Povod je reagovanje na nesto sto sam napisao u temi vezano za odumiranje seoskih domacinstava a napisao sam sledece:
Citat:
...Sticajem okolnosti licno poznajem mnogo ljudi koji su u ovom fazonu i nikako ne mogu da razumem zasto to rade! Na primer, on je iz Berana, ona je iz Sjenice, upoznali se na studijama ovde u Beogradu, vencali se i ostali da zive ovde kao podstanari vec vise od deset godina. Sad vec imaju i dvoje dece a zive u malom iznajmljeno stanu sa svim problemima koje to nosi (gazde dosta problematicne...) i druze se sa uskim krugom najblize rodbine koja je na isti nacin kao i oni ovde i skoro nisakim drugim! Nista od zivota Beograda nisu videli ni za vreme studiranja ni za deset godina zivota posle studija! Nikada nisu bili na splavovima, Gardosu, nikada nisu bili u Narodnom Pozoristu... Pojma nemaju o gradu u kome toliko dugo zive a zive dosta tesko, da im nije roditelja koji ih svesrdno pomazu ni oni sami ne znaju kako bi sastavili kraj sa krajem kad je i ovako tesko (to su njihove reci!)!!! I na moje pitanje zasto se ne vrate kod roditelja, ne bukvalno kod njih 'na sisu roditeljsku' nego u Berane ili Sjenicu - odgovor je, ali bukvalno "Ne bi pa kad bi pocrkali ovde!"!!!!!!!! Alo, bre, pa dal' je moguce!!! Ne mogu da verujem a licno sam prisustvovao kad jedna druga osoba opet na moje slicno pitanje (zasto se ne vrati tamo odakle je a znam da ima svoju kucu od 110 kvadrata sa garazom i radionicom van kuce i 4 ara 'dvorista' - bio sam tamo kod njega na rostilju!) odgovorio mi je ljutito "Pa sta, ti mislis ako si rodjen ovde da ti je Bogom dano pravo da samo ti zivis ovde a da mi koji smo rodjeni negde drugo nemamo pravo tu da zivimo nego da umiremo u nasim selima!" - sad ja: "Ma, bre, nema to nikakve veze samnom nego se zalis kako zivis lose, sam kazes da zivis jadno, pa ili lazes a znam da ne lazes a ako je to tako zasto se ne bi vratio tamo gde si odrastao kad imas, bre, svoju kucu i ortaka koji je pozicioniran visoko u Opstini i koji ti je na "moje usi" rekao da moze da ti nadje posao kod njega bez frke (ja slusao i sigurno je tako) kad god budes hteo, samo sam to mislio" a on jos besnje zavrsava sa "Ma za inat i tebi a narocito njemu, moze da se j**e sa njegovom palanackom Opstinom a i ti zajedno sa njim ja iz Beograda ne mrdam i tacka!"!!!! Eto to, takve stvari, takve ljude ne razumem a ima ih nenormalno puno!!!
Puno puta sam se raspravljao sa nekim rodjacima bas u vezi ovog problema. Na primer, jedan brat od tetke se naljutio i nije govorio samnom par godina zato sto sam ga pitao "A sto bi ona (njegova cerka) studirala u Beogradu kad ima isti takav fakultet u Podgorici?! I blize je i manji ja grad, slicniji mentalitet..." To je bilo kao da sam mu nabio prst u oko, tako je reagovao!!! A kulminiralo je kad je nakon 10 minuta 'paljbe' po meni rekao "I tebi bi izgleda najvise smetalo to sto bi ona kad zavrsi studije mozda ostala da zivi u Beogradu, pa sta, nije Beograd samo za Beogradjane napravljen!" - na sta sam reagovao tako sto sam rekao sledece "Pa nije rec o tome za koga je neki grad pravljen (i to je glupo receno inace) nego ja mislim da bi se ona tesko snasla u zivotu u velikom gradu, pa znam je od rodjenja, nije ona za to po prirodi a i druga stvar koja mi smeta je to sto mislis da 4 - 5 godina studiranja daje nekom pravo da 'uzme' mesto nekom ko je rodjen ovde i isto tako studirao 4 - 5 godina. Kad kazem 'uzme mesto' to bukvalno i mislim jer ces traziti a ja morati da pristanem jer sam u mogucnosti a blizak smo rod, da je zaposlim ovde a to me nervira najstrasnije sto ti mislis da je to ispravno i logicno i ne znam ti sta jos u tom smislu a samo zato da bi tvoja cerka bila u Beogradu, ma kako zivela a moze da zivi ovde (razgovor se vodi u Ivangradu, sad je to Berane) gde je rodjena i odrasla i ima sprat u kuci koji si dok si zidao bas njoj i namenio!!!" - zavrsava se tako sto narednih par godina nije hteo da govori samnom!!! Pa da li sam ja lud ili nisam ali tako gledam te stvari!
Takvih slucajeva kol'ko 'oces i mislim da bi bilo interesantno malo pricati o tome i slicnim stvarima vezanim za temu...
Pozdrav!
[ Isak666 @ 11.07.2011. 13:08 ] @
Zar ima i gradacija medju Scekicima koji je kad dosao u BG i koji bi trebao ostati ili ne?
;)
Btw svako neka zivi gde hoce, sloboda kretanja jbg.
I BG nije Sangaj, pa da se treba "snalaziti".
[ Sceka @ 11.07.2011. 13:11 ] @
^
:)))
Nema gradacija, meni je bitno ima li nesto smisla ili nema pa bio mi rod ili ne! Zanima me tvoje misljenje o temi...
Citat:
Btw svako neka zivi gde hoce, sloboda kretanja jbg.
I BG nije Sangaj, pa da se treba "snalaziti".
Nije rec o tome, tu se slazem, rec je o onome sto je napisano da je tema a to je razlika!!! :))
Ne... Ja sam rodjen, odrastao i zivim u Beogradu, cisti sam Beogradjanin po rodjenju!!! :)))
Pozdrav!
[ Isak666 @ 11.07.2011. 13:23 ] @
Moguce da je taj slucaj zacinjen nekom logikom da se vi kao rodjaci trebate ispomagati, pa da ti njoj, kao jedan Scekic drugom Scekicu, si duzan da trazis neko uhlebljenje (ako je to uopste istina da to tako funkcionise kod Crnogoraca).
Pa, posto je koncentracija Crnogoraca u BG prilicna, a sanse da se tamo nadje neki posao najveca, onda je covek upravu - pod uslovom da se vecina Scekica pridrzava tih ispomaganja.
U ostalim slucajevima, gde toga nema, imas pravo.
Tako npr ljudi iz Vojvodine u najvecoj meri studiraju gde im je najblize, jer im kasnije susretanje sa nekim prezimenjakom nece doneti neku korist.
Tako je to.
[ Sceka @ 11.07.2011. 13:34 ] @
Citat:
Isak666: Moguce da je taj slucaj zacinjen nekom logikom da se vi kao rodjaci trebate ispomagati, pa da ti njoj, kao jedan Scekic drugom Scekicu, si duzan da trazis neko uhlebljenje (ako je to uopste istina da to tako funkcionise kod Crnogoraca).
Pa, posto je koncentracija Crnogoraca u BG prilicna, a sanse da se tamo nadje neki posao najveca, onda je covek upravu - pod uslovom da se vecina Scekica pridrzava tih ispomaganja.
U ostalim slucajevima, gde toga nema, imas pravo.
Tako npr ljudi iz Vojvodine u najvecoj meri studiraju gde im je najblize, jer im kasnije susretanje sa nekim prezimenjakom nece doneti neku korist.
Tako je to.
Ma, bre, tako je to kod Crnogoraca u principu. Uvek bilo a i dan danas je tako. Nije to lose, nemam ja nista protiv toga, pa pomagao sam i komsiji sve sto je bilo u mojoj mocu da pomognem (i pomagacu i dalje svakome kome ja mogu da pomognem) pa kako ne bih nekome ko mi je rod?! Ali nije to poenta!!! Ono sto je tema nema nikakve veze sa ovim sto ti pricas. Tema je zasto tesko ziveti u Beogradu ili bilo kojem velikom gradu ako se ima daleko bolja alternativa! I ne ako neko nema alternativu (iako uvek ima) nego ako ima bolju alternativu?!?!?!
To je tema...
Pozdrav!
[ Shadowed @ 11.07.2011. 13:34 ] @
Mislim da je ono sto je u citatu i ono sto si posle napisao prilicno razlicito, tj. dve razlicite teme. Prva su ljudi koji hoce iz manjeg mesta u bg/ns a gde se ne vidi racionalni razlog. Druga je porodicno-vezarsko-korupcijska prica. Bar ja tako to vidim.
[ tdusko @ 11.07.2011. 13:38 ] @
Studiranje u Podgorici ne moze nikad da bude "neuporedivo bolja alternativa" u odnosu na studiranje u Beogradu. Svako za svoje dete hoce najbolje moguce i ja to potpuno razumem. Pre svega, univerzitet u Beogradu je mnogo bolji nego u Podgorici. Drugo, Beograd je metropola i za jednu mladu osobu, studenta neuporedivo privlacniji i interesantniji od Podgorice ili bilo kog drugog univerzitetskog grada u Srbiji. Trece, mogucnost zaposlenja nakon studija je u BG-u najveca, a posle najmanje 4 godine provedene u BG-u nikome se ne vraca odakle je dosao jer sem jos par gradova ostatak isijava veliku bedu, glad, siromastvo, muku i nesrecu. Prirodno je da ljudi hoce da zive tamo gde ima zivota, gde ima nasmejanih, mladih, lepih, uspesnih.. ljudi na ulici. Zivot nije puki materijalizam i puko sabiranje, ima tu mnogo toga sto ne moze da se objasni papirom i olovkom. Neko ko je podstanar u BG-u mozda moze da se vrati u Leskovac u svoju dvospratnu kucu i da radi za 15 000 mesecno ali...
[ Isak666 @ 11.07.2011. 13:41 ] @
@sceka
kako to nema veze sa temom, kad si ti sam pisao o tome u uvodnom postu? :D
Citat:
Kad kazem 'uzme mesto' to bukvalno i mislim jer ces traziti a ja morati da pristanem jer sam u mogucnosti a blizak smo rod, da je zaposlim ovde a to me nervira najstrasnije sto ti mislis da je to ispravno i logicno i ne znam ti sta jos u tom smislu a samo zato da bi tvoja cerka bila u Beogradu
Btw da li crnogorski drzavljani placaju skolarinu kao i svi drugi strani drzavljani?
@tdusko
+1
ljudi idu gde ima vise posla, mladi gde je dinamicnije, nista neobicno i nelogicno.
Sad, sto je to tako u skoro samo jednom gradu u celoj zemlji - to je druga prica.
Da postoji neka bolja saobracajna veza, verovatno bi dosta ljudi moglo bez problema da putuje na posao iz manjih mesta u veca i tako da placaju manje za stan.
[ enes_k1 @ 11.07.2011. 13:42 ] @
Ja sam rodjen,odrastao i skolovao se u Beogradu. Moji su dosljaci koji su se tu: skolovali, zaposlili, vencali, skucili... Fora je u tome sto su jednostavno prihvatili "pravila" zivota u velikom gradu. Nisu pokusali da svoja "sela" donesu na gradske ulice. Pre nekih 10-ak godina ja sam "morao da odem, jer nekome sam smetao" i od tada pa sve do danas, ja sam kao cergar bez adrese ( iako sam se u 3 grada ex-yu skucio :) ). Ziveo sam u mnogim gradovima ex-yu, ali i po Evropi i primetio sam da svaki veci grad ima isti problem kao i Beograd, a to su oni koji dodju i ne zele da se prilagode GRADU, vec pokusavaju da GRAD prilagode sebi.
Drugi deo problema je sto mnogi Beogradjani ( ili Sarajlije, Zagrepcani, Rimljani... ) ne zele da rade "svasta" jer smatraju da im po rodjenju pripada najveci deo kolaca. Nikad me nigde nisu mrzeli zato sto sam "dodjos" vec zato sto nikad nisam rekao kako nema posla ili kako je zivot tezak.
U glavi gradskih klinaca je da optuzuju one koji su dosli sa strane za sve svoje probleme. Moj brat ( po struci gradjevinac ) kuka kako u BG-u nema posla jer su "dosli Crnotravci i zidaju dzabe". Nisu krivi Crnotravci sto su navikli da rade, vec on koji je svileni ficfiric sa Zvezdare koji nikad u zivotu nije dobio zulj na rukama. Isto tako su mu krivi oni iz Kraljeva, Sjenice ili Berana koji fakultet zavrsavaju u roku jer im je to jedina nada i sansa da pobegnu od sirotinje u kojoj su odrasli, a on koji je dete iz beogradske "radnicke porodice" ( otac diplomata u penziji, majka advokat ) za 6 godina dao e 4 ispita jer ga boli uvo za fax. Bitno je da ga znaju konobari na svim splavovima, da u Stupici ima uvek rezervisan sto i da mu karte za pozoriste dolaze na kucnu adresu...
