[ Onaj @ 17.08.2011. 17:14 ] @
Na koji način se može sprečiti/smanjiti piraterija knjiga? Da li se organizovano radi nešto po tom pitanju?

Da li vi kupujete knjige ili ih "skidate" negde sa neta?
[ Odin D. @ 17.08.2011. 18:00 ] @
Ja uglavnom "trosim" strucnu literaturu, koju narucujem preko net-a jer je jeftinije nego da se kupuju u knjizarama, a cesto ih u knjizarama i nema nego isto i oni naruce kad im trazis, pa svejedno cekas.
Prije kupovine, ako je moguce prolistam negdje papirnu verziju ako je ima po knjizarama ili nadjem elektronsku verziju pa vidim da li valja, pa ako valja - kupim papirnu.
Polovne knjige nisu skupe.

Inace, pretpostavljam da neko nesto radi protiv piraterije jer te knjige cesto bivaju sklonjenje sa download servera radi, kako tamo pise, povrede nekih prava i sl...

[ Isak666 @ 17.08.2011. 18:39 ] @
Na srpskom nove stampane knjige kupujem sve manje.
Nove naslove uzimam samo kad je nesto posebno i kad necu da cekam da ulovim to kasnije po povoljnijoj ceni.
U odnosu na primanja u Srbiji knjige su skupe, ali kontam da su tirazi mali, a porezi su vec odavno visoki.

Polovne knjige u Srbiji (a i svuda drugde) su vec druga prica.
Ima i online i offline prodavnica gde se moze svasta naci po dobroj ceni.

Za elektronsku formu rabim Scribd, a imam prilican broj PDFa.
Biblioteke su isto tu, ne mora se sve ni kupiti odmah.
[ Nedeljko @ 17.08.2011. 18:44 ] @
Danas je znanje Engleskog jezika potrebnije nego ikad. U tom slučaju vam je na raspolaganju izobilje legalno besplatnih stručnih informacija na internetu. Kome to nije dovoljno, a obično nije, neka dopuni svoju biblioteku papirnim komercijalnim knjigama. No, internet svakako smanjuje broj potrebnih stručnih knjiga. Što se književnosti tiče, to je po pravilu komercijalno, naravno, ako vredi.
[ Odin D. @ 17.08.2011. 18:53 ] @
Na internetu ima manje-vise sve, medjutim kome je posao npr. takav da svaki dan 8-9 sati bleji u kompjuter, njemu vrlo tesko pada citanje knjiga sa ekrana u slobodno vreme...
[ Onaj @ 17.08.2011. 19:09 ] @
Citat:
Odin D.
Inace, pretpostavljam da neko nesto radi protiv piraterije jer te knjige cesto bivaju sklonjenje sa download servera radi, kako tamo pise, povrede nekih prava i sl...

Pitanje je koliko je efikasno to sklanjanje sa servera, nekad je možda brzo a nekad tek posle više hiljada preuzimanja.
[ Odin D. @ 17.08.2011. 19:16 ] @
Pa sumnjam da je narocito efikasno, bar za veliku vecinu knjiga, jer cim skinu jedan upload, neko ubrzo nakaci drugi, a tu su i nenadejbivi torrent-i.

Mislim, ne mogu da se izbore sa filmovima i muzikom - industrijama u kojima gube milijarde zbog piraterije - pa sumnjam da se neka velika kontraofanziva moze sprovesti na knjiskom frontu i ostalim boranijama...
[ milivoje t @ 17.08.2011. 20:12 ] @
Ja vrlo retko nadjem nesto od nove strucne literature na piratskom netu.
Ono sto moze da se pronadje jesu elektronska izdanja samih izdavaca, ali neku piratsku verziju ne secam se kada sam video.

naravno sve zavisi od toga kojom se oblasti bavite. Ako je to IT i programiranje, tu ima koliko oces.

Ali nove knjige sa uskim strucnim krugom konzumentata retko kad zavrse kao PDF. Prvo neko ko plati par stotina eura knjigu nece davati nekom drugom da je cereci i unistava na skeneru. A nove knjige su tako nezno povezane, da je pitanje da li bi izdrzale 1000 natakanja na skener. Zatim neko mora biti toliko uporan da sve to pretoci u pdf koji valja cemu. Jos ako oce OCR, dijagrami, sheme...
Druga strana su knjige koje su jako jeftine, pa i ako postoji ebook, lepse j imati pravu.

