|
[ HoT_Steppa @ 21.07.2011. 17:22 ] @
| Razlog koji je razumljiv jednostavno ne postoji: italijanska i španska tržišta državnih obveznica su se jednostavno ... raspukla, i to baš onako kao kada jedan mali klinja, koji se uči da hoda, jednostavno padne na svoju guzu. Baš tako: razloga jednostavno nema.
Jedini zaključak koji ja mogu da izvučem iz ponedeljskog ‘ljuljanja’ je taj da smo udarili u tačku sunovrata: ovo je početak kraja igre za Evrozonu. Sada je samo pitanje vremena dok se Evrozona ne RASPADNE. Prema tome, vratite se nazad u svoja ‘sedišta’, ‘zavežite se’ i pripremite se – jer ćemo imati jako tumbastu ‘vožnju’.
Da objasnim svoje rezonovanje.
Za sve one koji su propustili ovu filmsku predstavu: Evropa je u nevolji zbog marginalnih nacija – Portugalije, Irske, Italije, Grčke i Španije, takozvanih ‘PIIGS’ (ili ‘SVINjE’ države) – koje imaju masivan suvereni dug koji jednostavno ne mogu da otplate.
Bez obzira kako je dug ‘PIIGS’ (‘SVINjA’) dogurao do tih veličina, ni jedna od njih ne može da preživi bez gotovine: gotovina kako bi države svakodnevno obavljale svoje dužnosti, kao i gotovina da se otplati njihov dug.
U slučaju svih ‘PIIGS’ (‘SVINjA’), njima treba još duga kako bi mogli dobiti gotovinu radi otplate starog duga. Oni jednostavno ne stvaraju dovoljno prihoda kako bi mogli da prežive.
Kako se to zove kada pozajmilac mora da uzme više pozajmica kako bi isplatio dug koji sazreva? To se zove ‘Ponzi šema’ (Ponzi – ime poznatog italijanskog prevaranta koji se doselio u SAD). Dovoljno rečeno po tom pitanju.
Grčka je bila na tapetu za dodatne pozajmice kako bi mogla da otplati stare. Međunarodni monetarni fond (MMF), Evropski savet (ES) kao i Evropska centralna banka (ESB) su sastavili paket finansijskog izbavljivanja, koji je uključio i grčko obećanje da će primeniti mere štednje i povećanje poreza, a na to je uvedena i komplikovana mašinerija koja je trebala da ‘pređe’ preko nekih grčkih dugovanja koji su sazrevali za naplatu.
U ‘Velikoj Šemi’, koja se zove Evropska Unija, Grčka je mini igrač: njen bruto – nacionalni dohodak predstavlja samo nekoliko procenta onog u čitavoj Evrozoni – ništa oko čega bi se neko previjao.
Međutim, i MMF, i ES i ECB su zaista počeli da upadaju u previjanje oko Grčke – i to perfidno previjanje, kao kad jedna meduza počinje sa svojim perfidnim, nemilosrdnim previjanjem
– i to zbog onoga šta je Grčka do sada pretstavljala:
‘FIREWALL’ (tj. ‘Vatreni zid’ tipa Interneta).
Grčkoj treba nekoliko stotina milijardi evra – međutim, Italija ima treći najveći suvereni dug u svetu, koji je samo nadmašen od strane japanskog i američkog. Preko 2 biliona dolara njihovog duga nailazi za naplatu tokom narednih pet godina. A Španija ne kaska tako daleko za njima, odnosno ne ako saberete regionalne dugove njenih autonomnih regija, kao i činjenicu da je ogroman španski bankarski sektor počeo da posrće, i koji će najverovatnije morati biti finansijski izbavljivan od strane španske Vlade.
Ukratko, Italija i Španija su, jednostavno, PREVIŠE VELIKI da bi mogli biti finansijski izbavljivani.
Prema tome, na scenu je stupila ‘trojka’ – MMF, EC i ECB – koji su činili sve od sebe da finansijski izbave Grčku i da je upotrebe kao ‘vatreni zid’ koji bi sprečio da se kriza suverenog duga prenese preko čitave Evrozone.
Previše KASNO za to: od juče, ponedeljak, 11. juli, tačka poniranja u ambis je dostignuta, jer tada su nastala tržišna strahovanja u Italiji i Španiji.
Ponedeljak je bio dan kada su španske 10-godišnje državne obveznice prešle graničnik profita od 6%, dostignuvši vrh koji nije viđen od 1997.; distanca između španskog i nemačkog duga je najveća u istoriji Evrozone. U međuvremenu, profiti na italijanske (obveznice) su takođe dostigli rekorde - 5,67% - ‘magareći’ rekord.
Ono što se desilo u ponedeljak nije bila panika, da budemo precizni: to je više bila uvertira u paniku. Zamislite to kao mali zemljotres pre nastupa velikog: daje ukus onoga kako će ličiti prava dužnička panika.