[ Sceka @ 11.07.2011. 13:43 ] @
Citat:
tdusko: Studiranje u Podgorici ne moze nikad da bude "neuporedivo bolja alternativa" u odnosu na studiranje u Beogradu. Svako za svoje dete hoce najbolje moguce i ja to potpuno razumem. Pre svega, univerzitet u Beogradu je mnogo bolji nego u Podgorici. Drugo, Beograd je metropola i za jednu mladu osobu, studenta neuporedivo privlacniji i interesantniji od Podgorice ili bilo kog drugog univerzitetskog grada u Srbiji. Trece, mogucnost zaposlenja nakon studija je u BG-u najveca, a posle najmanje 4 godine provedene u BG-u nikome se ne vraca odakle je dosao jer sem jos par gradova ostatak isijava veliku bedu, glad, siromastvo, muku i nesrecu. Prirodno je da ljudi hoce da zive tamo gde ima zivota, gde ima nasmejanih, mladih, lepih, uspesnih.. ljudi na ulici. Zivot nije puki materijalizam i puko sabiranje, ima tu mnogo toga sto ne moze da se objasni papirom i olovkom. Neko ko je podstanar u BG-u mozda moze da se vrati u Leskovac u svoju dvospratnu kucu i da radi za 15 000 mesecno ali...
E, ovo sto je boldovano je u stvari jedino o cemu bi trebalo da se prica i nesto radi cega sam i pokrenuo ovu temu a tako i stoji u naslovu!!! Mozemo i o ostalim stvarima da pricamo ali to nije tema ova teme!!!
Zasto bi neko ko je podstanar u BG ostajao u BG a ima, recimo, u Leskovcu svoj stan, sprat u roditeljskoj kuci... i ostalo...?!?!?! To je ono sto me interesuje!!!
Pozdrav!
[ BluesRocker @ 11.07.2011. 13:45 ] @
Da zanemarimo familijarno/zemljački nepotizam i to ko u familiji ima pravo da se zove Beograđaninom, a ko da se zadovolji svojim seocetom, mislim da je prednost života u Beogradu što uvek postoje šanse za promenu na bolje. Ima daleko više oglasa, firmi, mogućnosti za napredovanje, obuku, dodatni posao. Mogu da se rade poslovi koje je "sramota" raditi u manjem mestu, a koji se pristojno plaćaju.
[ enes_k1 @ 11.07.2011. 13:47 ] @
Citat:
BluesRocker: Da zanemarimo familijarno/zemljački nepotizam i to ko u familiji ima pravo da se zove Beograđaninom, a ko da se zadovolji svojim seocetom, mislim da je prednost života u Beogradu što uvek postoje šanse za promenu na bolje. Ima daleko više oglasa, firmi, mogućnosti za napredovanje, obuku, dodatni posao. Mogu da se rade poslovi koje je "sramota" raditi u manjem mestu, a koji se pristojno plaćaju.
To su isti oni poslovi kojih se stide oni koji su tu rodjeni. To je ona filozofija po kojoj si kod nas cobanin, a u Nemackoj si nemacki ovcar
[ Miroslav Jeftić @ 11.07.2011. 13:57 ] @
Citat:
BluesRocker: Da zanemarimo familijarno/zemljački nepotizam i to ko u familiji ima pravo da se zove Beograđaninom, a ko da se zadovolji svojim seocetom, mislim da je prednost života u Beogradu što uvek postoje šanse za promenu na bolje. Ima daleko više oglasa, firmi, mogućnosti za napredovanje, obuku, dodatni posao.
Otprilike Kada sam tražio posao, najveći deo oglasa (infostud, novine, rztr...) su bili Bg, eventualno NS i neki mali procenat sve ostalo. Kakav posao može da se nađe u nekom manjem gradu, gde je celokupna industrija, proizvodnja/privreda propala i gde jedino još funkcionišu državna administracija i menjačnice/banke?
[ Java Beograd @ 11.07.2011. 13:58 ] @
Citat:
Sceka: Ma, bre, tako je to kod Crnogoraca u principu. Uvek bilo a i dan danas je tako. Nije to lose, nemam ja nista protiv toga, pa pomagao sam i komsiji sve sto je bilo u mojoj mocu da pomognem (i pomagacu i dalje svakome kome ja mogu da pomognem) pa kako ne bih nekome ko mi je rod?! Ali nije to poenta!!! Ono sto je tema nema nikakve veze sa ovim sto ti pricas. Tema je zasto tesko ziveti u Beogradu ili bilo kojem velikom gradu ako se ima daleko bolja alternativa! I ne ako neko nema alternativu (iako uvek ima) nego ako ima bolju alternativu?!?!?!
Kakvu bolju alternativu može da ima Crnogorac/Crnogorka nego da se preseli za Beograd ?
Neka je vlada na Cetinje, a mi ćemo na Dedinje
[ tdusko @ 11.07.2011. 14:10 ] @
Citat:
Sceka: E, ovo sto je boldovano je u stvari jedino o cemu bi trebalo da se prica i nesto radi cega sam i pokrenuo ovu temu a tako i stoji u naslovu!!! Mozemo i o ostalim stvarima da pricamo ali to nije tema ova teme!!!
Zasto bi neko ko je podstanar u BG ostajao u BG a ima, recimo, u Leskovcu svoj stan, sprat u roditeljskoj kuci... i ostalo...?!?!?! To je ono sto me interesuje!!!
Pozdrav!
Ako vec sada ne znas odgovor na ovo pitanje nikada ga neces ni saznati. Za to je potrebno da se rodis u Leskovcu, zivis u Leskovcu u svom stanu i onda se u jednom trenutku preselis u Beograd da zivis u iznajmljenom stanu. Tada ce sve biti jasno kao dan.
Od plate se zivi, dzaba njemu i 5 kuca tamo ako nema platu.
Nego sta kazes, Scekic pa 100% cistokrvni beogradjanin
[ jnk @ 11.07.2011. 14:19 ] @
Čuj što bi neko došao u BG i živeo kao podstanar kad može da ima stan u Leskovcu.
Možda zato što tamo ne može da nađe posao bolji od moleraja ili pražnjenja kofi od klima uređaja.
Možda zato što kad hoće da ide u bioskop ili pozorište mora da pređe 100 km.
Možda zato što je nezaposlenost tolika da se svi bave "kombinacijama" i prepuno je narkomana.
[ d.vader @ 11.07.2011. 14:19 ] @
Citat:
Sceka: Ne... Ja sam rodjen, odrastao i zivim u Beogradu, cisti sam Beogradjanin po rodjenju!!! :)))
Pozdrav!!
Hahahaha...ja bi rekao da si ti posledica toga što kritikuješ.
Sloboda kretanja bi trebalo da bude elementarno pravo svakog čoveka koju niko ne sme ograničavati. Ako je ljudima lepo da žive kao podstanari neka žive. To je njihov izbor a ne moj ili tvoj. Ako već tvrdiš da se tamo negde bolje živi, ne razumem šta ćeš ti u Beogradu, idin tamo, verovatno imaš dedovinu?
Interesantno, najviše se busaju u grudi Beograđani poput tebe!
Mesto rođenja nije lični izbor te tako ne može biti polazna tačka za bilo šta. Bitno je samo za ličnu kartu.
Napao si brata po sistemu, prekorila koza ovcu što joj se vidi p....
[ jnk @ 11.07.2011. 14:23 ] @
btw. i naslov ti je neispravan jer prejudicira da postoji bolja alternativa. U slučaju da neko stvarno ima bolju alternativu(ali bolju po njega ne po onome što ti misliš da je bolje za njega) onda sigurno neće živeti u BG.
[ dejanet @ 11.07.2011. 14:30 ] @
Pazite svako ko je pronasao UHLEBJA na drzavnoj sisi u Bgd-u, taj je beogradjanin najrodjeniji..
[ ArsenLupen @ 11.07.2011. 14:45 ] @
Negde na forumu je link ka priči nekog bivšeg poštara koji je radio “negde na kraj sveta”(tj u nekom gradu sa propalom privredom) - elem, batica je dao otkaz u pošti, dobio nekog keša na gomili u vidu otpremnine, rasprodao sve što je imao tamo i doselio se negde na kraj Bg da radi kao noćni čuvar za sitno manju platu, ali jbg, on je sad u BG. Tako da nije tu samo keš, ima tu mnogo još stvari.
[ Sceka @ 11.07.2011. 14:46 ] @
[quote]d.vader: Hahahaha...ja bi rekao da si ti posledica toga što kritikuješ.quote]
Ne razumem?!
Citat:
d.vader: ...
Sloboda kretanja bi trebalo da bude elementarno pravo svakog čoveka koju niko ne sme ograničavati....
Tacno, to nigde nikada nisam sporio ni po kom osnovu.
Citat:
d.vader: ...Ako je ljudima lepo da žive kao podstanari neka žive. To je njihov izbor a ne moj ili tvoj. Ako već tvrdiš da se tamo negde bolje živi, ne razumem šta ćeš ti u Beogradu, idin tamo, verovatno imaš dedovinu?
....
Ali ja govorim o onima koji se konstantno zale kako lose zive, ni govora o onima kojima je lepo tu gde zive i kako zive! Ne tvrdim ja to nego oni iznose cinjenice a ja slusam i u cudu se pitam! Kakve veze ima moja dedovina sa tim 'sta cu ja u Beogradu'?!?! Pa ja sam rodjen, odrastao, skolovao se, ozenio se, zivim u Beogradu i nikada nisam rekao da mi je lose ovde, zato sam ovde?!?!
Citat:
d.vader:
Interesantno, najviše se busaju u grudi Beograđani poput tebe!
Mesto rođenja nije lični izbor te tako ne može biti polazna tačka za bilo šta. Bitno je samo za ličnu kartu. Napao si brata po sistemu, prekorila koza ovcu što joj se vidi p....
U vezi cega se to ja busam u grudi?!?!?! :) Smesno! Mesto rodjenja je polazna tacka u svacijem zivotu po svim osnovama!!!
Ovo sto je boldovano je, ne znam, recimo humoristicno samo ne razumem kakve to veze ima sa bilo cim?! :) Nisam ja u pitanju, ni moji rodbinski odnosi, tema je nesto drugo!
Pozdrav!
[ Sceka @ 11.07.2011. 14:59 ] @
Citat:
ArsenLupen: Negde na forumu je link ka priči nekog bivšeg poštara koji je radio “negde na kraj sveta”(tj u nekom gradu sa propalom privredom) - elem, batica je dao otkaz u pošti, dobio nekog keša na gomili u vidu otpremnine, rasprodao sve što je imao tamo i doselio se negde na kraj Bg da radi kao noćni čuvar za sitno manju platu, ali jbg, on je sad u BG. Tako da nije tu samo keš, ima tu mnogo još stvari.
Pa to je otprilike ono sto pricam! Nije bas skroz jer se covek ne buni, ocigledno mu je lepo (ja licno ne mogu da shvatim kako to moze biti ali to je zato sto sam ja glup!). Ali kad se neko zali i stvarno tesko zivi u velikom gradu a moze da zivi bolje u malom mestu... To je ono sto ne razumem!
Pozdrav!
[ Isak666 @ 11.07.2011. 15:00 ] @
Citat:
Sceka: Nisam ja u pitanju, ni moji rodbinski odnosi, tema je nesto drugo!
To za Crnogorce ne vazi, jer je odlazak u BG u neku ruku - investicija. Tamo su nasi, gde su nasi, tu je i posao :D
Btw koja je razlika studiranja u BG ili u Podgorici?
Oba su daleko od nekog kvaliteta, pa je u sustini sve jedno. Ili?
[ tdjokic @ 11.07.2011. 15:08 ] @
Moji pokojni otac i majka nisu rodjeni u Beogradu nego u dva razlicita sela u okolini Leskovca, i u Bgd. su dosli nekoliko godina pred II. svetski rat. Prvo dete im je umrlo a odmah zatim je poceo i II. svetski rat i oni su pobegli iz Beograda bas u Leskovac, u svoju skromnu kucu. Roditelji moje majke su ziveli relativno blizu Leskovca i pomagali im u svemu, znate vec ono - voce, povrce, meso, sir itd.
Ipak, cim se rat zavrsio, oni su se vrlo brzo vratili u Beograd, zajedno sa njihovim "novim proizvodom" rodjenim 1942 = moja malenkost. Znaci, i u ono vreme se bezalo u Beograd. Inace, otac je bio obican prodavac u radnji, onog tipa koji je bio pre samoposluga, a majka je bila domacica, nije se nikad zaposljavala izvan kuce.