Ono sto primecujem da izdavaci rade je da stave na net elektronske verzije knjige ali u kabastom formatu, neki generisani html, koji je tesko citati, slike nezgodno otvarati, tako da vam se smuci i kupite knjigu.

[ Onaj @ 17.08.2011. 20:32 ] @
Citat:
milivoje t
Ali nove knjige sa uskim strucnim krugom konzumentata retko kad zavrse kao PDF. Prvo neko ko plati par stotina eura knjigu nece davati nekom drugom da je cereci i unistava na skeneru. A nove knjige su tako nezno povezane, da je pitanje da li bi izdrzale 1000 natakanja na skener. Zatim neko mora biti toliko uporan da sve to pretoci u pdf koji valja cemu. Jos ako oce OCR, dijagrami, sheme...
Druga strana su knjige koje su jako jeftine, pa i ako postoji ebook, lepse j imati pravu.

Znači ovako: knjiga sa slabijim povezom, nekim fontom nezgodnim za OCR i uz to jeftinija ima veće šanse da ne bude piratizovana.
[ Odin D. @ 17.08.2011. 21:05 ] @
^ Tako je. Po mogucstvu sto bezveznija, ukljucujuci i sadrzaj.
[ 3way @ 17.08.2011. 21:42 ] @
Kod nas nema bojazni od piraterije knjiga...
[ Ivan Dimkovic @ 17.08.2011. 21:50 ] @
Citat:
milivoje t: Ja vrlo retko nadjem nesto od nove strucne literature na piratskom netu.
Ono sto moze da se pronadje jesu elektronska izdanja samih izdavaca, ali neku piratsku verziju ne secam se kada sam video.

naravno sve zavisi od toga kojom se oblasti bavite. Ako je to IT i programiranje, tu ima koliko oces.

Druga strana su knjige koje su jako jeftine, pa i ako postoji ebook, lepse j imati pravu

Zaboravio si varijantu da je knjigu kupila firma, i da zaposleni u toj firmi nema nikakav problem sa tim da to "podeli" sa drugima.

Tako da, ako pricamo o knjigama koje se koriste u poslu - pogotovu IT poslu, sansa da se ne nadju na netu je vrlo mala ako su iole popularne. Bez obzira na cenu, uostalom isto kao i za softver.

Nema nekog resenja za taj problem osim da se originalne knjige lako mogu skinuti u eBook formatu bez maltretiranja korisnika sa intruzivnim DRM-ovima i sl... u tom slucaju ce bar deo onih koji dl-uju piratovane knjige mozda kupiti legalnu verziju.
[ Emmy @ 17.08.2011. 22:56 ] @
Citat:
Na koji nacin se može spreciti/smanjiti piraterija knjiga? Da li se organizovano radi nešto po tom pitanju?

manemoj, sad da ti kazem kako se boriti protiv piraterije pa sutra da to iskoristis u napredovanju u tvojoj policajskoj karijeri ? Plati pa nosi ili crkni !
[ Onaj @ 18.08.2011. 00:05 ] @
Citat:
Emmy: u tvojoj policajskoj karijeri

Nismo ovde da bi se tako vređali... :)))))
[ Onaj @ 18.08.2011. 00:39 ] @
A kad se već spominje policija evo šta sam pronašao:

http://blog.avramovic.info/2008/04/17/borba-protiv-piraterije/
[ mmix @ 18.08.2011. 08:38 ] @
hehe, priceless.

Ja u principu radim dvojako, ako mi je bas potrebna strucna knjiga i kupim je i skinem PDF. U principu se ne cimam mnogo oko toga mentalno i eticki jer sam je platio, a ako mi zatreba nesto iz nje search radi mnogo bolje kad nije na papiru Neke knjige jednostavno prvo skinem u pdfu da vidim vredi li necemu, ipak te stvari narucujem za amazona i tesko je vratiti ako su splacina, sto nije retka situacija.

