Ovaj profesionalno odradjeni dokumentarac predstavlja sliku i priliku svega onoga sto smo kao narod preziveli zadnjih decenija a i dalje od toga. Nekakav dublji uvod nije potreban za ovo malo remek delo dokumentarnog filma jer govori sam za sebe. Ako osetite nekakav pritisak na grudima to su samo emocije izazvane ponovnim prezivljavanjem necega sto se nalazi samo malo ispod povrsine kolektivne svesti nas kao naroda. Preporuka je da odgledate ovaj film uvece uz pripremljene kokice i cips, opusteni, jer kada krene prica zaboravicete na vreme...
[ MasterRW @ 02.07.2011. 20:04 ] @
Odgledao sam film pre par dana. Vrlo interesantno ostvarenje :-)
[ Odin D. @ 02.07.2011. 21:35 ] @
Ovo je ostvarenje nekog umobolnika sa - na ovim prostorima vrlo rasirenim - sindromom "Kalimero" iliti "Nepravda! Nepravda!"
Trebao bi ga neko uzeti za uvo i izbaciti na ulicu stimulativnim podrazajem nogom u guzicu.
Nakon par godina mozda bi uspio u nekoj mjeri sagledati pravo lice svijeta i poceti razmisljati o tome kako preziviti u stvarnom svijetu umjesto kukanja sto ga je neko navodno sutnuo iz njegovog imaginarnog.
[ Nabukodonosor @ 02.07.2011. 22:04 ] @
Ali srBskog...
[ Pirossi @ 02.07.2011. 22:15 ] @
jedva sam izdržao pola sata. a spremio sam i kokice
ne znam kako čovek pozove četničku emigraciju da daju svoje cenjeno mišljenje o bilo čemu i očekuje da ga shvatimo ozbiljno.
drugo, niko normalan neće pozvati Srđu Trifkovića, osvedočenog nacistu, da priča o bilo čemu.
zaključak:
kako mali perica/boris/whatever zamišlja majkla mura.
opšta mesta & baljezganje.
[ a1200 @ 02.07.2011. 22:43 ] @
Zulja bre ovaj dokumentarac... pravi jeres .
Na zalost, nesto mi se javlja da nikad nece biti emitovan nekom sirem auditorijumu na ovim prostorima.
U svakom slucaju, dobro potrosena 2 sata... nesto novo je moglo da se sazna.
i naravno, šta Dušan Svilar misli o filmu srbskog Majkla Mura:
utisci sa premijere (Škabo, Slobodan Samardžić i ostali stručnjaci opšte prakse):
i poslednje, ali ne i najmanje važno, pitanje gospodina Čubrila:
koji je, ako smem da primetim, jedini došao prikladno odeven.
[ Boki70a @ 02.07.2011. 22:52 ] @
Dokumentarac se dosta oslanja na tekst Zvonimira Trajkovića "Kako su na opljačkali" [1]. Mada odlična je i potpunija je analiza prof. dr Milomira Stepića "Geopolitika srpskog činioca na postmodernom Balkanu ili u traganju za rešenjem" [2, 3]
[ Pirossi @ 02.07.2011. 22:57 ] @
čisto sumnjam da je Dušan Svilar čitao članke te uvažene gospode.
[ Isak666 @ 03.07.2011. 08:33 ] @
Who the f*ck is Dusan Svilar?
Btw ja nemam pojma sta se desilo sa jednim prilicnim brojem ljudi u Srbiji, kad jos uvek otkrivaju da je svet nepravedan.
Dzabe cela prica u filmu, kad je vec negde na 4. - 5. minutu zakljucio kako su SFRJ namestili narodi i narodnosti posle svoje dugogodisnje borbe.
Niti su se svi borili da budu u takvoj tvorevini, niti je za poziciju te tvorevine nakon drugog svetskog rata najbitnija odluka tih koji su bili za SFRJ - nego bas naprotiv.
[ Ankalagon the Black @ 03.07.2011. 09:07 ] @
Nije svet nepravedan nego su ljudi nepravedni. I to oni ljudi koji nevidljivim rukama pisu zakone, odredjuju mete za napad i sprovode sopstvenu volju na globalnom politickom planu. A vi nastavite da cekate savrsenstvo od objasnjenja koje ce vam sve objasniti bas onako kako vi smatrate da treba da bude objasnjeno....cekacete zauvek...
[ Isak666 @ 03.07.2011. 09:12 ] @
^^
Pa to sam i napisao.
Tako je bilo, tako ce biti.
Nema tu savrsenstva, ali ima preskakanja cinjenica.
A ako neko u svom objasnjenju preskoci da je SFRJ imala odredjenu poziciju u globalnoj podeli sveta zahvaljujuci nekim drugim drzavama, a kasnije se cudi kad te iste drzave menjaju tu poziciju - onda je u pitanju samoobmanjivanje.
Obican covek moze da se cudi time, ali oni koji vode drzavu trebaju vec da manevrisu izmedju promena interesa tih koji ti odredjuju poziciju u globalnom sistemu.
[ Ankalagon the Black @ 03.07.2011. 09:52 ] @
Citat:
Obican covek moze da se cudi time, ali oni koji vode drzavu trebaju vec da manevrisu izmedju promena interesa tih koji ti odredjuju poziciju u globalnom sistemu.
Oni koji vode drzavu nisu nista pametniji od ostatka populacije. I nisu nista manje inertni u svojim predrasudama. Generalno, pate od istih problema kao i svi mi ostali. Ali su zato mnogo vise izlozeni izazovu da se prodaju i prodaju sve nas za malo novca. Ne volim da pricam o politici ali kada je onda procurela vest da je Dinkic lobirao da se NIS proda austrijskom OMV , http://www.kurir-info.rs/vesti/beli-medved-21946.php , zamalo sto me nije nesto strefilo kada sam video koliko to glatko moze da prodje ovde u Srbiji. Za tako nesto je trebalo da padne instant istraga i hapsenje. Cije interese treba da zastupa vlast? Presli cenzus jedva i dobili najbitnija mesta u ekonomiji i nikom nista, lobiranje za strane interese na ocigled svih i nikom nista. Bolje da se zaustavim ovde.
Da bi se drzava vodila kako treba mora da ume da se zonglira sa svima bolje nego onaj zongler u cirkusu. A pritom da oni na vlasti imaju podrsku naroda, vojske, policije i ostalih struktura...da jedni drugima cuvamo ledja a da svi rade za dobrobit naroda koji ovde zivi. A doci do tako neke idealnosti iz danasnje relne situacije gde 90% ljudi ce da pljune na drzavu u kojoj zivi (a posle svega sto su preziveli ko bi im zamerio) je zamalo pa nemoguca mislija.
[ Isak666 @ 03.07.2011. 10:04 ] @
Politika ne pocinje sa Dinkicem, a ljudi koji se nalaze na pozicijama na kojima se donose odluke ne dobijaju informacije niti raspolazu onim informacijama kao obican gradjanin, pa se ni ne mogu u potpunosti ravnati.
Mada, Kardelj je pisao jos sezdesetih godina o ulozi Jugoslavije, pa je i obican covek mogao dobiti jos neki pogled na faktore koji su uoblicili tu zemlju, kao i njihovim interesima.
Izlisno je vise i pricati na tu temu, kad je to trebalo biti sazvakano jos odavno, da je pameti bilo.
Ali eto, nekom jos to treba da pumpa iste price kao i pre 25 godina, pa opet evropske drzave su tamnicari, a mi jadni utamniceni.
Btw da je to Dinkicevo lobiranje uspelo, ne bi ni imali povlascene cene kao sto su Rusi dobili kroz NIS.
[ Pirossi @ 03.07.2011. 10:13 ] @
mene fascinira kako je te svecke moćnike raskrinkao ovaj rošavi dječarac režiser.
naravno uz pomoć četničkih naučnika iz USA.
a i ti četnici.
otišli u USA da je razore iznutra i pošalju nama slepcima u matici pravu sliku.
zlopate se ljudi.
[ Ankalagon the Black @ 03.07.2011. 10:24 ] @
Citat:
mene fascinira kako je te svecke moćnike raskrinkao ovaj rošavi dječarac režiser.
To zaista nije toliko bas tesko, previse je cak i ocigledno ako se malo bolje pogleda...
[ Isak666 @ 03.07.2011. 10:39 ] @
Obzirom da su katedre za istoriju i politiku postale jos odavno rasadnik za dnevnopoliticke bukace koji su u razlicitim vremenima trubili po potrebi razlicite pesme, nije ni cudo da se neki klinci pojavljuju koji po YT otkrivaju sveCke tajne, kad nema kadra koji ce se ozbiljnije pozabaviti geostrateskim cinjenicama i biti noseca institucija za kreiranje politike.
Pusti snovi...
[ Ivan Dimkovic @ 03.07.2011. 10:54 ] @
Sve ti je to vrlo opravdano - u odredjenim sredinama su geostrateske cinjenice dosadna stvar koja smara....
Daleko je zanimljivije pricati o nepravdama, posto se takva vrta raje mnogo lozi na to. To ti je onda i politicki isplativo, zato sto pravis politicki kapital za neku buducu poziciju u nekoj populistickoj politickoj opciji, kojoj teze svi koji jure razne "nepravde".
Sto bi se reklo, kokoska vs. jaje problem, tj. tome je jako tesko stati na put, posto je kalimero arlaukanje popularno kao veliki brat.
^^
Steta sto nisu uspeli u ovoj zamisli iz 1984.
Imao bih lepsi zivot.
[ yolja624 @ 03.07.2011. 11:29 ] @
Za neke likove tacno treba naci dovoljno veliko nojevo jaje, pa da im se od ljuske naprave kapice. Kao dio uniforme da im bude, da ih na prvi pogled raspoznamo.
Ako mislite da je neka nepravda napravljena, odmah oformite jedinice "kalimera samoubica" i pravac u teroriste. Da vam lanci olaksaju...
[ Ankalagon the Black @ 03.07.2011. 11:45 ] @
Sto ste se svi uvatili za kalimera? Nije ideja ovde da se kuka nego da se sagleda slika koja ide decenijama daleko u proslost. Obicni ljudi mogu u svakom trenutku da preuzmu kontrolu nad svojom sudbinom. Ono sto im je potrebno je obrazovanje i svesnost. Ovaj dokumentarni film ce posluziti kao dobar katalizator za tako nesto. Kada sam bio na projektciji filma Zeitgeist III - Moving Forward video sam da postoji ogroman broj mladih ljudi koji zele da urade nesto konkretno. Samo jos uvek ne znaju sta i kako. A pri tome ne pricamo o lupanju u serpe i setanju po gradu, vec zelja za sustinskim promenama koje bi osigurale pozitivnu buducnost u godinama i decenijama koje dolaze i dalje. Ima mnogo diskretnih heroja :)
[ Isak666 @ 03.07.2011. 11:55 ] @
A sto ne uzmu ti mladi ljudi npr par knjiga na temu istorije sukoba interesa Rusije i nekih evropskih zemalja (a kasnije i SAD) na teritoriji Balkana posle povlacenja Turske kao dominantnog faktora sa ovih prostora?
[ Pirossi @ 03.07.2011. 11:56 ] @
Ankalagon the Black, koliko imaš godina?
zar si zaista '80 a motivišu te pesmuljci beogradskog sindikata?
što si toliko neozbiljan, čoveče?
[ Odin D. @ 03.07.2011. 11:58 ] @
Citat:
Ankalagon the Black:video sam da postoji ogroman broj mladih ljudi koji zele da urade nesto konkretno. Samo jos uvek ne znaju sta i kako.
Nije ideja ovde da se kuka nego da se sagleda slika koja ide decenijama daleko u proslost. Obicni ljudi mogu u svakom trenutku da preuzmu kontrolu nad svojom sudbinom.
Jel? e to mi je novost... Poslednji put kad sam krenuo "da preuzimam kontrolu..." kostalo me ko svetog Petra kajgana.
Citat:
Ono sto im je potrebno je obrazovanje i svesnost. Ovaj dokumentarni film ce posluziti kao dobar katalizator za tako nesto.
I ja sam da se cuje svaka strana. Ali onda da se ukljuci mozak pa da se razmisli sta je cinjenica a sta nije. Samo je problem u tome sto nas, na zalost, ima takvih koji ne mogu da shvate da medalja ima 2 strane. Vidi jednu i ne pada mu na pamet da se potrudi da pogleda i drugi aspekt. Svi mi znamo sta i kako stoje stvari, samo neki od nas nece da prihvate da je realnost ipak drugacija.
Citat:
Kada sam bio na projektciji filma Zeitgeist III - Moving Forward video sam da postoji ogroman broj mladih ljudi koji zele da urade nesto konkretno. Samo jos uvek ne znaju sta i kako. A pri tome ne pricamo o lupanju u serpe i setanju po gradu, vec zelja za sustinskim promenama koje bi osigurale pozitivnu buducnost u godinama i decenijama koje dolaze i dalje. Ima mnogo diskretnih heroja :)
Daleko ti je ovo od Zeitgeista... daleko u svakom pogledu. Recimo, Zeitgeist je diskutabilan, ali se moze reci da ima dosta istine. A ova "tezina lanaca" nije taj nivo.
