|
[ konislav @ 27.08.2011. 02:30 ] @
| Stalno mi se desavaju dve idiotske siuacije ili bar jedna od njih.
Ja sam ateista po verskim ubedjenjima i kako je sad moderno i aktuelno da te svuda pitaju za veroispovest, ja ne krijem i insistiram da se napise ateist. Medjutim dosta cesto se desava da ljudi neznaju sta je to pa situacja postaje smesna. U najvecem broju slucajeva dobijem komentar, " aha, komunista". Ja onda kazem da nisam komunista i da nikad nisam bio, ali da u boga ne verujem jer smatram da ga nema. Kod glupljih cinovnika diskusija ide dalje i sledi komentar "ako nisi komunista, zasto ne verujes u boga?"
Naj smesnija mi je situacija koja mi se desila nekoliko puta, gde dobijem ovakav predlog, " napisi ateista-pravoslavac", ja pitam kako je to moguce i dobijem sledeci odgovor "mi Makedonci smo pravoslavci, Albanci su muslimani, u koje da stavimo tebe? " Kakvo je vase misljene u vezi ove pojave i da li se nekome desavalo nesto slicno? |
[ 3way @ 27.08.2011. 02:36 ] @
Biti ateista je u celom svetu, a ne samo na ovim prostorima, poistoveceno sa satanizmom.
Bila je neka anketa u kojoj su se ljudi iz USA izjasnjavali ko bi bio najlosiji na mestu predsednika...u opticaju su bili pripadnici raznih vera, homoseksualci i atesti. Ateisti su dobili najmanje poverenja.
Sta ces, 2-3000 godina indoktrinacije mora da ostavi posledice, pogotovo kod neobrazovanih i priglupih ljudi.
[Ovu poruku je menjao mmix dana 27.08.2011. u 09:01 GMT+1]
[ konislav @ 27.08.2011. 02:56 ] @
U americkoj vojsci na plocicama koje nose vojnici pored imena, prezimena, krvne grupe pise i veroispovest (pretpostavljam da se u slucaju sahrane zna kakva procedura sledi), kad su mi pravili vojnu legitimaciju imas jedan formular i tamo uneses podatke o sebi. Ja napisem ateist, ali zena koja radu izdavanje legitimacija nije znala sta to znaci i pita da joj pojasnim sta je to. Kad sam ja objasnio ona je stvarno imala pogled kao da je videla satanu. Medjutim naj jaci utisak ostavlja na Arape. Oni imaju naviku da ljude koji dolaze sa strane pitaju da li su muslimani, to je medju prvim pitanjima. Kad ja njima kazem sta sam i sta mislim o bogu, reakcije su pomalo smesne.
[ 3way @ 27.08.2011. 03:01 ] @
Ne znam sta mislis pod 'smesne', ali islamski svet je jos gori po tom pitanju od ovih evropskih i americkih.
[ konislav @ 27.08.2011. 03:04 ] @
Pod "smesne" mislim da neki ne veruju da slusaju to sta im pricam i gledaju nekako zacudjeno, neki kukaju usi jer ne zele da slusaju moju pricu o bogu. Neki misle da sam lud i da ne znam sta govorim. Imao sam radnike Iracane i oni slusaju sta im pricam o bogu, valjda posle posla idu pa govore sa nekim i sutra dan dolaze pripremljeni za diskusiju. Ja ih opet okrenem u kolo srece i tako smo se nadmudrivali 10 meseci.
[ Devanagari @ 27.08.2011. 07:47 ] @
Ha, ha, ha, da, imaju oni mučenici te akcije, to je generalno problem sa takvim stvarima, nije religija ekskluzivitet po tom pitanju - usvojiš neka gotova rešenja, npr. ta religiozna učenja i onda ti ostatak života protekne u uklapanju stvarnosti u tu sliku koju si dobio na gotovo.
Ali mene srce boli kada vidim nekog mučenika, mlađeg dakle, koji je ono totalno neiskvaren, veruje u to onako najiskrenije, pravi čistunac ali ne u pogrdnom smislu. I jednom me je jedan takav pitao, Pakistanac, mlađi momak, duša od čoveka, stvarno na 'leb da ga mažeš - ja mu rekao i on se od tog trenutka bacio u takav očajnički zbun da mi se smučio život. Lakše bi mi bilo milion puta da je uzeo da mi urla kako ću goreti u paklu ili da me optužuje za ne znam šta nego ovo što sam ga šokirao takvim saznanjem da ima ljudi kojima sve pre i posle smrti već nije isplanirano unapred (ili jeste u smislu odlaska u pakao zbog neverovanja :) ).
S lokalcima ovde nisam imao problema i te zamene teza u vezi komunizma, mada vidim da je to razmišljanje popularno. Kapiram za te situacije koje si opisao, da si imao posla za nekim žešće zatucanim/neobrazovanim ljudima.
[ mmix @ 27.08.2011. 08:07 ] @
Za pocetak uzdrzite se od derogativnih prozivanja vernika i zadrzite se na temi.
IMHO, i po nekom licnom iskustvu, problem je sto vernici ne mogu nikako da naprave relaciju izmedju svog mindseta i mindseta ateiste ili agnostika. Kad vernik sretne vernika, cak iako se politicki mrze, geografski su razdvojeni, itd, ipak u osnovi imaju medjusobno razumevanje jer smatraju onog drugog dovoljno slicnim, samo sto iz nekog razloga grese jer veruju u DRUGOG boga i u nekoj krajnjoj liniji postoji nada da ce jednog dana videti svetlo. Ateista sa druge strane ne veruje ni u jednog boga i kao takav je u ocima vernika "jalov" i od njega nikad nista nece biti. Cak i u drustvu u kojem su ateisti zasticeni od progona vernici redovno, iako to nikad nece priznati, prave ateistima probleme raznoraznih vrsta. To je veoma zanimljiv koncept jer se u osnovi verska tolerancija svodi na toleranciju prema drugim vernicima, ne prema ateistima
[ Shadowed @ 27.08.2011. 08:38 ] @
Vecina vernika nema pojma ni o svojoj veroispovesti a kamoli o ateizmu, komunizmu i uopste, vecina ljudi nema bas mnogo pojma o bilo cemu. Zato i brkaju stvari.
[ Sava @ 27.08.2011. 08:52 ] @
Citat: Shadowed: Vecina vernika nema pojma ni o svojoj veroispovesti a kamoli o ateizmu, komunizmu i uopste, vecina ljudi nema bas mnogo pojma o bilo cemu. Zato i brkaju stvari. Savršeno tačno, nažalost!
Komunizam je Marksova utopija koja nikada nigde nije zaživela tako da niko od nas ne zna kako komunizam izgleda. Mi smo imali socijalizam i komunističku partiju. Za tu partiju je ključno bilo da si nevernik inače nisi mogao biti njen član. Prema tome komunisti su ateisti i verovatno zbog toga dolazi do nekih nerazumevanja. Komunisti nisu jedini ateisti.
Što se tiče kojekakvih formulara jednostavno u rubrici "veroispovest" upišeš "nema" i zdravo se vidimo. Ne vidim u čemu bi tu bio problem.
[ Onaj @ 27.08.2011. 09:01 ] @
Citat: 3way: Biti ateista je u celom svetu, a ne samo na ovim prostorima, poistoveceno sa satanizmom.
Da, zanimljivo je što na ovim prostorima najčešće hrišćani ateizam često poistovećuju sa satanizmom a upravo je satanizam, između ostalog, deo hrišćanske priče.
[ plague @ 27.08.2011. 09:34 ] @
^Nije to bas tako. Vidis ti mozes da tvrdis da ne verujes, medjutim vernik posto "zna" da ima boga, time sto si rekao da ne verujes njemu znaci da te je djavo "zeznuo". Tu se zapravo ogleda logika i objektivno sagledavanje stvari, jer iako tvrdis da si van sfere desavanja, oni ne mogu prihvatiti to.
Edit: Ne mislim na sve, ali na vecinu.
[ JankoNIS @ 27.08.2011. 09:42 ] @
Citat: 3way: Ne znam sta mislis pod 'smesne', ali islamski svet je jos gori po tom pitanju od ovih evropskih i americkih.
Imao sam slucaj u arapskom svetu. Nije bilo nikakve reakcije, samo blago klimanje glavom u stilu "eh, jadna izgubljena dusa... zalosno... itd". Samo mi je jedan od njih napomenuo da to nije ispravno, ostalima je izgleda bilo svejedno u sta (ne) verujem.
[ morihei ueshiba @ 27.08.2011. 10:29 ] @
Citat: To je veoma zanimljiv koncept jer se u osnovi verska tolerancija svodi na toleranciju prema drugim vernicima, ne prema ateistima
U stvarnosti ne postoji takva stvar kao sto je besplatan rucak......i verska tolerancija. A ateisti su u najgorem polozaju,prakticno kao kasta nedodirljivih u Indiji. Pogotovu je to izrazeno u muslimanskim zajednicama,gde se gaji odredjena tolerancija prema pripadnicima abrahamskih religija,ali ateisti su sejtanove sluge i tu nema razumevanja. Tako je kako je,smanji ateisticki dozivljaj kada si na muslimanskom tlu Konislave - neces im objasniti nista,a prvi si za odstrel ako dodje do frke.
[ Onaj @ 27.08.2011. 11:20 ] @
Citat: plague: ^Nije to bas tako. Vidis ti mozes da tvrdis da ne verujes, medjutim vernik posto "zna" da ima boga, time sto si rekao da ne verujes njemu znaci da te je djavo "zeznuo". Tu se zapravo ogleda logika i objektivno sagledavanje stvari, jer iako tvrdis da si van sfere desavanja, oni ne mogu prihvatiti to.
Vidiš, ja tvrdim da su dobar deo populacije zeznuli pisci a naročito marketinški promoteri tzv. svetih knjiga i da ništa nije tako kako se u tim klimavim spisima tvrdi.
Ateizam je stariji od bilo koje danas aktuelne religije a naročito je stariji od ideologija u koje spada i komunizam.
I nemam ja šta da verujem u raznorazne religijske verzije Boga jer ja sam uveren da Bog postoji a to se prilično razlikuje od verovanja u priče koje imaju za cilj da zastraše i izmanipulušu ljude.
I pored toga što sam uveren da Bog postoji nemam ništa ali baš ništa protiv ateista (protiv ateista imaju oni koji su izmanipulisani i nahuškani da "grizu" ateiste i "laju" na njih kao i oni koji direktno zarađuju na strahu svojih uniženih "vernika" tj. na strahu ljudi koji su se u5rali od tzv. božjeg gneva ukoliko se ne priklone dominantnoj religiji koja drži tržište na određenom prostoru). Dobar deo populacije naseda na manipulaciju raznoraznih religija tako da je po meni bolje da je čovek i ateista nego da je izmanipulisan.
