|
[ Machiavelli... @ 08.07.2011. 05:43 ] @
| Nesto sam se u poslednjih par meseci zaludeo da pijem zeleni caj. Spremam ga tako sto ubacim 2 kesice u vodu koju uopste ne zagrevam. Ostavim to u kuhinji, gde je 200 stepeni inace, to recimo uradim uvece i ujutru izvadim kesice stavim to lepo u frizider i pijem ceo dan. Otprilike tu ima 1,5L - tri case. To mi traje dan-dva, prosecno 1L dnevno.
E sad, zdravo li je to? Da nije malo mnogo 1L dnevno?
Evo upravo ispijam poslednju casu od juce napravljenog :-) |
[ milanche @ 08.07.2011. 05:50 ] @
Nisam cuo da je ikome naskodio, a znam mnoge koji ga piju bar jednom dnevno.
U Trader Joe-u ima da se kupi flasiran upravo u tim kolicinama (oko 1litar), ne znam
doduse da li je kuvan pa hladjen ili samo rastvoren u vodi. Tako da izgleda da su sve
sanse da ti nece naskoditi nista vise nego sto bi ti naskodio litar obicne vode.
[ Black_eyed @ 08.07.2011. 06:26 ] @
Evo i ja svaki dan (vec nekoliko godina) ujutru pijem zeleni caj (naravno, bez šećera) umesto prve jutarnje kafe. Doduše, ja se na toj jednoj šolji zelenog čaja dnevno zaustavljam.
Ne bi trebalo ništa da ti bude od te količine pošto ga praviš da bude malo blaži. Drugo je pitanje da li on zadržava sva svoja lekovita svojstva od toliko stajanja jer neki sastojci oksidišu vremenom, za to već nisam stručan. Pogledaj malo po net-u, sigurno ćeš naći nešto o tome.
Baš sad čekam da se hladne čaj...
[ dava @ 08.07.2011. 07:05 ] @
Znam da sam čuo da ne valja piti isti čaj svaki dan, e sad zbog čega i zašto stvarno ne znam, ali eto hint.
[ Pirossi @ 08.07.2011. 07:41 ] @
meni je taj zeleni čaj iz kesica toliko odvratan i opor.
skuplja usta bolje od oskoruše.
kažu da je daleko bolji onaj na meru koji se prodaje po raznim fensi tea house prodavnicama.
[ Sava @ 08.07.2011. 07:53 ] @
Poznajem ljude koji čaj piju preko celog dana. Imaju neki specijalni poveći samar (valjda se to tako zove!) pa skuvaju količinu i to pijuckaju celog dana. Nikada ih nisam pitao koju vrstu piju jer me nije zanimalo (ja čaj pijem samo kada sam bolestan , ali znam da su bili srećni kada dobiju čajeve recimo iz Singapura.
Sa druge strane pročitao sam svojevremeno u novinama kao savet stručnjaka da šolja crnog čaja dnevno ima izuzetnog uticaja na suštinsko smanjenje mogućnosti kancera. To što pročitam u novinama, a ne u stručnim knjigama uvek primam sa velikom rezervom. Znači reč je o crnom, ne o zelenom čaju.
No kada se sve sabere i oduzme ispada da nema štete od svakodnevne upotrebe umerene količine čaja. Ako govoriš o 1l dnevno meni to baš ne deluje kao umereno. Ipak, lično pijem kiselu vodu od detinjstva umesto obične, a pijem i dosta coca cole pa na sve to dodam i pivo i mislim da je mnogo zdravija tvoja varijanta ispijanja čaja umesto ovih veštačkih pića.
[ Java Beograd @ 08.07.2011. 08:02 ] @
Nema tu nikakve štete, ali ni velike vajde od pijuckana odstojalog zelenog čaja.
Ja, pijem zeleni čaj svako jutro. Pri tome ne trošim onaj iz filter kesice, već kupujem kod kineza u bloku 70 svež. Popijem ujutro sa ženom, umesto kafe, uz kašikicu meda.
