[ zorg @ 17.07.2011. 20:56 ] @
Kažu što jedeš to si... Kažu narod čini državu... Hrane nas govnima... Takva smo i država. http://www.pressonline.rs/sr/v...leb+pobeleo+za+dva+minuta.html |
[ zorg @ 17.07.2011. 20:56 ] @
[ ventura @ 17.07.2011. 20:59 ] @
Kakvo fenomenalno i šokantno otkriće :)
[ yolja624 @ 17.07.2011. 21:36 ] @
ovo je da neko zaglavi par godina robije! Jasno mi je da je kvalitet namjernica nikakav, ali ovo je cist kriminal!
[ Texas Instruments @ 17.07.2011. 21:37 ] @
[ Sceka @ 17.07.2011. 21:47 ] @
Citat: zorg: Kažu što jedeš to si... Kažu narod čini državu... Hrane nas govnima... Takva smo i država. http://www.pressonline.rs/sr/v...leb+pobeleo+za+dva+minuta.html Pa ja sam mislio da vec godinama to svi znaju! Svi koje ja poznajem to znaju i to odavno, pa nije to nista novo! Pozdrav! [ ventura @ 17.07.2011. 21:50 ] @
Citat: yolja624: ovo je da neko zaglavi par godina robije! Jasno mi je da je kvalitet namjernica nikakav, ali ovo je cist kriminal! Mislim da će te šokirati saznanje da u pašteti mesa ima samo u tragovima!!!!! [ pajaja @ 17.07.2011. 21:53 ] @
A i solja promenila boju za 2 minuta
[ yolja624 @ 17.07.2011. 21:53 ] @
Nece druze, svjestan sam da mesa nema. Nekako se najmanje bojim tog sto nema, puno me vise brine onog ima, jer od toga preti veca opasnost. Ne spadam u one koji kukaju na sve i svasta, GMO ovo-ono - ali jesam zabrinut sto stvarno vise ne znam sta se sve trpa u prehrambene artikle. Potpuno je sve jedno dal je proizvodjac domaci ili uvozni, kad se na svemu gleda da izvara i proda skuplje nego sto realno vrijedi. Kriminal svuda...
[ zorg @ 17.07.2011. 21:56 ] @
Odlično, svi znamo sve... Problema nema! Pa ko onda kupuje to đubre?
Dok god to neko kupuje oni će to da prave - zakon ponude i potražnje. [ yolja624 @ 17.07.2011. 21:57 ] @
tacno!
Ali kad samo djubre ima da se kupi sta onda da radim? Da ne jedem? Pa tako onaj magarca ucio da ne jede, pa taman kad ga naucio, magarac crko... [ ironman @ 17.07.2011. 22:07 ] @
Tako je. Ja hleb ne jedem vec par meseci, manje zbog dijete, a vise jer su mi se popeli na onu stvar!
Jedem kuvane zitarice, ovsene pahuljice ili povremeno sam umesim pravi integralni lebac. PS Nikad nisam bio neki ljubitelj istog, smatram da samo ispunjava stomak, umesto druge hrane. [ ventura @ 17.07.2011. 22:13 ] @
Citat: zorg: Odlično, svi znamo sve... Problema nema! Pa ko onda kupuje to đubre? Dok god to neko kupuje oni će to da prave - zakon ponude i potražnje. Citat: yolja624: ...ali jesam zabrinut sto stvarno vise ne znam sta se sve trpa u prehrambene artikle... Ko kupuje? Pa onaj ko ne želi da plati hleb više od 50 dinara, a u fazonu je da se hrani 'zdravo'... Ko one crnjkinje sa diet kolom po americi - tanjir pun smeća, al nema veze, dijetalna kola će da napravi bitnu razliku.. Onaj ko hoće da jede drugačiji hleb, ima i toga, ali košta (namerno neću da kažem kvalitetniji ili zdraviji jer je to diskutabilno)... Hleb&Kifle prave raznorazne specialty hlebove, Roggenart u Vojvode Stepe pravi original Nemačko/Austrijske hlebove... Ali tamo hleb košta 250 dinara, a ovaj ofarbani kupiš za 50, i jednako se tripuješ da jedeš zdravo... [ yolja624 @ 17.07.2011. 22:19 ] @
Znas sta je najveci problem?
