine. To moze biti, ali je neispravno. Mora doci na adresu vlasnika. Ako Pera ima dokaza za ovakve tvrdnje on ce inicirati ponistenje presude ili cega vec i dokazati da je Mile dobio presudu na osnovu povrede zakona o parnicnom postupku.
Drugo nije mi jasan motiv zasto neko cuti ako ima urednu presudu i sta time dobija. Cemu to sluzi? Nije bitno kad se pojavljuje Mile, zakon kaze da postupak ponistenja nekog dokumenta ili ponavljanje postupka mozes inicirati kad doznas za taj dogadjaj. I tako redom i tako redom, malo ti je prica suplja. Ako mozes malo da ga dopunis faktima, pa da produzimo pricu.

Sto se tice pumpi koje pominjes. Ako pumpa ne postoji u katastru, onda ona jednostavno nije uknjizena iz nekoliko mogucih razloga. Nema urednu dozvolu- divogradnja, ima problema oko svojinskih odnosa pa se ne moze utvrditi pravi vlasnik.

[ pctel @ 21.05.2011. 16:20 ] @
Citat:
konislav: Kod uknjizene imovine, ako se postupak kupovine sprovede po propisima ne moze biti nikakvog rizika. Jednostavno teoretski je nemoguce da imas bilo kakav rizik ako si ispostovao zakonom predvidjenu proceduru.
Katastru u Srbiji je potrebno i do godinu i po dana da preknjizi promene. Ali, ajd da kazemo nek je i 3 dana. Za ta 3 dana nesavestan prodavac moze prodati nekretninu jos sigurno 6 puta.
[ konislav @ 21.05.2011. 16:26 ] @
Citat:
tune: Pera se rodio i ziveo na toj nekretnini, odselio se kasnije u drugi grad i uredno prijavio boravak na novoj adresi.
U katastru nije menjao adresu niti je morao da je menja.
Dolazio je 3 - 4 godisnje na nekretninu da pokupi postu, sredi stvari; zima - leto - leto -zima i da plati sta ima za placanje.

Interesatno je nesto drugo; Sudu je trebalo expresnih 24 dana da donese resenje da se Pera nalazi na nepoznatoj adresi.

Treba prvo utvrditi sta zakon kaze, da li je morao ili nije morao da menja adresu u katastru? Kako je to dobivao pozive na adresu na koju je dolazio nekoliko puta godisnje, a da mu niko bas nikad nije rekao za takvo nesto, nikad se nije raspitao da li je neko nesto donosio za njega i bas nista ne zna o tome. Tu se rodio, tu odrastao, tu dolazi nekoliko puta na godinu i bas nikako nema pojma o tome da ima nekava posta za njega. Najverovatnije i ne poznaje Mileta i nikad ga nije sreo u zivotu. Ajde, bas filmski.

[ konislav @ 21.05.2011. 16:35 ] @
Isto je i u Makedoniji. Reci cu ti kako se to resava. Ja sam u martu prodao imovinu koja je malo skuplja, oko 240000 evra i normalno je bilo da se obe strane brinu za svoje.
Tad na scenu stupa Notar ili ako nema Notar onda Advokat. Pare kupac ostavlja pare kod Notara ili kod Advokata i vrsi se prenos imovine. Kad se zavrsi uknjizenje prodavac podize pare.
[ tune @ 21.05.2011. 16:40 ] @
@Konislav

Prica nije suplja nego zakon taj koji je pun rupa.

Pctel ti je naveo primer za 1 od 3000 nacina kako moze da se izvrda katastar.
U Srbiji je to tako.

Ja uopste nemam nameru da gubim vreme na dokazivanje tebi: Niti je ovaj slucaj bio na filmu niti si ti sudija.
Ako mislis da je bio na filmu onda ostani u tom filmu i uzivaj.
[ pctel @ 21.05.2011. 17:19 ] @
Citat:
konislav: Pare kupac ostavlja pare kod Notara ili kod Advokata i vrsi se prenos imovine. Kad se zavrsi uknjizenje prodavac podize pare.

A prodavac ce vrlo rado da pristane da ceka da se zavrsi uknjizba (obicno mesecima). No dobro, verovao ti meni ili ne, ja sam upravo to uradio pre 3 godine! I, sta se desilo - uknjizba nikad nije uradjena (tj. uradjena na drugog kupca) a advokat nestao sa mojim parama. A prodavac tvrdi da nije prodao tom drugom kupcu! I tako, vec treca godina, predmet nije mrdnuo dalje od istraznog sudije, ja ne mogu da izvrsim uvid u predmet jer je pod istragom. Taj advokat naravno poznaje koga treba da poznaje. Ostaje mi pronalazenje boljeg advokata koji ce podmititi sudiju da postupi po zakonu! Medjutim, ono sto bih posebno naglasio je ONO STO DOLAZI NAKON PRESUDE. Pricao sam sa par advokata, svi mi kazu otprilike isto - predmet je cist 100%, treba malo da se "progura", i dobices presudu, ali ne znaci da ce naplata ikada biti izvrsena... Nasao sam negde svojevremeno i podatak, cini mi se 70% presuda nikada ne bude izvrseno, a i onih 30% su oni koji stvarno dobrovoljno hoce da plate to sto je sud odredio. Tu je problem ne samo sporost i nezainteresovanost vec i nesposobnost sudskih izvrsitelja, tako da tu ni mito ne resava problem! Pretpostavljam da je u drugim drzavama vazno jedino dobiti izvrsnu sudsku presudu a sve posle toga je "piece of cake", a u Srbiji tek tada nastaju muke. Jedan od advokata sa kojima sam pricao mi se poverio da ima izvrsnu sudsku presudu na 150.000 EUR za sta je prevaren pre 10 godina (ej, pazi, advokat prevaren, sta tek mi drugi da ocekujemo!!!), ali da ni tu naplatu sve do sada nije uspeo da progura. Bilo je toga i u stampi svojevremeno - dodje sudski izvrsitelj, duznik se popenje na krov i zapreti da ce skociti, ovaj to unese u zapisnik i vrati se. Dodje opet za pola godine ovaj se polije benzinom... i to tako moze unedogled. Bilo je reci da ce uz reformu pravosudja biti reformisani i sudski izvrsitelji i omoguceni privatni izvrsitelji, ali to je po svoj prilici ostavljeno za neki drugi put, a bez mogucnosti izvrsenja svako ma kako reformisano pravosudje je g*l* g*vn*.
[ konislav @ 21.05.2011. 17:31 ] @
Tacno da je zakon supalj. Tacno je da se svasta desava, ali ja odgovorno tvrdim da je vecina prevarena dobrim delom doprinela tome.
Ti si izneo neki primer i nisi mogao da dovrsis pricu. Nisam ja sudija, samo sam dosta vremena proveo u sudu tako da sam se nagledao mnogo toga.
1. Nas covek misli da sve zna, a nezna skoro nista.
2. Nas covek misli kako je najpametniji, a nije
3. Nas covek uvek polazi od pretpostavke kako ce on da zajebe onog drugog, a posle mu smeta kad se uloge promene.
4. Nas covek ne pomislja da se prvo posavetuje sa nekim strucnim u vezi buducih poslova, vec odposle kuka i opet ne bi da se obrati strucnom licu da ne bi potrosio neki dinar vec sad ocekuje da ce neko da mu resava probleme iz sazaljenja, u stilu eto desilo se coveku pa da mu pomognemo.
5. Nas covek ce radije da potrosi duplo vise vremena i novca setajuci okolo ispitujuci svoje prijatelje i rodjake sta da radi, umesto da ode, plati i uziva.