[ Ankalagon the Black @ 03.07.2011. 13:01 ] @
Citat:
A sto ne uzmu ti mladi ljudi npr par knjiga na temu istorije sukoba interesa Rusije i nekih evropskih zemalja (a kasnije i SAD) na teritoriji Balkana posle povlacenja Turske kao dominantnog faktora sa ovih prostora?
Ne moze svako sve da zna. Ako si ti procitao te knjige, slobodno napisi nesto o tome, daj reference ili cak otvori posebnu temu o tome. Ako mislis da znas bolje i da drugi nesto propustaju onda nemoj da budes lenj nego daj nesto od sebe drugima.
Citat:
zar si zaista '80 a motivišu te pesmuljci beogradskog sindikata?
Da, inspirisu me pesme BG sindikata, inspirise me kada vidim da se za ruke drze baba i deda od 70 godina, inspirise me kada vidim malo dete da hoce da se igra najvise sa plasticnom kesom od 50 para a oko njega su igracke u ukupnoj vrednosti od preko 10k dinara, inspirise me klasicna muzika, inspirise me lep dan, iskreni osmesi, vetar, kisa...
Citat:
Jel? e to mi je novost... Poslednji put kad sam krenuo "da preuzimam kontrolu..." kostalo me ko svetog Petra kajgana.
Mnoge je kostalo mnogo vise.
Citat:
Daleko ti je ovo od Zeitgeista... daleko u svakom pogledu. Recimo, Zeitgeist je diskutabilan, ali se moze reci da ima dosta istine. A ova "tezina lanaca" nije taj nivo.
Krajnja poruka i teznja su iste. Ljudi zele slobodu. Meni je isto recimo mnogo toga u Zeitgeistu diskutabilno ali ljudi bar nisu samo sedeli i cutali nego su se potrudili da oforme ideju koja se za veoma kratko vreme rasprostranila po svetu. Mozda se konkretne ideje iz Zeitgeista nikada nece ostvariti, mozda su cak i realno neostvarive neke od njih, bar na opisani nacin, ali masa ljudi koja se oko te ideje oformila nece tako lako da ode, pre ili kasnije nesto ce morati da se konkretizuje od svega toga.
[ Odin D. @ 03.07.2011. 13:20 ] @
Citat:
Ankalagon the Black: Krajnja poruka i teznja su iste. Ljudi zele slobodu. Meni je isto recimo mnogo toga u Zeitgeistu diskutabilno ali ljudi bar nisu samo sedeli i cutali nego su se potrudili da oforme ideju koja se za veoma kratko vreme rasprostranila po svetu. Mozda se konkretne ideje iz Zeitgeista nikada nece ostvariti, mozda su cak i realno neostvarive neke od njih, bar na opisani nacin, ali masa ljudi koja se oko te ideje oformila nece tako lako da ode, pre ili kasnije nesto ce morati da se konkretizuje od svega toga.
Taj "Teletabisi - pokret" je pokret za ubijanje dosade i ventilisanje mladalackih budalastina, kao i svaki takav koji je postojao u istoriji.
Nije to nista novo - svako vreme ima neki svoj takav oko koga se okuplja uglavnom mladja populacija na prelazu iz pubertata pa negdje do kasnih 20-tih, u nekim ekstremnim slucajevima i do ranih 30-tih". Tako su neka druga vremena imala socjalizam, hipicizam, i slicne budalastine. Stvar naravno pogorsavaju zaludjenici koji se navuku na to i kad malo ostare, pa kod ove nezrele mladjarije doprinose utisku da se radi o necem ozbiljnijem, cim eto i stariji mudroseri "vide" u tome nesto.
Sve to traje malo, pa prodje, pa dodje neka druga pomodarija, i tako....
Ma kakvu to slobodu?
Svi ti ljudi mogu ici gdje god hoce, baviti se u zivotu cime god hoce, raditi koliko hoce, jesti sta hoce i jbati se s kim god hoce. Mogu citati i pisati sta god hoce i druziti se s kim god hoce i uopste ih niko ninasta ne prisiljava.
Mogu i da ne zive ako nece.
Kakvu slobodu povr' toga oni jos zele????
[ yolja624 @ 03.07.2011. 13:22 ] @
Citat:
Mnoge je kostalo mnogo vise.
E vidis, tu si u pravu! Neke je kostalo mnogo vise a nista nisu postigli! Samo su visoku cijenu platili...
I meni su te price o "nepravdi" nekad davno dizale pritisak i pun nacionalnog ponosa sam isao da ispravljam tu nepravdu! Ali - nista od toga nije bilo. Niti smo "nepravdu" ispravili, niti smo ista postigli. Cak i sama nepravda je malo preuredjena da izgleda kao nesto sto nije.
A ova prica o "teskim lancima" sluzi kao propagandni materijal. Sluzi iskljucivo da se regrutuje nova generacija topovskog mesa, koja bi u nekom buducem sukobu platila visoku cijenu kao ova generacija. Naravno, bez ikakve sanse za uspjeh.
U tome je poenta!
[ Isak666 @ 03.07.2011. 14:01 ] @
Citat:
Ankalagon the Black: Ne moze svako sve da zna. Ako si ti procitao te knjige, slobodno napisi nesto o tome, daj reference ili cak otvori posebnu temu o tome. Ako mislis da znas bolje i da drugi nesto propustaju onda nemoj da budes lenj nego daj nesto od sebe drugima.
Dosta toga je vec pisano po raznim temama ovde, mada to ima efekta koliko i prdez na vetru.
Toliko bi imalo ucinka i kad bi to neko rekao na nekoj javnoj projekciji ovakvog nekog filma, jer su ti ljudi vecinom dosli da potvrde svoje stavove.
Dosta je da znaju da glavnu ulogu za polozaj SFRJ posle WW2 imaju ovi likovi i da je prirodno da, kad je prvi zdesna izvisio, taj sistem podele nece funkcionisati dalje.
A ja cu za 50 godina, ako pozivim, da citam jednom kako, zasto i za ciji racun je jedna grupa ljudi u jednom delu te zemlje zelela da bude veci papa od pape tj da odrzi politicki Berlinski Zid.
[ a1200 @ 03.07.2011. 14:30 ] @
Pa mogli bi nesto da zakljucimo, kao na primer:
1) Da je sasvim opravdano da za racun svojih interesa, tj. expazionistickih vojno/politicko/ekonomskih srtremljenja, izazivas i podgrevas nacionalizam i ratove u zemljama koje nece na miran nacin da se prepuste tvojoj volji, po tvom planu. A to je jos specijalno ok, i opravdano, ako si vojno barem 100x jaci od njih - i ako mozes sa visine da ih sravnis sa zemljom (sa minimumom svojih zrtava).
2) Na kraju krajeva, oni su glupi i zasluzili su to sto su dobili, jer nisu shvatili na vreme da nemaju izbora, i da ce na jedan ili drugi nacin morati da urade ono sto ti zelis, iako se to kosi sa nekim tamo medjunarodnim zakonima, jer si prosto jaci i moze ti se, tj. za tebe zakoni ne vaze... a to je jednostavno sustina odnosa kako stvari na ovoj planeti ustvari funkcionisu, mislim, kad se skine sva ona CNN propaganda o "slobodama", "pravima", "humanizmu" koju serviras.
3) Ko to ne kapira, i ima da kaze nesto protiv tako dobro smisljene i prosvetljene politike upravljanja svetom, je prosto kalimero... tj. posto se nije nalozio na propagandnu poruku serviranu sa slobodnih zapadnih medija (koji serviraju iskljucivo objektivnu istinu), i posto je uspeo da primeti neke druge motive ispod cele te price, ocigledno nesto nije u redu sa njim... treba ga poslati u rudnik da kopa (Lesli™)
Genijalno, napokon sam poceo da kapiram te Evro-Atlanske vrednosti, i nivo slobode koji se uspostavlja.
I for one welcome our new freedom loving and democratic overlords.
[ gigamg1 @ 03.07.2011. 14:34 ] @
Veoma divno ostvarenje a jos divnije je kada na kraju filma u nekom delu procitam - VOJISLAV KOSTUNICA
Covek koji nije uopste prikazivan u tom filmicu, niti spominjan u bilo kojem kontektsu. Zapitam se, jel on uopste postojao...?! Bio predsednik, bio premijer i opet nigde ni radi a da ne pricamo o tome da su iskopali price o anti markovicu. Svi krivi za nesto a on nije... I tako nam divna nasa propala stranka daje svoju lovu na pravljenje propagandnih filmova o propagandi...
Skabo, koji ocito nece dalje od muzike (koja mu je uzgred, ocajna) da se mrdne jer zna se, drugde treba mrdnuti buljom, a ovde je dosta pljuvati.
I gomila raznih snp, 1389, beogradskih sindikata, grobara, delija, nacionalnih strojeva i ostalih (sto neko rece) kalimera protiv kojih se ceo svet urotio.
Hvala lepo, ali bolje da ste ostali na flajerima i plakatima. Lose vam ovo ide
[ Isak666 @ 03.07.2011. 15:50 ] @
Citat:
a1200: Pa mogli bi nesto da zakljucimo, kao na primer:
1) Da je sasvim opravdano da za racun svojih interesa, tj. expazionistickih vojno/politicko/ekonomskih srtremljenja, izazivas i podgrevas nacionalizam i ratove u zemljama koje nece na miran nacin da se prepuste tvojoj volji, po tvom planu. A to je jos specijalno ok, i opravdano, ako si vojno barem 100x jaci od njih - i ako mozes sa visine da ih sravnis sa zemljom (sa minimumom svojih zrtava).
2) Na kraju krajeva, oni su glupi i zasluzili su to sto su dobili, jer nisu shvatili na vreme da nemaju izbora, i da ce na jedan ili drugi nacin morati da urade ono sto ti zelis, iako se to kosi sa nekim tamo medjunarodnim zakonima, jer si prosto jaci i moze ti se, tj. za tebe zakoni ne vaze... a to je jednostavno sustina odnosa kako stvari na ovoj planeti ustvari funkcionisu, mislim, kad se skine sva ona CNN propaganda o "slobodama", "pravima", "humanizmu" koju serviras.
3) Ko to ne kapira, i ima da kaze nesto protiv tako dobro smisljene i prosvetljene politike upravljanja svetom, je prosto kalimero... tj. posto se nije nalozio na propagandnu poruku serviranu sa slobodnih zapadnih medija (koji serviraju iskljucivo objektivnu istinu), i posto je uspeo da primeti neke druge motive ispod cele te price, ocigledno nesto nije u redu sa njim... treba ga poslati u rudnik da kopa (Lesli™)
Genijalno, napokon sam poceo da kapiram te Evro-Atlanske vrednosti, i nivo slobode koji se uspostavlja.
I for one welcome our new freedom loving and democratic overlords.
Pa naravno da su Kalimero, jer su jedini od celog istocnog bloka uspeli da se izgube posle pada Berlinskog Zida.
Inace, postoji teritorija X.
Oko nje se rvu zemlje Y i Z (dobro, ima ih jos, ali u sustini su dve strane vise manje).
Pet decenija ta zemlja imala status kvo, kao rezultat podele moci zemalja Y i Z.
I vise nema zemlje Z. Nema njene sfere uticaja i ona postaje interesna zona zemlje Y.
I rukovodstvo te teritorije X odbija da stupi u savez sa preostalom zemljom Y i radi protiv njenog interesa, ali ocekuje da zemlja Y postuje njene slobode, prava i deluje humano.
Zao mi je, to su snovi.
Interesantno je kako se uskladjivanje interesa sa Rusijom ne smatra posledicom njenih expazionistickih vojno/politicko/ekonomskih srtremljenja, pa se npr pustanje ruskih trupa na aerodrom Slatina '99. smatra za nesto prirodno, dok za istu tu stvar sa americkom vojskom je par meseci ranije bila spremna da stupi u rat, obzirom da se tome suprostavljala celu deceniju.
Zaboravljaju Srbi da su Rusi isti saveznik/neprijatelj kao i drugi, pa i to kako su Rusi bili spremni da daju srpske teritorije Bugarskoj nakon Berlinskog Kongresa, jer im je tako vise godilo.
Sve je to ok, pa i ovakvi izbori o kojima ti pises.
Samo onda se nosite sa posledicama svoje odluke da stanete nekom na crtu i ne placite kad dobijete po njonji, snimajuci filmove o tome.
[ Odin D. @ 03.07.2011. 15:57 ] @
Citat:
a1200:
Nista ti nisi ukapirao, cim si propustio da EVro-Atlanske "vrednosti" i nivo "slobode" stavis pod navodnike, ovako kako sam ja ucinio.
[ Ivan Dimkovic @ 03.07.2011. 16:03 ] @
Citat:
Isak666
Sve je to ok, pa i ovakvi izbori o kojima ti pises.
Samo onda se nosite sa posledicama svoje odluke da stanete nekom na crtu i ne placite kad dobijete po njonji, snimajuci filmove o tome.
A jok jok... uloga zrtve je mnogo lepo i udobno mesto, sa tom ulogom mozes da pricas pricice o nepravdama, kako si ti prevaren, napadnut, iskoriscen, ovo ono.... i lepo gurnes pod tepih sve nezgodne cinjenice, kao npr one da si ispao totalni idiot ulazeci u savez sa gubitnickom stranom (koja te je takodje odje*ala kada si i njih pokusao da uradis podrzavajuci vojni puc komunajra kod njih), praveci se baja a onda lepo naprimao samare i tako dalje i tako blize...