I taj od 50 i taj od 250 izgleda da i nije neka "zdravstvena razlika". Danas sta god da kupis, sve je jednako (ne)kvalitetno, samo se cijene razlikuju. A razlika je brend, proces proizvodnje koji usminka gotov proizvod, reklama... razni faktori. Kvalitet i zdravstvena ispravnost je izgleda sekundarna stvar. [ ventura @ 17.07.2011. 22:41 ] @
Citat: yolja624: Znas sta je najveci problem? I taj od 50 i taj od 250 izgleda da i nije neka "zdravstvena razlika". Danas sta god da kupis, sve je jednako (ne)kvalitetno, samo se cijene razlikuju. A razlika je brend, proces proizvodnje koji usminka gotov proizvod, reklama... razni faktori. Kvalitet i zdravstvena ispravnost je izgleda sekundarna stvar. Sigurno je da postoji razlika u proizvodnom procesu tog hleba od 50 i onog od 250 dinara... Međutim da li je taj od 250 dinara zdraviji jer se pravi od celog zrna ili ne znam ni ja kakvog brašna, to je veoma diskutabilno... Ili to da je kvalitetniji... Šta je kvalitetan hleb? Tu se generalno radi o ukusima, pa o tome ni ne vredi raspravljati... Meni je recimo onaj gumeni hleb sava najlepšeg ukusa, dok uopšte ne volim one sa koricom... A neko drugi ima totalno suprotno mišljenje, i ne mogu se na osnovu mišljenja i ukusa izvlačiti zaključci da je jedan kvalitetniji od drugoga... O tome da li je neki zdraviji od drugoga može se diskutovati na osnovu naučnih stdudija, ali ja nešto nisam upućeš da iste postoje, jer verovatno i nema neke bog zna kakve razlike.. [ Count Zero @ 17.07.2011. 22:46 ] @
Ma samo da se ne kokaju otrovne boje i šta-znam. Ako je kakao, ne mari.
Jedan lokalni proizvođač izbacio beli i tamni tost hleb. A taj tamni je istog osnovnog sastava, samo valjda dodata boja. Valjda da možeš da napraviš šareni sendvič... Tek kasnije izbacio i integralni. E, sad, taj integralni. Znam šta vidim - čestice, ono - delovi zrnevlja i čuda, znači nije samo boja, vidi se još što-šta. Gluten generalno nije baš korisna materija, bolje smanjiti unos hleba, ali šta da radiš, sirotinja, što kaže Kapor, jede hleb i uz špagete A taj što se jede uz špagete sigurno nije od 250 din [ ventura @ 17.07.2011. 22:56 ] @
Citat: Count Zero: ...što kaže Kapor, jede hleb i uz špagete ;) Špagete se i jedu uz garlic bread, kako drugačije :) [ a1200 @ 17.07.2011. 23:01 ] @
Ja volim da jedem hleb uz spagete :). Posebno kad ima dosta safta, pa da mogu da pokupim :)
[ Count Zero @ 18.07.2011. 08:00 ] @
Citat: Špagete se i jedu uz garlic bread, kako drugačije Hehe, nije Kapor pominjao taj kako-bi-ga-mi-zvali belolučeni 'lebac, no običan. [ anon142305 @ 18.07.2011. 08:11 ] @
[ jnk @ 18.07.2011. 08:32 ] @
Ti crni hlebovi su super ukusa tako da ne možete očekivati da su stvarno zdravi. Pravi integralni hleb ćeš prepoznati po tome što mu je sredina veoma krhka i hoće da se raspadne i naravno ukus je "drugačiji" od ovih komercijalnih.
[ Bata @ 18.07.2011. 09:15 ] @
+1 za iskren predlog da svako pokuša da iz svoje svakodnevice izbaci naviku jedenja hleba.
Jer to je stvarno samo to - navika usađena sa generacije na generaciju. Razumem da kada se nema para, treba bilo čime popuniti svoj i želuce onih koje izdržavate, ali ako imate bilo kakvog izbora (a verujem/nadam se da imate) , hleb vam stvarno nije potreban. U vezi ovoga da postoje prodavnice sa "pravim" crnim/integralnim hlebom/pecivima , pazario sam ja u njima par puta, ali ja to posmatram kao neku vrstu "gurmanske razonode" , dok baš ne gajim previše iluzija da sam pojeo nešto zdravo, jer i oni koriste iste sirovine, pa ako je pšenica (i ostalo) tretirana nezdravim hemikalijama, ja sam to pojeo - samo integralno. Razumem vrednost celulozne/vlaknaste hrane , ali postoje efektivniji načini da se ona konzumira, od toga da se jede u obliku hleba/peciva od integralnih zrna. [ 3way @ 18.07.2011. 09:35 ] @
Zasto bi izbacivali hleb?
