[ Sava @ 10.09.2011. 09:00 ] @
Vrapci su godinama bili zaštitni znak Beograda, a poslednjih nekoliko godina su gotovo potpuno nestali, posebno u nekim delovima grada. Ja živim na Zvezdari blizu šume što bi trebalo da je čistiji deo grada, ali sada među pticama vladaju velike štetočine svrake, vrane, a ima dosta i divljih golubova. Shvatam da su ove krupnije price mogle da unište i oteraju manje, ali šta ih je naprasno nateralo na to!? Da li neko zna šta je razlog ovome? Možda hemija, prskanje komaraca ili slično?
[ vilil1 @ 10.09.2011. 09:57 ] @
E, ovo je vec problem. I ja sam to primetio. Oduvek je kod mene bilo vrabaca, tu su se i gnezdili, i nista im nije smetalo. Uvek je bilo mrvica za njih, vode kada su velike vrucine...Nema svraka, vrana...bilo je macaka, ali im ni to nije smetalo da se razmnozavaju. Sada ni macaka nema, umrla je zena koja ih je cuvala...ali vrapci nestadose. Prosle godine im se smanjio broj. Od nekih dvadesetak koliko ih je bilo, prosle godine ih je ostalo 4-5. a ove godine nema niti jednog. I iskreno, fali mi onaj jutarnji cvrkut, njihove svadje...strasno su bili zanimljivi.
Ne verujem da je prskanje komaraca u pitanju. I ranije su prskali, jacim otrovima i cesce nego danas, ali to vrapcima nije smetalo.
Sta se to desilo sa vrapcima?
[ squirll @ 10.09.2011. 10:01 ] @
u je dobro ste mi skrenuli paznju ...ja izgleda nisam ni video vrabca ove godine...
Jos je bilo prosle godine, dolaze tu na drvo kod mene i pas ih je terao ..al ove godine se nesto ne secam da sam video
[ StORM48 @ 10.09.2011. 10:32 ] @
Ja nisam primetio nešto manji broj.
Za letnji period je normalno da ih ima manje, jer se zbog žetve povlače van grada, gde ima mnooooogo više hrane.

Pozdrav
[ DrFill2Good @ 10.09.2011. 10:49 ] @
Posto smo dobili sengen vize i domaci vrapci su iskoristili tu mogucnost pa su odleteli na sever, dok prodju toplote. Vratice se sredinom jeseni, kada odu laste. :)

Salim se, naravno. Secam se da su u mom gradu '99 posle bombardovanja vrapci naprasno nestali, i nije ih bilo skoro dve godine. Posle toga su se ponovo pojavili, ali ih nema u tolikom broju kao pre.
[ ventura @ 10.09.2011. 11:10 ] @
U poslednje vreme se dosta često vozim autom po banatu, i skoro svakodnevno mi neki vrabac ili golub završi u hladnjaku ;)

Neverovatno je koliko ih ima po putevima, u ovom periodu kako traktori voze žetvu sa njiva, putevi su prepuni raznoraznog zrnevlja..
[ miki_maus @ 10.09.2011. 13:27 ] @
Mora da jako sporo voziš.
Ako ideš putem Beograd-Vršac, onaj deo od Pančeva pa na dalje je toliko dobar da opušteno može 200 da se ide. :)
[ anon70939 @ 10.09.2011. 14:28 ] @
Ni ja ih nisam video po Kragujevcu odavno, ali videh nekoliko komada u nekom selu pored Kikinde pre 20 dana kada sam boravio tamo.
[ DusanSukovic @ 10.09.2011. 15:20 ] @
Citat:
miki_maus: Mora da jako sporo voziš.
Ako ideš putem Beograd-Vršac, onaj deo od Pančeva pa na dalje je toliko dobar da opušteno može 200 da se ide. :)

