|
[ Bata @ 25.07.2011. 06:30 ] @
| Zamislite sasvim običnog čoveka koji je rođen i odrastao u nekoj od beogradskih opština, ima oko 35 godina,
i ima, za našu zemlju prosečno, srednje obrazovanje, kao i zaposlenje u tehničkoj struci.
Za početak ne bih da opisujem kakav je karakterno i intelektualno taj čovek , ni da idem u više detalja o njegovom životu,
jer hoću da postavim pitanje o jednoj konkretnoj stvari, a to je da taj čovek za svoje potrebe kolje životinje.
Ne znam sa sigurnošću da li to radi samo za svoju ishranu ili i kao uslugu drugima , ali znam da kolje stoku (ovce, svinje...)
ali i sitnije životinje (zečevi).
Da li znate za nekoga ko, kao ovaj opisani, rođenjem i životom nije poljoprivrednik, i ne mora to da radi, a ipak kolje životinje ?
Kakvo bi vi mišljenje stvorili o osobi iz ovog opisa ?
|
[ Ankalagon the Black @ 25.07.2011. 06:58 ] @
[ mmix @ 25.07.2011. 07:14 ] @
Mislim da malo projektujes svoje gadjenje tim postupkom na druge. I to je posao i neko mora da ga uradi kad ja i ti npr nismo u stanju da ga uradimo, traziti neke mentalne ometaje u tome je malo bezveze. Ne kazem da nema neki patoloski aspekt uzivanja u tome ali i u mom okruzenju ima ljudi koji to rade za kintu/deo mesa. Pretpostavljam da u ruralnim sredinama ima mnogo manje sramezljivih po tom pitanju i manje potrebe da nekome platis za ovu vrstu usluge.
[ deerbeer @ 25.07.2011. 08:39 ] @
@Bata
Jel si na ovog mislio ?
.
Vidi kako ga prase ljubi i umiljava mu se
[ Java Beograd @ 25.07.2011. 08:47 ] @
Citat: Bata: ... a ipak kolje životinje ?
Tvoje gađenje ka opisanom činu je jasno. Ipak, ne gadimo se dobre pljeske ili vruće mlade prasetine, zar ne ?
[ bakara @ 25.07.2011. 09:00 ] @
Citat: Bata:
Kakvo bi vi mišljenje stvorili o osobi iz ovog opisa ?
Moje misljenje je da je covek ipak mesar?
Mozda ne po zanimanju ali to sto radi je ipak posao...mesarski i u opste nije cudan
btw,
kakve veze poljoprivrednik bi trebao da ima sa mesom?
[ morihei ueshiba @ 25.07.2011. 11:32 ] @
Citat: Jeste li primetili da je čovek često puta svojom fizionomijom, ponašanjem, držanjem i pokretima, već opredeljen za izvestan poziv u životu? I te se osobine, koje opredeljuju čoveka za dotični poziv, opažaju kod njega još od malena, još od ranog detinjstva. Tako, na primer, ako je neko opredeljen da bude kaluđer, on već od malena ima pritvornu fizionomiju, dobar apetit i naviku da meri tuđe zalogaje; ako je opredeljen da bude policijski činovnik, već od malena prisluškuje tuđe razgovore i optužuje drugove učitelju, ili ako je opredeljen da bude profesor, on već od malena zaboravlja da ponese knjige u školu, uzima u rasejanosti tuđ nov mesto svoga staroga šešira, i rđavo uči predmet koji će docnije u životu predavati.
Otuda se u životu i smatra kao najveća komika obrnuta situacija, to jest kad je neko predestiniran da bude poeta, a on postane kasapin, ili što je kod nas mnogo češći slučaj, kad je neko predestiniran da bude kasapin, a on postane poeta.
Često je komika tu, čak i kad neko ima sve podobnosti za poziv kome se odao ali ne i fizionomiju, držanje ili pokrete. Zamislite, na primer, jednoga krojača ženskog odela, sa svim manirima koje ta profesija nameće, pa vam kažu da je to komandant puka u penziji, ili zamislite čoveka s dobrim apetitom i ovome odgovarajućim trbuhom sa mesnatim, klempavim ušima, zadriglim vratom i kasapskim rukama, pa vam kažu da je to kompozitor.
Nusic,Autobiografija
[ Onaj @ 25.07.2011. 12:11 ] @
Covek je ocigledno bio pun predrasuda (sasvim jasno se vidi iz ovog citata). Zalosno, stvarno zalosno...