I kako se cela prica zavrsila? Moj mladji brat, rodjen 1953, je godine 1986 otisao da zivi i radi u SAD, sa zenom i dva sina, jedan tek krenuo u skolu, drugi mnogo mladji. Dzabe ti kuca u Beogradu kad nema perspektive, plate nikakve, zena se do sluzbe vozila sat i po. Ja iz cista mira otisao sa svojih 30 godina u Sloveniju i tamo radio 20-tak godina, dok se nisam razboleo i vratio u Beograd 1993, "da umrem", sto mi ocigledno jos nije uspelo. I moj brat i ja smo otisli priblizno kao muve bez glave tamo, prakticno bez icega, jedva za prvu kiriju za stan, a kasnije se ispostavilo da je ona "neuporedivo bolja alternativa" u Beogradu bila mnogo losija od zivota u SAD odnosno Sloveniji.
mislim da dobar deo sagovornika ovde nije razumelo sta je sceka hteo reci (ili se prosto samo zjbavaju :D), ali jeste malo kontradiktorno ono iz prve poruke citirano i posle napisano,razlicite su situacije
koliko sam ja skontao on prica o ljudima koji "negde" (pominjete le, pa nek bude le) imaju dom i nekakav posao, dakle manje troskove, "vece" prihode, ali unatoc tome srljaju u bg di nit imaju svoj krov nad glavom, nit toliko bolji posao da kompenzuju i da zive bolje nego u leskovac
a znam par primera koji su se kao odvojili od svojih, zive u nekom vecem gradu, van svog rodjenog, ali ih roditelji i dalje finansiraju (jer posla nema dovoljno), umesto da se vrate odakle jesu i skresu troskove makar na stanarinu i rezije i odatle nesto rade
al,svako radi kako misli da mu je najbolje
licno ne vidim nikakvu car "kruga dvojke", jedino sto ima vise mesta vezanih za kulturno "uzdizanje" (muzeji,pozorista i sl.) i eventualno po neki fux koji nema u drugom mestu, a nesnosljive guzve, smog... da ne nabrajam, nikako
no,kao sto rekoh vec, ima ko to voli, i ne treba mu sporiti, neko vise voli da zivi u supici od 15kvm pod tudjim krovom, neko voli da zivi s dvoristem od par desetina ari i da dise punim plucima
[ Shadowed @ 11.07.2011. 16:27 ] @
Postoji jedan bitan razlog a to je sto u vecem gradu (mada se to uglavnom svodi na Beograd i donekle Novi Sad) iako trenutno neko zivi losije nego sto bi ziveo u tom manjem mestu odakle je, ima vecu sansu da kasnije zivi bolje. E sad, nekima to uspe, nekima ne, ali razlika u sansi postoji.
Samim tim, u manjim mestima postoji u izvesnoj meri poistovecivanje zivota u vecem gradu sa uspehom (uspeo/la je da iskoristi onu pomenutu sansu). Zbog toga ljudi vracanje u nekoj meri smatraju neuspehom a to, naravno, ne zele da pokazu ni drugima ni sebi.
[ Sceka @ 11.07.2011. 16:30 ] @
Citat:
Isak666: To za Crnogorce ne vazi, jer je odlazak u BG u neku ruku - investicija. Tamo su nasi, gde su nasi, tu je i posao :D
Btw koja je razlika studiranja u BG ili u Podgorici?
Oba su daleko od nekog kvaliteta, pa je u sustini sve jedno. Ili?
Razlika je velika, ali se mora uzeti u obzir odakle je ko... Na primer, ako je neko iz Berana lakse mu je studiranje u Podgorici nego u Beogradu jer je stanovanje jeftinije, prevoz do roditelja i nazad jeftiniji i jednostavniji jer je dosta blize, u slicnom ukruzenju je, slican mentalitet okruzenja, slican sistem vrednosti na koji je navikao/la... to sve se menja ako ta osoba dodje u Beograd, skuplje stanovanje, veca udaljenost do roditelja, potpuno drugacije okruzenje, potpuno drugaciji mentalitet, sistem vrednosti... Sve je drugacije. Sto se samih studija tice - ne ulazim u to jer najvise zavisi od toga koliko neko nauci, ma gde studirao, i sto je najvaznije kako ce to primeniti kad zavrsi studije, ali to nije poenta.
[ Isak666 @ 11.07.2011. 16:40 ] @
A kakve su cene zivota, onako grubo, za jednog studenta u nekom manjem stanu u PG?
Mozda je povoljnije u BG, kad se sve sabere na kraju?
Jos ako ima i neka veza za studentski dom, pa neko valjanje cigara uz to (ako te kombinacije jos postoje) - ih! :D
[ Sceka @ 11.07.2011. 16:44 ] @
Citat:
Horvat: mislim da dobar deo sagovornika ovde nije razumelo sta je sceka hteo reci (ili se prosto samo zjbavaju :D), ali jeste malo kontradiktorno ono iz prve poruke citirano i posle napisano,razlicite su situacije
koliko sam ja skontao on prica o ljudima koji "negde" (pominjete le, pa nek bude le) imaju dom i nekakav posao, dakle manje troskove, "vece" prihode, ali unatoc tome srljaju u bg di nit imaju svoj krov nad glavom, nit toliko bolji posao da kompenzuju i da zive bolje nego u leskovac
a znam par primera koji su se kao odvojili od svojih, zive u nekom vecem gradu, van svog rodjenog, ali ih roditelji i dalje finansiraju (jer posla nema dovoljno), umesto da se vrate odakle jesu i skresu troskove makar na stanarinu i rezije i odatle nesto rade
al,svako radi kako misli da mu je najbolje
licno ne vidim nikakvu car "kruga dvojke", jedino sto ima vise mesta vezanih za kulturno "uzdizanje" (muzeji,pozorista i sl.) i eventualno po neki fux koji nema u drugom mestu, a nesnosljive guzve, smog... da ne nabrajam, nikako
no,kao sto rekoh vec, ima ko to voli, i ne treba mu sporiti, neko vise voli da zivi u supici od 15kvm pod tudjim krovom, neko voli da zivi s dvoristem od par desetina ari i da dise punim plucima
I o tome, ali tema se najvise odnosi na one koji dodju, studiraju, udju u bracne vode, zaposle se i onda zive kao podstanari deset i vise godina a svo to vreme se zale kako lose zive, zivotare (obicno je to njihov izraz) a imaju gde da se 'vrate' i to ne a zivotare nego da mnogo bolje zive ali po svaku cenu ostaju u Beogradu. Naveo sam na pocetku dva primera (a licno ih znam puno) koji opisuju ono sto ne razumem.
Citat:
Horvat: ...licno ne vidim nikakvu car "kruga dvojke", jedino sto ima vise mesta vezanih za kulturno "uzdizanje" (muzeji,pozorista i sl.) i eventualno po neki fux koji nema u drugom mestu, a nesnosljive guzve, smog... da ne nabrajam, nikako
Eto i to je to o cemu pricam! Ovi sto ih navodim ne da ne vide cari 'kruga dvojke' nego nemaju pojma ni da postoje neke cari bilo cega u Beogradu pa ne mogu ni da znaju da li im to odgovara ili ne! Nemam problem kada neko kaze "Ja ne volim ovo ili ono, ne svidja mi se" i slicno ali je bar probao, video, upotrebio, koristio... to o cemu prica! Ali neko ko nije nista ni video, niti je negde bio, kada i ne zna da to postoji tamo gde zivi - to ne mogu da razumem!!!
A to da vecina samo za***ava, pa to je normalno na ovim prostorima forumaskim, a licno mislim da to ne postoji bilo bi previse monotono, dosadno... :)
Pozdrav!
[ tdusko @ 11.07.2011. 16:45 ] @
Citat:
Sceka: Razlika je velika, ali se mora uzeti u obzir odakle je ko... Na primer, ako je neko iz Berana lakse mu je studiranje u Podgorici nego u Beogradu jer je stanovanje jeftinije, prevoz do roditelja i nazad jeftiniji i jednostavniji jer je dosta blize, u slicnom ukruzenju je, slican mentalitet okruzenja, slican sistem vrednosti na koji je navikao/la... to sve se menja ako ta osoba dodje u Beograd, skuplje stanovanje, veca udaljenost do roditelja, potpuno drugacije okruzenje, potpuno drugaciji mentalitet, sistem vrednosti... Sve je drugacije. Sto se samih studija tice - ne ulazim u to jer najvise zavisi od toga koliko neko nauci, ma gde studirao, i sto je najvaznije kako ce to primeniti kad zavrsi studije, ali to nije poenta.
Cek, ovo boldovano se odnosi na nas i crnogorce? Ne bih rekao da tu ima ikakve razlike osim donekle jezika tjst naglaska. Crnogorci se uklapaju u Srbiji(BG-u) kao i bilo ko iz bilo kog dela Srbije. Sto se BG univerziteta tice, slazem se da to danas nije bas najbolji univerzitet u Evropi ali ne moze se poreci to da tu studira ono najbolje sto postoji u zemlji. Znaci, bolje nema.
[ Sceka @ 11.07.2011. 16:50 ] @
Citat:
tdusko: Cek, ovo boldovano se odnosi na nas i crnogorce? Ne bih rekao da tu ima ikakve razlike osim donekle jezika tjst naglaska. Crnogorci se uklapaju u Srbiji(BG-u) kao i bilo ko iz bilo kog dela Srbije. Sto se BG univerziteta tice, slazem se da to danas nije bas najbolji univerzitet u Evropi ali ne moze se poreci to da tu studira ono najbolje sto postoji u zemlji. Znaci, bolje nema.
:) Ocigledno nisi nikada bio u Crnoj Gori. Ima razlike i to u mnogim slucajevima drasticne. Od osnovnog vaspitanja do odnosa ljudi na ulici, u saobracaju, restoranu, izmedju prijatelja... Mnogo razlike postoji u pogledima na zivot, stremljenjima... Previse je razlika ali to i nije poenta ove teme...
Pozdrav!
[ d.vader @ 11.07.2011. 16:52 ] @
Citat:
Sceka: Razlika je velika, ali se mora uzeti u obzir odakle je ko... Na primer, ako je neko iz Berana lakse mu je studiranje u Podgorici nego u Beogradu jer je stanovanje jeftinije, prevoz do roditelja i nazad jeftiniji i jednostavniji jer je dosta blize, u slicnom ukruzenju je, slican mentalitet okruzenja, slican sistem vrednosti na koji je navikao/la... to sve se menja ako ta osoba dodje u Beograd, skuplje stanovanje, veca udaljenost do roditelja, potpuno drugacije okruzenje, potpuno drugaciji mentalitet, sistem vrednosti... Sve je drugacije. Sto se samih studija tice - ne ulazim u to jer najvise zavisi od toga koliko neko nauci, ma gde studirao, i sto je najvaznije kako ce to primeniti kad zavrsi studije, ali to nije poenta.
Jel si ovo pitanje postavio tvojim roditeljima?
Nemoj mi reći da su Šćekići stara beogradsaka familija. Ako nisu došli kao studenti onda su došli 44 kada se Beograd oslobađao od beograđana!
[ tdusko @ 11.07.2011. 17:08 ] @
Citat:
Sceka: :) Ocigledno nisi nikada bio u Crnoj Gori. Ima razlike i to u mnogim slucajevima drasticne. Od osnovnog vaspitanja do odnosa ljudi na ulici, u saobracaju, restoranu, izmedju prijatelja... Mnogo razlike postoji u pogledima na zivot, stremljenjima... Previse je razlika ali to i nije poenta ove teme...
Pozdrav!
Heheheh, provalio si me :). Stvarno nisam nikad bio u Crnoj Gori ali sam toliko crnogoraca upoznao tokom 8 godina zivljenja u BG-u da sam u svojoj glavi uspeo da izgradim sliku da oni nisu nista posebno drugaciji od nas da bi im to predstavljalo problem da se uklapaju kod nas. Mozda bi u suprotnom smeru to bio problem ali u ovom o kom mi pricamo mislim da nije. I kako to nema veze sa temom? Pa kao glavne razloge zasto bi nekom trebalo da bude lakse da ostane u svojoj sredini si naveo pomenute razloge.
[ Sceka @ 11.07.2011. 17:08 ] @
Citat:
d.vader: Jel si ovo pitanje postavio tvojim roditeljima?
Nemoj mi reći da su Šćekići stara beogradsaka familija. Ako nisu došli kao studenti onda su došli 44 kada se Beograd oslobađao od beograđana!
Postavio sam mojim pokojnim roditeljima to pitanje jos dok sam bio u osnovnoj skoli! Cale je posle rata politicki rasporedjen u Vojvodinu i tamo je upoznao moju kevu koja je bila clan rukovodstva AFŽ'a za Vojvodinu (Antifašistički Front Žena ' izgovara se A FE ŽE!) uzeli se i ziveli i radili nekoliko godina u Sivcu pa onda presli u Beograd gde sam se ja kasnije rodio (1958.g). Cale je '41. godine sa 17 godina bio politicki komesar cete u ratu i tako dalje... Beograd je posle rata (Drugog Svetskog Rata) naj**o od Partizana, pobijeno je sve sto je valjalo, na silu su izbacili sve sa Dedinja i uselili Zasluzne Partizane. Nisu seljaci (ne pogrdno nego kao odrednicu porekla) izbacili Beogradjane iz Beograda nego Zasluzni Partizani, ne samo izbacili nego cak i fizicki likvidirali, kao sto su uradili i sa skoro celom "Srpskom Inteligencijom". Ali opet to je neka druga prica... Da, pitao sam roditelje o tim i mnogim drugim stvarima... Zato i znam te neke stvari iz prve ruke, i kako je unistavano selo sistematski a po direktivi...
Kakve veze to ima sa temom?
Pozdrav!