Dodaj onda malo smesnog gledanja na istoriju (kao primeri koje si pomenuo) - i sve to upakuj u malo patetike, zavera i sl..., i ne moras uopste da se suocavas sa istinom - ti si moralna gromada kojoj je ucinjena vekovna nepravda.
U glavi tj... posto je realnost jedna pa ista, koliko god se trudio da se pravis da je ne vidis :-)
[ a1200 @ 03.07.2011. 16:27 ] @
Citat:
Interesantno je kako se uskladjivanje interesa sa Rusijom ne smatra posledicom njenih expazionistickih vojno/politicko/ekonomskih srtremljenja
Nesto mi se javlja da nam bombe ne bi padale po glavi da smo to odbili, kao sto su padale u slucaju NATO pakta, i kao sto padaju sirom planete po drugim zemljama (cak i da je to bilo zahtevano od strane Rusije, a nije). Eto, fali i taj mali detalj. Drugo, to je uradjeno '99 u momentu kad je Kosovo prakticno bilo prepusteno NATO paktu i shiptarima koje su oni podrzavali i podrzavaju - a svi znamo koliko se oni drze dogovora i zakona, i tako tih sitnih detalja kao sto je medjunarodno pravo, savet bezbednosti itd., tako da je to bio kontra teg da se rezolucija 1244 u stvarnosti i postuje - nista drugo. Ali dobro - istorija servirana sa CNN-a i "cinjenice" su zaista cudo...
[ Odin D. @ 03.07.2011. 17:09 ] @
Citat:
a1200: Nesto mi se javlja da nam bombe ne bi padale po glavi da smo to odbili,
Jedini razlog tome nepadanju je taj sto nisu u poziciji da ih bacaju. Inace bi bacali da mogu. Al' ne mogu.
Isto kao sto i je jedini razlog sto su Srbi "miroljubivi i bez pretenzija na okolnu teritoriju" taj sto trenutno nisu u poziciji da mogu pretendovati na bilo sta i da imaju interesne sfere bilo gdje van svoje prcije.
A u toj poziciji rade sto i svi drugi kad su u toj poziciji - uzmu da cmizdre: "Da ja imam buzdovan ja ne bi njime nikog tuko' i ne bi se niskim svadjo'..."
Jes, krivac ne bi. Nabavio bi ga sigurno da ceses ledja sa njim.
Tako ti je to, i to je jedini pravi razlog. I kad su Srbi mogli da tuku - tukli su koga god su stigli. I treba tako. Tako je priroda udesila stvari, a protiv prirode se ne moze.
[ yolja624 @ 03.07.2011. 17:11 ] @
Jaci - tlaci! To je cinjenica. Nije sa CNN, vec iz zivota.
Pravo? Pa isto kako smo mi neka druga prava oduzeli nekom, e tako se to vraca nama. Bili smo jaci od 1988 do 1999 pa smo ih drmali kako smo htjeli. A onda dosao jaci, pa postavio figure drugacije. E sad, posto smo poznati po objektivnosti, ono do 1999 nam je bila "pravda" a od 1999 na ovamo "nepravda". A sve je relativno.
A kako stvari stoje, izgleda da je to prirodni slijed dogadjaja. A kalimero moze da vice "ovo je nepravda" koliko god hoce. Evo, sve da i jeste tako - sta mozete da promjenite misevi? Nista. E zato, ili kreni dalje ili propadni do kraja.
[ Isak666 @ 03.07.2011. 17:25 ] @
Citat:
a1200: Ali dobro - istorija servirana sa CNN-a i "cinjenice" su zaista cudo...
Na osnovu cega zakljucujes da baratam cinjenicama sa CNNa?
Zato sto mislim drugacije od tebe?
Svaku stvar koju sam pomenuo je istorijska cinjenica, koja se moze sagledati isto iz svakog ugla - podela na Jalti i pad Berlinskog Zida.
Nisam ih ni ulepsao, niti idealizovao, nego predstavih ih bas kakve jesu.
Ti rezonujes kao da je Srbija setala dvadeset godina opustena, a od jednom dosao NATO i napao.
Taj sukob traje mnogo duze, a savez Rusije, Belorusije i Srbije, kao i pustanje ruskih trupa je samo materijalizacije politike koja je vodjena od kraja osamdesetih.
Nikad ta tzv slobodarska Srbija nija to bila, nego je bila proruska.
A bombe nije dobila, ne samo zato sto ih Rusija ni ne moze nekom poslati u Evropi, nego sto to nije ni morala da radi u slucaju Srbije jer je ona sve radila sto je bilo u interesu Rusije.
Mislis da vas ne bi zakacili tenkovi da ste probali da organizujete Prasko Prolece jer ste slovenska braca?
[Ovu poruku je menjao Isak666 dana 03.07.2011. u 18:36 GMT+1]
[ a1200 @ 03.07.2011. 18:12 ] @
Citat:
Nikad ta tzv slobodarska Srbija nija to bila, nego je bila proruska.
Ako to ti tako kazesh. Ja bas mislim da je bila nicija, i da je zato i doslo do "opamecivanja" na silu... preuzimanja plena, i sprovodjenje necije volje na silu - jer je neciji "strateski interes" bio da takva zemlje ne moze vishe da bude nicija... a jaci tlaci, i medjunarodni zakoni ga ne zanimaju ako je u poziciji da ne trpi posledice zbog toga - bez obzira na propagandicu za ispiranje mozga koju servira.
Da je bila "proruska" imala bi Ruske trupe i oruzje po Srbiji, pre izbijanaja NATO bombardovanja - kao garant da do toga ne dodje... sto nije bio slucaj. Slicno kao sto sad Ameri imaju na hiljade baza po inostranstvu sa trupama i oruzjem u zemljama koje su (pro)americke...
[Ovu poruku je menjao a1200 dana 03.07.2011. u 19:23 GMT+1]
[ yolja624 @ 03.07.2011. 18:17 ] @
pa to mi kazi! Znaci mi smo NICIJI!!! Siptari su americki, hrvati njemacki, bosnjaci turski, a srbi - e mi necemo ni sa kim!
E pa zato nam i jeste ovako! Kad si sam, onda te svi i j***!
Rusija gdje ima interes, drzi svoju vojsku i ratuje, brani svoju interesnu zonu. Kao sto je uradila prosle godine u Gruziji!
Isto tako i amerikanci! Gdje imaju interes, tamo i dodju. Brane svoje interesne zone.
A mi smo samo kusur! E pa to je to. Ko nam je kriv kad ne znamo da nadjemo prijatelje!
[ a1200 @ 03.07.2011. 18:20 ] @
I zato je pretpostvaljm sve OK? To sto smo pokusali da budemo niciji - nezavisni? Posto je jel'te, medjunarodno pravo mrtvo slovo na papiru, posebno kad imas silu kojom mozes da gazis 90% zemlja na planeti bez da ih osetis... iako te one realno ne zele na svom prostoru - tj. lako ces da napravis neki povod, isceniras nesto, organizujes neke separatiste, napravis buku na "slobodnim medijima" o "ugrozavanju prava"... genijalno.
...
Pa ne znam, onda je valjda sve ok. Treba spomenik da im podignemo sto su nas "opredelili".
[ stil @ 03.07.2011. 18:24 ] @
Znaš kako, zbog čega u tom vašem filmu nema snimaka iz Srebrenice u kojem Škorpioni streljaju ?
Kako vas bre nije sramota da se uopšte javljate na ovu temu.
Koji bre crni Majkl Mur.
[ yolja624 @ 03.07.2011. 18:26 ] @
ma ne, to je super. Narocito za one koji imaju nesto protiv nas! Samo naprijed, idemo i dalje u samoizolaciju! Ne da cemo stati svi pod jednu tresnju, vec ce nam i jagoda biti prostrana.
A ovi sto se opredjelise, nista nisu izgubili, samo su dobili. E pa na zdravlje, neopredljeni... U kladionici igras, 1, X, ili 0! I mi odigramo na X, i naravno puknemo. Eto nam nesvrstana Libija, Egipat, Banglades... i ostala sica i kusur. Nema sta, stvarno uglavnom zemlje 3-ceg svijeta! Blago nama.
Znas, kad meci pocnu da lete, vishe nema nazad... bitno je ko je potpomogao, i zasto, da do toga dodje - ko je imao interes da se uzburkaju budale kojih ima u svakoj zemlji. Oces sada da licitiramo sa zlocinima? Ili sta? Ili ti nije mozda jasno da je raspad Jugoslavije proizvod sirenja "necijih" interesa na ovu regiju?
Da te citiram:
Kako vas bre nije sramota da se uopšte javljate na ovu temu.
[ yolja624 @ 03.07.2011. 18:30 ] @
pa ti si taj koji licitira! Sta sad, hocemo li da prebrojavamo poklane?
Ili, hoces da kazes, za sve poklane je kriv onaj sto je podrzao raspad SFRJ? Pa to bi se raspalo i bez pomoci spolja. I niko spolja nije rekao da treba da se pokoljemo, to nikako neces moci da dokazes. Vazda trazis opravdanja za sra*a! A nikako neces da prihvatis da je neko od nasih kriv za to, sve je neko drugi. Zalosno!
[ stil @ 03.07.2011. 18:31 ] @
@ a1200
Ja ne licitiram ja pitam zbog čega nije stavljen i onaj snimak u film kada je pominjana Srebrenica ? Ako je film "objektivan" i u stilu Majkla Mura. Koji je razlog. Nije ga bilo teško naći na netu. Svega 3,5 sekunde treba da ukuca u pretraživač.
Ko je vodio ruke Škorpiona da rade ono što su uradili. Amerikanci CIA, svetska zavera ? Aj ne ...
[Ovu poruku je menjao stil dana 03.07.2011. u 19:42 GMT+1]
[ a1200 @ 03.07.2011. 18:33 ] @
Citat:
Zalosno!
Da, stvarno zalosno...
Ko je vodio muslimanske ruke, i dovodio mudzahedine, da rade ono što su uradili? Aj ne ...
Sve je produkt podgrejanog ludila... zarad necijeg interesa.
Ko je dopremio municiju tim nenaoruzanim miroljubivim muslimanima, pardon, bosnjacima? Ko? Kako? I preko cije teritorije? Pod kontrolom koje svetske sile?
Ko sada npr. doprema oruzje Libijskim pobunjenicima? Ko? Kako?
Ma to je sve nebitno... zar ne.
[Ovu poruku je menjao a1200 dana 03.07.2011. u 19:52 GMT+1]
[ stil @ 03.07.2011. 18:54 ] @
Aman čoveče upadaš u status kvo, šta je starije kokoška ili jaje. I tako sve dok se svi na Balkanu ne poubijamo. Da li si ti normalan ? Batali se više toga, oćeš još krvi da puštaš ljudima. Na snimku se vidi da žicom vezanu decu steljaju, vojničine nema šta. A zvanično i nismo bili u ratu.
[ a1200 @ 03.07.2011. 18:58 ] @
Ti ocigledno hoces... neshvatajuci uzrok problema. Bahatost i osionost da se prisvaja sta ti je drago, rovarenjem i finansiranjem elemenata drustva koju na kraju, uz tvoju pomoc unistavaju teritorije koje su ti cilj, i spremaju ih za jeftino preuzimanje... tj. prave dobru podlogu svom genijalnom planu sirenja "interesa". Navodis posledice kao nekav "uzrok"... ignorisuci sustinu.
tj. Da li si ti normalan ?
[ stil @ 03.07.2011. 19:00 ] @
Idi leči se . Over.
[ a1200 @ 03.07.2011. 19:03 ] @
:)
Nego, drzi se ti attachovanja onog otimanja za 'lebac, a mozes i za one japanske tresnje - to je sada in. Over.
[ Isak666 @ 03.07.2011. 19:40 ] @
Citat:
a1200: preuzimanja plena, i sprovodjenje necije volje na silu - jer je neciji "strateski interes" bio da takva zemlje ne moze vishe da bude nicija...
Ne znam sto je tesko razumeti da niko osim Srbije i Crne Gore nije zeleo vise SFRJ u toj formi.
Moje misljenje je da je referendum koji je raspisala Hrvatska o proglasenju nezavisnosti i kasnijoj konfederaciji bio idealan momenat da se rese neki problemi koji su nastali jos sa Garasaninovim Nacertanijem.
Jednostavno uraditi ono sto su uradile Ceska i Slovacka.
Ali ne.
Neko je mislio da je pravi momenat da Srbija resava probleme nacionalne drzave.
Steta sto su zakasnili nekih 100 godina, a neko ih je mogao opomenuti da nemaju Francuze uz sebe kao sto ih je imao Garasanin.
Btw ovo da smo bili niciji, pa nemam bas pojma.
[ HeYoo @ 03.07.2011. 20:21 ] @
Citat:
Ali ne.
Neko je mislio da je pravi momenat da Srbija resava probleme nacionalne drzave.
Steta sto su zakasnili nekih 100 godina, a neko ih je mogao opomenuti da nemaju Francuze uz sebe kao sto ih je imao Garasanin.
Sve plemena su krenule u resavanje "nase stvari" kako je to predstavljano stadu. Mislim da nema nevinih vec poredjenja tipa crno i crnje.
Bilo je pitanje casa kada ce poceti da se nadmecu snimcima leseva emotivniji ucesnici u diskusiji.