[ Miroslav Jeftić @ 27.08.2011. 11:36 ] @
Citat: Shadowed: Vecina vernika nema pojma ni o svojoj veroispovesti a kamoli o ateizmu, komunizmu i uopste, vecina ljudi nema bas mnogo pojma o bilo cemu. Zato i brkaju stvari.
Doduše i većina ateista nema pojma o verama, komunizmu itd... tj. većina ljudi zaista nema pojma o bilo čemu
[ NicholasMetropolis @ 27.08.2011. 12:25 ] @
Citat: Miroslav Jeftić: Doduše i većina ateista nema pojma o verama, komunizmu itd... tj. većina ljudi zaista nema pojma o bilo čemu :)
Zapravo, čitao sam skoro, mislim da je bio Spiegel, da je bilo jedno marketinško istraživanje, koje je ispitivalo ateiste sa namerom da se optimizuje marketinški pristup ka njihovoj demografiji, i ustanovljeno je da je prosečni ateista bolje upućen u veru nego prosečan vernik
[ Morpheus NS @ 27.08.2011. 12:59 ] @
O ovim reakcijama na ateizam bih imao štošta da napišem, bilo je zaista komičnih situacija. Kad za neki verski praznik konstatujem da mi on ne znači ništa, dobijem najčešće tezu o tome da je neko nekad na taj praznik nešto radio, pa udarom groma ili nekim drugim čudom bio "kažnjen" za nedelo koje je počinio. Zalud objašnjavam da je to podudarnost i da nema veze ni sa praznikom ni sa činom... Često mi je kazivano i da nisam Srbin jer kažem da nisam Pravoslavac, pošto je to, jel'te, neodvojivo.
A ljudi mešaju ateizam s komunizmom jer su navikli misliti da je neko ko je bio član KPJ po definiciji bio bezbožnik, nema tu neke velike filozofije. Ne verujem da će se situacija u skorije vreme promeniti, uvek će biti čudno kad se neki Srbin usudi ne biti Pravoslavac....
[ cozi @ 27.08.2011. 13:19 ] @
Zasto ateisti mesaju Teiste i pripadnike nekih verskih zajednica (konfesija)? Ima dosta Teista koji ne pripadaju ni jednoj verskoj zajednici (crkvi). Isto pitanje, isti odgovor.
Sva pitanja u vezi sa religijom su suvise komplikovana (ukljucuju filozofska, psiholoska, socioloska pitanja), da bi se ljudi koji nemaju vremena (talenta, obrazovanja...) bavili time pa usvajaju odredjena stanovista, predrasude. Ateisti=komunisti, Teisti=zatucani pravoslavci (katolici, muslimani...).
Ni sam ateizam nije kompaktan (vise shvatanja, vrsta, definicija), takodje postoji dosta pitanja i primedbi ateizmu... Neki su ovde pominjali neka istrazivanja javnog mnjenja o tome kako vernici manje znaju o religiji od ateista; istrazivanja takodje pokazuju da u doba kriza drasticno se povecava broj vernika a smanjuje broj ateista, mada kada su u pitanju licne krize (smrt bliskih osoba...) veliki broj vernika odbacuje veru u Boga i obrnuto...
[ 3way @ 27.08.2011. 13:23 ] @
Citat: cozi:
Ni sam ateizam nije kompaktan (vise shvatanja, vrsta, definicija), takodje postoji dosta pitanja i primedbi ateizmu...
Kako to mislis vise shvatanja?
[ 3way @ 27.08.2011. 13:44 ] @
Citat: Onaj:
I nemam ja šta da verujem u raznorazne religijske verzije Boga jer ja sam uveren da Bog postoji a to se prilično razlikuje od verovanja u priče koje imaju za cilj da zastraše i izmanipulušu ljude.
Ne razlikuje se. To je isto verovanje, mozda ne u price, ali verovanje u nista.
[ cozi @ 27.08.2011. 14:01 ] @
@3way
Nemaju svi autori (ateolozi, ateisti) isti pogled na ateizam. Recimo: Jedno od shvatanja ateizma se svodi na jednostavno odsustvo teistickih ubedjenja kod pojedinca, to jest neko jednostavno ne veruje u postojanje Boga ali ne odbacuju eksplicitno takva verovanja; drugo bi bilo da neko odbacuje veru u postojanje Boga a da ne misli da je iskaz (bar) Jedan Bog postoji (nuzno) lazan; trece bi bilo jednostavno odbacivanje tj. shvatanje da je iskaz (bar Jedan) Bog postoji, lazan. U sustini se svodi na njihovu saznajnu poziciju, neki autori su filozofski skeptici, pa tako ne mogu eksplicitno reci da Bog ne postoji...
[ 3way @ 27.08.2011. 14:04 ] @
Jedini ispravan iskaz je taj treci. Znaci odbacivanje postojanja bilo kakvog bozanstava. Srz ateizma nije u 'neverovanju' u postojanje bozanstva nego u odbacivanju takve ideje. Znaci nema tu 'mozda'.
[ Ivan Dimkovic @ 27.08.2011. 14:04 ] @
Citat: cozi: Zasto ateisti mesaju Teiste i pripadnike nekih verskih zajednica (konfesija)? Ima dosta Teista koji ne pripadaju ni jednoj verskoj zajednici (crkvi). Isto pitanje, isti odgovor.
Errr... nisi u pravu.
Evo zasto:
- SVI teisti veruju u boga (gde je pojam "bog" sirok i ukljucuje bilo kakav oblik natprirodne sile koja ocigledno nije merljiva)
- NEKI teisti su clanovi organizovanih religija
- SVI clanovi organizovanih religija su teisti
- Dakle, SVI oni veruju u boga/bogove/... tj. nesto natprirodno
Tako da nije nikakva greska ili "mesanje" ako neko sve vernike stavlja u "isti kos" ako je taj kos "ljudi koji veruju u natprirodno". I jedni i drugi veruju u to, samo sto organizovane religije imaju "standardizovanu" definiciju boga koje se drze njihovi simpatizeri.
Sto se ateista tice:
- SVI ateisti odbacuju verovanja teista (ateisti se dele na par pod-vrsta, ali ni jedna od njih ne prihvata verovanje da bog postoji, vec samo neki od njih smatraju da ta mogucnost ne moze da se iskljuci ali posto je ona nedokaziva ne mogu da je prihvate kao fakat - isto kao sto nije mogce iskljuciti postojanje spaghetti monster-a... sto opet ni za miligram ne povecava necije "verovanje" u postojanje spaghetti monstera)
- NEKI ateisti su komunisti
Medjutim nemoguce je brkati ateiste i komuniste, zato sto su kljucne odlike komunista bez ikakve veze sa stavovima koji cine nekoga ateistom (komunistu pre svega definise stav da radnici treba da raspolazu sredstvima za proizvodnju, i sl...) - to sto su NEKI komunisti ateisti (ne svi) i neki ateisti komunisti (opet, svakako ne svi - verovatno ogromna vecina nisu) ne moze podrazumevati stavljanje znaka jednakosti izmedju ateista i komunista.
[ 3way @ 27.08.2011. 14:10 ] @
Citat:
Cak i u drustvu u kojem su ateisti zasticeni od progona vernici redovno...
Ovo bas i nije tacno, a to i naznacava Dawkins na pocetku svoje knjige Iluzija o bogu.
Kao primer navodi pokusaj odrzavanja protesta protiv neke budale koja prodaje molitve kao lekove. Organizator je hteo da prijavi protest u policiji gde je dobio sve, od vredjanja, pa do pretnji da ce da ga prebiju. Mislim da se desavalo u nekoj americkoj seljani.
[ cozi @ 27.08.2011. 14:10 ] @
Citat: 3way: Ne razlikuje se. To je isto verovanje, mozda ne u price, ali verovanje u nista.
Upadas u paradoks, ako se ne razlikuje, jer dolazis u poziciju da ne verujes "u nista" (ni u sta), nema razlike verovati i odbacivati verovanje ni u sta, nista ne postoji, prema njemu se ne mozes odredjivati da li verujes ili ne.
Citat: 3way: Jedini ispravan iskaz je taj treci. Znaci odbacivanje postojanja bilo kakvog bozanstava. Srz ateizma nije u 'ne verovanju' u postojanje bozanstva nego u odbacivanju takve ideje. Znaci nema tu 'mozda'.
Ja sam ti nabrojao razlicita shvatanja ateizma (koja su mi pala na pamet), imas jos jedno koje se nazima prakticni ateizam gde neko jednostavno nema nikakvog interesovanja za pitanja vezana za Boga... To sto ti zastupas se zove jaki eksplicitni ateizam, a postoje i druga shvatanja.
[ 3way @ 27.08.2011. 14:16 ] @
Upadas u paradoks, ako se ne razlikuje, jer dolazis u poziciju da ne verujes "u nista" (ni u sta), nema razlike verovati i odbacivati verovanje ni u sta, nista ne postoji, prema njemu se ne mozes odredjivati da li verujes ili ne
Ne upadam u paradoks, jer u ateizmu termin 'verujem' ne postoji, i upravo zato i te kako ima razlike neverovati, tj. verovati, kako god hoces i odbacivati nekakvu ideju.
Nesto ne postoji - ja nemam odnos prema tome. Nema potrebe da verujem da to ne postoji ili da ne verujem da postoji nesto van toga.
To sto ti zastupas se zove jaki eksplicitni ateizam, a postoje i druga shvatanja.
Ne bih rekao.
Kakav to ateista moze da ne veruje u boga, ali da ostavlja mogucnost da nesto ipak postoji? Onda to nije ateista nego nesto drugo.
[ Ivan Dimkovic @ 27.08.2011. 14:23 ] @
@3way,
Netacno - "ostavljati mogucnost da nesto postoji" je apsolutno validna stvar koja zapravo ne znaci nista.
Razlika izmedju "jakog" i "slabog" ateizma je upravo ta - "jaki" ateista smatra da bog ne postoji i odbacuje verovanja teista.
"slabi" ateista takodje odbacuje verovanja teista, i smatra da ne postoji dokaz da bog postoji sto implicira da se ne moze tvrditi da bog postoji (ali to nije isto sto i tvrditi da bog ne postoji!).