Prema tome, zašto se ovo dešava? Odnosno, zašto se to dešava sada – šta je okidač tome?
Niko ne zna – a baš to je ono što je problem. Možda je tome doprinela odluka Evropske centralne banke (ECB) da prošle nedelje podigne kamatnu stopu od 25 poena na 1,5% - i pored toga što se na horizontu Evrozone ne vidi ‘dim’ inflacije. A možda je tome doprinela Christine Lagarde iz Međunarodnog monetarnog fonda, koja je preko vikenda želela da ostavi oštar utisak, time što je izjavila da su na stolu sve opcije sa Grčkom, uključujući i bankrot. Ili, možda je neki neimenovani prodavac obveznica ujutru ustao neraspoložen zato što mu je fudbalski tim izgubio u nedelju uveće, i onda je svoje loše raspoloženje preneo na čitav radni biro, a preko njega na čitavo Evro tršište.
Postoje tone objašnjenja. Međutim, istina je da niko ne zna zašto su tržišta evro-obveznica juče pale u ponor.
Na kraju, šta je okidač ovom poniranju mogao biti, je pitanje za koji ne postoji razlog – kao kada bi pitali koja je od pet slamki razbila leđa jednoj kamili. Kako stvari stoje, da ona nije bila prenatrpana, ova izričita kamila – ili, ova izričita PIIG (‘SVINjA’) – bi bila u stanju da vrlo lako stane na bilo koju od tih ‘slamćica’.
Međutim, u ponedeljak je dostignuta tačka porinuća – leđa kamile su slomljena – staklo je počelo da se nagomilava: izaberite vlastitu metaforu – rezultat je uvek isti: sva tržišta državnih obveznica sada veruju da su Italija i Španija u ozbiljnim nevoljama – što je svakako proročanstvo koje su oni sami sebi odredili.
Mnogi ekonomisti – Paul Krugman i njegov pajtos Brad DeLong su kandidati za ovu tematiku – oni cinculiraju između odbacivanja kao nebitnih takozvane ‘obveznice para-vojnici’, i, s druge strane, kritikovanja istih. Ali ovi ne tako bistri momci nikako da shvate glavnu poentu: tržišta obveznica postoje zbog jedne, neizbežne činjenice, a to je da oni proizvode novac za ‘partiju’ (tj. za državni aparat).
Suverene vlade idu i nude svoje obveznice tržištu. A tržište izlazi u susret i kupuje njihova izdanja – i to samo onoliko dugo koliko sama tržišta obveznica imaju poverenja u njih.
Međutim, ukoliko tržišta obveznica izgube poverenje – ukoliko više ne veruju da će novac koji oni pozajme biti ikada vraćen – onda oni više ne kupuju suverene obveznice. Ukoliko ih ne kupe, onda vlade više neće imati gotovinu da plaćaju za odvijanje svojih svakodnevnih obaveza, a ujedno ni da plate nailazeću kamatu.
Ukoliko vlade nemaju gotovinu da plate za svoje svakodnevne obaveze, onda idu u kolaps – oni su bankrotirali.
Jednostavno, i tako vam je.
Ponedeljak je bio nedvosmisleni signal da tržišta evro-obveznica više ne veruju Italiji i Španiji.
Ovog četvrtka Italija će na aukciji rasprodati svoje 15-godišnje i 25-godišnje obveznice. Glavni ekonomista Citigroup (poznata banka) i bivši strateški stručnjak Bank of England, Willem Buiter smatra da će Evropska centralna banka jednostavno morati da se umeša i da otkupi neke od tih obveznica kako bi sprečila krah same aukcije – što bi se u ovom momentu lako pretvorilo u opštu paniku.
Drugim rečima, Buiter smatra da će Evropska centralna banka morati da monetariše (pretvori u novac ili obveznice) suvereni dug ‘PIIGS’ (‘SVINjA’), kako bi sprečio opštu paniku u Evrozoni. Ovo je bitna vest: Buiter je u toku stvari, a on lako ne pritiska ‘dugme’ za paniku.
Ovog popodnevna, međutim, Italija je uspešno prodala na aukciji kratkoročne vrednosne papire, mada za profit od 3,67% umesto za 3,1% koliko su vrednovane pre ovog poniranja.
Pa, možda Buiter greši: možda se u četvrtak ništa neće desiti.
Međutim, u stvarnosti, to uopšte nije bitno – i to ne posle poniranja ovog ponedeljka. Uopšte nije važno da li će ovog četvrtka aukcija italijanskih obveznica ići glatko kao staklo: ponedeljak je bio signal da su tržišta shvatila – i to u srži – da su PIIGS (‘SVINjE’) sve redom propale, i da će, na kraju, doživeti kolaps.