Slovne greske - ispravka
[Ovu poruku je menjao Sceka dana 11.07.2011. u 18:29 GMT+1]
[ Sceka @ 11.07.2011. 17:10 ] @
Citat:
tdusko: Heheheh, provalio si me :). Stvarno nisam nikad bio u Crnoj Gori ali sam toliko crnogoraca upoznao tokom 8 godina zivljenja u BG-u da sam u svojoj glavi uspeo da izgradim sliku da oni nisu nista posebno drugaciji od nas da bi im to predstavljalo problem da se uklapaju kod nas. Mozda bi u suprotnom smeru to bio problem ali u ovom o kom mi pricamo mislim da nije. I kako to nema veze sa temom? Pa kao glavne razloge zasto bi nekom trebalo da bude lakse da ostane u svojoj sredini si naveo pomenute razloge.
:) To nisu Crnogorci, ti koje si upoznao u Beogradu, to su Crnogorci Koji Zive U Beogradu - drasticna razlika, veruj mi!!! :)
Da, nema veze sa temom jer ne pricam o Crnogorcima kao pojmu bilo cega nego o bilo kome ko tesko zivi ovde a ima bolju alternativu!
Pozdrav!
[ d.vader @ 11.07.2011. 17:28 ] @
Citat:
Sceka: Postavio sam mojim pokojnom roditeljima to pitanje jos dok sam bio u osnovnoj skoli! Cale je posle rata politicki rasporedjen u Vojvodinu i tamo je upoznao moju kevu koja je bila clan rukovodstva AFŽ'a za Vojvodinu (Antifašistički Front Žena ' izgovara se A FE ŽE!) uzeli se i ziveli i radili nekoliko godina u Sivcu pa onda presli u Beograd gde sam se ja kasnije rodio (1958.g). Cale je '41. godine sa 17 godina bio politicki sekretar cete u ratu i tako dalje... Beograd je posle rata (Drugog Svetskog Rata) naj**o od Partizana, pobijeno je sve sto je valjalo, na silu su izbacili sve sa Dedinja i uselili Zasluzne Partizane. Nisu seljaci (ne pogrdno nego kao odrednicu porekla) izbacili Beogradjane iz Beograda nego Zasluzni Partizani, ne samo izbacili nego cak i fizicki likvidirali, kao sto su uradili i sa skoro celom "Srpskom Inteligencijom". Ali opet to je neka druga prica... Da pitao sam roditelje o tim i mnogim drugim stvarima... Zato i znam te neke stvari iz prve ruke...
Pozdrav!
Eto...
Ne bi voleo da ovo preraste u politički obračun i off topic ali da ti kažem, moji su ubijani od tih partizana i proterani iz Beograda. Stariji sam od tebe i nisam rođen u BG jer je mojima sve oduzeto. Evo, nadam se da će moja deca, možda, dočekati zakon o restituciji i eventualno povratiti imovinu od "beograđana". Crnogorski komunisti se posebno izdvajaju jer iz Crne Gore jedva da je dva čoveka poginulo od nemaca ili italijana a ostalo se poubijali između sebe. Pa i veliki narodni heroj, Svetozar Vukmanović-Tempo je ubio rođenog brata.
Ali nećemo o tome. Bilo i neponovilo se. Rekoh, najgori soj "beograđana" su potomci tog i takvog naseljavanja Beograda kojima je artgument, rođen sam u Beogradu ali nikada nisu komentarisali u čijem stanu, kući ili zgradi su se rodili i pitali roditelje kako su stekli tu imovinu. Ništa lično, samo se i ja pitam zašto nisu ostali na svojim ognjištima?
Evo nedavno se pokazalo i na referendumu. Velika većina crnogorskih "beograđana", ovde su najveći srbi a u Crnoj Gori najveći crnogorci.
Nadam se da nisam nikoga uvredio jer mi to nije namera. Prosto komentarišem kako jeste.
I Milo je bio veći srbin od Patrijarha dok se nije zakačio sa Markom oko cigareta. Sad briše i srpski jezik i crkvu i istoriju. Ne bi bilo strašno da je usamljen...na žalost, ima veliku podršku u samom Beogradu.
[ Isak666 @ 11.07.2011. 18:13 ] @
^^
Ajd' ne troluj.
Tempo? Wtf?! Kakve to veze ima sa temom?!
[ d.vader @ 11.07.2011. 18:16 ] @
Citat:
Isak666: ^^
Ajd' ne troluj.
Tempo? Wtf?! Kakve to veze ima sa temom?!
Ko se tebi obratio?!
[ Isak666 @ 11.07.2011. 18:17 ] @
Nije ti ovo FB chat da mi se obracas, nego forumska diskusija :))
[ d.vader @ 11.07.2011. 18:21 ] @
Citat:
Isak666: Nije ti ovo FB chat da mi se obracas, nego forumska diskusija :))
Slažem se, ne obraćaj mi se!
Ako baš moraš, imaš PP.
E, a je l' su ti tvoji tokom rata mozda malo potkazivali crvene, saradjivali sa Nemcima, bili nedicevi oficiri, ubijali ljude na Banjici i Autokomandi ... i tako to ... ili su posle rata pobijeni onako iz cista mira?
E, a je l' su ti tvoji tokom rata mozda malo potkazivali crvene, saradjivali sa Nemcima, bili nedicevi oficiri, ubijali ljude na Banjici i Autokomandi ... i tako to ... ili su posle rata pobijeni onako iz cista mira?
Sudili su im kao što su sudili i presudili mnogima u Srbiji, bez suda i dokaza. Dovoljno je bilo da si imućan i nisi bio za partiju a nekome se iz iste dopao tvoj stan ili kuća. Crveni su, za tvoju informaciju, došli u Beograd tek oktobra 44 kao horda divljaka i shodno tome su se i ponašali. Daš nepismenom i neotesanom vlast, optužba i sud nisu potrebni.
[ Sceka @ 11.07.2011. 19:20 ] @
Citat:
d.vader: Sudili su im kao što su sudili i presudili mnogima u Srbiji, bez suda i dokaza. Dovoljno je bilo da si imućan i nisi bio za partiju a nekome se iz iste dopao tvoj stan ili kuća. Crveni su, za tvoju informaciju, došli u Beograd tek oktobra 44 kao horda divljaka i shodno tome su se i ponašali. Daš nepismenom i neotesanom vlast, optužba i sud nisu potrebni.
Dosta tacno (ono sto je bold, ostalo sto si napisao - sve ukupno- je samo delimicno tacno a ponesto je i prilicno netacno i uvredljivo i nevaspitano sto je potpuno nepotrebno, ma ok, olaksaj se...) ali nema veze sa temom. Rec je, po ne znam koji put, o ljudima koji zive u...
Ma, bre, nema veze! :))) Samo pisi, mozda ce i to nekome doneti korist neku... Samo kulturno, to bih voleo, a ne mora ni to... :))
Pozdrav!
[Ovu poruku je menjao Sceka dana 11.07.2011. u 20:31 GMT+1]
Da, moj cale nije nikome uzeo nista, nije se uselio nikome, odnosno jeste (na Dedinju, znam i koja vila...) ali se sam iselio i zamalo da ode na Goli Otok zbog toga i ostalih svojih stavova, tako da mogu da pricam da sam Beogradjanin bez stida!!!!!!! :))
[Ovu poruku je menjao Sceka dana 11.07.2011. u 20:38 GMT+1]
[ d.vader @ 11.07.2011. 19:37 ] @
Možda vuče u off topic ali da je tačno:
Citat:
Cela Srbija prekrivena stratistima gde su likvidirane antipartizanske snage
Krusevac, krst na Bagdali, gde se nalazi i spomen ploca: ''Pripadnicima Rasinskog i Jastrebackog korpusa koji su pali u borbi protiv okupatora Kraljevine Jugoslavije, kao i svim cestitim Srbima i svestenicima koji su posle rata zajedno sa cetnicima pobijeni na ovom mestu od strane komunistickih zlikovaca'', (slike Vojvode Dragutina Keserovica i Djenerala Draze Mihailovica)
LJUDSKO je pravo i na dostojnu sahranu. I obeležavanje grobnog mesta. Kultura jednog naroda, a posebno kultura sećanja, može se sagledati i preko našeg odnosa prema mrtvima. Posebno prema onima koji su nastradali u ratnim sukobima, odnosno u unutrašnjim obračunima, kao što su oni, koji su kao poražena strana nastradali na početku uspostavljanja nove revolucionarne vlasti 1944-1945. godine.
Brojni su razlozi koji su naveli pobednike, da se u tzv. divljim čišćenjima, surovo obračunaju sa svojim stvarnim ili pretpostavljanim protivnicima, označenim kao „neprijatelji NOP“, „saradnici okupatora“, „reakcija“, „narodni neprijatelji“ i „domaći izdajnici“. Ako veliki broj streljanih nije mogao da se podvede ni pod jednu od ovih kategorija koje su pobednici na svoj način tumačili, onda je označen kao nosilac starog nenarodnog režima.
Te surove likvidacije i zločini antifašista pravdani su brojnim razlozima od političkih, vojnih, pa do najobičnije osvete i mržnje koju su pobednici nosili sa sobom ulazeći u gradove i sela kao oslobodioci. Hiljade građana Srbije likvidirano je bez suđenja. Mnogima su presude iskonstruisane i napisane posle njihove likvidacije. Neki su stvarno suđeni u velikim procesima uz bučnu propagandu i dovođenjem svedoka iz naroda („Narod mu sudi“). Naravno da je bilo i onih koje nijedan, pa ni partizanski sud, nije mogao da pomiluje zbog svojih stvarnih zločina tokom okupacije, ali većina je onih koje ni najnepravedniji sud ne bi mogao da osudi, niti da im nađe stvarnu krivicu.
Ono što nas zanima ovde, nije utvrđivanje krivice niti stepena vinosti ili nevinosti, već činjenica da većina porodica čiji su članovi streljani, nikada nisu dobile ni, kakve-takve presude, a mnogim streljanim ne zna se ni grobno mesto.
Gotovo čitava Srbija je prekrivena manjim ili većim stratištima - mestima gde su antipartizanske snage likvidirane.
Svaki grad, ili veće mesto u Srbiji, nosi u sećanju takvo mesto: Slavnik pored Leskovca, Metino brdo kod Kragujevca,Vistad u Valjevu, Banjica, Lisičji potok i mnogobrojna druga mesta u Beogradu, Kraljevica kod Zaječara, Dečani na Kosovu, Bubanj kod Niša, Paraćin, Šabac i mnoga druga mesta.
Ponekad, to su bila ista mesta na kojima su stradali partizani ili njihovi simpatizeri, gde su pogubljeni Jevreji, pripadnici pokreta otpora Dragoljuba Mihailovića, ali i obični seljaci i građani koji su kao taoci uzimani za surove nemačke odmazde. U većini slučajeva streljanja su vršena u mestima izvan gradskih naselja.
Ne postoji sistematično istraživanje ovih lokacija. Pisani tragovi o tome su do današnjih dana pažljivo skrivani. Većina tih mesta ni na koji način nije obeležena, sem ponegde, što su uradile porodice ili lokalni odbori pojedinih stranaka.
Institut za savremenu istoriju, koji prednjači u istraživanjima događaja na kraju Drugog svetskog rata i „Večernje novosti“ pokreću akciju otkrivanja lokacija stradanja i njihovog dostojnog obeležavanja.
Ne ulazeći u utvrđivanje krivice žrtava, smatramo da je elementarno pravo i naš civilizacijski odnos prema nastradalima da se takva mesta obeleže, a da nadležni organi pokažu minimum razumevanja za ovakve napore.
Narednih dana će „Novosti“ čitaoce upoznati o ovim lokacijama, načinima na koji su zlodela izvedena, koristeći dokumenta, iskaze svedoka i familija, spiskove pogubljenih... i stvarno stanje na terenu.
To je jedno novo suočavanje sa prošlošću i istinom. Može biti bolno, ali i otrežnjujuće. I za srpsku politiku i za srpske međusobne odnose, i za srpsku mirniju i čistiju sutrašnjicu.
Dr Momčilo Pavlović,
direktor Instituta
za savremenu istoriju
Citat:
„VEČERNJE Novosti“ i Institut za savremenu istoriju pokrenule su akciju za pronalaženje tajnih grobnica u Srbiji u kojima je zakopano na desetine hiljada Srba, „državnih neprijatelja“, „saradnika okupatora“, „domaćih izdajnika“ ali i Nemaca, Mađara....
Seriju tekstova nastavljamo sa Zaječarom. Sa gradom koji je prvi oslobođen u zemlji od strane Crvene armije, već u septembru 1944. godine i koji je tako, prvi i osetio svu „revolucionarnu pravdu“ oslobodilaca...
Po unapred pripremljenim spiskovima političkih komesara, po oslobođenju je likvidirano oko stotinu viđenijih ljudi Zaječara, Boljevca i i okoline.
- Nudimo istorijske izvore i mogućnost da se rekonstruišu događaji i pronađu lokacije na kojima su žrtve pokopane. Tu prestaju naša ovlašćenja - rekao nam je dr Momčilo Pavlović, direktor Instituta za savremenu istoriju. - Na potezu je zatim država i nadležni organi da obeleže ta mesta da bi eventualno moglo da dođe i do otkopavanja i ekshumacije.
