[ Ivan Dimkovic @ 13.06.2011. 11:21 ] @
Napravili su najbolje orudje za post-apokalipticnu eru:

:-)

Salu na stranu, izgleda kao neverovatno dobra alatka. Mozda ce se za 100 godina umesto "Swiss knife" koristiti "Chinese shovel" izraz.
[ deerbeer @ 13.06.2011. 11:29 ] @
Sta bi tek Bruce Lee radio sa ovom alatkom
[ Ivan Dimkovic @ 13.06.2011. 11:33 ] @
Pazi, sa Bruce Lee-om u paketu bi ovo komotno moglo da se klasifikuje kao WMD.
[ Miroslav Jeftić @ 13.06.2011. 12:17 ] @
Citat:
cut some potatos for a nice dinner after digging up mud and s**t

[ Ivan Dimkovic @ 13.06.2011. 12:29 ] @
Smej se ti smej, ali zamisli 100 miliona Kineza naoruzanih ovim transformers lopatama, koliko pomfrita moze da se napravi :-)
[ deerbeer @ 13.06.2011. 12:33 ] @

Plakne se malko posle kopanja vodom iz čuturice
[ squirll @ 13.06.2011. 12:43 ] @
nadam se da se samo ne raspada kad zamahnes ko njihove patike...
[ superbaka @ 13.06.2011. 12:45 ] @
zezaj se ti zezaj, ali neke stvari ne mogu da se nauce preko neta, moras da ih dozivis... (oni koji su sluzili vojsku znaju o cemu pricam)
[ deerbeer @ 13.06.2011. 12:49 ] @
Citat:
superbaka: zezaj se ti zezaj, ali neke stvari ne mogu da se nauce preko neta, moras da ih dozivis... (oni koji su sluzili vojsku znaju o cemu pricam)

Hehe .,.. ko je jeo i pio iz ovoga ni kineski asov mu nece tesko pasti :)

[ Ivan Dimkovic @ 13.06.2011. 12:50 ] @
@superbaka - Ja sam sasvim ozbiljan sto se lopate tice - odlicna alatka mislim da cu i sebi da kupim jednu cisto za svaki slucaj. Ako ni za sta drugo, moze da posluzi ako se nadjem u nekoj divljini, mada moze i zimi da posluzi ako ti auto zaglavi u snegu :-)

Sto se iskustva iz vojske tice - slazem se. Mada, to mozes reci za bilo kakvo "specificno" iskustvo koje se obicno ne stice u svakodnevnom zivotu. Ne znam sta je tu cudno - u vojsci te uce prezivljavanju u ekstremnim uslovima, i to je covku korisno ako smatra da postoji sansa da se nadje u takvim uslovima (ili ako se nadje u tim uslovima, bez obzira na to sta misli).

Cisto sumnjam da neko to dovodi u pitanje.
[ Nedeljko @ 13.06.2011. 12:55 ] @
Ne vredi, sa ovim glupim ašovom ne možeš da se obriješ i ošišaš!
[ StORM48 @ 13.06.2011. 12:58 ] @
Meni je iskustvo iz vojske pomoglo da (pre svega) shvatim da i u stvarnom životu postoje likovi, kakve sam do tada video samo na filmu.
Ko to nije video, stvarno nema predstavu šta sve majka može da rodi.

Pozdrav
[ deerbeer @ 13.06.2011. 12:58 ] @
Citat:
Nedeljko: Ne vredi, sa ovim glupim ašovom ne možeš da se obriješ!

Jeste sad , ne mozes ni da odseces nokte na nogama i rukama a ni da se depiliras po potrebi .
To nije presudno za prezivljavanje a ni za nekakvu borbu
[ Ivan Dimkovic @ 13.06.2011. 13:07 ] @
Citat:
Nedeljko: Ne vredi, sa ovim glupim ašovom ne možeš da se obriješ i ošišaš!

To ce biti u v2.0 :-)

Cenim da mozes u slucaju nuzde da se osisas i potkreses bradu posto The Lopata ima neku funkciju makaza, samo nece biti neka frizura i sredjena brada... sto valjda nije bitno ako si u ratu :-)

Citat:
StORM48
Meni je iskustvo iz vojske pomoglo da (pre svega) shvatim da i u stvarnom životu postoje likovi, kakve sam do tada video samo na filmu.
Ko to nije video, stvarno nema predstavu šta sve majka može da rodi.