[ gajo2 @ 08.07.2011. 08:19 ] @
Kolko kosta kod Kineza? Jer ovde je malo teze naci, imas samo neke specijalizovane trgovine koji prodaju za 5 evra/100g
[ Java Beograd @ 08.07.2011. 09:37 ] @
200 din (2 EUR) pakovanje. E sad, ne mogu da se setim koliko ima u kesici, mislim 100 gr, ali nisam siguran. Kesica je velika otprilike kao kesica za kafu od 200 gr. Kad se otvori, ima onaj pravi miris zelenog čaja. listovi su suvi i nekako "skovrdžani". Za dobar potreban je tek prstohvat suvih listova, koji se u vodi otvore.
Kažu da voda ne treba i ne valja da bude ključala.
[ anon70939 @ 08.07.2011. 10:04 ] @
Kako sam citao negde, kesicu zelenog caja treba drzati najvise 3 minuta u solji sa vodom zagrejanom 80 stepeni. Odnosno prokljucalom pa ostavljenom da se malo ohladi. Ukoliko bude vise od 3 minuta oslobadja neku gorku materiju koja valjda i nije bas najzdravija (valjda se to zove tinin, bem li ga kako...)
Ja mnogo malo tecnosti pijem, pa mozda pocnem i ja da kuvam i da drzim flajku pored kompa, inace se ne setim da popijem casu vode.
[ dule_ns @ 08.07.2011. 10:11 ] @
Jel zna neko gde ima ovaj zeleni ili crni čaj (al listovi, ne kesice) da se kupi u Novom Sadu?
[ Java Beograd @ 08.07.2011. 11:17 ] @
Tek da se zna: crni čaj je druga priča. To je zapravo zeleni čaj, koji je ostavljen da fermentiše (buđa, ili ne znam ni ja šta drugo). Činjenica je da je ukus sasvim drugačiji, za neke bolji, činjenica je da je kofein očuvan, ali gomila drugih bitnih i važnih sastojaka zelenog čaja je otišla u nepovrat.
[ Black_eyed @ 08.07.2011. 13:12 ] @
Citat: dule_ns: Jel zna neko gde ima ovaj zeleni ili crni čaj (al listovi, ne kesice) da se kupi u Novom Sadu?
Mislim da u skoro svakoj prodavnici Zdrave hrane imaš zeleni čaj na merenje, uzmeš 50 do 100gr, ima da ti bude nekoliko meseci, cena je smešna.
Inače, kada sam kući pravim ovaj čaj od listića ali u firmi mi je malo komplikacija da nosim i cedilo i zezam se sa tim. Jednostavnije mi je da ubacim kesicu, pazim da bude malo kvalitetni proizvodjač (npr. Teekanne http://en.teekanne.at/en/html/...ndex.php?uhome=1&noflash=1 ) i to je to.
[ Sceka @ 08.07.2011. 15:45 ] @
Citat: CoyoteKG: Kako sam citao negde, kesicu zelenog caja treba drzati najvise 3 minuta u solji sa vodom zagrejanom 80 stepeni. Odnosno prokljucalom pa ostavljenom da se malo ohladi. Ukoliko bude vise od 3 minuta oslobadja neku gorku materiju koja valjda i nije bas najzdravija (valjda se to zove tinin, bem li ga kako...)
Ja mnogo malo tecnosti pijem, pa mozda pocnem i ja da kuvam i da drzim flajku pored kompa, inace se ne setim da popijem casu vode.
Bravo, jedino tako se pije caj! Svaki caj, sa modifikacijama pripreme primerenim za svaki posebno! Vrlo stetno je ostavljati bilje u vodi posle obrade (ma kakva da je), vrlo stetno za zdravlje!!! U doba brzog Internet-a nije problem o svakom caju naci sve, od karakteristika, porekla, hemijskog sastava, vrste pakovanja pa do nacina upotrebe a nacin upotrebe je bitan da se ne bi narusavalo zdravlje. Generalno vazi pravilo da nijedan caj nikada nikome nije stetio ali samo ako se na pravi nacin koristi! I da se ne zaboravi, pozeljno je dnevno popiti minimum litar ipo vode a uz to ne smeta i ako se unosi isto tolika kolicina raznih tecnosti. Znaci ne tecnosti, kako se to pogresno prica u narodu a cak i neki lekari to pogresno kazu, nego vode i istu kolicinu ostalih vrsta recnosti, kafa caj, limunada, supa, generalno sokovi...!!!
