[ milanche @ 31.05.2011. 17:25 ] @
Nekim slucajem sam naleteo na ovaj foto album na Facebook-u (autor je Olivera Vukovic)
https://www.facebook.com/photo...1154376&type=1&theater

ostao sam zapanjen kako je u nekih 200 slika uhvaceno duh jednog vremena i jednog grada.

Fenomenalno.
[ Slobodan Miskovic @ 31.05.2011. 17:37 ] @
Jel ima neki link za nas koji nemamo facijalnu knjigu?
[ milanche @ 31.05.2011. 17:52 ] @
Na zalost - nema.

Nemam obraza da autorku gnjavim vise, vec mi je izasla u susret da album 'otvori' za non-friends,
mislim da bi bilo bas mnogo da joj sad trazim da kreira public link. Pokusacu preko njoj bliskih osoba,
pa ako je ne bude mrzelo, mozda se i to desi.

Za sada - prikradi se nekome ko ima FB account, pa gvirni, neces zazaliti.

[ vilil1 @ 31.05.2011. 18:09 ] @
Koji grad je u pitanju? Ako nije tajna. ;)
[ milanche @ 31.05.2011. 18:19 ] @
Beograd, 60/70/80-tih
[ vilil1 @ 31.05.2011. 18:40 ] @
Hvala. Ne znam da li znas, jedan odlican forum -

Slike starog Beograda 1850-1960 ... Nesto preko 1000 strana...

http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=406398
[ Slobodan Miskovic @ 31.05.2011. 18:59 ] @
Auu vili1 svaka cast. Sramota za zgradu poste... :(
[ vilil1 @ 31.05.2011. 19:40 ] @
Citat:
Slobodan Miskovic: Sramota za zgradu poste... :(

Sta reci, od prelepe zgrade dobismo ono ruglo. Ako mislis na postu kod zel. stanice!?

Meni je nekako Most kralja Aleksandra najupecatljiviji. Koliko god puta gledao razlicite fotografije, nikad mi ne dosadi, uvek nesto novo otkrivam.
[ Slobodan Miskovic @ 31.05.2011. 20:04 ] @
Da, da na tu zgradu mislim. Mnogo mi se svidja, ovo sad sto su napravili je ruglo, kao ludnica iz Lenjinovog vremena :)
[ milanche @ 01.06.2011. 05:11 ] @
@vilil1

video sam ranije taj album koji si linkovao.

Ovaj sto sam ja okacio ne baca akcenat na arhitekturu, nego na onaj obicni svakodnevni zivot (tj. duh vremena).
Takodje, pokriveni vremenski period je upravo ono vreme koje smo i ja i ti proziveli u Bgd-u, i masa detalja i scena
uhvacenih kamerom bas puno znace.
[ vilil1 @ 01.06.2011. 08:46 ] @
Najzad dobih od drugara njegovu sifru za fejsbuk, ali ne otvara onu stranu. "Page not found". Verovatno je Olivera odustala od "javnog prikazivanja" :)
[ Vole Domu @ 01.06.2011. 09:09 ] @
nije, meni otvara i dalje, a nismo prijatelji...
[ vilil1 @ 01.06.2011. 09:24 ] @
Citat:
Vole Domu: nije, meni otvara i dalje, a nismo prijatelji...

Da, u pravu si, otvorilo mi se. Hvala.
[ Zoran Rodic @ 01.06.2011. 09:36 ] @
Kad smo već kod starog Beograda ... dobro de .. Zemuna , onda nije zgoreg da pomenem kako je najzad posle skoro 20 godina, kula Gardoš dovedena u red, umivena i oprana ... i što je najbitnije ponovo otvorena za posetioce.

U prizemlju je galerija, a 65 stepenika vodi ka vrhu kule odakle se pruža zaista fantastičan pogled ka celom Beogradu.

Vredi otići.

[ jnk @ 01.06.2011. 09:43 ] @
Isti problemi muče Beograd danas kao i pre drugog svetskog rata. A to je divlja gradnja i nedostatak planiranja na duže staze.