[ Isak666 @ 25.07.2011. 12:15 ] @
^^
Ja mislim da nisi nista skontao sta je Nusic napisao - zalosno, stvarno zalosno :)
[ morihei ueshiba @ 25.07.2011. 12:41 ] @
Šta reći,stvarno žalosno
Citat: Knjige,braćo,knjige,a ne zvona i praporci
Dositej Obradović
[ Bata @ 25.07.2011. 13:18 ] @
Citat: mmix: Mislim da malo projektujes svoje gadjenje tim postupkom na druge. I to je posao i neko mora da ga uradi kad ja i ti npr nismo u stanju da ga uradimo, traziti neke mentalne ometaje u tome je malo bezveze. Ne kazem da nema neki patoloski aspekt uzivanja u tome ali i u mom okruzenju ima ljudi koji to rade za kintu/deo mesa. Pretpostavljam da u ruralnim sredinama ima mnogo manje sramezljivih po tom pitanju i manje potrebe da nekome platis za ovu vrstu usluge. Nije gađenje prava reč.
To je probadanje vrata životinje koja se otima i urliče u užasu i bolu.
Više odgovara reč jezivo, užasno...
Stvar je u tome da je to jedna od stvari koje, ko ne mora, ne radi.
Čak i na selu ima ljudi koji to ne mogu da rade, i kada treba zovu za uslugu one koji to mogu da rade.
Citat: deerbeer: @Bata
Jel si na ovog mislio ?
Vidi kako ga prase ljubi i umiljava mu se :D Mora da je čuven među prasicama po nežnostima, a i on izgleda kao da je nastao iz nežnosti prasice i humanoida :D
Kao da je izašao iz ovog Nušićevog citata.
Citat: Java Beograd: Tvoje gađenje ka opisanom činu je jasno. Ipak, ne gadimo se dobre pljeske ili vruće mlade prasetine, zar ne ? Nemojte moje pitanje tumačiti kao promovisanje vegetarijanizma. Stvar je u nečemu sasvim drugom.
Ja jedem meso (mleko, jaja...) , ali budući da sam rođen u gradskom okruženju, jedna od stvari koje smatram za svoju sreću je to da sam
pošteđen teškog poljoprivrednog rada.
Mnogi od nas ipak, više radi rekreacije nego iz potrebe, učestvuju u nekim aktivnostima "na zemlji" , na primer
neko ko ima mogućnosti bavi se povrtarstvom, ili u dvorištu gaji kokoške, ili ode (kod nekoga) na selo pa učestvuje u raznim radovima...
Neki ljudi praktikuju da na selu kupe živu životinju, i odmah na licu mesta plate i uslugu klanja i kasapljenja, sa pravljenjem kobasica i sličnih
proizvoda, kao i ostavljanjem mesa, slanine, kobasica... na sušenju.
Ali nikada, tj. skoro nikada, nisam čuo da neko ko ne mora da kolje životinje, da to radi.
Citat: bakara: Moje misljenje je da je covek ipak mesar? :)
Mozda ne po zanimanju ali to sto radi je ipak posao...mesarski i u opste nije cudan
btw,
kakve veze poljoprivrednik bi trebao da ima sa mesom? Pa poljoprivreda podrazumeva uzgajanje( i klanje) životinja zbog hrane.
A ovaj o kojem sam postavio pitanje nije mesar, više se on time bavi za sebe (koliko ja znam).
Upoznat sam ja (posredno) sa postojanjem i radom zanatlija koji vrše uslugu klanja "po kućama" :)
To su ljudi koji imaju zanat (mesari ili klaničari/kasapini, ili ispraksovani poljoprivrednici-domaćini) , imaju alat, i poznati su po tome, ljudi ih zovu za tu uslugu...itd
Ovaj nije to.
[ Shadowed @ 25.07.2011. 13:28 ] @
Pa, dobro, cak i ako covek uziva u samom cinu, sta sad, bar je kanalisao to u korisnom smeru. Nesto kao Dexter
[ Sceka @ 25.07.2011. 13:31 ] @
Citat: Bata:Nije gađenje prava reč.
To je probadanje vrata životinje koja se otima i urliče u užasu i bolu.
Više odgovara reč jezivo, užasno...
Ocigledno nikada nisi bio na selu, narocito kada se nesto tako radilo. Pa ok, sreca tvoja, kako i sam kazes.
Citat: Bata: Pa poljoprivreda podrazumeva uzgajanje( i klanje) životinja zbog hrane.