Moze se doveka raspravljati ko je strateski pogresio i sta bi bilo da je bilo. Ko je pridobio podrsku, ko je uspeo u svom "planu", cija krv je vise tekla.. itd Sve su to pomalo povrsna razmisljanja.
Inace dokumentarac je uglavnom klasicna loziona sa par cinjenica koje stoje ali ga ne opravdavaju.
[ Pirossi @ 03.07.2011. 20:40 ] @
Citat:
a1200:
Znas, kad meci pocnu da lete, vishe nema nazad...
nema, nema.
kad meci počnu da lete talog ispliva na površinu, kači šapke, nazove se životinjskim imenom Škorpioni/Šakali/Svinje/Majmuni i kreće da se "hlade".
sve je opravdano jer "i oni to nama rade".
i nikakvi mudžahedini, svetske sile, Soroš i ostali diznijevi junaci neće opravdati činjenicu da se pucalo vezanim ljudima u leđa.
duboka je to patologija.
[ Isak666 @ 03.07.2011. 21:12 ] @
Citat:
HeYoo: Sve plemena su krenule u resavanje "nase stvari" kako je to predstavljano stadu. Mislim da nema nevinih vec poredjenja tipa crno i crnje.
Bilo je pitanje casa kada ce poceti da se nadmecu snimcima leseva emotivniji ucesnici u diskusiji.
Moze se doveka raspravljati ko je strateski pogresio i sta bi bilo da je bilo. Ko je pridobio podrsku, ko je uspeo u svom "planu", cija krv je vise tekla.. itd Sve su to pomalo povrsna razmisljanja.
Inace dokumentarac je uglavnom klasicna loziona sa par cinjenica koje stoje ali ga ne opravdavaju.
Pa i to stoji.
[ jericho1405 @ 03.07.2011. 21:31 ] @
Citat:
HeYoo: Sve plemena su krenule u resavanje "nase stvari" kako je to predstavljano stadu. Mislim da nema nevinih vec poredjenja tipa crno i crnje.
Dobro rezonovanje. U biti kamen spoticanja mirnog razduzivanja je vjerovatno u Bosni, kada je ovdje nastao dzumbus onda su i drugi koristeci priliku odlucili da se rijese eventualnih buducih "neugodnosti"(prije svega mislim na etnicko ciscenje Srba iz Hrvatske i JNA pokusaj ocuvanja federacije na silu). Najblizi opis te situacije i dogadjaja koji su uslijedili je upravo pomenuto "crno i crnje".
[ a1200 @ 03.07.2011. 21:48 ] @
Citat:
sve je opravdano jer "i oni to nama rade" ... neće opravdati činjenicu da se pucalo vezanim ljudima u leđa.
"Elitne" mudzahedinske jedinice su vishe preferirale hladno oruzje, kako to dolikuje pravim vJernicima, uz ritualno odsecanje glave... vidjeno i na snimcima Alkaide sa USA vojnicima u glavnoj ulozi. Tako da nije bas isto... smrt od metka je za to gotovo trenutna i cista stvar.
Duboka je to patologija.
Ali, u tom ratu nema nevinih, zverstva su radjena i s' jedne i s' druge strane - samo je sada politicki korektno da se jedna strana demonizuje, dok se o drugoj vrlo malo govori... pravi se kult zrtve.
[ vlada131 @ 03.07.2011. 22:03 ] @
^ Jbg, sve to ide uz status gubitnika, bilo da je u pitanju Srbija ili bilo koja druga država...
[ Pirossi @ 03.07.2011. 22:25 ] @
Citat:
a1200:
Ali, u tom ratu nema nevinih, zverstva su radjena i s' jedne i s' druge strane - samo je sada politicki korektno da se jedna strana demonizuje, dok se o drugoj vrlo malo govori... pravi se kult zrtve.
dakako da ima nevinih, samo apologete zločina i čuvari "našosti" to ne vide.
zigovani ste vi u glavu. "i s' jedne i s' druge strane".
[ Ankalagon the Black @ 04.07.2011. 11:17 ] @
Nadao sam se da ce diskusija ici u konstruktivnom pravcu - kako iz ove situacije ici u bolju, za sve ljude na ovim prostorima. Definitivno samo malo ispod povrsine jos uvek postoji previse emocija vezanih za ovu nasu skorasnju istoriju. Mozda sam ja krivo predstavio temu - nije mi bila namera da kukam nad sudbinom srpskog naroda vec da dokumentarni film koji mi se svideo pokazem ovde na temi i drugima koji za njega nisu culi. Nadam se da ce ga pogledati svi na ovim prostorima i da ce razumno razmisljanje prevladati na kraju. I mi i Hrvati, Slovenci, Bosanci, Crnogorci, Albanci/Siptari i verovatno i Makedonci smo prodati stranim interesima a za korist veoma malog broja ljudi na vrhu.
Postoji daleko vise slicnosti medju ljudima na ovim prostorima nego sto je ikada bilo razlika. Usmeravati mrznju ka drugim nacionalnostima je ono sto nas je i dovelo do ovde. Ljudi nisu bili dovoljno samosvesni da ne podlegnu iskusenju da okrive sve druge za nastale probleme, a ljudi u vlasti su se tek pokazali kao nesposobni i korumpirani da bi zaustavili katastrofu koja se dogodila.
Ako ista treba da postoji saradnja medju Srbima, Hrvatima, Albancima/Siptarima i svim ostalima da se internacionalna bankarska bagra istera zauvek sa ovih prostora i sa njima ovi sto decenijama zastupaju njihove interese a ne nase. To je prava poruka ovog dokumentarnog filma i dobro je istaknuta na kraju.
Prilicno sam razocaran za kakve se sve gluposti ovde hvatate, te da li je postavljac youtube snimka napisao srPski ili srBski, te da li je majkl mur ili nije, sta o svemu misli dusan svilar, te kalimero,...
[ Isak666 @ 04.07.2011. 11:33 ] @
Nije to glupost.
Ako neko svoju blisku istoriju, koja mu jos uvek u nekoj promenjenoj formi ali sa slicnim principima predstavlja i sadasnjost, dozivljava iskrivljeno - onda kako mislis da se definise problem ispravno i na osnovu toga deluje?
Evo, tebi su osnovni problem bankari, a ne sto drzava nema efikasno sudstvo, sto je korupcija visoka, sto ne postoji kontrola javnih nabavki, sto tuzilastvo ne radi svoj posao, sto ne postoji nacionalna razvojna banka ili sto je infrastruktura bedna.
A za sve to EU postavlja uslove da se ispravi ili donira novac kroz predpristupne fondove, a ovamo postavljas filmove koji lociraju EU kao okupaciju.
[ yolja624 @ 04.07.2011. 12:05 ] @
Ljudi i neljudi ima svuda...
Pogledajte komentare: ovdje! i sve ce vam biti jasno.
[ Pirossi @ 04.07.2011. 12:23 ] @
Citat:
Isak666:
Evo, tebi su osnovni problem bankari, a ne sto drzava nema efikasno sudstvo, sto je korupcija visoka, sto ne postoji kontrola javnih nabavki, sto tuzilastvo ne radi svoj posao, sto ne postoji nacionalna razvojna banka ili sto je infrastruktura bedna.
A za sve to EU postavlja uslove da se ispravi ili donira novac kroz predpristupne fondove, a ovamo postavljas filmove koji lociraju EU kao okupaciju.
meni krivi Rotšildi što mi zgrada nije okrečena 5 godina, a Bilderberg grupa mi je kriva za kratere u ulici koji bi postideli mesečeve.
eto to meni smeta.
@Ankalagon the Black:
ne, ti nisi očekivao nikakvu smislenu diskusiju. očekivao si unisonu aklamaciju ovog smeća od dokumentarnog filma.
[ Ankalagon the Black @ 04.07.2011. 12:26 ] @
Citat:
Prilicno sam siguran da postoji jos jedno 10 stvari koje ti nisi nabrojao, a predstavljaju takodje fundamentalne probleme. U dubokom smo s*anju, to je valjda svima jasno. Ne samo Srbija i Balkan, vec mnoge zemlje u svetu su osetile na svojoj kozi sta znaci kad se na tebe namerace internacionalni mocnici.
Mislim da ima vise nacina da se pridje problemu. Mi kao obicni gradjani imamo jako malu moc da nesto izdejstvujemo klasicnim metodama kao sto su strajkovi na primer. Koliko dugo neki jadni radnici strajkuju ispred Minstarstva Ekonomije ? Mozda su jos uvek tamo u sve manjem broju, cisto sumnjam da su nesto dobili ili privukli nekakvu paznju. Da izlazimo na ulice i da rusimo svoj sopstveni grad opet nece da uradi posao, tako smo od Slobe i sankcija dosli do ovih sadasnjih "eksperata" koji sa nikad manjom podrskom naroda zauzimaju najbitnija ministarstva vezana za novac.
Takodje bilo kakve agresivne, samoubilacke metode, teroristice metode nece dati nista pozitivno vec naprotiv...
I jos jedan problem je sto kao obicni gradjani nemamo nikoga da nam cuva ledja ako stanemo na zulj nekome od internacionalnih interesa, nemamo obavestajnu sluzbu iza nas i nemamo naoruzane ljude da nas zastite ako zatreba.
I takodje svi mi imamo i uopste mozemo da imamo samo jedno usko razumevanje problema jer nam toliko dopusta nase slobodno vreme a bogami i zivci. Bez komunikacije sa drugim ljudima tesko mogu da se na efikasan nacin prosire vidici, a samim tim i verovatnoca za pronalazenje uspesne taktike kako iz ove jako lose situacije krenuti u sustinski boljem smeru. Obrazovanje i razumevanje situacije i problema koje je toliko potrebno nama ovde se nece dobiti tako sto ce svako za sebe da se zatvori u biblioteku i izucava politiku, ekonomiju....
1. Prva mogucnost bi bila da se pojavi nekakva dobronamerna sila (neocekivano i da resi sve :)) ) i da jednostavno sa vrha preuzme kontrolu da bi nama obicnom narodu dala sansu da se sami organizujemo bez pogubnih internacionalnih uticaja. Seticete se samo, to nije toliko daleko bilo da je Franciska odbila da usvoji evropski ustav. http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/4592243.stm . Ima dosta toga interesantno sa Francuskom kada sam pomenuo to vec: Strauss-Kahn afera koja je sklonila glavnog protivkandidata Sarkoziju i omogucila dovodjenje francuskinje Christine Lagarde na celo MMF-a, takodje Francuska daje oruzije pobunjenicima u Libiji i niko se od velikih sila ne buni oko toga... Posto je totalno nerealno ocekivati da postoji neko ko bi mogao da se pojavi i resi problem umesto nas ili da cak pripomogne, znaci da moramo sami. Sto nas dovodi do opcije 2.
2. Kako da kao pojedinci doprinesemo, makar malo pojedinacno, a svakako mnogo grupno, kada nemamo organizaciju (a i da je imamo samo bi bila lako potkupljiva i na silu osetljiva meta), nemamo nikoga da nam oruzijem cuva ledja a ni diplomatski, nemamo ogromne kolicine novca (a i da imamo oni imaju milijardu puta vise novca), generalno nemamo ni ideju sta treba da radimo osim sto znamo da nesto moramo da uradimo ?
Stacu ovde, posto prvo zelim da cujem tvoje i misljenje drugih o opciji broj 2. Samo da kazem da ne verujem u nemogucnost misije. Resenje postoji i mora da postoji.
[ Odin D. @ 04.07.2011. 12:36 ] @
^Ti si covjece potpuno zastranio. Skaces iz jednog ludila u drugo. Dosada si sve ovo potpuno isto pricao, samo si masone i vanzemaljce sada zamjenio bankarima i Francuzima?!
[ yolja624 @ 04.07.2011. 12:38 ] @
Citat:
Ankalagon the Black:1. Prva mogucnost bi bila da se pojavi nekakva dobronamerna sila (neocekivano i da resi sve ) ) i da jednostavno sa vrha preuzme kontrolu da bi nama obicnom narodu dala sansu da se sami organizujemo bez pogubnih internacionalnih uticaja.
Pa jedino da dodju Vulkanci... oni su dobronamjerna sila... ali to je u Star Trek!
Ali onda bi nam se opet bunili neki, sta ce nama Vulkanci da pricaju sta je SrBski interestm!
BTW, kakve smo srece i oni bi bilo protiv nas.
[ Ankalagon the Black @ 04.07.2011. 12:39 ] @
Citat:
@Ankalagon the Black:
ne, ti nisi očekivao nikakvu smislenu diskusiju. očekivao si unisonu aklamaciju ovog smeća od dokumentarnog filma.
Da, ocekivao sam smislenu diskusiju. Od ljudi na ovom forumu koji bi trebalo da vaze za neke od najinteligentnijih sa ovih balkanskih prostora (ne samo iz srbije) i najobrazovanijih, sam ocekivao da umeju malo da kontrolisu svoje emocije i da imaju bar neke osnovne standarde kritickog razmiljanja bez obzira na temu o kojoj je rec.
Ono sto vidim umesto toga je jedno tinejdzersko natpisavanje egoizmom, ko je vise u pravu u sa svojim predrasudama. Ocekivao sam da ce neki potraziti kopije originalne dokumentacije koja se pominje u filmu da bi potkrepili svoje misljenje bilo da je ono pozitivno ili negativno i omogucili i predlozili drugima da je procitaju. Verujem da ovde svi sebe smatraju natprosecno inteligentnim, ali mi nije onda jasno zasto misle da je u redu da izgube razum i pokazu totalnu emocionalnu nezrelost na prvi znak kontroverznosti teme. Zaista, zar je toliko plitka ta inteligencija ?!