Ljudi vole da jedu lebac, pa ga zato i jedu. [ deerbeer @ 18.07.2011. 09:38 ] @
Citat: Bata: +1 za iskren predlog da svako pokuša da iz svoje svakodnevice izbaci naviku jedenja hleba. Jer to je stvarno samo to - navika usađena sa generacije na generaciju. Razumem da kada se nema para, treba bilo čime popuniti svoj i želuce onih koje izdržavate, ali ako imate bilo kakvog izbora (a verujem/nadam se da imate) , hleb vam stvarno nije potreban. U vezi ovoga da postoje prodavnice sa "pravim" crnim/integralnim hlebom/pecivima , pazario sam ja u njima par puta, ali ja to posmatram kao neku vrstu "gurmanske razonode" , dok baš ne gajim previše iluzija da sam pojeo nešto zdravo, jer i oni koriste iste sirovine, pa ako je pšenica (i ostalo) tretirana nezdravim hemikalijama, ja sam to pojeo - samo integralno. Razumem vrednost celulozne/vlaknaste hrane , ali postoje efektivniji načini da se ona konzumira, od toga da se jede u obliku hleba/peciva od integralnih zrna. Pa onda nadji na netu jela koja se spremaju od recimo heljde iili prosa (razne pite ili kao kaše ili supe) ili kao jedan od sastojaka u nekom jelu. To ti je najzdravije od svih zitarica . [ Bata @ 18.07.2011. 10:13 ] @
pre neki dan u jednoj drugoj temi je forumaš Pirossi postavio sjajan citat sa definicijom tradicije, koji
odlično pasuje i objašnjenju hleba kao socijalnog pojma. ja sam lično "malkice" alergičan na taj narodnjački status hleba u ishrani, evo nekih fraza koje sam tu i tamo čuo, a sjajno ilustruju puki tradicionalizam, ali i glupost: "kako si to jeo bez 'leba ?!" "gde je 'leb na ovom stolu ?! prvo se 'leb stavlja pa sve ostalo..." "nemam 'leba da jedem..." (dok ima mesa i voća ja se ne bunim; prim.aut.) "razmaži tu pašteticu na šest debelo odsečenih parčadi hleba..." [ 3way @ 18.07.2011. 10:15 ] @
Pa?
Ljudi vole da jedu hleb, jel to toliko tesko shvatiti? [ deerbeer @ 18.07.2011. 10:25 ] @
Citat: 3way: Pa? Ljudi vole da jedu hleb, jel to toliko tesko shvatiti? Nije tesko shvatiti , samo se treba malo okrenuti istoriji na ovim prostorima i svim nedacama, ratovima i siromastvima koji su ljudi prezivljavali uz pomoc korice hleba . Tako da jednim delom hleb na trpezi ima pocasno i zasluzno mesto kao neko ko ih "cuva" u zlim vremenima. Pa eto ima i izreka isto tako : Hleb nas nasusni. Hleb od 7 kora. Uhlebljenje - naci egzistenciju . [ 3way @ 18.07.2011. 10:44 ] @
To pre ima status mitova i legendi...Da smo neki veliki potrosace leba, pa ajde...
[ HeYoo @ 18.07.2011. 11:26 ] @
Citat: Onaj ko hoće da jede drugačiji hleb, ima i toga, ali košta (namerno neću da kažem kvalitetniji ili zdraviji jer je to diskutabilno)... Hleb&Kifle prave raznorazne specialty hlebove, Roggenart u Vojvode Stepe pravi original Nemačko/Austrijske hlebove... Ali tamo hleb košta 250 dinara, a ovaj ofarbani kupiš za 50, i jednako se tripuješ da jedeš zdravo... Zar nije nekad crni hleb (pravi) bio sirotinjska varijanta? [ Isak666 @ 18.07.2011. 11:32 ] @
Citat: HeYoo: Zar nije nekad crni hleb (pravi) bio sirotinjska varijanta? Meni je isto poznat ovaj rezon, ali mi nije jasan, obzirom da je crni zdraviji posto se on pravi od celog zrna. [ deedee6 @ 18.07.2011. 11:43 ] @
OOOOoooo, ja sam bio crn...