A ovaj o kojem sam postavio pitanje nije mesar, više se on time bavi za sebe (koliko ja znam).
Upoznat sam ja (posredno) sa postojanjem i radom zanatlija koji vrše uslugu klanja "po kućama" :)
To su ljudi koji imaju zanat (mesari ili klaničari/kasapini, ili ispraksovani poljoprivrednici-domaćini) , imaju alat, i poznati su po tome, ljudi ih zovu za tu uslugu...itd
Ovaj nije to.
Kako to mislis "za sebe"? Kolje za svoje potrebe pa odnese kuci u zamrzivac?
To kako ga opisujes ne moze da se tacno svrsta ni u sta jer 'maglovito' i nedoreceno pricas. Daj primer, na primer: "Otisao i kupio tele i zakl'o ga i odneo kuci u friz" ili " Otisao u to i to selo kupio nekoliko svinja pa ih zaklao i srecan se vratio kuci bez mesa" ili nesto slicno sto si video, saznao o njemu...
Pozdrav!
[ ArsenLupen @ 25.07.2011. 13:42 ] @
Bato, kad probaš barevinu i svežu džigericu pa zaliješ kuvanom rakijom, nema tog skičanja svinje koje će te odvratiti od sledećeg puta
[ Vole Domu @ 25.07.2011. 13:56 ] @
pa sta ako covek nije mesar? ako radi posao kako treba, ne vidim problem u tome?
imam i ja jednog prijatelja koji nije elektrotehnicar niti ista slicno, pa ga zovemo svaki put da popravi mashinu za vesh kad rikne...
[ vladd @ 25.07.2011. 14:25 ] @
Ne razumem poentu pitanja.
Da li je u pitanju jednostavno prenemaganje, kao eto postoje fuj poslovi(oduzimanje zivota nevinim zivotinjama, od buve do slona) , ili je sustina kako formirati (finalno)misljenje o nekome iz par recenica, po receptu zute stampe?
Poz
[ anon70939 @ 25.07.2011. 15:47 ] @
Ne zelim da se shvati kao da trolujem, ali stvarno jako glupo pitanje...
Postoje ljudi koji su odrasli uz roditelje koji su ziveli na selu i koji su klali zivotinje da bi se prehranili.
Ti ljudi su to od detinjstva naucili, radili i danas im je verovatno mnogo jeftinije da zakolju svinju i obrade, nego da placaju kg mesa 400 din u mesari.
Moj cale je to radio sa svojim caletom, kasnije zavrsio vojnu akademiju, pa cak i sada kad je u penziji pomogne nekad pri opstepopularnoj "zabavi" zvanoj "svinjokolj", kada se pored svega ostalog uz mesanje cvaraka, zalije domacom rakijom. To sto je on pukovnik penzionisani, jel mora da znaci da je odlepio na ratistu pa mora da kolje?
Stvarno idiotsko pitanje... Nisu svi fensi Beogradjani radjani u centru zadnjih 500 godina...
[ Vole Domu @ 25.07.2011. 16:24 ] @
upravo tako...
[ kokikokan @ 25.07.2011. 18:33 ] @
Ja sam iz Vojvodine. Rođen na selu, u krajevima gde se svinjokolj zvao i Veliki Disnator.
Elektrifikacija po selima je završena tek početkom '70-tih a prvi "zamrzivači" su počeli da se kupuju početkom '80-tih.
Do tada se metod konzervacije mesa sastojao u tome da se krajem novembra (koencidencija da je tada bio i državni praznik 29 novembar) izvrši svinjokolj, meso je bilo u "salamurama" od 5-6 nedelja i potom se meso sušilo. Ovako osušeno meso uspelo je da "dobaci" do prvih vrelijih dana. U dobrostojećim kućama postojala je mogućnost da se izvrši svinjokolj još jednom u toku godine (taj je bio slabijeg "inteziteta") i tada se meso uglavnom konzerviralo tako što se posle salamure, malo ispeklo i potom zalilo u mast. Ovo je bio praktičan način konzerviranja jer se meso samo malo ugrejalo i već je bilo spremno za upotrebu. Igrom slučaja dani svinjokolja su bili podešeni sa krsnim slavama.
Davnih godina u razgovoru sa Ljubišom Kokotovićem našim istaknutim akademskim slikarem, saznao sam da se po danu koji je izabran za krsnu slavu može odrediti da li su familije bile bogate ili ne. Ukoliko se slavi neka od letnjih slava tada je ta familija u prošlosti bila bogata familija jer je finansijski da podnese još jednu gozbu.
