|
[ d.vader @ 21.07.2011. 08:56 ] @
| Dve trećine Francuza ne želi drugi mandat za Sarkozija
Dve trećine Francuza ne želi da predsednik Nikola Sarkozi bude ponovo izabran na ovu funkciju 2012. godine, pokazuju rezultati ankete koju je za francuski nedeljnik "Puan" (Le Point) sprovela kompanija "Ipsos"
Čak 66 odsto ispitanih izjasnilo se protiv toga da Sarkozi sledeće godine osvoji drugi mandat, dok je naklonost u tom pogledu prema predsedniku pokazalo samo 29 odsto ispitanika.
Prema rezultatima ankete, čak 60 odsto Francuza smatra da Sarkozi neće odneti pobedu na predsedničkim izborima zakazanim za april 2012. godine.
U ispitivanju javnog mnjenja, koje je sprovedeno 15. i 16. jula, učestvovalo je 956 osoba starijih od 18 godina.
Ovakvi rezultati predstavljaju novi udarac za Sarkozija čija je popularnost neznatno porasla od maja kada je zbog optužbi za pokušaj silovanja uhapšen njegov, kako se do tada smatralo, glavni rival na predstojećim izborima, nekadašnji direktor Međunarodnog monetarnog fonda Dominik Stros-Kan.
|
[ yolja624 @ 21.07.2011. 10:27 ] @
Francuska!
Nikola Sarkozi!
[Ovu poruku je menjao mmix dana 21.07.2011. u 12:37 GMT+1]
[ Marko83 @ 21.07.2011. 10:47 ] @
[ mmix @ 21.07.2011. 11:39 ] @
Francuzi imaju mnogo vece probleme sa Sarkozijem nego sto je nezadovoljstvo postupcima u Libiji.
[ d.vader @ 21.07.2011. 12:10 ] @
Citat: mmix: Francuzi imaju mnogo vece probleme sa Sarkozijem nego sto je nezadovoljstvo postupcima u Libiji.
Tačno. Predsednik sa najvećim brojem gafova i plus ih uvalio u rat koji....
Ne znam da li je Francuska ekonomija toliko jaka da finansira taj rat jer smo nedavno gledali proteste povodom reformi penzionog i socijalnog? Zbog krize, produžava radni vek, snanjuje izdavanja a ide u rat?!
[ Marko83 @ 21.07.2011. 12:34 ] @
Ocigledno mu je cilj da nesto zaradi da ne bi produzavao radni vek...
Kako brze nego ratom
[ DrJekyll @ 21.07.2011. 12:52 ] @
Citat: Zbog krize, produžava radni vek, snanjuje izdavanja a ide u rat?!
Rat je najbolja investicija
[ yolja624 @ 21.07.2011. 13:47 ] @
Ma druze citam ja novine, ali ni tamo ne pise u kom kraju je napravljena anketa. I u Srbiji da napravis anketu u Beogradu dobices jedne rezultate a u Leskovcu potpuno drugacije. Inace Francuska ima 60M stanovnika i 1000 ljudi nije nikakav uzorak, cak i da je tacno sto je tamo napisano. Licno, briga me za Francusku i Sarkozija, ali tendenciozne naslove ne podnosim.
[Ovu poruku je menjao yolja624 dana 21.07.2011. u 15:24 GMT+1]
[ d.vader @ 21.07.2011. 16:41 ] @
Citat: yolja624: Ma druze citam ja novine, ali ni tamo ne pise u kom kraju je napravljena anketa. I u Srbiji da napravis anketu u Beogradu dobices jedne rezultate a u Leskovcu potpuno drugacije. Inace Francuska ima 60M stanovnika i 1000 ljudi nije nikakav uzorak, cak i da je tacno sto je tamo napisano. Licno, briga me za Francusku i Sarkozija, ali tendenciozne naslove ne podnosim.
[Ovu poruku je menjao yolja624 dana 21.07.2011. u 15:24 GMT+1]
Pa zašto se onda javljaš, odnosno, čitaš?