Razlika je sitna - ni jedan ni drugi ne smatraju da bog postoji svakako. Samo se razlikuje "jacina" tog stava i linija do koje se ide.
Ne radi se tu samo o logici i logickom zakljucivanju, vec o filozofskom pitanju da li mozes imati stav koji ima jaki ateista o necemu sto nije merljivo. Logicko zakljucivanje ti tu nece pomoci puno posto se tu ne radi o logickom zakljucivanju.
[ cozi @ 27.08.2011. 14:26 ] @
Citat: Ivan Dimkovic: Errr... nisi u pravu.
Evo zasto:
- SVI teisti veruju u boga (gde je pojam "bog" sirok i ukljucuje bilo kakav oblik natprirodne sile koja ocigledno nije merljiva)
- NEKI teisti su clanovi organizovanih religija
- SVI clanovi organizovanih religija su teisti
- Dakle, SVI oni veruju u boga/bogove/... tj. nesto natprirodno
Teizam, Teisti su pojmovi koji se odnose na verovanja koja se nalaze u Hriscanstvu, Islamu i Judeizmu, gde pojam Boga nije sirok, vec definisan kroz Bozije atribute svemoc, sveznanje, dobrotu (i druge, manje vazne za ovu raspravu). Teisti su oni koji veruju u postojanje Jednog svemoguceg, sveznajuceg i savrseno dobrog Boga. Mozes ti imati svoje verzije sta je sta, ali ovo je ono sto je opsteprihvaceno u filozofiji religije i teologiji (i od strane ateista i ateologa). Ako bi u raspravi koristili smisao reci kako kome padne na pamet ili kako ko licno shvata, ne bi imalo mnogo smisla.
Dakle svi teisti veruju u (ovakav pojam) Boga, ali daleko da su svi clanovi verskih zajednica. A postoje i otvoreni teisti (prihvataju da Bog odobrava postojanje zla u svetu), procesni teolozi (svet je jos uvek u procesu stvaranja) koji veruju u ovakav pojam Boga a eksplicitno odbacuju verovanja drugih teista i crkava.
SVI clanovi organizovanih religija su teisti. Sajentolozi nisu teisti a pripadnici su organizovane religije.
Ako primenjujes taj silogizam, mogao bu zakljuciti da: Svi komunisti ne veruju u Boga/Bogove... tj. nesto nadprirodno. U stvari mogao bi zakljuciti bilo sta.
Ne poznajem komunizam toliko dobro, ali ovo tvoje shvatanje komunizma kao granitnog pokreta (gde radnici raspolazu sredstvima za rad) je vise nego naivno.
[ cozi @ 27.08.2011. 14:42 ] @
Citat: 3way:
Ne upadam u paradoks, jer u ateizmu termin 'verujem' ne postoji, i upravo zato i te kako ima razlike neverovati, tj. verovati, kako god hoces i odbacivati nekakvu ideju.
Nesto ne postoji - ja nemam odnos prema tome. Nema potrebe da verujem da to ne postoji ili da ne verujem da postoji nesto van toga.
Ne bih rekao.
Kakav to ateista moze da ne veruje u boga, ali da ostavlja mogucnost da nesto ipak postoji? Onda to nije ateista nego nesto drugo.
Toliko o tome.
Sustina je da ima ateista koji odbacuju istinitost iskaza Bog postoji, a neki ne odbacuju (bilo iz saznajnih ili nekih drugih razloga) ali iz nekih razloga ne veruju u postojanje Boga. Nisam hteo da otvaram temu, jer je siroka, ali paradoks je neizbezan. Ne mozes odbacivati postojanje nicega. Bog je u najmanje kao jednorog, pitanje da li postoji je Jednorog nije pitanje da li postoji nista, vec pitanje da li postoji takvo i takvo bice. Tako je i pitanje da li Bog postoji, pitanje da li postoji takvo i takvo bice i moze se odvojiti od pitanja verovanja u price.
I stoga je
Onaj: I nemam ja šta da verujem u raznorazne religijske verzije Boga jer ja sam uveren da Bog postoji a to se prilično razlikuje od verovanja u priče koje imaju za cilj da zastraše i izmanipulušu ljude.
Moguce
a ovo sto ti tvrdis vodi u paradoks:
Ne razlikuje se. To je isto verovanje, mozda ne u price, ali verovanje u nista.
[ Ivan Dimkovic @ 27.08.2011. 14:46 ] @
Citat: cozi
Ne poznajem komunizam toliko dobro, ali ovo tvoje shvatanje komunizma kao granitnog pokreta (gde radnici raspolazu sredstvima za rad) je vise nego naivno.
To je osnovna odlika komunizma, naravno da postoje pravci u komunizmu i da su stavovi koji karakterisu razne skole komunizma daleko kompleksniji i mnogobrojniji - ali ni jedan od njih NIJE nekopatibilan sa ovim osnovnim stavom koji potice iz Marksovih ucenja.
Mozes slobodno da ih procitas pre nego sto nekoga nazoves naivnim.
Medjutim sve to uopste nije poenta - poenta mog posta nije bila da objasnjavam sta je komunizam, vec samo da objasnim da su ODREDNICE koje odredjuju nekoga kao komunistu ili ne totalno nepovezane sa pitanjima postojanja boga - pa je totalno besmisleno mesati ateiste i komuniste. Komunizam je ekonomsko uredjenje, ateizam vs. teizam je pitanje necijeg licnog verovanja u natprirodno. Brkati te 2 stvari je isto sto i brkati ateiste sa vodoinstalaterima, zato sto su neki vodoinstalateri ateisti. Besmisleno.
Sto se ne bi moglo reci za vernike i teiste, posto su to kategorije koje se bave istom tematikom (verovanjem u natprirodno).
Dakle, stavljanje ekvivalencije izmedju "brkanja pojmova" na relaciji "ateista-komunista" i "teista-vernik" nikako ne moze biti ispravno, posto su prva 2 pojma totalno nepovezana jedan sa drugim, dok su druga 2 pojma vezana za istu tematiku i jedni predstavljaju podskup drugih unutar iste tematike.
Citat:
Sustina je da ima ateista koji odbacuju istinitost iskaza Bog postoji, a neki ne odbacuju
Ovo je apsolutno netacno.
Svi ateisti odbacuju istinitost iskaza "bog postoji" koji vernici uzimaju kao tacan uz pomoc svoje "vere" - posto taj iskaz nema ni jedan dokaz koji moze da ga potprepi. Samim tim, taj iskaz ne moze biti tacan u danasnje vreme i sa danasnjim nivoom spoznaje sveta oko nas.
Medjutim, "slabi" ateisti samo odbacuju taj iskaz, dok "jaki" ateisti idu korak dalje i tvrde da je iskaz "bog NE postoji" tacan.
To su 2 vrlo razlicite stvari, iako zvuce slicno.
[Ovu poruku je menjao Ivan Dimkovic dana 27.08.2011. u 15:57 GMT+1]
[ Emil Ranc @ 27.08.2011. 15:01 ] @
Citat: cozi:Sustina je da ima ateista koji odbacuju istinitost iskaza Bog postoji, a neki ne odbacuju
Rekao bih da misliš na agnostike, a ne na ateiste...
[ kaćunčica @ 27.08.2011. 15:18 ] @
Samo da konstatujem da nije lako biti ateista u ova postkomunistička vremena! Prvenstveno mislim na to da postoje situacije u kojima pošten ateista ne zna da se snađe, recimo situacije koje podrazumevaju običaje, a ovi opet podrazumevaju veru (vrlo ozbiljan primer su sahrane). Mislim da i otud vode poistovećivanja ateista i komunista.
Već duže vremena pokušavam da od bivših ateista dobijem odgovor na pitanje: kako je moguće iz korena promeniti pogled na svet?! Koji je to momenat, klik, koji dovodi do tako nečeg. Nisam dobila prihvatljiv odgovor, što, kao ateista, nisam ni očekivala. S druge strane, vernici zaista teško prihvataju da je moguće da neko to nije. Kao, ok, ne veruješ u boga, ali nije ti dobro zbog dece, zbog ovog, onog...
Dokle sve to ide ilustruje ova slika iz bukvara, ili možda udžbenika za veronauku, u susednoj nam srpskoj zajednici:
[ Isak666 @ 27.08.2011. 15:22 ] @
^^
Je l' ovo stvarno bukvar?
[ cozi @ 27.08.2011. 15:25 ] @
Citat: Ivan Dimkovic: Mozes slobodno da ih procitas pre nego sto nekoga nazoves naivnim.
Sasvim slucajno sam zavrsio filozofiju, na Filozofskom Fakultetu, pa recimo da nesto znam o Marksizmu, jer je Marks deo obavezne literature na vise kurseva, o komunizmu znam manje. Necu komentarisati to sto si napisao, recimo, jer nije tema.
Citat: Ivan Dimkovic: Sto se ne bi moglo reci za vernike i teiste, posto su to kategorije koje se bave istom tematikom (verovanjem u natprirodno).
Dakle, stavljanje ekvivalencije izmedju "brkanja pojmova" na relaciji "ateista-komunista" i "teista-vernik" nikako ne moze biti ispravno, posto su prva 2 pojma totalno nepovezana jedan sa drugim, dok su druga 2 pojma vezana za istu tematiku i jedni predstavljaju podskup drugih unutar iste tematike.
Po tvom silogizmu lako je zakljuciti da Svi komunisti ne veruju u Boga, a posto i Svi ateisti ne veruju u Boga, tako da ima smisla porediti ih bar po ovom pitanju, koje je slucajno pitanje oko koga diskutujemo.
Nisu svi teisti vernici, a nisu ni svi ateisti komunisti, to je jasno i cinjenicna stvar a ne logicka. Ja sam objasnio da je to povezivanje stvar predrasuda koje poticu iz prihvatanja tudjih shvatanja usled kompleksnosti pitanja.
Citat: Ivan Dimkovic:
Svi ateisti odbacuju istinitost iskaza "bog postoji" koji vernici uzimaju kao tacan uz pomoc svoje "vere" - posto taj iskaz nema ni jedan dokaz koji moze da ga potprepi. Samim tim, taj iskaz ne moze biti tacan u danasnje vreme i sa danasnjim nivoom spoznaje sveta oko nas.
Medjutim, "slabi" ateisti samo odbacuju taj iskaz, dok "jaki" ateisti idu korak dalje i tvrde da je iskaz "bog NE postoji" tacan.
To su 2 vrlo razlicite stvari, iako zvuce slicno.
Boldovano ne znam kako bi prokomentarisao.