Ima toga jos za nabrajati. Samo sve sto ja kazem na jedno uvo udje na drugo uvo izadje. Lepo je Ventura napisao kako se to radi, ali objasnili ste da je covek budala, ne zna nista. Ja sam pokusao takodje da objasnim kao se to radi, ali i to ne valja. Onda si dosao ti sa tvojim glupim primerom koji je pun rupa i nelogicnosti, e to je pravo. To je nesto sto vredi. Bas si onako iskreno pomogo.
[ konislav @ 21.05.2011. 17:39 ] @
Citat:
pctel: A prodavac ce vrlo rado da pristane da ceka da se zavrsi uknjizba (obicno mesecima). No dobro, verovao ti meni ili ne, ja sam upravo to uradio pre 3 godine! I, sta se desilo - uknjizba nikad nije uradjena (tj. uradjena na drugog kupca) a advokat nestao sa mojim parama. A prodavac tvrdi da nije prodao tom drugom kupcu! I tako, vec treca godina, predmet nije mrdnuo dalje od istraznog sudije, ja ne mogu da izvrsim uvid u predmet jer je pod istragom. Taj advokat naravno poznaje koga treba da poznaje. Ostaje mi pronalazenje boljeg advokata koji ce podmititi sudiju da postupi po zakonu! Medjutim, ono sto bih posebno naglasio je ONO STO DOLAZI NAKON PRESUDE. Pricao sam sa par advokata, svi mi kazu otprilike isto - predmet je cist 100%, treba malo da se "progura", i dobices presudu, ali ne znaci da ce naplata ikada biti izvrsena... Nasao sam negde svojevremeno i podatak, cini mi se 70% presuda nikada ne bude izvrseno, a i onih 30% su oni koji stvarno dobrovoljno hoce da plate to sto je sud odredio. Tu je problem ne samo sporost i nezainteresovanost vec i nesposobnost sudskih izvrsitelja, tako da tu ni mito ne resava problem! Pretpostavljam da je u drugim drzavama vazno jedino dobiti izvrsnu sudsku presudu a sve posle toga je "piece of cake", a u Srbiji tek tada nastaju muke. Jedan od advokata sa kojima sam pricao mi se poverio da ima izvrsnu sudsku presudu na 150.000 EUR za sta je prevaren pre 10 godina (ej, pazi, advokat prevaren, sta tek mi drugi da ocekujemo!!!), ali da ni tu naplatu sve do sada nije uspeo da progura. Bilo je toga i u stampi svojevremeno - dodje sudski izvrsitelj, duznik se popenje na krov i zapreti da ce skociti, ovaj to unese u zapisnik i vrati se. Dodje opet za pola godine ovaj se polije benzinom... i to tako moze unedogled. Bilo je reci da ce uz reformu pravosudja biti reformisani i sudski izvrsitelji i omoguceni privatni izvrsitelji, ali to je po svoj prilici ostavljeno za neki drugi put, a bez mogucnosti izvrsenja svako ma kako reformisano pravosudje je g*l* g*vn*.

Ako je istina ovo sto pricas, a ubedjen sam da jest, necu ti stajati na muku i necu nista da komentarisem.
[ vilil1 @ 21.05.2011. 17:55 ] @
Citat:
pctel: Katastru u Srbiji je potrebno i do godinu i po dana da preknjizi promene. Ali, ajd da kazemo nek je i 3 dana. Za ta 3 dana nesavestan prodavac moze prodati nekretninu jos sigurno 6 puta.

Pa ne znam. Ja sam se nedavno uknjizavao, trajalo je mesec dana. Ovo za prodaju ne stoji, jer svaki normalni kupac nece izvrsiti isplatu pre nego sto istog dana ponovo ne izvadi posedovni list, u kome je sve upisano, pa i stavljanje hipoteke na predmetni stan. U stvari, neposteni prodavci koriste nemarne kupce, one koje mrzi da sve dobro provere, one koji hoce da "ustede", pa ih izadje na kraju mnogo skuplje, zato ih i varaju.
[ tune @ 21.05.2011. 18:25 ] @
@Konislav

Citat:
konislav: Tacno da je zakon supalj. Tacno je da se svasta desava, ali ja odgovorno tvrdim da je vecina prevarena dobrim delom doprinela tome. ....Onda si dosao ti sa tvojim glupim primerom koji je pun rupa i nelogicnosti, e to je pravo. To je nesto sto vredi. Bas si onako iskreno pomogo.

Ako se "glup primer" odnosi na mene; hvala na komplimentu to mnogo govori o tebi.
Rekao sam coveku da trazi lokalnog Dahiju u kraju gde se sve to desava; Sta sad, treba sad da crtam sta to znaci?

A da ne gubimo vreme u prepucavanju na sledecih 99 strana ja ti predlazem sledece:

Ti polozis kod Venture 10k evra cash.
Ja polozim kod Venture 10k evra cash.

Ja cu pozvati Peru i Mila i njihove advokate sa predmetom sa suda i svim papirima.

Ako je bilo na filmu ti ides kuci sa 20k evra.
Ako je bilo kao sto je bilo ja idem kuci sa 20k evra minus troskovi za gubljenje vremena na tebe;

Troskovi su: Pera, Mile i advokati dobijaju svoje, Ventura (ako pristaje da posreduje u ovom slucaju) i ostali zainteresovani ucesnici sa ovog foruma dobijaju pristojnu veceru,
ES dobija ganc nov server.
Avgust mi odgovara za ovu akciju.