[ yolja624 @ 21.07.2011. 17:46 ] @
cisto da bi se ti nervirao... kakva glupost od pitanja dragi Boze.
[ d.vader @ 21.07.2011. 17:52 ] @
Uzmi ti da nerviraš muvu onako kako to rade u Bosni
[ Nedeljko @ 21.07.2011. 18:29 ] @
Citat: yolja624: Inace Francuska ima 60M stanovnika i 1000 ljudi nije nikakav uzorak.
Kvalitet uzorka zavisi isključivo od njegove nepristrasnosti i obima, a ne i od obima populacije iz koje se vadi. Statistike (kao funkcije konačnih uzoraka) se rade i sa slučajnim promenljivama nad beskonačnim domenima.
[ yolja624 @ 21.07.2011. 19:11 ] @
Citat: Nedeljko: Kvalitet uzorka zavisi isključivo od njegove nepristrasnosti i obima, a ne i od obima populacije iz koje se vadi. Statistike (kao funkcije konačnih uzoraka) se rade i sa slučajnim promenljivama nad beskonačnim domenima.
Upravo najvise sumnjam u nepristrasnost...
Citat: d.vader: Uzmi ti da nerviraš muvu onako kako to rade u Bosni
Samo ti konkurisi muvi i dalje. Prijatno!
[ Nedeljko @ 22.07.2011. 09:22 ] @
Pa, kakve onda veze ima što Francuska ima 60 miliona stanovnika?
[ yolja624 @ 22.07.2011. 10:31 ] @
Citat: Nedeljko: Pa, kakve onda veze ima što Francuska ima 60 miliona stanovnika?
pa ako ti nije jasno da je takva anketa bezveze prica, onda stvarno nemam nacina da ti se objasni. Uzorak od 1000 na +60 miliona (od cega je bar 40M biraca) stanovnika nije ni blizu dovoljan uzorak.
Po toj logici, mogli su da pitaju 10 ljudi umjesto 1000 i da opet barataju nekim podacima. I tad bi imali neki uzorak i neki rezultat. Na stranu sto ne znamo odakle su ispitani ljudi (geografsko podrucje), kog su politickog opredjeljenja... skolske spreme... Ako su recimo anketirali arapske doseljenike, ili socijaliste, naravno da su rezultati ovakvi.
Uostalom, vidjecemo na izborima. To je jedino mjerodavno.
Ovakve ankete su uglavnom dirigovane od nekog ko ima interesa da kalkulise sa rezultatima u cilju stvaranja odredjenog raspolozenja. Nikad nisam vjerovao u istinitost rezultata takvih anketa. A koliko se sjecam, ankete na nasim prostorima skoro pa nikad ne daju realno stanje.
[ mmix @ 22.07.2011. 10:56 ] @
Gresis, prouci malo statistiku. Dok god je tih 1000 ispitanika stratifikovano odgovarajuce (npr nisi pitao samo 1000 Parizana vec 1000 ljudi sirom francuske naspram regionalne gustone naseljenosti) rezultati su veoma tacni, prosirivanje za recimo jos 1000 ispitanika duplo podize troskove ispitivanja a popravlja tacnost za marginalnu vrednost (recimo umesto greske od 2.5% imaces gresku od 2.25%). Gullup-ov USA poll uzima 1000 ispitanika za 190 miliona odraslih osoba, dakle tri puta vise nego francuska i izbori su uvek upadali u njihove procene.
[ yolja624 @ 22.07.2011. 11:35 ] @
@mmix
uslovno tacno:
Citat: Dok god je tih 1000 ispitanika stratifikovano odgovarajuce
Dok god! A sta ako nije? Kakve onda podatke dobijas. Ti kreces od pretpostavke da je sve ok, a ja opet sumnjam da je ispostovan "slucajan uzorak" kod izbora anketiranih. Ne mozes dokazati ni da jeste, niti ja mogu dokazati da nije.