U logici istinitost iskaza ne zavisi od danasnjeg vremena (ili bilo kog vremena) i od danasnjeg nivoa spoznaje sveta. Ne razlikujes cinjenicku i logicku nuznost, tj. istinitost. Da li je iskaz istinit ne zavisi od danasnjeg vremena nego od cinjenice ili od valjanosti argumenta.
@ Emil Ranc
Agnostici tvrda da je vrednost iskaza Bog postoji nesaznatljiva tj. nepoznata. Ne odbacuju veru u Boga vec tvrde da je nemoguce znati da li bog postoji ili ne postoji.
[ Count Zero @ 27.08.2011. 15:26 ] @
Citat: ^^
Biće da jeste:
Citat: “Crkva je najvažnija čovekova kuća. Ko ide u crkvu imaće Boga za pomoćnika sebi, ko ne ide u crkvu neka ide kod doktora, možda mu roditelji nisu zdravi”, stoji u “Zavičajnom bukvaru”, knjizi koju su prvaci beogradske opštine Palilua dobili na poklon za srećan odlazak u školu.
http://www.b92.net/info/emisij...002&mm=12&nav_id=80750
Stvarno nenormalno.
Mislim, zašto dete da ide kod doktora, ako mu roditelji nisu zdravi??
[ deedee6 @ 27.08.2011. 15:36 ] @
Citat: Isak666: ^^
Izgleda da nije...
http://vukajlija.com/zabava/posteri/73126-bukvar-za-prvi-razred
Code: Ovakve bukvare su po školama besplatno delili svim prvacima svih veroispovesti pre nekih osam, devet godina, čini mi se.
[ kaćunčica @ 27.08.2011. 15:56 ] @
Sliku, koju sam okačila, dobila sam od prijatelja i nisam se upuštala u poreklo. Rečeno mi je da je u pitanju bukvar iz Republike Srpske. U tekstu na koji je uputio Count Zero stoji:
"Beogradska opština Palilula podelila je đacima za srećan polazak u školu “Zavičajni bukvar” koji je napisao i ilustrovao dečiji pesnik Mošo Odalović. Među opisima slova nalazi se i slovo “c” objašnjeno kroz pojam crkve. "Crkva je najvažnija čovekova kuća. Ko ide u crkvu imaće Boga za pomoćnika sebi, ko ne ide u crkvu neka ide kod doktora, možda mu roditelji nisu zdravi ", piše u Bukvaru. "
Eto, sad znamo i ime autora. Wikipedia:
"Rođen je u Starom Grackom (Lipljan)[1], na obali reke Sitnice, pod Goleš-planinom.
Osnovnu školu završio je u Lipljanu, gimnaziju u Kosovskoj Mitrovici, a na Filološkom fakultetu (tada Filozofskom) studirao književnost.
U „Jedinstvu“ je radio kao novinar, urednik „Jedinstva za decu“ i glavni urednik „Đurđevka“.
Od 1994. godine živi u Smederevu, "u svojih 7,5 ari konačne otadžbine", kao slobodan umetnik.
Pisac je, slikar, ilustrator i kaligraf. Imao više samostalnih izložbi - „Mošove zanimacije“: slike, ilustracije, skulpture, umetnička stolarija, umetnička fotografija... Najlepše dostignuće: o Nikoljdanu umesi slavski kolač, ukrasi ga, ispeče."
[ Isak666 @ 27.08.2011. 15:57 ] @
Jadna deca, medju budalama.
Od direktora te skole pa do lipljanskih pesnika.
[ Sceka @ 27.08.2011. 16:00 ] @
@Onaj
Citat: ...Ateizam je stariji od bilo koje danas aktuelne religije a naročito je stariji od ideologija u koje spada i komunizam....
Samo da se osvrnem na ovo ^. Mislim da gresis, a mozda si mislio na situaciju "pre Hrista" ali tada nije ni postojao pojam 'Ateist', tada je "Mnogoboštvo" bilo prisutno u vecem delu sveta...
Pozdrav!
EDIT
Sad sam nasao, prvi put se u 18-tom veku pojavljuje "The first individuals to identify themselves as "atheist" appeared in the 18th century."
http://en.wikipedia.org/wiki/Atheism
Znaci prilicno 'mlada varijanta'.
[ žutokljunac @ 27.08.2011. 16:13 ] @
Šta je ovo? Ne mogu da verujem.
[ Shadowed @ 27.08.2011. 16:19 ] @
Citat: Sceka: @Onaj
Samo da se osvrnem na ovo ^. Mislim da gresis, a mozda si mislio na situaciju "pre Hrista" ali tada nije ni postojao pojam 'Ateist', tada je "Mnogoboštvo" bilo prisutno u vecem delu sveta...
Pozdrav!
EDIT
Sad sam nasao, prvi put se u 18-tom veku pojavljuje "The first individuals to identify themselves as "atheist" appeared in the 18th century."
http://en.wikipedia.org/wiki/Atheism
Znaci prilicno 'mlada varijanta'.
Pa, nije ateizam nastao kada je smisljena rec za njega. To je kao da ljudi nisu imali sta da disu dok nije otkriven kiseonik.
Ateizam je stariji od svih religija, ne samo hriscanstva iz prostog razloga sto je postojao pre nego sto je izmisljeno prvo bozanstvo. Religije su pocele da postoje u nekom trenutku. Ateizam je postojao oduvek. Kada se prva religija pojavila, samo je procenat ateista smanjen na manje od 100%.
[ Sceka @ 27.08.2011. 16:30 ] @
^
Ne bih se slozio... Ako mislis na 'prve ljude' oni nisu bili svesni toliko da prepoznaju taj pojam u sebi. Inace se smatra, bar tako naucnici tvrde, da su 'prvi ljudi' poceli da osecaju nesto priblizno verovanju u natprirodno pa strah od toga... Prepoznavanje necega kao sto je 'nepostojanje Boga' ne moze da postoji pre nego sto je osnova toga postojala. Znaci mora da se pojavi, nastane, pojam necega da bi se procesom razmisljanja doslo do priznavanja ili negacije istog. Zar nije tako?
Pozdrav!
[ Onaj @ 27.08.2011. 16:38 ] @
Citat: Sceka:
Ne bih se slozio... Ako mislis na 'prve ljude' oni nisu bili svesni toliko da prepoznaju taj pojam u sebi. Inace se smatra, bar tako naucnici tvrde, da su 'prvi ljudi' poceli da osecaju nesto priblizno verovanju u natprirodno pa strah od toga... Prepoznavanje necega kao sto je 'nepostojanje Boga' ne moze da postoji pre nego sto je osnova toga postojala. Znaci mora da se pojavi, nastane, pojam necega da bi se procesom razmisljanja doslo do priznavanja ili negacije istog. Zar nije tako?
Pa ja sam i napisao da je ateizam stariji od bilo koje danas aktuelne religije.
[ maliradojca @ 27.08.2011. 16:40 ] @
Citat: Zasto ljudi mesaju ateizam sa komunizmom
Iz razloga sto su jos francuski revolucionari ubili hiljade katolickih vernika i svestenika, a onda uzeli zemlju crkvi. Posle njih su Marks i Engels su imali filozofiju da covek moze biti slobodan ako nije vernik, pa su shodno tome komunisti ubijali i proganjali vernike i crkvena lica, rusili crkve.
Tako da je taj izraz ateista=komunista, verovatno pejorativan izraz. Komunisti su se pokazali kao najveci neprijatelji vera. Zato sto su krvozedni totalitaristi i iz razloga nametanja komunisticke doktrine.
[ Count Zero @ 27.08.2011. 16:41 ] @
Dobri ste :)
Hehe, izgleda da nije samo cozi završio filozofiju
[ dejanet @ 27.08.2011. 17:23 ] @
Citat: Pa ja sam i napisao da je ateizam stariji od bilo koje danas aktuelne religije.
Tacno, sto znaci da se progonom religije, vracamo majmunskim pravilima..
..onako cisto matematicki(tautoloski) gledano..
[ Sceka @ 27.08.2011. 17:24 ] @
Ali zar Ateizam nije "nepriznavanje Boga"? Ako je tako (ako nije, voleo bih da saznam drugacije objasnjenje) onda ne moze da postoji pre pojave pojma koji se ne priznaje. Neznaboštvo nije Ateizam! To o cemu ti pricas je neznaboštvo koje je postojalo od kad postoje ljudi a ne Ateizam.
Pozdrav!
[Ovu poruku je menjao Sceka dana 27.08.2011. u 18:42 GMT+1]
[ hejejj @ 27.08.2011. 17:33 ] @
Od kako je religija ispustila uzde većine Zapadnih zemalja, ne prestaje borba za dokazivanje naučne opravdanosti za veru u Boga. Osnovno pitanje na koje pokušavaju da daju odgovor je: “Da li su religiozni ljudi bolji od ateista?”
Vernici i apologeti tvrdiće da su religiozni ljudi „bolji građani“, pa da zbog toga religija zapravo doprinosi građanskom društvu.
Njihove tvrdnje podržavaju i neka otkrića (i kvaziotkrića) naučnika o niskim stopama kriminaliteta među verujućim.
Drugim rečima, ako niste religiozni, možda (ali samo možda) ćete biti dobra osoba, ali u proseku imate veće šanse da budete kriminalac, alkoholičar, neverni mužu/ženi...
Logično je da oni koji ne veruju u Boga, ili bar ga ne doživljavaju kroz prizmu savremenih crkava žele da obrazlože svoje stanovište i opovrgnu tvrdnje „verskih napadača“.
Srećom po ateiste, agnostike i sekularne humaniste, nema dokaza da je i jedno od tih istraživanja u potpunosti naučno sprovedeno, niti da su njihovi nalazi tačni.
Naprimer, u časopisu Sociološki kompas iz marta 2009. objavljen je tekst na temu „Ateizam, sekularnost i blagostanje: Kako otkrića iz sociologije utiču na negativne stereotipe i predrasude“.
Fil Cukerman, autor članka, analizirao je veliki broj podataka koji se odnose na religiozne nacije i one manje religiozne američke države.
Ovo su samo odlomci iz njegovog teksta:
Kriminalno ponašanje
Analizirajući četiri različite studije Cukermen zaključuje: „Stope ubistava su zapravo niže u sekularnim nacijama, a više u religioznim. Među 50 najbezbednijih gradova na svetu, gotovo svi su iz nereligioznih država“.
U Sjedinjenim Američkim Državama se opaža sličan šablon. Prema podacima iz predizbornih istraživanja „američke države sa najvišom stopom ubistava su visoko religiozne (Luizijana i Alabama) ali zemlje sa najnižim stopama ubistava su među najmanje religioznim u zemlji (Vermont i Oregon).