Izvoli izjasni se kratko i jasno: Da ili Ne?
[ konislav @ 21.05.2011. 20:50 ] @
Citat:
tune: @Konislav

Ako se "glup primer" odnosi na mene; hvala na komplimentu to mnogo govori o tebi.
Rekao sam coveku da trazi lokalnog Dahiju u kraju gde se sve to desava; Sta sad, treba sad da crtam sta to znaci?

A da ne gubimo vreme u prepucavanju na sledecih 99 strana ja ti predlazem sledece:

Ti polozis kod Venture 10k evra cash.
Ja polozim kod Venture 10k evra cash.

Ja cu pozvati Peru i Mila i njihove advokate sa predmetom sa suda i svim papirima.

Ako je bilo na filmu ti ides kuci sa 20k evra.
Ako je bilo kao sto je bilo ja idem kuci sa 20k evra minus troskovi za gubljenje vremena na tebe;

Troskovi su: Pera, Mile i advokati dobijaju svoje, Ventura (ako pristaje da posreduje u ovom slucaju) i ostali zainteresovani ucesnici sa ovog foruma dobijaju pristojnu veceru,
ES dobija ganc nov server.
Avgust mi odgovara za ovu akciju.

Izvoli izjasni se kratko i jasno: Da ili Ne?

U Pokeru se na ovakvu situaciju ide ili "Raise" ili "All in". Samo mora da definiramo neke stvari posto si dosta kontradiktoran.

prvo, sta ti znaci minus troskovi za gubljenje vremena. Valjda si mislio plus, jer nemamo od cega da minusiramo osim ako ne minusiramo sve to od 20 000 evre.
dva, treba da dokazes da se Mile odjednom pojavio i onako bez ikakvih dokaza dobio Peru na sudu, samo na caku slanja poziva na nepoznatu adresu.
tri, treba da dokazes da Pera nije znao za spor sa Miletom i da nije izbeavao primanje poziva, vec nikako nije mogao znati da su mu pozivi dostavljani.
cetiri, treba da dokazes da Pera nije imao nikavu obavezu da prijavi promenu svoje adrese u katastru ili policiji u mestu u kojem se dogadjaj odigrao, a u kojem je Pera rodjen i iz kog se grad/mesta Pera iselio.
Ako to mozes da dokazes prihvatam ponudi i dupliram ulog.
Neozbiljno je ocekivati da neko poveruje da je moguce (pa cak i u Srbiji) da se dogodi da se pojavi neko sa kim ja nemam nikakve veze i da bez ikakvog dokaza uspe da me dobije na sudu i da mi uzme nekretninu, a da posle toga niko ne moze da dokaze da je tu doslo do greske i da ponisti presudu.
Pretpostavljam da je glavna tacka spora koji se sad vodi to da li je Pera znao ili mogao znati za spor i da li je izbegavao ili nikako nije bio uredno pozvan.

[Ovu poruku je menjao konislav dana 21.05.2011. u 22:02 GMT+1]
[ Okmijun @ 21.05.2011. 22:18 ] @
Srbina da nema trebalo bi ga izmisliti...
[ tune @ 21.05.2011. 22:29 ] @
Ok, ovo za troskove se nismo razumeli; ako ja nosim pare kuci od tih para odbijam troskove, to sam mislio.
Uostalom, troskovi nisu problem i topic to mozemo da ostavimo za kasnije.

Citat:
konislav:dva, treba da dokazes da se Mile odjednom pojavio i onako bez ikakvih dokaza dobio Peru na sudu, samo na caku slanja poziva na nepoznatu adresu.

Bice dokazano bez problema.Ima se sudska presuda.Ne na caku nepoznate adrese Mile je doveo svedoke.Na osnovi Miletove tuzbe i svedocenja dva svedoka sud je doneo presudu.

Citat:
konislav: treba da dokazes da Pera nije znao za spor sa Miletom i da nije izbeavao primanje poziva, vec nikako nije mogao znati da su mu pozivi dostavljani.

Nema problema i ovo ce biti dokazano.Ima zapisnik sa suda u kom jasno pise da se Pera nalazi na nepoznatoj adresi.
Nigde ne pise da je Pera izbegavao primanje poziva.
Cak sta vise; Miletovi svedoci su izjavili na sudu da Pera zivi na nepoznatoj adresi u Luksemburgu a Pera je ziveo u Lihtenstajnu.
Pera se dopisivao sa Miletovim svedocima, i Mile i svedoci su tacno znali na kojoj adresi zivi Pera.
Sacuvana su pisma u kojima je sve divno krasno, nista novo i niko nije tuzio Peru.
Da pisma, zvuci neobicno, ko jos pise pisma; sve se ovo desavalo 1993 - 1994 godine, Pera je saznao za sudsku presudu iz 90-ih i da nije vlasnik tek 2006-e.

Citat:
konislav: cetiri, treba da dokazes da Pera nije imao nikavu obavezu da prijavi promenu svoje adrese u katastru ili policiji u mestu u kojem se dogadjaj odigrao, a u kojem je Pera rodjen i iz kog se grad/mesta Pera iselio.

Za ovo poslednje u vezi prebivalista moram da proverim sa Perom.
Nisam siguran ako je u vreme sticanja te nekretnine bio prijavljen na istoj adresi na kojoj se nalazi nekretnina.
Uostalom, pitanje za tebe cisto da jasno definsemo uslove koje ti sad postavljas:
Sta ako je Pera imao ili ima nekretnine na vise mesta?
Ispada da mora da ima prijavljeno prebivalste istovremeno na nekoliko mesta?
Kakve veze katastar ima sa prebivalstem?

Da zakljucim; naveo sam slucaj.
Ti si rekao da takav slucaj moze da bude samo na filmu.

Ja nudim opkladu na to da je slucaj bio, tacno takav kako sam napisao a ti sad pokreces parnicu na forumu i razbijas celu stvar na dokaze.

Reci cu ti i kako se zavrsilo na sudu, postoji sudsko resenje; Pera i Mile su se dogovorili na sudu da podele spornu nekretninu pola/pola, 50% Peri 50% Milu.
Naravno i ovo mi ne verujes.
Za Peru znam zasto je pristao, nije hteo da se vucara po sudovima jer ta nekretnina vredi puno manje od onoga sto on pravi godisnje.
Ako je Pera u krivu zato je Mile pristao na 50% ?