Ko da ga je Bechtel pravio, sigurno nije neka mafijaski privatizovana putarska firma, put je bolji od autoputa BG-NS kvalitetom, bar sam ja takav utisak imao. (blagi off -topic)
[ kandorus @ 10.09.2011. 17:24 ] @
Priča se da su goveda iz bivše SFRJ otišla za Beograd pa je velik smrad. Izgleda da i vrapcima to smeta.
[ etjen @ 10.09.2011. 17:31 ] @
na Adi ih ima
[ Horvat I @ 10.09.2011. 17:42 ] @
Kupite malo žita i otavite im dostupno... doćiće
[ vilil1 @ 10.09.2011. 18:38 ] @
Citat:
kandorus: Priča se da su goveda iz bivše SFRJ otišla za Beograd pa je velik smrad. Izgleda da i vrapcima to smeta.

Pa da, to je samo prica. Al' istina je da su sva goveda u Hrvatskoj, pa se otuda siri nesnosan smrad. Pa izgleda i na ovom forumu da se oseca. ;)
[ miki_maus @ 10.09.2011. 18:56 ] @
Citat:
DusanSukovic: Ko da ga je Bechtel pravio, sigurno nije neka mafijaski privatizovana putarska firma, put je bolji od autoputa BG-NS kvalitetom, bar sam ja takav utisak imao. (blagi off -topic)

Put je fantastičan. Širok, ravan, bez rupa, solidno obeležen...
Pravila ga je firma 'Putevi Užice', za evropsko prvenstvo u košarci, zato je ispao tako dobar, jer su ga finansirali stranci, i vršili kontrolu kvaliteta.
Po mom mišljenju najbolji put u Vojvodini.
[ Igor Gajic @ 10.09.2011. 19:02 ] @
Svaki penzioner pojeo svog !
[ Sava @ 10.09.2011. 19:36 ] @
Citat:
vilil1: Pa da, to je samo prica. Al' istina je da su sva goveda u Hrvatskoj, pa se otuda siri nesnosan smrad. Pa izgleda i na ovom forumu da se oseca. ;)
Ljudi, molim vas da ne da idete u tom pravcu, to ne samo da nije lepo ni kulturno već kvarite i moju temu koju sam pokrenuo sasvim ozbiljno i mislim da je čiste ekološke prirode.
[ vilil1 @ 10.09.2011. 19:59 ] @
Stvarno!? Koliko vidim, ja sam korektno napisao svoje misljenje. Valjda si procitao? Onda se pojavi ona bubasvaba sa svojim postom, a tebi to ne smeta, nego ti smeta moj odgovor koji si citirao, i mene prozivas. Zanimljivo.
[ kandorus @ 10.09.2011. 20:35 ] @
Bubašvaba je ispričao vic koji postoji na ES.

Xa Xa Xa
[ EmmaR @ 10.09.2011. 21:05 ] @
Došli insektoliki vanzemaljci pa im smeta njihovo zujanje i pobegli,

Kod mene ih ima za izvoz, kada slete na travu ko neko stado su, ne vidi se trava od njih.
[ Marko83 @ 10.09.2011. 21:06 ] @
Citat:
vilil1: ....Onda se pojavi ona bubasvaba sa svojim postom....

He he vili bravo, falio mi je epitet...ne bi se sam setio ;-)
[ Sava @ 10.09.2011. 21:13 ] @
Citat:
vilil1: Stvarno!? Koliko vidim, ja sam korektno napisao svoje misljenje. Valjda si procitao? Onda se pojavi ona bubasvaba sa svojim postom, a tebi to ne smeta, nego ti smeta moj odgovor koji si citirao, i mene prozivas. Zanimljivo.
Ma samo sam iskoristio tvoj post kao poslednji da zamolim da se vratite temi, znači baš ništa lično!
[ ctrl alt del @ 11.09.2011. 17:16 ] @
U mojoj neposrednoj okolini (Lion) već godinama opstaje jedno jato od 15 - 20 vrabaca. Više puta sam ih brojao i uvek su u ovom brojčanom opsegu. Uglavnom su u neposrednoj blizini kontejnera gde par zaludnih baba stalno ostavlja stari hleb da hrani golubove (i pacove) pa i oni nešto ućare.