Sto se tice ne-strucnih knjiga, to nikad ne piratujem, jednostavno nema potrebe, tu su biblioteke, tu je razmena, tu su polovne knjige, u svakom slucaju bar meni nista ne moze da zameni drzanje knjige u ruci i odmor od ekrana. Sem mozda kindle et all. ali za to cekam da se jos malo poprave performanse eInka.
[ anon70939 @ 18.08.2011. 10:31 ] @
Koliko te kosta postarina, carina, porez sta vec... kad porucis knjigu preko Amazona? Interesovale su i mene neke knjige, ali sam odustao zbog neinformisanosti, i nastavio da citam samo iz PDFa
[ mmix @ 18.08.2011. 10:46 ] @
postarinu uzmes najjeftiniju, NIKAKO kurira koliko god da ti se zuri jer ces onda upasti mecki na rupu (sacekace te spediterska mafija na aerodromu, bilo je o tome vise tema ovde). Carina kako kad, zavisi ko je dezuran u carinskoj posti, neko pusti 0%, neko naplati 10%, naravno na zbirnu vrednost knjige i postarine, i na kraju 18% PDV na sve to zajedno. Samo jednom mi se desilo da je pustena knjiga bez carine/pdva. U principu narucujem samo ono sto mi zaista treba. Alternativno uradim shipping ortacima/familiji u DE pa mi oni donesu kad dodju.
[ milivoje t @ 18.08.2011. 12:38 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: Zaboravio si varijantu da je knjigu kupila firma, i da zaposleni u toj firmi nema nikakav problem sa tim da to "podeli" sa drugima.

Tako da, ako pricamo o knjigama koje se koriste u poslu - pogotovu IT poslu, sansa da se ne nadju na netu je vrlo mala ako su iole popularne. Bez obzira na cenu, uostalom isto kao i za softver.

Nema nekog resenja za taj problem osim da se originalne knjige lako mogu skinuti u eBook formatu bez maltretiranja korisnika sa intruzivnim DRM-ovima i sl... u tom slucaju ce bar deo onih koji dl-uju piratovane knjige mozda kupiti legalnu verziju.
Jeste ima i ta varijanta. Bas u toj varijanti kod mene na poslu nikoga ne interesuje da novu firminu knjigu uzme i skenira, ocr-uje, pa posle deli na netu. Ljude jednostavno boli briga da na to trose licno vreme, a racanaju da ce neko drugi u nekoj drugoj firmi isto tako kupiti knjigu.
KOlegijalnost postoji kada nekoga nesto zamolite licno.

Sigurno da je sve drugacije u IT svetu, jer su i ljudi drugaciji. Znam kada potrazim nesto sto mi treba online na sajtovima gde ima ebook-ova, 90% naslova su vezani IT, ovo ostalo ima svega i svacega, ali retko sta novo i retko sta je rucno pritatizovano.

Sto se tice resenja za piratizovane naslove, tu se lsazem, a koliko vidim iz primera knjiga koje ja koristim, izdavaci su skapirali da je najbolje da sami ponude nekakvu elektornsku verziju, nego da je pirati naprave sami.
[ anon70939 @ 18.08.2011. 12:59 ] @
@mmix.

To pricamo da recimo porucujem iz USA, i o slanju se dogovaram verovatno putem pp poruka sa prodavcem? Sta bih im rekao koje slanje je najjeftinije?
[ mmix @ 18.08.2011. 13:08 ] @
USPS Priority Mail International (ne brkati sa UPSom), mada ti je bolja/jeftinija opcija da narucis iz UK (amazon.co.uk) i da ti posalju sa Royal Air Mail, iste su knjige i isto na engleskom samo se salju sa manje udaljenosti i jeftinija postarina.
[ milanche @ 18.08.2011. 13:27 ] @
Situacija sa zastitom intelektualne svojine je dosla do vrlo tuzne tacke, gde je postalo iluzorno
ostvariti makar 10-15 posto od objektivne vrednosti literarnog dela (pod cime podrazumevam
cenu hardcopy primerka kad bi se prodavao kao pre 25 godina, u vreme bez interneta).

U poslednje vreme, preko 95% naslova se u svako doba moze naci na webu u ovoj ili onoj besplatnoj
formi, za preview gotovo 100%. Sto se tehnickih naslova tice, sve veci i veci broj izdavaca valja
besplatne naslove za neke fundamentalnije teme (tipa Linux, Android) koje ce potencijalno privuci
korisnike za naredne, uze specijalizovane naslove.

Sto se citanja sa ekrana tice, primetio sam da mi je daleko veci problem sedenje za kompjuterom
nego gledanje u monitor. Citanje sa ekrana tablet-a u izvaljenom lezecem polozaju mi perfektno radi
posao, pogotovo sto je na istom uredjaju potencijalno i kompletna kolekcija muzickih naslova.
[ Shadowed @ 18.08.2011. 13:33 ] @
Milanche, jesi probao nesto sa e-ink ekranom? Meni je Kindle fenomenalan.
[ DrFill2Good @ 18.08.2011. 13:34 ] @
Veliko je pitanje kome je stvarno u interesu da zaustavi pirateriju - autorima ili izdavacima?
Da li je izdavanje knjiga u biblioteci neka vrsta piraterije?