Dakle, dupliramo ulog samo da razjasnimo pod broj cetiri;
Perina adresa, odnosno Perino prebivaliste kakve veze ima sa katastrom?
Mislim da je sud trebao da ustanovi tacno Perino prebivaliste i adresu a sud to nije uradio, nije cak ni pokusao.
Sud je Peri slao pozive na adresu koju je dobio od Mila i Milovih svedoka a ne na adresu iz katastra.
Prema tome ovo pod brojem cetiri oko adrese mislim da nema smisla dokazivati.

[ a1200 @ 21.05.2011. 22:42 ] @
Ono sto sam ja cuo da rade... i to od advokata, je da prodaju nekretninu sve regularno - ali sa sluzbenicima koji to upisuju u zemljisnu knjigu imaju dil (preko advokata ili ko zna koga) - da oni to ne upisuju u zemljisnu knjigu, nego da bukvalno ostave predmet sa strane. To tako drze jedno mesec-dva, a ovaj lik za to vreme proda nekretninu jos par puta.

Svi koji je kupuju, naravno uzmu advokata da proveri papire - i on, naravno, ode i izvrshi uvid u zemljisnju knjigu, koja nije updateovana zbog potplacenih sluzbenika, i javi klientu da je sve ok...

Kad pukne cela prica, onda se pravdaju da zbog "obimnosti posla" nije bilo moguce brze zavodjenje. Naravno prevarant koji je to uradio, sa tim parama zapali negde gde niko ne moze da ga nadje, a i ako dodje do sudjenja u ovom (ne)efikasnom sudstvu - racuna da dok se sve to zavrshi, on je ili mrtav prirodnom smrcu, ili je te pare (koje eventualno treba da vrati) oplodio vishe puta, pod uslovom da pre toga ne zapali u neku drugu zemlju, sredi papire (lazna licna itd.) i jednostavno se izgubi iz vidokruga...

E zbog takvih fora, odnosno korupcije u drzavnoj sluzbi, su uveli ovaj novi sistem prosle godine, gde se evidencija unosi u bazu i postoji kompjuterski sistem za to... navodno, ne mora vishe da se baja kad ce neko da upishe promenu stanja u tefter (zemljisnu knjigu), nego se odmah evidentira da je do promene doslo. Da li to zaista funkcionishe, ili se i dalje rade prevare na istu foru, ne znam.
[ konislav @ 21.05.2011. 23:08 ] @
Citat:
PREBIVALIŠTE

- Prebivalište je mesto u kome se građanin nastanio s namerom da u njemu stalno živi.
- Punoletni građani dužni su da prijave i odjave prebivalište i prijave promenu adrese stana.
- Prilikom prijavljivanja prebivališta, odnosno promene adrese stana punoletni građani dužni su da prijave i svoju maloletnu decu..
-Prijavljivanje prebivališta i promene adrese stana izvršiće se u roku od 8 dana od dana nastanjenja odnosno promene adrese stana.
-Odjavljivanje prebivališta građanin je dužan da izvrši pre napuštanja mesta prebivališta..

u vezi prebivalista

Ako Pera nije uredno odjavio adresu u MUP-u, onda je njegova uredna adresa ona koja je prijavljena u MUP-u. Ako se stranka ne nadje na naznacenoj adresi, onda se poziv zakaci na oglasnoj tabli suda i smatra se uredno pozvanim.

Sad ti razvodenjavas situaciju, imamo svedoke.Sto moze znaciti da bi Mile dobio parnicu i da je Pera bio prisutan. Ako su se oboje slozili za nagodbu, takodje moze znaciti da oboje znaju da su u pravu samo im je mrsko vuci se po sudu. Tip parnice gde se resavaju rodjacki odnosi su po svojoj prirodi jako slozeni i tu nikad ne mozes biti na cisto cija je istina, prava istina.

Citat:
Odbijanje prijema

Član 138.

Kad lice kome je pismeno upućeno, odnosno odrasli član njegovog domaćinstva, odnosno ovlašćeno lice ili zaposleni u državnom organu ili pravnom licu, bez zakonskog razloga odbije da primi pismeno, dostavljač će ga ostaviti u stanu ili u prostorijama gde odnosno lice radi ili će pismeno pribiti na vrata stana ili prostorije. Na dostavnici će zabeležiti dan, čas i razlog odbijanja prijema, kao i mesto gde je pismeno ostavljeno, i time se smatra da je dostavljanje izvršeno.

Promena adrese

Član 139.

Kad stranka ili njen zakonski zastupnik do dostavljanja drugostepene odluke kojom se postupak okončava promene adresu, dužni su da o tome odmah obaveste sud.

Ako oni to ne učine, sud će odrediti da se sva dalja dostavljanja u parnici za tu stranku vrše stavljanjem pismena na oglasnu tablu suda.

Dostavljanje se smatra izvršenim po proteku roka od osam dana od dana stavljanja pismena na oglasnu tablu suda.

Kad punomoćnik, odnosno punomoćnik za primanje pismena do dostavljanja drugostepene odluke kojom se postupak okončava promeni svoju adresu, a ne obavesti o tome sud, dostavljanje će se izvršiti kao da punomoćnik nije ni postavljen.

Bezuspešno dostavljanje

Član 140.

Kad je u toku parnice dostavljanje pismena bilo bezuspešno dostavljanje će se izvršiti stavljanjem pismena na oglasnu tablu.

Dostavljanje se smatra izvršenim po isteku roka od osam dana od dana stavljanja pismena na oglasnu tablu suda.

o dostavi

Tako da sad imamo problem ja i ti. Ispada da ovaj tvoj Pera (ako vec nisi ti) i nije bas toliko neduzan za to sto mu se desilo.
Nije uredno promenio adresu kad je odlazio, sto dirktno znaci da je neodgovoran. Da je postovao Zakon ne bi mu se desilo nista lose. Plus, pojavljuju se svedoci, njih nisi na vreme prijavio, a to menja bit price. Zato sam ja tebi lepo rekao jos na pocetku da das jos detalja, jer kako si ti plasirao pricu, to ima samo na filmu. Ipak sam ja bio u pravu, ali oprosticu ti ovo sto si hteo da se kladis. Sad dobro stojim finansiski pa ti eto oprastam pare koje si mogao da izgubis.

