[ rsinisa @ 11.06.2011. 10:24 ] @
Nedavno sam kupio indukcioni rešo pa sam odlučio da izvršim test potrošnje u odnosu na klasičnu ringlu.
Neću da navedem ni gde sam ga kupio, ni od koga, ni koji model, ni cenu da ovo ne bi bilo shvaćeno kao reklama. Cilj je samo da obavestim one koji još uvek razmišljaju da li da nabave ovu tehnološku novotariju (mada je princip izmislio Tesla poodavno) i da preračunaju isplati li im se ulaganje ili ne.

Kao "zamorče" poslužilo je mleko od 1 litra koje je u oba slučaja, za kuvanje na indukcionom i klasičnom rešou, bilo od istog proizvodjača i iste masnoće, kuvano u istoj šerpi. Jedino što bi moglo malo da poremeti rezultate je činjenica da je indukcioni rešo trošio 1795W, a klasičan 1200W, ali mi je šerpa bila takva da je najviše pasovala toj ringli.

Kuvanje na indukcionom rešou trajalo je 4 min i 42 sekunde, a na klasičnom 12 min i 55 sekundi (klasičan rešo isključen je 30-ak sekundi pre vrenja kako bi se iskoristila akumulirana toplota) što, kad se sve preračuna, daje utrošak od 143 Wh za kuvanje na indukcionom, i 262 Wh na klasičnom rešou. Odnos je otprilike onakav kakav može da se pronadje u zvaničnim i nezvaničnim podacima, tj. odnos je 0,545 što u praksi znači da ćete kuvanjem na indukcionom rešou uštedeti blizu 50% el. energije. Ako uzmemo u računicu jednotarifnu cenu od 4,386 din i ako pretpostavimo da mesečno trošite 300 kWh na kuvanje, mesečna ušteda će biti oko 650 din. Uzmite u obzir cenu indukcionog rešoa na koji ste "bacili oko" i izračunajte za koje vreme ćete ga otplatiti.

Moguće je da kuvanje neke druge materije ili obroka može da ima malo drugačije rezultate, ali mislim da ne bi trebalo da bude značajnih razlika.

Obratite pažnju na marketinške trikove koji pominju npr. kuvanje kafe i uštedu na tome, pa pročitajte još jednom ovaj tekst i razmislite da li treba uvek verovati svakome bezrezervno ili ukjučiti mozak, informisati se na više mesta i doneti odluku.

Takodje ne zaboravite da za indukcioni rešo mogu da se koriste samo sudovi od feromagnetnih materijala - uprošćeno, ako se magnet "lepi" za posudu, onda može da se koristi. Generalno možete da računate da ćete morati da kupite bar još jednu posudu, kao što sam ja morao da kupim tiganj jer su sva 4 koja imam napravljeni od aluminijuma.

Pozdrav.
Sinisha
[ tihi2 @ 11.06.2011. 22:36 ] @
Pošto se niko ne javlja, moram ja da te pohvalim, kao i temu i test.
Većina je čula za to ali ja nikog ne poznajem da ima indukcionu ringlu. Sad mogu da razmišljam o tome sa više argumenata.
Baš lepo.
[ straniplacenik @ 12.06.2011. 09:09 ] @
hmm, sta se desava ako se stavi komad posudja koji nije predvidjen za indukcionu plocu? mogu li nastati neka ostecenja?
[ Hattalasat @ 12.06.2011. 09:49 ] @
Ne, samo neces nista " skuvati" :-) .

[ rsinisa @ 12.06.2011. 19:02 ] @
Upravo tako, u neodgovarajućoj posudi se neće ništa skuvati, ali ako je za utehu, neći ni struja da se troši, a alarm će da se oglasi i na displeju će da se prikaže odgovorajući kod greške. Isto se dešava i ako se skloni posuda sa rešoa u toku rada - nema potrošnje, itd, itd.

Iako ovo što ću dalje da napišem prevazilazi temu, napisaću ovde kako ne bi otvarali novu temu.

Još jedna pogodnost indukcionog rešoa koga sam kupio (kao i još jednog koga sam video, a verujem i ostalih) je to što ima unapred definisne programe za nekoliko načina pripreme: prženje, održavanje jela toplim, kuvanje ovoga ili onoga... Takodje poseduje i tajmer pa ako znate koliko treba kuvati jelo koje se priprema, podesite tajmer i radite dalje svoj posao bez bojazni da će se kuvati duže nego što treba. Doduše, sve te funkcije su, prema mom mišljenju, još uvek na rudimentarnom nivou i, pošto sam elektroničar, vrlo rado bih napravio svoju elektroniku samo da rešo nije u dvogodišnjoj garanciji :). Ipak, i te funkcije su bolje nego nikakve na mom klasičnom električnom šporetu.