[ Odin D. @ 04.07.2011. 12:51 ] @
Citat:
Ankalagon the Black: Verujem da ovde svi sebe smatraju natprosecno inteligentnim, ali mi nije onda jasno zasto misle da je u redu da izgube razum i pokazu totalnu emocionalnu nezrelost na prvi znak kontroverznosti teme. Zaista, zar je toliko plitka ta inteligencija ?!
Neko ko se smatra iole inteligentnim postavio bi pitanje i u suprotnom pravcu: mozda s tobom i tvojom zreloscu nesto nije u redu.
Kad su neciji stavovi u sukuobu sa vecinom svijeta, obicno to sugerise dvije mogucnosti: ili je genije ili je lud.
A ludjaka ima visestruko vise nego genijalaca, pa bi svakako - ako cemo se drzati naucnog principa i Okamove ostrice - prvo trebali ispitati tezu o ludilu.
[ Isak666 @ 04.07.2011. 12:54 ] @
Pa ako se smatra da je sa licnom inicijativom kroz legalne tokove nemoguce nesto uraditi, onda mozda ovaj rad
[ Ivan Dimkovic @ 04.07.2011. 12:58 ] @
Citat:
1. Prva mogucnost bi bila da se pojavi nekakva dobronamerna sila (neocekivano i da resi sve :)) ) i da jednostavno sa vrha preuzme kontrolu da bi nama obicnom narodu dala sansu da se sami organizujemo bez pogubnih internacionalnih uticaja
Evo i ja cekam da se pojavi neka sila, pa kad se ujutru probudim da pored mene u krevetu bude Angelina Jolie... a kad sidjem do garaze da krenem... ne na posao, posto mi ne treba, nego u zezanje, a u garazi cuci Pagani Zonda...
I sve to odradjeno bez pogubnih uticaja poslovnih partnera bato... neocekivana sila :)
[ Ankalagon the Black @ 04.07.2011. 13:00 ] @
@Isak666 , to je primena sile koja bi izazvala odgovor drzave. A od drzave niko nema jaci. Osim toga, obicni policajci nisu zasluzili da se na njima iskaljuje bes. (bar vecina mislim :) )
Resenje mora biti odrzivo na duge staze. Mora da radi u realnom svetu i mora da traje.
[ Isak666 @ 04.07.2011. 13:42 ] @
Jedino sa cim se slazem jeste da nije odrzivo na duge staze, ali nekad je neophodno kao sredstvo u jednom momentu.
Ima jedna tema ovde gde clan Majstor Duja se bori sa bahatim likovima koji parkiraju gde stignu.
Malinarima je bilo potrebna decenija i po da prestanu da traze podrsku drzave u borbi sa hladnjacarima i da se konacno udruze i rade sami to sto moraju da placaju.
Dok sam bio u Srbiji, svedocio sam prilicnom broju akcija koje su pokrenuli neki obicni ljudi, bez politickog angazmana i koje su donele rezultate, stalno ih kacim po forumu.
Isto tako postoje i "profesionalnije" akcije na temu kontrole javne potrosnje.
Odlican primer http://www.nadzor.org.rs/inicijative.htm
Ja dozivljavam to kao proces koji traje i bez univerzalnog resenja jer se svako nalazi u drugoj poziciji sa drugim interesima i mogucnostima, pa neka bira.
Mada, ni plinsku bocu ne bih odbacio kao pomocno sredstvo.
[ Boki70a @ 04.07.2011. 15:40 ] @
Citat:
stil:Znaš kako, zbog čega u tom vašem filmu nema snimaka iz Srebrenice u kojem Škorpioni streljaju ?
Kao i svake godine, u ovo doba građani Srbije će biti izloženi artiljerijskoj propagandnoj paljbi povodom 11. jula, dana kada su srpske snage navodno počinile „genocid“ po ulasku u Srebrenicu 1995. godine. S obzirom na nedavno izručenje generala Mladića, ta godišnjica će verovatno biti obeležena na još agresivniji način – ne samo da bi se „utvrdilo gradivo“, koje se godinama servira – a koje podrazumeva „srpsku krivicu“ za „najveći zločin u Evropi od 1945.“ – već i da bi se zaglušujućom bukom nadjačali svi pokušaji da se predstave činjenice koje ne idu na ruku „zvaničnoj verziji“ događaja. Evo, dakle, nekih činjenica da se naoružate u odbrani od predstojeće propagandne agresije.
Kada vam da nekom mediju prikažu spomen-ploču iz Memorijalnog centra u Potočarima sa brojkom „8.372…“ (a tri tačke bi trebalo da aludiraju da čak ni ta brojka nije konačna), treba znati da se to ne odnosi na utvrđeni broj muslimanskih žrtava streljanja, već na „broj nestalih“ (kako se „zna“ da su svi nestali žrtve streljanja posebno je pitanje, pogotovo s obzirom na nepobitnu činjenicu da je bar nekoliko hiljada muslimana stradalo u borbama pri povlačenju, što ih je činilo legitimnim vojnim ciljevima). Ukupan broj dosad sahranjenih u Potočarima iznosi 3.749. Da li je to, dakle, broj dosad utvrđenih streljanih? Nije, to je jednostavno broj sahranjenih. Da li su svi sahranjeni nužno žrtve streljanja iz jula 1995? Nisu. Prošlog marta je Mirsad Tokača, predsednik Istraživačko-dokumentacionog centra iz Sarajeva, otkrio da je dotad utvrđeno da se na spiskovima „streljanih“ nalazi „500 živih Srebreničana“, dok je dodatnih 70 lica na tim spiskovima stradalo na drugim mestima i u drugo vreme. Uz to, direktor Memorijalnog centra Mersed Smajlović i direktor Centra za nestala lica BiH Amor Mašović su, takođe prošle godine, potvrdili da je u Potočarima sahranjeno oko 50 osoba, koje su stradale još 1992. a koje su „u bliskom srodstvu“ sa onima koji se vode kao žrtve streljanja (inače, postoje i indicije da je u Potočarima sahranjen i jedan broj Srba).
Da li, dakle, dobijamo ukupan broj dosad sahranjenih „žrtava streljanja“ ako oduzmemo prethodne brojke? Opet – ne. U svim iskopavanjima obavljenim od strane Haškog tribunala nađeno je, prema analizama, najviše 1.923 celih tela, od kojih su ravno 442 imala poveze preko očiju i/ili vezane ruke, što bi ukazivalo na smrt streljanjem (a jedini koji je dosad pravosnažno osuđen za učestvovanje u streljanjima je Dražen Erdemović, Hrvat iz Tuzle, čiji su kontradiktorni iskazi u haškoj sudnici već postali legendarni). Ostala tela su ili imala povrede koje odgovaraju ranama zadobijenim u borbama (projektili, mine, geleri), ili im se uzrok smrti nije mogao utvrditi. To je bilans.
Na kraju, možda će neki medij izneti i „podatak“ da je dosad izvršeno „oko 6.000“ DNK identifikacija žrtava. Međutim, treba znati da je takva identifikacija beskorisna pri utvrđivanju uzroka smrti. Uz to, Tribunal dosad nije čak objavio ni spisak onih koji su tim putem identifikovani. S druge strane, Milivoje Ivanišević, osnivač Instituta za istraživanje srpskih stradanja u XX veku davno je objavio spisak od 3.262 Srba sa šireg područja Srebrenice koji su stradali od muslimanskih snaga između 1992–1995.
[Ovu poruku je menjao Boki70a dana 04.07.2011. u 17:10 GMT+1]
[ Pirossi @ 04.07.2011. 16:13 ] @
postepenom eliminacijom dolazimo do polazne pretpostavke da "crva nije ni bilo".
uz to na ovom podneblju su živeli i Kelti i Tračani pa su možda i oni sahranjeni a vode se kao Bošnjaci.
potom, sigurno ima i životinjskih kostiju, mamuta, sabljastog tigra, koji hoće da zavaraju.
drugo, postoje i neke kalcifikovane biljke i minerali koje izgledaju kao skeleti ljudi.
a i ti povezi i vezane ruke na pojedinim (podvlačim "pojedinim") nisu garant da su ti ljudi streljani. možda su se igrali "ćorave bake".
pravda - kupuje se na trafici a upotrebljava u wc-u.
[ Boki70a @ 04.07.2011. 16:23 ] @
Pozivanjem na snimak gde se u 19-oj sekundi pravi rez i "režiserski" navodi da je momentalno posle blagoslova izvršeno streljanje je krajnje suludo pri čemu su u prvom delu vojnici ćelavi dok u drugom delu imaju kosu. Tako da pravdu neki ne bi mogli ni videti makar ga pogodila dok sedi "pravedno" na vece šolji.
[ milanche @ 04.07.2011. 20:57 ] @
Citat:
2. Kako da kao pojedinci doprinesemo, makar malo pojedinacno, a svakako mnogo grupno,
kada nemamo organizaciju (a i da je imamo samo bi bila lako potkupljiva i na silu osetljiva meta),
nemamo nikoga da nam oruzijem cuva ledja a ni diplomatski, nemamo ogromne kolicine novca (a i da
imamo oni imaju milijardu puta vise novca), generalno nemamo ni ideju sta treba da radimo osim
sto znamo da nesto moramo da uradimo ?
Ako je Linux prosao dokle je stigao (da vise prakticno ne mozes ni da zamislis embedded device bez
tog okruzenja), na nacin na koji je stigao (najvise malim svakodnevnim doprinosima tihih pobornika,
umerenom i prilicno transparentnom moderacijom, nedostatkom centralnog giga-korporativnog utvrdjenja
u zaledjini, koincidentnom voljom ljudi da slede svoj jasno izabran pogled i put na tehnologiju, i
naravno - konkretnom vrednoscu koju je u sebi taj koncept nosio), onda i sve drugo ima sansu, na isti
ili slican nacin.
Potrebna je samo tiha svakodnevna doslednost, bez velikih zrtava, tu i tamo po neki mali doprinos, i naravno jasna svest o tome da neke stvari definitivno nemaju smisla (koja se ostvaruje tacnim informisanjem).
Gomila obicnih ne moze da spreci nekog u vlasti da krade.
Ali, gomila obicnih moze (bar u nekoj teoriji i nekoj dalekoj viziji) da mu efekte te kradje ucini besmislenim. Ako za svoj
novac ne bude mogao da dobije ni hleb u pekari, ni sniclu u restoranu, ni benzin na pumpi, ako mu u od zene u frizeraju
druge zene okrecu glavu, ako mu deca u skoli nemaju ni jednog jedinog prijatelja, i ako mu je izlazak iz brloga svoja
cetiri zida ravan setnji po pustinji Gobi....nije uradio nista sa svojom kradjom. Ako zbrise u inostranstvo, a tamo ga
saceka lokalni ogranak istog pokreta sinhronizovanog ni manje ni vise nego sto se moze u vremenu danasnjih sredstava
komunikacije...takodje nije uradio nista.
Ja sam, recimo, u komsiluku u ona vremena (70-tih) imao jednog takvog koji je bio osudjen zbog privrednog kriminala
na 5-6 godina robije, i taj covek jednostavno do kraja zivota nije izlazio iz kuce, jer je u ona vremena znao da ga u
svakodnevici ceka tihi bojkot i izbegavanje gde god da mrdne.
Ocito, u ovom receptu se precutno se podrazumeva bar jedan minimum moralnog fibera u ljudima. Uvlakastvo,
lizisahanski pristup zivotu, rajetinski mentalitet, zaljubljenost u moc trenutne vlasti, sitno koristoljublje, - sve to celu
pricu iz moguceg vuce u nemoguce. Samo, sva lepota zivota je sto u svakom odstupanju od cistog i pravilnog postoji
neka granica gadjenja i tacka posle koje neke stvari vise nisu moguce. Takodje ocito - ceo svet se galopirajucom brzinom
priblizava do kolektivnog saznanja da ovako vise ne moze.
Isto tako - u slucaju zakona za koji skup svesnih ljudi jasno oceni da ga je doneo stetocina placena da nacini stetu - moze se
organizovati tihi bojkot takvog zakona, uz organizovane alternativne mere. Potrebna je samo kriticna masa ljudi kojima
je jasno da ce kolektivna steta definitivno nadvladati individualnu dobit iz saucesnistva u zlocinu protiv javnog dobra.
A drzava ne moze svo stanovnistvo da strpa u zatvor.
Slicne recepte je primenjivao i Gandhi, dakle - nije bas da je sve nemoguce. Svet se ne moze promeniti preko noci, a da
se menja - menja se.
Welcome to the website of the National Intelligence Council. The NIC is a center of strategic thinking within the US Government, reporting to the Director of National Intelligence (DNI) and providing the President and senior policymakers with analyses of foreign policy issues that have been reviewed and coordinated throughout the Intelligence Community.
Our work ranges from brief analyses of current issues to "over the horizon" estimates of broader trends at work in the world. Although most of our work is for internal government use, we also produce or commission unclassified reports, many of which you will find on this website.