Uzgred jel neko skoro video kosove na Kalemegdanu? Ranijih godina ih je bilo dosta, poslednje dve godine nisam video ni jednog. Takođe do pre dve ili tri godine sam u blizini Liona bar jednom nedeljno viđao kreju, detlića, veliku senicu... Sada ih nema.
[ Sava @ 12.09.2011. 09:13 ] @
Šteta što očigledno nema prirodnjaka na forumu jer je moje pitanje veoma ozbiljno. Nisu vrapci baš potpuno nestali, ima ih tu i tamo u malim jatima. Eto čovek je pomenuo Lion, viđam ih na Ušću itd., ali sve je to beznačajan broj u odnosu na pre samo nekoliko godina. Pitanje je šta se to dogodilo, kakav ih je otrov oterao!? To isto udišemo i mi, šta god da je. Kada ste već pomenuli bubašvabe moj kraj ih je obilovao do bombardovanja, a od tada ne znam kako izgleda taj insekt! Nije da volim bubašvabe, ali uvek je interesantno pitanje zašto neka populacija naprasno nestane, šta ju je oteralo! Verujem da su neki otrovi u pitanju, ali nemam načina to da proverim. U samoj Zvezdarskoj šumi čuje se po koji detlić, ima i nekih drugih ptica, ali u jako malom broju. Nema ni koprive odavno, tek dva mala žbuna su se održala. Veverice su gotovo sasvim izumrle.
[ DusanSukovic @ 12.09.2011. 11:51 ] @
Citat:
Sava: Kada ste već pomenuli bubašvabe moj kraj ih je obilovao do bombardovanja, a od tada ne znam kako izgleda taj insekt! Nije da volim bubašvabe, ali uvek je interesantno pitanje zašto neka populacija naprasno nestane, šta ju je oteralo! Verujem da su neki otrovi u pitanju, ali nemam načina to da proverim.

Sigurno je neko postavljao otrove po zgradama za njih, veruj mi to je neunistiv insekt :)
[ anon70939 @ 12.09.2011. 14:30 ] @
Blizi se smak sveta... Prvo bubasvabe, pa vrapci... pa za neki dan ljudi... Pa cemo da se zapitamo kako to da nas nema, a bilo nas do juce.
[ Horvat I @ 12.09.2011. 17:21 ] @
Citat:
Sava: Šteta što očigledno nema prirodnjaka na forumu

Lepo sam napisao šta da radite!
Citat:
Sava:Kada ste već pomenuli bubašvabe moj kraj ih je obilovao do bombardovanja, a od tada ne znam kako izgleda taj insekt! Nije da volim bubašvabe, ali uvek je interesantno pitanje zašto neka populacija naprasno nestane, šta ju je oteralo!
Pojavili se glodari pošto neverujem da je komunalna higjena podignuta.
Citat:
Sava: Veverice su gotovo sasvim izumrle.

To je možda i tobro jer su pune buva i vaši.
[ Milos D @ 12.09.2011. 22:59 ] @
Kod mene, u blizini hale Pionir, vrabaca ima sve manje, a senica sve više. Ima i vrana i svraka koje su se definitivno odomaćile, vide da ih niko ne ugrožava. Kad vide mačku grakću ko blesave, a poneka svraka krene i da izaziva mačku pa leti oko nje. Onda gluplje mačke krenu da se pentraju po granama misleći da će svraka da ih čeka. "Opstanak", uživo. Zimi svraća još nekoliko vrsta manjih ptica kojima ne znam ime. A bila je i neka najezda guštera nekoliko godina, ove godine nisam spazio nijednog...
[ zmau @ 13.09.2011. 13:51 ] @
Izgleda da je problem malo širi, i vremenski i prostorno, a sumnja se na par stvari.
Indija :House sparrow listed as an endangered species
Citat:
This trend was alarming especially in the urban areas due to a host of factors including "unscientific proliferation of mobile towers,"

Britanija : One woman's quest to solve mystery of the disappearing sparrows
Citat:
while in the countryside all the second and third nesting attempts she observed were successful, in the Leicester suburbs nearly half of them failed, with the chicks dying in the nest. Of 40 late broods in rural areas, all succeeded; of 30 in the suburbs, 14 (46 per cent) did not
...
This would fit in with the hypothesis advanced by the world expert on the house sparrow, Dr Denis Summers-Smith, who believes chicks may be dying because their parents cannot find enough insect food.