Kada se radi o strucnoj literaturi tesko da autor (cast izuzecima) i sam nije u manjoj ili vecoj meri koristio piratske metode pri pisanju knjige. Obimna literatura stoji mu na raspolaganju putem raznih akademskih mreza, biblioteka, internih dokumenata i slicno. Na kraju, sve to "prezvakano" bude objavljeno pod novim naslovom i ponesto izmenjenoj formi od originalnih izvora pod imenom (novog) autora koji sada zeli da zastiti svoja autorska prava. Tipican primer su fakultetski udzbenici (profesor objavio knjigu, ispit moze da se polozi ako se on potpisao na primerku knjige, knjiga plagijat nekoliko drugih knjiga i tekstova), ali i mnogo slicnih "strucnih" knjiga moze da se podvede pod isto.

Sa umetnickom literaturim stvari su drugacije. Autor je apsolutni izvor svega napisanog i to stvarno treba zastititi od piraterije. Medjutim, obicno neki izdavac otkupi autorska prava za odredjenu konacnu cifru, knjiga se dobro izreklamira, postane bestseler, i tada se izdavac bori protiv piraterije (cist komercijalni interes).

Mogu da navedem jedan svez primer, iz uske oblasti hobija kojim se bavim (nije bitno o cemu se radi vec sam princip funkcionisanja zakona o zastiti autorskih prava). Postojao je sajt jednog hobiste koji se i profesionalno bavio nekom strucnom oblasti. Svoje znanje i visedecenijska iskustva objavljivao je na sajtu, besplatno. Mnogo ucesnika u diskusijama dalo je svoj doprinos pojedinim temama, takodje na volonterskoj osnovi, u cilju opsteg dobra.
Sajt je bio sponzorisan od strane provajdera tako sto je ugovorom predvidjeno da sav sadrzaj sajta ostaje provajderu na koriscenje. Nakon smrti autora sajta, provajder je sav sadrzaj sajta pretocio u CD izdanje, a postojecu stranicu iskoristio za reklamiranje CD izdanja. Po zakonu on je legalni vlasnik i polaze autorska prava. Ostali ucesnici nemaju nikakva prava na svoje objavljene tekstove, iako se radi o originalnim iskustvima i veoma vrednim inovacijama i idejama. Ko je ovde stvarno pirat?
[ Onaj @ 18.08.2011. 13:57 ] @
Citat:
DrFill2Good
Mogu da navedem jedan svez primer, iz uske oblasti hobija kojim se bavim (nije bitno o cemu se radi vec sam princip funkcionisanja zakona o zastiti autorskih prava). Postojao je sajt jednog hobiste koji se i profesionalno bavio nekom strucnom oblasti. Svoje znanje i visedecenijska iskustva objavljivao je na sajtu, besplatno. Mnogo ucesnika u diskusijama dalo je svoj doprinos pojedinim temama, takodje na volonterskoj osnovi, u cilju opsteg dobra.
Sajt je bio sponzorisan od strane provajdera tako sto je ugovorom predvidjeno da sav sadrzaj sajta ostaje provajderu na koriscenje. Nakon smrti autora sajta, provajder je sav sadrzaj sajta pretocio u CD izdanje, a postojecu stranicu iskoristio za reklamiranje CD izdanja. Po zakonu on je legalni vlasnik i polaze autorska prava. Ostali ucesnici nemaju nikakva prava na svoje objavljene tekstove, iako se radi o originalnim iskustvima i veoma vrednim inovacijama i idejama. Ko je ovde stvarno pirat?

Autorstvo ne može da se ukrade, autori tih tekstova ostaju autori a ukoliko neko prisvoji njihove tekstove povredio je njihova autorska prava. Nije bitno kakav dil neki tamo izdavač ima sa jednim čovekom na čijem sajtu oni objavljuju svoje tekstove - ti tekstovi su pravno gledano i dalje njihovi autorski tekstovi. Stvar je nešto drugačija ukoliko su sastavili ugovor o korišćenju tih tekstova, pravu objavljivanja i samim tim o ostvarenju finansijske koristi, onda je to već druga stvar ALI i u tom slučaju bi morali da budu navedeni autori iako novac ne ide njima.

