[ squirll @ 06.08.2011. 23:34 ] @
Sa drugom sam nesto raspravljao i dosli smo do zakljucka/situacije da je sve vise kafica i da svi nekako opstaju. I u najvecoj krizi covek uvek da poslednji dinar na alkohol to je kod nas normalno. E sad nesto smo se razisli sa mishljenjem koliko bi kostalo ovaranje i kolika bi bila cista zarada.
Uzeli smo sledecu situaciju.
Lokacija sredina, znaci da nije sami centar i da nije negde na periferija pa da je neka teska kafancuga.
Tip lokala, neko fensi mesto gde dolaze tatine cerke i sinovi i njima slicni gde se naravno pusta grand i sl "muzika".
Znaci ne bi bila kafana sa kariranim stoljnacima vec neki kafic malo fensi.

I sad on tvrdi da treba 10k evra za otvaranje a ja sam rekao oko 60k evra ako ne i vise..i da je zarada mozda oko 2k evra cisto..

Trebalo bi da se otvori SUR, plati osoblje, iznajmi lokal, uredi lokal, nabavi pice, i platiti rezije(voda struja...) i jos nesto mozda?

Ako ima neko bilo kakvu informaciju o ovoj vrsti posla moze slobodno da pise. Ne mora samo za beograd moze i drugi grad u srbiji...i ne nemao nameru da otvaramo kafic vec cista rasprava/razmena misljenja :)
[ Onaj @ 07.08.2011. 00:53 ] @
Citat:
squirll

I sad on tvrdi da treba 10k evra za otvaranje

Bilo bi lepo da je tako, da možeš da prodaš jedan stan i otvoriš desetak fensi kafića u Beogradu...
[ Horvat @ 07.08.2011. 08:52 ] @
Citat:
squirll: Sa drugom sam nesto raspravljao i dosli smo do zakljucka/situacije da je sve vise kafica i da svi nekako opstaju.

ne znam kako je u bg, al u su je sve manje i manje kafica, i oni koji se novi otvore, brzo zatvore,retko koji opstanu
da bi opstao moras biti jako "primamljiv",da tako kazem
fensi folkoteka je verovatno u tom rangu primamljivosti za taj soj

Citat:
squirll
Trebalo bi da se otvori SUR, plati osoblje, iznajmi lokal, uredi lokal, nabavi pice, i platiti rezije(voda struja...) i jos nesto mozda?

ne zaboravi izdvojiti lovu za raznorazne rekete i ubrzivace procesa za dobijanje dozvola
takodje,nisi uracunao raznorazne poreze, pocev od "isticanja firme", do porez na prihod(podizanje love s racuna..)
pice, ako tako zelis da poslujes, verovatno mozes uzeti na veresiju mesec-dva
za uredjenje ne znam sta si racunao, trebaju ti (posto hoces fancy,je l?) kauci,fotelje, osvetljenja, ozvucenja, barovi, frizideri, case..., pitanje je u kakvom je stanju lokal, da li ga treba prekreciti, srediti pod i slicno i onda radnici da to srede,ako ne znas sam
(moje misljenje,ako ISTA posedujes na svoje ime, ja ne bih otvarao sur, bolje doo, jer sa sur,ako zapadnes u dugove, odgovaras za to svom svojom imovinom, dok doo odgovara samo sa onim sto poseduje, dakle nemas daljnjih gubitaka ako slucajno puknete i ne mogli isplatiti pice,radnike,poreze i slicno)
sve u svemu, ja sumnjam da bi sve ovo (pa cak i ako bi pice samo na veresiju uzeo,al to ne verujem da bi ti prilikom prve narudzbine dali) moze uracunati u 10 000, koliko tacno treba, necu nagadjati (ponajvise jer ne znam kakve su cene u bg za proizvode i radove koje sam naveo), za pocetak obidji prodavnice koje prodaju ovo sto sam pomenuo, okrenes par telefona alkolicara,tj proizvodjaca alkohola i pitas ih o cenama na vecu kolicinu
a troskove za rezije i iznajmljivanje mozes vrlo lako izracunati, sa listanjem oglasa i okretanjem brojeva telefona

btw, radili bi svaki dan ili samo vikendom?
i na osnovu cega si racunao zaradu od 2kile? (cisto ili posle imas troskove jos neke?)
[ acaduga1 @ 07.08.2011. 10:18 ] @
Dobar deo inventara možeš ta dobiješ kao reprenzetaciju ako si na dobrom mestu i poznaješ ljude...
U Nišu sam čuo da pojedini fensi kafići naplaćuju naprimer od dobavljača reklamne tende i frižidere.
Znaši oni ti srede baštu i još ti plaćaju...Cene nabavke pića nije ni toliko bitno pošto se tu ide na maržu
puta pet ili više..
[ mmix @ 08.08.2011. 08:58 ] @
Citat:
Onaj: Bilo bi lepo da je tako, da možeš da prodaš jedan stan i otvoriš desetak fensi kafića u Beogradu...

Pa mozes naravno, neces kupovati lokale vec rentati. 10k za opremanje kafica plus reklamni inventar mozes i za daleko manje od 10k. AL opet, necim moras da se istaknes a to je vec branding koji kosta.
[ DrJekyll @ 08.08.2011. 15:53 ] @
Citat:
squirll

i kolika bi bila cista zarada

Zavisi koliko si dobar sa reketasima iz kraja.
[ milivoje t @ 08.08.2011. 21:13 ] @
Ako znas bice vise nego isplativo, ako ne znas uginuces.
kao i u svemu ostalom.