Nedostatak ‘okidača’ za (masovnije) poniranje u ponedeljak (ili ‘okidača’ tako malešnog da je zapravo tanak kao jedna slamčica) dokazuje da suverena tržišta obveznica nemaju poverenja ne samo u Grčku, Portugaliju i Irsku, već i u Španiju i Italiju – koji su kitovi među PIIGS (‘SVINjAMA’).
Za moje članove u Strateškoj Grupi Planiranja (Strategic Planning Group), ja sam već skicirao detaljan plan šta treba da se uradi kada dođe do bankrota suverenog duga i kada Evrozona počne da se raspada.
Međutim, kada je zaista trebalo doći do samog momenta raspada Evrozone? To je trebalo – uvek sam smatrao – da bude neodređena budućnost: “Blizu, ali još uvek daleko”, je bilo moje razmišljanje.
Više ne. Ne posle onog od juče.
Kada tržište obveznica počne da ponire, i to bez ikakvog razloga, to je signal da se učesnici igraju muzičkih stolica (dečija igra gde neko mora da ispadne).
Prema tome, naišao je početak kraja za Evrozonu. Desiće se uskoro. A okidač za to može biti bilo šta – ili, kao u ponedeljak, gde okidač može biti apsolutno ništa.
Spremite se, shodno situaciji !!!
preveo Branko Filipović
http://gonzalolira.blogspot.co...eginning-of-end-of-europe.html |
[ Igor Gajic @ 21.07.2011. 17:32 ] @
Licno, mislim da je cela ova kriza vestacki izazvana. A i vecina nemackih analiticara se slaze da je davanje para grcima samo raspirivanje vatre. Umesto da im dozvole da bankrotiraju i da se sve smiri oni ih uvaljuju u jos vece dugove. Sve obveznice ce otkupiti Kinezi koji pokusavaju da diversifikuju svoje rezerve dolara na sve moguce nacine. I samim tim te pare idu u Evropske banke, a ne Grcima. Struktura Grckog duga je jako zanimljiva...
E sta se krije iza svega ovoga?
Konsolidacija moci u Evropi. Vestacki izazvana kriza koja ce omoguciti da se drzave jos vise vezu, a iza svega se nalazi Nemacka koja sve vise i vise preuzima primat kako ekonomski tako i politicki. Cetvrti rajh, dame i gospodo, je jako blizu.
[ milivoje t @ 21.07.2011. 17:51 ] @
pogledao sam recnik i nisam nasao rec diversifikuju. moze li prevod na srpski jezik ?
[ Igor Gajic @ 21.07.2011. 18:15 ] @
[ Morpheus NS @ 21.07.2011. 18:17 ] @
Diversifikovati: raspoređivati, pretvarati u više delova, ne držati sva jaja (novac) u istoj korpi (ulaganju)... recimo. Ulagati na više mesta kako propast jednog ulaganja ne bi ozbiljnije uzdrmala celu investiciju
[ a1200 @ 21.07.2011. 18:27 ] @
Nisam ekonomista, ali mi je kao laiku vrlo cudna odrzivost sitema koji duguje preko 100% svog GDP. A posebno ako takvi sistemi (drzave) duguju jedni drugima... po sistemu iz supljeg u prazno.
http://www.usdebtclock.org/world-debt-clock.html
Tako da, nista cudno...
[ Tyler Durden @ 21.07.2011. 18:28 ] @
e ako je objavljeno na blogu onda nema zajebancije - to je to.
smaaaarateeee...
[ yolja624 @ 21.07.2011. 19:14 ] @
ma kakvo smaranje... to je bre istina! EU je propala stvar, masovno umiru od gladi.
Predlazem da im pocnemo slati humanitarnu pomoc, nije u redu da toliki svijet strada.
Mukice...
[ Miroslav Jeftić @ 21.07.2011. 19:19 ] @
Nije mi jasno samo čemu toliko likovanje... ako se nešto i desi Evropi, mi ne da nećemo profitirati, već smo ga ugasili
[ Marko83 @ 21.07.2011. 19:34 ] @
Bezimo u planine!!!!!
[ Sceka @ 21.07.2011. 19:43 ] @
Citat: Miroslav Jeftić: Nije mi jasno samo čemu toliko likovanje... ako se nešto i desi Evropi, mi ne da nećemo profitirati, već smo ga ugasili :D
Samo da komsiji crkne...
Ako se Evropi nesto desi mi mozemo samo da profitiramo ali je uslov da nismo usli u Evropsku Uniju. Pa i ako smo usli u EU ali nismo prihvatili Euro kao sredstvo placanja - i tad mi mozemo da profitiramo.
Lose ce nam se desiti kao i ostatku Evropske Unije samo ako budemo imali Evro kao domace sredstvo placanja. Dokle god ostanemo na Dinaru nemamo veze sa monetarnim desavanjima u Evropi!