Mislim da bi ti autori tekstova mogli da tuže tog izdavača i da naplate odštetu.
[ DrFill2Good @ 18.08.2011. 14:16 ] @
Citat:
Onaj: Autorstvo ne može da se ukrade, autori tih tekstova ostaju autori a ukoliko neko prisvoji njihove tekstove povredio je njihova autorska prava. Nije bitno kakav dil neki tamo izdavač ima sa jednim čovekom na čijem sajtu oni objavljuju svoje tekstove - ti tekstovi su pravno gledano i dalje njihovi autorski tekstovi. Stvar je nešto drugačija ukoliko su sastavili ugovor o korišćenju tih tekstova, pravu objavljivanja i samim tim o ostvarenju finansijske koristi, onda je to već druga stvar ALI i u tom slučaju bi morali da budu navedeni autori iako novac ne ide njima.

Mislim da bi ti autori tekstova mogli da tuže tog izdavača i da naplate odštetu.

Covek je umro, ugovor o sajtu je izvrsen. Izdavac je u USA, sajt je bio internacionalnog tipa sa ucesnicima iz velikog broja zemalja, detalji ugovora nisu poznati osim navoda novog vlasnika sajta da po ugovoru njemu ostaje u vlasnistvo sav sadrzaj na sajtu. Ko tu sad koga i gde da tuzi?
[ milanche @ 18.08.2011. 21:07 ] @
Citat:
Milanche, jesi probao nesto sa e-ink ekranom? Meni je Kindle fenomenalan.

Pogledao sam ga gomilu puta, i u cisto tehnickom pogledu je besprekoran, citljivost je odlicna,
nezavisna od tipa osvetljenja itd.

Medjutim, sa neke cisto prakticne, korisnicke strane, za poziciju jos jednog gadget-a kojeg
vucaram sa sobom ipak je trebalo imati bar jos nesto vise od usko specijalizovane citacke
funkcionalnosti. U tom pogledu je tablet ipak uspeo da se izbori za spravu #N (sprava #1 je
naravno mobilni telefon). Zanemarljivo zaostaje u pogledu citljivosti, u svakom drugom pogledu
je vrlo, vrlo pristojna zamena za laksi enterntainment laptop (... + mogu da ga koristim za
Android testiranje)
[ Odin D. @ 18.08.2011. 22:08 ] @
Ja sam kupio jedan (Kindle) burazeru i ekran je stvarno odlican, ali je zbog velicine uglavnom podesan iskljucivo za tekstualnu literaturu.
Meni - kao konzumentu uglavnom tehnicke literature - je u tu svrhu skoro potpuno beskoristan.
Neki A4 format bi bio idealan, ali nazalost, dok doceraju taj format na prihvatljivu cijenu, proci ce jos neko vreme...
Ja mastam o dvostranom A4 e-booku - sa dva ekrana koja "otvoris" kao sto se knjiga otvara :)
[ Isak666 @ 18.08.2011. 22:22 ] @
Citat:
Odin D.
Ja mastam o dvostranom A4 e-booku - sa dva ekrana koja "otvoris" kao sto se knjiga otvara :)

Pa bice, valjda, jednom http://www.elitemadzone.org/t371548-0#2381763
Nisam gledao sad duze vreme ni jedan eReader, sve je to do sad bilo tanko za tu lovu.
[ Branko Santo @ 19.08.2011. 05:36 ] @
@Milanche
Upravo mu je to najveca prednosta sto i jeste iskljucivo za citanje. Ne zelim da se konektujem na internet, gledam filmove ili igram igrice. Pobegnes u sumu i vozdra :)

@Isak, Odin
Ne vidim ni jednu prednost dvostranog ebook readera, ako treba A4 jos i nekako da razumem ali ako hocete osecaj prave knjige onda knjige citacte u papiru :D
[ Isak666 @ 19.08.2011. 10:23 ] @
^^
Iskreno, ni ja.
Mislim da bi bilo prilicno nezgodno drzati dva slepljena tableta duze vreme :))
Kako izgleda citati sa nekog iPad-a?
[ Abstract_Dream @ 19.08.2011. 14:04 ] @
Izgleda odlicno. Imas i Kindle for iPad aplikaciju, gde mozes da kupujes Kindle knjige sa Amazona i citas ih na iPadu. Takodje mozes pomocu programa Calibre da konvertujes PDF-ove u neki ebook format (npr mobi) i posle to prebacis na iPad i citas iz Kindle readera.

Mislim zasto da imas samo e-book reader (Kindle), kad mozes i komp i ebook reader i sve ostalo (iPad) :)
[ Shadowed @ 19.08.2011. 14:29 ] @
Zbog razlike u vrsti ekrana, trajanju baterije i ceni.
[ 3way @ 19.08.2011. 14:37 ] @
Citat:
Isak666:
Kako izgleda citati sa nekog iPad-a?