Mogao bi mnogo toga ali nema veze. Eto, u kontekstu teme je. Došli sa svojih ognjišta na tuđa oteli i ubijali...
Ne kažem da su to tvoji roditelji radili ali su ti omogućili da budeš "beograđanin" posle toga i ti sada brineš o tome zašto neko želi da bude podstanar? Možda bi trebalo da otimaju tuđe, u ime naroda!
P.S. Kao beograđanin bi trebalo da znaš koliko je ljudi streljano u Beogradu posle "oslobođenja"?
[ djura63 @ 11.07.2011. 19:42 ] @
Citat:
clan rukovodstva AFŽ'a za Vojvodinu (Antifašistički Front Žena ' izgovara se A FE ŽE!)
Ne mogu se načuditi ljudima koji još kažu VMA (ve me a). ,,Bolje prvi u selu, nego drugi u gradu'' Cezar. Ali, ne treba smetnuti s' uma da je ovo izgovoreno u potpuno drugačije vreme. U tako velikom gradu (npr. BG) nalazi se sve što je najbolje, ali i sve što je najg...Veliki grad- velike šanse.
[ Sceka @ 11.07.2011. 19:46 ] @
Citat:
djura63: Ne mogu se načuditi ljudima koji još kažu VMA (ve me a). ,,Bolje prvi u selu, nego drugi u gradu'' Cezar. Ali, ne treba smetnuti s' uma da je ovo izgovoreno u potpuno drugačije vreme. U tako velikom gradu (npr. BG) nalazi se sve što je najbolje, ali i sve što je najg...Veliki grad- velike šanse.
Vrlo tacno (ovo boldovano) i to je nesto sto je za sva vremena a ne samo za vreme u kojem je Cezar ziveo! Vrlo ima veze sa mojim razmisljanjima o temi...
Pozdrav!
[ ganjaman @ 11.07.2011. 20:19 ] @
Vidish prijatelju, sacu ja da ti objasnim to sto ti nije jasno
Tvoje nerazumevanje problema je prosto zato sto nikad nisi ziveo van Beograda, a veruj mi samo 6 meseci van BG-a i SVE bi ti bilo jasno. Zato ti preporucujem da odes na neko vreme u NS, a jos bolje Nis (u nekom manjem mestu bi te posle metar dana morao da pregleda psi) i veruj mi da nakon toga to vise ne bi bio ti (osmeh iz kurtoazije).
E sad posto ovde ima moderatora koji su iz (j)Bg-a otisli u DE i koji iako nema sanse da shvate situaciju (totalno beznadje) lako lockaju teme necu da sirim pricu...
Samo cu da dodam da svi ti poslovi koji ih cekaju tamo su nista prema onome sto imaju ko podstanari u Bg-u i nemoj da lazu tog sto pomenu da je valjda neko ko postar imao vecu platu nego ko cuvar u Bg-u...
Sva sreca sto sam programer u Nisu (ko admin niko nema sansu jer su svi head-ovi u Bg-u) tako da me ne doticu ti svakodnevni srpski problemi ali veruj mi da je mnogo strasno van Bg-a, ali mnogo, tolko mnogo da potpuno razumem ove sto su se otcepljivali ne od Srbije vec od Beograda...
[ Branko Santo @ 11.07.2011. 20:27 ] @
U bre sto ima ovde potcenjivaca gradova/mesta koji/a nisu Beograd.
Ne bih jedan Novi Sad menjao za 5 Beograda :)
[ Pirossi @ 11.07.2011. 20:33 ] @
svako živi tamo gde mu je lepo.
šta tu ima da se diskutuje?
[ Sceka @ 11.07.2011. 20:47 ] @
Citat:
ganjaman: Vidish prijatelju, sacu ja da ti objasnim to sto ti nije jasno ;)
Tvoje nerazumevanje problema je prosto zato sto nikad nisi ziveo van Beograda, a veruj mi samo 6 meseci van BG-a i SVE bi ti bilo jasno. Zato ti preporucujem da odes na neko vreme u NS, a jos bolje Nis (u nekom manjem mestu bi te posle metar dana morao da pregleda psi) i veruj mi da nakon toga to vise ne bi bio ti :) (osmeh iz kurtoazije).
E sad posto ovde ima moderatora koji su iz (j)Bg-a otisli u DE i koji iako nema sanse da shvate situaciju (totalno beznadje) lako lockaju teme necu da sirim pricu...
Samo cu da dodam da svi ti poslovi koji ih cekaju tamo su nista prema onome sto imaju ko podstanari u Bg-u i nemoj da lazu tog sto pomenu da je valjda neko ko postar imao vecu platu nego ko cuvar u Bg-u...
Sva sreca sto sam programer u Nisu (ko admin niko nema sansu jer su svi head-ovi u Bg-u) tako da me ne doticu ti svakodnevni srpski problemi ali veruj mi da je mnogo strasno van Bg-a, ali mnogo, tolko mnogo da potpuno razumem ove sto su se otcepljivali ne od Srbije vec od Beograda...
Ok, prijatelju, samo da ti objasnim sta tebi nije jasno u vezi onoga sto meni nije jasno jer ocigledno ti nije jasno sta to meni nije jasno pa onda gresis i pises o necemu sto je meni jasno ali tebi nije jasno da meni jeste jasno to o cemu ti pricas!
Naime, meni nije jasno zasto se neko zali da jako tesko zivi tu gde zivi a ima alternativu za koju on sam kaze da je bolja!!! Vrlo prosto! Ako si citao sve, a mislim da nisi (izvinjavam se ako jesi), onda mi nije jasno... Znam da je zamorno citati sve u nekoj temi ali pomaze da bi se ucestvovalo, ako se zeli konstruktivno ucestvovati. :) Moze i bez toga, moze se biti interesantan... Nemam nista protiv...
:)) Me memoj da se izvinjavas, nema potrebe, nije tako ni shvaceno da ima potrebe za tim...
Pozdrav!
[ anon70939 @ 11.07.2011. 20:58 ] @
Mnogo cesto u poslednje vreme cujem o postenjacinama koji su mogli da imaju generalske vile, i ne znam kakve stanove, ali su bili pravedni i odrekli se. hahahaha. To je vec SF
[ tdusko @ 11.07.2011. 21:40 ] @
Citat:
Sceka: Ok, prijatelju, samo da ti objasnim sta tebi nije jasno u vezi onoga sto meni nije jasno jer ocigledno ti nije jasno sta to meni nije jasno pa onda gresis i pises o necemu sto je meni jasno ali tebi nije jasno da meni jeste jasno to o cemu ti pricas!
Naime, meni nije jasno zasto se neko zali da jako tesko zivi tu gde zivi a ima alternativu za koju on sam kaze da je bolja!!! Vrlo prosto! Ako si citao sve, a mislim da nisi (izvinjavam se ako jesi), onda mi nije jasno... Znam da je zamorno citati sve u nekoj temi ali pomaze da bi se ucestvovalo, ako se zeli konstruktivno ucestvovati. :) Moze i bez toga, moze se biti interesantan... Nemam nista protiv...
Pozdrav!
Ala si ti zapeo...
Stvar nije tako prosta kao sto pokusavas da postavis. Niti je pitanje tako prosto niti je odgovor onako prost kakav ti hoces da cujes. Pre svega, mislim da su ljudi pre mene vec sve rekli sto je pametno moglo da se kaze na ovu temu. Znaci, ako neko zivi tamo gde mu je losije moze da znaci nekoliko stvari:
1. Nije mu losije. Nije iskren ni prema sebi ni prema drugima. Ima puno ljudi koji sami iskonstruisu takvu atmosferu oko sebe da bi kasnije nekim ocekivanim/normalnim razvojem dogadjaja podigli sebi moral, ego... Jel ti se nekad desilo da odes na ispit, a gomila ljudi oko tebe nervozni i smoreni do zla boga zbog toga sto "nista ne znaju", a posle ispita pljuste desetke kao kruske i svi se oni zajedno zezaju i smeju?
2. Trenutno mu je losije ali u perspektivi moze da mu bude mnogo bolje. Ovde veliku ulogu igra strah od povratka u bedu. To sam vec na prethodnoj strani napisao ali se nisi osvrnuo na to. To mozes da razumes samo ako si ziveo istinski u nekoj bedi poput Korsumlije recimo.
3. Mazohista
[ Nabukodonosor @ 11.07.2011. 21:52 ] @
Citat:
Možda zato što kad hoće da ide u bioskop ili pozorište mora da pređe 100 km.
Ma ne, mi svi zivimo u pustinji. Samo u Beogradu ima bioskop ili pozoriste. Zato ja kad hocu kulturno da se uzdizem i odem u bioskop jednom u 4 godine, ja taman sednem u bus (jer mi ovde nemamo kola) i predjem 180km do Beograda, odgledam film, pojedem sladoled, gledam malo narod kako je lepo obucen, ponovo na bus, i natrag u pustinju.
[ Ovaj @ 11.07.2011. 21:56 ] @
Citat:
d.vader: Crveni su, za tvoju informaciju, došli u Beograd tek oktobra 44 kao horda divljaka i shodno tome su se i ponašali.
Ja sam cuo da su crveni na izborima u Beogradu osvojili apsolutnu vecinu (vise glasova nego sve ostale partije zajedno) jos 1920. godine, ni nepunih godinu dana nakon osnivanja svoje partije.
Ne znam da li je to istina ili neka teorija zavere?
Sta ti kazes, posto vidim da si dosta upucen u materiju?
Buduci da sam ti inicirao temu pokusacu i da ti odgovorim na pitanje, " Zasto tesko ziveti u Beogradu po svaku cenu ako se ima neuporedivo bolja alternativa?! "
Samo pitanje izgleda prosto i lako za odgovoriti, medjutim situacija je malo kompleksnija pa moram prvo da dam uvod, a to znaci da ce ovo pisanie biti poduze.
Ja ovu pojavu nisam primecivao sve dok jedno nismo jednog naseg poznanika videli u Italiji u jednom restoranu kako pere sudove. Mi nismo znali sta tacno radi u italiji jer je on nama pricao neke druge price kad je dolazio kuci. Mi smo bili sluzbeno u Italiji i kao red je da ga potrazimo. Covek se prepao kad nas video, on je zivoe jako lose tamo, ali mu nikako nije padalo na pamet da se vrati kuci.
Posle toga sam upoznao jednog starijeg politickog emigranta koji je pobegao u Kanadu jos 1953 i on mi je pricao o slucajima gde mnogo nasih ljudi tamo zive jako tesko, ali nikako ne zele da se vrata nazad. Ja to nisam moga tad da razumem, ali mi je pojava bila jako interesantna za opservaciju, pa sam sproveo jedno svoje istrazivanje te pojave i sta se desilo, pa dosao sam do mnogo cudnih saznanja, a sve se moze svesti pod nekoliko kategorija. Medjutim moramo prvo utvrditi sledece:
1. zasto je neko otiso iz svog grada
2. pod kojim je uslovima to uradio
3. cemu je tezio ili cemu se nadao kad je odlazio
4. sta se sve desavalo u medjuvremenu.
Uporedo cu analizirati odlazak u inostranstvo i odlazak u velegrad jer ima tu mnogo dodirnih tacaka.
Neko odlazi iz svog grada jer je totalno nezadovoljan onim sto sebi moze priustiti tamo, pa kao posledicu tog nezadovoljstva donosi odluku da ode.
Neko ne moze da se afirmise u datoj sredini pa kao posledicu te frustracije odlucuje da ode.
Neko se konfrontira sa okolinom, zameri se svojima i pokusava da im pokaze kako je on/ona mnogo bolja, sposobnija od sredine u kojoj zivi, pa to pocne da lupa u lice ostalima i resava se da ode.
Nekima se jednostavno dogodi veliki grad, vide tu mnogo toga lepog ili ajde lepseg nego u svom selu i ne zele se odreci toga.
Tako prica pocinje, to je inace i pocetak "Americkog sna" ili vecine emigrantskih prica.
Onda se desi odlazak i pocinje druga epizoda.
Druga epizoda je suocavanje sa realnoscu. Puno puta realnost je malo surova, san i ocekivanja su jedno, a realnost drugo. Tu pocinje golgota, ali problem je sto je volja, nada ili sta li vec, jos uvek jaka i godine prolaze.
Jedna digresija. Ja ovde ne govorim o ljudima koji odlaze iz malog grada, ali se dobro snadju u velegradu.
Kao sto rekoh prica tece svojim tokom, godine prolaze, povremeno se ide u "stari kraj" tamo se plasira prica kako je sve u "velikom gradu" super, pomalo se laze. Starim drugarima se nabijaju kompleksi, a palanacki je mentalitet pomalo surov, ne prasta se uspeh i tako sad se bar na moment frustracija prenosi sa "Beogradjana" na lokalne seljake.