A sto se tice same statistike, recimo da se slazem sa tobom, ali uz gornji uslov. Nije mi bas statistka zanimanje, pa mozda mogu da imam i zablude po tom pitanju.
Ali dokaz cemo vidjeti, da ne ponavljam
Citat: ... na izborima. To je jedino mjerodavno.
Jos uvijek, u demokratiji odlucuju izbori a ne ankete. Do tad, ovaj jase...
A razlika izmedju Libijske Despotovine i Francuske demokratije su, izmedju ostalog, bas izbori. U Libiji ih nema.
[ d.vader @ 22.07.2011. 11:49 ] @
Citat: yolja624:
A razlika izmedju Libijske Despotovine i Francuske demokratije su, izmedju ostalog, bas izbori. U Libiji ih nema.
Pa bi ti da je uvedeš?
[ Nedeljko @ 22.07.2011. 11:56 ] @
Citat: yolja624: pa ako ti nije jasno da je takva anketa bezveze prica, onda stvarno nemam nacina da ti se objasni. Uzorak od 1000 na +60 miliona (od cega je bar 40M biraca) stanovnika nije ni blizu dovoljan uzorak.
Po toj logici, mogli su da pitaju 10 ljudi umjesto 1000 i da opet barataju nekim podacima. I tad bi imali neki uzorak i neki rezultat. Na stranu sto ne znamo odakle su ispitani ljudi (geografsko podrucje), kog su politickog opredjeljenja... skolske spreme... Ako su recimo anketirali arapske doseljenike, ili socijaliste, naravno da su rezultati ovakvi.
Uzorak od 1000 ispitanika nije isto što i uzorak od 10 ispitanika, ali je uzorak od 1000 ispitanika iz populacije od 60 miliona ljudi isto što i uzorak od 1000 ispitanika iz populacije od 600 miliona ljudi. Nepristrasnost je sasvim drugii problem od obiman uzorka. Nepristrasnost se poboljšava poboljšavanjem kriterijuma izbora ispitanika koji ulaze u uzorak.
[ mmix @ 22.07.2011. 12:16 ] @
Citat: yolja624ok god! A sta ako nije? Kakve onda podatke dobijas. Ti kreces od pretpostavke da je sve ok, a ja opet sumnjam da je ispostovan "slucajan uzorak" kod izbora anketiranih. Ne mozes dokazati ni da jeste, niti ja mogu dokazati da nije.
Ipsos nije uopste amaterska organizacija, niti su tu od juce. Tom istom sarkoziju su svojevremeno ipredvideli pobedu na osnovu iste metodologije.
Evo ti i dokument:
http://www.ipsos.fr/sites/defa...on_nicolas_sarkozy_07_2011.pdf
Iz dokumenta o metodologiji:
956 lica, koji čine predstavnike po nacionalnom uzorku Francuskog stanovništva starog 18 i više godina.
Ispitivanje sprovedeno telefonom.
Stratifikacija: pol, starost, zanimanje glave porodice, klase grada i regiona.
Ovaj izveštaj je pripremljen u skladu sa međunarodnim standardom ISO 20252
[ gajo2 @ 22.07.2011. 12:35 ] @
Kad smo vec kod toga i mene ponekad ovde zovu na telefon i pitaju za koju stranku bi glasao pa ja uvek dam neki random odgovor jer 1. ne mogu da glasam i 2. slovenacka politika je uzasno dosadna da bih je pratio. Pretpostavljam da i u toj Francuskoj zive imigranti bez prava glasa koji mogu da pokvare rezultate ispitivanja.
[ mmix @ 22.07.2011. 12:50 ] @
Zato se uzima 1000 ispitanika, ti si statisticki ono sto se zove "outlier" i utopices se u marginu.
[ yolja624 @ 22.07.2011. 22:47 ] @
Citat: mmix: Zato se uzima 1000 ispitanika, ti si statisticki ono sto se zove "outlier" i utopices se u marginu.