Ova otkrića nisu ograničena na stope ubistava, jer su stope svih nasilnih zločina viši u „religioznim“ zemljama.
Cukerman ističe i da su ateisti malobrojni u američkim zatvorima – ima ih svega 0,2 odsto.
Brak i porodica Cukerman objašnjava rezultate studije iz Barne iz 1999. koja otkriva da se među ateistima i agnosticima javlja niža stopa razvoda nego kod religioznih Amerikanaca.
I prema drugom istraživanju iz Kanade, kontervativne hrišćanke češće su žrtve nasilja u porodici nego „nevernice“.
Nezaštićeni seksualni odnosi
Prema tvrdnjama nekih sociologa, rezultati istraživanja gotovo jednoglasno upućuju da religiozni ljudi manje upražnjavaju nezaštićene seksualne odnose.
Takvo stanovište direktno je opovrgla studija iz 2009. koja je otkrila upravo suprotan obrazac – tinejdžeri koji se zalažu za religiozno inspirisan „zavet predbračne nevinosti“ zapravo se češće upuštaju u seksualne odnose koji, što je još čudnije, obično nisu zaštićeni.
Druga interesna polja
Sreća: Najsekularizovanije nacije na planeti su i najsrećnije. (Primer: Finska) Altruizam: Sekularne nacije poput skandinavskih doniraju najviše novca i pomoći siromašnima po glavi stanovnika.
Cukerman upućuje na dve studije koje su došle do otkrića da su tokom Holokausta „što su ljudi bili otuđeniji od religije, više pomagali Jevrejima“.
Stavovi i vrednosti: Cukerman nabrajajući brojne studije pokazuje da ateisti i agnostici, kada se porede sa religioznim ljudima, zapravo su manje nacionalstički, rasistički, antisemitski, dogmatski, etnocentrički i autoritarno nastrojeni.
Sekularizam se povezuje sa višim nivoom obrazovanja. Ateisti i drugi sekularni ljudi češće se zalažu za prava žena i rodnu ravnopravnost, kao i za gej i lezbejska prava.
Religiozni pojedinci češće podržavaju korišćenje sile.
Bilo kako bilo, nemoguće je tvrditi da su religiozni ljudi bolji od ateista. Većina će se složiti da religija može pomoći ljudima da budi bolji i da se izbore sa strahom od smrti.
Međutim, za to, kao ni za samo postojanje Boga i dalje nema validnih naučnih dokaza.
[ jnk @ 27.08.2011. 18:29 ] @
[ vilil1 @ 27.08.2011. 18:46 ] @
Zanimljiva je tvrdnja o netoleranciji koju ispoljavaju vernici prema ateistima. Citajuci ovu temu i masu negativnih stvari pripisanih vernicima, tipa "zaostali, priglupi, neobrazovani"...situacija je potpuno suprotna.
Podseca na onu staru "Drz'te lopova".
[ 3way @ 27.08.2011. 18:46 ] @
Citat: dejanet: Tacno, sto znaci da se progonom religije, vracamo majmunskim pravilima..
..onako cisto matematicki(tautoloski) gledano..
Nije ni matematicki, a ni prakticno tacno :)
[ 3way @ 27.08.2011. 18:53 ] @
Citat: vilil1: Zanimljiva je tvrdnja o netoleranciji koju ispoljavaju vernici prema ateistima.
Hoces da kazes da ne ispoljavaju?
[ maliradojca @ 27.08.2011. 18:55 ] @
Hoces da kazes da ispoljavaju?
[ 3way @ 27.08.2011. 19:00 ] @
Na osnovu onoga sto sam ja video i te kako ispoljavaju.
Pre neki dan je neka zena izjavila kako treba da postanemo ateisti, ovo - ono...Obicno politicko pro**eravanje, tako da nije bitno ( bilo je u Blicu, pokusao sam sad da nadjem tekst , ali nisam uspeo. Koga ne mrzi nek potrazi ).
Uglavnom, u komentarima vernika ispod teksta se moglo videti toliko mrznje prema ateistima i toj ideja da je to neverovatno.
Evo, pronasao sam: http://www.blic.rs/Vesti/Polit...-da-pojacamo-ateizam-u-drustvu
Hteo sam da izdvojim neke komentare, ali nisam mislio da ce da vernici dignu toliku buku oko ovoga. 800 komentara, a to dosta govori samo po sebi.
[Ovu poruku je menjao 3way dana 27.08.2011. u 20:11 GMT+1]
[ Shadowed @ 27.08.2011. 19:10 ] @
Citat: Sceka: Ali zar Ateizam nije "nepriznavanje Boga"? Ako je tako (ako nije, voleo bih da saznam drugacije objasnjenje) onda ne moze da postoji pre pojave pojma koji se ne priznaje. Neznaboštvo nije Ateizam! To o cemu ti pricas je neznaboštvo koje je postojalo od kad postoje ljudi a ne Ateizam.
Ne, ateizam je odsustvo vere u boga. To sto ti zoves neznabostvo je ateizam a sto nazivas ateizomom je antiteizam.
[ maliradojca @ 27.08.2011. 19:16 ] @
U komentarima ima svega i svacega, nije valjda to merilo. Npr. kada citam komentare na vesti-online.com pitam se da li ima normalnih ljudi u Srbiji sudeci po komentarima.
Konkretno, ako je bilo mrznje u tim komentarima koje si citao, verujem da to ima veze sa tim sta su radili komunisti u ww2 i u SFRJ vernicima srpske pravoslavne crkve. Ali, ateista<>komunista.
Mada, u Srbiji je sve pomalo problematicno(i biti vernik i ne biti vernik) sto nije 100% mejnstrim u tom trenutku. Dozvoljeno je slaviti slavu(alkohol+pecene mrtve zivotinje), ali nije pozeljno biti iskren vernik.
[ 3way @ 27.08.2011. 19:20 ] @
Citat: maliradojca: U komentarima ima svega i svacega, nije valjda to merilo. Npr. kada citam komentare na vesti-online.com pitam se da li ima normalnih ljudi u Srbiji sudeci po komentarima.
Mozda gresim, ali mislim da ono sto se vidi u tim komentarima moze da predstavlja sliku stvarnosti, jer sada vec vecina ima racunare i pristup Internetu, plus tako pisuci mogu da se 'cuju'.
[ maliradojca @ 27.08.2011. 19:25 ] @
Na toj vesti je Vesna Pesic, nije to verska tema. Inace, meni deluje da nije bas zdrava.
I nije svaka kritika losa, osrednja kritika je 1000x bolja od loseg ili stetnog hvaljenja. To sta ona sad propagira je u funkciji POLITIKE, i nema nikakve veze sa verom ili ateizmom.
Kaze Vesna da je pravoslavlje retrogradna crkva, a '97 kad su bili zajedno protiv Milosevica, onda je bila odlicna crkva, ma da.
[ dejanet @ 27.08.2011. 19:26 ] @
@3way:
Oko komentara na tekst, na politicki b*hit imas komentare koji su isto tako politicki b*hit, znaci jedno omanje politicko prepucavanje, sto je pozeljno kao ventilčić...
[ 3way @ 27.08.2011. 19:28 ] @
@dejanet @maliradojica
Ona uopste nije bitna, bitni su komentari na sam ateizam, a ne njenu izjavu. Samo njenu izjavu je komentarisalo 2.5 coveka.
A ovo je pravo u centar
Citat: Oko komentara na tekst, na politicki b*hit imas komentare koji su isto tako politicki b*hit,
Ima, ali politicke teme UVEK zauzmu manje mesta od ovakvih tema. Tezi 'zlocin' je dirnuti religiju, nego dirnuti bilo kog politicara.
[ dejanet @ 27.08.2011. 19:40 ] @
@3way:
Pazi management express lonca - Srbija, zahteva razne papazjanije (neke u najavi), gde ce elementi vlasti i mediji, ako treba sami organizovati picvajz ili pisati komentare, seci sape kerovima... itd u smislu ventila..
[ Onaj @ 27.08.2011. 21:29 ] @
Citat: "U Srbiji dominira jedna veoma retrogradna crkva, kakva je Srpska pravoslavna crkva. Ona za 600 godina nije izgovorila nijednu novu reč. Moramo da pojačamo ateizam u društvu, baš zato što je dominantna crkva toliko konzervativna da nam ne da da dišemo", rekla je Pešićeva.
http://www.blic.rs/Vesti/Polit...-da-pojacamo-ateizam-u-drustvu
Živa istina o SPC, tačno je sve što je rekla, čak je bila i preblaga. Samo ipak ne vidim kako i zašto bi ona da "pojačava" ateizam - ako nekome odgovara da i pored svega bude podanik SPC, pa i to je njegovo pravo.
[ kaćunčica @ 27.08.2011. 21:51 ] @
Bojim se da će ova tema da se raspline kao i
http://www.elitemadzone.org/t4...-napustilo-Rimokatolicku-crkvu
- malo argumenata, malo više strasti, nepomirljive krajnosti...dok je ne zaključaju.
[ Sceka @ 27.08.2011. 22:15 ] @
^
Slazem se. U principu se nije ni rascistilo sta ko podrazumeva pod Ateizmom tako da je tesko razumeti mesanje sa komunizmom toga necega...
Pozdrav!
[ stil @ 27.08.2011. 22:22 ] @
Ove teme su dobre zbog toga što stavljaju pitanje preispitivanja stavova u prvi plan. Ja kao ateista ne verujem u mambo džambo bilo koje vrste. Kad Bog dođe i kaže : - Ja sam taj i taj i mogu to i to evo vidi, onda ću da verujem. Ovako sve što nindže kažu ostaje na majke mi :)))
Toliko.
I da, nisam komunista :)))
[ Shadowed @ 27.08.2011. 22:30 ] @
Citat: Sceka: ^
Slazem se. U principu se nije ni rascistilo sta ko podrazumeva pod Ateizmom tako da je tesko razumeti mesanje sa komunizmom toga necega...
Nema sta tu neko da podrazumeva. Sta je ateizam nije stvar misljenja.
[ Sceka @ 27.08.2011. 22:35 ] @
Citat: Shadowed: Nema sta tu neko da podrazumeva. Sta je ateizam nije stvar misljenja.
Uh... Pa dobro:
Citat: Atheism is, in a broad sense, the rejection of belief in the existence of deities.
Predpostavljam da ti znas bolje engleski od mene. Molim te da prevedes ovo, ako ti nije tesko.
Pozdrav!