Citat: Sava: .... Ipak, lično pijem kiselu vodu od detinjstva umesto obične, a pijem i dosta coca cole pa na sve to dodam i pivo i mislim da je mnogo zdravija tvoja varijanta ispijanja čaja umesto ovih veštačkih pića.
Ovo je primer kako nikada niko ne treba da se igra svojim zdravljem!!! @Sava - Nemoj se ljutiti ali morao sam da reagujem a po kraju recenice vidim da ipak znas da gresis, samo ne i koliko!!! Verovatno si mladji covek, predpostavljam po tome sto jos uvek to radis a ne osecas i nisi za sada imao nikakve posledice koje pocinju da se javljaju otprilike od 35-te godine zivota pa na dalje, nekome pre, nekome kasnije ali otprilike u tim godinama i to skoro bez izuzetaka!!! Takav nacin, kisela voda umesto obicne, je razarajuc za bubrege! Sto je najgore, nece se nista desiti brzo, cak dugo godina prodje bez individualnog, licnog bilo kakvog negativnog efekta ali kad pocne onda je to nezaustavljivo i ne moze se izleciti jer se radi o unistelju tkiva i raznim ruznim stvarima koje ne bih ovde pominjao! Izvinjavam se jos jednom svima ali jednostavno nisam mogao da ne reagujem na ovu recenicu jer poznajem jako dobro posledice takvog nacina tretiranja zdravlja!!! :(
Pozdrav!
[ milanche @ 08.07.2011. 15:48 ] @
Jedna od stvari za koju je crni caj dobar (prema savetu jednog fizioterapeuta) je sto otklanja
hemijske supstance "odgovorne" za upale misica kao i za kalcifikacije (skvrcena, kvrgava mesta
koje maseri razbijaju, locirana najcesce na tkivu uz plecke, tj. na delovima tela koji se najmanje
pokrecu). Limun mu u kombinaciji povecava prohodnost kroz celije organizma.
[ ctrl alt del @ 08.07.2011. 18:13 ] @
Citat: Sava: Imaju neki specijalni poveći samar (valjda se to tako zove!) pa skuvaju količinu i to pijuckaju celog dana.
Samovar!!! Samar ide na magarca. :)
[ Pirossi @ 08.07.2011. 18:17 ] @
Citat: Java Beograd:...To je zapravo zeleni čaj, koji je ostavljen da fermentiše (buđa, ili ne znam ni ja šta drugo). ...
tačnije - oksidira.
http://sr.wikipedia.org/wiki/Crni_čaj
neki njegov jak ukus ublažuju sa malo mleka što se meni činilo kao bljak tehnika sve dok nisam probao. kao kafa sa mlekom.
[ Count Zero @ 08.07.2011. 18:40 ] @
Citat: neki njegov jak ukus ublažuju sa malo mleka što se meni činilo kao bljak tehnika sve dok nisam probao. kao kafa sa mlekom.
Isti slučaj! :)
[ nkrgovic @ 08.07.2011. 21:03 ] @
@OP :
Ja licno mislim da ti par solja zelenog caja moze smao prijati. Stavise, koliko god ja znam, to je jedna od boljih stvari koje mozes da uradis za sebe. :) Crni caj i kafu bi trbealo da ogranicis, na recimo 1 solju dnevno (eventualno 2), ali 2-3 solje zelenog caja dnevno su super.
S'druge strane, jedini SAVET koji mozes dobiti (ovo gore je moje misljenje) je : Zakazi kod svog lekara opste prakse termin i pitaj za savet. :D
[ vilil1 @ 08.07.2011. 21:25 ] @
Treba imati u vidu da istocnjaci, Japanci, Kinezi...piju caj iz malih soljica. I piju ga 3-4-5 puta dnevno. Mi obicno pijemo caj iz velikih solja, te bi valjalo ograniciti dnevnu kolicinu caja na 1. solju - 2. deci.