Btw, ni kod mene u avliji ih nema. A ima dosta svraka.
[ Sava @ 13.09.2011. 15:11 ] @
Veoma interesantno. Nisam ni znao da se neko uopšte bavio ovom problematikom, kod nas gotovo sigurno niko. Što se tiče nestanka hrane kroz smanjeni broj insekata nekako mi ne deluje logično. U velikim gradovima uvek ima dovoljno hrane za tako mala stvorenja. Uticaj frekvencija mobilne telefonije - ne znam, dugogodišnji sam radioamater i znam da se kroz etar prenose sve moguće frekvencije, to se radilo i ranije uključujući i frekvencije na kojima danas radi mobilna, a vrabaca je bilo. Pesticidi i razni drugi otrovi - ovo već deluje logično.

Danas sam šetao Adom Hujom i baš obratih pažnju na ptice. Na Dunavu sve se beli od galebova, ima i dobar broj gbjuraca. Na obali već standardne svrake/vrane/divlji golubovi, malo niže u zelenilu je solidan broj fazana. A video sam ukupno i tri vrapca koji su proleteli i otišli nekuda!
[ Horvat I @ 06.10.2011. 17:13 ] @
Prošetajte ponovo parkovima verovatno ćete ih videti.
Pre par dana se ponovo okupilo "moje" jato od 40-50 jedinki posto sitnozrnaste hrane u slobodnoj prirodi ponestaje.
[ Leteci_usisivac @ 07.10.2011. 00:11 ] @
Dolazim često poslom u Nikšić, i ovde ih ima neverovatno mnogo. Dva puta već na trgu ne mogu ko čovek ni topli sendvič da pojedem da se oko mene ne sjati jato, u početku golubova, a onda im vrapci razbojnici sve maznu... bacim komadić, golub dok ukapira šta se desilo vrabac već pojeo i gleda kad će još :)
[ zmau @ 07.10.2011. 10:40 ] @
znači, tamo su svi zbrisali !
[ milivoje t @ 07.10.2011. 15:17 ] @
Citat:
Sava: Veoma interesantno. Nisam ni znao da se neko uopšte bavio ovom problematikom, kod nas gotovo sigurno niko.
I kod nas postoje biolozi koji se bave pticama i njihovim populacijama, pa i gradskim, samo kako da takve teme i ljudi dodju u stampu,, nema mesta od djubreta i roze koncentrata kojim nas hrane mediji i njihovi vlasnici tajkuni i politicari.
[ anon70939 @ 07.10.2011. 16:37 ] @
evo, pojavili se i kod mene vrapci. Na ovom drvecu oko zgrade cuju se na stotine...
[ Horvat I @ 03.11.2011. 20:13 ] @
Kako sad stojite sa vrapcima?
Sad već sigurno imate i gačkova, vrana i švraka.
[ Zlatni_bg @ 04.11.2011. 01:08 ] @
Zivim odmah kod Tasmajdanskog parka. Moji mi pricaju kako je ranije bilo razlicitih ptica okolo, i kako su pre nekih 10-15 godina pocele da nestaju sa ovog podrucija grada. Ono sto ja uzimam za uzrok je povecan broj pasa u okolini, koji plase i rasteruju ptice. A vrapci su bukvalno isparili. Ranije su bili prepuni grmovi sa 50-60 u svakom, sada ako ima 10 vrabaca u okolini dobro je.
[ Sava @ 04.11.2011. 08:19 ] @
Citat:
Zlatni_bgOno sto ja uzimam za uzrok je povecan broj pasa u okolini, koji plase i rasteruju ptice.
Nema to veze sa psima, ali nikakve! Da su psi opasnost za ptice sve bi se razbežale, ne samo vrapci. U zvezdarskoj šumi znaju čitava jata svraka da napadnu psa pa i čoveka. Meni se to desilo mnogo puta jer napadaju obavezno posle jačih kiša kada im mladi ptići popadaju na zemlju. Proleću na par santimetara iznad glava. Video sam jednom prilikom da se i moj pas uplašio, a Boga mi i ja! Pri tom u samoj šumi nema mnogo pasa, svega dva čopora trenutno. Uzroci su očito mnogo ozbiljniji od šetnje pasa! Iz te šume nestaju polako i veverice kao i kopriva koje godinama nije bilo, sada se stidljivo pojavila u veoma maloj količini.
[ Burgos @ 04.11.2011. 11:27 ] @
Juče mi je vrabac uleteo u sobu :)
Bulevar Zorana Đinđića je u pitanju.
[ Zlatni_bg @ 05.11.2011. 16:03 ] @
Nisam ovo napisao kako bih uvredio bilo koga ko ima psa kao kucnog ljubimca, devojka ga ima i obozavam ga :)