[Ovu poruku je menjao konislav dana 22.05.2011. u 00:37 GMT+1]
[ tune @ 22.05.2011. 10:42 ] @
Ovako,
nije mi bilo tesko da pitam coveka;

Pera nikad nije bio prijavljen na adresi na kojoj se nalazi sporna nekretnina.
Pera se rodio i ziveo neko vreme na toj nekretnini ali u svim licnim kartama od prve do poslednje (sacuvao je sve stare licne karte) i u MUP-u uvek je bio uredno registrovan u gradu u koji se kasnije odselio.

Dakle, nisi odgovorio na ovo:
Citat:
konislavcetiri, treba da dokazes da Pera nije imao nikavu obavezu da prijavi promenu svoje adrese u katastru

Jos jednom pitam:
Kakve veze ima katastar sa adresom prebivalista?
Peri je sud poslao poziv na adresu nekretnine i taj isti sud je u roku od mesec dana dosao do zakljucka da se covek nalazi na nepoznatoj adresi.
Peri nikad nije bio upucen sudski poziv na adresu prebivalista na kojoj je prijavljen u MUP-u i koju nikad nije menjao.

Znaci li to da na primer i ja mogu da tuzim nekog Peru Petrovica, dostavim sudu pogresnu adresu tuzenog i lik gubi zato sto nije imao sansu da se pojavi na sudu da se brani?

Citat:
konislav: Sad dobro stojim finansiski ...

Odlicno :)
Ima se moze se, kad rascistimo ovo sto si izmislio: "obavezu da prijavi promenu svoje adrese u katastru" znacemo ko kome prasta.

[ vilil1 @ 22.05.2011. 11:27 ] @
Citat:
tune: Kakve veze ima katastar sa adresom prebivalista?

U katastru, u listu nepokretnosti pise ime i prezime vlasnika kao i adresa prebivalista. Odnosno ona adresa koja je u L.K. Nekada nije pisana adresa.

Zaista je sumnjivo da se nekome salje sudski poziv ne na adresu prebivalista nego na adresu nekretnine. Hajde da ne kazem da je nemoguce, ali je malo verovatno. Sta ako si vlasnik vise nekretnina? Jedne u N. Sadu, jedne u BG, jedne u Vranju...Sta i kako onda? Ispada kao ovo dole sto si napisao, svako bi mogao po tome da tuzi nekoga i da mu uzme nekretnine.

Citat:
tune:Znaci li to da na primer i ja mogu da tuzim nekog Peru Petrovica, dostavim sudu pogresnu adresu tuzenog i lik gubi zato sto nije imao sansu da se pojavi na sudu da se brani?

Po svemu sto si pisao, tako ispada. Kao sto je @konislav pisao, mnogo vise faktora je moralo biti u celoj prici.
[ pctel @ 22.05.2011. 11:56 ] @
Vas dvojica ste otisli mnogo u offtopic, to sto pisete nema nikakvog znacaja za pokretaca teme.
[ tune @ 22.05.2011. 12:06 ] @
vilil1:
Citat:
Zaista je sumnjivo da se nekome salje sudski poziv ne na adresu prebivalista nego na adresu nekretnine.

Upravo se to i desilo. Covek koji tuzen, Pera, je uz pomoc advokata izvadio iz sudske arhive predmet star vise od 15 godina.
U tuzbi je jasno navedena adresa nekretnine kao adresa prebivalista. To sam licno video.

Nece mi biti tesko da u Avgustu zamolim Peru da mi kopira tuzbu, zapisnik sa suda i svoju licnu kartu iz perioda kad sve to desavalo i da sve to posaljem Konislavu na uvid.
Unapred racunam na njegovu diskreciju.

edit: @pctel, u pravu si, debeo offtopic.
[ konislav @ 22.05.2011. 21:05 ] @
Citat:
pctel: Vas dvojica ste otisli mnogo u offtopic, to sto pisete nema nikakvog znacaja za pokretaca teme.

Naprotiv, ovo sto pisemo ima itekako mnogo veze sa postavljacem teme. Morace da pazi koga tuzi (aktivna i pasivna legitimacija), morace da pazi ne koju adresu salje postu. Morace da pazi kakvog advokata uzima, kakvi ce se svedoci pojaviti. Jednom nije pazio, trebalo bi da pocne.

@ tune:

potrazices u zakonu koji sam ovde linkovao, kako se vrsi obnavljanje postupaka zbog neuredne dostave. Ako je sve kako kazes, onda je tebi lako. Dokazaces lako da je dostava bila neurdna i ne vidim nikakav problem. Tebi ce veci problem predstavljati svedoci. Ako oni opet svedoce kontra tebe, izgubices ponovo. Tako da ti prica nije bas tacna da si izgubio samo zbog pogresne adrese, bilo je tu jos nesto.
[ tune @ 23.05.2011. 07:48 ] @
konislave,

Nisi citao pazljivo: Slucaj je zavrsen, svedoci su ovih dana very happy; nasledili su svu Miletovu imovinu posle njegove smrti.

Ti samo objasni gde si nasao ovu izmisljotinu:
Citat:
konislav: treba da dokazes da Pera nije imao nikavu obavezu da prijavi promenu svoje adrese u katastru

I prestani da se tripuješ da sam ja Pera. Ako te taj trip motiviše da troluješ po forumu stičem utisak da si neozbiljan.

[ dule_ns @ 23.05.2011. 09:04 ] @
Da ostavimo Peru i društvo na miru, evo jednog slučaja koji je bio u medijima pre 2 meseca.

Sud oduzeo legalno kupljenu kuću
[ vilil1 @ 23.05.2011. 09:59 ] @
@dule_ns

Dobar primer kako se nekretnina ipak moze vratiti u posed pravih vlasnika. Ovaj tekst prethodi tvom primeru, povezani su, i preporucujem svima da prvo procitaju ovaj tekst a moze se povezati i sa Perinom situacijom. Svedok je lagao... -

http://www.glas-javnosti.rs/cl...009/mukotrpna-borba-za-ocevinu

[ dule_ns @ 23.05.2011. 10:32 ] @
@ vilil1

Ok, al ovo je vezano za onu priču ako država zasere i ti zbog toga imaš gubitak, ona će ti platiti. U ovom slučaju država je čoveku koji je kupio kuću sasvim legalno rekla f.ck you very much, mi ti oduzimamo kuću a ti tuži onog koji je nas, a ne tebe prevario. Pa ti kupi kuću u Srbiji ako smeš.
[ vilil1 @ 23.05.2011. 10:43 ] @
Citat:
dule_ns:
Ok, al ovo je vezano za onu priču ako država zasere i ti zbog toga imaš gubitak, ona će ti platiti. U ovom slučaju država je čoveku koji je kupio kuću sasvim legalno rekla f.ck you very much, mi ti oduzimamo kuću a ti tuži onog koji je nas, a ne tebe prevario. Pa ti kupi kuću u Srbiji ako smeš.

