Unija je umorna od proširenja, službeni Bruxelles zaokupiran je rješavanjem cijelog niza unutarnjih problema, a u trenucima krize, posebice one financijske, vladama zemalja EU-a ako je teško svojim građanima prodati ideju o proširenju
Bruno LOPANDIĆ
Objavljeno: 11. 7. 2011. u 8:16 Zadnja izmjena: 11. 7. 2011. u 8:16
Na Croatia Summitu u Dubrovniku čelnici država Europske unije naglasili su važnost nastavka njezina proširenja na Balkan, no realnost je sasvim drukčija; Hrvatska u EU ulazi doslovce u posljednji trenutak, a ako je suditi prema dokumentu koji je ovog proljeća sastavila nizozemska vlada, novo proširenje može se očekivati tek 2030. godine!
Nizozemska vlada jedna je od najskeptičnijih zemalja Unije kad je riječ o proširenju, no nema nikakve sumnje da će takvo raspoloženje prihvatiti i mnoge druge članice. Unija je umorna od proširenja, službeni Bruxelles zaokupiran je rješavanjem cijelog niza unutarnjih problema, a u trenucima krize, posebice one financijske, vladama zemalja EU-a ako je teško svojim građanima prodati ideju o proširenju. Zbog toga će se kriteriji za ulazak još pooštriti. Kako sada stvari stoje, najsnažniji ali i jedan od najvažnijih zagovornika nastavka proširenja na zemlje europskog jugoistoka, bit će Hrvatska.
Zbog toga što je izravno zainteresirana da u svom susjedstvu ima stabilne demokracije, ali i zato što najbolje poznaje regiju, Hrvatska će kao članica EU-a biti najvažnija za formiranje Unijina mišljenja o daljnjim koracima za nastavak proširenja na balkanski prostor. Zbog posljednjega izravnog iskustva u pregovorima pod novim strožim uvjetima, Hrvatska će biti u najboljoj poziciji pomoći Srbiji, Crnoj Gori i BiH da se prihvate posla.
Dogovarali smo se o načinima kako će Hrvatska pomagati ostatku jugoistoka Europe, izjavila je premijerka Kosor. No, bez striktnog ispunjavanja uvjeta, što je učinila Hrvatska, pomoć službenog Zagreba bit će uzaludna
Dokument je sačinjen kako bi nizozemski parlament mogao raspravljati o stanju u Europskoj uniji. Vrlo jasno naznačuje što Nizozemska misli u kojem bi se smjeru trebala kretati cijela integracija.
Nizozemska želi da EU ojača kao područje blagostanja, da ima jaču ulogu u svijetu, da se efikasnije bori protiv svih negativnih pojava, riješi pitanje ilegalnih migracija i zdravstveni sustav, no takav pristup znači da će se EU u nadolazećem razdoblju više okrenuti prema sebi, a ne prema pitanju proširenja. Stoga nizozemska vlada preporučuje kako je »od najveće važnosti funkcioniranje pravne države« pa bi »države zapadnoga Balkana, prema očekivanjima, mogle pristupiti Uniji do 2030. godine«.
Diplomati su nam potvrdili u razgovoru kako takvo usmjerenje znači dodatno postroženje u pristupu prema pitanju proširenja. Pravila EU-a i njihova provedba strogo će se nadzirati, a Nizozemska će i dalje inzistirati na toj strogoj kontroli. To pojednostavljeno znači da zemlje koje slijede u procesu proširenja, Srbija, BiH, Makedonija, Albanija, Crna Gora i Kosovo, neće moći računati ni na kakve popuste, a ponajmanje na uspjehe u lobiranju nekih strateških partnerstva. Upravo je američki državni podtajnik William Burns u Dubrovniku održao zapažen govor u kojem je potvrdio novi smjer, ali i potporu europskoj politici prema Balkanu. Vrlo je oštro i izravno poručio svakoj zemlji i čelniku u regiji, Dodiku da nikakvo cijepanje BiH neće dopustiti, da je impresioniran napretkom Srbije pod vodstvom Borisa Tadića, ali da ta zemlja mora prihvatiti Kosovo kao realnost, te da se Kosovo ne može dijeliti po nacionalnoj osnovi.
»Moram priznati da sam malo posramljena zbog tog govora jer bismo mi, Europljani trebali isto tako jasno i izravno govoriti«, rekla je Doris Pack.
Stajalištu nizozemske vlade treba pridodati još nekoliko činjenica koje će sasvim sigurno usporiti ritam proširenja. Riječ je i o francuskom ustavnom zakonu po kojem će ta zemlja za svako novo proširenje morati održati referendum.
Diplomati s kojima smo razgovarali na summitu u Dubrovniku, zabrinuti su zbog vakuuma koji će nastati uslijed očiglednog zastoja u ritmu proširenja, pa će se u sljedećih nekoliko mjeseci intenzivno razgovarati o tome kako održavati proces na životu, bez novog proširenja. Iako čelnici Unije tvrde kako se politika proširenja tretira kao sustavna i trajna, ima i onih koji smatraju da je riječ o politici koju vode krize, odnosno o politici koja reagira kad se dogodi kriza ili kad prijeti opasnost da će izbiti.
Vjerojatno je zbog tog razloga američki državni podtajnik Burns pozvao Europljane na koordiniranu i nikad snažniju zajedničku politiku sa SAD-om u regiji.
Hrvatska, ustvrdili su europski diplomatski izvori u Dubrovniku, sada dolazi u prvi plan. To je potvrdila i premijerka Jadranka Kosor koja je rekla kako je upravo o toj temi razgovarala u brojnim susretima s europskim premijerima i ministrima. »Dogovarali smo se o načinima kako će Hrvatska pomagati ostatku jugoistoka Europe«, izjavila je premijerka Kosor. Hrvatska će zbog svih tih razloga biti u prilici najviše pomoći regiji. No, kako je naglašeno u Dubrovniku, bez striktnog ispunjavanja uvjeta, što je učinila Hrvatska, pomoć službenog Zagreba bit će uzaludna.
Pa to je svima jasno...
Pogotovu sto prijema drzava koje nemaju ekonomiju, nego ocekuju da napreduju od fondova EU, a zive od zaduzivanja, jednostavno u neko dogledno vreme nece biti. Treba da se sanira stanje u Grckog, Italiji, Irskoj... za pocetak. Kad se to sredi, onda eventualno.
P.S. Mozda prime jos CG, kao privezak, jer su mali... i onda situacija staje.
[ Tyler Durden @ 13.07.2011. 18:58 ] @
Ma da, a Srbija i ostale ex-yu zemlje su giganti naspram CG.
Ove price smaaaaraaaju vise. Prestanite da linkujete amaterske clanke napisane od strane polupismenih kupljenih novinara, i na osnovu toga tupite istu pricu ispricanu vec n puta.
[ Devanagari @ 13.07.2011. 19:04 ] @
Šta je svima jasno? Ako ima ikoga u Srbiji da je makar na trenutak pomislio kako je moguće da se ova raspala zemlja do 2030. g. promeni u dovoljnoj meri da ispuni uslove za ulazak u Uniju taj pod hitno treba da ode da pregleda glavu.
Naravno, suvim intelektualcima poput vas lako je podvaliti kako eto mi čupamo i rukama i nogama ali nas eto oni neće.
[ Marko83 @ 13.07.2011. 19:08 ] @
Citat:
Tyler Durden: Ma da, a Srbija i ostale ex-yu zemlje su giganti naspram CG.
Ako se dobro secam, dok je bila zajednica, CG je doprinosila <5% u BDP...
[ optimizator @ 13.07.2011. 19:12 ] @
I bez toga bilo je jasno da od toga nema ništa.
EU koga je htela u članstvo pomagala je i l olakšavala mu put a nas su samo uslovljavali ..
Devedesetih,kad je počeo raspad SFRJ,mogli su oni lepo reći,
,,gospodo drugovi, mi se sledeće godine ujedinjujemo pa onda granice i neće značiti ništa,zašto se onda i vi ne strpite sa tim otcepljivanjima,
pa hajde i vi sa nama kompletni ...ali.......
Najgore je što je stvorena slika u narodu da ako uđemo u tu evropu para i urednog života biće do mile volje,a u stvari bez velikog rada,i još veće discipline nema ništa.
Čudi me samo da nisu ćutali do pred naše izbore pa onda da velikodušno daju tu čuvenu kandidaturu.
A koliko znači ta kandidatura....
pa Turska je kandidat otkad postoji EU !!!!
[ Isak666 @ 13.07.2011. 19:22 ] @
Citat:
optimizator:
EU koga je htela u članstvo pomagala je i l olakšavala mu put a nas su samo uslovljavali ..
,,gospodo drugovi, mi se sledeće godine ujedinjujemo pa onda granice i neće značiti ništa,zašto se onda i vi ne strpite sa tim otcepljivanjima,
Ti si naravno svestan dok ovo pišeš da živiš u zemlji u kojoj postoji krivično delo zloupotrebe službenog položaja u firmi koja je u tvom vlasništvu? Da ne nabrajam milion ostalih degenerisanih zakona. A gde bi ti tačno s takvim zakonima? Pored ovakvih zakona, čime vas tačno uslovljavaju, čuvenim radijusom krastavaca?
Citat:
optimizator:Najgore je što je stvorena slika u narodu da ako uđemo u tu evropu para i urednog života biće do mile volje
Tu sliku vide samo protivnici ulaska u EU, ne znam stvarno od koga ste iz EU čuli takve priče…
[ triac @ 13.07.2011. 19:42 ] @
E tako rascistili smo sa Eu za bar narednih 15-50 godina...i nesmarajte vise sa time kako ovde treba da se primenju bilo sta iz EU.
Udavicemo se u sopstvenom smradu i ne treba nam evropski.