Još jedna stvar koja po malo smeta je buka ventilatora koji je uključen sve vreme rada rešoa i koji, očigledno, nema nikakvu povratnu spregu sa temperaturom jer sve vreme rada okreće istom brzinom. I tu bi moglo da se odradi poboljšanje, tj. da brzina bude uslovljena temperaturom unutar rešoa.

I za kraj da napomenem da pri manjim snagama rešo ne radi stalno nego povremeno uključuje i isključuje namotaj jer očigledno je da mu je minimalna snaga namotaja veća od minimalne snage koju rešo nudi, ali to se uprosečavanjem svede na podešenu snagu i za većinu jela nije uopšte bitno, mada može da zbuni u početku dok se ne shvati šta se dešava.

Pozdrav.
Sinisha
[ straniplacenik @ 12.06.2011. 21:32 ] @
da li pod klasicne "resoe" mislis i na staklokeramicke ploce za kuvanje?

u cemu je razlika kod staklokeramickih i onih starih "resoa" kao i tih indukcionih? indukcione ploce su prilicno skupe...
[ rsinisa @ 12.06.2011. 21:56 ] @
Pod klasičnim rešoom podrazumevam rešo (ili šporet) koji ima klasičnu, standardnu ringlu.
Što se tiče drugog pitanja, mislim da nije za ovu temu, a i google može da ti pruži mnogo više informacija.

Pozdrav.
Sinisha
[ Milan BG @ 12.06.2011. 22:03 ] @
Da li je u pitanju baš rešo (sa jednom pločom) ili ugradna ploča?
[ kraljevski @ 22.08.2011. 10:50 ] @
moze li neko da mi kaze da li smem da kuvam u serpama koje su oko santimetar i po vece od kruga indukcione ploce, ja tacnije imam zepter ind plocu a u njihovom uputstvu pise da precnik serpe mora biti izmedju 12 i 20 cm, a moje serpe su 21 i 21, 5 cm. Sta moze da se desi ako je serpa veceg precnika i da li moze da se osteti ploca
i moze li neki savet za koriscenje ind ploce jer kod mene se nemam rezime tipa 1,2,3 itd nego na displeju se pokazuje temperatura od 60,90,120,140,160,180,200,240 i osam stepeni snage zagrevanja 100,300,600,800,1000,1400,1700,i 2000 w....
da li je indukciona pogodna za pecenje palacinaka i ustipaka i na kojoj temperaturi,



[ Žika 11 @ 09.06.2015. 16:19 ] @
Jedno pitanje za stručnjake, kako bi se ponašao indukcioni špored na seoskoj mreži ? Pre svega se odnosi na činjenicu da postoje padovi napona i da se na klasičnom sporetu kafa kuva poprilično dugo. Odnosno da li bi tako loša struja pored uticaja na vreme kuvanja mogla da ošteti šporet / da li bi skratila vek trajanje elektronici i namotajima.
[ mugi junuzovic @ 10.06.2015. 09:08 ] @
Na namotajima i ne bi uticala ali na elektroniku svakako..
[ Žika 11 @ 01.01.2018. 21:37 ] @
Evo skoro 4 meseca i rešo radi bez problema na lošu seosku struju. Čak bi dodao fantastično, lepo pegla padove napona i nema nikakvih promena u radu. Dok klasičan šporet čas greje čas ne i ako se ne pazi svo vreme vrlo lako zagori. Ovde se pusti na slabu vatru i jelo se krčka.

Citat:
Žika 11:
Za selo kupljen rešo Gorenje ICE2000SP 2100 W , osam nivoa snage od 400W do 2100 W ili osam nivoa temperature od 60-240 C, tajmer.
Uopređivao sam sa gore pomenutom Whirlpool indukcijom i recimo 4 dl vode u džezvi provri za 1 min 58 s , Whirlpool 2 min 24 s dalje litar vode u šerpi Gorenju treba 3 min 9 s , Wirlpool na velikoj flexi cook ringli 2 min 59 s.













Citat:
Isprobano na slaboj ili lošoj struji. Savršeno se ponaša (kao i u Bg) kao da mu promene napona ne smetaju. Identična vremena da prokuva voda.
Razlika u odnosu na klasičan šporet (sa ringlama) neverovatna, ovde na selu treba 15-20 minuta da prokuva voda dok indukcija završi za 2min.
Spremanje hrane takođe daleko kraće i ravnomerno se sve kuva/ prži.
Sve preporuke za indukciju gde je loša struja.
Posle provere na redu je kupovina indukcione ploče.