Pretpostavio sam da si zbog toga postavio link, zato me nije mrzelo da se malo vise informisem. ;) Sta je konkretno, po tebi, drzava kriva? Covek falsifikovao dokumentaciju, doveo laznog svedoka...kako je to drzava zasrala?
[ dule_ns @ 23.05.2011. 10:58 ] @
Citat:
vilil1: Pretpostavio sam da si zbog toga postavio link, zato me nije mrzelo da se malo vise informisem. ;) Sta je konkretno, po tebi, drzava kriva? Covek falsifikovao dokumentaciju, doveo laznog svedoka...kako je to drzava zasrala?

Pa tako što je onda država trebala da tuži tog što je falsifikovao dokumenta, a ne da trećem licu kaže da tuži falsifikatora. Jer pazi, falsifikator je slagao državu a ne treće lice. Kad je treće lice kupovalo od falsifikatora kuću, tu nije bilo nikakvog muvanja.
[ vilil1 @ 23.05.2011. 11:30 ] @
Pa prevarant je osudjen ali imovina mora da se vrati pravom vlasniku. Za naknadu stete, krajnji kupac - prevareni, podnosi privatnu tuzbu.

Bilo bi lepo da je tako kako si napisao, mislim da nigde u svetu to ne postoji. Potpuno isti slucaj su i razne kupovine kradenih automobila, ovde registrovanih, i legalno prodatih. Kada se pronadju, oduzimaju se krajnjem korisniku, krajnjem kupcu, a onda on ukoliko zeli, tuzi onoga sto mu je prodao auto.
[ dule_ns @ 23.05.2011. 11:48 ] @
Pazi, nemam mnogo iskustva i ne znam kako je u drugim zemljama.

To što je imovina vraćena pravom vlasniku, to je u redu. Problem je u nadoknadi štete kupcu. Koja je poenta katastra i sudova ako oni ne stoje iza svojih tvrdnji. Znači logika: Mož da bidne al ne mora da znači.
[ a1200 @ 23.05.2011. 13:00 ] @
Kol'ko vidim prevarant je osudjen na 3 meseca uslovno zbog "falisifikovanja isprave" - ako to u opste moze da se nazove "osudom". A ljudi se oko svoje kuce dokazuju 10 godina...
Ako tu postoji neka veza sa pravdom, pravom i "reformisanim sistemom" ja ne uspevam da je vidim i pored najbolje namere, sve uz komentar: "sudije nisu dužne da objašnjavaju svoja pravna shvatanja."

Ova zemlja mu bre dodje kao neki raj za prevarante, falsifikatore i kriminalce.
[ žutokljunac @ 23.05.2011. 15:44 ] @
A kako se uopšte osigurati kod kupovine novogradnje. Kako biste se vi osigurali da kupujete takav stan. Šta treba proveriti, gde?
[ pctel @ 23.05.2011. 22:28 ] @
Ipak me uveseljavaju ovi sto misle da je u Srbiji moguca pravna sigurnost, pa cu po prvi put na ES objaviti svoj slucaj, pa ko moze nek razvrze to vrzino kolo...

Resio ja da kupim nekretninu, posrednik u kupovini je advokat, oznacimo ga sa osoba "A" . Ja za svaki slucaj nasao jos jednog advokata koji ce proveriti dokumentaciju. Svi papiri idealni. Vratio se kod osobe A deponovao novac kao sto je gore opisano i krenuo u katastar. Kad sam dosao tamo - uknjizen drugi vlasnik oznacimo ga sa osoba B (juce bio uknjizen prodavac koji meni prodaje, on nek bude osoba C). Pozovem osobu A (kaze mi da je negde otputovao i da dodjem za 3 dana po novac). Napomenem mu da niposto ne otvara sef i nikom ne isplacuje novac jer je nastao problem. Pozovem prodavca, on nek bude osoba D. Osoba D mi kaze da mu je ime i prezime osobe B skroz nepoznato. Nadjem osobu B, on mi potvrdi da nije nekretninu kupio od osobe D, vec od sasvim trece osobe E i to pre 10 godina. Nadjem i osobu E, on kaze da mu je nekretnina pripala po ugovoru o izdrzavanju pre 15 godina, ali da je on nije prodao kao sto tvrdi osoba B vec poklonio, jer je osoba B pre 15 godina pokazala ugovor po kome mu je ta nekretnina prodata od strane pretka osobe D, pa je napravljen ugovor o poklonu kako bi nepravda bila ispravljena. Osoba B tvrdi da nije bilo poklona, vec je ugovor tako formulisan da se ne bi placao porez. Na kraju nadjem i pretka osobe D, koji tvrdi da jeste postojao ugovor o izdrzavanju, ali se odnosio na sasvim drugu nekretninu, koja je poklonjena a na osnovu tog ugovora je sacinjen falsifikat. Pronadjemo ugovor, na njemu stoji otisak prsta tog pretka osobe D, na pitanje sta je to, kaze da jeste stavila prst na to i da joj je procitano da je to zahtev za izdavanje licne karte. na ugovoru pise da je sudska overa izvrsena na terenu. Nekoliko dana kasnije, osoba D shvata da vise nema nikakvu imovinu, jer je sva nestala na gotovo identican nacin. Svi ugovori su overeni na terenu od strane isto dvoje sudskih overivaca. Predak osobe D tvrdi da su mu rekli da se zahtev za izdavanje licne karte mora popuniti u vise primeraka... Ovo se sve isproveravalo za par dana uz malo veza i mita radi nezvanicnog davanja podataka na uvid. Treceg dana osoba A je promenila broj mobilnog telefona i od tada se mom novcu gubi svaki trag.