A kome nije dobo neka ide u EU!
[ Tyler Durden @ 13.07.2011. 19:43 ] @
Citat:
optimizator: I bez toga bilo je jasno da od toga nema ništa.
Najgore je što je stvorena slika u narodu da ako uđemo u tu evropu para i urednog života biće do mile volje,a u stvari bez velikog rada,i još veće discipline nema ništa.
Čudi me samo da nisu ćutali do pred naše izbore pa onda da velikodušno daju tu čuvenu kandidaturu.
A koliko znači ta kandidatura....
pa Turska je kandidat otkad postoji EU !!!!
evo, covjek je objasnio. sve crno na bijelo.
provaljeni su!
opet.
[ optimizator @ 13.07.2011. 20:04 ] @
Citat:
Devanagari: Tu sliku vide samo protivnici ulaska u EU, ne znam stvarno od koga ste iz EU čuli takve priče…
Da se razumemo,nisam ja protiv ulaska u EU,ali nešto ne deluje da će biti....
A da ima nelogičnih zakona ima..samo ne verujem da će članstvo to da reši,to se valjda rešava ovde.
[ Shadowed @ 13.07.2011. 20:53 ] @
Citat:
triac: Udavicemo se u sopstvenom smradu i ne treba nam evropski.
A kome nije dobo neka ide u EU!
Tim smradom ste usmrdeli i nas kojima nije dobro ovako pa zato i ne mozemo (ili je mnogo teze) otici.
[ a1200 @ 13.07.2011. 21:05 ] @
Ja na celu stvar gledam kao na postojanje interesa (jace strane) da nesto sprovede u delo (tj. postojanje interesa, iste one strane, koja se ne libi da bez rezolucije UN pokrene vojnu akciju, da napada druge zemlje u cilju menjanja rezima koji joj ne odgovara itd.). Da taj interes zaista postoji, posmenjivali bi oni ove likove ovde sto se nazivaju politicarima i reformatorima, i sredili stanje jako brzo - tj. da je samo to problem. Ali sve mi se cini da njihov interes upravo nije primanje Srbije u dogledno vreme, nego odrzavanje statusa quo, i podrzavanje vlade (sadasnje ili buduce) koja je spremna da ispunjava sve sto se od nje trazi... a za ostalo ih bas briga, to je prica za rulju...
Tako da se ne treba nicemu nadati, IMHO, barem ne u nekih 10-15 godna. Kad budu zeleli da nas prime, ovde ce se naglo penzionisati jedna velika vecina politicara/bizMismena, i stanje ce rapidno krenuti da se menja (popravlja?) u pravcu u kom EU to tada bude odgovaralo.
[ Isak666 @ 13.07.2011. 21:52 ] @
Ne zaboravi da u toj igri postoji jos jedna interesna strana i da nije samo EU tu u igri (cak, ne znam ni koliko ima EU mesta za menavar na Balkanu od SAD, ali 'ajde).
I da je (da gledamo samo od 2000. godine i da ne sirimo, jer se vec ta pricila sirila ovde) u vlasti skoro uvek bila jedna ili vise struja koja sedi na dve stolice - i to u oblastima koje su kljucne.
Plastican primer je prodaja NISa Rusima, a ne OMVu.
[ kandorus @ 13.07.2011. 22:19 ] @
Šta je čudno što se šuška o ne-prijemu? Ipak, ne bih licitirao sa tačnom godinom ali u narednom periodu Srbija nema šanse da udje u EU.
Evropi su potrebne regije "niske ekonomije" kao što je nekad bila "pokretljiva" granica kao osiguranje od najezde Turaka. Uloga tih regija "niske ekonomije" naravno više nije vojna već kao skladište (ili djubrište) raznovrsnog otpada (ekonomskog i materijalnog). Ima i drugih, čisto prozirnih razloga, na primer zapošljavanje nerasporedjenih partijskih kadrova na tobožnje pregovore sa Srbijom.
Srbija je propustila šansu da odmah po osnivanju EU zajedno sa Slovenijom aplicira za pristup EU. Iskrenih namera nema ni sada.
Neko pomenu granice i ujedinjenje. Ko skim da se ujedini? Pa Srbija ne zna svoje granice. Ščime/skime da se Srbija ujedini? Još kad se uzme u obzir da je Srbija proterivala sve koji su drukčiji šta očekivati?
Niko neće srbijanski patent nacional/socijal/ekonomske korupcije!
PS
Evo upravo na RTS1 ide emisija u kojoj gosti (političari i profesori univerziteta) lupetaju šta treba da rade Crnogorci.
Kada će Srbija shvatiti da treba da pere sopstvene gaće i da ostavi druge na miru?
[ Isak666 @ 13.07.2011. 22:26 ] @
Rasporedjivanje ekonomskog otpada za EU?
Ajde, elaboriraj to malo.
[ vilil1 @ 13.07.2011. 22:43 ] @
Citat:
kandorus:
PS
Evo upravo na RTS1 ide emisija u kojoj gosti (političari i profesori univerziteta) lupetaju šta treba da rade Crnogorci.
Kada će Srbija shvatiti da treba da pere sopstvene gaće i da ostavi druge na miru?
Hahaha, a kad ces ti kao Hrvat iz Hrvatske, da shvatis da trebas da peres tvoje (Vase) usrane gace, pa da ostavis Srbiju na miru? Jbt. pa cak i RTS gledas. Pa to niko u Srbiji ne gleda. Zaista si opterecen Srbijom i Srbima.
[ Ivan Dimkovic @ 13.07.2011. 22:44 ] @
Citat:
a1200
Da taj interes zaista postoji, posmenjivali bi oni ove likove ovde sto se nazivaju politicarima i reformatorima, i sredili stanje jako brzo
Jest, kada bi to tako moglo. To je cista naucna fantastika.
Pogledaj nove EU clanice (od 2004) - sta mozes da primetis?
Ogromna vecina su ex-SSSR sateliti, koje su bile toliko zeljne da konacno pripale iz njihovog gvozdenog zagrljaja da su imale skoro apsolutno nacionalno jedinstvo oko pristupanja EU, bez ikakvih uslovljavanja i izigravanja nekakvog ludila. Prihvatili su sve sto je trebalo bez pogovora, i nisu se lozili da su oni nekakva sila sa kojom treba da se pregovara bogati.
Izuzetak od tog ex-SSSR-satelit kluba je Slovenija, ali i Slovenija je bila najmanje komunisticka u SFRJ i imali su vise nego jasnu zelju sta da rade i bili su spremni da se totalno politicki ujedine oko tog cilja. Ista stvar vazi i za Hrvatsku, ocigledno.
Dakle, te price kako mama EU i tata USA mogu da "srede da se to odradi" u nekoj zemlji nisu bas tacne - dosta toga vrlo zavisi od same zemlje, tj. ciljeva, a to opet zavisi od unutrasnjih faktora.
Srbija se sve vreme od raspada SFRJ tripuje da je nekakav naslednik SFRJ, da moze da ide nekakvim "trecim putem", sve vreme su tu dileme da li EU ili ne EU, bar 50% politickih snaga ima anti-EU stav (blazi ili jaci), ne postoji nekakav nacionalni konsenzus kojim putem treba da se ide, ne tako mali % gradjana EU/zapad smatra za neprijatelja i to se koristi kao politicki kapital desnih politickih partija... Jedno je prica na TV-u, a drugo su konkretni rezultati u primeni stvari koje su neophodne za pristup EU.
Rezultati su vise nego ocigledni.
Ono, nije bas da se Srbija nesto i trudi da se priblizi EU. To mnogo vise lici na cupanje zuba na zubarskoj stolici, a ne na otvorenu i iskrenu zelju da se drustvo i drzava urede tako da su kompatibilni sa EU propisima i normama.
Pa, ako je tako, ne znam cemu cudjenje sto se ni EU ne otima oko toga da integrise Srbiju u svoj sastav sto pre.
Zasto bi? Srbija ce uci u EU verovatno za 1-2 generacije ako to tada uopste bude bitno... Zasto? Pa zato sto je potrebno da 1-2 lobotomisane generacije nestanu a sa njima i mitovi o tome kako smo bili sila, i kako nam je ucinjena velika nepravda pa cemo sad da se durimo i zahtevamo da nas postuju...
[ kandorus @ 14.07.2011. 00:01 ] @
Pitanje je i da li će za 1-2 generacije. Razlog je prost. Prvo Srbija nije iskrena ni u želji da pristupi EU ni u želji da se reformiše. Baš naprotiv. Stanje nacional/socijal/ekonomske korupcije niko nema nameru da menja. Političari jer im apsolutno odgovara. Ratni profiteri (kojih su pune državne institucije) i kriminalci još manje jer sve mogu da operu narukvicom uredjujući cvećnjak oko (tobož svoje) kuće.
Na prvi pogled čudno je da oni kojima se korupcija najviše lupa o glavu (gradjani) upravo oberučke pozdravljaju korupciju. Ali to je čudno samo na prvi pogled. Jer u totalnom očajanju, dezorjentisanosti i beznadju gradjani prihvataju bilo šta, makar i čokoladu iz auspuha. Tako i sami postaju deo korupcionoig lanca u kome trenutno dobiju malo da ližu čokolade ali kasnije ispovraćaju.
Citat:
vilil1:
trebas da peres tvoje (Vase) usrane gace
Tudje gaće ne perem a moje nisu usrane jer guz'cu redovno perem.
[ d.vader @ 14.07.2011. 00:11 ] @
Lepa vest, bar za mene!
Vama, koji žudite za EU, ukinuli su vam vize, slobodno možete u EU i svi smo zadovoljni.
[ payge @ 14.07.2011. 00:21 ] @
Citat:
kandorus: Tudje gaće ne perem a moje nisu usrane jer guz'cu redovno perem.