Osim ako se ne desi da se od 1000 pogodi njih 500 koji daju random odgovore kao gajo2 ili su svakako bez prava glasa pa se njihovo i ne pika? Margina nije bas egzaktna...
Mada, postujem tvoje adute, sve ok i vjerovatno si u pravu. Ali ipak, sacekamo izbore ;)
d.vader: Citat: Pa bi ti da je uvedeš?
Jok ja, uvesce im amerika i francuska. Nema Libiji spasa, odose u demokratiju.
Zivjela zapadna demokratija! Srednji vijek je prosao... caooooo, a vi pristalice despotizma mozete samo da placete!
[ Ivan Dimkovic @ 22.07.2011. 22:53 ] @
Citat: d.vader
Dve trećine Francuza ne želi da predsednik Nikola Sarkozi bude ponovo izabran na ovu funkciju 2012. godine, pokazuju rezultati ankete koju je za francuski nedeljnik "Puan" (Le Point) sprovela kompanija "Ipsos"
Ne tako mali deo Francuza apsolutno ne podnosi Sarkozija jos od daleko pre akcije u Libiji. Razlozi za to su pre svega ekonomske i psiholoske prirode (Sarkozi je vrlo antipatican i ta njegova antipaticnost postaje daleko upadljivija od kada je predsednik zato sto prosecan svet ima daleko vise mogucnosti da vidi o kakvoj njusci se radi + za vreme njegovog mandata se desila zesca ekonomska kriza).
Dakle, te stvari nemaju blage veze jedna sa drugom.
Plus, akcija u Libiji je ocigledno u velikom ekonomskom interesu Francuske (zbog cega se Francuska zapravo najvise i "angazuje") i tu akciju bi zapoceo/podrzao bilo ko drugi osim mozda neko iz francuske komunisticke partije, ali na svu srecu oni nemaju puno sanse da "podare" zemlji predsednika.
[ d.vader @ 22.07.2011. 23:18 ] @
@Ivan Dimkovic:
Ne znam da li si primeti da sam na kraju naslova stavio znak pitanja?
Znači, ne tvrdim ništa nego pitam ili iznosim sumnju.
Sarkozi...ne bih o njemu previše jer je...
Da li Francuska ima koristi od "intervencije" u Libiji? Sačekajmo da se okonča, podvuče crta pa da vidimo šta kaže računica. Pošto ovo, sa Libijom, meni liči na otvaranje Pandorine kutije, ne bih se upuštao u olako prognoziranje.
Vreme je jedini i pravi sudija!
Sve ovo što mi pišemo su puka nagađanja!
[ Ivan Dimkovic @ 22.07.2011. 23:49 ] @
OK, preciznije je reci da Francuzi smatraju da imaju dobru racunicu.
Da li ce to tako biti, naravno, to niko ne moze reci dok se ne okonca - ali poenta je u tome da o tome ne odlucuje neki Sarkozi vec je to stvar koja ima daleko siru politicku podrsku bez koje bi takva odluka bila politicko samoubistvo - zato i kazem da bi tu odluku doneo bilo ko drugi u istim okolnostima, osim mozda nekog komuniste.
Sto se Pandorine kutije tice - sumnjam... Gadafi je jednostavno univerzalno omrazen, iz vrlo dobrih razloga zato sto je taj lik radio o glavi mnogima, pre svega u svom komsiluku... zato su mnogi u Africi vrlo srecni da ga se otarase, i zbog toga nije bilo opozicije za ove NATO akcije.
Ako Gadafi padne, Libija ce vrlo verovatno neko vreme biti nestabilna zemlja, ali to nije ni bolje ni gore preterano za svet van Libije... za same Libijce, to je opet tesko proceniti zato sto tu ima vise plemena... kao i u Iraku, neko ce tu profitirati bas kao Shia-e i Kurdi u slucaju Iraka, a neko ko je za vreme Gadafija bio glavni ce izgubiti (kao Suniti u Iraku).