[ Sceka @ 27.08.2011. 22:57 ] @
Evo na brzinu prevod koji je radio sajt za prevode:
Atheism is, in a broad sense, the rejection of belief in the existence of deities. (Ateizam je, u širem smislu, odbacivanje verovanje u postojanje božanstava.)
In a narrower sense, atheism is specifically the position that there are no deities. (U užem smislu, ateizam je posebno stav da ne postoje božanstva.)
Most inclusively, atheism is simply the absence of belief that any deities exist. Atheism is contrasted with theism, which in its most general form is the belief that at least one deity exists. (Ateizam je suprotnosti sa teizam, koja u svom najopštijem obliku je verovanje da je najmanje jedan božanstvo postoji.)
I tako dalje. Znaci, Ateizam je, kao sto sam i napisao ranije a ti kazes da nije tako, "odbacivanje verovanja u postojanje bozanstva" - ja napisao doslovno "nepriznavanje Boga" sto je isto to!!! I to sve ne moze ako prvo ne postoji nesto sto se ne priznaje!!! I tako dalje...
Nije bitno... Samo me interesuje, kako te ne mrzi?!
Idem da spavam, pozdrav dobrim ljudima ma gde bili!
Pozdrav!
[ iva_80 @ 27.08.2011. 23:09 ] @
Citat: gde dobijem ovakav predlog, " napisi ateista-pravoslavac", ja pitam kako je to moguce
Moguće- deklarativno biti pravoslavac, jer je to društveno poželjno (ili biti rođen i vaspitavan ), a zapravo se ponašati i misliti ateistički. Mi zapravo ne možemo da znamo koliko je ko vernik ili ateista, a i to može da se menja tokom života.
Inače, oni ubeđeni vernici su svakako netolerantni prema ateistima, veruju da ih je đavo uzeo pod svoje i doživljavaju ih kao pretnju. Srećom, takvih je malo- ipak smo mi prilično sekularno društvo i niko ne pita da li idete u crkvu, postite. Ako se neko baš izjašnjava kao ateista, prirodno je da će izazvati burne reakcije vernika, jer im time potkopava uverenja, i oni to doživljavaju kao provokaciju. Čak, vernici određene komentare ateista vide kao uvredu ( sa njihove tačke gledišta jeste uvreda) i u tome vidim netoleranciju ateista.
[ Backy @ 27.08.2011. 23:13 ] @
čuo sam jedan dobar citat:
biblija je kao eula za hrišćanstvo. niko ne čita, a svi klikću "i agree".
[ Shadowed @ 27.08.2011. 23:15 ] @
Citat: Sceka: Predpostavljam da ti znas bolje engleski od mene. Molim te da prevedes ovo, ako ti nije tesko.
A ti citaj ceo tekst a ne samo deo koji ti se svidja.
[ Shadowed @ 27.08.2011. 23:16 ] @
Citat: Backy: čuo sam jedan dobar citat:
Haha, odlicno! Tako tacno.. :)
[ Pirossi @ 27.08.2011. 23:19 ] @
Citat: Backy: čuo sam jedan dobar citat:
[ Emmy @ 27.08.2011. 23:21 ] @
Ko nije uz Hrista, taj je satanista !
srecan vam praznik Uspenija Presvete Bogorodice.
[ Onaj @ 27.08.2011. 23:32 ] @
Citat: Emmy: Ko nije uz Hrista, taj je satanista !
srecan vam praznik Uspenija Presvete Bogorodice.
Ko razmišlja kao ti, taj je veoma ograničen!
Srećan ti praznik i da ga provedeš u sreći, veselju i ljubavi a ne u mržnji! :)
[ iva_80 @ 27.08.2011. 23:32 ] @
Ovo je primer verskog fanatizma, šovinizma itd. osim ako nije šala, tj. provokacija.
[ Onaj @ 27.08.2011. 23:40 ] @
Ode tema u k...c zbog verskih fanatika zadojenih mržnjom.
[ maliradojca @ 27.08.2011. 23:42 ] @
Citat: iva_80:Ako se neko baš izjašnjava kao ateista, prirodno je da će izazvati burne reakcije vernika, jer im time potkopava uverenja, i oni to doživljavaju kao provokaciju. Čak, vernici određene komentare ateista vide kao uvredu ( sa njihove tačke gledišta jeste uvreda) i u tome vidim netoleranciju ateista.
Izvini gde ti zivis, u manastiru? Jos nisam cuo a ni video nisgde u Srbiji da ateista "izaziva burne reakcije vernika" time sto je ateista. Mozda bi ti volela da je tako.
Citat: iva_80: Moguće- deklarativno biti pravoslavac, jer je to društveno poželjno (ili biti rođen i vaspitavan ), a zapravo se ponašati i misliti ateistički.
Radi se o tome da je Srpska pravoslavna crkva sastavni deo srpske drzavnosti vec vise od 800 godina.
Tako da je "biti Srbin"="biti pravoslavac". Naravno to je vise folklor gde se hriscanstvo ogleda u: krstenju, vencavanju u crkvi, opijanju i prejedanju na slavama i sahrani uz popa. Hriscanske vrednsoti se slabo poznaju, sto zbog komunisticke proslosti, sto zbog nemarnog stava svestenstva i crkve prema vernicima, u smislu objasnjavanja sta je to hriscanstvo.
Tako da su na papiru Srbi vecinom pravoslavni hriscani, ali je pitanje koliko je to zaista tako kod dobrog dela vernika.
Ja konkretno sebe smatram hriscaninom i pokusavam da zivim u skladu sa verom.
[ Emmy @ 27.08.2011. 23:42 ] @
a sto ? Pa to su Hristove reci ! Ja samo citiram
[ Emmy @ 27.08.2011. 23:47 ] @
Citat: "biti Srbin"="biti pravoslavac"
malo si se zajebunio ovde. Moze Srbin da bude sta god hoce.
To je Hristos rekao Jevrejima govoreci im da ih sama pripadnost nekom narodu nece spasiti, a rekao je i da ce sa njihovim Mojsijem za trpezom Gospodnjom sedeti i narodi koje su oni sada odbacili kao neznabosce.
Posle Hrista nema vise izabranih naroda ! Svi su ljudi pozvani i svi su jednaki jer rece Gospod: NEMA NI MUSKOG NI ZENSKOGA NI JEVREJINA NI JELINA !
[ Onaj @ 27.08.2011. 23:47 ] @
Citat: maliradojca:
Tako da je "biti Srbin"="biti pravoslavac".
Potpuno netačno. Ovo može da tvrdi ili glup ili neinformisan čovek. Ili, pak, crkveni manipulator (ali pretpostavljam da u tu kategoriju ne spadaš).
[ Onaj @ 27.08.2011. 23:51 ] @
Pošto su temu opoganili i zagadili SPC fanatici (zatucotine, one najgore) moderatorima predlažem lock.
[ iva_80 @ 27.08.2011. 23:54 ] @
Prvo- smiri se malo i potrudi se da budeš kulturniji! Da razgovaramo uživo, verovatno bi me i udario!
Ne, ne živim u manastiru, živim u urbanom i srećom većinski civilizovanom društvu.
Citat:
Jos nisam cuo a ni video nisgde u Srbiji da ateista "izaziva burne reakcije vernika" time sto je ateista. Mozda bi ti volela da je tako.
Upravo sam izazvala vrlo burnu reakciju :-)
Eto, nažalost- tako je! Ne radi se o tome šta bih ja volela
[ Emmy @ 28.08.2011. 00:01 ] @
kod mene ateisti ne izazivaju nikakve reakcije, ama bas nikakve. Totalno znaci nebitni. Stvar volje i izbora.
[ 3way @ 28.08.2011. 00:09 ] @
Citat:
Ko nije uz Hrista, taj je satanista !
Sad cu ja lepo i precizno da ti odgovorim na ovo.
Ti si budala.
[ iva_80 @ 28.08.2011. 00:09 ] @
Moj prethodni komentar je bio namenjen maliradojica, da ne bude zabune.
[ maliradojca @ 28.08.2011. 00:09 ] @
Ne znam da li treba da crtam, ili procitajte opet pasus.
Citat: maliradojca:Radi se o tome da je Srpska pravoslavna crkva sastavni deo srpske drzavnosti vec vise od 800 godina.
Tako da je "biti Srbin"="biti pravoslavac". Naravno to je vise folklor gde se hriscanstvo ogleda u: krstenju, vencavanju u crkvi, opijanju i prejedanju na slavama i sahrani uz popa. Hriscanske vrednsoti se slabo poznaju, sto zbog komunisticke proslosti, sto zbog nemarnog stava svestenstva i crkve prema vernicima, u smislu objasnjavanja sta je to hriscanstvo.
Naravno da "biti Srbin"<>"biti pravoslavac", upravo to sam pokusao da objasnim, da vecina "pravoslavaca" u Srbiji ne shvataju sta znaci biti hriscanin, niti se tako ponasaju, za sta je dobrim delom odgovorna i SPC. Tako da nikako ne vazi ta jednakost.
Tako da niko nema hipoteku nad "biti Srbin"="biti vernik ____". To je sve vise folklor i Balkan, Hrvati su katolici, Srbi su pravolsavci, Muslimani su muslimani i tako redom. I ako covek nije "nesto" onda nije sa nama, to su geto pravila.
Nadam se da sam sad jasniji.
[ 3way @ 28.08.2011. 00:10 ] @
Citat: Tako da je "biti Srbin"="biti pravoslavac".
Jeste za pacijente.
Ako cemo vec da brojimo koliko godina neka religija utice na narod, Srbi bi morali da budu pagani, koje su hriscani pobili i pokrstili, kao one nesrecene bogumile.
Znaci biti Srbin != biti pravoslavavac.
[ kaćunčica @ 28.08.2011. 00:11 ] @
Za koga ne postoji bog, ne postoji ni satana, zar ne? To ide u paketu.
Pitala bih te - možeš li da veruješ da čovek može da bude dobar i ako nije vernik?
[ maliradojca @ 28.08.2011. 00:11 ] @
Citat: iva_80: Prvo- smiri se malo i potrudi se da budeš kulturniji! Da razgovaramo uživo, verovatno bi me i udario! No comment.
[ 3way @ 28.08.2011. 00:13 ] @
btw, neko je spomenuo odnos vernika prema ateistima :)
Evo ih, poceli su da isplivavaju sa svojim satanama i nebogougodnostima :)
[ iva_80 @ 28.08.2011. 00:14 ] @
[ Emmy @ 28.08.2011. 00:20 ] @
Citat: Pitala bih te - možeš li da veruješ da covek može da bude dobar i ako nije vernik?