To ja ne pametujem, nije moja svera interesovanja, to sam cuo od par evropskih ekonomista sa kojima sam, sticajem okolnosti, pre izvesnog vremena bio u drustvu! BTW, savetuju da sto pre udjemo u EU ali nikako da prihvatimo Euro, navodeci primer Slovenije (kako se Slovenci ispalili!!!). :)
Pozdrav!
[Ovu poruku je menjao Sceka dana 21.07.2011. u 20:53 GMT+1]
[ Miroslav Jeftić @ 21.07.2011. 19:57 ] @
Ma nije samo evro, Evropa je verovatno naš glavni partner u svim bitnim sferama, a ako glavni partner 'vrisne', nešto ne verujem da ćemo se mi lepo provesti. Slično onoj izreci, kad Amerika kašlje...
[ Ankalagon the Black @ 21.07.2011. 20:12 ] @
Citat: Miroslav Jeftić: Nije mi jasno samo čemu toliko likovanje... ako se nešto i desi Evropi, mi ne da nećemo profitirati, već smo ga ugasili :D
+1
Svaka cast na trudu da se prevede tekst. Ako se desi ekonomski kolaps to ce najvise boleti one najsiromasnije. Ali izgleda da ce se stvari nekako resiti, odnosno, nekako cemo se provuci bez raspada sistema.
http://www.cnn.com/2011/BUSINE...sis.talks/index.html?hpt=hp_t1
http://www.telegraph.co.uk/fin...urozone-proposal-document.html
Citat: (CNN) -- European leaders agreed on Thursday to provide a second bailout package for Greece and drastically expand rescue funds to prevent financial crisis spreading through the eurozone, reports said.
According to a draft proposal, obtained by several media organizations, the European Union will provide additional loans with longer pay back periods "to decisively improve the debt sustainability and refinancing profile of Greece." ...
[ Sceka @ 21.07.2011. 20:12 ] @
Pa ovako sam ja njih razumeo... Slovenija je usla u EU ali zadrzala Tolar kao sredstvo placanja nekoliko godina. Za to vreme se dogodilo hiljade varijanti i promena u zamlji (Sloveniji) ali se stabilizovalo i trajalo dve godine u kojima je Slovencima sve napredovalo i to po svim pitanjima a nije uticalo nista od Evropskih desavanja. Cim su prihvatili Evro, u roku od godinu dana sve je pocelo da staje a dosta stvari i da propada jer sada Evropa diktira sve, od plata do radnih mesta, cena na malo, cena na veliko... apsolutno sve rade samo kako im se diktira jer monetarno zavise od evrope. I mene je cudilo to sto pricaju ali sam imao srecu da imam rodjenog ujaka i dva brata koji zive u Ljubljani pa su mi oni sve to od reci do reci potvrdili!!! Mozes misliti kad burazer, i ostali u Ljubljani, kupuju kola u Nemackoj zato sto su jeftinija nego u Sloveniji, garderobu kupuju u Italiji, namirnice kupuju u Austriji... Prosto da ne verujes!!! I jos gomilu stvari mi je burazer objasnio a sve se u rec slaze sa tim Evropskim ljudima sa kojima sam pricao, odnosno nisam ja pricao, pricali su drugi koji su se razumeli u to a ja sam slusao i "samo nesto da pitam" varijanta... :)
Pozdrav!
[ Emmy @ 21.07.2011. 20:31 ] @
nigde nije zapisano da Evropa tj verovatno se misli na EU treba da postoji. To je unija stvorena voljom evropskih sila i njihovom voljom moze se i raspasti ukoliko im vise ne bude odgovarala. Evroskepticizam postoji jos i kad je EU bila u svojim najboljim danima, sastavljena od najjacih najboljih drzava i jos u vreme ekonomskog poleta i on naravno nema nikakve veze sa evrofobima tj. ljudima koji zele raspad evrope. Ironija je mozda sto bi evrofobi zapravo trebali biti za EU jer EU je sve veci balast za clanice, a sve manja korist.
[ Shadowed @ 21.07.2011. 20:48 ] @
Citat: Konsolidacija moci u Evropi. Vestacki izazvana kriza koja ce omoguciti da se drzave jos vise vezu, a iza svega se nalazi Nemacka koja sve vise i vise preuzima primat kako ekonomski tako i politicki. Cetvrti rajh, dame i gospodo, je jako blizu.
Ovo bi zapravo bila i najbolja varijanta.
[ a1200 @ 21.07.2011. 20:59 ] @
Citat: Nije mi jasno samo čemu toliko likovanje... ako se nešto i desi Evropi, mi ne da nećemo profitirati, već smo ga ugasili
To je nazalost vrlo tacno. Sa ispravkom - mi cemo ga prvi ugasiti.