Most Kralja Aleksandra je takođe bio fenomenalan u odnosu na most Bratstva i jedinstva(Brankov).
[ tdusko @ 01.06.2011. 10:25 ] @
@Milanche

Fantasticne slike. Ne znam za vas ali mene podilazi jeza od one slike klizalista na Taschu i voza Ljubljana-Zagreb-BG. Stvarno fenomenalno!
[ milanche @ 05.11.2011. 02:56 ] @
Pojavila se FB-free, obogacena verzija istog albuma:

http://www.e-novine.com/fotoga...bija/51947-Kao-bilo-nekad.html
[ Braksi @ 05.11.2011. 08:11 ] @
kad gledamo stare slike vidimo otprilike i sta je nekad ljudima bilo vazno. Odmah pada u oci nesrazmerna snaga drzave pa i crkve pogotovo katolicke. Ljudi su nekad gradili sto je meni cudno ogromne zeleznicke stanice. Keleti npr u Pesti, slicna je stanica i u Milanu. Zatim obavezno zgrada POSTE, zgrade ministarstava i naravno dzinovske katedrale.

Verovatno da podsete coveka kako je mali pred Bogom i vladarom.

Hvala im i slava im, ali ne bih patio za tim vremenima. Mozda bih da sam bio kralj, ali mi se vise svidja zivot u sterilnoj spavaonici sa pogledom na smrdljivu industrijsku zonu gde se prave lepe stvarcice...
[ DrFill2Good @ 05.11.2011. 09:01 ] @
Citat:
This content is currently unavailable
The page you requested cannot be displayed right now. It may be temporarily unavailable, the link you clicked on may have expired, or you may not have permission to view this page.

Na zalost, nedostupno je za ostale ...
[ gajo2 @ 05.11.2011. 09:37 ] @
Citat:
Braksi: Hvala im i slava im, ali ne bih patio za tim vremenima. Mozda bih da sam bio kralj, ali mi se vise svidja zivot u sterilnoj spavaonici sa pogledom na smrdljivu industrijsku zonu gde se prave lepe stvarcice...
Slažem se, i još bi dodao malo lokalpatriotskog ulja na vatru. Dok su se te velelepe zgrade gradile u Beogradu, ostali gradovi su stagnirali. Baš me briga da li su beograđani imali neku skupocenu zgradu pošte ako se ista takva zgrada nije mogla sagraditi u Nišu ili Novom Sadu.
[ Braksi @ 05.11.2011. 12:34 ] @
Citat:
Dok su se te velelepe zgrade gradile u Beogradu, ostali gradovi su stagnirali. Baš me briga da li su beograđani imali neku skupocenu zgradu pošte ako se ista takva zgrada nije mogla sagraditi u Nišu ili Novom Sadu.

Baš me briga da li su Novosadjani imali neku skupocenu zgradu pošte ako se ista takva zgrada nije mogla sagraditi u Kikindi ili Vrscu.
Baš me briga da li su Kikindjani imali neku skupocenu zgradu pošte ako se ista takva zgrada nije mogla sagraditi u Melencima ili Stepanovicevu.
Baš me briga da li su Melencani....

itd...

U Francuskoj postoji na nivou zemlje taksa za Pariz. Glavni grad se po samoj funkciji izdvaja, nebitno iako nije najveci ili je geografski na periferiji. Naravno privilegija je ziveti u gl. gradu, to niko ne spori.
[ Sceka @ 05.11.2011. 18:45 ] @
Ovde ima i slika ali i filmova starog Beograda. Vredi videti iako toga ima da moze danima da se pregledava...

http://www.skyscrapercity.com/...68225cc4359c97ce4&t=406398

Pozdrav!

EDIT
Slike starog Kragijevca...

http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=606597

Nije samo Beograd zastupljen, samo se treba malo potruditi... :)
[ Sceka @ 05.11.2011. 18:57 ] @
Evo malo za poredjenje:

"Nova Posta na Zeleznickoj stanici"

Posta na Zeleznickoj stanici - sada!

I tako dalje...

Pozdrav!