Medjutim, kako godine prolaze, novom " Beogradjaninu" ne ide sve kao u snu i pocinje suocavanje sa realnoscu, kako je realnost po svojoj prirodi jako surova pocinje izvrtanje price i ulazi se u drugu dimenziju, sad je prica sledeca: " ma nisam ja ni dolazio ovde zbog sebe, nego zbog dece". Tako se proces opet zabrzava, dozivljava se jedan vid moralnog iskupljenja, amnestira se neuspeh i akcenat se stavlja na uspeh dece. U ogromnom broju slucajeva nema ni tu nekog uspeha, stvaraju se nove generacije gologuzije koja od tog velikog grada ne moze videti nista, nema ama bas nista od toga sto zivi u " velegradu", ali ima virtualnu satisfakciju. Vecina te populacije ima pricu kako su uspeli za razliku od onih drugih koji nisu uspeli ni da se "izvuku" iz provincije.
I sad u poslednjem cinu dolazis TI, da im rusis san i pitas ih sto se ne vrate nazad. To je gore nego da ga ubijes. Zamisli situaciju u kojoj neko ko je uspeo da ode u Beograd, ko je deset ili dvadeset godina svracao u stari kraj i pod*ebavao stare drugare pricama o velegradu, da se sad vrati nazad. Njemu se crno pise, njemu palanka to nece nikad oprostiti, za*ebavace ga dok je ziv. Malo ko se na nesto takvo odlucuje.
Tako da tvoje je pitanje jednostavno, ali odgovor je mnogo slozen i kompleksan. Kad drugi put razgovaras sa prijateljima pitaj ih kako su dosli, sta su ocekivali, cemu se nadali, pa ces razumeti zasto nikako ne zele nazad.
Ispricacu ti sad sve to iz svog iskustva, jer sam ja neko ko je rodjen u malom gradu, a u jednom delu svog zivota sam ziveo u Beogradu, pa se opet vracao nazad, pa opet odlazio u veliki grad i tako redom. Sad sam opet u malom gradu, a imam iznajmljen stan u vecem gradu da bih tamo mogao da uzivam u provodu.
Mi (moja porodica) nikako nismo mogli da razumemo mog oca koji nikako nije hteo da ide u Beograd u prekomandu. Uvek je prepricavao pricu koja mu se desila kad je bio u posetu svom klasicu koji je radio u Generalstabu i situaciji koju je tamo video, a to je da je njegov klasic potpukovnik mali mis u Beogradu, a da je on kao potpukovnik u malom garnizoni bog otac i da mu nikako ne pada na pamet da odlazi u Beograd. E sad, njegovom kolegi je odlazak u Beograd bilo ostvarenje svih snova, mom ocu je to bila najveca kazna. Tu je u pitanju cisto poimanje dobrog i loseg. Ja to tada nisam mogao da razumem i kasnije sam se odselio u Beograd. Sad ima tu male razlike, ja sam u Beograd dosao sa nesto para, nemam dece i da nije pocelo bombardovane ja bih imao prilicno dosta para, tako da nisam u ovoj grupi koja se muci.
Medjutim ziveci u Beogradu , a kasnije i u nekim drugim vecim gradovima dosao sam do zaklucka da je "velegrad" lep samo ako imas dovoljno para da sebi priustis ono sto ti on moze priustiti, u suprotnom je zivot u "velegradu" velika kazna. Mnogo toga lepog se nudi, ako nemozes sebi to priustiti onda je frustracija ogromna. Susta suprotnost situaciji kad si u malom gradu, a imas dovoljno para da sebi priustis mnogo vise. U malom gradu, sa malo para teras nekako, kakva ti okolina, tako i ti. U velikom gradu bez para si nacisto propao. Kad u velikom gradu imas dovoljno para onda uzimas ono sto ti se nudi punim plucima, kad si u malom gradu sa viskom para javljaju ti se milion frustracija, jednostavno mogao bi da platis, ali se jednostavno mnogo toga jednostavno ne nudi.
Samo da dodam jos nesto sto si ti prvi pomenuo, a provlaci se kroz diskusiju.
Termin " Beogradanin" je posebno eksplatiran od onih koji bi da se nekako otarase svog palanackog porekla. Buduci da nema pravilo ko je Beogradjanin, mozemo uzeti pravilo koje se primenjuje u hiraldici (nauka o grbovima), tamo se uzima treca generacija kako osnov za dobijanje neke pripadnosti. Ako to primenimo kod tebe ili kod bilo koga onda ce tek treca generacija rodjenih u Beogradu moci da kaze da su Beogradjani i da na svoje obelezje stavi i obelezje Beograda kao nesto cemu pripadaju.
Tako da ce tek tvoji unuci, ako budi rodjeni u Beogradu moci da sa punim pravom kazu da su Beogradani.
[ Sceka @ 12.07.2011. 20:17 ] @
@Konislav
Odlicno si sve napisao. Kad sam pokrenuo temu najveci problem mi je bio sta da napisem kao razlog i neko moje razmisljanje u vezi toga. Hteo sam da napisem nesto slicno ovome sto si ti sad napisao ali nisam zato sto bi to tada bilo previse, odnosno, skoro kao da sam i sam odgovorio na pitanje koje sam postavio a zeleo sam da cujem sto vise raznih misljenja o necemu sto me intrigiralo godinama. U principu si odgovorio na moje pitanje odlicno i ja se skoro u svemu apsolutno slazem. Veci deo od onih koji su ucestvovali u razgovoru su ipak nesto slicno i pricali, sa malim varijacijama ali uglavnom je to to. Moja greska u razmisljanju je u tome sto nekada ne mogu da se otmem porivu da u resenje necega unosim licnu crtu, sto bi se reklo, "kako bih ja da sam na tom mestu". To je velika greska i uvek izbegavam "da sudim nekoga ili nesto po sebi" jer mislim da to ne treba raditi, treba biti sto vise objektivan i neutralan ali po nekada ne mogu. Ja nikada u zivotu ne bih prihvatio da radim nesto sto mi ne odgovara ili da zivim onako kako mi ne odgovara, odnosno, tesko - ako imam alternativu! Nikada! Mozda zato sto me nikada u zivotu nije zanimalo sta ko misli o meni, nikada nista u zivotu nisam radio da bi nekome nesto dokazao nego samo onako kao sam ja hteo svidjalo se to nekome ili ne. A narocito su mi smesni ljudi koji lazima pokusavaju sebe ili svoj zivot ili svoje delo da prikazu u boljem svetlu nego sto jeste! Takvih ljudi je mnogo i svi se redom, ali svi, oko njih smeju a oni to ne vide. I tu se malo razlikujem, ja se nikada ne smejem iza ledja vec direktno u lice iako sam vise puta zbog toga imao problema u smislu - posvadjam se sa nekim samo zato sto sam iskreno rekao moje misljenje koje je od mene trazeno a to se nije svidelo onome ko je to misljenje od mene i trazio! Ali da neko zivi lose u velikom gradu, pritom se zali na takav zivot, a ima alternativu zato sto ga je sramota (frka mu, glupo mu...) od nekih ljudi, ma ko ti ljudi bili - to ne mogu da prihvatim kao opciju nikada u zivotu, "makar crk'o" (sto bi neki rekli!!!), pa zato i ne razumem one koji to rade, tako zive! Nazalost izgleda da ne samo sto sam ja u 'velikoj manjini' nego je 'velika vecina' onih koji takve stvari ne samo razumeju (verovatno zato sto su i sami takvi, ne znam?!) vec i podrzavaju takav nacin razmisljanja i zivota! Naravno da svako ima pravo da zivi i razmislja o zivotu i svom zivotu onako kako misli da je to najbolje ali to ne znaci da je ispravno, pravilno, dobro... da ne pomiljen pitanje da li je posteno ziveti u lazima (jer sta je to drugo nego zivot u lazima?!). Ma, ok, da ne bude varijanta "poceo je da filozofira" iako nema veze sa tim, samo iznosim moje vidjenje necega... :)
Jos jednom, odlicno si sve napisao i to u pravo vreme jer je vec dosta toga receno...
Samo da dodam... ja stalno kazem da sam Beogradjanin zato sto na Zapadu vazi pravilo da se to radi kad si negde rodjen pa i kod nas u licnoj karti stoji "mesto rodjenja" a ne "mesto porekla" ili "odakle su tvoji" ili nesto slicno...
Pozdrav!
[ DaliborP @ 13.07.2011. 02:21 ] @
Citat:
Sceka: Naravno da svako ima pravo da zivi i razmislja o zivotu i svom zivotu onako kako misli da je to najbolje ali to ne znaci da je ispravno, pravilno, dobro...
Koji si ti car :-) Imaju pravo da zive kako hoce ali nije ispravno :-) Gologuzija uvek trazi nekog losijeg od sebe da bi se bolje osecala, tako i ti ovde iznosis svoje "vidjenje" drugih. Da ti ustvari mozda hoces tim ljudima da pomognes? :-)
[ Sceka @ 13.07.2011. 09:44 ] @
Citat:
DaliborP: Koji si ti car :-) Imaju pravo da zive kako hoce ali nije ispravno :-) Gologuzija uvek trazi nekog losijeg od sebe da bi se bolje osecala, tako i ti ovde iznosis svoje "vidjenje" drugih. Da ti ustvari mozda hoces tim ljudima da pomognes? :-)
Pa to su dve razlicite stvari, pravo da zivis kako hoces i ispravnost necega, bilo cega pa i takvog zivota - sasvim razlicite stvari. Gologuzija po definiciji, ili onako kako se u narodu to smatra, nema losijeg od sebe! A mozda si hteo da kazes da sam ja ta gologuzija?! Pa, imas pravo da razmisljas kako god hoces ali to ne znaci da ti je razmisljanje ispravno! :)
Da... Ja necu da pomognem tim ljudima (koji su to ljudi?) osim ako mi ne traze pomoc. I tebi bi pomogao, onoliko i onako kako i koliko mogu, ako bi zatrazio moju pomoc. Ne kazem da trazis pomoc, samo kazem da bih ti pomogao... :)
Inace, kakve to veze ima sa temom, nisam ja tema, niti je tema o tome jesam li ja 'gologuzija' i hocu li ja nekome da pomognem! Moze i o tome ali ovde to nije tema :)
Pozdrav!
[ New Village DC @ 13.07.2011. 14:03 ] @
Citat:
Sceka: Pa to su dve razlicite stvari, pravo da zivis kako hoces i ispravnost necega, bilo cega pa i takvog zivota - sasvim razlicite stvari. Gologuzija po definiciji, ili onako kako se u narodu to smatra, nema losijeg od sebe! A mozda si hteo da kazes da sam ja ta gologuzija?! Pa, imas pravo da razmisljas kako god hoces ali to ne znaci da ti je razmisljanje ispravno! :)
Da... Ja necu da pomognem tim ljudima (koji su to ljudi?) osim ako mi ne traze pomoc. I tebi bi pomogao, onoliko i onako kako i koliko mogu, ako bi zatrazio moju pomoc. Ne kazem da trazis pomoc, samo kazem da bih ti pomogao... :)
Inace, kakve to veze ima sa temom, nisam ja tema, niti je tema o tome jesam li ja 'gologuzija' i hocu li ja nekome da pomognem! Moze i o tome ali ovde to nije tema :)
Pozdrav!
Hmm, sta je ispravno, a sta nije u smislu nacina zivota nije apsolutno, vec je to individualna stvar svakog pojedinca. Ako neko smatra da treba da zivi na odredjeni nacin, onda je to za njega ispravno i mislim da mu nije potreban niko sa strane da mu kaze sta je ispravno. Ako mu treba trazice savet ili misljenje, ali ako mu ne treba onda su svakakvi komentari na njegov nacin zivota suvisni.
[ Sceka @ 13.07.2011. 15:10 ] @
Citat:
New Village DC: Hmm, sta je ispravno, a sta nije u smislu nacina zivota nije apsolutno, vec je to individualna stvar svakog pojedinca. Ako neko smatra da treba da zivi na odredjeni nacin, onda je to za njega ispravno i mislim da mu nije potreban niko sa strane da mu kaze sta je ispravno. Ako mu treba trazice savet ili misljenje, ali ako mu ne treba onda su svakakvi komentari na njegov nacin zivota suvisni.
Pa dobro, mozda je off ali 'ajde...
Ako neko odluci da zivi kao narkoman onda, po tebi, nema niko pravo da mu se mesa u to kako on razmislja o svom zivotu?! Ako neko odluci da zivi kao kriminalac onda, po tebi, niko nema prava da mu se mesa u to?!
To su drasticni primeri ali zasto je to razlicito od bilo cega drugog osim u tome sto ovo gore cak i zakon sankcionise?!
Da se malo vratimo... Ako neko zivi tesko i zali se na to meni, zar nije logicno da cu mu reci moje misljenje o tome sto me pita?! Ili treba da se ponasam po sistemu "Ma ko te j**e, zivi kako 'oces, sta to mene briga"?! Izvini, mozda sam ja glup, ali ja se tako ne ponasam! Ako me neko nesto pita, pozali mi se, u svakom slucaju cu mu reci moje misljenje jer se to i ocekuje - ja se ne druzim sa ljudima koji ne umeju da komuniciraju medjusobno a nisam ni svestenik da samo slusam bez komentara!
Pozdrav!