[ robert63 @ 08.07.2011. 21:43 ] @
Citat: Zakazi kod svog lekara opste prakse termin i pitaj za savet.
-A taJ " Lokalni Lekar " prati dešavanja u svetu,
apdejtuje se svakodnevno,
i prati sva svetska istraživanja--kao da bude u " Toku " ???
Koji je to Lekar?_Gde živi?_Jede li dovoljno vitamina kada je ceo dan na " usavršavanju" ?
Iz kog sveta,sa koje nebeske kugle Vi pokušavate da nadjete " savesnog Lekara" ???
[ morihei ueshiba @ 08.07.2011. 22:30 ] @
Ne bih da sirim defetizam medju ljubiteljima caja,ali...
Caj koji se moze naci u trgovinama pakovan u uobicajene kesice(a po povoljnoj ceni) je veoma loseg kvaliteta i prakticno bez svojstava koji se od njega ocekuju. Bez obzira koje mu ime dali,zeleni,beli,crni...nema veze. I vazi pravilo-sto sitniji,to losiji. Ovaj sto se pretvorio u prah je bezvredan. Ko moze neka proba da nadje neki u rinfuzu koji jos ima neki oblik,a i da porazgovara sa prodavcem o osobinama tog caja. Sigurno da od Kineza ima sta pametno da se cuje o tome.
Ja nisam bio ljubitelj i poznavaoc caja,ali nakon sto sam dosao u priliku da probam caj ovog proizvodjaca
http://www.saveurs-de-ceylan.com/
mmmmm....apsolutno neopisivo .Drugo,covek iz te firme mi je objasnio kako se to sve pravi,susi,prave mesavine,kako se pije i u koje doba dana koja vrsta... On recimo pije 5 solja caja u toku dana,svaki put drugu vrstu,bez secera itd.Svaka mesavina sluzi za nesto,jedna za budjenje,druga za smirivanje,treca za nesto drugo itd.Kad sam pitao za ove obicne cajeve iz kesice pod nazivom zeleni,beli....samo je napravio kiselu facu.
Nazalost,u Srbiji ga nema u prodaji,pa ni u celoj Evropi,samo u par zemalja.
Ranije,ako sam i pio caj pio sam hibiskus koji mi je bio,onako,simpatican.Onda sam dobio jedan paket hibiskusa iz Egipta koji nije bio u prahu nego ucelo,to su mu valjda cvetovi. Razlika je,naravno,neopisiva.Posle jedne solje vise nikad nisam kupio hibiskus u kesici.
[ Kovacevic Vladimir @ 09.07.2011. 11:42 ] @
Nisam imao nameru da pišem u ovoj temi, jer nisam "potrošač" čaja.
Ali, slobodan sam zaključiti da mi nemamo pojma o čajevima, da kupujemo neke surogate u kesicama, za koje mislimo da su čaj.
Ko je imao prilike da ima one čajeve pakovane u limenim ovalnim kutijama, originalne cejlonske, burmanske, indijske...i znao da ih sprema, taj sigurno pamti ukus pravog čaja. Po pravilu, čaj mora biti spremljen znalački (u minut), sa doziranjem ( u gram) i pije se u malim količinama ( iz šoljica) i malim gutljajima ( a ne "nalivanje" u litrama dnevno).
Nisam "potrošač" iz straha i opreza.
Neupućen potrošač i nekontrolisana upotreba čajeva je bio uzrok mnogim zdravstvenim problemima, isto kao i samoinicijativno uzimanje lekova, antibiotika...koji su međusobno u konfliktu, pa se posle teško dovede u sklad tako poremećen organizam.
Potpuno se slažem sa pisanjem @morihei ueshiba-e.
Pozdrav
[ eeestablishment @ 09.07.2011. 13:19 ] @
U ovim letnjim danima redovno pijem nanu .
Nisam primetio da mi smeta .
Doduse konzumiram je svezu , tj pravim mojito ( listovi nane , sok limete , smedji secer , carebbean rum , lomjleni led , soda voda )
Ziveli i pozZz . . .