Citat:
This collection of 34 declassified National Intelligence Estimates and memoranda represents the United States Intelligence Community’s most authoritative analysis of Yugoslavia, spanning four decades from the 1948 break with the Soviet Union until 1990 and the eve of the nation’s collapse. Over the years, these estimative products gave Washington policymakers keen insight into the major currents driving the maverick state, such as Belgrade’s fear of Soviet invasion and its need to balance between East and West, nationalism’s role as both a unifying and divisive force, and the race to establish lasting institutions before Tito’s inevitable demise.
This collection is a joint undertaking between the National Intelligence Council and the CIA’s Information Management Services, and was compiled by John Allen, a former National Intelligence Officer, under the aegis of the National Intelligence Officer for Europe Ambassador Richard Kauzlarich. It is the third such collection of declassified national estimative documents produced since 2004, including Tracking the Dragon, National Intelligence Estimates on China During the Era of Mao, 1948-1976 and Estimative Products on Vietnam, 1948-1975.
[ Ankalagon the Black @ 04.07.2011. 21:57 ] @
Hvala @Isak666 i @milanche na kvalitetnim odgovorima. Razmisljam bas dosta danas o tom problemu. Osecam da nekakvo funkcionalno resenje postoji a upravo se krece negde oko koncepata koje ste vec pomenuli.
1. Jedan od njih koji Isak666 vec primenjuje jeste nezaobilazna edukacija ljudi o tome sta je moguce izvesti u ovoj nasoj drzavi, kakva god da je trenutno.
Citat:
Dok sam bio u Srbiji, svedocio sam prilicnom broju akcija koje su pokrenuli neki obicni ljudi, bez politickog angazmana i koje su donele rezultate, stalno ih kacim po forumu.
2. A drugi koncept je ovaj koji je milanche odlicno objasnio :
Citat:
Ako je Linux prosao dokle je stigao (da vise prakticno ne mozes ni da zamislis embedded device bez
tog okruzenja), na nacin na koji je stigao (najvise malim svakodnevnim doprinosima tihih pobornika,
umerenom i prilicno transparentnom moderacijom, nedostatkom centralnog giga-korporativnog utvrdjenja
u zaledjini, koincidentnom voljom ljudi da slede svoj jasno izabran pogled i put na tehnologiju, i
naravno - konkretnom vrednoscu koju je u sebi taj koncept nosio), onda i sve drugo ima sansu, na isti
ili slican nacin.
Potrebna je samo tiha svakodnevna doslednost, bez velikih zrtava, tu i tamo po neki mali doprinos, i naravno
jasna svest o tome da neke stvari definitivno nemaju smisla (koja se ostvaruje tacnim informisanjem).
Resenje, takodje, mislim mora da kao posledicu 2. koncepta ima minimalnu infrastrukturu, bez vodje, bez formalne organizacije, bez amblema, bez zavisnosti od finansija (koliko god je moguce)... Coveka mozes da ubijes ali ideju ne.
Mislim takodje da ambicija treba da bude jos veca nego stvaranje jednog alternativnog, underground drustva. Trebalo bi da ima obrnut efekat, da priblizava ljude i da se pozitivni efekti postepeno preliju u zvanicne vladine strukture kao normalan nacin razmisljanja i rada. Nego, da sa filozofije pogledamo nesto konkretnije:
Sta bi se dogodilo kada bi ovo sto radi @Isak666, radilo recimo 5 ljudi i kada bi tih 5 ljudi preko nekog elektronskog puta razmenjivali medjusobno te pozitivne vesti i iskustva ? Od 100 ljudi koji procitaju ili u idealnom slucaju pogledaju video kako je neko uspeo da resi neki svoj problem ili izdejstvuje resenje problema kod nadleznih organa, da li bi makar 1 covek jos dobio inspiraciju kako da to iskustvo primeni na nekom svom problemu? Kakvi bi efekti bili kada bi tih 5 ljudi tokom 10 narednih godina takodje ramenjivali i iskustva kako predstaviti te informacije najbolje? A ako ucestvuje 1000 ljudi ? Moze li da se napravi neka vrsta labave mrezne strukture, na cisto dobrovoljnoj bazi, koja bi imala dvostruki pojacavajuci efekat: oni koji ucestvuju aktivno vremenom uce kako da bolje prezentuju infomacije a takodje ih i sami primenjuju u svom zivotu a oni koji imaju koristi od tih informacija (recimo 1 od 100 ili 1 od 200 koji procitaju necije tudje iskustvo) mogu takodje da doprinesu sa istim kolektivu ?
Pre svega ovde mislim na drustvene probleme koji se ticu veceg broja ljudi.
Takodje, moze li uopste da postoji ikakva ujedinjujuca ideja ako se ne oslanja na neke univerzalne moralne vrednosti ? Mozda nikakva posebna ideja i ne mora da postoji. Mozda bi dugorocni efekat sirenja korisnih i edukativnih informacija bio opipljiv napredak u svesti ljudi i njihovj veri u svoje mogucnosti ? Nesto sasvim suprotno od stvaranje armije zombija putem ponavljanja besomucnih mantri na mejnstrim medijima i gomilom djubreta u vidu reality show programa i slicno ?
Moze li sloboda da se ostvari na isti nacin na koji je i Linux slobodan, malim ali usmerenim naporom velikog broja ljudi u pravom smeru ?
[ Pirossi @ 04.07.2011. 22:00 ] @
sve ovo što si opisao imaš kod masona (mrežu & univerzalne moralne vrednosti).
ali im ipak spočitavate Zaveru.
Ja bih pre krenuo kako je Milanche rekao, malim koracima ;)
Evo jedna lepa stvar koju ovde cesto linkujem - pre par godina je to bila samo jedna prostorija u jednoj skoli sa par entuzijasta ;) http://www.mesecina.subotica.net/istorija/01.htm
A sad vec pomazu drugima sa svojim iskustvom - eto ti multiplikacija.
Za mene su licna inicijativa i gradjanski angazman osnova zdravog drustva.
Interesi drzave, industrije i gradjana se negde poklapaju, ali negde prilicno razilaze, pa ako sami gradjani cekaju da drzava nesto uradi - nece se ovajditi.
Gradjanski angazman ima bogatu tradiciju na zapadu, posebno u protestantskim zemljama, jer je to bio jedan od nacina ispovedanja vere uz radnu etiku.
Nema tu puno da se izmislja topla voda, samo da se uci od onih kojih su to vec prosli.
Iako nisam vernik, uporno skrecem paznju da bi i SPC mogla imati korisnu ulogu u drustvu, posebno jer ima veliki uticaj.
Postoji siroka lepeza oblasti u kojima ona moze da se aktivira, tj da aktivira clanstvo, ali naravno uz jednu regulaciju finansiranja te institucije.
Ali i to je problematicno, jer postoje razliciti stavovi na tu temu.
Takodje, imao sam priliku i da radim sa skoro svim mogucim organima vlasti u Vojvodini i mogu reci da je to sve jedna farsa koja deluje ad hok uglavnom.
Ako se ljudi ne trgnu i ne pocnu aktivnije da bave politikom, dobice u buducnosti jos ludju garnituru iz trenutnih politickih podmladaka.
Isto tako me raduje cinjenica da ljudi prepoznaju mogucnosti samoorganizovanja, pa tako -iako su mi ideoloski daleko- smatram da je pojava Dveri Srpskih dobra stvar - iz nekog organizacionog ugla.
Nadam se da ce to i ostali ubrzo primeniti, pa time disperzovati politicki teren.
Inace, tu multiplikaciju iskustava koju spominjes, ona vec postoji u razlicitim formama i u razlicitim oblastima, ali i sa razlicitim ciljevima jer razlicite interesne grupe razlicito dozivljavaju realnost.
Tako neka iskustva iz nemacke socijalne borbe- da je tako nazovem- prenosi fondacija Friedrich Ebert, sto godina stara fondacija nemackih socijalista, kroz rad sa uglavnom sindikatima u Srbiji.
Dok iz suprotnog tabora, Konrad Adenauer fondacije, bliske nemackim konzervativcima, pokusavaju da rade na edukaciji nacionalno orijentisanih politickih grupacija - ali ne bas uspesno iz jasnih razloga.
^^
O ovom pisem jer su mi nesto poznati, a pored njih ima jos ko zna koliko slicnih transfera iskustava i to na razlicitim nivoima.
[ milanche @ 04.07.2011. 22:56 ] @
Citat:
sve ovo što si opisao imaš kod masona (mrežu & univerzalne moralne vrednosti). ali im ipak spočitavate Zaveru.
Bez problema mozemo da konstatujemo, posmatrajuci krajnje neutralno, da postoji ogroman raskorak izmedju procenta
ljudi u vrhovima drustava i drzava koji javno isticu svoje masonstvo i jadne svakodnevice u kojoj se ta drustva i drzave
(ukljucujuci i srpsko) nalaze.
Bez da se na ikoga upire prstom, uz svo saosecanje za bilo koji tough luck zbog kojeg necija inace savrsena ideja iz nekog
razloga u praksi ne funkcionise za vecinu smrtnika - neka javna percepcija polako postaje da covecanstvu ipak treba nesto bolje.
[ dejanet @ 04.07.2011. 23:18 ] @
@Isak666:
Kapaciteti "institucija" koje pominjes kao sto su udruzenja, nvo i ostala mesta i nacini organizovanja ljudi su devastirani do besmisla. Evo ti nekoliko bitnih datuma do 1996, do 2000, do 2004, do 2008, koja je u jedno sa ekonomskom krizom, povukla apsolutnu "korupciju" i autocenzuru u recima i delima. Samo da znas koliko istaknutih ljudi, koji se pojavljuju na tv-u i daju svoja cenjena misljenja, imaju snaje surnaje blizu i dalju rodbinu, zaposlene po/pri Vladi, Trezorima, NBS-ovima, itd.. Tu nema nikakvih drugih aktivnosti osim aktivnosti glede svojih dup*ta..
Citat:
Ako se ljudi ne trgnu i ne pocnu aktivnije da bave politikom, dobice u buducnosti jos ludju garnituru iz trenutnih politickih podmladaka
.
Za ovo si prilicno u pravu, cak mislim da nam se moze desiti "antibirokratska revolucija" ponovo i u tome sigurno nece ucestvovati tkz. gore pomenuti krmeljavi (ustaj sine 12 je sati) podmladak od jedno 36 godina u proseku, nego gladna izmanipulisana i izmajmunisana raja..
[ Isak666 @ 04.07.2011. 23:39 ] @
Citat:
dejanet: @Isak666:
Kapaciteti "institucija" koje pominjes kao sto su udruzenja, nvo i ostala mesta i nacini organizovanja ljudi su devastirani do besmisla. Evo ti nekoliko bitnih datuma do 1996, do 2000, do 2004, do 2008, koja je u jedno sa ekonomskom krizom, povukla apsolutnu "korupciju" i autocenzuru u recima i delima. Samo da znas koliko istaknutih ljudi, koji se pojavljuju na tv-u i daju svoja cenjena misljenja, imaju snaje surnaje blizu i dalju rodbinu, zaposlene po/pri Vladi, Trezorima, NBS-ovima, itd.. Tu nema nikakvih drugih aktivnosti osim aktivnosti glede svojih dup*ta..
I ko zna koliko malih akcija, koje ustvari i jesu sustina, jer ove "velike" se daju organizovati odozgore, a male akcije su inicijativa odozdole - i to je ono najteze.
Evo samo jedan mali prelet podrske samo jedne fondacije, koliko je tu malih akcija:
Udruženje penzionera rada / Putinci / 3,675.10
Izgradnja prvog parka u Putincima, kako bi deca imala prostor za igru a starije osobe za odmor.
[ Odin D. @ 05.07.2011. 01:25 ] @
Vase teoretisanje o "boljem" svijetu je zasnovano na neopreavdanoj projekciji vaseg licnog dozivljaja na ostatak svjetske populacije.
Medjutim, sve i da vecina svjetske populacije "osjceca" da svijet nije bas onakav kakav bi oni htjeli, samo to osjecanje uopste ne mijenja cinjenicu da je velika vecina svjetske populacije zatucana masa.
Ako ovcama nije prijatno u toru, to ipak ne znaci da nisu ovce.
Sa tolikim procentom zatucane mase ne moze se nista organizovano raditi, sem masovno potlacivanja i izrabljivanja te zatucanosti, a to je jel'te bas ono sto je u suprotnosti sa pocetnom zamisli.
Time sve pada u vodu.
Nista novo pod kapom nebeskom, jer to osjecanje koje vi sad imate se redovno dozivljavalo u svakoj generaciji u svim epohama ljudske istorije: zilion puta se vec zilionima ljudi cinilo da "se nesto mijenja", "nesto se zbiva", "nesto se kotrlja iza brda", "evo samo sto nije", "miris novog doba se siri vazduhom", "neko nejasno osjecanje treperi medju ljudima", "tralala-trla-baba-lan-da-joj-prodje-dan" i sl.
[ Isak666 @ 05.07.2011. 01:34 ] @
^^
To o cemu ja pisem je realnost bas tu gde ti sad zivis ;)
Nisu to nikakve velike stvari, to je posao kao i svaki drugi, koji se negde radi rutinski vec dugo, a u Srbiji je egzotican zbog rupe koja pocinje humanizmom a zavrsava se prosvetiteljstvom.
Nisu to planovi za promenu sveta.
To su obicna gibanja.