[ konislav @ 13.07.2011. 22:15 ] @
Jeli Scekicu, sto se ti stalno pravis naivan i iznosis svoje misljenje? Zar do sad nisi primetio da je to veliko zlodelo. Ne smes nikako, ni po koju cenu da ides kontra "opsto prihvacenih stavova", najveca greska koju mozes napraviti, a koju ti nikad palanka (palanacki mentalitet) nece oprostiti je da ides kontra vecine. Moras biti konformista i tvoje misljene mora biti u duhu raspolozenja vecine.
Ne smes da govoris protiv pedera, jer su pederi sada zasticeni ko beli medvedi. Ne smes da govoris protiv crkve i popova, jer je to sad veliko mudo.
Epa, ne smes da govoris ni protiv gologuzije. Gologuzija je sad u ubedljivoj vecini i nikako ne smes da je nazivas gologuzijom, gologuzija ce tebi objasnjavati sve i svasta, pricace ti o velikim svetskim problemima, pricaceti o velikim poslovima, pricace ti o problemima u drugim drzavama, ali ce posle kad se umori da uzme sto grama parizera i neko jeftino pivo, napravice posle jednu intelektualnu onaniju i pocece da tvrdi kako joj dobro ide i kako su najbolji na svetu, pa zaboga, Djokovic je prvi na ATP listi, a Djokovic to smo svi mi. Nekad je bilo, "mi smo Titovi, Tito je nas", sad je " mi smo Djokovic, Djokovic - to smo svi mi" i da ne nabrajam sad sve redom.
Sad ti dolazis i hoces da izneses svoje misljenje kad te vec neko pitao za isto, a da pritom nisi pitao sta doticni ili vecina zeli da cuje. Epa, ne moze. Na*ebo si Scekicu!! A jos si mator, sad ti tesko da se promenis. Jos si i proziveo zivot onako slobodno kako si hteo i to jos u diktaturi. Sad te gledam u nekoliko uzaludnih pokusaja pokusavas da iniciras temu kako se nekad lepo i slobodno zivelo, kako si prosetao celu Jugoslaviju i jos si bio u inostranstvo bez vize. Pa si napravio zlodelo sto nikoga nisi mrzeo, vec si se za*ebavao po Jadranu (inace ja sam takodje zlocinac, valjda zbog imena, pa sam i ja prosetao ceo Jadran, od Albanske granice do Trsta). Sad dolazis ovde i ocekujes da te neko razume. Mozda te ja mogu shvatiti, ali ti je mala sansa da vecini objasnis o cemu to pokusavas da diskutiras.
[ vilil1 @ 13.07.2011. 22:47 ] @
@Sceka
I ja bih ti preporucio da malo smanjis dozivljaj. Zar ne znas da je vecina clanova na ESu iz unutrasnjosti i da ih ovakva tema bas pogadja. A taman su razmisljali kako da se prebace u BG i sad si se ti nasao da im kvaris snove.
Ajmo sada malo protiv Beograda i Beogradjana... :D
[ Pirossi @ 13.07.2011. 22:51 ] @
Citat:
vilil1: @Sceka
Sam poziv je apsurdan.
Beograd kao Beograd nije los grad (licno mi se Novi Sad vise svidja), Beogradana skoro i da nema, ako i postoje negde po Beogradu, toliko ih je tesko pronaci i toliko ih je malo da bi svako bunjenje protiv istih bilo jako tuzno.
Ako se neko buni, moze se buniti protiv onih koji se juce dosli u Beograd ili protiv dece onih koji su juce dosli u Beograd. Ja za dve godine u Beogradu radeci kao serviser ( imao sam svoj servis), nisam upoznao ni jednog Beogradjana/ Beogradjanku (postujuci pravilo da je to treca generacija koja je rodjena u Beogradu. Ja ne kazem da takvi ne postoje, ali ih je mnogo tesko pronaci ili su jos uvek jako mali pa me nisu zvali da im nesto poravim.
[ Pirossi @ 13.07.2011. 23:27 ] @
tri generacije? a što ne 5? ili 15?
evo kako nastaje tradicija:
Citat:
Recimo da imate kavez s pet majmuna.
U kavez objesite bananu na užetu i ispod nje stavite stepenice. Za kratko vrijeme, jedan će se majmun početi penjati stepenicama da dohvati bananu.
Čim stane na prvu stepenicu, poprskajte sve majmune hladnom vodom. Nakon nekog vremena drugi majmun će se pokušati popeti, ali učinite isto – sve majmune polijte hladnom vodom. Rezultat - kada će se idući majmun početi penjati stepenicama, ostali majmuni će ga pokušati spriječiti iako ih više nećete polijevati hladnom vodom.
Udaljite jednog majmuna (od prvih pet) iz kaveza i umjesto njega stavite novog majmuna. Pridošlica vidi bananu i želi se popeti stepenicama. Na njegov užas, ostali majmuni ga napadnu. Nakon što još jednom pokuša i bude napadnut, novi majmun brzo nauči ne penjati se stepenicama. Iskustvo mu govori da će biti napadnut, iako pojma nema zašto.
Nakon toga, udaljite još jednog od prve grupe majmuna i zamijenite ga novim majmunom. Drugi pridošlica će krenuti ka stepenicama i opet biti napadnut. Prvi pridošlica se pridružuje kazni s entuzijazmom.
Udaljite i trećeg originalnog majmuna i stavite novog. Novi će krenuti ka stepenicama i biti napadnut od ostale četvorice koju sada čine dva majmuna iz prve grupe i dvije pridošlice koje nemaju pojma zašto nije dopušteno penjati se stepenicama niti zašto sudjeluju u premlaćivanju trećeg pridošlice.
Zamijenite i četvrtog i petog majmuna iz originalne, prve grupe, sve dok u grupi više nema niti jednog majmuna koji je ikada bio zaliven hladnom vodom. Bez obzira na ovu činjenicu, niti jedan majmun od pet koja ste naknadno stavili u kavez, neće se više približiti stepenicama da dohvati bananu. Zašto? Zato što je u tom kavezu tako oduvijek bilo. Na taj način dolazi do indoktrinacije i onoga što zovemo društveno prihvatljivim ponašanjem, kulturom, tradicijom. Novi "majmuni" nemaju pojma zašto se ponašaju tako kako se ponašaju, ali ZNAJU da se tako moraju ponašati.
Objasnio sam ja zasto tri. Trebas samo da citas sta sam napisao i naci ces zasto su tri. To kako nastaje tradicuja nema nikavih veza sa ovim o cemu pricamo. Ti ako nesto neznas, mozes da pitas, pa da naucis, a ne da se ovde bezpotrebno hvalis svojim neznanjem.
[ payge @ 14.07.2011. 00:37 ] @
Rece jedan oficirski sin i ostade usran.
Sta ce tata da ti kaze, pljujes na tekovine njegove proleterske borbe (hint gologuzija) i sa mrskim mu amerima na prst u buljlu osvajas nesvsrtani svet.
Da, cudis se sto za dve godine nisi upoznao beogradjanina / beogradjanku ?
Paaa oni obilaze takve kao sto si ti u sirokom luku, ne podnose onaj vonj iz komunisticke kasarne.
[ konislav @ 14.07.2011. 00:45 ] @
Citat:
payge: Rece jedan oficirski sin i ostade usran.
Sta ce tata da ti kaze, pljujes na tekovine njegove proleterske borbe (hint gologuzija) i sa mrskim mu amerima na prst u buljlu osvajas nesvsrtani svet.
Da, cudis se sto za dve godine nisi upoznao beogradjanina / beogradjanku ?
Paaa oni obilaze takve kao sto si ti u sirokom luku, ne podnose onaj vonj iz komunisticke kasarne.
Da li je ovo posledica neuzvracene ljubavi?
Od sedam komentara koje imas, u sest meni nesto prigovaras. Ti kao da si zaljubljena u mene, ali si frustrirana sto te ne primecujem pa neznas kako da artikulises tu frustraciju.
Ako neko odluci da zivi kao narkoman onda, po tebi, nema niko pravo da mu se mesa u to kako on razmislja o svom zivotu?! Ako neko odluci da zivi kao kriminalac onda, po tebi, niko nema prava da mu se mesa u to?! To su drasticni primeri ali zasto je to razlicito od bilo cega drugog osim u tome sto ovo gore cak i zakon sankcionise?!
Naravno da ljudima treba pomoci kada su zivotno ugrozeni, kada gore u plamenu, kada dozive saobracajku, kada se drogiraju. Sta je tu sporno?
Citat:
Da se malo vratimo... Ako neko zivi tesko i zali se na to meni, zar nije logicno da cu mu reci moje misljenje o tome sto me pita?! Ili treba da se ponasam po sistemu "Ma ko te j**e, zivi kako 'oces, sta to mene briga"?! Izvini, mozda sam ja glup, ali ja se tako ne ponasam! Ako me neko nesto pita, pozali mi se, u svakom slucaju cu mu reci moje misljenje jer se to i ocekuje - ja se ne druzim sa ljudima koji ne umeju da komuniciraju medjusobno a nisam ni svestenik da samo slusam bez komentara!
Pozdrav!
Ja sam bas to i rekao. Ako se zali i trazi savet onda je OK! Ako mu das predlog za koji mislis da je bolji od resenja koje on ima, to moze da bude dobro, to se i ocekuje od prijatelja i rodbine. Moci ce da razmislja o alternativama. Ali, na njemu je ODLUKA kako ce i sta da radi. Pa neka lepo snosi posledice. Ali bar neka cuti i trpi.
Drugo, morao bi da pravis razliku izmedju narkomana, nezrelih osoba kao sto su deca i sl. i odraslih ljudi koji imaju svoju glavu da njome razmisljaju. Ako nisi svestenik i ako ti se vec zali onda mu to sve lepo kazi u lice, ne vidim sta je tu problem.
Ja verujem u to da je mnoge koji su otisli u veliki grad prosto SRAMOTA da se vrate u svoj kraj jer bi to po njihovom subektivnom shvatanju bio dokaz njihovog neuspeha. To jeste fenomen, o kome se naravno moze raspravljati na ovom ili na nekom drugom mestu.
Hteo sam samo da skrenem paznju na to da se necije odluke i necija subjektivna misljenja o tome sta je dobro a sta lose individualne stvari svakog pojedinca. Ljudi cine mnoge sulude stvari iz raznoraznih razloga, uglavnom subjektivnih.
[ Bata @ 14.07.2011. 07:47 ] @
Pitam se da li bi tema bolje prošla da sam je ja pokrenuo ?
Da li bi način na koji bih ja postavio početno pitanje, ili to što nemam "definišuće" prezime ;)
rezultiralo u manje off-ova prema temama udbaških otimačina, prozivanja tipa "ko mi kaže" , itd... <ovo je sve retorički, ne odgovarajte>
Uglavnom, tema je prilično zagađena prepucavanjem.
Ali evo jednog kvalitetnog razmatranja (otvorite kesicu čipsa, smestite se udobno):
Jasno je da je svima osnovni motivator da dođu u grad to da poprave kvalitet života, a biti u gradu u odnosu na biti u provinciji
popravlja kvalitet života na taj način što osoba ima mnogo više prilika na manjoj udaljenosti.
To je neko opšte verovanje, pozitivističko, optimističko.
Ali praksa pokazuje da ni u toj sredini zgusnutih prilika ne uspevaju svi, čak naprotiv. Zato što je i konkurencija zgusnuta.
Večita društvena piramida, gde je najviše onih na najnižem staležu, pogotovo je izražena u gradu, gde su svi stisnuti jedni uz druge.
Ali o tome malo ko govori, svi vole i čuvaju živom optimističnu pretpostavku da "ima šanse za sve".
Poznata je anegdota iz Los Anđelesa, da njihov aerodrom ima dolazne i odlazne holove na različitim spratovima,
zato da sve one horde mladih optimističnih "budućih glumaca" ne bi videli one druge neuspele koji napuštaju grad.
Tema je o ljudima koji se ni posle više godina očigledno ne uklapaju, ni kulturno, a ni uspehom u poslu , i pretvore se u osobe koje funkcionišu
po onom youtube hitu "kuća-poso" .
Poslovi koje ovako ili onako nađu su sve što im se dešava u životu. Žive kao najniže gastarbajterske klase "nevidljivih" u Nemačkoj, Francuskoj,
ili kao Kinezi kod nas, izolovani od "domaćeg" stanovništva i kulture, ne znaju šta znači izaći uveče,
osetiti stvarne benefiti grada u koji su toliko želeli da dođu.
Po pravilu se odmah upuste i u rađanje dece, jer, eto "svoji su ljudi, vreme je" .
(koliko imate prijatelja sa kojima ste odrasli u gradu, a da njihovi roditelji i dan danas govore sa , bar malo primetnim, akcentom iz rodnog kraja ?)
Zašto takvi ljudi, sa takvim ishodom svoje "gradske ekspedicije" , uvidevši da nisu uspeli u onome što su zamišljali,
ne odu nazad (pretpostavimo radi teme, da objektivno imaju gde i na šta da se vrate) ?
Jedan mogući odgovor je da je za njih jači motivator u tom preseljenju i upornom ostajanju, bilo nešto od čega su otišli, nego ono čemu su se nadali.
Manje ili više svi znamo koja je razlika kvaliteta života između Beograda i još ponekog većeg mesta, u odnosu na provinciju.