Zato uredno dolazis ovde da se najedes tudjih goMana a guzu moras da peres jer oni kojima ste je prodali vole to kad je cisto.
[ kandorus @ 14.07.2011. 01:24 ] @
O tome šta oni volu ne znam ništa. Ali izgleda da si ti upoznat. Jel ti to iz iskustva?
Xa Xa Xa
[ konislav @ 14.07.2011. 02:00 ] @
Nije tacno da Srbija nece do 2030 u Evropu. Pa vas ce Novak Djokovic da ubaci u Evropu i to uskoro. Vi ste najbolji na svetu, vas ministar je sedeo u lozi kod najboljeg, Djokovic se vec preselio u Evropu, po svoj logici uskoro idete i vi (posebno ovi sto su urlali po ulicama). Sad nezam kako ce proci ovi sto su lupali u serpe i duvali u pistaljke, ali valjda ce i njih da prime.
Mozda se samo malo usporite dok moj idol Mrkonjic ne napravi avto put ka Evropi. Ja jedva cekam da Srbija udje u Evropu, jer ce mozda tek tada da prime i ove moje Makedonce. Mi smo malo zauzeti sada pravimo spomenike svakome iz nase i tudje istorije, a bogami uskoro pocinjemo sa spomenicima borcima UCK koji su ratovali za nezavisno Kosovo i delove Makedonije.
Medjutim ja sad imam jedan mnogo slozen problem. Ja sam jednom usao u Evropu sa Bugarima i postao sam evropeec (kakko se kaze u Bugarskoj), kad sad jos udjem u Evropu sa Srbijom (imam osnove za Srpsko drzavljanstvo), pa jos jednom sa Makedonijom. Ja cu postati trostruki Evropljanin, a nisam se pomerio sa Balkana. Jurice me posle oni sa Discovery Channel-a sto snimaju retke zivotinje, da vide kakvo sam ja to cudo.
[ Kovacevic Vladimir @ 14.07.2011. 06:57 ] @
Pre nego se stavi LOCK...da razjasnimo neke pojmove oko odbrambenog mehanizma za sve učinjeno (a vaneuropejsko) pod zajedničkim tumačenjem i za unutrašnju i spoljnu upotrebu - ovo je Balkan.
A na tom Balkanu, ma šta to značilo, Srbi su se samoproglasili za nebeski narod.
Šta će taj narod međ' racionalnim i ujedinjenim europejcima, kada mu se javlja da je EU osuđena na raspad i propast, a zna se (Ajnštajn rekao) šta je večno, pa još i nebesko.
Stvarno...šta će nama EU, kada nam je ovako najlepše: svoji međ' svojima, a kome god nije lepo, evo i Uputnica tipična, a naša!
Citat:
d.vader: Lepa vest, bar za mene!
Vama, koji žudite za EU, ukinuli su vam vize, slobodno možete u EU i svi smo zadovoljni.
Pozdrav
[ Lazar-I @ 14.07.2011. 07:37 ] @
Dvadeset godina je dug period, ko zna šta će biti i sa Srbijom i sa EU za to vreme.
[ d.vader @ 14.07.2011. 08:11 ] @
@Kovacevic Vladimir:
Očigledno nisi shvatio poentu mojih reči?!
Meni je lepa vest jer je sve prevara i go interes a ne to što vi mislite i verujete.
Da se ne raspravljamo previše, očigledan primer su Rumunija i Bugarska. Ako su te zemlje ispunile uslov...i imaju zdraviju ekonomiju od Turske, koja čeka na vratima preko 30 godina, ili Hrvatske, evo Srbiju neću porediti, onda sam ja neupućen.
Ulazak bivših sovjetskih republika i republika iz istočnog bloka je po američkoj direktivi.
Kada ta Evropa bude imala iole ponosa i otera amere na svoj kontinent a Evropa bude stvarno evropska onda ću prihvatiti da je to jedino ispravno.
Do tada, mator sam da bi verovao u bajke!
Ajte vi samo u tu Evropu kojoj komanduju potomci evropskog otpada!
[ Tyler Durden @ 14.07.2011. 08:45 ] @
Evo, i ovaj je provalio.
[ d.vader @ 14.07.2011. 08:52 ] @
Bitno je da si ti pametan!
Ajde evropejci, raspišite referendum i da se stavi tačka na utopiju!
[ stil @ 14.07.2011. 09:16 ] @
Bolje je i za trideset godina nego da postanemo Ruska gubernija.
[ d.vader @ 14.07.2011. 09:27 ] @
Citat:
stil: Bolje je i za trideset godina nego da postanemo Ruska gubernija.
Hm...reci mi kada si to bio u Rusiji i zašto priča o guberniji.
Ja sam rekao zašto ne ovakvoj evropi.
Živeo sam u njoj i znam a poslednjih par godina sam baš u Rusiji pa mogu videti razliku.
Ti, očigledno sem demagogije, nemaš ništa konkretno.
Očigledan su primer litva, letonija i Estonija... proguglaj, možda ukapiraš šta hoću da kažem!
[ dejanet @ 14.07.2011. 10:00 ] @
Ono sto je meni neshvatljivo, jeste, kako je moguce da smo imali posla sa takvim olosem(crvenim) 80-90-tih, kada je bilo pravo vreme za EU, para ko blata i jeftinih kreditnih linija, kao i sa ovim olosem SADA, koji su od ruinirane, bombardovane, sa 700 hiljada izbeglica, zemlje UKRALI BRUTO 70, NETO 30 milijardi evra.
Ono, kada bi iscackali tu bandu iz sistema, protresli im imovinu, uveli demokratiju, tj. kada bi ova zemlja PRODISALA, prilicno sam siguran da bi nam godisnje apliciralo par hiljada (od par desetina) hiljada Engleza i tih Holandjana, koji inace svako godine beze od TE orvelovsko-birokratske varijante socijalizma..
[ stil @ 14.07.2011. 10:06 ] @
@ d.vader
Znam čoveka koji putuje po čitavoj Evropi i po Rusiji. Kaže da je tamo u Rusiji neviđena korupcija. Na svakom ćošku ti traže pare za mito. Inače prevozi sve legalno. Tako da je zbog toga izbegava kad god može.
Znam čoveka koji putuje po čitavoj Evropi i po Rusiji. Kaže da je tamo neviđena korupcija. Na svakom ćošku ti traže pare za mito . Inače prevozi sve legalno.
Ajd sad kaži da to nije istina.
Rekla kazala...
daješ informacije iz druge ako je i druga ruka pouzdana...
Da, korupcije ima ali ništa manje nego u svetloj EU sa Bugarskom ili Rumunijom.
jel treba da ti nabrajam aferu sa helikopterima u Holandiji, aferu u Sloveniji sa...možda znaš pošto EU dobro poznaješ.
Hehehe...samo tuđa go.. smrde!
Još uvek mnogi kod nas imaju sliku Rusije iz sovjetskih vremena. Koja zabluda!!!!
Za kraj, daj mi zemlju u kojoj nema korupcije i voleo bi da upoznam ljude koji su imuni na novac.
Možda USA, oni sve rade iz ljubavi!!!
[ stil @ 14.07.2011. 10:16 ] @
Jašta
Citat:
Subota, 21 Maj 2011
Borac protiv ruske korupcije
Aleksej Navalni, advokat, bloger i borac protiv korupcije.
Sa zaradom od nafte koja je preplavila Rusiju, korupcija je rekordna. Organizacija „Transparensi internešenal“ izjednačuje u rangu Rusiju sa Kambodžom i Centralnoafričkom Republikom. Međutim, 34-ogodišnji advokat pokušava tome da se suprotstavi.
Kucajući po tastaturi svog leptop kompjutera, Aleksej Navalni je najveći borac protiv korupcije u Rusiji. Normalno, to je uzaludan posao ovde u Moskvi. Organizacija „Transparensi internešenal“ rangira Rusiju kao najkorumpiraniju veliku ekonomiju na svetu. Ali ovo je predizborna godina u Rusiji, a nekontrolisana korupcija je na samom vrhu liste nezadovoljstva sve veće ruske srednje klase.
„Korupcija u Rusiji je svugde. Gde god da krenete. Pogađa svakoga. Zbog toga su svi zainteresovani da posmatraju moju borbu protiv korupcije“, kaže Aleksej Navalni.
Kremlj čvrsto kontroliše rusku televiziju. Ali Navalni koristi internet, koji je još prilično slobodan.
Prošle jeseni, kada je Navalni bio stipendista na Univerzitetu Jejl, postavio je na svoj blog dokumente koji navodno pokazuju da su zvaničnici kompanije „Transnjeft“, ruskog državnog naftovoda, ukrali četiri milijarde dolara izdvojene za građenje prvog ruskog naftovoda do Kine. Blog je imao milion pojedinačnih posetilaca.
„Obelodanio sam njihovu korupciju i za dva dana više od milion ljudi je pročitalo moj blog. Nekoliko stotina je poslalo svoj komentar i štampa je počela da piše o tome. Postoje neke stvari koje vlada ne može da ignoriše.“
Na svom veb sajtu, Navalni Ujedinjenu Rusiju, partiju predsednika vlade Vladimira Putina, naziva „partijom lopova i prevaranata“.
Proteklih dana je došlo do reagovanja. Hiljade „spem“ poruka su privremeno blokirale pristup njegovom sajtu „Lajv džornal“ unutar Rusije.
Elena Panfilova, koja vodi rusku kancelariju organizacije „Transparensi internešenal“, kaže da internet omogućuje Navalnom da privuče hiljade pristalica u svoju kampanju protiv korupcije.