Prva stvar oko samog svinjokolja. Velika stvar je da je seljak tu životinju sam odhranio, dao joj ime, hranio možda i na cuclu ukoliko krmača nije mogla sama da odhrani prase i na kraju dođe i taj dan kada dođe sam svinjokolj. To je relativno težak posao sam po sebi i to čovek nikada ne radi sam. Obično je potrebno nekoliko snažnih ljudi da bi se sam čin odigrao (potrebno je svinju izvući iz svinjca, obezbediti je nekako da ne pobegne). To znači da morate pozvati još neke komšije, rođake da vam pomognu. Danas je sam čin mnogo "humaniji" nego pre desetak i više godina jer se koriste omamljivači sa strujom ali sam čin ni sami seljaci ne vole puno već se po komšiluku pojavi jedan ili dva čoveka koji uspeju nekako da "prevrnu" stomak i takvi ljudi se pozovu da izvrše sam čin.
Nema puno ljudi koji ovo rade bez trunke savesti ali svaka baka kod mene u selu "zakolje" koku za nedeljnu supu i verujte da ni jedna to ne voli...
[ anon70939 @ 25.07.2011. 19:39 ] @
Pa ni moj cale, ni moji poznanici koji su sa sela ne VOLE to da rade. Rade jer imaju potrebu za tim. A kao sto si rekao, skupi se 3-4 ljudi i neko od njih zakolje. Verovatno ne zakolje moj cale, ali tu je da pridrzi svinju, tako da je to isto.
A tvoja bakuta, da je jaca, odnosno da nije baka, verovatno bi zaklala i svinju bez problema....
[ milivoje t @ 25.07.2011. 20:20 ] @
Citat: Nema puno ljudi koji ovo rade bez trunke savesti ali svaka baka kod mene u selu "zakolje" koku za nedeljnu supu i verujte da ni jedna to ne voli...
Sedim podavno sa drugom koji je zabrinut dosao nesto da mi isprica. Radilo se o njegovoj tada verenici, posvadjao se sa njom i sa njenom porodicom. Posto mi je razlog svadje bio smesan, ubedio sam ga da to prevazidje i pomiri se. I posle nekog vremena ja zajedno sa njih dvoje odem do njenog sela gde njeni na veliko gaje pilice.
I da mi ona pokaze kako je semesno zbog cega su se svadjali, obuce neku kecelju i sorc, uze noz, pile po ruku i odreza mu glavu. Ja se sokirao. Pravim se kao nije nista, a ustvari gledam je zgadjen i ne verujem sta radi i sa kojojm lakocom, dok se telo pileta grci, krv siklja, a kljun se otvara i zatvara na odsecenoj glavi koja lezi na podu.
a da ta svadja je nastala kada su svratili do njenih, a onda odlucila da se pridruzi masovnom klanju pilica. Onda to voli da radi i najbolje to radi u porodici i to ne sekirom vec nozem, reze vrat. Frka je ispala kada se drug sokirao scenom, a zatim odbio da pomogne, pa je krenula prozivka kakav si ti muskarac...
Razumem ja da ja jedem to isto pile, ali gledati scenu klanja i ljude koji to rade sa finesom i uzivanjem kao njegova zena je za nekoga ko nije iz te price jeziva stvar.
[ nkrgovic @ 25.07.2011. 21:00 ] @
Citat: milivoje t: Razumem ja da ja jedem to isto pile, ali gledati scenu klanja i ljude koji to rade sa finesom i uzivanjem kao njegova zena je za nekoga ko nije iz te price jeziva stvar.
Ne, bas je obrnuto. Ako ne mozes da gledas a jedes, onda si licemer. Ili gledas, koljes i jedes, ili ti smeta - i ne jedes. Ta varijanta ja bi da jedem, ali da ne gledam kako se pravi ...
[ Ivan Dimkovic @ 25.07.2011. 21:04 ] @
Razlike u kulturama :-)))
@Bata,
Citat:
Da li znate za nekoga ko, kao ovaj opisani, rođenjem i životom nije poljoprivrednik, i ne mora to da radi, a ipak kolje životinje ?
Prvo, rekose vec ljudi, ne vidim kakve veze ima poljoprivrednik sa klanjem :-) Pretpostavljam da si mislio stocar ili... pilicar? :-)
Drugo, ne vidim sta ti je tu cudno - sasvim je normalno ubijati svoju hranu, ako neko to mora ili voli.
