Citat:
ghost2k3
Posto smo ustanovili da je E211 kancerogen (u narodu poznatiji kao Gosp. Konzervans ili ti natrijum benzoat), naslo se da su ove dve materije u naslovu dobre i neskodljive za konzerviranje.
Kancerogenost E211 je vezana za kombinaciju sa Vitaminom C (askorbinskom kiselinom, je li) - rezultat mesanja je formiranje
benzena koji jeste kancerogen. Medjutim da bi dosao do koncentracija koje su stetne za coveka morao bi bas da se potrudis :-)
Zbog toga mislim da je pametnije da se drzis konzervansa u razumnim kolicinama, umesto sto pokusavas da eksperimentises sa mravljom kiselinom.
Mravlja kiselina, takodje, moze imati toksicne efekte na coveka. I to visestruke - od destrukcije ocnog nerva pa na dalje. Ista prica, trebao bi verovatno da preteras bas da oslepis od iste, ali se postavlja pitanje smislenosti zamene konzervansa necim sto takodje potencijalno ima stetne efekte. Takodje, postoje neke indicije da mravlja kiselina ima mutagene efekte.
Pa sad ti izaberi... :-)