Ali to opet ne menja cinjenicu da je zapadna ekonomija pred pucanjem (ako se ne uradi nesto drasticno, tj. drasticno ne promeni sadasnji nacin fukcionisanja tog sistema). Odnosno, spiralna shema vracanja prispelog duga, uzimanjem novog veceg - i to na lepe oci (poverenje da ces nekad u buducnosti biti u stanju da ga vratis) se blizi kraju...
[ Sceka @ 21.07.2011. 21:13 ] @
Da li je neko gledao film "Inside Job"?
http://www.imdb.com/title/tt1645089/
Pozdrav!
[ mmix @ 21.07.2011. 21:30 ] @
Citat: Shadowed: Ovo bi zapravo bila i najbolja varijanta.
Ti bi kanda voleo da se oni vrate
Citat: a1200: Ali to opet ne menja cinjenicu da je zapadna ekonomija pred pucanjem (ako se ne uradi nesto drasticno, tj. drasticno ne promeni sadasnji nacin fukcionisanja tog sistema). Odnosno, spiralna shema vracanja prispelog duga, uzimanjem novog veceg - i to na lepe oci (poverenje da ces nekad u buducnosti biti u stanju da ga vratis) se blizi kraju...
Mozda jeste, mozda nije ali ti rezon nije bas na mestu. Vracanje dugova novim zaduzivanjem je standardna rutina na trzistu duznickih obveznica (bond), kako za drzave tako i za kompanije. Bondovi funkcionisu na drugaciji nacin od rezidencijalnih kredita tako da ne mozes primeniti zdravorazumsku logiku naucenu iz kredita za LCD TV na bond market. Bondovi se izdaju na fiksan iznos i glavnica se ne vraca do isteka bonda kada se vraca u potpunosti. Dakle ako si pozajmio 10 miliona sa 5% kamate na 8 godina, 8 godina ces placati 5% godisnje kamat na celih 10 miliona i posle 8 godina ces morati iz cuga da vratis SVIH 10 miliona. Retko kad i retko ko potrosi u tom trenutku 10 miliona zive love na to, nema ni ekonomske logike osim ako nemas nijednu potraznju i nijednu profitnu opciju sa vise od 5% zarade. Kad se i vracaju dugovi vracaju se parcijalno (npr od tih 10 miliona zamenices 8 miliona novim bondovima a 2 miliona ces da zatvoris kesom). Nemoj brkati ovaj sistem sa ponzy semom u investicijama.
[ Miroslav Jeftić @ 21.07.2011. 21:46 ] @
Citat: Sceka:Mozes misliti kad burazer, i ostali u Ljubljani, kupuju kola u Nemackoj zato sto su jeftinija nego u Sloveniji, garderobu kupuju u Italiji, namirnice kupuju u Austriji... Prosto da ne verujes!!! I jos gomilu stvari mi je burazer objasnio a sve se u rec slaze sa tim Evropskim ljudima sa kojima sam pricao, odnosno nisam ja pricao, pricali su drugi koji su se razumeli u to a ja sam slusao i "samo nesto da pitam" varijanta...
Ispravi me ako grešim, ali oduvek se kupovalo u Italiji, Austriji (tj. ko je mogao), ne samo pre uvođenja evra, već i pre 30-40 godina
[ Sceka @ 21.07.2011. 22:11 ] @
Citat: Miroslav Jeftić: Ispravi me ako grešim, ali oduvek se kupovalo u Italiji, Austriji (tj. ko je mogao), ne samo pre uvođenja evra, već i pre 30-40 godina ;)
Ma potpuno si u pravu, tako je bilo... Pa 'do skoro' smo isli u Madjarsku po hranu koja je bila mnogo jeftinija nego kod nas... Ali!!! Slovenija je u EU, logicno je da su cene svuda iste, robnonovcana razmena, nema carina, sve je med i mleko... Ispostavlja se da Slovenija ima samo obaveze (kaze mi burazer da moraju svi da odvoje neke pare za Grcku!) a sve investicije su stale, plate su smanjene... Cudo jedno posle toliko godina da ide u Austriju kao mi nekada za osnovne namirnice!!! Kupio je u Frankfurtu Golfa, nema carine ali je tamo Golf jeftiniji 40% neo u Ljubljani!!! Kaze da se izgradilo nenormalno i puteva i objekata, masa stanova, svega ali samo do uvodjenja Evra! Cim su to uradili sve je stalo i to momentalno, u roku od mesec dana! Kvadrat stana je nesto mnogo (oko 3000 eura ako sam dobro zapamtio, u Ljubljani) ali niko ne kupuje nista, a i niko ne prodaje nista jer nema para! I tako... :)
Pozdrav!