Cinjenica je da nisu samo vrapci u pitanju ali su oni najprimeceniji jer ih je bilo mnogo, pre 10-15 godina je bilo raznovrsnih ptica u okolini, sada su opstali samo golubovi i vrane (vecinom).
[ Horvat I @ 05.11.2011. 19:32 ] @
Psi su izuzetni lovci! Bolji od mačaka, a od "zimskih" ptica samo su vrapci jestivi
[ Sava @ 05.11.2011. 21:18 ] @
Citat:
Horvat I: Psi su izuzetni lovci! Bolji od mačaka, a od "zimskih" ptica samo su vrapci jestivi

Ma gde si našao ovakav podatak, majke ti?
[ Zlatni_bg @ 07.11.2011. 18:32 ] @
... nisam mislio na taj nacin da love ptice, vec da ih rasteraju i remete im mir... :)
[ Sava @ 07.11.2011. 19:54 ] @
Ma ne, to nema veze inače bi nestale sve ptice u Beogradu. Ja imam lovačke pse celog svog života i za sve to vreme vrabaca je bilo u izobilju, nestali su poslednjih nekoliko godina. Ekolozi ćute o tome, a to se sigurno ne dešava slučajno.
[ Horvat I @ 08.11.2011. 14:49 ] @
Citat:
Sava: Ma gde si našao ovakav podatak, majke ti?
Iz štenare mog avlijanera, a i video da skače i pre nego slete vrapci, a što je interesantno domaće patke, guske ne dira kad uzleći - sleću
[ milomirp @ 12.02.2015. 11:40 ] @
Jos pre dve godine postavio sam slicnu temu ali odmah su se javili strucnjaci iz te oblasti koji su tvdili suprotn.Nisam hteo da se suprostavljam jer svako ima pravo na svoje misljenje bez obzira kakvo je a evo sada gde smo dosli.Ostavljam korisnicima da sami prosude o navedenoj temi a samo da napomenem da kod mene GOTOVO I DA NEMA DOMACEG VRAPCA iako se vrlo malo koriste pesticidi.Inace okolina Jagodine!
[ bin.sys @ 12.02.2015. 11:50 ] @
Naravno da u Jagodini nema vrabaca. To je posledica uvođenja stranih vrsta u krhki pomoravski ekosistem. Tigrovi i žirafe su istrebili dživdžane.
[ EmmaR @ 12.02.2015. 12:19 ] @
Imate previse agresivne i odomacene golubove i slicne pticice pored kojih vrapcici nemaju sanse da prezive.

U mom kraju ih ima sasvim dovoljno, mozda i previse a ove jeseni-zime su se pojavila i veca jata senica. Treba li da napomenem da nemamo golubova.
[ zarek @ 25.02.2015. 11:15 ] @
Pobegli od napr(e)dnjaka.