Epilog: Proslo je 2 godine, predmet je jos u istrazi. Ja ne mogu da izvrsim uvid u predmet, jer je "istraga u toku", . Osoba D me par puta pozvala cisto da se iskuka kako joj smestaju zatvor pod optuzbom da za pokusaj prevare. Posto je sada bez imovine i novca (zbog sve jurnjave, odsustvovanja i nervoze na poslu ostala i bez posla) ne moze nikako da se izbori za svoju imovinu. narocito sudija odbija da mi da bilo kakvu informaciju o osobi A. Iz zasebnih izvora saznajem da se osoba A najnormalnije krece po sudu i obavlja svoju delatnost pod drugom firmom. Pretpostavlja se da je upravo osoba A izvrsila uticaj na sudiju da se predmet drzi po strani vec 2 godine. Ja kako stvari stoje jedini izlaz vidim da tuzim drzavu Srbiji medjunarodnom sudu. Ali neka ih jos. A i nisu mnogo velike pare. Predmet kupoprodaje je bio plac i to na ne bas mnogo skupoj lokaciji.
kao sto mi drugi advokat rekao, moze da se "pogura", vrlo brzo bi se doslo do izvrsne sudske presude. Ali to kosta, a izvrsne sudske presude posle obicno nikada ne budu zaista izvrsene. Dobri advokati (opisano je sta to znaci) koji mogu da ubrzaju stvar ne rade na procenat. Oni hoce kes ili odmah ili po dobijanju presude, a da li cu ja ikada naplatiti to sto pise u presudi, to njih ne zanima. Vise puta sam krenuo "da pobijem g*vna i gotova stvar", ali se brzo priberem i shvatim da ako su prevaranti na groblju, ja sam u zatvoru a moja porodica bez hleba, sto nije bas povoljan razvoj situacije...

I tako, žutokljunac, na tvoje pitanje kako se osigurati - pare na kamatu i budi podstanar! Kad deca odrastu valjda nece biti toliko glupa da ostano ovde da zive, a za 20 godina ce u Srbiji biti mnogo vise stanova nego stanovnika, pa pare koje sad ulozis u kupovinu nikad vise neces izvuci.
[ vilil1 @ 23.05.2011. 23:15 ] @
Malo si zapetljao sa osobama A, B...Ali koliko vidim, tebi je advokat, posrednik u kupovini, ukrao novac?

Jos nesto, kazes da su bili idealni papiri, pa kako je onda neko drugi uknjizen?
[ Nocni @ 23.05.2011. 23:32 ] @
Tebe su uradili kao njivu. Imas po BG-u ekipa koje bi naplatile to od advokata za 1 dan ali moras dati pola. Mozda je to ipak najbolje rjesenje... jeste kaubojski ali sta se tu moze... Nije to u danasnje vrijeme lako naplatiti kao nekad kad je glavni kriminalac to mogao telefonom da zavrsi... sad su kazne za bilo kakvo lisavanje slobode ogromne itd... Najbolje u tome je to sto cijeli problem zavrsis za par dana, das pola ali se vise ne nerviras i zaboravis na to... i taj sopstvani mir vrijedi dosta...
[ ventura @ 24.05.2011. 05:43 ] @
@pctel:
Tebe je u ovoj priči odradio advokat a ne prodavac stana... To što verovatno rade zajedno pa je svejedno ko ti mazne novac jer ga dele, uopšte nije bitno...

Bitno je ono da si pristao da daš novac advokatu koga je odredio prodavac... WTF? Što si se uopšte cimao, mogao si pare odma da daš prodavcu, a danas bi bar imao jednu osobu manje na tom zamršenom spisku...

Žao mi je što si prevaren, ali ja sam imao jednu sličnu situaciju prilikom kupovine stana, gde je advokat prodavca insistirao da ostavim pare od stana kod njega, zbog moje sigurnosti, pa kada se sve završi onda će on isplatiti prodavca... Pa kad su videli da kod mene neće to proći baš tako kao što su mislili, onda je advokat krenuo sa izjavama tipa "...a da ostavite bar 20 hiljada..." ono, da ne ispadne da su se za džaba cimali samnom oko papirologije jedno mesec dana. Ne moram ni da ti govorim da sam se i advokatu i prodavcu najljubaznije zahvalio, i više ih u životu nisam video, iako sam potrošio masu svog vremena na to...
[ žutokljunac @ 24.05.2011. 06:30 ] @
Citat:
pctel:
I tako, žutokljunac, na tvoje pitanje kako se osigurati - pare na kamatu i budi podstanar! Kad deca odrastu valjda nece biti toliko glupa da ostano ovde da zive, a za 20 godina ce u Srbiji biti mnogo vise stanova nego stanovnika, pa pare koje sad ulozis u kupovinu nikad vise neces izvuci.

Eh verovao ili ne, ja sam taj koji se vraća u Srbiju iz inostranstva. Nije mi žao što ću raditi za mnogo manje pare, ali mi je žao kada vidim kako se tamo vara, i pravo da ti kažem, ove priče su me podstakle da razmislim da li da kupujem stan u Bg. Hteo sam neki stan ode 50k€ jer sam za te pare našao dosta stanova od 40-tak kvadrata u novogradnji ( Karaburma, Mirijevo... ), ali sam dugo izvan Srbije pa mi nije jasno kako ide to sa papirima. Ima masa te novogradnje i piše da je zgrada ukljižena. Da li mogu to odmah da uknjižim na svoje ime? Izvini, možda malo skrećem sa teme, ali stvarno nemam koga da pitam, jer koga god sam pitao odgovorio mi je da nađem nekog advokata, a koliko vidim i advokati se bave prevarama. Stvarno ne znam kako da se osiguram. Da kupujem neku starogradnju za veći novac, sigurno bi bilo lakše, ali nemam toliko novca.
Da budem konkretan, video sam da na Karaburmi u ulici Dragoslava Srejovića ima dosta stanova za 50k€, pa me zanima da li je to sve legalno. Evo npr ovaj oglas:
http://www.halooglasi.com/nekr...alw%2B9DFxs%2Fji4A0Nrlw%3D%22}

Puno se zahvaljujem ako neko zna kako stoje stvari u vezi papirologije ovih stanova u ul. Dragoslava Srejovića.
[ vilil1 @ 24.05.2011. 10:44 ] @
@žutokljunac

100% zastita ne postoji i niko ti je ne moze garantovati. Ono sto ti mozes je da smanjis rizik i da ne uleces u rizican posao privucen lepim pricama. Evo ti par linkova, pa procitaj na sta da obratis paznju.

http://www.blic.rs/Vesti/Drust...Prevareno-20000-kupaca-stanova
http://www.beograd.rs/cms/view.php?id=1337613
http://www.oglasisrbija.com/magazin/index.php?id=8

He, zanimljivo je da velika vecina novoizgradjenih, legalnih, uknjizenih, objekata, nije prikljucena na toplovod. Ljudi vide radijatore unutra, kupe stan, a kad dodje zima pitaju se zasto nema grejanja. :D
[ axone @ 24.05.2011. 10:56 ] @
@ventura
Nisam razumeo bas najbolje:
Cini mi se da si ti pre neku stranicu pisao da bi bas tako i trebala
da se odigrava radnja kupovine stana- pare advokatu u sef- pa
po kompletiranju papirologije i ostalog iste se prosledjuju prodavcu.

