Citat:
skysrb: imam 5 hektara obradivezemlje i svu mehanizaciju..
Onda si verovatno vec registrovan za proizvodnju poljoprivrednih proizvoda, a samim tim imas pravo i da prodajes (koja je svrha proizvodnje ako ne smes prodati?).
Pecat bi trebalo da mozes da uradis na osnovu registracije poljoprivrednog proizvodjaca, a pib verovatno vec imas zaveden u poreskoj upravi, sa tim dokumentima bi trabalo da mozes kupiti i fiskalizovati fiskalnu kasu i registrovati se pdv, ako mislis da ces preci limit. Znaci, sa moje tacke gledista, registrovani poljoprivredni proizvodjac je isto sto i bilo koja druga fbrika, moze kupiti/zakupiti koliko hoce poslovnih prostora u kojima ce obavljati prodaju svojih proizvoda bez da ih registruje kao posebne privredne subjekte. Ostaje da pazis na sve ostale zackoljice - prijave radnika, sanitarne uslove, prijemnice robe iz proizvodnje, naloge za transport robe od proizvodnje do prodaje, poresku dokumentaciju i slicno.
Druga mogucnost je ako zelis da nabavljas robu od registrovanih dobavljaca uz koju ces dobijati ulazne fakture za robu koju prodajes. To je prodavnica kao i svaka druga, ako si mislio da se pausalno oporezuje onda moze jedino ako je tezga/kiosk ili tako neki privremeni objekat, raspitaj se u poreskoj upravi za konkretan slucaj.
E, sad, ti si verovatno hteo i jedno i drugo? E tu imas 2 mogucnosti - ili ces zaboraviti na pausalno oporezivanje pa voditi sve papire kao i svako preduzece za proizvodnju i trgovinu, ili ces jedan od dva navedena slucaja registrovati, a drugi provlaciti po malo u sivoj zoni. To zavisi od tebe, ja ne mogu nagovarati nikog na krsenje zakona.