Citat:
Ivan Dimkovic:Bilo kako bilo, drzava nije jeftini pravni servis, za to postoje pravnici i advokati koji ce vam vrlo rado rastumaciti bilo sta za odredjenu svotu novca.
Ivane, ovde nisi u pravu. Mi smo ovde u Srbiji za poslednjih 20 godina prešli iz socijalizma u kapitalizam i promenili ogroman broj zakona. Nije problem angažovati advokata, ali jedno je kada ti advokat da mišljenje, a drugo kada ga državni organ da.
Mi imamo pravnika u firmi, još jednog advokata kojeg plaćamo paušalno svakog meseca, a koristimo usluge eksterne revizije kao i poreskog savetnika iz Deloitte. I pored svega ovoga, vrlo često moramo da se obratimo Ministarstvu finansija ili Ministarstvu pravde da bismo dobili nedvosmislenu potvrdu da su neke naše procedure ispravne.
Imao sam slučaj da je finansijska inspekcija bila u kontroli u mojoj firmi i našla (po njihovom mišljenju) nepravilnosti u obračunu poreza. Mi smo im tada pokazali mišljenje Ministarstva finansija koje su oni usvojili, čak su nas i zamolili da im ga fotokopiramo da bi i oni imali primerak.
Kao IT firma, mi često poslujemo u pravno neregulisanoj zoni.
Evo, na primer, u ovom momentu pokušavamo da se izborimo sa sledećim problemom. Firma ima akcije u stranoj zemlji. Da bismo raspolagali tim akcijama, moramo da otvorimo račun hartija od vrednosti u stranoj zemlji, što po zakonima te zemlje zahteva da imamo i novčani račun. Međutim, po našim zakonima, ne smemo da imamo novčane račune u stranim bankama, ali smemo da imamo akcije kotirane na stranim berzama.
Bukvalno, od kada mi firma posluje (1994. godine) stalno smo u nekoj sivoj zoni, počevši od toga da nije postojala šifra delatnosti za softversku firmu, preko toga da nije bilo regulisano kako se softver izvozi, pa do ovog najnovijeg problema sa hartijama od vredosti u inostranstvu.