Imas gomilu potencijalnih razloga, i svi su apsolutno normalni:
a) Zeli da ustedi
b) Zna da probere ono sto hoce
c) Zeli da bude 100% siguran sta jede
Samo jedan potencijalni razlog ne bi bio normalan - a to je da ima neko patolosko uzivanje u gledanju zivotinja dok umiru... A ti sam izracunaj verovatnocu za to, ili ga jednostavno pitaj.
[ Shadowed @ 25.07.2011. 21:13 ] @
Citat: kokikokan: Obično je potrebno nekoliko snažnih ljudi da bi se sam čin odigrao (potrebno je svinju izvući iz svinjca, obezbediti je nekako da ne pobegne).
To je zato sto n'umeju :)
Znam za nekog lika iz Rusije (ili Ukrajne bese, neka vec zemlja bivseg SSSR-a) koji to profesionalno radi tamo ali je i ovde po kucama. Njemu nije trebala nikakva pomoc niti je iko trebao da drzi svinju. Ne kolje je kao sto to ljudi obicno rade tako sto presece grlo vec samo recne arteriju na vratu, svinju cak i ne boli narocito i mirno iskrvari dok je on ceska po ledjima.
[ Count Zero @ 25.07.2011. 21:19 ] @
Jedan moj poznanik me baš bio iznenadio pripovedanjem o svojim koljačkim zahvatima...
On je inače totalna ladovina, a taj "posao" konta potpuno prirodno. "Šta ću kad volim da jedem meso", kaže on.
Koristi razne tehnike: malj, nož, čak je pričao kako je jednom morao da rukom posegne u ..... uf, gadno je, da ne nastavljam.
To radi onako, po potrebi, na selu i kod komšija, inače veze nema sa poljoprivredom.
BTW, nije li stočarstvo grana poljoprivrede??
[ milivoje t @ 25.07.2011. 21:22 ] @
Citat: nkrgovic: Ne, bas je obrnuto. Ako ne mozes da gledas a jedes, onda si licemer. Ili gledas, koljes i jedes, ili ti smeta - i ne jedes. Ta varijanta ja bi da jedem, ali da ne gledam kako se pravi ... Ma nije valjda, da ti pomognem nesto si se ti tu ze3nuo oko definiije licemera.
[ Java Beograd @ 26.07.2011. 07:15 ] @
Citat: milivoje t: ... i ne verujem sta radi i sa kojojm lakocom ......
ljude koji to rade sa finesom i uzivanjem kao njegova zena ....
Vidi ovde si pomenuo dva jako nepomirljiva pojma.
Ako neko sa uživanjem kolje piliće (ili druge domaće životinje, gajane zbog mesa) to može da bude sadizam. Od takvih bih se i ja naježio.
Ako neko sa lakoćom kolje piliće to može da asocira na veštog majstora svog zanata.
[ milivoje t @ 26.07.2011. 12:17 ] @
Poenta te price je kako je sam cin klanja sokantan za nekoga ko to nije gledao uzivo ili odrastao u sredini gde je to redovna pojava. Odrastao sam u gradu i meni je bilo lako o tome da pricam i zezam se dok na meter od mene nije odletela glava i shiknula krv, to je drga prica. A da li ona uziva, bezvee je da ulazim u tu analizu, svakako to radi sa velikom vestinom, znanjem...uvek se rado prihvati tog dela posla koji drugi nece da rade...pa je zezamo da uziva u klanju. Zasto bi pojmovi vestina i uzivanje bili nepomirljivi ?? Cesto idu zajedno, pa ko je vest u necemu, voli to sto radi.
Kada sam prvi put gledao klanje krmace, koja razapeta na lancima skici i krklja u krvi dok polako umire samo sto se nisam ispovracao. Posle se covek navikne i na gore stvari. ali ne menja cinjenicu kako to meni izgleda i vecini ljudi koji nisu iz te price.
[ deerbeer @ 26.07.2011. 12:27 ] @
Mislim da je poenta teme :
Zasto se ne primenjuju metode koje manje muce zivotinje nego je jos (kod nas ? ) prisutno cerecenje , obaranje , klanje, letenje glava sikljanje krvi pa na kraju i sam svinjokolj kao neka vrsta praznika ?
Sa jedne strane je u redu ubijati zivotinje zbog hrane jer su jbg u prirodnom lancu ishrane hteli to mi ili ne i svi koji se gade na to ubijanje kad tad bi i oni ubili zivotinje da im je egzistencija dovedena u pitanje .