Pa to ti je "feature" - dovoljno je da takvi umeju da rukuju lopatom, i eto - pokrio si logistiku za kopanje rovova u slucaju rata sa lako dostupnom radnom snagom. Visak IQ-a bi bio cisto bacanje resursa koje mozes da iskoristis za nesto kompleksnije.
[ superbaka @ 13.06.2011. 13:09 ] @
htedoh da kazem da je rov majka za prezivljavanje u frontalnom ratu, i brzina kojom ga iskopas... a sto zavisi od asova koji ti utrape... mozete se vi smejati, ali ta "tehnologija" zvana The Rov ce jos dugo biti aktuelna, a svako sredstvo koje ga unapredjuje - veoma korisno...
[ Ivan Dimkovic @ 13.06.2011. 13:13 ] @
^ Tacno, The Rov je majka za takav rat.

Samo sto se svako dovoljno razvijen trudi da to izbegne posto je to najskuplji nacin ratovanja... Nije lose imati "tehnologiju" za "The Rov" ali ako ti je to jedino sto imas, neces bas proci najbolje ako ti neprijatelj ima avijaciju i dovoljan broj eksplozivnih naprava da ti nanese ogromnu stetu bez da mora da silazi do tvojih rovova :-)

Mada, ako stvari zaista dodju do rovova... onda, da, ova lopata je odlican feature :-)
[ Marko83 @ 13.06.2011. 13:19 ] @
Citat:
StORM48: ...

+1 :-D
[ gajo2 @ 13.06.2011. 13:21 ] @
Kosta 40 funti na Ebay-u, bas je skupo...
[ HeYoo @ 13.06.2011. 13:22 ] @
Dimkovicu ako stvarno nabavis tu lopatu/asov ocekujemo detaljan review
[ Ivan Dimkovic @ 13.06.2011. 13:24 ] @
Moracu da kupim jos neku od drugog proizvodjaca, pa da uradimo uporedni test na Advocacy!

@edit - evo kandidata - US E-Tool (Entrenching Tool):

http://www.gi-surplus.com/catalog/item/1257456/749981.htm

Interesantno, Ameri ne koriste drvo jos od Vijetnama zbog problema sa truljenjem. Ali, koliko vidim, USA e-tool ne moze da otvori flajku piva kao sto Kinez moze (4:43)... to je velika mana.
[ hexter @ 13.06.2011. 13:35 ] @
Sve u svemu dok ne dobije malo konkretniji naziv iShovel i logo jabuke neće postići neku popularnost.
A nakon toga.....
Samo nebo je granica.
[ dejanet @ 13.06.2011. 13:38 ] @
Ja sa tim sranjcem nisam mogao da iskopam ni mini kanalche oko shatre, a kamoli neki The Rov, vidim da ne ide ni kinezu (rov), znaci nije bilo to sto sam bio gradsko dete.. sad mi je lakse
[ milivoje t @ 13.06.2011. 13:42 ] @
Ma kakvih 50 evra, evo ga za 500 dinara nas rovokopac.
http://www.limundo.com/kupovin...-futrolom-samo-10-din-/2342266

Pa kada te izvedu na 1500m planine, pod nogama 2cm zemlje, ispod zemlje go kamen i kazu ukopavaj se, tu ni dijamantski asov ne pomaze...
A kinezi samo sto puding nisu uzel da kopaju, kakva im je ono rastresita zemljica, kao u topshop reklamama.
[ Ivan Dimkovic @ 13.06.2011. 13:47 ] @
Citat:
dejanet: Ja sa tim sranjcem nisam mogao da iskopam ni mini kanalche oko shatre, a kamoli neki The Rov, vidim da ne ide ni kinezu (rov), znaci nije bilo to sto sam bio gradsko dete.. sad mi je lakse

Nisi imao dovoljno veliku motivaciju... da ti zvizde metci okolo iskopao bi rov i cetkicom za zube.
[ dejanet @ 13.06.2011. 13:59 ] @
^ ma razmrda se preklopnik za 2 polozaja lopate, pa ne mozes nista sa tom spravom.. mozda da se prave figure u pesku na moru..
[ StORM48 @ 13.06.2011. 14:01 ] @
^Može se kosi trava na poligonu za postavljanje eksploziva bre!

Ti mašeš, a trava eskivira! Međutim, ako kreneš da se nerviraš, onda i žustrije mašeš, pa trava kad-tad poklekne!