[ Nabukodonosor @ 21.07.2011. 23:00 ] @
Koliko puta treba da se ponovi u zagradi da PIIGS znaci SVINJA, pa da citalac to ukapira? Ja sam mislio jednom, al izgleda ovaj "bloger" misli da treba svaki put kad se pomene rec piigs. Koja uz to i ne znaci svinja...ne znaci nista.
[ Isak666 @ 21.07.2011. 23:14 ] @
Citat: Sceka: Slovenija je u EU, logicno je da su cene svuda iste, robnonovcana razmena, nema carina, sve je med i mleko... Ispostavlja
Pozdrav!
Khm ... khm... o ne, ovo nije logicno ;)
EU stvarno nema nikakve veze sa cenama.
[ ArsenLupen @ 21.07.2011. 23:20 ] @
Igor Gajic:
Citat: E sta se krije iza svega ovoga?
Konsolidacija moci u Evropi. Vestacki izazvana kriza koja ce omoguciti da se drzave jos vise vezu, a iza svega se nalazi Nemacka koja sve vise i vise preuzima primat kako ekonomski tako i politicki. Cetvrti rajh, dame i gospodo, je jako blizu.
Podseti me zašto je ovo loše molim te.
[ Miroslav Jeftić @ 21.07.2011. 23:34 ] @
Citat: Sceka: Ma potpuno si u pravu, tako je bilo... Pa 'do skoro' smo isli u Madjarsku po hranu koja je bila mnogo jeftinija nego kod nas... Ali!!! Slovenija je u EU, logicno je da su cene svuda iste, robnonovcana razmena, nema carina, sve je med i mleko... Ispostavlja se da Slovenija ima samo obaveze (kaze mi burazer da moraju svi da odvoje neke pare za Grcku!) a sve investicije su stale, plate su smanjene... Cudo jedno posle toliko godina da ide u Austriju kao mi nekada za osnovne namirnice!!! Kupio je u Frankfurtu Golfa, nema carine ali je tamo Golf jeftiniji 40% neo u Ljubljani!!! Kaze da se izgradilo nenormalno i puteva i objekata, masa stanova, svega ali samo do uvodjenja Evra! Cim su to uradili sve je stalo i to momentalno, u roku od mesec dana! Kvadrat stana je nesto mnogo (oko 3000 eura ako sam dobro zapamtio, u Ljubljani) ali niko ne kupuje nista, a i niko ne prodaje nista jer nema para! I tako...
Pozdrav!
Nije do skoro... i dalje se ide u Mađarsku (i hrana je i dalje jeftinija), možda samo novi pasoš malo usporava stvar Hm... dobro, moraju da odvoje za Grčku, ali da je Slovenija u buli, morali bi drugi odvajati za Sloveniju. Ne znam, sad baš da je u roku od mesec dana sve stalo, možda je malo preterano
[ a1200 @ 21.07.2011. 23:51 ] @
@mmix:
Sta se dogadja kad na kraju stignemo do recimo Irske koja je zaduzena 1000% (10x vishe) nego sto joj je GDP. Da li je neko lud da ne uzme kesh, nego da za tih 8 miliona od deset, koje treba da dobije, opet kupi obveznice Irske?
Na onom linku sa pocetka (debt clock) se vidi da su sve glavne zemlje, nosioci zapadne ekonomije, zaduzene sa preko 100% GDP-a, neke cak i nekoliko puta vishe. Sta se dogadja kad jednostavno postane ocigledno da dugovi nikad nece moci da se vrate... kad recimo ti koji daju zajmove odluce da vishe poverenja imaju u npr. Kineske hartije od vrednosti, i traze full iznos nazad, umesto da deo konvertuju ponovo u papirice industrije koja ne moze da funkcionishe bez ponovnog zaduzivanja, a vec je vishetruko presla limit onoga sto realno mogu da stvore. Sta se dogadja kad procene da im se rizik ne isplati, cak ni sa navodno boljom kamatnom stopom 6%?
Hocu da kazem, da ce se, taman sve ostalo kako ti kazes... doci do momenta kad te zemlje nece moci vishe da servisiraju ni ona 2 miliona, od 10 miliona pristiglih za naplatu, jer ce i takav dug biti preveliki u odnosu na ono sto su oni realno proizveli.
[Ovu poruku je menjao a1200 dana 22.07.2011. u 01:02 GMT+1]
[ Igor Gajic @ 22.07.2011. 06:16 ] @
@ArsenLupen
Niko nije rekao da je lose. Samo ovde nema ni d od demokratije. Sve se radi iza kulisa, smisljeno, a narod moze samo da prihvati odluku elite.
[ Java Beograd @ 22.07.2011. 07:08 ] @
Stanje duga nema ama baš nikakve veze sa stanjem ekonomije. Uostalom i pokretač ove teme je u svom početnom postu naveo da najveći dug danas imaju upravo SAD i Japan.