[ milanche @ 05.07.2011. 01:57 ] @
@Odin
Ti si sasvim u pravu u mnogo elemenata. Medjutim, nije sva mudrost u statici, nesto je i u dinamici.
Citat:
Nista novo pod kapom nebeskom, jer to osjecanje koje vi sad imate se redovno dozivljavalo u svakoj generaciji
u svim epohama ljudske istorije: zilion puta se vec zilionima ljudi cinilo da "se nesto mijenja", "nesto se zbiva", "nesto se
kotrlja iza brda", "evo samo sto nije", "miris novog doba se siri vazduhom", "neko nejasno osjecanje treperi medju ljudima",
"tralala-trla-baba-lan-da-joj-prodje-dan" i sl.
Jok more, nista od toga ne treperi u nozdrvama.
I nije to 'nase teoretisanje'.
Ima jedno iskustvo koje smo mi malo stariji videli na delu, u kojem je vec bilo dozivljeno jedno doba u kojem su samo zato
sto su im date prave sanse u samo par generacija, od dede do unuka, nicali kvalitetni ljudi iz nicega i ni otkuda, od livade i
ovaca ili od cekica i nakovnja, do prefinjenog kulturnog, civilizacijskog, profesionalnog nivoa postovanog na nivou planete.
Ako pogledas ogromnu masu nasih uspesnih ljudi iz onih vremena - profesore, naucnike, umetnike, sportiste - slabo ko je dosao
iz porodice kraljevskih ministara, a manje-vise svakome je u najboljem slucaju deda bio otpravnik vozova.
Kad pogledam i oko sebe, ovo gde sam - iako mozes sresti i 'old money' od 18-tog veka, jos je uvek najveci procenat onih
kojima su dede recimo bili paori u Kanzasu ili Nebraski, otac sluzbenik u Cikagu, a vec sin doktor medicine na prestiznoj klinici.
Iako se naravno, uvek moze biti prezrivi cinik prema tom pocetnom neukom rezervoaru ljudske protoplazme, vrednost jednog
drustva se ogleda najpre u tome u koliko koraka ce neko iz tog pool-a svojim trudom i pozitivnim stavom prema zivotu dospeti
do jednog viseg nivoa egzistencije i sposobnosti da pravi kvalitetne doprinose covecanstvu.
Ovako kako stvari stoje u poslednjih 20-tak godina, to je na planetarnom nivou postao mission impossible.
Zbog toga (i ni zbog cega drugog) ce stvari da pucaju po savovima.
Potencijalu koji postoji i koji se nagomilava, a kome se ne dozvoljava da se pretoci u protok struje, pre ili kasnije skenja dielektrik.
[ dejanet @ 05.07.2011. 09:50 ] @
Na tragu milanche-tovog posta, taj prolaz izmedju pozicija u drustvu, poslu, akademskim krugovima, ne mora da bude zatvoren po klasicnom "klanovsko - burazersko - sektasko -esnafskom" principu, on moze biti obesmisljen na mnogo efikasniji nacin, npr. ukoliko drustvo pusti stancovanje prava(papira), npr. diploma, najsirem mogucem sloju ljudi bez ikakvog kriterijuma a zarad kratkotrajne srece i nekada politicke "korektnosti".
A sa druge strane liberalizam u najsirem smislu koji bi trebao da regulise to stanje(gore) jednostavno ne funkcionise i to vec dosta dugo, vec se cak pod tim labelom(npr. liberalna ekonomija), primenjuje teska regulacija i korupcija, kao nacin da se resi problem nemanja kvaliteta i kvantiteta.
Tako da, predpostavljam(isto) da je to jedan od glavnih razloga zasto stvari ne idu najbolje..
[ Isak666 @ 05.07.2011. 10:21 ] @
^^
Ne znam u kojim okvirima posmatras ovo, ali ako spominjes liberalnu ekonomiju, trebao bi imati na umu da se i taj liberalizam prilicno razlikuje od ekonomije do ekonomije i od drustva do drustva - od SAD pa do centralne Evrope.
Inace, ovo o cemu pisem, ne moze biti univerzalan recept za sva drustva.
Istorija npr jedne Libije ili neke druge vanevropske zemlje i njeno nasledje npr odnosa pojedinca prema drzavi i obrnuto ne mogu imati isti drustveni produkt kao neka Holandija.
Pa i Srbija, koja je tek nesto sitno i sa zakasnjenjem osetila barok ili prosvetiteljstvo u svom drustvu, ne moze da ocekuje ni izbliza rezultate kao sto ih imaju zemlje koje su to odavno pregurale.
To je tako i tako treba da bude.
Btw kad se posmatra istorija od pre par vekova unazad do sad, ne bih rekao da stvari ne idu nabolje.
Do pre sto godina radnici negde nisu imali ni pravo glasa, radno vreme je robovsko, zivotni vek prilicno kraci, smrtnost veca, zdravstvena zastita skoro da nije postojala, obrazovanje daleko da je bilo podrazumevajuca stvar kao sad, dok drugi svetski rat ne bih rekao da izgleda suroviji od npr Stogodisnjeg rata (mada nije primerno i zahvalno porediti).
Jedino nam je blizi u secanju, pa emotivnije reagujemo.
[ Kobasa @ 05.07.2011. 10:35 ] @
E, da nesto kazem na tu temu pa makar me razapeli posle :)
Problem je: to sto "ELITA" (bez obzira na koji nacin je to postala) tripuje da su svi
ostali(ono koji ne spadaju u "elitu") duzni da tu "elitu" izdrzavaju. I to na sledeci nacin:
Ono "Elita" sedi brchka se u bazenima djakuzijima a onaj uzviseniji deo neelite ih
posluzuje uz obavezno "Da gospodaru" a onaj deo neelite sto je na nizem nivou
da cuva ovce i ostalu stoku kako bi zadovoljili potrebe "elite" za uzitkom i da pritom
ta niza neelita nema nikakvih prava vec da sve svoje ustupi "eliti".
Bas kao u doba Careva i Kraljeva.
Ali to je bilo jednom pa se raspalo zbog jednog osnovnog razloga, zbog toga sto je "Elita"
ubedjena da su svi ostali budale.
[ Odin D. @ 05.07.2011. 13:24 ] @
Citat:
Isak666: ^^
To o cemu ja pisem je realnost bas tu gde ti sad zivis ;)
Nisam mislio na to sto ti mislis. Govorim o ovima koji odnekud misle da je svijet nekako "sazrio" i da cemo sad uci u neko novo galakticko doba, svi pametni, svi mudri, skole, nauka, instituti, oruzje razmontirano, vojske raspustene, pare izbacene iz upotrebe, svi nose bijele pantalone i bijele bluze, a oni najpametniji sijede brade i bijele tunike i glade nasmijanu djecicu po glavi...
Citat:
milanche:
Ako pogledas ogromnu masu nasih uspesnih ljudi iz onih vremena - profesore, naucnike, umetnike, sportiste - slabo ko je dosao
iz porodice kraljevskih ministara, a manje-vise svakome je u najboljem slucaju deda bio otpravnik vozova......
Kad sam rekao "zatucani" nisam uopste mislio na socijalni status ili obrazovanje. Ima cobana koji su mudriji od nekih astronauta sto su hodali po Mjesecu.
Ja sam mislio na sustinsku zatucanost bica, i to je ukodirano hardverski u te ljude i tu nikakvo narocito obrazovanje ili imovinsko stanje ne moze znacajno da promjeni. Moze mozda pomalo da ublazi, zamaze tako da se ne vidi odma na prvi pogled, ali ne moze da ga iskorjeni.
Ljudska populacija u svakom svom momentu postojanja ima svoje limite za taj momenat, za to vreme.
Nekolicina su daleko iznad tih limita, nekolicina su daleko ispod, a vecina se manje-vise uklapa bas u njih.
Ta vecina nikad nece dozvoliti ovoj manjini koji su ispred da vodi vecinu u nesto bolje, prije svega zbog toga sto nisu u stanju da shvate ovo sto im ovi pricaju, a i zbog jos nekih osobina individualne i kolektivne ljudske psihe, kojima sad nije mjesto na ovoj temi.
Nema nikakvog iznenadnog "opamecivanja" ili "zaokreta" u ljudskoj civilizaciji. Natura non facit saltum.
[ milanche @ 05.07.2011. 16:01 ] @
Citat:
Kad sam rekao "zatucani" nisam uopste mislio na socijalni status ili obrazovanje. Ima cobana koji su mudriji od nekih astronauta sto su hodali po Mjesecu.
Ja sam mislio na sustinsku zatucanost bica, i to je ukodirano hardverski u te ljude i tu nikakvo narocito obrazovanje ili imovinsko stanje ne moze znacajno da promjeni.
Moze mozda pomalo da ublazi, zamaze tako da se ne vidi odma na prvi pogled, ali ne moze da ga iskorjeni.
Ljudska populacija u svakom svom momentu postojanja ima svoje limite za taj momenat, za to vreme.
Nekolicina su daleko iznad tih limita, nekolicina su daleko ispod, a vecina se manje-vise uklapa bas u njih.
Ta vecina nikad nece dozvoliti ovoj manjini koji su ispred da vodi vecinu u nesto bolje, prije svega zbog
toga sto nisu u stanju da shvate ovo sto im ovi pricaju, a i zbog jos nekih osobina individualne i kolektivne
ljudske psihe, kojima sad nije mjesto na ovoj temi.
Nema nikakvog iznenadnog "opamecivanja" ili "zaokreta" u ljudskoj civilizaciji.
Natura non facit saltum.
Sve to znam iz prve ruke, iz nekog zivotnog iskustva tj. sto nisam zatvorenih ociju isao kroz zivot. Bio sam i u JeNeA, video
i tu sirok dijapazon svacega, seckao povrce uz amerske kuvarice, sargarepna isparenja i country music sa tranzistora, itd itd.
S druge strane, medjutim, kad se osvrnem na svoju okolinu, na okruzenje svojih sunarodnika koje je pocevsi od 90-tih
'poplava izbacila' na Zapad, prosek obrazovanja je magistratura, svi su se lepo ustrikali u vrhove tehnologije i svo dobro koje
uz to ide, a u tom krugu ne znam prakticno nikoga kome druga generacija unazad nije boravila negde na deonici selo-predgradje.
Takodje, imam primere i mladjeg sveta koji je dosao po raznim osnovama, cesto iz manjih mesta i iz zlih vremena koja su
ih sprecila da se iskoluju, ali kad ga pogledas u poredjenju sa lokalcima, vidis jasno da zna sta mu fali, da trazi sebi bolje
okruzenje, da radi na svom usavrsavanju tj. da aktivno eliminise slojeve prostakluka sa sebe, vidis da je krenuo u pravom
pravcu i da tamo stize.
I najvaznije - taj proces koje su beogradske babe zvale 'proc'ushiti se' vidis da nece trajati duze od naredne generacije.
Jer, ako je on imao oko sebe ogranicenost okoline, vec njegova deca rastu u mnogo sirim vidicima i boljim perspektivama.
Najbitniji preduslov - zdrava osnova, tj. zdrava biologija/fizika, zdrav i nepomracen um i instikt da bude bolji- to je sve tu, i
sto se kaze - gre'ota je da propada.
A najgore - stvari su dosle dotle da vise nemas ni par promila stanovnistva koje zivi u nekom miru i spokoju, u nekoj predvidivosti
zivotnih perspektiva, sto bi definitivno trebalo da bude slucaj ako se pogledaju dostignuca veka, nauke i tehnologije. Ne bi trebalo
da nam ikome na planeti fali ista.
Ovde postoji vise mogucih scenarija koji mogu da se dogode u narednih 15 godina. Obzirom na to ko je sastavio ovu studiju mislim da bi je trebalo uzeti prilicno ozbiljno.
Kome ide profit od "privatizacije" na prostorima bivse Jugoslavije a ko placa astronomske dugove ? "Ma nemaju sveCki bankari nista sa time." Mehanizam rada je lepo opisan u dokumentarnom filmu iz naslova teme. We are being screwed :(
[ Isak666 @ 08.07.2011. 11:05 ] @
Ali oni grade nesto sto nije postojalo, nista nisu ni uzeli.
Inace, valjda je dobro kad se grade turisticki objekti u zemlji koja zivi od turizma u koje ce dolaziti ljudi puni para?
[ Ankalagon the Black @ 08.07.2011. 13:10 ] @
Naravno da je dobro, ali koji procenat tog novca ce ostati crnogorcima ?
Porto Montenegro is a Luxury yacht marina and adjacent waterfront development currently under construction in Tivat, Montenegro.
The construction site was a naval shipyard named Arsenal, which fell into disuse after the Yugoslav Wars and the decline of the SFR Yugoslav Navy. The attractive lot on which the shipyard is situated was put on public offering in 2006, and was bought by Canadian businessman Peter Munk. It was acknowledged in 2008 that he was not alone in the venture - while Munk owns 54% of the Porto Montenegro company, the rest is owned by Oleg Deripaska, Nathaniel Rothschild, Jacob Rothschild, Bernard Arnault, Sandro Demijan and Anthony Munk.
Munk announced that he intends to build a luxury yacht marina and a waterfront community, which would cater to needs of growing community of superyacht owners. The favourable position of Tivat in the secluded part of Bay of Kotor, together with the proximity of Tivat Airport, makes it favourable location for a marina.