„U svemu tome je reč o ličnoj hrabrosti i određenom načinu razumevanja. Verujem da ga ljudi podržavaju. On ima neverovatan osećaj za pronalaženje informacije, ali ne precenjuje svoje mogućosti.“
Ruski zvaničnici uzvraćaju na različite načine. Predsednik Dmitrij Medvedev, za koga se očekuje da se predstavi kao reformista na predsedničkim izborima marta iduće godine, sada otvoreno govori protiv korupcije.
Na skupu krajem prošlog meseca, koji je prenosila nacionalna televizija, on je upozorio državne zvaničnike „da zahvat korupcije ne popušta i da celu zemlju steže oko vrata“.
Državna kompanija „Transnjeft“ je krenula drugim pravcem i izvela Navalnog pred sud.
Igor Demin, portparol kompanije, izjavio je za Glas Amerike da je cifra od četiri milijarde dolara koliko navodno nedostaje, proizvod – kako je rekao – lenjog novinarstva.
U zemlji u kojoj novinare i advokate koji vode krstašku borbu za pravdu - ubijaju, Navalni kaže da neće odustati.
„Ne plašim se, jer kada bih se plašio ne bih ovo radio. Ja sam osoba koja zna gde živi. Spreman sam da radim ovo, jer neko mora. Kada bi svi strahovali, bilo bi nam teško da živimo.“
U svakom slučaju, Navalni kaže da je svojoj supruzi ostavio spisak telefonskih brojeva koje treba da zove – u slučaju da mu se izgubi trag.
d.vader: Vama, koji žudite za EU, ukinuli su vam vize, slobodno možete u EU i svi smo zadovoljni.
Isto ovu slobodu za EU, samo uz spakovan sendvič (užina na putu do granice), je neko već nudio.
Šta tu ima da se ne shvati?!
Pozdrav
[ d.vader @ 14.07.2011. 10:22 ] @
@stil:
i dalje ne kapiraš...
Da, ima korupcije.
Hoćeš mi reći da je nema u članicama EU ili Hrvatskoj koja je na ulazu?
Jbt, sanader je uhapšen zbog krađe voća u komšijskoj bašti.
Svako ko je boravio u Rusiji poslednjih par godina reći će ti da korupcije ima ali ta zemlja grabi napred i boljitak se vidi svakodnevno.
Ako ne veruješ, otiđi i uveri se. prvo prođi kroz Rumuniju i Bugarsku a možeš skoknuti i do tri, bivše, sovjetske-baltičke republike!
[ d.vader @ 14.07.2011. 10:24 ] @
Citat:
Kovacevic Vladimir: Isto ovu slobodu za EU, samo uz spakovan sendvič (užina na putu do granice), je neko već nudio. :D
Šta tu ima da se ne shvati?!
Pozdrav
Ajde, definiši mi tvoje viđenje EU.
Pozdrav...
[ Nedeljko @ 14.07.2011. 10:30 ] @
Citat:
stil: Bolje je i za trideset godina nego da postanemo Ruska gubernija.
Dobro, to je tvoje mišljenje. Da li bi bilo ljubazan da ga potkrepiš argumentima?
[ stil @ 14.07.2011. 10:31 ] @
Citat:
Organizacija „Transparensi internešenal“ izjednačuje u rangu Rusiju sa Kambodžom i Centralnoafričkom Republikom.
Meni je ovo sasvim dovoljno. Ti dokaži da to nije tačno.
[ d.vader @ 14.07.2011. 10:37 ] @
Citat:
stil: „Transparensi internešenal“ Meni je ovo sasvim dovoljno. Ti dokaži da to nije tačno.
E, ako su oni rekli...onda tu nema diskusije.
Objektivnost je polazna osnova u SAD-u.
Upravo se setih kako su objektivno govorili o "koncertu" pijane i drogirane Ejmi.
Ali ako su oni rekli onda je tačno da Srbija ne zaslužuje ni šta!
Koji si zadojenik...jeftine zapadne propagande a verujem da nisi prešao granicu ni sa Bosnom a kamoli neku drugu!
[ stil @ 14.07.2011. 10:38 ] @
Samo ti veruj :)
[ Miroslav Jeftić @ 14.07.2011. 10:40 ] @
Niti ćemo biti u EU, a još manje Ruska gubernija... neki valjda još nisu čuli da je Tito umro i da više nismo "fora" na Balkanu
Momak, ja tamo radim a radio sam u Nemačkoj i jedno vreme u Kanadi.
Govorim ti iz prve ruke, moja lična zapažanja sa kojima ne moraš da se složiš.
Koji su tvoji argumenti, iz prve ruke?
Američko mišljenje o Rusiji???
Ajde malo ozbiljnosti.
Slušali smo to mišljenje i o Iraku od Buša i one vucibatine iz Engleske. Priznali da su lagali ali su uradili što su naumili.
tako sad grakću o demokratiji u Libiji a ne govore da su samo Francuska i SAD dužni za naftu 30 milijardi dolara!!!
Tu informaciju nećeš čuti u zapadnim medijima, slušaš i veruješ kako se bore za libijski narod.
[ dejanet @ 14.07.2011. 10:50 ] @
Mislim da je korupcija u Srbiji na spektakularnom nivou i da je u direktnoj korelaciji sa napredovanjem odnosno nazadovanjem drustva i ekonomije neke zemlje, tako da je to mnogo bolji indikator.
E sad korupcija u Rusiji je po Tansparency-ju mnogo veca nego u Srbiji a strane investicije tamo su godisnje 60 milijardi $ a u Srbiji <<0$, hmmm..
[ kandorus @ 14.07.2011. 10:52 ] @
Citat:
d.vader:
boljitak
Xa Xa Xa
"boljitak"
Xa Xa Xa Xa Xa
boljitak == prazna fraza novokomponovanih političara i (kontroverznih) biznismena tipa "Srbiju 'valim Kipar gradim". "Narod" mora nešto da preživa makar i "boljitak".
[ deerbeer @ 14.07.2011. 10:58 ] @
Citat:
E sad korupcija u Rusiji je po Tansparency-ju mnogo veca nego u Srbiji a strane investicije tamo su godisnje 60 milijardi $ a u Srbiji <<0$, hmmm..
Nisu samo investicije nego i velika bogatstva koje su ime eto "prirodno" pripale , pa im se moze da imaju korumpiran sistem .
U takvom drustvu je moguc ekonomski prosperitet ali ne moze postojati vladavina i postovanje ljudskih prava .,
Uglavnom se svodi se na to da li ce "besni" oligarsi bacati koju kosku vise narodu pruzajuci mu tako privid "boljitka" .
boljitak == prazna fraza novokomponovanih političara i (kontroverznih) biznismena tipa "Srbiju 'valim Kipar gradim". "Narod" mora nešto da preživa makar i "boljitak".
Hoćeš li malo brašna?
[ d.vader @ 14.07.2011. 11:17 ] @
Citat:
deerbeer: Nisu samo investicije nego i velika bogatstva koje su ime eto "prirodno" pripale , pa im se moze da imaju korumpiran sistem .
U takvom drustvu je moguc ekonomski prosperitet ali ne moze postojati vladavina i postovanje ljudskih prava .,
Uglavnom se svodi se na to da li ce "besni" oligarsi bacati koju kosku vise narodu pruzajuci mu tako privid "boljitka" .
Naravno, zato onaj ko nema ta bogatstva ima borbu za demokratiju pa onaj ciganin iz mađarske, Sarkozi, brine o libijskom narodu do poslednje kapi njihove nafte i postaviće demokratsko, nekorumpirano, rukovodstvo koje voli zapad kao mnogi ovde. Čista srca, naravno, bez interesa!?!
[ dejanet @ 14.07.2011. 11:19 ] @
Citat:
Nisu samo investicije nego i velika bogatstva koje su ime eto "prirodno" pripale , pa im se moze da imaju korumpiran sistem .
Apsolutno nikakva bogatstva (prirodna i/ili ljudska) ne mogu da nadomeste korupciju, najbolji primer je era Jeljcina tamo, kada je npr. gasno poljo na Kamcatki "prodao" za par miliona uz mito od 200 000$. Dobro, posle je Putin najurio tu mafiju, British Petroleum i Shell.
Ljudi u doba Jeljcina su tamo bukvalno umirali od nemastine i losih uslova zivota, a sada je to donekle promenjeno, mislim da im je prosecna plata neto 700-800$ (2008)..
[ d.vader @ 14.07.2011. 11:27 ] @
Citat:
dejanet: Apsolutno nikakva bogatstva (prirodna i/ili ljudska) ne mogu da nadomeste korupciju, najbolji primer je era Jeljcina tamo, kada je npr. gasno poljo na Kamcatki "prodao" za par miliona uz mito od 200 000$. Dobro, posle je Putin najurio tu mafiju, British Petroleum i Shell.
Ljudi u doba Jeljcina su tamo bukvalno umirali od nemastine i losih uslova zivota, a sada je to donekle promenjeno, mislim da im je prosecna plata neto 700-800$ (2008)..
Pa i oni imaju tranziciju...
Ostavite to što je bilo. Danas je Rusija nešto drugo sa svim manama i vrlinama.
Ovde mnogi ne žele da vide promene u toj, napaćenoj i postradaloj zemlji.
Idu oni, svidelo se to nekima ili ne, krupnim koracima u sve bolji život.
[ dejanet @ 14.07.2011. 11:37 ] @
^ Pa da, slazem se. Jedino se pitam u kom smo mi agratnom stanju od tih..
[ stil @ 14.07.2011. 11:42 ] @
@ d.vader
Nema šta nekima da se sviđa ili ne da li Rusija ide u bolju budućnost ili ne.
Ja govorim o trenutnom stanju tamo. Trenutno stanje je da je korupcija u Rusiji velika, da ubijaju novinare koji čačkaju gde ne treba. Da su dali azil Miri i Marku što je milione zaradio noseći gajbice :). Da li će im biti bolje nekada je sasvim druga tema. Iskreno se nadam da hoće.