[ d.vader @ 22.07.2011. 23:54 ] @
Ivane, da se kladimo da će se vrlo brzo desiti "Oslo" u Francuskoj!
Ne vidim razlog da u ovoj temi više pišem.
Sačekaću da vidim da li sam dobro predpostavio ili se "kladio".
Pozdrav.
[ Ivan Dimkovic @ 23.07.2011. 00:06 ] @
Mislis da Francuzi nisu racunali i sa tim? :-)
Francuska se jako cesto "mesa u unutrasnje poslove suverenih i teritorijalno integralnih" zemalja po Africi, pa uvek imaju opasnost od toga da ce neko da pokusa da "ispravi nepravde" dizanjem u vazduh.
Sta da se radi, sto englezi kazu - it's a dirty job, but somebody has to do it :)
Nije mi jasno oko cega se ti kladis i sta ces da "cekas"? Sta mislis da ce Francuzi da odustanu od naftnih i infrastrukturnih ugovora vrednih milijarde EUR po Libiji kada/ako maknu Gadafija i njegovu ekipu zato sto ce mozda neki Gadafijev sledbenik da se uspesno digne u vazduh u Parizu i mozda ubije nekoliko ljudi - koliko verovatno isto pogine nekoliko sati na putevima sirom Francuske?
Pa ono, da je dovoljno tako nesto da odustanu ne bi verovatno ni ulazili u celu tu pricu.
Ono, to jesu strasne stvari ali to su stvari koje se jednostavno desavaju pa se desavaju. Bilo bi lepo kada bi takve stvari mogle da se izbegnu, ali to nije bas realan scenario... Ono, i Budisti u Sri Lanci imaju svoje teroriste koji im se dizu u vazduh... :-)
[ Devanagari @ 23.07.2011. 05:48 ] @
Citat: Ivan Dimkovic:Pa ono, da je dovoljno tako nesto da odustanu ne bi verovatno ni ulazili u celu tu pricu.
Pa ne znaju ti s trulog zapada da treba da dođu na forum da im otvore oči. Njima je mozak pomućen zbog para i interesa, kada bi pogledali stvari iz ovdašnje perspektive, odmah bi uvideli kako stvari zaista stoje!
Nemaju oni ni informacije, ni sredstva, ni prethodno iskustvo s ovakvim stvarima, umesto toga treba da pitaju nekoga s Balkana šta misli o svemu tome i kako bi on organizovao sve te stvari. Evo npr. d.vadera.
[ Nedeljko @ 23.07.2011. 08:23 ] @
Citat: yolja624: Jok ja, uvesce im amerika i francuska. Nema Libiji spasa, odose u demokratiju.
Zivjela zapadna demokratija! Srednji vijek je prosao... caooooo, a vi pristalice despotizma mozete samo da placete!
Da, naravno, vodi se bitka za demokratiju i ljudska prava, kao i uvek.
[ yolja624 @ 23.07.2011. 14:04 ] @
Citat: Nedeljko: Da, naravno, vodi se bitka za demokratiju i ljudska prava, kao i uvek.
Bitka ko bitka a ideologija ko ideologija. Ni jedna nije savrsena, samo ove vise volim zapadnu demokratiju nego despota i teroristu Gadafija.
[ marko37 @ 24.07.2011. 00:53 ] @
Citat: Ivan Dimkovic:Ono, i Budisti u Sri Lanci imaju svoje teroriste koji im se dizu u vazduh... :-)
Pa to što je neko budista ne znači da se neće naći neko da ga maltretira...
... a to što je neko budista ne znači da se neće braniti kada se pojavi taj neko ko ga maltretira...
... i na kraju to što je neko budista mu uopšte ne predstavlja problem da nasekira (bukvalno) vođu tih terorista...
UBR, ovi što su se dizali u vazduh po Šri Lanci nisu bili budisti, čak su i napadali budističke hramove. Ali to više i nije važno, pošto su tamilski tigrovi totalno poraženi.
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|