[ Bata @ 22.07.2011. 07:14 ] @
Citat: a1200: ......Sta se dogadja kad jednostavno postane ocigledno da dugovi nikad nece moci da se vrate... Tada mora da dođe do hard-reseta. Ne bih da "prizivam" , ali to je uglavnom bio rat.
Negde sam čuo procenu da je do ekonomske krize kakva je nastala poslednjih godina, trebalo da dođe tokom devedesetih, ali je ekspanzija Interneta
indukovala nove vrste proizvoda i tržišta, koji su dali nov vetar ekonomiji.
Takođe sam video neki dokumentarac gde se priča o ekonomskim krizama (u zapadnom svetu) unazad stotinama godina, i poenta je da se takva pucanja
sistema dešavaju ciklično, jer se uvek "rast" ekonomija zasniva na zaduživanju, kreditima, itd... to jest na "zamišljenoj" ili "pretpostavljenoj" budućoj
zaradi.
Povremeno se dođe do nekog otkrića u tehnologiji, koje, kako to ekonomisti kažu, otvori nova tržišta, to jest koje indukuje ponudu i potražnju za
proizvodima i uslugama poniklim iz tog novog otkrića, ali to se dešava slučajno, i nije nešto na šta se može uvek osloniti.
Koliko je situacija očajna, govori i to da se veštačkim, skoro propagandističkim metodama pokušava pokrenuti jedan takav "tehnološki skok"
koji bi dao nov vetar u jedra svetskoj ekonomiji, a radi se naravno o novim izvorima energije (hibridni, solarni, vetar, biomasa....blabla).
Mene to podseća na dodolske pesme.
[Ovu poruku je menjao Bata dana 22.07.2011. u 08:40 GMT+1]
[ fanfon @ 22.07.2011. 07:19 ] @
Citat: Igor Gajic: @ArsenLupen
Niko nije rekao da je lose. Samo ovde nema ni d od demokratije. Sve se radi iza kulisa, smisljeno, a narod moze samo da prihvati odluku elite.
A kad je bilo drugacije? Nekad manje primetno, nekad vise.
[ Igor Gajic @ 22.07.2011. 07:26 ] @
@fanfon
Meni najvise smeta sto ti isti likovi prodaju nama pricu o demokratiji, volji naroda, referendumu, ovo, ono... A sami su najgori licemeri. Licno mi je najbolji Sarkozi koji je pobedio na izborima obecavajuci da ce smanjiti tekst ustava EU, sto je i uradio, smanjujuci font(!), i jos je dodao ~200 strana. Ali u celini, kao knjiga, ima manje strana.
[ stil @ 22.07.2011. 07:47 ] @
.
[ anon70939 @ 22.07.2011. 09:49 ] @
Ne mora da znaci da ce nama biti losije nego ostatku Evrope...
To sto ce biti nama malo losije, jbg, navikli smo. Velika vecina se pomirila sa tim da tesko da ce ikada vise biti "bolje". Nece biti neke preterane panike kod nas.
A za Evropljane, koji su navikli sve da imaju... Koji nikad nisu razmisljali da li ce imati od sledece plate dovoljno za hranu. Ako krene to sto se predvidja, verovatno cemo se mi najbrze prilagoditi i necemo proporcionalno u odnosu na njih, puno izgubiti.
Jbt, pa kod nas se sa 250E mesecno zivi fenomenalno, a skoro sve nam je skuplje nego preko :). Koliko prijatelja imam u Kragujevcu gde je pojam imati platu 250-300E, pa opet evo svi su sada u sezoni na moru... voze automobile od 3-4000E, imaju ludacke mobilne telefone za koje moraju da odvoje dve plate, oblace se skuplje nego sto sam vidjao preko, kafici su evo sad prepuni od jutra do jutra...
Ajd da vidim Nemca da to radi sa 250E :)
[ mmix @ 22.07.2011. 09:52 ] @
Citat: a1200: @mmix: Sta se dogadja kad na kraju stignemo do recimo Irske koja je zaduzena 1000% (10x vishe) nego sto joj je GDP. Da li je neko lud da ne uzme kesh, nego da za tih 8 miliona od deset, koje treba da dobije, opet kupi obveznice Irske?
...