[ d.vader @ 14.07.2011. 11:44 ] @
Citat:
dejanet: ^ Pa da, slazem se. Jedino se pitam u kom smo mi agratnom stanju od tih..
Mi?
Mi smo u septičkoj jami...
Ljudi, pa i rusima je muka od nas, odnosno od ove garniture na vlasti. Ovi, naši, više nemaju meru koliko lažu i mažu. Prema Rusiji se ponašaju kao da je Rusija jug Srbije i rado bi i tamo da dovrše tranziciju, uspešno, kao u Srbiji.
Pa ni braća Troter ne bi tako bili uspešni kao ovi naši u mućkama.
Nema šta nekima da se sviđa ili ne da li Rusija ide u bolju budućnost ili ne.
Ja govorim o trenutnom stanju tamo. Trenutno stanje je da je korupcija u Rusiji velika, da ubijaju novinare koji čačkaju gde ne treba. Da su dali azil Miri i Marku. Da li će im biti bolje nekada je sasvim druga tema. Iskreno se nadam da hoće.
Hm, pošto ti tamo živiš a ne ja, gde to ubijaju novinare u toj količini. Nabroj taksativno!
Pojasni mi trenutno stanje, nije mi jasno na čega se odnosi?!
Jel standard...sloboda kretanja ili nešto tzreće?
Koliko vidim, to je jedna novinarka a ne novinari!
Zaboravljaš kada je to bilo i kakva je situacija bila.
Ako gledamo tako, ti hoćeš u uniju u kojoj je Nemačka koja je ubila na milione civila i neistomišljenika.
Da li znaš, samo nemoj da neko pomisli da ovaj čin opravdavam, šta je dotična sve pisala'
Pa za nju je Kandićka malo dete!
Nekome je pukao film....
Iz objektivnih izvora SAD-a?
Iz izvora koji tvrdi da gadafi ubija civile a oni ne?
Iz medija koji su satanizovali Irak i razorili ga?
Ako su to tvoji izvori, zadrži ih za sebe sve dok ne vidim u njima koliko su oni pobili ne samo novinara nego i legitimnih predstavnika naroda jedne zemlje poputa Aljendea.
Ajde, daj malo i tih podataka!
Pa čoveče, čovek ti dao link (aj sad wiki baš i nije najkvalitetniji izvor al...). Daj ti neki svoj izvor (link, ...) pa ćemo da proverimo čiji je izvor bolji.
Pa čoveče, čovek ti dao link (aj sad wiki baš i nije najkvalitetniji izvor al...). Daj ti neki svoj izvor (link, ...) pa ćemo da proverimo čiji je izvor bolji.
Ne, ja nisam rekao da toga nije bilo nego da se jednostrano piše.
Zato sam naveo da zapad kome stremite vrši likvidacije i legitimnih predstavnika određenih država i nikome ništa.
Time ne pravdam ubistvo novinarke nego govorim o dvostrukim aršinima.
Taj zapad drži Šešelja 9 godina za verbalni delikt a, gore, pomenutu general nije nikada ni procesuiran.
Onda mi iz medija takvog zapada navodite vaše argumente.
Ajde malo ozbiljnosti.
[ stil @ 14.07.2011. 13:34 ] @
Čoveče poenta je u tome što ti uopšte ne bi imao pojma šta se dešava u mrskoj ti Ameriki da ti nije tog novinara koji je u toj istoj Ameriki dobio Pulicera za snimak koji si naveo. Upadaš sam sebi u usta svojim komentarima.
[ dejanet @ 14.07.2011. 13:40 ] @
Svi ti izleti novinarstva u US, su se desavala u sklopu kampanje tamosnjih demokrata protiv republikanaca.
Nego sta cemo sa ovim novinarima: oni nisu dobili nista sem metka od 30 mm
[ d.vader @ 14.07.2011. 13:42 ] @
Citat:
stil: Čoveče poenta je u tome što ti uopšte ne bi imao pojma šta se dešava u mrskoj ti Ameriki da ti nije tog novinara koji je u toj istoj Ameriki dobio Pulicera za snimak koji si naveo. Upadaš sam sebi u usta svojim komentarima.
Koliko vidim, tema je "ulazak" srbije u EU a ti si počeo o novinarima jer ti je to argument protiv rusije i pisanje medija na zapadu!
Mojim postovima, takođe govorim o tom zapadu a ne o tom novinaru.
Šta je tu nejasno?
Možeš pokrenuti temu o ubistvima novinara u celom svetu i tamo možemo o tome gde ih je najviše stradalo.
Ako se ne varam, najviše u Iraku koji kontroliše najdemokratskija zemlja sveta. Možda grešim, možda je Irak nezavisna država?
[ d.vader @ 14.07.2011. 13:47 ] @
Citat:
dejanet: Svi ti izleti novinarstva u US, su se desavala u sklopu kampanje tamosnjih demokrata protiv republikanaca.
Nego sta cemo sa ovim novinarima: oni nisu dobili nista sem metka od 30 mm
To su uradili rusi...nema druge, oni su poznati po tome. Ameri to nikada ne bi dozvolili!
[ stil @ 14.07.2011. 14:03 ] @
Ovde govorimo o ulasku Srbije u EU a ne o njenom ulasku u USA. Na ovim prostorima je svojevremeno pominjana alternativa ulasku Srbije u EU, naš postanak Ruske gubernije. Reč je o modelima država i sistemima u njima. Ruski sistem je daleko iza Evropskog i zasniva se na izvozu nafte i naftnih derivata, mi to nemamo. Tako da ako se ugledamo na takav korumpirani sistem kod nas nema čime da ga kompenzujemo. Možemo da uspemo jedino ako se ugledamo na bolje od sebe a to je u ovom trenutku EU.
[ dejanet @ 14.07.2011. 14:13 ] @
Ameri se dosta pitaju u Evropi, npr. Bugarska i Rumunija nikada nebi bila u EU, a verovatno ni one fasisticke dzavice na Pribaltiku..
[ Nedeljko @ 14.07.2011. 14:39 ] @
@d.vader
Kako ne shvataš da "sve što američko to sve super" i "sve što amerika kaže to sve tačno"?
[ d.vader @ 14.07.2011. 15:06 ] @
Citat:
dejanet: Ameri se dosta pitaju u Evropi, npr. Bugarska i Rumunija nikada nebi bila u EU, a verovatno ni one fasisticke dzavice na Pribaltiku..
Tom sam i rekao u jednom od prethodnih postova. Kada Evropa bude evropska, kada bude proterala amere sa svoje teritorije i prestala da bude podstanar u svojoj kući, onda ću prvi biti za takvu Evropu.
Evo, ne moraju da ih izbace, neka eulex otvori vojnu bazu u SAD i biću zadovoljan!
Jbt, kako su slepi kod očiju?! Evropa se pita. Više baba Kurana ima prava nego Evropa u Evropi. Da im ta, američka, ološ kaže da laju na luster lajali bi dan i noć.
Koji poltroni...dadoše onoj kretenčini od Obame Nobelovu nagradu za mir?! Ej bre...o kojoj Evropi vi pričate????
[ vilil1 @ 14.07.2011. 15:07 ] @
Citat:
Nedeljko:
Kako ne shvataš da "sve što američko to sve super" i "sve što amerika kaže to sve tačno"?
A pogotovo je tacno ono sto objave njihovi novinari tipa Roy Gutmana, i pritom dobiju Pulicerovu nagradu, a da ne pominjemo PR agencije kao sto su Hill & Knowlton ili Ruder Finn.
[ Nedeljko @ 14.07.2011. 15:09 ] @
@d.vader
Zakon jačeg u međunarodnim odnosima nije nikakva novost. Tako je bilo od pamtiveka i biće još prilično dugo.
[ d.vader @ 14.07.2011. 15:26 ] @
@Nedeljko, vilil1, dejanet:
Momci, rizikujete da se zamerite mnogima u Srbije. Ne dirajte evroatlanske integracije i uvlačenje u guzicu.
Nemoj da vam pošalju Vuka Draškovića...
Ma, ko se boji vuka još....
Zakon jačeg u međunarodnim odnosima nije nikakva novost. Tako je bilo od pamtiveka i biće još prilično dugo.
Tačno!!!
Samo, oni su jaki zato što je Evropa američki toalet!
E Rusija nije, pa pošto to nije Srbija, Irak ili Libija, nemaju muda da tamo krenu oružijem ostaje jeftina propaganda na koju se mnogi koji su zadojeni američkim filmovima, hamburgerima i coca colom, slepo veruju.
Neka veruju, zabole me, samo neka ne šire laži.
[ stil @ 14.07.2011. 15:34 ] @
Koje laži ?
Da u Rusiji ubijaju novinare ? Da u Rusiji cveta korupcija ?
Pojasni pitanje?
Kome opravdava...tebi, amerima, evropi...kome?
Kako ameri i kome pravdaju sve zločine koje su počinili od drugog svetskog rata pa do danas?
Trebalo bi rusi u američkom maniru: KOLATERALNA ŠTETA
Možda su i bili....
[ Nedeljko @ 14.07.2011. 17:00 ] @
Citat:
d.vader: Samo, oni su jaki zato što je Evropa američki toalet!
Sa ovim se ne slažem. Mislim upravo suprotno - da je Evropa američki toalet zato što su SAD mnogo jače.
Citat:
d.vader: a u ostatku sveta sve sama demokratija i sloboda pisanja i govora!
Znaš kako, u SAD u daleko većoj meri funkcioniše državni aparat nego u Rusiji. To jeste činjenica. E, sa druge strane, Ameri tretiraju sve ostale kao stoku. Šta su imperijalne sile kao VB radile kroz istoriju, nego iskorišćavale druge baš kao da su stoka, a ne ljudi. Naravno, prosečan Amerikanac želi bolji standard, ali ne želi da bude on the dark side of the force, ili bar da zna za to i onda se propagandnom mašinerijom satanizuju oni na koje se pikira.
