[ pisac @ 13.08.2011. 01:36 ] @
Sad sam došao sa puta, a idem za 2 dana opet (na još duži put) ali imam neki potencijalni problem koji sam hteo da ispitam u ovih par dana. Usput (danas) na autoputu sam primetio zvuk u motoru koji nije postojao do sada: Prilično šuštanje kada je motor u režimu gde je potrebna snaga. Znači, šuštanje je apsolutno identično šuštanju vetra pri velikim brzinama, i trebalo mi je vremena da shvatim da to dolazi iz motora a ne od vetra. Pri tome šuštanje nije neposredno povezano ni sa brzinom ni sa brojem obrtaja nego sa snagom koju motor treba da isporuči u tom trenutku. Primer: motor na oko 2900 o/min u petoj brzini (podešena brzina na tempomatu) na nizbrdicama nema šuštanja, na ravnom je šuštanje slabo čujno, a na uzbrdicama je šuštanje sasvim jasno. Kada sam ušao u grad, situacija je postala još zanimljivija: Pri ubrzavanjima (u svakoj brzini) na uzbrdicama šuštanje je jako izraženo počev od nešto preko 2000-2500 o/min kada motor počne da isporučuje dobru snagu, i u trenutku puštanja gasa (da bi se promenila brzina) začuje se zvuk koji neodoljivo podseća na one ventile na autobusima/kamionima koji ispuštaju višak vazduha iz sistema, ili eventualno na blow-off ventile na nekim turbo vozilima. Snimio sam zvuk sa mobilnim, pa ću ga postaviti kasnije. Inače, auto ide i ubrzava (i troši) sasvim normalno. [Ovu poruku je menjao pisac dana 13.08.2011. u 02:55 GMT+1] |