Moze.
Covek koji ne veruje u Boga po merilima ovozemaljskim moze da bude i bolji covek od nekog ko veruje u Boga. Po merilima ovozemaljskim, znaci ono klasicno sto mi smatramo kulturnim, postenim, normalnim, casnim, a ne kao neko ko kaze sagovorniku da je budala npr. Znaci neko ko je vaspitan.
Ali ono sto vernika odvaja od onog ko ne veruje je vera i nada u Boga i zelja da se Bogu priblizi. Adam koji je isteran iz Raja nije bio los covek, on samo nije verovao u Boga vec je poslusao Satanu sto ne znaci da je bio los muz, komsija ili otac.
[ 3way @ 28.08.2011. 00:23 ] @
Citat: Emmy:
Covek koji ne veruje u Boga po merilima ovozemaljskim moze da bude i bolji covek od nekog ko veruje u Boga.
A sta su ta merila 'ovozemaljska'? Jel postoje jos neka druga merila?
Po merilima ovozemaljskim, znaci ono klasicno sto mi smatramo kulturnim, postenim, normalnim, casnim, a ne kao neko ko kaze sagovorniku da je budala npr. Znaci neko ko je vaspitan.
Zasto mislis da je nekulturno kada se stvari nazivaju pravim imenom?
Citat: Emmy:Adam koji je isteran iz Raja nije bio los covek, on samo nije verovao u Boga vec je poslusao Satanu sto ne znaci da je bio los muz, komsija ili otac.
Pa da, samim tim sto nije verovao u boga uskracene su mu neke stvari :)
To ne znaci da je on los/dobar muz ovakav ili onakav, to znaci da je taj u koga verujes fasista.
[ iva_80 @ 28.08.2011. 00:24 ] @
Još sam u jednom delu posta čak pokušala da ukažem na netoleranciju ateista prema vernicima, u smislu da ih svojim stavovima, komentarima (popovi-nindže i sl.) vređaju, očekujući time pre reakciju ateista na moj post. Kad ono.... U prvi mah me čak zbunio komentar maliradojica
[ 3way @ 28.08.2011. 00:26 ] @
Citat: iva_80: Još sam u jednom delu posta čak pokušala da ukažem na netoleranciju ateista prema vernicima
Tolerancija je u principu za budale i slabice.
Mozes ti da budes tolerantan prema gejevima, posto oni uglavnom cute i gledaju svoja posla.
Ali vernici su izuzetno agresivni u svojim nastojanjima da nekoga preobrate ili dokazu kako je on satana ili nemoralan zato sto ne veruje u tog njihovog boga.
[ DrFill2Good @ 28.08.2011. 00:28 ] @
Citat: "U Srbiji dominira jedna veoma retrogradna crkva, kakva je Srpska pravoslavna crkva. Ona za 600 godina nije izgovorila nijednu novu reč. Moramo da pojačamo ateizam u društvu, baš zato što je dominantna crkva toliko konzervativna da nam ne da da dišemo", rekla je Pešićeva.
http://www.blic.rs/Vesti/Politika/272939/Vesna-Pesic
Koji je konacni zakljucak - da li je baba komunjara ili nije?
[ iva_80 @ 28.08.2011. 00:34 ] @
Citat: 3way:
Mozes ti da budes tolerantan prema gejevima, posto oni uglavnom cute i gledaju svoja posla.
To je zato što su u manjini.
[ 3way @ 28.08.2011. 00:36 ] @
Citat: iva_80: To je zato što su u manjini.
U jos vecoj manjini su neke sekte, pa su i oni agresivni u nastojanjima da te prisvoje.
[ iva_80 @ 28.08.2011. 00:41 ] @
To ćemo tek da vidimo, koliko gejevi nisu agresivni u ostvarivanju svojih interesa, polako. Ali to je već druga tema, da ne širimo.
[ DrFill2Good @ 28.08.2011. 00:41 ] @
Citat: 3way:Mozes ti da budes tolerantan prema gejevima, posto oni uglavnom cute i gledaju svoja posla.
Mislim da si u velikoj zabludi oko ovoga. Uostalom, uveri se sam.
[ 3way @ 28.08.2011. 00:46 ] @
Znao sam da ce neko njega da spomene :)
Al dobro, to je u domenu statisticke greske, tu i tamo neki pojedinac prica ovako ili onako, u svakoj grupi ljudi ima budala....ali poenta je u tome da gomila vernika radi upravo to.
Gej nece da te smara da postanes gej zato sto je to jedino dobro - vernik hoce.
Gej nece da ti govori da si satanista ili izrod zato sto nisi gej - vernik hoce.
Gej nece da ti kaze da si moralno nezreo zato sto nisi gej, a vernik hoce.
[ DrFill2Good @ 28.08.2011. 00:53 ] @
Citat: 3way: Znao sam da ce neko njega da spomene :)
Al dobro, to je u domenu statisticke greske, tu i tamo neki pojedinac prica ovako ili onako, u svakoj grupi ljudi ima budala....ali poenta je u tome da gomila vernika radi upravo to.
Gej nece da te smara da postanes gej zato sto je to jedino dobro - vernik hoce.
Gej nece da ti govori da si satanista ili izrod zato sto nisi gej - vernik hoce.
Gej nece da ti kaze da si moralno nezreo zato sto nisi gej, a vernik hoce.
I ovde si u zabludi.
- Koji vernik ce da te smara da postanes gej? Onda bi po analogiji gej trebalo da te smara da postanes vernik, jel da?
- Ni jedan vernik nece reci da si satanista ili izrod zato sto nisi gej. Cak naprotiv.
- Ni vernik ti nece reci da si moralno nezreo jer nisi gej.
Mozda i postoji tu i tamo neki vernik koji bi uradio suprotno, ali i to je onda u domenu statisticke greske.
[ 3way @ 28.08.2011. 00:54 ] @
Ne bre...nije gej bitan u ovoj prici.
Nece vernik da me smara da postanem gej, nego vernik.
[ DrFill2Good @ 28.08.2011. 00:55 ] @
Citat: 3way: Ne bre...nije gej bitan u ovoj prici.
Nece vernik da me smara da postanem gej, nego vernik. Onda ti njega smaraj da on postane gej i tako ste kvit. ;)
[ Onaj @ 28.08.2011. 00:58 ] @
A šta ako je vernik ujedno i gej?
[ Emmy @ 28.08.2011. 01:05 ] @
Citat: Nece vernik da me smara da postanem gej, nego vernik.
ne pridaji ssebi veci znacaj nego sto imas. Nisi ti nista posebno i mozda ni rodjenu majku ne zanimas a kamoli nekog anonimusa. i sad ce on da te smara, ma daj daj ... osvesti se
A kad se osvestis videces da se u Srbiji vera terorisala 50 godina i terorise se i dalje i nikom nista...
[ 3way @ 28.08.2011. 01:08 ] @
Citat: Emmy:i sad ce on da te smara, ma daj daj ... osvesti se
I te kako smaraju. I to kad stignu. Kada kod razgovaras sa njima UVEK pokusavaju da ti usade osecaj krivica zato sto nisi vernik.
A kad se osvestis videces da se u Srbiji vera terorisala 50 godina i terorise se i dalje i nikom nista...
I treba da se terorise i narednih 500 godina.
Za 2000 godina ta vera nije donela nista dobro osim miliona mrtvih.
Inace, nije tacno da se danas terorise.
[ maliradojca @ 28.08.2011. 01:12 ] @
Citat: 3way: I te kako smaraju. I to kad stignu. Kada kod razgovaras sa njima UVEK pokusavaju da ti usade osecaj krivica zato sto nisi vernik. Prvo, izmisljas po malo.
Drugo, ako vec imas takva iskustva, izbegavaj vernike i bice ti opusteno.
[ Emmy @ 28.08.2011. 01:16 ] @
Citat: I treba da se terorise i narednih 500 godina.
jel vidis sad, ja ti rekoh kome sluzis.
[ 3way @ 28.08.2011. 01:21 ] @
Citat: maliradojca: Prvo, izmisljas po malo.
Drugo, ako vec imas takva iskustva, izbegavaj vernike i bice ti opusteno.
Izbegavam ja njih, ali svako malo izleti po neki.
Citat: Emmy: jel vidis sad, ja ti rekoh kome sluzis.
Sluzim razumu, a da ponavljam ono sto sam rekao - necu. Nekima odgovara da se osecaju ususkano i da tapkaju u mraku, a nekima ne.
[ konislav @ 28.08.2011. 01:28 ] @
Imam jos nekoliko interesantnih momenata u vezi atezima, odnosno verovanja.
Ako se pripadnikom neke religije postaje cinom krstenja. Snaci ima odredjeni obred, ritual, procedura ili kako se vec zove kako se postaje vernik. Dobije se krstenica i upises se u crkvene knjige. Kako se vrsi ispis iz religije t.j kako se prestaje biti vernik?
Ili sledeca situacija, roditelji krste dete i tim cinom dete upisu u crkvene knjige cime ono postaje pripadnik te religije. Dete odraste i postane osoba koja ne veruje u boga i ne zeli da bude pripadnik te religije, kakva je sad procedura?
Situacija koju cesto vidjam medju starijim osobama koje poznajem, posebno medju bivsim oficirima.
Bili su komunisti i grcevito se borili protiv crkve, proganjali su vernike (ja sam ateista, ali ne proganjam vernike), sad su preko noci postali vernici i idu okolo i pricaju kako je nekad bilo zabranjeno da se ide u crkvu i da se krste deca. Ja kazem da nije to tacno, vec je bilo neshvatljivo da budu komunisti, uzimaju sve od onog sistema i da kao komunisti idu u crkvu, a da njima niko nije zabranjivao da napuste partiju, odreknu se svoje karijre zasnovanoj na pripadnosi partiji i slobodno praktikuju religiju. Pa bi hteo da cujem vase misljene u vezi dojucerasnjih komunista, politicara, oficira, koji su sad postali "iskreni" vernici.
[ iva_80 @ 28.08.2011. 01:33 ] @
Citat: konislav: Imam jos nekoliko interesantnih momenata u vezi atezima, odnosno verovanja.