Pozdrav
[ zorg @ 13.06.2011. 14:02 ] @
Pih, očekivao sam da će biti kreativniji u smišljanju načina na koje ljopata može da se upotrebi... Zaboravili su da navedu da ljopata može da se koristi i kao reket za tenis, kao mač, da se baca kao koplje, da može jako lepo da se žonglira sa tri komada, kao i da može da posluži kao kašika ako zatreba...

Korišćenje kao štit mi je definitivni favorit :) Ono, koliko vam se samo puta desilo da vas dok ste parkirani u sred nigde, kroz prozor napadne ludak sa motkom, a vi pored sebe nemate ljopatu da veštim zamasima odvratite sumanutog napadača...
[ milivoje t @ 13.06.2011. 14:12 ] @
Citat:
dejanet: ^ ma razmrda se preklopnik za 2 polozaja lopate, pa ne mozes nista sa tom spravom.. mozda da se prave figure u pesku na moru..
Zato kad to svabo napravi nema da ne radi:
http://cgi.ebay.com/WWII-GERMA...main_0&hash=item2eb594b3d8

p.s. i sa nesipravnim preklopnikom je mnogo bolje nego da golim rukama kopas rov
[ dejanet @ 13.06.2011. 14:27 ] @
^ Cuj, mi smo u nasem pincu, imali The Ashov, The Motiku and The Lopatu, modele 1897., jebesh ti ta "red army" dostignuca..
[ Nocni @ 13.06.2011. 16:30 ] @
Citat:
superbaka: htedoh da kazem da je rov majka za prezivljavanje u frontalnom ratu, i brzina kojom ga iskopas... a sto zavisi od asova koji ti utrape... mozete se vi smejati, ali ta "tehnologija" zvana The Rov ce jos dugo biti aktuelna, a svako sredstvo koje ga unapredjuje - veoma korisno...

To ce biti aktuelno jos dugo? To je bas vazno vidjeli smo prije 12 godina dok smo ratovali sa nato paktom dok se Milosevic qrcio... narocito kad ti sa podmornice koja je negdje kod Italije, bez da izranjaju na povrsinu, ispale raketu koja predje preko brda i pogodi toranj sirine 10-tak metara na aerodromu u Podgorici npr...
Odlicno je i kada imas protivavionsku odbranu kojoj je najveci domet 7.700 m a neprijatelj leti na 10.000 m... pa se jos i zeza, gadja autobus koji bas u tom trenutku prelazi preko mosta i prekine ga na pola... onako kao slucajno...

Dobar je ovaj asovcic za zenu koja uzgaja cvijece i okopava vrt... bolji bi bio da je jos manji ili da je sklopiv...
[ bojan_bozovic @ 13.06.2011. 17:06 ] @
Noćni, pravi rat je rat izmedju protivnika približno jednake snage... Mogao je NATO da krene i kopnom, završilo bi se isto, uz to da bi imali malo više gubitaka, pa je zato napad iz vazduha bio, za njih, povoljnije rešenje. I naravno, upravo da ne bi imali neprihvatljive gubitke, Amerika i NATO ne biraju nezgodne ciljeve, kakav bi bio Iran, Afganistan puta pet... Amerika nije vojno izgubila u Vijetnamu, kao što ni SSSR nije izgubio u Afganistanu, već su politički bili primorani da se povuku (u prilog tome, tek kad su Rusi izašli iz Afganistana, Talibani su bili u stanju da nobore prosovjetsku afganistansku vladu. I slično za Amerikance i Južni Vijetnam), jer su tu pogrešno procenili mogućnosti protivnika.
[ sasa022 @ 13.06.2011. 17:15 ] @
Neko je spomenuo brijanje i sisanje - moraju da ga modifikuju da se spoje 2 u velike makaze

[ Horvat I @ 13.06.2011. 17:20 ] @
Citat:
bojan_bozovic:I slično za Amerikance i Južni Vijetnam), jer su tu pogrešno procenili mogućnosti protivnika.

ili saveznika.
[ Nocni @ 13.06.2011. 17:50 ] @
Citat:
bojan_bozovic:  I slično za Amerikance i Južni Vijetnam), jer su tu pogrešno procenili mogućnosti protivnika.

Ovo o cemu kucas je bilo prije 50 godina... Jos dok je Klinton bio predsjednik posjecivao je Vijetnam i organizovan mu je svecani docek...
[ Ivan Dimkovic @ 13.06.2011. 18:14 ] @
Citat:
bojan_bozovic
Noćni, pravi rat je rat izmedju protivnika približno jednake snage...