[ anon70939 @ 26.07.2011. 15:52 ] @
Ma da... Svima je bitno da li se zivotinja muci... Pa naravno da se muci od momenta kad je u boksu i kad je hrane i spremaju tovljenjem za klanje... Umesto da trckara po pasnjacima i zamislja mirnu staracku smrt...
Bese ima neka reklama za Milka cokoladu, gde kravi rade manikir i ostale fore, onaj ko je moze zagreva ruke... Tako bi ti lakse palo da pojedes takvu kravu?
[ DaliborP @ 26.07.2011. 15:58 ] @
Citat: milivoje t:Kada sam prvi put gledao klanje krmace, koja razapeta na lancima skici i krklja u krvi dok polako umire samo sto se nisam ispovracao. Posle se covek navikne i na gore stvari. ali ne menja cinjenicu kako to meni izgleda i vecini ljudi koji nisu iz te price.
Pa nemoj vise da gledas klanje krmace i neces imati nikakvih problema. Ti bi da se yebes ali da ti ne udje sto se kaze u tom istom selu odakle dolaze tvoje horor price.
[ Devanagari @ 26.07.2011. 16:06 ] @
Možda tako kažu u selu gde ne znaju drugačije da ubiju životinju osim da je nabodu ili zarežu sečivom pa je ostave da se koprca u mukama, dok je radi adrenalin i bokte pita šta još… Van tih sela, ko zna, možda ubiju životinju, a da ona to ni ne primeti. Npr. ono što sam lično video još pre deset godina, mali ”pištolj” s oprugom, prisloni se na čelo bika od skoro tonu, pritisneš okidač i ovaj se samo sruči, ni ne zna šta ga je snašlo. Ali šta će to balkanskim mozgovima koji u 2011. g. i dalje misle da je jedini način da se dođe do mesa tako što ćeš maltene živu marvu da iskomadaš, pa ako ti se ne dopada onda bi da se jbš, a da ti ne uđe…
[ deerbeer @ 26.07.2011. 16:14 ] @
Citat:
što sam lično video još pre deset godina, mali ”pištolj” s oprugom, prisloni se na čelo bika od skoro tonu, pritisneš okidač i ovaj se samo sruči, ni ne zna šta ga je snašlo. ...
...
Ali šta će to balkanskim mozgovima koji u 2011. g. i dalje misle da je jedini način da se dođe do mesa tako što ćeš maltene živu marvu da iskomadaš, pa ako ti se ne dopada onda bi da se jbš, a da ti ne uđe…
Upravo sam na to mislio . I jos ti mozgovi pricaju da si licemer zbog toga .
Kazem da nije poenta u ubijanju zivotinja zbog ishrane, nego sto ih jos ubijaju mucenjem .
[ DaliborP @ 26.07.2011. 16:38 ] @
Koliko ja znam taj se pistolj manje vise svuda po selima koristi. Obicno ga imaju par njih u selu i onda zovu coveka kad treba da su ubije zivotinja, mnogo jednostavniji nacin.
Iskreno ne znam odakle dolaze ove price o koprcanju, siktanju krvi itd, ja mislim da toga vise nema, pistolj se redovno koristi kod krupnijih zivotinja. Naravno da ima krvi kad pocne da se priprema i odvaja meso, ali boze moj jos najbolje i to nekako da sklone od ociju gradske dece da bi svi mogli spokojno da spavaju.
[ deerbeer @ 26.07.2011. 16:46 ] @
Aha , a ostao je svinjokolj da se slucajno ne zaborave stara dobra vremena .
[ milivoje t @ 26.07.2011. 17:10 ] @
Citat: DaliborP: Koliko ja znam taj se pistolj manje vise svuda po selima koristi. Obicno ga imaju par njih u selu i onda zovu coveka kad treba da su ubije zivotinja, mnogo jednostavniji nacin.
Iskreno ne znam odakle dolaze ove price o koprcanju, siktanju krvi itd, ja mislim da toga vise nema Nije da pogresno mislis, vec veze nemas.
Citat: DaliborP: Pa nemoj vise da gledas klanje krmace i neces imati nikakvih problema. Ti bi da se yebes ali da ti ne udje sto se kaze u tom istom selu odakle dolaze tvoje horor price. Covek koji prvi put gleda klanje praseta na tradicionalan u isto vreme najcesci nacin, a pri tome ne oseti nelagodnost, da ne bi kvalifikovao kvalitativno takvog coveka, sigurno je u manjini. Mnogi domacini koji ceo zivot gaje i kolju prasad ne vole to da rade vec plate koljaca.