Bili su komunisti i grcevito se borili protiv crkve, proganjali su vernike (ja sam ateista, ali ne proganjam vernike), sad su preko noci postali vernici i idu okolo i pricaju kako je nekad bilo zabranjeno da se ide u crkvu i da se krste deca. Ja kazem da nije to tacno, vec je bilo neshvatljivo da budu komunisti, uzimaju sve od onog sistema i da kao komunisti idu u crkvu, a da njima niko nije zabranjivao da napuste partiju, odreknu se svoje karijre zasnovanoj na pripadnosi partiji i slobodno praktikuju religiju. Pa bi hteo da cujem vase misljene u vezi dojucerasnjih komunista, politicara, oficira, koji su sad postali "iskreni" vernici.
Slažem se potpuno. Uvek je u pitanju interes, u svim sistemima i svim vremenima.
[ Emmy @ 28.08.2011. 01:38 ] @
Citat: Ako se pripadnikom neke religije postaje cinom krstenja. Snaci ima odredjeni obred, ritual, procedura ili kako se vec zove kako se postaje vernik. Dobije se krstenica i upises se u crkvene knjige. Kako se vrsi ispis iz religije t.j kako se prestaje biti vernik?
ko je mislio da je krstenjem izmirio sve svoje racune sa Bogom taj nije ni morao dolaziti da se krsti. Biti krsten, a ne verovati u Boga ne znaci nista... Vecina nasih komunista su, to sam ubedjen, bili krsteni ljudi, jer kad su oni radjani to je bilo normalno. Nista im nije vredelo.
Sto se tice tvog drugog pitanja odgovor je: da, moguce je da se neko pokaje i vrati u crkvu i crkva takve ljude prihvata i ima takvih primera dosta.
[ iva_80 @ 28.08.2011. 01:39 ] @
P.S. Sad se ide ka tome da bude obrnuto, da se proganjaju nevernici :-)
Bio je jedan slučaj pre 5-6 godina, kada je vladika ,mislim bački, Irinej imao neki žešći sukob sa lokalnim meštanima. U pitanju je bilo organizovanje neke slaninijade, kobasicijade ili nešto slično, u vreme Velikog posta. Lale nisu hteli da odustanu, pa ih je vladika anatemisao !!! mo'š misliti.
[ Emmy @ 28.08.2011. 01:42 ] @
to je bila Kobasicijada u Turiji, neprijatna epizoda. I nisu Lale nego Bacvani !
[ stil @ 28.08.2011. 01:46 ] @
Citat: konislav:
Situacija koju cesto vidjam medju starijim osobama koje poznajem, posebno medju bivsim oficirima.
Konislave, to je jednostavno oni su oportunisti. Znam nekoliko takvih primera, njihova deca odnosno unuci su danas sveštenici :))) Dakle umeju da sagledaju i da se prilagode situaciji tako da iz nje izvuku najveću korist.
[Ovu poruku je menjao stil dana 28.08.2011. u 02:56 GMT+1]
[ iva_80 @ 28.08.2011. 01:49 ] @
Citat: Emmy: to je bila Kobasicijada u Turiji, neprijatna epizoda. I nisu Lale nego Bacvani !
U redu, nećemo da sitničarimo. Ovaj događaj sam izvukla iz glave, bitna je poenta, a to je da crkveni vekikodostojnici najviše vrše pritisak na "male ljude", krupnim zverkama se dodvoravaju. Što nisu anaemisali tadašnje predstavnike vlasti ako nisu postili i sve mesare koje prodaju meso u vreme posta itd. To je licemerje crkve koje narod vidi (ili onaj ko hoće da vidi).
[ 3way @ 28.08.2011. 02:01 ] @
Citat: Emmy: to je bila Kobasicijada u Turiji, neprijatna epizoda. I nisu Lale nego Bacvani !
Tako je!
Tako se radi sa onima koji ne misle kao ti!
Anatemises ga, prokunes ga, proteras ga, pobijes ga...sve ti je to manje vise isto.
Glavno je da ne jede sta hoce kada pop kaze da ne sme da se jede.
[ Onaj @ 28.08.2011. 02:04 ] @
Citat: iva_80: To je licemerje crkve koje narod vidi (ili onaj ko hoće da vidi).
Hvala na spominjanju :)
[ iva_80 @ 28.08.2011. 02:07 ] @
^Ha, ha, nema na čemu :-)
[ Emmy @ 28.08.2011. 02:14 ] @
Citat: Tako je!
Tako se radi sa onima koji ne misle kao ti!
Anatemises ga, prokunes ga, proteras ga, pobijes ga...sve ti je to manje vise isto. Glavno je da ne jede sta hoce kada pop kaze da ne sme da se jede.
nastavljas da lupas..
vladika nije nikog anatemisao niti je zabranio Kobasicijadu vec je izrekao epitimiju od godinu dana organizatorima, dakle svojim vernicima, jer ih je i ranije opominjao a oni su se oglusavali da ne ucestvuju u organizovanju ovakve svetkovine tokom posta.
Vladika, naravno, nikako ne bi mogao da ih spreci da se odrzi Kobasicijada kad god oni to ne zele.
[ Onaj @ 28.08.2011. 02:17 ] @
Vladika, naravno, nikako ne bi mogao da ih spreci da se odrzi Kobasicijada
Na njegovu veliku žalost.
[ iva_80 @ 28.08.2011. 02:25 ] @
Emmy
ne čitaš pažljivo:
Citat: iva_80:
bitna je poenta, a to je da crkveni vekikodostojnici najviše vrše pritisak na "male ljude", krupnim zverkama se dodvoravaju. Što nisu anaemisali tadašnje predstavnike vlasti ako nisu postili i sve mesare koje prodaju meso u vreme posta itd.
Osim toga, ne smatram da neko zaslužuje bilo kakvu vrstu , pa čak i prozivke, ako mrsi u vreme posta. Uostalom, ko hoće da posti-to je njegovo pravo, ali ne sme da prisiljava drugog na isto to, samo da bi bio sigurniju u sopstveni izbor.
[ konislav @ 28.08.2011. 02:27 ] @
Tako je isto i kod Arapa. Jednom sam se zateko u Dubai-u u vreme ramazana i svi restorani su bili zatvoreni u toku dana. Rade u hotelima, ali oni malo vidljiviji su bili zatvoreni.
E sad Arapi su losi, to su fundametalisti, zatucani i slicno. Kad ovde svestenici traze od naroda isto takvo ponasanje, to je uredu, to je ispravno i napredno.
[ Onaj @ 28.08.2011. 02:29 ] @
Licemerje.
[ konislav @ 28.08.2011. 02:31 ] @
[ iva_80 @ 28.08.2011. 02:34 ] @
Citat: konislav:
E sad Arapi su losi, to su fundametalisti, zatucani i slicno. Kad ovde svestenici traze od naroda isto takvo ponasanje, to je uredu, to je ispravno i napredno.
Tačno tako. Sve religije su u osnovi fundamentalističke, samo je pitanje koliko daleko u određenom momentu mogu da idu. Hrišćanstvo je starija religija od islama, pa ono kroz šta prolaze muslimanske zemlje- hrišćanske su već prošle. Ukapirale su da se verskim zastrašivanjem ništa ne postiže.
[ 3way @ 28.08.2011. 02:35 ] @
vladika nije nikog anatemisao niti je zabranio Kobasicijadu vec je izrekao epitimiju od godinu dana organizatorima, dakle svojim vernicima, jer ih je i ranije opominjao a oni su se oglusavali da ne ucestvuju u organizovanju ovakve svetkovine tokom posta.
Ta epitimija....to je neka pretnja, kazna?
Odakle nekom pravo da kaznjava nekoga zato sto ovaj jede sta on zeli?
[ Onaj @ 28.08.2011. 02:38 ] @
Oni koji kod onih koji su drugačije vere sasvim jasno i glasno ukazuju na loše stvari dok ih na svom primeru "ne vide". Opisao si ih.
[ iva_80 @ 28.08.2011. 02:45 ] @
Uzgred, mnogo me nervira kada neko ko je do juče koristio sve poroke ovog sveta- pio, pušio, drogirao se, kockao, itd, postane pravi verski čistunac, pa mi onda propoveda kako treba da se ponašam. Kao da vreme počinje da se računa od njega. U društvu takvih osoba ( zovem ih inkvizitorima), osećam se kako mi stalno broje grehe (koje nisam počinila :) ).
[ kandorus @ 28.08.2011. 05:04 ] @
Vera kao metod dokazivanja je bedsmislena.
Takodje, treba razlikovati veru i sposobnost da se nešto postigne. Kako bog ne postoji vera je besmislena. Uzimte na primer utakmicu Partizan - Šamrok od četvrtka. Svi su verovali da će Partizan da podere Šamrok a desilo se obratno. Jednostavmo Partizan je verovao ali nije posedovao dovoljno sposobnosti. I umesto da zgubidanite na veri bolje radite na sposobnostima.
Kako boga nema izjašnjavanje po pitanju verovanja u boga je besmisleno - irelevantno. Najbolji odgovor je ćutanje kao da pitanja nije ni bilo.
Citat: Emmy
u Srbiji vera terorisala 50 godina i terorise se i dalje i nikom nista...
Ne izgleda baš tako. Nakon II sv. rata narod je osetio sobodu a za života Josipa Broza u istoriji nezapamćen prosperitet, školovanje i izgradnju domovine. Jasno je da u takvim prosperitetnim vremenima gluposti i sujeverje nikoga ne zanimaju a crkva je ostala bez ovaca za šišanje.
Zato su se verske sekte reorganizovale i početkom 90-tih udružile sa besnim psom i vijući barjak smrti zauzele visoke pozicije u društvu.
Poslednji primeri bezobrazluka i protivustavnih odluka države su otimanje (po ko zna koji put) novaca od gradjana da bi se izgradilo spomen obeležje tamo nekom Savi. Pri tome se ne pita da li ste vernik ili ne već se novac otima putem doplatnih markica za poštanske pošiljke.
[ Sava @ 28.08.2011. 09:19 ] @
@cozi
Iz nekog razloga ne mogu da citiram tvoje postove pa ću staviti pod navodnike početak rečenice u tvom postu na 2. strani gde si napisao "Nisu svi teisti vernici, a nisu ni svi ateisti komunisti...". To da svi atesisti nisu komunisri je sasvim razumljivo, ali molim te da mi objasniš kako to da svi teisti nisu vernici!? Teizam podrazumeva postojanje boga, božanstava u koje se veruje koliko znam, u protivnom nisi teista zar ne?
[ Sceka @ 28.08.2011. 12:38 ] @
@Emmy
Citat: ko je mislio da je krstenjem izmirio sve svoje racune sa Bogom...
Sta ti ovo znaci? Stvarno ne razumem. Ja redovno izmirujem svoje racune za struju, telefon, kablovsku... O kakvim racunima ti govoris?
Pozdrav!
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|