Ja sam procitao tusta i tma knjiga sa Compaq iPaq H3900 u html ili lit formatu. Nekada sam morao da konvertujem nesto u nesto, ali bio sam zadovoljan 100%. Sada sam se modernizovao sa jednom od ovih zabranjenih sprava u Evropi i citanje je mnogo udobnije (ono sto citam nema mnogo ilustracija, a i to sto ima, moze da prodje).
[ Odin D. @ 19.08.2011. 14:50 ] @
Citat:
Branko Santo: @Isak, Odin
Ne vidim ni jednu prednost dvostranog ebook readera, ako treba A4 jos i nekako da razumem ali ako hocete osecaj prave knjige onda knjige citacte u papiru :D

Prednost je kad citas strucno stivo da na jednoj strani imas ono sta citas, a na drugoj ono na sta se tekst poziva (drugi tekst, formule, ilustracije, tabele, grafikoni, crtezi, seme....).
Kad to radis sa stampanim materijalom, turis prst 50 strana ispred onoga sto trenutno citas i bacis pogled na sliku, a da premotavas 50 strana napred nazad poslije svake procitane recenice da bi pogledao na sta se ista odnosi na slici... pa, meni ne zvuci bas narocito zabavno, pogotovo sa brzinom "premotavanja" kod trenutnih e-book readera.

Meni takvo nesto kuci ne treba, jer kuci imam papirne verzije, veliki sto i lampu.
Jedina prednost e-book readera nad papirom bi za mene bila portabilnost: imam nekih 20-tak knjiga velikog formata i tezine koje cesto upotrebljavam, i bilo bi dobro kad bi ih mogao "spakovati" u nesto sto je tesko 500 grama, i citati to negdje "usput"...
[ Abstract_Dream @ 19.08.2011. 16:35 ] @
Citat:
Shadowed: Zbog razlike u vrsti ekrana, trajanju baterije i ceni.

Kindle ima bolji ekran od iPada?
[ Shadowed @ 19.08.2011. 16:45 ] @
Kindle ima drugaciji ekran od iPad-a :)
Slika na kindle-u je kao da je odstampana na papiru. Hajd', da ne preterujem bas pa da kazem kao na papiru knjige, ipak je malo sjajniji, ali manje sjajan od papira u casopisima. Tesko je predociti bez da se vidi uzivo :) Uopste ne izgleda kao ekran. U pocetku je neobicno sto uopste slika moze da se promeni.
Takodje, taj ekran trosi bateriju samo kada menja sliku tako da uopste ne moras iskljucivati uredjaj a baterija traje mesec dana. Inace, sam ode u sleep mode posle 10min tako da ako zaspis citajuci ili u nekoj slicnoj situaciji neces ispritiskati dugmice.
[ mmix @ 19.08.2011. 17:33 ] @
Nazalost, eInku se dogodilo da se tabletu dogodio narod tako da je hrpa para koja je mogla biti iskoriscena za razvoj ove platforme zavrsila u tabletima sto je znacajno usporilo razvoj novih eInk prozvoda u zadnjih par godina. U principu Kindle 3 i Kindle 1 skoro pa da koriste identicne ekrane/povrsine.

Ono sto ja cekam je da se spoje iInk-ov Triton (4k boja) i Epsonov HD Ink (2400x1650, 300dpi, 10") i onda ce to biti proizvod vredan kupovine i onda cu da spustim papirnu knjigu i da predjem na "elektriku".

Triton:

Epson HDInk:
Epson and E Ink developing 2400 x 1650 pixel e-reader display
[ vaske71 @ 19.08.2011. 18:01 ] @
Sve knjige treba da su potpuno dzabe .Knjiga je izvor znanja i nema cenu i nesme da je ima .Drzava bi trebalo da finansira sve od pisca,stamparija do izdanja

Zato zivela slobodna knjiga !!!
[ Count Zero @ 19.08.2011. 18:08 ] @
Citat:
.Drzava bi trebalo da finansira sve od pisca,stamparija do izdanja

.. i e-book readera!
[ ArsenLupen @ 19.08.2011. 18:13 ] @
^
http://vukajlija.com/drzava-duradi-nesto/249333

Jel to to?
[ vaske71 @ 19.08.2011. 18:21 ] @
Citat:
Count Zero: .. i e-book readera!