A ti o tome na y, hororu itd verovatno znas koliko i o klanju, nabacujes floskule bez veze.
[ DaliborP @ 26.07.2011. 17:30 ] @
Citat: milivoje t: Covek koji prvi put gleda klanje praseta na tradicionalan u isto vreme najcesci nacin, a pri tome ne oseti nelagodnost, da ne bi kvalifikovao kvalitativno takvog coveka, sigurno je u manjini. Mnogi domacini koji ceo zivot gaje i kolju prasad ne vole to da rade vec plate koljaca.
A ti o tome na y, hororu itd verovatno znas koliko i o klanju, nabacujes floskule bez veze.
Ok, mozda manje znam od tebe, slazem se, koliko sam shvatio ti zivis u gradu, kako si onda uspeo toliko primera da nadjes pa da znas vise?
Zadnjih par puta kada sam bio u blizini klanja/ubijanja video sam da se koristi taj pistolj, i to je bilo prilicno davno.
Ne nabacujem nista. Gledao sam klanje pilica, jagnjadi i svinja jos kao mali kad sam isao na selo. I ne smeta mi iskreno, tada je to bio jedini nacin. Danas postoje ti pistolji koji mnogo pomazu ljudima.
Sva sreca sto nisi to otkrio u pre 20-25 godina, ne znam kome bi se tad zalio.
[ milivoje t @ 26.07.2011. 18:20 ] @
Ne znam sta je tvoj problem, nerazumevanje prosto napisane stvari ili prosta potreba da siljis.
JOs kao dete navidjao sam se raznih sela po jugoslaviji, ali me roditelji nisu vodili na predstave klanja i dranja. Dosta sam kasnije video kako to ide... U medjuvremenu nisam video to ubijanje svinje sa pistoljem koji ispaljuje klin u glavu, iako sam cuo za to. Ono sto sam vidjao po selima, malim domacinstvima od banata do takova i bosne, je klasicno klanje praseta, noz, sekira. Volim zivotinje i nije mi prijatno kada moraju da se ubiju, nije prijatno kada krmaca od 200kg nikako nece da umre, pa klanje traje i traje...
Volim da jedem meso i preradjevine.
Ravnodusan stav prema klanju imaju jedna mala i jedna velika grupa ljudi oni koji profesionalno kolju i velika grupa mrsmuda koji se nikad nisu dovatili noza. Ja sam tranzirao meso, a kad je moralo pomagao sam pri klanju. I ne svidja mi se klanje, mucno je, ali sta se mora mora. A mislim da takvo misljenje ima vecina ljudi koja uzgaja stoku za sebe.
[ Vole Domu @ 26.07.2011. 19:50 ] @
Kod mene u oba sela (Republika Srpska i Gornja Toplica kod Valjeva) se i dalje KOLJE u pravom smislu te rechi, za te pistolje prvi put chujem.
Ja licno nikad nisam zaklao, ne zato sto se gadim nego zato sto za to treba vestina, a posto sam gradsko dete nije bilo dovoljno prilike da se uvezbam. Kada gledam klanje, nije bas prijatno, ali nemam potrebu da povracam, sklanjam pogled i slicne stvari koje neki ljudi ovde navode. sad ako sam zbog toga psihopata, ebga...
[ alasalas @ 26.07.2011. 20:30 ] @
Citat: Vole Domu: Kod mene u oba sela (Republika Srpska i Gornja Toplica kod Valjeva) se i dalje KOLJE u pravom smislu te rechi, za te pistolje prvi put chujem.
Ja stvarno ne znam sta to znaci da se kolje u pravom smislu te reci? Poticem sa sela i u mom kraju (okolina Pozarevca) se uglavnom koristi pistolj ako je u pitanju krupinija stoka. I to je najefikasnija metoda. Doduse, neko koristi i veliki cekic, tj. malj kojim udara svinju (recimo) u glavu da bi je onesposobio (onesvestio) i potom sledi klanje. Ova metoda se meni nikako ne svidja jer se moze desiti da se ne udari lepo. To dovodi da se stoka razbesni a onda mogu nastati i ozbiljniji problemi (mozda si na ovo mislio).