Tacno, samo tome treba dodati i "i nedovoljne tehnicke razvijenosti da izbegnu rovovski rat" - u sta se ubrajaju ogromne avijacije, podmornice, stratesko nuklearno oruzje, rakete srednjeg i velikog dometa, "pametne" bombe i sl... sve to sluzi da protivnika prepece bez potrebe da se salje enormna armija da gine po rovovima :-)

Cisto sumnjam da bi neka moderna vojska neke razvijene zemlje (ukljucujuci i Kinu) ulazila u rovoski rat sa drugom razvijenom zemljom osim u slucaju krajnje nuzde - a jedina krajnja nuzda bi bila pokusaj fizickog osvajanja teritorije. Sve ostalo jednostavno ne vredi tih para.

Pre toga bi sigurno pokusali da protivnika prisile na predaju uz pomoc avijacije i mornarice tj. bombardovanja strateskih ciljeva i razaranja ekonomije - svakoj razvijenoj zemlji je takav scenario izuzetno skupa stvar i vrlo verovatno bi se ili predali ili zaustavili svoje napade daleko pre nego sto bi doslo do rovovskog rata iz prostog razloga sto ne bi imali za sta da ratuju sa totalno unistenom ekonomijom i infrastrukturom.

Manje zemlje u nezgodnim regionima su druga prica - tu su krvavi gradjanski ratovi "name of the game", pa rokanje po rovovima nije nista strano, a vrlo cesto i jedini nacin borbe posto niko nema odlucujucu prednost ili tehnicke mogucnosti za superiornost na drugi nacin. Tamo gde je ljudski zivot i dalje jeftin, The Rov nije nikakav problem.

[ madcama @ 13.06.2011. 21:12 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: Tamo gde je ljudski zivot i dalje jeftin, The Rov nije nikakav problem.

I tu se vidi potencijalno trziste za Chine Army Asov.
[ a1200 @ 13.06.2011. 21:28 ] @
Ashov je jako bitan i danas... moze da spase glavu, posebno ako negde vojska treba recimo da ceka ili bude par dana. Onda se iskopaju mali rovovi u koje vojnik moze da legne, a preko se prebace metalne ploce. To sluzi za zastitu od kasetnih bombi. Takodje, nekad je potrebno iskopati par decimetara pa da se dobije dovoljno ulegnuce za mitraljez ili polozaj za vojnike, koji treba da drze - a da opet ne budu glineni golubovi - direktno na liniji vatre. Kad se pali vatra... obicno se iskopa ulegnuce/rupa i stavi kamenje okolo, da se ne bi video plamen - tj. odavala pozicija vishe nego sto je to potrebno. Za takve stvari ovaj asovcic je cudo :).
[ milivoje t @ 13.06.2011. 21:33 ] @
Pa rat se dobija tek kada tudja cizma stane na branjeni teren. To je cinjenica koja stoji dan danas. To sto je kod nas tudja cizma zagazila po nasoj teritoriji bez da se borila na zemlji (mada se borila njihova ovk gerila) je specifican slucaj, ali cizma je stigla. U Iraku i Avganistanu su isti morali pesadijom. I rov je cinjenica rata na zemlji. To sto ga ameri ne kopaju nije istina, kopaju i oni, ali obzirom da osvajuju hitro u stilu blic kriga nemaju potrebu da prave velike rovovske sisteme. Al tamo gde na otvorenom u borbi zastane pesadinac, pravice bilo kakv ukop i grudobran, lopatom il rukama, bio on amer ili somalijac.
[ bojan_bozovic @ 13.06.2011. 22:13 ] @
Citat:
Nocni: Ovo o cemu kucas je bilo prije 50 godina... Jos dok je Klinton bio predsjednik posjecivao je Vijetnam i organizovan mu je svecani docek...

Da, a šta si ti želeo da kažeš time? Ja nisam uopšte pričao o sadašnjim odnosima te dve države, već o tome da su Ameri malo potcenili protivnika...