[ ventura @ 18.07.2011. 11:56 ] @
Citat: HeYoo: Zar nije nekad crni hleb (pravi) bio sirotinjska varijanta? Jeste jer se pravi od celog zrna, a beli se pravi samo od sredine zrna.. Samim tim belo brašno je skuplje, te je i takav hleb skuplji... [ HeYoo @ 19.07.2011. 10:39 ] @
Znam sta je crno brasno ali kako se doslo do situacije da beli hleb mozes kupiti za 50 din, a pravi crni kako ti kazes moras platiti vise.
Zasto mlinovi ne proizvode crno brasno kada vec postoji potraznja? [ Pirossi @ 19.07.2011. 11:51 ] @
ko kaže da nema drugog brašna osim belog?
ima i graham brašno i integralno ražano i kakvogod hoćeš. i to domaće. ljudi idete li vi u spermarkete il se snabdevate na ćošku gde imaš "izbor" između oštrog i mekog tip 400. do skora sam sam sebi pravio hleb ali mi otišla osovina na mini-pekari (vala i ako nakon 7 godina upotrebe). [ acaduga1 @ 19.07.2011. 11:52 ] @
Mlin kada samelje pšenicu odvaja iz nje takozvane trice,njima se hrani stoka.
Sastoje se od ljuspe i klice ,znam da su seljaci to nekada uzimali kad samelju svoju pšenicu da rane stoku.Nekada se je beli hleb jeo samo za praznike,bio je neka vrsta slatkiša za decu...Kvalitrt mlinova se merio po tome koji daje beliji hleb, tj. kojije u stanju da što bolje odvaja trice...Inače mislim da je "zdravost" integralnih i crnih hlebova samo izvikana..U suštini trba jesti mnogo manje svega,a zdrava hrana se lako prepoznaje po tome što je grozna i neukusna... [ Shadowed @ 19.07.2011. 12:06 ] @
Nije izvikana, te trice sadrze korisna biljna vlakna. Mogu se kupiti i zasebno pa jesti sa mlekom, jogurtom ili necim slicnim
[ deerbeer @ 19.07.2011. 12:06 ] @
Citat: .Inače mislim da je "zdravost" integralnih i crnih hlebova samo izvikana. Naravno , ali samo ovih industrijskih jer tamo trpaju emulgatore i kojekakve aditive . Inace u samim tricama(mekinjama) su najhranljiviji sastojci od cele psenice (Ispade da stoci ide ono "najbolje" :) Zato crni (integralni) hleb i bije glas da je najzdraviji. [ Pirossi @ 19.07.2011. 12:22 ] @
trice izvikane?
a prasećina nije? najgori šit od hrane mi negujemo kao nešto najbolje i trujemo se time o praznicima. [ milivoje t @ 19.07.2011. 12:39 ] @
Kad vuk provali u stalu i pojede zitarcice, a ne ovcu, onda cu i ja ;).
[ Pirossi @ 19.07.2011. 13:24 ] @
svi koji za sebe misle da su vukovi, u većini slučajeva su...
[ HeYoo @ 19.07.2011. 13:31 ] @
Citat: ko kaže da nema drugog brašna osim belog? ima i graham brašno i integralno ražano i kakvogod hoćeš. i to domaće. ljudi idete li vi u spermarkete il se snabdevate na ćošku gde imaš "izbor" između oštrog i mekog tip 400. do skora sam sam sebi pravio hleb ali mi otišla osovina na mini-pekari (vala i ako nakon 7 godina upotrebe). More mozes ti naci indijske orahe pa od njih praviti kojekakve djakonije ali nije poenta u kucnoj radinosti. Malo je paradoksalno da se prodaje skuplje ono sto bi trebalo nekom logikom da bude jeftinije i povrh svega da se u nedostatku crnog brasna beli hleb farba. [ Pirossi @ 19.07.2011. 13:40 ] @
^ ipak je sve stvar ponude & potražnje.