I namenjeno je pre svega "rastucoj zajednici vlasnika superjahti".
Montenegro, as transition country, prefers
foreign direct investment through privatization to
Greenfield investment. This is not a good decision.
Foreign direct investment through privatization
cannot open the door for new jobs for workers and
surplus of workers will receive redundant payings.
Greenfield investments are in the function of support
of international competitiveness of companies
because it increases production, employment and the
living standard for a long period.
Citat:
Generally, if transition countries, including
Montenegro, do not have explicit “rule of game”
and “health” environment in the form of rule of law,
CEFTA and the EU integration will not be able to
help them. The legislation in transition countries can
be a magnet for dirty capital and holdback for serious
investors. If host companies do not respect their
own rules, foreign investors will not respect them,
either. And, transition countries should not make
independent and responsible system for Brussels (and
because pressure from Brussels) or other centers of
power but for their citizens and their living standard.
On the other side, Japan is the best example
of serious and responsible country which directs its
investments towards Europe and Asia, especially in
the car industry and electronics. In the example of
Japan, transition countries should learn how to make
an attractive environment for FDI and understand
strength and weakness of investment climate of
countries.
Due to free market economy and low taxation, Montenegro received 505m euros in Foreign Direct Investment (FDI) last year. According experts, FDI is expected to increase to 850m euros this year -- and continue to rise progressively.
Citat:
The biggest investments in the country stem from the financial sector. New investment funds, well-known banks and broker's houses have entered Montenegro's market.
Citat:
Norway-based Staatkraft is ready to invest a starting sum of 1.5 billion euros in the Montenegrin energy sector. "The plan is to build new hydro plants, with the aim for Montenegro to become an energy exporter. In addition, a United States-based company, Bechtel, plans to invest in the road infrastructure across Montenegro," Ivanovic said.
I naravno BECHTEL!!! Ko nije cuo za tu kompaniju neka procita/pogleda sta nadje od Johna Perkins-a, The Economic Hitman. Zaradjen novac od turizma lepo se opet obrce tako sto se ponovo "investira" kroz nove pozajmice od internacionalnih bankara. A punu cenu placa obicno stanovnistvo. Dok je drug predsJednik 20 najbogatiji drzavnik u svetu. http://www.worldsbiggests.com/...-20-richest-world-leaders.html
Super to naravno sve zvuci ako ne gledas malo dublje, ali u sustini we are getting screwed BIG TIME, its not even funny :(
[Ovu poruku je menjao Ankalagon the Black dana 08.07.2011. u 15:01 GMT+1]
Scenario podleže raznim varijantama i modifikacijama, a zahvaljujući underground ponudi zvaničnih sajtova za poslovnu pratnju, „jahting“ ili „eskort“ prostitucija klijentima dubokog džepa koji svoje jahte vežu u marini Porto Montenegro, nudi obilje mogućnosti.
Citat:
Klijenti su najčešće bogati Rusi čiji luksuzni „lir džetovi“ i „cesne“ svakodnevno sleću u Tivat, ali i svi ostali jahtaši i tajkuni čiji se skupoceni brodovi ljuljuškaju u na dokovima marine Pitera Manka.
Citat:
Policiji nije lak posao jer je ovaj novi visokosofisticirani vid prostitucije teško dokazati, a i odvija se u zatvorenom krugu tajkuna, jahtaša i nautičara u marini Porto Montenegro koja sve više postaje „zabranjeni grad", u kome je zaštita privatnosti klijenata osnovni postulat poslovanja.
Da, uvek je dobro kada se nesto novo gradi. Ponekad i previse dobro :P :)
[ Ankalagon the Black @ 26.09.2011. 16:30 ] @
[ Ankalagon the Black @ 04.10.2011. 17:14 ] @
Sjajno !!!
[ Aleksandar Đokić @ 04.10.2011. 18:43 ] @
a-a, ni ovi besni, treba im rakija... eventualno neka drogica
[ Odin D. @ 04.10.2011. 19:34 ] @
Tako je, pa cak i vise, i Julian pjenio, pa je na kraju prdnuo u cabar (ne on licno, njemu se isplatilo - nego oni koji se na to primaju).
Prema tome, i od ovoga ce biti: svakog cuda - tri dana dosta...
A ovaj pjenusavi (koji posjeduje izvjesnu dozu nezrelog ludila, a sto se da primjetiti kad se snimak odgleda sa iskljucenim zvukom) ce eventualno zavrsiti u podmlatku neke od politickih partija ako pridobije simatican broj lajkova na youtubetu.
Respect for Drew Grant and the New York Observer for outing Fox News Channel’s selective editing of their OccupyWallStreet coverage:
Even if Geraldo Rivera was at the Zuccotti Park yesterday, Fox News has generally been a tad dismissive of the Occupy Wall Street movement. Foxnews.com (as of this writing) has no coverage of this national event on their front page stories. (Hard to imagine for a network that was so gung-ho about the Tea Party!) Red Eye‘s Bill Schulz went out to try to “prank” the protesters. Bill O’Reilly sent a producer minion out with the same mission: to belittle OWS’s cause by cutting up interviews to make people sound stupid.
Well, here is an interview that Fox News filmed, but doesn’t want you to see. The segment was shot on Wednesday for Greta van Susteren‘s show, (though it looks like the same producer from this O’Reilly segment questioning Michael Moore‘s anti-capitalist agenda) though the decision was made to leave it on the cutting room floor. The reason should be obvious pretty quickly.
Normally architects organize space to make the experience as efficient as possible. At IKEA though, however, the (almost ‘urban’) designers deliberately set out to confuse people. See this phenomenon analyzed [with] various (heat)maps, 3D reconstructions and other illustrations, in a talk (the IKEA case in starts at the 24:30 mark), by Alan Penn (University College London).
The presentation focuses on how architects use space to sell things, by demonstrating how space creates patterns of movement, bringing people into contact with goods. It starts off with how spatial quality influences spatial behavior, which is then applied on urban environments, retail and shopping spaces in general.
[ jandrino jato @ 08.10.2011. 12:44 ] @
nekada 13 miljardi dug a danas 130 milijardi kesovine :-) a kao satro se slavi dan nezavisnosti :-) banane i bananice ...
[ Ankalagon the Black @ 08.10.2011. 21:44 ] @
Ni Bobiju se nije svidjao NWO :)
[ Ankalagon the Black @ 09.10.2011. 07:34 ] @
Go Canada!!!
[ fanfon @ 09.10.2011. 07:41 ] @
Interesanto je da je fizicki kontakt na minimumu. Poneki izolovani incident iako gomila njih ima priliku da to ucini. Kod nas bi vec bila masovna sutka
[ Ankalagon the Black @ 09.10.2011. 12:24 ] @
Pa naravno da je na minimumu kada im je policija maksimalno blaga. A i Kanadjani su izgleda dosta civilovaniji, sto uopste ne znaci da su manje strastveni u svojim zahtevima. Ko bi udario nekoga zna se da bi isao u zatvor. Ali psiholoski pritisak je zaista impresivan. Zaista su zeleli da policajci uhapse istog trenutka Chaney-a.
Revealed – the capitalist network that runs the world
AS PROTESTS against financial power sweep the world this week, science may have confirmed the protesters' worst fears. An analysis of the relationships between 43,000 transnational corporations has identified a relatively small group of companies, mainly banks, with disproportionate power over the global economy.
The study's assumptions have attracted some criticism, but complex systems analysts contacted by New Scientist say it is a unique effort to untangle control in the global economy. Pushing the analysis further, they say, could help to identify ways of making global capitalism more stable.
The idea that a few bankers control a large chunk of the global economy might not seem like news to New York's Occupy Wall Street movement and protesters elsewhere (see photo). But the study, by a trio of complex systems theorists at the Swiss Federal Institute of Technology in Zurich, is the first to go beyond ideology to empirically identify such a network of power. It combines the mathematics long used to model natural systems with comprehensive corporate data to map ownership among the world's transnational corporations (TNCs).
"Reality is so complex, we must move away from dogma, whether it's conspiracy theories or free-market," says James Glattfelder. "Our analysis is reality-based."
Citat:
The top 50 of the 147 superconnected companies
1. Barclays plc
2. Capital Group Companies Inc
3. FMR Corporation
4. AXA
5. State Street Corporation
6. JP Morgan Chase & Co
7. Legal & General Group plc
8. Vanguard Group Inc
9. UBS AG
10. Merrill Lynch & Co Inc
11. Wellington Management Co LLP
12. Deutsche Bank AG
13. Franklin Resources Inc
14. Credit Suisse Group
15. Walton Enterprises LLC
16. Bank of New York Mellon Corp
17. Natixis
18. Goldman Sachs Group Inc
19. T Rowe Price Group Inc
20. Legg Mason Inc
21. Morgan Stanley
22. Mitsubishi UFJ Financial Group Inc
23. Northern Trust Corporation
24. Société Générale
25. Bank of America Corporation
26. Lloyds TSB Group plc
27. Invesco plc
28. Allianz SE 29. TIAA
30. Old Mutual Public Limited Company
31. Aviva plc
32. Schroders plc
33. Dodge & Cox
34. Lehman Brothers Holdings Inc*
35. Sun Life Financial Inc
36. Standard Life plc
37. CNCE
38. Nomura Holdings Inc
39. The Depository Trust Company
40. Massachusetts Mutual Life Insurance
41. ING Groep NV
42. Brandes Investment Partners LP
43. Unicredito Italiano SPA
44. Deposit Insurance Corporation of Japan
45. Vereniging Aegon
46. BNP Paribas
47. Affiliated Managers Group Inc
48. Resona Holdings Inc
49. Capital Group International Inc
50. China Petrochemical Group Company
* Lehman still existed in the 2007 dataset used
[ Odin D. @ 24.10.2011. 18:44 ] @
U cemu je poenta ove liste?!
Neko uvijek mora biti prvi. Ako nekako sklonis prvih 50, sledecih 50 ce postati prvih 50 i tako mozes skidati to u beskonacnost dok neki STR "Stanislav i Jagodinka sa djecom i zaovom" ne izbiju na prvo mjesto...
Wall Street Corporations Rent Their Own NYPD Unit From The City Of New York
Did you know that for a measly fee of $37 an hour per officer, you can rent uniformed, on-duty NYC cops as easily as ordering a sandwich? Then-Mayor Rudy Giuliani created the “Paid Detail Unit” in 1998 and Goldman Sachs and the New York Stock Exchange among others have been frequent customers recently.
...
Citat:
When the program was first rolled out, one insightful member of the NYPD posted the following on a forum: “… regarding the officer working for, and being paid by, some of the richest people and organizations in the City, if not the world, enforcing the mandates of the private employer, and in effect, allowing the officer to become the Praetorian Guard of the elite of the City. And now corruption is no longer a problem. Who are they kidding?”
[ Ankalagon the Black @ 16.11.2011. 23:45 ] @
Kazu da je ovo must watch.
Citat:
SYNOPSIS
THRIVE is an unconventional documentary that lifts the veil on what's REALLY going on in our world by following the money upstream -- uncovering the global consolidation of power in nearly every aspect of our lives. Weaving together breakthroughs in science, consciousness and activism, THRIVE offers real solutions, empowering us with unprecedented and bold strategies for reclaiming our lives and our future.
INTERVIEWS in THRIVE
Duane Elgin, Nassim Haramein, Steven Greer, Jack Kasher, Daniel Sheehan, Adam Trombly, Brian O'Leary, Vandana Shiva, John Gatto, John Robbins, Deepak Chopra, David Icke, Catherine Austin Fitts, G. Edward Griffin, Bill Still, John Perkins, Paul Hawken, Aqeela Sherrills, Evon Peter, Angel Kyodo Williams, Elisabet Sahtouris, Amy Goodman, and Barbara Marx Hubbard.
[Ovu poruku je menjao Ankalagon the Black dana 17.11.2011. u 11:53 GMT+1]
[ Pirossi @ 17.11.2011. 19:43 ] @
Deepak Chopra
[ Ankalagon the Black @ 17.11.2011. 19:44 ] @
Dobar ti smajli :)
[ Ankalagon the Black @ 18.11.2011. 16:56 ] @
[ Ankalagon the Black @ 18.11.2011. 23:47 ] @
Ispravan link za Thrive.
[ Ankalagon the Black @ 09.12.2011. 23:08 ] @
Interesantan video.
[ Ankalagon the Black @ 13.12.2011. 23:38 ] @
Ron Paul kod Alex Jones-a.
[ hogar strašni @ 18.12.2011. 09:57 ] @
Intervju sa autorom filma:
[ kristina990 @ 23.12.2011. 18:19 ] @
...sve je to tačno,u ovom filmu lepo prikazano,ali rešenje je PRILAGODITI SE SILI,I REALNOSTI,otpor bez šanse na pobedu ravan je samoubistvu,i samo otežava položaj naroda...pa kad smo već kolonija gledati da od gospodara dobijemo što bolji položaj,ali dobro pamtiti sva zla šta nam rade...valjda će doći i naše vreme...
u tom kontekstu,što se tiče politike treba shvatiti da je ona umeće mogućeg i kroz tu prizmu gledati na vlast....
[ Pirossi @ 23.12.2011. 21:58 ] @
Citat:
kristina990: ...
u tom kontekstu,što se tiče politike treba shvatiti da je ona umeće mogućeg i kroz tu prizmu gledati na vlast....