Hocu da kazem, da ce se, taman sve ostalo kako ti kazes... doci do momenta kad te zemlje nece moci vishe da servisiraju ni ona 2 miliona, od 10 miliona pristiglih za naplatu, jer ce i takav dug biti preveliki u odnosu na ono sto su oni realno proizveli
Ok, sad vidim da nisam do kraja objasnio. U svetu drzavnih (sovereign) bondova debt-clock je samo indikator za lozenje i nema neke preterane DIREKTNE veze sa dinamikom zaduzivanja i privlacenjem poverilaca. Niti sovereign bondovi imaju ikakve veze sa ekonomijom drzave sem sto mogu da je upropaste u sluzaju bankrota. Sovereign dugovi se uzimaju u korist i na teret javnih prihoda, sto znaci da je jedini realni indikator fiskalna politika zemlje i njena krajnja posledica, budzetski suficit/deficit. Moze drzava da bude zaduzena i 200% GDPa po 6% i da joj servisiranje bude 12% GDPa, ali ako joj je fiskalna politika takva da i pored toga ima budzetski suficit IMACE AAA kredit rejting i investitori ce kupovati njene bondove (naravno takva kombinacija je veoma tesko ostvariva sa servisom od 12% GDPa, pa zato ljudi pogresno izvlace korelaziju sa tim indikatorom). Isto tako mozes da imas i drzavu koja je zaduzana 60% GDPa i da ista bankrotira jer svoje rashode ne moze da dovede u normalu i operise sa velikim deficitom.
[ DaliborP @ 22.07.2011. 10:12 ] @
Citat: CoyoteKG: A za Evropljane, koji su navikli sve da imaju... Koji nikad nisu razmisljali da li ce imati od sledece plate dovoljno za hranu. Ako krene to sto se predvidja, verovatno cemo se mi najbrze prilagoditi i necemo proporcionalno u odnosu na njih, puno izgubiti.
Jeste, u Evropi se bas tako zivi. Med i mleko. Ne znaju ljudi sta ce od para na kraju meseca.
[ anon70939 @ 22.07.2011. 12:53 ] @
Ne kazem da je med i mleko, ali daleko je bolje nego ovde.
Osetio sam da je bolje, iako sam tamo radio mnogo tezi posao nego koji sad radim. Ali nisam se dvoumio u prodavnici da li cu da kupim 400 ili 700g mesa, i koliko puta mesecno mogu to da priustim. A ne verujem da se to samo meni dogadja u Srbiji.
[ Wajda.W @ 22.07.2011. 12:53 ] @
Ja mislim da to nema mnogo veze sa evropom, mislim da su te sve ucestalije krize na globalnom nivou ustvari rezultat loseg ekonomskog sistema. Ne kazem da znam za neki bolji, ali ocigledno da ovaj nije bas sjajan.
Takodje, nerealno je misliti da svima moze da bude super, da ceo svet lepo zivi. To su price za malu decu.
Tako i u evropi, ne mogu sve zemlje biti bogate i visoko razvijene. A problem kod evropske unije je taj sto su poceli svakog da primaju pa se onda to oseti ne samo u jedno drzavi koja je u *urcu nego i u celoj evropi.
[ jericho1405 @ 22.07.2011. 13:08 ] @
Problem je evrozona, tj. kriteriji koji definisu ulazak u takvu monetarnu uniju koja ovakva kakva je trenutno moze da "apsorbuje" samo jake i stabilne ekonomije, odnosno ekonomije slicnog profila sto nikako nisu, npr. Njemacka i Grcka.
Mozda razmatrana ideja dijeljenja evra na dvije valute - jaku i slabu, i nije tako losa opcija. Na taj nacin bi se pospjesila trzisna konkurentsnost slabih ekonomija, a i dalje bi se zadrzala ideja zajednicke, stabilne valute.
[ mulaz @ 22.07.2011. 14:13 ] @
Alo bre ljudi, al ste iskrivili sliku :))
Gradi se i radi se i sve normalno u Sloveniji, prave se novi putevi, izgradjuju se stadioni,...
Jedina razlika posle uvodjenja eura je, da su cene u raznim kaficima i slicno poskupele na prvu okruglu cenu (znaci 200sit=0.83eur poskupelo na 1eur). Cene u prodavnicama su se kod nekih stvari cak smanjile.
A oko odlazenja u austriju i slicno... ako se vec ide porodicno na 'izlet' do Ikea-e u Grazu ili slicno, ili ako neko zivi kraj granice kupuje i nesto tamo. Isto kao sto dosta ljudi recimo iz Hrvatske dolazi u shopping u sloveniju (~1.5h od zagreba), i prodavnice poput e-Leclerc-a su pune Hrvata. Isto tako su neke prodavnice blizu slovenacke granice na austrijskoj strani pune Slovenaca.
A oko umesavanja u politiku... ako bi neka sposobnija zemlja iz EU malo kontrolisala lokalnu politicku scenu, mislim da uopste ne bi bilo lose :) Ali naravno, naprotiv teorijama zavere ovde, to ne rade, bar ne u takvom obliku koji se tu pominje.
[ Isak666 @ 22.07.2011. 14:16 ] @
^^
Pa to je slika Slovenije jednog coveka koji je to cuo od rodjaka tamo :)
Tako to ide.
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|