U cemu je konkretno ovde bila zackoljica zbog koje si odustao?
Zbog same cinjenice da se radi o advokatu kojeg je predlozio prodavac
ili ti je nesto drugo pobudilo sumnju?
[ Java Beograd @ 24.05.2011. 10:58 ] @
@pctel
Upravo sam i ja pre nekoliko godina došao u priliku da kupim plac. Hteo sam da gradim porodičnu kuću. Bila je tako jedna prilika, povoljna, pa nešto kao kod tebe, osoba A, osoba B ... Ali, čim je u priču ušla osoba C, ja sam prodavcu rekao "Dovienja". "Ma zdravo !" A svoje pare vratio na svoj račun. Placeva je bilo i biće, a moje pare su samo jedne !

Moje iskreno pitanje: kako ti nije palo na pamet da sačuvaš svoje pare, čim ti "prismrdi" da možda tu nisu čista posla ? Osim advokata, zaboga, potrebno je i malo zdravog razuma !

[ dejanet @ 24.05.2011. 11:19 ] @
Citat:
He, zanimljivo je da velika vecina novoizgradjenih, legalnih, uknjizenih, objekata, nije prikljucena na toplovod. Ljudi vide radijatore unutra, kupe stan, a kad dodje zima pitaju se zasto nema grejanja. :D

Tesko da zgrada moze dobiti tehnicki prijem a da nije reseno grejanje bilo prikljucenjem na daljinski sistem, bilo sopstvenom kotlarnicom.. A sa druge strane tesko se moze dobiti centralno grejanje od npr. Bgd. Elektrana ako nisu zadovoljeni tehnicki uslovi za to.. i tako u krug..

Sve u svemu tako se prolazeci kroz galimatijas kriminalne administracije, dolazi do cene od 2200 evra po kvm za stan od 900 evra..
[ vilil1 @ 24.05.2011. 11:40 ] @
Citat:
dejanet: Tesko da zgrada moze dobiti tehnicki prijem a da nije reseno grejanje bilo prikljucenjem na daljinski sistem, bilo sopstvenom kotlarnicom.. A sa druge strane tesko se moze dobiti centralno grejanje od npr. Bgd. Elektrana ako nisu zadovoljeni tehnicki uslovi za to.. i tako u krug..

Da li to kazes da zgrada nece biti primljena, uknjizena...ukoliko je predvidjeno etazno grejanje?
[ dejanet @ 24.05.2011. 11:53 ] @
@vilil1
Ono sto znam sigurno, ako je batica u projektu predvideo centralno grejanje a na kraju prodaje nesto drugo to ne moze da prodje tehnicki prijem jer se ne nalazi u projektu.
Ranije zgrada nije mogla da se uknjizi bez tehnickog prijema(sada iskreno ne znam). Gradjevniska dozvola ne moze da se dobije bez projekta a projekat ne moze da se odobri bez energetskih saglasnosti za grejanje,struju, kao i za vodu i kanalizaciju... Raniji tehnicki uslovi za Beograd su uslovljavali full centralno grejanje, sada iskreno ne znam..
[ vilil1 @ 24.05.2011. 12:17 ] @
Citat:
dejanet: @vilil1
Ono sto znam sigurno, ako je batica u projektu predvideo centralno grejanje a na kraju prodaje nesto drugo to ne moze da prodje tehnicki prijem jer se ne nalazi u projektu.
Raniji tehnicki uslovi za Beograd su uslovljavali full centralno grejanje, sada iskreno ne znam..

Ali ukoliko je predvidjeno etazno grejanje, onda mora da prodje prijem i da dobije upotrebnu dozvolu!? Za ovo drugo, Beograd je pun starih zgrada koje nemaju nikakvo grejanje, odnosno ljudi se vecinom u takvim zgradama greju na TA peci.
[ dejanet @ 24.05.2011. 12:37 ] @
@vilil1:
Da, uzmes kopiju projekta i ako su arhitekta i inzenjer tako isprojektovali - potpisali, firma pecatirala a ovi iz sluzbi odobrili(pecatima) to je 100% OK.
Posle(naknadno) mozete kao skupstina stanara(investitor) da pravite poseban projekat i krenete u izvodjenje pravog centralnog grejanja, naravno ukoliko imate tehnicke uslove, npr. da toplovod prolazi relativno blizu. Mislim da je ceo action kreditiran od Skupstine grada, tj. placate posle kroz racune.. valjda je i dalje tako.

BTW te stare zgrade su projetkovane za kaljeve peci..
[ ventura @ 24.05.2011. 16:29 ] @
Citat:
axone: @ventura
Nisam razumeo bas najbolje:
Cini mi se da si ti pre neku stranicu pisao da bi bas tako i trebala
da se odigrava radnja kupovine stana- pare advokatu u sef- pa
po kompletiranju papirologije i ostalog iste se prosledjuju prodavcu.

U cemu je konkretno ovde bila zackoljica zbog koje si odustao?
Zbog same cinjenice da se radi o advokatu kojeg je predlozio prodavac
ili ti je nesto drugo pobudilo sumnju?

Pa naravno da je u pitanju zbog toga što je advokata predložio prodavac + advokat je neki anonimus tipa onih iz halo oglasa... Sorry, ali sa takvima ne želim da imam posla kad rešavam životna pitanja...
[ žutokljunac @ 24.05.2011. 20:35 ] @
Citat:
vilil1: @žutokljunac

100% zastita ne postoji i niko ti je ne moze garantovati. Ono sto ti mozes je da smanjis rizik i da ne uleces u rizican posao privucen lepim pricama. Evo ti par linkova, pa procitaj na sta da obratis paznju.

http://www.blic.rs/Vesti/Drust...Prevareno-20000-kupaca-stanova
http://www.beograd.rs/cms/view.php?id=1337613
http://www.oglasisrbija.com/magazin/index.php?id=8

Hvala. Pomoći će mi ovo.