I to ne "samo" kada se gleda na uništenu privredu i nepostojeću infrastrukturu, već postoje i druge dublje pojave za poređenje.
Svi manje ili više imamo i lični i privatni uvid u to kakve su razlike i u socijalnoj, kulturnoj razvijenosti;
Tu su zaostali načini razmišljanja, zaostala i neobrazovana načela življenja u privatnom i u društvenom životu.
(za neku utehu, i druge nacije imaju svoje "square" i "bible belt" regione, i svoje redneck-e i hillbilly-je)
Kao motivi za odlazak iz takvih sredina se prepliću ekonomski, sa intimnom potrebom osobe da se izvuče iz patrijarhalnog i palanačkog pritiska,
da se oseti slobodnom u anonimnosti mase koja postoji u velikom dalekom gradu.
Ali tu nastupa ono "možda si ti otišao iz palanke, ali palanka nije iz tebe" , i neke osobe jednostavno ne uspeju da se uklope, da steknu
nove načine razmišljanja. Svojim donetim navikama, govorom i razmišljanjem su odbojni starosedeocima (koji, naravno, nisu oličenja širokogrudosti) ,
pa se stvori netrpeljivost, predrasuda, paralelni svetovi koji se trude da imaju što manje kontakta...
Neki primeri koje sam susretao i koje bih naveo, čisto kao ilustracije različitih situacija, bez ideje da o njima diskutujem:
Ove nedelje se jedan moj kolega vratio iz posete rodbini u Sijarinskoj Banji, mestu na samom jugu naše države,
i evo par stvari koje mi trenutno padaju na pamet iz njegove priče:
-ekonomska beda je uočljiva, nema firmi ni poslova, svi okopavaju bašte i gaje povrće da bi jeli.
-jede se u glavnom povrće i testenine
-ispozajmljivao je (ne očekuje vraćanje, naravno) gomilu novčanica od po 200 dinara svakome koga je sreo, ljudi se
ne stide da traže ni da uzmu, i to je tamo mnooogo veća novčanica nego ovde
-u lokalima su cene pića, palačinki i sličnih gluposti višestruko niže nego u BG
-lokalna albanska većina po starom receptu kupuje sve što može, Srbi prodaju sve što mogu i odlaze što severnije mogu,
idealno u BG, poučeni iskustvima iz poslednjih 20 ili 60 godina.
Imam drugog kolegu koji je pre nekoliko godina došao iz Kruševca.
Odrastao je van Beograda, više obrazovanje je završio u BG, pa se vratio u svoju sredinu, i shvatio da mora da se
vrati u BG kako god. Tamo je osećao teskobu zbog svake vrste zaostalosti, i zbog odvojenosti od svega zanimljivog što se
događa u Beogradu.
Inače u pitanju je intelektualna i slobodoumna ličnost, sa setom tipičnih geek-ovskih i nerd-ovskih interesovanja ;)
sa kojima bi bio zanimljiv sagovornik bilo gde u modernom svetu i na internetu.
Rekao mi je da je tada, tog dana kada je definitivno došao u Beograd, posle par godina, sa rešenim zaposlenjem i
planom za ostanak, "osetio da mu je svanulo, da je prodisao..." . U daljem razgovoru na tu temu je rekao da naravno
primećuje i loše strane Beograda, ali u odnosu na ono odakle je pobegao, Beograd je u njegovoj
svesti uvek bio sredina koje se mora dokopati. I sada je otac male devojčice, stare nekolio meseci, sa ženom stanuje
u kiriji. Ne žali se, svestan je teškoća i nedostataka, ali smatra da je do sada samo napredovao.
Treći primer je od pre 6-7 godina; (iz prve ruke znam priču, ali ne znam šta je posle bilo sa tim osobama) :
mlada žena iz istočne Srbije, u drugoj polovini svojih dvadesetih godina, završila je fakultet u Beogradu
i radi kao apotekarka. To je tada dakle već nekoliko godina samostalnog života u Beogradu. Od svoje plate plaća kiriju i samostalan život u BG, ali su joj iz rodnog kraja nakačili mlađeg brata koji je studirao,
da stanuje sa njom. Njegova uloga je bila da je "čuva" , ako se ona po njihovim merilima ponaša neprikladno ,
on bi trebao da je dotera u red (valjda šamarima, već sam malo zaboravio priču), ili da kaže ocu i majci , što je tek
bio argument koji bi njoj zamrzao krv u žilama. Po onome što sam ja primetio, to je bila vrlo sputana osoba,
vaspitno, emotivno...sa "palankom" duboko usađenom u njenoj svesti. Veoma tužno.
[ Sceka @ 14.07.2011. 12:20 ] @
Citat:
konislav: Jeli Scekicu, sto se ti stalno pravis naivan i iznosis svoje misljenje? Zar do sad nisi primetio da je to veliko zlodelo. Ne smes nikako, ni po koju cenu da ides kontra "opsto prihvacenih stavova", najveca greska koju mozes napraviti, a koju ti nikad palanka (palanacki mentalitet) nece oprostiti je da ides kontra vecine. Moras biti konformista i tvoje misljene mora biti u duhu raspolozenja vecine....
Ma primetio sam, naravno, i to odavno i to na svim forumima kako nasim tako i stranim. Uvek ima neka 'ekipa' koja diktira pravila sto meni generalno ne smeta jer je to nesto sto se desava i u ril tajmu, zivotu oko nas i to svakodnevno pa covek navikne na to i onda me to zabavlja. Na jednom Auto - Forumu (ceo je posvecen samo automobilima i nema drugacijih tema) sam banovan uz obrazlozenje da sam nepristojan i nestrucan! Ma ok bi bilo da nije sledeca stvar bila u pitanju. Naime, nisam ucestvovao skoro godinu dana u diskusijama iako sam bio registrovani clan ali jednog dana mi bilo zao nekog klinca koji se ukljucio naivno a sikanirali ga dugo ali kako me mrzelo da se ukljucujem suvislo u diskusiju, sistemom Copy - Paste citiram jednog lika koji je tu bio Tata u vezi svega. To je trajalo dva dana i BAN sa vec navedenim razlozima!!! :) Znaci ni rec moja licno nije se pojavila vec samo citat (iako neobelezen da je to citat) i to, znaci, reci njihovog Idola sa Foruma ali protumacen JA kao autor i gotovo, "Nema cile - mile frajeru, mnogo talasas a ne znamo ko si, ma MRŠ"!!! :)))
Kazem, ne smeta mi to jer sam navikao i razumem to potpuno a mislim da na ovom forumu sveukupno ima toga dosta manje nego na ostalim forumima. Da, cak je i princip isti... Puste nekoliko postova, onda po neka upadica delimicno vezana za temu, sledi pojedinacna ostra paljba po liku (ali ne i delu) obicno u dve - tri kratke recenice, onda se pojavi Tata pa odradi s***avanje sa desetak recenica maksimalno a posle i nije bitno uglavnom se covek povuce pa tema zamre ili nastavi u "starom - proverenom - drustvu" NAPOKON!!! :))) Ma nema veze, bre, 'samo sloga..."!!! :))))
@Bata
Citat:
Pitam se da li bi tema bolje prošla da sam je ja pokrenuo ?
Da li bi način na koji bih ja postavio početno pitanje, ili to što nemam "definišuće" prezime ;)
rezultiralo u manje off-ova prema temama udbaških otimačina, prozivanja tipa "ko mi kaže" , itd... <ovo je sve retorički, ne odgovarajte>
Uglavnom, tema je prilično zagađena prepucavanjem.
Pa to zavisi sta se podrazumeva pod 'bolje prosla' ali bi sigurno bilo drugacije i manje off-a odredjenog tipa. Ipak se sve kristalizovalo, bar sto se mene tice. Potvrdilo se moje neizreceno razmisljanje. Naravno, ja i dalje ne bih tako ziveo nikada ali to je moj problem, ako je problem! :))
Ostatak sam sa zadovoljstvom procitao i to bez cipsa!!! :) Pozdravljam jos jedno zrelo razmisljanje! Svaka cast!
Pozdrav!
[ konislav @ 14.07.2011. 17:54 ] @
@ Bata
To sam i objasnjavao u svojim komentarima, samo bih hte da naglasim da si ti dobro srocio sve to i tekst ti je citljiviji. Iskreno se nisam nadao da ce jos neko ceo problem ili pojavu da posmatra sa jedne racionalne tacke gledista, bez suvisnih emocija i skretanja sa teme. Bravo!!
@ Scekicu
Da li si nekad bio u Americi (USA ili SAD, kako ko voli), ja pretpostavljam da nisi. Nisi ni radio sa Amerikancima ili za neku Americku kompaniju. A jos si malo odrasliji(da ne kazem stariji) i i jos si odrastao u Beogradu u bolje situiranoj porodici u vreme "diktature komunizma" i hoces da razumes nove tendencije poimanja slobode i prava na javno i slobodno iznosenje svojih stavova i razmisljanja. Neces uspeti, dzabe se trudis, propao si u startu.
Prvo pravilo demokratije. Mozes kuci misliti sta hoces, ali moras paziti sta pricas i sta radis.
Drugo pravilo. Ako sebi hoces da obezbedis slobodu da pricas sta hoces moras biti finansiski mocan i nezavisan.
Treco pravilo. Svakom bi rado pomogao, ali moraju da plate koliko trazis i moraju da slusaju sta im kazes
[ Sceka @ 14.07.2011. 18:51 ] @
Citat:
konislav: @ Scekicu
Da li si nekad bio u Americi (USA ili SAD, kako ko voli), ja pretpostavljam da nisi. Nisi ni radio sa Amerikancima ili za neku Americku kompaniju. A jos si malo odrasliji(da ne kazem stariji) i i jos si odrastao u Beogradu u bolje situiranoj porodici u vreme "diktature komunizma" i hoces da razumes nove tendencije poimanja slobode i prava na javno i slobodno iznosenje svojih stavova i razmisljanja. Neces uspeti, dzabe se trudis, propao si u startu.
Prvo pravilo demokratije. Mozes kuci misliti sta hoces, ali moras paziti sta pricas i sta radis.
Drugo pravilo. Ako sebi hoces da obezbedis slobodu da pricas sta hoces moras biti finansiski mocan i nezavisan.
Treco pravilo. Svakom bi rado pomogao, ali moraju da plate koliko trazis i moraju da slusaju sta im kazes
Nisam nikada bio u Americi. Oni koji me znaju to nikako ne mogu da objasne, i dan danas se tome cude jer sam imao mogucnosti berzbroj puta da odem po raznim osnovama. Nisam zato sto me Amerikanci, u principu, ne zanimaju ni po cemu osim u vezi muzike - to mnogo cenim - ostalo mi je dosta odbojno, nacin zivota, razmisljanja, odnosi u drustvu, odnosi u porodici... Hiljdu stvari koje me odbija od sveukupne Amerike. Upoznao sam dosta Amerikanaca tokom zivota i svi su potvrdjivali moje misljenje o njima. Radio sam sa nekoliko Amera, znaci poslovno sam bio vezan ali obzirom da je muzika u pitanju nije dobar primer jer je to drugacije od 'normalnog' zivota. Sto se toga tice, vezano za moj posao, nikada nisam radio sa vecim profesionalcima od njih!!! Radio sam u studiju i sa Kanadjanima, Englezima, Nemcima, Holandjanima, Francuzima, Poljacima, Austrijancima... Niko od njih ne moze da se meri sa Amerikancima, u profesionalnom smislu.
Poimanje tendencije 'slobode iznosenja sopstvenog misljenja javno' sam "apsolvirao i naje**vao radi istog" jos u vreme diktature komunisticke ali ni tada a ni sada ne dozvoljavam sebi da me bilo kakva drustvena varijanta, dogma, pravila... nateraju da ne razmisljam svojom glavom ili da ne kazem ono sto mislim - jasno i glasno pa sta bude, neka bude! :)) Tako da:
Prvo pravilo - mislim kuci kako ja hocu i ne pazim sta pricam ili radim (osim da ne povredim nekoga fizicki!)
Drugo pravilo - obezbedio sam sebi nezavisnost davno, vec sa 15 godina, cim sam poceo da se bavim ovim sto i danas radim a finansijska moc me nikada u bukvalnom smislu nije interesovala osim u smislu da mogu sebi
da priustim sve sto mi se 'priustava' (a to sam uspevao poprilicno do pre nekoliko godina, sada i to manje ali i moji prohtevi su drugaciji, da ne kazem manji jer to nije tacno nego su, recimo 'jeftiniji'!)
Trece pravilo - 'svakom' sam pomagao ali nikada nisam to koristio ni u kakvom obliku, pa cak ni u sali!!! Takvi ljudi su mi odvratni - pomogne ti pa ti to prebacuje, ucenjuje te, maltretira te... fuj!!!
I tako... :) Ali da se lepo zivelo - zivelo se!!! Pa ti znas o cemu pricam... :)
Pozdrav!
[ jnk @ 14.07.2011. 19:12 ] @
Jes vala lepo se živelo mogao si uveče u grad piće da popiješ bez da se brineš kolko košta. Da ne pominjem da se posao završavao u 3 pa si već do 7 mogao da budeš otkinut od alkohola.