Citat:
Ivan Dimkovic: Tacno, samo tome treba dodati i "i nedovoljne tehnicke razvijenosti da izbegnu rovovski rat" - u sta se ubrajaju ogromne avijacije, podmornice, stratesko nuklearno oruzje, rakete srednjeg i velikog dometa, "pametne" bombe i sl... sve to sluzi da protivnika prepece bez potrebe da se salje enormna armija da gine po rovovima :-)

Cisto sumnjam da bi neka moderna vojska neke razvijene zemlje (ukljucujuci i Kinu) ulazila u rovoski rat sa drugom razvijenom zemljom osim u slucaju krajnje nuzde - a jedina krajnja nuzda bi bila pokusaj fizickog osvajanja teritorije. Sve ostalo jednostavno ne vredi tih para.

Pre toga bi sigurno pokusali da protivnika prisile na predaju uz pomoc avijacije i mornarice tj. bombardovanja strateskih ciljeva i razaranja ekonomije - svakoj razvijenoj zemlji je takav scenario izuzetno skupa stvar i vrlo verovatno bi se ili predali ili zaustavili svoje napade daleko pre nego sto bi doslo do rovovskog rata iz prostog razloga sto ne bi imali za sta da ratuju sa totalno unistenom ekonomijom i infrastrukturom.

Manje zemlje u nezgodnim regionima su druga prica - tu su krvavi gradjanski ratovi "name of the game", pa rokanje po rovovima nije nista strano, a vrlo cesto i jedini nacin borbe posto niko nema odlucujucu prednost ili tehnicke mogucnosti za superiornost na drugi nacin. Tamo gde je ljudski zivot i dalje jeftin, The Rov nije nikakav problem.

Nekad ne možeš da izbegneš rovovski rat. Evo sad u Afganistanu, tamo gde se borbe vode, ja sam 100% siguran, da se rovovi koriste, i od strane NATO i USA. Tako je kad imaš protivnika koji nema šta da izgubi, nikakvu ekonomiju, nikakvu infrastrukturu, već je samo srećan što si doš'o kod njega da može da se bori za Alaha, i ubija nevernike ;)

@milivoje t

Milivoje, milivoje... Pa nas su pobedili bombardovanjem i prisilili na teritorijalne ustupke, praktično, samo iz vazduha.
[ milosmalic @ 14.06.2011. 08:53 ] @
Specnaz se ne odvaja ašova. Neke od jedinica su doduše nedavno prešle na "balistički nož" ali samo za ulaz-izlaz akcije, gde se ne očekuje duži boravak i ukopavanje.

Ovde postoji tekst o tome šta je sve ašov za pripadnika ruskog Specnaz http://www.ruskisistem.info/ru...specnaz-vojni-asov-alat-oruzje

E sad, Specnaz ašov je sa čvrstom drškom, bez zgloba, bez ikakvih dodatnih gadžeta. Verziju najverniju orginalu za tržište pravi ColdSteel http://www.bestglide.com/SF_Shovel_Info.html. On je mnogo bolje balansiran za upotrebu kao oružje, ne vuče onaj zglob kao topuz da pada napred u ruci i slično.

Meni lično to više odgovara od takvih koji imaju dvadeset nekih kukica, kvakica, delova koji se kače za odeću i opremu, kače travu i hvataju i zadržavaju blato i prljavštinu. Nikad nisam u zdravlju i veselju koristio ni jedan multipurpose alat, čak ni na pecanju. Da ne govorim o pečenju jajeta na ašovu koji se posle toga otkali i postane obično parče lima koje je džaba oštriti a krnji se, krivi i ulubljuje. Obična promotivna fora. Još samo fali da su kinezi rekli da izvlači fleke na 30 stepeni i da dolazi u verziji sa krilcima.

Koga zanima da vidi šta je balistički nož, bio je demonstriran u emisiji Deadliest Warrior gde su poredili Zelene Beretke i Specnaz http://www.sharenator.com/Dead...rrior_Green_Beret_vs_Spetsnaz/
[ milivoje t @ 14.06.2011. 12:49 ] @
Boki, plitko ti to citas.
Mi imamo jednu od tehnicki naprednijih vojski, globalno kad gledas. I koristimo i koristili smo ukopavanje u borbi sa protivnikom na zemlji.
Isto tako bi se ponasali i sofisticirani nemci kada bi saksonija odlucila da se odcepi i formirala tehnicki naprednu saksonsku oslobodilacku armiju.
Ukopas rov, jer kada zapuca... svejdno je da li je musketa ili najnoviji svabin h&k.
[ fanfon @ 14.06.2011. 19:53 ] @
Mislim da si pogresio. Hteo si reci da imamo jednu od "takticki" najnaprednijih vojski? Tehnicki naprednu nemamo sigurno. Na tom polju smo katastrofalni