Sitnija stoka (do 50kg recimo) se bez problema obara na zemlju a potom kolje i za tu vrstu u opste nije potreban pistolj. Ceo postupak traje nekoliko sekundi.
A sto se tice zivine: za to su potrebni jedino sekira (sto ostrija) i panj. Ja za drugi nacin ne znam.
Citat: milivoje t: I ne svidja mi se klanje, mucno je, ali sta se mora mora. A mislim da takvo misljenje ima vecina ljudi koja uzgaja stoku za sebe.
Sa ovim se potpuno slazem.
[ pisac @ 26.07.2011. 21:13 ] @
Citat: milivoje t: dok se telo pileta grci, krv siklja, a kljun se otvara i zatvara na odsecenoj glavi koja lezi na podu.
Uf, kakav živopisan opis. Pa od opisa bi se mnogima zgadilo, ali kad vidiš uživo i nije toliko strašno. Ja sam kao mali imao prilike da vidim i da kokoška trči po dvorištu bez glave, dok glava otvara usta na zemlji, i bilo mi je jako zanimljivo. Jes malo neprijatno, ali bože moj, nisam vegetarijanac.
[ huanitastaff @ 27.07.2011. 11:35 ] @
Grozan posao, ali nista manje grozan nego biti hirurg. Neko mora i to raditi. Mora se nesto i jesti, tako da neko mora i zaklati zivotinje. Mene vise cudi kako neko moze raditi kao pandur u odelenju za fajtanje ljudi. Zamisli, to ti je posao. Lesenje ljudi od batina.
[ anon70939 @ 27.07.2011. 18:58 ] @
heh, jednom prilikom posto sam isao u srednju veterinarsku skolu, ziveo sam u internatu. Sa skolske farme doneli su nam u kamionu 50-100 kokoski koje smo trebali da zakoljemo i ocistimo da imamo za klopu u internatu.
Bilo je tu dosta ljudi sa sela koji su od detinjstva klali kokoske, ali bilo je i nas iz grada. Ja sam stajao sa strane i nisam hteo da koljem, niko me nije ni prisiljavao. Ali bilo je par likova koji nisu nikad a hteli su da probaju.
Dakle bila je sledeca situacija :). Kao iz Tarantinovih filmova heheh
Dva momka, jedan je drzao kokosku na panju, a drugi je udarao sekirom, i zaklali su tako 5 kokoski. Nisu imali pojma da ona treba prvo da se valjda okrene u krug da se osamuti, i posle odsecanje glave valjda da se pridrzi na zemlji dok se ne smiri, nego su ih nabacali na gomilu, i nikad necu zaboraviti scenu gde je 5-6 kokosaka bez glave skakalo i sudaralo se, a krv sikljala na sve strane :). Veoma odvratno. Razredni staresina je odlepio
[ BokasaTzar @ 28.07.2011. 00:00 ] @
Ovo oko pribavljanja klope mi je jasno ( šta je tu čudno ), samo ...
ne razumem ljude koji idu u lov na srnu, spraše joj dve 12 patrone u glavu i telo,
dok ona plače osetivši da je u bezizlaznom položaju !?
To neki zovu sportom ili nadmudrivanjem sa životinjom ili šetnjom po prirodi ili druženjem...
Doduše i drug Stari je voleo da rešeta divokoze i srne.
[ Wajda.W @ 28.07.2011. 09:34 ] @
To sa klanjem pilica, meni uvek izmami smeh jer se setim reakcije mog dede. :)
Kad sam bio mali isao sam kod babe i dede gde deda s vremena na vreme zakolje po koje pile.
Deda uzme pile i sekiru. Uhvati pile malo ispod vrata, stavi ga na panj i zamahne sekirom. Nakon toga samo baci pile po strani koje tako bez glave trci po dvoristu neko vreme, a iz vratne arterije siklja krv. A glava stoji na panju i kljun se otvara i zatvara k'o sto je neko vec opisao. A deda na sve to sekirom pomera glavu sa panja, uzima drugo pile i ne okrecuci se kaze:"Pazi da te ne isprska." :)
[ anon70939 @ 28.07.2011. 15:00 ] @
nemoj da pricas da ti "izmami osmeh". Nisi "IN"... Treba da kazes, "ah fuj, grozota" i podignes rucicu feminizirano.
[ Wajda.W @ 29.07.2011. 10:36 ] @
@CoyoteKG
Nisam "IN"? :(
Ah, steta, onda moram pod hitno da poradim na tome...
Hvala sto si mi skrenuo paznju na to. :)
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|