[ Machiavelli... @ 09.07.2011. 13:32 ] @
Bas danas idem da vidim ima li svez caj negde. Znam jedan mali shop sto prodaje na grame, ali samo otprilike gde se nalazi - uskoro krecem biciklom u potragu.
Natempiracu ja to na do dve case dnevno i nema da fali nista. Inace ja u caj ne stavljam apsolutno nista, napravim ohladim i pijem.
[ konislav @ 09.07.2011. 15:06 ] @
Ne zanm nista o cajevima, ali sam gledao Iracane i Indijce da piju caj vise puta dnevno i kazu da im prija. Da li im stvarno prija ili samo misle da im prija, ja to ne znam. Ja sam proizvod zapadnog drustva i caj pijem samo kad sam bolestan. Moja zena skuplja lipu, nene (ili kako se zove to na drugim mestima), pa to susi i pakuje u kesama i posle to pije i kaze da je bolje kad ga ona "proizvede" od kupovnih cajeva. Citao sam da je dobro da se caj pije i kad covek nije bolestan, ali ja nisam stekao takve navike.
[ nkrgovic @ 09.07.2011. 15:36 ] @
Citat: robert63: -A taJ " Lokalni Lekar " prati dešavanja u svetu,
apdejtuje se svakodnevno,
i prati sva svetska istraživanja--kao da bude u " Toku " ???
Alo, spusti se na zemlju. Ne pita covek za stem cells research, ne trazi da mu lece rak. Pita za CAJ, nije da ga nije bilo pre i 50 godina.
S'druge strane, NJEGOV lekar opste prakse ima njegov karton, zna mu pritisak, krvnu sliku, hronicne bolesti.... I strucan je da to tumaci. Ono sto ne zna (a fakat ne zna dosta toga) je saznao saljuci ga kod specijaliste. Tako radi taj sistem. I, verovao ili ne, za pitanje "koliko caja smem da pijem", taj lekar, sa svim tim informacijama, je najkompetentniji da da odgovor.
[ Count Zero @ 09.07.2011. 15:54 ] @
Citat: Ja sam proizvod zapadnog drustva i caj pijem samo kad sam bolestan.
Hm, čini mi se da i na zapadu ćešće piju čaj (i kada su zdravi) nego ovde.
E, sad, doktor.... Naravno da je svaki lekar generalno bolje upućen u medicinu nego laik, ali umeju da se ispale samo tako. Moja žena tako pitala svog lekara koji joj je vodio trudnoću, u vezi ishrane i to, između ostalog i da li sme da pije sve čajeve. On rek'o - može, naravno. A majčina dušica i sena su npr. štetni u trudnoći. A lik ima tipa 20+ godina iskustva.
[ morihei ueshiba @ 09.07.2011. 18:04 ] @
Ja mislim da je malo napravljena fama oko zelenog caja,kao lekovito,ovo-ono. Kao i ostali proizvodi koje kupujemo zapakovane,smrznute,obradjene vise puta na razne nacine,tako i taj caj mora da izgubi na vrednosti dok dodje sa mesta gde se proizvodi. Recimo,nisam nikad probao banane direktno sa drveta,oni koji jesu kazu mi da je to sasvim neka druga prica. Kao sto je ogromna razlika izmedju paradajza iz baste koji je sazreo na stabljici i pola sata od branja zavrsio u salati i onog polietilenskog termoformiranog hormonskog cudovista koje mozemo da kupimo u susednom giga-marketu pocetkom februara
Ima i u nasim krajevima lepih biljcica kao sto je nana,kamilica,majcina dusica(fenomenalna zamena za origano,po meni jos bolje),kantarion i slicne. Jedna od veoma korisnih je pelin,travka gorkog ukusa koja ima lekovite efekte na probavni sistem. Ja sam resio neke zdravstvene probleme cije je zariste bio ustvari zeludac tako sto sam pio caj od cistog pelina. Nacin spremanja tog caja je malo neobican,posto se doza od 2-3gr pelina potapa u kipucu vodu svega 3 sekunde,ne vise. Onda se caj ohladi i pijucka po ceo dan pomalo. Problem je samo naci cist pelin,poslednji put nisam uspeo da ga nadjem cistog vec samo kao komponentu nekih mesavina.