Činjenica je da je američki spoljnotrgovinski bilans negativan - imaju ogroman izvoz i još veći uvoz, što znači da američki standard nema pokriće u američkoj privredi u celini, već samo delimično.
Kapiram ja da mnoge zemlje više duguju nego što im se duguje, ali nije logično da to bude slučaj sa najvećom ekonomskom silom na svetu.
[ kandorus @ 14.07.2011. 17:22 ] @
Ne daj te se. Nek pocrkaju od muke što Srbija neće u Jevropu. Stisni te ih nek stenju.
[ d.vader @ 14.07.2011. 17:30 ] @
Citat:
Nedeljko:Sa ovim se ne slažem. Mislim upravo suprotno - da je Evropa američki toalet zato što su SAD mnogo jače.
Ok, nije šija nego vrat. Koliko znam, protivnik je jak taman onoliko koliko si ti slab.
Da Evropa ima iole m*da i obraza, oterala bi tu stoku preko bare opdavno. Velika je to sila, jako velika. Udaraju samo kada su 100% sigurni da im se ne može uzvratiti.
Pa zašto ne udare na Severnu Koreju ikli Iran?
Nešto im mala m*da. Koliko li su onda evropska m*da mala?
[ Miroslav Jeftić @ 14.07.2011. 17:54 ] @
Zato što u S. Koreji nema ničega, a i Kina se ne bi oduševila da ima Ameriku na svojoj granici
[ d.vader @ 14.07.2011. 18:00 ] @
Citat:
Miroslav Jeftić: Zato što u S. Koreji nema ničega, a i Kina se ne bi oduševila da ima Ameriku na svojoj granici :)
Kako, pa imaju ih na svojoj teritoriji (Tajvan)?!
A šta je sa Iranom?
[ Marko83 @ 14.07.2011. 18:16 ] @
Citat:
kandorus: Ne daj te se. Nek pocrkaju od muke što Srbija neće u Jevropu. Stisni te ih nek stenju.
te??? :-)
[ Nedeljko @ 14.07.2011. 18:21 ] @
Citat:
d.vader: Ok, nije šija nego vrat. Koliko znam, protivnik je jak taman onoliko koliko si ti slab.
Zamenio si uzrok i posledicu.
Kod tebe: Amerika je jaka (posledica) zato što je Evroma američki toalet (uzrok).
Kod mene: Evropa je američki toalet (posledica) zato što je Amerika jaka (uzrok).
[ Miroslav Jeftić @ 14.07.2011. 18:23 ] @
Citat:
d.vader: Kako, pa imaju ih na svojoj teritoriji (Tajvan)?!
A šta je sa Iranom?
Na Tajvanu žive Kinezi koje govore kineski i sa kojim Kina ima odličnu saradnju (zamisli, nije ga priznala, a sarađuju ). S druge strane, Severna Koreja bi se spojila s Južnom i postala daleko nezgodniji sused... sigurno da niko tamo ne želi veliku i jaku Koreju.
O Iranu ne znam puno, pa ga ne bih komentarisao.
[ d.vader @ 14.07.2011. 18:45 ] @
Citat:
Miroslav Jeftić: Na Tajvanu žive Kinezi koje govore kineski i sa kojim Kina ima odličnu saradnju (zamisli, nije ga priznala, a sarađuju :p). S druge strane, Severna Koreja bi se spojila s Južnom i postala daleko nezgodniji sused... sigurno da niko tamo ne želi veliku i jaku Koreju.
O Iranu ne znam puno, pa ga ne bih komentarisao. :)
Ja mislim da ih ameri ne čačkaju jer i S.Koreja i Iran imaju čime da uzvrate a i valjda su videli da su sve imperije propale kada su se previše raširile. Ne može se držati sve pod kontrolom. Pa zaglavljeni su u Avganistanu celu deceniju. Nisu izvukli lekciju iz ruske greške sa Avganistanom. Irak, to je tek gordijev čvor. Sad se kao, šatro, ne mešaju previše u Libiji. Mislim da su svesni da ništa ne mogu držati pod kontrolom silom ali mogu ovako, kada imaju slugeransku Evropu.
Jaka je to sila... Čekaj, koji su to rat dobili?! Nešto se ne sećam.
Teška bagra, teška!!!
[ d.vader @ 15.07.2011. 20:59 ] @
Evropa kojoj Srbija teži...
Evropski vic...
Pričaju dva frenda:
- Jesi li video onu plavu?
- Jesam.
- Zgodna je do jaja. A jesi li joj video sise..?
- Jesam, dobre..!
- A jesi li joj vidio guzu..?
- Jesam, skroz dobra..!
- E, je*o sam joj brata..!
[ Pirossi @ 15.07.2011. 21:18 ] @
hahahahaha, kako dobar vic, umro sam od smeha... ne.
[ Nedeljko @ 16.07.2011. 07:38 ] @
Iskreno, ne razumem taj vic. No, ko mi je kriv kad sam glup.
[ X Files @ 16.07.2011. 08:10 ] @
^
f(poslednja recenica) = druga recenica
Razumes li sad ;)
[ Nedeljko @ 16.07.2011. 11:22 ] @
f(brata sam joj...) = jesam.
Ne razumem. No, dobro, nemamo svi klikere za sve.
[ X Files @ 16.07.2011. 12:44 ] @
Imaš, imaš klikere... i više od proseka :)
f("E, je*o sam joj brata..!", CONST_DOMACA_ZLURADOST) = "Evropski vic..."
[ d.vader @ 17.07.2011. 09:11 ] @
Ispunili smo najbitniji uslov za ulazak u EU:
Izraelac u Srbiju dovodi muža i usvojeno dete
„Meka" - U javnosti se odavno spekuliše da je Beograd postao „trendi" mesto za gej diplomate, jer njihovi partneri lako dobijaju boravišnu dozvolu u našoj zemlji
Srbija je od prošle jeseni septička jama!
Strašno je pomisliti na šta je sve spremna ova vlast.
Zbog one parade srama i besčašća, bili su spremni da uhapse sve da bi im se posle toga ona dvojica aktivista kezila u lice na B92 sa porukom: "Skinuli smo nevinost Srbiji?"
Jel treba prevod tih reči?
Ljudi, pa svi smo mi deo ove Srbije...jel to znači da su nas kresnuli???
[ Isak666 @ 17.07.2011. 11:36 ] @
^^
Ne, stvarno se primecuje velika razlika stanja Srbije pre i posle te parade koja zadire u temelje drustva kojima su cast i postenje - kako kroz radnu etiku, profesionalnu odgovornost, tako i kroz postovanje zakona i pomoc bliznjem - na prvom mestu.
Nemacka propada od kad joj je ministar spoljnih poslova homoseksualac, totalno radi drugacije posao nego neki castan i posten Nemac.
I sve novine se non stop bave samo njegovim izborom gde ce da stavlja pimpek, a nikako rezultatima njegovog rada.
[ d.vader @ 17.07.2011. 11:43 ] @
Ne znam koja je krajnja namera svega toga ali pošto ne mogu to da promenim, našao sam rešenje. Definitivno se selim iz ove jame.
Nisam otišao u vreme Miloševića koga smo pljuvali i borili se protiv njega. Sada, posle svega, sramota me je da kažem da sam učestvovao u dovođenju na vlast ovog šljama. Dođe mi da odem u Požarevac i da se na grobu izvinim tom čoveku jer bez obzira na sve greške koje jepočinio imao je bar obraza!
[ HoT_Steppa @ 17.07.2011. 13:31 ] @
Citat:
d.vader: Sada, posle svega, sramota me je da kažem da sam učestvovao u dovođenju na vlast ovog šljama
Dali smo jednu banku da udjemo u kolo, dacemo dve da izadjemo iz njega....
[ d.vader @ 17.07.2011. 13:56 ] @
Citat:
HoT_Steppa: Dali smo jednu banku da udjemo u kolo, dacemo dve da izadjemo iz njega....
Na žalost, u pravu si!
Strašnije od toga je da ne umemo da uzvlačimo pouke. Stalno sebi zadajemo autogolove. Uvek se setim pisma Vojvode Živojina Mišića kralju Aleksandru povodom stvaranja zajedničke nam domovine sa hrvatima.
Koga interesuje, može da pročita: http://blog.b92.net/text/15594...0%BD%D0%B4%D1%80%D1%83/?page=2
Nismo se opametili...hoćemo u zajednicu u kojoj su naši provereni i više puta osvedočeni krvoloci!
[ milivoje t @ 17.07.2011. 14:49 ] @
Strasno strasno pederima politicirima dozvoljeno da udju u Srbiju strasno strasno ili je politicarima pederima dozvoljeno da udju u srbiju strasno ne zna se ko kome pimpek gura pa ni komandir sumske straze nije znao da mi kaze da l' slon telefonira il' telefon slonira...
Kuknjava oko homoseksuala je strasna decija glupost. Da itiram jnk forumasa, ako nam je to najvei problem u drzavi, onda...
Ponekad pozelim da nemamo modernu drzavnu istoriju kao sto je hrvati nemaju, ne raunajuci njihovu genocidnu renesansu cetrdesetih godina. Jer ljudi kod nas zive u istoriji. Malo malo beze u neka vremena slavnih pobeda iz svetskih ratova, oslobodilakih ratova ili jos gore u srednji vek. Ljudi zivimo danas. Istoriju treba pamtiti, izucavati, ali zvieti u njoj je patologija. Ne znam sta je alternativa ponudi harmoznizacije sa EU...