neglazirani pirinač je skuplji, nerafinisani šećer je skuplji. [ deerbeer @ 19.07.2011. 13:44 ] @
Citat: Malo je paradoksalno da se prodaje skuplje ono sto bi trebalo nekom logikom da bude jeftinije http://www.elitesecurity.org/t...-je-crni-hleb-skuplji-od-belog [ Ovaj @ 19.07.2011. 16:42 ] @
Citat: HeYoo: Malo je paradoksalno da se prodaje skuplje ono sto bi trebalo nekom logikom da bude jeftinije i povrh svega da se u nedostatku crnog brasna beli hleb farba. @Ventura po obicaju lupa gluposti ... Mekinje za ljudsku ishranu kostaju oko 200 din/kg. Integralno brasno od oko 100 din/kg (psenicno) pa na gore ... ovas, proso, jecam, raz, pirinac ... heljdino je oko 250 din/kg, ali heljda i nije zitarica. Moze se naci psenicnog integralnog brasna i za manje pare, al' nema sanse da bude jeftinije od belog. Belo brasno kosta oko 50-ak din/kg, sa tendencijom vracanja na cenu od, do proletosnjih, 35-40 din/kg. --------- Belo brasno, osim u tragovima, nema nista zdravo u sebi, pa nista ne moze ni da se pokvari. Uskladisteno moze da ti stoji i 100 godina. Crno brasno 'oce da se pokvari vec posle 6 meseci - takav rok trajanja ti i pise na pakovanjima. (Nemoj da te buni rok trajanja belog brasna, to je samo zbog zakona. I so i med imaju isto tako rok trajanja godinu-dve dana, a mogu da stoje 200 godina. U Bosni sam video pakovanje tuzlanske kuhinjske soli, na kome sa jedne starne pakovanja pise rok trajanja 2 god., a sa druge 3 god. ... ili 1 i 2 godine, nije bitno, uglavnom razlicito a na istom pakovanju - valjda razliciti zakoni u R. Srpskoj i u Federaciji.) Pretpostavi sta jednom mlinaru, trgovcu, pekaru ... znaci kad brasno moze da mu stoji koliko 'oce. Da manipulise na trzistu, ceka vecu cenu, voza ga gde 'oce, preprodaje ... Slicna ti je situacija i sa svom ostalom hranom - je l' primecujes da je na "trzistu" sve vise konzervi, salamura, smrznute hrane ... Rokovi trajanja su sve duzi duzi. Pre 30 godina jogurt je imao rok trajanja 2 dana, danas 20-25 dana. --------- @Pirossi U procesu centrifugiranja belog secera se dobija (pored jos tamo necega) i melasa, koja je skupa. Beli secer isto moze da ti stoji 100 godina. Pravilno uskladisten, naravno. ---------- Krompir je vrlo zdrava povrcka, kao i svo to krtolasto-korenasto povrce - sargarepa, cvekla, kojekakve repe itd. Medjutim, psenica, tj. zitarice, je nama ljudima namenjena kao osnovna, primarna hrana. Nista nije toliko hranljivo i u tako dobroj razmeri sastojaka, od sve hrane koju jedemo, kao zito. Krompir se tradicionalno jede vise, u odnosu na hleb, u onim narodima gde zito ne uspeva. Krompir raste gde 'oces, jos je i najbolji po brdima. A onda geniji to tumace da su Nemci fini jer jedu krompir, a mi smo dziberi jer jedemo hleb. Mada ... i jedno i drugo mi toliko unistimo dok dodje do nasih usta, da je u sustini svejedno sta jedes. Skrob ko skrob. [ milivoje t @ 19.07.2011. 16:50 ] @
Citat: Pirossi: svi koji za sebe misle da su vukovi, u većini slučajeva su... Biljojedi mice neznice su najagresivnije zivotinje u zivotinjskom carstvu, u strahu im velike oci, pa cak ni za salu ne znaju. [ ventura @ 20.07.2011. 01:14 ] @
Citat: Ovaj: @Ventura po obicaju lupa gluposti ... Mekinje za ljudsku ishranu kostaju oko 200 din/kg. Integralno brasno od oko 100 din/kg (psenicno) pa na gore ... ovas, proso, jecam, raz, pirinac ... heljdino je oko 250 din/kg, ali heljda i nije zitarica. Moze se naci psenicnog integralnog brasna i za manje pare, al' nema sanse da bude jeftinije od belog. Belo brasno kosta oko 50-ak din/kg, sa tendencijom vracanja na cenu od, do proletosnjih, 35-40 din/kg. To što ima budala da plate to brašno skuplje nego obično, ne znači da je ono skuplje i u proizvodnji... http://healthnutnation.com/201...t-flour-and-all-purpose-flour/ Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|