Ovog caja sa Sri Lanke imam 3-4 vrste,radio sam na masini za njegovo pakovanje,pa mi je ostalo dosta toga i pijuckam pomalo.Stvarno je fenomenalnog ukusa i mirisa,ali nisam se udubljivao u detalje o nacinu spremanja i pijenja.Ja ga spremam onako seljacki-kljucala voda,potapanje i tako....verovatno bi mi Buda odvalio samarcinu kad bi video kako ga upropastavam.Nadam se da ce mi naruciti jos masina,pa cu da trazim da mi donese i ostatak od 40-tak mesavina koje prave i + da mi malo bolje objasni kako se sprema koja mesavina i za sta sluzi.Ima tu i nekog suvog sitnog voca unutra i svasta kojesta. Steta sto ne mogu da pustim link sa mirisom,neverovatan je.
[ robert63 @ 09.07.2011. 18:07 ] @
Odavno ne čuh ovako PAMETNO-Sročene misli u jednom komadu :
Citat: Kovacevic Vladimir:Slobodan sam zaključiti da mi nemamo pojma o čajevima, da kupujemo neke surogate u kesicama, za koje mislimo da su čaj.
Ko je imao prilike da ima one čajeve pakovane u limenim ovalnim kutijama, originalne cejlonske, burmanske, indijske...i znao da ih sprema, taj sigurno pamti ukus pravog čaja. Po pravilu, čaj mora biti spremljen znalački (u minut), sa doziranjem ( u gram) i pije se u malim količinama ( iz šoljica) i malim gutljajima ( a ne "nalivanje" u litrama dnevno
Misliti o tome,
[ Kovacevic Vladimir @ 09.07.2011. 18:17 ] @
@robert63
Köszönöm.
Pozdrav
[ kaćunčica @ 09.07.2011. 23:05 ] @
Slušala sam jednom prilikom nekog doktora na radiju, koji je žestok protivnik i kafe i čajeva. Sećam se da je rekao da je i zeleni i crni čaj jednako loš za kardiovaskularni sistem, a da je to pomodarstvo u pijenju čajeva plod delovanja fito-mafije, koja, kao i farmaceutska, koristi te prefinjene načine da ostvari profit, promovišući ideje o "zdravom životu".
S druge strane, zasuti smo pričama o antioksidansima, zdravoj hrani...
Verovatno je najbolje biti umeren - i ako šteti i ako koristi.
[ anon70939 @ 11.07.2011. 20:01 ] @
Koliko sam cuo, arapi tamo na onim vrucinama piju vruc caj da se osveze :)
[ Pirossi @ 11.07.2011. 20:35 ] @
Citat: kaćunčica: Slušala sam jednom prilikom nekog doktora na radiju, koji je žestok protivnik i kafe i čajeva. Sećam se da je rekao da je i zeleni i crni čaj jednako loš za kardiovaskularni sistem, a da je to pomodarstvo u pijenju čajeva plod delovanja fito-mafije, koja, kao i farmaceutska, koristi te prefinjene načine da ostvari profit, promovišući ideje o "zdravom životu".
čudno. ja sam jednom prilikom slušao nekog doktora na radiju koji je govorio sve suprotno.
[ anon70939 @ 11.07.2011. 20:55 ] @
Moj drugar Jova travar, kaze da je čaj emberlajz najbolji. Takozvani alpski čaj...
[ Su_user @ 14.07.2011. 21:00 ] @
Ja ga pijem svaki dan, tri četiri šolje dnevno, i prija mi.
Jedna bitna ispravka: NE OSTAVLJATI CELU NOĆ ČAJ U VODI!!! Nakon određenog vremena ispušta neke nepoželjne "stvari". Ispravno je u mlakoj vodi ostaviti da se "cedi" 3-4 minute. Kinezi ga tako spravljaju vekovima.
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|