Svaka cast Misicu, ali njegov primer i primer delovanja drugih vojvoda iz tog doba, a bili su skrajnuti, pokazuju koliko je truo i utopisticki bio sistem i drzava tada.
Ali to tada nije danas, a kraljevina sa hrvatima, crnogorcima i slovencima nije EU.
[ Nedeljko @ 17.07.2011. 15:13 ] @
U ljudskim ličnim osećanjima nema ničeg sramotnog. Stid od sopstvenih osećanja vodi u bolest. E, sad, ja sam protiv egzibicionizma, ali to je sve.
[ Devanagari @ 17.07.2011. 15:47 ] @
Zašto si protiv egzibicionizma, ako ti ne smeta što pitam?
[ HoT_Steppa @ 17.07.2011. 16:43 ] @
Citat:
milivoje t:
Ponekad pozelim da nemamo modernu drzavnu istoriju kao sto je hrvati nemaju, ne raunajuci njihovu genocidnu renesansu cetrdesetih godina. Jer ljudi kod nas zive u istoriji. Malo malo beze u neka vremena slavnih pobeda iz svetskih ratova, oslobodilakih ratova ili jos gore u srednji vek. Ljudi zivimo danas. Istoriju treba pamtiti, izucavati, ali zvieti u njoj je patologija. Ne znam sta je alternativa ponudi harmoznizacije sa EU...
Svaka cast Misicu, ali njegov primer i primer delovanja drugih vojvoda iz tog doba, a bili su skrajnuti, pokazuju koliko je truo i utopisticki bio sistem i drzava tada.
Ali to tada nije danas, a kraljevina sa hrvatima, crnogorcima i slovencima nije EU.
Dok Hrvati ne plate za genocid nad 500 000 Srba u NDH (i svi koji su to podrzavali) dotle nece biti mira na ovim prostorima. Procitajte tekst koji sam postovao u temi "Zasto Srbe uvek u filmovima predstavljaju kao teroriste?" par redaka nize. Nista nije gotovo, lobotomija se nastavlja.
[ 3way @ 17.07.2011. 16:51 ] @
Citat:
d.vader:
Uvek se setim pisma Vojvode Živojina Mišića kralju Aleksandru povodom stvaranja zajedničke nam domovine sa hrvatima.
Pa cekaj, bre, Yolja, da se rese ovi gore navedeni goruci problemi medju Srbaljima, onda ce sve krenuti na bolje :D
Uzdam se samo u onaj NLO sto treba da stigne u novembru! Oni su mi jedina nada, utjeha i spas...
[ konislav @ 17.07.2011. 17:36 ] @
Citat:
HoT_Steppa: Dok Hrvati ne plate za genocid nad 500 000 Srba u NDH (i svi koji su to podrzavali) dotle nece biti mira na ovim prostorima. Procitajte tekst koji sam postovao u temi "Zasto Srbe uvek u filmovima predstavljaju kao teroriste?" par redaka nize. Nista nije gotovo, lobotomija se nastavlja.
Kasno sam se ukljucio pa nisam shvatio kome Hrvati treba da plate. Nije sporno placanje, samo treba da utvrdimo kome.
[ d.vader @ 17.07.2011. 17:38 ] @
Citat:
konislav: Kasno sam se ukljucio pa nisam shvatio kome Hrvati treba da plate. Nije sporno placanje, samo treba da utvrdimo kome.
Verovatno deo Nemačkoj a deo Vatikanu jer njima sve duguju!
[ stil @ 17.07.2011. 18:13 ] @
I tako sve dok se svi na Balkanu ne potamanimo.
Ovo dole ispod je greška. Ne mogu nikako da je obrišem.
[Ovu poruku je menjao X Files dana 21.07.2011. u 21:16 GMT+1]
Pa cekaj, bre, Yolja, da se rese ovi gore navedeni goruci problemi medju Srbaljima, onda ce sve krenuti na bolje :D
Sine Avramov, postoji jedna debela prazna disjunkcija u istorijama ovog naroda. A to je kolektivna istorija koju nas uce, a druga je licna i porodicna istorija.
Ono o cemu pricam je kolektivna istorija naroda ex yu o dobu NDH, koja je nikakvoj disjunkciji sa onim sto zivi u okviru licnih istorija ljudi. Licnih istorija porodica Srba iz ex NDH, danasnje Bosne i Hrvatske. Cinjenice da ne postoji ni jedna familija kojoj neki od clanova nije mucki zaklan na pragu kuce ili u logoru, kuca zapaljena, imovina oduzeta u okviru politike rasnog satiranja hrvatske drzave. Ta istorija nije bila tako davno i njeni zivi svedoci je prenose deci najmocnijim jezikom licnog svedocenja i dokaza spaljenih temelja porodicnih kuca. To je ono sto Srbi iz Srbije ne razumeju, kao ni Hrvati jer su od strasne istorije bili zasticeni, jer prezentacija zlocina kroz zvanicnu istoriju u toku sfrj, nije ni blizu pocinjenim strahotoma i velicini zlocina koji se desio. Na obostranu stetu kako Srba tako Hrvata, jer je to dovelo da kriticnog nerauzmevanja medju narodima, kao i koketiranja ustaskom simbolikom koja je probudila u ljudima najstrasnija secanja nedavne proslosti.
Ni jedan ozbiljan zapadno evropski narod, a posebno Jevreji, nisu dozvolili sebi ono sto su dozvolili Srbi. Ne radi se ovde o nacionalizmu, vec o racionalizmu, nema niceg normalnog u zataskavanju i sminkanju najstrasnijeg zlocina koji zivi jos uvek u zivim ljudima ovde. Nemam nista protiv da se o Srebrenici gde je likvidirano 5-8 iljda mukaraca prica svakondevno u medijima, da se deca edukuju da je to pogresno, naravno ne na ratnohuskacki nacin (kako to rade bosnjacki mediji), ali imbecilno je jos strasniju stvar marginalizvati.
Vidite Srbi su narod koji je dao najvise boraca protiv fasizma na celoj planeti u toku 2.sv.rata, u odnosu na ukupan broj Srba. Kada neko drugi slavi svoj antifasizam kao veci od vaseg, a vas marginalizuje, a zatim ponizava vasu zrtvu, marginalizuje broj kosti koje su Jevrejima svete....to su stvari koje nikad ne izdjau na dobro....
Sve ovo ne znaci da Srbija ne treba da ide u EU, niti znaci da treba tuci homoseksualce, niti znaci da treba skrajnuti svakodnevne probleme nase drzave. Ali to sto pera i isak nemaju nista sa genocidom nas srpskim narodom, ne znaci da nemaju ceda, misa i djole. A to je ogroman korupus ovog naroda...
[ Nedeljko @ 17.07.2011. 19:17 ] @
Citat:
Devanagari: Zašto si protiv egzibicionizma, ako ti ne smeta što pitam?
Objasnio je na TV-u jedan profesor psihijatrije.
U SAD je 60-tih godina izglasano (među psihijatrima) da su različite seksualne orjentacije varijetet ljudske prirode, a ne bolest. Međutim, neprihvatanje svoje orjentacije može dovesti do psihičkih bolesti, koje imaju svoju šifru u Svetskoj zdravstvenoj organizaciji. Ovakav egzibicionizam može dovesti da takav način ponašanja prihvate neki od onih kojima to nije u prirodi, to jest, da obole ljudi koji su zdravi.
[ milivoje t @ 17.07.2011. 19:23 ] @
Nedeljko neces postati peder, ako vidis dva muskarca da se ljube, sem ako vec pre toga nisi bio peder. Kao sto peder ne bude preobracen kad vidi da muskarac ljubi zenu. Mislim da je i to medicinski fakt. Pa se bezrazlozno bojis.
[ Nedeljko @ 17.07.2011. 20:03 ] @
U tome i jeste problem - promeniću način ponašanja, ali ne i orjentaciju.
[ d.vader @ 17.07.2011. 20:10 ] @
Citat:
Nedeljko: Objasnio je na TV-u jedan profesor psihijatrije.
U SAD je 60-tih godina izglasano (među psihijatrima) da su različite seksualne orjentacije varijetet ljudske prirode, a ne bolest..
Ako je izglasano pa još u SAD i, naravno, demokratski...mislim da je svaka daljnja diskusija izlišna.
Jbt...pa nije to budžet?!
Da se čovek ispovraća!!!
P.S. Nedeljko, nije ovo tebi upućeno nego činjenici da je to što si napisao tačno!
[ Isak666 @ 17.07.2011. 23:20 ] @
@milivoje
potpuno se slazem sa tvojim vidjenjem stvari.
Mislim da ta nedoslednost u odnosu prema zlocinu na svim "stranama" je dobrim delom odgovorna za neke nezdrave odnose medju ljudima na Balkanu.
Mada, taj fenomen dobija interesantnu dimenziju u postkomunistickim zemljama, gde jedan procenat ljudi izgleda treba jos uvek neku kontra-silu u demontiranju starog sistema, pa se stoga lakse predje preko nekih ludila.
[ vlada131 @ 21.07.2011. 20:06 ] @
Citat:
Dačić: Živećemo i bez EU
Ministar Ivica Dačić kaže da je Srbija hapšenjem Gorana Hadžića ispunila sve svoje obaveze prema Haškom tribunalu i apelovao na EU da ne postavlja nove uslove.
"Ako neko u EU ne želi da Srbija postane članica, neka to kaže. Ako nas EU neće, onda ćemo živeti bez toga", rekao je Dačić.
Ističući da Srbija ne bi učinila nešto protiv sebe samo da bi postala članica EU, Dačić je naveo da "ako se priznavanje Kosova postavi kao uslov, onda Srbija treba jasno da kaže da to ne prihvata".
Prema njegovim rečima, sada, kada više nema saradnje s Haškim sudom kao uslova, sigurno će biti pronađen drugi uslov na putu Srbije ka EU.
"Sve može biti uslov", rekao je Dačić.
Dačić, takođe, smatra da Srbija neće trpeti, kako se spekuliše, negativne posledice zbog iskaza Hadžića pred Tribunalom.
On je istakao da bi bilo dobro da i druge države učine isto u kažnjavanju lica koja su počinila zločine prema srpskom narodu.
"Ko god je počinio zločin treba da odgovara, a ne čitav narod", podvukao je on.
"Malo ko odgovoran za zločine nad Srbima je u Hagu", rekao je Dačić dodajući da Srbija treba da se brine o svojim građanima i da mora da reaguje na sve napade i zločine nad njima.
ja imam neku svoju teoriju koja mislim da moze da se primeni. Vidite, svi nasi politicari su proizvod komunistickog, titoistickog sistema. To je ustvari antisistem koji je u nasem drustvu podrio ono sto je vekovima stvarano i negovano. Prosto ne znam odakle poceti, ali dovoljno je spomenuti samo razaranje kapitalistickog sistema u nasoj zemlji, zatim ne znam ni kako bih rekao neko odrodjavanje naroda od samog sebe, od svoje vere, istorije...
Zato mi stalno oscilujemo izmedju krajnosti. Ili biramo sumanute nacionaliste koji ne znaju sta se moze, a sta ne moze. Evo mogu da se kladim da bi Seselj sada da se vrati i da kaze "oslobodicemo odmah Kosovo i RSK" bar 30% ljudi listom glasalo za njega - jer to je prava stvar. Sa druge strane imamo politicare koji su preterano i prekomerno snishodljivi i takmice se u liberalizmu kao da Srbija granici sa nekim Skandinavcima i Svajcarcima, a zapravo se nalazi na Balkanu gde su svi narodi manje vise nacionalisticki nastrojeni i zatrovani (sto je Andric pisao) mrznjom. Iako su Srbi na tapetu siguran sam da ima i gorih na Balkanu.
I na kraju, vidim da neki politicari tipa Tadic tvrde da su proevropski tj. prozapadno orjentisani. Ok, orjentisani, ali kakve to veze ima sa realnoscu ? Ja citav zivot slusam rok pa nisam roker. To neko povrsinsko odusevljavanje superiornom zapadnom kulturom mi ide na zivce. Nama su potrebni ljudi koji razumeju i znaju da rade i stvaraju kao zapad. Ljudi koji su uspeli na zapadu. Tadic ne samo da nije uspeo, on cak nije ni ziveo na zapadu. po meni on ne inistava nasu privredu, on jednostavno ne razume sta je to privreda, uopste strasno neupucen tip, a u sve se petlja. Bolje mu je da ne spominje Slobu jer Sloba je bio puno inteligentniji tip i uspesniji covek pre politike. Da li uopste treba komentarisati naprasno zapadnjastvo Tome od Stiropora ? I to su ta dva kandidata koja ce se birati... (ps.: ne znam kako to Tadic misli da ide na izbore kad je max 2 mandata)
Komunizam i titoizam unistio je nas narod i nasu zemlju i vise nego turci. Dok je bilo posleratnog poleta jos se nesto i uradilo, dok su jos ziveli oni nasi stari koji bi za saku psenice rmbali da zavrse autoput ili bi presli Albaniju po ljutoj zimi nesto se i moglo, a kad su i oni otisli gotovo je. I tako braco i sestre evo vec 40 godina, nasa zemlja ne moze da krene napred. Zivimo u lazima, pravih strucnjaka nemamo, razbezali se po svetu. Tito se hvalio kako je ne znam sta napravio, a i onda su ljudi odlazili na zapad. Napravili su 600km autoputa u SFRJ, pa vise ima jedna Finska sa 5 puta manje ljudi zavejana.
Nema zemlje koju komunizam nije unistio ali ko kaze da je komunizam mrtav taj laze. Komunizam je ziv i to kako ziv !
[ bojan_bozovic @ 21.07.2011. 22:21 ] @
Emmy, nije komunizam uništio našu zemlju, već korumpirana oligarhija, a takva može opstati i u demokratiji i u diktaturi. Afrika i latinska amerika su primer, imali su pedeset godina da se razviju, recimo Koreji i Tajvanu dosta, a nisu učinili ništa, upravo zbog korumpirane oligarhije, a komunizam ih ne dodirnu!
Eto, Kinezi su i dalje u komunizmu... Problem je tu nešto drugo...
[ Emmy @ 22.07.2011. 00:38 ] @
afrika i latinska amerika su primeri demokratije kao sto je i cicolina primer nevinosti. Sve sama hunta do hunte, nakindjureni diktatori, a bilo je tu i tamo i ljudozdera tipa Bokase.
Kad spomenu Kinu. Ona je upravo najbolji primer kako komunizam moze da upropasti jedan narod. Da ne kazemo Hong Kong, posto je zapad tu malo vise pumpao love da bi prkosio Kinezima, ali evo ti Tajvan. To je jedan narod, prosto receno Kineski cetnici koji su izgubivsi rat pobegli na ostrvo i odmetnuli se od centralne komunisticke vlasti. Kina moze samo da sanja da stigne Tajvan. ok sad ce reci neko Sangaj, ali sta je problem narodu od 1500 milion dusa da podigne jedan takav grad. Onda bi se pogledom na Dubai moglo reci da je veoma mocan, a u sustini je britanski protektorat...
Dalje, komunistima u Kini je trebalo 50 godina da skapiraju kako da pokrenu ekonomiju i na kraju i to se desilo samo zato sto je zapad i njegovi menadzeri bio pohlepan pa su u trci za novcem sve poizbacivali u Kinu. Znaci hocu super platu, a da mi je sve jeftino (ludilo). I bogtepitaj da li bi Kinezi i te poslove dobili da nema komunista koji ih teraju da rade za saku pirinca. Pre neki dan sam citao da su radnici negde strajkovali pa dosao tip iz CK da ih ubedi da izdrze !
Na kraju, ne mogu, a da ne kazem, da je komunizam u biti sto se tice vladajuce klase bio obicna sprdacina. Iz politicke teorije je jasno da ako nekome das da radi sta hoce on ce i raditi sta hoce. Tako je tito kad je osetio jednom moc odmah usao u kraljevski dvor, a kad su ga novinari pitali sta bi on bio da nije bilo komunizma, on je rekao - bio bih kapitalista !
[ HoT_Steppa @ 23.07.2011. 19:16 ] @
Citat:
Emmy: ja imam neku svoju teoriju koja mislim da moze da se primeni. Vidite, svi nasi politicari su proizvod komunistickog, titoistickog sistema. To je ustvari antisistem koji je u nasem drustvu podrio ono sto je vekovima stvarano i negovano. Prosto ne znam odakle poceti, ali dovoljno je spomenuti samo razaranje kapitalistickog sistema u nasoj zemlji, zatim ne znam ni kako bih rekao neko odrodjavanje naroda od samog sebe, od svoje vere, istorije...
Zato mi stalno oscilujemo izmedju krajnosti. Ili biramo sumanute nacionaliste koji ne znaju sta se moze, a sta ne moze. Evo mogu da se kladim da bi Seselj sada da se vrati i da kaze "oslobodicemo odmah Kosovo i RSK" bar 30% ljudi listom glasalo za njega - jer to je prava stvar. Sa druge strane imamo politicare koji su preterano i prekomerno snishodljivi i takmice se u liberalizmu kao da Srbija granici sa nekim Skandinavcima i Svajcarcima, a zapravo se nalazi na Balkanu gde su svi narodi manje vise nacionalisticki nastrojeni i zatrovani (sto je Andric pisao) mrznjom. Iako su Srbi na tapetu siguran sam da ima i gorih na Balkanu.
I na kraju, vidim da neki politicari tipa Tadic tvrde da su proevropski tj. prozapadno orjentisani. Ok, orjentisani, ali kakve to veze ima sa realnoscu ? Ja citav zivot slusam rok pa nisam roker. To neko povrsinsko odusevljavanje superiornom zapadnom kulturom mi ide na zivce. Nama su potrebni ljudi koji razumeju i znaju da rade i stvaraju kao zapad. Ljudi koji su uspeli na zapadu. Tadic ne samo da nije uspeo, on cak nije ni ziveo na zapadu. po meni on ne inistava nasu privredu, on jednostavno ne razume sta je to privreda, uopste strasno neupucen tip, a u sve se petlja. Bolje mu je da ne spominje Slobu jer Sloba je bio puno inteligentniji tip i uspesniji covek pre politike. Da li uopste treba komentarisati naprasno zapadnjastvo Tome od Stiropora ? I to su ta dva kandidata koja ce se birati... (ps.: ne znam kako to Tadic misli da ide na izbore kad je max 2 mandata)
Komunizam i titoizam unistio je nas narod i nasu zemlju i vise nego turci. Dok je bilo posleratnog poleta jos se nesto i uradilo, dok su jos ziveli oni nasi stari koji bi za saku psenice rmbali da zavrse autoput ili bi presli Albaniju po ljutoj zimi nesto se i moglo, a kad su i oni otisli gotovo je. I tako braco i sestre evo vec 40 godina, nasa zemlja ne moze da krene napred. Zivimo u lazima, pravih strucnjaka nemamo, razbezali se po svetu. Tito se hvalio kako je ne znam sta napravio, a i onda su ljudi odlazili na zapad. Napravili su 600km autoputa u SFRJ, pa vise ima jedna Finska sa 5 puta manje ljudi zavejana.
Nema zemlje koju komunizam nije unistio ali ko kaze da je komunizam mrtav taj laze. Komunizam je ziv i to kako ziv !
Nikad mi nismo ziveli u komunizmu, mi smo ziveli u kombinaciji 50-50 % socijalizam-kapitalizam